Albert Heijn start kassaloos betalen met Android-smartphones

Albert Heijn heeft de eerste To Go-winkels in Amsterdam uitgerust met Tap-to-go-functionaliteit. Klanten kunnen een kaart of Android-smartphone met nfc tegen prijskaartjes houden en de winkel uitlopen.

Gebruikers moeten de Tap-to-go-app installeren en een speciale kaart of hun Android-smartphone tegen het schaplabel bij producten in de Albert Heijn To Go houden. Nadat ze de winkel uitlopen, wordt automatisch een opdracht voor automatische incasso naar de rekening van de klant gestuurd. Het afschrijven hiervan kan vervolgens twee tot drie werkdagen duren. In de app kan de gebruiker de inhoud van zijn winkelmandje zien.

In eerste instantie start AH met twee To Go-winkels in het Academisch Medisch Centrum, maar op termijn moeten alle tachtig To Go-winkels van de technologie voorzien worden. Albert Heijn werkt ook aan een iOS-app voor kassaloos betalen, maar wanneer deze gereed is, is niet bekend. Ook heeft het bedrijf het over een Windows-applicatie. In december 2017 startte AH met de eerste tests voor kassaloos betalen, op het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam.

In de VS heeft Amazon kassaloze winkels geïntroduceerd, terwijl de Spar in België kassaloos winkelen mogelijk maakt met qr-codes bij de productlabels.

Albert Heijn Tap to goAlbert Heijn Tap to go

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

24-09-2018 • 07:45

292

Submitter: donleo123

Reacties (292)

292
278
115
2
0
119
Wijzig sortering
Albert Heijn werkt ook aan een iOS-app voor kassaloos betalen @ Artikel

Ik dacht dat er hevige restricties aan het gebruik van NFC op iPhones zat? Ik ben nieuwsgierig hoe ze dit voor elkaar gaan krijgen.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 24 juli 2024 20:09]

Lezen is mogelijk sinds iOS11, schrijven kan je (nog) niet. En met lezen heb je normaal gezien genoeg om te kunnen scannen.
Anders zullen ze QR moeten gebruiken zoals in de Belgische Spar.
QR vind ik sowieso veel beter. Wat een onzin is het om voor elk flesje water een NFC chip te maken...

Edit: Excuus, verkeerd begrepen.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 24 juli 2024 20:09]

NFC chips zitten in de prijskaartjes, niet geplakt op de artikelen.
Daarnaast inderdaad wat raar aangezien elk artikel al een barcode heeft om te scannen. Waarom nu NFC erbij?
Gebruiksgemak. Ik scan regelmatig producten met mijn telefoon (om bij te houden wat ik eet), maar soms is het toch even hannesen voor hij de barcode kan lezen (hangt vooral ook van de verpakking af). Een NFC chip in het label onder de producten in het schap is eenduidig, werkt altijd hetzelfde en is snel. Dit gaat erg helpen met de acceptatie van zo'n nieuwe methode. Uiteindelijk wil Albert Heijn dat zoveel mogelijk mensen dit gaan doen dus dan wil je het zo simpel mogelijk maken.
JA daar heb je gelijk in, bij sommige producten is het friemelen voordat de barcode goed werkt.
Of je scanned de barcode van het prijskaartje aan het schap. Net zo makkelijk lijkt me
Dit valt nog best tegen bij volle schappen, dan scan je meerdere barcodes tegelijk en moet je aangeven welke het is. Met NFC tik je gewoon op het prijskaartje. Nadeel is dat NFC vaak niet goed werkt met een hoesje. En gebruikers weten vaak niet waar de NFC chip zit in hun toestel.
Als nfc niet werkt met een hoesje dan is hij te dik of bevat hij metaal. Dat is dan een domme fout van de hoesjesfabrikant.
Ben ik met je eens, maar in de praktijk merk ik dat het hoesje vaak voor problemen zorgt bij een app van ons, zowel Android als iOS. Bij iOS gaat het beter omdat de chip rechtsbovenin zit (vanaf de voorkant gezien)
Ik heb nergens last van met NFC scans van tags, nfc in id of passpoort zowel niet bij mijn s4, moto x play en nu mijn s9 ook niet. Ik heb altijd normale tpu hoesjes gehad en dat werkte prima.

(Waarom de -1, lees de convo)

[Reactie gewijzigd door LNDN op 24 juli 2024 20:09]

Veel mensen weten ook gewoon niet waar de nfc chip zit. Dacht zelf altijd dat hij midden op mijn telefoon zat en dat werkte prima bij nfc betalingen, maar kwam er bij het schrijven van een passieve nfc chip achter dat hij midden bovenin zit. Sindsdien gaat het lezen van passieve chips vloeiend en zonder enige vertraging (met hoesje en metalen achterzijde telefoon ).
Nee hoor, ik moet soms zelfs zonder hoesje vaak klooien voordat ie het pakt.

Het is gewoon niet geimplementeerd om direct goed contact te maken, misschien door kostenbesparing ik weet het niet.
Welke tel heb je nu dan?

Een RFID/NFC tag hoor je bij een Android tel in het midden stil te houden waar vaak dus de antenne zit. Dit, omdat passive tags ff nodig hebben om wakker te worden. Je tel zou het binnen 2 seconden de tag moeten herkennen om daarna de inhoud te scannen. Het scannen zelf kan afhankelijk van de kwaliteit van de tag langer duren. Cheape tags en complexe tags duren langer om te scannen dan kwalitatief betere (en soms duurdere) tags of tags die simpel zijn.

Ook kan het zijn dat je gewoon de tag verkeerd scant. Net als die oudjes die de ov chipkaart of NFC-pinpas op de verkeerde plek houden of te snel weer weghalen. :P
Galaxy S7.

Als een telefoonfabrikant de telefoon test moet die kijken of het goed werkt.

Ik heb echter het idee dat zelfs wanneer het niet goed werkt toch de markt op gegooid word.
Nou! Nu je het zegt, ik heb idd wel problemen gehad met NFC in mijn eerste Moto X Play (ik heb er twee gehad, want was goedkoper om een nieuwe te kopen dan het scherm te vervangen). Ik merkte toen dat ook NFC betalingen het ineens niet meer deden. Je kan testen of je NFC het doet, door NFC taginfo te downloaden en je ID/Passpoort (bij de eerste pagina) eronder te leggen. Hij zou het direct moeten doen als de app open staat. Faalt hij, ook al is het maar een paar keer, dan is je antenne/chip niet (meer) goed.
Maar wel een reëel probleem waar mensen tegenaan gaan lopen
Als je cheap wilt zijn, is dat toch echt jou fout. Dat is net als die mensen die goedkope opladers kopen en dan klagen als de kabel smelt of de telefoon langzaam oplaadt. Ik blijf erbij dat het 9/10 keer een user error is als NFC niet werkt. Enige keer dat ik echt een probleem heb met NFC is als af en toe de pin terminal te gevoelig is en niet wacht tot ik de telefoon stil heb waardoor ik steeds een foutmelding krijg. Dan heb ik het over deze terminals
Ben ik het niet mee eens. Je kan niet verwachten van de gemiddelde niet-techy consument dat ze weten dat hun hoesjes-aankoop invloed gaat hebben op de werking van deze nieuwe (als in: dat het nu vaker gebruikt wordt) technologie. En ook al zou je dat wel kunnen, moet je er nog steeds rekening mee houden als bedrijf.

[Reactie gewijzigd door TweakingRens op 24 juli 2024 20:09]

Je kan niet verwachten van de gemiddelde niet-techy consument dat ze weten dat hun hoesjes-aankoop invloed gaat hebben op de werking van deze nieuwe (als in: dat het nu vaker gebruikt wordt) technologie.
De gemiddelde niet-techy consument weet toch ook wel dat om tv signaal te krijgen, er kabeltjes aan gesloten moeten worden? Onder dit soort algemene kennis valt ook onder dat je ff kijkt of je telefoon hoesje niet van lood gemaakt is of 10 meter dik is en dus je NFC niet meer werkt of dat je hoesje niet over de camera valt en dus geen fotos meer kan maken. Zo simpel is het toch echt. Bovendien is 99,9% van de (normale) hoesjes al ontworpen zodat NFC gewoon werkt.

Again als het niet werkt dan heb je een te dik hoesje, dikker dan 1 cm, of bevat het hoesje metaal. Naar mijn weten is nu inmiddels algemene kennis dat NFC (net als bij een OV chipkaart) het beste werkt als er geen storing tussen zit van hoesje of wallet.
Elk artikel heeft toch een barcode, hoe dacht je dat een cassiere scant?

Ik gebruikt gewoon de AH handscanners, veel handiger dan elke keer mijn telefoon unlocken.
Niet altijd, versproducten (groente, fruit, broodjes) bevatten vaak geen sticker met barcode. Deze producten worden bij de kassa handmatig aangeslagen en eventueel gewogen.
Huh scan je meerdere codes? Weet niet hoe dichtbij jij de barcodes op elkar hebt, maar volgensmij moet dat gewoon te doen zijn (en anders moeten ze de lees-afstand veranderen zodat je dichterbij moet).

En waar de nfc chip zit ben je snel genoeg achter na een paar x scannen
Je scant geen barcodes maar rfid tags. Dat is iets anders!
Bij de Jumbo heb ik nog nooit meegemaakt dat dat werkt.
Vaak genoeg staan prijzen of prijskaartjes verkeerd. Zou vervelend zijn als je pas na je betaling erachter komt.
Ik scan regelmatig producten met mijn telefoon (om bij te houden wat ik eet), maar soms is het toch even hannesen voor hij de barcode kan lezen
Ik gebruik al maanden telefoon voor het scannen van boodschappen met de appie app en dat gaat opvallend goed. Nooit hannessen voor ie de barcode kan lezen. Echt 100x beter dan de scanners van AH zelf.
Daarom ook totaal geen behoefte aan NFC. Ik zie geen enkel voordeel en wel nadelen.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 24 juli 2024 20:09]

Bij NFC hoef je geen app te openen en bij de zelfscan van appie wel. Bij NFC werkt dit anders: Je hoeft dan in principe alleen het scherm aan te zetten voor elke tap-to-go scan (als ze het NFC gebruik implementeren zoals het moet op Android.) Een goed voorbeeld hiervan is het betalen met de ING betalen app.
Ik zie dat niet als voordeel, eerder een nadeel. :)
Ik zie dat niet als voordeel, eerder een nadeel. :)
Het is ook bedoelt voor gebruik in de Appie To-Go waar je meestal maar 1 of 2 dingen pakt en gelijk weer door wilt tijdens de lunch of op station. Dan is het juist handig als dit allemaal zo snel mogelijk kan. Als je niet vaak in de To Go rij staat, zal je je de tijdswinst waarschijnlijk niet kunnen voorstellen met dit voorgestelde systeem.
ah, zeg dat dan. Ik had niet de relatie gelegd tussen het wel of niet openen van een app en het in de rij staan bij To Go. :)

Trouwens uitermate irritant bij mijn "normale" AH. Kun je met de appie app scannen, sta je soms alsnog in de rij omdat bij de paal waar je moet afrekenen mensen hun boodschappen daar pas aan het scannen zijn (zonder mobiel)
ah, zeg dat dan. Ik had niet de relatie gelegd tussen het wel of niet openen van een app en het in de rij staan bij To Go. :)
Ik neem aan dat je dit niet sarcastisch bedoelt.
Trouwens uitermate irritant bij mijn "normale" AH. Kun je met de appie app scannen, sta je soms alsnog in de rij omdat bij de paal waar je moet afrekenen, omdat mensen hun boodschappen daar pas aan het scannen zijn (zonder mobiel)
Ik kan niet wachten tot het Amazon Go concept in Nederland verschijnt :)
Ik neem aan dat je dit niet sarcastisch bedoelt
Nee, wees gerust. Ik bedoelde het heel serieus en positief.
omdat je met nfc niet met belichting zit, werkt iets gemakkelijker
In de meeste winkels hebben ze lampen aan het plafond.

Is ook handiger voor de gebruikers die willen kunnen zien wat voor producten ze van het schap pakken.
diezelfde lampen zorgen voor reflectie (prijskaartjes en barcode zitten vaak achter plastic)
Daar heb ik echt nog nooit last van gehad.
Het klinkt meer alsof je aan het zoeken bent naar een reden om nfc te gebruiken. In de praktijk werkt het scannen van barcodes met de appie app vlekkeloos.
ligt ook aan de kwaliteit van de camera de 1 heeft er meer last van dan de ander, naast dat het gewoon gemakkelijker werkt.
Jij hebt er persoonlijk nooit last van gehad dus dan bestaat dat probleem niet? 8)7
Ik heb meer vertrouwen in mijn ervaring van meerdere maanden, dan in iemand die opmerkingen lijkt te maken zonder dat ze op enige ervaring gebaseerd lijken te zijn en weinig aannemelijk zijn.

Dat is iets totaal anders dan beweren dat het probleem niet bestaat omdat ik er zelf geen last van heb.
Als mjz2cool had gezegd dat het bij hem vaak mis gaat, vanwege belichting reflectie of onbekende reden dan was het heel wat anders geweest. Maar dat zegt hij niet.
Niet iedereen gebruikt een high end telefoon of heeft altijd exact dezelfde verlichting.

Dus jij projecteert wel degelijk jouw ervaring als de universele waarheid en dat is gewoon raar.

Het probleem bestaat gewoon of jij er nu last van hebt of niet.
de batterij van mn telefoon is er blij mee!
Merk je dan serieus accu verschil tussen wel en niet nfc aanzetten? Ik betwijfel het namelijk.

https://www.reddit.com/r/...fc_on_affect_the_battery/
Nee , maar wel het starten van je camera tov nfc
Ah op die manier! Dat zeker wel ja.
Als je NFC aan zet, staat hij alleen aan als het scherm aan staat.

Scherm uit = NFC ook uit (altijd).
Hoe gaat dit straks als de supermarkten steeds meer producten plasticloos gaan aanbieden?

Jumbo heeft al producten waarop het etiket (streepjescode) op het product gelaserd wordt.
https://www.ad.nl/economi...g-te-verkleinen~a31095f9/

Een NFC chip hoef ik niet in het product te hebben.
Hoe gaat dit straks als de supermarkten steeds meer producten plasticloos gaan aanbieden?

Jumbo heeft al producten waarop het etiket (streepjescode) op het product gelaserd wordt.
https://www.ad.nl/economi...g-te-verkleinen~a31095f9/

Een NFC chip hoef ik niet in het product te hebben.
Wat :?

Ik geef juist aan dat NFC chips NIET in/op de producten zitten, maar in de prijskaartjes. Bij plastic- of verpakkingsloze producten zal dit niet anders zijn.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 24 juli 2024 20:09]

Die zitten er ook en daarom wordt er nog aan gewerkt :+

Net als vele andere projecten waar NFC nuttig bij zou zijn. Zoals bijvoorbeeld je OV op je telefoon..

Aan de andere kant, als er iets werkt, dan werkt het wel tof. Apple Pay is geniaal bijvoorbeeld (vind ik)
Wat is er dan zo geniaal aan? Oke het zijn twee apps in één. Mijn rabo wallet kan NFC betalingen. En met rabo bankieren kan ik direct ideal linkjes sturen. Eventueel via Tikkie.

Apple heeft misschien er een beveiligingslaag uitgeslagen net als bij creditcards. Maar dat kan ik op de site niet goed zien.

Het is gewoon verzamelwoede net als vele andere bedrijven. En dat op een gebied waar tot voor kort alleen banken iets deden zijn nu samsung en apple begonnen.

Ik weet niet of ik die ontwikkeling perse goed vind.
Allerlei bedrijven en samenwerkingen van bedrijven proberen al decennia een voet tussen de deur te krijgen op dit gebied. Heel soms lukt het, zoals bij PayPal, maar meestal niet. Denk maar aan Wallie of die keer dat ING tienduizende telefoons bijna weggaf, waarmee je kon betalen via een soort oerversie van mobiel bankieren, zo'n 20 jaar geleden.

Je hebt gelijk dat je achterdochtig bent want de bedrijven die ons geld nu beheren – de banken – hebben ook niet zo'n beste reputatie.
Potentieel. Omdat als iedereen paypal gaat gebruiken de bank hogere kosten gaat vragen.

Omdat producten dan duurder worden (immers fee).

Ik maak mezelf ook schuldig hieraan met name op de desktop omdat ideal gewoon onhandiger is dan met de app op de telefoon (en de mogelijkheid om zo'n link naar je telefoon door te sturen is er nog niet).
ideal tancode krijg je via pushbullet op je desktop. harstikke handig. en dan gewoon copy paste.
ING Tancodes worden al inmiddels uitgefaseerd en omgezet naar een push notificatie op je bankieren app. Je kan ook gewoon de ideal qr scannen met de ING bankieren app en voortzetten in de app. Bestaat ook allang.
PayPal is vooral zo groot kunnen worden doordat ze twee problemen oplosten: 1) betalen zonder credit card bij met name webwinkels. Vooral bij Nederlanders nog steeds erg populair. Dit is goedkoper omdat je dan geen credit card abonnement hoeft te nemen. En vooral eenvoudiger als je maar een paar betalingen per jaar hoeft te doen.

2) Internationale betalingen duurden soms erg lang, afhankelijk van waar het geld heen moest. Daarbij waren de kosten soms belachelijk hoog. Met name als je een klein bedrag naar het buitenland wilde overmaken, was je relatief veel geld kwijt omdat er bijvoorbeeld een starttarief van € 15 per overschrijving gold. Zelfs bij een klein bedrag (€ 35 of zo) naar Duitsland overmaken liep ik hier vorig jaar nog tegenaan. Toen bleek dat het ook via PayPal kon. Gratis voor de betalende partij en tegen een minimale fee voor de ontvanger.

Ik begrijp niet waarom je denkt dat de bank hogere kosten gaat vragen voor buitenlandse betalingen. Ten eerste vragen ze al zeer hoge bedragen en ten tweede gaan dan nog meer mensen over naar PayPal.
Hogere kosten omdat ze niks meer verdienen aan transacties waar ze dat potentieel eerst wel konden.
Ik denk dat banken het sowieso niet van kosten voor betalingen moeten hebben. Als ze één hypotheek afsluiten, verdienen ze daar net zo veel aan als aan de betalingen van tig betaalrekeningen. Dus ze doen het er meer 'bij', als klantenbinding dan als core business. Als ze flink duurder worden dan de concurrent, lopen ze nog meer klanten mis. En gelukkig zijn er zoveel banken, dat er ook genoeg goedkope bij zitten dus de kans dat ze allemaal de tarieven op gaan trekken voor binnenlandse betalingen is nihil.
Waarom zou je tikkie gebruiken boven een betallink van je eigen bank(los van als je dus hij abn zit)
Omdat tikkie veel reclame maakt en ik voldoende mensen ken die niet weten dat de rabo app gewoon een betaal link kan versturen. (en dat zal ook wel voor de ING app gelden).
Ja ING kan dit ook al erg lang inderdaad.
Maar dat heb ik altijd al een raar iets gevonden. Veel banken maken reclame over gebruik onze app en gebruik onze betaal link(zelf een algemene reclame over dat je een bank app moet gebruiken) maar wie heeft daar nou profeit van? Wat maakt t een bank of de overheid uit of je de bankapp of een betaallink gebruikt?
Bij ABN gaat het altijd naar een tussenrekening van de ABN. Dus verdienen ze er geld aan. Bij ING weet ik niet.

Bij Apple pay weet ik ook niet hoe het precies gaat. Maar het kan zijn dat Apple wel X tijd het geld achterhoud. Dat is namelijk een makkelijk verdienmodel. Iets wat banken lang hebben gebruikt. En als je dat afschaft wat nu gebeurd iets waardoor een consument meer moet betalen.
Apple krijgt een percentage van de betaling. Voor banken is het profit model het vasthouden van geld (cashflow) of het gebruik van hun app (waardoor je weer andere dingen ermee doet).
Is minder zwaar voor de servers.

En veiliger voor phishing denk ik.
NFC op Android werkt ook zonder haperingen. En je hebt het voordeel dat de fabrikant van de telefoon er niets aan verdient, wat bij Apple Pay wel het geval is (Apple heft een transactie-fee).
Maakt het je uit of die fee naar ING of Apple gaat?

Het is juist een voordeel als er meer methodes komen om te betalen, want dan krijg je meer concurrentie, wat het enige recept is voor lage(re) transactiekosten.
Volgens mij heeft de Apple pay een fee per transactie en de ING bv per maand.
Dat maakt het voor winkels bv minder interessant om Apple pay aan te bieden..
Winkels hoeven Apple Pay net ze min aan te bieden als dat ze "contactloos betalen via de ING" los moeten ondersteunen. Het werkt gewoon via die EMV standaard.

Je koppelt een credit of debit kaart aan Apple Pay, de banken die die kaarten hebben uitgegeven betalen aan Apple een transactie fee. Daarom zijn banken het die ondersteuning moeten bieden. En omdat het van hun eigen marge afgaat doen ze dat in Nederland vooralsnog niet.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 24 juli 2024 20:09]

Wat ik bedoel is het volgende ; de ING betaal ik als klant van ING 1 x per maand om NFC te kunnen gebruiken, en de winkel betaald er niet extra voor om mij met met ING app icm telefoon te laten betalen.

Als een winkel Apple Pay wil accepteren (of het nou over het zelfde EMV standaard gaat of niet), kost het de winkelier per transactie geld.
Ik snap dat je dat bedoelt, maar voor een winkelier is het geen verschil of je een ING pasje op z'n pin-terminal legt of je iPhone met Apple Pay. Het kost de winkelier geen transactie-fee. Als gebruiker betaal je ook geen fee. De banken van de aan Apple Pay gekoppelde betaalpassen betalen de fees.
Are there additional fees to accept Apple Pay?

No. Apple doesn't charge any additional fees.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 24 juli 2024 20:09]

Duidelijk, ik dacht dat de winkelier moest betalen.. Zal je toch denken dat de banken in NL dat gewoon gaan doorberekenen aan winkelier.. Want anders is de bank een % aan het afstaan per keer.. En dat lijkt me niet de bedoeling..

Maar dat zien we dan wel.. :-)
Ja de banken in NL (let wel, buiten NL zijn banken ook geen liefdadigheidsinstellingen) berekenen wel meer door aan hun klanten. Zo ongeveer al hun kosten + een beetje, dat noemen ze dan winst maken ;) Hun motief is natuurlijk dat het aantrekkelijker wordt voor klanten bij bijv. de ING een rekening te nemen als ze daar lekker makkelijk mee kunnen Apple Pay'en. En hoe makkelijker betalen wordt, hoe vaker mensen het mogelijk weer doen.

De precieze kosten worden door Apple sterk geheim gehouden, maar hoog zijn ze op zich niet. In de VS bijvoorbeeld is het een halve cent per pin transactie:
In the US, issuers must pay 0.15 percent of a credit card transaction and 0.5 cents for each debit card transaction, and 7 cents to Visa and 50 cents to MasterCard for each card that is added to an Apple wallet.
Bij de ABN als random voorbeeld zijn de kosten voor een pin transactie meer dan tien keer zo hoog met 5,6 cent. Vandaar dat banken in NL niet aan Apple Pay willen beginnen, aan pinnen verdienen ze veel meer :p

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 24 juli 2024 20:09]

Ik zit zakelijk niet meer bij ING maar sinds jaar en dag betaal je als bedrijf bij de meeste banken per transactie zoveel (tiende) cent. Daarbij maken ze doorgaans ook weer onderscheid tussen acceptgiro's, contant geld stortingen, pin-betalingen, buitenlandse stortingen, online bankieren overschrijvingen, overschrijvingen van en naar spaarrekeningen, credit card betalingen, etc. De laatste jaren zie je vaker dat je als klein bedrijf voor een vast maandbedrag van dat bonentellen af bent, maar alleen tot een bepaalde limiet. Hetzelfde geldt voor wat je als verkopende partij / bedrijf voor het gebruik van betaalautomaten en iDeal-achtige abonnementen betaalt. Bij ING ben je als verkoper zo te zien een cent of 5, 6 cent kwijt per PIN-betaling.

Hoe je het ook went of keert, de verkopende partij betaalt bij een bank of credit card maatschappij net zo goed transactiekosten. Juist die transactiekosten kunnen omlaag bij bulk-contracten. Als Apple serieus veel betalingen gaat afhandelen – en waarom niet want ze hebben bizar veel gebruikers – kunnen ze ook serieus lage transactiekosten bedingen.

aanvulling: link

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 juli 2024 20:09]

Ja je hebt gelijk, de winkelier betaald per transactie, maar dat is een erg laag bedrag.

Alleen bij wie moet Apple lage transactiekosten bedingen dan ? Zij vragen de transactiekosten aan de banken die Apple pay willen aanbieden..

Dus de banken moeten veel betalingen gaan verwerken om lagere kosten te bedingen.. Maar ben benieuwd of Apple daar oren naar heeft...
(aanvulling) Het gaat ook niet om enorme bedragen. In het begin van de opkomst van webwinkels was het veel duurder, tot wel een euro per transactie.

Als ik het goed begrijp, betaal je als bank in Europa een vast bedrag voor aansluiting op / het gebruik van het girale systeem. Misschien betaal je ook meer als je boven een bepaalde staffel komt, maar ik weet het niet zeker, al helemaal geen details.

Als het zoiets is, hoeft Apple dus maar met één bank een contract daarvoor te sluiten, of zelf een bankvergunning zien te krijgen voor een land in Europa, om alle betalingen binnen het Europese girale systeem af te (laten) handelen.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 juli 2024 20:09]

"Volgens mij"?
Stemmingmakerij!
Als je dat soort beweringen doet, moet je het zeker weten!
Ehm, als ik zeg "volgens mij" dan kan de lezer daar zelf nog onderzoek naar doen of niet.

Ik zeg niet "Apple heeft een fee per transactie" dus m.a.w. als een stelling. Want ik weet het niet 100% zeker.

Dus weet niet precies wat je probleem is, maar je hoeft niet persé alles wat je op internet zegt te backen met 100% kennis..
Dat klopt; de NFC-chip is beperkt bruikbaar door derde partijen.

Misschien gebruikt AH voor iOS een andere manier om de producten te scannen of horen ze tot het selecte gezelschap dat de NFC-chip wel mag benutten van Apple.
Met IOS 12 gaat NFC weer wat verder open. Een aantal universiteiten in de USA als eersten gaan hun collegekaart integreren in de wallet, en kan er ook mee betaald worden in het interne betaalsysteem van de universiteit.

Linkje naar uitleg:
https://9to5mac.com/2018/...-wallet-college-campuses/

[Reactie gewijzigd door pauldaytona op 24 juli 2024 20:09]

Een beetje open en met. Voorbeelden waar wij niks aan hebben.
IOS zit bomvol features maar steeds vaker halve features.

NFC, Dual Sim, splitscreen, widgets, file management, Bluetooth, en ga zo maar door.
Volgens mij is 't ook een hardware beperking. In de iPhone 7 zit een nfc reader die alleen passieve chips kan uitlezen. Die zitten bijv in betaalterminals. In de iPhone 8 en later zit een actieve reader. Die levert dus ook de energie om 't chippie te activeren. Dus een 7 kan gewoon geen losse tags uitlezen, ook al zou 't OS 't ondersteunen.
Als Apple de nfc beperkt beschikbaar stelt voor derde partijen, wat is dan nog het nut van zo'n nfc chip op een iPhone???
Om er zelf aan te verdienen natuurlijk, praktisch het alleenrecht hebben op contactloos betalen en dan een fee vragen omdat concurrentie onmogelijk is. Tot het zo ingeburgerd is en dan langzaam vrij geven want mensen stappen toch niet zo snel over als ze eenmaal iets gewend zijn.
Toch blijf ik het bijzonder vinden dat dit soort praktijken van Apple nooit echt worden aangepakt door overheden. Maar wel bij Microsoft en Google.
De reden is simpel: Apple heeft slechts zo'n 10-20% marktaandeel. Als Apple je niet bevalt, dan is een Android-telefoon nemen als consument een kleine stap. Ook voor zakelijke partners (ontwikkelaars/leveranciers) zijn er andere opties. Apple is een grote vis, maar anderen op de markt zijn ook geen kleintjes.

Microsoft had een marktaandeel van 90%+ m.b.t. desktop-OS, terwijl Google ook ver boven de 90% zat met zoekmachinegebruik.

Als consument kon je er nauwelijks omheen en zakelijke partners (OEM's in geval van Microsoft en adverteerders in geval van Google) hadden ook heel weinig keus.
overstappen naar een ander os is geen kleine stap, alles werkt anders, integratie is weg, je gekochte apps heb je niks meer aan, etc.
gebruik zelf ook ios, en zou niet snel overstappen naar android omdat ik met ios niet contactloos kan betalen. vind ios veel fijner dan android, blijft snel, en ideaal in combinatie met een macbook. de enige android telefoons waar ik anders naar zou overstappen is er één van huawei, die werken vrijwel altijd soepel, maar daar kun je weer niet contactloos mee betalen, tenminste, toen ik de p9 lite had niet.
We kunnen over de definitie van "klein" discussieren en voor de een zal hij groter zijn dan anderen, maar het is vooral een mentale blokkade. "Alles werkt anders" is een kleine stap. Goh, je zal even een week of 2 moeten wennen aan een nieuw OS... :-/

Het overgrote deel van de apps die mensen gebruiken zijn gratis of freemium apps. In vergelijking met de aanschafprijs van een telefoon zijn de kosten voor vervangen van apps een percentage.

Integratie is weg klopt deels, maar valt ook mee. Je krijgt namelijk nieuwe integratie ervoor terug.

Dus ja, je kunt een drama queen zijn, maar in de praktijk is het wisselen van OS echt iets dat je in een weekendje gedaan hebt en dat binnen een maand gewend is. (Of je vind je nieuwe telefoon/OS echt heel stom en switcht weer terug).

Er is geen reden om nieuwe hardware, zoals laptops, speakers of koptelefoons, te kopen. Je zult een handjevol apps moeten vervangen en afhankelijk van hoe diep je zelf aan buy-in hebt gedaan een aantal online-diensten moeten switchen. Ik noem dat klein en overkomelijk.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 20:09]

waarom drama queen? als ik naar android zou gaan krijg ik helemaal geen integratie ervoor terug. voordeel met mac os en ios, of windows pc en windows phone, is dat je geen 3rd party apps nodig bent voor dingen als muziek, films, cloud, browser, etc.

als ik zou overstappen naar android, zou ik chrome moeten gaan gebruiken in mac os (wat ik nu alleen gebruik voor web development), icloud downloaden in android (wat niet goed geïntegreerd is in android), een applicatie voor mac os downloaden zodat ik data zoals muziek over kan zetten naar android, etc. ik vind dit nou niet bepaald een goede ervaring om jaren mee te werken. wel toegegeven, mac os werkt niet goed samen met andere telefoons dan iphones, al is daar dus wel omheen te werken.

in windows had ik zowel op de pc als telefoon internet edge (vanaf windows 10), groove music, onedrive, onenote, dezelfde mail/agenda apps op beide platformen, etc.

nu in mac os/ios gebruik ik safari normaal gesproken, apple music/itunes, icloud, notities (die dus ook gesynced worden), dezelfde mail/agenda apps op beide platformen etc. en daarbij dat ik mijn outlook account kan gebruiken voor het apple account, zodat ik ook geen aparte app nodig ben voor mail, en agenda en contactpersonen.

als ik het zo bekijk was van microsoft naar apple het makkelijkst, naar google was lastiger omdat ik dan allerlei 3rd party apps nodig had voor mail (outlook in gmail app is geen groot succes), cloud, muziek, etc. omdat er geen goede integratie is.
Ik begrijp niet waarom het een kleine stap zou zijn om over te stappen.

Als ik naar een Android zou moeten overstappen, ben ik niet alleen veel tijd kwijt om daar net zo handig mee te worden en de financiele investering in mijn iPhone, maar is vooral het probleem, dat de integratie met mijn andere Apple-producten komt te vervallen. Synchroniseren via iCloud etc.
Die synchronisatie-diensten zijn beschikbaar voor elk platform. Ik ben zelf in de loop van de jaren geschakeld van Microsoft naar Google naar Apple. Dat kost je een avondje pielen en wat spelen met migratietooltjes, maar is prima te doen.

Dat de integratie met andere spullen afneemt (vendor lock-in) is ook een eigen verantwoordelijkheid en juist onderdeel van de propositie van toegevoegde waarde van een fabrikant. Een iPhone werkt lekkerder met een Macbook (hand-off & continuity!), maar dat betekent niet dat je niet je Android kunt pairen met je Macbook hoor. Wel zul je third-party tools moeten gebruiken voor additionele functionaliteit.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 24 juli 2024 20:09]

'Elk platform' klinkt alsof er allerlei opties zijn. In feite heb je alleen keuze uit iOS of Android. Het heeft aanzienlijke voordelen om alles bij één systeem te houden. Bij Apple betaal je meer maar de integratie is ook beter. Maar ook: Mijn ouders kost het al moeite om iOS te leren gebruiken en door de jaren heen de relatief subtiele veranderingen van iOS bij te houden. Niet iedereen zit op tweaker-niveau.

Afgezien van de prijs zijn er altijd details die op het ene of ander platform handiger werken of eerder beschikbaar zijn. Dus stap je over, dan lever je ook weer andere functionaliteit in. Per saldo schiet overstappen dan niet op. Kortom vrijwel niemand zal overstappen, alleen maar vanwege deze optie om in die paar AH winkels nu te kunnen afrekenen. En tegen de tijd dat het echt standaard wordt, heeft iOS dit hoogstwaarschijnlijk ook als optie.
. Kortom vrijwel niemand zal overstappen, alleen maar vanwege deze optie
Dat zeg ik toch ook niet. Ik zeg alleen maar dat overstappen mogelijk is.

Mijn reactie is op de vraag van maxxie85 waarom "Apple niet aangepakt wordt".

Apple wordt niet aangepakt, omdat er geen reden is om ze aan te pakken. Consumenten hebben namelijk keuze om over te stappen. En juist niet-tweakers kunnen dat beter. Die maken namelijk niet zo veel gebruik van al die integratie. Mijn ouders zijn als tegenvoorbeeld van iPads naar Android tablets overgestapt. Dat doet pijn aan het hart van dit Apple-fan kind, maar dat was inclusief 'barriere' dat ik ze gedreigd heb dat ze geen ondersteuning meer van mij krijgen. (Loos dreigement, uiteraard... ik heb al flink wat uurtjes besteed aan het herstellen van Android-notificatie-instellingen, hoera!)

Dat er naast Android niet nog meer platformen zijn vind ik ook wel jammer, maar is Apple moeilijk aan te rekenen. Zij hebben het kleinere marktaandeel: Zo'n 30% in de VS en zo'n 10-20% wereldwijd.

Microsoft heeft de bal laten vallen doordat ze hun OS niet op orde kregen en constant incompatibele versies lanceerden, HP heeft door een ontzettend slechte CEO (Leo Apotheker) zijn acquisitie van Palm/WebOS niet kunnen verzilveren en Blackberry was niet in staat de hardware te innoveren en een appstore van de grond te krijgen.

Niks daarvan is toe te schrijven aan machtsmisbruik van Apple.
Niks daarvan is toe te schrijven aan machtsmisbruik van Apple.
Op mijn beurt zeg of bedoel ik dat ook niet :)

Maar je zegt: "Als Apple je niet bevalt, dan is een Android-telefoon nemen als consument een kleine stap."
Mooi dat jouw ouders dat geen probleem vinden, maar die van mij zeker wél.
Jouw ouders *bevalt* de iPhone echter duidelijk.
In de VS heeft Apple zo'n beetje de hele Smartphone/Watch markt in handen. En ook hier word er niks tegen gedaan.

[Reactie gewijzigd door 224237 op 24 juli 2024 20:09]

dat komt omdat het een amerikaans bedrijf is, in amerika zullen ze niet zo snel meer plaats en kans maken voor andere merken die vrijwel allemaal niet amerikaans zijn (samsung, huawei, nokia, en nog veel meer). bovendien hebben ze daar schijnbaar geen moeite met een nfc chip die erg beperkt te gebruiken is.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 20:09]

Hou op. Apple is extreem populair in de VS (overigens ook de markt waar de beste dienst worden geboden), maar daar zitten ze op hun best op de 35%. Ook in de VS heeft een ruime meerderheid een Android.

https://9to5mac.com/2017/...-ios-market-share-kantar/
Je doet het voorkomen dat Apple maar 20% v/d markt heeft tov 80% Android.
Op zich is dat natuurlijk juist maar Android is geen bedrijf.
Apple is groter dan menig Android aanbieder.
Dus het argument Apple is klein gaat niet op.


Ik denk dat de echte reden is dat Apple de juiste mensen kent...
Het is zelfs zo erg dat hoofd boekhouder Cook technisch advies mag geven bij de FBI.
Tegen samenzweringsdenken is geen kruid gewassen. Dus als jij wilt geloven dat het komt doordat Apple de juiste mensen kent, sure.
Dus het argument Apple is klein gaat niet op.
Dit is de hele basis van monopolie wetgeving. Dit gaat over markten waar er onvoldoende concurrentie is. Dus ja, dat argument gaat op, en is sterker nog het enige argument. Een partij moet groot genoeg zijn om de markt in zijn eentje te kunnen domineren en alle concurrentie weg te drukken, of er moet een kartel zijn.

Of je er links of rechtsom naar kijkt, de mobiele telefonie-markt is juist erg dynamisch. Het feit dat Apple geen NFC doet en de concurrentie juist wel is daar eerder een teken van, dan dat het reden is om aktie te ondernemen richting een specifieke speler (in dit geval Apple).
Die is er in gekomen wegens Apple Pay, echter is die dienst niet beschikbaar in Nederland.
Officieel nog niet.. maar wel mogelijk via een omweg:
https://bunq.love/faq/how...le-pay-enabled-bunq-card/
Ik gebruik altijd Apple Pay i.c.m. Bunq (via deze omweg). Mijn pinpas heb ik al geruime tijd niet meer gebruikt. Ik was verrast door hoeveel terminals Apple Pay eigenlijk wordt ondersteund. Ik heb nog maar één keer een probleem gehad met Apple Pay en dat was ook nog eens in Frankrijk (waar Apple Pay beschikbaar is). Nutteloos wil ik dus absoluut niet zeggen!
Totdat bunq besluit deze omweg te blokkeren omdat zij dan enkele procenten van de transactie minder kunnen ontvangen. Overigens is dat wel minder dan een creditcard, maar veel winkels in Nederland ondersteunen die niet door de hoge kosten. Ik heb ook een vermoeden dat ze dit prima mogen doen omdat je de GPS locatie moet spoofen voordat dit kan.
Hier in Nederland wel ja, ze zullen het zeker niet eens met je zijn in de VS.
Dus nutteloos, je woont toch niet in Amerika...
Kun je wel gaan zitten minnen, maar is toch gewoon een feit.....
Wat hebben wij hier op Tweakers daar nu aan ?
Hij heeft gewoon gelijk, hier in NL heb je er geen REET aan, tenzij je die ene NLer bent die in de US woont.

Je kan wel doen alsof je wat aan NFC op IOS hebt maar dat is onzin. Het is gewoon nauwelijks bruikbaar.

Zelfde als het nieuwe dualsim gebeuren.
Mischien in de toekomst maar nu en voorlopig heb je er hier geen ruk aan.
Super handing, maar niet in Nld. Hongarije bike wel
wat nog steeds niet werkt in nederland

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 24 juli 2024 20:09]

Wel met een 'detour' mogelijk bij bunq, en volgens mij ook via boon nog steeds:

Apple Pay in Nederland (workaround via Boon)
Discussie over & Ervaringen met bunq

De grote grap: in Duitsland wordt het binnenkort mogelijk, en daar kennen ze het hele principe van contactloos betalen nog niet eens fatsoenlijk. Die fees en het gedoe met banken, echt zo jammer.
Zelf zie ik niet zo heel erg de meerwaarde, ik shop namelijk vrij weinig in de fysieke wereld :+
Leuk verhaal maar mensen willen iets dat werkt ... 100% en niet met workarounds of die werken bij de gratie van een zeer kleine bank.
Het is altijd weer de vraag of het nog werkt of niet.

Mensen met een cheapo Android phone met NFC kunnen al jaren betalen ...
Om het verschil maar even te schetsen.
Klopt helemaal, het is ook een gevalletje diepe zucht, gekibbel over de fees Apple Pay in een perfect 'hallo wij doen bijna alles al contactloos' land als NL. En die iPhones zijn nou niet bepaald cheap ofzo. Dikke gemiste kans.
Je ziet het met meer zaken ... Veel half werk.
Kijk naar het zogenaamde Dual Sim, ook hier heb je NIKS aan in NL en voorlopig ook niet.
Als het wel kan zal je wellicht beperkt zijn qua providers en wellicht betaal je een premium.
Gewone Dual sim werkt altijd en overal ter wereld.

En zo zijn er meer zaken die erg beperkt zijn.
Wellicht dat er met iOS12 wat meer mogelijk is. iOS12 laat ook 3rd party navigatie apps toe voor Carplay. Dat was in iOS11 ook niet mogelijk al weet ik niet of dat een iOS dingetje is, of gewoon Apple.

Verder zie ik het nut van een Windows applicatie niet. Windows op Mobiele telefoons is dood. Zelfs Microsoft is er niet meer mee bezig buiten de noodzakelijke updates. Wellicht een foutje op de website.
Windows tablets? Als je die erbij heb dan heb je ongeveer 99% van alle mobiele apparaten.
Windows tablets?
Ja, die is leuk. Als ik zie hoeveel mensen zo gek zijn om foto's te maken met een iPad met opengeklapte cover (waardoor ze met iets bijna ter grootte van een tabloidkrant in hun twee handen staan) dan zou het me inderdaad niets verbazen als ook mensen met een tablet gaan boodschappen zonder kassa's. Dat dat veel ongemakkelijker is (omdat je zo'n tablet nauwelijks met één hand kunt vasthouden) zal menigeen niet doorhebben: ik zie nog bijna dagelijks mensen 'handsfree' bellen met in één hand een telefoon, en in de andere de microfoon (en ik weet vrij zeker dat als ze drie handen hadden, ze de oordoppen ook vast zouden gaan houden).
Windows App zou ik verwachten om lijstjes te maken of een recept direct omzetten in boodschappenlijstje en die dan in de mobiele app ook kunnen zien om vervolgens de producten te verzamelen. Voor mobile zie ik het ook niet gebeuren.

*cr35 heeft met pijn afscheid genomen van zijn lumia 950XL.
Er zijn genoeg telefoons zonder NFC chip.
wat is dan het nut van die windows applicatie? ik zie het niet echt voor me dat we met een windows tablet gaan betalen. bovendien, hoeveel windows tablets zijn er in vergelijking met ipads en android tablets.
Met iOS 12 wordt background mode ondersteund, maar je krijgt dan een notificatie, de app opent niet direct.

Maar nog steeds zijn er veel beperkingen, o.a. de UUID kan je niet uitlezen. Kon eerst wel met een hidden API.
True, maar wie zegt dat ze dat met NFC doen, een barcode of QR is ook zo gelezen. NFC is wel makkelijker..
Apple heeft toch Apple-pay? Of wordt dat ook geen standaard? Het schijnt voor winkeliers vooral veel extra kosten mee te brengen.

O.T.: vorige week lag bij "onze" AH de computer voor zelfscannen eruit. Wat een paniek! Allemaal personeel dat de mensen weer naar de gewone kassa moest leiden.
Dat kun je in een personeelloze/arme winkel moeilijk oppakken. :|
Ik vraag me dan voornamelijk af hoe zo'n winkelconcept zich beschermd tegen diefstal. Ik neem aan dat de standaard poortjes niet echt nog nuttig gaan zijn dan. Iemand enig idee daaromtrent?
Het werkt grotendeels op vertrouwen - en met steekproefen - zoals elk zelfscanconcept.
Winkels werken echt niet " op vertrouwen". Het is (big) business en alles is tot vele cijfers achter de komma berekend. Risicoanalyses, personeel besparingen, kosten van het systeem, uitstraling van de winkel en de betaalmogelijkheden naar de klant toe etc.
Het is uit onderzoek gebleken (ik heb helaas geen bron) dat zelfscannende klanten minder fouten maken dan cassieres. Het risico op "ik scan lekker maar de helft van de spullen" proberen ze af te dekken mbv steekproefen, maar waterdicht is het natuurlijk niet. Deels werkt het dus op vertrouwen.
Ik kan het bijna niet geloven, maar zonder bron doe ik dat dan toch maar :-)

Wel weet ik dat mijn AH bewust niet gekozen heeft voor zelfscan. Eén van de redenen is toch fraude (diefstal). De vraag is of het eventuele minder fouten maken niet ruimschoots (in negatieve zin) wordt gecompenseerd door de bewuste fraude.
Uiteindelijk wordt het gecompenseerd door minder uren (cassieres) natuurlijk..
Blijkbaar niet zodanig dat mijn AH over zou willen...
In 'jouw' AH is er nog steeds een supermarkt manager die het grotendeels voor het zeggen heeft. Als die SM er om wat voor reden dan ook problemen mmee heeft, of omdat het in jouw specifieke wijk of regio niet zou werken, wil niet zeggen dat het concept niet werkt
Ik zeg toch ook niet dat het hele concept niet werkt?
Voor hem werkt het blijkbaar niet...
Maar aangezien hij deze beslissing nam voordat hij überhaupt aan zelfscan begon, neem ik aan dat hij hiervoor bronnen heeft.
Magoed, ik hoef niet te verdedigen waarom hij deze keuze maakt dus dat ga ik ook verder niet doen.

Normaal zou ik zeggen dat het overall wel zal werken omdat ze het anders niet zouden doen. Maar die vlieger gaat in supermarktland niet altijd op. Blijkbaar is iets met verlies doen omdat de concurrent het ook doet beter dan het nalaten. Maar goed ik dwaal af. Ik sluit af.
Dan heb ik de reactie waar ik op reageerde verkeerd opgevat, excuus
Zouden ze standaard random controles doen?

Ik gebruik de zelf scanning app (maar dan moet ik als nog door een zelf scanning kassa om te betalen) maar ik pack alles in mijn rugzak tijdens shoppen, en meerdere mensen doen het zelfde. Zo daar hebben ze al ervaring mee, hier veranderd alleen de betaal methode.

Ooit een blog / marketing post van de AH gelezen over de zelf scan, ze hadden er over dat de gevallen die vaker voorkomen is dat iemand bijvoorbeeld 2 colas heb een zero een ligjt en dat ze maar de zero twee keer scannen.
... ze hadden er over dat de gevallen die vaker voorkomen is dat iemand bijvoorbeeld 2 colas heb een zero een ligjt en dat ze maar de zero twee keer scannen.
Wat?
Dat klanten twee verschillende artikelen pakken en ipv van elke artikel apart te scannen, scannen ze 1 meerdere keren, als je bijvoorbeeld verschillende thee packjes hebt, verschillende smaak colas, etc.
Ze gebruiken waarschijnlijk algoritmes.
Pas nog in de krant, er kan bijgehouden wat er gescant word, en er zitten wel degelijk mensen op te letten in de winkel en achter de camera's, zoals al jaren.. Als jij met een volle kar aan komt zetten, en slechts een enkel blikje cola afrekend staat er bij de uitgang gewoon iemand om naar je bon te vragen hoor.
Het punt is dat je dus niet langs een kassa komt waar controle plaatsvindt. Je leest de NFC-tag, doet het product in je tas en loopt direct naar buiten.

Bij deze proef zal vast ook geëvalueerd worden of eventuele hogere frequentie van diefstal gecompenseerd door de besparing op arbeid.
Dit concept werkt volgens mij ook niet overal.

Toevallig is Colruyt met zo een systeem begonnen bij mij in de buurt en ik snap waarom ze net die winkel hebben gekozen. Het is een buurtwinkel met voornamelijk vast cliënteel en waar de meeste klanten kleine aankopen doen en zelden zie je daar mensen met een volle winkelkar. Zelf heb ik het systeem nog niet geprobeerd, maar de mensen die ik het al heb zien gebruiken hebben meestal maar enkele stuks bij.

Ik denk dat dit soort winkels ook zwaar gebukt gaan onder personeelskosten, dus als ze daardoor met één personeelslid minder kunnen doen dan mag er al eens iets vergeten zijn bij het scannen.

En uiteraard zijn er ook nog de steekproeven.
Het systeem is net uitermate geschikt voor kleine aankopen. Bij een volle kar heb je meer kans dat je wat gemist hebt.
Het is erg lastig om je als winkel daar tegen te beschermen. Ik winkel zelf altijd met de zelfscanner bij de AH en vul dan direct de grote boodschappentassen met mijn producten. Als er controle is worden enkel de bovenste producten gescanned, ze graaien nooit je hele boodschappentas door. En het zijn vaak maar vijf of zes producten die ze oppakken en scannen. Ik zou dus prima onderop een paar kleine, dure producten kunnen plaatsen die ik niet scan en dan de rest van de tas vullen met andere producten. Zo zou je volgens mij eenvoudig slechts 90% van je boodschappen hoeven af te rekenen keer op keer. Ik zou, bij wijze van spreke, elke keer een dure fles wijn mee kunnen nemen zonder dat het op valt.

Dit soort systemen houden daar dan ook rekening mee. Ze gaan er vanuit dat het gros van de mensen gewoon eerlijk is en dat weinig mensen zo berekend gaan stelen. Die zullen eerder een enorme kar volladen en slechts een paar producten afrekenen .
Precies, als je een enorme kar vollaad, en dan wellicht onderop wat producten plaatst die je niet scanned zal het ze volgens mij aan hun reet roesten. Je hebt namelijk een hele kar vol producten, oftewel je bent een topklant voor ze.
barcode moet je scannen via een camera, nfc kan jezelfs activeren wanneer de telefoon nog gelockt is. hoef je dus niet elke keer je telefoon te ontgrendelen.
Ik denk eerder dat ze er vanuit uitgaan dat er iets gestolen wordt. Maar dat is nog steeds goedkoper dan constant 3 mensen te laten rondlopen.
De zelfscan gaat met random controles, dus "kassaloos" zal ook wel de nodige random controles krijgen.

Mensen die diefstal plegen kunnen dit nu ook al, daar brengt zo'n systeem als dit geen verandering in. De poortjes werken alleen met een kleine selectie aan producten, of ze doen helemaal niets, of er zijn geen poortjes. Je kan naar buiten lopen door gewoon spullen in een tas te doen en naar buiten te lopen, echt niemand die je tegen houdt.

Tenminste, bij kleinere winkels wel.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 20:09]

Jammer dat ze gekozen hebben voor NFC, en niet voor het uitlezen van de barcode op de verpakking. Dit kan redelijk foutloos uitgelezen kunnen worden, echter is (nog?) niet iedere telefoon uitgerust met een NCF functionaliteit terwijl iedere telefoon met de camera gewoon een barcode kan lezen. Bovendien, zoals @Jvann ook al terecht opmerkt, zit bij Apple de NFC redelijk dichtgetimmerd.

Bijkomend voordeel is van het uitlezen van de barcode is dat de winkel geen update hoeft te hebben om het kassaloos betalen te implementeren. Immers hebben alle producten al een barcode..

Dus waarom een NFC in plaats van de barcode?
NFC is véél makkelijker te lezen dan een barcode. Goed richten, oh geen licht, te dichtbij, hmmm, het pakje is wat verkreukt dus een deel van de code valt weg... nee bedankt.
ik heb er geen problemen mee en in onze AH zijn de producten verpakt in zakje met barcode apart voorzien van barcode in de schap waardoor je dat goed kan scannen.
App werkte eerst ook niet goed en met oude S6 geen succes, nu sinds paar maanden de nieuwe app en nieuwe One+6 alles soepel zonder problemen
NFC zal nog eenvoudiger worden dat denk ik ook.
Wie gaat er ook winkelen in een winkel waar het licht nog niet aan is.
Ik zou in ieder geval een combinatie van de twee erg handig vinden. Dan kunnen de mensen zonder NFC de barcode gebruiken. Ook biedt het de mensen die wel NFC hebben een soort backup mogelijkheid om de barcode te gebruiken wanneer NFC op de een of andere manier niet werkt. Misschien hebben ze dit gedaan omdat ze van plan zijn om in de toekomst de barcode te vervangen voor NFC?
Omdat het systeem is ingebouwd in de schapkaartjes. Er is geen andere manier (bijv zoals met Amazon) zoals de winkel uitlopen, of rfid tags. De schapkaart stuurt de info door.
Zo'n digitale schapkaart heeft meer voordelen, ook voor de winkel, bijv. bij prijswijzigingen.
Omdat NFC beduidend minder stroom verbruikt dan de camera.
En ook omdat meer dan 75% van de mensen een telefoon met bruikbare NFC-chip hebben. Daarnaast kan ik me voorstellen dat ze iets van codering in de gebruikte codes stoppen om eventuele manipulatie te voorkomen of de snelheid erin te houden. In de code die je ontvangt van de NFC-chip zou je bijvoorbeeld ook de productnaam en iets dergelijks kunnen stoppen.
Ik gebruik de zelf scan app van de Albert Heijn, en de camera is langzaam en zuipt accu. Misschien valt dat bij een AH to Go meet want je gaat in principe maar paar dingen kopen, maar NFC is daarvoor bedacht, het zou ook niet logisch zijn om zich tegen te houden omdat een paar toestellen geen NFC hebben.

De mensen die een wat oudere toestel hebben zonder NFC, hebben waarschijnlijk ook niks met technologie en gaan niet zitten betalen met z'n app.

Diegene die gekozen heeft voor een Mi A1 of een Poco F1 heeft dat gedaan bewust dat NFC niet beschikbaar was, maar je ziet het wel aankomen dat we het steeds meer gaan gebruiken, je kunt nu al met je bank app betalen, straks misschien bij de OV, als Google Pay naar NL komt wordt het helemaal een feest...
Anoniem: 328026 @Theo24 september 2018 09:21
Ik denk dat juist get gebruik van NFC er voor gaat zorgen dat Apple uiteindelijk de chip wel moet openstellen. Nu is AH vrij klein voor Apple, maar als Amazon en andere grote ketens ook NFC gaan gebruiken in hun winkels, dan krijgt de iPhone toch wel een kritiekpunt.
Ahold heeft een omzet van ruim 60 miljard. Dat is niet zo klein ;)
De AH heeft ook veel meer winkels dan Amazon dus ik weet niet hoe die een impact gaat hebben. Het enige probleem is dat Ahold nauwelijks de grenzen van Nederland en België overschrijd.

Europa, buiten de VK, is denk ik al verloren zaak voor Apple wat Apple Pay betreft. Iedereen gebruikt contactloos met pas of mobiel.

[Reactie gewijzigd door QErikNL op 24 juli 2024 20:09]

Dus waarom een NFC in plaats van de barcode?
Omdat ze de mensen die wel bruikbare NFC hebben dan benadelen met meer tijd kostende alternatieven?
"benadelen"... Je kunt ook overdrijven. Overigens, nu benadelen ze mensen zonder NFC nog veel meer dan dat ze andersom de mensen met NFC + camera zouden "benadelen".

En ze kunnen natuurlijk ook gewoon beide doen...
Overigens, nu benadelen ze mensen zonder NFC
Die mensen benadelen zichzelf door voor Apple te kiezen.
Of wil je beweren dat mensen zonder telefoon ook benadeelt worden?

Mensen verouderde apparatuur hebben minder toegang tot recente ontwikkelingen. Zo is dat altijd al geweest.
Dat heeft helemaal niks met Apple te maken, je kan sinds iOS 11 NFC uitlezen op iPhone's en dat is het enige wat je nodig hebt voor dit soort implementatie's. Zie hier Apple's eigen developer pagina over NFC uitlezen: https://developer.apple.com/documentation/corenfc . Dus iedereen die een redelijk recente iPhone heeft (vanaf de 7) kan gewoon NFC chips uitlezen.
Het afschrijven hiervan kan vervolgens twee tot drie werkdagen duren.
Hoop dat dit wel sneller gaat in de toekomst, vraag mij af wat de reden is dat het 2 a 3 dagen duurt.
Niet mee eens, er zit een heel groot gat tussen 2-3 werkdagen en 5 secondes. Het moet binnen 1 uur lukken. Feitelijk is 30 minuten voldoende tussen Nederlandse banken.
Voordeeltje: je pakt nog even 2 dagen rente als je spaarrente op je bankrekening hebt (toch richting 0,2 ct op een volle kar van €100 😂)
Neen, het lukt niet binnen een uur. De verwerking tussen banken gebeurd op vaste tijdstippen en gaat niet rechtstreeks maar via een tussenpartij dewelke de transacties valideert en uitrekent wie aan welke partij hoeveel moet storten. Je wil niet voor elke kleine overschrijving een aparte transactie tussen banken gaan opstarten.

Dat de Nederlandse banken in 2019 de bedragen sneller zichtbaar gaan maken tussen de partijen betekend niet dat ze dat geld ook onmiddelijk aan elkaar overmaken. Dat zal nog altijd via een "clearing house" gaan op gezette tijdstippen.
Connectie met clearinghouse gaat straks real-time, dit wordt ook direct doorgestuurd. Momenteel worden door meerdere banken elk kwartier opdrachten met Equens uitgewisseld. Het is dus mogelijk om als bank binnen een half uur een transactie verwerkt te hebben, alleen moeten de interne banksystemen dit wel toelaten.
Opdrachten in batches, plus automatische incasso die dus ook bevestigd moet worden door de bank.
Hoe zit dit als je "per ongeluk" iets extra's mee neemt? Of dit systeem net zoals die van Amazon gebaseerd op het honor systeem?

Zullen ze gewoon steekproeven doen zoals ze nu al doen bij het zelf afrekenen?
Het zou best logisch zijn dat dit op steekproef basis gaat zijn. In principe qua de vertrouwen van zelf scannen is het zelfde als hun al jaren bestaande zelf scan systeem.
Dat zal niet anders zijn dat het huidige kassasysteem en zal gaan op goed vertrouwen en sociale inacceptatie van 'per ongeluk'
Ook heeft het bedrijf het over een Windows-applicatie.

Nee maar. Als in Windows Phone? En dat nu de ene na de andere multinational, inclusief Microsoft zelf, stopt het het ondersteunen ervan.
Ook heeft het bedrijf het over een Windows-applicatie.

Nee maar. Als in Windows Phone? En dat nu de ene na de andere multinational, inclusief Microsoft zelf, stopt het het ondersteunen ervan.
als in een windows 10 applicatie eerder denk ik..
Ook heeft het bedrijf het over een Windows-applicatie.

Nee maar. Als in Windows Phone? En dat nu de ene na de andere multinational, inclusief Microsoft zelf, stopt het het ondersteunen ervan.
Als dit al een lange tijd in ontwikkeling was is het niet zo vreemd om hem alsnog uit te brengen.
Dit weekend heeft men hier bij de Albert Heijn de helft(??!!) van alle kassa's weggehaald en vervangen door zelfscan, in een relatief kleine albert heijn.. Dit zag je ook pas nadat je alle boodschappen al in je kar had gedaan, en vooral met bomvolle karren hadden zoiets van.. alles zelf scannen? wat? hele kar ondersteboven halen? Mijn bezoek aan de AH duurde dus vier keer zo lang als gepland, en het zelfscanhoekje stonden twee medewerkers maar een beetje schoorvoetend te glimlachen. Leuk voor een AH to go op het station, niet voor in een kleine tot middelgrote supermarkt.. in een grote supermarkt, 1 zo'n kassablok van 4 zelfscanners op 12 gewone kassa's, prima, maar niet 4 op 4. 8)7
Hier precies zo. Vorig jaar is de helft van de bemande kassa's vervangen door zelfscankassa's. Die laatsten worden amper gebruikt met als gevolg ellenlange rijen voor de kassa's. Gevolg daar weer van: ik ga nu naar een andere supermarkt *).

Het enige werkbare concept voor zelfscankassa's is volgens mij een systeem waarbij je met je volle kar door een poortje rijdt waarbij alle boodschappen op afstand gescand worden. Hop, in één keer alles gescand, betalen en klaar.

*) Dat is overigens mede ingegeven door het (imo) uiterst irritante ritueel bij de AH kassa van bonuskaart, pannenzegels, spaarzegels en weet ik wat voor meuk waardoor elke betalingshandeling onnodig lang duurt.
Ik heb een geheel andere ervaring. In het begin redelijk rustig bij zelfscan dat wel, maar nu (na half jaar) staat daar zelfs soms een rij.
Aangezien dat scanpistool ongemerkt belachelijk veel tijd kost zou ik gewoon naar een andere supermarkt gaan als ik jou was. Met al dat zelfscannen verwachten ze dat de klanten al het werk gaan doen maar je betaalt nog steeds dezelfde prijs. En dan dit flikken waardoor de rijen langer worden, ze willen de klanten gewoon wegjagen zeker :?
Bart ® Moderator Spielerij @Andros24 september 2018 11:20
Scanpistool kost qua scannen meer tijd dan de caissière, die scant sneller. Maar vergeet ook even niet dat je bij de kassa in de rij staat, en dat je alles twee keer in je handen hebt. Als je dat meetelt, zit er bar weinig tijdsverschil tussen zelfscan en door de caissière laten scannen.
Dude, als je van tevoren had gezien dat het zelfscan was dan zaten al je boodschappen al ingepakt in je tas/krat/doos en hoefde je dus JUIST niet je wagen nog een keer door. Top dus!
Het werd geintroduceerd op de Zondagmiddag, en scanpistool bij binnenkomst had gepakt, ja, maar vanuit de ingang liep iedereen dus gewoon normaal de poortjes zoals altijd in.. Ergo, veel mensen die met een volgeladen kar stonden en een medewerker die vrolijk aan ze een handscanner presenteerde.
Dan doe je toch iets niet goed met het zelfscannen? Dit is een geweldige uitvinding!
Je kunt alle artikelen na het scannen zelf gelijk in de tas/krat zetten op je eigen tempo, i.p.v. eerst in de kar leggen, eruit halen en op de band leggen. En als je een hele volle kar hebt, ben jij nog aan het uitladen terwijl diegene achter de kassa op jou moet wachten want de band na de kassa is vol, en die moet jij weer in de kar/tas/krat zetten.
En bij de kassa zet je de scanner weer terug, scant de bonus kaart(ik kom het liefst bij de Appie) en even pinnen, kassabon komt eruit en je kunt gaan.
Met de telefoon heb ik ook wel eens gedaan, maar de ontvangst was een beetje ruk in de winkel, dus dat werkte niet echt lekker.
Dat ben ik helemaal met je eens, maar de situatie hier was, dat je gewoon vanuit de ingang van de winkel direct de poortjes doorliep, zoals altijd, en aan het eind van de rit zagen alle winkelende mensen dus de helft van de kassa's(die uit het zicht staan van de ingang, staat de klantenservicebalie voor), verdwenen.
Maar aangezien meer mensen kiezen voor de zelfscan, heb je dus ook minder gewone kassa`s nodig.
Mijn grote boodschappen doe ik bij Kaufland (Duitsland) of de Makro, die karren vol wil ik echt niet zelf scannen. In de To Go wil ik dat wel.
Waarom niet? Scheelt weer het uit en in de wagen doen. Zo relaxed dat je alles gelijk in je tassen kunt doen. Wij laten overigens alles 1 keer per week thuis bezorgen.
Ik wil de groente en fruit zelf selecteren, Die laat ik echt niet bezorgen. En vaak bepaal ik in de winkel pas wat ik meeneem, iets wat ik als ik bestel nooit doe.
Relax, volgende keer scanpistool bij binnenkomst, met volle kar zonder alles opnieuw uitstallen en weer inpakken bij kassa de kaart scannen ( kunt anonieme kaart gebruiken) , en vervolgens snel naar huis. Moet jij eens kijken hoeveel tijd je wint tov oude systeem.

Ben wel eens dat enige vooraankondiging/assistentie niet verkeerd geweest zou zijn.
Het is ook de bedoeling dat je van tevoren een keuze maakt of je zelf gaat scannen of niet, en dan elk product scant voor je het in de kar legt. Dat scheelt enorm veel tojd naar mijn ervaring met het gewone kassasysteem.
Het idee is dat je het scant terwijl je het in je kar legt. Ik vind het een heerlijk systeem, en zou niet zonder willen. Helaas zijn alle AH vestigingen hier in de omgeving ouderwets.
Dan is het natuurlijk handig als ze je bij de ingang op de scanners wijzen en niet bij de kassa ;)
Ja dat is zeker waar :+ Maar nu weet je het voor de volgende keer, toch? Of liggen er geen scanners bij de ingang
Ja, die hangen aan een bord dat met de rugzijde richting de ingang staat, waar je dus straal langsloopt als je niet weet dat ze er hangen. Ben er net lunch wezen halen nl..
Dus: de helft van de kassa's was weg? Dat betekent dat de helft van de kassa's er gewoon nog stond? Als ik in mijn eigen Albert Heijn kijk dan zie ik veel mensen gebruik maken van de zelfscankassa's en deze mensen staan dus niet bij de gewone kassa's. Als in jouw AH hetzelfde gebeurt, had je toch bij de gewone kassa's kunnen gaan staan? Daar zijn de rijen in principe even lang als anders.
Bovendien: dit is alleen de eerste week misschien verwarrend, als mensen eenmaal gewend zijn aan de aanwezigheid van zelfscankassa's loopt het vanzelf goed. Kijk voor de grap eens bij de AH op Schiphol: loopt als een tierelier.
Ik snap je ergernis dus niet.
Wat heb ik gemist dan?
Het feit dat ze het spontaan hebben ingevoerd, en dat er bij binnenkomst bij de winkel geen enkele melding of mededeling was.. of iemand mensen op de scanners wees. Mensen stonden totaal onverwachts aan het einde van hun route voor boodschappen halen voor een kassa's met halve capaciteit. En dit waren voornamelijk mensen die boodschappen doen voor de hele week, dus niet even even een blikje cola en een sandwich oppikken, zoals bij de AH op schiphol, wat een To Go is.
Ah. Dat is inderdaad niet netjes. Maar dat is meer een onhandige introductie, waarvan de effecten binnen een week verdwenen zijn. Wat overblijft is een systeem dat voor mij (in de AH's waar ik kom) gewoon prima werkt.
Is het volgens dat principe niet nog veel makkelijker om gewoon elk product van een RFID sticker te voorzien, zodat je gewoon de winkelwagen ff door een gangetje rijd, en verifieert of alles klopt en dan pint en klaar? Hoef je ook niet te scannen en kun je ook niks meer vergeten.

Nu laat ik zelf de bulkboodschappen ook thuisbezorgen(bier, frisdrank, blikvoer) maar alles wat houdbaar/vers/diepvries is, doe ik dat niet meer.. iets te vaak heringevrorgen troep ontvangen.
Wel een groter risico voor AH als er bijvoorbeeld niet afgeschreven kan worden wegens onvoldoende saldo. Dat betekent dat ik als bewindvoerder er een extra schuldeiser bij ga krijgen voor mijn klanten met schulden.
Als je client zich er zomaar voor inschrijft of al had ingeschreven en er bewust misbruik van maakt wel ja.

Maar misschien doen ze wel achtergrond checks. Er zijn wel meer winkels die achteraf betalen toestaan en dit eerst toetsen bij een of meerdere instanties.
Het is hoe dan ook geen goede reden om er vanaf te zien.
Is geen risico voor AH, die schakelt gewoon een factoring bedrijf in.
En het factoring bedrijf neemt alle risico's over?
Dat is het idee. Je verkoopt de facturen aan een factoring bedrijf, factoring bedrijf betaalt direct uit minus een kleine fee en int de schulden met hun intimiderende incasso figureren. Het risico ligt dan bij de factoring service, dus die hebben er alle baat bij om agressief incasseren en zoveel mogelijk incasso-kosten te innen.

Prachtig business model :) Meer tekst: https://www.dezaak.nl/897/wat-is-factoring.htm

Op de achtergrond risico analyse doen enzo, en betaalhistorie bijhouden van alle personen op "geheime" lijstjes die je deelt met je andere factoring vriendjes (maar vooral niet die lijsten inzichtelijk maken of uberhaupt vertellen dat ze er zijn, want het is allemaal heel grijs gebied) -> http://www.experian.nl

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 juli 2024 20:09]

Is dit systeem ook bruikbaar voor blinde mensen? Hoe weet je of je op de juiste manier tapt? Het valt niet mee om bij betaalzuilen af te rekenen met de aanraakschermen of QR codes te scannen. Leuk dat de app er voor Android is, maar een iPhone is eigenlijk de enige werkbare smartphone i.v.m. goede VoiceOver integratie.
Nee.
En ook niet voor mensen in een rolstoel die niet bij het bovenste schap kunnen.
En dus ook niet voor kinderen tot ongeveer 14 jaar.
Ook niet als je 2 tennisarmen hebt, je accu leeg is, of je telefoon het simpelweg niet ondersteund.

[Reactie gewijzigd door frickY op 24 juli 2024 20:09]

Allemaal leuk en aardig maar dit is weer een voorbeeld dat lager geschoold personeel in de toekomst niet meer nodig zal zijn. Binnenkort zijn er helemaal geen kassamedewerkers in de supermarkt aanwezig. Toch wel jammer vind ik.
Niet meer nodig? De produkten moetn niet meer geleverd worden? De rekken moeten niet meer aangevuld worden? De winkel moet niet meer gepoetst worden? Er is geen onderhoud nodig aan machines en gebouwen? Genoeg werk voor "lager geschoold personeel" lijkt me.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.