Intel introduceert eerste Broadwell-processors voor laptops

Intel heeft tijdens de IFA in Berlijn zijn nieuwste generatie processors geïntroduceerd. Deze Broadwell-generatie volgt Haswell op en zal als eerste gebruikt worden in ultrazuinige laptops en tablets. De processors zijn herkenbaar aan de naam Core M.

De Core M-generatie werd door Intel vrijdag formeel geïntroduceerd, maar gedurende de IFA-beurs toonden diverse fabrikanten hun producten met een Core M-processor al. De Core M-serie is gebaseerd op Intels nieuwste processorontwerp met codenaam Broadwell. Dat is de naar 14nm verkleinde versie van Haswell, die op 22nm geproduceerd worden. De kleinere transistors van Broadwell moeten, samen met een speciaal daarop gespitst ontwerp, voor zeer zuinige processors zorgen. De tdp's van de nieuwste generatie Core M-processors bedragen dan ook maximaal 4,5W.

Hoewel de eerste producten al getoond zijn en Intel drie processors aankondigt, zal toch tot eind dit jaar op de daadwerkelijke verkrijgbaarheid van tablets en laptops met Core M-processors gewacht moeten worden. Fabrikanten hebben dan de keus tussen drie modellen, waarvan twee vrijwel identiek zijn. Het topmodel wordt de 5Y70, die een standaardkloksnelheid van 1,1GHz met turbo naar 2,6GHz krijgt. De 5Y10a en 5Y10 zijn beide op 0,8GHz met turbo naar 2GHz geklokt, maar de 5Y10 kan met een iets lagere tdp geconfigureerd worden. Standaard hebben alle Core M-processors een tdp van 4,5W. Dat moet het mogelijk maken ze volledig passief te koelen. Zeer zuinige laptops kunnen daardoor dunner en lichter worden.

Core M-modelCores/threadsKloksnelheidGpuGpu-kloksL3-cacheTdp
5Y70 2/4 1,1GHz/2,6GHz HD 5300 100Mhz/850MHz 4MB 4,5W
5Y10a 2/4 0,8GHz/2GHz HD 5300 100Mhz/800MHz 4MB 4,5W
5Y10 2/4 0,8GHz/2GHz HD 5300 100Mhz/800MHz 4MB 4,5W (4W mogelijk)

De Broadwell-chips worden op 14nm geproduceerd en worden samen met de pch, de vroegere south bridge, op één chipverpakking geplaatst. Dat printplaatje is bijna de helft kleiner dan de 'bijna-socs' van Haswell-processors. De pch beschikt over onder meer usb 2.0 en 3.0-poorten, sata-600-aansluitingen en pci-express-lanes. De gpu maakt een aanzienlijk deel van de chips uit en deelt 4MB L3-cache met de cpu-cores. Dankzij het kleinere productieprocedé zouden accu's aanzienlijk langer mee moeten gaan, terwijl de chips ondanks lagere kloksnelheden en lagere tdp's volgens Intels benchmarks toch betere prestaties moeten leveren. De realiteit hangt uiteraard echter sterk samen met het gekozen vergelijkingsmateriaal en de benchmarks. Intel Core M-dualcore

Door Willem de Moor

Redacteur

05-09-2014 • 17:30

29

Lees meer

Reacties (29)

29
27
18
3
1
7
Wijzig sortering
Dus als ik me niet vergis hebben deze modellen ook last van de TSX bug toch? Daar was toen over gezegd;
Overall, this issue affects all of the Haswell processors currently in the market, the upcoming Haswell-E processors and the early Broadwell-Y processors under the Core M branding, which are currently in production. This issue has been found too late in the day to be introduced to these platforms, although we might imagine that the next stepping all around will have a suitable fix. Intel states that its internal designs have already addressed the issue.
Maar goed, aangezien TSX nog in de kinderschoenen staat en dit laptop processoren zijn zal dat ook wel loslopen. Maar misschien wel handig om te weten :)
Call me a noob, maar wat is de TSX bug precies?
Leg het dan maar aan me uit zou ik zeggen. De exacte implicatie is mij nog steeds onduidelijk
Een versimpelde uitleg:
Als meerdere programma's tegelijk met dezelfde gegevens werken kan dat problemen geven (bijvoorbeeld programms' met meerdere threads).
Elk programma leest de waarde, doet een er een berekening mee en schrijft de nieuwe waarde over de oude heen.
Als er maar 1 programma tegelijk probeert te wijzigen gaat het goed maar met meerdere kan het fout gaan.
Er zijn synchronisatie mechanismen om het zo te regelen dat het wel goed werkt meet meerdere programma tegelijk maar dat geeft veel overhead.
TSX is een uitbreiding die dit in de meeste gevallen veel efficienter laat verlopen.
Maar helaas zit er een hardware bug in TSX.
Voor de meeste software die je op je PC gebruikt maakt het niet zo veel uit maar voor servers met bijvoorbeeld een grote database maakt het wel veel uit.

Voorbeeld:
Stel je hebt een scoreboard waarop het totaal aantal gemaakte doelpunten van meerdere gelijktijdige wedstrijden wordt bijgehouden.
De scheidsrechters moeten aan het eind van elke wedstrijd die waarde aanpassen met het aantal doelpunten dat in hun wedstrijd is gescoord.
Alle scheidsrechters kunnen vanaf hun veld dat bord zien.
Als een wedstrijd afgelopen is kijkt de scheids op het bord en telt zijn waarde erbij op en stuurt iemand om het nieuwe totaal op het bord te zetten.
Oper het bord staat een score van 10. Stel nu dat er 2 wedstrijden bijna gelijk eindigen en de ene had 2 doelpunten en de andere 3.
Dan stuurt de ene scheidsrechter iemand om 12 op het bord te zetten en de andere om er 13 op te zetten. Het hangt er vanaf wie er als laatste zijn waarde erop zet wat eruit komt maar het is altijd fout want het had 15 moeten zijn.
Met synchronisatie zou je dat bord bijvoorbeeld in een klein hokje met een slot erop kunnen hangen.
De scheids weet dan niet wat de laatste stand is want hij kan het bord niet meer zien. Hij stuurt dan iemand om er bijvoorbeeld 2 bij op te tellen. Die moet dan eerst de sleutel regelen om dat te kunnen doen. Hij doet het hokje van binnen op slot zodra hij binnen is en pas weer open als hij klaar is met de verandering.
Daarna moet hij weer afsluiten en de sleutel weer inleveren.
Dan moeten alle veranderingen na elkaar want er kan maar 1 persoon tegelijk het bord veranderen.
Maar dit heeft meer overhead en is eigenlijk alleen nodig als meerdere partijen precies tegelijk een verandering willen doorvoeren.

Het grootste deel van de tijd is er maar 1 die een verandering wil doen en dan zorgt die overhead voor nuttoloze vertraging.
TSX zorgt ervoor dat die overhead er alleen is wanneer die echt nodig is.

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 25 juli 2024 14:32]

Thx!

Het is dat ik zelf geen mod functie aan heb staan, maar dit is een handige voor een +2
Excuses, is inderdaad niet zo snel te vinden..
Thx, die had ik al gevonden, maar daarna was me nog steeds onduidelijk wat het nu precies inhoudt, in taal voor CPU-leken
wow dat is echt heel weinig verbruik! maakt ook mooie nucs mogelijk lijkt mij..?
Volgens mij beoogt intel geen gebruik in NUC's met deze processors. De NUC's zijn al niet groot en bevatten vele malen snellere processors. Het heeft weinig nut om achteruit te gaan en NUC's hoeven niet perse energiezuinig te zijn. Al is passief gekoeld wel fijn natuurlijk.

Intel gaat gewoon meer inzetten op de markt waar ze het minst aanwezig zijn. De mobiele markt van laptops, convertibles en tablets. Dit hebben ze ook zelf aangekondigd een tijdje terug.
behalve dat Intel juist heel erg aanwezig is op de laptop en hybrid markt.
Nou, ik zou wel graag een superzuinige stille nuc zien als 24/7 aanstaande htpc.
Damn, dit extreme dynamisch bereik van processors tegenwoordig onder volle belasting had men 10/15 jaar geleden volgens mij echt nog niet aan zien komen.

Waar we een nog niet heel erg lange tijd geleden nog processors hadden die niet eens zichzelf terugclockten zonder werk, hebben we hier een processor waarbij de snelheid zelfs onder full load met ruim meer dan een factor twee kan verschillen.
@Mathragh
Pentium III ondersteunde al Intel SpeedStep en AMD Athlon 64 al Cool'n'Quiet, dat is toch al een tijdje geleden.
Ja, in feite is Turbo een soort veredelde EIST. Verschil is wel dat de frequentie per hoeveelheid belaste cores kan verschillen. De 2,6GHz van het topmodel zal wel voor single core belasting zijn, de vraag is dan wat de turbo voor twee cores is. Voor de desktop cpu's is wel een tabel beschikbaar maar voor de mobile cpu's kan ik er zo snel geen vinden.
Dit is echt een geweldige ontwikkeling. Ik had geen idee dat dit al mogelijk was. Die GHz van de processors is ook erg laag en dit komt natuurlijk ten gunste van het stroomverbruik. Al met al een goede ontwikkeling.
Is deze HD 5300 weer een GT3e GPU met de toegevoegde 128MB eDRAM zoals de HD 5200 (Iris Pro)? En is er al iets bekend hoe deze twee met elkaar vergelijken? Als er daadwerkelijk een snellere Iris Pro in deze CPU zit zoals het typenummer doet vermoeden is dat zeker een goede ontwikkeling, want de eerste Iris Pro was al behoorlijk snel voor een IGP.
Nah volgens mij is het een 100mhz hoger geklokte HD5000 ofzo. Zie Anand, maar ook daar blijft het vaag.

Edit: verkeerd gelezen. Ik heb geen idee. Maar gezien de TDP is het zeker geen Crystal Well.

[Reactie gewijzigd door Madthijs op 25 juli 2024 14:32]

Ik ben benieuwd hoe deze chips zich verhouden tot de Bay Trail Atoms. En of er ook betaalbare tablets komen met deze processor... vooralsnog lijkt het vooral om laptops/2-in-1's te gaan.
800 mhz basissnelheid... wat een tijden... Ik heb hier nog een Toshiba Tecra 8100 liggen op 600 mhz. Deze zullen toch wel iets sneller zijn, vermoed ik.
Anoniem: 606804 @devvy5 september 2014 22:55
Haha inderdaad, denk niet dat mensen midden in de Mhz oorlog hadden kunnen geloven dat een nieuwe laptop cpu in 2014 op 800mhz draait.
knap in dat tdp plaatje. alleen zit hier een imense turbo achter bij zowel cpu als gpu. ik vraag me af wat er gaat gebeuren als ze beide tot de max nodig zijn...
Anoniem: 606804 @d3x5 september 2014 22:55
--verkeerd geplaatst--

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 606804 op 25 juli 2024 14:32]

knap in dat tdp plaatje. alleen zit hier een imense turbo achter bij zowel cpu als gpu. ik vraag me af wat er gaat gebeuren als ze beide tot de max nodig zijn...
Ik denk dat dat niet eens kan. Denk dat één van beide maximaal kan opschalen en anders beide ten dele als de temperatuur dat toelaat.
Weet iemand waarmee de geintegreerde gpu mee zal te vergelijken zijn? Welke cpu's van de huidige generatie (van intel) zijn hiermee vergelijkbaar?
Het is helemaal geen domme opmerking aangezien er een geïntegreerde gpu zit in deze cpu's...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.