Apple verhoogt prijzen apps in App Store - update

Apple verhoogt de prijzen van alle betaalde apps in de App Store. Een app die 79 cent kostte, kost nu 89 cent. Voor een app van 1,59 euro moet nu 1,79 euro betaald worden en apps van 23,99 euro kosten nu 26,99 euro. De prijsverhoging heeft vermoedelijk te maken met de wisselkoers.

De prijsverhogingen zijn opgemerkt door een lezer van iPhoneclub. De prijzen zijn in meerdere Europese landen verhoogd, maar in de Amerikaanse App Store zijn de prijzen nog hetzelfde. Daarom zou het kunnen gaan om een aanpassing vanwege de wisselkoers; de euro is momenteel rond 1,30 dollar waard, maar heeft lang hoger gestaan. De prijsverhogingen gelden niet alleen voor software, maar ook voor alle iOS-apparaten, zoals de iPhone, iPad en iPod touch.

De prijsverhoging is ongeveer 12,5 procent, zo heeft iPhoneclub berekend. Apps van 79 cent kosten 89 cent, die van 1,59 euro 1,79 euro en die van 15,99 euro 17,99 euro. In sommige gevallen zijn de prijzen niet direct zichtbaar, maar worden die wel zichtbaar gemaakt als een gebruiker de app koopt. De vergoeding voor ontwikkelaars voor een verkochte app groeit mee: die krijgt nog altijd hetzelfde percentage.

Het is de eerste grote ronde prijsverhogingen in de App Store sinds die online kwam in 2008; in tegenstelling tot andere goederen zijn de prijzen afgelopen jaren niet met inflatie gecorrigeerd; die bedroeg afgelopen jaren telkens enkele procenten.

Update 13:36: Apple heeft tegenover Computerworld laten weten dat de prijsverhoging inderdaad is doorgevoerd vanwege de koers van de euro tegenover de dollar.

App Store

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-10-2012 • 08:58

241

Reacties (241)

241
212
119
10
0
0
Wijzig sortering
De prijzen van apps zijn sowieso rare dingen.

Om te beginnen dat ze op een soort van discrete "unit"-systeem geprijsd zijn, in plaats van in alle beschikbare eenheden. (Dus $1, $2 en $3, in plaats van alle mogelijkheden zoals $1,11 of $3,14).

Daarnaast valt er een argument te maken dat door de dynamiek van de app store de prijzen heel erg onder druk staan. Daar is op Tweakers ook al een artikel over geweest:
nieuws: 'Meerderheid iOS-ontwikkelaars komt niet uit kosten'

Desondanks ken ik zelf het fenomeen dat je enorm kunt twijfelen over de aanschaf van een app, terwijl je voor een kop koffie zonder nadenken 2 euro neerlegt. Voor mezelf heb ik dit opgelost door mezelf een "app-budget" te geven per maand. Doordat ik het geld mentaal al "uitgegeven" heb, ben ik veel minder gereserveerd om apps te kopen.

En om eerlijk te zijn, ze zijn spotgoedkoop.

Misschien zelfs wel te goedkoop. De zeer lage prijzen zorgen, paradoxaal genoeg, voor 2 problemen voor app-gebruikers.

Ten eerste dat heel veel apps in plaats van te verdienen met de losse verkoop, kiezen voor bijvoorbeeld het advertentiemodel, waarin je app-plezier telkens wordt onderbroken door apps, of misschien kiezen voor het freemium-model, wat nog vervelender is.

En dat ten tweede een hele hoop goede ideeen niet meer in apps worden omgezet, omdat de ontwikkelaars er van te voren al geen brood meer in zien.

Omdat de App Store intussen wel zo'n beetje volwassen is, bestaat het risico dat op de "oude hits"" na, de App store in een soort van dumpmarkt verwordt, waar voor ontwikkelaars die willen investeren in kwaliteit nauwelijks plaats meer is.

Op een nogal kunstmatige manier kan deze prijsverhoging misschien helpen om de ontwikkelaars die het van de losse verkoop, in plaats van freemium, moeten hebben een beetje meer lucht te geven.
Leuke post.

Wat bij mij ook hielp voor de eerste keer die drempel over te gaan en te betalen voor je apps was denken voor die prijs koop ik een cola minder.

De app was 80 cent en ik heb die middag geen cola gekocht maar de app. Ja beetje stom en mogelijks kinderachtig, maar ik studeerde toen nog en het geld groeit je dan niet op je rug.
Ook was dat helemaal bij het begin van android en was alles bijna gratis.
Ja beetje stom en mogelijks kinderachtig
Laat niemand je dat ooit wijs maken. Het is verstandig en rationeel gedrag, de kosten van iets afwegen tov de waarde en de beslissing maken je geld te besteden aan dat wat je het liefst wilt hebben.
Mee eens. Ik durf zelfs te beweren dat betaalde apps een kracht van het iOS platform zijn, zolang de prijzen betaalbaar zijn. En dat zijn ze.

Het lijkt allemaal erg voordelig dat je op sommige andere platformen meer gratis apps kunt krijgen, legaal of niet, maar het is eigenlijk een nadeel. Betaalde apps stimuleren kwaliteit, innovatie en werkgelegenheid, en het kost de consument ook niet de kop. Lage prijzen voor goede apps en content is een beter systeem dan alles gratis en/of kraken. Dit laatste heeft bijvoorbeeld de PC games industrie zo goed als de nek omgedraaid.

En vanuit de consument gedacht, psychologisch gezien voelt het beter. Ik heb vroeger alle consoles ter wereld gehad en in het begin telde ik dik geld neer voor de games. Ik had er maar een handjevol, en ik speelde ze grijs en met veel plezier. Later kreeg ik de beschikking over minder legale games (ahem) en had ik er ineens honderden. Het gevolg is dat je ze allemaal 5 minuten aankijkt en dan al snel naar het volgende gaat. Het verliest zijn waarde. Dat geldt ook voor muziek. Geniet van een paar goede aangeschafte nummers. Of download een bieb van honderdduizend nummers waardoor ze stuk voor stuk waardeloos aanvoelen.
Ik geef je groot gelijk dat ze spotgoedkoop zijn, maar dat brengt een groot risico mee voor de gebruikers die gewoon van alles installeren om het te proberen onder het mom van "het is toch goedkoop". Als ik hier op het werk telkens als ik dorst heb een cola zou gaan halen (0.75€ hier) omdat dat toch 'goedkoop' is, zou ik op het eind van de maan zo ongeveer 120€ hebben uitgegeven aan colas terwijl ik dat geld beter had kunnen presteren.

Lage prijzen moedigen immers (soms) ook aan om meer te consumeren.

Persoonlijk moet ik wel zeggen dat ik die hele app-business niet goed begrijp: heb zelf ook een android en ben nog niks tegengekomen waarvan ik zei: dat wil ik kopen (buiten een paar spelletjes die voornamelijk door mijn zoontje worden gespeeld)
Dat is wel herkenbaar toen een app niet beviel en ik 79 cent armer was maakte ik me drukker dan als de koffie niet lekker is. Die 79 cent heb ik terug gehad.
Misschien bij de koffie ook maar doen :)
Anoniem: 241040 26 oktober 2012 09:09
Dat is natuurlijk het risico met zo'n gesloten ecosystemen, als bedrijf kan je mensen aan je binden doordat ze de investering (de reeds gekochte apps) niet zomaar kunnen overzetten naar een ander systeem (bv Android) en ze willen die niet kwijtspelen dus gaan ze als ze een nieuwe telefoon kopen nog steeds bij jou blijven en nieuwe apps kopen ze ook bij jou, wat die investering nog groter maakt en het nog moeilijker maakt om over te stappen. Eens je een goede kudde consumenten hebt kan je dan je prijs lichtjes verhogen (althans lichtjes, 10% is vrij veel) en je consumenten gaan er niet te veel over klagen, want het alternatief is duurder: andere telefoon en alles opnieuw kopen.

Dit is niet anti-Apple bedoelt, je zit eigenlijk in dezelfde val als je Android gebruikt, of als je Windows gebruikt voor PCs of met fotocameras waar niet alles lensen dezelfde fit hebben en waarschijnlijk zijn er in de industrie nog veel meer voorbeelden (een apparaat met een verbinding die net een mm korter is dan de concurrentie of net iets minder rond ofzo).
Beetje onzin dit.
Een developer kan bij Apple zelf de prijs bepalen in USD (in hele dollars), dat wordt dan omgezet door Apple in de andere valuta. Op android kan een developer trouwens voor iedere valuta een andere prijs rekenen die hij zelf kan bepalen (dus niet alleen hele bedragen)
Bij iOS en Android zit je inderdaad in die val. Maar die is niet per se even diep.

Een vriend van mij is overgestapt van Android naar iOS. Die zei dat je vaker geld moest betalen voor apps in iOS dan in Android. Dus je zit bij allebei in een vendor lock-in, maar bij Apple is die sterker dan bij Android.

[Reactie gewijzigd door Thomas M op 23 juli 2024 05:05]

Let wel dat je voor dagelijks gebruik vrijwel geen betaalde apps (of dure betaalde apps for that matter) hoeft te hebben. Het is meer het 'leuk' of het 'vermaak' wat telt, want als je het heel erg zakelijk nodig zou moeten hebben betaalt de baas wel, toch? Je -hoeft- niet te betalen voor normaal gebruik van je telefoon, want als het goed is zitten die opties er al op.

Dus dan vraag ik me af: waarom zou je zo veel betaalde apps moeten hebben dan?
Je hebt zelf de keuze om iets te doen of niet. Denk dat de meeste mensen een paar apps die ze veel gebruiken hebben, geen 1001 apps van een paar euro. Het gaat maar op een paar cent, als je dat er niet voor over hebt, kun je prima overweg met de vele gratis apps :)
Ik vraag me af of die binding echt zo enorm groot als je hier betoogd ( het is een goed betoog, don't get me wrong ).

Ik hoor genoeg verhalen van mensen die van iOS overstappen naar Android, en andersom. En ik ken zelfs al iemand die iOS -> Android -> WP7 gedaan heeft.
De apps die ik daadwerkelijk dagelijks gebruik en voor moet betalen, nahja, dat zal een paar tientjes bedragen. Rationeel gezien is dat op een ecosysteem waar je iedere paar jaar minstens een device van rond de 500 euro voor koopt natuurlijk peanuts. Voor de rest gaat het om games waar ik klaar mee ben en dingen die ik uiteindelijk toch niet ben gaan gebruiken.

Psychologisch kan dat overigens wel meer dan dat uitmaken.
Ik begrijp niet zo goed waarom sommige mensen beginnen over de koers. Niet alleen Apple krijgt meer geld binne, ook de ontwikkelaar. En de Europese ontwikkelaars ontvangen toch gewoon hun geld in euro's? Dus die hebben er nu, voor het eerst sinds 2008, een inkomstenverhoging.

[Reactie gewijzigd door Hen3s op 23 juli 2024 05:05]

Wisselkoers? Gewoon geldklopperij dit, niets meer, niets minder.. 1,3$ voor een euro is volgens mij vrij gemiddeld als je de afgelopen 2-3 jaar neemt?

Vooral vreemd vind ik, dat ontwikkelaars de prijs niet zelf bepalen? Of zijn er vaste prijsniveau's waar je een app voor kunt verkopen? Dus het minimum is nu 89 cent ipv 79 cent?

Nja, toch vreemd.

[Reactie gewijzigd door Marc Rademaker op 23 juli 2024 05:05]

$0.99 is nu ongeveer gelijk aan €0,76. Daar komt dan nog 21% BTW overheen: €0,92

Aan de Euro-koers zal het niet liggen, want die is vrijwel gelijk aan die van 2008 (toen de AppStore gelanceerd werd). Ik vermoed dus dat het met inflatie heeft te maken en het feit dat ze het kunnen maken.

In de US zal de prijs sowieso niet omhoog gaan omdat je dan de 'psychologische grens' van $1 doorbreekt. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de prijzen in iTunes wel gewoon €0,99 en €9,99 zijn gebleven.
Denk je echt dat Apple de Belasting en btw in NL betaald?

Apple zit gewoon in Luxemburg, scheelt ze ongeveer 20% aan belasting t.o.v. NL.
Nee ze betalen belasting daar waar de ontwikkelaar gevestigd is, mijn apps worden ten alle tijden tegen het 21% tarief verkocht, ookal is het verkocht in de US. Daarom hoeven App ontwikkelaars in nederland de apps niet mee te rekenen in hun btw aangifte omdat dit al reeds door Apple is voldaan.
Maar in de VS betalen ze X procent sales tax (meestal in de buurt van de 8%) en die $0.99 app van jou wordt dan niet opeens $1.19 of het equivalent aan europese btw toegevoegd, maar $1.07 (uitgaande van 8%).

En zover ik weet worden in Europa de verkopen naar de consument toe voorzien van Luxemburgse BTW a 15%. Dus komt het verschil dan uit Apple's zak of wat?
Denk je echt dat Apple de Belasting en btw in NL betaald?
Niet direct maar wel indirect als de omzet boven een bepaald drempel bedrag uitkomt.

Zie: Drempelbedragen afstandsverkopen

Het drempelbedrag voor Nederland is 100.000 euro.

Komen ze boven dat bedrag dan moeten ze dus 21% BTW in rekening brengen en die omzet als zodanig opgeven en afdragen aan de Luxemburgse fiscus.
Dat geld wordt dan door de Luxemburgse fiscus overgemaakt naar de Nederlandse fiscus.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 23 juli 2024 05:05]

Anoniem: 230001 @RobbieB26 oktober 2012 09:20
Als de prijzen echt vanwege de inflatie verhoogt zijn zal dat toch ook eens een keer in de VS zelf moeten gaan gebeuren, ondanks die psychologische grens.
Doen ze dat nu niet vanwege die 1 dollar grens dan komt er een tijd dat het in een keer met bv 20 cent omhoog gaat en dan krijg je een relatief grote prijsverhoging voor je kiezen. Ik weet niet of dat psychologisch zo goed zal werken.
Dan vraag je als ontwikkelaar toch gewoon $1,50,- of meer? Apple bepaald alleen de wisselkoers en houd een beetje in de gaten dat er mooie afgeronde prijzen zijn.
Het is lastig om het exact te berekenen, maar als je de Nederlandse BTW erbij op gaat tellen, moet je eigenlijk de Amerikaanse VAT er weer aftrekken in je berekening.

Dan nog ga je wel over de €0,79 heen denk ik, maar toch.
Er is geen amerikaanse VAT. In de VS komt er nog sales tax bij maar die $0.99 is de prijs éx belastingen.


Overigens is de BTW op iTunes-goederen 15% aangezien dat uit Luxemburg komt. Dus:

0.99 * 0.77368 * 1.15 = 0.88083

Goh dat komt wel erg in de buurt zeg.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 05:05]

Ik denk zelf ook dat het aan de economie ligt; volgens mij hebben mensen in Europa, of iig west / noordwest-europa meer geld dan de gemiddelde amerikaan, waar de werkeloosheid e.d. dramatisch is. Ook zit je met volume; prijzen kun je wat lager houden bij hogere verkoopaantallen.
Gemiddelde koopkracht in de VS ligt hoger dan in Europa hoor.
Volgens mij vergeet je even mee te rekenen dat je daar een godsvermogen kwijt bent aan zaken zoals ziektekosten etc. Je moet het dus realistisch vergelijken.

Ik heb zelf juist het idee dat in West-Europa de gemiddelde koopkracht hoger ligt. Amerikanen hebben grotere pieken (extreem rijke mensen) en dalen (extreem arme mensen)
Een modale amerikaan heeft meer vrij te besteden dan een modale nederlander.
Mja, als de laatste prijswijziging in 2008 was en de euro destijds $ 1,40 waard was én er vier tot vijf jaar inflatiecorrecties worden toegepast dan is het geen gekke zet.

Wat niet wegneemt dat ik ervan baal. Maar ja. Wat doe je eraan. Ik koop wel één app minder in 2013 ;).
Gezien de concurrentie is het m.i. echter wel een 'gekke' zet.
Is het jullie ook opgevallen welke 2 berichten er direct na elkaar staan?
1.) nieuws: Galaxy S III stuwt Samsung naar recordkwartaal
2.) nieuws: Apple verhoogt prijzen apps in App Store

Apple heeft al met afstand de duurste toestellen, en daarnaast t.o.v. Android ook met afstand het duurste apps-platform. Veel Apps die bij Apple betaald zijn, zijn gratis of in ieder geval aardig wat goedkoper bij Android en naar ik dacht ook Windows Phone < thx voor de correctie Pepper92 ;) >.

Als je Apple's winstmarges ziet dan kan deze prijsverhoging echt wel achterwege gelaten worden. Er komt een moment dat dit 'geld-geld-meer-geld' klanten gaat irriteren, en die lopen weg (...hoewel... :+ ). Mijn kennissenkring is wellicht anecdotisch, maar ik zie om mij heen behoorlijk wat mensen hun iPhone 4's inruilen voor Samsung's - veelal Galaxy SIII's. En nog meer die aangeven dat hun volgende toestel waarschijnlijk geen iPhone is. Andersom kom ik eigenlijk weinig tegen.

Apple geeft steeds meer mensen steeds minder argumenten om naar hun over te stappen of zelfs om bij ze te blijven hangen. Marketingtechnisch geen slimme zet dus i.m.o: ze zouden hun prijzen moeten verlagen in plaats van verhogen.

@OverSoft hieronder:
Ik weet niet waar jij je S3's koopt maar in de gewone mensenwereld kosten ze geen 600 maar 475 Euro: Klik Pricewatch: Galaxy S III. Dat is dus 200 Euro goedkoper dan een Iphone 5.

En Whatsapp is altijd gratis geweest op Android en is dat nog; weet niet waar jij je info haalt...

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 23 juli 2024 05:05]

Ik ben het wel met je eens, maar apps op Windows Phone zijn toch echt het duurste ;)
De meeste 'bekende' spellen die op iOs (en soms ook op android) 0,79/0,89/0,99 cent kosten, kosten op Windows Phone 2,99. Zo probeert Microsoft ontwikkelaars te trekken.

Vb. doodle jump & iStunt 2 zijn 2,99 tegenover 0,89. Need for Speed Undercover is op WP 4,99, op iOs 2,69. Angry Birds en Fruit Ninja waren eerst 2,99, maar nu wel 0,99.
Persoonlijk maak ik de overstap van Samsung S3 naar iPhone 5 (en voor mijn werk komt er de Lumia 920 aan)...
Zoals je aangeeft, het is slechts JOUW kennissenkring.

Voor mij (dit is persoonlijk!) geen Samsung/ Android meer. Voor volgende reden:

Prijs van app's:
Android is zo goed! En zoveel gratis... Ja... Enkel als je tevreden bent met app's die gevuld zijn met reclame of je ze gewoon download en er niet voor betaald.
Anders betaal je dus even goed voor goede app's.

Amazing Alex kost nu 0,89€ op de iPhone (gratis aangepast voor de iPhone 5 indien eerder aangekocht) terwijl je voor de HD versie bij Android 2,39€ mag betalen! Je hebt hier wel de keuze om de grafisch minder versie aan 0,79€ of de met reclame gevulde gratis versie...

Enige waar ik zeer positief over ben zijn initiatieven zoals The Humble Bundle die indie games aanbieden en waar je zelf kan beslissen wat je betaald. (laatste Android bundel gekocht voor 15$)

Stabiliteit OS:
Moet het toestel om de zoveel dagen wel eens volledig uitzetten omdat feature x y of z niet meer werkt (veel problemen met bluetooth, widgets die haperen, gmail (!) kalender die niet goed synced, foto's uploaden naar facebook wil niet altijd werken...)
Allemaal problemen die ik nog NOOIT heb ondervonden met mijn Lumia 800, N9, BlackBerry 9900...

Daarbij is de Jelly Bean update sinds woensdag beschikbaar in België... maar om de een of andere reden krijg ik hem nog niet binnen. Net als sommige van mijn collega's.

Bloatware:
Samsung propt de S3 vol met nutteloze app's die allemaal hetzelfde doen. 5 app's die bv. zelfde aanbieden dan de playstore, of een nutteloze chat app... en die ik niet kan wissen.
(tenzij je met ROM's gaat spelen. Maar daar koop ik persoonlijk geen smartphone voor)

Hardware:
Dit is een persoonlijke, maar ik vind persoonlijk de S3 geen 650€ aanvoelen. Voelt veel te plastiek aan. Een toestel van 200€ voelt even "goed" aan. Daarbij krast de backcover verschrikkelijk snel en valt de kwaliteit van de flipcover verschrikkelijk tegen.

Het de Galaxy S3 een slechte smartphone? Dat zeg ik niet. Het is gewoon niet mijn ding.

Zijn de app's voor de iPhone/ iPad nu te duur? Dat bepaal je natuurlijk zelf.
In mijn ogen niet. Zeker niet gezien de hoeveelheid fun je aan sommige app's kan beleven.
Ook niet als je kijkt wat je mag betalen voor games op andere mobiele toestellen zoals een PSP, Nintendo DS,...

Vind je het toch te duur? Wel, dan heb ik hier nog wel een Nokia 3310 liggen die ik misschien wel wil verkopen...
Android geeft elk jaar meerdere aanbiedingen, Amazing Alex kost een paar weken geleden € 0.25 en nog vele anderen. Verder op da Samsung Market heb je om de paar weken zeer scherpe aanbiedingen van games en ook andere apps meestal van Gameloft of EA, regelmatig zelfs gratis of 75% korting, vaak spellen die meer dan € 5 kosten, dus gewoon de markets wekelijks in de gaten houden.

kort lijstje van spellen die ik de laatste 2 maanden heb gekocht
Brother in Arms 2, Asphalt + 7, Eternal Legacy - gratis
Dark Knight, broken sword, Cut the Rope, Amazing Alex voor €0.25 per game
Gangstar Rio, 9mm, Backstab, Dead Space voor €1.10 game

En nog vele andere games en apps

Verder doen ze het goed op mijn phone en tablet.

Er zullen altijd verschillen zijn, is de een nou beter dan de ander? Nee niet echt meer het zijn 2 volwaardige systemen met hun eigen voor en nadelen.
Anoniem: 415197 @Zavantas26 oktober 2012 14:01
Ik neem juist geen iPhone vanwege het claustrofobisch kleine scherm (tov het apparaat). Iedereen heeft zo zijn voorkeur.
Mijn kennissenkring is wellicht anecdotisch, maar ik zie om mij heen behoorlijk wat mensen hun iPhone 4's inruilen voor Samsung's - veelal Galaxy SIII's. En nog meer die aangeven dat hun volgende toestel waarschijnlijk geen iPhone is. Andersom kom ik eigenlijk weinig tegen.
Typische Tweakers.net reactie tegenwoordig als het op Apple aankomt.

De feiten, uit het laatste berichtje van gisteren:
Het aantal van 26,9 miljoen iPhones is 58 procent meer vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder
Wishful thinking en jouw kennissenkring... het loopt nog steeds erg lekker door bij Apple. Ik hoor al 15 jaar op T.net dit soort Apple-haatverhalen, eerst over de iPod, toen de iPhone en nu ook de iPad. Check your facts voor je je kennissenkring aanhaalt als trend indicator.

Om op het issue at hand in te gaan: Noem me een bedrijf dat zijn producten niet duurder heeft gemaakt de laatste vier jaar. 12,5% op vier jaar is amper meer dan de inflatiecorrectie, laat staan de koerswijzigingen van de dollar vs euro.


OT: De moderatie van mijn post laat ook goed zien wat een trieste boel het geworden is hier de laatste jaren als het om Apple gaat, een exacte 50/50 verhouding van mensen die het plus 3/2/1 waarderen en mensen die het ongewenst vinden. T.net was altijd een bolwerk van goede, inhoudelijke discussie. Maar als het om Apple gaat verzakken we tot een gepolariseerd zooitje mensen die hun onderbuik laten spreken. 80% van de reacties in Apple topics valt in deze categorie. Ik probeer er uit weg te blijven omdat het steeds erger wordt maar zo nu en dan laat ik me helaas weer verleiden.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 23 juli 2024 05:05]

Met aantal van 26,9 miljoen iPhones is 58 procent meer vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Lijkt mij ook logisch iedereen wachte toen op de iphone 5 wat later bleek the 4s het 4de kwartaal was ook hun record jaar, met 35 miljoen en verbrak daarmee het oude verkoop record van Nokia van 30 miljoen.

Maar Samsung heeft met zijn Galaxy lijn nu in ditzelfde kwartaal als de iphone met 26.9 miljoen geschat 56.5 miljoen galaxy's verkocht, en heeft dus nu het absolute verkoop record van telefoons in een kwartaal.
Je kan natuurlijk allemaal conspiracy theorieen bedenken, maar kijk niet gek op dat binnen een paar weken Goolge ook de Apps in de play store tegen een hoger bedrag per dollar berekend.
Apple heeft al met afstand de duurste toestellen, en met afstand het duurste apps-platform (veel Apps die bij Apple betaald zijn zijn gratis of in ieder geval aardig wat goedkoper bij Android en naar ik dacht ook Windows Phone).

Sorry? De Samsung Galaxy S3 is rond de 600 euro en de iPhone 5 is 670 euro. Ja, met afstand de duurste. Neuh...

Daarnaast zijn de "grote" apps vergelijkbaar geprijst en sommigen zijn zelfs heel wat duurder op Android. (Bijvoorbeeld Whatsapp waarbij je op de iPhone eenmalig betaald (bij aanschaf) en bij Android betaal je jaarlijks!)

Tang, varken, etc...
Is het nu zo moeilijk om je beweringen te onderbouwen? Ik heb al jaren (?) Whatsapp en heb nog nooit hoeven betalen. Dat iets op Wikipedia (want dat zal je bron wel zijn) staat wil nog niet zeggen dat het waar is ;)

Verder pak je de adviesprijs van de Galaxy SIII (laagste prijs PW 475 euro) en vergelijkt die met een nog-lager-dan-de-pricewatch-prijs van de iPhone 5 (laagste prijs PW 729 euro). Tsja, als je dat soort gekleurde argumenten nodig hebt om Cheetah te overtuigen van jouw "gelijk"...

Niettemin snap ik wel dat na jaren van constante prijzen de prijzen eens verhoogd moeten worden. Is vervelend, maar dat gebeurt toch overal? Je bent de afgelopen jaren ook meer gaan verdienen. Die paar cent die je nu duurder uit bent per jaar, daar kom je wel overheen toch?

Edit: @Daejji: De levertijd in de Apple Store is een maand (!). Dus ja, technisch gezien bieden ze hem aan, maar ze leveren niet. Veel elektronicazaken gebruiken die truc ook: iets in het krantje zetten voor een ongelofelijk lage prijs, klanten lokken en dan zeggen "Helaas, die is uitverkocht en voorlopig niet leverbaar. Maar we hebben wel deze..."

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 05:05]

Kijk maar bij de voorwaarden van WhatsApp. Na 1 jaar moet je inderdaad betalen, maar als je nieuwe telefoon neemt of nieuwe nummer wordt dat op een of andere manier "verlengd". Kijk bij je instellingen > account > betalingsinformatie. Ik heb dit nummer al 1.5 jaar en ben ondertussen 3 á 4 telefoons verder en heb nog steeds niet moeten betalen.
Het wisselen van telefoons of nummers heeft geen enkele invloed op de kosten van Whatsapp. Ook als je 3 jaar hetzelfde toestel en nummer gebruikt, betaal je gewoon niets voor Whatsapp op Android.
Mijn Whatsapp is onderhand al twee keer gratis en uit zichzelf verlengt met een jaar.
WhatsApp op Android is gratis. The more you know...
Om na 1 jaar te betalen voor de dienst.
Misschien even inlezen? Whatsapp wordt gewoon elk jaar verlengd, je betaalt helemaal niks.
Dat komt omdat ze bij Whatsapp geen mensen boos willen maken, ze hebben toch echt wel liever dat je ervoor betaald. Ik heb zelfs al 2 jaar betaald voor Whatsapp op Android omdat ik het een goede app vind die ik erg veel gebruik. Is die dollar wat het kost wel waard, hopelijk doen meer mensen dit ook zodat de devs meer tijd erin steken. Omdat de Android users bijna nooit betalen hebben de updates voor android ook een lagere prio dan de update voor iOS.
Nee hoor. Wordt nog steeds gratis verlengd. Ik ken niemand die heeft moeten betalen.
Sorry? De Samsung Galaxy S3 is rond de 600 euro en de iPhone 5 is 670 euro. Ja, met afstand de duurste. Neuh...
600 euro voor de S3 ? 470 bedoel je !
pricewatch: Samsung Galaxy S III 16GB Blauw

De Note 2 is al onder de 600, dus dan springt dat mini telefoontje er nog extra uit met de prijs !
Als echte Tweakers kijk je natuurlijk even in de Pricewatch, en zie je dat de Galaxy S3 gewoon vanaf € 454,- te koop staat.
Kop, zand, etc..
Tsja, over de prijs..
Verkoop hem maar eens na een jaar en je hebt het verschil er weer uit, dit doe ik dus elk jaar. Een jaar lang een iPhone 4S gehad en dat kostte me maar 100 euro (voor 600 gekocht bij de release, voor 500 verkocht half oktober). Nu moest ik 160 bijleggen voor de 5 door de prijsverhoging.

De S3 was bij de release ook 600 euro, nu nog 450, na 4! maanden. Na een jaar zijn die dingen nog geen 300 euro meer waard, tweedehands.

Zo kun je wel stellen dat de iPhone niets duurder is dan een Samsung, en zelfs goedkoper als je het een beetje slim aanpakt.

En de apps.. Waar hebben we het over? Whatsapp voor 79 cent (89 nou dan), die heb ik zelfs nog gratis gedownload toen er zo'n aanbieding was en ik krijg gewoon de updates.. Verder heb je complete spellen voor 3,99. Nee ik maak me echt niet druk om die paar euro's, en ik ga al helemaal niet ergens illegaal een apk'tje downloaden om vervolgens weer moeilijk te moeten doen bij een update, voor 89 cent |:(

[Reactie gewijzigd door Thomas18GT op 23 juli 2024 05:05]

pricewatch: Samsung Galaxy S III 16GB Wit
tig winkels onder de 500 euro

pricewatch: Apple iPhone 5 16GB Zwart
begint bij 730 euro

(Ja, er zijn vast andere aanbieders waarbij je mogelijk wat kunt besparen maar deze getallen zijn in ieder geval onderbouwd)

Inderdaad, met afstand de duurste
http://store.apple.com/nl...hop_iphone/family/iphone5

iPhone 5 € 670,- Natuurlijk wordt de officiële Apple Store niet in pricewatch opgenomen...
Anoniem: 143912 @9071026 oktober 2012 10:35
@sanderev66 en @Shark.Bait

Ervaring uit het verleden is ook gebleken dat Apple ook (te) veel geld oud spul. Dus ik durf te wedden dat iPhone 5 € 670,- over een half jaar nog steeds zo is en Note 2 bijv. al veel is gezakt in prijs.
Ik zou zelf als ik verkoper van Iphones was hiermee niet erg blij zijn.... Apple verkoopt gewoon de iphone in de eigen winkel onder de prijs. Met zo'n bedrijf zou ik persoonlijk niet graag zaken doen.
Tjezus TallmanNL.
Ja de Galaxy S3 is goedkoper (is ook stukje langer uit, maar inderdaad goedkoper)

Maar dan met een link aankomen van de iPhone 16GB van 730 euro slaat nergens op natuurlijk.
Jij weet dondersgoed dat hij gewoon bij Apple zelf te koop is voor 670 euro.
Kom nou niet met die domme pricewatch van Tweakers aan, want daar nemen ze niet eens de Apple Store mee. Waar ze dus veel goedkoper zijn dan wat hier in de pricewatch staat.

Hoe serieus moet je zo'n pricewatch dan nog nemen?
Probeer hem maar te kopen bij Apple....
En dan? Heb ik gedaan, hij komt morgen.
Heb ik gedaan. Heeft wel geteld 36 uur geduurd voordat ik het in mijn handen had. Bijna sneller dan een levering via post.
Anoniem: 405779 @Daejji26 oktober 2012 10:49
Vraag me af of je de reacties wel goed leest.

llee zegt dat over een half jaar de IP 5 waarschijnlijk nog steeds 670,00 zal kosten en dat bijvoorbeeld een SGS3/note 2 nu al zo'n 100,00 goedkoper te krijgen is dan bij de introductie. Waarom dan tweakers erbij halen?
Tja, met 670 euro is het ding nog steeds ruim 200 euro duurder dan een S3.
Maakt niet uit of hij al langer uit is zolang als het een gelijkwaardig / concurerent toestel is.
Ja in de Apple store bv voor 670 :-)
Oke, jij je zin. Dan pakken we de Galaxy Note 2 erbij (nieuw genoeg?)

Galaxy Note 2 - 16GB vanaf EUR 563,38 (eerste prijsvermelding 21 september 2012)
iPhone 5 - 16GB vanaf EUR 729,- (eerste prijsvermelding 12 september 2012)

Nog steeds EUR 165,62 verschil.

Dus ja, nog steeds met afstand de duurste

@sanderev66:
EUR 670 is nog steeds meer dan EUR 100,- meer dan de Galaxy Note 2.

[Reactie gewijzigd door Yucko op 23 juli 2024 05:05]

Jij kijkt op een toestel wat vaak meer dan 2 jaar gebruikt word op 200 euro? Als dat je enige motivatie is om een S3 te kopen ben je toch echt verkeerd bezig... Ik heb liever het toestel dat ik wil hebben dan 200 euro over 2 jaar.
Voor genoeg mensen is 200 euro heul veel geld.
ik ben best een veeleisende gebruiker, kan niet zeggen dat ik het financieel slecht heb gelukkig, maar toch koop ik liever een toestel voor maximaal +/- 400 euro, meer vind ik het niet waard voor een ding waar ik na een goed jaar altijd weer op uitgekeken ben :P
Apple doet het momenteel erg goed, mag ik u aandacht vestigen op het bericht van gisteren:
nieuws: Apple verkoopt 27 miljoen iPhones en 14 miljoen iPads

Omzet van $36 miljard en een winst van $8,2 miljard in een kwartaal, dat laatste doet de hele Samsung group niet eens, ze zitten rond de helft van de Apple winst. Samsung mag dan wel meer omzetten, maar voor omzet draai je geen bedrijf.

En de verwachting is dat Apple het volgende kwartaal nog meer omzet maakt ($50 miljard) en of dat direct vertaald in een equivalente verhoging in winst is nog maar af te wachten.

De prijs van €0,79 is sinds 2008, de koers was toen een stuk voordeliger dan deze nu is en de btw is met 2% omhoog gegaan.

2008: €0,79 /1.19 /0.7 => ~$0.95
2012: €0,89 /1.21 /0.8 => ~$0.92

We leveren Apple en ontwikkelaars nog steeds minder op dan de Amerikaanse equivalent, namelijk $0.99 en nog steeds minder dan het opleverde in 2008. Als ik het zo bekijk zou een prijs van €0,99 een heel stuk reëler zijn in verhouding tot de US prijzen, ik verwacht echter dat 12.5% verhoging een stuk beter te accepteren is dan een 25% verhoging.

En wat betreft gratis vs. betaald. De prijzen die ik heb betaald voor bv. GoodReader (€0,79/€1,59), Oplayer (€3,99), Comic Zeal (€5,99) en zelfs Ignition (€15,99) zijn het meer dan waard geweest.
Anoniem: 415197 @Cheetah26 oktober 2012 13:58
Er komt een moment dat dit 'geld-geld-meer-geld' klanten gaat irriteren, en die lopen weg
Veel mensen zijn juist gevoelig voor het "bandwagon effect". Dat zie je ook bij verkiezingen: mensen lopen snel achter de grootste aan.
Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Bandwagon_effect
Anoniem: 57381 @KroeT26 oktober 2012 09:19
Als de Apps op mijn Android 12,5% duurder worden dan betaal ik nog steeds niets.... M.a.w. als je je laat lijden door de prijs van de apps heb je denk ik het verkeerde OS gekocht. De meeste mensen met een apple geven niets om die paar centen voor een app namelijk.
Grote onzin natuurlijk. Nou kan je wel lopen beweren dat alles gratis is, maar dat is niet zo.
Je betaalt op Android wel degelijk voor de apps.

Ik heb een iOS apparaat en een android apparaat.
Er zijn zat apps waar je op android ook voor betaalt in de store.
Grote onzin natuurlijk. Nou kan je wel lopen beweren dat alles gratis is, maar dat is niet zo.
Je betaalt op Android wel degelijk voor de apps.

Ik heb een iOS apparaat en een android apparaat.
Er zijn zat apps waar je op android ook voor betaalt in de store.
Daarentegen zijn er wel degelijk apps waar je op iOS voor moet betalen en die op Android gratis zijn. Misschien dat je op iOS geen reclame in die app krijgt en dat ze dat bij Android wel laten zien, geen idee. Vaak heb je dan nog wel een betaalversie zonder reclame. Ik vind het fijn dat ik die keuze krijg :)

Een app die ik dagelijks gebruik wil ik reclamevrij hebben. Bij een app die ik een weekje uitprobeer accepteer ik de reclame wel ;)

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 05:05]

Het is volgens mij niet echt een vrijwillige keuze van de ontwikkelaar om een gratis met reclame beplakte versie aan te bieden op android. Dat is pure noodzaak, in de USA ligt dat misschien anders, maar hier in NL betaalt eigenlijk bijna niemand voor zijn apps op android. Om dan toch nog een beetje geld uit je app te trekken moet je het maar op de advertentie koers gooien, maar ik denk dat dat niet de voorkeur geniet van menig ontwikkelaar.

Zo kom je weer bij het oude verhaaltje dat google alleen creditcard ondersteund en dat daardoor, naar mijn idee, ontwikkelaars erg veel inkomsten mislopen. Als ik in mijn omgeving kijk zie ik praktisch alleen maar mensen die ofwel alleen maar gratis apps downloaden uit de play store, of een ietwat illegale bron opzoeken en daar apps die normaal geld kosten gratis vandaan trekken. Ik moet zelf toegeven dat ik tot de laatste groep behoor, maar daar eigenlijk niet toe wil behoren. Heb 2 jaar lang een 3G gehad en me helemaal suf gekocht aan apps wat ik totaal geen probleem vind omdat je in de app store makkelijk kan betalen.

onTopic: het is sinds de invoering van de app store de aller eerste prijsverhoging. Bovendien moet je je bedenken dat er 2 verdieners zijn in de app store, apple en de ontwikkelaar. effectief levert dit apple dus 3,75% meer op, dat vind ik nog wel meevallen. Bovendien zijn sommige apps ook echt meer waard dan de 0.79 die er nu voor wordt gevraagd.
Als ik in mijn omgeving kijk zie ik praktisch alleen maar mensen die ofwel alleen maar gratis apps downloaden uit de play store, of een ietwat illegale bron opzoeken en daar apps die normaal geld kosten gratis vandaan trekken. Ik moet zelf toegeven dat ik tot de laatste groep behoor, maar daar eigenlijk niet toe wil behoren.
Je kan gewoon een pre-paid creditcard kopen of een voucher. Dat is een prima alternatief. Dus als je niet tot die groep wilt behoren ga je even naar www.3vcard.nl :Y)
Helemaal mee eens, wil je niet tot die groep horen dan is een prepaid een goede optie.
Ik gebruik zelf MyWireCard
Eenmaal ingevoerd bij Google play gaan de betalingen automatisch, installeren=pay.

Tja en voor elke betaalservice zal je je aan moeten melden, of dat nu prepaid of clickandbuy is.
En op elke rekening moet het saldo toereikend zijn om te kunnen betalen....
Voordeel van prepaid is dan weer dat je bankrekening niet geplunderd kan worden omdat dat nummer niet bekend is..

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 05:05]

En dan moet je geld laden op je pre-paid kaart of je koopt vouchers, waarmee je na een aantal aankopen net niet genoeg hebt en een nieuwe moet kopen.

Dan heb ik liever gewoon via Apple en ClickandBuy dat het automatisch wordt afgeschreven van mijn rekening; minder gedoe.
Er zijn geregeld aanbiedingen op iTunes kaarten bij de HEMA. Ook bij de Albert Heijn, Kruidvat, Trekpleister en Dixons is een iTunes prepaid kaart wel eens in de aanbieding. 20% korting komt voor.
Zeker als je er toch in de winkel staat, vind ik het wel de moeite waard eentje aan te schaffen. Zekers als je via iTunes ook muziek en boeken koopt, kan het al snel enkele tientjes per jaar schelen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 436616 op 23 juli 2024 05:05]

Kost je 5 euro toeslag voor een 150 euro voucher. En nog eens 5 euro extra als je het restbedrag wil terugstorten op je eigen rekening.
effectief levert dit apple dus 3,75% meer op, dat vind ik nog wel meevallen.
De prijsverhoging is ~12.5%, dus het levert Apple effectief ook ~12.5% meer op. Voorheen kregen ze 30% van het bedrag, dat is nog steeds zo.

Rekenvoorbeeld:
App van €10,- kreeg Apple voorheen 30% van, dus € 3,00
Nu kost die app €10,- + 12.5% = €11,25. Apple krijgt 30%, dus €3,375

€3,375 = €3,00 + 12.5%.

[Reactie gewijzigd door Dr. Cheeks op 23 juli 2024 05:05]

In de Appstore zijn ook zat apps die gratis zijn met reclame, en apps die geld kosten zonder reclame.
Dat heeft toch niks met de App store te maken, maar wat de ontwikkelaar kiest om in de App store te gooien.

Duizenden gratis apps te vinden in de App store..zo ook duizenden betaalde apps te vinden in de Play store.
Anoniem: 405779 @Daejji26 oktober 2012 10:42
Ik denk dat je het bericht nog maar een keertje moet lezen want het heeft wel degelijk met een algemene prijsverhoging te maken.
Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat gratis apps in de Apple Store nu ineens 10 cent gaan kosten ofzo.

Wat betreft de Play store: wellicht zijn er meer gratis apps, maar het overgrote merendeel van de echt goede apps, die ik dagelijks gebruik, zijn toch echt gewoon betaald. Al is het maar om geen reclame erin te hebben staan zoals Grrrrrene ook al aangeeft.
Er zijn echter ook apps die op iOS gratis zijn en voor Android betaald.
Ja natuurlijk, maar er zijn zat apps waar ik niets voor betaal en €2 betaal op men ipad.
Dus zeggen dat apple je geld kost qua apps is over de algemene lijn wel correct in vergelijking tot android.
Dat is de keuze van de ontwikkelaar, niet van Apple.
De ontwikkelaar kiest ervoor om wel of geen geld te vragen voor een App.
inderdaad;..
zo koos rovio er indertijd voor om voor ios geld te vragen wanneer je met de vogeltjes varkentjes wou omverknallen, terwijl je op android gratis met de kwade vogeltjes kon spelen....
bleek dan ook achteraf dat ze meer verdienden met de gratis versie; maar dat was enkel maar omdat het miljoenen keer werd gedownload omdat het al zo bekend was..

het mes snijdt dus langs twee kanten...
niet alle apps die gratis zijn zullen veel geld opbrengen; niet alle apps die gratis zijn brengen meer geld op dan hun betaalde broertje en er is niet van elke betaalde app op het ene platform een gratis app op het andere platform..

ik ben zelf een androidian, maar ik koop ook wel eens apps ondertussen... gewoonweg omdat voor sommige goede dingen je nu eenmaal geld op tafel moet leggen. je kan niet altijd gratis en voor niks alles krijgen wat je wil; soms moet er wel eens boter bij de vis want uiteindelijk heeft iemand ook wel tijd en moeite gestopt in die ene app die jij zo apprecieert!

en jah, natuurlijk gebruik ik ook een hele hoop gratis apps; ik ben ook Bill Gates niet met een Wallet van enkele miljarden.... ;) (heb je'm? wallet? google wallet -> GATES?)
Angry birds was gratis op android vanwege advertenties. Op de Iphone moest ervoor betaald worden omdat apple geen advertenties accepteerde in een app.
Maakt het uit wiens schuld het is? Het eindresultaat is hetzelfde.
Mijn ervaring is juist andersom. Ik heb vele goede gratis app's op mn iPad, maar voor goede apps op m'n Android Telefoon moet ik betalen. Daarbij valt het me ook dat ik daar vaak hogere bedragen dan de 79 cent die ik in de Apple store kwijt ben. Het feit dat ik voor Android eerder betaald is dat door het ontbreken van reguleren van het Google systeem de advertenties veel irritanter zijn in de gratis versies dan op iOs waardoor je eerder geneigt bent om de app te kopen. Maar ik koop sowieso een app als deze bevalt.

Overigens is 1 dollar + 21 % BTW gelijk aan 93 eurocent bij de huidige koers. Dus begrijp het gezeur over de prijzen van 83 cent per dollar niet zo.
En zo zijn er ook apps waar ik op mijn iOS device niets voor betaal en in de Android store ook €2 betaal.

Je hele verhaal gaat niet op, maar blijkbaar wil je graag Apple Bashen, erg kinderachtig!
Het is ook algemeen bekend dat Android meer gratis apps heeft dan iOS. Dit heeft dus helemaal niks met bashen te maken.
nieuws: Betaalde apps zijn in opkomst in de Android Market
Mensen zo voor kinderachting uit maken vind ik erg makkelijk. Zijn verhaal gaat dus wel op, ook al is het nieuwsbericht wat ouder.
Kunnen dan ietwat meer gratis apps in de play store staan.
Maar ik vind gratis apps met veel reclame zeer zeer irritant.

Dan betaal ik wel 79 cent en dan maar geen reclame.
Waar hebben we het over..de Apple store staat barstensvol met gratis apps..en dat zal bij de Play store ook zo zijn.
En ik blijf erbij dat de kwaliteit van de apps in de Appstore beter zijn..stabieler ook.
Ik spreek uit eigen ervaring.
Ik laat mij over het algemeen nooit lijden, maar ik laat mij leiden. Tot zover mijn verbetering.

Dat vind ik persoonlijk nog steeds afhangen van persoonlijke voorkeur. Ik heb zelf een iPhone, en ik heb een Android-smartphone ook echt wel overwogen. Mijn moeder heeft er nu één, als ik zie hoe ik daarmee heb moeten klungelen om dat ding aan de praat te krijgen... Geen mijn Android maar aan fikkie. Dat is de eerste reden dat ik voor de iPhone ging; lekkere integratie en afscherming. Alles wat het kan, werkt, en zal ook altijd werken, en alles wat niet werkt, kan het niet. Kan je ook weinig fout doen.

Daarbij vind ik ook dat ontwikkelaars gewoon geld mogen ontvangen voor het werk dat ze verrichten. Ik heb pas sinds kort een Click and Pay account, dat heb ik alleen aangemaakt voor een spel waarvan ik de Lite-versie kapot gespeeld heb. Toen heb ik de Full-version gekocht, en kon ik weer een tijdje verder. Uit eten gaan of een avondje stappen is een hoop duurder, en ik heb ook een hoop lol in het spel. Ik heb echt wel meer dan 8 uur in dat spel zitten, en dat koste €2,99. Een biertje kost meer tegenwoordig. Rendement ligt veel hoger naar mijn idee. Elke keer als ik in de trein zit, als ik moet wachten, in de auto, heb ik éénmaal €2,99 uitgegeven voor al dat tijdverdrijf. Dat heb ik er toch graag voor over gehad.

En er zijn ook gratis alternatieven, denk aan een jailbreak. En tuurlijk heb ik een jailbreak overwogen, en ik vond het het niet waard. Ik heb een jailbreak gehad op mijn eerste iPhone (2g), en ik heb daar ook alleen een unlock op gedraaid, en het is een wereld van verschil. Ik kon gewoon weer internetten, bellen ging zonder problemen, ik kreeg weer een pushmelding als ik een smsje kreeg, als ik al die rotzooi op de 4S had, was de keuze voor mij snel gemaakt.

En daarbij het apparaat kost zelf al over de 500 euro, wat is €2,99 op €500? Tuurlijk zijn we Nederlanders, maar overdrijven is ook een vak. Hetzelfde wat betreft muziek; laast kwam er een nieuw album uit van een van mijn favoriete bands; daat betaal ik met liefte €15 voor om he fysiek te hebben. Muziek die ik kapot speel, koop ik ook. Dan heeft het zich toch afbetaald. Muziek die niet te downloaden is, maar ik toch graag in mijn bibliotheek heb staan? Koop ik. Ook artiesten stoppen er een hoop werk in, zingen is echt zo moeilijk niet. Sommige hebben carrières laten vallen om maar genoeg op de gitaar te kunnen oefenen zonder zeker te zijn of het zou lukken een succesvolle gitarist te worden. Als je dat riskeert... Take my money.
Misschien is dat de reden waarom de Play store zo'n beroerd aanbod heeft tegenover de Appstore.
als je je laat lijden door de prijs van de apps heb je denk ik het verkeerde OS gekocht
Dat is natuurlijk onzin, er zijn zat gratis apps voor iOS. Een ontwikkelaar kiest er zelf voor om voor zijn werk betaald te krijgen. Liever betaal ik voor een app dan dat mijn batterij leeggetrokken wordt om reclame binnen te halen.
Android haalt haar geld uit reclames en je weggegeven privacy. Apple maakt al jaren geen winst met iTunes (zie hun grafiek in een ander nieuwsitem) dus daar doen ze het niet voor, bij hun komt de winst uit de hardware.
Apple geeft natuurlijk geen privacy weg.

Ik heb een hoop collega’s die met de iPhone in het buitenland met 3g uit, roaming uit toch gewoon de 2 euro per dag (vodafone) berekend krijgen omdat Apple gewoon toch nog tracking data over 3g verstuurd.

Laten we niet beginnen wie er minder moraal heeft. Het gaat om te veel geld.
Ja en ik heb op mijn iPhone 3G aangelaten (maar roaming uit) en ik heb die 2 euro per dag niet gehad. Wie heeft er dan gelijk?
Gigantische onzin natuurlijk, want half Nederland gaat elk jaar op vakantie met dataroaming uit en krijgt geen enkele rekening gepresenteerd achteraf.

Ik zou me afvragen of je collega's wel weten wat ze precies uit moeten zetten.

Niet alleen dat, maar die twee euro bevat ook bellen en sms'en, maak je gebruik van één van die dingen, dan betaal je twee euro!
Ik heb persoonlijk toch een andere ervaring, ik zit regelmatig in het buitenland maar als ik Data en 3G uit zet dan staat het ook echt uit en word er niets meer verstuurd...
Dat klopt. Het verhaal van van frankhan is gewoon onzin. Data uit = data uit, klaar.
Wat Joost ook al zegt bellen en sms valt er ook onder.
Amerika heeft natuurlijk ook inflatie dus die inflatiecorrectie moet je niet meerekenen. Bovendien is dat niet de taak van Apple om daar rekening mee te houden maar van app developers.

[Reactie gewijzigd door Grauw op 23 juli 2024 05:05]

Dit is ook gewoon puur geldklopperij.

De apps die 79 cent kostte waren 1 dollar in de VS. De wisselkoers van de dollar is op dit moment: 1 dollar = 77 euro cent. Ze verhogen de prijzen dus gewoon, heeft niks met de wisselkoers te maken.

Maarja, ik maak me niet zo heel erg druk om die 10 cent bij de goedkope apps. Bovendien krijgen de developers ook meer, zou pas belachelijk geweest zijn als Apple die 10 cent volledig in eigen zak zou steken.
Veel apps die je nu voor 89 cent koopt zou je vroeger voor 50 euro kopen bij Nintendo voor in je Gameboy. Over geldklopperij gesproken... Vergeleken met vroeger krijg je bij de appstore een veelvoud aan vermaak voor het geld waar je vroeger 1 spelletje kreeg.
Met het grote verschil dat je daar wel iets fysiek kreeg in de plaats. Zelfs als de kosten toen maar een tiende van de prijs waren is het nu eigenlijk duurder om iets te kopen aangezien ze enkel een rij in een databank moeten bijhouden (om bij te houden dat je voor een applicatie betaald hebt) en wat data doorsturen. Als dat meer dan 3 cent kost in totaal zou het veel zijn.

Daarnaast vind ik dat de inflatie in dit geval niet mag meegerekend worden aangezien deze blijkbaar ook niet wordt toegepast op de Amerikaanse markt. Laten we het bij een eerlijke vergelijking houden...
Vergeet niet dat er "iemand" veel tijd en geld in zo'n app stopt.
Meestal met de bedoeling om dat weer terug te verdienen, plus een salaris waarvan hij/zij brood koopt.

Het verspreiden van de apps/games is maar een heel klein deeltje van dat hele proces natuurlijk. Dat fysieke wat je kreeg kostte Nintendo ook echt geen 10 euro/gulden hoor ;)

Ik heb hier nog spellen liggen van 128 gulden, waarvan Nintendo zeker 120 gulden verdiende.
En voor exact dezelfde app waar je voorheen 79 cent betaalde betaal je nu 89 cent. Je zou eigenlijk mogen verwachten dat het goedkoper wordt, als we jou logica volgen. Dit is gewoon geld klopperij. Apple heeft waarschijnlijk meer geld nodig om een nieuw zwembad te vullen...
Moeten we nou *weer* het verschil tussen inclusief en exclusief BTW erbij halen? Die 77 eurocent maal 1,19 zit ik op 91,6 cent, en dan krijgen we in zeuropa dus gewoon nog steeds korting tov de Amerikanen.

Waarom moet dit nu iedere keer tien keer worden uitgerekend onder iedere post waarbij er vergelijkingen tussen VS en EU gemaakt worden?

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 05:05]

De dollar in de US Apple store is zonder belasting. 1 dollar is inderdaad 77 cent, maar incl 21% BTW wordt 93 cent. Je conclusie klopt dus niet.

Edit: Apple hanteert het BTW tarief uit Luxemburg, gelijk aan 15% dus dan wordt het 89 cent,... Inderdaad,...

[Reactie gewijzigd door HummerHealey op 23 juli 2024 05:05]

Ontwikkelaars kunnen ook zelf de prijs bepalen. Dit gaat d.m.v. een pricing matrix
Als een ontwikkelaar dit nu te hoog vindt, kan hij voor zijn app naar een lagere Tier gaan. Denk echter niet dat men dit vaak zal doen (uiteindelijk toch meer winst bij zelfde verkoopaantallen). Ik moet zeggen dat ik dit ook wel een flinke verhoging vindt. Sinds wanneer zijn die prijzen voor het laatst vastgesteld in de appstore en wat was toen de koers van de dollar tegenover de Euro?

Aan de andere kant: als mensen al bereid zijn om 900 euro neer te tellen voor een telefoon, dan denk ik niet dat ze zullen klagen over deze prijsverhoging en dat weet Apple ook natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door BBRabbiB op 23 juli 2024 05:05]

Let wel op dat er geen lagere tier is dan $.99 ;)

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 05:05]

Wat ik nergens hoor is dat de verkopers hier van zullen profiteren. Immers Apple rekent ca. 30% van de omzet als kosten voor de app-makers en de rest wordt uitgekeerd. Kortom: die profiteren het meest.
Een amerikaanse ontwikkelaar die zijn apps wereldwijd gaat aanbieden gaat echt niet voor elke munt apart een prijs instellen, die stelt enkel een prijs in dollars in en verwacht per verkocht exemplaar zijn winst te zien onafhankelijk van de wisselkoers. Als de koers €/$ dus hard veranderd dan kan Apple simpelweg niet anders dan de prijzen in euro aanpassen, hetzelfde met alle andere wisselkoersen. Ben je een europese developer en word bij U de prijs in euro verrekend dan zal de prijs in dollar ook wel aangepast worden voor Amerikaanse gebruikers.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 23 juli 2024 05:05]

Mischien hebben ze in nederland de btw verhoging ook meegenomen.
Heb er geen last van. Koop sowieso geen betaalde apps. Genoeg gratis alternatieven te krijgen. Dat was destijds zo toen ik nog een iPhone had en nu ook met mijn Galaxy S3.

Wellicht dat dit soort berichten aan gaat zetten tot meer jailbreaking / rooting, alhoewel de gemiddelde Apple-gebruiker toch gewoon zal blijven betalen. Zij zijn (op automobilisten na-) zo'n beetje de makkelijkste melkkoe die je maar kunt bedenken.

Moeeeeee ! :-)
Ach dat was vroeger al. Voor de Amiga waren er veel freeware programmatjes voor soortgelijke dingetjes op MacOS moest betaald worden.
Wordfeud op Android heeft minder last van commercials dan de iOS variant.
Tja voor Apps hebben ze nog geen uitgehongerde Chinese kinderen gevonden die voor een weekloon van 3 dollar 18 uur moeten werken...

Apple..Ik begrijp jullie jongens!
@TZT : Dat slaat echt als een tang op een varken of als een lul op een drumstel.

Kortom; helemaal nergens op. Het boeit de meeste mensen niet waarom iets duurder wordt zodra ze het in de eigen portemonnee voelen.

Om je een voorbeeld te geven;

Als ik bij de bakker een brood koop dat normaal € 1,89 kost en plotseling in prijs wordt verhoogd naar € 2,19, boeit het me niet waarom het plotseling € 0,30 duurder is geworden. Of het nou met inflatie te maken heeft of dat de bakker aan het sparen is voor een betere oven; het kan me niks schelen.

Wat mij wel kan schelen is dat ik er € 0,30 op achteruit ga. Dat wil zeggen dat ik vervolgens elders mijn brood ga halen. Dat kan zelfs gratis (net als bij apps) omdat mijn ma regelmatig broden bakt.
Je weet dat Apple geen kinderen in dienst heeft, er geen diensten van 18 uur gedraaid worden, en dat ze stukken meer dan 3 dollar per dag betalen?
Wat een gruwelijke onzin dat wisselkoersen verhaal, toen halverwege 2009 of zo de dollar heel laag stond zijn de prijzen ook niet verlaagd volgens mij.......

Het is gewoon een manier om meer winst te maken, niet meer en niet minder.
Als ze dat gewoon eerlijk zeggen is er niks aan de hand.
Past een beetje in het rijtje van: je houdt hem verkeerd vast, je maakt verkeerde foto's....
Alles onder het mom ja het hoort zo, we verhogen de prijzen ja dat hoort zo door de wisselkoersen.

Als de appstore kosten neutraal zou zijn hadden de prijzen al lang enorm moeten dalen.
Aantal verkopen is namelijk explosief gestegen de afgelopen jaren wat zorgt dat de prijs per item had mogen dalen.

Nee ben zeker geen hater maar kom er gewoon voor uit dat je voor meer winst gaat.
Dit heeft met de wijziging in BTW te maken in Nederland.
Dat berekenen ze gewoon door aan de klant.

Zoals onze overheid beweerd 'Dat doen de fabrikanten toch niet' .... natuurlijk doen ze dat! dan doen ze namelijk allemaal. Net zoals met de intrede van de Euro men beweerde het niet allemaal duurder zou worden ... dat hebben we dus geweten.

Je kan het geldklopperij vinden van Apple.
Maar in feite is het geldklopperij van de EU die landen compleet failliet dwingen te bezuinigen en donders goed weten dat er op den duur geen koopkracht meer is.
Zoiets noemen we rampkoers .... welcome to the society
Inflatie is er ook in de VS. Je kan niet en inflatie en wisselkoers gebruiken om de prijsstijging alleen in Euro's te rechtvaardigen.
Je kan de wisselkoers ook niet echt gebruiken: deze is vandaag de dag rond het gemiddelde van de laatse 5 jaar. Als ook de US store aangepast wordt, dan is het idd gewoon een prijsindexering als gevolg van inflatie.

Wat de reden ook mogen zijn: de appstore wordt duurder. Daar kan je niet onder uit ...
Zal vanmiddag even naar mijn baas gaan en zeggen dat ik meer salaris wil vanwege de inflatie.

Die ziet me aankomen ...
Hoe gebeurt dat bij jullie in nederland niet automatisch ? In belgie kennen wij de index, als die een bepaald punt overstijgt krijgen wij automatisch salaris verhoging.
Als het leven duurder wordt, stijgen onze lonen automatisch, logisch toch ?
Dat moet je tegen mijn werkgever zeggen. Die bevriest de salarissen gewoon en deelt enkel tijdelijke part-time contracten uit. Ben al een poos bezig met solliciteren bij andere bedrijven maar vooralsnog moet ik het er maar mee doen.
Nee, in de CAO onderhandelingen wordt er wel eens een procentje of wat afgesproken maar in het kader van de crisis is dat al sinds 2009 niet gebeurd (de laatste verhoging was voor die tijd al besproken) Dat de euro inmiddels 25% minder waard is merk je wel aan je dagelijkse boodschappen.
Dat is toch wel de meest gangbare reden voor een salarisverhoging. Betere prestaties door meer ervaring is de andere maar vaak is de baas van mening dat deze het opdoen van deze ervaring gefinaceerd heeft en er dus het meeste van mag profiteren.
Anoniem: 392755 26 oktober 2012 09:21
Een amerikaans account aanmaken en itunes gift cards kopen, en via de amerikaanse store aankopen als ik het goed begrijp ?

Of werkt het zo simpel niet.
Eh nee, want je verdient in euro's en geeft dan in dollars uit. En aangezien de euro gedaald is tov de dollar betaal je dus ook meer voor je Amerikaanse iTunes kaart.

Dat de euro gedaald is tov de us dollar komt door de eurocrisis. Maw het vertrouwen in de euro als goede valuta is gedaald. In het verleden zag je bij valutaschommelingen dat Apple de prijzen gelijk hield. Naar nu denkt Apple dat de euro dus voor langere tijd lager noteert tov de dollar.
De euro is *tijdelijk* gedaald (2010) maar nu weer op dezelfde koers als 2008. Nee gewoon ordinaire prijsverhoging.
Maar goed, appjes kosten dan nog niks net als in de Play store. Voor één euro ga je niet moeite doen om allerlei tieten-en-billen sites door te lopen op zoek naar een crack, maar het appje gewoon kopen.
Al zou een ander betaalmodel (ideal, paypal) nog wel gewenst zijn in zowel de App Store als de Play store.
Dat kan idd! De Euro staat nog altijd positief ten opzichte van de Dollar. Je betaald voor een App dan €0,77.
Je hebt sinds 2008 geen inflatie correcties toegepast, de BTW is gestegen met 2% dus zo vreemd vindt ik het niet. Alles wordt duurder door de inflatie, waarom apps dan niet.
je hebt misschien wel gelijk maar denk eens aan die mensen die bijv. meer bij kas zitten worden al hard getroffen en zullen dus minder snel APPS kopen wat dus weer niet gunstig uitkomt voor ontwikkelaars ! :P
Dus je moet al bedrijf maar steeds meer verlies pakken? Natuurlijk niet. Btw wijzigingen en inflatie moeten verwerkt worden in de prijzen, anders ben je als bedrijf gewoon dom bezig. Dat ze dat maar eens in de 4 jaar doen ben ik dan nog verbaasd over.
Ik denk dat mensen die echt dicht bij kas zitten niet rondlopen met een iphone ;)
Anoniem: 241040 @Barr26 oktober 2012 09:18
Ik denk dat mensen die echt dicht bij kas zitten niet rondlopen met een iphone ;)
Je hebt mensen die dicht bij kas zitten omdat ze rondlopen met een iphone ;) (die ze uiteraard nodig hebben omdat,..., ja, ..., omdat je dat nodig hebt!! )

@mierenliefhebber weedzi
Ik weet dat het krap bij kas is, maar ging er vanuit dat jullie in nederland dicht bij kas zeggen, jullie doen wel andere rare dingen met taal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 241040 op 23 juli 2024 05:05]

Wie is Kas? En waarom zit je er zo dicht bij?

Komop ik moest ff reageren als ik drie keer dezelfde fout zie, je zit krap bij kas. Dus niet meer bij kas of dicht bij kas of niet naast kas. Miereneuker ik snap het wel, maar beetje kritisch zijn mag toch.


Anyway of het nu geoorlooft is voor apple ja of dan nee, je zal het toch moeten slikken. Voor de goedkopere apps zie ik niet gelijk een probleem optreden omdat daar die 12% niet echt pijn doet. Bij de hogere bedragen zullen ze het eerder merken, een prijsstijging van 2 euro doet meer zeer dan van 10 cent.
Nou, dat zal je verbazen. Als je programma's zoals Uitstel van Executie wel eens ziet dan verbaas je er over wat voor spullen die mensen stiekem nog hebben zoals iPad's en iPhones (of vergelijkbare Android apparaten).
Anoniem: 420148 @freggel26 oktober 2012 09:53
Dan kunnen die paar euro er ook nog wel bij.
@Barr : Ik zat financieel gezien redelijk krap bij kas en had toch een iPhone. Die had ik dan wel (in perfecte staat) 2e hands overgenomen van een goede vriend van me die er niet veel voor wilde hebben.

Het is maar net hoe je prioriteiten liggen. Voor mij hoeven gadgets niet persé nieuw te zijn, zolang het maar werkt en er nog netjes uitziet. Ik ga gewoon verantwoord met mijn geld om.
Voor Apps betaal je royalty's: deze zijn BTW vrij.. Het zou dus alleen aan de wisselkoers kunnen liggen
Voor Apps betaal je royalty's: deze zijn BTW vrij.. Het zou dus alleen aan de wisselkoers kunnen liggen
wat apple aan developers betaald is misschien in de vorm van royalties (ik ken die specifieke constructie niet). Maar wij kopen als afnemers van de appstore een product bij apple. Voor zover ik weet zit daar gewoon BTW op.

in de appstore voorwaarden staat ook:
Uw totale prijs bestaat uit de prijs van het product vermeerderd met de eventueel verschuldigde BTW (als van toepassing op de dag van uw download).
Is jouw loon ook gestegen dan met 12,5% sinds 2008?
Ruim, ja. Dat is een stijging van 2,4% per jaar, en dat vind ik niet veel.

[Reactie gewijzigd door ATS op 23 juli 2024 05:05]

Ze maken misbruik van de wisselkeurs om de prijzen extra te verhogen.

Een App van 23,99 euro leverde ze in 2011 gemiddeld 33,39 USD op en no nog maar 30,76. Met de gemiddelde 2012 wisselkoers zouden ze 26,04 euro moeten vragen. 25,99 zou een reale prijsverhoging zijn geweest.

Gemiddelde 2011 wisselkoers USD/EURO 1,392
Gemiddelde 2012 wisselkoers USD/EURO 1,282


Bron:
http://www.x-rates.com/av...USD&amount=1.00&year=2011
en
http://www.x-rates.com/av...USD&amount=1.00&year=2012
Dan vergeet je de inflatie mee te rekenen. Zo ongeveer alles word elk jaar duurder door inflatie, maar in de AppStore is het jaren lang juist niet duurder geworden terwijl er wel inflatie is zoals ook in het artikel vermeld.

Dus dat ze ook nog een keer een bescheiden inflatie correctie dien is niet verwonderlijk.
Als je echt wil berekenen zou je ook de kostenreductie moeten meegerekend voor de app infrastructuur van Apple.
En die inflatie was er in de US niet? Daar zijn de prijzen NIET omhoog gegaan.
Anoniem: 244685 26 oktober 2012 09:28
Jaren terug (en tot op zekere hoogte nog steeds, maar wat minder naar mijn idee) was het een vaste hobby van nerds om Microsoft te bashen. Had iemand toen kunnen bedenken dat er ooit een bedrijf zou zijn dat software verkoopt via z'n monopolistische webwinkel, van ieder stuk software dat jij van een ontwikkelaar koopt een deel van het geld afsnoept en dat vrijwel iedereen met ze wegloopt?
Apple snoept er niets van af. Dat is de prijs die je als ontwikkelaar betaald voor een wereldwijd distributie netwerk. Probeer je software maar eens aan de man te brengen zonder een distributie netwerk. Eens kijken hoeveel dat kost.

En bedenk dat Apple ook gratis apps toelaat waar ze dus ook niets aan verdienen.

Veel mensen kunnen nu een centje bijverdienen, wat ze anders niet gelukt was.

En kijk eens hoe weinig de software eigenlijk kost. Hoeveel je wel niet kunt krijgen voor minder dan 5 euro. Vroeger was het zeker 25 euro voor een cd/dvd met nieuwe software.
Vindt het niet zo heel gek dat de prijzen omhoog zijn gegaan, maar een kleine communicatie naar de community had wel gemogen (het komt op mij over alsof het vrij onverwacht is gebeurd.)

En natuurlijk handig zo voor het de feestdagen, als het echt inflatie correctie is dan had het beter op 1 januari in kunnen gaan, dan zijn mensen er denk ik minder gevoelig voor.
Inflatie gebeurt niet per 1 januari. Hadden ze hun developers het hele feestseizoen en de intro van veel nieuwe devices (wat altijd pieken in appsales oplevert) door moeten laten gaan met te lage prijzen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.