Het is goed dat er weer een alternatief systeem getest wordt en dat geprobeerd wordt het electrisch rijden ook naar vrachtvervoer te brengen. Voor nu denk ik helaas nog wat vroeg. Er is al zoveel in ontwikkeling, dat nu weer verder gaan met alleen een ander vervoermiddel erop mij een beetje de indruk geeft dat nu gezocht wordt "hoe we ons bestaande product nog een keertje kunnen verkopen voor het voorgoed wordt vervangen door nieuwere technieken". De beste toepassing hiervoor is namelijk het openbaar vervoer en nu nog niet het vrachtverkeer op de lange afstand.
Het zou fijn zijn als er eerst in het OV eens een situatie wordt bereikt waar het proeftuinstadium verlaten kan worden.
Wat je ziet is dat voornamelijk Cina en de Verenigde Arabische Emiraten etc. als proeftuin worden gebruikt door Siemens, Bombardier, Alstohm, Caf, etc. In Frankrijk heeft men al jaren de bovenleiding van de trams uit de stadscentra verbannen. De trams rijden daar draadloos op strips in de weg via het zogenaamde "APS" systeem.
De APS techniek zorgt ervoor dat alleen de strip die onder de tram zit onder spanning staat. Dit gebiedje reist zegmaar mee met de tram, de rest staat uit. Iets wat men vroeger als onbruikbaar kenschetste werkte prima op korte stukken. Buiten de centrumzone zie je de pantografen voor stroomafname omhoog gaan en de trams naar bovenleiding omschakelen om kosten in de aanleg in die eerste fase te sparen. Na de kinderziektes werkt het systeen zo goed dat de nieuwe Al Sufouh tram in Dubai naar Dubai Marina op het gehele traject dit systeem heeft. De trams hebben nog steeds stoomafnemers nodig op de daken ivm veiligheidsvoorschriften bij de remise en het onderhoudsbedrijf. (Daar rijden ook deze trams op bovenleiding).
Dit youtube filmpje
https://youtu.be/9H0no-GlAX4 geeft kort wat uitleg over het systeem en de uitvoering. In werkelijkheid dus niet meer een systeem van artist impressions en animaties, sinds 2015 is de tram nu in dienst.
Real life:
https://youtu.be/AOlSwOr17qk . Grappig en typisch voor Dubai is trouwens de 3 reisklassen in een tram

De volgende stap zou mijns inziens de inzet van vrachttrams in stadscentra zijn. Een vrachtwagen in Hybride modus voldoet buiten de stad volgens mij nog steeds het beste op diesel.
Systeem 2 is inductie. Dit lijkt nog problemen te geven "in het groot" maar is al toepasbaar.
In China gebruiken ze korte stukjes bovenleiding bij tramhaltes: bij die haltes waar de tram iets langer stopt laad deze snel bij. Daarna weer op accu/condensatoren door.
Moraal van dit verhaal: bovenleiding van begin tot het eind van een traject is achterhaald. Uit betrouwbaarheids en kostenoogpunt zie je juist dat snelladen op een plaats waar je toch moet wachten en dan weer door op accu of condensatoren de toekomst. Het is dan even de vraag wat voor vrachtauto's de beste plaats is: een veelgereden snelwegroute, een wachtrij voor de veerboot, een tolplein of juist iets heel anders? Inzetten op branstofcellen en alleen tijdens de rust laden?
Er zijn ideeen genoeg, wat het beste is zal van de kosten en practische bruikbaarheid afhangen.
[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 15:06]