Apple verhoogt prijzen van alle apps in App Store in Nederland en België

Apple verhoogt donderdag de prijs van alle apps in de App Store voor iOS en Mac. De goedkoopste apps, die nu 89 cent kosten, gaan vermoedelijk 99 cent kosten of zelfs meer. De voornaamste reden lijkt de wisselkoers te zijn.

Prijsverhoging App Store e-mail. Bron, iCultureHet bedrijf uit Cupertino voert de prijsverhoging binnen een dag door, zo meldt iCulture op basis van een mail die ontwikkelaars van Apple hebben gekregen. De mail vermeldt echter niet hoe hoog de prijsverhoging zal uitvallen.

Apple wilde de prijzen sowieso aanpassen vanwege een EU-regel die voorschrijft dat bedrijven de btw moeten toepassen van het land waar de transactie plaatsvindt. Daardoor moeten Nederlandse gebruikers bijvoorbeeld de Nederlandse btw betalen.

Het Amerikaanse bedrijf meldt echter ook dat de prijzen hoger moeten vanwege de gewijzigde wisselkoers. Amerikaanse gebruikers betalen voor de goedkoopste betaalde apps 99 dollarcent. Daar zit geen btw bij. Wie die prijs met de huidige wisselkoers omrekent en de Nederlandse en Belgische btw daarbij optelt, komt op 1,01 euro uit, terwijl de prijs in de App Store momenteel 89 cent is.

Het ligt daarom voor de hand dat de goedkoopste apps naar 99 eurocent gaan, terwijl duurdere apps vermoedelijk ook met zo'n 10 procent omhoog gaan. Wat de nieuwe prijzen zullen zijn, zal donderdag later op de dag blijken als Apple de nieuwe prijzen publiceert in de App Store. De prijsverhoging geldt voor de App Stores van zowel iOS als OS X. Eerder verhoogde Apple al de prijzen van zijn Developer Program.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

08-01-2015 • 09:19

168

Reacties (168)

168
153
88
1
0
14
Wijzig sortering
Als mensen 50 euro per maand, of zo'n 700 à 800 euro uitgeven voor een telefoon, moeten ze niet moeilijk doen over deze 10% prijsverhoging op zo'n lage prijs. Gaat heel veel tijd zitten in het bouwen van een app en ik heb het gevoel dat de meeste ontwikkelaars de prijs laag houden, omdat veel apps niet worden gekocht voor een hogere prijs.

[Reactie gewijzigd door Dennis van der Stelt op 29 juli 2024 15:29]

Volgens het CBS is de inflatie in 2014 gemiddeld uitgekomen op 1 procent. Een prijsverhoging van 10% is dan in dit kader buiten proporties.

Dus jij vindt ook dat automobilisten van een dure auto een verhoging van de benzineprijs met 10% maar gewoon moeten accepteren? Oh... wacht dat gebeurt natuurlijk ook regelmatig (maar geldt dan helaas voor iedereen)! |:(
Maar sinds het bestaan van de App Store zijn de prijzen niet aangepast (2008 uit mijn hoofd), dus je moet dan wel de inflatie vanaf toen meenemen, en niet alleen naar het laatste jaar kijken ;-).
Bovendien hebben de nieuwsschrijvers het niet over inflatie, maar over een koerscorrectie in dit artikel en dat kan ik me van Apple goed voorstellen, hoewel de vraag is hoe vaak je moet reageren of prijzen moet veranderingen op basis van de wisselkoers.

update:
@evest en @Wekko bedankt voor de reactie. Inderdaad prijzen zijn wel aangepast sinds 2008. Maar inderdaad zoals jullie ook aangeven is de huidige prijswijziging toch niet zo vreemd gezien de huidige koers. En dat ze de prijzen niet heel vaak aanpassen, tja dat is ook wel te verwachten. Als de Euro weer terug zou gaan richting $ 1.40, vraag ik me wel af of de prijzen weer aangepast gaan worden. Ik hoop van wel, maar verwacht eigenlijk van niet...

[Reactie gewijzigd door jorikc op 29 juli 2024 15:29]

In 2012 zijn de prijzen nog omhoog gegaan (daarvoor was het goedkoopste nog 79 cent): nieuws: Apple verhoogt prijzen apps in App Store - update.

Ook toen was het vermoeden van de verhoging de wisselkoers en dat heeft Apple iets later ook bevestigd. Overigens vind ik dat het Apple goed recht is om haar prijzen in de App store omhoog te gooien als het verschil in prijs tussen twee stores (met andere valuta) te groot begint te worden. Heb het niet nagerekend verder maar het lijkt me aannemelijk dat dit de beweegreden is, zeker omdat Apple dat zelf ook meldde:
These changes are being made to account for adjustments in value-added tax (VAT) rates and foreign exchange rates.
Een onderdeel van de prijsverhoging zal te maken hebben met het BTW-tarief, omdat ze nu wel met het Nederlandse en Belgische BTW-tarief gaan rekenen. Voorheen werd er met het Luxemburgse BTW-tarief gerekend wat slechts 15% is. De rest van de prijsverhoging zal inderdaad zitten in het feit dat de Euro momenteel zeer laag staat, al lijkt het me dit eigenlijk geen probleem voor Apple.
Ik snap namelijk prima dat je in Rusland de verkoop stopt, omdat je met de Roebel vrij weinig kunt aankopen eigenlijk. Daarbij zijn ze genoodzaakt om er Dollars van te maken. De Euro daarentegen is een veelvoorkomende valuta en ik denk ook dat zij genoeg aankopen kunnen doen met Euro's, zodat ze geen verlies op wisselkoersen hebben.
Maar ach, wie ben ik om daar over te oordelen ;)
Er is om dezelfde reden al eerder een prijsverhoging van 79 naar 89 cent ingevoerd, dus dat klopt niet.
nieuws: Apple verhoogt prijzen apps in App Store - update

De euro was toen ongeveer 1,29 euro dollar waard. Daarna is de koers hard gestegen, maar ondertussen is het 1,18 euro dollar. Een daling van 8%. Deze bij 89 cent optellen levert dus 96 cent op. Op zich dus geen vreemde prijsverhoging.

Het enige punt is dat ze dus de afgelopen jaren de prijs ook niet meer omlaag hebben gebracht.

edit: ja ja euro/dollar, punt was duidelijk lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Wekko op 29 juli 2024 15:29]

Okay dus de prijs gaat weer omlaag als de koersen weer gunstiger worden? Keep on dreaming....
Nee, dat gingen ze dus ook niet toen de Euro op $1,40 stond.
Amerikaanse bedrijven doen meestal niet zo moeilijk. 10$ wordt gewoon 10€.
De euro was toen ongeveer 1,29 euro waard?
Wil je die even uitleggen?
De euro was toen ongeveer 1,29 euro waard. Daarna is de koers hard gestegen, maar ondertussen is het 1,18 euro.
Is dit hoe geld zich voortplant? :|
Het gaat dan ook niet over inflatie, maar over wisselkoers:
De voornaamste reden lijkt de wisselkoers te zijn.
Ik kan me best voorstellen dat de dollar wat gestegen is tov de euro waardoor men in de VS minder geld krijgt voor de in Europa verkochte apps.
maar andersom mag het wel gok ik, als we hier meer betalen in dollar als in amerika, betwijfel ik of de prijs omlaag gaat...
Inderdaad. Als de euro omhoog gaat tov de dollar, gaan de prijzen hier niet omloaag, maar in amerika omhoog. Altijd win voor Apple.
In Europa betalen we dacht ik hetzelfde bedrag voor iPhones en dergelijke als in Amerika, alleen betalen wij in Euro's en de Amerikanen in dollars. De Europeanen betalen dus 20-30% meer. Nu de koers van de Euro nog daalt, mogen we nog wat meer uitgemolken worden...
In Amerika zit in de prijs de BTW niet mee gerekend, en hier in EU wel. Verklaart in ieder geval 21% van de reden waarom het 20-30% duurder is hier.
In Amerika is de BTW wel geen 21%. Hun equivalent voor onze BTW ligt tussen de 0 en 8%.
En die word niet in verkoop prijs vermeld maar komt er bij de kassa nog bovenop.
Je bekijkt het verkeerd. Als de wisselkoers nu weer wijzigt en de euro wordt weer sterker, dan betalen de mensen die in dollars afrekenen te weinig en zal die prijs (dollar) gecorrigeerd worden. :)
Dit vind ik helemaal geen rare gedachte. Wie zegt dat Apple dan niet tegen haar Amerikaanse consumenten zegt in verband met de wisselkoersen en de sterke Euro verhogen we onze prijzen. Het verlagen van prijzen vind ik minder aannemelijk.
dat betwijfel ik ten zeerste :D
Het heeft dan ook niet alleen met inflatie te maken maar met de wisselkoers. Zoals in het artikel te lezen is ving apple voor de apps in Europa omgerekend in dollars gewoon minder geld dan dat ze voor de dollarprijzen deden.

Dus ik vind dit helemaal niet zo gek, ze lopen anders gewoon inkomsten mis op elke app die in Europa verkocht wordt ten opzichte van de USA.
Anoniem: 470811 @KiDoNL8 januari 2015 09:53
Maar het heeft ook met de BTW afdracht te maken. De EU heeft een regel ingevoerd dat Google en Apple de BTW betalen van de verkopen, en niet de ontwikkelaar. Die kosten worden nu bovenop de prijzen van de apps gezet.
Dat snap ik, mijn opmerking was geplaatst in reactie op MaDMaRTiGaN648, om duidelijk te maken dat inflatie niet de enige reden is. De wisselkoers leek mij eenvoudiger uit te leggen omdat die bijna 1-op-1 klopt met de nieuwe prijszetting (die overigens nog niet bekend is natuurlijk, ze zijn op moment van schrijven nog niet geüpdatet).

Je hebt inderdaad gelijk dat ook BTW een rol speelt, maar dat is voor Apple niet zozeer belangrijk omdat zij die BTW dus alleen maar doorspelen naar de overheden van de betreffende landen. Uiteindelijk wordt dat, net als bij elk ander product, door de consument betaald.

Ik vind die 10 cent extra voor een app die toch al 'maar' 89 cent kostte ook niet echt heel vervelend hoor, als de app doet wat hij moet doen vind ik het de prijs meer dan waard :-)

[Reactie gewijzigd door KiDoNL op 29 juli 2024 15:29]

Anoniem: 470811 @KiDoNL9 januari 2015 07:28
Klopt, helemaal eens :)
Wat is je punt?

De euro is x% minder waard, de prijzen gaan x% omhoog.

In EU land y moet x% meer btw betaald worden, de prijzen gaan met x% omhoog.

Zo simpel is het. Heeft niks met inflatie te maken.
Punt is dat dit soor "correcties" wel plaatsvinden als de Euro even laag staat, maar niet als de Euro hoog staat.
Bron / specifieke voorbeeld?
Zijn de prijzen in Nederland ooit naar beneden bijgesteld? Nee? Dat dus.

De historische koers van de Euro kan je zo terugvinden. Die stond nog niet zo heel lang geleden op een high van $1,40. De prijzen zijn de laatste keer bijgesteld toen de euro op $1,28 stond als ik dit topic mag geloven. Omhoog, uiteraard. Naar beneden zijn ze niet meer gegaan toch?
Volgens het CBS is de inflatie in 2014 gemiddeld uitgekomen op 1 procent. Een prijsverhoging van 10% is dan in dit kader buiten proporties.
En wat heeft inflatie per jaar hier mee te maken? Het gaat hier om wat de ontwikkelaar krijgt (en natuurlijk ook Apple voor een deel).

Als uitgever kan ik het hier alleen maar mee eens zijn. Wat je kreeg per verkoop liep al jaren terug maar de laaste maanden was het echt vervelend aan het worden. Sommige apps die een backend nodig hadden maakten verlies.
Ooit gehoord van steady percentile growth en doubling time? Als Apple elk jaar een 10% steiging doorvoert dan is de doubling time 7 jaar. Ik weet niet hoe jij daar over denkt maar als producten elke 7 jaar verdubbelen in prijs dan gaat er iets een keer heel hard knappen.

10% prijsstijging staat in geen enkele verhouding met de huidige inflatie en is dan ook buitenproportioneel te noemen. Maar dat is nu blijkbaar een trend bij bedrijven. Ziggo verhoogt z'n abbonementen ook met gemiddeld 4%. Dat is, gekeken in verhouding naar inflatie, ook buiten proportioneel.
Ze hoeven helemaal neit naar de inflatie te kijken. Ze kjiken gewoon naar hun verwacht omzet. Het zijn bedrijven, geen liefdadigheidsinstellingen. Ze vragen gewoon het maximale wat ze kunnen vragen. En dat is hun goed recht.

Een bedrijf zal altijd aan omzetmaximalisatie doen. Als een prijsverhoging betekent dat een paar klanten wegvallen, maar de omzet daardoor wel hoger wordt, dan is dat gewoon een goede keuze.
Tuurlijk is dat zo. Dat ontken ik ook niet. Neemt niet weg dat je als consument dit wel buitenproportioneel kunt noemen.
Het is een correctie gebaseerd op wetgeving (btw) en wisselkoers. Dat schommelt nou eenmaal. Groente en fruit kosten ook niet het hele jaar door hetzelfde, bijvoorbeeld.
Het gaat erom dat men valse motieven gebruikt ipv dat ze gewoon eerlijk zijn. Als de euro stijgt gaan de prijzen namelijk ook niet omlaag. Het gaat mensen dan ook niet om die paar cent maar om de leugenachtige pr-praatjes die door bedrijven altijd worden opgehangen.
Als er in het artikel stond 'Apple verhoogt de prijzen met 10% omdat ze meer winst willen maken' was het ook niet goed geweest. Eerlijkheid levert nou eenmaal minder geld op dan kleine leugentjes.
Ik denk dat veel mensen duurdere apps niet kopen omdat veel apps zo goedkoop zijn. Er zal dan gedacht worden van "Maar er is ook een app die dat doet voor minder dan een euro". Bij Windows- en Mac-apps zie je dat veel minder, die apps kosten vaak vele malen meer en die worden toch ook gekocht. Je ziet daar minder snel iemand kiezen voor een goedkoper alternatief, vooral ook omdat men van bepaalde programma's (MS Office bijvoorbeeld) weet dat ze goed werken.

Dat laatste is voor mij dan ook de reden dat ik op iOS niet altijd zoek naar de goedkoopste app. Ik kies geregeld voor een duurdere app waarvan ik zeker(der) ben dat die goed werkt en die functies heeft die ik zoek.

Als ik bij mensen in mijn omgeving op de telefoon kijk dan staat die vaak helemaal vol met gratis en (te) goedkope apps die dan vaak toch niet doen wat je wilt. Dan hebben ze 10 apps om een taak uit te voeren en naderhand komen ze er achter dat geen van die apps goed genoeg werkt. Als ik dat vergelijk met mijn iPhone, daar staan voornamelijk (relatief duur) betaalde apps op, maar die werken ,op een enkele uitzondering na, zoals ik dat verwacht. En dan heb ik in sommige gevallen nog niet eens meer uitgegeven omdat ik een app kocht voor zo'n 3 euro terwijl iemand anders 6 apps geprobeerd heeft van elk 80 cent.
Het verschil is vaak ook dat de apps op je telefoon gewoon geinstalleerd worden omdat ze er nu eenmaal zijn en niet omdat je een specifieke functie nodig hebt (tenminste, bij de meeste mensen).

Op je pc ga je bewust op zoek naar een specifiek soort software wat preceis doet wat jij wilt. De beleving van de waarde is hierdoor heel anders.

Daarnaast zijn apps een commodity product. Er zijn er zoveel die bijna hetzelfde doen, dan is prijs ook een belangrijke factor in de afweging om dit aan te schaffen. Als een bepaalde app heel duidelijk gebouwd is vanuit een bepaalde visie, waarbij klanten meer naar de visie kijken dan naar de uiteindelijke app, wordt prijs minder belangrijk.

Een voorbeeld is de app die ooit op de ophone verscheen die alleen een icoontje weergaf maar belachelijk veel geld kostte, zodat je kon zien dat je rijk was. Mensen wilden bij die groep horen. Erbij horen was een belangrijker reden om de app te kopen dan wat de app eventueel zou doen, dus de prijs was minder relevant.
Maar wat zal in de praktijk globaal het effect zijn van deze prijsverhoging? Volgens mij kopen veel Nederlanders en Belgen een itunes kaart in een winkel. Voor 1 a 2 apps die ze graag willen hebben. Maken de rest van het tegoed op aan random apps die ze wat minder leuk vinden, omdat ze toch nog tegoed hebben. En kopen voorlopig geen nieuwe itunes kaart. Tot dat ze een app zien die ze heel graag willen hebben.

Ik denk dus dat ze niet echt meer geld zullen binnen halen, en dat het geld verdeeld wordt over minder ontwikkelaars.
Echt zo'n vreemde redenatie is dit. Je kunt net zo goed zeggen dat je die 700 a 800 euro uitgeeft, zodat je weet dat je er kwaliteit apps voor terug krijgt voor redelijke prijzen. Over dat de rest waarde zo hoog blijft dat het netto helemaal niet zo'n dure telefoon is als je 'm weer verkoopt.

Neemt niet weg dat mensen die een telefoon van 700 a 800 euro 't over het algemeen inderdaad weinig zal schelen. Maar ik vind een stijging van 10% in 1 keer vrij pittig. Hadden ze beter jaarlijks 1 of 2% verhoging kunnen doen.
Damn dat is een boel geld , ik heb nog nooit meer dan 150 euro uitgegeven voor een telefoon en los abo van euro of 13 .. zelfs al zou ik een ton per jaar verdienen zou ik nooit zoveel geld betalen voor een telefoon :)

De mensen en kinderen worden helemaal gek gemaakt met die gadgets .

Reactie@Dennis

[Reactie gewijzigd door tunnelforce1 op 29 juli 2024 15:29]

Tegenwoordig zijn alle high end smartphones zo duur. Mensen die een snelle telefoon willen hebben hebben weinig keus...
Ow wauw, dus omdat er mensen zo (in mijn ogen) gek zijn en 50 eu per maand willen dokken moeten we het maar accepteren dat alles maar 10% duurder word. Misschien dat je even vergeet te melden dat Nederlanders een schandalige hoge rekening krijgen van providers terwijl ze in Denemarken en overigens elk ander land ter wereld maar 40 tot 60% van de prijs hoeven te betalen dan in ons geval. Waarbij er vaak een hoger data bundel en onbeperkt bellen/smsen bij komt in het buitenland en wij nog altijd met belmin/sms zitten...

Dus nee 10% hoger word niet geaccepteerd om het feit dat de rekening al hoog is. De rekening moet juist lager en de prijzen zijn al hoog genoeg. Onze koopkracht is al lang niet meer zo goed als het ooit was.(Periode van Gulden en begin periode euro voor de krediet crisis)

Alles word weg bezuinigd kijk maar eens naar de aanstaande studenten. Die durven niet eens te studeren wegens alle schulden die ze daarbij krijgen(stuvie is nu leenstelsel) En lonen gaan ook niet genoeg omhoog.

Ik ben het persoonlijk zat dat ik in bijna alle gevallen het dubbele betaal in tegen stelling tot onze dollar vrienden in Amerika, of zelfs onze euro buurlanden die het vaak ook beter hebben met prijzen.

Dus jewel ik doe wel moeilijk Dennis, en dat zou jij ook moeten doen anders betaal je straks 5 euro voor een app wat ooit 89 cent kostte! En haal je brood bij de bakker voor een 10tje...
Is dit wel slim van Apple ?
Apple kan dit, en de menigte volgt dit gewoon. De reden van btw verhoging?
Moet dit niet al in het begin meteen automatisch aangepast worden? ipv een bericht achteraf sturen naar alle gebruikers?

Bij android wanneer dit gebeurd, zal je massaal zien dat mensen zelfstandige .apk bestanden gaan downloaden mocht er een prijsverhoging komen.
Gaat Apple (net als vele andere multinationals) dan nu ook stoppen met het ontduiken van belastingen, of stoppen ze het prijsverschil in eigen zak ?
Het prijsverschil moet de lagere wisselkoers dekken. Fiscale truukjes zullen bedrijven nooit vrijwillig stopzetten. Als overheden hier tegen zijn kunnen ze dit beter technisch verbieden.
Legale Fiscale truukjes zullen bedrijven n zal niemand ooit vrijwillig stopzetten.(#fixedthatforyou #neemeengoedeaccountant) ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 29 juli 2024 15:29]

Waar nederland overigens rijkelijk aan verdient ....http://www.z24.nl/ondernemen/nederland-speelt-grote-rol-bij-belastingontwijking-apple

[Reactie gewijzigd door Hachy op 29 juli 2024 15:29]

Android is sowieso anders. Bij Apple zijn alle prijzen intern altijd in dollars afgerond en omgerekend naar de valuta van de klant.
Bij Android kom je alle prijzen tussen 0.50 en 1.50 euro tegen. Afhankelijk van de prijs en valuta die de ontwikkelaar rekent.

Met andere woorden: een prijsverhoging op Android is niet makkelijk zichtbaar, omdat de prijzen sowieso niet consistent / gelijkgetrokken zijn zoals op iOS.

[Reactie gewijzigd door mohf op 29 juli 2024 15:29]

En dat de prijzen niet gelijk zijn, is ook maar goed, is toch van den zotte dat alles dezelfde prijs is terwijl de kwaliteit/inhoud verschilt..
Nee, het is juist beter als apps dezelfde prijs hebben. Anders krijg je eurocenten concurrentie, en komt nog meer crapware op de store voor 25-75 cent. Eigenlijk is zelfs 1 euro te weinig voor een fatsoenlijk app.

Gek genoeg betaalden we vroeger zonder problemen €60 voor een playstation of xbox game, maar alles moet goedkoper tot de kwaliteit zo dramatisch slecht is als nu. Als Apple/Android een minimumprijs van €2 of €3 had gerekend, was de app business nog mogelijk kostendekkend en was de kwaliteit veel hoger.

Ten slotte, als je €500 betaald voor je Galaxy S5 of €700 voor een iPhone 6, dan moet je gewoon niet klagen om eurocenten.

[Reactie gewijzigd door mohf op 29 juli 2024 15:29]

Ik heb zelf ook een dure smartphone maar heb nog nooit betaald voor een app. Als je even zoekt kun je voor (bijna) alle betaalde apps wel een gratis alternatief vinden.
Vooral bij Android waar je ook nog kan side loaden.
"Apple kan dit, en de menigte volgt dit gewoon"

Dat klopt, maar voor hoelang nog? Komt er niet een tijd aan waarin Samsung en Apple op smartphone gebied marktaandeel gaan verliezen? Dat gevoel heb ik al een tijdje, al is dat natuurlijk heel persoonlijk.
Ongetwijfeld zal die tijd er komen, maar het marktaandeel is in Europa juist weer gestegen afgelopen kwartaal.
Ik denk het wel.
Apple kan immers niets doen aan de wisselkoers of BTW in een bepaald land.
ik snap dat ze niets aan de wisselkoers en BTW kunnen doen, maar ik ken genoeg mensen met Apple producten en die kopen sneller iets wat bijv. maar 0,89 cent is dan iets van 0,99 cent of duurder.
Dus jij hebt die mensen gevraagd of ze door een prijsverhoging van 10 cent een app niet meer kopen? Apple weet prima hoe het staat met de prijselasticiteit van apps. Een verhoging van de prijs zouden ze vast niet doen als ze er minder mee verkopen.
Je bent conclusies aan het trekken aan de hand van onderbuik gevoelens.
Als dat werkelijk zo zou zijn, dan zou er dus intern met de dollar gerekend worden, en op basis van de WERKELIJKE HUIDIGE wisselkoers de prijs van een app in een ander land moeten verschillen, ofwel de prijs in NL zou vandaag hoger kunnen zijn, maar morgen weer lager puur vanwege de wisselkoers....
Waarom zou dit niet slim zijn? De euro is een stuk minder waard (1,20 per dollar nu tov 1,40 een jaar terug) en dus zijn de opbrengsten die ze in euro's binnen halen voor hun een stuk minder waard geworden. En of iets nou 0,89 of 0,99 euro kost zal de gemiddelde consument met een iPhone waarschijnlijk niet opvallen.
Eens, was precies hetzelfde toen de prijzen van €0,79 naar €0.89 verhoogd werden, mensen stoppen niet plots met kopen van apps en dergelijke.
Wat anders? Wisselkoersen en nieuwe regelgeving, daar kan Apple weinig anders van maken.
Developper bepaald uiteindelijk eerst de prijs en daar zal toch wat brood op de plank moeten komen,
Zo, kleine bedragen, maar een heerlijk grote winstmarge als je het over al je klanten ziet..
Gezien de € flink in mekaar gestuikt is tov de $ is dit geen verhoging vd winstmarge maar eerder het behoud ervan.
Wat een onzin: zo bijzonder slecht doet de euro het helemaal niet, is gewoon een nog steeds een normale koers hoor, in 2010 en 2012 was de Euro/Dollar koers hetzelfde, kijk hier maar eens: http://www.xe.com/currenc...?from=USD&to=EUR&view=10Y
Dat ben ik niet met je eens... De koers van de Euro ten opzichte van de Dollar is van 1,40 in mei 2014 gedaald naar 1,18 nu. Voor twee gigantisch grote munten als de dollar en de euro zijn dat enorme bewegingen. Het betekent voor een bedrijf als Apple (dat z'n winst in dollars boekt) dat alle winst in euro's met 15 % daalt. Niet doordat er minder wordt verkocht, maar alleen omdat de euro daalt. En 15 % winstdaling alleen door wisselkoersfluctuaties is vrij extreem.

http://www.iex.nl/Valuta-Koers/190143785/EUR-USD/usd.aspx

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 29 juli 2024 15:29]

toch durf ik te wedden, dat de andere kant op het niet wordt gecompenseerd... als straks de euro weer op 1,40 zit (stel dat...) dan verlagen ze de prijzen echt niet.
Anoniem: 84766 @Waah8 januari 2015 11:33
Apple en andere grote bedrijven kijken nu naar de trend. De Fed zegt dat ze in de loop van 2015 de rente gaan verhogen, terwijl de ECB dreigt met een QE programma.

Als de Fed de rente verhoogd (wat ik niet verwacht) en de ECB de geldpersen gaat starten, dan zal de koersverhouding 1:1 gaan worden.

Wat je nu dus ook ziet is een vertraging van de wereldeconomie en daardoor een vlucht naar de ‘veilige’ dollar vanuit bijvoorbeeld de BRICS. De dollar zal dus relatief sterker worden.

Wat ik wil zeggen is dat binnen nu en een jaar de euro niet weer 1,40 zal worden. Dit soort trendwijzigingen bewegen veel langzamer dan dagelijkse schommelingen.
Ik speculeerde ook niet of de dollar meer of minder waard zou worden.... Maar eerder of ze bij een waardevermeerdering ook de prijs omlaag zouden doen. zoals ze nu de prijs omhoog gooien bij een waardevermindering.
Anoniem: 84766 @Waah8 januari 2015 11:42
Dat hangt van meerdere zaken af natuurlijk. Stel dat dit niveau pas weer over een aantal jaar wordt gehaald, dan heb je kans dat er sowieso weer een inflatiecorrectie overheen gaat.

Een en ander hangt ook af van de concurrentie en de prijselasticiteit.

Ik denk dat we geen prijsverlaging meer zullen zien.
Het lijkt mij sterk dat de fed de rente zou verhogen. Ze vermelden dit wel in elk persbericht dat er in de "nabije toekomst" wat ook 2-3 jaar kan zijn gaat gebeuren.

Als de fed de rente verhoogt zal de rente op overheidsobligaties ook stijgen, dat kan Amerika echt niet aan, aangezien hun schuld zo groot is, dat een rente stijging van 1% gelijk staat met meer dan 100 miljard aan extra schuld per jaar.
Anoniem: 84766 @fbax8 januari 2015 14:12
Vandaar: (wat ik niet verwacht). De Fed zal eerder QE4 of hoe ze het ook zullen gaan noemen starten, dan dat ze de rente zullen verhogen.
Nope, ik denk alleen dat de prijs extreem hoog wordt Apple de prijzen verlaagd om gedonder te voorkomen.
Anoniem: 463321 @Waah8 januari 2015 12:51
Dat is toch tussen 2012 en 2014 ook niet gebeurd. De euro werd steeds meer waard maar de prijzen daalden niet. Dus dat zal ook niet gebeuren als in 2016 de euro weer hoog staat.
Hoe kun je het nou niet eens zijn met MaDMaRTiGaN648?
Simpele analyse van historische data.
Dat de huidige koers niet zo extreem is, lijkt me duidelijk.
Hebben we eerder gehad.
Vroeger schommelde de gulden ook behoorlijk tegenover de dollar over langere perioden.

Jij geeft overigens terecht aan dat door de prijzen te laten stijgen, gepoogd wordt de omzet/winst op peil te houden.

Wat in dat kader vreemd is: toen de koers van na 2010 en later na 2012 omhoog ging (dus duurdere euro), gingen de prijzen niet naar beneden (voor zover ik dat weet).

Met andere woorden: winsten uit Europa (gemeten in dollars) zijn de afgelopen jaren langzaam maar zeker gestegen door de hogere euro-koers. Nu de euro daalt is men gewend geraakt aan de hoge marges en wordt de prijs aangepast in de hoop de marges op peil te houden.

Ik vraag me dan ook serieus af wat de app-prijs zou zijn geweest als de euro niet zo duur was geweest. Zo zomaar eens kunnen dat de prijsstijging in euro's dan niet nodig was omdat men niet gewend was aan de stijgende winsten die vanuit Europa kwamen.
Gratis omdat je een APK installeert, voor iOS heb je ook veel gratis apps.

(Zegt een ex iOS gebruiker)
Dat dezelfde apps voor Android goedkoper zijn ben ik met je eens. Het is maar wat je er voorover hebt. Zelf heb ik een Minix Neo x8 Android box, een Galaxy S5, een AppleTV2 en een iPad Air 2. Misschien niet het meest logische omdat ik sommige apps dubbel moet aanschaffen maar voor die paar euro maakt dat mij niet uit. En ik draai graag apps zonder reclame dus schaf ze meestal aan. Wil je dat niet dan is Android de beste keuze voor je.
In 2010 zat ie net onder de € 1,20 en in 2012 zat ie er nog net iets boven. 2015 is begonnen en we zijn onder de € 1,20 terecht gekomen. Het waardeloze is echter dat verwacht wordt dat het nog verder zakt.
Ik vind een prijs voor 1 dollar ook gewoon 0.80 euro waard.. ongeacht de koers :) net als een 1 pond 1.20 euro... wat doen de mensen toch weer moeilijk altijd ;)
Volgens mij lees je niet goed maar is het om het koersverschil te compenseren dus er blijft niet meer over voor apple of de ontwikkelaar maar de euro dollar koers is voor de Europese consument nou eenmaal minder gunstig geworden de laatste tijd.

Ben wel benieuwd mocht over een jaar het koersverschil weer andersom gaan of ze het dan ook terugdraaien of dat het dan onder het mom van inflatie goedgepraat wordt (net als het kwartje van kok)

[Reactie gewijzigd door harley op 29 juli 2024 15:29]

Maar als de koers weer aantrekt zal er waarschijnlijk geen prijsverlaging komen. Dus uiteindelijk wel meer winst.
Off-topic

Okay, briljante avatar.

Trapte er met slaperige maar volledig open ogen in op mijn S4 ... _/-\o_
:+
Voor Apple misschien wel maar voor de meeste app bouwers is er met app verkopen maar weinig te verdienen.
Hoogstens 10% van de bouwers verdient wat aan app verkopen denk ik.
En hoogstens een paar procent maakt flink winst.
Apple geeft geen reet om verdienen met de App Store, ze zijn het vooral als een dienst om meer iOS gebruikers aan te trekken. Ze beschermen hier vooral ontwikkelaars mee, maargoed wie koopt er nou dan ook nog apps. Alle populaire diensten/games zijn gratis te downloaden, dus alles blijft vrijwel zoals het was.
En jij denkt dat de infrastructuur niks kost en dat alles pure winst is? Je hebt met zoveel dingen te maken waar jij nog niet eens over hebt nagedacht.

Volgens jou bestaat de App Store uit: een netwerk waar ze niks aan hoeven te doen en een quality-control afdeling.

Nee marketing, de software-development-kits en ga zo maar door, nee kost niks hoor. :'(

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 29 juli 2024 15:29]

Nee maar stel dat ze 1 miljard kwijt zijn aan exploitatiekosten (en fees aan creditcard maatschappijen) dan hebben ze nog 2 miljard over.

Overigens ben ik het met je eens dat de appstore voornamelijk bestaat om iDevices te verkopen.

[Reactie gewijzigd door Borland op 29 juli 2024 15:29]

Dus als ik het goed begrijp gaat Apple de prijzen van hun eigen apps én de apps van andere ontwikkelaars verhogen? Wat een vreemde constructie. Ik dacht altijd dat ontwikkelaars zelf de prijzen van hun apps bepaalden en dat ze een percentage aan Apple afdroegen voor plaatsing in de app store, maar Apple heeft dus een veel grotere vinger in de pap. Is dit hetzelfde bij Google en Microsoft?
Volgens mij gaat het alleen om prijzen in Nederland of in Europa.
Die prijzen worden vastgesteld in dollars.

De koers van de euro is in elkaar gestort wegens de oncompetitieve economie en dus komt 1 dollar overeen met meer centen dan voorheen.
Ja, dat snap ik. Daar heb ik het niet over. Het lijkt mij logisch dat als Apple gecompenseerd wil worden voor koerswisselingen ze een hogere afdracht vragen aan de ontwikkelaars, in plaats van de prijzen van andersmans apps aan te passen. Als ik apps ontwikkelde zou ik zelf de prijs daarvan vast willen stellen. Nu neemt Apple dit (deels?) uit handen. Vreemde zaak.
Als ontwikkelaar bepaal je de prijs hoogst waarschijnlijk voor 1 valuta.. En waarschijnlijk de dollar. Het is aan apple om dit dan te extrapoleren naar all andere munten. Ik zie een ontwikkelaar de prijs niet bepalen van de app in elke munteenheid dat is gewoon onbegonnen werk. Dus als een ontwikkelaar zegt 1 USD per app dan betaalt Apple voor elke app verkocht ongeacht de munteenheid 0,7 USD per verkochte app. Dus op dit moment ontvangt Apple minder door de lage koers maar betaalt evenveel aan de ontwikkelaar dus is het aan Apple om dit aan te corrigeren. Er is een reden waarom een ontwikkelaar 30% afdraagt aan Apple zodat zulke zaken geregeld worden door Apple
1$ minus VAT -/- 30% dat is wat de ontwikkelaar werkelijk zal krijgen.
Ook hij dient nog eens de VAT af rekenen en afhankelijk van waar je geregistreerd bent zal dit (zeker in US) uitmaken hoeveel je over houdt. US (ook Canada) kent een overheids VAT en een VAT per staat/gemeente (en afhankelijk van de rekenwijz is die opgeteld of zelf vermenigvuldigt met die beide)
Blijft veel minder over dan die 0,70$ die hier gesteld word.

Hoe apple dit precies regelt blijft gissen, dit zijn partijen die speciale afspraken kunnen maken met overheden.

10cent is fors in procenten uitgedrukt helemaal, houdt mij niet tegen om een app te kopen. Als een app goed is betaal ik er graag voor, en zeker zijn de betaalde apps over het algemeen beter (en zeker reclame vrij) een enkele uitzondering daar gelaten.
Nee, want de developper bepaalt waarschijnlijk de prijs in USD zonder BTW. Apple handelt het hele BTW gedeelte en de wisselkoersen voor de developper af. Door deze aanpassing krijgt de developper waarschijnlijk nog steeds het beoogde bedrag, als Apple niks zou doen zou de developper uiteindelijk minder krijgen.
Ik weet niet hoe het precies werkt, maar ik denk dat de developper zelf de prijs per land bijhoudt. Dus in dat geval is de actie van Apple juist zeer wenselijk voor de developper.
En het is juist de bedoeling van Apple om dit soort zaken voor de developper uit handen neemt. Niet zo vreemd en levert dus veel voordeel op.
De voornaamste reden lijkt de wisselkoers te zijn.
Hoe komt men op deze conclusie? De mail spreekt namelijk over VAT in andere woorden belasting.
[...]
Hoe komt men op deze conclusie? De mail spreekt namelijk over VAT in andere woorden belasting.
"Het Amerikaanse bedrijf meldt echter ook dat de prijzen hoger moeten vanwege de gewijzigde wisselkoers. Amerikaanse gebruikers betalen voor de goedkoopste betaalde apps 99 dollarcent. Daar zit geen btw bij. Wie die prijs met de huidige wisselkoers omrekent en de Nederlandse en Belgische btw daarbij optelt, komt op 1,01 euro uit, terwijl de prijs in de App Store momenteel 89 cent is.""
Ik ben ook apple developer en heb ook de mail uit de screenshot gehaald en daar wordt niet gerept over de wisselkoers nog komt het op andere Amerikaanse sites terug (iaw kan geen bron vinden over wat Tweakers schrijft)
Anoniem: 378222 8 januari 2015 10:43
Het leuke is dat ze dit doen als de koers 'gunstig' staat. Ik zie ze de apps niet goedkoper maken als de waarde van de euro toeneemt. Dat wringt een beetje.
In IJsland is de prijs dus juist omlaag gegaan. Lijkt me het bewijs tegen je onderbuikargument.
Anoniem: 368158 8 januari 2015 11:16
"Apple wilde de prijzen sowieso aanpassen vanwege een EU-regel die voorschrijft dat bedrijven de btw moeten toepassen van het land waar de transactie plaatsvindt. Daardoor moeten Nederlandse gebruikers bijvoorbeeld de Nederlandse btw betalen. Veel verschil is er niet. Nederlandse en Belgische gebruikers betaalden tot nu toe de Ierse btw, die 23 procent bedraagt."

Ierland belasting constructie, ik word er zo moe van....

http://www.afr.com/p/tech...it_erlmHONvoHJGixwLUpFckN

Niks specifieks voor Apple hoor, Microsoft, Google en ook heel de AEX ze betalen allemaal geen ene moer aan (vennootschaps)belasting. Zou ik ook wel willen met mijn inkomstenbeslasting lekker via Ierland en de Caimaneilanden (of wie dan ook) en betaal effectief 3-8% ipv effectief 35-40%.

Maar goed beetje offtopic
Ze betaalden geen Ierse btw (23%) maar Luxemburgse btw (15%).
Anoniem: 368158 @pietje638 januari 2015 13:53
:) nog erger (maar opportunistisch gezien vanuit bedrijven wel logisch)
Euh wacht even, dan zouden ze apps juist 2% goedkoper moeten worden afgezien van de koersfluctuaties
Nog steeds vind ik het raar dat Apple gebruikers voor WhatsApp 89 cent moeten betalen, en Android gebruikers het gratis kregen. Ik weet niet hoe het tegenwoordig zit. Maar toen ik 4 jaar geleden WhatsApp aanmaakte. Toen was het gratis.

Levert veel op, 89 cent is misschien niet veel. Maar als je dat x 100 miljoen doet (ik weet niet hoeveel Apple gebruikers er zijn), dan levert dat super veel op.
WhatsApp voor iOS is alweer een tijdje gratis in de App Store. Voorheen 89 cent inderdaad.
Het verschil is wel dat android gebruikers officieel moesten betalen per jaar. Dit is alleen altijd gratis verlengd voor bijna iedereen. Die gratis verlengingen zullen binnenkort ook wel ophouden.

Op iOS betaalde je 89 cent en had je levenslang whatsapp. Ook nu de app gratis is blijven de mensen die al 89 cent hebben betaald een levenslang 'abonnement' houden.
Die gratis verlengingen zullen binnenkort ook wel ophouden.
Dat zeiden ze 3, 2 en een jaar geleden ook ;)
ja en whatsapp heeft geen werknemers, servers en bandbreedte en als ze die wel hebben, dan krijgen ze die gratis.....right.
Dit zijn Internet bedrijven. Die leven gewoon op cash infusions van investors.
Als iets gratis is dan zal er wel een addertje onder het gras zitten iets wat bijvoorbeeld niet binnen ios mag maar wel binnen android (als ontwikkelaar) om er alsnog aan te verdienen.

Ergens moet immers het verdien model liggen.
Jep, dat je bijvoorbeeld na 1 jaar moet betalen. Of dat ze met een melding komen. Maar als je dan op annuleren of op overslaan of iets dergelijks drukt. Dan komt hij er pas het jaar daarna weer mee haha.

Edit: in wat voor een opzicht is dit een belediging naar een gebruiker toe? Ik troll hier niemand, het is geen flamebait.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 29 juli 2024 15:29]

Als iets gratis is dan zal er wel een addertje onder het gras zitten iets wat bijvoorbeeld niet binnen ios mag maar wel binnen android (als ontwikkelaar) om er alsnog aan te verdienen.
Nou wat dan? Als je betaald kan je alsnog het product zijn overigens :)
Als iets gratis is dan zal er wel een addertje onder het gras zitten iets wat bijvoorbeeld niet binnen ios mag maar wel binnen android (als ontwikkelaar) om er alsnog aan te verdienen.

Ergens moet immers het verdien model liggen.
Alsof jaarlijks 89 cent voor een app die miljarden berichten verstuurd en honderden miljoen gebruikers heeft kostendekkend is en dus een 'verdien model' kan zijn.
Als je denkt als iOS gebruiker veilig te zijn voor addertjes omdat je betaalt voor apps, heb je het goed mis.
Overigens wijzigen de prijzen niet alleen in Nederland en België maar in meer landen:
Verhoging: de gehele Europese Unie, Canada, Noorwegen
Verlaging: IJsland
Wijziging (geen verdere details): Rusland

Bron: https://twitter.com/nikf/status/552948546824314880

[Reactie gewijzigd door ericje627 op 29 juli 2024 15:29]

Ik denk dat de prijswijziging grotendeels te maken heeft met de wijzigingen in het EU btw-systeem.

Tot en met 31-12-2014 waren de diensten van app verkopen belast in het land waar de dienstverrichter is gevestigd. Voor o.a. Apple is dat Luxemburg: 15% btw.
Sinds 1-1-2015 zijn deze diensten belast in het land van de consument. Voor Nederlandse consumenten is dat 21%.

Dit verklaart al een prijs/kosten stijging van 6%.

Zie onder meer http://ec.europa.eu/taxat...orks/telecom/index_en.htm (EU site) of http://www.belastingdiens...itale_diensten_vanaf_2015 (NL Belastingdienst) of https://support.google.co...loper/answer/138000?hl=nl (de toelichting voor Google Play).

Deze wijziging is overigens ook voor alle Tweakers van belang die zelf (direct via een eigen site, dus niet via een app store) apps/programma's/hosting (of vergelijkbare producten) verkopen aan particulieren buiten Nederland. Je bent tegenwoordig al snel verplicht om buitenlandse btw in rekening te brengen!

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 29 juli 2024 15:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.