Samsung introduceert 2016 SUHD-lijn van televisies

Samsung heeft op de CES in Las Vegas een nieuwe serie SUHD-televisies geïntroduceerd. De nieuwe modellen zijn voorzien van een antireflectiecoating die is geïnspireerd door het oog van een nachtvlinder en voor een betere weergave van hdr is de maximale helderheid verhoogd naar 1000cd/m².

De nieuwe SUHD-televisies zijn allemaal voorzien van een 10bits uhd-beeldpaneel met een quantum dot-backlight. SUHD is de naam die Samsung aan zijn high-end uhdtv's geeft. Bij de productie is aan het milieu gedacht want de nieuwe panelen zijn geheel cadmiumvrij. Om reflecties tegen te gaan zijn de panelen nu voorzien van ultra black-technologie die omgevingslicht absorbeert op een vergelijkbare wijze als het oog van de nachtvlinder dat doet. Hierdoor, en omdat de maximale helderheid nu is verhoogd naar meer dan 1000cd/m², is het mogelijk om hdr-weer te geven in een verlichte kamer.

Alle smart-tv's van het Koreaanse merk draaien op het Tizen-besturingssyteem wat bij de 2016-versie een nieuw 'smart hub'-homescreen heeft gekregen. Samsung heeft aangekondigd dat er in 2016 via de Playstation Now-streamingdienst zo'n vijfhonderd games op haar tv's te spelen zullen zijn, maar deze dienst is voorlopig alleen in Noord Amerika en Groot Brittannië beschikbaar. Of Playstation Now dit jaar ook in andere landen beschikbaar zal komen op Samsung-tv's is nog niet bekend.

Voor 2016 is er ook en nieuwe Smart Control-remote met bewegingsdetectie die ingezet kan worden als universele afstandsbediening. Apparaten zoals set-top boxen, gameconsoles en home-cinemasystemen kunnen ermee worden bediend. Doordat de tv zelf detecteert welk merk en type apparaat is aangesloten is het niet nodig om deze functie voor gebruik te configureren.

Alle nieuwe SUHD-modellen kunnen dienen als internet-of-things-hub. Hiertoe heeft Samsung in 2014 het bedrijf SmartThings overgenomen. Er zijn inmiddels meer dan tweehonderd apparaten die compatibel zijn met SmartThings waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is om lichten te bedienen en op de tv te zien wie er voor de voordeur staat waarna de deur via de afstandsbediening van de tv ontgrendeld kan worden. Voor de volledige functionaliteit is er wel een los aan te schaffen SmartThings Extend-usb-adapter nodig.

Een bijzonder model in de nieuwe line-up is de gebogen 'bezelloze' KS9500 SUHD-tv. Volgens Samsung is de bezel 'weggelaten' zodat niets meer kan afleiden van de op het scherm vertoonde beelden. Deze ontwerpfilosofie is doorgetrokken naar de achterkant waar er geen schroeven meer zichtbaar zijn om zodoende een tv te maken die er onder elke hoek goed uitziet. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe modellen in de Benelux leverbaar zullen zijn en ook zijn er nog geen prijzen genoemd.

Samsung KS9500Samsung KS9500

Door Sim Kranenburg

05-01-2016 • 23:00

47

Reacties (47)

47
43
26
1
0
9
Wijzig sortering
Jammer om te zien dat veel van de reageerders niet inzien dat quantum dot TV's erg veelbelovend zijn. Organische LEDs (OLEDs) kunnen een mooi beeld geven, quantum dots zeker ook! Het mooie van quantum dots is dat je de kleur licht dat ze uitzenden heel precies kunt tunen door hun grootte te controleren (voorbeeldje van dezélfde quantum dots met verschillende groottes). Als je ze goed in een display verwerkt heb je niet eens een backlight nodig, aangezien de quantum dots zelf gekleurd licht uitzenden. Om mooi zwart te krijgen zet je ze dus gewoon uit (volgens mij werkt dat bij OLEDs ook zo?). Omdat je quantum dots in een oplosmiddel kunt stoppen zijn ze makkelijk te verwerken. Je kunt ze zelfs printen (25000 dpi!). Hierdoor kan de productie van displays een stuk goedkoper worden.

Wat achtergrondinfo voor de geïnteresseerden: quantum dots zijn zogenaamde halfgeleider nanokristallen. Ze danken hun naam aan het feit dat ze dusdanig klein zijn, dat elektronen (en gaten) 'quantum confinement' ondervinden (heel simpel gezegd: hoe kleiner je het doosje maakt waar een elektron in zit, des te vervelender vindt hij het). Door de quantum confinement is de grootte van de bandgap (en daarmee ook de kleur) afhankelijk van de grootte van het nanokristal. Van groot naar klein ga je de hele regenboog door: rood, oranje, geel, groen, blauw. Er wordt op dit moment heel veel onderzoek naar gedaan, omdat ze veelbelovend zijn voor toepassingen in zonnecellen, fotokatalyse, bio-imaging en dus ook TV's, ...
Quantum dot heeft zeker een toekomst en is enorm interessant maar dat neemt niet weg dat OLED op dit moment nog steeds beter is. Een analyse van displaymate tussen een Samsung QD LCD en LG OLED kwam tot de conclusie dat QD in slecht één enkele categorie won.
"The Samsung LCD TV performed the best in only one category:
Higher Brightness for Average Picture Levels greater than 25 percent. "

In mijn ogen kunnen de twee technologieën gerust naast elkaar bestaan. Het probleem is enkel dat door de hoge productiekosten van OLED veel fabrikanten de 'easy way out' nemen. Men produceert gewoon QD LCD TV's omdat die veel goedkoper zijn om te produceren en ze sneller hun investering terug verdienen (en wss hoge marges kunnen nemen terwijl de TV toch betaalbaar blijft voor de consument). En QD heeft ook goede resultaten qua beeldkwaliteit. Wat als resultaat kan hebben dat OLED mogelijk helemaal gedropt wordt enkel en alleen omdat het te kostelijk is naar de fabrikant hun goesting, en dat zou spijtig zijn. Want het is inderdaad zo dat QD verder kan (en zal) evolueren maar hetzelfde geldt ook voor OLED. En dat zou dan mogelijk niet gebeuren puur omdat fabrikanten de 'easy way out' nemen.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 22 juli 2024 16:03]

Ik hoop dat Tweakers dit ook leest en dat ze eens een vergelijkenede review doen van een tv met quantum dots vs een tv met OLED. Zo weten we direct wat de verschillen zijn.

[Reactie gewijzigd door swimmer4 op 22 juli 2024 16:03]

Er word niet gesproken over OLED in dit artikel dus ik veronderstel dat er geen OLED tv's zullen tussen zitten wat wel jammer is.
De productie daarvan hebben ze al een tijd geleden "de koelkast" ingedaan.
Dan moet je voor deze ronde bij LG zijn, met UHD OLED panelen met HDR.
Door onder andere de hoge productiekosten en de vele problemen dat men had bij de productie van OLED schermen op dat formaat (zeker voor het behalen van een bepaalde yield) heeft Samsung sinds 2013, toen het één OLED TV lanceerde, de productie van OLED TV's stilgelegd. Er waren geruchten dat Samsung mogelijk in 2016 het terug zou starten maar blijkbaar niet. OLED is beter maar QD wordt gezien de kosten van OLED als interessanter gezien, en de prestaties van QD zijn ook goed. (QD is gemiddeld ongeveer 1/3 de prijs van OLED, voor productie, als ik mij niet vergis)

LG is de enige die voor de moment OLED blijft pushen en hoop dat ze dat blijven doen.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 22 juli 2024 16:03]

Wat een domme zet van Samsung.
Ik ben die backlights en marketing truukjes om beter beeld te genereren toch wel zat aan het worden.
Ik had erg graag een OLED 4k gezien met 10-bit paneel die HDR aankon icm de gelikte interface en smart gedeeltes van Samsung :/

Ook die gebogen schermen ook :X

[Reactie gewijzigd door GeeMoney op 22 juli 2024 16:03]

Volgens marketing mannetje van Samsung heeft quantum-dot een gelijkwaardig beeld aan OLED.

http://nu.nl/gadgets/4192...antum-dot-televisies.html

Wat een grap. Waarom lukt het LG wel?
Dat bedrijf A iets kan produceren wil niet zeggen dat bedrijf B dat ook moet kunnen. Daarnaast blijf ik nog even weg van de OLED's. Ook de laatste generatie heeft nog last van inbranding zag ik bij een electronica zaak. Dat is wel jammer want beeldkwaliteit is wel indrukwekkend, en prijzen zijn al redelijk betaalbaar.
Bedrijf B (Samsung) zou gewoon patenten of OLED-panelen kunnen afnemen bij LG, maar dat doen ze niet.

Wat betreft burn-in: net als bij AMOLED-telefoon, die ook heel vaak ingebrand zijn met demo-content in winkels, geeft dit geen realistisch beeld, de kans op inbranding is klein, vergelijkbaar met plasma. Natuurlijk als 100% geen kans meer was op inbranden maar dat hoort nou eenmaal bij de techniek en zal niet snel veranderen. Onder normale gebruikers zal het slechts een enkele keer voorkomen.

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 22 juli 2024 16:03]

Natuurlijk kunnen ze het ook afnemen bij LG, maar dat wil niet zeggen dat het Samsung is gelukt om het te maken. Het blijft een LG paneel. Ik weet verder niet of LG de mogelijkheid geeft om hun patenten af te nemen. Als het al kan is het blijkbaar niet interessant genoeg voor Samsung om het doen. Daarnaast zal hun trots ook wel meespelen in deze beslissing.

Wat betreft burn in. zouden ze softwarematig iets in kunnen bouwen als ze weten na hoelang iets inbrandt dat het beeld dan iets verandert wordt of dat het desnoods in slaapstand gaat (zoals de oude dvd spelers als je te lang gepauzeerd had).
electronica zaken misbruiken de OLEDs vaak. er zit een anti-inbrandingsprogramma op elke OLED dat pas draait als je de tv uitzet. de electronica zaken halen echter de spanning van de tv, waardoor dit programma niet de kans krijgt om te draaien.

je zult er thuis dus veel minder last van hebben.
Ik heb hier al 2 jaar een LG oled; nooit ook maar iets van inbranden gezien..

Thuisgebruik verschilt wel van winkeldemos met full brightness en veelal hetzelfde stilstaande beeld :)
Dit.

Waarom gaat de rest niet inzetten op OLED? Dat OLED paneel van 4000 ballen ga ik volgend jaar wel halen.

En verder: krom scherm, HDR, UHD. Komop :')

Hoe moeilijk is het nu te raden wat de consument wil?
OLED, plat scherm, Full HD, Android TV kan, maar dan bugvrij en werkend met Kodi. Klaar, niets meer aan veranderen. En DVB-C,-T en -S ondersteuning :)
Ben het bijna met je eens, alleen...

Oled is prachtig, maar een beetje moeilijk verhaal, omdat de helderheid van deze schermen vrij snel teruglopen.

Denk ik dat de gemiddelde consument ook wel aan de 4K-tv wil en kan.
Als je wat dichter bij de tv zit is het wel prettig om een gedetailleerder beeld te zien.
Prijzen blijven ook dalen, dus dat lijkt mij geen probleem.

Ik verwacht dat er binnen een paar jaar ook geen Full HD tV´s meer te koop zijn, net als dat er op dit moment geen HD ready tv´s meer te koop zijn.

Techniek blijft zich ontwikkelen en dat hou je niet tegen. Prima toch :)

Voor mij overigens ook geen curved tv... heeft alleen maar nadelen.
Weer een hoop marketing en feature pogingen om mensen een nieuwe tv te laten kopen, terwijl het gros al een prima tv heeft. Maar hier is Samsung koning in. Zonder sarcasm vind ik dit heel goed van Samsung.

Maar als je even voorbij de hype kijkt, heb je aan puur een scherm genoeg en alle poespas eromheen is overbodig in een tv.
Weer een hoop marketing en feature pogingen om mensen een nieuwe tv te laten kopen
En wat is je punt? Elk bedrijf doet dit.
Tuurlijk, maar voor TV fabrikanten is dit ook echt de enige manier om te overleven. Eerst was het 100Hz, toen platte tv's. Beide hadden duidelijk toegevoegde waarde. Daarna 720p, de toegevoegde waarde van 1080p was al minder duidelijk, maar de marketing machine werkte wel want als je 'slechts' 720p had was je beeld niet goed.
Vervolgens Smart en daarna 3D, beide werken allang niet meer om een tv te verkopen. Nu krijg je UHD met alle varianten zoals SUHD, maar daar wil het nog niet mee lukken. HDR zou de volgende poging zijn.

Mijn punt is dat ook dit model geen toegevoegde waarde heeft voor het gros van de mensen. Leuk dat ze een ubertv maken, maar het gaat niet verkopen.
Slecht verhaal deze televisie. Oled is de toekomst en curved is zo 2014. En samsung kennende met de prijs van hun huidige toplijn zal hij ook nog eens belachelijk duur zijn.
Oled is pas de toekomst wanneer het niet meer zo snel inbrand en helderheid verliest met de tijd.
OLED brandt niet zo gauw in hoor. Geen problemen gezien bij de Samsung Galaxy's, zowel mijn S5 niet, als ooit een geleende S4.
Ik wel, mijn s6 binnen een half jaar. Merk je het op grijze achtergronden en fora staan er vol mee. Een hoop vallen het gewoon niet op.
Mijn zwager heeft een note 4 hij heeft hem destijds gebruikt ald navigatie omdat hij naar spanje reed in de auto en heeft nu de iconen ingebrand in het scherm van de navigatie het is dus wel een probleem en sl helemaal met tv's die langer aanstaan en feller zijn
Heb bijna 3 jaar een Samsung Galaxy S4, maar de helderheid is inderdaad sterk aan het afnemen.

Om de 2 jaar je dure Oled Smart-tv vervangen lijkt mij voor weinigen een optie.
Mag toch hopen dat het niet alleen maar curved schermen zijn in het betere segment. Wil best wat betalen voor kwaliteit maar dan wel een plat scherm. Hoop dat ze daarnaast de inputlag hebben weten terug te dringen.
Mag ik hopen, want gebogen tv komt er bij mij niet in. Of anders die nieuwe van Sony. Heeft wel een recht scherm.
Wel jammer dat ze dit hele HDR gaan doen zonder OLED. Geef mij maar een paneel dat écht zwart kan weergeven, ipv. een TV die veel te fel is. Na een tijd is dat gewoon niet fijn meer.
Dat curved is naar mijn mening echt gimmick. Geef mij maar een plat beeld, liefst oled. Daar zit de vernieuwing in.
Dat bezelless zal wel weer een stuk meer bezel zijn dan in die fake plaatjes hierboven.

Nope, ik wacht wel op de platte 4K OLED van LG
Met black friday een 65" Samsung UN65JS8500 gekocht. Ben er best tevreden mee, de "smart" remote (klein ding, weinig knoppen) is best wel wennen. Kan zeggen dat het SUHD beeld erg mooi is, maar niet in de buurt van zo mooi als de OLED van LG (maar goed, die was ook $2000 duurder voor 55"). Contrast en zwartwaarden is echt een wereld van verschil.

Hoop dat eventuele Tizen verbeteringen ook naar de 2015-serie komen. Tis af en toe nog een beetje buggy, heel soms loopt hij vast en er blijven maar spookfolders/bestanden op mn usb stick staan (rot cache mechanisme).

Ik hoop ook dat Samsung snel stopt met curved, of in ieder geval meer rechte varianten maakt, ik had wellicht nog wel één overwogen in de 9-serie, maar daar was alleen curved beschikbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.