Albert Heijn wil kassaloos betalen halverwege 2018 invoeren bij to go-winkels

Albert Heijn is in zijn AH to go-vestiging in het hoofdkantoor van Ahold Delhaize in Zaandam gestart met een proef met kassaloos winkelen. Klanten rekenen producten af door een pasje, of later een smartphone, langs een elektronisch schapkaartje te halen.

Albert Heijn noemt de betaalmethode Tap to Go en zegt in een aankondiging dat de test naar verwachting aan het einde van het tweede kwartaal wordt uitgebreid naar meer AH to go-winkels. Het is nog niet bekend hoeveel winkels de techniek krijgen; er zijn 76 AH to go-winkels in Nederland.

In juli kondigde Albert Heijn al aan in 2018 te gaan testen met winkels zonder kassa, zonder verdere uitleg te geven. Nu zegt de winkelketen dat de techniek eerder klaar is dan verwacht, waardoor de test al is gestart.

Bij de huidige test moeten klanten in het AH to go-filiaal met een speciaal pasje tegen een elektronisch schapkaartje tikken om te betalen. Binnenkort moet dat ook met een smartphone kunnen; gebruikers moeten dan eenmalig aanmelden met een app. Het bedrag wordt binnen tien minuten van de rekening van de klant afgeschreven. Albert Heijn zegt niet hoe het scannen met de smartphone precies werkt, maar waarschijnlijk gaat dat met rfid-tags in de schapkaartjes en de nfc-chip in smartphones.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-12-2017 • 15:03

246

Submitter: Carfanatic

Reacties (246)

246
238
124
14
0
82
Wijzig sortering
Hoe voorkomen ze hier nou diefstal :| ?

EDIT (Voor alle wijsneuzen hier kenbaar):

Bij de huidige zelfscan-kassa's loop je met een volle tas, en een scanner met een lijst met spullen naar de kassa, waar op t minst naar hoeveelheden gekeken wordt (3 dingen op je scanner en een volgepropte tas gaat je niet lukken) en heb je inderdaad steekproeven.

Bij een traditionele kassa loop je al helemaal niet met lege tas en volgepropte tas zomaar de winkel uit.

Hier reken je min of meer aan het rek af.
Dus tenzij ze personeel aan de uitgangen plaatsen die inderdaad de mensen controleren of steekproeven uitvoeren ben ik wel benieuwd hoe ze diefstal denken tegen te gaan

[Reactie gewijzigd door Darkfreak op 23 juli 2024 22:35]

Vergeet niet dat je voor deze systemen altijd een persoongebonden kaart nodig hebt van de winkel. Daar kan je veel mee gaan doen. Bij de huidige selfscan systemen en hun automatische steekproeven => men weet wanneer je komt winkelen, wat je doorgaans koopt, voor hoeveel euro je doorgaans koopt, hoe lang je in de winkel bent geweest (als ze al geen positiebepaling doen in de winkel), hoe lang je al klant bent, hoeveel steekproeven je al gehad hebt en wat hun resultaat is => risico analyse op loslaten en klaar. (ik heb al mensen in discussie geweten omdat ze continu steekcontrole krijgen)

Maar je kan dit verder trekken, persoon gepakt op doelbewust stelen? Intrekken van kaart. Ik weet niet of er klanten geweigerd worden van de huidige selfscan systemen maar het kan best.
Bij een winkel zonder personeel zou het goed kunnen dat je niet meer binnen kan zonder eerst iets van klantenkaart te scannen. Een dief vatten en die vervolgens in al je vestigingen de toegang kunnen ontzeggen, kunnen ze vandaag alleen maar van dromen.

Het roept natuurlijk vragen op, mensen die geweigerd worden in winkels omdat ze ooit een fout hebben begaan? En hoe ver mogen ze gaan? Mogen ze een databank gaan opzetten samen met alle winkels waarbij bugers beschermd worden tegen zichzelf? (denk aan de zwarte lijsten voor financien/verzekeringen) Mogen ze hun klantengegevens koppelen met gegevens die ze van andere partijen kopen? Mogen ze vervolgens de gegevens die ze verzamelen terug doorverkopen? Verzekeringen zullen wel intresse hebben in hoeveel frisdrank en andere je zoal koopt. Of mag het enkel voor advertenties zoals dat nu al gebeurd? (gezien de persoonlijke advertenties op de bon bij de selfscan)
Vergeet niet dat je voor deze systemen altijd een persoongebonden kaart nodig hebt van de winkel
Dit is niet geheel correct. Je hebt inderdaad een AH bonus pas nodig maar hoeft deze niet te activeren/registreren om korting te krijgen of gebruik te maken van de zelfscan.

Zelf doe ik dit ook, wel de voordelen maar geen registratie van je koopgedrag.
Wij doen wekelijks de boodschappen in een Jumbo met zelfscan, ideaal !

Anders dan AH (verplichte bonuskaart bij zelfscan), werkt Jumbo niet met een persoonlijke pas.
Gewoon zelfscanner pakken, en winkelen. Afrekenen kan gewoon contant of met pin, afgezien van pin heeft Jumbo dus geen weet van de persoon die iets koopt.

Wat voor algoritme achter het streekproef beleid van Jumbo zit is mij nog niet duidelijk, gemiddeld hebben we 1 op de 5 keer een steekproef, waarbij de cassiere dan random 10 producten moet scannen.
Is alles in orde, krijg je een sticker voor een spaarboekje, met 10 stickers krijg je dan weer een kado. (dat kan overigens bij iedere Jumbo weer anders zijn)

Kom je niet door de steekproef (1x meegemaakt omdat we perongeluk 2 verschillende smaken Teisseire siroop als 2x op dezelfde smaak hadden gescand), dan is er niets aan de hand, maar dan moet je met je boodschappen naar de klassieke band.
Gezien je pas gaat pinnen na de goedkeuring, dus na een eventuele steekproef, heeft men geen weet wie er gebruik gemaakt heeft van de zelfscan, Mensen weren kan dus ook niet op deze manier.
Wat voor algoritme achter het streekproef beleid van Jumbo zit is mij nog niet duidelijk.
De algoritme is random.
Ik weet wel dat op de meubel een barcode geplakt zit, die weer is verdeeld in 2 barcodes en de bovenste barcode genereert een steekproef.
Anders dan AH (verplichte bonuskaart bij zelfscan), werkt Jumbo niet met een persoonlijke pas.
Gewoon zelfscanner pakken, en winkelen. Afrekenen kan gewoon contant of met pin, afgezien van pin heeft Jumbo dus geen weet van de persoon die iets koopt.
Welkom in de wondere wereld van big data en datamining, een eenpersoonshuishouden is moeilijk te volgen als die bijna altijd cash betaald, maar een gezin oid dat heeft echt heel simpele onderscheidende boodschappen die bijna altijd gelijk gebeuren. Daar heb je maar 1x een pin-actie voor nodig en ze kunnen je gewoon jaren tracken op je boodschappenpatroon.
Dat is echt al jarenlang aan de gang en van ver voor zelfscannen etc.
Wat voor algoritme achter het streekproef beleid van Jumbo zit is mij nog niet duidelijk, gemiddeld hebben we 1 op de 5 keer een steekproef, waarbij de cassiere dan random 10 producten moet scannen.
Het algoritme is vrij simpel, aantal artikelen, totaal prijs en een aantal specifieke artikelen geven de basiskans en daarbovenop zit nog een stukje randomizer.
Gezien je pas gaat pinnen na de goedkeuring, dus na een eventuele steekproef, heeft men geen weet wie er gebruik gemaakt heeft van de zelfscan, Mensen weren kan dus ook niet op deze manier.
De zelfscanner zelf kan je tracken op de vloer en dan zie je bij iedereen weer een uniek patroon waarop ze door de winkel lopen en waar ze stoppen en daarmee weet je al grotendeels wie het is.
En mensen weren zal geen enkele zinnige supermarkt gaan doen. Supermarkten leven juist van de impulskopers die hun pasje vergeten zijn en hun boodschappenlijstje etc. En leven niet echt van de goede huismoeders/huisvaders die alle aanbiedingen doorkijken en boodschappenlijstjes maken die enkel het goedkoopste van het goedkoopste pakken.
Anders dan AH (verplichte bonuskaart bij zelfscan), werkt Jumbo niet met een persoonlijke pas.
De reden dat ik liever bij Jumbo winkel dan de AH. :-)
Ook bij AH kun je gewoon zelf scannen zonder een persoonsgebonden pas.
Iets accurater gezegd: bij AH kun je winkelen met een pas waarvoor je geen persoonsgegevens hebt hoeven afgeven. Dus een 'anonieme' pas. Omdat je wel een klantenpas nodig hebt en per pin betaalt, is er enige discussie mogelijk over het woord 'persoonsgebonden'. Bij de Jumbo zelfscan werkt alles geheel zonder pas en kun je ook contant betalen. Als je hecht aan privacy is er dus wel verschil.
Op een pinpas staat een naam. Op de bankafschriften kan je zien waar je betaald hebt.
Ik neem aan dat Appie kan zien wie er betaald heeft.
Privacy bij de jumbo? De gemiddelde supermarkt heeft minder camera's hangen dan de jumbo. Althans, hier wel. Ieder schap, ieder rek, hangt wel een camera op. Daarnaast hangen er hier in de jumbo ook nog trackers....
Trackers? Wat moet ik me daarbij voorstellen bij een supermarkt?
Vermoedelijk om te zien of je producten snel weet te vinden en hoe lang je voor een schap en in de winkel staat.
Vanuit bedrijfsperspectief eigenlijk wel een misser dat er geen tracking gedaan wordt op de boodschappen. De goodwill die je er wel mee creëert zal volgens mij een groot deel van de bevolking echt niet boeien.
Wat je koopt kunnen ze koppelen aan je bankrekeningnummer als ze dat zouden willen (geen idee of ze dat doen, maar het is een optie).
Ik ga er wel vanuit dat er echt straf rechtelijk onderzoek wordt gedaan voordat de toegang echt geweigerd wordt. Betty 79 jaar kan altijd een foutje maken zonder dit zelf door te hebben.
Simpelweg door het gewoon in te calculeren.

extra diefstal zorgt voor x% extra gederfde omzet
loon van kassamedewerker minder zorgt voor x% extra omzet

Zulke waardevolle spullen hebben ze er nou ook niet je kan ook met wat eenmalige kosten extra beveiliging neerzetten.

Je hoeft diefstal niet uit te bannen, je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat er per jaar minder gejat wordt dan dat er aan loonkosten van kassa medewerkers uitgaat.
Inderdaad.

Al jatten er twee mensen per uur een boodschappentas van 50 euro. Dat verdien je met 3 cassieres minder makkelijk terug.
Hoewel ik het wel met je eens ben, klopt je berekening niet helemaal. 3 cassieres (uiteraard afhankelijk van de leeftijd) verdienen echt veel en veel minder dan 100 euro per uur. Een gemiddelde cassiere van 16 mag blij zijn met iets meer dan €3 per uur. Zelfs met alle kosten erbij, zoals verzekering e pensioen, ben je minder kwijt dan €100 per uur.

Verder zal het voor AH inderdaad gewoon een berekening zijn. Wat kost meer: ingecalculeerde diefstallen of medewerkers
En maak de berekening nu eens met realistische kosten:

Er zitten niet alleen cassieres van 16, maar ook van 20, 24 en zelfs ver daarboven. Hoe je aan 3 euro per uur komt is mij een raadsel.

https://ahuitbetaaldata.nl/salaris-albert-heijn/

Die van 16 verdient 5,30 per uur
Die van 23 verdient 14,22 per uur
Die van 20 verdient 9,02 per uur.

En dat zijn puur de bedragen die de werkgever door moet geven aan de werknemer. Maar wat zijn de werkelijke lasten voor de werkgever? Waarschijnlijk een stukje hoger. Er worden gewoon verzekeringen afgesloten, een pensioen en een bonus (of winstuitkering). En natuurlijk moet je die mensen ook nog eens roosteren, dus daar zal ook iemand tijd voor moeten nemen. En mensen worden ziek, dus dan mag je twee keer zoveel uren gaan betalen.

Ik denk dat Albert Heijn hard in het vuistje kan lachen door de cassieres af te schaffen. Laat de klant het werk maar zelf doen, en de prijzen gaan daardoor echt niet omlaag. Gewoon pure winst voor Ahold.
De kosten voor de werkgever liggen tussen de 50 en 100% hoger dacht ik.
Verdien je bijv. 10 euro per uur, kost je werkgever dat minstens 15 euro.
Nee bij 30% houdt het wel op.
Anoniem: 1016017 @jpsch21 december 2017 08:27
Sociale lasten die worden berekend over bruto uurloon bedragen momenteel 82%. Dus KPU (kostprijs uurloon) van een uursalaris van €10.00 is €18.20
Werknemersdeel sociale lasten zit natuurlijk gewoon in het brutoloon (die plus twee is wel bijzonder) en gaan van de werknemer af.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sociale_premies

18,4%, plus daar nog een procent of 8 op voor pensioen en je zit op 26,4%.
Anoniem: 1016017 @jpsch21 december 2017 19:26
https://www.mupload.nl/img/uq2cxfra.png


Dit is uit de bijlage van de begroting van dit jaar. Ben werkzaam binnen Albert Heijn. Voor winkel werkmaatschappij (wwm) wordt over elk bruto uurloon 82% aan sociale lasten berekend.

Dus een cassiere van 22 jaar of ouder met een kort parttime contract van >12uur per week heeft een bruto uursalaris van €14.36 (€10.80 plus 32.97% all-in toeslag).

Deze cassiere “kost” ons als winkel vervolgens €26.14 per gewerkt uur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1016017 op 23 juli 2024 22:35]

Dat zijn geen sociale lasten, maar de toerekening van de overhead e.d. Deze kosten zijn grotendeels vast. Interne verrekenprijzen zijn altijd arbitrair en niet met elkaar te vergelijken.
Daar komt nog bij dat het personeel waarschijnlijk "omgeschoold" moet worden naar beveiliger
Je pakt hier het uurloon voor <12 uur, waarbij alle extra kosten (pensioen, vakantiedagen, winstuitkering, etc) al bij zitten. En doorbetalen tijdens ziekte doen ze ook niet aan hoor.
Toen ik als 16 jarige begon was het loon zoals @Azrona aangeeft net iets meer dan 3 euro. Kennelijk is het minimumloon van jongeren een stuk gestegen. Is dat voor andere supermarkten ook zo?

Verder betaal je ongeveer 20 tot 35 procent bovenop het loon aan overige kosten, zoals verzekeringen. Bij een groot concern als AH zal dit eerder richting de 20 gaan, dan de 35. Feit is dat het nog steeds voordeliger is voor de AH om mensen te vervangen door apparaten, zelfs als ze diefstal incalculeren, maar dat geldt volgens mij in de meeste sectoren zp
Dat is de definitie van minimumloon. Dat dat het minimum is. Dus ja, ook de andere supermarkten moeten meer betalen.
De kosten van een goed geoliede dievenbende die je winkel regelmatig leeg trekt is vele malen hoger dan de kosten voor een aantal cassieres ..
Cassieres van 23 die 14,22 verdienen. Misschien toch eerst je bronnen nog eens raadplegen, dat verdienen ze nooit, never.
Bij de AH verdien je best aardig, zeker aangezien (zeker als je een beetje opleiding hebt) er nooit wilt/zou moeten willen werken, mits het je ambitie is. (In dat geval, ervoor gaan!)
Alleen als je <12 uur per week werkt, verdien je zoveel.
Vergeet hier niet dat AH het 'all-inclusive' loon gebruikt. Die 14,22 is dus al incl. 8% vakantietoeslag en (volgens mij) ~9% toeslag voor vrije dagen, die betalen ze meteen uit.
Wat verdienen ze volgens jou dan? Let op dat het hier om part-timers gaat, aka, het grootste deel van die meiden die je ziet zitten. Die zijn geen fulltimer.
Verdiende toen ik 16 was €3,16 als cassiere bij de AH zo'n 12 jaar geleden. Kwam na een half jaar geloof ik extra bij omdat je dan helemaal ingewerkt zou zijn. Tegen de tijd dat ik daar weg ging had ik daar drie en een half jaar gewerkt en verdiende ik rond de €8 per uur. Was nog best redelijk als bijbaantje.
Overigens is het niet alleen personeelskosten he. Je hoeft ook geen cash meer te hebben. Je hoeft het niet te tellen, weg te brengen, nieuw bestellen. Dat tikt ook allemaal mee.
Vergeet ook niet, je bent minder ruimte nodig in de winkel omdat je geen kassa's meer hebt.. dat scheelt heel veel denk ik. Geen dure kassa systemen meer, geen dure geldwagens. Minder kans op overvallen, minder rijen = sneller kopen = meer klanten.
Dat dek je met een Pinkassa al af
Wat jij netto over houdt aan je salaris is vele malen minder dan wat het de AH kost he.
Echt ? 1 tas koffie is meer dan 10 cassieres
To Go heeft toch alleen koffie in bekers?
Als je met een boodschappentas vol met producten de AH to Go uitloopt dan vinden ze het vast niet erg om even snel te controleren door je account erbij te pakken en je aankoopgeschiedenis te controleren
Er zijn al kassa's waar je zelf kan scannen. Wat is het voordeel van het nieuwe systeem uit een oogpunt van kostenbesparing en diefstalcontrole?
Anoniem: 470811 @pmeter20 december 2017 15:54
24/7 zonder extra personeel die in shifts werken. Al weet io niet hoe gebruikelijk 24/7 is in re grote steden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 470811 op 23 juli 2024 22:35]

Volgens mij is het idee dat je die afrekenzuil en vaak dus een rij aan het einde gaat ontlopen.
De afrekenzuil kan de deur uit, dus daar bespaar je op. Daar zit ook het voordeel voor de winkelbeleving van de klant: tikken, pakken en gaan. Geen risico dat je alsnog moet wachten totdat een afrekenzuil vrij is, waardoor je ook bij drukte sneller even naar binnen zult lopen om dat ene product te pakken. Daar zit extra omzet.

Qua diefstalcontrole wordt het wat lastiger. In principe is bekend wie je bent aan de hand van je pasje of telefoon. Met behulp van de camera's ben je vrij gemakkelijk te traceren, dat zou moeten afschrikken. Daarnaast is het grootste deel van de bevolking best eerlijk. En zelfs als diefstal toeneemt kan dit nog steeds een goede zet zijn als besparingen groter zijn dan de toename in kosten.
Als er een weegschaal of andere sensor is geplaatst, en er is niet met pasje verrekend, kan er vroegtijdig al een seintje worden gegeven. Koppel dat aan een plattegrond en telefoontracker.

[Reactie gewijzigd door darkfader op 23 juli 2024 22:35]

Zelfscankassa's hebben nog steeds rijen / vaak niet beschikbaar.

En er is een gigantisch psychologisch voordeel (als ik het goed begrijp), je betaalt geen 30 euro meer voor een paar boodschappen, maar je betaalt 1 euro voor dit product en 3 euro voor dat product en 1,50 voor dat product.
En dat is een gigantisch psychologisch verschil, de klant merkt namelijk niet hoeveel hij uitgeeft.
Hij wordt niet geconfronteerd met een bon van 40 euro terwijl hij maar 30 wilde uitgeven en dus de volgende keer de koekjes wel laat staan.

Hij wordt geconfronteerd met een heleboel kleine aankopen waar hij op den duur geen wijs meer uit wordt en waar hij dus niets van laat liggen.

Je hebt dan geen impulsaankopen meer die wel in het mandje gedaan worden maar als de kassa zegt 52,50 toch even bij de kassa achtergelaten worden. Nu worden die gewoon meegenomen.
Het bedrag wordt "pas" na 10 minuten van je rekening afgeschreven. Misschien wordt die tijd gebruikt om transacties te bundelen, zodat er voor drie producten toch maar één totaalbedrag afgeschreven wordt.
Maar als eenmaal bekend is dat met dit systeem diefstal makkelijk is met een lage pakkans, dan trek je wel steeds meer winkeldieven aan. De dief die eerst naar de Jumbo ging, komt dan alleen nog naar de AH.
Het probleem van diefstal is alleen simpelweg niet zo groot bij supermarkten.

En het zal niet erg snel verergeren door de kassiere weg te doen. Wanneer is jou voor het laatst door een supermarkt kassiere medewerker gevraagd om in je tas te kijken, of om even je binnenzak te inspecteren of je daar niet een reep chocolade in hebt gestopt?

Een gemiddelde kassiere bij de AH (die bijna nooit de 20 halen, dan zijn ze alweer vervangen door een goedkoper exemplaar) die heb je zo overbluft hoor. Ik denk dat ik rustig een kratje bier in mijn hand kan houden (volledig in het zicht van de kassiere) terwijl ik 1 brood afreken en zeg dat ik het kratje bier bij de supermarkt 200 meter verderop heb gehaald.
Oftewel de meerwaarde van een kassiere is niet zo groot.

En in de toekomst kan je hier juist een veel diefstalveiliger van maken. In principe moet binnen een minuut nadat er iets van een plank is gehaald (simpel weegschaaltje in de plank inbouwen) een scanactie plaatsvinden zoniet dan kan je de camerabeelden flaggen als verdacht en na te kijken.
En je kan bijv de pasjes op afstand uitleesbaar maken, zodat je bij de ingang/uitgang kan scannen wie er binnenkomt en uitgaat met welke gekochte goederen. Dit gekoppeld aan een weegschaalsysteem betekent dat je enkel de camerabeelden moet opslaan en als je weegschaal dus een verschil aangeeft dan even de camerabeelden terugdraaien tot aan de ingang / uitgang en je hebt de persoonsgegevens gekoppeld aan de kaart te pakken.

[Reactie gewijzigd door Gomez12 op 23 juli 2024 22:35]

Hoe voorkomt het kassameisje diefstal als ze bezig is een klant te helpen?
Met je zakken vol langs de kassa sluipen is natuurlijk wat anders dan met je zakken vol naar buiten lopen, terwijl niemand weet of je afgerekend hebt of niet.
Als je met een volle tas langs de kassa loopt zul je aan het kraagje gepakt worden om eerst even af te rekenen.
Bij de zelfscan kassa's zien ze wat er op je scanner staat en doen ze steekproeven.
Camera's doen wonderen.
Loopt met tas langs rekken
Vult tas met spul uit winkel
Houdt overal een nep AH2GO pasje langs voor de show
Loopt met gevulde, onbetaalde tas, de winkel uit.

Weet meneer achter de schermen veel of ik een echt of nep pasje gebruik :P.
En ze zullen vast niet ieder persoon, met live-data bijhouden bij ieder product?
Zoals je in het filmpje kan zien krijg een audiovisuele terugkoppeling dat het product is gescand. Ik denk dat je na een paar producten wel gepakt zal worden. Daarnaast wordt er wel degelijk live data bijgehouden via de app danwel kaart, dit wordt afgerekend na 10 minuten.
Waar ik nog wel een 'gat' in het systeem zie, is bij klanten die te weinig saldo op hun rekening hebben: Alles pakken, scannen en vervolgens kan de AH het geld niet innen na 10 minuten. Maar ik verwacht dat je dat ook maar één keer kan doen...
Hoe groot is dat probleem daadwerkelijk? Het is een persoonsgebonden pas die gekoppeld is aan een rekening; lukt de inning vandaag niet dan proberen we het morgen nog eens. En totdat de betaling gelukt is blokkeer je simpelweg die pas. Ingecalculeerd risico.
Lol, waarom zou je die pas blokkeren? Mits het gewoon een goede klant is etc kan je hem gewoon de spullen op krediet meegeven en gewoon 3% rente rekenen voor de periode dat hij het geld niet op zijn rekening heeft staan.

Is een leuke bijverdienste hoor voorspel ik.
Het hoeft ook niet waterdicht te zijn he... het hoeft maar netto winst op te leveren. Als dit soort dingen ze x oplevert aan personeelbesparing en extra verkopen omdat klanten het fijn vinden, maar er is y meer kosten door verhoogde diefstal... dan is het een kwestie van is x > y. Ja? Dan is het voor AH netto een positief resultaat.
Het feit dat het mogelijk is om dingen te stelen wil ook niet zeggen dat iedereen dat gelijk gaat doen. De gemiddelde mens doet dat toch niet zo snel volgens mij...
Oh ja, daar ben ik het geheel mee eens (dat t niet waterdicht 'hoeft' te zijn als t maar winst voor de AH levert). Ik vroeg het mij enkel af, of ze hier speciale/andere manieren voor toepassen om het terug te dringen.

Check-in en out dmv passen, en/of RFID tracking van de klantenpassen binnen het gebouw icm uitgebreide camerabeveiliging zal denk ik al heel wat schelen.
Het probleem met jouw voorbeeld is dat het niet realistisch is, een dief loopt niet met een tas vol spullen langs een kassa, een beetje dief koopt dan gewoon een rolletje pepermunt zodat hij iets af te rekenen heeft en iedereen het normaal vind.
Ik bedoel hoe vaak is jou bij een supermarkt kassa gevraagd om je tassen en je zakken te legen om te zien of je niets gestolen hebt?

En mits je bereid bent om echt geld in de beveiliging te steken is dit veel beter te beveiligen, want je hebt het punt van product pakken en product betalen bijna direct aan elkaar gekoppeld, je hebt niet dat mensen eerst het product pakken dan 10 minuten ermee in hun winkelwagentje lopen door de winkel heen voordat er betaald moet worden.
Oftewel verbind een weegschaal aan een plank die meet dat er iets gepakt is en je weet dat je binnen x tijd een scanactie moet hebben anders kan je gewoon de camera beelden flaggen als verdacht.
En wat er voor zorgt straks dat je verplicht moet pinnen en niet meer met briefjes en muntjes kan betalen, en dat het er voor zorgt wanneer dit overal woord ingevoerd dat er VEEL mensen hun baan verliezen bij AH, en later natuurlijk bij de rest van de supermarkten, want die kunnen niet achterblijven.

Want reken maar dat dit ook zo woord voor de gewone AH supermarkten.

Alles moet maar geautomatiseerd woorden.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 22:35]

Bij AH gaan er niet VEEL mensen hun baan verliezen hoor, daar is al jaar en dag het beleid dat ze geen serieus personeel willen hebben, want dat wil serieus betaald worden. Ze hebben liever gewoon jong grut wat niets verdient en als dat grut oud wordt kan het weer oprotten.
Bij AH gaan er niet VEEL mensen hun baan verliezen hoor, daar is al jaar en dag het beleid dat ze geen serieus personeel willen hebben, want dat wil serieus betaald worden. Ze hebben liever gewoon jong grut wat niets verdient en als dat grut oud wordt kan het weer oprotten.
Dan nog is er een grote markt waar die (hoe jij het noemt) jong grut niet meer kan werken, en er dus minder keuze weer is, en er zijn zat oudere mensen die bij AH werken, zie ze vaak genoeg als ik naar AH ga.
Weet je wat het stomme is met 'kassaloos' betalen? Je merkt het misschien niet heel direct, maar je bent als klant langer bezig met je rondgang in de winkel door het scannen van de producten en (al dan niet achteraf) controle of er niet teveel wordt gerekend.
Ook met het zelf-scan initiatief ben je als klant langer bezig met afrekenen.

Dus voor de klant scheelt de invoering van kassaloos betalen niet eens zo heel veel tijd of duurt het zelfs langer! Daartegenover bespaart het (de managementlaag van) een boodschappenwinkel(keten) heel veel geld en zijn de medewerkers op de werkvloer hier de dupe van.

Nee, zolang ik er omheen kan doe ik niet mee met kassaloos betalen of zelfscannen.
Dat ligt toch ook aan jezelf hoor... sowieso is mijn ervaring dat ik maar heel incidenteel gecontroleerd werd (toen ik nog regelmatig in een AH kwam met van die scanners die je mee de winkel in nam) en ik verlies er volgens mij echt niet veel tijd mee om iets te scannen als ik het mijn karretje in gooi. Bovendien scheelt het dat ik in de winkel het al in mijn tassen kan stoppen.
Maar zelfs als je er netto tijd mee verliest, het is gewoon niet leuk om in een rij te staan wachten. Het gaat de meeste mensen denk ik helemaal niet of ze nou een minuut winnen of verliezen, mensen houden gewoon niet van wachten.
Ik neem aan dat dat wel dmv een timestamp op zowel de check-in/check-out van pasje en camera te koppelen is.
Check-in/out dmv pasje (dat je anders niet binnen komt, of ze bijhouden welke RFID/s klanten binnen zijn) zal al een heel stuk meer opleveren. Zeker in combinatie met veel en goede camera's.
.oisyn Moderator Devschuur® @Bardman0120 december 2017 16:10
Ze hoeven natuurlijk niet naar jouw rekening te kijken, dat mogen ze ook helemaal niet. Dat het pas 10 minuten later van je rekening wordt afgeschreven impliceert niet dat ze ook niet meteen kunnen weten welke producten jij hebt afgerekend.

Het is vast een 10 minuten cool down periode om vergissingen makkelijk te kunnen annuleren.
Ze hoeven natuurlijk niet naar jouw rekening te kijken, dat mogen ze ook helemaal niet.
Dat mogen ze nog niet bedoel je, dat gaat redelijk op zijn gat met PSD2.
Gewoon onderdeel van de voorwaarden voor een scanpas wordt dan dat je toestemming moet geven voor PSD2.
Nou dat geldt gewoon als rekening/factuur, die lijst in de app, dus dan is de koop gewoon gedaan. Als ze zouden willen kunnen ze zelfs gewoon een incassobureau jouw die 4 euro komen laten afnemen.
Welke app? je staat al buiten zonder te scannen, want je doet alsof. Dat kunnen ze niet zien, vandaar dat ik die 10 minuten als groot risico zie.
Winkel is geen openbare ruimte (daarom mogen ze ook regels instellen van max 2 scholieren tegelijk) het is eigen terrein van de winkelier. Ook buiten de winkel mogen ze je staandehouden als ze je verdenken van een strafbaar feit, dat het burgmansarrest. Ik mag jou ook staandehouden als ik je een fiets zie jatten. Dat hoeft niet bewezen te zijn, verdenking is genoeg.

Wat ze namelijk wel kunnen is in hun eigen kassasysteem kijken wat er is afgerekend in hun filiaal. En als jouw 'aankoop' niet terug te vinden is dan heb jij wat uit te leggen.
Zo wordt het door rechtspraak gedefinieerd:

Openbare ruimte of publieke ruimte is de ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Het is een fysieke plaats waar een groot deel van het publieke leven zich afspeelt. De meeste openbare ruimtes bevinden zich in de open lucht, maar ook vrij toegankelijke overheidsgebouwen en publieke instellingen kunnen tot de openbare ruimte worden gerekend. Openbare ruimte kan als volgt gedefinieerd worden: Openbare ruimte is de gemeenschappelijke fysieke ruimte die leden van een samenleving hebben, inclusief de daarop betrekking hebbende mentale en sociale ruimte.

Dus precies zoals ik heb omschreven.

De enige manier om iets af te dwingen is een deurbel, en iedereen aan laten bellen. ( ik ken zo'n winkel in Deventer) En ik heb die hele rechtzaak gevolgd om die reden. Dat het gedoogd word is een ander verhaal, en scholieren die om die reden een zaak beginne... En dan is het 1 scholier. En AH moet niet zeiken want ze willen juist bij scholen in de buurt zitten. Hier in de gemeenteraad die 'discussie' gevolgd, Het kwam er op neer dat ze anders gewoon niet kwamen.

Vergeet niet dat de AH organisatie een op een te vergelijke is met een mafia organisatie, met uitzondering van de moorden.

en aanhouden 'mag' pas buiten de winkel anders is het nog geen diefstal. In de winkel kan je altijd nog zeggen dat je 'nog' moet afrekenen.

En even kijken gaat niet op i.v.m. met die tien minuten. Het zijn 10 minuten in het ongewisse. En als de lijst er niet instaat is het technisch niet goed gegaan want jij hebt je "scan" gedaan, en techniek is voor verantwoording van de winkel.

[Reactie gewijzigd door Bardman01 op 23 juli 2024 22:35]

De rechtspraak? Je citeert lettelijk Wikipedia die een boek van dhr Brok gebruikt als bron. Hoe is dat 'de rechtspraak'? Staat in de Winkler Prins ook wat de rechter voor uitspraken heeft gedaan?

Daarnaast zegt het citaat al: "maar ook vrij toegankelijke overheidsgebouwen en publieke instellingen", beiden geen winkels. Kijk anders hier: https://bureaudehelling.n...eep-op-de-openbare-ruimte
Ernsting steekt onmiddellijk van wal met de hamvraag: wat is openbare ruimte?
Deben: “Ik heb daar een heel pragmatische definitie voor: dat is die ruimte waar je kunt zitten, rondhangen, verblijven zo lang als je wilt. En je hoeft er niet voor te betalen. Het is een ruimte die geen particulier bezit is, waarop geen enkele groep het exclusieve recht heeft, of kan claimen.
Kan jij rondhangen in een winkel zolang je wilt? En is een winkel geen particulier bezit?

Het verschil is dat een openbaar toegankelijke winkel wat anders is dan 'de openbare ruimte'. Een winkelcentrum is semi-openbaar (zie dezelfde link voor een toelichting), maar een winkel kan gewoon zeggen 'je moet binnen 5 minuten je aankoop hebben verricht'. Ook mag een winkelier verbieden om cameraopnamen te maken (vooral bekend van de rosse buurt in Amsterdam waar men niet wil dat je in peepshows en sexshops foto's maakt). Een winkelier mag ook gewoon z'n openingstijden bepalen met enkel maxima van de gemeente (koopzondag etc), maar ook midden op de dag zeggen 'ja nu zijn we dicht, doei!!!'. Dat kan allemaal niet in de openbare ruimte.

Wat betreft je negatieve reactie op AH ga ik er niet verder op in. Er zit bij jou iets wat getriggerd raakt en dan ga je opeens met krachttermen (mafia zonder moorden) en spelfouten spuien alsof je in het cafe zit.

Wat blijft is dat als een winkelier jou de mogelijkheid biedt om op een alternatieve manier te betalen, ze zelf de controle hebben over hoe ze jou dat laten doen. Ze mogen echter niet je van je vrijheid beroven tenzij ze aanleiding daartoe hebben. Het is niet anders dan verkeerd inschatten dat iemand een rolletje drop in z'n jas heeft gedaan terwijl hij die al had toen hij binnenkwam. Dan moet hij toch mee naar achteren en worden de beelden teruggekeken. Bij dit systeem net zo.
Ja een winkel is particulier bezit, maar de winkelier stelt zelf zijn winkel open voor publiek en word daarmee openbaar. Hij geeft zelf aan waar dat is, maar er is niet iets als, meer of minder openbaar.

Je kan ook niet een klein beetje zwanger zijn.

En heb je de vergelijking gemaakt tussen de verschillende organisaties? Zou jou juist aan moeten spreken. Maar het is niet geschreven met jou in gedachte. En waarom is dat negatief? Is maar vanuit welk perspectief jij dat bekijkt. Blijkbaar raakt het jou.
Zelfs als het aantal diefstallen 4x meer wordt door dit systeem maken ze nog steeds winst en daar draait het hun vooral om, een gemiddelde kassamedewerker zou al meer kosten.
En ze zullen vast niet ieder persoon, met live-data bijhouden bij ieder product?
Bij dit systeem niet persé, maar met dat stellige "vast niet" zou ik een beetje oppassen. Dat is namelijk precies wat er in de kassaloze winkel van Amazon gebeurt, dus het is met de huidige techniek al mogelijk.
En smaakt jouw broodje kaas nog lekker als je weet dat je hem net gestolen hebt...? O-)

Die van mij niet hoor! :o
Bij die AH to go winkels kun je nu vaak ook al zo in en uit lopen, op zich is het daar al makkelijker jatten vermoed ik. Maar AH zal wel cijfers hebben over hoeveel er gejat wordt (vrij simpel de voorraad vergelijken met wat er afgerekend is). En het is natuurlijk een proef he, een van de dingen die ze zullen willen onderzoeken is of er significant meer gestolen wordt.

Edit: Overigens hebben ze ook al zelfscan kassa's waar je niet voor geregistreerd hoeft te zijn. In ieder geval in Maastricht bij Plein 1992 kun je op de plek waar vroeger mandjeskassa's waren tegenwoordig zelf al je producten scannen, betalen en met de bon de winkel verlaten. Daar zijn dus wel nog steekproeven mogelijk, maar je hoeft je niet al bij het afrekenen te 'identificeren' met je bonuskaart. Dat maakt het ook al makkelijker om niet alles te scannen en als je gecontroleerd wordt de onschuld uit te hangen... "sorry, die heb ik blijkbaar niet goed gescand". Het lijkt me eigenlijk sterk dat ze je op zo'n moment kunnen verplichten je te identificeren of er meteen de politie bij halen.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 22:35]

De proef vind plaats in de winkel op het hoofdkantoor. Ik ga er vanuit dat de eigen medewerkers wat minder snel zullen stelen. Dus de steekproef houdt duidelijk geen rekening met het diefstal aspect.
Lees de kop nog eens ;)

Er staat ook in het artikel dat ze in 2018 de proef verder uit willen breiden. Het feit dat het nú dus alleen in die interne winkel is zegt dus niet zoveel.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 22:35]

Het eigen personeel kan gewoon uit het magazijn stelen :+
En we kunnen beter maar zoveel mogelijk jatten, want betalen doen we sowieso voor de ingecalculeerde kosten. :9

Niet dat ik dat zou durven hoor.. maar zo werkt het helaas.
Voor het naar binnen gaan je kaart scannen? Dan weten ze wie er in de winkel is.
Zo doet Amazon het wel met hun kassaloze winkel concept. Je komt de winkel alleen in door je speciale pasje (of telefoon) te scannen.
Het verschil is dat Amazon vervolgens met camera's precies in de gaten houdt wat je allemaal in je tas stopt.
En kan scan je pakweg een kwart van de dingen die je meeneemt niet (of doet alsof). Lijkt me makkelijk om daarmee weg te komen, nee? Iedere keer 25% korting op je aankopen lijkt me een serieuze besparing, zolang je geen domme dingen doet en net alle dure dingen "vergeet" te scannen.
Ik zou zeggen : Neem de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat een halfgevulde tas mee en stop daar gewoon een kwart van je boodschappen in, ik durf te wedden dat geen enkele kassiere je gaat vragen om je tas te legen (of je moet op camera gezien zijn).

Oftewel waarom zou je dit nu al niet doen.
Anoniem: 1000487 @Darkfreak20 december 2017 15:18
Bij een normale supermarkt loop je inderdaad niet zo snel langs met je volle tas/jas. Die to-go winkeltjes zijn vaak echter een chaos. Vol met mensen die allemaal maar 1 of 2 artikeltjes kopen, vaak maar 1 personeelslid die zowel kassa als toezicht moet doen, mensen die ongeduldig worden en de boel al terugleggende weer naar buiten lopen, etc. Daar loop je zo door met je "gratis" Snickers.

Als die ene persoon zich straks kan focussen op het houden van toezicht wordt het er denk ik alleen maar beter op.
Er was een Supermarkt in Amsterdam daar mocht je met de tas niet naar binnen.
En hier bij de MediaMarkt dien je de tas ook in een locker te stoppen .
En ik kan ook bedenken dat niet gescande producten ook niet langs de poortjes kunnen, zonder dat dat ding begint te blèren
Ik besef me nu pas dat ik vanmiddag bij de MM gewoon met tas en al naar binnen ben gelopen... Zal wel geen risicogroep zijn.
Anoniem: 706671 @hlubach20 december 2017 16:59
In station van Brugge BE mag je ook geen rugzak bij je hebben bij het binnenwandelen van de carrefour express(kleine supermarktvorm)

Ik snap wel waarom ze het doen. En ik ga nooit stelen in zo een winkel omdat ik denk aan het algemeen belang namelijk dat als iedereen steelt producten automatisch duurder gaan worden...
Dat is hetzelfde met de trein hier in BE soms heb je een controle maar soms niet en dan kan je gratis rijden... Maar ik betaal altijd zelfs als ze dan geen controle doen.

Wat ik wel opmerk is welke tijdswinst hierdoor kan geboekt worden?

Op drukke momenten is het tijdwinst maar soms is het zodanig rustig in supermarkt en dan is zelf scannen mindee tijdswinst dan nu
Wat ik wel opmerk is welke tijdswinst hierdoor kan geboekt worden?

Op drukke momenten is het tijdwinst maar soms is het zodanig rustig in supermarkt en dan is zelf scannen mindee tijdswinst dan nu
Tijdwinst interesseert een supermarkt niet.

Zelfscannen is bijna per definitie langzamer als een geoefende kassiere.
Naast de kans op fouten missen die groter is bij zelfscannen omdat je je meer zit te concentreren op het scannen en minder op de prijzen van producten zoals die getoond worden.

Wat dat betreft is de ontwikkeling in supermarkten wel grappig om te zien.
Heel, heel vroeger werden gewoon al jouw spullen voor je gepakt als jij maar riep wat je wilde hebben.
En tegenwoordig zijn de supermarkten al het personeel eruit aan het werken omdat de klanten het werk van die medewerkers ook wel kunnen doen.
Wat gaan we straks krijgen, 2% korting als je een doos uit het magazijn haalt en keurig vult in de winkel? Zodat de klanten ook het werk van vakkenvullers gaan doen.
En daarna, 0,5% korting als je even een bezem door de winkel heen haalt?
Op de app die in het artikel wordt genoemd of de klantenkaart zal vast ook het een en ander terug te zoeken zijn en te controleren zijn
Kan je nu niet gewoon doen alsof je betaalt door je (valse)pas erlangs te halen en met een broodje de deur uitlopen zonder dat iemand ooit door gaat hebben dat je niet hebt betaald?
Het gepiep als je de kassa uitloopt met boodschappen die je niet hebt betaald toch? Of staan die niet meer in supermarkten?
Hebben die ooit in supermarkten gestaan dan? Ik ben vrij zeker dat er op zeer weinig supermarktproducten zo'n anti-diefstal systeem zit.
Volgens mij heb ik t wel eens gezien. Hoewel nu ik erover nadenk dat ook nergens op slaat, want inderdaad gaan ze dat niet gauw op supermarktproducten zetten...

Er stond iets wat er op moest lijken in ieder geval.
Ik kan me wel inbeelden dat ze er wel staan bij sommige supermarkten staan die dure, kleine producten verkopen (bvb parfum of electronica) waar het wel de moeite loont om 5 cent per product te investeren om winkeldiefstal tegen te gaan.
In Brussel piept dat ding zelfs als ge niets steelt. En ja daar werken ze wel effectief op producten van supermarkt.
Door het houden van steekproeven & toezicht hopen ze dat iedereen gewoon netjes betaald. Daarnaast hopen ze hier door meer te verkopen wat een deel gecompenseerd.

Het zelfde met zelfscan kassa's

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 22:35]

Daarnaast hopen ze hier door meer te verkopen wat een deel gecompenseerd.
Eerlijk gezegd denk ik dat ze eerder de afweging maken dat het goedkoper is wat meer winkeldiefstal te hebben, dan kassapersoneel te betalen. Als je je loonkosten fors kunt terugbrengen, is dat een enorme besparing. Voor ieder gewerkt uur dat zo wordt bespaard, draai je ook met 10-15 euro aan extra diefstalverlies nog winst, netto.

Loonkosten zijn in veel sectoren nou eenmaal kostenpost nummer 1. Hoe meer mensen je kunt wegbezuinigen, hoe groter je winst en hoe kleiner je bedrijfsrisico (want contracten, kosten omtrent verzekeringen etc.).
Diefstal voorkomen doen ze hier niet mee dat is duidelijk.
Wat ze wel doen is nog meer en beter data verzamelen en besparen kosten op medewerkers en kassasystemen.

Het gemak gaat ook nog is vooruit is de gedachten voor de klant, je hoeft immers niet te wachten bij een kassa, dus het imago gaat er ook op voorruit.

Het diefstal probleem zullen ze anders oplossen, maar in problemen denken zou juist innovatie stoppen.
Het gemak gaat ook nog is vooruit is de gedachten voor de klant, je hoeft immers niet te wachten bij een kassa, dus het imago gaat er ook op voorruit.
Simpel gezegd : De klant is dom...

Je hoeft niet te wachten bij een kassa maar netto ben je met zelf-scannen meer tijd in de winkel kwijt dan met een kassiere, een geoefende kassiere scant simpelweg tig keer sneller dan een gemiddelde consument.
Dus de klant is langer in de winkel (en daarmee makkelijker te verleiden tot impulsaankopen) en de klant verricht ook nog eens het werk waar vroeger een supermarkt geld voor moest betalen
Het is wel bij een AH Tot Go waar je vaak alleen even snel een broodje en wat te drinken haalt. Niet je dagelijkse boodschappen...

Ik zou het ideaal vinden in een AH to Go en ik denk dat ik sneller ben om mijn croissantje en sapje af te rekenen door het pasje tegen het prijskaartje aan te houden, dan dat ik ze uit het schap pak, in de rij ga staan, winkelbediende scant de twee producten ik pin/betaal en er wordt mij nog gevraagd of ik een bon wil.

Nee, de klant is in deze echt niet dom...
Datzelfde probleem heb je natuurlijk nu ook al met de zelfscankassa's. Daarbij scan je ook met een handscanner (of je mobiel). Ik vermoed dat zo'n zelfde opzet hiervoor geldt.

Overigens is diefstal iets dat ook bij de ouderwetse kassa's niet echt eenvoudig is te controleren: als jij iets in je tas, jas of broekzak houdt, is dat ook lastig te zien. Of je iets wel of niet scan, of wel of niet op de band legt, is niet eens zo'n heel groot verschil.
Enkele dingen niet op de band leggen valt niet op nee, maar met dit zelfscansysteem kan je gewoon de helft van je boodschappen niet betalen lijkt me.
Misschien wordt het uiteindelijk een soort van snoep automaat? Zodat je aangetikte artikel naar beneden valt en dan pas kan pakken of een klepje omhoog gaat. Zoals het filmpje laat zien is het natuurlijk een kwestie van tijd voordat je schappen leeg zijn zonder al het geld te hebben kunnen incasseren.

Misschien vertrouwen ze op de andere winkeliers die gaan roepen DIEFFF! maar dat zie ik niet zo snel gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Kadardar op 23 juli 2024 22:35]

Er in bij het huidige concept waarbij je zelf bij de self-kassa afrekent ook geen tot weinig controle.
Er wordt niet gecheckt of je alles aanslaat en vaak reken je af zonder bon. Soms krijg je toch een bon zodat een medewerker een steekproef kan doen (lampje op kassa wordt rood ipv groen), maar ben nog nooit daadwerkelijk gecontroleerd door een medewerker.

Blijkbaar wegen de baten van het zo snel mogelijk afhandelen van klanten op tegen de eventuele kosten van een verhoogd niveau van winkel diefstallen.

Een concept als AH ToGo valt af staat bij het snel kunnen afhandelen van klanten, aangezien deze soms maar enkele minuten hebben voor dat ze bij hun trein moeten zijn. Wanneer klanten enkele minuten in de rij moeten staan voor een kassa, gaan ze dus überhaupt niks kopen. Dit kost meer dan een paar winkeldiefstallen.
Tsja, alleen als de winkel met het zelfscansysteem heeft controleren ze nog, dat is mijn ervaring. Daarna houd het al snel op, dat is toch niet bij te houden.

Lampje wordt overigens geel, niet rood
Op de zelfde manier hoe de ah to go nu al werkt. Een ah to go werkt nogal anders dan de normale ah die jij beschrijft.
Cameras, steekproeven (willekeurig enkele producten checken of ze gescand zijn), sociale controle (let wel: iemand betaald de gesloten producten), en (bij dure producten) chips die aan de kassa worden uitgeschakeld. Het totale pakket moet afschrikwekkend werken, de pakkans moet hoog genoeg zijn dat mensen het uit hun hoofd laten. Ik vrees overigens wel voor etnische profilering.

Te weinig steekproeven werkt niet afschrikwekkend, teveel is te irritiant en kost teveel tijd. Het is dus een afweging. Bovendien kosten de steekproeven zelf ook geld want die medewerkers kunnen dan niet andere werkzaamheden verrichten (zoals vakken vullen).

Zoals ik al zei, sociale controle is ook iets waard. Want op het moment dat andere klanten niet voor dingen betalen, wordt dat gewoon in de kostprijs van alle producten doorberekend (dat is nu al zo). Dus ook als klant wil je (hetzij indirect) niet dat medeklanten niet voor hun producten betalen.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 22:35]

Bij klassieke winkeldiefstal waarbij mensen zaken in hun jas ofzo steken kan sociale controle werken. Maar als ik gewoon met een pasje tegen het rek moet tikken, weet een andere klant toch helemaal niet of dit effectief een werkend pasje is?
Klopt, weet je ook niet bij een bus (het apparaat piept geloof ik wel). Maar daar hangen cameras. Bij tellen van inventaris kom je erachter dat er chocoladerepen zijn gejat. Die kun je dan gaan natellen. Vooral als het stelselmatig gebeurd. En zo kun je op een gegeven moment iemand pakken.
En dan ben je je besparing opnieuw aan het uitgeven om mensen al die beelden te laten bekijken. Iemand die elke winkelbeurt gewoon tien willekeurige items steelt op een volle winkelkar, kan je op deze manier erg moeilijk vatten? En dan is er nog weinig bewijs aangezien je als dief gewoon kan zeggen dat je dat echt wel teruggelegd hebt!

Stel dat men merkt dat er op een dag een krop sla weg is die niet betaald werd.
Dan moet je via de camerabeelden iedereen bekijken die een krop sla opgenomen heeft en die persoon identificeren, met als enige automatische uitsluiting dat het de klanten die binnen X uur na de beelden wèl een krop sla betaald hebben *niet* zijn. Elke andere klant die op dat moment in de winkel loopt, is verdacht. En dan moet je de persoon al tussen al die camerabeelden beginnen zoeken tot je weet wat hij nog allemaal gekocht heeft, tot je uit de resterende klanten die binnen X uur een gelijkaardige winkelkar zònder sla betaald hebben, je verdachte kan vinden. Als diezelfde persoon nog meer dingen steelt, wordt het alleen maar moeilijker.

Doenbaar? Ja, maar best wel kostelijk denk ik.

[Reactie gewijzigd door T0mBa op 23 juli 2024 22:35]

Misschien kunnen ze het wel met AI traceren. Ze kunnen in ieder geval erachter komen wie het wel heeft betaald (tenzij die met cash betaalden).

Vergeet ook niet dat iemand die 1x een reep steelt niet een grote impact maakt. Het gaat om stelselmatig gedrag (kwantiteit) of dure producten (kwaliteit). Dure producten kun je chippen. Stelselmatig gedrag kun je ook tussendoor dmv gerichte surveillance achterhalen.

Verder tracken ze ook al Bluetooth en WiFi. Misschien kunnen ze met die data ook iets nuttigs doen ;)

Ja en dan nog iets. Vergeet ook niet dat de prijs van dit gedrag kans is op een strafblad.

[Reactie gewijzigd door Jerie op 23 juli 2024 22:35]

Anoniem: 706671 @Jerie20 december 2017 17:03
Maar is het effectief tijdsxinst voor elke soort supermarkt?

Want bij veel inkopen een een rustig moment in supermarkt is het soms sneller aan een kassa dan zelf scannen imo
Het aantal medewerkers in een supermarkt staat in verhouding tot het aantal (verwachte) klanten. Het aantal verwachte klanten is berekent nav statistiek.

Of het tijdswinst is, en voor wie precies, dat is een goede vraag. Misschien wil een supermarkt wel dat je zo snel mogelijk oprot omdat je dan meer koopt of minder snel terugkomt op je aankoop.
Was ergens een onderzoek dat 94% nog steeds eerlijk betaald.
Ik vind het jammer dat nog 6 procent mensen niet eerlijk betaald. Sorry maar daar kan ik niet bij.
Tjah, asos zou je houden.
niet te vergeten dat diefstal in the to go winkels sowieso al makkelijk is. je loopt nu ook gewoon weg. dus er veranderd helemaal niks. alleen wel voor de mensen die gewoon wel willen betalen. ongeveer 99.5% :)
Elk product heeft een RFID tag inzich.
En als jij naar buiten loopt met meer RFID tags dan dat je betaald hebt, ben je de sjaak.
Hoe kom je daarbij?
De meeste producten in een supermarkt gebruiken een doodordinaire barcode, en geen RFID tags.
De RFID-scanner die de verrekening doet van het product zit aan het rek, niet aan het product als ik het goed zie.
Dat lijkt me toch niet. Dan hadden ze het scannen namelijk ook hiermee kunnen verwerken. Het lijkt me ook relatief prijzig op die manier aangezien het toch een paar cent per artikel voor ze kost.
Niet zo moeilijk. RFID een iets groter bereik geven en in de productstickers plaatsen. Tijdens het winkelen kun je de kosten in de gaten houden door de producten langs je smartphone te halen.

Net voor de kassa loop je met je kar of mandje tussen twee poortjes door waarbij alle producten in een keer worden gescand. Na betaling loop je door een tweede set poortjes waar een controle plaatsvindt.

De enige mogelijkheid tot winkeldiefstal is het verwijderen van stickers of het niet-stickeren van versproducten. Beiden zijn redelijk goed te controleren met cameratoezicht.
Product stickers worden erop gezet door de fabrikant. Die gaan echt geen interesse hebben om hun producten duurder te maken om het AH iets makkelijker te maken.
Los van de kosten van het taggen van alle producten is het AH nog nooit gelukt om allerlei producten in een kleine ruimte in 1 keer te scannen. Dit is meermaals geprobeerd de afgelopen 15 jaar maar tot op heden nooit gelukt.
Hoe voorkomen ze hier nou diefstal :| ?
Goede vraag, ik denk dat ze daar bij Albert Heijn niet bij hebben stilgestaan
Werkelijk? Zou AH er niet bij hebben stilgestaan?

Zelfscannen is al jaren oud en door middel van steekproeven wordt diefstal teruggedrongen. Helemaal diefstalvrij zal zo'n systeem niet worden, echter wordt er bespaard op personeel en het 'volgen' van aankopen per persoon kan er natuurlijk marketingtechnisch voordelen bieden wat een klein percentage aan diefstal en foutief scannen compenseert.
Doen ze dit niet gewoon met de welbekende 'poortjes' die afgaan?
In supermarktproducten zitten geen tags waar de poortjes op reageren doordat alle fabrikanten dan tags in hun producten moeten verwerken. Naast dat dit hoge kosten met zich mee brengt, is dit op korte termijn niet makkelijk te realiseren, omdat je dan een universeel systeem moet ontwerpen voor alle fabrikanten en supermarkten.

Supermarkten kunnen niet achteraf op alle producten van deze tags aanbrengen.

[Reactie gewijzigd door CaffeineCipher op 23 juli 2024 22:35]

Ah, check. Dat wist ik niet! Thx
Waarschijnlijk hangen ze nu ipv 5 camera's, 15 camera's om alles in de gaten te houden
Bij de zelfscanners gaan de medewerkers niet in discussie met jou over eventueel andere prijzen. Ze geven jou je ene euro, of 80 cent direct uit kassa. De discussie die zelfs eventueel uit de hand zou lopen kost zoveel tijd en heeft ook emotionele gevolgen op dat moment zelf, plus een negatief gevoel bij het winkelen in de toekomst bij de supermarkt, dat dat het geld niet waard is. Jij blij, niemand centje pijn en volgende keer heb je een goed gevoel.
Bij het huidige zelfscan systeem gaat er een rode lamp branden bij de zelfscan kassa wanneer je hebt afgerekend. De bon word dan sowieso geprint en moet je de boodschappen die je in je bezit hebt laten zien aan een "controle medewerker".

Dit zouden ze door kunnen trekken naar het nieuwe systeem en iemand aan kunnen spreken voor hij / zij de winkel verlaat. Ik denk dat ze niet eens de app van de klant hoeven te zien aangezien ze via het interne systeem van de winkel een bon zouden kunnen opvragen door het pasnummer erbij te pakken. Dan is het slechts even de inhoud van de tas laten zien en bepalen of de klant door mag lopen.
Anoniem: 1015671 @Darkfreak20 december 2017 17:45
T is volgens mij niet zoveel anders dan nu met de zelfscankassas bij de AH to Go, die staan in Utrecht bv recht naast de uitgang. Volgens mij kan je daar gewoon met je producten in je hand een rondje om die zelfscankassas heenlopen en dan weggaan, denk niet dat iemand dat merkt. Maar oo t station heb je ook voornamelijk treinreizigers die toch al hun treinkaartje hebben betaald, die zullen meestal niet geneigd zijn om dan opeens bij de winkel te gaan stelen denk ik.
Zoals de beepers nu aan de kassa staan vermoed ik. Als er iets doorgaat dat niet op je kaartje / account staat, zullen ze wel gaan loeien. Hier (moet) zal wel over nagedacht zijn, anders doet men zoiets niet. De tests zullen uitwijzen of het goed uitpakt of niet.
En wat als ik twee dezelfde producten wil?
Dan hou je je pasje / telefoon 2x tegen het schapkaartje?
In het filmpje zie je dat je dan het 1e product 'refund' als in 'ik wil hem niet meer'.
dan heb je 2 tap to go pasjes nodig :-D
Nee, alleen als je hem vervolgens terug legt, wordt het als 'ik wil hem niet' aangemerkt. De boodschappenrekjes tellen hoeveel er uit zijn (met gewicht of iets dergelijks), dus als jij er eentje extra uitpakt, rekent hij er twee.
Je zou volgens mij dus ook gewoon een keer het pasje kunnen scannen en er twee tegelijk uit kunnen pakken. Verschil in aantal producten is twee, dus jij hebt er twee gekocht.
Dat wordt in de video niet duidelijk.
Als je namelijk het product niet wil, hou je het pasje nogmaals tegen het schapkaartje.

Ik denk dat het te maken gaat hebben met de tijd die ertussen zit. Hou je hem binnen 10 sec. er 2x tegenaan is 2x het product zit er langer tussen, dan rekent hij het eraf.
Maar dat is een aannamen.
het wachten is op een filmpje waarin iemand ongeduldig met zijn pasje op de toonbank tikt en zo 200 pakjes kauwgom afrekent.
Mja, ik snap hier ook weinig van. Wat als je twee dezelfde wilt? Of je hebt twee dezelfde gepakt, eentje weer teruggelegd, toen toch weer gepakt... Op een gegeven moment wil je wel even kunnen checken wat er nou precies op je 'bon' beland is en of dat klopt. Ik kan me een systeem voorstellen waar je bij het naar buiten lopen je kaart voor een 'zelfscankassa' houdt om de bon te zien, te bevestigen, en eventueel af te drukken, maar het lijkt er in het filmpje niet op dat zo iets de bedoeling is. :?

Overigens: natuurlijk wel weer een nog betere manier dan de bonuskaart (die klanten regelmatig 'vergeten', lenen van iemand in de rij, of niet hebben) om het koopgedrag van individuele klanten te monitoren.
Ik weet het antwoord niet maar ik heb wel een theorie:

Als er in de barcode of QR code een variatie zit per product dan kun je meerdere scannen. Verder zou je dmv een knopje of zelfs voice recognition kunnen zeggen 'x2'.

Als de barcode exact hetzelfde is, dan gaat het niet werken.

Ook ga je met het 'ontscannen' van de 2de keer problemen krijgen met mensen die per ongeluk een product nog 'ns scannen.
Ik zie nu een hele winkel met mensen die zo hard mogelijk 'x2' roepen zodat jij alles 100x op je bonnetje krijgt, voor me :-)
Haha, hopelijk een kwestie van afstellen. Ik zie tieners dat inderdaad wel doen. Dan is een knopje beter. Maar ja, tieners kunnen nu ook al allerlei geintjes uithalen. Zoals extra boodschappen in je mandje plempen.
Ben jij zo'n warhoofd dan of iemand die onzeker boodschappen doet?
Anoniem: 706671 @vinkjb20 december 2017 17:07
Hij is niet alleen ik ben ook zo onzeker bij boodschappen.

Veel denken van hoeveel potten voorraad heb ik nu nodig of vlees of dergelijke. Aangezien ik mijn lijstje wel volg maar mijn aantal niet leg ik vaak terug
Maar hoe weet het systeem of je 2 keer hetzelfde product pakt of het product terug legt? En weer een pasje of betaalapp erbij. |:(
Ze hadden beter alles een chip kunnen geven en dan bij de uitgang een scanner waar je tas/mandje doorheen gaat die in 1x alles scant. Vervolgens kun je afrekenen en als dat is gelukt gaan de poortjes open en kun je naar buiten. Maar dat zal wel te ingewikkeld zijn.

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 23 juli 2024 22:35]

Maar dan heb je weer personeel nodig dat overal een sticker op plakt. Daarbij lijkt het niet haalbaar om een poort in de winkel te hebben, kan altijd via de ingang eruit en als je niets koopt ben je mooi de sjaak.
die stickers regel je toch met je leverancier. geen sticker, exit leverancier.
Stickers zijn te duur en er is tot op heden geen technologie die betrouwbaar een kar vol artikelen in 1 keer kan scannen
Onderdeel van het vakkenvullen? Het is niet alsof die producten magisch in de schappen verschijnen. En daarnaast kan je het ook soort van afdwingen bij een producent of bereid zijn minder te betalen als ze niet meewerken dat je alsnog uit de kosten komt.
Tuurlijk zou dat iemands taak worden, maar dat kost tijd en dus geld. Tijd van de klant daarentegen is gratis :).
Ik weet niet wat de kosten zijn van zo'n sticker, die moet nl een rfid chip bevatten. Nu is dat betaalbaar aangezien die achterblijft in het rek, maar als die in elk product zit (wegwerpbaar dus), dan heb je er veel meer nodig. Dit kan de prijs van goedkope producten nogal opdrijven.

Maar dit is wel de toekomst denk ik. Veel makkelijker voor de klant kan niet.
Terugleggen/refund doe je door je pasje er langer tegenaan te houden, dan krijgen de LEDs ook een andere kleur (wit i.p.v groen volgens mij).
Ik vraag me echt af wat er op zo'n kaart staat. Als zij dat kunnen uitlezen, dan kan ik dat ook. Wat houdt mij tegen om een eigen pasje te maken met de informatie van een ander?
Waarschijnlijk niets. Maar na 1 keer zal degene die je misbruikt het doorhebben en melden bij AH. Die blokkeert dan het ID van dat pasje en dan moet je op zoek naar een nieuw slachtoffer. Daarnaast sta je op camera en is het makkelijk terugzoeken omdat je de exacte tijd en locatie weet.
Kan je dat ook met een Contactless BankPas?

Overigens kan ik me qua Fraude beheer ook voorstellen dat er bluetooth bakens zijn in de AH TO go zodat ze zeker weten dat je ook fysiek aanwezig bent in die winkel waar je op dat moment spullen koopt.
wat nou als je tweemaal het zelfde product wilt ?
Ja daar zat ik ook aan te denken, aangezien 2 keer scannen al weer voor terug leggen is .
Terugleggen is als je de tweede keer het kaartje langer voor het label houdt. Met twee keer kort tappen betaal je twee van hetzelfde artikel.
2x scannen :)
Hier in Amsterdam zie je vnl allochtone meiden achter de kassa's bij AH. Het is jammer dat deze groep straks buiten de boot gaat vallen. Dit werk is namelijk goed voor integratie en acceptatie van elkaar.
Dat zijn toch ook Nederlanders of niet?
Jazekers :)
Ik benoem trouwens gewoon een verschijnsel dat je hier in A'dam bij de AH veel ziet en beoordeel dat als positief. Iets waar ik minder positief over ben in 020 is dat als je een winkel in de Kalverstraat binnenloopt loopt het personeel vaak zelfs niet eens Engels kan praten en je soms met handen en voeten moeten moet werken als je iets specifieks vraagt. Heeft vnl te maken met bedrijven als bv Inditex ( Zara, Bershka, etc) die hun (zeer jeudig en dus goedkoop) personeel uit hun basisland (bij Inditex is dat Spanje) recruteren. Daarnaast zijn de werkomstandigheden bij winkels van Inditex ook behoorlijk hard (understatement) naar Nldse maatstaven, maar goed ik dwaal af.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 23 juli 2024 22:35]

Bedoel je nou dat ze geen Engels, maar ook geen Nederlands spreken?
Juist ze spreken vaak alleen Spaans en hier en daar pikken ze een woordje Engels en Nlds op. Wat ik begrepen heb heb je te maken met jonge kids met weinig opleiding. Ik ken het spaanse onderwijs systeem overigens niet, misschien dat Engels geen prioriteit heeft. De halve wereld spreekt natuurlijk ook Spaans. Volgens mij een van de grootste talen.
Wat idioot dat je in een winkel in Nederland niet in het Nederlands te woord kan worden gestaan.
Nu vraag ik mij af of het eind bedrag in totaal word afgeschreven of dat dit per product word gedaan?
Lijkt mij zelf ook super onhandig om steeds met je telefoon / pasje langs de schappen te swipen.
En wat als ik per ongeluk te dichtbij een schap loop?
Het is voor een to GO AH dus dan heb je vaak maar 1 of 2 dingen per keer, dus dat lijkt me wel te overzien.
Ze kunnen veel willen daar bij AH. Bij de AHs in mijn buurt zijn de pin kassa's vaak leeg. Dus mensen hebben weinig interesse in anders dan contant betalen waar ik woon.
Grappig, bij AH's hier in 020 zie je mensen zelden nog cash betalen dit in tegenstelling tot Dirk waar de enige alleen pinnen kassa het nooit druk heeft. Denk dat het vnl met sociale dingen te maken heeft. Mensen met weinig geld shoppen bij Dirk de rijkere bij AH. Heeft alles te maken met hoeveel geld je hebt, als je cash betaald ben je je (over het algemeen) veel bewuster van wat je uitgeeft.
Ik denk dat er allerlei redenen zijn waarom mensen wel of niet pinnen. De markt wil besparen op geldtransport en probeert ons daarom electronisch betalen aan te praten. Als er al een soort mens is wat eerder pint dan is het de makelijk te beinvloeden type. Hoe het ook zij, belangrijk is dat er meer opties zijn om te betalen en dat dit zo blijft. Ik betaal nu vaak cash en af en toe gebruik ik mijn bankpas..hoop dat dit zo blijft..
Het wordt steeds gekker inderdaad bij ons is de halve kassa afdeling een zelfscan afdeling , bij de normale kassa afdeling is het altijd druk , zelfscan matig tot niet .

In principe betaal ik cash want ik zie de bui al hangen minder mensen bij AH die er werken of ze zijn net uit de luiers en proberen te werken maar hebben geen idee wat werken is .

Persoonlijk vind ik het geen fijne ontwikkeling , vooruitgang hou je niet tegen dat begrijp ik en mensen hebben altijd haast begrijp ik ook .
ps , hoe kom je in vredesnaam van je zwarte geld af met al die electronica
ps , hoe kom je in vredesnaam van je zwarte geld af met al die electronica
You made me laugh :P
ik zou me vooral zorgen maken als ik mijn Tap to Go pasje kwijt zou raken :-) Maar zal wel een limiet aanzitten.. om het risico te beperken.. hoop ik.. heel erg.

*edit* maar nu ik er (wat langer) over nadenk is dat net zo erg als je bankpas met contactless kwijtraken .

[Reactie gewijzigd door Alcmaria op 23 juli 2024 22:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.