De Nokia 808 PureView is de laatste Symbian-telefoon die Nokia ooit zal uitbrengen. Dat heeft de Finse fabrikant bevestigd tijdens het bekendmaken van zijn kwartaalcijfers. Ooit draaide meer dan de helft van de verkochte smartphones op Symbian.
Nokia kondigt het definitieve einde van Symbian aan in de presentatie van zijn kwartaalcijfers, waaruit bleek de fabrikant voor het eerst sinds tijden weer eens winst maakte. "Tijdens de overgang naar Windows Phone in 2012 zijn we Symbian-toestellen blijven verkopen. De 808 PureView was de laatste Symbian-telefoon van Nokia."
Daarmee komt een einde aan een lang tijdperk. Nokia gebruikt Symbian sinds het in 1998 werd ontwikkeld door pda-maker Psion en telefoonfabrikanten Nokia, Ericsson en Motorola. Symbian werd gebaseerd op Epoc32, het besturingssysteem dat Psion gebruikte op zijn pda's. De eerste Nokia met Symbian kwam uit in 2001: de 9210 Communicator.
Symbian viel uiteen in diverse platforms, met dezelfde basis. Onder meer Nokia en Samsung gebruikten S60, Sony Ericsson ontwikkelde een touchscreen-versie onder de naam UIQ, dat in 2008 verdween, en in Japan hadden fabrikanten eveneens een eigen versie.
Na de release van de iPhone en de aankondiging van Android in 2007 verloren fabrikanten snel hun interesse in Symbian. Nokia nam in 2008 alle aandelen Symbian over om het opensource te maken. Sony Ericsson kondigde in 2010 aan te stoppen met het maken van Symbian-toestellen, Samsung volgde vlak daarna. Sony Ericsson bracht met de Vivaz zijn laatste Symbian in 2010 uit, Samsung kwam in 2009 voor het laatst met een smartphone op basis van het besturingssysteem: de Omnia HD.
Nokia was tot aan 2010 marktleider met zijn Symbian-toestellen. Enkele van de meest verkochte exemplaren zijn de zakelijke E71 en de Communicator-toestellen. Op de consumentenmarkt deed de N95 het goed; dat toestel was het eerste dat specs als 3g, wifi, een bewegingssensor en een 5-megapixelcamera in een toestel combineerde.
Symbian stond toen al bekend als een ingewikkeld besturingssysteem, dat door zijn talloze opties en mogelijkheden om zaken te tweaken vooral geschikt was voor geavanceerde gebruikers. Bovendien maakte Nokia laat de overstap naar touchscreen-telefoons. Toen dat gebeurde, mislukte het. Symbian S60v5, de eerste touchscreen-versie, staat zelfs intern te boek als een grote mislukking. De toestellen die in die tijd uitkwamen, zoals de N96 en N97, bleken geen verkoopsuccessen.
:fill(white)/i/1246535520.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1246535523.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1246536068.jpg?f=thumb)
Terwijl iOS en Android het capacitieve touchscreen als invoermethode en apps als verkoopargument centraal stelden, bleef Symbian achter. De dalende interesse werd onder directeur Olli-Pekka Kallasvuo gecompenseerd door dalende prijzen. Daardoor bleef het marktaandeel redelijk op peil. Na het ontslag van Kallasvuo ging het roer snel om; Nokia besloot zich op Windows Phone te richten en te stoppen met Symbian.
De neergang van Symbian ging sneller dan Nokia verwachtte. Nu is dus bekend geworden dat de cameratelefoon 808 PureView de laatste Symbian is geweest die Nokia ooit uitbracht. Het toestel excelleerde op één vlak: de camera is nog altijd ongeëvenaard.
Nokia pionierde met Symbian op smartphonegebied. Onder meer zaken als een downloadwinkel voor apps zijn voor het eerst toegepast op Symbian-toestellen, voordat ze op andere platforms populair werden. Symbians konden echter vaak rekenen op klachten van gebruikers. Veel toestellen waren uitgerust met een zeer beperkt werkgeheugen en het vinden van bepaalde applicaties en instellingen werkte vaak omslachtig.
Nokia's smartphoneverkopen zijn sinds het einde van Symbian werd aangekondigd onderuit gegaan: van 20 miljoen à 25 miljoen per kwartaal naar 6 miljoen à 7 miljoen per kwartaal. De gemiddelde prijs van een Nokia-smartphone steeg wel. De Finse fabrikant heeft Symbian aan Accenture verkocht, opdat het platform wordt onderhouden tot 2016, wanneer naar verwachting ook de laatste Symbians niet meer worden gebruikt.