Hoewel die 90% dekking van het kleurbereik zoals gespecificeerd in de
Rec. 2020 standaard een behoorlijke prestatie is, zeker vergeleken met de gemiddelde TV, is dit geen doorbraak. Nanosys, de grootste concurrent van QD Vision, heeft tijdens de SID Display Week 2015 begin juni samen met 3M al een scherm laten zien dat 93,7% van het Rec. 2020 kleurbereik haalt. Een jaar geleden haalden ze al 91-92% Rec. 2020 dekking.
Display Week 2015 Wrap-up3M’s 4K monitor, which achieved 93.7% of rec.2020 coverage by pairing an off-the-shelf LCD with Quantum Dot technology, was the most impressive to me among all the demos. I may be a bit biased of course, since Nanosys supplied the quantum dots for this display but it really had to be seen to be believed. Colors on the 3M display were both rich and accurate with an incredible 97.8% coverage of colors found in the Standard Object Color Spectra (SOCS) database.
We even saw a color filter materials maker talking up new blue filters that promise to push QD LCDs to over 96% coverage. Given the industry’s historical reticence to update color filter formulations this was a sure signal that there’s a lot of support for this gamut throughout the supply chain.
zie ook deze pagina van 3M
Het probleem met een hogere dekking dan zo'n 94% halen ligt zoals in de bovenstaande quote al wordt gezegd niet aan de quantum dots, maar aan de gebruikte kleurfilters in het paneel. De blauwe kleurfilters laten teveel groen door. Normaal gesproken is dat geen probleem, omdat er in standaard W-LED, B+RG LED en GB-r LED een veel minder diep groen zit (zowel qua tint als verzadiging). Maar met een backlight met een Quantum Dot Enhancement Film (QDEF) is dat een ander verhaal. Hierdoor verschuift de tint van de blauwe primair richting azuur en is deze ook minder verzadigd. Dit heeft als gevolg dat het kleurbereik krimpt, met name rond de magenta-/paarstinten en in mindere mate ook bij de azuur-, cyaan- en turquoisetinten.
Via m'n contact bij Nanonsys weet ik dat
DNP tijdens de SID Display Week 2015 kleurfilters demonstreerde volgens een nieuwe formule waarmee het mogelijk is om met de QDEF's van Nanosys / 3M rond de 96 à 97% van Rec. 2020 te halen.
Overigens ligt het grootste probleem met het kleurbereik van Rec. 2020, net zoals met veel andere aspecten van die standaard het geval is, voornamelijk bij de content. Er is naar mijn weten nog geen content die in de Rec. 2020 kleurruimte is gemasterd. Wat waarschijnlijk voor een deel ook is te wijten aan het ontbreken van referentie beeldschermen die deze kleurruimte ondersteunen. Met 4K Blu-ray komt daar in ieder geval op korte termijn nog geen verandering in. In eerste instantie zal die namelijk gebruik maken van het DCI-P3 kleurbereik. Hoewel dat een stuk groter is dan de Rec. 709 kleurruimte, komt het niet in de buurt van de Rec. 2020 kleurruimte.
Het is de vraag of dergelijke TV's hier zelf mee overweg kunnen, of dat het kleurbereik door middel van een kalibratie moet worden teruggeschroefd om te voorkomen dat kleuren oververzadigd en met verschuivingen in kleurtinten worden weergegeven.
Een ander probleem wat de adoptie van de Rec. 2020 kleurruimte in de weg zit is dat alleen beeldschermen met quantum dot technologie in de buurt komen, wat op het moment alleen met LCD gecombineerd kan worden. Nu zijn LCD TV's, in ieder geval qua potentie, de afgelopen paar jaar behoorlijk verbeterd. Onder andere door technologieën als de QDEF, maar ook door FALD backlighting (Full Array Local Dimming) waar QDEF vaak mee wordt gecombineerd. Hierbij bestaat de backlight uit zo'n 2000 LED's die afzonderlijk gedimd kunnen worden. Lokaal wordt het contrast dan nog steeds gelimiteerd door het LCD paneel zelf (dus tot maximaal zo'n 5000:1), maar tussen zones kan je een statisch simultaan contrast hebben van 650.000:1. Ondanks deze verbeteringen presteren OLED TV's op een aantal vlakken nog steeds duidelijk beter en het is dan de vraag waar de consument voor kiest.
Ik zelf verwacht dat er dan eerder voor OLED wordt gekozen, omdat veel mensen voornamelijk het contrast belangrijk vinden. Daarnaast zal de weergave op schermen met QDEF technologie door het ontbreken van de juiste content er zonder aanpassingen onnatuurlijk uitzien. Kalibreren van TV's is voor veel mensen niet weggelegd, al is het alleen al vanwege de investering in de benodigde apparatuur. Zelfs al was dat niet het geval, dan nog zouden de meeste mensen waarschijnlijk kiezen voor iets dat er meteen al goed uit ziet.