Fysieke Amazon-winkel zonder kassa gaat maandag open

De fysieke winkel van Amazon zonder kassa gaat maandag open. Het bedrijf achter de webwinkel kondigde de kleine supermarkt met sensors meer dan een jaar geleden aan en nu is de techniek ver genoeg om een eerste winkel te openen.

De eerste Amazon Go-winkel zit op Amazons hoofdkwartier in de Amerikaanse stad Seattle, schrijft Recode. De site heeft vorige week een bezoek gebracht aan de fysieke winkel. Sensors houden in de gaten welke klanten binnenkomen, wat ze pakken en rekenen vervolgens automatisch af, zodat klanten sneller weer buiten kunnen staan.

Die sensors zitten in het plafond. Naast reguliere camera's gaat het ook om sensors om diepte in te schatten. Afrekenen gebeurt via een Amazon Go-app voor smartphones, waar klanten een betaalmethode aan koppelen. Wie binnenkomt, moet de app scannen bij het binnenkomen bij een poortje.

Er werken wel mensen bij de winkel. Er werkt iemand om mensen welkom te heten in de winkel en er is ook iemand aanwezig om de identiteit van sommige klanten te checken als zij alcohol willen kopen en er bleken mensen aan het werk in een keuken. De fysieke winkel biedt etenswaren en drinken aan.

Amazon presenteerde het concept in december 2016. Het is onbekend of en wanneer het Amerikaanse bedrijf de techniek in meer winkels wil gaan gebruiken.

Amazon Go-winkel zonder kassa's Amazon Go-winkel zonder kassa's Amazon Go-winkel zonder kassa's Amazon Go-winkel zonder kassa's

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-01-2018 • 06:53

193

Reacties (193)

193
185
77
9
1
87
Wijzig sortering
Ik ben erg benieuwd. Dit is natuurlijk de toekomst van elke supermarkt. Het is goedkoper dan personeel en minder fraude gevoelig dan het zelf check-out zuil.
Het is goedkoper dan personeel en minder fraude gevoelig dan het zelf check-out zuil.
Misschien ook klantvriendelijker. Hoe vaak je mensen wel niet ziet prutsen bij een self check-out kassa, en dat er dan toch maar een medewerker bij moet komen... Albert Heijn, IKEA, het maakt niet uit.
In de VS is het nog gebruikelijk om bij de kassa je boodschappen in de kar in te pakken, en eventueel in de bekende papieren zak te stoppen. Die service bestaat daar nog in de supermarkt, zoals ik dat net over de grens in België ook mag ervaren.

Wat steekt is dat we naar een individuele race naar de bodem bezig zijn in de vorm van persoonlijke winstmaximalisatie. Zo veel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld. We hollen daarmee het (sociale) systeem uit imho als niemand elkaar in deze wereld nog iets gunt. Deze uitholling is immers niet eenrichtingsverkeer, maar een wederkerigheid.
Ja, en in de VS zijn boodschappen daarom 1.5X zo duur als in Belgie, en misschien 2x zo duur als in Nederland. Ze hebben gewoon 2 a 3 keer zoveel personeel in dienst, dat dan ook nog eens een hongerloon krijgt. (of denk je dat je met $7 / uur kan overleven in een stad?)

Ik woon zelf in Atlanta, GA, dus ik weet waarover ik spreek. Een Dr. Oetker Pizza die in Belgie 3 Eur kost, kost hier $7.99. Voor hetzelfde product. En daar komt dan nog 8% Sales Tax bij. En dit kan je doortrekken naar vrijwel alle producten.

Daarnaast zuchten de "inpakkers" van de booschappen elke keer als ik met mn eigen booschappentas afkom (ipv "gewoon" de "plastiek zakskes" van de winkel te gebruiken), want ja op ecologisch gebied staan ze hier 20 jaar achter op Europa. Dan pak ik liever zelf in, dank u.

Om maar te zwijgen van het feit dat ze voltijds personeel in dienst hebben om de karren van de parking terug naar de winkel te rollen (ipv gewoon 50 cent erin te stoppen zoals in Europa). Met als gevolg dat de parkings altijd bezaaid zijn met "verdwaalde winkelkarren" op het voetpad, de fietsenstalling, op de handicap-parkings, etc. etc. Plezant!

Nee dank u, geef mij maar de Europese supermarkten hoor!

[Reactie gewijzigd door lazershark op 22 juli 2024 14:41]

In de VS is het nog gebruikelijk om bij de kassa je boodschappen in de kar in te pakken, en eventueel in de bekende papieren zak te stoppen.
Door iemand die daar een grijpstuiver voor krijgt, die hij nodig heeft om te overleven. Voor het geld wat die inpakkers verdienen krijg je in Nederland nog geen 16 jarige achter een kassa.
Het is een goed voorbeeld van verborgen werkloosheid in een ontwikkeld land.
Om enigzins fair te zijn: die lonen zijn belast tegen 0% of 9%, terwijl de eerste schijf hier al 35% is. Niet dat het daarmee een vetpot is, maar die Nederlandse bruto-lonen zijn redelijk misleidend.
Daar hebben wij weer loonheffingskorting voor.
Het minimumloon - 35% belasting is nog steeds meer dan wat een Amerikaanse inpakker krijgt.
Ons sociaal systeem is juist de hele reden dat we niet zulke banen hebben. Doordat we relatief hoge minimumlonen hebben is het voor supermarkten niet rendabel om dat soort mensen in dienst te nemen (de verhoging in prijzen om het loon te compenseren geeft voor de consumenten meer negatieve utiliteiten dan het hebben van iemand die je tas inpakt positieve utiliteiten geeft)
In de UK (Tesco), hebben ze inderdaad mensen (Jongeren en ouderen), die je wijzen, bij welke kassa de rij het kortst is (er zijn ook 30 kassa's open...) en mensen, die je de producten aanwijzen, als je die niet kunt vinden (en ze ook voor je halen; zelf halen is een belediging en daar wordt de medewerker ook op aangesproken).
Telkens als ik in NL ben ben ik verbaasd over de klantontvriendelijkheid, in andere landen (ja ook Europese) pakken ze zelf de tas voor je in, tevens in Ierland hier heb je ook zelfscan kassa's, maar deze accepteren ook gewoon kleingeld. AH kan nog veel leren van de Tesco/Lidl. Bij de zelfscan kassa's staan altijd meerdere mensen om je te helpen indien nodig. (daar valt je tas inpakken ook onder als je veel hebt). Maar bovenstaande is een beetje oftopic.

Amazon Go, is wel de toekomst, snel je spullen kopen en automatisch afrekenen is helemaal te toekomst. Andere winkels zullen snel volgen.
Ik weet niet welke Europese landen jij het over hebt, maar ik heb in Hongarije gewoond en woon nu in Duitsland. Ik snak naar de efficientie van Nederlandse supermarkten. In Hongarije kun je goed een kwartier in de rij staan terwijl er maar 3 mensen voor je staan.

In Duitsland (Berlijn) gooien ze kassa's dicht terwijl er 10+ mensen in de rij staan bij de andere kassa's. Met Pin betalen is vaak niet mogelijk als je voor minder dan 5 euro iets koopt. De kassieres zijn nog humeuriger dan in Nederland.

Het is echt een verademing om weer een Jumbo of Albert Heijn binnen te lopen als ik weer even op bezoek ben.
Dat gevoel herken ik ergens wel ja. In een NL-supermarkt heerst toch een iets andere 'vibe', om het eens heel wazig te omschrijven.
Maar wat ik bij de REWE, Kaufland en E-Center wel vind: Je hebt er fatsoenlijke keus en niet alleen de eenheidsworst zoals je deze in Nederland eigenlijk alleen nog maar ziet.
Ik denk dat ook dat heel persoonlijk is. Ik vind namelijk het aanbod in Duitse winkels een beetje tegenvallen.

De kaufland, wat een megagrote winkel is, heeft een kleiner aanbod aan orientaalse ingredienten dan de lokale jumbo bij mijn ouders om de hoek. Vaak is het met sauzen ook zo dat je slechts tussen ketchup, mosterd en nog meer mosterd kunt kiezen. Juist in tegenstelling tot Nederland verkopen ze hier veel worst.
Het is ook een beetje cultuur denk ik. Nederlanders doen dat soort dingen gewoon graag zelf
De toekomst? Voor wie? Niet voor iedereen. Niet heel Nederland zit "aan de smartphone" en volgens mij gaat dit ook nooit 100% worden. Waar moet iemand heen zonder smartphone?
89% heeft een Smartphone in Nederland.

http://statline.cbs.nl/St...a&HDR=T&STB=G1,G2,G3&VW=T

Over 10 jaar zal iedereen wel een smartphone hebben, op die 1% stugge mensen na dan :Y)
Huh? In België stoppen ze volgens jou je boodschappen nog voor je in een tas/zak? Ik heb 13 jaar in België gewoond maar ben dat nooit tegengekomen!
Net over de grens bij Zelzate in de Colruit deden ze dat toch echt de boodschappen van de ene kar in de andere kar voor je stoppen. Er was daar geen lopende band.
Dat is omdat colruyt op die manier werkt :-), gaat niet trager dan een lopende band! Zeker handig bij hoog-volume winkels als de colruyt.
Groenten/fruit worden ook aan de kassa gewogen daar, allemaal in 1 beweging.
Gaat toch wel iets trager maar is wel correcter en ik vind het iets menselijker. Ik heb er alleszinds goed gevoel bij als ik naar de colruyt ga. Geen stress van bloedsnelle kassiers. Ja ik kan daar echt stress van hebben als ze zo snel alles doorvoeren en ik dan alles in men zak niet effectief moet dumpen.
Doen ze trouwens in elke colruyt, het overladen van je winkelkar.
Wouw, dat is toch wel confronterend om te lezen dat je verwacht dat een winkel met minder personeel ook klantvriendelijker is.

Nu zijn wij Nederlanders dan ook een bot volk en is de klantvriendelijkheid in een winkel of Horeca gelegenheid wel ver te zoeken.

Maar voor mij, ik ben wat ouderwets, is menselijk contact in een winkel wel fijn.

[Reactie gewijzigd door Iruk1981 op 22 juli 2024 14:41]

“Menselijk contact” is niet perse hetzelfde als “klantvriendelijk”.
Al valt het bij de Albert Heijn vaak reuze mee, zou ik in sommige winkels eerder het tegenovergestelde durven te beweren.

Ikzelf vind zelfscan-kassa’s ideaal, maar niet omdat ik niet meer langs de normale kassa hoef, maar omdat ik alles al in Mn tas kan doen en t niet allemaal nog een keer op de band hoef te leggen. Als je nog menselijk contact wil: bij de jumbo kun je zelfscannen en reken je gewoon bij een persoon af.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 22 juli 2024 14:41]

Bij de Hoogvliet kan je je scanner ook gewoon bij de kassa inleveren en afrekenen. Heb dit ook wel eens bij de Dirk gedaan zonder problemen, verwacht dat dit bij geen enkele super een probleem is ?
Weet ik ook niet. Ikzelf heb dan ook helemaal geen probleem om bij de zuil te betalen :)
Nee, zo gezellig is het personeel aan de kassa niet mee tegenwoordig :)
zoals ik al zei
“Menselijk contact” is niet perse hetzelfde als “klantvriendelijk”.
;)
Klopt dat kan erg handig zijn. Zeker als er niemand bij de kassa staat en je hebt alcohol bij je of zegeltjes nodig. Nadeel bij de betaalzuil van de Hoogvliet is toch wel dat er altijd iemand langs moet komen als je een biertje of een wijntje koopt. Bij de AH moet je met een Handscanner altijd langs de betaalzuil. Wat dan wel weer handig bij de AH is is dat als je een paar producten hebt je ze ook aan de zuil kan scannen.

[Reactie gewijzigd door TVL op 22 juli 2024 14:41]

Bij de AH kan dat niet. Maar daar zijn ook veel scanportals dus is ook niet echt nodig.
AH to Go - Amsterdam Sloterdijk. Pinnen aan kassa?
Wil u aub naar de selfservice kassa gaan? Alleen cash aan kassa.
Omgedraaid en spullen laten liggen.
N.b. men staat dan met drie mensen naast de self service kassa. en weigert om achter de betaalkassa die er wel is, te openen.

Toevoeging: het gaat erom dat men enkel cash geld aan de kassa toelaat waar een mens staat. Als je wil pinnen bij een kassa met een mens verwijst men je door naar een machine.
Dus, neen, niet bij alle winkels wordt er zo over gedacht.

Dat er dan 3 mensen staan toe te kijken met de armen over elkaar en verder onderling lol zitten te maken is een tweede. En neen, er staan er nog 2 andere om de rekken te vullen.

[Reactie gewijzigd door Dragonheart-03 op 22 juli 2024 14:41]

Je bedoelt dat je bij die kassa en lopende band alleen mag pinnen?

Zo ja dan ben ik het met je eens, woord ik ook dood ziek van, ik betaal altijd met brieven geld bij supermarkten en zo, vind ik lekkerder, maar is vaak genoeg gebeurd dat ik al mijn boodschappen op de band aan het leggen was en dat er gezegd werd je kan hier alleen maar pinnen hoor, erg vervelend en irritant.
Ja, erg vervelend en irritant dat je niet even naar de bordjes kijkt die er bij pin kassa's altijd overduidelijk bij staan.
Overduidelijk?

De AH in BE werkt soms met afwisselene betalen met kaart... Kassa waari k vroeger stond cash betalen kon niet dus dan kaart.

Nu ik maak er geen probleem van want ik betaal eigenlijk altijd met kaart.
Ik heb juist de andere ervaring; met zelfscannen is het een geklooi, danwel met zo'n scanner, danwel met je smartphone. Zeker als je dat icm een mandje probeert te doen. Kost gewoon meer tijd dan alles op de band leggen en dan netjes in te pakken. IMO tenminste.

Ook had ik vaak controle, daarmee is ook alle tijdswinst en alvast inpakken weer kwijt.

Bij de Jumbo hebben ze gewoon vast personeel bij de zelfscankassa's, 1 per kassa. Personeel besparen ze er daar ook niet mee.

[Reactie gewijzigd door YopY op 22 juli 2024 14:41]

met een mandje is het inderdaad minder handig (behalve als je maar 2 dingen nodig hebt ofzo). Het voordeel voor mij is dan ook juist dat je t gelijk in je tas kan doen. die parkeer je bij de zuil op de grond (of op je rug).

En dat van de jumbo is waar, dat zei ik ook. Dat is voor mensen die het gemak van zelfscan willen, en het "sociale contact" van kassapersoneel.
Het mooie is bij de jumbo zitten dan 2 mensen achter zoon zelfkassa.. staat veelal geen rij of is niemand.. Bij de overgebleven 4 normale kassa's staan altijd rijen met mensen.. kom je met 1 artikel naar de zelfscan om het af te rekenen zeggen ze dat kan niet.. ga maar aansluiten achter vier volle karren. Lijkt me niet echt efficiënt zoals ze dat nu hebben opgelost. Ze kunnen wat mij betreft beter wel kleine kopers zonder kar daar met de hand aanscannen..
Nou, ik vind het als shopper erg klantvriendelijk dat ik met mijn boodschappentrolley de AH in kan lopen, daar alvast alles in kan doen, en dan kan afrekenen :). Mééstal geen rij bij de onbemande kassa's en pas 1x een check gehad.

Scheelt nogal "aanzienlijk" ten opzichte van alles in een mandje stoppen, wachten in een rij, alles op de band zetten, wachten tot de oudere voor je al het kleingeld op de balie uitgestort heeft, wachten tot al het kleingeld weer ingepakt is, wachten tot alles gescand is / alles weer in een tas stoppen.
hoog op frustratie lijstje;
bij de kassa, Men wacht tot de kassiere het totaal bedrag noemt, om daarna pas in die schoudertas opzoek te gaan naar de portemonnee.... waar wacht je op?? Dat de kassiere zegt "Gefeliciteerd mevrouw, u bent onze 1000000ste bezoeker, je hoeft niet af te rekenen!!" :F
Anoniem: 706671 @himlims_22 januari 2018 17:17
Ik probeer altijd zo snel mogelijk alles in te pakken maar sommige van die kassiersters zijn echt bloedsnel. Krijg er altijd stress van.

Zou liever ook zelf alles inscannen. Zelfs gewoon om op men gemak alles te overpeinzen.

In BE in de colruyt heb je vaak files doordat de kassiers moeten handmatig alles scannen met zelf uit de kar te nemen. Dus dat is wel service ma1r werkt niet vlot.

In de AH gaat het dan gewoon soms te snel waardoor hun personeel echt op korte tijd moet afwisselen.
Colruyt heeft onderzoek gedaan hiernaar, en zij denken dat het op hun manier sneller/ efficienter is. Hangt ook van de persoon achter de scanner af natuurlijk. Colruyt is een bedrijf dat de efficientie tot in het extreme nastreeft, dus ik weet dat ze dat niet zonder reden ingevoerd hebben (tegen het "gevoel" van de klant in over wat "normaal" is in een supermarkt).

Je neemt een aantal variabelen uit de checkout: trage klanten bij het op de band leggen, trage klanten bij het weer inpakken in de boodschappentas / zak, etc..

Bron: Heb zelf 3 zomers lang als jobstudent bij Colruyt gewerkt, en het gaat erg snel als je wil hoor ;)
Ah zo :)

Nee ik vind hun concept wel goed. Ik ben trouwens meer gerust in de Colruyt dan dat mijn items vliegen over die band.
Tjah dat is nu de toekomst waar we allen heen gaan. We leven meer en meer "op ons eigen" en verdrinken in de wereld achter het scherm waar alles mooier is.

Een typisch voorbeeld: Mensen die op reis gaan naar arme landen, waar uiteraard social media en internet niet te vergelijken valt met ons, genieten van het sociale contact daar en komen dan terug met de opmerking " wat zijn die mensen vriendelijk en sociaal! ".

Iets dat bij ons de afgelopen 30 jaar serieus is verminderd. Kijk maar naar de mensen op restaurant die meer achter hun scherm zitten dan te praten met de anderen aan tafel. Maarja dat is nu eenmaal evolutie :)
Inderdaad. Zie ook in dit draadje de afkeer van basic menselijk contact. Liever ietsje meer snelheid en gemak en daarmee het contact vermijden.

Je kunt stellen dat supermarkt shoppen niet de meest belangrijke sociale interactie, maar het is er WEER een van velen die reeds sneuvelden.

Waar komen mensen straks wel nog voor naar buiten? En dat te bedenken dat VR nog niet eens aangeslagen is, als dat gebeurd, gaat het helemaal los.
'Basic menselijk contact':
"Heeft u een parkeerkaart? Flessebon? Wilt u een bonnetje, panne zegels? Nee? Fijne dag verder."

Maak het maar mooier dan het is: alsof je even een fijn gesprek met de caissière hebt, over wat er allemaal omgaat in de maatschappij.
Anoniem: 457607 @tslh22 januari 2018 23:51
Ook wanneer het niet tot diepgaande gesprekken leid, ben je wel even onder de mensen in de supermarkt. Met zowel mede shoppers als personeel.

Zoals ik al zei, de supermarkt is geen uiterst sociale bezigheid, maar er is wel wat menselijk contact. En mijn hoofdpunt was dat als het merendeel van dit soort kleine contactpunten langzaamaan verdwijnt, dat een verschraling is.

Overigens woont niet iedereen in de grote anonieme stad. Hier in het dorp kom je altijd bekenden tegen, zowel onderweg als in de super.
Persoonlijk heb ik toch liever de snelheidswinst dan een medewerker die 'bonuskaart' naar me snauwt of me uitlacht om m'n achternaam.
S1xtuS is ook wel lastig uit te spreken. :)
Ik zou ook vreemd staan te kijken als ik 'S1xtuS' bij de kassa zou krijgen.....
Wat moeten ze met je achternaam? Meneer / mevrouw poepjes?
Hoe komt een kassa medewerker aan jou achternaam ?
Ik koop af en toe weleens een biertje en bestel wat bij Bol.com en haal dat af bij de AH.
Ok, maar dan is het een pakketje afhalen dat zal je niet voorkomen met zelfscan dingen volgens mij want er moet toch worden gecontroleerd wie het ophaalt.
Ook dat moet zonder medewerker kunnen lijkt me. Daar zijn op verschillende stations al voorbeelden van
Anoniem: 706671 @S1xtuS22 januari 2018 17:18
Bij mij moet ik men bonuskaart altijd zelf geven. Ze vragen het niet.
Ik vind het wel een vet idee, de techniek erachter is in ieder geval erg gaaf. Als je voor menselijk contact het dagelijkse tripje naar de supermarkt nodig hebt dan heb je wellicht hele andere problemen.
daarom staat de jumbo op zaterdag middag vol met senioren.
op vrijdagavond om 21 uur zie je werkende gezinsinkopers.
en neen ik kom niet dagelijks in de supermarkt, maar er kan zoveel met machines nu en de komende jaren (binnen 10 jaar) dat men wel een punt heeft omtrznt dat sociaal contact.
in japan hebben ze al robots ontwikkeld voor ouderenzorg
(praat terug)
en ze hebben al zeer geavanceerde poppen voor je sexleven.
klinkt allemaal bizar en vreemd of stoer misschien, maar het is wel een issue (basaal menselijk contact)
Ik tank altijd bij zo'n onbemand tankstation, vindt dat fijner dan zo'n persoon achter een glasplaat en een rij bij de kassa en de vraag of je nog een koekje/snoepje wil die in de "aanbieding" is.
Haha, maar die zuil geeft mij geen stempels voor een gratis carwash of korting op een volgende tankbeurt. Daarnaast, laat die mensen ook een baan hebben, is toch prima. Als er een keer iets aan de hand is dan is er wel iemand die kan helpen.

Maar ben het wel met je eens maar dan meer op het punt van de rijen. Had laatst iemand voor me die het als sigarettenwinkel gebruikt, daarna iemand die aan 10 verschillende! loterijen mee wilde doen (van kraskaarten, lotto tot een 1/5e staatslot).
Anoniem: 998261 @jongetje22 januari 2018 11:10
Die stempeltjes zijn zo'n beetje het makkelijkst te digitaliseren van het hele proces.
Natuurlijk, alles valt te digitaliseren. De AH koopzegels ook, alleen is het voordeliger om zegeltjes te geven die klanten kunnen kwijtraken, vergeten etc.
Anoniem: 706671 @jongetje22 januari 2018 17:19
Ik zou graag een oplossing hebben die ook voor oudere mensen kan dienen. Want die hebben vaak aan de kassa meer tijd nodig. Ik wil hun niet discrimineren maar het is wel zo.
Dan is dit toch juist een oplossing. Bij uit uitlopen van de winkel wordt automatisch afgerekend wat je hebt meegenomen.
je betaald wel voor die gratis carwash en stempels..
Bij een tankstation met personeel betaal je al snel 4 cent per liter meer dan bij een onbemand station.
bij 40 liter is dit al €1,6
na 10 tankbeurten kunnen ze je een gratis wasbeurt geven van 5 euro. houden ze nog 11 euro over tov onbemand station. En bij een onbemand station kun je vaak ook nog gratis je banden pompen, terwijl bij onbemande stations al snel 50 cent in moet gooien.
je betaald wel voor die gratis carwash en stempels..
Bij een tankstation met personeel betaal je al snel 4 cent per liter meer dan bij een onbemand station.
bij 40 liter is dit al €1,6
Voor de mensen met een tankpas maakt het iets minder uit wat de kosten zijn bij een tankstation. Ik (en spreek vast voor vele andere mensen) kijk namelijk niet meer wat er qua kosten in de auto gaat.

Neemt niet weg dat het wel klopt wat je zegt dat het kan schelen mocht je zelf de benzine kosten betalen.
Deze pomp is in het weekend best goedkoop en ik ga niet 8km omrijden voor een onbemande pomp, zonde van mijn tijd, ben ik een uur bezig om te tanken en dan maar 1,60 extra betalen (en kost ook weer beetje benzine wat het voordeel al minder maakt).

Bij welke onbemande pompen kun je gratis je banden pompen? De (bemande) pompen die ik ken kosten 50 cent tot zelfs een euro.
Dat is logisch inderdaad, waar ik tank zit een Tango en een BP naast elkaar. Keuze is dan snel gemaakt.

Bij Tango is het gratis lucht.
Wat wil je hiermee zeggen? Alsof jou reactie nu toevoegde waarde heeft..?
Nee mijn reactie had geen toegevoegde waarde, maar was een (wellicht mislukte, of onduidelijke) grap over het feit dat benzinestations het voor elkaar hebben gekregen dat we het bijzonder zijn gaan vinden dat er plekken zijn waar lucht gratis is.

[Reactie gewijzigd door Prullenbak84 op 22 juli 2024 14:41]

"[edit]
ITT: Veel chagrijnige ouderwetse mensen."
Ja, het zijn allemaal oude mensen die je op -1 zetten. Het heeft niets te maken met het feit dat je maar gelijk iemand begint te beledigen omdat je comment verkeert geïnterpreteerd werd:
"Als je zo ouderwets bent dan ben je ook bekend met de term 'begrijpend lezen'."
Adem in, neem nog een slok koffie en adem uit. Ik weet dat maandag-ochtenden zwaar zijn maar laten we wel klantvriendelijk blijven ;)

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 14:41]

Klantvriendelijk was een grapje, een terug verwijzing naar je bericht over klantvriendelijk zijn.
Tevens heb ik geen controle over wanneer iemand zich waarover beledigd voelt (als dat de reden is voor de moderaties).
Dat heb je wel en dat weet je best. Daar kun je mee beginnen door gewoon niet ad hom te reageren.

Ik had dus ook kunnen zeggen. "Klantvriendelijkheid was natuurlijk een verwijzing naar de tweede bericht, dat je dat niet snapt, wat ben jij dom zeg". Is dat constructief? Niet echt toch.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 14:41]

Ik sta er bij de Decathlon altijd van te kijken hoe goed het daar werkt. Maargoed, daar heeft iedereen vaak maar enkele producten.
Ik denk alleen dat ik het systeem snel om zeep help. Ik doe elke zaterdag ochtend boodschappen samen met mijn drie zoontjes. Die kereltjes racen de hele winkel door om mijn kar vol te krijgen. Ik vrees dat het registratie systeem snel niet meer weet wat ik dan wel of niet in mijn kar heb zitten.
Hangt er van af, waar er gemeten wordt. Hopelijk bij het in de kar leggen, anders reken je ook alles af, waarvan je alleen de verpakking in je handen gehad hebt. En dan de vraag, wat er gebeurd, als je later iets terug legt.
Zoals ik het in de promo video van vorig jaar begreep registreert hij op het moment dat je iets op pakt of neer legt.
Moet je het dan op dezelfde plaats terug leggen of gewoon 'ergens' in de winkel (zoals ik regelmatig zie gebeuren). Het eerste zou wel het zomaar dumpen tegen gaan ;) .
Geen zorgen, eer dat het in Nederland komt gaan ze al niet meer mee :).
Hopelijk leest Amazon dit ook anders stellen ze het misschien uit.
Het idee is niet meteen om van het personeel af te komen, maar om het personeel een ander functie te geven. Meer verkoop georienteerd om er voor te zorgen dat je alles kunt vinden en meer koopt.
Feit is dat machined het werk voor mensen gaan doen (meer en meer).
Het werk dat ik eerst in een team van twintig deed, doen we nu met 7.
Volgend jaar verkopen we het dubbele aantal diensteb eb doen we het met 5.
5is de ondergrens vor de menselijke bezetting er moet altijd een persoon zijn. Dus... tja die 15 anderen zitten thuis of bij een ander bedrijf. .
maar mijn werkgever heeft ze geen ander werk gegeven. .
in de realiteit van over 20 jaar hoeft een groot gedeelte niet meer te werken. de vraag is dan wel hoe zorg je voor een inkomen voor iedereen en verder.. hoe zorg je voor een verschil tussen degene die wel wzrkt en die niet Erkt. en welke factoren bepalen wie mag/ moet werken.
Automatisering gebeurd al meer dan een eeuw. En het overgrote deel van de mensen heeft nog gewoon een baan. En dat is niet alleen economische noodzaak maar ook sociaal wenselijk, denk ik. Tuurlijk is dit wel een punt dat aandacht verdient, want dit soort verandering gaan nooit soepeltjes.
werk zal altijd nodig blijven, 200 jaar geleden hadden we geen IT of metaal sector (nouja, de laatste niet zo uitgebreid als nu) Economieën veranderen, zo ook banenland.

MEt de lopende band was de vrees dat iedereen zijn baan zal verliezen in de automobielen industrie gezien er minder personeel nodig was, het tegenovergestelde was waarheid> lagere productiekosten > meer markt mogelijk ("de gewone man")
Absoluut waar wat je zegt, maar een objectieve kijk op de zaken verteld mij toch dat de automatisering de mens in verschillende facetten begint te benaderen - ook sociaal gezien.

Het grote verschil zometeen is dat de AI niet reageert als een mens, maar reageert zoals de ontvanger dat graag wil.

We zijn er nog lang niet, maar er komt een moment dat Dragonheart gelijk gaat krijgen vermoed ik.
Dat is maar 75% achteruitgang. In de agrarische sector is de achteruitgang al meer dan 90%, inmiddels. Dat is goed - de economie kan alleen breder worden als er in elke afzonderlijke sector minder mensen werken.
Volgens mij snap je me niet.
Ik spreek mensen en zie ontwikkelingen die in de toekomst praktijk worden.
Vaak zegt men : in de zorg is altijd werk.
De realiteit is dat er momenteel pilletjes worden ontwikkeld dat een mens minder plast.
Bejaarden hoeven in de toekomst na de pilletjes nog maar een kwart te plassen van wat ze nu doen.
Wat ik dus wil zeggen is dat er aan de robot kant (artificiele intelligentie) en aan de vraagzijde dingen veranderen.
Er is steeds minder werk, minder arbeid nodig. Je hoeft in de toekomst niet meer te werken. Ik denk dat mijn generatie. Ben nu 35. dat nog gaat meemaken.
De homo ludens wordt realiteit.
Er zijn diverse thnk tanks bezig met de vraag hoe gaan we dat doen.
1. Hoe gaan we om met sociaal contact?
2. Hoe verdelen we het geld? Wie krijgt wat? Een basisonkomen?
3. Hoe zorg je voor differentiatie in inkomen? Wie krijgt meer en hoeveel meer?
4. Welke criteria bepalen wie mag / moet werken? Wie gaat dat bepalen ?

De technologische ontwikkeling gaat enorm snel en we hebben er nog geen kader voor.
Het is niet voor niets dat de elite... daarover praat.
Dhr Musk, Bill Gates .. staan allen aan het hoofd van industrie leading companies die volop gebruik maken van de beste technologie.

En jan met de pet kan het echt niet meer volgen en overzien.
Nee vind het helemaal niks winkels zonder personeel, en ik kan je vertellen dat het niks goedkoper gaat woorden hoor de producten, blijven lekker de zelfde prijs, maar de klantvriendelijkheid is wel weg, want nu kan je niks meer vragen.

Voor mij, is menselijk contact in een winkel wel fijn, en veel klantvriendelijker.

En nee dit kan en zal nooit goed wezen voor de mensen die in diens zijn van die bedrijven, er zullen veel mensen zonder werk komen door dit, kassa's zijn niet meer nodig dus die mensen liggen er ieder geval al uit.

Nee al dit automatisering is helemaal niet goed voor de mensen, wacht maar dan zullen we het wel zien hoe het echt gaat woorden als alles geautomatiseerd woord.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 14:41]

Je kan blijven roepen dat je er tegen bent maar de kans dat je binnen 10 jaar zelf enkel nog dit soort winkels bezoekt is redelijk groot. Vergelijk het met McDonalds dat naar hier kwam. Amerikaanse fastfood zou hier nooit aanslagen omdat we verfijnder zijn en de klantvriendelijkheid verdwijnt toch helemaal als je niet aan tafel bediend wordt. Ik denk dat ik vandaag maar weinig mensen ken die nooit een voet in een McDonalds hebben gezet.

Het komt er sowieso aan dus kunnen we maar beter zien dat het ook goed aangepakt wordt en er dus ook rekening wordt gehouden met het jobverlies.
Nou ik ga werkelijk nooit naar McDonalds, vanwege een simpele rede, ik vind hun eten niet te eten, erg smerig, als ik naar een zo iets ga woord het de Febo, is 10x lekkerder, of naar een patatzaak niet erg ver van me verdaan die verse zelfgemaakte patat maakt.

De meeste mensen die ik ken vinden McDonalds niet lekker, en maken of zelf hun patat wat ik ook de meeste keren doe, of gaan naar de Febo of een andere zaak.

En er is niks goeds en klantvriendelijk aan automatisering.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 14:41]

Ga jij werkelijk nooit naar McDonalds? Hoe weet je dan dat hun eten niet te vreten? Natuurlijk ken je geen mensen die bij McDonalds gaat eten. Het is een guilty pleasure. Iets dat je zegt nooit te doen maar af en toe dan weer wel doet.

Is er echt iets niet goed aan automatisering? Ben jij naar het dorpsplein gelopen om te kijken of er op het prikbord een antwoord stond op je reactie. Nee natuurlijk niet. Je doet dat lekker vanuit je zetel op een site die volledig geautomatiseerd is om te dienen als forum. Of ga jij echt nog enkel naar winkels waar de eigenaars de rekening met pen en papier berekenen?

Automatisering kan wel voor klantvriendelijkheid zorgen. We moeten er enkel op toezien dat de prijs die we betalen niet te hoog is.
Ga jij werkelijk nooit naar McDonalds? Hoe weet je dan dat hun eten niet te vreten? Natuurlijk ken je geen mensen die bij McDonalds gaat eten. Het is een guilty pleasure. Iets dat je zegt nooit te doen maar af en toe dan weer wel doet.
Nee werkelijk nooit, de laatste keer dat ik ging is al weer 2 jaar terug omdat iemand er heen reed en ik rijde mee, en het was werkelijk niet te eten, en dat vond zelfs de persoon waar ik mee ree en ook die andere persoon die mee ree, ik kan echt niet berijpen dat jongeren daar willen eten, echt kan dat niet berijpen, Febo of een en andere goede patatzaak is VEEL beter.
is er echt iets niet goed aan automatisering? Ben jij naar het dorpsplein gelopen om te kijken of er op het prikbord een antwoord stond op je reactie. Nee natuurlijk niet. Je doet dat lekker vanuit je zetel op een site die volledig geautomatiseerd is om te dienen als forum. Of ga jij echt nog enkel naar winkels waar de eigenaars de rekening met pen en papier berekenen?

Automatisering kan wel voor klantvriendelijkheid zorgen. We moeten er enkel op toezien dat de prijs die we betalen niet te hoog is.
Heb dat nooit gezegd, maar dat alles geautomatiseerd woord daar is niks goeds aan.
"En er is niks goeds en klantvriendelijk aan automatisering."

Daar ben ik het niet mee eens. En volgens mij zijn er best voorbeelden die je zelf herkent van dingen die wel degelijk goed gaan.
Ik vind wel dat Amazon enige toeslag moet gaan betalen voor de mensen die nu geen baan meer hebben als dit een hit gaat worden. Net als met elke andere vorm van automatisering. Een bepaald bedrag per maand dat minder is dan personeel inhuren natuurlijk, maar zo wel een uitkering of universeel inkomen realiseerbaar is.
Vind je ook dat KPN moet betalen voor het feit dat je geen telefoniste meer hebt, en dat je tegenwoordig zelf nummers moet kennen?

Klinkt ridicuul, maar in sommige havens is zo'n constructie afgeproken per geloste container. Containers lossen is minder handwerk, dus werd er een vergoeding per container afgeproken. En tegenwoordig worden er nogal wat contaienrs verscheept. Er zijn Amerikaanse havenarbeiders die zo $130.000 verdienen!
Maar ik stel me toch ook grote vragen bij dit alles. Niks is handiger dan een winkel in en uitlopen maar wat gebeurt er met al die mensen er werken? Ik zag deze week ook ergens een artikel voorbij komen waar AI de klantendienst overneemt. Waar blijven we met al die mensen? AI neemt zowat al onze jobs over. Ik herinner me dat ik 20 jaar geleden dacht dat ik in de creatieve sector wel safe zat. Maar ook daar zie je dat AI er geen moeite mee heeft zelf een schilderij te maken of zelf muziek te maken. Ik kan me echt geen baan bedenken waar we geen AI kunnen voor inzetten in de toekomst. AI kan zelfs de redactie van Tweakers overnemen op een dag. Dan zijn we toch allemaal werkloos?

Ik zie de toekomst graag komen maar de prijs die we ervoor betalen lijkt me toch echt wel vrij hoog te liggen.
Ik vraag me wel af wet er gebeurd als de stroom uitvalt.
Wat gebeurt er als de stroom uit valt in een gewone winkel? Dan heb je ook geen kassa's meer.
En als je doelt op diefstal, in een gewone winkel wordt sowieso al redelijk wat gestolen, dus als de stroom uitvalt zal dat alleen maar erger worden :)
Ervaring bij Lidl in Spanje: stroom valt uit, licht en koeling daarmee ook, maar kassa´s blijven werken. Bij navraag aan een medewerker: door een noodstroomvoorziening. Klanten kunnen doorwinkelen en betalen. Koeling is natuurlijk ook noodzakelijk, maar een stroomstoring duurt meestal geen uren.
Vreemde keuze, lijkt mij toch dat koeling minstens even belangrijk is als de kassa's...
Als er een paar mensen weg glippen zonder betalen, zal hun dat minder kosten dat alles uit de vriezer te moeten weggooien.
Het gebeurt de laatste tijd toch wel vaker dat een stroompanne langere tijd duurt.
Punt is dat een paar kassa's draaiend houden natuurlijk geen drol kost qua stroom...Kan je met een kleine ingebouwde batterij al bewerkstelligen. Tientallen m2 aan koeling is een ander verhaal.
Naast wat @Chrotenise al zegt blijven vriezers ook behoorlijk lang koud vanwege de isolatie. Zeker vrieskisten die opengeschoven dienen te worden. Een stroomstoring duurt meestal geen uren, dus alles wat erin lag, zeker alles onderin, blijft toch wel bevroren.
Ervaringen uit Nederland, de kassa's werken slechts voor een korte periode als veiligheidsmaatregel. In het algemeen (niet drukke dag) mogen mensen nog wel snel afrekenen. Maar toen bij ons de stroom uitviel op een drukke zaterdag werd besloten niemand meer af te laten rekenen. De kassa's zitten alleen op noodstroom zodat de kassalades eruit genomen kunnen worden (kan niet zonder stroom) en ze in de kluis gezet kunnen worden.
Dan hebben we waarschijnlijk nood generators :). Is vast wel wat voor bedacht
Waarschijnlijk hetzelfde als bij de gewone supermarkt, de winkel kan niet meer functioneren. Naast dat bij de gewone winkels de kassa's niet meer werken en niet elektronisch betaald kan worden. Werkt de koeling en de lampen niet meer. Probeer jij maar eens wat te vinden in het donker (met licht aan heb ik al problem 8)7 )
Ik heb een keer meegemaakt dat er een storing met het pinsysteem was. Dat zorgde al voor veel problemen.
Zelfde als gewone winkel, dan gaat de winkel dicht.
Hetzelfde als er nu geen stroom in de winkel is dan kun je niet meer afrekenen
Ik moet zeggen dat ik een beetje de kat uit te boom aan het kijken ben met dit soort zaken. Waarbij Amazon de klant bekijkt, op elk moment. Sterker nog, ze moeten wel, dat is het hele concept.
Maar als dit een slaand succes wordt, dan zullen we dit heel erg snel in veel meer winkels zien, supermarkten misschien ook wel. En ik weet niet zeker of ik dat wel zo prettig vind... :/
Denk je werkelijk dat gewone winkels niet continue alle klanten volgt met camera's, wifi / bt tracking, spiegels, etc?

Ontopic: Ik zie dit als een nieuwe stap op de zelfscan kassa's.
Anoniem: 449210 @9071022 januari 2018 08:14
Hoewel ik het met je eens ben dat de huidige ‘gewone’ winkels mensen ook volgen met spiegels en camera’s en zelfscan apparatuur vind ik dit persoonlijk toch wel iets verder gaan.

Bij de huidige winkels wordt er inderdaad meegekeken maar de meeste camera’s zijn nog steeds beveiligingscamera’s en worden niet actief terug gekeken en bij het zelfscannen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een anonieme bonuskaart zodat je gegevens niet gekoppeld worden.

In de Amazon winkel lees ik dat de camera’s en sensoren alles scannen zodat ze weten wat je als klant pakt en daarnaast betaal je met hun app (ik ga ervan uit dat er geen andere mogelijkheid is). De informatie die over jou als persoon vergaard wordt is dus veel meer doelgericht en er zijn dan ook wel duidelijke verschillen aan te wijzen met de huidige winkels.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 449210 op 22 juli 2024 14:41]

Om doelgerichte transactiedata te verzamelen bestaat tegenwoordig PSD2. Op zich zouden ze daar niet perse een winkel voor hoeven openen.
behalve dan dat PSD2een opt-in is vanuit de klant, die omzeil je hier dus, behalve dan dat je als klant de keus maakt om wel/niet bij Amazon te shoppen.
De keuze om de shoppen bij Amazon is in feite ook opt-in natuurlijk, even de privacy bezwaren die PSD2 met zich meebrengt daargelaten.

[Reactie gewijzigd door S1xtuS op 22 juli 2024 14:41]

dat bedoelde ik ook met het deel van 'behalve dan...' dat is de opt-in in dit geval. ;)
Tja, opt-in is een leuke manier om keuzevrijheid voor te goochelen, maar als er straks geen supermarkten meer zijn, die zonder werken, dan heb je misschien nog de keuze aan wie je je gegevens geeft, maar niet of je ze afstaat. En hoe minder geld je verdient, hoe kleiner de keuze wordt en vanaf een zeker inkomen zul je haast wel gedwongen zijn om bij de goedkoopste te winkelen.
En als de klant daar daadwerkelijk om zal geven dan creëert de markt vanzelf een concept van winkels met kassas en personeel of eigenlijk gewoon wat vroeger een winkel heette.
Nee, want de markt creert zoiets alleen als jij de meerprijs kunt betalen. Maar mensen die onder de armoedegrens leven kunnen dat niet en winkels die caissières hebben zullen ongetwijfeld meer kosten maken en dus meer moeten vragen voor de producten. Keuzevrijheid heb je alleen als je genoeg geld hebt om een andere keuze te betalen. Net als bij alles andere in het leven.

Zo'n winkel zal er misschien wel komen, maar reken, dat het prijsniveau duidelijk boven de AH van nu ligt. Dat is al iets wat je met ongeveer minimumloon nu al niet kunt veroorloven.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 22 juli 2024 14:41]

Helaas zijn winkelmedewerkers veelal onbeschoft, ongeïnteresseerd en hebben totaal geen notie van een klant die geen tijd heeft om 25 minuten in de rij te staan.
Dat krijg je wanneer de winkel-cao jarenlang uitgehold is zodat er nauwelijks boven het minimumloon betaald wordt, er flex-diensten gedraaid worden van 's ochtends een paar uurtjes en later op de dag nog eens een paar uurtjes, je elke zaterdag het rooster van de volgende week gemaild krijgt maar je vrije dagen een maand van te voren aan moet vragen, part-timers geen vaste vrije dagen/ werkdagen kunnen krijgen, je een half uur voor en na je dienst onbetaald aanwezig moet zijn voor kassa-overname, je bedrijfsleider een snotneus van 20 is die jou uitlegt hoe je je leven om zijn krankzinnige rooster moet zien te wurmen. Dan krijg je ongemotiveerd personeel, dat uit de bocht kan schieten wanneer klant nummer vijftig klaagt dat het op zaterdagmiddag zo druk is.
Anoniem: 40104 @CivLord22 januari 2018 17:34
Waarschijnlijk waar maar geen argument voor dit gedrag, dat je werk niet leuk is of niet goed betaald betekend niet dat je de klanten van je werkgever dan zo mag behandelen. Sterker nog dat is gewoon diefstal en daar zouden we in Nederland gewoon mensen voor moeten kunnen ontslaan. Je kan ook iets doen aan je eigen situatie en je daar voor inzetten. Meer bereiken dan vakkenvuller of kassamedewerker vereist weinig moeite.
Meer bereiken dan vakkenvuller of kassamedewerker vereist weinig moeite.
Klopt helemaal. Maar wat je overhoudt zijn de ongeïnteresseerden die alleen het salaris aan het einde van de maand iets uitmaakt. Wat ik bedoel te zeggen is dat je op die manier iedereen die iets meer kan bereiken wegjaagt.
Bij de huidige winkels wordt er inderdaad meegekeken maar de meeste camera’s zijn nog steeds beveiligingscamera’s en worden niet actief terug gekeken en bij het zelfscannen hoef je geen gebruik te maken van de bijvoorbeeld bonuskaart zodat je gegevens gekoppeld worden.
Hoe krijg jij bij de AH zo'n zelfscanner uit de automaat zonder bonuskaart?
Ik moet namelijk eerst mijn kaart scannen voordat er een scanner wordt vrijgegeven.
Excuus, je hebt gelijk. Ik probeerde te zeggen dat je gebruk kunt maken van een anonieme bonuskaart. Ik heb mijn reactie daarop aangepast.
Bij de huidige winkels wordt er inderdaad meegekeken maar de meeste camera’s zijn nog steeds beveiligingscamera’s en worden niet actief terug gekeken en bij het zelfscannen kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een anonieme bonuskaart zodat je gegevens niet gekoppeld worden.
Ik neem aan dat er ook niet 24/7 een mannetje op elke camera zit bij Amazon. Dit zal enkel door apparaten worden verwerkt.
Maar daarmee is wel jouw looproute door de winkel te volgen. Wanneer ze zien dat je bepaalde gangpaden mijdt, bijvoorbeeld om niet voor de verleiding van de bonbons te vallen, kunnen ze je met een aanbieding voor een product in dat gangpad verleiden, in de hoop dat je ook andere producten in dat gangpad meeneemt.
Ook kunnen ze zien waar je voor het rek staat te twijfelen. Wanneer je daar toch niets pakt, of wel pakt maar weer teruglegt, kunnen ze je vijf minuten later via de app een aanbieding voor dat product sturen. Leuk wanneer je het product wel wilde hebben maar je de prijs te hoog vond, maar minder wanneer je besloot om de chips toch maar te laten liggen vandaag.
Je gang door een grote supermarkt laat meer van je (zwaktes) zien dat je beseft en wanneer ze dat over tijdens meerdere bezoeken kunnen observeren kan daar op slinkse wijze gebruik van gemaakt worden door je te verleiden om meer (of duurdere) producten te kopen.
Anoniem: 310408 @9071022 januari 2018 09:17
Denk je werkelijk dat gewone winkels niet continue alle klanten volgt met camera's, wifi / bt tracking, spiegels, etc?
Ik denk inderdaad dat de AH bij mij op de hoek dat niet doet. Geloof jij echt dat ze dat wel doen?
In ieder geval bij ELKE AH.
En niet alleen als er een zelfscan kassa aanwezig is, trouwens. Installeer maar eens de zelfscan app op je telefoon en loop de winkel in ;) Zul je zien hoe goed ze je kunnen tracken. Maar dat doen ze niet alleen in winkels waar ze die "dienst" aanbieden.

En je zult zien dat 99/100 winkels dit ook hebben. Misschien een kleine buurtwinkel niet, maar dat is echt de minderheid.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 22 juli 2024 14:41]

Albert Heijn komt binnenkort ook met die concept in de To-Go winkels.
En dat gaat heel snel komen ook!
https://nieuws.ah.nl/ah-t...s-shoppen-tap-grab-en-go/
Ideaal natuurlijk voor profilering.
Zie de eerste headlines alweer voor me...

Boerkas en hoodies, omdat gezichten onherkenbaar zijn, in opspraak en omdat telefoons gestolen kunnen zijn en digitale identiteitstheft kan voorkomen.

Om nog maar te zwijgen over de controverse rond profilering en misbruik/gebruik die grote spelers nog meer voorsprong geeft en kleine winkeltjes die op specifieke gegokte doelgroepen minder breed publiek kunnen aanspreken.

De groten nemen weer eens de loop met de domme consumenten en kleinen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 936443 op 22 juli 2024 14:41]

Geen idee waarom je op -1 stond of nog steeds staat. Niemand had nog de opmerking over hoodies gemaakt dus je opmerking is wel relevant en zinvol in mijn ogen. Raar. Jammer dat minners het ook niet nodig vinden om te onderbouwen waarom iets een slechte bijdrage gevonden wordt. Zo leert ook niemand ergens iets van.
Admin-edit:Opmerkingen over moderaties horen thuis in Frontpagemoderatie.

[Reactie gewijzigd door Dirk op 22 juli 2024 14:41]

:) Ik weet niet of we hier heel veel vrienden maken
Het vervelende van dit soort systemen vindt ik dat het onderscheid tussen mensen die te manipuleren zijn en die niet steeds groter wordt. Want met dit soort systemen wordt men weer slimmer in het manipuleren van gedrag ten einde de verkopen te stimuleren. Op school zou erin onderwezen moeten worden om de jeugd te beschermen tegen marketeers.
Wat bedoel je hier precies mee?
Je wordt nu in de supermarkt toch al flink gemanipuleerd? Waarom zou een dergelijk systeem hier nog meer aan bijdragen?
Het lijkt me sowieso goed om bewustwording als vak te introduceren. Niet alleen voor dat soort marketing trucs maar ook 'online wijsheid' en hoe de echte (sociale) wereld werkt.
Klopt je snapt me precies. Het vervelende is dat ze met die camera's dus ook het gedrag in de shop kunnen volgen. Hoe loop je, in welke volgorde doe je de boodschappen waar kijk je naar.
En dit is erg omdat..?
Vooral omdat kwetsbare groepen mensen hier gevoelig voor zijn en hierdoor minder goede beslissingen voor hunzelf maken. Anders gezegd leuk voor de verkopen mij wij betalen met zijn allen de schuldhulp etc..Alle ethiek lijkt steeds verder te verdwijnen ten einde de omzet te verhogen.
Niet alleen kwetsbare groepen zijn hier gevoelig voor. Iedereen is in meer of mindere mate te manipuleren. Sommigen zijn er gevoeliger voor dan anderen, maar niemand is daar totaal ongevoelig voor (ook al denken sommigen van wel).
Wanneer jij onbewust even voor een rek inhoudt maar toch doorloopt, kan een volgsysteem dat waarnemen. Uit locatie, koopgedrag en misschien reclamecampagnes (welke producten kunnen er in je hoofd zitten) kan een goede gok gemaakt worden aan welk product je onbewust dacht, zodat je daar een aanbieding voor kunt krijgen in de app.

Ze kunnen klanten ook in groepen indelen die elk een andere benadering krijgen. Bij de ene persoon is het genoeg om ze meteen bij binnenkomst een aanbieding van zoetigheid te geven. Bij anderen zal de aankoop van bepaalde ingrediënten aanleiding zijn om een aanbieding voor een fles wijn te geven die, leuk afgeprijsd, toch een paar euro duurder is dan de wijn die je normaalgesproken bij dat gerecht koopt.
Er werken wel mensen bij de winkel. Er werkt iemand om mensen welkom te heten in de winkel en er is ook iemand aanwezig om de identiteit van sommige klanten te checken als zij alcohol willen kopen en er bleken mensen aan het werk in een keuken.
Dit is dus meer een experiment (in productie) voor het gebruik van mobiele technieken om snel en 'kassaloos' af te rekenen, en niet specifiek voor kassaloze winkels zonder mensen. Mogelijk komt dat laatste later.

Gemakswinkels bestaan al volledig kassavrij en mensenvrij in sommige steden in China, en mogelijk ook elders. Dat is natuurlijk ook een type winkel wat daar veel baat bij heeft dankzij de lange of zelfs permanente openingstijden, en weinig lasten omdat er in conventionele gemakswinkels ook relatief weinig menselijke arbeid plaatsvindt. Neem de kassamedewerker weg en je hebt iets dat volledig onbemand kan zijn buiten zaken als de aan- en afvoer van producten, schoonmaak, etc. Zaken die in de toekomst misschien ook wel te automatiseren zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:41]

[...]
Dit is dus meer een experiment (in productie) voor het gebruik van mobiele technieken om snel en 'kassaloos' af te rekenen, en niet specifiek voor kassaloze winkels zonder mensen. Mogelijk komt dat laatste later.
Inderdaad. Iets wat Albert Heijn ook al werkend heeft in de inpandige winkel op het hoofdkantoor
Hoe werkt het dan als je een product wil terug leggen ? Pech gehad ?

Verder is het systeem van Amazon wel iets uitgebreider, je hoeft namelijk enkel 1 keer te scannen als je binnenkomt en daarna gaat alles automatisch..
Dat zal niet anders zijn dan met de handscanners die momenteel al veel in AH's te vinden zijn denk ik: gewoon terugscannen.
Bij de handscanner klik op op de handscanner op een min "-" waardoor het product verwijderd wordt.

Als je je pas nog een keer er tegen aan houd, hoe weet het dan of je het terug zet of een 2e product pakt ?
Persoonlijk hoeft dit voor mij niet zo, een beetje mensen tegenkomen en menselijk contact in je dag is niet zo verkeerd lijkt me.

Zelfde bij de NS, moet je eens een keer iemand hebben, alleen maar stomme automaten overal.
Persoonlijk hoeft dit voor mij niet zo,
Keuze is daarom belangrijk. Zelf wissel ik graag een glimlach uit met de kassamedewerker, maar word ik liever niet ongevraagd lastig gevallen door verkopers die maar al te vaak minder verstand van hun producten hebben dan ik. Slimme winkels faciliteren een keuze al enigzins. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:41]

Er zijn toch ook andere klanten die je daar tegenkomt? Enige waar winkelmedewerkers voor dienen is om je zooi te laten kopen die je niet nodig hebt. Vriendelijkheid is getraind met verkoop als doel.
Ik zie vooral nut in dit soort winkels voor in-huis winkeltjes waarbij 90% of meer er dagdagelijks werkt en/of passeert. Zoals men op het hoofdkantoor doet. Dan zou zelfs geen hoofddoek of zo meer een probleem moeten zijn. Met bezoekers is het dan wel extra opletten, maar moet ook te doen zijn.
Wat maakt een hoofddoek voor verschil? Je moet je bij binnenkomst aanmelden bij een scanner.
Een gekleurde hoofddoek zou het voor het systeem alleen maar makkelijker maken om je in de winkel te volgen.
Een gekleurde hoofddoek met patroon is ideaal. Maar wat als er twee klanten met een zwarte hoofddoeek zonder contrast winkelen? Zeker met de wat fundamentalistisch outfits kun je mensen niet onderscheiden. (Dat is ook het doel, natuurlijk)
Dan heb je hetzelfde probleem als wanneer er een paar baseball fans met hetzelfde jack en cap rondlopen. Je kunt iemand continu volgen en zolang de twee voor het systeem nooit dezelfde plek innemen is er geen probleem.
Wanneer je de smartphones via bluetooth of WiFi volgt is er ook geen probleem. Dat is sowieso een goed idee, want zolang je de mensen niet continu van voren filmt, en je dus continu gezichtsherkenning toe kan passen, lijken heel veel mensen op elkaar. Zelfde kleur jas en haar zijn lastig van elkaar te onderscheiden wanneer je alleen van boven kijkt.
Dus als ik het goed begrijp hoef je niet meer af te rekenen bij een kassa. Dat zou handig zijn. Nooit meer in een rij voor een kassa. Dit zou ontzettend handig zijn op bijvoorbeeld stations waardoor tijdens het overstappen nog snel iets kan kopen zonder dat je de trein mist.
Je moet alsnog je app (installeren en) scannen.

En anders trek je toch iets uit een snoepautomaat (met contactloos betalen op je telefoon).
Wonderlijke beslissing om alcohol te gaan verkopen.
Waarvoor dan ook iemand aanwezig is om "de identiteit van sommige klanten te checken"

Of lees ik het verkeerd?
Het is (vooralsnog) niet de bedoeling om een winkel zonder personeel te laten draaien. Het gaat er om dat het choke-point bij de kassa's opgeheven wordt, zodat mensen even snel de winkel kunnen verlaten als dat ze binnenkomen.
Dit heeft eigenlijk niets te maken met Amazon.com (of .de, .co.uk, etc)

Dit is "gewoon" een convenience store onder de vlag van Amazon Inc.
Toegegeven, best een mooie, maar zeker in de US is het concept van een convenience store niets nieuws.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.