Zweden opent stukje snelweg met bovenleiding voor hybride trucks

Siemens heeft in samenwerking met vrachtwagenfabrikant Scania een twee kilometer lang traject in de buurt van Stockholm aangelegd waar hybride dieseltrucks op kunnen rijden. De 'eHighway' is vooral bedoeld om lokale luchtvervuiling tegen te gaan.

Siemens experimenteert al een aantal jaar met het systeem en dit is het eerste stuk openbare weg waar trolleyachtige trucks kunnen rijden. Het stuk snelweg bevindt zich aan de noordkant van Stockholm op de E16. Twee hybride vrachtwagens, ontwikkeld door Scania, zullen het systeem de komende tijd testen.

Als de vrachtwagen op het stuk weg komt met de bovenleiding, kan de pantograaf op het dak van de vrachtwagen contact maken met de bovenleiding. Daarna kan overgeschakeld worden op elektrische aandrijving. De pantograaf kan contact maken met de bovenleiding bij snelheden tot negentig kilometer per uur.

Een ander voordeel is dat het systeem ook kan fungeren als laadtraject voor volledig elektrische bussen. Die kunnen hun accu daar extra bijladen. Siemens is ook bezig met eenzelfde systeem in Californië. Daar werkt het Duitse bedrijf samen met Volvo. Daar beginnen de eerste tests in 2017.

siemens scania eHighway

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

24-06-2016 • 11:58

191

Reacties (191)

191
189
113
10
1
58
Wijzig sortering
Het is goed dat er weer een alternatief systeem getest wordt en dat geprobeerd wordt het electrisch rijden ook naar vrachtvervoer te brengen. Voor nu denk ik helaas nog wat vroeg. Er is al zoveel in ontwikkeling, dat nu weer verder gaan met alleen een ander vervoermiddel erop mij een beetje de indruk geeft dat nu gezocht wordt "hoe we ons bestaande product nog een keertje kunnen verkopen voor het voorgoed wordt vervangen door nieuwere technieken". De beste toepassing hiervoor is namelijk het openbaar vervoer en nu nog niet het vrachtverkeer op de lange afstand.

Het zou fijn zijn als er eerst in het OV eens een situatie wordt bereikt waar het proeftuinstadium verlaten kan worden.

Wat je ziet is dat voornamelijk Cina en de Verenigde Arabische Emiraten etc. als proeftuin worden gebruikt door Siemens, Bombardier, Alstohm, Caf, etc. In Frankrijk heeft men al jaren de bovenleiding van de trams uit de stadscentra verbannen. De trams rijden daar draadloos op strips in de weg via het zogenaamde "APS" systeem.
De APS techniek zorgt ervoor dat alleen de strip die onder de tram zit onder spanning staat. Dit gebiedje reist zegmaar mee met de tram, de rest staat uit. Iets wat men vroeger als onbruikbaar kenschetste werkte prima op korte stukken. Buiten de centrumzone zie je de pantografen voor stroomafname omhoog gaan en de trams naar bovenleiding omschakelen om kosten in de aanleg in die eerste fase te sparen. Na de kinderziektes werkt het systeen zo goed dat de nieuwe Al Sufouh tram in Dubai naar Dubai Marina op het gehele traject dit systeem heeft. De trams hebben nog steeds stoomafnemers nodig op de daken ivm veiligheidsvoorschriften bij de remise en het onderhoudsbedrijf. (Daar rijden ook deze trams op bovenleiding).
Dit youtube filmpje https://youtu.be/9H0no-GlAX4 geeft kort wat uitleg over het systeem en de uitvoering. In werkelijkheid dus niet meer een systeem van artist impressions en animaties, sinds 2015 is de tram nu in dienst.

Real life: https://youtu.be/AOlSwOr17qk . Grappig en typisch voor Dubai is trouwens de 3 reisklassen in een tram ;) De volgende stap zou mijns inziens de inzet van vrachttrams in stadscentra zijn. Een vrachtwagen in Hybride modus voldoet buiten de stad volgens mij nog steeds het beste op diesel.

Systeem 2 is inductie. Dit lijkt nog problemen te geven "in het groot" maar is al toepasbaar.

In China gebruiken ze korte stukjes bovenleiding bij tramhaltes: bij die haltes waar de tram iets langer stopt laad deze snel bij. Daarna weer op accu/condensatoren door.

Moraal van dit verhaal: bovenleiding van begin tot het eind van een traject is achterhaald. Uit betrouwbaarheids en kostenoogpunt zie je juist dat snelladen op een plaats waar je toch moet wachten en dan weer door op accu of condensatoren de toekomst. Het is dan even de vraag wat voor vrachtauto's de beste plaats is: een veelgereden snelwegroute, een wachtrij voor de veerboot, een tolplein of juist iets heel anders? Inzetten op branstofcellen en alleen tijdens de rust laden?

Er zijn ideeen genoeg, wat het beste is zal van de kosten en practische bruikbaarheid afhangen.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 15:06]

Een groot probleem waar deze APS techniek niet tegen opgewassen is, is regen. Een beetje regen kan het wel aan, maar als de straten blank staan, dan staan je trams dus ook gewoon still. Als dit systeem in Amsterdam zou staan, dan zouden we de afgelopen week dus regelmatig geen OV gehad hebben. Vandaar dat dit soort systemen enkel nog worden ingevoerd in gebieden waar het haast nooit regent. Dubai, Bordeaux, etc. Totaal niet geschikt voor Nederland of Zweden.

[Reactie gewijzigd door dsdevries op 22 juli 2024 15:06]

Het zijn toch hybrid's? ;)

Verder ben ik wel een beetje sceptisch over de chauffeurs die teveel aan het multi-tasken zijn. Dat geslinger zorgt geheid voor sluiting tussen de twee polen als de leidingen gelijk zijn aan de afbeelding!
Het "hybrid" gedeelte van de bussen (hier) in Arnhem is eerder een back-up motor dan een hybride oplossing. De diesels in de bussen halen ongeveer 20 km/h (met erg veel herrie). Die worden dus ook alleen maar gebruikt op stukken waar op dat moment geen bovenleiding beschikbaar is (werkzaamheden, stormschade, onderhoud, etc.)
Dat biedt dus wel een oplossing wanneer er een vorm van gevaar optreedt omtrent de bovenleidingen!
Beetje laat vanuit mij, maar inderdaad. Een oplossing wanneer de bovenleidingen een soort van gevaar vormen, denk aan knappen zonder kortsluiting (stoppen die omslaan), dan zouden de motoren gebruikt kunnen worden om weg te komen.

Echter, zoals ik aangaf in m'n bovenstaande reactie, ondanks de "hybride" aanwezigheid van zowel diesel als elektrische motoren rijden ze alleen elektrisch, tenzij (!) niet anders mogelijk.

Het laatste (de "tenzij (!)") is belangrijk, omdat het dus echt een back-up is. Waar normale "hybrid" of "plug-in hybrid" of in het geval van het artikel met een bovenleiding op bepaalde trajecten, een alternatief vormt voor "normale aandrijving" is de Arnhemse bus voorzien van een diesel motor in geval van "nood" (nood is hier een zachte vorm want het algemene gebruik is voor storingen of werkzaamheden).
Dan is lane assist dus wel een uitkomst...
Dat maakt de stap naar autonome vrachtwagens een stuk kleiner, en met wat geluk ook veiliger! :)
Anoniem: 101094 @dsdevries25 juni 2016 18:50
In Arnhem rijden de bussen toch echt al jaren gewoon op bovenleiding. Dat noemen ze trolleys. Ik zie het probleem niet zo.
Ik wel. Heb je er ooit in gereden? Die dingen vallen om de haverklap uit. Als in een deuk in de weg kan zo de pantograaf van de leiding stoten. Aangezien de pantografen op de trolleys eigenlijk veredelde kabel geleiders zijn en niet van die brede balken zoals op bovenstaande vrachtwagen en de nederlandse treinen gaat dat erg snel.
Ik heb weinig berichten uit Arnhem gelezen de afgelopen tijd dus dat valt echt wel mee.
In bijv. Utrecht rijdt U-OV ook met elektrische busjes rond in het centrum. Op de halte bij Utrecht Centraal laden zij bij als ze staan te wachten voor vertrek van hun volgende ronde. Zover ik weet gaat dat perfect. Nog niet in het nieuws gehoord dat die dingen zonder stroom kwamen te zitten.
Het APS systeem, alleen spanning waar nodig, is een voorbeeld van hoe in principe elk stroomtoevoer systeem kan en zou moeten werken als het om electrische voertuigen gaat en onderweg stroom leveren. Dan ben je al van heel veel bezwaren af en technisch is het gewoon perfect mogelijk. In samenhang met batterijen en condensatoren zou het zelf een einde aan "wegens geen spanning op de bovenleiding, kan de tram / trein niet rijden op traject X" berichten.
Wat me voor OV routes wel een praktische oplossing lijkt is gewoon het batterij pack uitwisselen op een centrale plek zoals Utrecht Centraal. Op een container terminal kwam ik deze wagentjes tegen: https://www.youtube.com/w...7bNsp_hU&feature=youtu.be. Ze zijn daar dag en nacht in de weer om de containers rond te rijden. Begint de accu leeg te raken, dan rijdt het naar een laadstation en wisselt daar zijn batterij pack uit. In 5 minuten zijn ze weer op weg. Voor OV met bekende en beperkte trajecten zou dit ook moeten kunnen. De infrastructuur van het laadstation heeft uiteraard wel flink wat kosten, maar je bespaart wel aan allerlei zaken die je in of boven de weg moet plaatsen.

Voor vrachtwagens die wat verder moeten is dit misschien niet de beste oplossing.
Voor in de stad zou elektrische vrachtwagens met een accu swap wel een goede oplossing zijn....
Personenvervoer is minder geschikt voor een hybride bovenleidingsysteem als vrachtvervoer. Vrachtvervoer gaat van vast vertrekpunt naar vast eindpunt, respectievelijk fabrikant en verbruikend bedrijf of wederverkopende detaïst. Kortom, er zijn vaste routes en deze zijn beperkt in aantal. Ook zijn deze redelijk te verspreiden over de dag, of een deel daarvan (vracht mag bv binnenkomen tussen 8:00/9:00 en 16:30)
Personenvervoer kent veel verschillende vertrek en aankomstpunten, meestal ook in beide richtingen (wat bij goederenvervoer veel minder is, eigenlijk alleen als er sprake is van statiegeld/leeggoed retour) en op veel wisselender tijden. Één persoon reist dagelijk van en naar werk, maar gaat ok winkelen en bezoekt ander personen, kortom veel diverser, daarbij zijn er veel meer vertrek- en aankomstpunten. Om dit te vereenvoudigen maakt men gebruik van treinstations en bushaltes, maar het gevolg daarvan is dat de totale reisafstand exponentioneel toeneemt. Daarnaast is er veel meer sprake van piekmomenten. Iedereen moet tussen 7:50 en 7:59 op zijn werk komen, eerder is de deur niet van slot en later accepteert de werkgever/klant niet.
Kortom, openbaar vervoer voldoet nooit 100 procent.
Lijkt me in praktijk best lastig dit..

- Hoe factureer je je stroom zonder dat er mee gefraudeerd kan worden? Je moet meten aan de afnemerkant, wat het fraudegevoelig maakt. Of iemand die er z'n cryptocoin miners op aanslui in de berm.

- Hoe voorkom je teveel stroomafnemend materiaal op een traject om overbelasting te voorkomen?

- Speciaal transport dat hoger is dan +/- 5 meter gaat niet meer.

Opzich is het idee best leuk, op lange trajecten snelweg accu's laden, zodat je in de stad op batterij kunt rijden.
Anoniem: 319464 24 juni 2016 12:00
En als die uit veiligheid een manouvre moeten maken naar de linker baan? Kun je daarna dan weer onder die leiding rijden om je weg te vervolgen?
Dat werkt perfect. Bovenop de truck staat een scanner (op het prototype was dit een Sick) die de twee kabels detecteert en continu volgt. Indien de truck te ver van zijn baanvak afwijkt, zal de truck automatisch zijn pantografen intrekken.

Bij het inhalen van een andere truck bijvoorbeeld, zal hij dus automatisch de pantografen intrekken, verder rijden op de batterij (of dieselgen) en bij het terug invoegen de pantografen terug tegen de kabels zetten.

Blijkbaar is het filmpje van de testtrack in Duitsland met Mercedes trucks niet openbaar vrijgegeven. Hierop was mooi deze rijbeweging te zien en de effecten van een noodstop op het systeem.
Het is een vermoeden, maar ik denk dat ze wel hebben ingebouwd dat als ie al een klein beetje van de route afwijkt, hij ze wel in zal klappen. Toch vind ik dan het systeem van de Trolleybussen zoals ze die in Arnhem hebben wel iets beter, dat laat meer toe om van rijbaan te wisselen of al een beetje naar links/rechts te gaan als dat nodig is (bv ook als er iets op de vluchtstrook staat). Al hadden ze ook daar wel eens problemen als een bus te ver ging of iets in de weg stond, je weer tijd kwijt raakt door die armen eraf te halen en weer erop te zetten, maar misschien kunnen ze dat mechaniek verbeteren.

Het lijkt me verder ook dat er (naast de diesel) een accu aan boord is dat niet elk los contact meteen leidt tot stilstaan.

Ik vraag me alleen af hoe ze om gaan met verzakkingen, hobbels en andere zaken bij plekken waar asfalt gewoon niet vlak blijft liggen. Volgens mij is dat ook met de oplossing uit Arnhem veel makkelijker af te vangen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 15:06]

Dit systeem lijkt me juist véél beter dan dat van te trolleybussen. Trolleybussen kunnen inderdaad iets naar links en rechts slingeren, maar, zodra de trolley "ontspoort" moet deze supersnel (automatisch) ingetrokken worden om schade aan de bus en bovenleiding te voorkomen, en kan de bus pas weer elektrisch verder als de chauffeur uitgestapt is om de trolley terug te plaatsen op de bovenleiding.

Daarnaast hebben de bovenleidingen ingewikkelde wissels nodig op splitsingen, die de buschauffeur met een afstandsbediening moet bedienen.

Dit alles maakt zo'n systeem op een snelweg gewoon niet toepasbaar. De vrachtwagen zou op de rijstrook moeten stilstaan om de trolleys op te laten, en wissels nemen met 90km/h als je dicht achter elkaar rijdt lijkt me ook geen succes.

Een pantograaf is dus juist veel flexibeler. De vrachtwagen kan gewoon de bovenleiding oppikken wanneer zij maar wil, zonder hiervoor te hoeven stoppen. Ook kunnen afslagen en opritten genomen worden zonder ingewikkelde (storingsgevoelige) wissels.
De combinatie met moderne accutechniek zorgt er bovendien voor dat je niet overal waar je elektrisch heen wilt kunnen rijden, een bovenleiding hoeft te hangen. Als je begint een deel van de doorgaande snelwegen uit te rusten, ben je eigenlijk al klaar. De stukjes op de provinciale weg of bebouwde kom kunnen prima op de accu gedaan worden, die lekker vol zit na een stukje touren op de snelweg.

Edit: Eén ding wat ik me wel afvraag, is hoe de gebruiker gaat betalen voor de afgenomen stroom. De enige mogelijkheid die ik hiertoe zie is een transponder aan boord die bijhoudt hoeveel stroom er afgenomen is op welk traject. Maar hoe ga je dat afdwingen? Of beter gezegd: Hoe voorkom je dat vrachtwagens zonder zo'n transponder gebruik maken van de bovenleiding?

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 22 juli 2024 15:06]

Ik stel me voor dat je de bovenleiding bij voorkeur niet permanent onder grote spanning wil zetten vanwege de (on)veiligheid.

Een 'abonnementen' systeem waarbij gebruikers bij nadering zich draadloos aanmelden en de spanning inschakelen ligt mede daarom inderdaad voor de hand. Vervolgens wordt die draadloze verbinding ook gebruikt om het verbruik door te geven.

Misschien is het ook wel simpeler te doen: Een camera aan het begin van het parcours leest de kentekens. Passeert er een abonnee, dan gaat de spanning op de bovenleiding. Je betaalt een vast bedrag voor het abonnement, eventueel op basis van vermogen/gewicht. Nee, niet heel nauwkeurig maar dat is ons wegenbelastingsysteem ook niet.
De Trolleybussen in Arnhem hebben volgens mij allemaal zo'n gigantisch vliegwiel aan boord om de remenergie in op te slaan. Ja mensen, techniek uit 1949, want sinds die tijd rijden ze in Arnhem:
op 5 september 1949 werd door burgemeester Matser van Arnhem de eerste trolleybuslijn, lijn 1 tussen Arnhem en Velp, geopend.
Gewoon e-vehicle met regenerative braking hoor! Alleen noemden ze dat toen niet zo :+

Wel begrijpelijk dat Siemens er nog een paar jaar ervaring mee wil opdoen... Not! Als ik bij Siemens zou werken zou ik me eigenlijk een beetje schamen hiervoor.
Ik vraag me alleen af hoe ze om gaan met verzakkingen, hobbels en andere zaken bij plekken waar asfalt gewoon niet vlak blijft liggen. Volgens mij is dat ook met de oplossing uit Arnhem veel makkelijker af te vangen
net hetzelfde als bij andere voertuigen die met een pantograaf rijden. De pantograaf drukt constant tegen de bovenleiding. Deze bovenleiding wordt met gewichten tot een zekere trekspanning gebracht. Stel dat er de weg/spoor iets verzakt ten opzichte van de bovenleiding, dan gaat de panto uit zichzelf iets verder naar boven, totdat de afstand natuurlijk te groot is.

Nog een weetje over een bovenleiding. Normaal wordt deze niet in rechte lijn boven de sporen gehangen (dit is althans het geval in België), maar zal die eerder een zigzagbeweging maken. Dit om een gelijkmatige afslijting van de panto te bekomen, ipv het inslijten op 1 plaats
Anoniem: 721667 @Arator24 juni 2016 21:47
Ik kan me herinneren dat het ook te maken heeft met hitte. Als de stroom telkens door hetzelfde stuk metaal gaat, wordt dat deel te heet door de weerstand. Maar een truck heeft minder stroom nodig dan een trein.
Het heeft ook te maken met het goed op spanning kunnen houden.
Door koude en hitte krimpt of zet de draad uit, daarom heb je om de zoveel meter die gewichten hangen waar er een stuk draad eindigt en een ander begint.
Het voordeel van het zigzaggen is dat je de draad ook horizontaal langer en korter kan maken (er hangen telkens een soort trekhaken aan), zodat je langere stukken draad kunt gebruiken.
Aangezien het een hybride is lijkt het mij dat dat geen probleem moet zijn.
Ik denk dat hij het meer heeft over het feit dat de pantograaf tegen de bovenleiding drukt, Als je dan moet uitwijken, zal de pantograaf hoger komen dan de bovenleiding, wat ertoe kan leiden dat wanneer je weer terug naar rechts gaat, dat je dan de bovenleiding kapot trekt.
Dat soort problemen vallen wel mee, als ik even bij de op rails rijdende buren kijk.
http://www.nicospilt.com/2006/20060525_6219X.JPG

De stroomafnemers zijn voorzien van een maximale hoogte, dus zodra de bovenleiding weg valt, zal de stroomafnemer tot die maximale hoogte omhoog gaan en daar stoppen. Dankzij de afgeronde stukken (bij de trein van de bovenleiding) kan de stroomafnemer daarna weer onder de stroomdraad geleid worden.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 22 juli 2024 15:06]

Op je foto is te zien dat de bovenleiding op deze plaats reeds hoog hangt, en dus de pantograaf bijna aan zijn maximum zat. Mocht deze bovenleiding nu net zeer laag gehangen hebben, zou de pantograaf dus een grotere uitslag naar boven kunnen maken. Dit kan dan gepaard gaan met de ganse pantograaf die van het dak van de loc vliegt, en vliegen is dan letterlijk te nemen.
Heb je uiteraard helemaal gelijk in, maar ik bedoelde enkel aan te geven dat er zeker oplossingen zijn voor dat soort dingen.
Dit is toevallig niet ver van waar ik woon (traject DH centraal naar Zoetermeer waar vroeger de sprinter/citypendel overheen reed) en dit is de brug over de trekvliet (of rijn/schiekanaal nabij Voorburg). Je hebt idd gelijk, regelmatig dat ding daar zien rijden en de maximale hoogte van de pantograaf was lager dan het punt waar de pantograaf weer de bovenleiding raakte nadat het de brug gepasseerd was.

De foto is vrij oud want sinds jaren rijd daar inmiddels de randstadrail overheen en eerlijk gezegd weet ik niet of ze dat nu aangepast hebben.

Met je punt heb je wel gelijk, dit soort problemen zijn eenvoudig te ondervangen. Desnoods met een hydraulisch/elektrisch systeem wat de pantograaf omlaag trekt als de bus weer onder de leiding moet komen.
"zal de pantograaf hoger komen dan de bovenleiding"
Hoe zit dat? Volgens hangt die bovenleiding niet losjes maar staat deze heel strak aangespannen en duwt de pantograaf er tegenaan. Niet andersom. Dus waarom deze dan kapot zou gaan wanneer je van rijbaan zou wisselen is mij niet helemaal duidelijk uit je commentaar.
De pantograaf duwt tegen de bovenleiding. Op het moment dat die bovenleiding er niet meer is, zal door de druk van de pantograaf deze omhoog schieten. Maar zoals anderen ook al aangeven, kan die dus automatisch naar onderen zakken bij verlies van stroom.
Dan nog zal het systeem waarschijnlijk slim genoeg zijn om bij verlies van contact de pantograaf te laten zakken.
Dat is niet zo lastig op te lossen, trek de pantograaf automagisch naar beneden zodra er geen stroom meer loopt voor een aantal seconden en laat de chauffeur hem weer omhoog doen als hij weer op de juiste baan rijdt.
De zijkanten zijn toch afgerond? Daarnaast zullen ze wel slim genoeg zijn om daar een oplossing voor te voorzien met automatische en manuele systemen :)
Tja dit is allemaal oude techniek die al jaren in bedrijf is, gewoon hier in NL. Dus al die problemen zijn allang oplossingen voor.

Maar zelfs met die oplossingen blijft de Trolley een gemankeerd systeem. Arnhem heeft er volgens mij ook wel een beetje spijt van. Maar ja als je eenmaal die investering gedaan hebt dan moet je de rit uitzitten.
Er is een verschil tussen het trolley systeem (met twee aparte kabelgeleiders) en het pantograaf systeem. Dat laatste kan veel beter omgaan met wissels en "omleidingen". De trolleys in arnhem zijn echt een ramp op dat gebied.
Ja, je hebt een bepaalde marge zijdelings. Wellicht kan 'ie niet helemaal naar links zonder contact te verliezen. Uitwijken kan sowieso natuurlijk, maar dan zal het contact worden verbroken.

Ik stel me zo voor dat er een kleine accu inzit zodat je niet direct nadelige gevolgen hebt van contactverlies. Overschakelen op diesel zal net te lang duren voor noodgevallen ben ik bang.

En uiteraard kan er vervolgens opnieuw gekoppeld worden, staat nota bene in het artikel zelf.
Overschakelen op diesel zal net te lang duren voor noodgevallen ben ik bang.
Dat zal waarschijnlijk niet eens nodig zijn, ik denk dat voor die anderhalve minuut die dieselmotor gewoon stationair meedraait. Het is maar een stukje van 2 KM, met 80KM/u ben je daar ook zo weer voorbij.
Ik denk dat de motor nu ook gewoon uitgaat, het is niet voor niks een testopstelling. Daar hoort het in- en uitschakelen van de motor ook bij lijkt me. Praktisch nut heeft die 2km nu sowieso nog niet.
Anoniem: 721667 @TERW_DAN24 juni 2016 21:49
Het doel is vervuiling tegengaan, maar een stationaire dieselmotor is nog steeds vervuilend. Dus ik denk dat hij helemaal uit moet.
Het is een Hybride he, dus ja.
Het is een hybride.

Staat in de tekst vermeld :) Hij kan overschakelen tussen diesel en Stroom.
De truck zelf is hybride. Op moment dat het een ophoud dan stapt het in dit geval automatisch over op een andere krachtbron. Het kan zijn dat de bestuurder wel weer een knop moet indrukken zodat de geleider weer op de draad komt.
aangezien er nu al jaren dergelijke bussen rondrijden, zal dat geen probleem zijn. Zullen ze wel al opgelost hebben

Vraag met af of dit wel onder "nieuws" valt. Eigenlijk is het gewoon hetzelfde als een trolley bus maar dan buiten de steden.

Is toch al een zeer oud systeem ?

Of misschien is het meer de combinatie met de traditionele motor aangezien deze doorgaans ontbreekt bij een trolley bus
En als die uit veiligheid een manouvre moeten maken naar de linker baan? Kun je daarna dan weer onder die leiding rijden om je weg te vervolgen?
Een trolleybus kan ook uitwijken, dus waarom deze vrachtwagens niet.... en anders weer de brandstofmotor starten om terug te keren naar de baan met bovenleiding....
Kunnen ze zoiets nou niet in het wegdek wegwerken.
Dit lijkt meer op een verkapte tram op wielen ipv van rails :)
In het wegdek geeft natuurlijk allerlei problemen:
- rijstroken wiselen
- per ongeluk contact
- fietsers / voetgangers/ motorfietsen
- sneeuw/stortregen
Vandaar dat erboven 'beter' werkt... Behalve dat het super mega lelijk is! Door het land heen op 'saaie rechte stukken' snelweg een 'charging zone' inrichten, zodat je hybrid in 5 km weer 80% is opgeladen zou natuurlijk wel te gek zijn.... al vraag ik me nog een beetje af hoe realistisch dit is.

De overtreffende trap is natuurlijk als ze kilometers snelweg van 'wireless charging' kunnen voorzien, zodat je er ff kan bijladen, zonder alle bovenstaande problemen. Technisch overigens ook nog wel erg lastig.
In het wegdek geeft natuurlijk allerlei problemen:
- rijstroken wiselen
- per ongeluk contact
- fietsers / voetgangers/ motorfietsen
- sneeuw/stortregen
Je krijgt +2, maar al die 'problemen' zijn heel simpel op te lossen middels inductie.
Waarschijnlijk ga jij uit van metalen, blootliggende strips in het wegdek, anders is jouw opsomming moeilijk te plaatsen. Een groot bijkomend voordeel van inductie is dat je daarmee ook makkelijk hybride of vol-elektrische personenauto's en transportbusjes zou kunnen op-/bijladen. Die voertuigen hebben allemaal een min of meer gelijke bodemvrijheid, in tegenstelling tot de hoogte. Je kunt moeilijk met een paar meter hoog (uitschuifbaar) rek op je auto gaan rondrijden.
De overtreffende trap is natuurlijk als ze kilometers snelweg van 'wireless charging' kunnen voorzien, zodat je er ff kan bijladen, zonder alle bovenstaande problemen. Technisch overigens ook nog wel erg lastig.
Wederom inductie. Technisch gezien niet zo moeilijk, is in het asfalt aan te leggen.

[Reactie gewijzigd door Beuzelarij op 22 juli 2024 15:06]

Ik geloof niet dat inductie voor draadloos autoladen ooit een succes gaat worden. Het is ontzettend lastig een flink vermogen op te wekken (en vervolgens weer opvangen aan de kant van de auto), daarbij gaat er ook ontzettend veel energie verloren. Een inductiebaan mag echt tientallen km's lang worden wil je uberhaupt iets bij kunnen laden.

Veel ste duur, veel ste veel werk, veel ste veel verlies, geen kans van slagen. Dus een 'rails' achtig systeem is waarschijnlijk toch een betere oplossing, ondanks de genoemde problemen.

Zo'n bovenleiding heeft zeker ook genoeg nadelen, maar je kan in ieder geval vrij direct energie overdragen en behoorlijke vermogens er doorheen pompen zonder de (meeste) genoemde problemen.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 22 juli 2024 15:06]

Anoniem: 310408 @Zoop24 juni 2016 13:37
Ik geloof niet dat inductie voor draadloos autoladen ooit een succes gaat worden. Het is ontzettend lastig een flink vermogen op te wekken (en vervolgens weer opvangenhoorlijke vermogens er doorheen pompen zonder de (meeste) genoemde problemen.
Het vermogen is geen enkel probleem, het verlies lang niet zo groot als mensen beweren (zoals met alle electrieke auto's topics is er weer veel gebral zonder argumenten).

Ik heb deze (https://www.pluglesspower.com/shop/reserve-tesla-model-s/) al drie maanden in test en het bevalt me bijzonder goed. Nu parkeer ik en als ik de volgende dag wegrij is de auto vol. Precies zoals ik het wil, een auto waarbij ik nooit meer hoef te tanken of in te pluggen en die voor een groot deel zelf rijd. De 7% verlies neem ik voor lief en laden gaat precies zo snel als met de kabel die ik had.
dat is wel helemaal geen test; je rijd niet, je verbruikt geen stroom, en hij staat 12 uur op te laden. En dat wil je vergelijken met een stuk van 2 km, waar door gigantische stroomvreters even wordt voorbijgereden? Dat is een verkeerd argument op een verkeerde plaats ;-)
Dat is leuk dat je dat vind, maar lineaire inductie (of opeenvolgende spoelen, want dat zijn laders in de meeste gevallen als je wilt bewegen) halen echt niet boven de 60%, en in laberatorium omgevingen (zoals in de test in korea) rond de 80% bij voldoende kleine spacing (dat is < 12cm wat gebruikelijk is). Dat zijn behoorlijke verliezen, maar goed, dan krijg je geen last van ijs.

De lokale laders zijn meestal hoogfrequentie inductie resonantie apparaten welke prima boven de 90% kunnen halen (vergelijkbaar met draadje) maar zodra je beweegt verlies je de koppeling wat dus niet goed werkt bij bewegende voertuigen.

Note: hogere efficientie/vermogen resonantie laders halen zelf >95%. Moet je wel stil staan. Als ze 7% verlies claimen is dat goed mogelijk. Zelfs draadjes verliezen al een tot enkele procenten.

De toekomst, wellicht goed mogelijk. Makkelijk te doen en werkbaar: Nog lang niet.

edit: Korea http://www.newbooks-services.de/mediafiles/texts/5/9783642159725_excerpt_001.pdf claimen 72% efficiency (dat is behoorlijk goed).

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 22 juli 2024 15:06]

7% verlies ontzettend veel als je het mij vraagt.
Van elke 10 euro gaar er 70 cent weg aan waarschijnlijk warmte in de lucht?

Nee,
dan liever gewoon even de stekker in de auto en klaar.
Anoniem: 221563 @rvt124 juni 2016 15:56
Aan de andere kant, die 70ct moeten inleveren voor zoveel gemak? Graag.

Anders kunnen we net zo goed met de fiets gaan, hoeven we alleen nog de boterhammen met pindakaas te rekenen ;)
Elektrische (motor)fiets? Is ook nog veel zuiniger dan een lompe vierwieler.
Het is niet alleen geld, het is ook grootschalige energieverspilling die je introduceert met vervoer dat duurzaam zou moeten zijn.
Je staat stil voor enkele uren op 1 plek en dat wil je vergelijken met een baan waar je over heen beweegt, er ruimte vrijgehouden moet worden ivm oneffenheden, sneeuw, andere straattroep en waar je hooguit enkele minuten op begeeft (anders mag de baan minstens 100km lang worden ofzo)? En niet te vergeten dat je dit systeem deelt met tientallen zo niet honderden anderen.

Je hebt al 7% verlies met een vrij efficiente opstelling en jij denkt dat het wel goed gaat komen met een mobiele variant daarvan?
Ben het met je eens alleen om de reden dat het gewoon veel te duur is.
Zalf bovenleidingen zijn gewoon te duur, hebben onderhoud nodig.
Stadsbussen leuk voor een vast traject maar als ik nu een vrachtwagen zo omgebouwd zie, kost te veel voor een paar km.

Zweden heeft gigantische afstanden en leuk voor in paar bevolkte gebieden maar meer dan speelgoed is het niet. Nieuw is het ook niet maar ja alternatief / elektrisch is hip dus halen we het maar weer uit de kast.
Bombardier is bezig met wireless charging for trucks.
Wireless charging for heavy vehicles

The PRIMOVE wireless charging system for e-trucks makes electric mobility possible even for very large and heavy vehicles. Like this it is possible to eliminate the noise and pollution that are usually accompanied with trucks.

By incorporating high power charging at the most convenient delivery points, the PRIMOVE charging system for e-trucks ensures optimum fleet availability with no need to change existing routes.

Normal delivery points can easily be turned into charging stations and thus the truck can recharge while goods are unloaded and the regular schedule can be maintained.
http://iepieleaks.nl/scania-hybrid-overhead-line/
http://primove.bombardier.com/applications/e-truck.html
Technisch gezien is het inderdaad niet zo moeilijk om inductie in het asfalt aan te leggen, maar economisch gezien waarschijnlijk stukken minder haalbaar.

Zeker in Zweden, waar elke winter heel veel asfalt wegen door de kou gewoon kapotvriezen. In het voorjaar zie je dikke gaten in het wegdek. Dat valt nog wel op te vullen als het regulier asfalt betreft, maar als om het een speciale inductieweg gaat kan ik je nu al op een blaadje geven dat dit niet meer betaalbaar is.
Dan moeten ze het gelijk gaan combineren met http://www.solarroadways.com/. Deze wekken zelf stroom op en verwarmen ook zodat je nooit last hebt van ijs/sneeuw
Ja, en solar road ways zijn ook al 20x ontkracht door mensen wat betreft netto energieproductie
Ik wordt zo moe van al die zogenaamde alternatieven die als je maar een beetje kan nadenken gewoon te duur zijn.

Neem TU eindhoven, kijken naar mierenzuur als brandstof. Dat kan je ook milieuvriendelijk opwekken, hup in de tank en klaar. Geen dure spul op een heel wegdek dat economisch niet haalbaar is. Gewoon auto truck op mierenzuur of wie weet een andere alternatieve vloeibare brandstof.
Anoniem: 396380 @bbob24 juni 2016 21:25
In elk geval ben je met alternatieve brandstoffen beter uit dan met dit soort oplossingen die alleen op bepaalde trajecten en met specifieke voertuigen te gebruiken zijn. Denk hierbij eens aan schepen (binnenvaart, zeevaart) en vliegtuigen. De ontwikkelingskosten zijn beter gedekt door bredere toepassingen.
Elektriciteit moet uiteindelijk ook opgewekt worden en dat kan zeker niet alleen met zonne-energie of wind-energie.
Windenergie omzetten naar elektrische energie en daarmee een schip aandrijven is een omweg met veel verliezen. Herinvoeren van de zeilvaart door gebruik van geavanceerde zeilschepen en routering met betere weersverwachtingen moet ook zeker niet veronachtzaamd worden.
Buienradar zit er nog regelmatig naast, een half uur vantevoren. Een beter weersverwachting zit er voorlopig niet in, als het al ooit beter wordt.

Zeilen bijzetten is technisch vast mogelijk, maar de kosten staan in geen verhouding tot de opbrengst. Grote schepen gebruiken zeer goedkope brandstof bij gebrek aan 'internationale' belastingen. De brandstofkosten zijn blijkbaar geen probleem want anders zou er wel meer gedaan worden met bijvoorbeeld de aerodynamica van containerschepen.
De brandstofkosten zijn blijkbaar geen probleem want anders zou er wel meer gedaan worden met bijvoorbeeld de aerodynamica van containerschepen.
bij een containerschip spelen meer zaken die belangrijker zijn dan aerodynamica.
Stabiliteit op zee bij 10 of 20 meter hoge golfen. Des te meer containers een schip kan meenemen des te goedkoper de vracht. Het zou zo kunnen zijn dat een schip aerodynamischer is, in aanschaf duurder maar minder containers kwijt kan. Kijk je dan naar de brandstofkosten per container dan zou dat wel eens duurder kunnen zijn.
Ja inderdaad, vind ik zelf ook toffer, dit was gewoon de eerste die ik zo snel tegenkwam.
Ik denk dat er een grote tegen is en dat is het kostenplaatje. De bovenleiding zoals in deze pilot kost 7 miljoen euro per kilometer. Dat is net zoveel als waar je in sommige landen in gemakkelijk terrein een kilometer autosnelweg voor kan aanleggen. Bovendien moet zo'n bovenleiding onderhouden worden wat ook hogere onderhoudskosten per kilometer weg met zich meebrengt. Dit is al een groot probleem in landen waar flinke problemen zijn met wegonderhoud (zoals bijvoorbeeld Duitsland waar de infrastructuur letterlijk op instorten staat door decennialang achterstallig onderhoud).

Een inductiesysteem via het asfalt moet ik ook nog maar zien. Je zal dan ook een oplossing moeten vinden om detectielussen niet dwars te gaan zitten. Tevens is dit zeer prijzig om in te bouwen en verzwakt het de asfaltconstructie aanzienlijk, waardoor je asfalt nog minder lang mee gaat en je met veel hogere onderhoudskosten zit. Vaak zie je dat waar lussen in het wegdek zitten de eerste gaten ontstaan, omdat de bitumen daar minder goed hechten. Ben ook benieuwd hoe je dit in andere verhardingssoorten, zoals beton met veel wapening erin en op bruggen moet toepassen. Daar vermijd men namelijk ook al detectielussen en gebruikt men vaak radardetectie om objecten te detecteren (je ziet ze in Nederland soms onder matrixborden waar dan grijze units onder hangen).
Inductie zal moeilijk worden bij bewegende objecten omdat er altijd voorafgaand aan overdracht eerst een handshake zal moeten plaatsvinden: Gewoon aan laten staan zou waarschijnlijk veel problemen geven met ongewenste inductie effecten op normale voertuigen.
Een bovenleiding is een stuk goedkoper en efficienter dan inductie.
zit net te denken, kan dt niet via permanente magneten in het wegdek opgelost worden ?

je kan via inductie stroom opwekken door het magnetisch veld te laten veranderen.
Als je nu afwisselend nood/zuid magneten onder het wegdek legt en een auto rijdt daar over dan ervaart hij een afwisselend magnetisch veld en kan hij stroom opwekken.
het is dan wel in een lineair vlak ipv een cirkel wat we steeds gewoon zijn, maar dat mag geen probleem zijn, door gebruik te maken van permanente magneten kost het opladen niets. men hoeft ze enkel nog te plaatsen. Nu ga je zeggen dat dit enkel werkt als de wagen rijd en dus zo niet volledig kan opladen. Dat klopt , maar leg de autostrades daar mee vol, de snelheid is er hoog genoeg en men kan een groot deel bij laden tijdens het verbruiken, enkel voor het starten / versnellen is er dan nog een bijkomende lading nodig, maar met het bereik van 200Km zoals nu + dergelijke wegen. dan is het bereik ineens veel groter.
enkel hoe zit het dan met behoud van energie ?
Dan laad je je auto dus effectief op met de motor die in je auto zit. Dat kan waarschijnlijk een stuk efficiënter op een andere manier. Moet je ook weer een zwaardere motor in je auto hebben. Het idee, beschreven in dit artikel, heeft juist als doel om de verbrandingsmotor in de auto minder te gebruiken, door gebruik te maken van elektriciteit die ergens anders wordt opgewekt.

[Reactie gewijzigd door pbruins84 op 22 juli 2024 15:06]

Een spoel van elektrische geleider zal weerstand ondervinden wanneer dat die door een magnetisch veld zal bewegen. De energie die zo wordt opgewekt ontstaat niet uit het niets.
Heb je hier nou net het wereld energie probleem opgelost door een perpetuum mobile uit te vinden? ;)

Helaas gaat het niet werken wat je zegt. Je geeft het in je laatste zin al aan, hoe zit het met behoud van energie? DMV permanente magneten valt inderdaad stroom op te wekken, maar dit kost uiteraard wel energie. Deze energie komt uit de kinetische energie van het bewegende object. Denk bijvoorbeeld ook maar aan de dynamo op je fiets, ook dit kost (naast de wrijving) extra energie.

Met permanente magneten in het wegdek zal je dus extra energie vanuit de auto to moeten voegen. En dat is juist wat ze hier niet willen. Ze willen juist het tegenovergestelde om lokale vervuiling tegen te gaan.
Los van eventuele praktische bezwaren, hoe efficiënt is de energieoverdracht bij inductie? Afstand tussen de motor en de weg is toch wel significant.
Zijn er voorbeelden bekend van door inductie gedreven voertuigen? Ik kan me zo voorstellen dat het feit dat de inductiemotor min of meer onvoorspelbaar beweegt over de weg complicaties oplevert. Tenzij het magnetisch veld dat uit het asfalt komt volledig homogeen is over de gehele weg, en zelfs dan moet je de rotatie van de spoel volgens mij aanpassen aan de snelheid van de auto.

Ben ook wel benieuwd wat voor geluid er uit je speakers in de auto gaat komen trouwens :P

[Reactie gewijzigd door Berrick op 22 juli 2024 15:06]

Inductie heeft alleen een verlies van zo'n 30%. En ik vraag me af of de warmte die er vanaf komt bij dat soort voltages goed is voor het wegdek. (wel altijd sneeuwvrij)
zodat je hybrid in 5 km weer 80% is opgeladen zou natuurlijk wel te gek zijn.... al vraag ik me nog een beetje af hoe realistisch dit is.
80km/u = 5km in krap 4 minuten. Dat lijkt me een heftige quick charge. De Tesla's doen 80% in 20 minuten geloof ik, maar de accu in zo'n vrachtwagen moet daar toch een veelvoud van zijn.
Veelvoud aan vermogen hoeft niet te betekenen dat laden ook een veelvoud aan tijd kost. Ik denk dat je aan zo'n bovenleiding voldoende vermogen kan afgeven om meerdere accu pakketten parallel te laden.

Ik denk ook dat dit wellicht een reden is om geen inductie te gebruiken. Volgens mij krijg je voor een vermogen wat je via een bovenleiding kan afgeven zowat een H.A.A.R.P. installatie voor de inductie versie.
Yariva Moderator internet & netwerken @Luxx24 juni 2016 12:17
Mario racing boosters? :D
inderdaad, bij een snelheid van 80km/h heb je 2 kilometer al afgelegd in 1.5 minuut. Dat is vrij weinig tijd om 80% bij te laden.
Ik ben het gedeeltelijk met je eens maar:
Snelweg: geen fietsers/voetgangers
Rijstroken wisselen, geeft dat met bovenleiding geen probleem?

Wireless charging lijkt me technisch zeer kostbaar en onpraktisch.

Tevens heb je het liever direct. Bij elke extra tussenstap (accu, wireless) verlies je energie.
Anoniem: 147126 @Luxx24 juni 2016 13:17
- rijstroken wiselen
Accu. Je moet ook vanaf huis naar de snelweg rijden, dus je hebt toch een accu nodig. De snelwegen met een rail uitrusten is dan de ideale manier voor lange afstanden. Eenmaal op de snelweg gaan de auto's automatisch in een treintje (en dicht op elkaar, ook om energie door luchtweerstand te besparen) achter elkaar aan rijden, dus rijstrook wisselen is niet eens nodig.
- per ongeluk contact
Dit begrijp ik niet
- fietsers / voetgangers/ motorfietsen
Fietsers en voetgangers op een snelweg is niet echt een probleem. Die gaan nu ook al dood. Verder kunnen er gewoon camera's boven de snelweg zodat de spanning automatisch van de rails gehaald wordt als er een lange file of ongeluk is en mensen toch uit gaan stappen.

Voor motorfietsen kan het een probleem zijn. Daarom bijvoorbeeld alleen de rechter baan met zo'n rail uitrusten waar de auto's dan automatisch moeten rijden (verplicht, als een treintje dus) en je ook geen last hebt van auto's zonder autopilot.
- sneeuw/stortregen
Hier kan vast wel een oplossing voor verzonnen worden. Anders, weer accu als backup of inderdaad met inductie (wireless).

Boven de snelweg heeft ook nadelen: het is dus niet voor auto's geschikt (te hoog) of niet voor vrachtwagens (te laag).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 147126 op 22 juli 2024 15:06]

Anoniem: 40104 @Luxx24 juni 2016 12:18
In het wegdek geeft natuurlijk allerlei problemen:
- rijstroken wiselen
Vrachtwagens en andere hybride voertuigen die niet van baan kunnen wisselen lijkt me een uitermate positief aspect en daar zou ik meteen voor tekenen.
Tot er een met pech staat....
Het idee is dat de vrachtwagens wel degelijk genoeg accu buffer hebben voor autonoom gebruik in de orde van 200kWh. Hiermee kunnen ze zonder problemen de stadscentra in en uit zonder noemenswaardige problemen. Zie het als een elektrische vrachtwagen met een mobiele laadstekker.

Op de snelweg ligt het grootste verbruik wat komt door de verschrikkelijke aerodynamica van de vrachtwagen, die hebben ze namelijk niet.

Je hoeft dus ook niet moeilijk te doen bij kruisingen of afslagen van de snelweg, dat kunnen de vrachtwagens prima zelfstandig overbruggen. Je kan de infrastructuur daardoor een stuk simpeler maken en goedkoper. Het zou verreweg de goedkoopste vorm van transport zijn met enorm veel minder uitstoot.

Het weren van de vrachtwagens uit de stadscentra om reden van uitstoot zou dan ook niet meer noodzakelijk zijn. En dat is goed voor bevoorrading.
Sorcerer vind het ideaal als de vrachtwagens en hybride auto's niet van baan kunnen wisselen, een buffer voor een accu is mooi, maar als ze niet van baan kunnen wisselen staan ze nog steeds netjes achter elkaar stil als de voorste pech heeft.
Bij de 80 km/u die vrachtwagens rijden is luchtweerstand een relatief kleine factor in het energieverbruik: de rolweerstand veroorzaakt door de zwaarbelaste wielen (tot 55 Ton als ik me niet vergis) is een veel grotere.
Dank je voor de inhoudelijke reactie, fijn dat je vindt dat het "nergens op slaat".
Ik zou het rekenwerk maar eens doen als ik jou was: Luchtweerstand neemt ruwweg toe met het kwadraat van de snelheid en de totale weerstand is een optelsom van rolweerstand en luchtweerstand. Bij een vrachtauto geldt dat deze een relatief hoog eigen gewicht heeft (=hoge rolweerstand) ten opzichte van de luchtweerstand, zeker als de snelheid maar 80 km/u is waardoor dit verhoudingsgewijs een heel veel grotere factor is dan bij personenauto's. Bij die laatste is de rolweerstand bij 120 km/u ongeveer 5% en bij vrachtwagens kan deze makkelijk 80% zijn bij 80 km/u.

edit: ik heb het vluchtig nagerekend: bij een combinatie van 50T, een frontaal oppervlak van 6,25 m2, een cW waarde van 0.5 en een snelheid van 80 km/u is het aandeel luchtweerstand ongeveer 16%

[Reactie gewijzigd door Homer J.Simpson op 22 juli 2024 15:06]

Een vrachtwagen heeft minimaal een cw van 0,6. Bron:
https://nl.m.wikipedia.or...andsco%C3%ABffici%C3%ABnt

Wat betekent dit voor je berekening?
Dat het aandeel luchtweerstand naar ongeveer 18% gaat.
Vooral als er een moet uitwijken voor iets..... Praktisch joh ;)
Als er "dedicated" vrachtwagen stroken komen waar de vrachtwagens "automagisch" met een constante snelheid in colonne rijden. Zou je mogelijk een soort hybride systeem kunnen overwegen.
Inductieve lussen in het wegdek voor de saaie lange stukken daar waar de roadtrain constant rijdt. En bovenleiding voor de stukken waar er meer vermogen nodig is. Denk aan invoegen, berg op of baan verwisselen.

Maar ondersteuning in de vorm van aggregaat en/of zonnepanelen zal wel nodig zijn.
Maar bovenleidingen hebben ook veel nadelen (waaronder 3 van jezelf):
- bevriezing (sneeuw)
- breken (kan vervolgens op een auto terecht komen)
- rijbaan wisseling
- perongeluk contact door een object dat uitsteekt

Allemaal niet perfect en daarnaast inderdaad afschuwelijk om te zien (Amsterdam zou ook een stuk beter af zijn zonder bovenleidingen)

Daarnaast zie ik niet dat ze over een traject van bv 5 km iets 80% kunnen opladen met een snelheid van 90km/h
zoals die speelgoed race banen...
paar duizend volt op 2 metalen platen in het asfalt.... 8)7
Anoniem: 14842 @flippy24 juni 2016 12:17
paar duizend volt op 2 metalen platen in het asfalt.... 8)7
Ja, dat is met metrorails gelukkig niet zo??

Zit een flinke afstand tussen, een beetje water gaat dit niet van kortsluiten. Maar vooruit: een auto of vrachtwagen op de kop zou dan kortsluiting kunnen maken.

Ik denk dat de huidige oplossing vooral goedkoper is...
over het spoor loop je niet. over de weg zal het lastig worden met werkzaamheden of ongevallen of zelfs een pechgevalletje langs de weg.

dat metalen platen spekglad zijn is dan nog een heel ander punt.

[Reactie gewijzigd door flippy op 22 juli 2024 15:06]

Anoniem: 14842 @flippy24 juni 2016 12:21
Spekglad is zeker een issue ook. En met wegwerkzaamheden moet de stroom er af, maar dat is geen probleem: de weg is immers ook al afgesloten dan?

En je kunt gerust over het spoor lopen hoor, tenzij je een stalen stang pakt en contact maakt met beide rails gaat het wel goed.
Denk je echt dat zoiets in de praktijk veilig en vandalismebestendig is?
Bij de metro staat gelukkig alleen de derde rail onder spanning... ;)
[paar duizend volt op 2 metalen platen in het asfalt..]
Ja, dat is met metrorails gelukkig niet zo??
Zit een flinke afstand tussen, een beetje water gaat dit niet van kortsluiten. Maar vooruit: een auto of vrachtwagen op de kop zou dan kortsluiting kunnen maken.
Ik denk dat de huidige oplossing vooral goedkoper is...
Dat is met metro inderdaad niet zo, dat is slechts een paar honderd volt en het zit niet in het asfalt, mn niet in een voor overig verkeer toegankelijke baan.
Lijkt op de oude trolley bussen die je vroeger had (nog hebt ?) Ook met een bovenleiding en dat werkte opzich best okay. Alleen ben je toch een stukkie minder flexible in het verkeer.

Vraag me af of het nou allemaal voordelig is, die accu's en electro motor zitten toch de hele tijd in het voertuig en dat kost natuurlijk ook weer extra brandstof om mee te nemen.
Trolleybussen zijn er nog steeds (in ieder geval in Arnhem), helemaal hulpeloos zijn ze niet zonder bovenleiding (ze hebben een generator aan boord of een dikke accu om een stuk te kunnen rijden, maar zeker niet heel erg ver) en ze kunnen prima om obstakels op de weg heen zonder te ontkoppelen.
Oo ze zijn er nog steeds ? Jaren geleden eens meegereden, heel apart :) en allang niet meer in Arnhem geweest van daar dat ik niet wist of ze er nog steeds redden. Als ze nog steeds bestaan dan zou het me niks verbazen als ze het toch weer eens zouden uitbreiden of zelfs ergens anders introduceren. Schijnbaar werkt het anders was het allang weg geweest lijkt me :)
Er was een tijdje sprake van dat het zou verdwijnen, maar sinds in het persoonlijk vervoer elektrisch rijden zo'n enorme vlucht heeft genomen lijkt Arnhem er toch weer vol voor te gaan!
Ik denk dat -gezien de ontwikkelingen in de lithium accu technologie- er in de toekomst geen noodzaak meer is voor bovenleidingen: Bussen rijden niet heel hard en remmen ook niet heel hard waardoor ze hun remenergie waarschijnlijk vrijwel volledig kunnen terugwinnen. Als ze dan per rit de mogelijkheid krijgen om ongeveer 10 minuten stil te staan (bij het keerpunt bijvoorbeeld, gebeurt nu al), zou dat voldoende moeten zijn voor de volgende rit.
lijkt mij ook, dit voelt een beetje steampunk-achtig aan. Bovenleiding ziet er zo ouderwets uit maar ondertussen wel een innovatieve oplossing.
Bussen worden ook al op de manier aangedreven in sommige gevallen
Anoniem: 532811 @Idifix-nl24 juni 2016 12:56
Trams rijden ook op wielen. :P
Dat zou vast kunnen. Zul jij dat dan niet weer een verkapte metro op wielen vinden? :P
Zeker nooit in Arnhem geweest? Daar rijden ze al sinds 1949 met zogenaamde trolleybussen ipv dieselbussen of trams. Dat het is het mooie (denk ik iig) van dit systeem, het is grotendeels bewezen techniek die op een andere/nieuwe manier wordt ingezet.

De op dit moment op +2 gemodereerde reactie die het heeft over inductie als oplossing ziet bijvoorbeeld even het kostenplaatje over het hoofd. En ook daar speelt nog steeds dat de onderhoudskosten zeer waarschijnlijk een stuk hoger zijn, de weg moet immers opengebroken worden als er iets aan de hand is.
Het lijkt, om precies te zijn, op een trolleybus op wielen... Oh wacht die rijdt al op zulke wielen :)

Toch leuk voor Arnhem. Jarenlang waren ze het kneusje met de mislukte techniek, terwijl de rest van NL koost voor tram en bus... Maar ineens doen ze weer volop mee! :+

Als ik berichtjes als dit lees dan kan ik eigenlijk alleen maar zuchten. Want reken eens uit hoeveel dit geintje kost... En nul kans dat dit ooit echt wat wordt natuurlijk. Alleen maar twintig jaar lang onderhoud aan die twee km bovenleiding. Hoe het die producenten toch steeds weer lukt om overheden een bak geld in dit soort proefprojecten te gooien is mij een raadsel.
...vooral bedoeld om lokale luchtvervuiling tegen te gaan
Foto van stukje snelweg in the middle of nowhere, waarop één truck 2 km lang zijn dieselmotor uit zet...
Siemens experimenteert al een aantal jaar met het systeem
Eh.... Dit systeem is gewoon in bedrijf in Arnhem. En niet een lullige 2 km boven een stukje rechte snelweg, maar gewoon door het hele centrum. Maar ja, pantografen op een vrachtwagen monteren is natuurlijk héél anders dan op een bus...
Anoniem: 404283 @OddesE25 juni 2016 15:17
Hoe het die producenten toch steeds weer lukt om overheden een bak geld in dit soort proefprojecten te gooien is mij een raadsel.
Omdat de personen die dit goedkeuren vaak gewoon goede vrienden zijn met de CEO van het bedrijf en overheden zich toch geen zorgen moeten maken om geld. Iedereen blijft toch wel belastingen betalen en zolang we niet verhongeren en werken tot we dood vallen hebben ze nog ruimte genoeg. Dus zo'n bedrijf bedenkt een project, rekent hier een veelvoud voor van wat het werkelijk kost, de bevriende ministers die dit goedkeuren krijgen een deeltje van de winst en iedereen blij.
Goed dat er ontwikkelingen plaatsvinden, maar dit heeft wel een hoog houtje-touwtje/McGuyver gehalte. Lijkt mij dat de toekomst ligt bij efficiëntere accu's om het bereik van elektrische motoren te vergroten.
kijk eens in arnhem. daar hebben ze exact hetzelfde voor de stadsbussen sins de jaren 30.
Vele steden hadden vroeger Trolley's. Arnhem vrijwel is de enige die overgebleven is. Nu komt dezelfde techniek weer steeds vaker terug. Ik ben benieuwd.
Vergeet San Francisco niet ;)
Ik zie veel voordelen:
  • Het is snel geïmplementeerd en tast het wegdek niet aan.
  • Het bereik wordt instant vergroot en je hoeft er niet eens voor te tanken.
  • Hybrides hoeven niet EN een tank hebben EN een gigantische accu.
  • Je kan elektrisch rijden zonder de grote milieu-implicaties van een accu.
Volgens mij is dit systeem geweldig en gewoon een grotere accu / efficientere accu zal dit systeem niet overtreffen, want je zal altijd met een grote milieu-impact zitten voor de creatie/recyclage van de accu.
Lijkt me juist dat als je contact hebt met de bovenrail zoveel mogelijk die energie meteen wilt gebruiken en niet opslaan (evt.verlies). Dan is het met een kleine en lichte accu op te lossen. Zolang die accú's nog steeds zo zwaar zijn is het voornamelijk belasting.
Wat is er precies houtje-touwtje aan dan? Het is gewoon een combinatie van behoorlijke oude, bewezen technieken.
Ken je het concept vrachtwagen? Daar gaan soms heel veel kilo's aan vracht in. Accu's zijn niet toereikend.
Ja sowieso. Vrachtwagens rijden vaak ritten van honderden kilometers. Over allerlei wegen. Wie gaat bij de aanschaf van een vrachtwagen deze pantografen er op laten zetten zodat hij her en der een kilometer kan bijladen? Dat gaat niet werken, juist niet voor vrachtwagens. Die moeten het van hun flexibiliteit hebben. Voor een OV traject (trolley) slaat het nog wel ergens op, maar ook daar hebben ze nooit echt overtuigd.
Dit is wel een oplossing voor alle electrische auto's om lange afstanden te overbruggen. Als ze dit systeem nu eens over heel Europa invoeren...
Een klein probleempje is de hoogte ... zo'n pantograaf op een personenauto zou nog wel eens voor instabiliteit kunnen zorgen. Hoewel een zeil met wind mee dan ook weer tot de mogelijkheden behoort.
Lijkt me veel luchtweerstand door een soort dakkoffer op de gewone wegen voor een paar km elektrisch.
Anoniem: 404283 @Dets25 juni 2016 15:28
Kunnen we dan niet beter gelijk een zeilboot nemen en er wielen onder zetten, kun je met je auto ook gelijk nog een stukje gaan varen als het moet. :P
ik vraag me wel af hoe hoog de pantograaf dan moet gaan rijken om die leiding dan te gaan halen.
dat word dan wel een hele grote spoiler op het dak van mijn autootje :P

maar het zou zeker geniaal zijn om elektrische auto's grote afstanden te kunnen laten afleggen.
of anders kan de grote hoeveelheid accu een flink stuk omlaag.
met als voordeel dat de auto's ook lichter worden en dus ook weer een groter bereik hebben.
etc etc ....

dit ook nog combineren met zelf rijdende auto's en speciale banen er voor.
en we hebben de zelf rijdende persoonlijke trein uitgevonden. ;)
(snelheids-limiet kan op speciale baan dan ook misschien wel naar de +150km/u)
Lijkt wel een tram-truck hybrid.
Anoniem: 126717 @Lisadr24 juni 2016 12:10
Meer een trolley zoals bijvoorbeeld in Arnhem.
Alleen kan deze pantograaf niet naar de zijkant. Handig, dan kunnen die trucks elkaar ook niet inhalen met een kilometer verschil in snelheid. ;)

Het lijkt me echter een duur systeem, vooral ook omdat er vermoedelijk best veel spanning op zal moeten staan. De facturering zal ook best lastig worden denk ik. Stroom is niet gratis.
Het zal niet goedkoop zijn in absolute zin, maar het lijkt me dat wel weer te zijn in vergelijking met de alternatieven.

Als je niet wil dat vrachtwagens op bepaalde stukken uitlaatgassen produceren, dan lijkt dit me een toffe oplossing en ik zie niet in hoe dit goedkoper kan. (bvb een extra stuk autostrade bouwen die bijvoorbeeld een stad ontwijkt lijkt me duurder te zijn, bovendien los je het probleem dan niet op!)
Trolleybussen kunnen elkaar ook niet inhalen, de bovenleiding is per rijrichting en niet per rijbaan.
System will cut energy consumption by half
Minder energie kosten, dus dat systeem verdient zichzelf terug.
Het kan geen kwaad om ook gewoon het bron artikel te lezen.
Deze werkt op een vergelijkbare manier als de trein, zie het dan ook als een bovenleiding met een zelfde werking. De vrachtwagen kan op accu kracht een stuk overbruggen, en even deze weer aanzetten tegen de bovenleiding vergelijkbaar met de trein bij een spoorbrug zonder bovenleiding.

Als je aanzienlijk wil snijden in de (lokale) uitstoot, en dan ook in de binnenstad waar je af wil leveren is elektrisch een goede optie. De grote afstanden kan je dan prima overbruggen door middel van bovenleiding. Het is een van de goedkoopste manier van infrastructuur om te realiseren. Graafwerkzaamheden zijn een stuk duurder.

Ze hadden het over 850 Volt voor de bovenleiding, dat is niet zo extreem als dat het op het eerste gezicht lijkt. Facturering is iets wat wel op te lossen valt, de kostprijs daarvan is circa 4-5 cent per kWh, zeker voor dit soort doeleinden zullen daar andere tarieven voor gerekend worden dan jij en ik thuis betalen (+14 cent belasting)
Dat inhalen doen vrachtwagens niet om sneller te zijn maar voor de verkeersveiligheid. Het is heel saai als je 50 kilometer lang naar dezelfde achterkant aan het kijken bent. Je gaat minder opletten en kan in slaap vallen. Door in te halen houden ze zichzelf en elkaar wakker.
Zie vaak genoeg dat ze naast elkaar blijven rijden met 90, echt onhandig.
Dat is inderdaad minder fijn en onnodig.
en dan nog liefst als het regent.
Wat hier trouwens verboden is.
Hmm, daar had ik nog niet over nagedacht, ik dacht dat het aan de afstelling van de cruisecontrol lag...
Okay!
Facturen van de kosten kan via in België ingevoerd systeem voor tolheffing. :+

Toen ik dit zag moest ik direct aan de al eerder genoemde trolleybussen denken. Hopelijk rijden deze hybride vrachtwagens wel iets harder dan de trolleybussen. De gemiddelde snelheid van een trolleybus is 30km p/uur en maximale snelheid is 50km p/uur.

Verder vindt ik dit wel goed idee, je hoeft niet stil te staan om op te laden.
Het ziet er alleen niet zo mooi uit.
Als we nu eens de ontwikkeling van electriciteits opslag verder ontwikkelen zou zinvoller zijn denk ik
Dan nog is het zinvol want je kan al rijdend opladen.
Anoniem: 712270 @frankvanes24 juni 2016 12:58
Als we dat nu eens nu niet zouden doen en ipv. daarvan lekker zinvol in de zon gaan zitten.
Anoniem: 482094 24 juni 2016 12:13
Ik zie hier best potentieel in.
Lijkt me ook wel wat als je hiermee bijvoorbeeld je elektrische auto kunt opladen. Je kunt dan makkelijk lange afstanden afleggen terwijl je de accu zelf kunt gebruiken om vervolgens de stad in te gaan.

Het "houtje touwtje" gehalte van deze oplossing lijkt me niet eens zo slecht. Het lijkt me relatief goed koop, is relatief eenvoudig te implementeren bij bestaande wegen, het is vrij veilig, het is duidelijk voor andere weggebruikers.. het oogt alleen niet zo mooi, maar ja je kunt niet alles hebben :)
Liever contactloos opladen door iets in het wegdek te maken waardoor dat zou kunnen. Al die extra kabels zo bovenlangs lijkt me kwestbaar en estetisch ook niet alles.
Contactloos is veel duurder en lastig te onderhouden. Bovendien lijkt het me dat het met veel verlies gepaard gaat.
Wat is nu naast het feit dat de truck hybride is en ook zodoende zonder bovenleiding kan rijden het verschil met de bekende trolleybussen?

Dat er al rijdend contact kan worden gemaakt en verbroken met de bovenleiding? Verder niet zoveel toch?

Wel een erg mooie oplossing: met een kleine accu heb je op deze manier een enorm, bijna onbeperkt bereik. Daarnaast hoef je niet ellenlang op te laden en heb je minder gewicht/meer laadruimte vanwege de kleinere accu. En uiteraard de bekende voordelen van elektrisch rijden t.o.v. fossiel. :)
Anoniem: 712270 @Aikon24 juni 2016 12:56
Het verschil is dat ze aan het einde van de weg de vracht niet hoeven over te laden naar een gewone vrachtauto.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.