Algoritme Albert Heijn berekent dynamisch korting op basis van houdbaarheid

Een algoritme achter de elektronische schapkaartjes van Albert Heijn berekent op basis van meerdere factoren dynamisch een kortingspercentage voor bedervende artikelen zoals vis. Het algoritme kijkt ook naar de weersomstandigheden bij het berekenen van korting.

Volgens Albert Heijn kijkt het algoritme uiteraard naar houdbaarheid, maar ook naar locatie, bonusaanbiedingen, weersomstandigheden, historisch verkoopverloop en voorraad in de winkel. De e-paper-etiketten tonen zowel de oorspronkelijke prijs van het product als de op dat moment geldende prijs met korting en op welke houdbaarheidsdatum die van toepassing is. Albert Heijn en andere supermarkten prijzen dergelijke producten al langer af, maar dan met dagelijkse handmatige controles en kortingsstickers.

Doordat dit soort producten fifo gevuld moeten worden, zullen eventuele producten met korting altijd vooraan liggen. Er wordt ook geregistreerd hoeveel exemplaren van iedere houdbaarheidsdatum aanwezig zijn, zodat voorkomen kan worden dat er kortingen aangeboden worden op producten die niet aanwezig zijn.

Het gaat om een test bij een Albert Heijn-filiaal in Zandvoort. Daar worden de komende tijd producten in de categorieën gevogelte en vis onder dit systeem dynamisch afgeprijsd. De supermarktketen werkt voor het project samen met de Israëlische start-up Wasteless. Die beweert bij een pilot in een Spaanse supermarkt een afvalvermindering van 33 procent en omzetstijging van 6,3 procent behaald te hebben. Tegenover de NOS stelt een woordvoerder van Wasteless dat in Italië zelfs een omzetstijging van 25 procent en verspillingsafname van 89 procent zijn behaald.

Het is ook de bedoeling is dat vanaf deze zomer supermarktketen Marqt het systeem gaat inzetten, vertelt de woordvoerder. Marqt heeft 19 winkels in Nederland, voornamelijk in de Randstad.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-05-2019 • 14:07

314

Reacties (314)

314
303
127
21
0
144
Wijzig sortering
Misschien ben ik enigzinds cynisch, maar ik denk altijd bij dit soort projecten: wat is de achterliggende gedachte? gaat het hier echt om vermindering van "afval" (Dit terwijl ik al hoor dat het meeste naar de voedselbank gaat) of iets anders?

Ik denk zelf namelijk dat er hier puur word gekeken naar de eventuele verhoging van de omzet, anders word er toch nooit gigantisch veel geld gepompt in zo'n project?
Maakt het iets uit? Als het beoogde resultaat positief is voor de maatschappij wat maken de intenties dan uit? Elk bedrijf wilt winst maken en als dit hand in hand gaat met maatschappelijk verantwoorde beslissingen is dit toch ideaal?
Hoe weet je dat dit positief gaat uitwerken? Gaan mensen wachten tot er de maximale korting op zit en komt er dan een run op? Gaat AH nu verse producten extra hoog prijzen om de relatieve korting zo hoog mogelijk te laten zijn? Gaat er nu veel minder naar de voedselbank en heeft de onderlaag van de bevolking nu minder te eten ten koste van de winstmaximalisatie van de AH?

Ik vind het maatschappelijk veel meer verantwoord dat AH voedsel weggeeft aan mensen zonder geld dan dat ze de laatste druppel winst uit hun producten persen. Ik vind dit verre van ideaal. Het zou een ideaal idee zijn geweest als het voedsel wat niet werd verkocht werd weggegooid maar dat is meestal niet zo.

Edit Uuh ongewenst gemod? Wot?

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 20:47]

Het probleem is net "die extra" waarden; Zoals ligging die me doen verontrusten. Wat maakt het uit of ik in Amsterdam of Antwerpen shop ?

Maar ik ben blij met iedere actie die ondernomen wordt om afval te verhinderen; Hou er ook rekening mee dat voedselbanken enkel waren aanvaarden die nog geschikt zijn voor consumptie, dus alles wat 1 dag overtijd is = vuilbak.

Persoonlijk kijk ik altijd naar de houdbaarheid, ik neem dan ook "van onder" (lifo) als er niks afgeprijsd is; anders neem ik gerust de 30% bonnetjes. Maar die eet je dan ook sneller op;
Hoe is het weer ook van waarde? Krijg je straks als het regent ook meer korting?
En als het product bijna uitverkocht is, wordt het dan duurder?
Tijd misschien ook van toepassing?

[Reactie gewijzigd door PerlinNoise op 22 juli 2024 20:47]

Men zal cijfers hebben hoe hard elk product loopt per winkel, en ook bij wat voor weer. Als een locatie normaal op een zomerse zaterdag 100 pakketten BBQ vlees verkoopt in de laatste twee uur, is er geen aanleiding om als er bijvoorbeeld nog 100 pakketten liggen die op de laatste datum zijn aangekomen een stevige korting toe te passen, dan is bijvoorbeeld 25% voldoende Is het echter rotweer dan zal een forse korting van bijvoorbeeld 60% nodig zijn om die pakketten alsnog de deur uit te krijgen.
Ik denk dat dit met name geldt voor consumentengedrag bij bepaald weer. Zoals ijs als het zomers weer is, rosé bij barbecueweer, kruiden/stoofvlees/soepen als het kouder wordt, etc etc etc.

Natuurlijk is dit financieel slim voor AH. Het wordt aantrekkelijker om producten te kopen die tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen, in plaats van producten die nog een paar dagen langer meekunnen. Zo hoeft AH minder weg te gooien (maatschappelijk verantwoord) én blijven meer (langer houdbare) artikelen beschikbaar in de inventaris (financieel voordelig).
Als ik boodschappen doe kijk ik bij dingen die ik niet gelijk eten wil welk product de langste mhd heeft. Maar als een korte mhd goedkoper is kan je ook gewoon de winkel inlopen en ter plaatse beslissen wat je die dag eet aan de hand van de korting.
Ik denk als het weer onverwacht slechter is, dat AH teveel bbq vlees heeft liggen wat bederfelijk is, en daar inderdaad graag snel genoeg van af wil.
Met ijs is dat door de houdbaarheid misschien minder acuut.

Maar ook met stokbrood, tapas en dat soort producten is algemeen bekend dat op basis van het weer het aankoopgedrag verandert, en dus ook de inkoop van AH moet anticiperen. Als het weer dan ineens slechter is dan voorspeld, is het heel slim om daar adequaat en snel op te kunnen inspelen.
Hou er ook rekening mee dat voedselbanken enkel waren aanvaarden die nog geschikt zijn voor consumptie, dus alles wat 1 dag overtijd is = vuilbak.
Het klopt dat de voedselbanken de officiële houdbaarheid volgen. Maar het is dus niet noodzakelijk zo dat het product meteen na die datum ongeschikt is voor consumptie. Dat hangt sterk van de bewaaromstandigheden af. De officiële datum is vaak een "worst case"- hoge temperatuur, in het licht, en geconsumeerd door mensen met een zwakke gezondheid.
Mwa, mijn ervaring is dat als je iets vergeet in de koeling te leggen dat het echt wel schimmelt of anderszins bederft ruim voor de houdbaarheidsdatum hoor... Dus dat worstcaseverhaal heb ik toch mijn twijfels bij.

Overigens klopt het wel dat producten vaak ook na de houdbaarheidsdatum nog goed zijn. Het is dan ook 'tenminste houdbaar tot' (mits gekoeld wanneer van toepassing). Maar na de datum (of eigenlijk daarvoor ook) moet je wel echt even er aan snuffelen of het nog goed is en ik kan me voorstellen dat dat niet echt praktisch is bij een voedselbank.
Gelukkig staat het er bij de albert heijn vaak ook op de verpakking, dat dingen die over datum zijn vaak ook gewoon nog goed zijn maar dat je even moet ruiken, kijken, voelen en proeven of het nog goed is. ik vind ze wat dat betreft vaak best goed al zijn het maar kleine dingetjes.
Mwa, mijn ervaring is dat als je iets vergeet in de koeling te leggen dat het echt wel schimmelt of anderszins bederft ruim voor de houdbaarheidsdatum hoor... Dus dat worstcaseverhaal heb ik toch mijn twijfels bij.
Eh, ja. Dat is logisch. Je koelkast is hopelijk 6 graden, en dat is de "worst case" waarmee de producent moet rekenen. Maar 4 graden geeft je zo 20% langere houdbaarheid.

Buiten de koelkast bewaren is dramatisch - dan ben je zo aan de 18-21 graden, en dan heb je het makkelijk over 90% korter houdbaar.
Ah, ok, dan begreep ik je verkeerd. Hoge temperatuur klonk voor mij inderdaad meer als zo'n 20 graden ;)
Hangt dus erg van het product af. Keukenzout heeft niet zo'n last van 20 graden :D
De stelling die AH over het algemeen intern moet hanteren (tenminste dat is wat de medewerkers toen ik nog jong 8)7 was naar hun hoofd kregen) is dat een product dat gekoeld bewaard dient te worden bij een temperatuur boven de 7 graden per uur buiten de koeling ongeveer een dag minder lang houdbaar wordt.

Dat is bijv. veelal de reden dat als je naar verpakte groenten kijkt het wel eens voor kan komen dat de verpakkingen al helemaal strak bol staan. Die hebben dan vaak net te lang buiten de koeling gestaan.
Het probleem is net "die extra" waarden; Zoals ligging die me doen verontrusten. Wat maakt het uit of ik in Amsterdam of Antwerpen shop ?
Zie het als een stimulans en niet als een straf. Als een product bijna over de datum is maar slechter loopt in Antwerpen zal de korting (denk ik) hoger zijn.

[Reactie gewijzigd door L-VIS op 22 juli 2024 20:47]

De locatie maakt uit, Misschien dat bij winkel X er tussen 20:00 en 21:00 nog heel veel wordt verkocht, bij een andere winkel niet.
Per stad, zelfs per wijk kan de omloopsnelheid van dergelijke goederen zo immens verschillen dag deze differentiatie nodig blijkt. Dit is onder andere ook afhankelijk van het aantal klanten per winkel en het gemiddelde bestedingsbedrag per transactie.

Ik denk dat hiermee alleen correctie lastiger wordt voor de medewerker; er wordt wel eens niet fifo gevuld en een klant pakt het achterste pakje; hoe weet het systeem welke tht-datum het schap heeft verlaten?
Het probleem is net "die extra" waarden; Zoals ligging die me doen verontrusten. Wat maakt het uit of ik in Amsterdam of Antwerpen shop ?

[...]
Ik kan me voorstellen dat er in sommige gebieden meer behoefte is aan bepaalde producten? Als 't hier slecht weer is maar in belgie volzomer, zal bbq vlees daar sneller lopen en kan de prijs hier dus omlaag om er toch vanaf te zijn(beter dan moeten weggooien)?
En doordat je lifo neemt creëer je extra derving. Veel mensen graven hele vakken door om producten te krijgen die net die dag langer houdbaar zijn terwijl ze het toch vanavond eten. Grote frustratie voor winkelpersoneel.
uhhh
het gaat niet naar de voedselbank
het wordt verkocht tot de datum zelf (met 35% korting), en dan savonds wordt het vernietigd
Nee ik weet dat het hier iig naar de voedselbank gaat.
oh haha, waar ik werk haal ik t savonds (30 min voor sluitingstijd ong) alle producten met sticker eruit
alles afboeken, want het is de dag erna over de datum
en dan wordt het weggegooid
Over datum spul mag niet naar een voedselbank.

Er bestaat een hele "skippen" cultuur waar mensen na sluitingstijd de containers afspeuren voor over datum eten wat winkel weg moeten gooien. Veel supermarketen zetten hun container om deze reden ook op slot.
Bedankt voor de link. Ik kende dat nog niet! Ik vind het goed dat mensen dit doen, al zie ik mezelf nog niet in containers duiken. Maar het idee is prachtig!
Ik koop weleens iets dat op de uiterste houdbaarheidsdatum zit. Niet zozeer vanwege het geld (who cares) maar omdat weggooien zonde is. Dat kan niet naar de voedselbank want dan is het bedorven. Je gaat mensen geen week oude wokgroenten of muffins geven.
Nee maar je weet dat de voedselbank pas om 16:00 opengaat?
Ik vind het maatschappelijk veel meer verantwoord dat AH voedsel weggeeft aan mensen zonder geld dan dat ze de laatste druppel winst uit hun producten persen. Ik vind dit verre van ideaal. Het zou een ideaal idee zijn geweest als het voedsel wat niet werd verkocht werd weggegooid maar dat is meestal niet zo.

Edit Uuh ongewenst gemod? Wot?
Bij mijn weten worden verse producten met een beperkte houdbaarheid niet zomaar weggegeven, zeker niet door grote ketens als AH. De hoeveelheid voedsel die ongeconsumeerd wordt weggegooid is enorm. En dat is maatschappelijk gezien ook een groot probleem.

Dat er voedselbanken nodig zijn is een probleem dat niet door liefdadigheid moet worden opgelost, maar door betere maatschappelijke ondersteuning van mensen die het nodig hebben.
Er zijn zoveel dingen die beter moeten worden opgelost, wat dacht je van de totale afhankelijkheid van mantelzorgers? Of de gemeenten die nu de zorg moeten inkopen voor mensen die zorg nodig hebben maar geen budget hebben? Het is makkelijk te zeggen dat je het anders zou moeten oplossen maar uiteindelijk zijn er nog nooit zoveel voedselbanken geweest als nu en het is zo druk dat ze vaak niet genoeg hebben.
Ik ben benieuwd hoe dat gaat werken. Dacht van nos te horen dat elke 10 minuten de prijs kan veranderen. Dat lijkt me best omhandig voor als iemand gewoon rustig de winkel doorloopt of net iets heeft gepakt en dan is het opeens weer duurder bij het afrekenen.
Aangezien het nooit verser wordt denk ik dat het eenmaal in je kar alleen goedkoper kan worden!
Ze zijden bij nos dat ze ook kijken naar het weer voor het berekenen dus dan zou het weer duurder kunnen worden. voor de rest heb je gelijk.
Gaan mensen wachten tot er de maximale korting op zit en komt er dan een run op?
Ik denk dat "mijn" AH erg goedkoop gaat worden. De meeste verse producten zitten altijd al tegen de uiterste houdbaarheidsgrens aan. Eergisteren kocht ik nog vla, zonder op de datum te letten. Toen ik thuis keek, bleek het al 2 dagen over de uiterste datum. Wat gaat er daarmee gebeuren? Krijg ik dan geld toe met de dynamische prijzen? Ik zou zeggen: Laat ze eerst even de basis op orde hebben, voordat ze dit soort "hippe" zaken introduceren...
Lekker oud eten weggeven.
"Gaan mensen wachten tot er de maximale korting op zit en komt er dan een run op"
Je gaat eraan voorbij dat er meer dan 1 klant is. Als klant A het niet koopt, kan klant B het kopen. Dit zal dus nooit gebeuren. Het gebeurt nu ook al niet met 35% stickers.

"Ik vind het maatschappelijk veel meer verantwoord dat AH voedsel weggeeft aan mensen zonder geld"

Brood dat niet verkocht is gaat naar de voedselbank, andere producten niet. Zal wel te maken hebben met ten minste houdbaar tot datum of mogelijkheid tot fraude.

"Ik vind het maatschappelijk veel meer verantwoord dat AH voedsel weggeeft aan mensen zonder geld"

Natuurlijk zou het hartstikke leuk zijn als de Albert Heijn allemaal gratis spullen weg zou geven, maar zo kun je de bedrijfsvoering in ieder bedrijf wel ter discussie stellen.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 22 juli 2024 20:47]

aan mensen die bij de voedselbank hun eten ophalen gaan geen potentiele klanten van de AH verloren, het is onzin om je bedrijfsvoering ter discussie te stellen als je je spullen aan de armen geeft ipv weggooit. Het is vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid die dit soort bedrijven dragen dat zij dit doen. Heel zwart en kort door de bocht is dit ook waar: als de armen geen eten krijgen van de voedselbank en de staat dit moet gaan financieren zullen deze kosten worden verhaalt dmv extra belastingen. Daardoor hebben burgers minder geld en kunnen minder kopen bij de AH. Of dit echt zo is laat ik in het midden.... maar er valt wat over te zeggen dat je het probleem oplost met voedsel wat anders wordt weggegooid en toch geen winst op wordt gemaakt.

Verder gaan er echt veel meer producten naar de voedselbank dan alleen brood, maar dit verschilt per AH en per stad.

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 20:47]

aan mensen die bij de voedselbank hun eten ophalen gaan geen potentiele klanten van de AH verloren
Dat klopt.
het is onzin om je bedrijfsvoering ter discussie te stellen als je je spullen aan de armen geeft ipv weggooi
Ik zeg ook niet dat bedrijven hun eigen bedrijfsvoering ter discussie moeten stellen, ik zeg 'zo kun je de bedrijfsvoering in ieder bedrijf wel ter discussie stellen'.
Of dit echt zo is laat ik in het midden
Laten we dat maar doen, ik vermoed dat je net zo weinig verstand van economie hebt als ik. Dit is een beetje koffiedik kijken.
Verder gaan er echt veel meer producten naar de voedselbank dan alleen brood, maar dit verschilt per AH en per stad.
Daar kun je gelijk in hebben, geen idee hoe dat precies zit.

Ik vind dit eerlijk gezegd geen hele sterke reactie op mijn punten, maar goed. Snap jouw punt ook wel, het zou natuurlijk mooi zijn als bedrijven een bepaalde verantwoordelijkheid nemen.

[Reactie gewijzigd door Eclipse0527 op 22 juli 2024 20:47]

Het kan ook door Albert Heijn worden gebruikt om prijsdiscriminatie toe te passen. Locatie is bijvoorbeeld één van de aspecten waar het algoritme rekening mee gaat houden.

Daarmee zou AH kunnen beslissen om een pak melk in Bloemendaal net even 50 cent duurder te maken dan hetzelfde pak melk in Rotterdam zuid.

Dan ga jij dus als modaal gezin in Bloemendaal meer betalen voor je melk omdat er in jouw woonplaats toevallig relatief veel miljonairs wonen.

[Reactie gewijzigd door AronB op 22 juli 2024 20:47]

Dat gebeurt al, niet perse bij AH alleen. Als je naar de site van Jumbo gaat moet je eerst je locatie doorgeven voordat je doorkan ivm de prijzen. Het is naief om te denken dat een pak melk in Maastricht net zo duur is als een pak melk op Texel, ook bij dezelfde keten; de kosten om het daar te krijgen zijn anders én ze gaan de concurrentie aan met de andere supermarkten in de buurt, niet met die 50 km verderop.
Zonder een winkel te kiezen kan ik op de site van Jumbo gewoon producten inclusief prijzen opzoeken. Ik ben niet ingelogd, heb niet eens een account, en heb ook geen cookies geaccepteerd.
Verschillende factoren hebben invloed op de prijs die je uiteindelijk voor jouw bestelling betaalt, zoals bijvoorbeeld veranderingen in de productprijzen. Dagelijks passen we onze prijzen aan zodat we jou de laagste prijsgarantie kunnen garanderen. Hierdoor kunnen de prijzen per vestigingsplaats verschillen. Nadat je bent ingelogd weten wij in welke vestigingsplaats jij boodschappen doet en is de prijs van de door jou geselecteerde producten zichtbaar.
De garantie geldt voor alle supermarkten, drogisterijen en slijterijen met een fysieke winkel of Pick Up Point in dezelfde 'vestigingsplaats' als de Jumbo waarmee vergeleken wordt, onafhankelijk of zij ook een online winkel hebben.
Als ‘vestigingsplaats’ geldt de bebouwde kom waarbinnen de Jumbo winkel of het Jumbo Pick Up Point is gelegen. De bebouwde kom wordt aangegeven middels blauwe borden met daarop een plaatsnaam en is dus niet altijd hetzelfde als ‘gemeente’.
Toch zit er verschil tussen jumbo's (en ook bij hoogvliet), laag, midden of hoog
Voor zover ik weet zijn de prijzen bij alle Appie's hetzelfde. Kijk maar naar de website van de ah of via de app en controleer de prijzen in de winkel.
Bij bijvoorbeeld de Jumbo zie je wel overal 100 verschillende prijzen wat soms wel super onhandig kan zijn.
Dat is nu al het geval.
De Jumbo hier in het dorp is duurder dan de Jumbo in de stad.
Maar wel altijd de goedkoopste (ergens).
Er hoeven geen miljonairs te wonen. Winkels kijken vooral naar de prijzen in de buurt. Woon je wat afgelegen met weinig winkels in de buurt, dan speelt er minder concurrentie, dus kunnen de prijzen hoger.
Dat is ook wat bij de Colruyt winkels in België gebeurt welke een AH in de buurt hebben. Die Colruyts hanteren gemiddeld lagere prijzen omdat ze concurreren tegen AH (en steeds mee dalen met die concurrent).
Dat gaat ook het geval zijn, en dat mag. Gebeurt overigens nu ook al hoor, maar dan niet dynamisch.
Het gaat niet om méér betalen. Alle producten zijn bij elke AH gelijk van prijs (bij Jumbo verschilt het per winkel). Het gaat hier puur voor afprijzen. Locatie heeft meer van doen met of het in een studentenwijk zit of in een rustige buurt zodat ze het afprijsmoment beter kunnen bepalen. Bij een studentenwijk heb je wellicht meer doorloop zodat je niet perse vroeger hoeft af te prijzen.

Maar ook heeft locatie van doen met de locatie van een product in de winkel.
Daarmee zou AH kunnen beslissen om een pak melk in Bloemendaal net even 50 cent duurder te maken dan hetzelfde pak melk in Rotterdam zuid.
Het betreft sec kortingen.
Wanneer de door jou geponeerde situatie zich voor zou doen, zou de melk in Rotterdam Zuid € 0,50 goedkoper worden en dus niet, zoals je nu lijkt te stellen, de melk in Bloemendaal € 0,50 duurder.

Dat is, voor de beeldvorming, een enorm verschil.
Andersom is het zo dat omdat de miljonairs in Bloemendaal meer betalen voor hun melk, mijn melk in een ander gebied goedkoper kan zijn terwijl voor AH de totale winst gelijk blijft.
Het gaat AH juist om zoveel mogelijk winst te maken, Iedereen gaat er vanuit dat er meer korting komt maar vermoedelijk is het juist het omgekeerde.. Waar nu een 35% sticker gebruikt wordt zal straks korting in verschillende niveaus aangeboden gaan worden, dat betekend ook minder korting en misschien pas als het product extreem dicht bij de houdbaarheidsdatum zit meer korting maar dan hadden ze waarschijnlijk nu al aan de voedselbank gegeven. Dus mensen die geloven in maatschappelijk verantwoord zijn gewoon erg naief.
Aan de voedselbank geven is natuurlijk 100% korting, dus vergeleken daarmee is elke korting in de winkel inderdaad een kleinere korting. Maar voor producten als verse vis is de voedselbank geen optie. Het kost tijd om de producten uit de winkel te krijgen en via de voedselbank bij de mensen thuis. Voor verse producten zou dat hele traject ook nog gekoeld moeten gebeuren. De enige optie om zulke producten direct bij de consument thuis te krijgen is via een korting in de AH zelf.
Verse vis wordt schijnbaar ingevroren en dan mag het alsnog naar de voedselbank.
En echt hoge kortingen zul je niet zien.
De voedselbank is inderdaad een 100% korting, maar ze doen dat liever dan op de laatste dag nog een hoge korting geven zoals 80%, want anders gaan veel reguliere winkelbezoekers nooit meer de reguliere prijs betalen.
Voor echt verse vis heb je gelijk. Volgens mij is de meeste "verse" vis van de supermarkten al eens ingevroren geweest op de boot, en twee keer invriezen is een no-no. Ik kan me voorstellen dat er vis ingevroren en al vanuit het magazijn naar de voedselbank gaat, als de AH te optimistisch heeft ingekocht.
2 keer invriezen is standaard in de voedselindustrie en helemaal niet schadelijk. https://www.volkskrant.nl/cs-b8305ca4
Anoniem: 310408 @Terrestrial21 mei 2019 19:49
Dus jij gelooft de cijfers die aangeven dat er duidelijk minder afval is?

Jij mag anderen dat wel van naïviteit beschuldigen maar jij bent uitermate cynisch en beschuldigt AH van keihard liegen zonder daarvoor ook maar de geringste aanwijzing te hebben. Dat soort beschuldigen zijn tegenwoordig normaal op tweakers maar in mijn ogen zeer verwerpelijk.

En AH is een commercieel bedrijf, dat ze aan winst optimalisatie doen met dit soort dingen lijkt me normaal. De goederen hier ter sprake gaan normaliter niet naar de voedselbanken en die accepteren ook geen goederen die zeer nabij de uiterste houdbaarheidsdatum is. Als AH hier maar een klein deel van de normale prijs krijgt is dat pure winst. Weggooien (of aan de voedselbank schenken) is puur verlies en komt ook nog met extra kosten. Daarmee is jou redenatie dus al extreem onwaarschijnlijk.
De 35% stickers werken veel beter kan ik je vertellen.
Die vallen op en ik kom heel vaak met extra producten thuis met sticker.

Vaak shop ik ook specifiek op die sticker. Het boiet mij niet welk fruit ik vandaag bij de lunch eet, dus ik kies de gene met sticker.

Met de kaartjes, zal het veel minder opvallen...
Wij maken hier inderdaad ook wel eens gebruik van (winkelen niet veel bij AH) maar ik denk inderdaad dat dit minder zichtbaar is en mensen alle pakken uit het schap gaan trekken om dat ene pakje met korting te zoeken wat misschien al bij iemand anders in zijn/haar mandje zit maar nog niet afgerekend is.
Ja en het is ook heel lastig als je snel wil gaan shoppen want nu moet je echt op de houdbaarheidsdatum gaan letten. Met die stickertjes weet je dat je dat al niet moet inplannen om over een paar dagen te eten. Kom je thuis met een boel eten dat je dezelfde dag moet opeten of weggooien bij gebrek aan een weeshuis in de straat.
met die stickers gaat het ook wel vaak mis, is handwerk. Soms zelfde product, zelfde houdbaarheids datum, 1 met en 1 zonder sticker.

aanvulling: stickers zijn wel visueel beter dan idd een prijs voor het schap en dat je dan zelf moet zoeken naar het product met 'juiste' datum.
En je hebt maar 2 prijzen, je zou het verder kunnen doorvoeren naar prijs per 'verval dag' :-)

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 22 juli 2024 20:47]

Het gaat hier om een proef. Ik kan me goed voorstellen dat als de proef positief uitpakt dat ze beter gaan nadenken hoe ze deze "korting" producten duidelijker in het schap kunnen aangeven. Of juist niet, zodat alleen echte koopjesjagers er naar blijven zoeken.
Het bestickeren van de over-datum-producten kost uiteraard ook meer tijd dan het loslaten van dit algoritme, dus een algoritme is direct al sneller winstgevend dan iemand aan het werk zetten
ik vind die 35% stikker geniaal.
vooral sommige kazen, die zijn pas rijp als er die stikker er op zit.
dan pas koop ik ze, het geld dat maakt me eigenlijk niet uit.
(maar vertel het hun niet, dan schaffen ze het af.)

verder weet ik soms niet wat ik wil eten, dan scoor ik ook een stel van die 35% stikkers.
en eten we dat dan maar.
niet vanwege het geld, maar het gemak van iets te kiezen zonder na te denken.
(en soms kom je dan met hele maffe combies thuis die best lekker kunnen zijn.)

als het dan straks met al die moeilijke bordjes gaat, dan word het mij allemaal te ingewikkeld voor ik een product heb gevonden wat ik wil eten of juist rijp is.
(ach dan ga ik nog minder naar de AH, ze zijn niet speciaal goed nog speciaal goedkoop.
kan ze missen als ........ alternatieven genoeg.)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 20:47]

Haha, zou de wijn dan ook goedkoper worden naarmate die langer staat? ;)

Overigens ben ik het wel met je eens. Het is niet dat ik geen geld heb, maar als je toch al van plan was om vandaag/morgen iets op te eten, dan is het fijn dat je iets redt van de vuilnisbak én iets goedkoper hebt.
ja hoor, ook regelmatig een stikker op de wijn.
maar laten we wel wezen, 80% van die wijn is gewoon fabriek wijn.
en 20% daar van word door fabriek chateau-migraine gemaakt. :P

tja als je voor de korting naar de AH gaat, dan ben je wel een sukkel.
zelf met korting is het nog duur.
Je kunt dit wellicht oplossen met een simpel rgb ledje naast het prijskaartje die de mogelijke korting aangeeft, in kleur.

Nu ik er dieper over nadenk, wellicht lukt dat weer niet omdat de houdbaarheidsdatum kan verschillen per verpakking in het schap.
Voedselverspilling (wereldwijd) tegen gaan is #3 op de ranglijst van effectiviteit in het terugdringen van de klimaatverandering!
Totale reductie van atmosferische CO2-equivalenten tot 2030: 70,53
Bron: https://www.drawdown.org/solutions/food/reduced-food-waste
De keuringsdienst van waarde heeft een leuke aflevering over de 'buitenbeentjes' van de appie. Dit is groente wat niet 1e klasse is.

TLDR: de buitenbeentjes zijn vooral fijn voor Appie's geldkist.
https://www.npo3.nl/keuri...rde/28-03-2019/KN_1706046

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 22 juli 2024 20:47]

De reactie van de AH vertegenwoordiger is goud, die staat met d'r rug tegen de muur (13:50 in de video).

Het gaat er om dat klasse 2 producten voor 10% (17:30) minder verkocht worden, waar deze qua inkoop aanzienlijk minder kosten (voor penen 26ct/kilo tegenover 2ct/kilo, klasse 1 en 2 respectievelijk (19:00)).
D'r wordt helemaal niets weggegooid (behalve de stengel), in het ergste geval wordt het vermalen in veevoer.

Het filmpje laat echter doorschemeren hoe doordacht deze campagne is;
- "weggooien is zonde" impliceert dat ze anders weggegooid zouden worden, maar nergens wordt dat hard gezegd. (Behalve aan de telefonische-helpdesk, wat dus daadwerkelijk wel echt misleidend is.)
- op 17:00 zie je dat de buitenbeentjes per stuk verkocht worden en de normale per kilo, dit om vergelijken moeilijker te maken?
- ze betalen de boer niets extra's, ondanks dat ze eigenlijk concurreren met de klasse 1 producten.
- ze weigeren een uitspraak te doen over de inkoopprijs, terwijl je dat bij een boer of groentegroothandel gewoon na kunt vragen.

Opmerkelijk is ook:
- De beschimmelde paprika's worden in verwerkt in potjes (24:15)
- Blijkbaar mag je als helpdesk glashard liegen over de situatie rondom een product. (0:08)
- Er wordt alleen weggegooid bij overproductie, maar ik de supermarkt staat geen: "Te grote oogst, weggooien is zonde, nu voor 1/10de van de prijs." De supermarkten kopen het gewoon niet meer op, om het overschot maar te laten verrotten, en zo de prijzen kunstmatige hoog te houden?
De juiste uitvoering om de verkeerde redenen is nog steeds juist, dus meh, wellicht is dit vanuit een supermarkt gezien puur winstverhogend, dat neemt niet weg dat er wel minder verspild wordt, dat is uiteindelijk een gewenst eindresultaat, dus nee, laat ze dit vooral wel doorvoeren! Op de lange termijn is dat gunstig voor iedereen (los van dat de consument nu extra korting kan krijgen) betekent het minder slacht, minder verspilling en dus minder uitstoot..

Dus ja, ga vooral zo door :)
Inderdaad.
Voedselverspilling (wereldwijd) tegen gaan is #3 op de ranglijst van effectiviteit in het terugdringen van de klimaatverandering!
Totale reductie van atmosferische CO2-equivalenten tot 2030: 70,53
Bron: https://www.drawdown.org/solutions/food/reduced-food-waste
Er gaat veel naar de voedselbank maar producten op datum niet. De verwerking daar duurt immers ook nog een dag. Dan loopt het bijna weg. Er zijn hele strenge regels over deze processen.
Producten op datum gaan gewoon naar de voedselbank. Men vriest het in op vervaldatum en heeft dan een week of 2 om het uit te delen.

Zo streng zijn die regels voor de voedselbank niet, of tenminste, voedselbanken zijn niet zo kieskeurig.
Weet niet waar je dat vandaan haalt maar dat doet de Albert Heijn absoluut niet. Sterker nog ik heb er 3.5 jaar gewerkt en ik kan je vertellen dat alles en dan ook alles vernietigd word wat niet meer verkocht mag worden. Zelfs de werknemers mogen het niet eens opeten, ook al zijn het suikerhoudende producten die makkelijk nog maanden te gebruiken zijn |:(
Ik heb niet bij een Albert Heijn, maar bij een andere supermarkt gewerkt. In het begin gaven ze nog wel eens producten mee aan werknemers. Maar nadat een aantal werknemers spullen gingen verstoppen (zodat deze niet verkocht werden en dus gratis meegenomen konden worden), zijn de hiermee gestopt. Alles werd daarna vernietigd..
Wij hebben in onze Albert Heijn sinds 6-12 ,maanden een aparte verwerking voor vleesafboekingen. Deze worden tegenwoordig wel ingevroren op datum en vervolgens naar de voedselbank verstuurd. Alle overige producten worden inderdaad wel gewoon weggegooid, al wordt er ook regelmatig iets in de kantine gezet bij ons (als er bijvoorbeeld een bak aardbeien open is gegaan), of bijvoorbeeld wc-papier die door een vuller opengescheurd is kan verdeeld worden over de wcs.

Nu weet ik niet of dat in elk filiaal is, en er zal wel redelijk wat verschil in zitten, maar op zich is het niet zo gek natuurlijk dat producten niet al te makkelijk aan medewerkers mee worden gegeven. Deze kunnen dan redelijk makkelijk per ongeluk producten openmaken en vervolgens zelf meenemen. Nu zou het mooi zijn als je een zekere mate van vertrouwen kan hebben in al je medewerkers, maar de meeste mensen die er werken zijn nou eenmaal 15-18 jaar oud, en die hebben over het algemeen iets minder... moeite met op deze manier producten stelen.

Zelf heb ik ook wel eens een klant een product moeten weigeren als het over datum was, en hoewel ik me er ook kut bij voel (de meeste producten zijn prima over datum nog te eten, en dit doe ik zelf ook redelijk regelmatig), maar zoals het aan mij destijds uitgelegd is is het voornamelijk een kwestie van aansprakelijkheid. Als de klant ergens ziek van wordt en achteraf blijkt dat een product over datum is verkocht (of meegegeven), dan is de winkel daar verantwoordelijk voor en dit zal ze niet gelukkig maken.

Maar ja, de balans tussen te weinig of veel teveel voorraad is soms moeilijk in te schatten. Soms hebben we bij aardbeien in de bonus aan het eind van de middag niks meer, en soms gooien we 20 of 30 van die bakjes op een dag weg. Nu kan je ze wel allemaal stickeren (en dat gebeurt ook) maar als je een volle kar op 1 dag binnenkrigt zullen die allemaal dezelfde datum hebben en áls je dan dus te veel in voorraad hebt, dan zullen die helaas ook allemaal tegelijk over datum gaan.
Ik ben door vrijwilligerswerk en eenmalig door omstandigheden zelf, redelijk wat in aanraking gekomen met o.a. de voedselbank. Ik weet niet of het van de AH af kwam. Maar ik weet wel dat de voedselbank zelf het niet al te nauw neemt met houdbaarheidsdata.
Zelfde in Lidl (~10 jaar terug)
Niet vanuit de winkel, wat daar bederft of op het punt staat te bederven wordt afgeboekt en apart terug naar het DC gestuurt waar verder verwerkt wordt. Dat is gemengd met producten die kapot zijn (gevallen) en zit dus onder het glas, plakkerige yoghurt en chloor of andere schoonmaakmiddelen, maar net wat er die dag kapot is gegaan. Die spullen gun je niemand ;)
Mogelijk dat vanuit het DC wel e.a. naar de voedselbank gaat maar vanuit de winkels zelf iig niet.
Maar de NVWA wel ;)
Waar is dit op gebaseerd? Ze moeten voor zover ik weet gewoon volgens HACCP werken hoor.

Dat betekende ooit dat mijn vader geen partij sandwiches kwijt kon bij de voedselbank, ook al waren ze allemaal netjes en individueel verpakt. Voldeed niet aan HACCP.
Bij vrijwel alle voedselbanken worden producten die binnenkomen meteen diep bevroren, en krijgen een mooie sticker dat ze ingevroren zijn op de dag van uiterste houdbaarheid.

Dit is zelfs het geval met zuivel (ook melk).

Ik vind dit een goed initiatief, maar als het resultaat is dat er minder voeding binnenkomt bij de voedselbanken dan moet dat wel opgevangen worden op een andere manier. Daar zijn nu al grote tekorten aan goede voeding, waardoor mensen het soms maar moeten doen met een tas vol snoep/koek.
Dat is wel een kwalijke zaak. DErgelijk bederfelijke waren mogen alleen nog verkocht worden als er een microbiologisch raport kan worden overhandigd waaruit blijkt dat er vrijwel geen risicoverhoging is. DIt kan vrijwel nooit gedaan worden door detailhandelaars individueel. Misschien dat het via de DC wel kan hoor, maar rechtstreeks van filialen af is niet per se wettelijk goedgekeurd.
Tsja, het alternatief is dat mensen helemaal niets krijgen :P
Bij sommige supermarktketens staat grote persen die 'over de datum' eten samenpersen in grote containers, die vervolgens weer worden vernietigd. In woonde ooit in de buurt van een Lidl waar dat zo gebeurde. Andere supermarkten hebben gewone containers staan waar voedsel in weg wordt gegooid. Al zouden zij en de klant het willen, ze mogen dat eten niet verkopen. Dat voedsel is wel ingekocht, maar dus niet verkocht en dat is dus verlies aan inkomsten. Als je verlies aan inkomsten kan compenseren en er ook direct marketing mee kan bedrijven dan is dat mooi meegenomen.

Er zijn illegale idealistische rovers die 's nachts die containers langs gaan om dat voedsel alsnog te 'redden' en dus gratis te eten. Ik wil je alleen nergens toe aanmoedigen :)
Er zijn illegale idealistische rovers die 's nachts die containers langs gaan om dat voedsel alsnog te 'redden' en dus gratis te eten. Ik wil je alleen nergens toe aanmoedigen :)
Of dat illegaal is ligt eraan waar de containers staan. Op openbare plaatsen is dumpster diving legaal.
Klopt, maar dat is meestal niet zo.
Is dat zo in Nederland ? In België geld namelijk dat afval het moment dat het buiten op de stoep staat eigendom is van de stad. (althans de afval verwerker)
In veel Nederlandse gemeenten is het verboden via de APV tenzij men een zogenaamde "morgenstervergunning" heeft.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dumpster_diving
Dit geldt niet voor AH; er is een retourstroom vanuit de winkels terug naar speciale retourcentra. Vanuit hieruit wordt het verwerkt als diervoeding of biomassa.
Nu heb je soms een 35% stikker op producten die vandaag of morgen verlopen. daarvoor moet een medewerker met stikkers alle producten bekijken of ze binnenkort verlopen. Nu kan het door het systeem automatisch geregeld worden, hoeft die persoon niet de winkel rond.
Bijkomend voordeel van dit systeem, licht er nog 1 verpakking eco-kip die bijna verloopt, kan je 10% korting geven, liggen er nog 20 pakken geef je ze 50% korting, zodat toch alles optijd gekocht wordt. hierdoor hoef je niet altijd vast te houden aan 35%.

en dit systeem kan ook aangeven dat er producten al over de datum zijn, iets wat ze bij mijn lokale supermarkt wel goed kunnen gebruiken.
Ik benieuwd hoe het gaat werken. Af en toe kom ik dingen tegen die 14 dagen over datum zijn... Topper was kroepoek 2 maand over datum dat gemeld kom een week later liggen ze nog in de schap (nieuwe lading bovenop gegooid). Dan kun je zeggen niet meer naar die winkel gaan prima maar dan kan ik nergens meer heen.
Bij de Jumbo, volgens hun website:
- Een product met de datum van vandaag, dan krijg je het gratis mee als dank voor je melding.
- Een product met een verstreken houdbaarheidsdatum, dan ontvang je als dank voor de melding één exemplaar van het betreffende product met een goede datum gratis.

Je had dus gratis kroepoek kunnen scoren (met goede datum) ;)
Voor wat betreft houdbaarheid zal men nog steeds de winkel rond moeten. Houdbaar/kruidenierswaren/zuivel aan hand van THT lijsten, kort houdbaar vers gewoon (meermaals) dagelijks. Dat rondje blijf je houden.
Ik ben dan ook benieuwd hoe de THT code dan ook daadwerkelijk verwerkt wordt. Soms liggen wel 3-4 verschillende codes in een schap
Uiteraard gaat het om verhoging van de omzet. De marketing afdeling lift handig mee op trends in de samenleving om dit bij het publiek te laten landen. Helemaal bij de AH heb ik nooit een gevoel dat iets gedaan wordt uit maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar puur uit omzet- en winstverhoging.
Je bent misschien te jong om het te herinneren, maar de AH heeft tussen 2003-2007 een prijzenoorlog gevoerd. De supermarkt-sector is concurrentie-gevoelig. Klanten hebben maar een beperkte merk-binding. De Coca-Cola van de Jumbo is precies hetzelfde, en de huismerken cola worden gekozen op prijs. Het gevolg is lage marges.
Dat is onverlet het feit dat AH uit is op zoveel mogelijk omzet, en daar ligt, zoals je zelf ook al indirect aangeeft, de focus op. Meer omzet(vermeerdering) dan de concurrentie betekent een groter marktaandeel. Winst is daar ondergeschikt aan.

Echter, zoiets als de buitenbeentjes van AH hebben al aangetoond dat het ook gaat om meer winst op bepaalde productcategorieën. Die supermarktoorlog moet toch ergens op worden terugverdiend.

Eigenlijk geef je zelf al voldoende argumentatie waarom ze meer omzet en winst willen halen uit dit soort initiatieven. Ze kunnen dit niet halen uit de standaard producten, daar zit te weinig marge op. Dus gaan ze kijken hoe ze zoveel mogelijk euro's kunnen halen op de producten die nu nog 35% korting krijgen. Mark my words, het doel van AH is hier niet voorkomen van voedselverspilling, maar voorkomen van geldverspilling. Ze denken dus uiteindelijk meer geld te kunnen verdienen dan nu met de 35% stickers.

Trouwens, over het verleden gesproken. Vroeger had je nog 50% stickers. Maar die zijn op magische wijze verdwenen. Mensen kopen de producten toch ook wel als er maar 35% op staat. Ook dit is besloten op basis van trial and error en berekend waar ze het meeste aan overhouden. Om de supermarktoorlog mee te financieren...
Kosten; of je hebt een hele dag een of twee personen nodig om al die 35% stickers te plakken (materiaal en uren).

Of je hebt een dure investering, en vervolgens minder personeel en stickers nodig.

Puur kosten besparen dit
En je kunt de producten verkopen met gemiddeld minder dan 35% korting. Daar hebben ze allang voorstudie naar gedaan en dit zullen ze met trial and error verder gaan optimaliseren.
Producten weggooien is winst weggooien. En afvalverwerking zal ook wat kosten.
Gewoon optimalisering van winst en tegelijk minder voedsel weggooien. Iedereen blij.
Anoniem: 481893 @Spinez0r21 mei 2019 14:38
Waarom ben je cynisch over efficientie voordelen? Dit is waar een groot deel van economische groei vandaan komt.
Ik ben niet cynisch over de oplossing die Albert Heijn bedenkt, in tegendeel!
Waar ik wel cynisch over ben is dat in dit soort initiatieven altijd wordt gepretendeert dat het goed is voor het mileu, minder verspilling etc. etc. maar in mijn ogen is dat alleen maar daar om de particulier mee te krijgen in 't idee, terwijl het uiteindelijk idee is "winst maken"
Last time i checked was Albert Heijn (Lees: Ahold) geen filantropische instelling.

[Reactie gewijzigd door Spinez0r op 22 juli 2024 20:47]

Dit is de basale markteconomie van Adam Smith - je hebt een vraag- en een aanbodcurve, en de relatieve steilheid van beide curves bepaalt hoe de efficiency-winst verdeeld wordt.

Supermarktklanten zijn niet erg merktrouw, dus het gevolg is dat ze een relatief groot deel van de efficiencywinst krijgen. Apple zal veel meer winst kunnen houden, want Apple klanten zijn veel merktrouwer.
Anoniem: 481893 @Spinez0r21 mei 2019 15:43
Daar heb je zeker een punt, de markt wil graag horen dat ze de wereld veranderen door hun dagelijkse boodschappen te doen. Ik denk dat er veel efficiëntie valt te behalen als al deze spin doctors en marketing crap niet werd gebruikt.

Uiteindelijk komen veel (bijna alle) innovaties door het verkleinen van kosten (en daarmee tijd) om hetzelfde te doen. Nothing more nothing less.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 481893 op 22 juli 2024 20:47]

Dat is toch niet cynisch, dat is gewoon realiteitsbesef. Dat het zo gebracht wordt is omdat dit in dit geval goed uitkomt en heel eerlijk gezegd ook vanuit de consument beter is dan niets doen.

Als je echt cynisch wil zijn moet je de 'echte' filantropische instellingen eens onder de loep nemen en kijken hoe filantropisch deze echt zijn.
Anoniem: 310408 @Spinez0r21 mei 2019 19:57
Je doet het voorkomen dat winst maken en door een verandering beter voor het milieu zijn elkaar uitsluit. Terwijl dat zeker op dit moment niet zo is. Door nieuwe technieken (zoals hier) word iets mogelijk/makkelijker/goedkoper zie je heel vaak dat optimalisatie ook voordelen voor het milieu oplevert.

Je zegt dat je niet cynisch bent maar ik kan me toch niet aan die indruk onttrekken. Je zegt tenslotte keihard dat Ah hier om alleen om de centen gaat. Doordat je het woord 'alleen' gebruikt sluit je andere opties meteen uit.
Misschien ben ik enigzinds cynisch, maar ik denk altijd bij dit soort projecten: wat is de achterliggende gedachte? gaat het hier echt om vermindering van "afval" (Dit terwijl ik al hoor dat het meeste naar de voedselbank gaat) of iets anders?

Ik denk zelf namelijk dat er hier puur word gekeken naar de eventuele verhoging van de omzet, anders word er toch nooit gigantisch veel geld gepompt in zo'n project?
Om precies te zijn gaat het om de winst, niet om de omzet ;)
Uiteraard moet het in de eerste plaats de winst van de winkel verhogen. Bij bedrijven gaat nu eenmaal alles om winst maken. Zelfs als een bedrijf een goed doel sponsort dan is dat meestal in de hoop dat dit zichzelf op termijn terugbetaalt via reclame en goodwill.

Het klinkt niet zo leuk om goed voedsel dan "afval" te noemen, maar vanuit de winkel gezien is het dat wel. Ze moeten er van af en krijgen er geld voor, dus is het technisch gezien afval. Ieder product dat wordt ingekocht maar niet verkocht is verlies. Nu heb je klanten die bewust het nieuwste product meenemen. Er kan soms weken verschil zitten in de uiterste houdbaarheidsdatum van twee pakken melk. Nu blijft dat oude pak al snel staan. Met gerichte korting zullen er mensen zijn die bewust gaat kiezen voor het goedkoopste product.

Zelf laat ik me ook regelmatig met kortingen verleiden om producten te kopen die nog maar beperkt houdbaar zijn. Deels uit zuinigheid, deels om het milieu te sparen, deels om eens iets nieuws te proberen waar ik normaal het geld niet voor over heb.
Belangrijker is in dit geval toch echt omzetgroei. Je kunt wel meer winst nastreven, maar marktaandeel is cruciaal.
De marges van supermarkten liggen rond de 1-2%. Marktaandeel is het punt niet; het probleem is dat je voor 1 wegggeooid artikel tussen de 50 en 100 artikelen moet verkopen om break-even te spelen.
Marktaandeel en omzetgroei zijn voor beleggers nu juist wel het punt. En dat is waar AH zich op richt.
Wist je dit: Voedselverspilling (wereldwijd) tegen gaan is #3 op de ranglijst van effectiviteit in het terugdringen van de klimaatverandering!
Totale reductie van atmosferische CO2-equivalenten tot 2030: 70,53
Bron: https://www.drawdown.org/solutions/food/reduced-food-waste
wat is de achterliggende gedachte?
In dit geval is het redelijk win/win.

Als Albert Heijn de spullen moet weggooien hebben ze volledig verlies. Nu verdienen ze nog iets eraan en heb ik als klant een koopje. (plus een prettige klantbeleving)

Bederfelijke waar gaat (om logische redenen) nooit naar de voedselbank. Dat kan alleen met langer houdbare spullen, die hebben dan nog een acceptabele gebruikstermijn.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 20:47]

Het gaat uiteindelijk natuurlijk om die omzetstijging die de verkopende partij van het systeem (Wasteless) belooft aan de hand van hun ervaring in andere landen.
Het zou bedrijven sieren als ze zonder extra winst (of zelfs klein beetje verlies) in het oog ecologische paden zouden ingaan maar dat gebeurt simpelweg nooit... Ze bestaan natuurlijk niet om de wereld een betere plek te maken maar simpelweg om de eigenaren te verrijken....
Efficientie werkt door in de hele keten. Als AH meer producten uit datzelfde schap verkocht krijgt over X tijd dan hoeft er alles bij elkaar misschien wel een vrachtwagen minder naar de winkel te rijden en hoeven er een paar afvalcontainers minder weer ingeladen te worden. Dat scheelt geld. Bovendien verspil je minder, en dat is ook positief los van het geld. En verder zal er inderdaad ook wel een omzetstijging voorspeld worden want mensen hebben ineens potentieel meer boodschappen voor evenveel centen.

Mooi initiatief, dit, en een perfecte use case voor dynamic pricing. Het is namelijk ook heel erg transparant, en daar is dynamic pricing in veel andere producten niet zo goed in.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 20:47]

Misschien gaat het bij de AH anders maar bij de Jumbo waar ik werkte werd alleen vlees (geen vis) ingevroren en naar de voedselbank gestuurd, rest werd allemaal weggegooid.
Nu is er in iedere Albert Heijn dagelijks iemand 'uren' bezig met 30% korting stikkers, deze mensen zijn straks overbodig, en de gemiddelde korting zal misschien nog lager zijn ook. Tenslotten gooien ze minder weg zonder te verkopen. Bij elkaar een behoorlijke besparing op kosten EN afval.
Ik denk dat het vooral minder kosten zijn voor AH, want dan zijn er minder vakkenvullers nodig.
Voor wat betreft afval zie ik eigenlijk alleen maar dat het probleem naar een later tijdstip verschuift.
Producten met een langere houdbaarheidsdatum worden dan wellicht niet (meer) verkocht immers, omdat ze dan alsnog over de datum zijn. ;)
gaat het hier echt om vermindering van "afval" (Dit terwijl ik al hoor dat het meeste naar de voedselbank gaat) of iets anders?

Ik denk zelf namelijk dat er hier puur word gekeken naar de eventuele verhoging van de omzet, anders word er toch nooit gigantisch veel geld gepompt in zo'n project?
Als ze minder weggooien, verdienen ze meer. Zelfs een met verlies verkochte kipfilet brengt meer op dan een weggegooide kipfilet.
Ik wilde laatst kaas halen bij de supermarkt, helaas was de kaas die ik wilde op. Weggegooit want over datum... kaas kan vaak prima nog wat langer mee. Best zonde, dus als je op deze manier meer mensen kan overtuigen dingen te kopen die aan de grens van hun houdbaarheidsdatum zitten dan lijkt mij dat prima.
Ik snap wel wat je bedoelt en natuurlijk hebben dit soort initiatieven een dubbele bedoeling, enerzijds om de omzet te maximaliseren, anderzijds zorgen dit soort 'groene' oplossingen ook voor een beter imago van de winkel. Wat er uiteindelijk weer voor zorgt dat we als consument beter gaan voelen.
Dit geeft zeker positieve kanten... Je kan klanten stimuleren producten met kortere houdbaarheid te kopen door de prijs aan de houdbaarheids datum te koppelen. Daarmee dring je het aantal klanten terug dat Fifo snapt en dus achteraan in het vak graait om zo vers mogelijk eten te hebben, ookal eten ze het ver voor de houdbaarheidsdatum op.
Ik denk dat het een niet zonder het andere gaat.
Ik kan me wel voorstellen dat een product met 35% korting leuk is voor als je het die dag wilt gebruiken. Maar als ik 25% korting krijg op een product dat morgen of overmorgen over de datum gaat, dan ben je wat flexibeler. Dat levert de AH meer op maar is wel beter voor verspilling.

Wat ik erger vond was dat AH zich als duurzaam profileerde met van die groenten- en fruitzakjes maar vervolgens alles nog gewoon in plastic had zitten. Dat was compleet stompzinnig.
Anoniem: 310408 @iAR21 mei 2019 20:08
Wat ik erger vond was dat AH zich als duurzaam profileerde met van die groenten- en fruitzakjes maar vervolgens alles nog gewoon in plastic had zitten. Dat was compleet stompzinnig.
Niet zo stompzinnig als je denkt. De producten die in plastic verpakt zitten (bijvoorbeeld komkommers) zijn daardoor vele malen langer houdbaar en worden daardoor veel minder snel afval en kunnen bijvoorbeeld via minder vervuilende manieren vervoerd worden. AH doet hier veel onderzoek naar en probeert werkelijk de meest optimale situatie te creëren. Plastic is niet per definitie slecht.
Mijn groente van de markt houd het ook makkelijk een weekje uit, zonder plastic.
Daarnaast. Hoe lang moet eten houdbaar zijn? En hoeveel hebben we daar voor over?

Plastic is ook niet slecht maar er is veel en veel te veel van. Net als met de energietransitie: we moeten wennen aan een nieuwe vorm van 'comfort' en 'gemak'.
En wat is er mis mee om de omzet te willen verhogen? Dat is bij zo’n beetje ieder bedrijf een doel. In dit specifieke geval is het mooi dat het ook leidt/kan leiden tot minder verspilling van voedsel.
De supermarkten liggen wel een beetje onder vuur voor de hoeveelheden plastic en de kiloknallers en zo. Dus dit is gewoon een vorm van marketing, goodwill kweken. Idd enigzins en terecht cynisch!
Dat is altijd een motivatie van een commercieel bedrijf. Hoe je dat maar ook verpakt.
Dit kan er voor zorgen dat je i.v.m. de korting toch een product koopt die je anders niet zou kopen, waardoor het product geconsumeerd wordt voordat ie over datum is.

Winst voor het bedrijf en je krijgt als klant korting, dus win-win?
Grootste deel gaat naar de voedselbank inderdaad. In de supermarkt waar ik werkte was 80% van alles wat weggegooid zou worden naar de voedselbank gegaan. Daarvan was 50% ook daadwerkelijk bruikbaar. Dus dat zou maar 40% van die supermarkt zijn geweest dat geen afval is.

Ze hadden veel meer aan de ingezamelde statiegeldbonnen die men daar af konden geven

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 22 juli 2024 20:47]

Er zijn twee hoofdkanalen die de producten volgen:
  • Verkoop
  • Voedselbank
Het probleem met verkoop is vaak dat een aantal factoren bepalen of iets goed zal verkopen, neem nu bvb vlees voor de BBQ.
Wanneer er enkele dagen goed weer er zitten aan te komen moet de winkel reeds dit in gedachte nemen de bestelling op deze producten reeds doen, wanneer de periode van goed weer uiteindelijk korter blijkt te zijn, of de opkomst van het volk lager ligt dan verwacht dan zit men met een overschot aan deze producten in de winkel welke uiteindelijk op 100% verlies zouden uitdraaien.
Men praat duidelijk niet over "afval", maar over "voedsel weggooien" en "voedselverspilling".
AH is een bedrijf dat zo min mogelijk verlies wenst te draaien, dit door middel van wat ze in het verleden reeds deels deden met de 35% stickers, kunnen ze nu dynamisch doen, zonder hiervoor werkkrachten in de winkel stickertjes te moeten laten kleven...
Daarnaast werkt dit in 2 richtingen, want als er plots goed weer op ons af blijkt te komen en er zijn nog veel producten wiens houdbaarheid beperkt is, maar bij goed weer deze beter verkopen, kunnen ze on-the-fly de korting ook wegnemen en dus een beter rendement halen (wat niet mogelijk is met een stickertje die op een product hangt).
Dus ja, ze doen dit enkel met zicht op hun eigen inkomsten, maar dit kan je ze niet kwalijk nemen, AH is geen liefdadigheidsinstelling en willen het kanaal van de voedselbank liefst zo weinig mogelijk (of zelfs niets) geven, maar dit is utopisch en onmogelijk, tenzij je echt enkel aankoopt wat er omgezet zal worden in de winkel en dit is praktisch bijna onmogelijk, echter door middel van deze technologie kunnen ze hun bedrijf hier een stap dichter heen brengen.
Ik denk zelf namelijk dat er hier puur word gekeken naar de eventuele verhoging van de omzet, anders word er toch nooit gigantisch veel geld gepompt in zo'n project?
Je geeft gedeeltelijk zelf het antwoord. Alles wat niet weggegooid/weggegeven wordt maar voor een lagere prijs wel verkocht, levert Albert Heijn geld op.
Mijn verwachting van wat AH verwacht:
1x per week, op een druk moment (wanneer de meeste mensen boodschappen doen, want druk) boodschappen doen "kost je dan geld". Dus wordt het aantrekkelijker om vaker boodschappen te doen. Om vaker een kleinere boodschap te doen en te halen wat afgeprijsd is.

AH weet ook dat mensen die vaker winkelen, ook vaker toch wat extras meenemen. Zo hopen ze dus de korting terug te verdienen met een extra verkoop. En als ze dat dus vaker lukt (want vaker per week boodschappen halen) zal de omzet stijgen.

Maar ben geen econoom. Maar verwacht wel dat er zoiets achter zit. En niet "het verminderen van weggooien van producten ". AH blijft een bedrijf
'afval' heeft de AH amper, voedselbanken halen bij de lokale AH's alles op en bij de distributiecentra van de AH komen ze het afleveren bij de dc's van de voedselbanken. Grote kans dat het omzetverhoging is.
Misschien ben ik enigzinds cynisch, maar ik denk altijd bij dit soort projecten: wat is de achterliggende gedachte? gaat het hier echt om vermindering van "afval" (Dit terwijl ik al hoor dat het meeste naar de voedselbank gaat) of iets anders?

Ik denk zelf namelijk dat er hier puur word gekeken naar de eventuele verhoging van de omzet, anders word er toch nooit gigantisch veel geld gepompt in zo'n project?
Je zit op het goede spoor verwacht ik. Voor supermarkten is de ideale wereld dynamisch prijzen. Schaarste wordt verrekend in de prijs. Overstock ook.

Gelukkig ben je niet zo naïef om te denken dat dit alleen maar gaat om maximale korting aan de klant te kunnen geven. In Frankrijk en Duitsland wordt al langer gewerkt met het dynamisch prijzen voor winst maximalisatie. Voorwaarde is acceptatie van digitale prijskaartjes die continu kunnen veranderen. Dit kan beide kanten op. De laatste kalkoen met kerst zal eerder 1 of 2 euro duurder worden voor de late "paniek kopers" dan goedkoper. Ook ijsjes kunnen bij aanhoudend warm weer duurder worden, om in de koude regenachtige weken daarna weer in prijs te zakken.

Het grootste punt is de vergelijkbaarheid tussen supermarkten te verkleinen. Er zijn al tankstations die in de spits een ander tarief op de borden hebben als proef, dan in de daluren. Waarom op piektijden niet ook hoger prijzen? Je hebt ook meer kassières en vul personeel nodig op piektijden.

En zo glijden we in "alle redelijkheid" naar meer uitgeven voor onze boodschappen, zonder het echt door te hebben.
gaat het hier echt om vermindering van "afval" (Dit terwijl ik al hoor dat het meeste naar de voedselbank gaat) of iets anders?
Ja, het gaat om vermindering van afval.

Afval is namelijk iets wat Albert Heijn wel betaald heeft, maar waarvoor ze niks terug krijgen (of zelfs moeten betalen; afvalverwerking is ook niet gratis). Door de producten af te prijzen verhogen ze de kans dat die verkocht worden, waardoor ze minder hoeven weg te gooien en er dus minder geld aan kwijt zijn (of, idealiter, nog wat aan verdienen.)
Het gaat juist NIET naar de voedselbank, in ieder geval niet het verse spul. Dat is tegen de tijd dat het ingezameld en opnieuw uitgedeeld is bij de voedselbank al verrot.
Ik heb dit laatst voorbij zien horen komen op BNR Nieuwsradio waar ze te gast waren. Het concept betaalde zichzelf terug dankzij extra verkopen en daarnaast verminderd het verspilling. Ben benieuwd. Voor de geinteresseerde; Hierbij de link: https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10377936/marqt-gaat-in-zee-met-startup-wasteless-tegen-voedselverspilling
Dus dit wetende zou ik bij sommige aankopen kunnen denken ''hmm morgen na het werk kom ik nog wel eens terug', waarbij ik ipv 99EUR aan inkopen die dag 35 euro basisinkopen doe, en de dag erna nog eens voro 40 euro ofzo 'de rest', en dus in totaal 75 euro zou betalen? (even in het extreme getrokken).

Indien iedereen zo zou handelen, zal niemand nog een 'vers' product kopen?
Nog slimmer is als je 's morgens even een oud bakje van voren helemaal achterin begraaft. Doe je dat voor alle artikelen, dan scoor je zo 40% korting op je boodschappen 😲
ja maar dan ben je daar tijd en brandstof aan kwijt, om vervolgens nog eens tijd en brandstof te besteden wanneer je terug moet komen. In mijn geval, is mijn tijd meer waardevol dan die korting dus een no go :+
Dit kan nu ook al. Ze plakken dagelijks de 35% korting stickers, dus met versproducten heb je altijd kans dat de volgende dat hetgene dat je gisteren kocht afgeprijsd is.
De dichtstbijzijnde AH is bij mij 25Km, dus kom er nog niet zo vaak, had geen idee dat ze dat al deden :)
Wat je zegt klinkt redelijk, maar de AH weet ook dat sommige klanten krapper in hun tijd en ruimer in hun geld zitten. Die betalen graag wat meer voor lang houdbare producten, zodat ze minder vaak hoeven winkelen
De hoeveelheid korting is meestal niet de moeite waard om een keer extra naar de supermarkt te gaan, tenzij je naast de supermarkt woont. Helaas is de trend in Nederland dat er steeds minder supermarkten zijn en dat supermarkten steeds vaker 2 bij elkaar staan. Hierdoor hebben steeds minder mensen de supermarkt op loopafstand en gaan dus steeds meer mensen met de auto naar de supermarkt.
Ik check altijd de houdbaarheidsdatum op bederfelijke producten en pak dus producten met langste houdbaarheid als ik het niet op de dag zelf nodig heb. Ben benieuwd hoe dat door een systeem als dit wordt opgevangen.
Niet. Het is echt bedoeld voor mensen die wel producten aan de datum kopen.

Wat je doet is tevens niet handig tegen de bestrijding van voedselverspilling. Je houdt dan altijd de producten met de kortste houdbaarheidsdatum over en wat mogelijk nooit nog allemaal verkocht kan worden.

Uiteraard doe ik dat ook, maar alleen wanneer het niet anders kan.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 20:47]

Wat de gevolgen van mijn manier van inkopen zijn is niet helemaal relevant voor dit artikel.

Uiteraard koop ik ook producten met de bekende oranje sticker (ben ook maar een gewone zuinige Hollander) Maar alleen wanneer ik zeker weet dat ik ze dezelfde dag kan gebruiken (of het moet nog even houdbaar zijn). Het gaat me er vooral om dat het systeem me nogal onbetrouwbaar lijkt omdat de prijs voor het hele schap geldt.
De producten waar het om gaat hebben de houdbaarheidsdatum in de barcode staan.
Je moet het datamodel flink veranderen voor veel producten want dit is zeker bij niet alles het geval.
Denk maar eens aan de welbekende roerbakmix. Die wordt in wikkels verpakt die in enorme rollen worden verhandeld. De barcode staat hier op afgedrukt, en is enkel uniek voor het soort product (italiaans/japans/soepgroente). De houdbaarheidsdatum wordt er door de verpakmachine bijgeponst in de kleine zwarte letters.

Het lijkt me voor Albert Heijn en de leveranciers best flinke impact te hebben. Maar wat een kwaliteitsvoordelen.

Ik weet nog goed in mijn werkzame tijd bij die winkel dat er een pak mosselen werd gevonden achterin het schap. Drie maanden over datum. En iemand had het pak in het magazijn kapot laten vallen - het stonk nog een paar dagen nadien. Met zo'n opbouw kan je uit je systeem je vervaldata halen en medewerkers gericht naar schappen sturen om deze af te boeken.

[Reactie gewijzigd door fonsoy op 22 juli 2024 20:47]

Het klopt wat jij zegt, maar de AH is groot genoeg dat ze dit soort regels kunnen opleggen aan hun leveranciers. En ik kan me zelfs voorstellen dat we overgaan op QR codes die elk product uniek identificeren.Dan kun je checken of die zak mosselen aan het einde van hun houdbaarheid nog in de winkel staan, of misschien gestolen zijn.
In EAN13 Zeit geen houdbaarheid, daarvoor heb je de EAN128 / GS1-128 nodig.

https://www.gs1.nl/barcod...ing-barcodenummer-symbool
Het is de barcode van de 13-cijferige code. Hiermee kunt u ook uw variabel gewichtcodes, GS1 klantkaartcodes en GS1 couponcodes weergeven.

Als uw artikel (of handelseenheid) langs de kassa in de winkel gaat, is deze barcode vereist. Als u aanvullende informatie op uw handelseenheid wilt delen (bijvoorbeeld batchnummer of houdbaarheidsdatum), dan adviseren we er een GS1-128 bij.
Als je de video bekijkt zie je dat het (voorlopig in dit geval tijdens de test) om hun eigen artikelen gaan. Ze kunnen met gemak elk barcode systeem gebruiken dat ze ervoor nodig hebben.
ik denk niet dat het voor het hele schap geldt; maar eerder voor specifieke producten.

ik kan me voorstellen dat het er dan zo opstaat:

vis per 500gr : 5,50 0%
houdbaar: 24-5 5,22 5%
houdbaar: 33-5 4,95 10%
houdbaar 22-5 4,40 20%
houdbaar 21-5 3,50 30%

ik hoop dan alleen dat men 'eindelijk' eens de houdbaarheidsdatum DUIDELIJK op de verpakking gaat zetten die is nu vaker niet dan wel goed leesbaar bij gekoelde producten.
Ze hebben liever dat je kiest voor 0% of 30% dan een "middenoplossing" waar consumenten zeer vatbaar voor zijn, waardoor ze alsnog producten gaan weggooien.
Ik neem pak het product met de houdbaarheidsdatum die past bij het geplande gebruik. En express dus niet die met de langste houdbaarheidsdatum. Alle beetjes helpen en een beter milieu begint bij jezelf. :)
Klopt, maar daar gaat dit artikel niet over.
Dit artikel gaat daar in weze wél over,

Door dynamische kortingen aan te bieden op producten stimuleer je als supermarkt wellicht dat mensen beter nadenken over welke verpakking ze kiezen.

Koop jij vis die je vanavond eet dan is er niets mis met het kiezen van het product met een houdbaarheid tot vandaag: om je ervan te 'weerhouden' desondanks 'het zekere voor het onzekere te nemen' biedt men je kortingen aan.

Ik maak daar regelmatig gebruik van om zo de kosten van vlees een beetje binnen de perken te houden

Met het huidige systeem echter was het: 35% korting (houdbaar tot vandaag) of 0% korting (houdbaarheid, morgen, overmorgen, volgende week of over 3 weken).

Dat zorgt er echter voor dat: Alles dat een houdbaarheidsdatum van vandaag een sticker heeft, en dat alles met een datum van morgen of overmorgen lekker blijft liggen: als je immers toch geen korting krijgt neem je natuurlijk die producten met de langste houdbaarheid. Dus liggen er morgen weer producten met sticker. enz. enz. -- Dit principe verlaagt niet alleen de omzet, maar vergroot ook de kans op weggooien, niet iedereen wil, of vertrouwd, immers die producten met een sticker. Door nu ook kortingen te bieden op producten van morgen en overmorgen met corresponderende kortingspercentages stimuleer je mensen om beter naar die houdbaarheidsdatum te kijken. maar kost het je 'over all' minder omzet.
Het punt is echter dat het nu niet per product (er wordt een sticker op geplakt), maar per productgroep/schap (het prijskaartje geeft het aan).

Dus in tegenstelling tot de situatie die jij schept is het schap waar een product ligt dat houdbaar tot vandaag is dan opeens 10-60% goedkoper. Als je echter het product van achterin het schap pakt heb je geen last van de korte houdbaarheid, maar wel de korting.

@Gadgeteer stelt daarom mijns inziens terecht de vraag hoe daar mee om wordt gegaan. Ik denk dat de 35% korting sticker daarom toch effectiever is in die producten uit de schappen te krijgen. Zolang er bij het scannen van het product niet de houdbaarheidsinformatie bekend is kan je korting niet per product gerekend worden en kan je dus van de houdbaarheidskorting gebruik maken met een product dat nog (lang) niet over de houdbaarheidsdatum gaat. (Ik neem aan dat er bij de kassa of via de handscanner niet opeens de houdbaarheidsdatum per product ingevoerd moet worden om te kijken of de korting geld.)

[Reactie gewijzigd door Coocoocachoo op 22 juli 2024 20:47]

Eh, ik denk wel dat het daar over gaat. Het zijn natuurlijk commerciele bedrijven die natuurlijk om de omzetstijging te doen is, maar de andere helft van het verhaal is minder verspilling. En dat is zeker relevant.
Voedselverspilling is zonde en toch gebeurt het veel, terwijl ik denk dat de bedrijven het ook zonde vinden. Als ze in de toekomst al niet gedwongen worden om er wat aan te doen.
Ligt er maar net aan hoe je dat bekijkt; om het product te maken wordt er niet geminderd, de afname om het product te maken blijft even hoog. Je dwingt jezelf wel om het product eerder te gebruiken, terwijl een ander product, wat een langere houdbaarheidsdatum heeft, nu wellicht niet verkocht wordt en alsnog wordt weggegooid. Ik zie dus niet helemaal in waarom het beter zou zijn voor het milieu, alleen dat het probleem opschuift naar later, maar waarbij ik mij afvraag in hoeverre dat dan 'beter' is voor het milieu.
Anoniem: 310408 @KoffieAnanas21 mei 2019 20:15
Hoe helpt dat het milieu?
Ik check altijd de houdbaarheidsdatum op bederfelijke producten en pak dus producten met langste houdbaarheid als ik het niet op de dag zelf nodig heb. Ben benieuwd hoe dat door een systeem als dit wordt opgevangen.
Dat is geen probleem, jij betaalt gewoon de volle normale prijs. De korting zal wel alleen zijn voor producten die niet meer zo lang houdbaar zijn. Dit systeem zal vooral invloed moeten hebben om mensen die altijd het product met de langste houdbaarheid kiezen, ook al eten ze het direct op.

Ik verwacht dat we vroeg of laat ook dynamische prijzen gaan geven aan groente en fruit zodat een appel met een krasje met korting wordt verkocht kan worden. Nu blijft groente en fruit met de minste beschadiging al snel liggen.
Het is een systeem wat prijzen op het schap aanpast, niet op de verpakking. Wanneer op het schap staat dat iets xx,xxeuro kost, dan betaal ik dat bij de kassa.
De e-paper-etiketten tonen zowel de oorspronkelijke prijs van het product als de op dat moment geldende prijs met korting en op welke houdbaarheidsdatum die van toepassing is.
Maar dit snap ik dus niet. Een product dat tegen de houdbaarheidsdatum aan zit en hetzelfde product dat nog twee weken houdbaar is hebben dezelfde barcode. Hoe weet de kassa of het product dan met of zonder korting berekend moet worden?
Dan moeten ze de houdbaarheid in de barcode verwerken. Daar is ruimte voor in de EAN standaard.
Niet in ean13 die op dit moment gebruikt wordt.
Ze kunnen de gewichtscodes ervoor "misbruiken" of gewoon ean128 gebruiken, het gaat toch om hun eigen producten hier, ze plakken de stickers met barcodes zelf erop en de scanners onsteunen het.
Hmm daar heb ik echt overheen gelezen. |:(
Dus we krijgen dan in het ergste geval 3 of meer prijzen op 1 kaartje (bij ons soms wel 4 of 5 verschillende datums in een schap). Ben erg benieuwd of dat gaat werken
Wat ik er van begrijp worden er altijd maar twee prijzen getoond.

Uit een case study van de website van de Wasteless zelf:

The customer would see two possible prices on the ESL:

1. The discounted price for the shortest expiration date.
2. The full price for all other expiration dates available from the product on the shelf. Once the customer chooses a product, all they’ve got to do is make the purchase, as they usually do.
Door de korting natuurlijk.

Ah, nvm: Het is dus niet per verpakking maar per product.

[Reactie gewijzigd door chaoscontrol op 22 juli 2024 20:47]

Als ik het zo lees weet het systeem welk product op een specifiek moment in het schap ligt, danwel nog niet verkocht is, en welke houdbaarheidsdatum deze heeft. Op het etiket word vervolgens de prijs getoond van het kortst, nog niet verkochte, houdbare product. Zodra er een product verkocht word verwerkt het systeem dit en word, indien het verkochte product de kortste houdbaarheiddatum had, de prijs op het etiket aangepast.

In principe werkt het nu ook al zo, maar de korting wordt nog handmatig aangeduid met de stickers, wat voornamelijk nieuw is is dat het systeem nu ook kijkt naar andere variabelen.

[Reactie gewijzigd door DdeM op 22 juli 2024 20:47]

Voor wat ik ervan heb begrepen vervangt dit systeem de huidige 35%-korting stickers die op producten geplakt wordt die nog een dag houdbaar zijn...
Ik check altijd de houdbaarheidsdatum op bederfelijke producten en pak dus producten met langste houdbaarheid als ik het niet op de dag zelf nodig heb. Ben benieuwd hoe dat door een systeem als dit wordt opgevangen.
Succes om dat te proberen bij online AH. Gaat niet lukken. Die sturen je gerust een paasbrood op dat op de vrijdag voor Pasen over de datum geraakt.
Hij geeft aan dat dit bij AH online geen zin heeft.
Rustig maar hoor ;-)
Er zijn eigenlijk enkel wat groente/fruit artikelen waar het lastig wordt met houdbaarheid te schuiven als consument. Die hebben vaak een hele korte periode, zie je op de laatste dag (of zelfs ervoor) soms al gaan verkleuren en is lastig voor lange tijd houdbaar te maken.

Serieus, een (voor nu dan) -35% artikel kan je vaak prima koelen of zelfs invriezen en een week/maand later nog gebruiken. Of het is uiterste verkoop datum ipv houdbaarheids datum, waardoor je nog wat ruimte hebt. Ook gewoon dagvers (zoals brood) gaat dezelfde dag nog met korting weg, dus later op de dag shoppen is dan al genoeg zonder echt iets te veranderen in je verbruik.

Vooral kwestie van met de vriezer/koelkast of gezond verstand werken, en je kunt nu al aardig shoppen met aanbiedingen en -35% stickers. Dus op zich zou dit systeem niet direct iets aan de manier van inkopen veranderen voor degene die op de euro's letten.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 22 juli 2024 20:47]

Ik hoop dat dat goed gaat qua timing. Zodra een klant het betreffende product uit het schap pakt, staat de klant niet direct bij de kassa. Als tussentijds de prijs wijzigt, dient de kassa de prijs te gebruiken die op het prijskaartje te vinden was, en niet de huidige prijs.
Dan moet je wel bewijs hebben zoals een foto.
Dat is dus de vraag of je dat moet hebben. Als de prijs lager aan de kassa is, geen probleem. Hoger dus wel. Wat je als winkel niet wil is een discussie met de klant als de prijs dan ineens omhoog gaat.

Maar als ik het goed begrijp gaat het vooral om afprijzen van bederfelijke producten. Ze zullen dus neem ik aan nooit duurder worden als je in de winkel rondloopt maar alleen goedkoper.

Daarnaast is er denk ik ook wetgeving die voor supermarkten bepaald dat producten een duidelijke prijs moeten hebben. Als jij dus voor de schap product pakt voor 1 euro en aan de kassa ineens 1,10 omdat men dynamisch prijzen verhoogd is het de vraag of dat wettelijk kan en mag. Als de prijs 0,90 euro is zal het geen probleem zijn.
Als een winkel jou een product aanbiedt voor €1 en je pakt het product, dan heb je volgens mij het aanbod tegen die prijs geaccepteerd en is er een overeenkomst. Jij hebt het product en de winkel heeft een vordering op je van €1, niet €1,10 of zo en dat mogen ze dan dus ook niet van je vragen.
hier staat een antwoord op je vraag met nog vermlding van wetsteksten:

https://www.startpagina.n...ijs-winkel-afwijkt-prijs/

In het voorbeeld van AH gaat het over dynamisch afprijzen, dus ga ik er van uit dat de prijs aan de kassa nooit hoger zal zijn als aangeven bij de locatie van het product.

Stond er dus 1 euro en de kassa zegt 0,9 euro zal dat denk ik geen probleem zijn tenzij jij toch echt 1 euro wil betalen.
Maar als het dynamisch wijzigt en het wijzigt in de tijd dat je naar de kassa loopt dan kan je wellicht een discussie krijgen. En dan heb je zelf geen bewijs. Dan hangt het van de winkel af of en hoe ze meewerken.
Mijn voorbeeld zal nauwelijks voorkomen maar het kan als ze dat ook gaan gebruiken om de prijs te verhogen.

Bij een papieren prijsticket kan je nog met een medewerker teruglopen om dat aan te tonen. En eens met dat je het recht op die prijs als de prijs kan kloppen maar recht hebben en krijgen zijn nog 2 verschillende zaken.
Dan moeten ze even in hun records nagaan of de prijs in de tussentijd inderdaad niet veranderd ìs.
Naar mijn mijn weten is de overeenkomst wel rechtsgeldig maar uiteindelijk niet bindend. De verkoper kan er altijd nog voor kiezen niet voor deze prijs te verkopen waardoor de klant het recht heeft alsnog van de koop af te zien.

Je wilt echter geen discussie in de winkel (zeker niet voor zo'n kleine bedragen) wat tijd en uiteindelijk ook reputatieschade kost (andere klanten krijgen dit vaak mee).
Ja, gewoon duidelijk met harde stem spreken.
Ik denk niet dat AH daar heel erg moeilijk over gaat doen.
Was 't nou een miljoenendeal...
Dat was ook even mijn bezorgdheid, maar ik veronderstel dat die prijzen enkel naar beneden gaan en niet naar boven.
Zo te lezen gaat het alleen om afprijzing. Ik denk niet dat een klant gaat klagen omdat een product in de tussentijd goedkoper is geworden.
Als 'ie eerlijk is maakt 'ie er een punt van. O-)
Dit doet mij denken in mijn tijd in de elektronica detailhandel. Klanten die na een maand kwamen klagen dat hun TV ineens de aanbieding was en €200,- goedkoper was geworden. Of ik dat niet eerder had kunnen vertellen (alsof ik als verkoper weet wat over 4 weken in de aanbieding komt).

Als ik ze moest teleurstellen en ze gingen toch door met klagen (op het brutale toe) stelde ik vaker de tegenvraag: "Als hij nu €200,- duurder was geworden, was u mij dan ook het verschil komen brengen?" De meeste klanten keken verward, wisten geen reactie te geven en liepen beduusd de winkel uit. :+
Ja, klanten proberen het gewoon:
'Nee' heb je, 'ja' kun je krijgen.
Als jij op zo'n wijze duidelijk maakt dat je geen zin hebt hun spelletje mee te spelen zien ze dat het geen zin heeft door te gaan en haken ze af.
Ik kan de bron zo snel niet meer terug vinden, maar toen ik hier gisteren een artikel over las, stond daarin dat de prijs alleen omlaag kan gaan.

Dus als de prijs bij de kassa anders is dan de prijs op het kaartje, dan is deze hooguit nog verder afgeprijsd. Daar zal niemand over klagen verwacht ik ;)
Geen probleem toch? De korting zal niet minder worden. Hoe langer het blijft liggen hoe groter de kans dat het (alsnog) weg gegooid moet worden.

Het doel van dit project is om verspilling tegen te gaan. De berg vers producten die in de container verdwijnt kleiner te maken. Niet per se om extra omzet te generen.

Al is dat laatste wel een mogelijkheid. Als je nu ‘s avonds in een supermarkt komt is het brood vaak op. Zou je met dynamisch prijzen het verlies door niet verkochte broden kunnen beperken, dan kun je ook langer (ruimer) aanbod van brood aanbieden.

Ik ga zo mn tasjes van Too Good To Go ophalen. Ook een mooie app om de berg voedsel die weg gegooid wordt een stukje kleiner te maken.
We gaan sws al richting meer en meer zelfscan, dus dan zou het geen probleem zijn. Daarnaast kan een product natuurlijk nooit jonger worden, dus de prijzen zullen alleen maar lager zijn.
Ik neem aan dat dit gewoon (acties en kortingen bij korte houdbaarheid) op dagbasis gaat en dat er niet per uur een cent van de prijs af gaat :P
Je ziet ook in het filmpje dat ze met tientallen procenten korting werken.
Voor brood zou dat niet zinnig zijn - dat wordt per dag verkocht, en nu al 35% afgepriijsd vlak voor sluitingstijd (e.e.a afhankelijk van het overschot).
Yep, ik neem regelmatig de gok, door om 19:45 om brood en beleg voor de volgende werkdag te gaan.
9 van de 10x mazzel, 35% op de verse (afgebakken) liefde en passie broden - een prijs die ik ze wel waard vind ( 2.70 vind ik te duur ;) )
"De verandering is continu, maar gaat alleen omlaag, niet omhoog. Als klant hoef je dus niet bang te zijn dat je pakje kip bij de kassa meer kost. ,,Stel dat je een uur in de winkel bent, dan kan het bij de kassa alleen lager zijn”, aldus Aspeslagh."
https://www.ad.nl/koken-e...aad-en-het-weer~a977f6d3/
Anoesjka Aspeslagh is schijnbaar een soort woordvoerder van de AH.
Anoniem: 420148 @Onbekend21 mei 2019 14:28
Neem aan dat de prijs niet omhoog kan gaan met deze regeling. Het eten wordt er niet verser op. Neem aan dat je in die paar minuten tussen pakken en uitlezen een paar cent korting kunt verwachten op een paar tientjes.
in het filmpje word aangegeven dat de prijs op ieder moment kan wijzigen de e-ink kaartjee hangen aan het schap en zitten niet op de verpakking hoe weet de kassa dan welke prijs het schap kaartje had toen ik 15 min geleden die kip in mijn mandje deed voordat ik de rest van de winkel ben doorgelopen?

op de oude manier zit er een sticker op die de originele barcode vervangt met 35% korting duidelijk dus maar als in die 15 min dat ik in de winkel loop de prijs omhoog gaat dan dacht ik dat die kip 3 euro kostem en ik bij de kassa dus 4 euro moet afrekenen (even als voorbeeld)

ik ben dan ook erg benieuwd hoe dit verder word uitgewerkt? klinkt positief om waste tegen te gaan maar vraag me af hoe het in de praktijk werkt ?
Er staat ergens anders vermeld dat de prijs alleen omlaag kan gaan. Eenmaal afgeprijsd kan hij dus niet meer omhoog.
ok dus dat zou het mogelijk maken dat de prijs op het kaartje word aangehouden en dus alleen lager kan worden dat ik ook een verpakking achteruit de rij kan pakken die langer houdbaar is?
De gebruiksdatum t/m zal in de barcode moeten zitten, zoals je hier ziet staat er "Gebruiken t/m 16-05" op het kaartje, dus dit moet aan iets te herkennen zijn. https://images4.persgroep...51550a453bd7f&quality=0.7
ok dat klinkt logisch dat de barcode zeg maar "gecodeerd" is met de houdbaarheidsdatum.

dat zie ik nog wel werken inderdaad.
Ah dat is een heldere afbeelding die iig zorgt dat de klant (ook de wat oudere) minder verwarring zal hebben, alhoewel ik me kan voorstellen dat het prijs per kilo/100gram etc is (ging over vlees/vis/etc, die zijn allemaal verpakking anders). Dat maakt het mogelijk toch complexer, maargoed, dat gaan ze vast uitvogelen in de test.
Barcode met product + houdbaarheidsdatum.
barcode begrijp ik maar houdbaarheidsdatum? dan moet iedere kassa medewerker dus bij ieder product de houdbaarheidsdatum opgeven?

zou de verpakking zelf een e-ink scherm hebben dan zou die prijs dus live kunnen wijzigen en de barcode worden aangepast aan de prijs maar dit zou kosten technisch niet haalbaar zijn lijkt me?
Nee, ik bedoel dat de houdbaarheidsdatum in de barcode verwerkt word. Barcode is niks meer dan machine readable text en kan naast het EAN ook prima de houdbaarheidsdatum bevatten, word alleen de barcode een tikje langer.
Veel mensen gaan dus waarschijnlijk een paar dagen wachten tot een lagere prijs......
Ik kom regelmatig artikelen over de datum tegen hier bij de plaatselijke AH. Ik heb het altijd netjes aangegeven, ze doen er niks mee. Ik zei altijd, je mag blij wezen dat ik niet van een controlerende instantie ben, dan had je een probleem. Bij Jumbo gingen mensen juist bewust artikelen verstoppen, om zo gratis artikelen te scoren. Als je zag wat mensen dan scoorden, niet normaal.

Trouwens, fraude ligt ook op de loer, je scant een kortingsartikel en doet een langer houdbaar artikel in je kar met zelfscan.

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 22 juli 2024 20:47]

Hier kom ik nooit iets over datum tegen enkel op de datum zelf met netjes een sticker.
Ik doe altijd met een handscanner zelf mijn producten scannen en was een keer vergeten een 35% korting barcode te scannen. Toen kreeg ik een controle en gaf die vrouw me netjes de korting omdat ze aangaf dat het zonde was het volledige bedrag te moeten betalen met deze houdbaarheid. Ik heb bij mij dus een totaal andere ervaring gelukkig.
Supermarkten zijn vaak een franchise. De ene AH is de andere niet, zelfde voor Jumbo en de meeste anderen.
Trouwens, fraude ligt ook op de loer, je scant een kortingsartikel en doet een langer houdbaar artikel in je kar met zelfscan.
Als ze unieke barcodes hebben, loop je bij een controle tegen de lamp als fraudeur. Zal ongeveer hetzelfde zijn als een artikel niet scannen.
Je kan nu ook al andere of geen producten gaan scannen, dus fraude zou niet veel moeten veranderen.
Hoe komt de voedselbank met deze ontwikkelingen nog aan z’n voedsel?! Slechte zaak dit. 8)7 8)7
Probleem van de voedselbank is dat zij juist geen artikelen mogen uitdelen die net aan de datum zijn.
Dus de voedselbank vist nu ook al vaak achter het net en er wordt enorm veel voedsel verspild.

Er kan mijns inziens meer winst behaald worden door het onderscheid van THT en TGT wat explicieter aan te geven in de supermarkt. Nu wordt vaak alles weggegooid wat over de datum is.
Vanuit de winkel gaan producten die (bijna) over datum zijn inderdaad niet naar de voedselbank. Wel een klein deel naar Instock-restaurants. Voor de voedselbank kijken ze verderop in de keten: de distributiecentra. Als daar partijen staan waarvan ze denken dat dat niet meer verkocht wordt voor het over datum raakt, gaat dat naar de voedselbank. Zo krijgt de voedselbank dus spullen met een wat ruimere houdbaarheid.
Kip, vlees en vis die over datum is wordt gewoon weggegooid en gaat niet naar de voedselbank. Prima ontwikkeling dus.
Kleine correctie is dat het meeste niet weggegooid wordt, maar voornamelijk tot varkensvoer wordt verwerkt.
Volgens mij mag sinds de gekke-koeiencrisis vlees niet meer verwerkt worden tot veevoer. Dat is namelijk precies wat de gekke-koeienziekte veroorzaakte.
Dit kan je er ook niet uit koken. Het is niet een bacterie maar een prion (simpel gezegd, het is een slecht eiwit dat andere eiwitten slecht maakt).
Hmm, beetje offtopic niet?
Dat we voedsel banken nodig hebben is te gek voor woorden, supermarkten zijn daar echter niet de oplossing voor.
Het hele idee is juist dat deze artikelen niet meer verkocht of weggegeven kunnen worden anders. Bij de voedselbank wil men ook juist niet bederfelijke waar hebben.
Wat logisch is,
Een supermarkt zal produkten tot OP de dag verkopen, desnoods tegen (oplopende) korting.
Persoonlijk ben ik redelijk 'verwend' als ik de keuze heb bij kip in het schap van 2 dagen THT/TGT of vandaag, zal ik altijd de langst houdbare nemen, zelfs als het voor die avond is.

Ik ben regelmatig bij de voedselbank betrokken als hulpverlener, de doorloop tussen aanvoer en sortering -> clienten is soms 5 tot 8 dagen, houdbare producten op dé dag kan je 7 dagen naderhand niet meer veilig uitgeven.

Ik vries gekochte waren regelmatig in, en durf kipfilet met TGT vandaag over 2 maanden gerust te eten.
( maar geplande invriezing rauw, zorg ik dat het iig een ruime TGT datum heeft )
Het is toch het goedrecht van de supermarkten om zo veel mogelijk te verdienen/zo min mogelijk weg te gooien? Dat er nu minder naar de voedselbank gaat moet naar mijn mening niet afgerekend worden aan de supermarkten...
https://www.voedselbankar...akket/houdbaarheidsdatum/

Tussen bederf en het moment dat het verkocht wordt door een supermarkt zit nog een gat.
De houdbaarheidsdatum is zo gekozen omdat niet iedereen dezelfde dag alles op zal eten.
Ga je als producent OP de dag zitten, krijg je weer geklaag dat men er ziek van is geworden.

Als bedrijf wil je je daar niet aan branden, dat je als particulier de beslissing neemt, is aan jezelf.
* FreshMaker durft best de data te negeren in sommige gevallen, maar kip en vis ... if in doubt, leave it out !
In geval van de voedselbank, kun je je beter afvragen waarom er in een land als Nederland überhaupt een voedselbank nodig is. Maar dat terzijde.
Omdat in veel gevallen bij veel van die mensen ook een pakje shag op de salontafel ligt?
Ik dacht er precies zo over.
Tot ik de serie Schuldig zag.
De Nibud berekeningen waarop de bijstand gebaseerd zijn geven je maar een paar tientjes ruimte per maand. Ja, er zijn mensen die dat aan shag uitgeven, Maar ook de mensen die het aan een wasmachine uitgeven kunnen incidenteel in de knoop komen met hun budget.

Het zou correcter zijn om te zeggen dat wie legaal in Nederland verblijft geen structurele behoefte heeft aan de voedselbank.
Ze waren even vergeten dat als je een uitkering trekt je soms dingen moet laten.
Sommige van die mensen moeten ALTIJD dingen laten.
Zelfs noodzakelijke dingen.
Het zijn ook niet allemaal alcholistische kettingrokers die al hun geld aan hun verslaving verbrassen.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 20:47]

Zal wel liggen aan de mensen met wie jij omgaat met je onfrisse generalisaties.

Toe, min er maar op los. Ik verdien het en weiger dit soort onzin zonder commentaar te laten.

[Reactie gewijzigd door SuBBaSS op 22 juli 2024 20:47]

Zo, dat is op termijn weer een besteller minder, dat is wat AH denkt. Even goed opletten aan het begin van de video wordt gezegd dat het systeem ook automatisch de voorraad kan aanvullen. Altijd het leuke van automatisering, ontwikkelaars werken mee om anderen en zichzelf uiteindelijk overbodig te maken (zie video link onderaan). Dit is een typisch voorbeeld, dit gaat niet over verspilling, dit gaat over financiële efficiency, besparen op personeel en winst maximalisatie dat wat uiteraard minder verspilling oplevert omdat het efficiënter is. AH belicht het verhaal dan weer precies van de andere kant zodat het net lijkt alsof dat de motivatie is. Dat heet marketing en eigenlijk is het ook wel een beetje de boel belazeren, net als de "buitenbeentjes".

Wat automatiseren betreft, Kurtzgesagt heeft hier een goede video over gemaakt:
https://www.youtube.com/watch?v=WSKi8HfcxEk
Zeker het bekijken waard.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 20:47]

Dit is een typisch voorbeeld, dit gaat niet over verspilling, dit gaat over financiële efficiency, besparen op personeel en winst maximalisatie dat wat uiteraard minder verspilling oplevert omdat het efficiënter is.
Als dit (kennelijk) ongewenst is, laten we het andersom gaan doen: we gaan als bedrijf veel geld uitgeven om vooral veel personeel in dienst te houden dat handmatig de voorraad telt. Het mooie is dat het vreselijk inefficient is, waardoor we veel voedsel gaan verspillen. Ik zie een win-win!
Had wel een dom antwoord verwacht maar zo dom als deze niet dat compleet voorbij gaat waar het eigenlijk over gaat. Ik durf met zekerheid te zeggen dat je de bijgevoegde video niet bekeken hebt. Daarnaast begrijp je blijkbaar niet wat ik hiermee bedoel, vertel de echte drijfveer. AH automatiseert om kosten terug te dringen, dat is het verhaal. Het doel is dat AH uiteindelijk niets meer verkoopt tegen een lagere prijs. Daar zorgt dat slimme schap voor.

Uiteindelijk gevolg, minder personeel nodig, slechts één persoon die het systeem controleert. En als er minder personeel nodig is, kunnen minder mensen werk vinden. Zie al gebeuren bij AH-to-go's, kassa's bijvoorbeeld. Steeds hogere eisen voor vacatures en minder vacatures. Wat gaan we dan doen met al die mensen die geen werk kunnen vinden? Uitkering geven? Meer vrije tijd zonder een cent te besteden? Je hoort hier niemand over, het schijnt niemand te interesseren want het gaat alleen maar over geld, continue. De mens is bezig de mens uit te faseren, is prima weergegeven in de video en wat gaan we doen als dat daadwerkelijk gebeurd? Daar is geen oplossing voor, niemand lijkt het te willen weten.
Om te beginnen: er wordt al sinds mensenheugenis door doemdenkers en zwartkijkers zoals jij geroepen dat automatisering de werkloosheid zal opdrijven en wat is er van die voorspellingen terechtgekomen?
minder vacatures
Het aantal vacatures is enorm hoog (link)
Wat gaan we dan doen met al die mensen die geen werk kunnen vinden
Het werkloosheidspercentage is op dit moment rond de 3.5% (gecorrigeerd naar seizoen), relatief erg laag

Je bent een zwartkijker, een negatieve roeptoeter die graag grote woorden gebruikt. Maar afgezien van een hijgerige video heb je geen goede onderbouwing.
Bovendien, en dat triggerde mij: je gaat volledig voorbij aan de positieve delen van het artikel: minder verspilling, grotere efficiëntie en je kunt er ook nog uit afleiden dat, als je oplet, je karretje boodschappen goedkoper kan zijn. En dat is goed nieuws voor mensen met een laag inkomen.
Geen goede onderbouwing, zou ik het toch nog eens een keertje lezen. Typisch Nederlands weer, wachten tot het te laat is, gewoon wegkijken. Natuurlijk is er veel maar aan de hand dan alleen automatisering. En die cijfers van het CBS, al zo vaak gezien dat er niets van klopt, het is hoe je meet én hoe je het presenteert. Dat geldt eveneens voor het aantal werklozen (noem het liever baanlozen), dat wordt nu anders gemeten dan dat het vroeger werd gemeten, zoek er maar eens op. Daarnaast, waarom worden die vacatures dan vervuld door mensen die niet in een uitkeringssituatie zitten, daar zijn ook redenen voor (o.a. fuikconstructies. opleiding e.d.) en dan komen we nog steeds tekort. Zoek er maar eens op, verdiep je er maar eens in, kun je ook meteen zoeken naar effect van immigratie, bullshit-jobs, leeftijd, re-integratie, opleidingsniveau etc. Bijvoorbeeld, zijn ook genoeg gezinnen die graag twee verdieners (meer geld nodig) willen zijn maar als deze werk zoeken staan ze er niet bij, staat zo lekker positief, gewoon weglaten, bestaan niet.

Dan de vraag waarom het steeds goedkoper moet (zoektocht naar perfectie) maar ondertussen alles steeds duurder wordt en waarom heeft iemand een laag inkomen. Waarom moeten we steeds meer werken om een normaal leven te kunnen leiden, waarom komt armoede nog voor in Nederland, waarom zijn er zoveel mensen met schulden. Vraag je dat ook eens een keertje af, ga daar ook eens naar zoeken, verdiep je eens in echte situaties en cijfers. Hoe komt het dat het alsmaar duurder wordt, heb je werkelijk een idee hierover dat klopt?

Het is allemaal niet zo simpel als het lijkt te zijn, ben geen zwartkijker maar wel een realist die iets verder kijkt dan het nieuws en statistiekjes van het CBS. Zou jij ook eens moeten doen, misschien kom je er dan achter dat het toch iets anders ligt dan je is voorgespiegeld. Automatiseren heeft een positieve effecten maar ook zeker negatieve effecten, zeker als dat in perfectie wordt uitgevoerd en de mens op vele vlakken totaal uitschakeld of overbodig maakt.

Succes met je zoektocht en je bevindingen, mocht je dat niet doen dan ben je en blijf je een positieve wegkijker. Dat kan behoorlijk tegenvallen als je iets overkomt ofzo en dan ineens inziet hoe het werkelijk zit. Dan ben je, zoals je zelf al eerder aangaf, te laat.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 20:47]

Oeh, dat zijn wel heel veel lettertjes.
"Ik ben geen pessimist, ik ben een realist" heeft een baard van hier tot Methusalem. "CBS is onbetrouwbaar", zelfs de variant op "Geloof niets, onderzoek het zelf". Ik heb een hekel aan hokjesdenken, maar jij wurmt jezelf wel erg gewillig in het hokje waarin zich ook de anti-vaxxers bevinden en de mannen met de gele hesjes.
Jij bent helemaal niet actief op dit forum omdat je geinteresseerd bent in techniek. Jij zoekt een aanleiding om je ongenoegen over "alles" te spuien en het maakt niet uit welk technisch onderwerp er voor ligt, het eindigt bij jou bij de vaststelling dat het allemaal bagger is, dat iedereen slaafs achter elkaar aan loopt en dat jij de enige bent die het licht heeft gezien.
Heel veel lettertjes vullen geen gaatjes.
Bedankt voor je fantastische rant, zet je mooi op de kaart. Succes meneer de wetenschapper. Ik zeg zeker niet dat alles bagger is, gebruik dat woord niet eens. Ben hier zeker voor de techniek alhoewel er wel betere sites zijn, automatiseren is mijn achtergrond. Bij alles loont het wel de moeite kritisch te blijven en dat is wat ik doe en mijn voorkeur gaat uit naar eerlijk. Zo ook met dit AH verhaal, AH moet gewoon eerlijk zijn met de doelstelling een geen bloemetjesverhaal ophouden. Wat de rest betreft, Heel veel dingen zijn niet zo simpel, komt veel meer bij kijken. Nu krijg je informatie en dan is ook niet goed, ga je ranten, gele hesjes erbij halen, aannames, zit je niet lekker in je vel ofzo. Wat was nu de beweegreden om zo simpel uit de hoek te komen. Doe het niet. Wat wil je horen als je niets tot je wil nemen?

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 20:47]

Goeie inzet van techniek. Als er door de test blijkt dat er inderdaad minder voedsel wordt weggegooid dan is dat een hele verbetering.
Dit zou ook kunnen betekenen dat de inkopen van de supermarkt omlaag kunnen, waardoor er minder (kleine percentages praten we hier over) massaproductie nodig is. Als de percentages inderdaad kloppen van besparing, dan is dat echt goed nieuws!
Tweakers is beetje laat, dit artikel stond gisteren al dacht in het AD. Voorbeeld is barbeque vlees, blijkt vandaag ineens slecht weer en dus wordt er minder gekocht tenzij de prijs lager is. Het is moeilijk daarop in te kopen. De boedling is eerder om het meeste toch te verkopen tegen lagere prijs.
Wat supermarkt ook niet wil is dat alles uitverkocht is, het is dus de balans zoeken.
Klopt, ik zag het gister ook in het AD dacht ik. Dat Tweakers het nu pas oppakt is niet zo erg naar mijn idee, aangezien dit niet een technologie bedrijf betreft welke wat nieuws uitbrengt / bedenkt.

Ik denk dat het ook wel wat tijd en data vergaren kost voordat het geoptimaliseerd is.
Zag dat ook ook dat weer er aan gekoppeld zit, dat zijn natuurlijk lokale voorspellingen.
Dit is al meerdere keren uitgeprobeerd door AH en anderen,
dan bleek dat mensen graag even wachten voor een leuke korting.

Mensen gaan later op de dag inkopen doen, of komen later op de dag weer terug.


Het laatste wat je wilt is dat je winst gaat dalen of dat je omzet te hard achteruit gaat. De enigste manier is om de ‘korting’ al te gaan verdisconteren in de gewone prijsopstelling, en dat wordt de grote uitdaging van het algoritme.

Daarbij zit je ook met het dilemma dat je ook niet altijd grote reststromen zomaar kunt verkopen tegen hoge kortingen omdat het je prijsbeleid gaat vertroebelen. Net zoals nu dat het weer minder is dan heb je minder ijs-verkoop en is er ook minder barbecue (mag een keer ontdooid worden en als vers worden verkocht) en minder limonade en bier. De productie daarvan is al klaar en staan in de magazijnen. De instroom en aanbiedingen zullen elkaar in hoog tempo opvolgen als het weer omslaat omdat de vooruitzichten voorlopig nog matig zijn en die overschotten wil je wegwerken zonder de productie daarvan langdurig stil te gaan zetten.
Soortgelijke problemen heb je ook bij vb Pasen waarbij vantevoren schattingen worden gemaakt, en achteraf met heel grote voorraden kunt zitten en die halen de winkels niet eens. Blijven in de distributiecentra. Dan worden er ook verschillende oplossingen bedacht. Zo zijn er houdbare producten met van buiten een paas-verpakking met logo van winkel of merk etc, maar de verpakking binnen is neutraal en alleen folie vb. Daar zijn opkopers voor. Deel naar de voedselbank. Daarnaast kunnen koekjes ed bij veevoer worden gemengd.

De successen van de kleine winkels moet men zeker niet opschalen naar de grotere winkels waar ‘afval’ al bijna niet bestaat.
Sinds wanneer is de AH naar de klant toe verplicht die stickers te plakken?
Wie heeft het over verplichting ?

Maar jouw reactie is nu net als de betreffende bedrijfsleider, alsof het een gunst zou zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.