Samsung zet Tizen op al zijn smart-tv's van 2015

Samsung voorziet zijn gehele komende lijn van smart-tv's van een platform dat gebaseerd is op Tizen, het besturingssysteem dat het Koreaanse bedrijf ook gebruikt voor smartwatches en goedkope telefoons. De tv-lijn van 2015 krijgt onder andere standaard Just Dance.

Tegelijk met de overstap op Tizen voor Samsungs Smart Platform voor tv's, heeft het bedrijf de Smart Hub-omgeving een update gegeven die navigeren naar content makkelijker zou maken. Tv's uit de nieuwe lijn ondersteunen Wi-Fi Direct voor uitwisselen van content van en naar een mobiel apparaat. Via bluetooth 4.0 zoeken televisies met Tizen automatisch naar die apparaten en maken er ook direct verbinding mee als gebruikers dit zo instellen. Samsung noemt als voordeel de mogelijkheden met secondscreen-functionaliteit.

Standaard krijgen de tv's Just Dance Now van Ubisoft; gebruikers kunnen de Smart Remote of een mobiel apparaat gebruiken in combinatie met deze dansgame. Ook is de game Bingo Home: Race to Earth aanwezig; dit is een bingo-game met multiscreen-interactie op basis van de film van DreamWorks. Daarnaast bieden smart tv's van Samsung toegang tot de nieuwe videodienst Milk Video van Samsung zelf. In de VS is ondersteuning voor de gamestreamingdienst PlayStation Now aanwezig.

Tizen is een op Linux gebaseerd opensourcebesturingssysteem dat voortborduurt op het LiMo-platform. Samsung gebruikt het al voor smartwatches en goedkope smartphones in India en andere opkomende landen. Concurrent LG gebruikt WebOS voor zijn smart-tv's, dat ook voortkomt uit een besturingssysteem voor mobiele apparaten.

Tizen smart tv van Samsung

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-01-2015 • 03:00

119

Reacties (119)

119
114
102
6
0
0
Wijzig sortering
Ze kunnen beter Android TV gebruiken vind ik, Tizen zal toch nooit goed van de grond komen..
Ze kunnen eerst beter globaal met de providers om de tafel zitten en de aanwezigheid van de settopbox ter discussie te stellen. Als je als klant gedwongen bent om een settopbox te gebruiken als je TV wilt kijken, dan ondermijnt dat de meerwaarde van elk TV OS.
CI+ module, werkt perfect. ERG van tv zelf, en een veel snellere interface dan met een gemiddelde decoder. Vooral met scrollen door de EPG of zenders.
CI+ is in mijn ogen een uiterst gebruikers onvriendelijke oplossing. Ik zou liever zien dat de decodering plaatsvindt in het modem zodat je in je woning gewoon het signaal kan verspreiden naar meer apparaten. Of iets als ingebouwde decoders in de apparaten zelf waarbij je bij wijze van alleen een licentiecode hoeft in te geven.

Ik vind CI+ ook prut vanwege het feit dat ik inmiddels, sinds 2010, aan mijn 3e module bezig ben. Die dingen lijken wel om de zoveel tijd bewust defect te gaan... En dat is met de prijzen die Ziggo en de meeste winkels ervoor rekenen gewoon belachelijk. Gelukkig zijn er ook webwinkels als die van Foka waar een stuk vriendelijkere prijzen worden gerekend, maar dat zal een groot deel van de gebruikers niet uitzoeken... helaas voor hun portemonnee.
Met kabel TV heb je gewoon een coax, die word wel uitgesplitst, maar je kan dat signaal niet zomaar gaan bewerken en opnieuw op die kabel zetten. Met IPTV zijn er wel mogelijkheden, maar daar heb je vaak beperkingen met de beschikbare capaciteit op de lijn.
Waarom maak je geen gebruik van je garantierechten?
Dat licht denk ik toch meer aan jou tv, bij niemand die ik ken gaan ze kapot.
Ik heb de mijne ook al 4 jaar werkt prima
Compleet gebruikers onvriendelijk en beperkend. Bij Ziggo werkt het idd prima, maar als je nu een nieuwe tv koopt, kun je de oude niet meer gebruiken dus moet je verplicht een nieuwe CI+ kopen. Ja ok dan heb je wel interactief op de huidige toestellen, maar als je dat niet nodig vind/hebt, moet je wel. Zie bijvoorbeeld liever gewoon kabel erin utp(weet niet of dat al mogelijk is)/coax en zenders zoeken zonder alle extra dingen en codes. Maar ja dan zit je weer met de zender pakketten. Dat modem idee is idd zo gek niet. Zo'n ding hangt toch overal in huis.
een CI+ module is zeker veel beter dan een decoder maar telenet hier in België heeft nog veel beperkingen met de CI+ module.

bv: niet opnemen en naar een andere zender kijken of on demand content opvragen.
on demand heeft niets met CI+ te vragen. Dat gaat effectief om het interactieve platform, en daarvoor is de eigen software op de STB nodig. Dat ze je niet toestaan om meerdere streams te gelijk te decoderen is inderdaad een spijtige zaak. Maar dat is in principe dan ook de enige echte beperking die TN zelf oplegd. And can you blame them? Uiteindelijk zien zij veel liever dat je hun duurdere producten afneemt.
Ziggo heeft toch interactive ci+ module? daarbij heb je dus geen decoder nodig en heb je toch gewoon ondemand/itv.
Klopt. Echter moet de tv die wel ondersteunen en dat zijn alleen hele nieuwe modellen.
On Demand gaat volgens mij ook niet hier op UPC. Opnemen en een andere zender kijken gaat prima. Met een USB HDD ipv een SD kaart zou k zelfs ook live kunnen pauzeren en terugspoelen enzo. Wel enkel voor de zender waar je naar kijkt. Dus je kan nog steeds niet verder terug dan dat er op jou tv is verschenen.
Dat zit er wel aan te komen met ci+ 1.3. Dan laadt ie het on demand platform vanuit cloud.
Ok. Ja, mijn on demand is nieuwsgroepen hahaha :D
Je kan wel degelijk gelijktijdig opnemen en kijken met CI+ bij Telenet, jouw tv ondersteunt het gewoon niet. Op Samsung UE46F7000 lukt het, ouder Sony toestel niet.
Anoniem: 631029 @xoniq1 januari 2015 11:30
Een CI+ module moeten wij elgenlijk massaal boycotten.
Wie wilt er nou de mogelijk tot allerlei (onwettige) beperkingen opgelegd door de entertainment maffia?)
Zie hier:
https://www.youtube.com/watch?v=QBF-fc6ggzc

Wie neemt er nou vrijwillig een trojaans paard in huis?
Ja dat filmpje is al oud en ja het kan, maar zoveer ik weet word het in nederland niet toegepast op de ci+ modules.
Je bent een rund als je die mogelijkheden in je eigen huishouding gunt.
Cl+ module heeft volgens mij net zoveel of zo weinig beperkingen als een decoder.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 23 juli 2024 20:56]

Vraag dat maar op een Enigma2 image forum. Die kunnen je haarfijn uitleggen wat er allemaal niet kan met CI+. het is teveel om op te noemen, omdat je praat over softwaremogelijkheden waarin je vrij bent met opensource settopboxen.
Kun je even uitleggen wat in de video voorkomt? Kan namelijk geen Duits.
Dat hoeft ook niet, zelfs zonder audio kan je de video begrijpen met de logo's die getoond worden en de oplopende frustratie van de voorbeeld gebruiker.

Concreet: Er worden niet wettelijke beperkingen opgelegd (beperkingen door de entertainment industrie zijn geen wettelijke beperkingen die verplicht zijn in Nederland/Europa).
Uit m'n hoofd: Niet vooruit kunnen spoelen bij reclameblok in opname, geen controle over houdbaarheidsduur opnames, geen controle over af kunnen spelen op andere media, geen controle over werking tv ( ! CI+ bied functie om je tv definitief op zwart te zetten, als een bricked device) , aanbieder bepaald hoelang je kan kijken waar en wanneer. Etc. etc. etc.
Alleen mogelijk op hardware wat CI+ support (en verhoudingsgewijs zijn dat niet veel apparaten, bv opensource ontvangers worden uitgesloten omdat deze geen proprietary software gebruiken ivm licentie). En laten die opensource (bv enigma2 settop boxen) nou van die creatieve Linux hobby boxen zijn waar heel veel actieve development in is.

Tot op heden heeft tv aanbieder de functies niet actief, omdat ze eerst willen dat merendeel van mensen de beperkingen ondersteunende hardware in huis heeft, daarna kan je er donder op zeggen dat het geactiveerd wordt, en dan is het te laat omdat we het allemaal in huis hebben.
Dus zeg nee tegen CI+ en HD+ , de + zijn meer beperkingen, niet betere kwaliteit of diensten).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 20:56]

De oplossing is dan simpel: Gewoon geen TV meer kijken. Ik kijk zelf al nauwelijks TV. De irritante constante borderline propaganda reclameblokken zijn al reden genoeg. Als de entertainment lobby de markt wilt manipuleren via CI+, geeft dat alleen maar meer verdediging waarom iemand zou willen piraten. 't Probleem in Nederland is dat toch al de ruime meerderheid van de TV kijkers TV kijkt via een MAFIAA goedgekeurd signaal ontvanger. Als je geen CI+ hebt, dan wel een decoder van je provider. Er is geen verschil tussen die twee. Wat dan nog wel uitmaakt is of dat de decoder (CI+) in je TV zit, zodat je tenminste de waarschijnlijk betere hardware van je TV kan benutten om je zenders te beheren, of dat je een tergend traag extern decoder kasje van je provider moet gebruiken.
Goeie oplossing het ene draconische systeem vervangen voor het andere.

Zoals gooos al zegt laat het maar in de modem gebeuren en liever gewoon helemaal geen codering. Codering is achterhaald en voegt geen bal meer toe alles is allang gekraakt want de streams vliegen je om de oren.
Precies zoals kabelaar Caiway, de beste kabelaar van Nederland het doet. Ze zijn de beste omdat ze GEEN CODERING toepassen op de tv kanalen. Hoort u dat Ziggo en UPC? GEEN CODERING!
Nog niet, totdat de zenders gaan janken dan zal ook cai er aan moeten geloven.
Kabelboer moet gewoon stoppen met analoge zenders. En alleen DVB.
Dan kunnen ze digitaal per huisaansluitpunt bepalen welke dvb zenders door komen in huis, en kan het on-ge-encrypt de woonkamer in, omdat je alleen de zenders krijgt waar je voor betaald.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 20:56]

Ik begrijp je reactie niet. Er wordt toch allang geen analoog tv signaal meer doorgegeven in NL? Dus daar ligt het niet aan.
Via de lucht niet meer nee, maar via diverse kabel-aanbieders nog wel degelijk, analoog DVB-C.
Radio is nog analoog :)
Verder DVB = niet analoog, de D staat voor digital.
(Digital video broadcasting - coaxial.)
Verder heb je ook Digital audio broadcasting, ook nog data variant, en distributie soorten Terrestrial (antenne). Coax (kabel) Satellite (schotel). Waarbij de schotel de meeste ontvangst opties geeft als je vrij zicht hebt naar de betreffende satellieten).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 20:56]

Anoniem: 631029 @Jazco2nd1 januari 2015 20:49
Bel even met UPC. |:(

Die gebruiken het analoge signaal als melkkoe om standaard abbo kosten te verplichten. (a +- €17,- p/m)
'Ja mijnheer , zonder analoog signaal werkt het systeem niet'...(da's onzin, want in Duitsland werkt bij bepaalde coax kabelboer alles allen maar digitaal).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 631029 op 23 juli 2024 20:56]

Analoog via ether wordt niet meer doorgegeven, via Kabel ( en ik via glasvezel XMS ) nog wel..

laat maar, als ik mijn reactive plaats zie ik ineens dat er al tig maal hetzelfde is gezegd :-)

[Reactie gewijzigd door MacIsCool op 23 juli 2024 20:56]

Dat kan niet met multicast signaals, komt overal binnen of je het nu wilt of niet, of kabelboer moet je kabel uit straatkastje halen dan heb je helemaal geen signaal.
Exact. KPN heeft ook eindelijk kunnen inzien dat die Motorola settopboxen flut doosjes zijn, en gaat ook CI+ modules aanbieden. Dus de timing is wat betreft voor LG en Samsung goed -- althans in Nederland. Globaal is het in veel landen nog een ander verhaal.
Aan de andere kant Android TV is de reanimatie van het eerdere niet van de grond gekomen en op Android gebaseerde Google TV. Dus of dat nu wel zo'n succes gaat worden is nog onzeker. Op zich heeft Samsung wel een punt, Android is vrij log, ze worden ermee nog afhankelijker van Google en de meeste Android apps vereisen touchscreen en werken toch niet handig op TV. Dan is een nieuw en eigen platform best een goede keuze.
Als je het geen kans geeft zal het inderdaad niet lukken, nee. LG heeft met WebOS ook een geweldig TV OS gebouwd.
Anoniem: 530086 @Loller11 januari 2015 11:31
Samsung moet gewoon geen software maken, ze bewijzen keer op keer dat ze dat niet kunnen. Ik heb zelf een samsung, qua beeld perfect, softwarematig drama.
Wat mankeert er dan precies aan? Ik heb een ES5500 en een F7000 in huis. Doodsimpele bediening en Plex en Netflix apps die perfect werken. Wat wil je nog meer?
Denk dat hij bedoelt dat het beetje rommelige software is. Op z'n minst onlogische besturing, drukke interface, samen met de onlogische besturing leidt dit tot veel op knoppen drukken. Ik heb het hier over TV's met Smart Hub zoals de 32" modellen. De software is traag, omdat er te trage processors / SOC's inzitten, wat ook te zien is in het trage zappen met CI kaart erin. Net zoals met hun Android telefoons, net niet soepel. Het is het net niet. Ook in dit artikel lees je weer dat ze er allerlei bloatware erop zetten, net zoals bij hun telefoons. Hopelijk wordt dit besturingssysteem wel wat lichter en misschien werkt het ook nog wel op de oudere modellen. Dat zou wel interessant zijn. Maar dat huidige Smart TV van Samsung is gewoon te zwaar voor een flink aantal TV's. Je hebt toch serieus niet een quad-core processor nodig om een Smart TV vloeiend te kunnen draaien.
Hopelijk wordt dat WebOS van LG nog een beetje beter en dan wordt mijn volgende TV een LG. Die hebben het tenminste begrepen. Simpel en (bijna) vloeiend.
tja, wat is 'onlogisch'? wat voor jou logisch kan zijn, kan voor anderen totaal onlogisch zijn.. dat is het probleem met UI's, it's all in the eye of the beholder..
Als je het geen kans geeft zal het inderdaad niet lukken, nee. LG heeft met WebOS ook een geweldig TV OS gebouwd.
Maar webos is vreselijk traag. Dan mag je interface nog zo goed zijn, traagheid is buitengewoon ergerlijk.
reviews: LG 670V 42"-televisie: de webOS-generatie is hier
WebOS was nooit slecht geweest ;)
Tizen is zowiezo al kansloos... En daarnaast waarom het wiel opnieuw uitvinden als er al een fantastisch os is.... En ook nog eens een vreemde keuze want veel telefoons met het os zijn er nog niet, nauwelijks 1 geloof ik... En dan gaan ze het wel breed uitrollen op alle tv's? Niet logisch....
Apple zal iOS niet zo snel aan derden licenseren. De alternatieven hebben allemaal hun nadelen: Windows is niet ontworpen voor televisies, met Android keten je je gebruikers verder vast aan Google etc. Ik zie ook niet in waarom een OS een succes moet zijn op mobiele communicatieplatformen met kleine schermen, voordat het een succes kan zijn op grote vaste schermen.
Nogal een fanboy reactie... Met Android keten je gebruikers vast aan Google, maar met iOS niet aan Apple? Ik zie me al content op m'n televisie zetten met iTunes of ineens al m'n films kwijt zijn omdat Apple heeft ontdekt dat ik mijn films niet uit de App Store haal, maar uit een 3rd party store via een hack... Ik bedoel maar te zeggen: Apple is net als Google niet vies van wat vendor lock-in.

Alle fabrikanten (MS momenteel wat minder, eerlijk is eerlijk) proberen je te binden aan hun platform. Maar het meeest waarschijnlijk voor een breed gedragen televisie-OS zijn toch Windows en Android. Apple geeft zoals je zelf zegt iOS echt niet in licentie aan derden.
Mijn standpunt blijft staan: Een besturingssysteem hoeft niet goed te werken op een mobiele telefoon om een groot succes op een televisie te zijn.
Als je dat meteen had gezegd, was ik het volmondig met je eens geweest, maar dat standpunt kwam totaal niet over door meteen iOS te noemen en Android te trollen :) Ik ben het opzich wel met je eens, maar een goed mobiel OS zoals iOS, Windows of Android heeft wel veel gebruikers en daarmee een grote app store en is een bekende naam (en dus iets waar de consument naar vraagt). Alternatieven moeten ofwel compatible zijn met deze app stores of zelf langzaam vertrouwen winnen bij de consument en een eigen store opbouwen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 23 juli 2024 20:56]

Niet zo fel reageren meteen. Ik wilde alleen maar aangeven dat "een fantastish OS" nogal een gekleurd beeld van de werkelijkheid is. De een vind BlackBerry goed, een ander gebruikt vijwillig Windows en er zijn zelfs mensen die denken dat Android een goed idee is. Zelf gebruik is SailfishOS op mijn telefoon, je zult bij mij geen iOS apparaat in huis aantreffen, maar ieder besturingssysteem heeft zijn nadelen. Ik kan ze uitgebreid gaan benoemen, maar dat lijkt me overbodig. Mijn standpunt blijft staan:

Een besturingssysteem hoeft niet goed te werken op een mobiele telefoon om een groot succes op een televisie te zijn.
maar dat standpunt kwam totaal niet over door meteen iOS te noemen en Android te trollen
@Grrrrrene
Dan heb je mijn post niet serieus gelezen en ben je meteen op je achterste poten gaan staan. Nergens zeg ik iets positiefs over iOS. En app stores met apps voor mobiele telefoons lijken me van minimale toegevoegde waarde op een televisie. De eisen zijn gewoon bijna niet vergelijkbaar.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 23 juli 2024 20:56]

Met Android keten je helemaal niets vast want het is een gratis open source OS. Zoek Maar eens AOSP op. Pas wanneer je de Google-producten Zoals YouTube er op wilt hebben heb je pas te maken met Google.
Windows of Android heeft wel veel gebruikers en daarmee een grote app store
Ga dan maar eens Android zonder GMail, Google Now, Youtube, Calender, Maps, Chrome en Play Store aan de man brengen, weinig gebruikers zullen het kunnen waarderen.
Dit is niet mijn quote, vriend!
Ik ben je vriend niet, maat.
De voordelen van Android zijn vrij klein als je een kale Android-versie aanlevert, dus zonder standaard apps. Dan kun je net zo goed je eigen platform optuigen, iets dat Samsung natuurlijk al heel lang ggraag wil (en al eerder heeft gepoogd met Bada), maar zoals elders ook al vermeld is: ze zijn niet zo sterk op softwaregebied. Mijn ervaring met onder andere Kies en andere suites om vroege Android telefoons te updaten maakt mij vrij angstig voor Tizen, terwijl ik best goede ervaring heb met een verre neef van Tizen: SailfishOS.
Hey kameraden ;)

Iemand quoten die dat niet heeft geschreven is wel een beetje raar hoor _eXistenZ_

Vind dat jullie allebei wel een punt hebben trouwens.
Wie heeft het hier over ios ? En vindt jij dat Apple zijn gebruikers niet enkel aan Apple's systeem ketend ? - Wat je al wel van Google/Android vindt.
Het probleem met android is dat het niet gemaakt is voor TV's en samsung kan met tizen een 100% TV ervaring bieden en ook een veiligerere infrastructuur maker.
en Android heeft ook nog eens een berg licentie issues voor Samsung waardoor ze Microsoft moeten betalen, als je een eigen OS maakt kun je zeer eenvoudig alle licentie issues omzeilen (iets wat met android gewoon lastig is)
Android TV is speciaal voor TV's. Die licenties regelt Samsung niks aan; gaat allemaal tussen google en de patenthouders.
Onzin. Google verdient niks aan Android dus hoeft niet op te draaien voor de licenties. Elke bedrijf dat geld verdient aan Android moet aan Microsoft en co geld betalen. Microsoft heeft alleen al met Android licenties 1 Miljard dollar per jaar opgehaald van OEM's.
Ja precies, en als Microsoft/Apple met tizen zegt "je overtreed dit patent" kunnen ze per direct het probleem oplossen.

Met Android gaat dat gewoon moeilijker omdat het overzicht op de source niet zo goed is als wanneer je het zelf hebt geschreven.
Met Android gaat dat gewoon moeilijker omdat het overzicht op de source niet zo goed is als wanneer je het zelf hebt geschreven.
Ik vermoed dat samsung meer android specifieke code heeft geschreven dan voor tizen, wat in feite gewoon een linux distrubutie is.
En daar betalen ze Microsoft en Apple ook een hevige bundel voor, en mensen gaan ook altijd klagen als ze de laatste versie van android niet hebben "ook geen probleem met tizen"
Dat is maar te bezien, het feit dat sommige android devices niet of nauwelijks worden geupdate heeft immers NIETS te maken met het OS zelf en zal ook met devices gebreuren die op tizen draaien.

Samsung betaald overigens niemand behalve hun eigen developers voor de code die ze toevoegen aan android, het patenttrollen van microsoft en apple in de VS staat daar los van, dat betreft anti-competatieve acties die primair tegen android gericht zijn.

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 23 juli 2024 20:56]

OEM's betalen inderdaad niet voor Android. Echter betalen praktische alle OEM's wel aan google de licenties voor Google Services waar Google weer aan verdient.

Dus Google ontvangt zeker wel licenties van OEM's door het gebruik van Android. Echter wel indirect.
Zodra tizen in de VS (want daar speelt dat) marktaandeel pakt kun je er zeker van zijn dat microsoft ook samsung onder druk zal gaan zetten om te betalen.
De meeste van die patenten zullen normaliter in de rechtbank waarschijnlijk niet overeind blijven maar als microsoft niet te inhalig is dan zal samsung waarschijnlijk betalen ipv zich te verdedigen bij de rechter (en we weten inmiddels allemaal dat de gemiddelde amerikaanse rechtbank wat dat betreft een voorkeursbehandeling geeft aan amerikaanse bedrijven)
Samsung heeft een marktaandeel van bijna 40% en is de grootste televisieproducent in de westerse wereld. Tizen is dan dus al heel snel het grootste TV os. Ik denk dat het zeker van de grond zal komen.
Men zou er beter niets opzetten en de prijs omlaag halen.

Je kan dan wel een goedkoper model kopen maar dan boet je ook in aan beeldkwaliteit.
Waarom zou het niet werken? Veel mensen zijn Android moe! Als mensen het geen kans geven gaat het idd niet werken, maar we zullen zien!
Wat is dit voor een vreemde uitspraak? Sony, Philips etc. gaan juist vol inzetten op Android tv. Er zijn immers heel veel apps voor en dat is in het voordeel van de consument.

Waarom zou je Tizen een kans geven als Android er al is? Tizen is alleen op Samsung tv's te vinden. Er zijn tv's met beter beeld dan de Samsungs.
Met die ingesteldheid heeft het geen zin dat er nog concurenten zouden komen. En weet je wat je dan krijgt? Een volgende IE6. Als iedereen het gebruikt en niemand wil overstappen waarom zou Google dan nog geld steken in de ontwikkeling van Android? Wees blij dat ze dit doen en dat de consument kan blijven kiezen en dat developers moeten blijven investeren.
Ja, daar heb je wel een punt: concurrentie moet er blijven.
Maar wat voor concurrentie krijg je met Tizen? Het is een systeem wat alleen op Samsung tv's draait. Op zo'n systeem zit niemand te wachten. Ik had liever een concurrerend open systeem gezien.
Ik kan me overigens ook voorstellen dat er net als op smartphones ook op tv's alternatieve roms komen. Dan zou het me niet uitmaken dat alleen Android nog gebruikt wordt.
Android is Google. Sommige mensen willen Google niet overal hebben. Want dan weet Google ook nog wat je wanneer kijkt. Net zoals velen geen Nest thermostaat willen.
Je bent in de war met de google apps, android zelf is OSS en kan gewoon gebruikt worden als basis om een echt open systeem te maken, overigens kan dat ook met tizen en sailfish maar voor android is op dit moment bredere ondersteuning.
Overigens vermoed ik dat je bij LG en Samsung ongeacht de software die ze gebruiken meer last zult hebben van data die zonder toestemming van wordt verzameld dan bij google.
Jij bent in de war! Google heeft volledige controle over alle Android devices. Dat Android zijn basis heeft in een open sources Unix variant (net zoals OS X en iOS) wil niet zeggen dat Android open source is!
Android is volledig open source, zoals ik al aangaf: het zijn googles apps en services welke closed source zijn: deze zijn echter geen standaard onderdeel van android.

https://source.android.com/
Android is geen Google mamaar een gratis vrij, open source OS ontwikkeld door Google. Zoek maar eens op AOSP. Pas wanneer de Google-producten er op staan ben je verbonden met Google maar bijv. in China doen vele fabrikanten dat niet. Daar hebben ze een eigen alternatief voor Play, Search, etc.
Erop zoeken met Google... Tuurlijk!

Zoek voor de gein eens met Bing...
Goeie comeback. Waar zei ik dat precies?
Dat zou kunnen. Maar zou het met Tizen anders zijn? Laatst is LG ook al op de vingers getikt omdat ze "per ongeluk" data via hun TV's verzamelen.
Liever een versprokkeling van de macht dan alle macht bij Google!
Liever een modulair opgezet systeem. Haal dat smart gebeuren uit de TV. En verkoop losse setup boxjes die je achter de PC kan plaatsen. Kan je zelf kiezen of je nou AppleTV wilt, AndroidTV of wie weet wel WindowsTV of wat dan ook. Speakers en geluid uit TV's zijn ook altijd bagger en mogen ze er ook uit laten.

Setup box ->(TV + Stereo Installatie)
Kan je de Setup box vervangen / updaten met nieuwste software etc.
TV moet dom blijven, Stereo installatie ook. Het liefst bestaat mijn stereo installatie uit een goede DAC die aangesloten zit op een paar Monoblock class D versterkers met daarachter leuke speakers. Geen fancy shit ertussen. De Setup Box moet slim zijn en de bitrates qua geluid en beeld doorsturen naar de TVhdmi / GeluidsDAC.

Ze mogen van mij dat "smart" gebeuren er wel in zetten. Gebruiken zal ik het toch nooit. En de speakers ook nooit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 23 juli 2024 20:56]

Helemaal mee eens! Apple TV, Chromecast, Mede8er, er is genoeg keuze!

Alleen die versterker... Ik ga toch voor een class AB, is wat groter en wordt wat warmer, maar het klinkt dan ook warmer.
(Veel mensen Android moe?)

Maar dat neemt niet weg dat dit platform ook gewoon een kans zou mogen krijgen. Zolang ze het lekker werkend krijgen maakt het niets uit wat er op je tv zal draaien.
(zeker omdat 90% van de mensen toch nooit wat met de smart functies doet..)
Interessant om te lezen dat Tizen weer gereanimeerd wordt, maar persoonlijk zie ik liever dat besturingssystemen op televisies een gebruikerskeuze zijn, in de vorm van een module(usb stick/geheugenkaart/HDMI-stick) o.i.d. Zo zou ik wel mijn LG TV met Windows 10 willen besturen. Helaas is dat voorlopig nog toekomstmuziek.

[Reactie gewijzigd door Mocro_Pimp® op 23 juli 2024 20:56]

Ik heb mijn Xbox op mn TV aangesloten en de TV staat zo ingesteld dat ie van HDMi opstart. Hierdoor is mijn 'smart' gedeelte dus de console, waarop ik ook de TV binnen laat komen (via een livetv verbinding). Maar ik heb ook een (redelijk goede) browser, apps, en een betere UI dan menig TV.
Als je echt een 'smart' experience wil, zou ik eens naar consoles gaan kijken :)
Met een TV doe ik al gauw 10 jaar. De ingebouwde smartcomputer is na 4 jaar hopeloos verouderd. Ik denk dat het beter is om een externe smartmodule te hebben. Goedkoop, eenvoudig te upgraden etc.
@Andreetje: precies! Je kunt beter het smart van de TV scheiden. TV gaat veel langer mee. Neem een klein kastje naast of achter je PC met processor en OS naar keuze en je hebt een betere ervaring en bent verlost van de grappen en grollen van de TV fabrikant. Dat is pas smart!
Veel Samsung TV's hebben ook zo'n Smartmodule aansluiting. Dat is ook één van de redenen dat ik voor de F8000 ging. Heb 'm nu ruim een jaar, en er is reeds een uitbreiding/upgrade voor. Echter gaat het toestel nog prima mee in de tijd, dus wacht ik voorlopig de volgende upgrade af.
Wellicht kan ik mijn TV straks ook met de nieuwe Tizen voorzien, alhoewel ik nu ook al de secondscreen en screenmirror mogelijkheid heb. Dat werkt fantastisch _/-\o_
Hoe weet je dat jou model Tizen gaat ondersteunen?

Welke model heb je precies?
Ik had er al van gehoord.

Ik vind deze innovatie van Samsung heel goed bedacht, maar mijn gevoel zegt me dat die evolution kit wel aan de dure kant is.

Hier zie ik 249,99 pond staan:
http://www.samsung.com/uk...v-accessories/SEK-1000/XC

De vraag is: ga jij over 6 jaar zo'n bedrag betalen voor betere performance op je huidige tv, of kijk je dan likkebaardend naar een nieuwe 70" flexform tv van 4 mm dik?

Dit zou pas echt wat worden als er een open standaard voor zo'n kit komt. Dan dalen de prijzen van de kits, en dan worden ze interessant. Maar ik vrees dat het er niet komt, want tv-fabrikanten hebben er geen belang bij dat wij lang met onze tv kunnen doen.
dat klopt maar 10 jaar met een tv dat was ooit. de huidige generatie tv.s gaan geen 10 jaar meer mee ik denk eerder 5 jaar max. ik zelf heb na die dikke beeldschermen van vroeger 3 'moderne' tvs gehad en de gene die het langste heeft gewerkt was 3 jaar. terwijl die dikke tv bak van vroeger het al zon 4 jaar uithoud en nog steeds werkt. dus wat dat betreft is een losse module natuurlijk niet nodig wil het nut hebben moeten de huidige generatie tv's toch eerst langer meegaan , maar dat zie ik nooit meer gebeuren omdat er natuurlijk geld verdiend moet worden he en als je tv's maakt die 20 jaar mee kunnen verdien je dus nx meer .
Ik heb nog een oude HD ready tv staan, deze is echt 7 jaar oud doet het nog.
Ook mijn vorige HD tv van Sony al 5 jaar oud doet het nu nog goed, deze door gegeven aan een vriend ik heb een nieuwe.
Ik heb een oude Sharp LCD van ca 6 jaar die het nu nog prima doet. Ik ben benieuwd...
Ik had ooit een simpele Nordmende beeldbuis die ik na 23 jaar heb weggedaan. Deed het nog prima.
Plaats een prima werkende Philips beeldbuis weggedaan die ca 15 jaar oud was.

Voor mijn huidige Sony tv wordt een levensduur van 8 jaar gespecificeerd. http://www.euronics.nl/pr...d-tv-kdl-50-w-829-b/13575

Dat vind ik teleurstellend. Maar misschien is het wel reëel omdat tv's steeds goedkoper worden.
Precies. En zolang fabrikanten ook nog regelmatig op de processor bezuinigen is het een ergerlijke ervaring.
Samsung heeft speciale Evolution Kits: http://www.samsung.com/us/2013-smart-evolution/ Ik ben benieuwd of er ook een Tizen-upgrade komt voor de UE55F8000.
Ik hoop dat er een dag komt dat we een keuze krijgen tussen smart tv's en dumb tv's. En dat de focus bij de dumb tv's ligt op beeldkwaliteit, audio passthrough en aansluitingen.

Hoeveel gebruik maken mensen nu van smart tv's? Het enige wat ik merk is dat mensen wat opnemen of pauzeren en daar houdt het werk zo'n beetje op.
Uitzending gemist en Netflix-achtige toepassingen zijn de essentie van je smart TV, games en informatie apps zijn niet belangrijk want daar liggen andere platformen mijlenver voor (en bieden een veel betere interactie met de gebruiker dan een stilstaande TV met afstandsbediening). Maar streaming video op je TV is volstrekt logisch. Als iemand zo slim is om een streaming TV dienst te maken met het zenderpakket van pakweg digitenne (uiteraard in HD) dan ben jij bediend met een PC monitor en een media kastje.
Precies!
Dit is waar we al jaren op wachten, volledige "TV on Demand".
Film en Muziek on demand en bij TV keuze vrijheid in zenders.
Helaas zijn de monopolisten nog niet zover om hun "kastje" los te laten.
http://tweakers.net/nieuw...ilen-de-mond-snoeren.html
Het business model van de media maffia moet op de schop, helaas is er geen concurentie meer nadat zij de laatste kleine aanbiedres hebben geslokt.
Wij gebruiken Netflix, maar dan houdt het inderdaad wel op.
Dat is de reden dat ik laatst een Sony TV heb gekocht. Kwam in zijn prijsklasse qua beeld als beste uit de test. Op andere vlakken zoals Smart TV is het geen topper. Maar Netflix doet het gelukking prima :)
Op zich had er van mij wel een PC bij de TV in gemogen. Qua ruimte moet dat geen probleem zijn en geld ook niet. Een mainboard + geheugen zal een keer 100 euro kosten. Dan kan ik de laatste computer uit de woonkamer trappen.
Maar helaas is alles waar smart voor staat geen echte computer. Althans, niet voor de eigenaar/gebruiker. Die wordt in een dichtgetimmerde softwarewereld neergezet waar hij geen kant op kan behalve naar het app-verkooppunt. Flauwekul naar mijn idee.
Opzich een goed initiatief maar er is al zoveel en dit steekt op geen enkel front boven het maaiveld uit. Daarbij komt voor mij nog eens dat er bijna geen slechter bedrijf te vinden is wat betreft Software dan Samsung. Ik noem altijd maar android als voorbeeld, het komt je letterlijk aanwaaien omdat google het ontwikkeld en zodra het op een telefoon van Samsung verschijnt kunnen er 20 patches overheen voor dat het nog steeds mega buggy maar semi bruikbaar is en daarna worden eventuele updates op papier zolang uitgesteld zodat ze uiteindelijk met een strak gezicht kunnen zeggen dat het buiten de ondersteuningstermijn vallen en je blijft achter met een half bruikbaar product. We hebben het dan over software die door iemand anders al ontwikkeld is en alleen nog even geschikt gemaakt moet worden voor de telefoon en bloatware van Samsung zelf. Mijn mening is als dat al niet goed gaat dan moet een heel besturingssysteem helemaal een drama worden.
Ten eerste misstaat het niet om je zinnen op te splitsen en meer gebruik te maken van punten en komma's ;).
Met betrekking tot jouw, zo schijnt, negatieve ervaring met Samsung toestellen (ik heb hetzelfde ervaren): laat je de volgende keer niet blind maken door de marketing en ga voor een telefoon met het liefst een lichte schil. Beter nog, kies een telefoon met een bijna 'kale' Android (zoals bijv. Motorola's Moto G/X; Sony's schil schijnt ook licht te zijn) of als je een beetje slim bent installeer je een custom rom op een device van één generatie terug (je bespaart zo geld en hebt een UI met vaak een snellere respons dan de nieuwste flagship, vanwege de aanwezigheid van de vaak zware skin op de standaard winkelmodellen).

:)

[Reactie gewijzigd door 8x4 op 23 juli 2024 20:56]

Dat is bloat ware. Android mankeert van zichzelf weinig aan behalve de bugs in 5.0, maar Samsung gooit er een hoop ellende overheen, iets waar HTC overduidelijk beter in Is.
Wat betreft de TV, ik vind persoonlijk WebOS van LG heel fijn, maar ook die van Sony is heel vlot. (van Sony vind ik alleen te chaotisch/onoverzichtelijk, persoonlijke mening)
Anoniem: 634684 @Steffy1 januari 2015 09:19
Tja het bekende verhaal over Samsung en zijn touchwizz.

Ik zelf vind touchwizz vanaf de note 3 een stuk beter geworden. touchwizz op de Note 4 vind ik fijner werken en net zo snel reageren als de Nexus 6. Heel veel reviews delen deze mening ook.
De software van SamsungLink (connectie tussen de PC en de BD-F6500 Blu-Ray speler) is in ieder geval zeer matig en automatische updates op de PC van SamsungLink werken na een jaar van storingen melden nog steeds niet. Download van updates blijven na 3% of 38% hangen. Elk bedrijf heeft het met zijn software goed geregeld: updates beschikbaar en installatie (na OK) automatisch. Voor mij in ieder geval een reden om alles wat Samsung bouwt waar software in zit, zwaar te wantrouwen.
Mijn ouders kopen een samsung smart TV (herstel hebben er een besteld), ivm defecte oude 100Hz beeldbuis. Morgen ophalen hehe.
Ik heb ze de juiste richting op gewezen ;) tv wordt nu een full HD 40" lcd'tje. Groter wilden ze niet, het was 40"of heel misschien nog 42" als er geen goede 40" tevinden was.
Maar ze zullen de smartfuncties hoogstwaarschijnlijk nooit gebruiken. Of het is per ongeluk of alleen als ik het ze laat zien wat het kan en om uit te testen en om de software/firmware bij te werken.
Voor de rest .... allemaal onzin en useless shit.... zoals netflix bah, you tube wat is dat... oh dat... nee hoeft van mij allemaal niet. Dat wil ik er niet ophebben. etc.
Een "standaard" TV met (heel) goed beeld en verder geen rare poespas zoals je je bij de meeste "smart" tv's nu door je strot geduwd wordt. camera op je TV waar heb je dat voor nodig, netflix etc etc niet nodig en ze zenden de films / series die ik en mijn ouders wel zouden willen zien / volgen toch niet uit, dus weer een Niet nodig optie. You Tube ? Wil je een video zien, moet je ook een lidmaatschap betalen etc. voor de rest niet veel interessants te zien, dus ook niet nodig. 3D op de tv? Zorg eerst dat er Goede films en series in 3D zijn en dat de 3D echt 3D is en geen misselijkheid of hoofdpijn geeft. ook de brillen zijn waardeloos voor bril gebruikers.! Die schijnen alleen gemaakt te zijn voor niet bril dragers en mensen met lenzen.

IMHO tijd voor schermen met goede 3D zonder 3D-bril.!
Tijd voor Goed scherp en duidelijk beeld op de TV met mooie natuurlijke kleuren, goed mooi wit en mooi diep zwart en geen ghosting en goede details overal. (Zoals natuurlijk groen en/of details als poriën, o.a. zoals gras en huid en haar etc dus geen rare groene vlakken dat op gras moet lijken of vlakke "plastic achtige" huid. Vooral (nog steeds) bij bewegende beelden te zien op de meeste lcd schermen.)

Ik ben blij dat ik zelf jaren geleden een heel goede plasma tv gekocht heb, gras is daarop iig nog echt duidelijk gras en je ziet alle details zoals poriën etc. ook bij bewegend beeld.! De huidige plasma's zijn nog ietsjes beter geworden. Nothing beats the quality of Plasma. :P
Echt wel jammer dat lcd het van plasma gewonnen heeft. :( Goedkoop wint het weer van kwaliteit. |:(


Edit:
Gedetailleerd gras enzo is niet nodig voor dat voetbal spul, wordt hier en bij mijn ouders toch niet naar gekeken.
Nee, belangrijker voor en bij ons is dat groen, inclusief gras en bomen/struiken, goed en mooi zichtbaar is in (natuur-) films, series en/of auto-motor races en weinig tot geen ghosting.

Edit 2:
Wij hebben allebei de Humax met HDD (van Ziggo) om te kunnen kijken en meerde zenders tegelijk op te nemen. Tot nu toe heb ik dat bij geen enkele TV de optie gezien. om meerdere content op te nemen dus. Een externe HDD aansluiten op de TV.... mijn ouders zijn geen tweakers ofzo.

[Reactie gewijzigd door Vondreth op 23 juli 2024 20:56]

" You Tube ? Wil je een video zien, moet je ook een lidmaatschap betalen etc. "

Hoe kom je daar nou bij? Je kan prima video's kijken zonder account en ze zijn gratis.
Nope.... Niet alles is gratis op Youtube.
Ik probeerde laatst een paar films op te starten op youtube op mijn tv via de ps3.
Ik kreeg steeds de melding dat ik een lidmaatschap moest afsluiten, anders werdtie niet afgespeeld.
Veel andere films kan ik wel gewoon afspelen en via mijn pc ook geen probleem eigenlijk. (Al heb ik die films niet via mijn pc opgezocht om het via die weg te checken.)
Geen idee waarom vor die films wel betaald moet worden.
Ben benieuwd of samsung deze update op den duur ook gaat pushen naar smart-tv's vóór 2015..
Misschien als je een nieuwere Evolution Kit koopt

Alhoewel we dit nog zullen moeten afwachten!

Maar zou de stimulans om een EK te kopen wel vergroten als je dan ook PS TV erbij krijgt
We noemen het smart omdat alles wat met tv en smart te maken heft gebaseerd is op het internet en de apps die op je tv geinstalleerd staan, ik ben zelf denk ik 1 van de weinigen die het nooit gebruikt, echt nooit, maarja je ontkomt er gewoon niet aan. bijna alles wat je aan apps heb kan je beter op je pc (laptop) doen, stukken sneller en handiger met invoeren (toetsenbord)
Zoals iemand al eerder zei zou misschien wel leuk zijn als je er sort van pc module aan kan hangen cpu, geheugen en 250gig ssd in m.2 vorm dan heb je gelijk pc in huis...
Samsung wil langzaam de afhankelijkheid van Google afbouwen. Logisch dat ze een eigen OS ontwikkelen
Anoniem: 512552 1 januari 2015 12:26
Sinds ik een chromecast heb gebruik ik het zogenaamde smart-deel van mijn Philips TV eigenlijk nooit meer. Stukken beter want die software is ronduit slecht in mijn optiek.
Misschien is software op de TV zelf inmiddels wat achterhaald? Daarmee ben je wel erg afhankelijk van de leverancier.

Chromecast is natuurlijk van Google maar er zijn voldoende alternatieven om je TV zelf "smart" te maken. Andere dongel of htpc neerzetten.
Nadeel is dat je niet alles af kunt met de afstandsbediening van de TV maar de voordelen zijn groter denk ik.
Anoniem: 547496 1 januari 2015 13:19
Als Samsung wifi-direct uitbreid zie ik wel toekomst voor hun, mits een andere fabrikant ze niet voor is.
Kijk bijvoorbeeld een naar Sonos die zijn eigen wifi netwerk heeft, steeds meer audio-merken gaan die kant uit.
Met wifi-direct, een draadloos toetsenbord met of zonder muisintegratie en een goede nas in huis moet dat goedkomen.
Anoniem: 477666 1 januari 2015 13:04
Ben benieuwt hoe Tizen uitpakt op televisies als me kon herinneren het OS was niet popular onder smartphones

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.