TCL betreedt begin volgend jaar Nederlandse tv-markt

Het Chinese elektronicabedrijf TCL gaat vanaf begin 2019 televisies op de Nederlandse markt uitbrengen. Het betreden van de markt maakt onderdeel uit van het TCL's streven om in de top drie van tv-fabrikanten in Europa terecht te komen.

Momenteel is TCL in Europa actief in Frankrijk, Duitsland, het VK, Spanje, Italië en Polen, maar volgend jaar komt Nederland daar dus bij, bevestigt Frederic Langin van TCL's verkoop- en marketingafdeling in Europa aan Hardware.Info. In maart liet het bedrijf al aan een klant weten dat het zijn aanwezigheid in Nederland 'de komende maanden' zou gaan versterken en inmiddels zou TCL onder andere met Ziggo om te tafel zitten over certificering.

TCL streeft ernaar zijn naamsbekendheid te vergroten en tegen 2020 de nummer drie tv-fabrikant van Europa te worden. Wereldwijd heeft TCL al die positie, met een marktaandeel van 10,9 procent volgens Statista, tegen 12,1 procent voor LG en 20,2 procent voor Samsung. Het bedrijf is in 2007 begonnen in Europa en heeft een eigen fabriek en distributiecentrum in Polen. Het hoofdkantoor staat in Parijs.

TCL start volgend jaar zijn Gen 11-productielijnen van tv-panelen, met afmetingen van 65" en 75". Tijdens de IFA 2018 in Berlijn gaat het bedrijf een 8k-tv presenteren, meldt het verder aan HWI. In de toekomst gaat het concern gebruikmaken van 'qd self emission': quantum-dot light-emitting diodes, of qleds, waarbij geen backlight meer nodig is. TCL verwacht deze techniek na 2020 in te kunnen zetten.

TCL maakt niet alleen tv's; het bezit de Palm-merknaam en brengt onder het BlackBerry-merk smartphones uit. Daarnaast maakt het onder andere koelkasten en wasmachines.

TCL slidedeck 2018 IFA
TCL slidedeck 2018 IFATCL slidedeck 2018 IFATCL slidedeck 2018 IFATCL slidedeck 2018 IFA

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-04-2018 • 13:48

89

Reacties (89)

89
87
37
7
0
21
Wijzig sortering
Helaas weer een Chinees bedrijf wat het wereldtoneel betreedt. Nu heb ik er op zich niks tegen, maar ik maak me toch zorgen om de relatief beperkte concurrentiekracht die Europa heeft tegen de 2 techreuzen VS en China. Laat staan Afrika en Zuid-Amerika die al helemaal zwak staan op dit gebied.
Hoezo beperkte concurrentiekracht? Europa is heel groot op het vlak van specialistische technologie. China heeft zich ontwikkeld tot assemblage fabriek van de wereld, maar dan wel met chips en schermen die elders gemaakt worden. De marges op TV's zijn heel dun (ongeveer net zo dun als de TVs zelf.)

Als Europa echt een kleine concurrentiekracht had, dan had je dat in je portemonnee gemerkt.
Maar China is nu niet zomaar meer de assemblagefabriek, maar ook ontwerper, verkoper en ontwikkelaar. Hoewel Europa natuurlijk niet zomaar hun concurrentiepositie kwijt is, wordt ze wel in steeds grotere mate afhankelijk van China en naburige landen voor dagelijkse electronica. Tot nu toe voornamelijk telefoons, maar de 'groten' als Huawei en Xiaomi draaien al een tijdje mee op de volledige technologiemarkt als concurrent van Google en Amazon. Veel Europese bedrijven die deze markt betreden worden ook door Chinese investeerders opgekocht. Daarop lijken we dus wel degelijk te verliezen, wat wmb niet gewenst is vanwege de toenemende cultuurverschillen in het beheer en vergaring van data.
Dat deze spullen niet in Europa gemaakt worden is imo geen probleem, het is massaproductie met kleine marges. Fabricage in Europa zou de kosten alleen maar opdrijven en brengt de Europese consument verder weinig voordelen.

Je hebt gelijk qua concurrentiekracht maar de staat van de Europese techindustrie versus die van de rest van de wereld was in de jaren 90 van vorige eeuw al een zorgenkwestie. Het zelf weer gaan bouwen van tv's lijkt me niet de goede oplossingsrichting.
Er worden heel veel tv's in Europa geassembleerd voor de bekende merken (Tsjechië/Hongarije/Turkije), deze komen echt niet allemaal uit Korea, Japan of China. Kijk maar eens op de stickers op de diverse toestellen. Ook high-end en midden-segment tv's.
Uit Turkije komen alleen budget tv's (geassembleerd door Vestel)
Klopt, maar het is wel eindassemblage, net wat genoeg is om geen importheffingen te betalen. Uiteraard produceren ze liefst zo veel mogelijk van de televisie in China. Daarom ook vooral Oosteuropese landen. Nederlandse salarissen kunnen ze in China missen als kiespijn.
Je vergeet Polen, maar belangrijker: Vestel is geen eindassemblagefabriek maar een volwaardige geïntegreerde fabrikant die zelfs LCD-panelen assembleert (mogelijk zit daar nog wel een Chinees halffabrikaat in). Niet helemaal Europa maar wel helemaal een fabrikant.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:17]

"Het bedrijf is in 2007 begonnen in Europa en heeft een eigen fabriek en distributiecentrum in Polen. Het hoofdkantoor staat in Parijs."

Misschien worden ze dus wel in EU in elkaar geschroefd?
"Het hoofdkantoor staat in Parijs"

Deze locatie is geen toeval aangezien TCL de TV-tak van het Franse Thomson heeft overgenomen.
En laat Thomson nou ook fabrieken in Polen hebben gehad... Een van die fabrieken is aan TPV overgedaan toen TCL Philips als klant verloor maar kennelijk heeft TCL er ook nog steeds over.
Volgens mij heeft Europa in de TV markt al niets meer te zoeken. De VS ook al niet echt, de top zit in Azië.

Blijkbaar is het in Europa gewoon de moeite niet om een techbedrijf te beginnen (of houden), en dat krijg je voornamelijk als je alles maar op de beurs noteerd. Dan heb je aandeelhouders en die boeit het doorgaans niet wie de eigenaar word als zij hun aandelen met dikke winst kunnen verkopen.

Als de EU echt wilt dat we wat te zeggen hebben, dan zullen ze inderdaad moeten optreden tegen overnames buiten de EU.
dat is puur de consument, als die 1000+ euro voor een 32 inch TV wil betalen... Terwijl je een chinese TV met dezelfde specs voor een euro of 300 koopt.
Voor dat prijsverschil heeft de Chinese TV al lang niet meer dezelfde specs. Ook in China moet het tegenwoordig uit de lengte of uit de breedte komen dus het verschil is kleiner (en bij 32" niet echt goed te vinden, maar dat kan aan mijn snelle onderzoekje liggen).

In de prijsklasse tussen 300 en 400 euro zitten eigenlijk geen Chinese merken als je naar de pricewatch kijkt. Philips, Samsung en LG domineren dat segment op het eerste gezicht en Panasonic en Sony kom je er ook tegen. Volgens mij alle 5 met grote kans in Europa geassembleerd, wel met wisselende hoeveelheden Chinese en Koreaanse onderdelen en samenstellingen.

Overigens kost een fatsoenlijke Europese 32" TV ook niet persé 1000 euro; Loewe begint al bij 669 euro zo te zien maar eerlijk is eerlijk, vanaf 999 euro 2 Samsungs en inderdaad wel een heleboel Loewes. Nou is de kans wel groot dat zo'n Loewe minder hard afschrijft (langer meegaat) dus je voor een TV van 1200 euro per jaar alsnog evenveel betaalt als voor een TV van 800 euro ofzo.

Als je Turkije bij Europa rekent en ook onfatsoenlijke TV's meetelt als fatsoenlijk, moet je voor de grap eens naar de low-end van de pricewatch kijken. Als ik een gok moet doen, zijn de Strong, Dyon, Thomson en Hisense uit China of omgeving, de LG uit China of Korea, maar ALLE andere 32" toestellen t/m 199 euro en een hoop toestellen t/m 303,07 euro komen bij Vestel, Turkije vandaan. Dat kun je toch moeilijk China noemen, al is er op die toestellen verder genoeg aan te merken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:17]

Weet je wel van wie Philips tv nu al een tijdje is?
Philips is helaas uitsluitend van de aandeelhouders, maar waarschijnlijk bedoel je wie en waar die toestellen maakt in opdracht van de Amsterdamse licentiehouder TP Vision. Over Philips schrijf ik hierboven "met grote kans in Europa geassembleerd". Dat klopt, namelijk bij TPV Polen of misschien bij TPV Hongarije. Dat het moederbedrijf van TPV en TP Vision in Taiwan (Hong Kong, Maagdeneilanden, Bermuda) zit, doet daar niet aan af.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:17]

Hoe wil je tv's succesvol in Europa gaan produceren met winst? Daarvoor zou je het minimumloon ernstig moeten verlagen en een soort slavenarbeid gaan toestaan en dat lijkt me helemaal niet wenselijk.
Volgens mij word Apple nog steeds als Amerikaans beschouwd maar word daarvan ook vrij weinig in de VS geproduceerd.

En volgens mij staan Samsung en LG vrij hoog op de lijst van TV aandeel in de EU.

Punt is dat alles word over genomen. Philips TV's zijn van TPV, met alleen nog een labeltje en NXP word een US bedrijf.

Waarom kunnen US btech edrijven wel zo groot blijven, en zelfs groeien (Apple en zo) maar hier niet?
Philips had dat ook makkelijk gekund, maar jaren van uitverkoop, met ongetwijfeld hulp van druk en sokpoppen van kortetermijnaandeelhouders, heeft dat effectief kunnen voorkomen.
Verbazend of niet, maar veel TV's worden wel degelijk in Europa geproduceerd. Grotendeels niet meer naar Europees ontwerp en ook niet door van oorsprong Europese bedrijven, maar toch.

Als je begint met Polen, dan heb je daar TPV dat produceert voor o.a. Sharp, Panasonic en Philips. Dan heb je de eigen fabriek van Panasonic in Tsjechië. Samsung zit ook in 1 of meer landen in Oost-Europa, waaronder mogelijk Hongarije. Hongarije heeft ook diverse andere fabrieken, mogelijk ook nog eentje van TPV. Ook in Zuid-Europa zal nog wel wat staan, maar dat heb ik niet helemaal bijgehouden (Sony Barcelona was verkocht maar produceert misschien nog wel, om maar eens iets te noemen).

Als je kijkt naar traditionele fabricage waar ook integratie van ontwerp en productie bij hoort, dan kom je op Loewe, B&O, Technisat en Metz uit, eigenlijk de enige echt oude merken die het altijd overleefd hebben. Van Metz en Technisat weet ik niet 100% zeker of ze zelf nog TV's produceren, maar ik sluit dat zeker niet uit. Verder had je in Slowakije nog een onafhankelijke TV-fabriek die o.a. voor Blaupunkt produceerde. Ik weet niet zeker of die nog bestaat, maar het zou best kunnen.

Als je een beetje rekkelijk omgaat met de Europese grenzen, ligt net in het Aziatische deel van Turkije een van de grotere wereldspelers op TV-gebied. Vestel, in Manisa. Relatief nieuw (1984) en kwalitatief niet beter dan Chinees no-name spul, maar wel een volledig geïntegreerde ontwikkelaar en fabrikant van televisies, dus hoort eigelijk bij de traditionele fabrikanten.

Allles samengevat worden er dus in Europa best veel TV's succesvol met winst geproduceerd. Zelfs als je Vestel niet mee zou rekenen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:17]

Skyworth (Metz) doet het, HiSense (Loewe) doet het, Technisat (Nordmende) doet. In hoeverre B&O nog meer is dan LG met duurdere behuizing weet ik niet. Sharp heeft zijn (Oost-)Europese TV business terug gekocht.

TPV heeft de boel in Belgie op slot gedaan.

Vestel is gevestigd in Azie. Vestel Benelux/Europa directeur vertelde mij een aantal jaren geleden trots dat Vestel zelfs Loewe TVs maakte (pre-insolvenz).
Anoniem: 636203 @Stoelpoot23 april 2018 14:47
De Chinezen maken alles voor export. Alles wat ze daar maken komt ook hier op de markt, of het moet echt heel specifiek voor de Chinese markt ontworpen zijn.

Veel Chinese merken maken troep overigens, die voor een groot deel bijdragen aan het afval en klimaat probleem op deze wereld.

Mijn insteek is dat alle producten gemaakt moeten worden om minimaal 20 jaar probleemloos mee te gaan.
Veel Chinese merken maken troep overigens, die voor een groot deel bijdragen aan het afval en klimaat probleem op deze wereld.
Ze maken weliswaar troep, maar ieder Chinees moet zn brood op tafel krijgen en het zijn er nog eens heel veel. Daarnaast krijgen ze die troep ook verkocht anders zouden het ook niet produceren. Zie bv de Action en Big bazaar die varen er goed bij.
Oké, 20 jaar geleden was mijn TV een dikke beeldbuis. Geen eens widescreen. En ik weet de resolutie niet maar meer dan 480p kan het niet geweest zijn :/
Waarschijnlijk 576i. En je hebt gelijk dat die 20 jaar geen rekening houdt met opkomst van fundamenteel nieuwe technieken. Ik denk ook niet dat je kunt stellen dat elk product 20 jaar mee moet kunnen gaan, maar langer dan op dit moment, en met vooraf gegarandeerde levensduur zou best een goed plan zijn.
Ik begrijp je volkomen maar europa heeft genoeg kansen gehad maar toch blijkt dat ze continue flink willen besparen (denk aan fabrikanten in asia etc). VS probeert nog hun bedrijven binnen de VS te houden, EU lijkt het niets te boeien als wederom een EU bedrijf wordt overgenomen..
Ze zijn er al even hoor. Ze besluiten nu alleen om ook de NL markt te bedienen.
Ze zijn al een tijdje op het wereldtoneel. Echter in NL niet , daar gaat verandering in komen. Ze zijn al nummer 3 wereldwijd en willen die positie dus ook binnen Europa krijgen.

Daarnaast zijn het goede tv's dus meer aanbod is alleen maar goed :)
Anoniem: 457607 @Stoelpoot23 april 2018 14:34
Sommige produkten zijn gewoon niet oneindig winstgevend te voeren. De TV markt is er daar een van. Waar fabrikage bij beeldbuizen nog ernstig complex was, kan nu iedere idioot een TV in elkaar zetten, een beetje kort door de bocht. En als dat zo is, zal het daar plaatsvinden waar het het goedkoopst is.

Ik zou graag wel zien dat bijv in Europa er spelers opstaan die zich richten op kwaliteit en duurzaamheid, maar helaas willen de meeste mensen maar weinig uitgeven voor een TV, dus dat gaat hem niet worden.
Ik denk dat je inderdaad veel te kort door de bocht gaat. Het klopt dat vroeger je niet zomaar afzonderlijke onderdelen zoals beeldbuizen kon afnemen. Veel fabrikanten hadden hun eigen fabrieken en produceerden alleen voor zichzelf. Nu kan je vrijwel alles los kopen of laten ontwerpen.

Maar dat is iets anders dan iets winstgevend te kunnen produceren. Het is alleen winstgevend als jij enorme grote aantallen componenten kan afnemen en de tv voor een goede prijs verkoopt. Dat is heel lastig met de bijna constante prijsdruk van Chinese fabrikanten.
Eens, en dat gaat ook niet veranderen.
Moeten we ook niet mee willen concurreren, niemand wil hier werken voor de salarissen en arbeidsomstandigheden waarmee Chinese fabrieksarbeiders het moeten doen - veeluit uitgeknepen als horigen, slapend in stapelbedden op de fabriekscompound waar iemand anders in ligt als jij staat te werken, nooit genoeg geld verdienend om verder te komen.

In plaats van concurreren zouden we misschien eens kunnen overwegen heffingen op die Chinese producten te gooien, gerelateerd aan de mate waarin werknemers uitgemolken worden.
Mwa, het gaat ook niet specifiek over TV's maar technologie in het algemeen wat in China en heel Azië in een stroomversnelling zit. Zie ook vooral de telefoonmarkt waar dit erg goed zichtbaar begint te worden.
Anoniem: 457607 @Stoelpoot23 april 2018 16:09
Dat is zeker een zorgpunt. China is meer dan aan fabriek en wordt aankomend AI leider. In Amerika wint men de wereld met software, dankzij durfinvesteringen.

Europa...tja. Europa is oudbollig, behoudend, draait iedere stuiver 10 keer om, en in de tech wereld red je het daar niet mee.
Die zijn er wel, ala loewe en b&o etc die dat doen, alleen wordt het amper verkocht. Kijk hoeveel samsung mu6100 er verkocht zijn en verkocht worden, leuke tv op papier, maar kwaliteit is echt ruk
Hoewel misschien iets meer assemblagehandelingen, zie ik niet in wat er complexer was aan het fabriceren van televisies met beeldbuizen. En dan nog heb ik vraagtekens bij je redenatie, immers hoe minder in aantal en hoe minder complex assemblagehandelingen zijn, des te minder maakt het uit waar je het doet.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:17]

Anoniem: 457607 @mae-t.net24 april 2018 00:25
Een beeldbuis is extreem complex om te fabriceren, en vereist een zeer diep specialisme wat in tientallen jaren is opgebouwd, en zomaar niet te kopieeren. Maar goed, die discussie is offtopic.

Het kan zijn dat je in het westen een fabriek neerzet met 10 medewerkers die met automatisering toch ontzettend veel produceren. Ten eerste, wat heb je dan precies in handen? Helemaal niets. Het creeert amper werkgelegenheid maar wel een hoop plaats en vervuiling.

Ten tweede, zo simpel liggen de zaken niet. Een complex apparaat heeft honderden onderdelen, waarbij nu alle toeleveranciers in China zitten. Als je een produktie probleem hebt om dat je schroef 16A3214 tekort hebt, is dat in China op de hoek. Alles clusterd daar samen, dat trek je zomaar niet uit elkaar.
Je hebt het nu opeens over het onderdeel beeldbuis versus het complete toestel LCD?

Ik had het over toestel versus toestel, maar als je het over onderdeel versus onderdeel wilt hebben, verwacht ik niet dat het fabriceren van een LCD-paneel simpeler is dan het fabriceren van een beeldbuis.

Net zoals LCD-panelen tegenwoordig uit gespecialiseerde fabrieken komen die vaak losstaan van toestelfabrieken, gold dat vroeger voor beeldbuizen. Dus ook daar geen verschil.

Verder klopt jouw voorstelling van de supply-chain kennelijk niet, want anders zou niemand televisies in Europa assembleren. Die schroefjes worden gewoon hier gemaakt.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:17]

Televisies. Trailing edge technologie, vooral focus op productiekosten. Middenin de Chinese sweet spot.
In Amerika maken ze ook geen TVs of wasmachines meer hoor.
Het grootste gevaar is xi jinping die van China nog meer een dictatuur heeft gemaakt, terwijl we allemaal de hoop hadden dat het juist meer de democratische kant op zou gaan. Wat mij betreft mag het Westen China wel wat harder aanpakken op economisch gebied.
Helaas moeten we dan ook direct erkennen dat we absurd afhankelijk zijn geworden van China en de succesvolle politieke koers van Jinping en het Chinese regime. Ik denk dat we geen moderne telefoon meer kunnen produceren zonder China.
Hoewel een begrijpelijke conclusie, omdat je informatie vnl van dit soort artikelen komt, zit je er falikant naast. De (tech)wereld is meer dan (goedkope) consumentenelektronica (met lage winstmarge). Philips, bijvoorbeeld, doet het ontzettend goed, alleen niet meer in consumentenelectronica; daarvan heeft het een groot deel afgestoten, overigens wel op een intelligente manier door een percentage te pakken op het gebruik van de merknaam(o.a. voor TV's). Philips moet het hebben van patenten, octrooien en het ontwikkelen en verkopen van medische apparatuur; Philips is toonaangevend in de medische wereld.

Hoe dan ook, Europese bedrijven moeten het hebben van innovatie, niet van het goedkoop fabriceren van reeds uitontwikkelde consumentenproducten.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 22:17]

Dat betekend echter niet dat Europa een monocultuur moet worden op dit gebied. Europa is qua consumentenproducten een bijzondere regio die, in tegenstelling tot haar concurrenten de VS en China, hard speelt op het gebied van privacy en klantbescherming. Om dit te waarborgen, denk ik dat het nodig is dat Europa ook een (niche) producent wordt voor dit soort producten. Op het smartphonegebied zijn Nokia / HMD en Wileyfox hier spelers in. Autobedrijven, wier steeds smarter worden, zijn groot in Europa. Philips is gelukkig ook nog steeds een echte Hollander (op legaal gebied iig), maar wel een lone wolf hierin vziw. Er mogen er echt wel een paar bijkomen!
Dan kan je beter over Jolla beginnen als je een goed argument wat betreft privacy in telefonie wilt hebben; dat is dan jouw telefoonmerk. Als je aan jeprivacy gehecht bent moet je ook geen Amerikaanse producten gebruiken zoals iOS en Android. Dan moet je Nokia en Wily Fox ook vergeten.

Je kan echter beter je illusies laten varen wat betreft de doorsnee consument, want die gaat voor de laagste prijs en dus voor de China telefoon, net als dat telecomleveranciers KPN en Ziggo hardware leveren van ZTE, Huawei etc. Dat houd je niet tegen, die concurrentiestijd kunnen wij nooit aan. Ik denk ook dat je veel teveel onder de indruk bent van de massaproductie van relatief eenvoudige consumentenproducten zoals telefoons en televisies. Wij Europeanen moeten het echt hebben van de hi-tech, duurzame producten en innovatie. Maak je wat dat betreft geen zorgen, wij zijn in Europa nog steeds leidend op verschillende vlakken. Denk aan de Duitse autoindustrie(Mercedes, BMW. Volkswagen en Audi hebben het grootste deel van de markt in handen), ASML hier in Nederland dat marktleider is in de halfgeleider wereld, en steppers en scanners voor chipfabricage maakt, en zo zijn er nog veel meer voorbeelden zoals bv de ontwikkeling van Quantum computers; hier in Nederlans is QuTech/QuSoft/QSc.

Om terug te komen op privacy en klantbescherming. Het is in de nabije toekomst aan de Overheid om ervoor te zorgen dat er geen backdoors in de firmware zit. Je ziet aan het recente handelsverbod dat de VS aan ZTE heeft opgelegd dat wij echt middelen hebben om privacy te waarborgen. Overigens zie je aan de eenvoud hoe de sleepwet door de 2e kamer en 1e kamer gejast werd, dat we wat dat betreft niet meer op onze overheid hoeven te rekenen.

Maar we dwalen met het aansnijden van privacy etc echt verschrikkelijk af van het onderwerp.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 22:17]

Mooie ontwikkeling! Het aantal merken wat TV's maakt is nu redelijk beperkt, helemaal als je kijkt naar de makers van de panelen (LG, Foxconn, Sharp). Een nieuwe grote speler zal zeker in het voordeel van de consument zijn!
Nu nog mijn vrouw overtuigen dat 65" en 75" niet zo heel groot is :P

[Reactie gewijzigd door chrisborst op 22 juli 2024 22:17]

Nu nog mijn vrouw overtuigen dat 65" en 75" niet zo heel groot is :P
Als 65'' en 75'' te groot is, dan woon je te klein. :)

China blijft aardig aan de weg timmeren, mede omdat de fabrieken en de kennis daar toch al huist.
Europa, ach Europa, dat doet aan uitverkoop.
Het is niet per se zo dat Europa 'aan de uitverkoop' doet. Het is ook zo dat veel consumenten vooral kijken naar de prijs. Dat weten fabrikanten en daarom zoeken ze naar de goedkoopste manier om die producten aan te bieden.

En met de huidige 4,1% werkloosheid kunnen we moeilijk volhouden dat we de banen van de Philips beeldbuisfabriek echt missen.

Natuurlijk zijn er wel degelijk negatieve effecten mogelijk als gevolg van vrijhandel. Daar moeten we, zeker bij China, echt wel scherp op zijn. De positieve zijde is echter een enorme welvaartsstijging doordat zaken als smartphones nu voor (bijna) iedereen in Nederland bereikbaar zijn.

(De negatieve gevolgen daarvan zijn oa weer overconsumptieuvervuiling)
Anoniem: 979365 @stresstak23 april 2018 16:09
tegenwoordig kopen we inderdaad een huis om onze tv heen toch :)
6,25 feet TV klinkt al minder groot misschien?
Anoniem: 457607 @chrisborst23 april 2018 14:31
"Nu nog mijn vrouw overtuigen dat 65" en 75" niet zo heel groot is"

Dit probleem is op te lossen door de hoogte in inch te pakken van de TV, in plaats van de diagonaal. Slechts X inch hoog, schat!
Alleen dan moet je hem wel in de winkel ophalen. Anders zegt ze stuur hem maar terug. Deze is te groot. :'(
Dat is helaas de darkside van de WKOA😉
Niet redelijk beperkt, wat beperkt is vindt ik de besturingssytemen, bijna alles Android, LG heeft toevallig eigen systeem....
Merken maken niets, fabrikanten wel. Het klopt inderdaad dat er veel minder fabrikanten dan merken zijn, maar het zijn er alsnog best veel als je voorbij de paar grootste kijkt. Twee grote en bekende fabrikanten die zowel toestellen als panelen maken zijn bijvoorbeeld TPV en Samsung. TPV brengt niet of nauwelijks toestellen onder eigen merk uit, Samsung tegenwoordig alles. Een heel grote speler op de Europese super-low-budget markt is Vestel. Die maken toestellen en assembleren panelen. Ik geloof dat ze die nog niet helemaal zelf maken. Ze verkopen maar heel weinig toestellen onder eigen naam.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:17]

Mooi!

Zat toevallig gisteren te kijken naar hun tv's. Maar kan wel een jaartje wachten nog!

Lees heel vaak op reddit.com/r/hometheatre dat ze TCL tv's aanraden!
En met de prijzen die ze hanteren kan het nog wel interessant zijn.

Overigens verkoopt Otto.nl ze al, prijzen zijn echt scherp, 65" 4K LED tv voor nog geen 1300 euro.
(in de Pricewatch zie ik dat ook MaxICT enkele tv's verkoopt van hun)
Probleem is dat hun US aanbod totaal verschilt van hun EU aanbod.

in de US bieden ze voor lage prijzen betere specs (fald, 120hz etc).

De EU modellen zijn dertien in een dozijn panelen.
Hmm, zal het wel goed checken tzt, maar de prijzen zijn wel netjes..
Mooi, meer concurrentie is beter! Ik heb net een 49" Hisense (ook Chinees) 4K HDR SmartTV gekocht voor een habbekrats (<400 euro), en het valt me niets tegen. Ja, als je dan een Samsung OLED gaat bekijken zie je zeker verschillen, maar TLC en Hisense zijn heerlijke bang-for-your-buck merken.

Heb ook maar meteen een Hisense wasmachine gekocht, zou TLC die ook maken? :9
Dat geloof ik best , al is het maar omdat Samsung geen Oled heeft 8-)
Right.. ik vind die marketingtermen maar ingewikkeld ;) QLED dan? En LG heeft OLED... maar het OLED paneel in veel telefoons is dan weer wel van Samsung.
Als ze een beetje kwaliteit gaan leveren kunnen ze daar best terrein winnen. Je hebt hier bijvoorbeeld Phillips die nog altijd heel groot is maar die dingen vallen volgens mij bij bosjes neer. Als ze voor soortgelijke prijzen gewoon een beetje deftige TV's gaan leveren ketsen ze dat TP Vision gewoon de markt uit.

*zowel ik als mijn broertje hebben meerdere RMA en omruilingen gehad van die doorsnee Philips ambilight modellen in de afgelopen 3 jaar.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 22:17]

Ik heb me bij mijn laatste TV vooral lopen ergeren aan de software van Philips/TP Vision. Voor de calibratie van het LCD paneel niets te klagen. Software (vooral pre-Android TV, dus de eigen stack op Linux) is veel te traag in combinatie met een low budget Mediatek SoC.

Goed op het laatst hoefde ie alleen aan/uit, Ziggo laten zien (channel up/down etc) en van input veranderen, dus wat er voor de rest nog aan functionaliteit in zat niet gezien.
TCL is hier toch al actief onder de naam Thomson? Ik heb zo’n tv staan :p
Ik heb een paar jaar geleden een 4k tcl gekocht voor weinig geld, bij de BCC .
Prima upscaling. Duidelijk beter dan 1080p. Ook het minder goede kabeltv signaal wordt prima weergegeven. Het smart gedeelte is traaaaag en wordt gewoon niet gebruikt.
Ik heb sinds vorig jaar een 4K model van TCL (u55p6046) en vooralsnog zeer tevreden van. Prijs/kwaliteit gezien is deze TV echt super. Heeft dezelfde beeldkwaliteit als modellen van €800-€1000, voordat ik deze TV had wist ik niet dat je voor €500 zo'n kwalitatief paneel kon hebben. De vraag is nu hoe lang hij het uithoudt...
Wat ik her en der lees prima tv's met een scherpe prijs.
Niet om het één of ander, maar menig TV van de bekende merkfabrikanten is na 2 jaar rijp voor de afvalbak omdat de SmartTV-functies niet meer werken. Wat dat betreft liggen er goede kansen voor een nieuwkomer.
Als de smarttv functie niet meer werkt, dan is die helemaal niet rijp voor de afvalbak, moet niet gekker worden met de gedachte van sommige tweakers, ZEKER voor een tweaker, want die gebruikt sowieso al vaak de ingebouwde functionaliteiten toch niet.
Klopt, slimme apparaten heb ik liever onder TV, toch is deze wijze van geplande veroudering onderdeel van de strategie van sommige fabrikanten.
UHD Bluray spelers doen voor veel minder geld dan een nieuw scherm alles dat de gemiddelde consument zoekt: Netflix, Youtube, USB media en voor wie ze nog heeft zelfs nog van die schijfjes... of je sluit op diezelfde HDMI poort een gaming HTPC aan natuurlijk ;)
Ervaring met het merk?
Mijn vader heeft er een staan en die doet het al 4 jaar meer dan perfect! Gekocht in Frankrijk, was een €1000; maar toen één van hun beste tv's in die maat. Heerlijke tv. Ik zou bijna stellen dat ze beter zijn dan Philips, anders ben je ook geen nr 3 wereldwijd he ;)
Beter dan Philips, dat is grappig. Voordat Philips voornamelijk zaken deed met TPV, kochten ze ook budgetmodellen in bij TCL. Die waren zelfs voor Philips te crappy destijds ;) Kan natuurlijk zijn dat TCL beter is geworden in de tussentijd, maar zo lagen de zaken een jaartje of 10 geleden.
Precies budget. Hun hogere segment is meer dan prima. Maar ja, de techniek is in die tien jaar inderdaad ook veel voorruit gegaan.
Philips toch bergaf. Tcl is ergens goed genoeg om nummer 3 wereldwijd te zijn. Dat red je niet met crappy toestellen alleen.

Wat mijn vader heeft staan was beter dan menig Samsung toestel dat toen ook daar in de winkel stond. Ook toen ik zelf iets had getweakt aan de instellingen O-) want ja in een winkel kun ze veel doen. Maar ook thuis was het een scherp/helder beeld met goede kleurweergave.
Vind ik erg mooi, ik wil een bijna smart TV, zonder te veel gedoe met redelijk beeld kwaliteit en een mooie prijsje.

Ik weet niet als het van TCL was, maar heb een review gezien van een TV die geen tuner of smart TV functionaliteit had, alleen ondersteuning voor Cast protocol en wifi verbinding. Dat is voor mij prima, als het dan net iets goedkoper wordt, ik gebruik de tuner en smart TV functionaliteit van mijn TV toch al niet.
Ik wil wel een curved 75" met 3D!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.