BlackBerry onthult internet-of-things-platform

De Canadese fabrikant BlackBerry heeft een internet-of-things-platform op basis van zijn QNX-software aangekondigd. Met het platform richt het bedrijf zich eerst op de automarkt. Ook brengt BlackBerry zijn BBM-dienst naar wearables.

BlackBerry zegt zijn QNX-software te combineren met zijn netwerkinfrastructuur voor het internet-of-things-platform. Het bedrijf claimt maandelijks 35 petabyte aan mobiel dataverkeer af te handelen via zijn netwerk. Het IoT-platform gaat uit verschillende modules bestaan.

Zo komt er een beheermodule voor over-the-air-updates, app-inschakeling en het verzamelen van logs. Met het platform richt BlackBerry zich in eerste instantie op de scheepvaart en markt voor connected cars, later volgt uitbreiding naar de sector voor 'smart energy' en healthcare. QNX heeft al een groot marktaandeel op gebied van systemen voor auto's.

BlackBerry kondigde tegelijkertijd aan dat zijn BBM-chatdienst uitbreidt naar wearables die Android Wear draaien. Bezitters van een smartwatch met Android Wear krijgen notificaties via BBM, kunnen berichten lezen en meldingen wegswipen. Ook werkt de dienst in combinatie met Google Now.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-01-2015 • 10:06

53

Submitter: calvin

Reacties (53)

53
50
33
3
1
3
Wijzig sortering
Anoniem: 103465 8 januari 2015 14:29
:) De kop is zo fout, want Blackberry geeft aan hoe het gaat met internet of thing en het is zekers niet nieuw en ook niet alleen voor auto's want dat valt onder infotainment. Wel is er een nieuwe dashboard voor Internet of things en dat alles via BES 12 loopt. Ook gaat er via internet of things via mobiele netwerken een data stroom van 35 petabyte per maand over de blackberry server en die blijft maar groeien. In Nederland wordt per maand minimaal 7 petabyte verstuurt ter vergelijking.

Blackberry loopt ver vooruit en als de CEO van de grootste beveiligins op ICT gebied in the US al aangeeft dat alles buiten Blackberry risky business is dan is er hoop . _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 103465 op 23 juli 2024 06:05]

iphone maakt bij bedrijven wel steeds meer opgang. Al is de beveiliging bij BB het USP. Wellicht ook wel het enige USP...
Ze richten zich in eerste instantie op de auto markt.

Is dat juist niet een markt waar zowel aple en google al heel erg druk mee bezig zijn geweest en autofabrikanten stappen niet even over, daar gaat jaren overheen. Dus zal dit segment heeel erg moeilijk gaat worden, of richten ze zich op de aftermarket?
QNX (BlackBerry) is hier juist al marktleider. Het zijn Apple en Google die hier de nieuwkomers zijn ;)
Apple en Google zijn met iets helemaal anders bezig. QNX en ook windows embedded is de software die alles in de auto aanstuurt, klimaatregeling, navigatie, dashboard, enz ...
Apple en Google hebben systemen bedacht die met QNX en WinE kunnen interfacen en als een laag erbovenop draaien.
Apple's CarPlay has to ride on top of BlackBerry's QNX platform for in-auto entertainment systems. Ford was reportedly pondering a swap from Microsoft to QNX to for its Sync platform. And it's highly likely that the front end of Google's Android in-vehicle efforts are also going to have a QNX play.
QNX has more than 40 automakers---Acura, Audi, BMW, Chrysler, Ford, GM, Honda, Hyundai, Jaguar, Mercedes, Land Rover Range Rover, Porsche, Toyota, Volkswagen---in the fold.

A look at the QNX stack reveals how hard it would be to totally cut BlackBerry's subsidiary out of the car entertainment ecosystem.
http://zdnet2.cbsistatic....1fab0259/qnx-platform.png

BlackBerry can't comment on its involvement with Apple's CarPlay, but the QNX platform does specialize in connectivity to mobile devices. QNX, acquired by BlackBerry (then Research in Motion) in 2010, provides operating systems, software development tools and engineering services for everything from autos to appliances to medical devices and control systems.

http://www.qnx.com/solutions/industries/automotive/
https://en.wikipedia.org/wiki/QNX
Ik snap je reactie niet goed. Je zegt net hetzelfde als ik.
Hij geeft alleen bronnen aan ;)
Deels met je eens, waar het om entertainment etc gaat. Kijk je echter naar Google's zelfrijdende autootjes initiatef dan gaat Google weer een stuk dieper en proberen ze QNX er tussen weg te snijden.

Neemt niet weg dat mijn originele standpunt ook gewoon klopt. QNX is leidend in de automotive markt en de andere genoemde bedrijven zijn, vergeleken met QNX, nieuw in de markt voor automotive.

[Reactie gewijzigd door Nefiorim op 23 juli 2024 06:05]

Google heeft de zelfrijdende auto echt niet uitgevonden. En Mercedes, BMW enz gaan hun eigen werk op dit vlak niet zomaar even opzij zetten ten voordele van die snotapen uit Silicon Valley. Dan heeft Blackberry een voordeel.
Google en Apple zijn het snotapen niveau nu tcoh wel gepasseerd. Punt is juist dat die partijen te groot voor fabrikanten, en dat dat ten koste gaat van de zelfstandigheid. Blackberry is relatief een veel kleinere speler en heeft niet de mogelijkheid om de eigen zin door te drijven.
Een kleinere speler met de grootste portefeuille? Het gaat hier niet over de mobiele telefoon markt, maar over de in car entertainment markt.
Daar maken vooral de autofabrikanten de dienst uit als het gaat om wat ze implementeren.
Dit in tegenstelling tot de mobiele telefoon markt waar de keuze door de opgehypte consument wordt gemaakt.
Maar gaat Google's vervanger van QNX ook werken met bijv. Apple Car? De kracht van QNX is namelijk wel dat het beide ondersteund.
Anoniem: 601896 @Nefiorim8 januari 2015 11:09
Je zult in je auto maar een geconfronteerd worden met:
Unfortunatly engine management
has stopped
{Report} {Ok}
Of reclame dat geplaatst wordt over je snelheidsklokken.

Nee ook liever in de auto, als bij IoT een bedrijf dat bekend staat om veiligheid en betrouwbaarheid dan dat haar geld verdient met advertentie verkoop.
OK, ik zie dat nu ook in het bericht.
(heb ik daar overheen gekeken of stond dat er net niet?)
Google Auto en Apple Car werken beide (onder andere) op QNX. Het zijn geen concurrenten, maar ze werken samen.
Uit je comment kan ik opmaken dat je niet helemaal goed begrijpt wat Internet of Things is. Het gaat namelijk niet over autofabrikanten perse, maar over onderdelen van die auto's die in verbinding staan met het internet. Het gaat dus sowieso om de aftermarkt; het bijhouden van logs, het beheren van apps waarmee op afstand een auto kan worden afgesloten (bij diefstal bijvoorbeeld) etc. Het gaat niet om de auto zelf.
Ja, dat kan wel kloppen ik weet er idd niet heel veel van ;) ik dacht meer dat het om internet in de auto gaat (en alle apps die kunnen draaien) al dan niet met randvoorwerpen

[Reactie gewijzigd door Pinin op 23 juli 2024 06:05]

Wellicht komt het nog in een ander nieuwsbericht, maar dit is volgens mij toch een mooi voorbeeld van een internet-of-things product: NantHealth's HBox.

In de woorden van de CEO van NantHealth zelf:
"With HBox, we have created a 'human signal' capturing device that automatically and securely transmits, through our HIPAA-compliant 'NantCloud,' critical medical data and vital signs to the mission control center," said Patrick Soon-Shiong, M.D., founder and CEO of NantHealth. "Instantly and safely connecting the patient with the doctor and hospital allows for a higher quality of healthcare, expediting diagnosis and treatment, as well as more efficiently and accurately providing vital information into the hands of those in need."
Voor BlackBerry uiteraard mooi dat HBox QNX gebruikt voor de software, maar nog mooier is de koppeling met BES:
The QNX enabled HBox will be compatible with BlackBerry's BES enterprise mobility management platform in the coming months. HBox, once integrated with BES, will be fully encrypted to allow deployment in a HIPAA-secured environment, enabling clinicians and patients to securely access and receive medical information as soon as it is available, wherever they are.
Nu begint internet-of-things toch ergens op te lijken! :)
"transmits, through our HIPAA-compliant 'NantCloud,' critical medical data"
Ziehier mijn grote huiver t.o.v. het hele IoT: alles wordt maar in de cloud gegooid. Gelukkig is het in dit geval beveiligd, maar zoals we ondertussen weten is elke beveiliging tijdelijk.

Zeker met medische gegevens moet je dat niet willen imho.
Anoniem: 601896 @MoZe8 januari 2015 10:56
Blackberry werkt niet met cloud oplossingen.
Voor je telefoon niet, en ook voor bedrijven niet.
De data wordt voor optimale beveiliging altijd bij gebruikers zelf geplaatst.

Zelfs als ik als consument iets van mijn telefoon wil inzien, op bijv. een pc gaat dat via de telefoon zelf, en niet via de cloud.

Bedrijven moeten zelf hun besserver parkeren en beheren. Dat doet BlackBerry niet voor je. Alle informatie blijf van en bij jezelf.

De kerncentrales, energiecentrales die aan qnx hangen hebben ondanks vele pogingen nog geen last gehad van dat men in de systemen kon.
Een soort "real-time" versie van het EPD (elektronisch patienten dossier) die live naar meerdere partijen tegelijk gestreamed wordt. Kan je huisarts meekijken met je vital signs tijdens de operatie, want dat wil hij ook echt?

Een killer app? Echt? Volgens mij zijn de enige die bij dit soort data moeten kunnen komen de chirurgen in de operatie-kamer en de zusters die je bewaken als je ligt bij te komen? En daar zijn al decennia lang systemen voor?

Dit is denk ik de nachtmerrie van degenen die daadwerkelijk in de praktijk op de ziekenhuisvloer rondlopen en "het vuile werk doen". WEER een nieuw systeem erbij voor het delen van patient gegevens op een niet-eenduidige manier.

Het zoveelste voorbeeld van een "killer app" waar helemaal geen behoefte aan is.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 06:05]

Daar zit veel meer visie achter dan je denkt. Met name voor een effectieve dna-specifieke behandeling van kanker. Daarvoor is veel rekenkracht nodig + mobiliteit + veiligheid ivm privacy. De oprichter van Nantech wil dat realiseren en daarbij speelt BB en IoT een rol. Hier kun je wat meer info daarover vinden: http://www.cbsnews.com/ne...er-in-unconventional-way/
Maar je kunt ook gewoon op Soon-Shiong googelen

[Reactie gewijzigd door elwais op 23 juli 2024 06:05]

Internet of Things lijkt nog nergens op.
Ik heb recent een nieuwe keuken gekocht, allemaal moderne apparatuur erin met nul internet of things mogelijkheden. Dus de eerste tien jaar gaan mijn vaatwasser en oven nog gewoon met een knopje aan, verteld de koelkast me niks over de houdbaarheid van de melk en weet de afzuigkap niets over de luchtvochtigheid.
In de ICT wereld wordt geknokt om ToBe-standaarden, apparatuuurfabrikanten weten nog van niks, waar is dat internet of things dan? Een tien jaar oude belofte die nog tien jaar op zich laat wachten.
Anoniem: 103465 @itsyaboy8 januari 2015 23:21
ze hebben al via een bedrijf 600 miljoen apparaten lopen via de BlackBerry servers, dus het is al begonnen maar het was nog niet zichtbaar. BlackBerry staat al vooraan als het gaat om internet of things. Ze zijn heel ver en hebben alle markten hierin betrokken net zoals alle platformen. Het is Samsung en LG die dat ook zien en meeliften op de kwaliteiten van BlackBerry zoals KNOX.

Het is gewoon een feit dat BlackBerry met QNX zeer goede software maakt en niet zoals een software designer van Apple vorige week aangaf dat hij ios op dit moment achteruit zag holen de afgelopen jaren.
Ik denk dat BB juist de goede richting op gaat. Zich meer richten op de zakelijke markt, en minder op de consumenten markt.
Vergis je daar niet in. De IoT markt is juist aan consumenten gericht en niet specifiek naar bedrijven. Het bedrijf wat een goede stempel kan drukken op IoT maakt kans 'de volgende Google' te worden en gezien BB niet meer zulke goede resultaten boekt, zetten ze hun (mogelijk laatste) fiches daar op.
IoT is marketing bullshit, hier wordt al sinds de jaren 80 over geroepen en er is nog nooit een killer-applicatie gekomen. Ieder groot bedrijf heeft inmiddels een IoT standaard en niemand weet wat ze ermee moeten...

Ik hoef in elk geval geen internet op m'n koffiezetter.
Denk niet "internet op de koffiezetter".

Denk "koffiezet die je op weg naar huis kunt aanzetten via een app" of "wasmachine die zelf een programma voorstelt op basis van de inhoud van de trommel" of "fornuis dat autonoom het vuur aan/uitzet om alle potten en pannen op het juiste moment klaar te hebben".

De technologie zal binnenkort vrijwel niets meer kosten en eenvoudig via wi-fi verbinding maken, dus waarom niet?
De technologie zal binnenkort vrijwel niets meer kosten en eenvoudig via wi-fi verbinding maken, dus waarom niet?
Waarom wel? Een compleet hackbaar huis als risico nemen? Het IoT ontwikkelt zich een beetje als oude protocollen als http (internet), ftp (bestanden) en smtp (email); eerst functionaliteit, daarna pas zorgen maken over veiligheid.

Nog niet zo lang geleden een nieuwsbericht langsgekomen waarin duizenden (o.a. Nederlandse) IP camera's bij mensen thuis vrij toegankelijk waren.
https://www.security.nl/p...mera%27s+slecht+beveiligd
De gemiddelde gebruiker heeft de ballen verstand van veiligheid en zal genoegen nemen met een standaard 'admin/admin'.

Die desbetreffende wasmachine en het fornuis, die jij zo graag voorziet van wifi, een week lang op vol vermogen laten draaien terwijl je op vakantie bent? Tjah, daarom niet?
Anoniem: 202103 @Enai8 januari 2015 20:11
Hierom niet: de beveiliging is belabberd; zie de uitzending op de Belgische tv, aangehaald in deze post terje7601 in 'downloads: Wireshark 1.12.3' in het meukartikel over Wireshark.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202103 op 23 juli 2024 06:05]

IoT is marketing bullshit, hier wordt al sinds de jaren 80 over geroepen en er is nog nooit een killer-applicatie gekomen. Ieder groot bedrijf heeft inmiddels een IoT standaard en niemand weet wat ze ermee moeten...

Ik hoef in elk geval geen internet op m'n koffiezetter.
Je zegt het ietwat bot, maar je hebt wel gelijk.

Hetzelfde geldt voor spraakherkenning, wat ook al 20 jaar de hemel in wordt geprezen als dé uitkomst voor communicatie met apparaten. Bedrijven als Microsoft zijn er al sinds Windows 95 mee bezig, maar nog steeds is de ondersteuning gering. Daarnaast zie ik vrijwel 0,0 behoefte (mensen met beperkingen uitgezonderd) vanuit mensen om tegen hun tv of smartphone te praten.

Dat IoT zal mij ook een worst wezen. Bij een select aantal apparaten is het nuttig om te voorzien van een internetverbinding, maar een schoenveter, bankstel of keukenkastje pas ik voor. Om nog maar niet te spreken over de veiligheidsrisico's; complete hackbare huizen inclusief inboedel lijkt me geen goed idee.
Goed dat Blackberry blijft innoveren. Ze moeten wel uitkijken niet te hoog in te zetten op nieuwe technieken en de markt uit te worden gespeeld door organisaties die echt veel geld hebben (Samsung, Apple...).
Anoniem: 601896 8 januari 2015 10:15
Best een prettig gevoel, dat je medische apparatuur op dezelfde backbone kan draaien als kerncentrales.

Medisch is het primair belangrijk dat het stabiel en goed beveiligd is. En dat lijken toch de kernkwaliteiten van BlackBerry.

En via het internet of Things, platform lijkt tegelijkertijd het mogelijk om grotere groepen apparaten tegelijk te managen. Waardoor dat minder geld kost en je meer verpleegsters aan je bed kan hebben.

Dit lijkt mij een goede stap voorwaarts, vooral omdat het gebouwd is op betrouwbaarheid, stabiliteit en veiligheid op het hoogste niveau.
Nu nog wachten op een fabrikant die deze dingen maakt zonder dat je data bij derden ligt. Wat is het nou iedere keer met deze "slimme apparaten" die steeds gelogd en gevolgd moeten worden.
Dit vind ik wel een positieve ontwikkeling, zeker omdat Blackberry nog altijd een van de veiligste bedrijven is ivm data collection. Persoonlijk zou ik dit niet snel bij Google onderbrengen (persoonlijke mening!) vanwege het profiel bouwen/data gathering, maar Blackberry zou ik een stuk sneller vertrouwen. Daarnaast hebben ze nog steeds een zeer betrouwbaar imago, ondanks een aantal outages paar jaar terug en het is natuurlijk goed als er wat meer concurrentie in de markt komt die elkaar opjagen voor verbeterde features, buiten Apple en Google.

QNX is een mooi platform, getuige ook BB OS en ik ben dan ook heel benieuwd naar de eerste toepassingen hiervoor. Gezien ze ook nog eens Apple en Android ondersteunen (als ik kijk naar eerdere producten van ze, waaronder BBM en Android Wear zoals wordt gesuggereerd) zou dit best nog eens een interessante ontwikkeling kunnen zijn. Ook voor de toekomst van Blackberry.
Goeie zet van BB. Als er iemand toch een goed betrouwbaar communicatiemiddel kan opzetten, dan zijn zij het wel. Mooi om te zien dat ze het bijltje er niet bij neer hebben gelegd.

Van een Samsung of Apple verwacht ik eerder iets in de kraaltjes-en-spiegeltjes divisie, iets dat absoluut, ontegenzeggelijk flitsender is dan BB, maar niet werkt als je in de buitenwijken van Jipsingboermussel rijdt.

Dat een feature af en toe niet lekker draait, of dat ik ff moet herstarten accepteer ik wel van mijn telefoon, maar niet van mijn auto natuurlijk.
Het is goed om te zien dat een bedrijf zijn best doet ergens houvast te krijgen in een snel ontwikkelende markt. De snelheid waarmee ze marktaandeel hebben verloren is groot geweest, maar als ze ergens in de toekomst een keuze maken die goed blijkt uit te pakken, dan kan de groei weer net zo hard toenemen.

Blackberry heeft met zijn OS, net als nokia, de race verloren van de Android en IOS. Echter kan er van alles gebeuren in de toekomst. Zeker als je je bedenkt waar we 5 jaar geleden stonden. Ze hebben genoeg geld in kas om te blijven innoveren. De concurrentie zit niet stil, maar kan evengoed ook de plank misslaan en marktaandeel verliezen aan een ander bedrijf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.