Android viert vijfde verjaardag

De Open Handset Alliance, het samenwerkingsverband achter het mobiele besturingssysteem Android, bestaat maandag vijf jaar. Inmiddels is Android marktleider met naar schatting een wereldwijd marktaandeel van rond 75 procent.

Android was de naam van software voor mobiele telefoons toen Google het bedrijfje van de huidige Android-baas Andy Rubin in 2005 kocht. Android als mobiel besturingssysteem, met een aangepaste Linux-kernel en middleware, interfaces en applicaties in Java werd in 2007 voor het eerst onthuld. Officieel wordt Android ontwikkeld door de Open Handset Alliance, een samenwerkingsverband met 84 bedrijven. Officieus is het vooral Google dat Android doorontwikkelt.

Het doel van Android was voor Google om vooraan te staan als internetten via mobiel groot zou worden, waardoor er meer advertenties via smartphones kunnen worden vertoond. Bovendien moest het ontwikkelen van apps makkelijk worden gemaakt; in die tijd had Apple nog geen App Store voor de iPhone en verliep het ontwikkelen van apps voor Symbian moeilijk vanwege het ontbreken van een centrale downloadwinkel. Bovendien viel Symbian uiteen in verschillende, op sommige punten niet compatibele versies als S60v3 en UIQ.

Video (showplayer.swf?enablejs=true&feedurl=http%3A%2F%2Fbbcnewstechnology%2Eblip%2Etv%2Frss&file=http%3A%2F%2Fblip%2Etv%2Frss%2Fflash%2F704168&showplayerpath=http%3A%2F%2Fblip%2Etv%2Fscripts%2Fflash%2Fshowplayer%2Eswf)

De eerste telefoon met Android, de mede door Google ontworpen en door HTC gemaakte Dream of T-Mobile G1, kwam uit in oktober 2008. Dat gebeurde met Android 1.0. Zaken als widgets en een onscreen-toetsenbord ontbraken nog in die eerste versie. De notificatiebalk en Market waren bijvoorbeeld al wel aanwezig.

T-Mobile G1 Android market T-Mobile G1 browser T-Mobile G1 music player

Android kreeg een eerste grote boost toen eind 2009 de grootste provider in de Verenigde Staten, Verizon Wireless, met een enorme marketingcampagne de Motorola Droid probeerde te verkopen. Een tweede grote golf kwam in Europa, toen de telefoons krachtiger werden, met name de HTC Desire en Samsung Galaxy S.

In Nederland pakte Android in het najaar van 2010 het marktleiderschap ten koste van Symbian, wereldwijd gezien gebeurde dat enkele maanden later. Inmiddels draait volgens schattingen driekwart van de verkochte smartphones op Android.

Google is hard bezig geweest met de ontwikkeling van Android. Versie 1.5 kwam in mei 2009 uit, terwijl 1.6 en 2.0 beide in september van dat jaar het levenslicht zagen. Met Android 2.1 in januari 2010 kwam ook Googles eerste Nexus-telefoon uit, de Nexus One. Bovendien werd de interface daarbij op de schop genomen; de kleurstelling werd gewijzigd en het homescreen en hoofdmenu kregen een ander uiterlijk. Android 2.2 en 2.3 volgden ook nog in dat jaar, waarbij Android 2.3 gepaard ging met de Nexus S. Daarna kwam versie 2.3.3, dat eigenlijk 2.4 had moeten worden, uit in maart 2011. Tussendoor kwamen onder versienummer 3.0 tot en met 3.2 weinig succesvolle tabletversies uit.

Een nieuwe stap werd gemaakt in november 2011, met versie 4.0, samen met de Galaxy Nexus. Deze combineerde de tablet- en smartphoneversie van Android. Deze zomer kwam 4.1 uit, terwijl 4.2 inmiddels ook al is gepresenteerd. De nieuwe versies worden genoemd naar toetjes en zoals bij Linux gebruikelijk is, in alfabetische volgorde, met namen als Cupcake, Donut, Eclair en Jelly Bean.

Omdat veel fabrikanten het tempo van Google niet kunnen bijbenen, draaien veel toestellen op oudere versies. Vooral goedkopere telefoons zitten veelal nog op 2.x, terwijl alleen de duurste modellen snel een update krijgen. De fragmentatie is ontwikkelaars een doorn in het oog, terwijl ook kritieke beveiligingslekken vaak niet gedicht kunnen worden. De fragmentatie is daarom een van de grootste kritiekpunten op het mobiele besturingssysteem.

Screenshot Google Nexus S met Android 4.1 Screenshot Google Nexus S met Android 4.1 Screenshot Google Nexus S met Android 4.1

Hoewel Google een eigen interface maakt voor Android, zien weinig gebruikers die terug; vrijwel alle fabrikanten leggen een skin over het besturingssysteem. De skin moet de toestellen onderscheiden van de concurrentie en legt vaak de nadruk op bepaalde diensten die de fabrikant aanbiedt.

Android is weliswaar opensource, maar de vrijheid daarvan is vooral bedoeld voor fabrikanten en providers. Zij passen veel elementen van Android aan voor toestellen. Het was enige tijd gebruikelijk om bootloaders te locken, zodat gebruikers geen aanpassingen konden maken aan de firmware. Inmiddels bieden veel fabrikanten unlock-tools aan, zodat ook gebruikers eigen firmware op het toestel kunnen zetten.

De reden van de populariteit van Android zit vermoedelijk in de keuze aan toestellen. Android-telefoons zijn er in de prijsklassen van 60 tot 700 euro en van veel fabrikanten. Bovendien zijn er veel apps beschikbaar voor het mobiele besturingssysteem. Apps zijn veelal een reden voor mensen om een smartphone te verkiezen boven een 'gewone' telefoon.

Android-homescreens vanaf 2009 tot nu

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-11-2012 • 15:36

107

Reacties (107)

107
103
76
3
0
13
Wijzig sortering
Gefeliciteerd Android! Ze hebben het toch maar mooi gedaan, om is goed 5 jaar van niets tot marktleider te worden... En dan is het verschil met de nummer twee ook nog eens gigantisch.

Knap gedaan, helemaal omdat Android voor de normale consument (dus de niet Tweaker ;) ) nog maar een jaar of 2 a 3 goed genoeg is.

Ik verwacht trouwens dat Android de komende jaren wel wat markt aandeel kwijt gaat raken, helemaal omdat Microsoft al heeft aangegeven dat Windows Phone 8 een succes moet worden. We hebben als voorbeeld de Xbox360 van Microsoft dat dit soort woorden geen los zand zijn ;)

Ik vindt het op zich een goed idee dat een OS omgeving wat zoveel vrijheid geeft als Android de marktleider is geworden. Daarbij is Android ook niet opgedrongen bij de mensen, stapje voor stapje heeft Android een ontwikkeling gemaakt waar door het steeds aantrekkelijker is geworden.

En goede zaak!
Laten we hopen dat Android's marktaandeel gaat zakken, momenteel staat die op 75% en blijft het groeien. Concurrentie is altijd goed, dat IOS/WP8/BBX succesvol worden (of blijven) doet ons allemaal goed.
Als software ontwikkelaar hoop ik helemaal niet dat het aandeel van Android gaat zakken; hoe meer devices er zijn met verschillende (versies van) operating systems, hoe meer werk het is om een app te maken die zoveel mogelijk mensen kunnen gebruiken.

Er zijn tegenwoordig wel van die tools en frameworks zoals Phonegap waarmee je maar één keer een app hoeft te schrijven waar dan automatisch een iOS- en een Android-versie van gemaakt kan worden, maar toch is het resultaat daarvan minder dan een app maken die speciaal voor iOS of Android is gebouwd.

Voor ontwikkelaars zou het handig zijn als iedereen hetzelfde OS op z'n phone zou hebben...

[Reactie gewijzigd door jj71 op 22 juli 2024 22:10]

Als (native) software ontwikkelaar schenkt dat jou wel weer een zevenvoud aan werkgelegenheid ;) Anderzijds kun je met de (beperkte) mogelijkheden van http://www.phonegap.com aan de slag.
Ik vermoed dat het meer de richting opgaat dat hij zijn omzet door 7 kan delen...

Inderdaad voel met je mee. Niets is zo ernstig als ontwikkelen voor meerdere platformen. Op de PC zijn er wel toolkits voor maar die bieden dan de spreekwoordelijke gemen deler aan, nooit de fancy feature speciaal voor dat platform.
Als (native) software ontwikkelaar schenkt dat jou wel weer een zevenvoud aan werkgelegenheid
Als je wordt betaald voor het aantal uren dat je aan het ontwikkelen van software werkt dan heb je meer werkgelegenheid, maar als je zelf een app wilt ontwikkelen en je verdient je geld door deze aan zoveel mogelijk mensen te verkopen, dan is het alleen maar lastig dat je 'm voor al die verschillende platformen moet ontwikkelen en testen.

(Over Phonegap heb ik boven al iets gezegd).
Anoniem: 230001 @jj715 november 2012 17:55
Meer concurrentie zorgt ervoor dat wellicht de kleinere landen als Nederland ook eens aandacht gaan krijgen met de extra services zoals films, boeken en goedkope hardware.
Ik wil nog wel even melden als ontwikkelaar van een paar apps, dat de fragmentatie helemaal niet zo erg is dan vaak wordt gezegd.
Google heeft een mooie support library gemaakt, waarmee je veel nieuwere elementen, waaronder fragments, ook kan gebruiken voor oudere Android versies.
En Android heeft een heel mooi systeem, waarbij de layout als je hem goed schrijft, zichzelf automatisch aan kan passen aan de verschillende schermformaten.

Probleem is dat er blijkbaar nogal veel devvers zijn, die dat soort dingen helemaal niet goed beheersen.
Probleem is dat er blijkbaar nogal veel devvers zijn, die dat soort dingen helemaal niet goed beheersen.
Probleem is dat er ook devvers zijn die niet alle kanten van het systeem hebben gezien of gebruikt ;)

Als je bijvoorbeeld apps schrijft die gebruik maken van OpenGL, dan is het een grote mix van dingen waar je rekening mee moet houden ivm bugs in bv. drivers. Zo is de officiele GLES-implementatie onder Android 2.2 kapot en moet je daar perse de NDK gebruiken om bepaalde (normale) dingen te kunnen doen en heeft iedere implementatie (tegra, adreno en anderen) ook weer zijn eigen ongemakken.

Dat maakt het behoorlijk ingewikkeld om een spelletje te maken dat op iedere versie en iedere variant goed werkt.

Hetzelfde geldt voor andere dingen in Android, zoals ondersteuning voor sensors. De bewegingssensor werkt onder sommige versies bijvoorbeeld wel, andere versies niet, en onder verschillende versies en implementaties werkt het ook weer verschillend.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Begrijp me niet verkeerd: Android is geweldig, maar zeg alsjeblieft niet dat andere devvers de dingen misschien niet zo goed beheersen, want het gaat veel verder dan beeldschermformaten en layouts.
Tja je kan devvers simpelweg verdelen in 2 groepen, degene die native programmeren, die lopen inderdaad tegen wat fragmentatie-problemen, en de groep die dat niet doet en die heeft die problemen ook vrijwel niet...
Daar heeft het extreem weinig mee te maken, want het voorbeeld wat ik hierboven gaf (waarbij gewerkt moet worden met de NDK) is *nodig* om een bug in de SDK die direct van Google komt te fixen.

(en als je OpenGL bedoelde met native: dat zit dus juist ook in de SDK als Java-API)

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 22 juli 2024 22:10]

Omdat veel fabrikanten het tempo van Google niet kunnen bijbenen, draaien veel toestellen op oudere versies. Vooral goedkopere telefoons zitten veelal nog op 2.x, terwijl alleen de duurste modellen snel een update krijgen.
Niet kunnen is eerder niet willen, denk ik.
Niet willen is eerder de investering te groot vinden om support op oudere (>1 maand) toestellen te geven. De telefoonfabrikanten verdienen geen geld meer aan telefoons nadat ze eenmaal verkocht zijn.
Precies,

Zo heel vaak komt Google niet met een update van het OS, laat dit gemiddeld gemomen 1x per 10 maand zijn.... De fabrikanten moeten alleen kosten maken om de stock versie gereed te maken voor hun idee van hoe een rom er uit zou moeten zien. Dat kost een beetje geld en tijd.... En dat steken ze natuurlijk liever in het uitbrengen van nieuwe toestellen... Daar verdienen ze namelijk aan ;)
Anoniem: 230001 @YopY5 november 2012 17:52
En daarom zouden die skins optioneel moeten zijn als service naar de klant.
Zo waar. Ze updaten wat oudere modellen, met soms nog goede specs, niet. Dit doen ze zodat mensen steeds weer nieuwe modellen kopen. En wij trappen er steeds weer in... Als je er over na denkt, is het eigenlijk heel sneu van de fabrikanten. Alleen Google's lijn van modellen hebben lange, goede support.
Geen probleem, dan zet je er toch gewoon een andere versie op? Ik heb nu al gewoon 4.1.2 op mijn Arc draaien, zonder dat ik daar veel moeite voor heb hoeven doen. Downloaden, naar SD kopieren en opstarten naar de install, paar keer klikken en klaar.

Open Source, hoe mooi kan het zijn :)
Anoniem: 449164 @Jiriki6 november 2012 00:07
Het probleem is dat de gemiddelde dat niet snapt maar ook al die Android versies niet kennen (ik ken mensen die 4.0 niet eens kennen) dus dan is dat gewoon perfect voor de gemiddelde consument.
En een Tabled is geen computer?

Tijden veranderen. Gedefinieerde producten, diensten en termen worden oud.

Open Source is een claim die tegenwoordig vele grijze gebieden kent.

Ik ben zelf van het Fapple kamp... maar Andoid is een stuk meer "open" dan iOS...

Dus hoe dan ook vallen ze eerder richting een Open Source product dan dat de concurrentie dat doet.

100% traditioneel open source is het inderdaad niet... Maar een tabled is ook gewoon een mobiele computer....

Edit.. Uiteraard van harte gefeliciteerd. Ben benieuwd waar Windows8 over 5 jaar is :)

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 22 juli 2024 22:10]

Totdat het een bepaalde status heeft bereikt. Dat gebeurt heel vaak. Linus Torvald had al een flink stuk aan zijn kernel gesleuteld voor hij het vrij gaf. Betekent dat dat de Linux kernel geen open source is, want ooit was het gesloten?

Dat je de source in alle vrijheid mag gebruiken is Open Source. Je mag de Android source in alle vrijheid gebruiken, getuige projecten als Cyanogen. Dus Android is open source. Punt.
Je trekt Honeycomb erbij. En terwijl verder alles vrij is, is dat je bewijs dat Android geen Open Source is. En je verwacht dat dit achterhaalde één jaar oude "bewijs" nog steeds serieus genomen wordt?

Als een programmeur thuis achter zijn computer een stuk aan de Linux kernel heeft geplak, maar aan het einde van de dag besluit dat hij niet tevreden is over zijn werk, is dat dan een inbreuk op jouw Open Source regels?

Iedereen weet intussen dat Google die code niet wilde vrijgeven omdat het gewoon niet geschikt was voor veel situaties. Door het in huis te houden wilden ze voorkomen dat het een eigen leven ging leiden. Daar zaten helemaal geen anti OSS gedachten achter.

Het waren eigenlijk alleen de Open Source fundies die er een hoop poeha van maakten. De rest van de wereld kon er alleen de schouders bij ophalen.

Daarbij, je kan op dit moment gewoon het nieuwere ICS downloaden, dus waar hebben we het nog over?
Strikt genomen misschien neit, maar 'Open Source' staat voor iets meer dan alleen het letterlijke 'iedereen mag de code bekijken'...
Ik heb het proberen te lezen, maar ik kan dat 'Proof' maar niet vinden. Ik gok dat het weer de stoffige, intussen verschrikkelijk achterhaalde, Honeycomb discussie is.
Heb Android sinds de HTC Hero, en wil niet anders meer! Toen vond ik het een wereld telefoon en toch krijgen de nieuwere Android versies functionaliteiten mee die toch net weer wat handiger/sneller/mooier zijn dan de vorige.
Ik ben persoonlijk wel een beetje klaar met de "Fabriek skins" zoals Sense van HTC. Ik had het liever gezien dat je als smartphone bezitter de skin apart aan/uit zou kunnen zetten zodat je er zelf voor kunt kiezen om snel de nieuwste Android versie te installeren of om de oudere versie met Sense (of welke skin dan ook) te draaien. Nu moet je hem rooten om dat te bereiken wat tegenwoordig inhoud dat je een gedeelte van je garantie inlevert. Volgende keer toch maar een Nexus toestel kopen.

Buiten dat, nog steeds erg tevreden met Android :)
Maar is Android ook tevreden met jou? ;)

Als het aan Google zou liggen dat gaf de fabrikant je natuurlijk de keuze, met of zonder skin, maar vanuit het oogpunt van marketing is het wel weer te begrijpen dat fabikanten voor een eigen skin gaan. Zo kunnen ze er natuurlijk een stuk merkidentiteit in brengen.

En zeg nou zelf, TouchWizz en Sense zijn behoorlijk bekende namen geworden in die tijd.

Ook ik draai naar volle tevredenheid Senseloos op mijn HTC toestel, eigenlijk kan ik het iedereen aanraden wat Android 4.1.2 is prima zonder fabrikantenpoespas te gebruiken.

Ik ben ook erg blij met de custom-romwereld die Android met zich mee brengt, deze "gasten" weten bepaalde functies in hun rommetjes te bakken waar de fabrikanten nooit op gekomen zouden zijn.

Nee, voormij voorlopig ook niet anders dan Android..... Ik hou van de vrijheid ;)
Misschien ligt het aan mij hoor, maar als het echt alleen een skin hoeft te wezen kan men Android toch gewoon een behoorlijke template engine geven zodat iedere fabrikant zijn eigen look kan meegeven maar de eindgebruiker vervolgens zelf alles kan aanpassen? Zolang de template engine backwards-compatible blijft hoeft de fabrikant weinig tot niets te doen om de skin up-to-date te houden...

[Reactie gewijzigd door Cronax op 22 juli 2024 22:10]

Dat is ook precies zo. Ik kan zo Trebuchet, Nova Launcher, chameleonlauncher, ADW, Go launcher,... installeren met een eigen thema. Ik weet nu niet of je er geroot voor moet zijn of niet, maar het is in principe zo simpel als een app downloaden in de play store.
Maar hoeveel mensen hebben een Galaxy S3 gekocht vanwege Touchwizz? Volgens mij overschatten de fabrikanten de meerwaarde van de skins.
Een trotse Android gebruiker hier die nog op vele jaren vooruitgang hoopt en dat ook Android toewenst :)
Het is overduidelijk een OS dat in een volwassen fase is belandt en zich voort zal ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door Indir op 22 juli 2024 22:10]

offtopic:
Trots zijn op het gebruiken van een bepaald OS :')


Goed OS. Niets voor mij maar Android zorgt wel voor veel concurrentie op de mobiele markt. Mede dankzij Android worden ook andere fabrikanten zoals Apple en Microsoft scherp gehouden om te innoveren. Mooi uitgebreid platform verder. Proficiat!
tog jammer dat dit ten koste van een veel volwassener os heeft moeten gaan genaamd Maemo.
Toegegeven, Nokia was zelf niet al te hard bezig met de promotie hiervan maar in feite is alles wat mensen zo fijn vinden aan Android geleend van Maemo (Maemo word ook wel de grote broer van Android genoemd).
Nog steeds heb ik bij Android dingen waarbij ik denk: Maemo is zo veel simpeler en beter uitgedacht op dat vlak en dat is jammer.

Ik ben absoluut geen fan van Apple en ik probeer niet Android te bashen maar ik hoop dat het echt beter word zeker in vergelijking met Maemo en WP8.
Ik zit juist weer te twijfelen om van Meego over te gaan naar android. Gewoonweg omdat de enige? meego phone de N9 is, en die na een paar updates niet meer zo snel is, en een heleboel andere eigenaardigheden die roet in het eten gooien. Ik wil gewoon een telefoon die doet wat ie moet doen zonder dat al mijn informatie meteen bij derden komt. (ga terug naar een 3310, haha ja)

Bovendien mis ik de laatste tijd basis functies die jaren geleden al in symbian zaten. Waarom is er bv geen pijltjestoets op het OSD? Bij de N9 is die er bv niet, en waarom is er geen converter etc, wat is het tegenwoordig met dat "apps" *zucht*

OT:

Ik klap in me handen voor android, het is echt superhard gegaan, van niks naar in principe marktleider. Telefoons, tablets, tv's? etc werken tegenwoordig vaak met android. Hoop dat apple/nokia nog iets innovatiefs kunnen doen nu. Zonder dat belachelijke patent gedoe..af en toe gaat het echt te ver.
Ik ben benieuwd, Google innoveert (te) snel. Het stopt natuurlijk een keer, tot nu toe, doen ze het super.
Leuk bericht! Ik als Androidliefhebber, ben er al een tijdje bij! :9
Vind het nog steeds een erg mooi platform, wat alleen maar beter wordt, uitgebreider,
beter integreert met allerlei diensten en services en wat steeds verder ontwikkeld wordt tot top-notch!

Ja Google / Android, I love it! :)

Motorola Milestone, Motorola Razr, ZTE Blade & HTC One X _/-\o_

Eind 2009:
Een nieuwe telefoon...
Ik mocht al enkele maanden verlengen, maar DE mobiel was er nog steeds niet.. Ik sms redelijk veel, lees m'n email, stuur veel emailtjes en internette me rot op m'n vorige telefoontje. Eigenlijk wilde ik wel eens een device hebben met een fysiek qwerty toetsenbord, maar dat moest het toestel ook weer niet groot en log maken... M'n vorige telefoon was een 'normale', een SonyEricsson W902. Daarvoor heb ik al tientallen telefoontjes / PDA's en smartphones versleten, dus het wel en wee daarvan kende ik wel.
Ik wilde weer gaan voor een PDA / smartphone, met groot touchscreen en vele functies, waarop goed te browsen was en met een goed OS.. Windows Mobile had ik jaren mee gewerkt, beviel ansich goed, maar stond toch niet heel hoog in de OS-lijst. Toch waren er wel enkele mooie alternatieven op de markt met goede hardwarespecificaties zoals de HTC Touch Diamond2 of de HTC Touch Pro2. De HTC Touch Diamond2 vond ik erg mooi, maar draaide toch op Windows Mobile... De Touch Pro2 vond ik erg groot / log en dik, dus dat was het ook niet helemaal.. De iPhone had ik al gehad, weliswaar een 2G versie toen die hier net uit kwam, maar daar was ik ook wel klaar mee.. Leuk allemaal, maar na een half jaartje was de fancyness daar ook wel weer vanaf. Een 3G of 3GS was dus ook geen optie. Nog wel naar gekeken, maar de losse prijzen waren toch immens hoog en niet te verantwoorden, in T-mobile had ik geen zin en zodoende werd het ook geen iPhone. Maar ja wat dan? Android kwam opzetten, een nieuw besturingssysteem van Google met als eerste de G1 en later de HTC Magic. De G1 vond ik vrij apart qua design en het slide-mechanisme vond ik niet lekker functioneren.. Ansich wel een apparaatje om te onthouden. De HTC Magic vond ik lelijk, pianolak finish.. noopz dat was ook niks voor CLB. Samsung kwam de Androidmarkt op met hun Samsung Galaxy I7500, een erg mooi apparaatje qua looks, een AMOLED scherm, maar weer weinig werkgeheugen... Toen kwam DE Androider van HTC, de HTC Hero, een prachtig apparaat, goede tegenstander van de Samsung Galaxy, gaaf design, maar mistte net als de Galaxy weer 'n fysiek toetsenbord... Toch zou het een van deze twee devices worden, ik wist het zeker, ik mocht al lang verlengen, wilde Android een kans geven, had m'n abonnementje alweer uitgezocht en moest alleen nog op 'bestel' drukken. Maar iets hield me tegen. Wat het was weet ik niet, maar ik durfde de stap toch niet te nemen... Zou ik misschien toch nog even wachten? Toen vond ik het topic Het grote Android-nieuws topic, rond begin September, waar ik de eerste keer de Motorola Milestone zag staan. Ik besloot de HTC Hero niet aan te schaffen bij een verlenging, maar te wachten op de volgende generatie Androiders. Misschien was die Motorola Sholes wel wat voor mij, de eerste mock-ups bevielen me goed en de uitgelekte specificaties ook. Toen kwam de HTC HD2 weliswaar een Windows Mobile device, maar een beest van een apparaat! Supersnelle CPU, groot scherm, hoge resolutie, goede camera... pff lastig lastig. Maar ik bleef Het grote Android-nieuws topic gestaag volgen, steeds en steeds meer werd er bekend van de Sholes. Ook kwamen er geruchten over de HTC Dragon, een Android device met een Snapdragon CPU die zou lopen op een snelheid van maar liefst 1GHz, net zoals de HTC HD2... Het werd spannend, de naam werd veranderd van Sholes in 'Moto Droid' en er werd bekend dat hij Android 2.0 Eclair zou hebben, als eerste en enige Androider tot dan toe... Half oktober was het zover, een eigen topic voor de Motorola was een feit, tadaa * Motorola Milestone (Droid) * Er werd flink in gediscussieerd en het topic werd goed bezocht, bekeken en werden er vele reacties in geplaatst. De 'Motorola Droid' was inmiddels gereleased in Amerika, de reviews verschenen, men was voornamelijk zeer lovend over dit apparaat en Motorola's grote comback was een feit!! Tot zover allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar wij Nederlanders hadden helemaal niks aan die Amerikaanse versie aangezien die geen Nederlandse netwerken ondersteunde... De Acer Liquid werd ook nog gepresenteerd maar heeft me geen enkel moment kunnen boeien, ondanks de Snapdragon CPU van 1GHz. Lelijk, log, groot, plasticerig, geen fysiek toetsenbordje, nee de Liquid werd het ook niet. Inmiddels wisten we wel dat de Motorola hier in Europa door het leven zou gaan als Motorola Milestone. Top natuurlijk, de Milestone kwam naar de EU. Hij kwam uit in Duitsland, ik wilde hem importeren, ik had er een uurtje mee gespeeld en dit zou hem worden, mijn telefoontje, mijn pareltje, mijn device.. De Duitse versie had echter een QWERTZ toetsenbord, een heel klein minpuntje aan dit prachtige apparaatje, in Engeland zou die ook uitkomen, nog beter qua import! Maar we lazen: Motorola Milestone komt via grijze import naar Nederland!! Zodoende was het begin december erg spannend, ik had een bestelling geplaatst bij een shop in Engeland, wat later werd geannuleerd.. Toen kwam de 25,- kortingsactie op een Motorola Milestone via Androidworld.nl. Begin December de bestelling geplaatst en enkele dagen later was die hier dan eindelijk! Een prachtige Motorola Milestone, een Engelse versie dus met QWERTY toetsenbord, simlockvrij, gloednieuw, maagdelijk mooi, mijn eigen beauty, mijn nieuwe levenspartner, m'n metgezel, m'n allesje...

[Reactie gewijzigd door CLB op 22 juli 2024 22:10]

En hoe gaat het verder? Hoe lang is de Motorola Milestone je telefoon gebleven? Bel je er nog steeds mee?

En ook on topic wat beteft Android en de geschiedenis: hoe voldeed die eerste android versie met de kennis van nu?

In die 5 jaar is de telefoon markt totaal veranderd. De genoemde Motorola is als telefoon fabrikant bijna verdwenen, ware het niet dat ze zijn gered door Google. Nokia die 5 jaar geleden marktleider was met stip heeft vorigjaar als laatste wanhoopsdaad voor Windows Phone gekozen - en het is afwachten of dat een houden greep was of de laatste strohalm. Ericsson heeft zich uit de markt voor mobieljes teruggetrokken en Sony mag het alleen doen, maar hebben ook met de grootst mogelijke moeite. 5 jaar geleden had niemand nog van HTC gehoord. Blackberry is onstuimig gegroeid en naar benden getuimeld. Sterke merken zijn nu LG en Samsung, die 5 jaar geleden hun telefoons nauwelijks konden slijten.

Ben benieuwd wat de komende 5 jaar gaat brengen. Als de afgelopen 5 jaar een voorbode is dan is er niets over te zeggen, anders dan dat het allemaal anders zal zijn dan we nu kunnen voorzien. Ben in elk geval benieuwd of Microsoft en Apple aandelen over 5 jaar nog iets waard zijn.
En hoe gaat het verder? Hoe lang is de Motorola Milestone je telefoon gebleven? Bel je er nog steeds mee?
Ik kan wel voor mezelf spreken: mijn Milestone heb ik na 2 jaar gebruik weggedaan. Niet omdat de hardware op was, dat zag er allemaal nog als nieuw uit (echt waar). Ik heb zelden zo'n degelijke telefoon meegemaakt, 't was echt een tank. Daarmee vergeleken is mijn Galaxy Nexus veel lichter en waarschijnlijk minder degelijk gebouwd (goed genoeg, maar geen overkill zoals de Milestone). In het begin diverse keren bijna uit mijn handen laten vallen omdat de Milestone door z'n massa goed in je hand bleef liggen en de Nexus moet je echt stevig vasthouden.

Nu ben ik helemaal blij met de Nexus-ervaring: altijd de nieuwste Android op je telefoon, geen onzinnige bloatware van de fabrikant, gewoon Android zoals het bedoeld is.
Anoniem: 384777 5 november 2012 16:01
Gefeliciteerd Android! Van niets naar marktleider, proficiat.
Is ook best wel spectaculair gegaan, ik hoopp dat de Android tablets nu ook nog is wat meer gaan worden verkocht want dat onderdeel van Android loopt wat minder.
Is ook best wel spectaculair gegaan, ik hoopp dat de Android tablets nu ook nog is wat meer gaan worden verkocht want dat onderdeel van Android loopt wat minder.
Op de tabletmarkt heeft het even geduurd, maar inmiddels is Android ook daar flink aan het groeien:
nieuws: IDC: Samsung pakt in derde kwartaal 18 procent tabletmarkt
Blijft wel de vraag hoe lang het duurt, want Windows (Phone) 8 komt er ook aan.
Anoniem: 230001 5 november 2012 18:09
Wie jarig is trakteert toch?
Misschien kan Google ons dan wel matsen met een mooi prijsje voor de Nexus 4 :P

Ik ben tevreden over Android maar ik ben ook klaar met die skins en hopelijk gaat Google daar snel wat aan doen.
Ik vind 300 euro voor de goedkoopste versie in de Store een best aardige prijs voor de hoeveelheid telefoon die je krijgt. De winkelprijs vind ik daarentegen ietsjes minder mooi ;)

En welke skins bedoel je? Die van de fabrikanten (Zoals Sense of Touchwiz)? Op een Nexus-telefoon heb je daar helemaal geen last van, en anders heb je apps zoals Go Launcher die je thema veranderen in wat je zelf wil.
Ik bedoel inderdaad Sense en Touchwiz. Daarom wil ik nu ook een telefoon zonder schil met een sterke voorkeur voor de nieuwe Nexus mits die tegen een aanvaardbare prijs aangeboden wordt. Ik heb weinig trek om 200 euro meer te betalen dan onze Oosterburen moeten.
En anders is WP8 wellicht een mooi alternatief al is dat wel een gesloten systeem.
Congrats Google! Ben het overigens wel eens met Jan. De skins kun je zelf niet kiezen of inrichten. Ik begrijp de keuze onderscheid maken dan weer wel. Android alleen kan denk ik een gebruiken niet echt aanspreken...
Ik heb kaal android op mijn Asus en dat ziet er goed uit. Die skins worden zwaar overschat maar voorkomen wel (snelle) updates.
Gaat hard met Android.. Ik ben ook al een aantal jaren een tevreden gebruiker.
Wordt dit nog gevierd met leuke aanbiedingen in de Play Store? :)
Wordt dit nog gevierd met leuke aanbiedingen in de Play Store? :)
Daar hoop ik wel op!

@google nu wel ff andere apps in de aanbieding dan vorige keer!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.