Amazon toont fysieke supermarkt zonder kassa's

Amazon heeft een supermarktconcept ontwikkeld dat volledig geautomatiseerd is. Het bedrijf beweert dat met behulp van verschillende technologieën de klanten alleen hoeven in te checken met hun smartphone, hun boodschappen te pakken en de deur uit te lopen.

Amazon maakt niet veel bekend over de technologie achter de onbemande supermarkt en stelt alleen maar dat het om een combinatie van 'computer vision, sensor fusion en deep learning' gaat. Aan het promotiefilmpje te zien kan de klant 'inchecken' door middel van een Aztec-code op de smartphone tevoorschijn te halen en deze bij een poortje te houden.

Na het inchecken kunnen klanten uit de schappen pakken wat ze willen, waarna het automatisch in een digitaal winkelmandje in de Amazon Go-app geplaatst wordt. Ook een product terug in een schap zetten is geen probleem. Nadat klanten simpelweg vertrokken zijn uit de winkel, wordt het bedrag van hun Amazon-account afgeboekt en krijgen ze een digitaal bonnetje.

Begin 2017 moet de eerste Amazon Go-winkel geopend worden in Seattle. De zaak is 167 vierkante meter groot en moet alle gangbare voedselcategorieën in huis hebben. Amazon rept verder niet over verwante diensten van het bedrijf, zoals de boodschappenbezorgdienst Fresh.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-12-2016 • 17:53

353 Linkedin

Reacties (353)

-13530336+1179+217+32Ongemodereerd104
Wijzig sortering
Hoewel ik het een interessant concept vind maak ik me zoals wel vaker druk om het privacy-aspect. Moeten we wel getrackt willen worden? Ik denk het niet. Het is commercieel té aantrekkelijk om tracking gegevens te bewaren en daar (door derden) analyses op los te laten. En dan klantprofielen verkopen. Hoewel men hoog en laag kan roepen dat gegevens anoniem gemaakt worden, vallen deze in de praktijk vrij gemakkelijk terug te koppelen aan individuen.

Naast dat dat weer hinderlijke reclame en gerichte advertenties op gaat leveren, dringt zoiets diep in je persoonlijke levenssfeer binnen. Mag Amazon weten dat je een krat bier per week drinkt? Mogen ze die informatie ook gebruiken, of doorspelen naar degenen die er wél iets mee willen? Mag dit systeem gebruikt worden om de levendige handel in Europees babymelkpoeder de kop in te drukken?

De ervaring leert dat wet- en regelgeving steevast ver achterloopt op wat technisch mogelijk en soms zelfs gangbaar is. Ik voorzie bij de implementatie van dit soort technieken dan ook dat burgers al dan niet achteloos meer privéinformatie prijs moeten geven. Daar maak ik me oprecht zorgen over.

Als afsluiter nog een 'leuke', semi-serieuze vraag: Moeten we straks een privacyverklaring (en cookies :9 ) accepteren om boodschappen te doen?
Hier ben ik het nog steeds niet mee eens. Ik heb inmiddels al aardig wat docu's enzo over privacy gezien maar ben nog steeds niet overtuigt dat zoiets als tracking verkeerd is. Ik vind het juist ideaal dat ik alleen reclame te zien krijg die voor mij interessant is. Ik kiep elke week een lading papier aan reclamefolders weg omdat ik geen zin heb om ze allemaal door te bladeren.
Daarnaast willen we allemaal een soort Star Trek computer waar we tegen kunnen praten en die ons advies geeft over bepaalde zaken. Zoiets is alleen mogelijk als die computer veel van jou weet.
Ik vind het wel handig dat ik elke dag rond 17:15 een berichtje krijg van Google over de reistijd naar huis. Zoiets is alleen mogelijk doordat Google aan mijn telefoon kan zien wanneer ik de weg op ga (rond 17:30) en de route weet die ik elke dag rij. Als je dat niet wilt moet je zulke dingen allemaal handmatig gaan instellen en dat werkt helemaal niet. Tien jaar terug moest ik dan bij de ANWB website zelf gaan kijken waar de files stonden. En aangezien die elke dag op dezelfde plek zijn heb je weinig aan die info. Actuele reistijd is veel interessanter ivm met een ongeluk ofzo. Dan kun je het alvast accepteren dat je later thuis bent dan normaal.

De enige docu over privacy die voor mij een punt maakt was die van de VPRO (Hoezo privacy). Daar kwam een man aan het woord waarvan 20 jaar geleden een oud klasgenoot en crimineel tijdens een arrestatie zijn naam had opgegeven. Sindsdien staat zijn naam in diverse databases en kan hij nooit meer normaal door de douane bij Schiphol. Dat vind ik wel erg. Maar helaas komt dat probleem door (incapabele) mensen en niet een computer die dingen tracked.
Ik neig het vaak bij dit soort discussies met je eens te zijn. Ik heb zelf ook alle Google Mooie functies aan staan.

Maar ik ben wel wat meer huiverig, ik denk dat we nog wel dat grote probleem gaan krijgen waar we geen rekening mee hebben gehouden.

Straks wordt de verzekeringspolis duurder voor veel vette producten of rookwaar kopende mensen. Misschien voel ik me niet aangesproken en lach ik in mijn vuistje omdat mijne goedkoper wordt. Tot ik opeens een brief krijg dat alle gegevens van alle ziekenhuizen en alle verzekeraars aan elkaar zijn geknoopt, ik 20 jaar geleden een cardioloog bezocht, en ik vanaf nu een risicotoelage moet betalen. Ik noem maar wat.

Maar het hoeft niet vrijwillig. De gegevens van wie wat waar wanneer koopt zullen een keer (of wel 10 keer aangezien alle grote ketens dit doen) uitlekken. Dat is, kijkend naar de laatste paar jaar, zo goed als zeker. Een hobbyist of hacker of anti-tracking-activist bedenkt een formule om iedereen's dagelijkse gewoonte/locatie met een mate van zekerheid op een kaart te plotten. En dan ontstaat er een soort open directory waardoor verkopers, advocaten, politie, paparazzi, mensen met een boksbeugel en een hekel aan je mening, criminelen, ontvoerders, etc vrij precies een moeiteloos kunnen weten waar jij of je dochter zich op elk tijdstip waarschijnlijk bevinden.

Misschien rijd ik dagelijks op een risicovol traject met bovengemiddeld veel ongelukken en krijg ik daar weer toeslag van mijn verzekering of iets met filerijden en extra belasting.

Zoals je ziet is mijn fantasie beperkt. Een simpeler reeds bekend verhaal is die waar Target de zwangerschap van dochter verraadde. Los van de implicaties, ik vind dat kinderen ook recht hebben op privacy.

http://www.businessinside...en-girls-pregnancy-2012-2
Een voice activated computer hoeft niet veel van je te weten om goed te werken. Het moet alleen een geavanceerde set algoritmes hebben t.b.v. spraakherkenning. En daarmee rekenkracht en geheugen neem ik aan. Of een speciale processor misschien, voor de efficiency.

Reclame is geen recht. Het is ook geen (primaire) levensbehoefte. Ik snap niet waarom we al jaren strijden voor minder papier in de bus en we Milieu Defensie stickers hebben (die een bezorger mag negeren) of de gemeentelijke Nee-Nee stickers (die niet mogen worden genegeerd) en dan online reclame wel willen omdat die dan 'gericht' is.

Dat 'gericht' is zorgelijk omdat reclame per definitie een psychologische beïnvloeding is. We zijn tegen 'indoctrinatie' en 'censuur' omdat we menen dat we onze geest vrij moeten mogen houden van beïnvloeding. En toch wil je dat je geest beïnvloed wordt, erger, gerichte reclame die je nóg beter kan manipuleren in wat de marketing afdeling bepaalde wat zij vinden dat jij nodig zou moeten hebben, is dan welkom?

Maar als een marketing afdeling data koopt over jouw consumptie gedrag, dan kan een overheid met die gegevens ook wel wat.

En dat gebeurt al, google dringt zich binnen, of wordt uitgenodigd vanwege wat zij allemaal kunnen, om samen met de overheid verkeer te helpen reguleren etc.

De verzekeraars willen ook wel weten wat je eet, hoe vaak en wanneer. En dan krijg je korting als je toegang geeft tot je bestedingen, je aantonen kan dat je aan fitness doet...maar in de volgen iteratie krijg je straf premie als je wél te vaak 'verkeerde' dingen koopt.

En dan volgen nieuwe problemen. Want je kocht de chips niet voor jezelf maar voor een ander. Maar dat weet de verzekeraar niet... En zo wordt de samenleving een panopticum, want je zult moeten aangeven dat de chips voor oma was voor een partijtje voor de kleinkinderen, dus krijgt oma straf premie omdat ze kinderen ongezond maakt en ze heeft zelf al een hartkwaal...

Fascisme is als corporaties en de overheid een worden. Een van de definities die ik ooit gehoord heb althans.
Ik vind het juist ideaal dat ik alleen reclame te zien krijg die voor mij interessant is.
Voorbeeld:

Dat het tracken gebeurd kom ik niet meer onderuit helaas. Waar ik mij zorgen om maak is omdat ze die gegevens hebben, ze de prijzen voor mij aan gaan passen. En daar bedoel ik mee omhoog.

Mijn "Anoniem" advertentie profiel bevat informatie dat ik regelmatig Tweaker.net bezoek.
Dat betekend dat ik van tech spul houd.
Bij dat profiel staat ook dat ik regelmatig bij thuisbezorgd pizza bestel.
Nu krijg ik reclame over pizza's in de "aanbieding" bij de AH ofzo.
"Pizzas's nu van 7,99 voor 6,50!" Terwijl de pizza daadwerken maar 4,50 kost.

Nu maken zij meer winst omdat ze weten dat ik meer geneigd ben om pizza's te gaan kopen bij de AH omdat ze bij thuisbezorgd net iets duurde zijn.

Dat wil ik niet.
(nu ben ik wel goedkoper uit maar met de verkeerde bedoelingen)


En nu mijn alu-hoedje weer af :+

[Reactie gewijzigd door odiw op 6 december 2016 11:12]

Komt dit systeem wat dat betreffende niet in praktijk op het zelfde neer als de AH bonus kaart (mocht je daar je persoonlijke gegevens aan gelinkt hebben)
(mocht je daar je persoonlijke gegevens aan gelinkt hebben)
Dat laatste is irrelevant. Je kaart is een ID en of je daar nou extra gegevens aan toegevoegd hebt of niet, jouw specifieke koopgedrag kan geanalyseerd worden. :)
Maar heeft dit dan wel nog met privacy te maken?
Op zich wel, omdat je ook (vaak) een ander persoonlijk gebonden ID koppelt aan je aankopen; je bankrekening.
Nee, voor een supermarkt is jouw bankrekeningnummer een ID die NIET te herleiden valt naar een natuurlijk persoon.
Ware het niet dat al die metadata prima te combineren valt tot een zeer bruikbaar profiel.
Wanneer jij een keer besluit om boodschappen te bestellen/bezorgen en met hetzelfde bankrekeningnummer gaat betalen als #12293283 dan kunnen ze jou weer koppelen aan het feit dat #12293283 in de toekomst ook wel bekend staat als @dromamu
Het is commercieel té aantrekkelijk om tracking gegevens te bewaren en daar (door derden) analyses op los te laten. En dan klantprofielen verkopen.
Bij de appie gebeurt dit met de bonuskaart, bij de jumbo en hoogvliet worden de transacties al geanalyseerd waarbij er nu al naar gekeken wordt in de organisatie hoe terugkerende klanten te analyseren(waarbij koppelen met een "hash" van je rekeninginformatie die de kassa doorkrijgt nu de meest waarschijnlijke oplossing gaat worden)
In de colruyt accepteer ik nu ook al altijd de cookies :+

Mijn eerste gedacht was idd ook de tracking, maar dat doen ze nu uiteraard ook al. Alle klantenkaarten e.d. worden gebruikt voor je gegevens en koopgeschiedenis bij te houden.
Heb eens een artikel gelezen over een supermarkt waar de verkoop van bier bijna verdubbelde, omdat ze het in een schap bij de pampers hadden geplaatst. Hadden aan het koopgedrag gezien dat er verschillende jonge papa's in de buurt woonden, en als ze dan pampers kwam halen en aan het bier passeerden namen ze dit ook.
Alle supermarkten doen dit nu al, maar Amazon lijkt me toch nog iets anders. Mixed feelings.

Ik vraag me vooral de praktijk af. Scannen als je binnenkomt, maar niet als je buiten gaat. Waarom niet gewoon langs die kant binnen gaan? (En dus wat met winkeldiefstallen e.d.?) Wat als je bv een doos laat vallen van iets? ...
Ik heb hier verschillende vragen bij.

Aanpassing: ik snap dus echt dat rating systeem van tweakers niet he. Dit wordt gezien als offtopic, terwijl de reactie van Nitai hieronder (die eigenlijk alleen maar zegt dat het wel handig lijkt) als informatief wordt gezien en +2 krijgt en daaronder een reactie waarin gewoon staat 'dit lijkt me niet milieuvriendelijk' een +1 krijgt 8)7

[Reactie gewijzigd door Zymp op 6 december 2016 11:55]

Geweldig, hoe vaak ik wel niet denk met een volle boodschappenwagen, konden ze dit maar 1x scannen en dan hoef ik niet het hele dansje van op de band plaatsen, van de band halen, in de auto weer uitladen. Als ik dan in 1 keer naar de auto kan lopen, helemaal top.

Vraag mij wel af of het niet fout gevoelig is, wat als je een product niet goed teruglegt? Hoe doe je dat met fruit/groente?
Hoe doe je dat met fruit/groente?
Ik ga ervanuit dat alle voorverpakt is ;)
Dus alles netjes voorzien van barcodes e.d. en niet de mogelijkheid om zelf dingen te pakken en in een zakje te stoppen.
Dat lijkt me niet een heel milieuvriendelijke oplossing?
Anoniem: 120539
@thatent6 december 2016 08:50
Integendeel; het verpakken van verse producten is zelfs beter voor het milieu dan het 'open en bloot' neerleggen. Dit wordt bevestigd in een door 'Milieu Centraal' geïnitieerd onderzoek.
Het voelt intuïtief niet goed, maar er zitten allerlei voordelen aan het wél verpakken van vers-producten, zoals in ieder geval een verlenging van de houdbaarheid.
Onverpakt spul wordt simpelweg veel eerder weggegooid omdat het er niet mooi meer uit ziet.

De meest eenvoudige oplossing is dus als Amazon ook versproducten gewoon verpakt en dus hun techniek (welke?) ook daarop toepast. Het enige probleem is de klant overtuigen dat dit echt beter is.
Dat is het zeker niet.

Maar is niemand bij de hedendaagse AH of Jumbo geweest?? De zelfscan doet ook groente hoor ;)

Of het is een per stuk item, dan scan je het plaatje die erbij staat. Of het is een per gewicht item, en dan leg je dat op de weegschaal en print je een barcodestikker uit. Eventueel kan je er daar dan een plastic tasje om doen. (denk aan snijbonen etc)
Iemand die een licht kan schijnen op hoe de technologie echt werkt die hier achter zit ipv die flashy 'lege' termen in het filmpje? :)
Zover ik uit het filmpje kan opmaken hangen er gigantisch veel camera's door de hele winkel die je volgen, zulke technieken zijn al tijden beschikbaar https://youtu.be/V_8p5UQcYbI?t=8s

Je wordt bij het inchecken gescannd, en er wordt een ID aan jouw lichaamsmodel gegeven. vervolgens wordt je getracked en elk object dat je meepakt vanuit een bepaalde schap wordt op jouw ID verwerkt. De prijzen en artikel namen zullen waarschijnlijk handmatig van tevoren ingevuld moeten worden door de winkel zelf.

Een van de dingen die me erg onduidelijk is, is hoe het terugleggen van artikelen. Als je bijvoorbeeld een steen "terug" zou leggen op een schap, dan ziet de camera wel dat je iets teruglegd, maar hij kan waarschijnlijk niet herkennen dat dit een steen is. Als je heel dicht voor een schap zou gaan staan, zou de camera het nogsteeds herkennen? etc etc.

Tevens hebben een aantal drones ook een "track-me" functie, hoewel deze functies soms nog problemen krijgen wanneer twee mensen die er relatief hetzelfde uitzien (denk aan kleding, hoogte, etc)

Waarschijnlijk is de helpdesk permanent aan het werk...

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 5 december 2016 19:15]

Er is nog niet veel bekend over de techniek die ze precies toepassen. Het enige wat ze tot nu toe naar buiten hebben gebracht is het filmpje, een FAQ en de aangevraagde patenten.

Wat daaruit op te maken is, is dat ze veel gebruik maken van "sensor fusion". Wat betekent dat ze afhankelijk van de beschikbare sensoren en informatie, door een combinatie van deze input streams beter kunnen bepalen wat er gepakt wordt. Zo hangen er in een schap onder andere scale, pressure sensor en load cells, etc., wat in combinatie met image analysis een redelijk betrouwbare inschatting kan maken van welk item er gepakt wordt.

Een extra input stream wat ze meenemen is jouw geschiedenis als shopper. Als ze moeten kiezen of je een fles ketchup of curry hebt, en het verschil is moeilijk te maken door de sensoren, maar in je geschiedenis koop je altijd curry, dan zal het wel curry zijn.. ("gevaarlijke" aanname misschien als er niet genoeg andere informatie beschikbaar is lijkt me).

Daarnaast lijkt het ook dat ze gebruik maken RFID chips, om te detecteren of een product gepakt is. Ik denk dat deze niet op de artikelen zelf zitten maar slim in de schappen.

Het grootste deel van dit verhaal is gebaseerd op de patenten die 2 jaar geleden aangevraagd zijn, grote kans dus dat er veel veranderd is in de tussentijd, maar het zal toch enigszins overeen komen.
zou het niet eenvoudiger zijn om soort ID-chips in the verpakkingen te verwerken die bij het weglopen gedetecteerd worden?
Ipv "inchecken" zou je dan alleen moeten "uitchecken"
RFID chips op elk product zou waarschijnlijk redelijk wat extra kostten. Als alles werkelijk camera-gewijs gaat, heb je geen fysieke kosten. Op traditionele barcodes bespaar je misschien een deel van een cent per product per verkoop. Dat lijkt natuurlijk weinig, maar vooral bij kleine goedkope producten zoals in de supermarkt bespaart het op lange termijn veel geld, en het is natuurlijk wat milieuvriendelijker maar laten we eerlijk zijn dat boeit ze vrij weinig apart van het marketingsslogan.
Rfid chips weer laten indienen bij een volgende winkelbeurt? Doen we met leeggoed toch ook?
En met het huidige leeg goed kost emballage vele malen meer dan menigeen denkt, eenmalige verpakkingen zijn vele malen goedkoper
Is dat niet beetje goedkoop, duurkoop denken?
Recyclen zorgt ervoor dat er minder plastic in milieu komt. LIDL was goed op weg maar wordt "tegengewerkt" door de industrie. Vooral het artikel van Trouw is interessant. Lidl kan bij een gesloten systeem zelfs op PET flessen verdienen. Jammer dat ze een van de weinigen zijn.
http://www.plasticsoupfou...in-eindstrijd-statiegeld/
http://www.trouw.nl/tr/nl...akt-Lidl-een-nieuwe.dhtml
Tuurlijk, helemaal mee eens. Maar de praktijk leert dat bedrijven best groen willen zijn ... maar het mag niet teveel kosten
Dat leek mij ook, maar dat is te makkelijk te blokkeren. Maak een boodschappentas van hetzelfde spul waar anti-rfid portemonnees van gemaakt zijn, en je kunt alles zo meenemen.
met voldoende RFID scanners is het duidelijk dat als jij dicht bij een product bent dat plots niet meer geregistreerd wordt, je de tag hebt gesaboteerd en dan zal je er midden in de winkel al op gecontroleerd kunnen worden, nog voor je buiten bent. Als het artikel dan nog ligt waar je het hebt verlaten, dan is het een kwestie van even hertaggen en terug op z'n plaats leggen. Is het verdwenen, dan krijg je controle bij het buitengaan en de volgende klanten die er daarna bij in de buurt zijn geweest.
Ze kunnen perfect elk product van een rfid chip voorzien. Volle kar door de scanner laten rijden. Totaalgewicht van de kar moet overeenkomen met de aanwezige chips. Betalen = kar release aan de andere kant. Omdat elke rfid chip 20 cent of meer waard is moet je deze van de producten halen en bij de volgende winkelbeurt weer indienen en geld terugkrijgen zoals bij leeggoed: klantenbinding. De helft van je personeel buiten en alle producten veel goedkoper. Ik denk dat winkels wel toekomst zien in dit concept.
Enig idee wat een emballage systeem voor deze chips zou kosten, qua chips en qua arbeid. Het zou alleen maar duurder worden, zelfde als emballage met drankverpakkingen zoals wij deze nu kennen, kost vooral veel geld en het milieu wordt er niet beter van.

[Reactie gewijzigd door Superkanjo op 5 december 2016 23:13]

Ik gok een fractie van de huidige personeelskost 8)7
Hoezo? Vulploeg heb je nog steeds nodig. Kassa medewerkers kan je nu aan de stickerplak band zetten voor die RFID tags en versafdeling heeft nog altijd een slager nodig voor een aantal producten. Al het personeel weghalen is een enorme utopie die echt niet zomaar in 1 keer kan.
Poe heb jij even je in de luren laten leggen door de verpakkingsindustrie!

Nee het statiegeld is een enorm effectieve manier om zwerfvuil tegen te gaan. En zeker in een klein land als Nederland is de inname en transport van lege verpakkingen niet zn issue qua millieu impact
Het kan een effectieve manier zijn om zwerfvuil tegen te gaan ja, maar daarentegen is het een behoorlijk duur systeem om in stand te houden, vanaf inzameling tot aan inspectie, reiniging en hervulling. Het is niet zo dat een statiegeld fles onbeperkt meegaat, tussen de 5 en 10 cyclussen en dan moet deze vervangen worden. Productie van deze verpakkingen is ook veel duurder dan een one-way fles.

EDIT: Glas gaat uiteraard langer mee, maar ook niet onbeperkt

[Reactie gewijzigd door Superkanjo op 6 december 2016 08:17]

Het was trouwens de bedoeling dat kleine flesjes ook statiegeld zouden krijgen maar de lobby industrie heeft dat tegen gehouden. Nu is het een grote puinzooi op straat en betalen we allemaal gemeente belasting op het op te ruimen. |:(
Nee joh die prijs is in 2012 al onder de 5 cent per tag gedoken.
Je weegt gewoon de klant als hij binnenkomt, voegt de afgerekende boodschappen toe en bij het verlaten van de winkel moet hij een bepaald nieuw gewicht hebben.
Dan mag de winkel geen koffie-automaat of wc hebben. :)
Als je van voldoende hoeken mensen filmt (en dit heb je natuurlijk volledig in de hand als je zo'n winkel ontwerpt) dan kan het nooit zo zijn dat je iemand niet kan volgen, bijvoorbeeld omdat die ergens achterlangs loopt. Dus ook al zien twee mensen er exact hetzelfde uit, zodra ze binnenkomen weet je wie ze zijn en daarna hoef je ze alleen nog maar te volgen. Het zou me niks verbazen als het plafond vrij hoog is en daar camera's in zitten.
Ik vermoed dat er bovenop de producten een QR code zit oid, zodat de cameras de producten ent wel kunnen herkennen.
Mogelijk dat ze in de schappen ook sensoren hebben, als je een product oppakt wordt de sensor gelift.
leuk als je met je tweelingbroer/zus gaat shoppen
Dat kan toch allemaal veel aanvoudiger met RFIDs.
Te duur. Rfid zou oplossing zijn maar is gewoon te duur. Plak op iedere verpakking een rfid chip van 5 cent dan kan dat voor een product van 1 euro al 5% van de meerkosten zijn. Die marge is er niet.
Er zijn al tests met RFID chips van 1 cent en met grote getallen als Amazon dat wil kan dat mogelijk nog omlaag.
Maar 5 cent klinkt al redelijk als break-even punt voor de besparing op personeel, kassa systemen, etc.
exact de kosten zijn de mensen,
en ik zou ook een paar cent meer overhebben om sneller de winkel uit te zijn in plaats van 10-15 minuten te wachten bij de kassa, in Nederland doen winkels het een stuk beter, maar in Amerika zijn de kassa bediendes echt enorm traag, en blijven je vragen stellen en of je wel alles gevonden hebt, alles in tasjes doen voor je etc.

snap dat anderen dat fijn vinden maar ik heb zoiets van schiet eens op.
In Amerika heb je in alle grote supermarkten ook gewoon doe-het-zelfkassa's hoor.
klopt maar vaak gaat dat ook niet zo snel als je hoopt,
plaats het product terug, er is teveel gewicht op de plaat,
en voordat je kan reageren, call an employee, en ding gaat op de handrem.

het is an sich een goed idee, maar de systemen zijn (nog) niet echt optimaal.
Ik heb er zelf geen problemen mee gehad in die maand dat ik er was, werd alleen een medewerker opgeroepen wanneer ik drank kocht. :+
In Nederland toch ook? En niet alleen supermarkten: Ikea heeft ze ook. Gaat vaak veel sneller omdat de meeste mensen niet snappen hoe het werkt en dus "veilig" in de rij gaan staan bij een kassière :D
als het personeel 11.4% van de kosten is en je kan de helft daarvan uitsparen, dan is dat dus DIKKE KASSA... zeker als de winstmarge 3.1 is
als men 5% kan besparen en het weer 1% in RFID kost dan wordt de winst dus 7+% wat meer dan een verdubbeling is, kortom een enorme winst.

ik heb deze getallen niet gechekt maar als houw getallen kloppen dan is het dus dikke kassa

[Reactie gewijzigd door freaq op 7 december 2016 22:38]

Zoals ik al aangaf, naast de kosten voor rfid heb je de kosten van het draaiende houden van het automatisch systeem.
Zonder de kostprijs van dit systeem te weten, de betrouwbaarheid kun je niet weten of het goedkoper is.

Je zal moeten kijken naar ieder produkt, de kostprijs daarvan. Op een product van 50 cent is een rfid tag van 1 cent al 2%, bij 1 euro nog maar 1%, bij 2 euro 0,5%.
d.w.z als de tag ook 1 cent kost. Kost deze 2 of 5 cent ligt de rekensom heel anders.

Daarnaast moet je nog kijken is het systeem 100% waterdicht. Grote kans dat mensen nu eerder iets meenemen zonder te betalen. Welk % is dat. Ook dat moet je meenemen in de berekening.

Het komt dus idd allemaal op cijfers aan, die je eerst moet weten voordat je er echt iets over kan zeggen.

Zal hier ook wel weer een - teken voor krijgen opdat ik kritisch ben van een stel azijnzeikers hier.
nou ja het helpt niet dat je mensen azijnzeikers noemt....

maargoed constructief:
mensen maken ook fouten, dat moeten we ook meetellen, stelen gebeurt nu ook, en neits is 100% waterdicht dus dat is an sich geen probleem.

en zoals je al zelf aangeeft als de tagprijs hetzelfde blijft ongeacht het product gaat de winstmarge omhoog naarmate de gemiddelde product prijs stijgt. de meeste dingen die mensen kopen zijn niet 50 cent maar hoger zelfs in de supermarkt, kortom is er nog steeds reden om positief te zijn over deze tech.

research, en vooruitgang is gebaseerd om dingen die je niet weet, amazon probeert iets, en denkt daarmee te kunnen besparen/winnen tegen andere supermarkten, ze hebben daar redenen voor, en of ze gelijk hebben zullen we gaan zien, maar gezien de cijfers die je geeft lijkt het zeer goed mogelijk dat het flink goedkoper is. en zelfs als het gelijk is zijn er andere voordelen (minder wachten) en de kosten zullen dalen als de tech meer volwassen wordt.

kortom ik zou hier zeker niet negatief over zijn, en zie niet zozeer waarom je overtuigd bent dat het niet een ssuccess wordt, maargoed we gaan het zien,

maar laten we het wel vriendelijk houden aub
Besparing op kassa systeem, je hebt nu een ander systeem nodig dus dat is niet echt van toepassing. Het personeel wat je bespaard valt best mee naar mijn idee, vakken moeten nog steeds gevuld worden en items moeten worden voorzien van RFID chips. De kosten voor het kassapersoneel zijn geen 5% van de omzet. Tuurlijk in een wenselijke situatie worden de producten bij de fabrikant al voorzien van de chips, maar dit moet ook betaald worden.
Vergeet ook niet de kosten voor deze systemen, je hele winkel voor camera's onderhoud software, installatie, vervanging, updates
Is RFID niet eenvoudig op te blazen? Ik kan me herinneren daar iets al jaren geleden over gelezen te hebben en als ik zoek op 'RFID zapper' dan zijn allerlei methodes te vinden...
Ze zouden misschien de rfid al kunnen koppelen aan de rekken als je er uit haalt dat het al bij jou op de account gezet wordt dan kan je zoveel opblazen als je wilt maar het blijft in jou winkel mandje.
Dat kan ongetwijfeld, maar streepjescodes kun je ook vernielen. Maar wie help je er mee?
Een doorstreepte streepjescode wordt gezien bij de kassa. Een ontplofte RFID-chip niet ;)
rfid op ieder product, en gescand terwijl je door de poortjes gaat
Anoniem: 301518
5 december 2016 18:02
Tegen. De produkten worden niet goedkoper en ik heb liever interaktie met iemand aan de kassa (soms ook niet...lol), en het zorgt voor werkgelegenheid. Dus gewoon lekker ouderwets doen, niks mis mee.
Zeg dat maar tegen de supermarkt eigenaren. In een klap een kwart van je personeel kwijt (met minimum loon?) Ik zou het wel weten.

Ik ben het wel met je eens hoor, laten we het lekker zo houden. Maar ik vrees dat de hogere bazen iets anders zien.
VGM zullen er nog steeds bakken met mensen zijn die die schappen aan moeten vullen. Als dit wijd geadopteerd gaat worden zullen er veel meer banen zijn voor mensen binnen de IT en mensen die sensors maken/inbouwen.

Het tegen proberen te houden van innovatie en automatisering omdat: werkgelegenheid, is een "uphill battle" die nooit gewonnen gaat worden. (Kijk naar de geschiedenis; stoom, electriciteit, computers, internet.)

Natuurlijk is sceptisch zijn altijd belangrijk om grote problemen met nieuwe technologie te voorkomen. Echter is het tegenhouden hiervan op basis van ongegronde redeneringen zoals het mogelijke afnemen van de werkgelegenheid erg kortzichtig en conservatief.

Ikzelf vind het ontzettend irritant om in een rij te moeten wachten, om vervolgens al mijn spullen uit te moeten laden om vervolgens weer te wachten tot een chagrijnige gedesinteresseerde tiener (Zijn ook vaak zat aardige enthousiaste mensen hoor) de items heeft gescand en ik ze weer in kan laden.
Zelfscan is het ook net niet. De helft van de tijd (vgm vaker als je dingen verwijderd en opnieuw scand) wordt je ertussenuit gepikt voor een steekproef en ben je dus alsnog langer bezig. Ook is het een gedoe als je snel wat dingen wil halen en zorgt het voor een soortgelijke hoeveelheid afnamen van de werkgelegenheid.

Geef mij maar een supermarkt waar ik bij binnenkomst (dus met lege handen) in check om vervolgens de benodigde spullen uit te zoeken en weer te vertrekken. Geen rijen, geen onnodig uitladen van mijn kar of tas, en geen gedoe met kleingeld of pasjes die wel of niet uit mijn portemonnee glijden en de hele rij ophouden.

Zolang het werkt zoals het in de video wordt aangegeven, en er goede systemen zijn om te checken of klopt wat het systeem heeft geregistreerd, ben ik helemaal om.
Je hebt zeker gelijk dat er nieuwe banen ontstaan in de IT en dergelijke, het punt is echter wel dat er zeer waarschijnlijk meer mensen ontslagen worden dan er een baan in de IT vinden.

Een relatief klein team IT'ers kan de software schrijven en de systemen ontwikkelen, terwijl er in Nederland wel 300.000 mensen werkzaam zijn in de supermarkt
bron; http://www.cbl.nl/de-supermarktbranche/feiten-en-cijfers/

Nu zeg ik niet dat dat allemaal cassieres zijn, maar toch zit je al snel aan de tienduizenden werklozen tegen misschien een paar honderd IT'ers.

Daarnaast is de technologische vooruitgang vooral een probleem voor lager opgeleiden, zij kunnen geen kant uit doordat er links en rechts lagere- en middelbare banen verdwijnen.

De zelfrijdende auto die wellicht binnen 10 jaar gemeengoed zal worden betekent nogmaals een banenverlies van rond de 200.000 mensen in Nederland, waartegen dan weer een klein team IT'ers staat.

Ik ben niet hoopvol voor de toekomst.
We moeten gewoon op het juiste moment een basisinkomen realiseren. En momenteel is dat nog lang niet geval. Een andere optie is kiezen voor een 4 daagde fulltime week. Kost de overheid niets extra's.(anders waren er weer een paar extra in de bijstand). En de algemene gezondheid van je personeel gaat omhoog omdat er minder stress is.
Beide zaken zijn killing voor economie en zullen juist werkloosheid creeeren. Ondernemen is het enige wat werkt Beleid van overheid aanpassen aan de nieuwe economie.
Ze snappen het in Den Haag niet: Juist een markt voor ZZP-ers dit. Maar dat mag niet, is stout (VAR regeling).
Laaggeschoold werk dat verdwijnt horen we al sinds de jaren '60. Maar op de een of andere manier gebeurt dat nooit. We hebben zelfs een instroom aan arbeidsmigranten nodig (gehad) juist voor dit soort werk. Met bijna alle laaggeschoolde arbeid uitbesteden naar China, het automatiseren van processen, optimaliseren van processen, digitaliseren van papierstromen, zelfs met al die zaken is het niet gelukt werkloosheid te creëren. In plaats daarvan zijn nieuwe bedrijven gestart, nieuwe economieën ontstaan en andere arbeidsplaatsen gecreëerd.

Je bang maken over je baan moet je niet doen als laaggeschoolde arbeider. Middle management zullen de komende tijd de ' klappen' vallen. De span of control is veranderd van 10 man naar 100 man, maar nog niet geïmplementeerd. Als dit gebeurd zouden in theorie 9 van de 10 managers een andere baan moeten zoeken. Die zouden wellicht als ZZP-er aan de gang kunnen om dit soort kassasystemen te implementeren imho.
Er zijn meer dan een half miljoen werklozen. Arbeidsmigranten zijn echt het laatste wat we nodig hebben.
Ik zeg niet dat we die nodig hebben, ik denk namelijk van niet. Ik geef aan dat ondanks deze arbeidsmigranten de werkloosheid niet is toegenomen. Let wel dat deze grotendeels zijn gekomen in een tijd van automatiseringen.
Er zijn altijd rond dat aantal werklozen. Denk maar niet dat die in de weilanden gaan staan zoals de polen nu vaak doen.
Er is iets mis als mensen niet willen werken. Dat moet je oplossen (en dat is betrekkelijk simpel maar wellicht wat impopulair). Arbeidsmigranten houden dat probleem in stand.
Ja das een probleem, mijn moeder moet nog 6 jaar werken voor de AOW. Ze kan zo aan de slag bij die bejaarden maar dat wens je niemand toe met een fatsoenlijke opleiding en zelf respect.
Precies, mensen die zonder baan komen te zitten (hoe vervelend dan ook) moeten zich actief en assertief opstellen willen zij weer aan het werk komen. We leven in een wereld die razendsnel veranderd, om dit bij te benen dien je gewoon als laaggeschoolde ten eerste alles te pakken wat je wordt toegeworpen op gebied van banen (legale banen bedoel ik hier). Daarnaast kan je ook jezelf informeren in welke sectors er mensen nodig zijn en zo nodig jezelf bijscholen (zijn vele manieren voor die zelfs voor laaggeschoolden werklozen te betalen zijn).

Wat ik merk uit mijn eigen omgeving (heb een hekel aan anekdotisch "bewijs" maar ga het toch aanhalen) is dat zij die actief zoeken en nog redelijk vitaal zijn, binnen no time een mooi maandloon kunnen realiseren. Zelf met minimale vooropleiding. Of dit het meest fantastische passievolle werk is is dan de vraag. Maar dit kan ieder weldenkend persoon met een beetje optimisme realiseren.
Je bang maken over je baan moet je niet doen als laaggeschoolde arbeider. Middle management zullen de komende tijd de ' klappen' vallen. De span of control is veranderd van 10 man naar 100 man, maar nog niet geïmplementeerd. Als dit gebeurd zouden in theorie 9 van de 10 managers een andere baan moeten zoeken.
So true ..
De laatste 15 jaar zag ik de bedrijven om me heen veranderen, van teams met 20/30 man met een 'teamleider' naar kleinere 'specialisten' teams met ieder een eigen manager.
Het kon niet op, maar nu is het licht gezien, en krijgt inderdaad 1 op de 3 managers de aanzegging dat hun positie niet zeker meer is in de toekomst.
schaalverdeling blijft een beetje natte vingerwerk
De werkloosheid is inderdaad niet erg hoog, ik meen iets van 6,3%, maar het is maar de vraag of dit het werkelijke cijfer is; een deel van de werklozen geeft namelijk op, en als je niet actief werkzoekend bent, wordt je niet meer als werkloos gezien.

Daarnaast wil de overheid een groot deel van de 250.000 Wajongers aan werk helpen, die toch vooral laaggeschoolde arbeid zullen gaan doen.

Met een groter aanbod van laaggeschoold werk zou de werkloosheid waarschijnlijk toch dalen. Het lijkt er namelijk steeds meer op dat de kennis-economie veel mensen achterlaat; je hebt inmiddels niets meer aan mbo diploma's in de financieel-administratieve richting, en voor veel vakgebieden geldt inmiddels dat een hbo diploma noodzakelijk is, terwijl niet iedereen dat niveau kan bereiken.

De instroom van arbeidsmigranten speelde vooral in de jaren 70; het idee was dat Nederlanders dat soort werk niet wilden doen. Wellicht zouden zonder arbeidsmigranten de lonen gestegen zijn tot een niveau wat mensen wel overgehaald zou hebben; het invoeren van arbeiders lijkt een goedkope manier om de lonen te drukken voor het bedrijfsleven.

Dat er zoveel management zal verdwijnen wist ik inderdaad niet, dat zal waarschijnlijk ook grote gevolgen hebben.
Ik begrijp de redenering en voor een deel heb je zeker gelijk.
Het was 100 jaar geleden echter niet veel anders. Machine arbeiders, telefonistes, typisten en veel meer beroepsgroepen zijn allemaal verdwenen. Daarnaast zijn er tal van beroepsgroepen waar niet of nauwelijks Nederlanders voor te vinden zijn. Toch is het nog niet zo slecht gesteld met de werkloosheid. De leef en werkomstandigheden zijn nog nooit zo goed geweest en de economie groei weer.

Verandering doet pijn en er zullen zeker mensen pijnlijk getroffen worden door de opkomst van steeds grotere winkelketens met minder personeel.

Als we de geschiedenis mogen geloven komt het uiteindelijk wel goed.
De geschiedenis kun je niet gebruiken als voorspeller van de toekomst. Dat er een historisch patroon is, wil niet zeggen dat die doorzet.

Feit is dat de noodzaak tot arbeid (in zowat iedere tak) ernstig gaat afnemen terwijl het aanbod van mensen nog steeds groeid.
Het verschil met die tijd en nu is volgens mij wel dat er toen nieuwe functies van gelijk niveau werden gecreëerd; je verloor een baan op mbo niveau, maar kon met wat bijscholing op mbo niveau een andere baan vinden.

Nu is het door het wegautomatiseren van simpel werk het geval dat je jezelf moet upgraden tot hbo niveau om nog een kans te maken. Hoewel er in de techniek nog wel werk te vinden is op mbo niveau is dit in veel andere sectoren niet meer het geval.

Doordat de eisen in de kennis-economie met betrekking tot opleidingsniveau stijgen, kun je ook moeilijker switchen naar een sector met goede vooruitzichten; stel dat je als accountant je baan verliest door ICT, dan kun je maar moeilijk zelf in de ICT aan het werk gaan aangezien je eerst 4 jaar hbo achter de rug moet hebben.

Terwijl vroeger een cursusje hier en daar je kansen enorm deed toenemen.
Volgens jouw redenering zou een grote werkloosheid moeten zijn ontstaan vanaf begin jaren '90 en steeds meer en meer zijn geworden. Een en ander versterkt door de globalisering. Het tegendeel is waar, de jaren '80 waren qua werkloosheid problematisch en daarna is het gezakt en nooit meer zo hoog geweest. Door mensen van 'overbodige' arbeidsplekken te halen creeer je ruimte voor ondernemen. Nieuwe producten, nieuwe bedrijven, nieuwe economieën. In Nederland is het grootste probleem dat overheid en vakbonden die graag vasthouden aan het (verdwijnende) oude en hiermee werkloosheid creeeren.
Er is inderdaad in die jaren veel werkgelegenheid gecreëerd, vaak rond hetzelfde niveau als het werk dat verdween. Nu is het echter zo dat een cassiere haar baan verliest terwijl er vraag is naar hbo/wo ICT'ers, daar zit een behoorlijke mismatch.

De technologische vooruitgang is positief voor hoger opgeleiden, zij zien de vraag naar hun kennis stijgen, terwijl voor lager- en middelbaar opgeleiden het keerpunt is bereikt.

Tussen 2008 en 2013 bijvoorbeeld al 154000 banen verdwenen in de administratieve sector http://www.volkskrant.nl/...weg-door-robots~a3761685/

Dit is toch de sector waar je voorheen terecht kon als je parttime wilde werken, of als vergaarbak voor mensen die achteraf een onhandige studie gevolgd bleken te hebben; een cursusje hier en daar en je bent geschikt voor een administratieve baan op lager-middelbaar niveau. Dat dit soort banen aan het verdwijnen is, in rap tempo, zal op korte termijn grote invloed op de werkgelegenheid gaan hebben.

Hetgeen zo sterk verandert is, is dat een werkloze nu niet meer met een simpel cursusje ergens anders weer aan de slag kan, de eisen met betrekking tot diploma's zijn sterk toegenomen.
Waar je 10-15 jaar geleden nog met een boekhoudcursusje van een jaar zo ergens aan de slag kon, vragen ze nu voor die functies hbo'ers.

En bv de zelfrijdende auto, waardoor 200.000 chauffeurs hun baan kunnen verliezen, heeft datzelfde probleem; welke functies ontstaan er voor hen? ICT op hbo is niet erg waarschijnlijk voor hen, mbo ICT functies ondervinden nu al een teruggelopen vraag, die functies zijn steeds minder te vinden.
Je hebt helemaal gelijk. Vele mensen zijn veels te positief over de verwachting dat er nieuwe banen in de plaats komen.

Niets wijst daarop. Het supermarktwezen is een enorme werkgever. De retail ook. Vervoer ook. Dit zijn takken waar het merendeel van de laag- tot midden opgeleide beroepsbevolking zijn geld verdiend. Er komen geen 4 miljoen IT banen bij om naar toe te verhuizen, nog even los van de belachelijke aanname dat die mensen dat zouden kunnen.
ja dat is inderdaad het probleem. Nederlandse kenniseconomie programma gaat er maar vanuit dat iedereen die opwaartse mobiliteit heeft.
Tja dat is een kwestie van verdelen. In de kern is het altijd voordelig als mensenhanden optioneel zijn ipv. Noodzakelijk

Denk goed na bij wat je stemmen gaat in maart.
arbeidsdeling zou inderdaad de oplossing kunnen zijn. Het punt is echter wel dat de lonen voor lagergeschoold werk al een tijd achterblijven bij die van hogergeschoold werk.

Sowieso moet je met laaggeschoold werk full time werken om aan het minimum te kunnen komen in veel gevallen.

Dit is misschien ook een gevolg van een dalende vraag naar laaggeschoolden met een gelijkblijvend aanbod, waardoor de lonen voor deze groep onder druk staan.

Las een artikel over de situatie in de VS voor highschool graduates, bleek dat hun loon met 1/3 gedaald was tussen 1977 en 1996 als het aangepast werd voor inflatie. Dus waar ze voorheen een goed middelklas leven konden leiden met een middelbaar diploma en hard werk, was dat in 1996 onmogelijk.
VGM zullen er nog steeds bakken met mensen zijn die die schappen aan moeten vullen.
Klopt, vakkenvullen blijft bestaan en het aantal fte zal niet drastisch wijzigen.
Als dit wijd geadopteerd gaat worden zullen er veel meer banen zijn voor mensen binnen de IT en mensen die sensors maken/inbouwen.
Ja, ICT zal gecentraliseerd worden, dus een paar ICT'ers op een hoofdkantoor erbij maar geen kassamedwerkers meer. Per vestiging dus veel minder werkgelegenheid.
Regionaal wellicht een technische dienst die zorgt dat alle sensoren blijven werken en monitort.
Het ombouwen van een supermarkt gebeurt nu al razendsnel 1-2 weken, het inbouwen van dergelijke sensoren zal niet zo heel veel extra personeel vergen. Waarschijnlijk doet een installatiebedrijf deze handelingen er gewoon bij met een minimale toename aan personeel.

Voor de consument is het ongetwijfeld een vooruitgang maar voor de laaggeschoolde werkgelegenheid zeker niet.
Klopt, vakkenvullen blijft bestaan en het aantal fte zal niet drastisch wijzigen.
Waar haal je vandaan dat vakkenvullen zo lang zal blijven bestaan? Voorlopig zie ik het in deze voorbeeldwinkel nog, maar kijk eens naar de geautomatiseerde warenhuizen van Amazon. De volgende stap is de voorraad automatiseren. Over minder dan 10 jaar presenteren ze een volledig autonome winkel die zelf weet wat er op voorraad is, een zelfrijdende vrachtwagen en/of drones bestelt bij het distributiecentrum wat ook autonoom werkt en waar hooguit wat mensen rondlopen voor als er iets kapot gaat.
Een geautomatiseerd magazijn werkt alleen goed als er geen mensen rondlopen. Je kunt niet op (op hoge snelheid) vakken bijvullen als daar mensen lopen die vrij eenvoudig gewond raken als ze in aanraking komen met zo'n geautomatiseerde vakkenvuller.
Vroeger werd er nog bijgevuld na sluitingstijd, tegenwoordig gebeurt dat meerdere keren op een dag om de voorraad zo laag mogelijk te houden. Wil je dat geautomatiseerd doen zul je dus vakken van de achterkant moeten bijvullen zodat de klant niet in aanraking kan komen met een vakkenvullende robot. Dat vreet echter weer ruimte die er niet is, vakken staan immers voor een groot deel rug tegen rug.
Als ze zelfrijdende auto's kunnen maken die omgaan met voetgangers en overstekende kinderen dan kunnen ze in een gecontroleerde omgeving zoals een zelf ontworpen supermarkt dit ook.

Overigens zou je de schappen ook van achteren kunnen bijvullen. Je moet het niet zien als een karretje of een mensachtig apparaat wat rondloopt of rolt, maar als een systeem van klepjes en lopende banden. In sommige Japanse winkeltjes vullen ze al een groot deel van de schappen en koelkasten vanuit de achterkant gewoon bij, automatisch FIFO.
Appels en peren voor wat betreft de voetgangers en overstekende kinderen, je ziet namelijk iets fundamenteels over het hoofd. Auto's rijden op de weg, voetgangers en kinderen bevinden zich op de stoep en steken incidenteel plotseling over. In een supermarkt zijn paden waar altijd klanten/voetgangers te vinden zijn. Auto's rijden niet over de stoep en zijn dus gescheiden van de voetgangers, in de paden van een supermarkt kan die scheiding niet gemaakt worden.
[..] in de paden van een supermarkt kan die scheiding niet gemaakt worden.
Ik zou niet weten waarom je niet zoiets zou kunnen maken.

Natuurlijk is het een andere situatie, maar je zegt zelf dat auto's ook de stoep wel eens kruisen en dat voetgangers wel eens op de weg lopen, zelfs plotseling. Daarnaast heb je in de supermarktsituatie wat andere aspecten in je voordeel: je kunt de hele omgeving volledig ontwerpen en gedetailleerd in kaart brengen, dus je maakt het precies zo zodat het goed werkt. Plus, er zit niemand in de supermarkt robot die z.s.m. van A naar B wil, dus je kunt gerust geduldig wachten totdat het niet enorm druk is om je heen voordat je beweegt om zo de klanten zo min mogelijk in de weg te zitten.

Maar nogmaals, als je de schappen vanuit de achterkant of de onderkant of de bovenkant vult dan heb je in de gangpaden uberhaupt geen robots nodig. Het gaat om de automatisering van het vullen, niet om of een karretje om de klanten heen zou kunnen.
Zelfscan is het ook net niet. De helft van de tijd (vgm vaker als je dingen verwijderd en opnieuw scand) wordt je ertussenuit gepikt voor een steekproef en ben je dus alsnog langer bezig.
De enige reden dat je er vaak uitgepikt wordt is als je er in het verleden fouten mee gemaakt hebt. Ik kom ongeveer 10 keer per week bij AH (zit om de hoek) en wordt misschien 1 keer per maand gecheckt en dan zijn het de 5 bovenste producten in m'n tas. Heerlijk om langs die enorme rijen te lopen...waarom mensen daar nog vrijwillig in gaan staan 8)7
Bij de AH is het gekoppeld aan inderdaad je 'controle historie', maar ook aan de vestiging. Als je in een voor jou onbekende AH komt wordt je er altijd uitgehaald.

Maar bij de Jumbo bv. heb je geen bonuskaart, en daar zijn de controles dus random (of ik weet niet welke controle methode ze daar voor gebruiken)
Ik ging even uit van AH inderdaad. Bij Jumbo heb je nooit lange rijden in principe dus daar is de noodzaak ook veel minder voor mij.
Ja random maar de computer bij de Jumbo kijkt ook naar het totaal bedrag en soort van artikelen. Als je alleen een pak melk in je mand hebt zitten wordt je er niet uitgehaald.
Zelfscan werkt dan als een malle, die tijd waar jij het over hebt zijn het checken van 3 produkten in je tas, duurt nog geen 30 seconden.

Die "uphill battle" gaat echt wel gewonnen worden, dat is namelijk het doel van een bedrijf: zo efficient en goedkoop mogelijk werken. Er is geen baas die daadwerkelijk personeel wil hebben.

Zodra het autonoom rijden er daadwerkelijk is gaan er heel wat banen aan. Zo ook aan de robots, die worden goedkoper dan werknemers en zeiken niet.
Ik ben bij de plaatselijk AH er 3 van de 4 keer uitgepikt voor een steekproef. En iedere keer:"Ja sorry meneer tassen moeten leeg, het systeem geeft een fout." En als blijkt bij de scan van je bonuskaart dat de boodschappen van vorige keer niet uit de zelfscan is verwijderd moet je bij kassa 1 gaan staan en dan moet je wachten op iemand met de juiste inlog en bla bla.

Ik doe gewoon niet meer aan zelfscan. Ik heb het er helemaal mee gehad. Ik doe het om tijd te besparen, niet om extra tijd kwijt te zijn.
Lekker online je boodschappen bestellen.
 • direct af te rekenen zonder wachtrij
 • nooit een steekproef controle
 • zelf geen reistijd
mogelijk in de toekomst:
 • kopen op basis van een recept
 • inventaris automatisch aanvullen op basis van je voorraad
kan gewoon, hebben we helemaal geen winkel voor nodig.
Mja, dat had ik ook graag gewild en de plaatselijke AH biedt dat ook aan.

Maarrrrrr:
 • Lang niet alle artikelen in de winkel zijn online beschikbaar
 • Online winkelen is tergend ingewikkeld voor een supermarkt. Kun je 1 artikel niet vinden, kun je het hele gerecht niet maken. Moet je weer alles uit het winkelmandje prutsen en een nieuw gerecht bedenken. Het enige wat zou kunnen werken is dat zodra je een gerecht kiest er allerlei gerelateerde artikelen worden voorgesteld die dan ook echt in voorraad zijn.
Ik zie dit alleen gebeuren als ze het mogelijk maken om artikelen te groeperen per gerecht. Dus je kiest 'macaroni a la PhilipsFan' en hij dondert meteen gehakt, een groentepakket, een potje saus en een doos macaroni in het winkelmandje, in de goede verhoudingen. En vraagt of je er nog parmesaanse kaas bij wilt :)

Wat wel handig is als je eenmaal een online lijstje hebt, is dat je steeds hetzelfde kunt bestellen. De meeste artikelen koop je elke week weer...

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 6 december 2016 03:10]

Ik heb bij de Jumbo E-commerce gewerkt. Het geld wat er bij moet om u de dagelijkse boodschappen voor dezelfde prijs als in de winkel aan te kunnen bieden is belachelijk. De handling verplaatst zich gewoon van vakkenvuller naar boxvuller. Maar goed, we zullen het zien, het is nu nog marginaal.

Lang niet alle artikelen in de winkel zijn online beschikbaar
De reden dat Jumbo dit wel via een picking DC doet is omdat het assortiment juist dan vele malen groter is.

[Reactie gewijzigd door Plexodus op 6 december 2016 06:10]

Que? Ik maak wekelijks gebruik van "picnic" en de groentes en fruit die ik daar bestel zijn altijd knettervers..soms zijn de bananen nog zelfs groen.
En daarom heeft een ex collega van mijn stief vader hem om hulp gevraagd omdat de vers afdeling een grote bende is. Omdat ze te veel moeten ophalen omdat het niet goed is. Nee geef mij maar een store waar ik zelf mijn groente en fruit kan pakken.
Ik ben het ook wel met je eens. En voor dit soort dingen, kun je het beste met je eigen portemonnee stemmen.

Gewoon winkelen bij degene die wel cashiers hebben.

En als je het voor sommige dingen, wat korter hebt en de andere goedkoper is, daar doen.

Het automatisch doen is er al eigenlijk een tijdje. Zie de benzine stations die helemaal automatisch zijn. Behalve voor het 'vakkenvullen'.
Gewoon winkelen bij degene die wel cashiers hebben?

Dat is makkelijk gezegd, maar als de geautomatiseerde winkel 10% goedkoper is is de beslissing snel gemaakt. Dat goedkoper hoeft alleen maar tijdelijk. Dood concurreren noemen ze dat.

Benieuwd of de laatste slagers en groenteboeren nog blijven staan.
Of ze blijven bestaan?

Jazeker, maar niet zoveel als er ooit waren. En wat ze doen is specialistisch werk waar de supermarkt geen ruimte voor heeft.
Anoniem: 382732
@Yariva5 december 2016 21:33
Het is maar de vraag of we het met de veranderende demografie de huidige inzet van arbeidskapitaal kunnen volhouden. Als we bijvoorbeeld de huidige zorg willen volhouden met de vergrijzing zijn er iets van 400.000 mensen extra in de zorg nodig. Dat red je dus niet door de manier van werken hetzelfde te houden.
Precies, dit soort praktijken maken de rijken alleen maar rijker en de maatschappij zal daaronder lijden door de vele uitkeringen die betaald moeten worden.
In een klap een kwart van je personeel kwijt (met minimum loon?) Ik zou het wel weten.
Zijn veelal jongeren; zitten dus ver onder minimum loon.
Ik snap de logica niet helemaal. Het minimumloon start gewoon vanaf 15 jaar?
Nou ja, ik zou dat niet zo omschrijven.

Het minimumloon voor een 15jarige is 2,64 [1]. Het minimumloon voor een 23jarige is 8,80 [1]. Natuurlijk zit er afhankelijk van de baan verschil in efficiëntie. Maar dan nog blijven jongeren goedkope arbeidskrachten voor supermarkten. Supermarkten staan te springen om ze aan te nemen.

[1] https://www.minimumloon.nl/
2,64 is nog steeds ongelofelijk duur in vergelijking met de paar centen die je betaald voor stroomkosten van apparatuur ;) Ondanks dat een machine het (nu) misschien 10 keer zo langzaam doet, is het nog steeds kostenefficiënt voor een 100ste van de prijs.
Kan zijn, maar de vergelijking met minimumloon van een 23+ jarige gaat niet op.

Naast deze innovatie van Amazon heb je ook self service / buffet, supermarkten hebben bezorgservices, en er zijn supermarkten waarbij je je boodschappen scant.

Bij dat laatste maakt men gebruik van steekproeven.

Verder zijn er diverse supermarkten waarbij wanneer jij #3 of #4 in de rij bent, je je boodschappen gratis krijgt.
Waarom zouden producten niet goedkoper worden? Als je minder kosten hebt en er nog steeds gezonde concurrentie aanwezig is tussen supermarkten, zullen de prijzen allicht dalen.

En caissière is over een paar jaar gewoon een ambacht, net als bv de kolenboer. Nieuwe tijden, nieuwe beroepen.
Omdat je dalende kosten niet een dalende prijs hoeft te betekenen. Goedkoper maak je het alleen als je als eigenaar daardoor onder de streep meer over houdt, dus op prijs concurreert. Maar als je het niet doet steek je het handig in je zak.
Ooit gehoord van 'prijzenoorlog' bij de supermarkten? Supermarkten beconcurreren elkaar extreem sterk op de prijs. Er zal geen supermarkt zijn die ervoor kiest om te besparen op arbeid zonder daarbij de lagere kosten als een competief voordeel te gebruiken in deze concurrentiestrijd. De hele bestaansreden van de supermarkt was immers het verlagen van kosten door het verminderen van de benodigde arbeid per klant. Kruidenierszaken, waarbij de medewerker alle producten voor de klant bij elkaar zocht, zijn niet voor niets vervangen door wat we nu kennen.
Ik ken de prijzenoorlogen wel hoor, moeilijk om die niet te zien. Maar de relatie tussen costing bij een supermarkt en schapprijs is een heel stuk complexer dan arbeid weg -> prijs omlaag. Het is niet zo dat als de arbeid weg is de prijs omlaag duikelt, aan 't einde van de rit is de totale winst die de aandeelhouders relevant vinden, hoe die bereikt is vinden ze vaak minder relevant. Wat ik gewoon wilde uitleggen is dat het niet dat goedkoper -> product dus goedkoper is.
Dit maakt het wel meteen nog moeilijker voor niet ketens om te kunnen concurreren met supermarkten als die de kosten nog verder omlaag kunnen drukken. Dat is misschien leuk op de korte termijn omdat je minder aan boodschappen kwijt bent maar uiteindelijk betekent dit dat het veel moeilijker wordt voor nieuwe spelers om door te breken op de markt wat uiteindelijk meer monopolies in de hand werkt.
Klopt, ik zeg ook niet dat het een goede ontwikkeling is ;)
Supermarkten hebben zelfs zo'n machtspositie dat ze eenzijdig prijsverlagingen opleggen. Normaal gesproken hoor je daar nooit wat van omdat men het normaal vindt, totdat een keer een leverancier besluit om ook zijn spierballen te laten zien, en dan krijg je zoiets als een paar jaar geleden, dat een paar weken geen Grolsch te koop was bij de Appie. Dat is natuurlijk iets dat alleen een leverancier met een voldoende 'trouw' publiek kan doen met enig effect.

[Reactie gewijzigd door martenjacobs op 5 december 2016 19:27]

Anoniem: 382732
@simon5 december 2016 21:35
En hoe zal Amazon dan een marktpositie verwerven? Mensen gaan wellicht een keer boodschappen doen om te kijken hoe het gaat, maar het moet uiteindelijk wel een flinke meerwaarde hebben voordat mensen van winkel veranderen. Prijs is 1 van de weinige dingen waarop er geconcurreerd kan worden. Daarvoor willen mensen nog wel een keer van winkel veranderen.
Omdat de AH ook niet goedkoper is wanneer je de zelfscanner gebruikt ;)
Voor sommige mensen wel ;)
Ik word anders regelmatig even gecontroleerd wanneer ik de zelfscanner gebruik. Dit gaat geheel random, dat weet ik. Maar toch is er echt wel controle dat mensen niet zomaar dingen meenemen zonder ze te scannen.
Het was ook een grapje natuurlijk. We hadden laatst toevallig wel een discussie over het kopen van een hele kar vol worstenbroodjes en knakworsten. Stel ik gooi 40 blikken knakworst en 40 pakjes worstenbrood in m'n wagen, en ik scan er 30 en 30. Bij een controle zullen er vaak vooral een aantal producten als steekproef genomen worden (in opdracht van de kassa die willekeurig selecteert). Maar alle producten in de wagen staan wel op de bon, maar niet in voldoende aantallen. Tenzij ze echt 80 producten gaan tellen, komen ze hier op deze manier niet achter.

Maar dit is nu wel erg offtopic.
Ik denk dat puur om de sociale interactie, er inderdaad altijd wel wat cassieres overblijven. Maar voor de mensen die dat niet willen is het wel erg leuk natuurlijk.
Ik begrijp heel goed dat ouderen banken tegenwoordig erg slecht vinden. Alles moet online, maar mijn oma heeft niet eens een computer. Dat moeten we niet ook in de supermarkt krijgen.
Zelf vind ik het zelfscannen en afrekenen bij de AH erg fijn.
Dat is ouderwets denken. De postbeambte op het postkantoor, juffrouw Jannie van de koffie de NS-treinkaartjes verkoopster allemaal van de categorie schillenboer en lampenpoetser. En straks dus degene achter de kassa's: ingehaald door de tijd.

Voordeel is dat ook deze techniek weer hele nieuwe banen oplevert. Totdat deze ook weer hopeloos ouderwets zijn. :P
Ja vond ik ook altijd met de kolenboer. Nu ben ik de enige die elke zaterdag naar Limburg rij met een aanhanger en de hele dag bezig ben om m'n kolenhok vol te scheppen.
Why not both?

Een kassa voor mensen zoals ik die een hekel hebben aan sociale interactie en rennend de winkel doorgaan en proberen die vervloekte Roemeen met zijn accordeon te negeren en een kassa voor leuke mensen.
Makkelijk hoor, maar komen er dan niet nog meer mensen zonder baan?
Dat is wel waar we naartoe willen natuurlijk. Werken is steeds meer achterhaald aan het worden. De eerste echt grote stappen worden nu gezet. Maar het gaat nog wel een hele tijd duren voordat dat ook echt helemaal rond is.
Social contact ook blijkbaar. Duizenden zullen euforisch zijn (zonder te tonen natuurlijk) dat ze geen kassierster in de ogen meer moeten kijken of moeten antwoorden op rare vragen zoals "wenst u een zakje?" - ze moeten dan ook hun oortjes uit hun oren halen om de vraag te verstaan. Een heel gedoe.

Nee lekker van thuis uit vertrekken. Laptop dicht, bus opstappen zonder woord te zeggen tegen chauffeur. Winkel binnen met smartphone in de hand en voor hun deo is uitgewerkt zitten ze al lekker weer achter de laptop thuis terwijl hun glutenvrij maal staat te pruttelen.

Nee serieus. Ik vind het altijd vreemd. Dat bepaalde dingen geautomatiseerd worden, dat begrijp ik nog. Een vriendelijke robot die de rekken aanvult waar nodig. Of rot fruit uit de schappen haalt.
Volgens mij is dit weer zoiets van "omdat het kan" en een bedrijf modern laten uitstralen. Puur voor de besparing op personeelkost lijkt het mij alleszins niet. Het hele soft & hardsysteem moet ook ontwikkelt & onderhouden worden uiteindelijk. Ik vind het gewoon vreemd dat er blijkbaar een markt zou zijn voor quasi mensloze winkels, waar je dan wel intensief gescand en getrackt wordt. Sowieso gaat de tendens nog verder door getrokken worden als dit een succes blijkt te zijn en zit een halve supercomputer boven de supermarkt alles te regelen. Jouw aankopen, de voorraden, de robots aansturen, ...alles

Wel benieuwd naar de nadelen van het systeem, zoals hier aangehaald. Lijkt mij onwaarschijnlijk dat het al 100% op punt staat. Bugfree.

[Reactie gewijzigd door Mlazurro op 6 december 2016 00:30]

Hmm Mee eens, maar als alles volledig geautomatiseerd zou zijn zouden we juist weer veel meer tijd over houden voor elkaar.
Als alles volledige geautomatiseerd zou zijn, zou Amazon je boodschappen automatisch per drone aan je voordeur afleveren.... ow wacht ;)

Sociaal contact gebeurt toch grotendeels op plaatsen waar je om praktische redenen regelmatig komt en waar veel andere mensen zijn? Er zijn ongetwijfeld voordelen aan verbonden, maar als al die plaatsen en handelingen - de fruitwinkel, de repairrobot in de garage, de bioscoop, het treinstation, de robot achter de cocktailbar, de zelfrijdende taxi... allemaal zonder mensen gebeuren en functioneren... leeft iedereen dan niet wat uiteindelijk in zijn eigen cocoon?

Ik gok dat de grote concerns uiteindelijk gaan voor automatisering - de mensen die er nu werken zijn toch al onderbetaalde robots (kijk naar Walmart...), maar dat kleine lokale (niche)winkels en initiatieven blijven bestaan, op een ander prijsniveau weliswaar.
Hmm je hebt wel een punt zeker. Maar veel mensen vinden het fijn om sociale contacten te hebben op moment naar keuze. Dus ipv sociaal contact te hebben in de supermarkt ga je in je vrije tijd naar een meetup bijvoorbeeld. Althans dat is hoe ik het doe.

Maar ik geef toe dat veel leuke sociale momenten zijn voortgekomen uit spontaan contact in bijvoorbeeld de supermarkt dus je hebt in die zin zeker gelijk. En ja, je hebt steeds meer jongeren die in sociale isolatie zitten (Bekendste voorbeeld is misschien wel die Japanse jongeren die vrijwel niet meer buiten komen)

Ik vind het lastig om hier over te praten omdat dit heel erg grenst aan psychologie en sociologie. Het is een erg complex onderwerp. Is sociale isolatie het gevolg van automatsering? Or zijn beide weer een gevolg van globalisering en kapitalisme bijvoorbeeld? Ik weet het niet...

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 6 december 2016 01:06]

Ik zou het zo fijn vinden als een albert heijn of Jumbo een app zou maken die op basis van je ingevoerde lijstje de perfecte looproute zou maken en de juiste schaphoogte zou aangeven. Nog mooier zou zijn dat ze een AR app hebben die het product laat oplichten. Ik zoek me vaak helemaal rot naar simpele dingen die dan weer ergens anders staan dan ik ze verwacht (omdat een bepaald merk zijn eigen schap heeft voor alles en shit dus niet bij de overige merken staat bijv).
Als je dan van de route afwijkt omdat je iemand tegenkomt en een babbeltje wil slaan, zit je gsm zich dan dood te trillen in je broekzak. "GA TERUG NAAR ROUTE". GA TERUG NAAR ROUTE" ;)

Gewoon een app met een plattegrond van alles zou inderdaad handig zijn voor die paar keer dat je iets niet vindt. Maar het hele nut van een supermarkt is natuurlijk jou loodsen langs allerlei rekken en schappen waar je eigenlijk helemaal niet moest zijn, maar jou proberen te verleiden tot aankoop. De winkel jou dan de kortste (en dus goedkoopste) route aangeven, zou eigenlijk idioot zijn van de winkel.

Tenzij ze natuurlijk hun prijzen aanpassen en je premium betaalt voor snel & efficient winkelen. Of nog meer druk zit op de toeleveranciers qua inkoopprijzen...
Het probleem is dat bedrijven dit niet doen om mensen betaald thuis te laten zitten. Die extra winst gaat naar de directie en aandeelhouders van Amazon. Werken is steeds meer achterhaald en werkloos zijn en een welvaartskloof steeds hipper.
Jawel, maar voor Amazon is dat alleen maar mooi.
Arme minderjarige scholieren.... hun bijbaan kwijt.
Vakken moeten nog steeds gevuld worden... en er zal vast nog genoeg personeel moeten rondlopen.

Maar op de lange termijn gaan 90% van dat soort banen wel verdwijnen.... Kassapersoneel, pakket en postbezorgers, chauffeurs, veel kantoorpersoneel, etc etc...
tja, met de industriele revolutie werd hetzelfde gezegd, banen verdwijnen, andere banen komen erbij....
Komen mensen in de zorg tekort (en geld voornamelijk, waardoor we mensen tekort komen). Dus ik weet nog wel een sector waar mensen kunnen werken en waar mensenwerk tot op heden gewoon niet te vervangen is (persoonlijke aandacht). Nu alleen nog het geld vinden om die mensen daar te betalen, dan kunnen die robots van mij de vakken vullen :)
Anoniem: 382732
@Hedva5 december 2016 21:29
Ook in de zorg zal je robotisering gaan zien. En als mensen er eenmaal aan gewend zijn wordt dat waarschijnlijk helemaal niet erg gevonden. Ik denk niet dat er veel mensen zijn die momenteel hun scootmobiel zouden willen inruilen voor een rolstoel en hopen dat er iemand kan duwen als het hun uitkomt. Die vrijheid kan je ook met andere dingen doen. Ik denk dat de meeste mensen uiteindelijk liever een doucherobot hebben dan moeten wachten op een (vreemde) hulp die ze onder de douche zet.
Hoezo? Die "splitten" wat er binnenkomt, en vullen de vakken bij. Er is hier geen sprake van dat dit automatisch gaat gebeuren.
Heb je wel eens een kijkje genomen in een magazijn van Amazon? Er is echt geen reden dat dit niet automatisch kan. Alles wat een mens kan kan geautomatiseerd worden, waarschijnlijk nog binnen deze eeuw. Misschien niet met dezelfde kwaliteit of a.d.h.v. dezelfde kosten, maar er is weinig reden dat we de mens niet volledig zouden kunnen simuleren en automatiseren.
Anoniem: 382732
@XVI5 december 2016 21:27
Het hangt er van af waar deze winkels komen. Als ze in een drukke/dure stad komen is er niet zoveel ruimte beschikbaar als in een groot magazijn en is het maar de vraag in hoeverre je het kunt automatiseren. Een scholier met een steekwagentje neemt nog altijd minder ruimte in dan een geautomatiseerd systeem.
Ik reageerde op een bericht van MeMoRy, die betreurde dat bijbaantjes van scholieren in winkels zouden verdwijnen. Ik beweerde niets over het magazijn van Amazon, of Coolblue, of welke grote dozenschuiver dan ook.
Je stelling dat 'alles" geautomatiseerd kan worden durf ik ook nog wel te betwijfelen, al kunnen jij noch ik in de toekomst kijken. Laat staan of het wenselijk is om "alles" te automatiseren.
Dit is enkel een initiatief voor kleine supermarkt on-the-go. Men wil helemaal niet de grote boodschappen doen in een supermarkt waar je zo uit bent. Geloof het of niet, maar wij mensen houden van het concept waarbij we ongeveer een uurtje of twee kwijt te raken aan de wekelijkse boodschappen. Het is een bezigheid dat onderdeel is van ons leven net zoals tv-kijken, sporten en werken et cetera.
Als ik boodschappen moet doen ben ik in no-time er uit. Ik ga niet even koffiedrinken of alle gangen door. Bij ons is dat goed te zien, en dan met name de leeftijd die het verraadt.

Zal de perfecte winkel zijn voor de schooljeugd met hun energie drank en croissantje, dat inderdaad zeker. Maar er zijn genoeg die gewoon snel hun grote boodschappen willen halen.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 5 december 2016 18:37]

Jij misschien wel, en een dergelijk dagje uit gun ik je ook echt.
Maar ik heb geen tijd om 2,3 uur per week in een supermarkt te hangen. En al zou ik het wel hebben, dan zou ik dat liever aan iets nuttigs besteden. Het liefst zie ik dat mijn voorraadkast en koelkast zelf producten bestellen mochten deze beneden x % thuis op voorraad zijn.

En dat een bezorgdienst dit automatisch in mijn koelkast kan plaatsen,

[Reactie gewijzigd door Automark op 5 december 2016 22:36]

Wie hangt er nou twee uur in de supermarkt rond? Heb wel wat beters te doen hoor.
Dat is nou niet echt een rotsvast iets hoor volgens mij. Ik heb dat gevoel totaal niet. Als ik een supermarkt binnenga dan heb ik al in gedachte wat ik wil, en daar hou ik me aan. Ik weet inderdaad dat sommige mensen lekker gaan 'browsen' voor producten maar heb toch het idee dat het grote plaatje langzaam veranderd.
Mijn eerste reactie is natuurlijk "vet". Echter, als dit (en veel andere projecten) wordt doorgezet gaat dit gigantisch veel banen kosten. Dit gaat economisch voor NL en andere landen grote problemen opleveren die de overheid niet het hoofd kan bieden.

[Reactie gewijzigd door virtualite op 5 december 2016 18:01]

De enige banen die het gaat kosten zijn mijns insziens de kassamedewerkers. Iedere slimme ondernemer die een supermarkt met zo'n systeem heeft gaat toch echt nog wel een servicebalie neerzetten voor mensen met vragen of klachten, ook zullen er (totdat zelfvullende schappen betaalbaar worden) mensen zijn die die schappen aan moeten vullen.
Hoewel je misschien denkt dat dit door elfjes gebeurt, is het grootste deel supermarkt personeel toch echt het team dat vrijwel niet in contact is met de klant.
Er zijn een hoop kassa medewerkers. Echter, het is niet alleen deze automatisering. Denk bijv. aan de automatisering in magazijnen en bij de post. Iets verder in de nabije toekomst de zelfrijdende (vracht)wagens.

Noem me een doem denker maar uiteindelijk zal blijken dat de automatisering zorgt voor gigantisch veel verlies van banen. Als we in dit tempo doorgaan zullen er hele economieën kapot gaan omdat de lasten voor uitkeringen niet zijn op te brengen.

Automatisering is technisch hartstikke mooi en erg effectief op de korte termijn.

Wanneer dit ten koste gaat van vele banen zit je met grotere problemen. Als er vervolgens geen geld is om de diensten af te nemen of de producten te verkopen zal dit averechts gaan werken
Door nieuwe technologieën kunnen er idd beroepen verdwijnen of zeldzaam worden, naar is dit zo erg? Want aan de andere kant creëert dit ook weer beroepen/banen. Bv. ik werk als software ontwikkelaar, 100 jaar geleden zou ik dit werk niet hebben kunnen doen. De tijd veranderd nou eenmaal.
Maar niet iedereen kan softwareontwikkelaar zijn. Het werk wordt steeds specialistischer waardoor ik de conclusie trek dat op een gegeven moment machines laagopgeleiden in gaan halen. En daarna middelbaar opgeleiden. En daarna hoogopgeleiden.
Dat is toch het hele doel van de industrialisering?

Mensen kunnen zich nu gaan specialiseren in allerlei zaken waar in het verleden nog geen ruimte voor was. Ik zie dit enkel als een goed iets.
Is door de gehele geschiedenis ook gebleken. Het feit dat wij nu in een (discutabel maar vergeleken met 100, 200 of 1000 jaar geleden) welvarende wereldeconomie leven is vrijwel geheel te danken aan het uitvinden van automatiserings manieren en de mensen die hierdoor zich konden specialiseren.
Het klinkt misschien erg hard om het zo te zeggen maar die laag opgeleiden hebben dan pech totdat de nieuwe generatie die meer gespecialiseerd is, heb inhaalt.
Dit gebeurt al in de gehele geschiedenis. De mensen die zich niet aan kunnen passen aan de veranderende wereld worden "helaas" achter gelaten in het stof van de vooruitgang. Als we nooit hadden geprobeerd onze levens makkelijker en comfortabeler te maken waren we nog op takjes in onze grotten aan het kouwen ipv een ijskoud biertje drinken in onze verwarmde huiskamer met dubbellaag glas terwijl de vaat van het sinterklaas-maal automatisch wordt gewassen.
Tijden veranderen en de mensen die dit anticiperen of snel genoeg kunnen reageren dmv bijscholing of investeren in deze nieuwe tijden, zullen nu eenmaal in de problemen komen.
Zoals het nu gaat lijkt het erop dat dat middel en hoog juist eerder gaan doordat puur AI (op software vlak) sneller gaat dan fysieke robots. Ik zie een robot bijvoorbeeld voorlopig nog niet een stuk pijp vervangen van de kraan. Terwijl ik AI wel al binnenkort fancy office jobs zie overnemen.
Aan de andere kant hoeft de mens steeds minder te werken hoe meer taken we door robots laten overnemen. Laat er dan meer tijd en ruimte zijn om andere belangrijke dingen te doen: (ouderen)zorg, vrijwilligerswerk, etc... Noem me een dromer, maar in mijn ideale wereld werken mensen alleen nog in "creatieve" en "sociale" beroepen en doen robots het werk dat repetitief en eentonig is. Basisinkomen erbij en je mag werken als je dat wil, maar mag ook met een bepaalde basiswelvaart thuis zitten. De meeste mensen gaan vanzelf "iets" doen.
Waarom? Er wordt toch dezelfde 'economische arbeid' geleverd?
De vraag is of diezelfe economische waarde door minder mensen geleverd wordt.

Het antwoord op die vraag is of het hoofddoel is, meer bieden, of hetzelfde bieden voor lagere kosten. Het is bijvoorbeeld maar zeer de vraag of de grote dagelijkse boodschappen op korte termijn vervangen worden. In de USA zijn marges op supermarkten aanzienlijk groter dan Nederland (het goedkoopste supermarkt land in de westerse wereld), en zie je dat dit soort initiatieven vrijwel altijd zijn als en-en. Ofwel, snel een - duurder - broodje pakken, meer kopen, duurdere producten kopen, etc.

Ook kan voorraadbeheer wellicht beter omdat je meer nog detail krijgt in wat mensen kopen. Dus dus wellicht zit hem de winst niet in personeel, maar afschrijving en minder voorraad (= rente op leningen, want alles gaat op krediet). Jaren geleden toen ik in mijn eerste bijbaantje vakken vulden, viel me op hoeveel voorraad men had. Nu echter kon ik laatst eens kijken in de magazijnen van zo'n Amerikaanse mega-supermarkt. Tot mijn grote verbazing bijna nul voorraad muv heel selectieve hardlopende producten.

Maar zelfs als de dagelijkse boodschappen ook zo gaan op termijn, is er wel een nieuwe soort personeelsleden voor nodig. Dus dan nog is het banenverlies beperkt, want die X kassieres wordt vervangen door Y technici.

En de kosten die je bespaart (want loonkosen Y zullen lager zijn dan loonkosten X), zjin weer geld dat je elders uitgeeft.

Dat brengt mij op het belangrijkste: een samenleving moet vooral zorgen dynamisch te zijn en de altijd wijzigende banenmarkt op te kunnen vangen. Veel banen die vandaag bestaan, bestonden niet eens op papier zo'n 30 jaar geleden.
Zouden we over 30 jaar nog naar de supermarkt moeten voor ons eten en overige huishoudelijke boodschappen dan? Of is het laten bezorgen dusdanig ingeburgerd dat er nauwelijks nog supermarkten zijn en alles vanuit centrale depots van AH/Jumbo/Aldi/Lidl/Dirk wordt verstuurd?
Moeten denk ik niet, maar gaan vaak wel. Net zoals we nog steeds soms naar klerenwinkels gaan ook al kun je alles online kopen. De supermarkt zal dus inderdaad haar storefront wellicht verkleinen tov nu, maar niet verdwijnen.

Maar aan de andere kant, zolang er nog enorm verzet is tegen bredere bezorgtijden (na 18:00) zal bezorgen lastig blijven op grotere schaal. Immers een paketje haal ik op, maar mijn dagelijkse laat staan wekelijkse boodschappen niet zo snel. (Keerzijde is echter wellicht dat er ook nog steeds groot verzet is tegen ruimere openingstijden van supermarkten, maar ik denk dat dat minder zwaar weegt.)

Ook is Nederland redelijk uniek dat de supermarkt marges echt filterdun zijn, en er dus weinig marge is om te bezorgen. En ik denk dat de meeste mensen niet bereid zijn de noodzakelijke premiums te betalen om alles te laten bezorgen. Als je bijvoorbeeld kijkt wat Amazon Prime (dagelijkse bezorging, binnen 2 uur) daarvoor in de VS rekent, denk ik dat veel mensen dat niet willen of soms zelfs kunnen betalen.

Plus dat mensen altijd bereid zijn zelf te rijden als ze een paar euro kunnen besparen.

Ik denk dus eerder een splitsing waarin het middensegment verdwijnt ten gunste van of grotere supermarkten (buiten het centrum) die zich richten op het onderste prijssegment om goedkoop in te laden, en kleinere en meer specialistische 'Go' modellen op strategische plaatsen waar kwaliteit maar dan ook prijs een premium heeft.
Moeten denk ik niet, maar gaan vaak wel. Net zoals we nog steeds soms naar klerenwinkels gaan ook al kun je alles online kopen. De supermarkt zal dus inderdaad haar storefront wellicht verkleinen tov nu, maar niet verdwijnen.
Dat zal wel, maar ik verwacht dat we dan eerder de richting opgaan zoals in Frankrijk het geval is: één grote supermarkten buiten de stad ipv enkele kleinere in het stadscentrum (niet alle kleintjes in het centrum zullen verdwijnen natuurlijk). Ik woon zelf in een dorp met 14000 inwoners en we hebben maar liefst 4 3 supermarkten om uit te kiezen (de Plus is net failliet gegaan), mijns inziens blijft er daar maar een van over als we een jaar of 20-30 verder zijn :)
Maar aan de andere kant, zolang er nog enorm verzet is tegen bredere bezorgtijden (na 18:00) zal bezorgen lastig blijven op grotere schaal. Immers een paketje haal ik op, maar mijn dagelijkse laat staan wekelijkse boodschappen niet zo snel. (Keerzijde is echter wellicht dat er ook nog steeds groot verzet is tegen ruimere openingstijden van supermarkten, maar ik denk dat dat minder zwaar weegt.)
Dat verzet valt volgens mij wel mee, want bij menig bezorgdienst kun je al kiezen voor bezorging in de avonduren. En ach, desnoods haal je het op bij een afhaalpunt... En supermarkten zijn wat mij betreft al lang genoeg open. Bij ons in het dorp kan ik iedere avond tot 20 uur en op vrijdag tot 22 uur boodschappen doen en iedere zondag van 10 tot 18 uur als je de zaterdag te druk vindt. Ik denk dat de extra klandizie die je trekt met openingstijden tot middernacht zeer minimaal gaat zijn, behalve misschien in studentensteden.
Ook is Nederland redelijk uniek dat de supermarkt marges echt filterdun zijn, en er dus weinig marge is om te bezorgen. En ik denk dat de meeste mensen niet bereid zijn de noodzakelijke premiums te betalen om alles te laten bezorgen. Als je bijvoorbeeld kijkt wat Amazon Prime (dagelijkse bezorging, binnen 2 uur) daarvoor in de VS rekent, denk ik dat veel mensen dat niet willen of soms zelfs kunnen betalen.

Plus dat mensen altijd bereid zijn zelf te rijden als ze een paar euro kunnen besparen.
Ik denk dat daar wel verandering in komt de komende jaren. We hebben steeds meer tweeverdienerhuishoudens waarbij de vrije tijd op een gegeven moment de beperkende factor is. En mijn vrije tijd is wel een paar euro waard. Niet voor niets zie je ook steeds meer diensten die je helpen in het huishouden of met de tuin, dat besteden steeds meer huishoudens uit :)
Ik denk dus eerder een splitsing waarin het middensegment verdwijnt ten gunste van of grotere supermarkten (buiten het centrum) die zich richten op het onderste prijssegment om goedkoop in te laden, en kleinere en meer specialistische 'Go' modellen op strategische plaatsen waar kwaliteit maar dan ook prijs een premium heeft.
Dat denk ik ook :) Die kleintjes verkopen gewoon wat je vergeten bent en de grote wat de webshop even niet kan leveren en aan de mensen die winkelen in een supermarkt een sociaal gebeuren vinden :P
Eindelijk! Hier droom ik al zolang van. Het kan nooit lang meer duren voor we dit in Nederland ook gaan zien. Echt een hele fijne ontwikkeling. Dit gaat een hoop drukte schelen in winkels.

[Reactie gewijzigd door DJVG op 5 december 2016 17:57]

Welke drukte gaat het schelen ten opzichte van de huidige zelfscankassa's?
Ik heb de ervaring dat zelfscan kassa's over het geheel trager zijn den de gewone kassa's
Om te beginnen loopt de helft van de mensen onhandig te scannen en dan staan ze omdat het niet lukt gewoon in de weg in een gangpad. En bij de kassa, dan moet er nog steeds worden afgerekend. Tenzij er een steekproef is, dan mag alles nog een keer gescanned worden
Ik mik zonder te kijken alles wat ik nodig heb in een kar en laat het scannen door een kassière die dar 20 keer handiger in is dan ik. Ik zie bij bv Hoogvliet of Plus dat de mensen zich haast staan te verdringen voor de scankassa terwijl de gewone kassa's hooguit één wachtende hebben.
Mijn ervaring is dat bijna niemand gebruik maakt van de zelfscan kassa bij de AH. Op schiphol wil het nog wel eens storm lopen, maar als het druk is sta ik liever ook in de rij voor de normale kassa, niks is zo irritant als op iemand wachten die dan met een heel dom gezicht 10 euro probeert te proppen in de kassabon gleuf.
LOL Herkenbaar ja, maar dat zijn wel allemaal dingetjes die te maken hebben met het nieuw zijn van de techniek. Langzaam aan zal het meer en meer gebruikt worden maar dat gaat meestal nou eenmaal niet zo snel.
In BE

Mijn ervaring is dat het selfscan wel werkt maar om vlot buiten te geraken er te weinig selfscan kassa's zijn. Natuurlijk als ik de selfscan neem wil ik niet nog eens wachten aan de kassa maar die kassa gaat op zich wel altijd vlot vooruit. Als je er iets op zegt dan is het selfscan mag ook altijd aan een gewone kassa aanschuiven...

Wat betreft de steekproef, scannen ze alles bij jullie? Hier nemen ze een paar producten uit, meestal wat duurdere dingen die onderaan liggen. Zo scannen ze een product of 5 als proef. Als het niet goed is verwijzen ze je door naar een gewone kassa.
Uiteraard houden ze bij wat je koopt en wanneer, hoeveel keer je al gecontroleerd bent, hoe lang je in de winkel bent geweest, zou mij zelfs niet verwonderen dat de selfscan toestellen een navigatie heeft zodat ze kunnen zien waar je overal geweest bent in de winkel. Al die data gebruiken ze om een risicoprofiel op te kleven, in het begin werd ik regelmatig gecontrolleerd, tegenwoordig zelden of nooit.
Dat ligt misschien meer aan de supermarkten die jij bezoekt. Bij de Albert Heijn waar ik winkel heb ik nog nooit hoeven te wachten op een lege snelkassa. Gangpaden zijn breed genoeg. En bij een steekproef scannen ze niet alle boodschappen, maar pikken ze er maximaal vijf uit. Dat vind ik wel efficiënter en makkelijker dan wachten bij de kassa, alles uit mijn karretje halen en weer in mijn karretje leggen.
Betalen gaat snel zat met contactloos betalen. En het bespaart me tijd om nee te zeggen tegen alle koopzegels, spaarzegels, Airmiles korting en andere onzin.

[Reactie gewijzigd door Klik_Hier op 5 december 2016 18:58]

Wordt die kassa door een persoon bemand dan? Ik gebruik alleen de zelfscanners van de AH en daar stop je de scanner gewoon in z'n houder terug, scan je je bonuskaart en pin je het bedrag. Daar heb ik zelfs nog nooit een rij meegemaakt. Als er controle is, scant een medewerker voordat je pint, ongeveer 5 artikelen en kun je verder.

Dan klinkt de oplossing waar jij gebruik van maakt inderdaad aardig halfbakken. Is dat bij de Hoogvliet en de Plus gelijk?
Ik heb de ervaring dat zelfscan kassa's over het geheel trager zijn den de gewone kassa's
Om te beginnen loopt de helft van de mensen onhandig te scannen en dan staan ze omdat het niet lukt gewoon in de weg in een gangpad. En bij de kassa, dan moet er nog steeds worden afgerekend. Tenzij er een steekproef is, dan mag alles nog een keer gescanned worden
Ik mik zonder te kijken alles wat ik nodig heb in een kar en laat het scannen door een kassière die dar 20 keer handiger in is dan ik. Ik zie bij bv Hoogvliet of Plus dat de mensen zich haast staan te verdringen voor de scankassa terwijl de gewone kassa's hooguit één wachtende hebben.
Nog nooit meegemaakt dat ik heb moeten wachten bij de zelfscan kassa. En ook ik mik wat ik nodig heb in mijn karretje en scan het artikel ondertussen. En bij het afrekenen kijk ik dan naar de rij die er bij de gewone kassa staat terwijl ik kan kiezen uit 10 vrije zuilen om af te rekenen. Elke keer weer.
Anoniem: 382732
@Ortep5 december 2016 21:36
Het valt me altijd op dat in de meeste buitenlanden het bij zelfscankassa's altijd sneller gaat dan hier. Zijn wij technisch achterlijk of is er een andere reden?
Dat je niet moet wachten tot er een zelfscankassa beschikbaar komt ?
Ik denk dat het in de jaren dat ik due bij AH gebruik misschien één keer is gebeurd. Verder is er (hier) altijd wel een vrij. Bij de Jumbo en de Hoogvliet werkt het inderdaad niet handig.
Onlangs naar Ikea geweest en lange rij aan de selfscankassa's. Minder dan ad gewone kassa's maar toch nog te lang. Ik had een artikel mee maar heb het moeten 'wegsmijten' omdat ik nog ergens moest zijn en ik niet kon wachten.

Dit is dus een prachtige ontwikkeling en ik hoop dat dit vlug bij ons ook ingevoerd gaat worden. Aanschuiven aan kassa's is alleen maar tijdverlies. Moest eigenlijk al veel langer iets op gevonden worden.
Komen jullie nog in een supermarkt dan? Ik zet geen poot meer buiten de deur, laat die jongens van de Albert het maar lekker binnen zetten.
Tja, wonende in een boerengat, heeft zo zijn nadelen.

Lange weg te van, voor "the net" nagespeeld kan worden hier
Gewoon naar buiten lopen in de plaats van de te wachten op slecht werkende scanners.
Neen dat is juist het idee van dit soort supermarkten :>

[Reactie gewijzigd door Snake op 5 december 2016 18:29]

Er staat toch heel duidelijk op die foto te lezen: "Just walk out" :P
Nee, dat is Amazon Go. }:O
daarom winkel ik bij de jumbo vaak maar 1 wachtende voor u :D
Leuk idee, maar ik ben bezorgd over de sociale veiligheid. In het filmpje zie je alleen millenials lekker winkelen, maar hoe voorkomen ze dat straatjongens deze winkel als hangplek gaan gebruiken? Of bejaarden die er de hele dag de koffieautomaat leegslurpen (en iedereen van commentaar voorzien)?
Er zullen nog altijd mensen aanwezig zijn om o.a. de schappen te vullen, dus iemand die een oogje in het zeil houdt zou je altijd nog wel hebben. Ook in deze winkels. En door de camera's heb je een beter overzicht.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 5 december 2016 20:08]

Tot ze dat ook gaan automatiseren met robots of zo...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee