Samsung toont nieuwe uhd-televisies met quantum dots

Samsung heeft op de CES in Las Vegas nieuwe uhd-televisies getoond die gebruik maken van een backlight met quantum dots. Hierdoor hebben de nieuwe uhd-modellen een hogere maximale helderheid en kunnen ze een groter kleurbereik weergeven.

De nieuwe modellen met quantum dots worden door Samsung 'suhd-televisies' genoemd. Concurrent Sony maakte al langer gebruik van een backlight met quantum dots bij de Triluminos-modellen en ook LG maakt bij sommige 2015-televisies gebruik van deze techniek. Het topmodel van Samsung, de JS9500, heeft een gebogen scherm en gebruikt een direct-led-backlight met local dimming. Samsung wilde niet kwijt hoeveel individuele zones de backlight heeft, maar vertelde dat het per schermmaat verschilt en dat het er 'honderden' zijn.

Ook het iets goedkopere, en eveneens gebogen JS9000-model maakt gebruik van quantum dots, maar is voorzien van een edge-lit-paneel. Volgens Samsung heeft bijna de helft van alle door het bedrijf verkochte uhd-televisies een gebogen scherm en de verwachting is dat het aandeel van gebogen tv's zal blijven groeien in 2015. De Koreaanse fabrikant zal ook een plat model uhdtv maken, de JS8500, met quantum dots en een edge-lit-paneel, maar direct-led met local dimming zal alleen verkrijgbaar zijn op de gekromde uhdtv's. De nieuwe modellen zullen leverbaar zijn vanaf het tweede kwartaal.

Televisies met quantum dots gebruiken blauwe leds in de backlight waarbij rood en groen licht wordt gegenereerd door een deel van het blauwe licht met behulp van een quantum-dot-film om te zetten. Hierdoor heeft de backlight een gunstiger kleurenspectrum, waardoor er kleurenfilters kunnen worden gebruikt die meer licht doorlaten. Dat heeft weer een gunstig effect op de maximale helderheid en het energieverbruik van de televisies.

Samsung vertelde dat de suhd-televisies in staat zijn om het complete dci-kleurbereik, wat gebruikt wordt in alle digitale bioscopen, weer te geven. Content die gebruik maakt van dit grotere kleurbereik is op dit moment uitsluitend beschikbaar voor bioscopen. Samsung liet echter weten dat er hard wordt gewerkt aan een manier om content met het grotere dci-kleurbereik voor consumenten beschikbaar te maken. Hoe en wanneer dit soort content beschikbaar zal zijn is nog niet duidelijk.

Samsung maakte ook bekend dat alle 2015-modellen van zijn televisies voorzien zullen zijn van het Tizen opensource-besturingssysteem, dat bij de duurdere modellen zal draaien op een niet nader genoemde octacore-soc. Dankzij twee nieuwe Evolution kits, een voor hd- en een voor uhd-modellen, zullen sommige oudere modellen kunnen worden opgewaardeerd naar 2015-specificaties inclusief het Tizen os.

Door Sim Kranenburg

Redacteur

05-01-2015 • 23:00

49 Linkedin

Lees meer

Medion introduceert gebogen 78"-uhdtv Nieuws van 31 augustus 2015
LG presenteert zeven uhd-oled-tv's Nieuws van 5 januari 2015

Reacties (49)

49
47
25
0
0
4
Wijzig sortering
Ik zou graag een keer televisie zien die meer dan 3 basis kleuren gebruikt, dit zal een stuk mooier beeld geven. De kleur van bv de helder blauwe middelandse zee zullen dan dichterbij de kleur van de werkelijkheidkomen.
Je hebt natuurlijk Sharp die vier pixels gebruikt voor sommige modellen. http://www.sharp.nl/cps/r...ttron-rgby-technology.htm
Of dit het gewenste effect behaald weet ik dan niet.

Wat ik vreemd vind aan samsung is dat ze het platte model minder maken als het gekromde model, ze snappen toch hopelijk ook dat er een zeer grootte doelgroep is die liever een platte tv heeft dan een gekromde? Dat sommige mensen de gekromde willen vanwege de marketing is prima dat is hun keuze maar ik zou wel graag willen zien dat ze de platte modellen minstens even goed houden. Dit verbaasd me oprecht.
...
Wat ik vreemd vind aan samsung is dat ze het platte model minder maken als het gekromde model, ze snappen toch hopelijk ook dat er een zeer grootte doelgroep is die liever een platte tv heeft dan een gekromde? Dat sommige mensen de gekromde willen vanwege de marketing is prima dat is hun keuze maar ik zou wel graag willen zien dat ze de platte modellen minstens even goed houden. Dit verbaasd me oprecht.
Volgens mij zijn de UE55HU8500 en UE55HU7500 (topmodellen 2014 afaik) dezelfde* tv's, alleen is de 8500 variant met gebogen scherm. Valt dus wel mee, toch?

*er zit een klein verschil tussen de modellen met beeldverwerking, waarbij de kunstmatige refresh rate minimaal afwijkt. In de showroom kon ik met het blote oog dit verschil niet waarnemen.
In het artikel staat deze passage waar ik dus mijn oordeel door kreeg:
"maar direct-led met local dimming zal alleen verkrijgbaar zijn op de gekromde uhdtv's."
Begrijpelijk. Bij de aankondiging van de 2014 modellen (in 2013) leek het ook alsof enkel de gekromde schermen het topmodel was, maar werd er "stilletjes" een platte variant geintroduceerd. Om marketing redenen (en onderbouwing prijsverschil?) werd dat toen niet zo gebracht.

Ik verwacht daarom ook dat naast het topmodel met gekromde scherm ook een vergelijkbaar model met plat scherm zal verschijnen.
Ik las laatst dat er wordt gewerkt aan tv's waarvan de kromming instelbaar is.

Dat is natuurlijk niet zo nuttig als je alleen maar recht beeld wilt. :+
Dat heeft nogal wat voeten in de aarde aangezien je dan niet alleen de TV, maar ook de opname-apparatuur aan moet passen, en dan is er nog de extra data die je moet opslaan en transporteren, dus een uitgebreider video-formaat..
Voor Sharp's uitvoering is toch ook geen extra aanpassing nodig aan de opnameapparatuur, opslag en transport, het videoformaat, etc? Dit terwijl er toch een extra gele subpixel in zit.

Als een tv extra kleurruimte biedt, moet dat wel in het bronmateriaal staan ja, zo niet dan word dit niet weergegeven. Is er een uitgebreidere kleurruimte gebruikt en kan de tv deze niet weergeven, word dit niett weergegeven. Als het bronmateriaal extra veel kleur bevat en de tv kan dit weeregeven, word dit ook gedaan. Lijkt me wel zo simpel.

Trouwens, het aantal kleuren wat een gemiddeld lcd paneel weer kan geven lijkt me nogal beperkt terwijl het materiaal meer in zich heeft, daar valt dus alleen maar wat te winnen.
Dat het beeld er beter uit ziet met een gele subpixel, wil nog niet zeggen dat het de werkelijkheid beter weergeeft, wat als ik het goed lees toch de achterliggende gedachte van de extra-kleuren-wens is van @jessevandam.

Net zoals veel mensen houden van een 'warm' geluid, waardoor radiozenders, audio-apparatuur etc. daarop worden bijgesteld, houden ze van 'warme' kleuren, waardoor TV-fabrikanten hun TV's vaak wat in die richting voor-instellen. Ik wil maar zeggen: Een realistische weergave is niet per se wat mensen een mooi beeld (of geluid) vinden. Een gele subpixel helpt vast bij het opleuken van de kleuren en ook de claim dat er een grotere kleurruimte mee te behalen is, geloof ik meteen, en zeker bij LCD schermen zal je dichter bij de kleurruimte van de opname komen, maar zonder het mee te nemen in de calibratie, kleurprofielen van de camera en tv etc. haal je er lang niet uit wat er in zit.

Overigens kun je je afvragen of het niet meer voor de hand ligt om een plasma scherm te nemen, als je een optimale kleur wil, nu ze nog te koop zijn.

Ongetwijfeld kan er nog heel wat verbeterd worden aan het gemiddelde LCD-scherm – zelfs met de huidige RGB kleuren – maar zolang schermen niet eens gekalibreerd worden, haal je nog niet het onderste uit de kan. Het ligt voor de hand dat eerst te doen.

Begrijp me goed, ook zonder aangepaste kalibratie het lijkt het me nog wel de moeite, extra kleuren: Net zoals een subwoofer je muziek met meer laagtonige details kan laten horen, dan je eerder ooit opgemerkt had op een goedkope walkman, zo kan een heftigere kleurweergave het beeld opleuken. Ik beken meteen dat ik platen soms met overdreven veel laag draai, omdat het gewoon lekker in het gehoor ligt.

Op dezelfde manier: Zolang het de werkelijkheid maar mooier maakt, zal het de gemiddelde kijker waarschijnlijk worst zijn dat de kleur feitelijk juist minder realistisch is.
Daar zijn niet meer kleuren voor nodig. Alleen "betere" kleuren. Voor wat meer achtergrond: reviews: De tv van de toekomst: wat komt er na ultra high definition?
Het heeft even geduurd.... http://www.qdvision.com/content1269 & http://www.qdvision.com/content1270 (najaar 2006 ).

Stapje voor stapje komen we steeds weer dichter bij nieuwe technologieen voor thuis; het zal ongetwijfeld een prijs vs. kwaliteit-verhaal zijn maar als dit al bijna 10 jaar duurt, hoe lang voordat de volgende stap gezet is?
Sommige technologieen liggen ook gewoon jaren lang klaar op de plank bij fabrikanten. Soms worden er zelfs volledig ontwikkelde producten compleet overgeslagen. Het wil dus absoluut niet zeggen dat het 10 jaar heeft geduurd om dit scherm te ontwikkelen. Wie weet ligt dit ontwerp al 4 jaar klaar op de plank.
Voorlopig staat de ontwikkeling ook even stil omdat ze ons eerst met gebogen schermen willen opzadelen. Daarna komen ze (Eureka!) met een plat scherm op de proppen.
Wat ik mij afvraag is wanneer we de natuur wat meer in dit opzicht gaan benaderen? Octopussen bijvoorbeeld kunnen heel snel van kleur veranderen, zelfs flitsen en camoufleren. Mischien is het totaal niet toepasbaar als tech, maar hoe tof zou dat zijn?

http://youtu.be/cgdVVU8tBTQ?t=8m1s
Offtopic;

Adembenemend!

Dankjewel voor de hartstikke mooie docu. Ook erg interessant Gelijk in mijn favorieten gezet.

Nogmaals bedankt, heeft u nog meer zulke mooie docu's?

[Reactie gewijzigd door Probook8979 op 5 januari 2015 23:32]

Nice docu inderdaad!
Ik kan momenteel je filmpje niet bekijken maar bedoelde je zoiets: http://news.discovery.com...reen-cuttlefish-color.htm ?
Er is reeds een prototype gemaakt van een paneel (met de belachelijke 'dikte' van 1 micrometer!!!) die gebruik maakt van een gelijkaardige techniek. Opnieuw blijken de schepselen der natuur ons te inspireren tot baanbrekende ontdekkingen...
Anoniem: 114278
@MAX34006 januari 2015 01:12
Schermen moesten steeds platter worden: hoe dunner hoe beter en nu is buigen plots in zodat het scherm feitelijk weer dikker wordt en meer ruimte inneemt.
Ik begrijp niet waarom ze Tizen nu willen pushen op TV's terwijl mensen liever verbinding zien met hun Android telefoon in vorm van Android TV. Nu stappen ze op een ander platform wat totaal geen aansluiting heeft.
Maar sinds wanneer verbindt een Android met een andere Android op een speciale manier? Wat is het voordeel precies? Momenteel verbinden Android telefoons ook gewoon via WiFi en Bluetooth. Als Tizen verbinding heeft via deze protocollen, snap ik de meerwaarde er niet van dat de TV Android zou zijn. Ik kan nu ook via mijn Android en iPad met mijn Samsung TV verbinden en naar casten en besturen zonder problemen.
Als ik zo naar Foto 1 kijk zeg ik: dat is een rip-off van WebOS, met 3D-ondersteuning voor de interface. Dat laatste vanwege het 'dubbel zien' van de interface.

Ik vraag me ten zeerste af of Samsung het einde de helft van 2015 gaat halen zonder een patentzaak aan hun broek als ze serieus deze interface op hun producten gaan zetten. Toen ik de thumbnails van de foto's zag dacht ik eerst echt dat er per ongeluk een LG TV bij dit artikel was geplaatst. Totdat ik me bedacht dat LG's WebOS schuine tiles heeft i.p.v. rechte zoals deze TV.

[Reactie gewijzigd door Jerrythafast op 5 januari 2015 23:25]

Beter goed gejat dan zelf bedacht :+

Alhoewel dat de WebOS van LG, hartstikke fijn werkt!

[Reactie gewijzigd door Probook8979 op 5 januari 2015 23:37]

Anoniem: 375601
6 januari 2015 08:15
Ik ben ook teleurgesteld dat Samsung zijn topmodellen alleen gebogen maakt.
Dit slaat de plank volledig mis.
Erg jammer . Was aan het kijken voor een platte 4K tv met local dimming want hij moet zo dicht mogelijk tegen de muur aan komen... :'(

[Reactie gewijzigd door randomice op 6 januari 2015 11:11]

Ik zou gewoon even wachten, waarschijnlijk komt er later ook een platte versie op de markt
id jammer..... al is de kromming weinig... kijkt na verloop van tijd normaal...
Iemand hier die deze gebogen tv's koopt? welk voordeel zou dit moeten hebben? Heb ernaar gekijken bij een kennis thuis en na 2 minuten was ik in feite al vergeten dat het gebogen was, vraag mij dan af welk nut het heeft...
Die gebogen troep komt er bij mij niet in, alleen niet omdat het geen nut zou hebben. De redenering dat je het na korte tijd niet meer ziet en dat het dan normaal kijkt en daarom geen nut heeft, is op zijn zachtst gezegd een nogal merkwaardige. Waarschijnlijk zul je op enige afstand en redelijk recht voor de tv gezeten hebben, waardoor die curve optisch wegvalt. In dat geval zou het dan toch wel heel irritant zijn als na een uur kijken je nog steeds in de gaten hebt dat je naar een gebogen scherm zit te kijken. Waar ik op afknap is het feit dat je in de huiskamer juist niet altijd recht voor de tv zit, maar ook bijvoorbeeld aan de tafel, waardoor je het beeld veel meer van de zijkant ziet. In die situatie heb je over de curve een wisselende kijkhoek die loopt van groot naar kleiner en je hebt constant het besef dat je naar een krom scherm zit te kijken, aangezien je de behuizing en de bezels van de zijkant bekijkt.
Aangezien Samsung zijn topmodellen alleen gebogen maakt, voor mij dus geen Samsung
Mee eens. Ze moeten toch proberen TV's te blijven verkopen. Dat terwijl iedereen nu wel een TV heeft die prima voldoet aan alle content die verkrijgbaar is.

De spijker op zijn kop slaan:
http://www.youtube.com/watch?v=8Oeq0VbVCEs

Het is net zoiets als met wasmiddelen. Eerst moest het in poeder vorm, toen moest het vloeibaar. Toen moest het in balletjes. En nu moet het weer in poeder vorm.

[Reactie gewijzigd door PegOpDeWeg op 6 januari 2015 13:46]

Eindelijk van dat lelijke plastic van de h serie af? Man o man wat deed dat afbreuk aan de televisies. Verder een mooie ontwikkeling
Ik zou wel eens een vergelijking willen zien tussen:

highend egdelit lcd met local dimming UHD zoals Sony KD-65X9005A
direct-led-local dimming quantumdots UHD zoals Samsung JS9500
Oled UHD zoals LG EF9500

Mijn verwachting is dan dat de quantumdots versie meer een stapje verder komt met beter beeld, maar de oled niet zal inhalen in beeldkwaliteit. En is dus weer een tussenschakel wordt, waaraan verdient moet worden om in de tussentijd de oled goedkoper is te fabriceren.

Maar ben erg nieuwsgierig wat de precieze verschillen zijn in beeldkwaliteit en of de prijsverschillen te zijn rechtvaardigen, of alleen met de juiste meetapparatuur duidelijk is waar te nemen.
Een gebogen scherm zorgt er voor dat slechts 1 persoon werkelijk ideaal gepositioneerd zit voor de TV (om dit te counteren zou men eigenlijk een bol scherm moeten maken ipv een hol scherm maar dat terzijde). Aan de ene kant proberen ze de kijkhoeken te verbeteren maar aan de andere kant gaat deze kwalijke evolutie alles teniet doen. Gebogen schermen zijn mijns inziens alleen nuttig voor computerschermen (zoals deze http://lgrombach.wordpres...-now-available-to-public/)
Oftopic;

Is een uhdtv zelfde als OLEDtv?
Oftewel is een OLEDtv alleen in 4k te krijgen?
Een uhdtv is dat alleen in fullhd of ook in 4k te verkrijgen?

Ik kom er niet, hulp zal wel handig zijn mannen.
Kort door de bocht:
uhd is hetzelfde als 4k.
Oled is een techniek waarbij de pixels zelf licht geven. Een opvolger van LCD dus, welke eventueel een led backlight heeft.
Net zo kort door de bocht ;) :

UHD is niet hetzelfde als 4K.

UHD: 3840x2160
4K: 4096x2160
Niet zo kort door de bocht:

UHD is wel degelijk 4K. 4K is niet 1 vaste resolutie maar betekent dat er in de orde van 4000 verticale lijnen in het beeld zitten. 3840 is in de orde van 4000. 4K stelt niet dat er minimaal 4000 pixels moeten zijn. De resolutie die jij aanhaalt als 4K is de 4K definitie zoals die voor video projectie in bioscopen wordt gebruikt.
UHD is wel degelijk 4K.
De term 4K wordt ten onrechte gebruikt/misbruikt voor UHD. Het is inmiddels door "spreektaal" voor hetzelfde aangenomen maar dat is het dus nog steeds niet.

De term "4K UHD" (of "UHD 4K") wordt wel gebruikt om aan te geven dat het in de buurt van 4K ligt maar het is dus niet 4K.

Zwaar irritant al die inconsistente benamingen.
Is hetzelfde als 4G wat veel hogere eisen heeft dan het "4G" of zelfs het "4G+" dat wij hier kennen.

Maar uiteindelijk worden die termen ingeburgerd door de marketing en sales afdelingen en vervolgens heeft een minder formaat dezelfde naam.
Oled staat los van je resolutie, het is een techniek ze zijn dus in full hd en in 4k te krijgen.

Uhdtv (afkorting van ultra hd tv) staat voor een tv die een 4k(ultra hd) resolutie heeft.(dus niet gebonden aan een merk oid)

[Reactie gewijzigd door sjepper op 5 januari 2015 23:38]

Waarom zie ik alleen OLEDtv's in 4k? Heb zelf geen OLEDtv gezien die bijvb fullHD is.
Check de LG 55EC930V is wel degelijk OLED en Full hd
Ooit gehoord van de tweakers pricewatch, erg handige website met allerhande filters... }:O

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee