Zweeds bedrijf test zelfrijdende vrachtwagen op openbare weg

In Zweden is Einride begonnen met het testen van zijn zelfrijdende vrachtwagen op de openbare weg. De elektrisch aangedreven Einride T-Pod truck werkt in de stad Jönköping dagelijks een aantal korte ritten af op een lage snelheid in een industriezone.

De tests van de zelfrijdende T-Pod truck zullen een jaar in beslag nemen. In die periode rijdt de vrachtwagen dagelijks een traject van zo'n driehonderd meter, van een warenhuis naar een vrachtterminal. Volgens Einride, het Zweedse bedrijf achter het project, is het de eerste keer dat een zelfrijdende truck zonder back-upchauffeur door de overheid wordt toegelaten op de openbare weg.

Hoewel de vrachtwagen een topsnelheid heeft van 85km/u rijdt hij tijdens de test amper 5km/u; hogere snelheden staat het Zweedse transportagentschap Transportstyrelsen op dit moment niet toe. Een andere beperking is dat de tests alleen uitgevoerd mogen worden op een openbare weg in een industriezone. In de cabine van de T-Pod is geen plaats voor een chauffeur. De vrachtwagen kan eventueel wel vanop afstand bijgestuurd worden via een mobiel netwerk. Er zit een 200kWh-accu in en die zou goed zijn voor een bereik van 200km.

Bij het pilotproject in Jönköping wordt samengewerkt met een logistiek bedrijf. De twee bedrijven overwegen om in andere landen nog een aantal gelijkaardige projecten op te starten. Volgens Einride heeft de technologie van de T-Pod truck de potentie om de CO₂-uitstoot door vrachtvervoer op termijn met negentig procent te verminderen.

Einride

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

17-05-2019 • 10:56

99

Reacties (99)

99
92
65
3
0
11
Wijzig sortering
Hier loop ik al lang mee rond:
Wat zou het toch fantastisch zijn als vrachtwagens zelfrijdend langere afstanden over de snelweg rijden. Bij steden worden dan langs de snelwegen parkeerplaatsen gebouwd en daar pikken lokale chauffeurs de vrachtwagens op voor de laatste rit over de binnenweg of door de stad. Grote voordelen van dit systeem:
- geen vermoeide chauffeurs meer, geen rijtijden overschrijdingen meer
- geen chauffeurs die lezen, bellen, koffie zetten op de lange doodsaaie ritten
- geen vrachtauto's die sneller rijden dan 80 km/uur, of die inhalen;
- bij files of druk verkeer stoppen de vrachtauto's even bij een zelfrijdende parkeerhaven en wachten weer tot het rustig is
- brandstof en CO2 besparing door efficiënter rijden
- lekker vooral 's nachts rijden om files te omzeilen en de snelweg beter te benutten
- lokale chauffeurs gaan lekker om 6 uur bij moeders aan de prak

Volgens mij zal het altijd te gevaarlijk blijven om op de binnenweg of door de stad met een grote vrachtwagen met dode hoek te rijden, maar op de snelweg is dit goed mogelijk.
Die dode hoek is vooral lastig voor mensen die met spiegels werken. Een computer met een array van camera's zal veel beter overzicht hebben. Die heeft ook geen last van ongeduld, vermoeidheid of andere factoren waardoor er even minder op de veiligheid wordt gelet.

Tijdens de file wil je juist zoveel mogelijk zelfrijdend verkeer hebben.
Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=iHzzSao6ypE
Volgens mij ben jij dus ook een grote voorstander van mijn idee. Zelfrijdende vrachtauto's kunnen op basis van file waarschuwingen de auto tijdelijk parkeren op parkeerplaatsen die voor hen zijn gebouwd en wachten tot de files voorbij zijn. Dit helpt ook om files te bestrijden.
Vrachtwagens nemen maar een klein deel van het verkeer voor hun rekening. Al het zelfrijdende verkeer heeft een positieve impact op het overige verkeer, omdat het harmonica effect (de grootste veroorzaker van files) minder tot niet optreed.

Ik ben het zeker niet eens met het idee dat vrachtwagens tijdens files de weg af moeten.
Ben benieuwd welke kant dit opgaat.

Krijgen we straks complete vrachtwagenvloten die worden aangestuurd op afstand? Ipv chauffeurs uit lage-lonen landen (Oost-Europa) te halen kunnen straks vrachtwagen op afstand bestuurd worden uit medewerken uit nog lagere lonen landen (Azie/Afrika)
Ipv chauffeurs uit lage-lonen landen (Oost-Europa) te halen kunnen straks vrachtwagen op afstand bestuurd worden uit medewerken uit nog lagere lonen landen (Azie/Afrika)
Dat lijkt me niet de meest voor de hand liggende aanpak.

De stand van de techniek is al zo dat een autonoom voertuig het grootste deel van de tijd zonder menselijke assistentie kan rijden. Een tijdje geleden heeft Waymo in een gebied in Californië toestemming gekregen voor testen van autonome voertuigen op de openbare weg zonder dat er nog iemand in het voertuig achter het stuur zit. Ze hebben de autoriteiten afdoende kunnen overtuigen dat als het systeem een verkeerssituatie niet "snapt", het zichzelf altijd op een veilige manier tot stilstand kan brengen, zodat onvoorziene omstandigheden niet leiden tot ongelukken maar hoogstens tot ongemak.

Alleen in zulke gevallen, of op bepaalde complexe delen van het traject, is er dan een medewerker nodig die op afstand meekijkt en aanstuurt. Een team operators zou op die manier een veelvoud van voertuigen kunnen beheren.
op termijn kan je dan zowat élke job automatiseren, maar dan zijn er geen consumenten meer omdat niemand nog werk heeft. Dat is de grootste economische uitdaging voor de toekomst waar nog geen antwoord op is.
het "huidige" werk zal ophouden met bestaan
maar bij het verwijderen van oude type banen worden weer nieuwe gecreëerd

het verminderen van manuele arbeid leid tot meer service arbeid om een zijstraat te noemen

in economische termen de kwantitatieve vraag naar naar arbeid blijft gelijk maar de kwalitatieve vraag verandert
En toch zijn er voorspellingen dat de kwantitatieve vraag van menselijke arbeiders uiteindelijk gaat afnemen. Niet omdat de totale vraag naar arbeid afneemt, maar omdat deze voor een steeds groter deel overgenomen kan worden door automatische systemen. Op dit moment is dit nog lang niet aan de orde, omdat ieder systeem weer onderhouden moet worden en vooral steeds meer banen in ontwikkeling etc gaan zitten. Maar als uiteindelijk het basis onderhoudt ook geautomatiseerd kan en systemen zelf en van elkaar leren, dan is een verminderde vraag naar menselijke arbeid wel mogelijk.
Daar komt ook bij dat de bevolkingsgroei ook flink door blijft stijgen, dus meer mensen en minder banen waar ze bij nodig zijn. Ik denk dat er op een bepaald moment een mentaliteitsverandering/realisatie moet komen dat een werkweek van 40u misschien niet meer realistisch is om als de standaard moet gaan dienen om lonen op te baseren om te kunnen voorzien in de normale levensbehoeften etc.
Als alles gerobotiseerd en geautomatiseerd wordt, van grondstof naar eindproduct tot levering aan huis, inclusief onderhoud aan machines, dan zullen de kosten voor levensonderhoud denk ik ook flink verminderen. Helemaal als iets als kernfusie echt zou doorbreken en energiekosten marginaliseren.
Anoniem: 435630 @xtrme17 mei 2019 16:42
En wat is de reden waarom service arbeid uiteindelijk niet geautomatiseerd word?
Service heeft als doel om mensen te plezieren. Je hebt dan te maken met zeer persoonlijke voorkeuren. Die voorkeuren zijn vaak aan minimale signalen in te schatten. Een mens kan daar een redelijk gevoel voor hebben, voor een robot is dat (voorlopig nog) te veel gevraagd. Een mens wordt meestal ook liever door een soortgenoot geholpen dan door een onpersoonlijke machine.

Het uitvoeren van service op machines is ook heel lastig te automatiseren. De ervaring van een monteur is heel belangrijk. Bij automatisering moet je standaard dingen gaan vervangen, een monteur kan slijtage herkennen (zien, voelen, horen) en op basis van ervaring een inschatting maken welke onderdelen dan vervangen moeten worden. Dat is niet altijd een logische optie.
Of we maken onszelf zo overbodig dat robots alles overnemen :+ (terminator Anyone?).

Er zal vast wel weer een lobbygroep zijn die alles tegenhoud. Als ik iets geleerd heb is dat het vaak nog jaren duurt door allerlei politieke omstandigheden voordat het pas werkelijkheid word.
Geld is slechts een bijzaak.
Als je iemand zijn baan ontneemt dan ontneem je ook zijn doel in het leven.
Ook al heb je niet een droombaan, alsnog is het van essentieel belang om structureel bezig te zijn
geen werk hebben is op zich niet zo erg zolang je jezelf nuttig bezig kan houden. Er is genoeg te doen op humaan vlak..

Maar dan moet de automatisering wel in handen zijn van de burgers.
Als dit bij de 0,1% terechtkomt voorzie ik een duistere toekomst voor bijna iedereen.

De kans dat de elite het overgrote marktaandeel in handen krijgt is met de huidige economie natuurlijk enorm groot.
werk is en blijft er genoeg...maar het zal wel verschuiven. Je ziet ook een aantal landen die bezig zijn te onderzoeken wat een basisinkomen precies voor effect zal hebben op de bevolking. Ook dat is voorsorteren op de toekomst dat steeds meer banen geautomatiseerd zullen worden.
Zie daar het basisinkomen. Zie het als een fabriek in de achtertuin die het product leven produceert.
De bedrijven natuurlijk
En geen inhalende vrachtwagens op de snelweg meer. Ik zeg doen!
Je zal op zijn minst de Nederlandse regelgeving moeten kennen. Dat is voor transport iets uitgebreider dan voor een normaal vervoer.

Denk zelf dat alleen vanwege de aansprakelijkheid dat je wilt dat Nederlanders achter de knoppen zitten.
De vrachtwagen wordt volledig vanop afstand bestuurd via een mobiel netwerk.

Wordt het ding nou wel of niet bestuurd door iemand? Klinkt als iemand kijkt naar een scherm en stuurt met een joystick. Geen feest overigens met 5 km per uur ;)
Volgens mij is het bericht aangepast want ik zie staan ;
In de cabine van de T-Pod is geen plaats voor een chauffeur. De vrachtwagen kan eventueel wel vanop afstand bijgestuurd worden via een mobiel netwerk
M.a.w. iemand kan toezicht houden en indien nodig ingrijpen vanop afstand via mobiel netwerk.

Andere vraag : Zou zo een netwerk dan niet "makkelijk" hackbaar kunnen zijn ? Zie het al voor me, een lading voor dure goederen, hacken en even parkeren bij een parkeerplaats en plunderen maar.
Ja met 5km per uur en een killswitch is er uiteindelijk zo goed als geen risico. Vraag me wel af of ze hem dan blokkeren dat die niet die 85km per uur kan halen.

Aangezien mocht er een bug inzitten dat die in 1 klap optrekt naar ze max snelheid en kill switch werkt niet dan word het wel gevaarlijk :P
Het lijkt mij dat het de bedoeling is dat dit ding op een gegeven moment ook op de openbare weg, langere afstanden en harder gaat rijden met ladingen (al dan niet waardevol).
Het is geen kunst om nog een extra versleuteling toe te passen zodat je niet afhankelijk bent van de beveiliging van je telefoonprovider.
Klopt, maar zoals je weet is alles te hacken.. En is het slechts een kwestie van wanneer..
Als het voor jou daarop neerkomt, waarom stel je de vraag dan...
Soort truck simulator IRL ;)

Maar ik denk niet dat ze remote control hebben over netwerk. Daar zit best wat latency op.
denk het ook maar met 5 km per uur maakt dat niet zo veel uit denk ik
Dat promotie filmpje gaat anders heel wat harder dan 5 km per uur. eerder 50
Dit filmpje is op een afgesloten terrein gemaakt, dus geen openbare weg.
hogere snelheden staat het Zweedse transportagentschap Transportstyrelsen op dit moment niet toe
Openbare weg mag hij dus max 5km per uur rijden

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 23 juli 2024 06:51]

Nouja die latency werkt twee kanten op. Dus het kost eerst wat tijd voor het beeld bij jou is en dan ook weer tijd voordat de correctie bij het voertuig is. Als je een vaste latency hebt is daar nog wel mee te werken, maar met mobiele netwerken is de latency variabel en moet je daar dus weer rekening mee gaan houden.
Als de Amerikanen drones in het Midden Oosten vanuit Arizona kunnen aansturen, latency op 4G netwerk is overigens helemaal niet zo hoog. Dit soort voertuigen herkennen situaties welke ze niet zelf kunnen oplossen. Misschien is de weg geblokkeerd/afgesloten, is er een deadlock ontstaan met een andere autonome vrachtwagen (beide willen op hetzelfde kruispunt linksaf en blokkeren elkaar. Dit was in 2006 een probleem welke vaak optrad toen Darpa nog autonome voeruigen competities uitschreef.

Dan zal er dus een notificatie naar een controller worden gestuurd en die kan vervolgens ingrijpen. Net zoals yoke/stick input bij vliegtuigen binnen bepaalde flight envelope moet liggen, kan ik mij voorstellen dat de sensoren altijd actief zullen blijven welke remote stuur bewegingen kunnen blokkeren als hiermee een onveilige situatie zal ontstaan. Mogelijk dat dit alleen met een supervisor override uitgeschakeld kan worden. Bijvoorbeeld omdat de vrachtwagen op een baan moet rijden voor normaal tegemoet komend verkeer. Bij de Maastunnel word bij onderhoud regelmatig alle verkeer door een enkele tunnelbuis gestuurd. Autonome voertuigen zullen dergelijke situaties blokkeren omdat dit een conflict geeft met de GPS map informatie..

Veel van deze issues zijn eenvoudiger op te lossen zodat V2I, V2V en V2X gemeengoed zijn geworden en infrastructuur en voertuigen middels eigenlijk p2p networking met elkaar communiceren..
Het klinkt inderdaad helemaal niet zo zelfrijdend. Het klinkt meer als een radiografisch autootje, maar dan een tikje groter.
Dat is het voor nu wellicht wel, maar je kan je voorstellen dat het op den duur van 100% remote naar 10% remote gaat, dus alleen in het geval van excepties/bepaalde risicogebieden. Waardoor de bestuurder verandert van bestuurder naar een soort van proces operator. Je zou dan met een bestuurder meerdere trucks kunnen aansturen. Totdat de trucks geen supervision meer nodig hebben en 100% autonoom gaan.

Bovendien kan het systeem leren van het supervisiegedrag, terwijl het al productief is.
Tweakers: Zweeds bedrijf test zelfrijdende vrachtwagen op openbare weg.
Zullen de vrachtwagenchauffeurs erg leuk vinden dit, als dit aan slaat gaat dit honderdduizenden banen kosten in Europa alleen al, want daarna gaan de Taxies ook zelfrijdend woorden, en weet zeker dat het niks goedkoper gaat woorden, ook al hoef je niet meer duizenden euro's per maand per chauffeur te betalen.
Ja kijk maar eens naar al die mensen die vroeger de lantaarns 's avonds aan moest steken en nu allemaal werkloos thuis zitten.
Ja kijk maar eens naar al die mensen die vroeger de lantaarns 's avonds aan moest steken en nu allemaal werkloos thuis zitten.
Snap niet dat jullie niet het verschil weten tussen computer AI die alles over neemt (en ja ook jou baan straks), en gewoon machines, die vaak ook door mensen moet onderhouden woorden, en dat nog steeds alle lichten vervangen woord door mensen.
Sorry, dit levert me vast een -1 op. Maar woorden en worden zijn twee verschillende dingen. Net als woord en wordt.

[Reactie gewijzigd door Peenutzz op 23 juli 2024 06:51]

vanaf 1:10 zegt Robert Falck dat er inderdaad een operator nodig is om 'm te besturen. Het idee erachter is dat er geen personeel meer nodig is per vehikel, dus die operator kan andere zaken uitvoeren, zodra het vehikel aan het laden is. Winst/winst, lijkt mij.
https://youtu.be/HWo-3JrmzL0

[Reactie gewijzigd door Janbraam op 23 juli 2024 06:51]

Hij kan geen 2 trucks tegelijk besturen en in grote bedrijven is een vrachtwagen meestal gelanden nog voor de chauffeur een plasje heeft kunnen doen. (Of pikt die gewoon andere aanhanger aan).’
Ik kon beter "opladen" gebruiken dan "laden". Jouw laden slaat op inladen of beladen. LOL

Een operator die twee (of meer) vrachtwagen tegelijkertijd actief bestuurt lijkt mij niet mogelijk, er zitten grenzen aan wat wij mensen met onze hersenen aankunnen.. De operator kan wel één vrachtwagen die op een recht stuk weg rijdt monitoren (zelf rijd modus) en de andere vrachtwagen die in de wachtstand (idle) stand staat besturen, omdat er iets gebeurd is waar de software niets mee kan... Dan nóg is er winst, want die persoon bestuurt tijdelijk de vrachtwagen en doet tussendoor andere taken, bijv. in die paar minuten dat de vrachtwagen aan het lossen is of aan het beladen is. Of het moment dat een vrachtwagen de accu zal opladen. Hoe dan ook, de invulling van het werk verandert wel.
Klinkt als iemand kijkt naar een scherm en stuurt met een joystick. Geen feest overigens met 5 km per uur
Geeft weer een totaal andere betekenis aan "in slaap vallen achter het wiel" :+
Dat kan je niet halen uit die opmerking. Het zou op afstand een computersysteem kunnen zijn die het bedient. Dat lijkt me overigens sterk. Even geen mobiel netwerk moet geen problemen opleveren met autonoom rijden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:51]

"De vrachtwagen kan eventueel wel vanop afstand bijgestuurd worden via een mobiel netwerk."
Inmiddels bijgewerkt naar: De vrachtwagen kan eventueel wel vanop afstand bijgestuurd worden via een mobiel netwerk.

Dat klinkt al heel iets anders ;)
De vrachtwagen kan eventueel wel vanop afstand bijgestuurd worden via een mobiel netwerk. 'Vanop' moet denk ik 'op' zijn. En het woordje 'kan' is essentieel in deze zin. Hij rijdt dus autonoom maar kan op afstand worden bestuurd.
Dat kun je het beste in het feedback topic doen. Ik hoor dit overigens veel bij mijn Belgische collega's, waar vanop afstand vaker wordt gebruikt...
waar staat dat? Ik zie in het artikel dat hij van afstand bediend _kan_ worden
Je mist het belangrijke sleutelwoord:
De vrachtwagen kan eventueel wel vanop afstand bijgestuurd worden via een mobiel netwerk.
Er is geen plek voor een chauffeur, maar een mens (chauffeur) kan wel overnemen mocht het nodig zijn, en dat via een mobiel netwerk.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 06:51]

Dat noemen ze een wijziging in het artikel ;)
"Volgens Einride heeft de technologie van de T-Pod truck de potentie om de CO₂-uitstoot door vrachtvervoer op termijn met negentig procent te verminderen."

Hier zou volgens mij moeten staan: Volgens Einride heeft de technologie van de T-Pod truck de potentie om de CO₂-uitstoot door vrachtvervoer ter plekke op termijn met negentig procent te verminderen.

Tenzij de stroom met CO2 arme middelen. zoals kernenergie, wordt opgewekt.
Zweden draait vrijwel volledig op renewables (wind 10%, hydro >50%...) en kernenergie (35%). Weinig CO2 voor elektriciteit daar dus.
En hoeveel van die GvO's verkopen ze aan het buitenland, zoals NL? ;)
Zonder GvO is je stroom (Europees gezien) gewoon grijs. Al die goedkope groene stroom van Vattenfall enzo is Scandinavische hydro. De hydrostroom in Scandinavië (waarvan de GvO's dus aan het buitenland zijn verkocht), mag daar dus niet groen genoemd worden.

[Reactie gewijzigd door fruitbakje op 23 juli 2024 06:51]

En hier mag het niet groen genoemd worden omdat we toch alleen maar certificaten inkopen zeker? 😂
Officieel mag het dus wel groen genoemd worden, maar de ene groene stroom is niet de andere groene stroom. Een beetje hetzelfde als 'biologisch'.

Groene stroom is overigens per definitie 'vergroend' met de GvO's. Er bestaat geen stroom die van zichzelf groen is. Stroom opgewekt met windturbines wordt gewoon bij alle andere (grijze) stroom op een hoop gegooid en verhandeld onder de stroomleveranciers. Hetzelfde gebeurt weer, apart, met de GvO's die zo'n windturbine genereert (voor elke 1.000 kWh aan stroom die de turbine genereert).
Het kan prima dat Essent 1.000 kWh aan stroom van de turbine koopt en deze dus als grijze stroom levert aan haar klanten, terwijl Vattenfall de GvO van die turbine van precies diezelfde 1.000 kWh koopt, om 1.000 kWh (die Vattenfall weer aan haar klanten levert) te vergroenen. Die 1.000 kWh van Vattenfall kan dan prima van een kolencentrale komen.

[Reactie gewijzigd door fruitbakje op 23 juli 2024 06:51]

Dan heeft het toch de potentie om de CO2-uitstoot met 90% te verminderen?
Bij een diesel gaat dat nooit, bij BEV wel, afhankelijk van hoe de stroom wordt opgewekt.
Bij een diesel gaat dat nooit,
Biodiesel, bijvoorbeeld uit algen.
Ik vind het wel een leuke naam, de rijdende Theepot
Leuke ontwikkeling, maar waarom moeten die eerste zelfrijdende auto's/vrachtwagens er zo feature uit zien. Probeer is een keer wat anders als show model. Naar mijn mening erg lelijk.
Volgens mij hoeft een vrachtwagen niet echt mooi te zijn. En het ziet er behoorlijk futuristisch uit maar lelijk zou ik het zeker niet willen noemen.

En zonder bestuurder en dieselmotor aan boord kun je een veel praktischere indeling/ontwerp maken. Dus dat ie niet lijkt op bestaande vrachtwagens is vrij logisch.

Vraag me alleen wel af hoe nuttig zo'n test is. Ja je doet veel kennis op...bij het rijden met 5 km/u. Als je straks wel 80 wil gaan rijden autonoom, is de situatie heel anders en zal het andere verkeer ook heel anders op je gaan reageren. Maar goed, leerzaam zal het sowieso wel zijn en je moet ergens mee beginnen. Gelijk met 80 over dat industriegebied en kijken waar het schip strandt, is waarschijnlijk niet de beste optie.
Waarschijnlijk zal de snelheid langzaam opgevoerd worden zodra de instanties overtuigt zijn dat het veilig is.
Je moet ergens beginnen met rijden op de openbare weg.
De meeste systemen werken natuurlijk hetzelfde...een bord is een bord herkennen, een lijn een lijn en een situatie een situatie...
er zijn ook wel verschillen (het moet snel genoeg werken bij verschillende snelheden, de parameters voor b.v. remweg moeten wijzigen bij verschillende snelheden want die kunnen van invloed zijn op de keuzes die gemaakt worden door het systeem, enz), maar de overeenkomsten zijn legio...
uiteindelijk zou je een keer willen testen bij minimaal iedere snelheid die een wijziging in gedrag/keuzes teweeg brengt...
zo ben ik b.v. erg benieuwd naar het verschil in keuzes/gedrag op het moment dat zo'n ding een klapband krijgt of op het moment dat het glad of nat is (en de remweg dus veel groter is) of het moment dat het windkracht 10 zijwind is (en de kans op 'omslaan' dus vele malen groter is...hebben dat soort zaken bv. invloed in de keus om wel/niet in te halen? wordt er rekening mee gehouden bij scherpe bochten of het rijden over een hoge brug? dat soort zaken zou ik wel erg interessant vinden aan dit soort systemen.
Ik vind hem best mooi :) Maar traditioneler zou inderdaad ook kunnen, bijv. op basis van deze zelfrijdende VDL-voertuigen: https://www.vdlgroep.com/...voertuigen-voor-singapore
Voor iedereen die zich afvraagt waarom het artikel niets vermeldt over hoelang het duurt om de accu op te laden:
De tests van de zelfrijdende T-Pod truck zullen een jaar in beslag nemen. In die periode rijdt de vrachtwagen dagelijks een traject van zo'n driehonderd meter, van een warenhuis naar een vrachtterminal. [..] Er zit een 200kWh-accu in en die zou goed zijn voor een bereik van 200km.
Dus als ie elke dag 300 meter heen en weer terug rijdt, een jaar lang, dan is dat 300 m / dag * 2 * 365 dagen = 219 km. Met af en toe een dagje vakantie zou ie dus de hele test op één acculading kunnen doen en hoeft dus nooit bij te laden. :+

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 06:51]

Ik zie in het filmpje dat het ding geen enkele keer het knipperlicht heeft gebruikt tijdens het veranderen van richting. Hopelijk doen ze dat straks wel beter.
Ik zie in dat filmpje niet één keer dat het ding daadwerkelijk van baan wisselt of afslaat, dus waarom zou je dan richting aangeven?
Ik zie in het filmpje dat het ding toch echt veel harder dan 5km per uur kan.
word duidelijk aangegeven dat hij een maximale snelheid van 85 km/h heeft maar tijdens de tests niet harder dan 5 km/h gaat :)
'Hoewel de vrachtwagen een topsnelheid heeft van 85km/u rijdt hij tijdens de test amper 5km/u; hogere snelheden staat het Zweedse transportagentschap Transportstyrelsen op dit moment niet toe'
Denk je nou echt dat dit ding geen richting aangeeft als het straks van rijbaan wisselt of een afslag neemt? Je ziet zelf toch ook dat dit een simpel teaser filmpje is op een afgesloten weg en parkeerplaats. :X
Misschien ligt het aan de kwaliteit van de grap ;)
Lache man, 3 doden. Refereer dan naar de keren dat het bij Tesla mis ging, of bij Uber in Arizona, en dan de implicaties als zoiets gebeurt met een vrachtauto van 26 ton. Maar om het onder humor te classificeren :/

[Reactie gewijzigd door DrPoncho op 23 juli 2024 06:51]

Nee het was zeker geen humor.
En als je tweakers triest vindt dan ben je vast meer op je plek op dumpert, 4chan of flabber.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.