Supermarkt zet elektrische vrachtwagen van DAF en VDL in voor distributie

De Nederlandse supermarktketen Jumbo zet als test een volledig elektrische vrachtwagen in voor winkeldistributie. De supermarkt werkt samen met DAF en VDL, die eerder dit jaar hun CF Electric-vrachtwagen met een actieradius van 100km introduceerden.

Jumbo gaat de elektrische vrachtwagen gebruiken om winkels te bevoorraden vanuit het distributiecentrum in Veghel. Bij dat distributiecentrum is een laadstation geplaatst. Het gebruik van de elektrische vrachtwagen is bedoeld als praktijktest. Volgens Jumbo gaan de Nederlandse fabrikanten DAF en VDL het voertuig op basis van de ervaringen van de supermarkt verder ontwikkelen.

De CF Electric die Jumbo in gebruik neemt, werd in mei gepresenteerd. Het is een volledig elektrische vrachtwagen. Het gaat om een zogenaamde 4x2-trekker, gebaseerd op het CF-platform van DAF en voorzien van elektrische aandrijving van VDL. De aandrijving bestaat uit een elektromotor van 210kW en een accupakket van 170kWh. Het voertuig is met zijn afmetingen en actieradius van 100km bedoeld voor de bevoorrading van winkels in steden.

Jumbo test elektrische vrachtwagen van DAF en VDL

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-12-2018 • 10:44

209

Reacties (209)

209
204
129
20
0
57
Wijzig sortering
Snachts even bijprikken met 1 fase 16A ? :9

In alle serieusheid een prachtige ontwikkeling. Ik denk dat er voor een behoorlijk gedeelte van ons vrachtverkeer dat veel stops maakt, en relatief korte afstanden overbrugt met de huidige techniek prima mogelijkheden zijn.

Als je bij elke stop 30 min stil staat en dan weer 50kWh = 33?km erin kan prikken, houd je je accu toch wel een beetje op niveau.
Dus als je van Jumbo naar Jumbo rijdt en er zijn méérdere vestigingen, kun je prima uit :).
Daar kom je inderdaad al een heel eind mee. Uit ervaring bij een concurrent van Jumbo kan ik daarnaast wel stellen dat een gemiddeld filiaal alleen al voor "houdbaar" 1 volle vrachtwagen per keer / dag nodig heeft. Voor "vers, koel, vries" is het vaak 1 vrachtwagen per 2 filialen. Gemiddeld los/laad tijd loopt al snel op tot een uur dus laden bij het filiaal en bij het bevoorradings centrum met slimme routes kan theoretisch voorkomen dat de wagen ooit leeg komt te staan.
ik werk toevallig zelf bij een jumbo. Soms komt een vrachtwagen uit zwolle naar regio Breda (klagende buschauffeur) voor bijvoorbeeld koeling of diepvries, daar is de vrachtwagen nog niet bruikbaar voor. maar ik moedig dit soort technologie zeker aan, weer een stap in de goede richting
Klinkt bekend, vaak genoeg meegemaakt dat het aangewezen DC onder de 95% leverings zekerheid kwam vanwegen locale voorraad (product niet leverbaar), ziekte etc en dan als de wiedeweerga switchen van DC mits mogelijk. Maargoed dat waren wel uitzondering op de regel.
Next step: consmenten die tijdens winkelen hun auto opladen: bij afrekenen van boodschappen gelijk kwh aftikken, boodschappen inladen, afkoppelen en wegwezen.
Lidl heeft al gratis snelladers bij heel wat winkels, die kosten van elektra zijn zo laag dat je dat dus gratis krijgt. Ook bij sommige Marko's kun je gratis laden en in een aantal parkeergarage's (parkeertarieven zijn ruim genoeg om er gratis stroom bij te leveren).ZF eeesewwIAZeXDWadwaswwess Wwswww

[Reactie gewijzigd door Peetke op 22 juli 2024 14:13]

Dat roept een mooie vraag op. Bedrijven die meer dan 50.000 kw verbruiken betalen stukken minder belasting voor hun stroom. https://www.minder.nl/faq/energiebelasting-en-ode

vanaf 50.000 kw is dat nog maar 1,4 cent per kw
van 10.000 tot 50.000 5,2 cent
tot 10.000 kw 10,4 cent

Supermarkten zullen al snel boven de 50.000 aanzitten.

Vraag me dus af als ze stroom doorverkopen via laadpaal of op andere manier hoe de overheid dan omgaat met het verschil in belasting, of moeten supermarkten als ze de stroom doorverkopen ook weer de energiebelasting afdragen.
Jij snapt het helemaal, maar daarom verkopen de supermarkten de stroom ook niet door, maar geven het gratis weg begrijp ik uit bovenstaande voorbeelden. Dan kunnen ze eventuele kosten zelfs aftrekken. :+
Vroeg me dat dus idd af.

als ze verkopen zullen ze wel weer energiebelasting moeten doorrekenen, weggeven niet.
Maar goed dit is misschien een gat in wetgeving dus ben benieuwd wat de overheid gaat doen als dit op grotere schaal gaat plaatsvinden.

Uiteindelijk zal de overheid als we van brandstof naar stroom gaan minder inkomsten krijgen. Brandstof zit nu ook vol belasting en hoewel er op stroom ook belasting zit is het verbruik minder.

Dus de km heffing zal dan wel komen omdat de overheid toch geld moet zien.
Vergeet niet dat elektrisch rijden voor de overheid ook een stuk goedkoper is op de lange duur. Minder geluidsoverlast, dus lelijke geluidswallen kunnen lager rond steden. Minder luchtvervuiling, dus minder longaandoeningen. En tenslotte hopelijk minder klimaatverandering met alle kosten van dien.
Nu weet ik wel dat de overheid nooit zo denkt, maar misschien moet dan gewoon de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting weer wat terug omhoog, als ze toch nog geld tekort komen. Die vieze auto als melkkoe is nog wel te verdedigen, maar als de auto niet meer vies is en gebruik maakt van voornamelijk schone energie is het toch duidelijk een ander verhaal.
Zelf woon ik langs een autoweg en het meeste geluid / constante geluidsdruk komt van de banden. Af en toe merk je een voertuig op die open pijpen heeft en die buldert erboven uit
Wegenbelasting ? hoeveel zwaarder worden die gevaartes door de enorme accu's ?
Men is vast nu al op zoek naar een verdienmodel om evenveel of wellicht zelfs meer geld binnen te kunnen harken, de overheid kennende.

Goedkoper zal het echt niet worden, en ik denk niet dat ze de milieu heffingen ooit nog zullen schrappen, wellicht hernoemen...
Elektrisch, schoon, milieu, het klinkt allemaal heel erg mooi, maar als het daar werkelijk om ging waren we allang een stuk verder denk ik zomaar.
Elektrisch, schoon, milieu, het klinkt allemaal heel erg mooi, maar als het daar werkelijk om ging waren we allang een stuk verder denk ik zomaar.
Waarom denk je dat de regering al jaren praat over klimaatdoelen maar niets van de grond krijgt? Ze weten allemaal dondersgoed dat het belangrijk is, maar het probleem zijn de kiezers. Wij, de gemiddelde niet-regerende burger, hebben een heel ander beeld bij "waar het om gaat". Het gaat ons om een heleboel dingen, maar het allerbelangrijkste is onze vrijheid, onze luxe en onze portemonnee. Alles wat zich afspeelt buiten ons beperkte denkraam of pas over een paar jaar is absoluut onbelangrijk.
Ik ben het met je eens.

Maar we weten ook de echte oorzaak. Progressief is gewoon duur in Nederland. De overheid wil nergens voor opdraaien en laat de burger maar vors betalen. Daarnaast willen ze ook nog regelingen forceren. En wat doe je als iemand iets afdwingt? Tegen stribbelen. Dan komt er nog bij dat de overheid dan ook te agressief forceert. Kijk maar naar Rotterdam die zomaar bepaald dat vieze auto's niet de stad meer in mogen. Leuk, maar de mensen die de auto nodig hebben en geen geld hebben voor een ander zaten met een probleem.
Nu zie je daar bijna niks meer van en is het terug getrokken.

Als de overheid wat meer inzet in financiële steun en niet zo agressief is, dan zijn de mensen meer bereid om progressief te leven. Meer bio, meer vrij vlees, meer zuinig en elektrische.
En het steunen van ontwikkelingen die de overgang gemakkelijk maken zou ook een hoop doen.
Zo vind ik het niks om veganist te worden. Maar een burger laboratorium gegroeid vlees vind ik prima.
Op den duur zou dat groeien van lab vlees ook op grote schaal kunnen en wie weet zelfs bij de boeren.
In plaats van duizenden kippen. Allemaal kweekjes en een klein aantal aan kippen voor het "premium".
Tja, dat betekent dat de belastingbetaler meer belasting zal moeten betalen; dat zijn wij ook met z'n allen. Ik vind het prima, maar ik denk dat daar voor velen niet een beter scenario van wordt
We moeten de Nederlandse inbreng ook niet overdrijven. China is verantwoordelijk voor 27% van de CO2 uitstoot en haar uitstoot groeit weer met 4,7% dit jaar waarmee alle inspanningen van alle Europese landen samen teniet gedaan worden: https://www.volkskrant.nl...weer-toegenomen~b8162827/

Ik heb inderdaad geen zin om het onderste uit de kast te trekken als belastingbetaler voor de invloed van Nederland op het globale klimaat als de landen waar het echt om gaat, halfslachtige ambities hebben.

Dat element is constant afwezig in ons politieke debat. De klimaatpartijen schotelen ons keer op keer voor dat als Nederland nu maar tientallen miljarden euro’s overhengelt van onderwijs, cultuur, zorg en infrastructuur naar klimaat, we nog een kansje hebben.

Als China het namens ons allemaal verziekt, laten we dan in ieder geval mooi geleefd hebben.

Ik weet dat dit een idealistische website is met termen als “we weten allemaal dat Nederland... en klimaat....” maar laten we nu eens echt onze inspanningen in euro’s afzetten tegen ons resultaat, net als wij Tweakers voor elke andere aankoop zouden doen.

Wat mij betreft moeten we landen als VS (met Trump) en China vooral het goede voorbeeld geven, maar zij samen zijn nu eenmaal instaat te beslissen over ons klimaat. Met of zonder onze inbreng. En daar moeten we gezien de torenhoge kosten niet blind voor zijn.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 22 juli 2024 14:13]

Ik heb inderdaad geen zin om het onderste uit de kast te trekken als belastingbetaler voor de invloed van Nederland op het globale klimaat als de landen waar het echt om gaat, halfslachtige ambities hebben
Daar heb je wel een punt, maar het wringt toch. Misschien moeten we het anders insteken en ons voornamelijk richten op het ontwikkelen van technologieën die straks heel erg nodig zijn. Het zou toch prachtig zijn als de amerikanen over tien jaar wakker worden, ontdekken dat ze het hebben laten liggen, en dan bij ons moeten aankloppen voor kennis, technologie en mensen?
Dit is een wel vaker gehoorde reactie. De hoogte van wegenbelasting op basis van gewicht van het voertuig is een "stop-gap" oplossing bij gebrek aan een beter model. Het is nou eenmaal zo dat dikke, zware Audi A8 V12 zwaarder is en dus meer uitstoot heeft dan een 1.1 liter VW Up! van 1000 kilo. De auto belasten op basis van gewicht is daardoor een enigszins werkbare methode wanneer je vuilere auto's zwaarder wil belasten. Omdat die methode niet waterdicht is hebben we nog een extra toeslag bedacht voor diesels.

Die vlieger gaat met zero-emission voertuigen niet meer op. En dus is het ook niet meer logisch om auto's te gaan belasten op basis van gewicht. Ik verwacht dan ook dat daar een andere maatregelen voor gehanteerd zal worden, of misschien een flatfee (alle elektrische auto's 1 tarief)
Ik denk dat het voor een gemiddelde supermarkt teveel gedoe oplevert om die kWh-tjes zelf af te gaan rekenen. Het kost ze weinig en wat het oplevert is klandizie. Daar zit hun grootste verdienste. Voor de beprijzing zullen ze dan eerder met een laadpartner werken zoals New Motion.
Cool! Alleen als er in de toekomst massaal elektrisch word gereden kunnen we het niet meer gratis verwachten denk ik
Denk dat het juist op meer plaatsen goedkoper/gratis zal worden. De laders worden steeds goedkoper en de duurzame elektra is op de (supermarkt cq bedrijfs)daken prima gratis op te wekken. Ik zie alleen maar meer gratis punten komen vooralsnog.
Ik voorzie grotere kosten voor kwh :'(
De kWh prijs is voor consumenten 70% belastingen.
Dat kan best wat lager met name als de gas prijs omhoog gaat (daar zit 'maar' 40% belastingen op)
Klopt, en alles wat je zakelijk boven 10.000kWh gebruikt kost geen drol
https://www.minder.nl/faq/energiebelasting-en-ode

boven de 10.000 scheelt het 5 cent per kw aan belasting + 21% btw.
boven de 50.000 schiet het pas echt op dan is het 9 cent minder aan belasting. + 21% btw
btw krijgen bedrijven terug dus dat maakt voor hen niet uit. Als particulier wel natuurlijk.
Voor elektriciteit geleverd aan openbare laadpalen geldt voor de eerste tariefschijf (0 - 10.000 kWh) een verlaagd energiebelastingtarief in de periode 2017-2020. Voor elektriciteit geleverd aan openbare laadpalen is het gehele verbruik (dus ook > 10.000 kWh per aansluiting) niet belast met Opslag Duurzame Energie.
Als ik als bedrijf een computer koop of andere zaken voor bijv kantoor, betaal je idd btw maar die vorder je daarna gewoon terug.

BTW is uiteindelijk een belasting voor de consument, als bedrijf betaal je hem als je inkoopt maar vordert hem dan terug en bereken je hem als je verkoopt en draagt deze af.
dat is wel interessant. Wat als je nou zakelijk 100.000 gebruikt en dat dus aan je klanten aanbiedt in de prijs van parkeertarieven. Als dat exact is wat er gebeurt is een laadpaal bij je thuis dus echt zonde van je geld als het voor 70% naar de overheid gaat.
Als consument je stroom kopen/krijgen bij Lidl die het vervolgens zakelijk inkoopt is uiteindelijk natuurlijk niet houdbaar. Op een zeker moment gaat de belasting de Lidl gewoon zien als een energieverkoper, en zullen ze de aan consumenten geleverde stroom gewoon moeten doorbelasten. Dat kan haast niet anders.
nou, daar staat wel in dat die regeling geldt tot 2020 (misschien tot en met, maar dat staat er niet zo duidelijk in). Dus dat is absoluut geen garantie dat het zo blijft.

Nogmaals: als het een grote vlucht neemt en mensen dit kunnen benutten (voor mijn part overdag zonder belasting elders opladen, 's avonds de auto aan het huis koppelen en onbelast de energie gebruiken en morgen weer gratis opladen).... Dit soort uitzonderingsposities zijn onhoudbaar op lange termijn, net als die salderingsregeling die ook 'zou blijven'. DIe is nu wel mooi (helaas) afgeschaft natuurlijk, en geldt komend jaar voor het laatst in die vorm.
Ik heb een soortgelijk verhaal gehoord over een aanbieder van laadpaal-stroom. Deze nam tegen grootverbruikers tarief stroom af. Niet de 20 cent per kWh zoals wij betalen, maar 6 cent of minder. Vraag uit het publiek of er interesse was om die stroom zelf, milieu-vriendelijk op te gaan wekken. Nee dus. Want zodra er groene stroom wordt opgewekt, zit het bedrijf niet meer in het grootverbruikerstarief en gaat de prijs per kWh dus fors omhoog.

Die lage prijs per kWh klinkt mooi, maar ik vermoed niet dat dit dan 'groen' door een supermarkt wordt opgewekt maar 'grijs' uit het stopcontact komt.
Dat zijn goede casussen. En daar moet dus een oplossing voor komen. Voor grootverbruikers is het nu überhaupt niet interessant om groen op te wekken als die kosten boven de 5 cent per Kwh komen. Je zou je nog kunnen voorstellen dat een gemakkelijke maatregel kan zijn dat zelf opgewekte stroom altijd aan de bovenkant ervanaf gaat, dus het hoogste tarief wordt dan ontlast zeg maar. Daarmee wordt het voor meer mensen interessant zelf op te wekken.

Zeker voor bedrijven kan dit leuk worden, omdat werknemers de hele dag aanwezig zijn, dus juist overdag, wanneer er een overschot aan zonnestroom is zou het mooi zijn als veel werknemers op dat moment bij zouden laden. Als ik 's avonds thuis kom en de auto inprik heb ik al geen zon meer, waardoor ik eigenlijk voor jan-jota die zonnepanelen op mijn dak heb liggen (zeker als het salderen over 2 jaar weg is).
Overheid en hand in eigen zak...nothing comes to mind :D
Je laatste kreet klinkt als een kortsluiting in het menselijk brein? :D
Ik denk dat je het eerder kunt omkeren. Opladen in parkeergarage in Hoog Catharijne, en ondertussen ga je even shoppen en wat eten.
Niets afkoppelen, Inductie laden! :-)
Gewoon een parkeerplaats met daar onder een laad gedeelte!

Edit:
Er bestaan al auto's die dit doen:-)

[Reactie gewijzigd door diehardmking op 22 juli 2024 14:13]

Zeker in dit geval, want VDL gebruikt accu's die in 10-15 minuten zijn op te laden in hun bussen, dus dan moet dat met deze vrachtwagen ook wel lukken.

Edit: sterker nog: de techniek is grotendeels hetzelfde als in hun bussen, zegt VDL zelf.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:13]

Motoren zijn niet op te laden :Y)
Je hebt gelijk, foutje van mijn kant, heb het gewijzigd. Dank! :)
Klopt. 90% van de e-truck wordt ook toegepast op de VDL bussen.
Kijk even watvoor laadprestatie Porsche, BMW en Siemens afgelopen week hebben neergezet in Zuid-Duitsland. Volgens mij is het probleem van laadtijden technisch wel zo'n beetje opgelost
Ik denk persoonlijk dat de hele transport vorm vrachtwagen moet verdwijnen op termijn. De huidige vorm van transport in de huidige groeisnelheid is niet meer houdbaar.

Daarnaast een vrachtwagen die 100 km kan rijden... Dat is 1 a 2 uurtjes voordat deze weer leeg is. Dit is niet de oplossing, verre van zelfs. Wat gaan we straks zien? Een vrachtwagen die voor de helft van zijn laadvermogen bestaat uit accu's?

[Reactie gewijzigd door sygys op 22 juli 2024 14:13]

-delete-

[Reactie gewijzigd door Pmf1971 op 22 juli 2024 14:13]

100km is prima, want deze vrachtwagens rijden van distributie naar winkel en distributie naar distributie. Enkel en alleen bevoorrading dus, geen lange afstand. In de tussentijd laden ze bij met, zo te zien, een 150kW lader.

Dit is bovendien slechts een pilot voertuig. De accu's zijn momenteel nog al een probleem. Momenteel liggen de accu pakketten tussen voor- en achterwiel onder de traanplaat platen (zie foto). De vrachtwagen zit dus vol met accu's en haalt daar momenteel 100km radius mee.
Misschien in de nabije toekomst een extra accu pakket onder de trailer.

Als laden te traag gaat, dan een rolcontainer met extra accu's in de trailer. Er is vast wel een econoom die kan uitrekenen hoe de gemiste boodschappen capaciteit zich verhoudt tot de extra elektra capaciteit.
Er zijn in de wandelgangen geruchten dat men 1m vanaf voorscchot trailer wilt gaan gebruiken voor extra accu's.

Dat heeft een nog bijkomend voordeel: de overheden maken zich hard voor Vehicle to grid (V2G), wat in het geval van trailers in zou kunnen houden dat je (kleine) mobiele accu pakketten in het land hebt staan, die je in het geval van nood kunt gerbuiken om terug te leveren naar het net.

[Reactie gewijzigd door foekie01 op 22 juli 2024 14:13]

Als er een vaste meter vanaf het voorschot wordt gebruikt, dan gaat dat altijd ten koste van de boodschappen-laadruimte. De vaste accu-s van de trailer zouden buiten de boodschappen-laadruimte moeten komen, bijvoorbeeld onder de trailer (dat houdt ook het zwaartepunt laag!)

Door een boodschappen-container te gebruiken als form-factor kan de container worden weggelaten als ze voor de rit niet nodig is en de ruimte wel. Ook kan de container net zo makkelijk worden gewisseld zodat ze geen laad-capaciteit gebruikt terwijl de trailer bij het platform staat.
Vrachtwagens zijn zwaar en hebben dus een zwaar accupakket nodig wat hen nog zwaarder maakt, waardoor ze nog een zwaarder accupakket nodig hebben, wat hun laadcapaciteit aanvreet.
Zware vrachtwagens voor langere afstanden (de meeste dus) moeten op waterstof gaan rijden, dat weegt veel minder. Lichte voertuigen zoals motoren en auto's kunnen prima op accu's rijden.

En hoe komen we aan al de benodigde waterstof? Eenvoudig, we houden de salderingsregeling van teruggeleverde zonne-energie in stand zodat iedere weldenkende nederlander in bezit van een gunstig gelegen dak dat volgooit met zonnepanelen. De burgers worden groene stroomfabrikanten gedurende de dag, en de huidige en nieuwe electriciteitsproductiemaatschappijen worden electriciteitsopslagmaatschappijen die dmv batterijen, perslucht opslag, en water-hoogte systemen energie opslaan, en van het overschot waterstof maken. Waterstof zat dus en nog goedkoop ook want het wordt alleen geproduceerd wanneer er teveel zonne-energie is.
Uuum: Goed initiatief. Maaar dit is niet de eerste elektrische vrachtauto, of zelfs maar de 1e e-truck.
De Friezen waren er toch echt eerder bij: https://www.transport-onl...uik-genomen-bij-boonstra/
:-)
Al sinds enkele jaren rijden er bovendien al eVrachters en e-vuilnisauto's in binnensteden. De grootste heeft zelfs actieradius van 250 km. Zoek op emoss.
Ik weet niet of het artikel gewijzigd is, maar er staat toch nergens dat het de eerste elektrische vrachtauto is?
Als het accupack (of in ieder geval het merendeel) nou in de aanhanger zit zijn de trucks zelf niet meer afhankelijk van lange laadtijden. Aanhanger ophalen en aankoppelen en tuffen (zoeven) maar. vervolgens weer inleveren opladen en met een nieuwe opgeladen aanhanger gelijk weer de weg op.
Het kan wellicht ook als uitwisselbaar pakket.
Je vrachtwagen moet toch al (met heftruck) uitgeladen worden, dus dan kun je die accu ook wel even wisselen bij het depot lijkt me.
Daarnaast moet de vrachtwagen bij de ene winkel voor de deur parkeren, bij het andere filiaal half naar binnen rijden, etc, daar is opladen dus iets lastiger. Maar daarnaast gewoon op 1 fase bijladen moet geen probleem zijn lijkt me.
Maar bij elke winkel is het wel telkens dezelfde plek waar ie moet lossen.

Zet precies daar een 175kW snellader neer, en tijdens het halfuurtje lossen (en lege rolcontainers laden), kan ie maar zo weer 50km bij laden... Als de vrachtwagens van Jumbo zijn, en de winkels van Jumbo, heb je alles in de hand: waar de aansluiting moet komen, waar de vrachtwagen moet stroom-laden en goederen-lossen.
De meeste magazijnen hebben geen fatsoenlijk buitenterrein waar je makkelijk met een heftruck bij kan komen, of heftrucks geschikt om buiten te werken.

Maar een extra truckje leasen en/of nieuwe roldeur plaatsen zal niet een groot probleem zijn gezien de overige kosten van het omzetten van die vrachtwagens.
Hoogvliet zou dit zo kunnen doen die rijden met een vrachtwagen en laten een volle wisselbak achter en nemen de ‘oude’ mee als hier een accu in zit kan die makkelijk een aantal uur laden.
Ik had een wat futuristischer vormgegeven trekker verwacht. Maar het gaat erom dat het werkt natuurlijk.
Waarschijnlijk vergelijk je het bij de Tesla Semi. Helaas werken de maximum maten in de VS anders dan in de EU. In Europa hebben we maximum maten voor de volledige truck incl. aanhanger, die helaas zorgen voor niet aerodynamische trucks (anders zou dat ten koste gaan van de ruimte voor de lading).
Hoewel dit in het dichter bevolkte Nederland fijn is, aangezien de truck zich beter kan manoeuvreren, heeft dit ook meer lasten voor het brandstofverbruik.

Hierdoor heb ik ook weinig hoop dat de Tesla Semi erg populair gaat worden in de EU. Toch hoop ik dat ik ergens in dit verhaal ongelijk heb.
intressant, vroeg me inderdaad wel eens af waarom alle vrachtwagens hier zo vlak zijn aan de voorkant, qua aerodynamica niet echt gunstig lijkt me, wat weer resulteert in meer brandstof verbruik.
Het enige stukje aerodynamica bij onze vrachtwagens hier is het bolle gedeelte bovenop de cabine.
Europese trucks zijn (nu nog wel) efficiënter dan Amerikaanse trucks.

Edit: ik weet meer van IT dan van vrachtwagens. Het artikel is gelinkt als een bron waarmee ik mijn punt probeerde te onderschrijven, niet om de ontwikkelingen ter discussie te stellen.

[Reactie gewijzigd door oef! op 22 juli 2024 14:13]

Anoniem: 120539 @oef!18 december 2018 13:39
Interessant artikel uit 2015. In dat jaar zaten de US trucks al wel heel dicht bij en ze voorspellen dat de Europese trucks v.w.b. zuinigheid binnenkort voorbij gestreefd gaan worden. Als er niet flink verbeterd is in Europa en hun voorspellingen kloppen dan zijn 'ze' ons inmiddels al voorbij gestreefd, wat op zijn minst bijzonder zou zijn.
Je weet dat dat artikel uit 2015 is en onze Europese trucks sinds die tijd al gemiddeld 10% zuiniger geworden zijn?
Pessimistische berekeningen over Europese truckverbruik in het Amerikaanse artikel.. "Europese trucks zijn nauwelijks efficiënter geworden sinds 1990." Wat een flauwekul zeg. Ik heb in oude (DAF, IVECO, SCANIA trucks gereden (30-35 L/100KM) én in nieuwe(re) euro 5 en 6 modellen (DAF, SCANIA, MERCEDES) en kwam heel regelmatig op gemiddeld verbruik tussen 25-30L/100KM uit op mijn ritjes vanuit de achterhoek naar Mechelen (België), Bönen (D), Keulen (D) en weer terug. Dus die half procent "realistisch" verbetering rammelt (net als die oude trucks waarin ik hobbelde) aan alle kanten. :X
Aerodynamica maakt bij vrachtwagens i.v.m. de beperkte maximum snelheid relatief ook veel minder uit dan bij personenauto's. Daarnaast is de trailer die erachter hangt uiteindelijk toch van het formaatje zeecontainer, dus oppervlakte houd je altijd. Zeker deze vrachtwagen, met een actieradius van 100km, zal voornamelijk (zoals ook in het artikel staat) in steden worden ingezet. Daar zijn de snelheden (30 km/h gemiddeld?) gewoon super laag en is luchtweerstand niet echt relevant voor het totale verbruik/actieradius..

[Reactie gewijzigd door Plague op 22 juli 2024 14:13]

Het maakt wel degelijk uit, een truck rijd zeker in international vervoer met gemak meet dan 100.000km per jaar, Tel daarbij op dat ze 1:5 rijden als ze het echt zuinig doen. Dat is dan een slordige 20.000L aan brandstof, of krap 25.000 euro. Een paar procent winst maak dus al snel enkele duizenden euro's verschil per truck uit....

Vandaar dat je nu ook van die kleine spoilertjes op de zijkant van de cabine ziet, en trailers met afscherming voor de wielen. Alles draait om aerodynamica. Een Europese truck is ondanks zijn stompe neus nog steeds zuiniger dan een Amerikaanse truck... Het is dat ze daar zo aan hun ruime cabine gewend zijn, en de brandstof goedkoper is. Anders hadden ze al lang import gehad in de VS. De trucks zijn ook stukken luxer in EU vergeleken met de VS

[Reactie gewijzigd door aadje93 op 22 juli 2024 14:13]

Het zijn twee verschillende aspecten die je nu op één hoop gooit.
1) Bij een truck maakt het relatief minder uit, want snelheid, oppervlakte, gewicht, etc. t.o.v. een personenauto. Dat wil niet zeggen dat er geen winst te behalen is, of dat het voor de business case van een truck uiteindelijk niet uitmaakt of hij 1000 liter brandstof per jaar meer of minder verbruikt. Natuurlijk maakt dat uit, daar heb je helemaal gelijk in.
2) Voor deze specifieke truck, die 100km op 1 lading rijdt in de stad, maakt de vorm van de trekker en de invloed daarvan op de aerodynamica voor de business case niet echt uit. Hij rijdt korte stukken op lage snelheden. Efficientie van energie regeneratie bijv. zal substantieel meer invloed hebben dan een verbeterde luchtweerstand.
Zij afscherming, ook wel fietsenvanger genoemd, is er in het begin alleen maar gekomen om te vermijden dat fietsers onder de vrachtwagen terecht konden komen. bron

Zuinig rijden kwam pas later.
TNO rapport zuinig rijden v.a. blz 22

Open zijafscherming (latten tussen de wielen) is verplicht voor vrachtwagens die sinds 1 januari 1998 geproduceerd zijn. Vrachtwagens van vóór 1998 hebben geen enkele vorm van zijafscherming.
Dichte zijafscherming (zijplaten tussen de wielen) is voor geen enkele vrachtwagen verplicht. bron
Toch niet helemaal: LZV's moeten wel een dichte zijafscherming hebben, al hoeven dat geen "oliebollenkramen" te zijn.
https://www.groen7.nl/fil...des-benz-aero-trailer.jpg die bedoel ik, de fietsenvanger die kent iedereen wel, echter volledig dichte panelen over de wielen heen is ook deels aerodynamica verbeteren, de volgende stap is hoogstwaarschijnlijk een soort "staart" achterop de trailer om de turbulentie die gecreëerd word te verminderen.
Een truck rijdt 1:3, niet 1:5.
Hij zei ook op zijn zuinigst. In stadsverkeer eerder 1:2,5 en in werk voor een bepaalde klant van ons kunnen wij dicht tegen de 1:5 kruipen met een trekker-oplegger. LZV (dus met nog een wipkar erachter) net geen 1:4. Het is dus sterk afhankelijk van vermogen/treingewicht/wind/uitlijning van het getrokken materieel/etc. Met de bakwagens rijden veel chauffeurs nog wel iets zuiniger dan 1:5.
"Tel daarbij op dat ze 1:5 rijden als ze het echt zuinig doen"
Is wel héél opportunistisch geschat... Ja, leeg bergje af en zon in de rug misschien...;-)
Waarom zou je hopen dat je ongelijk hebt? Op kleine afstanden met relatief langzaam verkeer, is de aerodynamica minder belangrijk. Verder heb je eventueel 3m extra die je met een ZZ-kenteken mag benutten als het echt moet. Ik denk trouwens dat de truck maar weinig aanpassingen behoeft om aerodynamischer te worden, dat kan binnen 1 meter. De oplegger is een groter probleem.
Ik vind de Tesla Semi gewoon heel erg gaaf. Dus ik hoop dat deze ook veel in Europa te zien zal zijn. De vrachtwagens met ZZ-kenteken zijn voor, volgens de RDW:
buitengewoon hoge, brede, lange, zware bedrijfsvoertuigen voor bijzondere transporten
Dit zal natuurlijk ook extra regels met zich mee, zoals het feit dat je alleen met een ontheffing de weg op mag. Dit lijkt mij natuurlijk niet handig voor de meeste vrachtwagens.
De batterij-trucks zullen het afleggen tegen de waterstof-trucks, omdat de hoeveelheid accu's die een vrachtwagen mee moet zeulen om efficient inzetbaar te zijn te zwaar en te kostbaar zijn.

Opslag van waterstof is slechts de kosten van een grote gasopslag, een ijzeren of Aluminium opslagtank dus. Dat is erg schaalbaar zonder veel extra kosten, terwijl batterijen lineair schalen.

Grappig genoeg heeft de waterstof concurrent van de Tesla semi (truck) de voornaam van de wetenschapper: Nikola.
Ik vind dit soort uitspraken altijd een beetje bagger. Je doet een gigantische uitspraak over de toekomst, terwijl je gewoon niet weet welke van de twee er gaat winnen.

Waterstof-trucks en batterij-trucks hebben allebei voor en nadelen, en we hebben nog geen idee welke kant de branche op gaat. Wij als random tweakers zullen dat al helemaal niet weten.
Vergeet ook niet dat de Tesla Semi enkel aangekondigd is om de prijs van de Tesla aandelen een boost te geven. Dat ding is er volgens Tesla zelf pas in 2020 en op basis van hun 'behaalde' deadlines in het verleden kan dat makkelijk 2022 of 2023 worden.

Daarnaast hebben ze bij de aankondiging wel aangekondigd dat hij in 5 seconde van 0 naar 100 gaat ( 8)7 ) maar niet verteld wat een lege truck gaat wegen, het enige wat ertoe doet voor bedrijven want minder gewicht = meer lading per truck te vervoeren.

Ik ben ook voor Tesla en elektrisch rijden in het algemeen, maar 'eerst zien dan geloven' is wel op de plaats bij hun.
Ze specificeren alle getallen met een getrokken massa van 36000kilo dacht ik. (0-100km/h in 25sec met 36ton aan massa er achter. Niet zo'n raar getal toch?
Hoeveel weegt een lege truck dan? Of met andere woorden: hoeveel weegt het accupakket en hoeveel payload gewicht is er nog over?
Als het gaat om getallen vergelijken, dan is het toch niet belangrijk wat de trekker weegt? Als je maar weet wat de prestaties zijn met een bepaald gewicht er achter. Toch?
Jawel, je zit met maximale gewichten/aslasten en als je extra as(sen) moet gaan toevoegen komt dat de wendbaarheid niet ten goede. Dit is bij supermarktbevoorrading vaak essentieel omdat die meestal in winkelcentra bij/in woonwijken zitten.
ik snap je opmerkingen wel, maar je gaat een beetje van vraag naar vraag. Het begon hier mee: ' maar niet verteld wat een lege truck gaat wegen, het enige wat ertoe doet voor bedrijven want minder gewicht = meer lading per truck te vervoeren."
Onze vrachtwagens doen 0-100 in ongeveer 1 uur, eerder kunnen we m niet laten vallen bij Schaarsbergen ri Arnhem. En dan krijgen we als bonus een "eervolle vermelding" in de digitale tachograaf :+
Ik doelde meer op de 36ton, dat is toch een mooi vergelijkbaar trekgewicht? Idd, 25sec is voor veel trekkers niet echt haalbaar, haha.
Het is geen concept maar een functioneel prototype. In dit geval is het veel makkelijker een bestaand platform (verder) om te bouwen dan iets compleet nieuws te ontwikkelen, waarvoor nieuwe mallen nodig zijn, wat opnieuw volledig getest moet worden, enzovoorts.
De trekker van Tesla ziet er natuurlijk moderner uit, maar om iets volledig nieuws op de weg te zetten voor een begrenste praktijktest zoals hier.. Op deze manier is snel een werkende vrachtwagen onderweg, waarmee direct data verzameld kan worden over wat in de praktijk de knelpunten en de voordelen zijn.

[Reactie gewijzigd door Tarin op 22 juli 2024 14:13]

Zo zie je maar tesla roept een boel maar hier gebeurt het al gewoon. Volvo in zweden heeft zo dacht ik ook al kleinere trucks rijden.

Nog een voordeel alles blijft mooi binnen Nederlands, DAF VDL, productie in Nederland dus ook goed voor werkgelegenheid hier.
Ze testen het concept elektrisch transport in praktijk, niet een trekker. :)
Actieradius van 100km? Is dat niet een beetje weinig?
Dat valt enorm mee. Ja, het is niet voldoende voor alle ritten die alle vrachtwagens maken. Maar met deze range kun je de gehele randstad bevoorraden als je distributiecentrum in Alphen aan de rijn zou zitten. Punt is dat deze vrachtwagens met grote regelmaat stilstaan bij het vol en leeg ruimen. Indien daar een laadpunt is, gaat dat dus 'gewoon' goed. Die actieradius zal alleen maar beter worden, maar het is een enorme positieve ontwikkeling dat deze proef gestart wordt.
Nee hoor, vanuit een strategisch geplaatst distributiecentrum aan de rand van de stad kan je in principe een groot aantal supermarkten bevoorraden binnen een kleine range. Dan is 100km meer dan genoeg. Daarbij zou je de tijd die je stilstaat bij een supermarkt ook nog kunnen gebruiken om bij te laden (maar onzeker of dat ook onderdeel is in deze proef).
Ja en waar zit een groot dc van Jumbo? Juist in Woerden, ben je dus zo overal. Doe er wat laders bij bij sommige stops en je kunt keurig door.
Als ik mag gokken zal het geen onderdeel zijn. Als het accupakket al 170kw is en je 1 uur stilstaat zul je bij de supermarkt ook aardige aansluiting moeten hebben. die moet dan ook nog capaciteit over hebben.
Je kan de aansluiting ter plaatse zwaarder maken maar je vastrecht schiet dan omhoog.
Voor een truck die 75 km per dag rijd niet.
Een afgesloten straat door file/ongeluk/werkzaamheden en het kreng moet 5 tot 10 kilometer omrijden. Dan is een reserve van 25 wel heel weinig hoor.
Zie het zo vol heen is veel hoger verbruik dan leeg terug. Ook daar zal men rekening mee houden. Men heeft natuurlijk al voldoende data van bestaande vrachtwagens om te kijken of dit gaat werken of niet. Er zal altijd een marge ingebouwd worden voor het geval dat.
En volgens mij is dit 'experiment' juist ook bedoeld om dit ook in de praktijk te onderzoeken. Win-Win voor zowel DAF, VDL als Jumbo.
Wat dacht je van bijladen bij elke supermarkt?
Een actieradius van 50 km brengt een vrachtwagen vanaf het distrubutiecentrum in Veghel naar Nijmegen, Den Bosch, Eindhoven. Even op Google Maps kijken hoeveel Jumbo fillialen en in die regio zitten en dan zie je in een week dat toch al niet met 1 vrachtwagen kan bevoorraden. Dan heb je opeens al meerdere wagen nodig... Dat brengt 100 km toch wel in een ander perspectief??
Wat dat betreft is Veghel, buiten dat het de Jumbo thuisbasis is, een prima plek om het in de praktijk te testen. Sinds kort 4 eigen winkels om te bevoorraden, tamelijk rijk voorzien dus.
Afhankelijk van je doel, toch? Van Veghel naar Den Bosch of Eindhoven is prima te doen.
Niet verkeerd voor een deel van de truckers. Even rekken strekken en gaan :+ wel de gehaktballetjes in jus links laten staan dan
Dat is echt een heel matig actieradius'je'. 100km is zo gedaan, tenzij elke winkel een volle vrachtwagen krijgt en dat die steeds weer terug gaat om te laden. Je wilt niet met zo een grote truck stilstaan in een stad.
"Het voertuig is met zijn afmetingen en actieradius van 100km bedoeld voor de bevoorrading van winkels in steden."

Dus het is juist de bedoeling dat deze truck enkel in de steden gaat rondrijden en vervolgens weer terug naar de distributiecentra en daar aan de lader gaat. Wat is het probleem?
Als je op Google Maps kijkt, is Eindhoven & Den Bosch al (pak en beet) 25 km, dat heen en terug. Dan heb je nog 50 km over.

Mijn ervaring met Elektrische auto's is dat ik vrij snel zweethandjes krijg bij laag percentage, onder de 20% gaat het vrij rap. Zoals ik aangaf, als die trucks naar 1 winkel gaan en terug, 'misschien' te doen. Maar om nou meerdere winkels af te gaan, ik weet het niet. Trek er mijn twijfels bij, echter is dit een pilot en zullen wij het misschien achteraf lezen of het een succes was of niet.

Begrijp mij niet verkeerd, ben 100% voor elektrische trucks. Maar kijk puur naar hoe praktisch deze truck klinkt.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 14:13]

Heb dit even van de site van DAF geplukt, lijkt mij dus prima mogelijk om dat toch even bij te laden bij de supermarkt voor b.v. de terugweg.
"Quick charging of the batteries can be executed in 30 minutes or a complete full charge can be accomplished in as little as 1.5 hours."

https://www.daf.com/news-...r-fully-electric-cf-truck
Dan heb je een flinke aansluiting bij de supermarkt nodig!

Een 3x32A aansluiting (22kW) of zelfs 3x63A (43kW) moet te realiseren zijn. Daar kan je in een half uur tot uur behoorlijk wat laden zodat je de actieradius vergroot van de truck.
De meeste (grotere... wat is groot?) supermarkten hebben minimaal een 3*125A aansluiting. Vaak zelfs 3*250A.
Ja, maar dat is voor de supermarkt zelf. Daar kun je niet zo maar 63A vanaf snoepen voor een laadpaal. Beetje knullig dat elke keer de koeling uitvalt als je wordt bevoorraad :P
8-)
Nee, dat snap ik. Maar met slimme aansturing kan je de koeling wel een half uurtje minder laten koelen zodat er 63A "vrij komt" voor de vrachtwagen.... Zo snel smelt alles niet. :+
Dat zou prima te realiseren zijn. Veel supermarkten hebben ook een groot plat dak. Daar kan je ook iets leuks mee doen.
Gooi een paar zonnepanelen op het dak van de supermarkt en je kan gratis de truck opladen. Ideaal. :)
Daar heb ik dan weer niet aan gedacht, als die Supermarkten ook daadwerkelijk een flink krachtige lader hebben bij de loading-dock. Dan zou dat ding inprincipe elke keer iets bijgeladen kunnen worden. Goed punt.
Maar 50km in een stad rijden is behoorlijk veel hoor. Dan gaan die km's niet zo hard meer. Bovendien kun je toch bij laden en lossen bijladen.
De DC's van Jumbo zijn verspreid over het land. Van DC naar supermarkt is al gauw een km of 40. Per supermarkt is de truck gemiddeld leeg, dus veel viceversatjes voor deze trucks, kan dus makkelijk. Probleem is dat veel steden willen dat bevoorrading 's nachts gebeurt dus flinke order voor DAf in het verschiet.
Probleem is dat de omgeving vaak niet blij is als tijdens hun slaap er een vrachtwagen onder hun balkon staat. Gelukkig is die overlast al een stuk minder.

Overstappen op electrisch en of kleinere wagens resulteert dan weer vaker in ruimere beleverings tijden.
Denk ook niet dat zo'n wagen overdag stil gaat staan.
Zeg dat maar tegen de groothandel waarbij de gekoelde vrachtwagen zijn motor uren lang laat lopen om zijn vracht bevroren te houden. En dat vanaf 07:00 klokslag, gelukkig valt dat doordeweeks dan nog wel mee. De trollies op kinderkopjes zijn minstens net zo irritant.

Dat koelen los je helaas elektrisch ook niet even op, en deze vrachtwagens staan meestal op plekken waar buiten niet even stroom is gemaakt (restaurants/horeca).
Voor supermarkten lijkt mij dit daarnaast veel slimmer.

Ik denk dat de 100Km ook wel precies berekend is voor deze praktijktest.
Klopt, dat wel, maar in de Stad gaat je radius flink sneller, veel gewicht continue optrekken na stoplichten ipv een constante snelheid op de snelweg. Dus je km's gaan veel harder. Vooral met een volle lading. Maar zoals ook hierboven aangegeven en wat jij ook zegt, bijladen bij lossen is een zeer goed idee.
Net niet. Veel stilstaan is geen verbruik. Optrekken is verbruik, maar remmen is regeneratie. Op die manier kan je een groot deel van je remenergie terug opslaan in je batterij.
Een constante (hoge) snelheid op de snelweg vraagt véél meer energie voor een elektrisch voertuig dan start-stop verkeer.
In de stad rijdt een elektrische wagen/vrachtwagen efficienter dan op de snelweg. Met remmen win je veel energie terug. Vooral een vrachtwagen...
Dat geldt wel voor een op brandstof rijdende vrachtwagen. Maar net zoals bij electrische auto's kun je energie opwekken bij het remmen. Dus juist in de stad kunnen de km's dan minder hard gaan, vooral met een volle lading.
Een vrachtwagen wordt in principe volledig ontladen bij één winkel. Het is maar zelden dat een vrachtwagen 2 winkels afdoet.
Serieus? Ik heb meestal 2 winkels, maar ook vaak 3. En als ik een rit met "restjes" heb ook wel eens 5/6. Om het over diepvries met 8-10 winkels nog maar niet te hebben.
Leverde je alleen diepvries?

Bij AH meerdere jaren rondgelopen in Rotterdam. Daar had je een paar kleine filialen die inderdaad met één vrachtwagen geleverd werden, maar de 'normale' formaat winkels à la Eudokiaplein, hadden allemaal een volle vrachtwagen vers en houdbaar normaal gesproken.
Ik rijd in principe alles. HB, vers en diepvries. En soms zelfs HB en vers in 1 auto.
Diepvries komt in ieder geval bij Jumbo uit een apart DC (Raalte). Minder koelzones nodig in de wagens en op de overige DC's dus efficiënter, ondanks de langere ritten vanuit een enkele locatie. Met een rit worden dan inderdaad wel zo'n 8 tot 10 winkels geleverd.
En hoe lang duurt het laden en lossen? juist in die tijd kan er dus weer wat bijgeladen worden. En in principe is de trailer nog te voorzien van zonnepanelen waarmee het bereik weer wat extra verlengd kan worden. En 1 van de distributiecentra ligt bv bij veghel, dus heel centraal voor Ehv en den bosch en niet te vergeten al die tussenliggende dorpjes.
Dat is zo miniem, je kan misschien net de koelmoter laten draaien en de trailer gekoelt afkoppelen
Maarja, elk beetje helpt waarmee dan dus de range weer extended is door niet de energie voor die koelmotor te hoeven te gebruiken.
Het gaat alleen om distributie vanuit Veghel. Met 100km actieradius kan je dus hooguit 50km heen en 50km terug, maar laten we het houden op 45km enkele reis voor het geval dat. Binnen een straal van 45km van Veghel kom je niet zo ver: Nijmegen is al 50km of net iets meer, Roermond is al 70 tot 80km, Tilburg zit rond de 48km (ook weer net te krap aan). Plaatsen als Venray, Den Bosch en Eindhoven kan je dan wel makkelijk halen, maar dat is dus niet zoveel.

Stel de actieradius was 250km, dan had je (vanuit Veghel gezien) al een heel groot deel van Nederland binnen je bereik; Maastricht, Amsterdam en Deventer zijn allen haalbaar (Den Haag is net weer op het randje).

Voor een test is die 100km niet zo'n probleem, willen ze het landelijk gaan toepassen dan zullen ze ofwel vrachtwagens met een grotere actieradius moeten hebben, of vanuit meer distributiepunten gaan werken. Stel werkt niet alleen vanuit Veghel, maar ook vanuit Utrecht, Roermond, Dordrecht, Amsterdam, Arnhem en Maastricht, dan kun je alweer een veel groter deel bereiken.
Moet te doen zijn. De VDL Citea SLFA Electric's (gelede bussen!) die nu in Waterland rijden hebben een actieradius van 169 km, en aangezien VDL grotendeels dezelfde techniek gebruikt in deze vrachtwagen (naar eigen zeggen), zullen ze binnenkort vast ook wel een vrachtwagen met 169 introduceren.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:13]

Bus en vrachtwagen zijn andere gewichtklassen. Zou me niet verbazen als die 169 bus de 100 vrachtwagen is.
Er zijn hier anders ruim voldoende dorpen met een Jumbo tussen Ravenstein en Eindhoven (mijn gok voor het werkgebied van deze trucks). Zo'n truck kan natuurlijk ook een Jumbo in de buurt combineren met een filiaal dat wat verder weg zit om de laadtijd te verkorten.
De vrachtwagen gaat vanuit de distri naar één winkel toe, bevoorraad deze en rijdt weer terug naar de distri om daar weer volgeladen te worden (zowel qua voorraad ald qua stroom).

Met twee uren in de distri aan een snellader krijg je de accu's al vrij vol waarmee de wagen weer naar de volgende supermarkt kan rijden en dus twee supermarkten per dag kan bezoeken in een straal van zo'n 40 km van de distri verwijderd.

Een beetje supermarktketen heeft veel distri's in het land, juist om de rijtijden kort te houden.

Dus die 100 km aan reikwijdte klinkt weinig, maar specifiek voor supermarkten is het ruim voldoende
De meeste supermarktketens zijn momenteel aan het consolideren qua vestigingen DC's. Dit omdat de magazijnen straks grotendeels geautomatiseerd gaan worden en je minder punten hebt waar je leveranciers heen hoeven. Jumbo is bezig met een nieuw mechanisch/geautomatiseerd DC, AH heeft er al 1 in gebruik zover ik weet en PLUS is ook bezig.
Een beetje supermarktketen heeft veel distri's in het land, juist om de rijtijden kort te houden.
Nee Vomar met momenteel 66 winkels en de verste op 80 km (Alkmaar-Utrecht)
bron Aart van Haren, CEO van supermarktketen Vomar: "We zien voldoende kansen voor meer marktaandeel in onze huidige gebied. Ik sluit het niet uit, maar we hebben voor nu geen landelijke ambities en blijven een regionaal bedrijf. En in dat opzicht zijn we nog best groot."

Groot voordeel noemt de ceo daarbij de huidige logistieke organisatie, waarbij alle producten uit één distributiecentrum komen. Alkmaar is het kloppende hart van het bedrijf en mocht er ooit uitbreidingsplannen zijn in de rest van Nederland, zal er ook een tweede distributiecentrum moeten verrijzen.
reactie:afstand toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 22 juli 2024 14:13]

En die 66 winkels zitten allemaal in het midwesten van het land, en zitten dus allemaal nog geen 50km van hun distri verwijderd :)
1/ Noord-Holland is nou niet het midwesten van het land.
2/Kortste afstand distri Alkmaar <-> supermarkt Utrecht is 81 km en ik heb niet gekeken of die kortste route met een vrachtwagen mogelijk is.
dan vindt ik het juist een matige constructie en niet zoals een diesel slurper.

Vindt het dan niet echt een ''voorsprong op techniek''
Juist voor het bevoorraden van supermarkten in de stad is dit geschikt - er wordt behoorlijk wat afgeleverd per supermarkt, bij 0 (diesel)uitstoot.
Met 100km kom je in de Randstad echt een heel eind, en het gaat natuurlijk om een proef. Even 3 keer zoveel accucapaciteit inbouwen wordt natuurlijk veel duurder en zwaarder.
En dan maar hopen dat de actieradius op een koude dag is gemeten :) Toch is 100 km rondjes rijden in de stad nog best veel hoor. Daar naast kan de planning er perfect rekening mee houden wat je bij een normale auto mist.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 22 juli 2024 14:13]

Klopt, als die 100km start 'in' de stad. Maar zoals een comment van mij hierboven, gaat er al 25km heen en terug af (vanaf distributie-centrum).
Ja die had ik nog niet gezien, maar zelfs 50km in een stad is genoeg om verschillende winkels te bevoorraden. Als die 100 kom secuur is dan.

https://www.google.com/ma....5467173!2d51.6090567!3e0

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 22 juli 2024 14:13]

Plus 'verbruik' in de stad is vele malen hoger dan 80 rijden constant op de snelweg. Om de 50 meter stoppen voor een stoplicht met een flinke lading en dan weer optrekken is nogalwat. Maar zoals in meerdere comments nu ook duidelijk is dat het een zeer goed idee zou zijn om laadmogelijkheden te hebben bij het lossen (bij de winkels).
nee, dat precies het tegenovergestelde met elektrische rijden. 80km/h rijden levert veel meer luchtweerstand op als bij (deels) 50km/h, terwijl remmen gebruikt word om de accu's weer vol te laden.

stads verkeer is juist precies waar elektrische voertuigen goed in zijn (als ze voorzien zijn van regeneratief remmen, wat ze tegenwoordig allemaal zijn)

[Reactie gewijzigd door Countess op 22 juli 2024 14:13]

Ik denk een goede ontwikkeling, mede omdat deze trucks relatief weinig kilometers per dag maken moet dit te doen zijn.
Voor DAF een uitgelezen kans om goede trucks te bouwen en zich te profileren als voorloper.
Ik denk dat je je verkijkt op hoeveel kilometers er toch gemaakt worden per dag. Het is dus heel erg afhankelijk van de snelheid van het laden. Als deze steeds volgeladen kan worden tijdens het laden zou het wel geniaal zijn natuurlijk.
Ik weet dat er een vertekend beeld bestaat over vrachtwagens.

Distributie door vrachtwagens voor winkels worden weliswaar de hele dag ingezet, echter het aantal uur dat ze daadwerkelijk afstand aan ze het afleggen zijn is te overzien.
Laad-los proces bij distributiecentrum ben je al een uur kwijt, bij de winkels zelf ben je ook vaak 15~30min kwijt.

Als het om ritjes gaat binnen een bepaalde straal in de omgeving gaat, dan sta je de grootste tijd stil. Vb Driehoek Veghel/Den Bosch/Eindhoven.


En dit is een nog een testopstelling waarbij de accu-capaciteit laag is. Laadproces kan tegenwoordig gruwelijk snel met laders van 450 kW,
nieuws: BMW en Porsche demonstreren 450kW-station dat auto in kwartier laadt

Dan kan het binnen een etenspauze.


Dekt zeker niet alle ritten af, maar dat is ook niet het idee.
Bij sommige winkels ben je al 15 minuten kwijt om je wagen er achteruit in te krijgen met krappe aanrij route, domme mensen in de auto die er echt helemaal niets van snappen en fietsers die levensmoe zijn.
Die zetten hem gewoon een halve meter achter een vrachtwagen die aan het steken is.
Gelukkig kost die 15 minuten achteruit rijden weinig stroom, en zo'n levensmoede fietser is ook maar een klein hobbeltje voor een beetje vrachtwagen, dat kost je je accu ook niet }>
Nee, mijn punt was meer dat je op sommige lokaties supermarkten hebt waar je eigenlijk met goed fatsoen niet met de vrachtwagen kunt lossen. Maar het moet toch. Maar dat steken en draaien etc is natuurlijk ook te definieren als reistijd. Niet als lostijd zoals ik suggereerde. :D
Nou, je kunt de einddistributie met wat kleinere dan de hier afgebeeide vrachtwagens doen. Bij de Dekamarkt zie je dat bijvoorbeeld ook. Dan nog past het soms maar net.
In dit geval gebruikt VDL grotendeels dezelfde techniek als in hun bussen en die kunnen al in 10-15 minuten opladen, dus daar heb je niet eens dat ding van BWM en Porsche voor nodig omdat VDL de techniek dus al in huis heeft en op diverse plekken in binnen- en buitenland, waar hun elektrische bussen rijden, al heeft toegepast.
Ik neem aan dat deze minder kilometers maken dan internationaal transport. Waar doorgaans de volle 8 uur wordt gereden (en soms dus meer). In dit geval zal het ook afhangen van de afstand van de supermarkt tot het distributiecentrum.
Niet alleen zijn de afstanden relatief klein, het is ook nog is stadsverkeer waarbij de elektrische auto simpelweg nog efficiënter is (geen ronkende motor bij elk stoplicht en regeneratie bij afremmen als bonus)
Daarnaast is er bij elke stop kans om minimaal 30 min. te laden tijdens laden/lossen zowel aan de laad als los kant. Daarbij hebben DC's grote platte daken, ideaal voor zonnepanelen. Ik zie wel meer voordelen.
Ik zit zelf niet in de transport, maar is het niet een idee om de accucapaciteit uit te breiden met accupacks onder de trailers. Deze zie je regelmatig (zonder trekker) geparkeerd staan wat een ideaal moment is om ze bij te laden.
Dat gaat niet omdat er een max zit aan het gewicht dat een trailer mag hebben.zoo iets had ik laast gelezen omdat dit ook mijn gedachte was :D
Anoniem: 98006 @Deslug18 december 2018 11:00
Dat is bij supermarkt transport niet heel erg van belang. Het gewicht van de combinatie zal daar de 40 ton echt niet gaan halen. Dus 5 ton aan accu's in de trailer zou helemaal geen gek idee zijn.
Ligt er wel een beetje aan wat de klant besteld heeft. Als deze een volle vrachtwagen bier heeft besteld, dan is die 40 ton zo bereikt. Maar je ziet ook meer en meer dubbeldekkers, waardoor het tonnage wel wordt bereikt. Duurt wel langer met het laden, vanwege de ingebouwde lift, maar dan kan je ipv 55 containers 80 containers meenemen.
akkoord, maar u zult het met me eens zijn, dat de keer dat een supermarktvrachtwagen niet volledig vol zit, maar aan tonnage aan zijn max zit, te verwaarlozen is. Want een paar rolcontainers met wc papier en chips brengt het gewicht/volume verhouding serieus naar beneden.

80 containers zegt u in een dubbeldekker. laten we het laadvermogen laag houden (max in nl is 50 ton massa, reken ik 15 ton voor de trekker en oplegger) 35 ton. is 430 kilo per container. Als ik kijk welke 15 en 16 jarige die dingen moeten in en uitladen, heb ik zo'n vermoeden dat ze niet heel vaak die 400+ kilo wegen die containers :)
Maar misschien heb ik het mis.

Dus 5 ton aan extra accu's in de oplegger is bij supermarkt vervoer, volgens mij niet echt een probleem.
Ga er maar niet vanuit, dat die maximale waarden niet gehaald worden.

Hier in Heiloo is er een maximum aan lengte van de combinatie en ook een max aan het gewicht.
Wij willen onze klinker wegen heel houden en de overlast in onze smalle straten beperken.
En Heiloo is echt geen uitzondering.


reactie: een keer 'niet' verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 22 juli 2024 14:13]

ja, precies. Dus gewicht is bij supermarkt vervoer geen issue. De vrachtwagens zijn over het algemeen veel lichter dan dat ze maximaal mogen zijn. Daarom zijn die extra accu's ook geen probleem.
Dit was ook een beetje mijn oplossing voor een milieuprobleem, bedacht onder de douche :) Maar een beetje trekker/opleggercombinatie mag tussen de 30 en 40 t. trekken dan kun je toch of de belading iets laten afnemen of reglementair de gewichten optrekken ?

Mijn gedachte was altijd dat een beetje truck tussen de 350 en 700 km op een lading moet kunnen rijden (= gemiddelde dagafstand), dat betekent accupakketten van ca. 500 - 1000 kwh, die tussen de 3,5 en 7 ton zouden kunnen wegen. Dat is ca. 10% tot 20% van het gewicht van de combinatie. Die 20% minder belading is wellicht een beetje teveel van het goede, maar die 10% moet toch wel ergens te vinden zijn ?

En dan lekker elke 4,5 uur (= toch verplicht rusten) even de batterij swappen en de volgende milieuvriendelijke kilometers kunnen gemaakt worden.
100km lijkt een rare radius, maar aangezien laad en los tijden kunnen ze wel snel terug opladen om zo tot bij de volgende stop te kunnen geraken. Moet niet gezien worden als grote afstand oplossing maar meer als levering in een stad bij meerdere locaties.
Het lijkt inderdaad weinig maar een vrachtwagen die doet hoogstens twee supermarkten aan om daarna terug te keren. 100km is best veel in de randstad, zeker vanuit dit punt kunnen ze dacht ik Eindhoven etc makkelijk bereiken.
Daarnaast het is een goede testcase. Het is de bedoeling om dit uit te breiden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.