Microsoft beëindigt mainstream support-periode voor Windows 7

Microsoft heeft dinsdag de mainstream support-periode voor Windows 7 afgesloten. Het OS gaat nu de fase in van extended support die tot 14 januari 2020 loopt. Windows 7-gebruikers moeten voortaan betalen voor specifieke ondersteuning en er komen geen nieuwe features uit voor het OS.

Het afsluiten van de mainstream support-periode voor Windows 7 Starter, Home Premium, Ultimate, Professional en Enterprise betekent dat Microsoft in toekomstige updates voor het besturingssysteem geen nieuwe features introduceert; in de extended support-fase, die vijf jaar loopt, zal Microsoft uitsluitend nog beveiligingsupdates voor Windows 7 uitbrengen.

Niet alleen stopt Microsoft met het uitbrengen van nieuwe features voor Windows 7, maar ook moeten gebruikers van het besturingssysteem voortaan ook gaan betalen voor bepaalde ondersteuning, waaronder ook specifieke hotfixes voor organisaties vallen, voor lekken die niet via de reguliere beveiligingsupdates gedicht worden. Microsoft zal de ondersteuning voor Windows 7 op 14 januari 2020 geheel staken.

Het OS wordt momenteel nog breed gebruikt, mede door de populariteit van het besturingssysteem binnen het bedrijfsleven en de toeloop van voormalige XP-gebruikers. Veel gebruikers zeggen deze Windows-versie, die in oktober 2009 uitkwam na het 'Vista-debacle', te waarderen om het feit dat Windows 7 geen nieuwe ModernUI- of Metro-interface biedt.

Windows 7 is officieel voor consumenten al niet meer te koop, zowel bij een nieuwe pc als los, maar het is nog wel mogelijk om voor computers waarop Windows 8 is voorgeïnstalleerd een downgrade aan te vragen naar Windows 7.

Microsoft staakt vanaf dinsdag ook de ondersteuning voor Virtual Server 2005, Systems Management Server 2003, Host Integration Server 2004, Visual FoxPro 9.0 en Windows CE 5.0. De eerstvolgende Windows-versie die met pensioen gestuurd zal worden is Windows Vista: deze krijgt op 11 april 2017 het stempel 'end-of-life'.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-01-2015 • 10:50

232 Linkedin

Lees meer

Windows 98 bestaat 15 jaar Nieuws van 25 juni 2013

Reacties (232)

232
228
94
1
0
48
Wijzig sortering
betekent dat Microsoft in toekomstige updates voor het besturingssysteem geen updates zal introduceren die nieuwe features mogelijk maakt;
Hebben ze dit eigenlijk ooit gedaan? Dat er geen service packs meer komen, ligt voor de hand, en verder kan ik me toch geen nieuwe features herinneren die zijn toegevoegd aan Win7 op patch tuesday?

[Reactie gewijzigd door Enai op 13 januari 2015 11:36]

Mijn eerste reactie was eigenlijk 'doe niet zo flauw' maar... je hebt eigenlijk wel een punt.
Wanneer is de laatste keer geweest dat ze echt features hebben geïntroduceerd voor Win 7?

Ik heb eerlijk gezegd een beetje moeite met hoe het hier gebracht word: "Naast het stoppen met het uitbrengen van nieuwe features voor Windows 7, moeten gebruikers van het besturingssysteem voortaan ook gaan betalen voor ondersteuning. Daaronder vallen ook specifieke hotfixes. Microsoft zal de ondersteuning voor Windows 7 op 14 januari 2020 geheel staken."

Dit is hun normale gang van zaken, maar je laat het klinken als een wijziging van beleid. Mainstream support stop betekent dat de gewone updater niet meer werkt, tenzij je een contract hebt met Microsoft dat extended support regelt. Hoe dat exact werkt weet ik niet, wat ik begrepen heb is Enterprise versies van Windows wel gewoon kunnen updaten tijdens deze periode.

Al moet ik wel zeggen dat ik het gevoel heb dat ze Win7 nu wel snel afknallen. Vindt het vooral bezwaarlijk dat je gedwongen word een nieuw OS te nemen (applicaties die niet meer werken, beveilgings issues etc), maar veel fabrikanten maken geen drivers voor meer dan (pak em beet) 3 jaar oude hardware voor dat OS.

Nu kun je gaan klagen van "dan moet je die ook maar updaten" maar voor mij als consument, dat spul werkt prima. Sterker nog het werkt prima op dat OS, waarom moet ik überhaupt betalen voor hetzelfde alleen omdat 8 inplaats van 7 op staat. Als programmeur zeg ik, het is logisch om mee te gaan met ontwikkeling, want daar krijg je voordelen uit, maar als je puur kijkt naar andere producten en hoe je die consumeert.
Dat zou het zelfde zijn als je zegt we hebben hier een nieuwe type auto, die is zuiniger, veiliger etc en we gaan je niet helpen als je nu problemen langs de weg staat want je had maar een nieuwe motor moeten kopen in jou auto die toevallig meer dan 3 jaar oud is.

End of life is heel normaal en het is ze goed recht, maar ik vindt het wel vrij snel.
Ik zou liever zien dat ze niet het hele OS updaten, maar dingen los trekken Windows updaten in een grafische schil, een kernel en een set basis applicaties. Laat me 1 malig betalen voor elk van die dingen en laat met gewoon op account support afnemen voor x per maand. In plaats van 380 Euro per itteratie of net wat ze DURVEN te vragen voor elke nieuwe release, laat me daadwerkelijk betalen voor wat ik gebruik.

En nee alleen een goedkopere aanbieding waarbij je betaald voor een upgrade package vindt ik niet hetzelfde, de laatste keer dat ik met die onzin bezig was geweest. Windows XP updaten naar Vista werkte de helft niet meer en koste het veel meer tijd als gewoon OS er op zetten terwijl de schijf leeg was. En dat terwijl het volgens mij alleen maar bestandjes vervangen zou hoeven zijn en referenties updaten.

Verder als ik een PC los koppel van het netwerk en geen updates hoef af te nemen, laat dat ding lekker nog een paar jaar draaien op een verouderd besturingssysteem als me dat bevalt. Zolang mensen er zich maar bewust van zijn dat als ze aan internet blijven hangen en/of nieuwe programma's willen gebruik en echt steeds betere prestaties verwachten met applicaties je zult moeten blijven vernieuwen met je spulletje ondanks dat jou handelingen niet veranderen.

</rant>

[Reactie gewijzigd door NEO256 op 13 januari 2015 11:26]

Anoniem: 382732
@NEO25613 januari 2015 11:35
Al moet ik wel zeggen dat ik het gevoel heb dat ze Win7 nu wel snel afknallen. Vindt het vooral bezwaarlijk dat je gedwongen word een nieuw OS te nemen (applicaties die niet meer werken, beveilgings issues etc), maar veel fabrikanten maken geen drivers voor meer dan (pak em beet) 3 jaar oude hardware voor dat OS.
Dat anderen hun applicaties niet geschikt houden voor Win7 ligt niet aan Microsoft.
Nu kun je gaan klagen van "dan moet je die ook maar updaten" maar voor mij als consument, dat spul werkt prima. Sterker nog het werkt prima op dat OS, waarom moet ik überhaupt betalen voor hetzelfde alleen omdat 8 inplaats van 7 op staat.
Als iets prima werkt hoef je toch geen updates/upgrades te hebben?
updates = bugfixes, gaatjes dichten... dat zou wel moeten.
upgrades = nieuwe functionaliteit ... dat is optioneel.
Huh? Als normale gebruiker krijg je volgens mij vanaf vandaag van Windows update alleen nog security patches toch?

(Doelt op Windows 7)
Dat is wat het artikel suggereert, maar zover ik weet (correct me if I'm wrong). Je krijgt geen updates meer tenzij je enterprise hebt (en dus betaald)

Dat is wat ze hier ook schrijven in het artikel:
"Naast het stoppen met het uitbrengen van nieuwe features voor Windows 7, moeten gebruikers van het besturingssysteem voortaan ook gaan betalen voor ondersteuning. Daaronder vallen ook specifieke hotfixes. Microsoft zal de ondersteuning voor Windows 7 op 14 januari 2020 geheel staken."

Daarom vindt ik het ook een beetje krom geschreven in dit artikel. Dit is niets nieuws. Dit hadden ze namelijk al jaren voor Windows XP. De overheid heeft zelfs betaald om de Extended support nog verder te verlengen. Het enige waarom het nu echt nieuws is:
  • Omdat het gebeurt, het is kut voor gebruikers
  • En dat het naar mijn mening groter nieuws omdat het relatief snel gebeurt als ik kijk hoe snel ze de afgelopen jaren ze ineens support hebben afgeschoten voor de Windows OS'en
Dat is niet waar. Alle Windows 7 gebruikers krijgen gewoon nog 5 jaar lang security updates. Ik snap niet waarom dit zo extreem verwarrend is opgeschreven.

Voor andere updates moet je betalen. (Alleen interessant voor grote bedrijven). Dit is het zelfde beleid als gevoerd is met Windows XP. Alleen hebben ze bij XP de support periode meerdere keren verlengd omdat er nog zoveel mensen gebruik van maakten.

[Reactie gewijzigd door roy-t op 13 januari 2015 11:26]

Sorry, maar dat is niet wat ik heb begrepen en ook terug lees in dit artikel.
Mainstream support eindigt. De updates stoppen voor de mainstream afnemers. Dus non corperate/enterprise gebruikers.

Dat is wat ik lees.
Hotfixjes ga je nog steeds krijgen voor W7, wat je niet meer krijgt is de nieuwste directx/ nieuwere windows media player/ nieuwe internet explorer (Wellicht .net framework ook niet meer).

Beveiligings updates ga je nog wel gewoon krijgen, dit hebben ze altijd zo door gevoerd.
Volgens mij is de text veranderd nu want ik lees het nu zo

geen nieuwe features introduceert; in de extended support-fase, die vijf jaar loopt, zal Microsoft uitsluitend nog beveiligingsupdates voor Windows 7 uitbrengen.
Duidelijk, dus Win 7 is nog prima 5 jaar te gebruiken tot 2020.
De vraag is natuurlijk of je dat wilt. Hoe je het ook draait of keert, windows 7 is verouderd. 8.1 is op alle vlakken beter, en met een klein beetje moeite is het precies zo in te stellen en mee te werken als 7, terwijl er onder de motorkap aardig is gesleuteld. Het is sneller, veiliger en beter. De vraag is dan of je nog 5 jaar wilt doorwerken met een ouder produkt.
De vraag is natuurlijk of je dat wilt. Hoe je het ook draait of keert, windows 7 is verouderd. 8.1 is op alle vlakken beter,
Geintje zeker? :?

Windows8 met zijn dinky-toy scherm met tegeltjes zit ik niet op te wachten.
Nieuwe features? Ja, 2 Internet Explorers waarvan de ene Silverlight niet ondersteund en de andere wel... Lekker handig!
Dat tegeltjes-scherm... BRRRR! Ik word er iedere keer weer akelig van.

Ik vond 7 een forse verbetering ten opzichte van XP, 8.1 is wat mij betreft een teruggang. Ik hoop dan ook dat 8 een "tussenpaus" is (zoals ME dat was, en Vista), en Windows 10 weer een fatsoenlijk besturingssysteem wordt.

Gelukkig kan ik 7 nog even houden als ik @Carlos0_0 goed begrijp. (Nu gebruik ik Windows toch alleen maar als het echt niet anders kan, Linux is al enige tijd mijn primaire systeem :) )
Dat dinkey toy scherm vol tegeltjes zit ook in Windows 7, heet daar alleen je desktop achtergrond en de tegeltjes zijn ontzichtbare vierkante blokjes. Windows 7 is op dat gebied zelfs slechter dan elk ander Windows OS sinds 95, want het mist active desktop. (fuck gadgets, active desktop was de bom) en dat is teminste een beetje terug gekomen met Windows 8(.1) in het start scherm.

2 IE's is het enige waar je mee kan komen?

Windows to go
Dual monitor support (zelf enorm blij mee, multimonitors enzo was echt om te huilen)
ISO mounten
File History, zat opzich ook in Windows 7 al, maar is enorm verbeterd.
Windows 8 is beter met USB schrijven (minder overhead over de CPU heen)
Aero 2.0 als het ware, de GUI latency is vrijwel weer terug naar hoe het was met Windows XP (Windows 7 heeft echt merkbaar latency, Vista nog erger), maar ook de desktop manager draait ten allen tijde, met of zonder hardware acceleratie. Zet Windows 7 naar basic en weg desktop manager. Wat voor hogere system load zorgt, maar ook minder zuinig op de accu.
Powershell is eindelijk een bijna volwaardig terminal alternatief.
Ribbon in explorer.
Onedrive geintergreerd (zelf wel blij mee).
MS account gesynced, zodra ik op een andere PC inlog krijg ik gewoon mijn eigen interface voor me. Van mijn taakbalk instellingen en eigen email tot wallpapers en tile layout.
UAC weer wat beter en een tikkeltje minder aggresief/vervelend.
UEFI / Secure Boot

Voor veiligheid, hier wat leesvoer over Windows 8 tegenover zijn voorgangers. Er zijn gedetaileerdere blogposts die wat dieper op de materie ingaan.
http://blogs.msdn.com/b/b...ing-you-from-malware.aspx
En hier wat 8.1 weer over 8.0 bracht (iets minder boeiend, maar toch)
http://blogs.msdn.com/b/c...found-in-windows-8-1.aspx

En wat minder boeiend,
Network stack is herschreven.
Printer model is herschreven.
Userhomes op AD netwerken worden nu automatisch encrypted. (8.1 only overigens)
De CPU tick is weg, op Windows 7 moest de CPU blijven ticken omdat anders het hele OS vast liep(NT kernel was nooit berekend dat een CPU volledig stilgezet kon worden), waardoor de CPU, in idle, meer stroom verbruikte. Windows 8 kan de CPU echt totaal stilzetten.(dit heeft nogal wat werk van MS gekost)
Userspace is nu echt los van kernelspace. Waar je in Windows 7 nog redelijk simpel je hele systeem plat krijgt vanuit userspace, dondert Windows 8 in de meeste zelfde situaties de user het OS af en komt het weer met een login scherm.(praktijk ervaring dit, nergens nog een blog post oid over terug kunnen vinden)

En dit is helemaal persoonlijk, maar ik vind de desktop GUI van Windows 8 echt vele malen beter dan Windows 7, veel schoner en leger. Meer "screen realestate". Al dat doorzichtige hoeft niet (van de taakbalk vind ik dan weer wel een leuke feature en jammer dat dat nou weer weg is met W10), lekker strak en vierkant. (hier is W10 helemaal goed mee opweg met hun bijna borderless windows)
Twee Ie's is niet het enige, zeker niet. Maar ik ga het niet allemaal benoemen, win7 is de bom en active desktop een loze feature. Tegels? De fik erin!
Active Desktop was zeker geen loze feature, het was ook niet gedropt omdat het een loze feature was. Het is om dezelfde reden gedropt als dat die Desktop Gadgets gedropt zijn.

Statische desktop, zonde van je pixels. Beter doe je er wat mee.

En of die desktop nu op de achtergrond zit of als overlay. Gnome 3 werd met zijn overlayheidness ook goed ontvangen. (ook wat minder bij sommige mensen die het luidkreels lieten weten)
Heel linux stapt over naar overlays en geen haan die kraait, want kan het zelf wel aanpassen.
Windows volgt dezelfde trend, en iedereen jankt, want ze moeten het zelf aanpassen.
Anoniem: 81755
@batjes13 januari 2015 18:12
Even voor jouw beeld: Ik walg nog immer van die eerste GNOME3 versie. Inmiddels heb ik de desktop qua 'look and feel' weer helemaal aangepast naar GNOME2.
En nee, dat aanpassen vind ik niet leuk!
Ik vind het aanpassen ook niet leuk, maar ik wist van te voren hoe Debian er OOTB uit ging zien, en ga dan ook niet moeilijk doen over dat ik het moet aanpassen om het te krijgen zoals ik prettig vind. En haalde het juist aan omdat het op Linux een hele bak meer werk is dan classicshell of start8 installeren, en meeste Linux mensen doen er totaal niet moeilijk over dat ze tijd kwijt zijn aan het personalizeren van het OS.
Anoniem: 81755
@batjes14 januari 2015 11:14
Nee. De meeste niet. En ik gun hen hun plezier van harte. Maar ik vond het wel zeer vervelend. Ik begrijp dat deze draad niet over Linux gaat, excuses hiervoor, maar ik moet het toch even kwijt. :)
Puur om efficiency had ik toch wel Gnome nodig. En daar zat ik dan te pielen en te zoeken naar 'dikke' titelbalken. Ik ben een beetje een blinde kip. En dat samen met behoefte aan productiviteit; Dat was vervelend. Leuk voor iedereen die lol heeft in het aanpassen van het uiterlijk van zijn OS. Ik heb graag zo weinig mogelijk esthetische veranderingen zodat ik niet ook nog eens mijn gereedschap moet gaan zitten aanpassen.
De desktop moet vooral geen circus zijn, maar een plek waar je snel iets kan starten. Al die actieve meuk, het mag mij gestolen worden...
Dan doe de linux-way en pas het aan :)

IMO zonde om nu nog op Windows 7 te zitten als je voor 15 euro de rest van je leven up to date kon blijven. Maar ieder zijn eigen ding.
Het herschrijven van de netwerkstack noem je minder boeiend? Dat is juist een van de weinige positieve dingen aan 8.
Het printermodel is volslagen bagger (heb op de laptop can mijn vriendin de printer al 3x opnieuw moeten installeren en de volgende keer als ze wil printen is het nog maar de vraag of het dan weer werkt).

Het feit dat Microsoft pas nu, bij de 10e versie van jun besturingssysteem daadwerkelijk de CPU volledig stil kan zetten is nier bewonderenswaardig, maar toont de brakke historie aan van eerdere versies die MS achter zich aan bleef slepen. Het werd dus hoog tijd! :)

Actice desktop is geen gemis, voor mensen die niets gven om vallende blaadjes of zemmende visjes op hun bureaublad. En eerlijk gezegd: ik heb die active desktop ellemde eigenlijk nooit begrepen: het leidt af als je op je desktop iets opzoekt, en je ziet het niet als je een prigramma full screen opent.
Ik mis daar dus niks aan :)

Dat nieuwere versies veiliger zijn dan oudere versies is logisch. Dat gebruikers niet zonder tools van derde partijen hun bureaubladen in kunnen richten niet. Net zoals er naar mijn smaak (!) er steeds meer een kinderspeelgoed-gevoel komt bij de standaard installatie.

Zoals gezegd: ik hoop dat Windows8 een (bijna standaard) "tussen-miskleun" van Microsoft was en 10 weer een serieus besturigssysteem.
Vind het zelf wel boeiend dat ze de netwerk stack herschreven hadden :) Toen ik daar achter kwam, verbaasde me een beetje. Als ik het goed had is er wel wat van de BSD code over gebleven (het is al enige tijd terug dat ik me er op inlas). IPv6 gedeelte is wel 100% homegrown MS code als ik het nog goed had. Maar ze hebben eindelijk eens dat antieke geborgte vervangen, was goed tijd.

Nieuwe printer model is inderdaad minder, naar gebruikers toe, in Windows 10 is het nog erger(denk ik), zo erg dat ik na 10 minuten de VM maar afsloot en de printer maar eens toevoegde aan mijn Debian host en zo maar het verslag uitprinte. Gewoon \\printerserver\ en connecten met die printer en het dan toevoegen, nee tuurlijk niet. Had ook geen trek om het uit te vogelen.
Op Windows 8 eigenlijk nooit met printers hoeven stoeien behalve her en der een thuis printertje en meeste deden het gewoon OOTB zonder problemen. Morgen maar eens even Windows 8 in een vm zetten daar in het netwerk en kijken. Had met W10 ook geen zin om uit te zoeken hoe ik nu wel met een netwerk printer kon connecten, debian was makkelijker.
Op een server zal het wel beter zijn, 2003 tijden waren beroerd, is met 2008 toen heel verbeterd maar nog steeds aanwezig dat de printer spooler met enige regelmaat vast loopt. 2012 heb ik dan nog geen ervaring mee.

Juist die tick stil kunnen zetten was wel benoemingswaardig, daar heeft Microsoft veel moeite in gestopt, dat werk begon al met Vista. De NT kernel was er niet op gebouwd en veelste veel was direct afhankelijk van die ticks. Halve kernel verbouwen om zo'n feature erin te krijgen vind ik zelf best netjes. Daar zit heel wat meer werk in dan die netwerk stack herschrijven.
Dat het in andere OSen al een stuk langer kon doet er niet aan af.

Ik geef zelf ook niets om bewegende GUI meuk, totaal niet. Ja window switchen/minimizen/maximizen vind ik wel handig, beetje de handeling wat visueler maken, maar goed is persoonlijk :P
Maar active desktop, ik had er mooi klein vakje met Google staan. Tweakers onder andere ook, ding update-de zichzelf elke 30min ofzo en kon zo op een news headline klikken om direct die pagina in een browser te openen. En zo had ik nog een paar sites lekker handig op de achtergrond (omgekeerde overlay). En in Windows 7 was dat ineens weg, en werd dat vervangen door resource hoggende en lelijke desktop gadgets. Lekker je CPU zichtbaar maken, alleen het visualeren van je CPU verbruik alleen koste rustig tientallen % van een cpu, vooral toen de simpele dual cores als core 2 duo...
En met Windows 8 kan ik ook info en snel te openen sites aan 'bookmarken' zonder dat ik 1 of ander lelijk menu structuur door moet of gericht moet typen + enter. Desktop is daar een stuk prettiger voor dan een start menu, maar zonder die gadgets of active desktop zo enorm zinloos, een gemis om dat wat actiever/interactiever te maken.
En Start Menu combineerd een beetje beste van zowel start menu als de desktop. Mijn desktop is nu behang geworden, ook leuk, maar dat is juist zinloze 'eyecandy'.

Ach ik vind Gnome ook een misbaksel, vooral 3, of Unity en 1 van die 2 zit op zo'n beetje elke veelgebruikte distro. Maar vind het totaal geen probleem om 3 kwartier bezig te zijn KDE te installeren, en met mij de halve Linux community doet er niet moeilijk over om 10-60min bezig te zijn om het over te zetten naar XFCE of KDE. En hou over het algemeen mijn muil dicht, want er word mij een alternatief geboden. KDE komt ook niet met Debian, en is zelfs voor de geoefende tweaker een bulk meer werk dan classicshell downloaden en instaleren.
Maar zodra men op Windows 3 handeling zelf moet uitvoeren, is het een probleem.... Beetje krom.

Buiten de persoonlijke voorkeuren(wat <5 minuten allemaal aan te passen is) is er niets slechter aan Windows 8.1 ten opzichte van Windows 7.

EDIT: oja, mouse acceleration is herschreven en kan een probleem vormen voor antieke games (9x/DOS), dat is een minpunt. En wat backwards compatibiliteit is gedropt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 13 januari 2015 18:51]

@Batjes Mooie resume. Taakbalk doorzichtig is er overigens nog altijd met Windows 10 (ik typ dit nu op een W10 machine. Laatste build 9879)
@Sake: Ik zit op build 9901 en daar is de taakbalk een vaste kleur. Denk misschien is het toch nog aan te passen, maar VM opgestart en kan alleen kleur beetje aanpassen.
@batjes:
Wat fijn dat jij Windows 8 zo weet te waarderen! Ik vind je argumenten ook helemaal niet slecht, maar jij weet net zo goed als de meesten in dit forum dat de algemene acceptatie van Windows 8, nogal ..... eh.... teleurstellend was. Naar mijn mening vooral omdat MS met grof geweld geprobeerd heeft de gebruikers het nieuwe UI door de strot te persen met een simplistisch plat UI zodat ook het miezerigste k..telefoontje het nog kan draaien.

Nu, met Windows 10 voor de deur, waar hopelijk vele fouten van Windows 8 weer recht gebreid gaan worden beëindigt MS de algemene ondersteuning van de laatste populaire Windows versie (XP werd al niet meer ondersteund)!

Dit is ook weer precies even fout en dom: gebruikers moeten aan de tegeltjes of ze nou willen of niet. Een betere marketing kun je niet bedenken voor Apple of Linux.... Op zijn minst het MS moeten wachten tot Windows 10 in de schappen ligt (bij voorkeur tot 10.1 er is). Wat MS voor interessants doet met de userspace en de kernalspace moeten ze zelf weten, maar een totale loskoppeling van de MS top en de users vind ik niet zo handig: wat mij betreft: Aero of Apple! :(
@batteries4ever:
Ik ben er van op te hoogte dat Windows 8 wat minder gewaardeerd word, misschien dat ik het daarom soms wat stevig verdedig.
Grof geweld vond ik het niet, moest ook wennen en heb tot paar maanden na 8.1 release ook met classicshell gewerkt. In de tussentijd toch start scherm wel gaan waarderen en met 8.1 waren veel minpuntjes die ik had weggewerkt. En uiteindelijk 8.1 opnieuw geinstalleerd omdat ik het gesloopt had en kwam er dik een week later achter "He, heb classicshell niet eens geinstalleerd".
Ook ik was niet zo'n fan van een kale Windows 8, en zelfs nu gebruik ik nauwelijks moderne features en is het start scherm voor mij een verbeterde desktop achtergrond :)

MS heeft ook nooit tegen gewerkt dat mensen het aanpassen, dat ze niet zelf alles OOTB meeleveren aan configurabiliteit, is imo een net wat andere discussie. Juist dat je Windows zo makkelijk kan aanpassen is 1 van de sterke punten van Windows. Ja ze hebben met Windows 8 een visie, en een sterke ook (voor sommigen te sterk dus) met waar MS heen wilt.

En als ik nu kijk naar Windows 10, gaat het erg de goede kant op, en heb er zelf momenteel niets meer op toe te voegen. Dikke randjes zijn weg en modern apps kun je gebruiken op exact dezelfde manier als een desktop app.

En met de rumors dat W10 een rolling release word, lijkt het dat Microsoft redelijk goed rekening hield met de tijdspanne die het zou duren om zo ver te komen. Windows 8 hadden ze niet over kunnen slaan, nog zo'n gat als XP-Vista kon MS zich niet veroorloven.

Zelf vind ik het van Windows 8 wel een voordeel dat je gewoon tablet apps kan draaien. De apps die ik op mijn telefoon heb, zijn er nu meestal ook voor mijn PC en dan werken ze nog hetzelfde ook. Plus WinRT is een heel stuk efficienter als Win32.

[Reactie gewijzigd door batjes op 13 januari 2015 19:28]

Sorry hoor maar de features die je noemt zijn echt de meest waardeloze features ooit... (pfffff, dat ik Windows 7 verdedig...). Ze bestonden allemaal al in een of andere vorm in de vorige Windows versies.

Windows to go
Niemand, echt niemand gebruikt dit anders dan dat het al in Windows 7 bestond: in de vorm van live recovery DVD's.

Dual monitor support (zelf enorm blij mee, multimonitors enzo was echt om te huilen)
Het enige wat veranderd is dat de taakbalk individueel in te stellen is op meerdere schermen. Iets dat al jaren kan met kleine tooltjes (vanaf XP?)

ISO mounten
Een standaard tooltje van Windows Vista bestond al jaren.

File History, zat opzich ook in Windows 7 al, maar is enorm verbeterd.
File history is juist enorm verslechterd t.o.v. shadow copies van Windows 7. Windows 7 vereist namelijk geen externe media voor backups waar file history dat wel nodig heeft. Hierdoor staat het ook standaard uit waar dit in Windows 7 standaard aan staat. Tevens weer functionaliteit uit eerdere windows versies.

Windows 8 is beter met USB schrijven (minder overhead over de CPU heen)
Is dat een feature of gewoon performance tweaking?

Aero 2.0 als het ware, de GUI latency is vrijwel weer terug naar hoe het was met Windows XP (Windows 7 heeft echt merkbaar latency, Vista nog erger), maar ook de desktop manager draait ten allen tijde, met of zonder hardware acceleratie. Zet Windows 7 naar basic en weg desktop manager. Wat voor hogere system load zorgt, maar ook minder zuinig op de accu.
True, maar ook weer een techniek uit Windows 7 die simpelweg verfijnd is.

Powershell is eindelijk een bijna volwaardig terminal alternatief.
De laatste versie van powershell is gewoon te downloaden op Windows 7.

Ribbon in explorer.
Net als het startmenu zou je dat als een positief of negatief punt kunnen noemen.

Onedrive geintergreerd (zelf wel blij mee).
Onedrive is ook te installeren in Windows 7 met precies dezelfde functionaliteit.

MS account gesynced, zodra ik op een andere PC inlog krijg ik gewoon mijn eigen interface voor me. Van mijn taakbalk instellingen en eigen email tot wallpapers en tile layout.
Eerste echte daadwerkelijke nieuwe feature. O-)

UAC weer wat beter en een tikkeltje minder aggresief/vervelend.
Finetuning van Windows 7, waar Windows 7 UAC een finetuning was van Vista.

UEFI / Secure Boot
Werkt gewoon met Windows 7.

Echte nieuwe features van Windows 8:
  • Hyper-V
  • Windows RT
  • Storage Spaces
  • Windows store
  • "hybrid boot" mode
  • native support for USB 3.0
  • printer driver architecture version 4 (NFC printing)
Uiteraard zijn er nog wel meer "kleine" features maar dit zijn de grootste. Persoonlijk ben ik nog steeds van mening dat voor bedrijven het beste Windows 7 gebruikt kan worden. In Windows 10 zit het startmenu weer dus hebben we een mooi migratiepad voor in de toekomst.
Niemand, echt niemand gebruikt dit anders dan dat het al in Windows 7 bestond: in de vorm van live recovery DVD's.
Windows to go is juist niet voor recovery, maar om je thuis Windows bv mee te nemen naar een Lanparty, zonder je hele kast mee te slepen. Of even je Windows van de zaak mee naar huis nemen om je werk thuis af te maken. Juist erg handige features.


Het enige wat veranderd is dat de taakbalk individueel in te stellen is op meerdere schermen. Iets dat al jaren kan met kleine tooltjes (vanaf XP?)
Ja en die tooltjes zijn in mijn evaring tot ver in Windows 7 levens duur echt altijd instabiele crap. Zowel de betaalde als freeware versies waren om te huilen. Liep dagelijks vast, had er moeite mee als de systemload beetje hoog was e.d.
Dat het er juist nu in zit, heb die problemen nooit meer gehad en het scheelt mij (en bijna iedereen met meer dan 1 scherm) weer crap installeren.

Een standaard tooltje van Windows Vista bestond al jaren.
Dus? Ging er om dat het onderdeel was van Windows 8 ten opzichte van Windows 7.

File history is juist enorm verslechterd t.o.v. shadow copies van Windows 7. Windows 7 vereist namelijk geen externe media voor backups waar file history dat wel nodig heeft. Hierdoor staat het ook standaard uit waar dit in Windows 7 standaard aan staat. Tevens weer functionaliteit uit eerdere windows versies.
Windows 8 ook niet, nja een andere interne schrijf dan.
En File History is juist vooral voor consumenten enorm verbeterd. Shadow Copy was op een AD netwerk gerichte oplossing. Ook is File History niet gelimiteerd aan een aantal versies.
Het is Shadow Copy V2.0 maar onder een nieuwe naam. Net als IE12 straks Spartan heet.
Ja Shadow Copy is makkelijker te gebruiken per bestand. Maar file history wat makkelijker centraal. Wel eens mee gespeeld en gebruik het zelf zelden maar File History lijkt beetje hoe Windows intern de WinSXS veel voor gebruikte nu naar het hele OS te brengen. En het is wat meer fire en forget, configureer het 1 keer en klaar. Niet per file moeite doen.

True, maar ook weer een techniek uit Windows 7 die simpelweg verfijnd is.
En Windows 7's DWM is een verfijnde versie van Vista's DWM....

s dat een feature of gewoon performance tweaking?
Feature, omdat het native is in Windows 8, en voor Windows 7 later pas bij toegevoegd is. Het werkt wat efficienter (voornamelijk minder overhead) op Windows 8 .

De laatste versie van powershell is gewoon te downloaden op Windows 7.Klopt, maar maakt het niets minder een Windows 8 feature.

Net als het startmenu zou je dat als een positief of negatief punt kunnen noemen.
Inderdaad persoonlijk, maar 1 van de weinige punten waar MS sterke statistieken voor had dankzij de ribbon menus in Office.

Onedrive is ook te installeren in Windows 7 met precies dezelfde functionaliteit.
Niet helemaal, dat syncen van settings is ook deel van de Onedrive intergratie.

Werkt gewoon met Windows 7.
Installeren op en gebruik maken van zijn 2 verschillende punten.

Hyper-V is een server feature die doorgesijbelt is naar de consumenten (nja, enterprise) versie.
Windows RT is een los staand OS.
Storage Spaces was ik vergeten :)
Windows Store niet aangedacht.
Hybrid boot was niet echt user boeiend en technisch stelt het ook weinig voor.
USB3 had ik wat beter kunnen vermelden, maar het native usb 3 support is waarom USB schrijven minder resources nodig hebben.
Printer model dat op de schop genomen was had ik al vernoemt :)

Voor bedrijven zijn er vaak weinig voordelen aan Windows 8 tegen over Windows 7. Er is ook geen dwang ofzo, Windows 7 is nog steeds een goed OS.

Voor veiligheid doet Windows 7 ook niet enorm veel onder aan Windows 8 in bedrijfs netwerken. Maar voor thuis gebruikers, ten tijde van Windows 7 raadde ik mensen nog wel eens Apple's aan, want lekker simpel en ze kunnen weinig stukmaken. Nu is het "persoonlijke keuze" of ga voor Windows 8. Windows 8 is de eerste windows die zo danig lastig te slopen is dat telefonische support niet te doen is :)
En ook al ben ik Tweaker, ook ik klikte op de steam 'foto' die de laatste tijd rond gaat (ondanks dat ik er van af wist en genoeg battle experience opgedaan heb op MSN/YIM/ICQ etc). Mijn IE doet nu vreemd, maar niet geinfecteerd (3 verschillende AV/Antimalware gebruikt voor de zekerheid en dagelang mijn systeem gemonitord, twijfelde omdat IE vaag doet sinds dien, gebruik wel weer FX als main, een herstart zal het wel fixen gok ik).
Tegenover genoeg friends die het ook alleen maar gedownload hadden op Windows 7, en zelf later ook die berichten begonnen rond te spuwen :)
Kan wezen dat het EMET was die het voorkomen heeft, maar EMET heeft geen kik gegeven en doet dat normaal wel.
Maar goed, ik waan me in een zee van veiligheid voor mijn gevoel, iets wat ik voor het eerst ervaar nu met Windows 8 (op Linux in het verleden en nog steeds ook, maar gaat om Windows 7 - 8). Met Windows 7 hadden dit soort geintjes weer veel gezeik kunnen opleveren.
Dat syncen over pc's gaat verder. Favorieten syncen ook. Zo kan je op je tablet, je geopende tabbladen van je pc thuis zien en viceversa. Onthouden wachtwoorden syncen ook naar andere apparaten. (hopelijk heeft Microsoft dat een beetje veilig geïmplementeerd)
Het opnieuw installeren van Windows 8 is dan een koud kunstje.
Alleen je MS account invullen en de rest gaat vanzelf. Je desktop apps moet je dan nog wel zelf installeren, maar hoop dat dat met Windows 10 nog verbeterd gaat worden.
Al deze kleine verbeteringen, maken Windows 8 tot een zeer prettig werkbaar systeem. Het grootste voordeel vind ik de appstore. Ondanks dat er nog niet zoveel in staat, ben ik wel blij met de Microsoft apps en de ontelbare verbeter updates die we hebben gekregen, zonder de pc opnieuw te hoeven opstarten.
Ja klopt, dat actieve tabs syncen werkt ook van Windows 8.1 > RT > WP8.1. Werkt echt soepel (kan soms 10-30sec duren voor een tab van mijn PC op mijn telefoon verschijnt, maar ach).
Zo is er nog wel een lijstje te maken met nieuwe features icm Windows RT of Windows Phone :)

Windows 10 gaat straks ook meer dat WP principe krijgen, waar echt alles een losse app is. Tot je settings aan toe. Zelf inderdaad ook tevreden met hoe de ontwikkelingen dusver gaan, ik wist van te voren ook (net als MS zelf) dat Windows 8 gewoon niet helemaal af was. (8.1 is bijna af, 10 lijkt af te worden) En dat we het moesten gaan hebben van de updates. Windows 8 nu is niet meer te vergelijken met Windows 8 RTM.

IMO hoeven desktop apps niet overgezet te worden, liever zie ik dat veel desktops juist overgezet worden naar WinRT. 9/10 programma's die ik gebruik kan met Windows 10 ook heus wel als app. Maar heeft tijd nodig, en juist zo'n sync voordeeltje kan helpen dat wat te pushen.
Ben ik het grotendeels niet met je eens.
Om te beginnen is windows 8/8.1 veel onstabieler dan windows 7sp1 Ulimate x64. iig hier op mijn systemen. Ik heb windows 8 en 8.1 er na een paar weken weer snel afgegooid en windows 7 erop gezet.
In die korte periode heb ik meer program & system crashes, hangs, niet of niet goed werkende programma's en hardware niet (goed) ondersteund dan in al die jaren dat ik windows 7 erop heb gehad.

Windows 8 met metro interface, super irritant en onhandig.
zoekfunctie moeten gebruiken om een programma op te starten waarvan je de naam niet precies (meer) kent.? Vinden jullie dat serieus beter dan eff via startmenu paar maal (2x) klikken en beetje scrollen en hebbes.!
Verplicht apps te gebruiken terwijl ik geen fullscreen programma's wil, zoals skype metro. Ik heb snel skype desktop geïnstalleerd, die versie heeft btw ook meer functies en instel mogelijkheden in vergelijking met de metro uitvoeringen.!
IMHO is de desktop UI (en om nog maar niet te spreken de metro interface) van win 8-8.1 meer een puinhoop dan die van windows 7.
Ja, idd de desktop van windows 8 is leeg omdat alles ergens op de metro interface staat. duh.

ik heb btw nooit problememn met die zogenaamde "CPU tick" gehad in W7. Als ik stop met werken aan de pc dan is het shut down en niet sleep of hibernate of whatever.
Leuk dat windows 8 dat kan, maar dat is meer een laptop, tablet of telefoon functie IMO.
userspace / kernelspace gebruikers...??? explain.
als w8 crashed dan crashete die goed, die annoying BSOD's zijn dus terug in windows 8.1.
Waar heb je het in godsnaam over. toch niet dat je user profile online staat en niet meer local? Het eerste wat ik met w8 deed is de online profile uitzetten en veranderen naar local. (zoals in w7 en alle andere windows versies.)
oh ja windows 8-8.1 en (admin) rechten.... om kort te zijn.. Waardeloos.!!! >> Ingelogged als Admin en dan nog dezelfde shit krijgen alsof je met een normal account ingelogged bent, meldingen als admin rechten nodig als je een bestand of map wilt inkijken, veranderen of deleten etc.

Nee, dan is Linux veel beter.!
Het enigste waarom ik nog windows gebruik is voor de game support , directx-11 dus. En dat is ook het enigste.
Voor mmij gaat het nu om hoe windows 10 gaat worden en hoe de (huidige nu alleen voor windows geschikte) games support in linux gaat worden.
iig moeten ook Wine (voor de windows simulatie) en OpenGl wel wat verbeterd worden en door meer programma's gebruikt gaan worden, incl. games. Of (en dat zal wel nooit gaan gebeuren) DirectX moet native in linux kunnen gaan werken.
Ben ik het grotendeels niet met je eens.
Om te beginnen is windows 8/8.1 veel onstabieler dan windows 7sp1 Ulimate x64. iig hier op mijn systemen. Ik heb windows 8 en 8.1 er na een paar weken weer snel afgegooid en windows 7 erop gezet.
In die korte periode heb ik meer program & system crashes, hangs, niet of niet goed werkende programma's en hardware niet (goed) ondersteund dan in al die jaren dat ik windows 7 erop heb gehad.

Ik ben ook wel systemen tegen gekomen waar Windows 7 stabieler op draait dan Windows 8, niet vaak, maar het gebeurt. Net zo goed systemen tegen gekomen waar Vista veel beter op draaide dan 7. Misschien dan net de pech van de hardware hebben.

Windows 8 met metro interface, super irritant en onhandig.
zoekfunctie moeten gebruiken om een programma op te starten waarvan je de naam niet precies (meer) kent.? Vinden jullie dat serieus beter dan eff via startmenu paar maal (2x) klikken en beetje scrollen en hebbes.!
Verplicht apps te gebruiken terwijl ik geen fullscreen programma's wil, zoals skype metro. Ik heb snel skype desktop geïnstalleerd, die versie heeft btw ook meer functies en instel mogelijkheden in vergelijking met de metro uitvoeringen.!
IMHO is de desktop UI (en om nog maar niet te spreken de metro interface) van win 8-8.1 meer een puinhoop dan die van windows 7.
Ja, idd de desktop van windows 8 is leeg omdat alles ergens op de metro interface staat. duh.

Zoekfunctie hoeft niet, je kan ook icoontjes op je desktop plakken, aan je taakbalk hangen of aan je start scherm hangen.
Ook waren er handige explorer tricks waarmee je via een knopje het oude structuurtje van mappen terug kreeg(maar dan wel vol scherm).
Ook is het juist een beetje onstaan omdat sinds Vista het gebruik van het start menu tot over de 90% van de gebruikers gereduceerd was tot een quicklist/uitgebreide win+r. MS heeft hier ook statistieken van die hier achter stonden.
Icoontjes kun je kleiner maken, ze hoeven niet zo groot dat je maar 5 rijtjes van 6 icoontjes/tiles ziet. Je kan ze kleiner maken dan desktop icoontjes en ipv van 1 grote kun je 8 kleine icoontjes doen. Scrollen is dan persoonlijke voorkeur.
Met meer leeg van desktop doelde ik op het weghalen van die start menu knop (zinloos, wie duwde zijn muis niet een hoek in om het te openen, menu of scherm). Dat de vensters strakker zijn, mooi vierkant ipv rond en doorzichtig. En de taakbalk zelf ziet er gewoon wat strakker en schoner uit in tegen stelling tot Windows 7. Maar nogmaals, dat is persoonlijk en aan te passen via wincustomize.com of honderd duizend andere websites.

ik heb btw nooit problememn met die zogenaamde "CPU tick" gehad in W7. Als ik stop met werken aan de pc dan is het shut down en niet sleep of hibernate of whatever.
Leuk dat windows 8 dat kan, maar dat is meer een laptop, tablet of telefoon functie IMO.

Merk je als gebruiker ook weinig van, het verschil is. Een CPU heeft ticks, een vaste rate waarop elke CPU een frequentie heeft. Deze tick is iets antieks, en Linux bv kon in de kernel deze tick al stop zetten. (Volgens mij al vele jaren zelfs) zodat als Linux 10minuten idled, de CPU ook daadwerkelijk helemaal niets uitvoert. Windows 7 zit in diezelfde 10minuten elke 10milliseconden een stroompje over de cpu heen te sturen om die tick aan de gang te houden. De NT kernel had heel wat taken vast hangen aan deze tick en dit heeft MS langzaam er uit weten te slopen. Waardoor als Windows 8 idled, de CPU ook helemaal stop gezet kan worden en net als Linux 10 minuten geen stroom gebruiken.

userspace / kernelspace gebruikers...??? explain. Als Linux gebruiker zou je dat een beetje moeten weten :P
OS draait op verschillende levels, kernel space en user space. Linux heeft dit sinds jaar en dag compleet los van elkaar hangen. Op Windows daarintegen, was dat eigenlijk 1 en dezelfde space. NT had hier wel wat scheiding in zitten, maar weinig. Met Vista is dit toentertijd enorm verbeterd. Windows 7 weer iets beter, en Windows 8 lijkt hier in 1 keer een stuk verder mee te zijn. (Heb het tijdje niet meer nagekeken maar dik jaar terug was hier zo goed als niets over te vinden). Zelf dus al wel eens mee gemaakt dat mijn fuckups een OS onderuit haalden, ik kloot er vaak mee en vind risico lopen soms wel leuk. Weet zo de handeling niet meer, volgens mij 1 of ander virus openen wat de boel vast liet lopen. Maar als ik het uitvoerde, liep het systeem dus vast en poef, moment later zat ik op het inlog scherm. Dit is iets wat ik alleen maar kende van Linux. Intresse gewekt, ik verder spelen, nog wat situaties gevonden waar hetzelfde gebeurde. En toen testen op Windows 7 (heb nog steeds een Win7 install staan... voor het geval dat) en ja hoor, BSOD. Nog steeds genoeg situaties gevonden waar je als user zonder te kloten met je drivers het OS nog plat krijgt. Maar dat lukt me op Debian ook wel. Het is naar mijn ervaring verbeterd tot (in de buurt van) Linux niveau. Maar er is (of was) echt geen hol over bekent en is gewoon praktijk/hobby ervaring.

Nee, dan is Linux veel beter.!
Het enigste waarom ik nog windows gebruik is voor de game support , directx-11 dus. En dat is ook het enigste.
Voor mmij gaat het nu om hoe windows 10 gaat worden en hoe de (huidige nu alleen voor windows geschikte) games support in linux gaat worden.
iig moeten ook Wine (voor de windows simulatie) en OpenGl wel wat verbeterd worden en door meer programma's gebruikt gaan worden, incl. games. Of (en dat zal wel nooit gaan gebeuren) DirectX moet native in linux kunnen gaan werken.

To each their own, gebruik zelf Linux ook bijna dagelijks en het is zeker een goed OS. Aantal kopzorgen en uurtjes je display driver oid fixen na een update is de laatste jaren bij Linux ook enorm verbeterd :)
Voor mij persoonlijk hou ik het bij Windows voor alledaags gebruik. 10 jaar geleden was dat nog Linux en misschien is dat over een aantal jaar weer het geval. Momenteel doet Windows het het beste qua hoeveelheid (of juist gebrek aan) random gezeik omdat er weer iets stuk gaat. (virtualbox na update bv die ineens tijdens het afsluiten zijn kernel settings ongedaan maakt....)
Haha, ik zag bijna je sarcasme niet... er is toch wel sarcasme ?
Ik heb nog gebruikers die zich afvragen waarom XP moet worden vervangen door 7. Win. 8.1 is anders, ik zelf kan het niet verteren maar je moet er al zeer hard aan sleutelen om 8 te laten lijken op 7.
Wil je nog 5 jaar op windows 7 blijven ? Ja, en als windows 10 niet meer op 7 gaat lijken, zullen ze zelfs nog extended support mogen leveren.
Nee hoor, geen sarcasme. Ik vraag me serieus af waarom sommige mensen nog 7 gebruiken als er een beter alternatief is.
Anoniem: 476703
@Visgek8213 januari 2015 16:17
Ik heb overlaatst nog mijn laptop gedowngrade van Windows 8.1 naar Windows 7 omdat ik er helemaal horendol van werd.

Windows 8 werk inderdaad sneller dan 7, daar ga ik niets van zeggen. Maar met de UI fouten die er in steken werkt het helemaal niet lekker.

Van het moeten gebruiken van third party software om basic functionaliteiten terug te krijgen tot het verbinden met Wifi.
Windows 8 is gewoon een tablet OS. Het heeft zelf niet eens een sluitknop.
Alle geluk dat dit was opgelost in Windows 8.1. Maar daar was dan weer een probleem om verbinding te maken via Ad Hoc. (Iets dat ik zo goed als elke dag gebruik)
Als je de takenbalk automatisch laat verdwijnen kan je die soms niet eens meer tevoorschijn halen. Wat geen probleem was in Windows 7.

En ik ga hier een veronderstelling maken, maar jij gebruikt Windows 8 waarschijnlijk niet hoe het bedoelt was.
Vanaf je de desktop app gebruikt is dit al het geval. Het is de bedoeling dat het start scherm je desktop is.
Ze hebben die desktop app toegevoegd om het een PC OS van te maken. Anders was het overduidelijk een tablet OS.

Al bij al, ik ben blij dat er mensen zoals jij zijn die content zijn met Windows 8. Maar ik ga liever wachten tot Windows 10 en hopen dat dat een stuk beter gaat zijn.
Als jij vind dat er een beter alternatief is. Zelf vind ik Win8 helemaal geen beter alternatief en ik ben niet de enige.
'Hard' aan sleutelen? Overdrijven is ook een vak hè. Windows Classic Shell is binnen no-time gegoogled en geïnstalleerd. Dan ziet het er precies uit als WIndows 7, alleen dan sneller. Ik heb zelf de betaalde variant (Start8) en gebruik deze op meerdere computers voor $5 USD. Prima tooltje. Die grote blokkenpuzzel van Windows 8 Metro UI hoef je allang niet meer te zien.
Toch is het niet hetzelfde. Ik vind 7 toch fijner nog dan 8 met classic shell.

Maargoed iedereen moet gebruiken wat hij zelf het beste vindt werken.
Classic Shell slechts even geprobeerd, Start8 werkt in elk geval exact zoals Windows 7 eruit zag. Je ziet echt 0,0 verschil.

Ik ben ook niet iemand van de verandering (if it ain't broken..), maar iets 'heel hard sleutelen' noemen is echt een zwaar overdreven uitspraak van iemand die geen poging doet om überhaupt ergens kennis mee te maken.

Maar ieder z'n ding. Je hebt weinig over te klagen verder, je kunt immers Windows 7 nog minimaal 5 jaar gebruiken voordat je ook geen Security updates meer ontvangt. Nieuwe functionaliteit is al in tijden niet meer toegevoegd naar mijn weten, dus dat zal je sowieso niet missen, zeker aangezien alles hetzelfde moet blijven volgens sommige is dat dus ook geen negatief puntje ;)
Volgens mij heeft 8 geen Aero en dus ook geen 'preview screens' als je hovert over een geminimaliseerde applicatie. Dat vind ik wel makkelijk zeker wanneer ik 20 Putty schermen open heb staan dan kan ik ongeveer nog zien welke ik moet hebben.

Ik vind 7 gewoon perfect, als ik het out of the box installeer hoef ik niks meer aan te passen. Waarom zou ik dan 8 installeren en Start8 toevoegen en die irritante hot corners uitschakelen etc. etc. om uiteindelijk tot hetzelfde resultaat te komen?

En geen upgrades meer ach boeiend nog 5 jaar lang security updates is voor mij goed genoeg. Ik zou niet weten wat voor upgrades ik nu nog nodig zou hebben voor Windows 7. IE en WMP heb ik toch allang vervangen door Chrome en VLC en ik ben toch niet zo'n gamer dus DirectX boeit me ook niet.

En als ik zo de preview van Windows 10 eens bekijk met die Cortana meuk en nog steeds die blokkendoos ga ik die 5 jaar zeker halen! Daarna zie ik wel weer verder, dan wellicht OSX of Linux wanneer MS niet tot inkeer komt.
Aero op Windows 8 heeft nog gewoon sneak preview hoor. Niets aan veranderd. De winkey+tab is wel verdwenen (dat 3d gehoover door je open windows heen), misschien dat je dat bedoelt?

To each their own, met Windows 7 kon ik nog een hele bulk 3rd party apps instaleren om het te 'personalizeren'. Met Windows 8 is dit zowat gehalveerd voor mij.
Persoonlijk vindt ik alles best, zolang ik maar niet gedwongen word door fabrikanten om nieuwe computers te kopen omdat zei hun OS niet door migreren, maar behandelen als een compleet 'nieuw' OS terwijl ik aan de lopende band lees over bugs en problemen die soms terug gaan tot Windows 3.11 en in al die versies een probleem is.

Ja er worden dingen verandert, maar er is zelfs geen legacy support voor oude drivers. Ik moet maar hopen dat het in Windows update zit anders kan ik mijn oude computer/laptop niet meer gebruiken. Daar gaat het me vooral over.
Ter info, zelfs veel Vista drivers werken nog op Windows 8.
Compatibility mode voor Vista of 7 aanzetten zodra je installeerd, of in sommige gevallen de ini oid aanpassen en die kernel versie nr aanpassen.
Ja en voor een nieuwe PC gaat die redenering ook prima op. Maar waarom zou ik voor mijn PC van 6 jaar oud, die nog prima werkt en destijds dan ook een aardig bedrag heeft gekost, opnieuw betalen om er Windows 8.1 op te krijgen? Vista was zo instabiel en problematisch dat ik me genoodzaakt zag om voor deze machine reeds een tweede versie aan te schaffen. Een derde vind ik er echter wat over. Uit die SSD update een jaar of twee terug heb ik uiteindelijk veel meer snelheidswinst gehaald. Neen, voor deze machine zal het bij Win 7 blijven. En tegen 2020 zal die misschien wel aan vervanging toe zijn (gamen op PC doe ik toch al lang niet meer). Maar tegen dan zitten ze weer 3 Windows versies verder. ;)
Je vergeet dat 70% (of meer) van de gebruikers, niet onder die motorkap durven omdat ze er geen kaas van hebben gegeten ;) en dan is W7 door hun nog zeer gewild ipv overstappen op een nieuwere versie
Het probleem voor mij is, dat ik oude software gebruik die niet meer gemaakt wordt, maar nog steeds geen enkele vervanger voor is en niet op Windows 8 werkt. Dan kan men wel zeggen dan moe je overstappen, maar het is ne wa ik zeg er zijn geen vervangers meer voor te krijgen en ik moet het nog dagelijks gebruiken op grafisch gebied.
Misschien een dom vraagje hoor. Maar kun je ons hier aangeven welke programma's je gebruikt waar je geen alternatieven van weet/kent?
Je weet nooit of iemand er toch een weet. ;)
Kijk even bij de bron zou ik zeggen:
http://support2.microsoft.com/gp/support-reaching-end-2nd
Belangrijkste producten die overgaan van de algemene ondersteuningsfase naar de uitgebreide ondersteuningsfase: De volgende 6 maanden zullen de volgende producten worden overgezet naar de uitgebreide ondersteuningsfase.De uitgebreide ondersteuningsfase duurt 5 jaar en bevat gratis beveiligingsupdates en betaalde hotfixes.. Tijdens de uitgebreide ondersteuningsfase accepteert Microsoft bovendien geen verzoeken voor ondersteuning op basis van ontwerpwijzigingen of nieuwe functies.
Hier staat de hele Windows 7 range bij.
Extended support heeft niets met contracten te maken. Het betekend dat je geen functionele updates meer krijgt, alleen nog maar security patches. Dat us gebruikelijk, was ook bij zo al zo.
Zie ook punt 6 op deze pagina: http://support.microsoft.com/gp/lifepolicy#C_42302

Je krijgt nog steeds security updates.

[Reactie gewijzigd door cracking cloud op 14 januari 2015 11:24]

Je heb gelijk, zie http://www.pcworld.com/ar...isnt-being-abandoned.html en de windows lifecycle support pagina: http://windows.microsoft....ndows/lifecycle#section_3

"You'll still receive those oh-so-critical security patches during extended support, meaning that while Windows 7 won't be in active development beyond next January, it won't be tossed to the wolves of the Web, either. Hotfixes will still be provided, too, assuming they're security related."

edit: typo

[Reactie gewijzigd door WizX op 14 januari 2015 11:41]

Niet handig, dan maar in de toekomst een nieuwe laptop kopen, videokaart drivers werken niet op mijn laptop met Windows 8(.1).
Geen drivers van intel/amd/nvidia te vinden dan heb je wel een hele oude laptop, anders heeft windows update geen drivers ?
Niet verkeerd bedoeld, maar 'hele oude laptop' is erg kort door de bocht. Ik heb hier een maand geleden voor iemand een nieuwe type HP laptop moeten herinstalleren en omdat de eigenares ervan een cursus volgt moest er Windows 7 worden geïnstalleerd met Microsoft Office 2007.

Resultaat; de fabrikant levert (HP) geen drivers voor Windows 7 en levert de laptop as-is met Windows 8.1. Vervolgens gezocht bij fabrikanten van de componenten en helaas, ook hier geen enkele driver voor Win7 te vinden.
Oke dat is vervelend maar niet raar. Wie gaat er vandaag de dag nog een cursus office 2007 met windows 7 volgen. Wie durft dat uberhaupt te geven.

Kijk, het is logisch dat er geen drivers van je fabrikant beschikbaar zijn als die laptop daarmee niet is geleverd. Het is wel een betere service misschien, maar ik vind niet dat je dat zomaar mag verwachten van een fabrikant. Je krijgr ook geen win95 drivers meer
Zadkine College Rotterdam misschien? En op zich is dat geen klein schooltje. Maargoed, als ik om mij heen kijk bij de kleine ondernemers dan zie ik ook daar nog steeds meer office 2007 dan een 2010 of zelfs 365.

Net zoals vele mensen de overstap van Windows XP, Vista en 7 niet naar Windows 8(.1) maken zal dit eveneens het geval zijn bij Office pakketten.
Wie gaat er vandaag de dag nog een cursus office 2007 met windows 7 volgen. Wie durft dat uberhaupt te geven.
De Extendables? :+

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 14 januari 2015 00:58]

Heb een zelfde verhaal maar dan met een Asus EEE PC. Heb Windows 7 standaard vervangen door een Ultimate en kreeg niets werkend. Geen Chipset Drives, hotkeys werkte niet, kon webcam niet gebruiken.

Dus goeie tip als iemand vraagt of je een EEE PC weer sneller kunt maken:
Geen default reinstall, zorg voor de recovery disk en wipe dat kreng terug naar originele staat en verder niet naar om kijken.

Voor mijn gevoel zijn die dingen meer embedded systemen dan een volwaardig laptop waar ik mee kan doen en laten wat ik wil.
EEE PC heb ik ook ooit 's gedaan, alvorens ik een re-install ging doen heb ik een volledige 1:1 kopie gemaakt van het geen zich er op bevond (naar USB). Vervolgens clean install gedaan en de drivers laten opzoeken op de externe device.

Vraag me niet hoe 't kon, maar hij leek toch e.e.a. te vinden.
>.< Prima, zal ik de volgende keer in overweging nemen.

Normaal doe ik dat soort dingen niet, omdat ik ook bang ben dat als er zich iets in het besturingssysteem genesteld heeft zonder dat de virus scanner het heeft gevonden dat je dat ook mee kopieert. Verslaat beetje het idee van een schone installatie.

Afgezien daarvan, prima oplossing.
Als je in windows 7 standaard opstart, gebruik dan eens software als 'doubledriver'. Deze maakt standaard een backup van de 3rd party drivers op je computer. Kopieer dit naar een pendrive en installeer de ultimate versie, In de device manager van Windows kun je dan deze drivers opnieuw gebruiken. Zonder een centje pijn.

Dit trucje werkt ook bij machines die van 7 naar 8/8.1 worden opgewaardeerd. Windows 8 doet over het algemeen niet al te moeilijk over drivers die gemaakt zijn voor Windows 7.

Wellicht ten overvloede, ga geen 32-bit en 64-bit drivers door elkaar zitten gebruiken. Het hoeft niet zo te zijn, maar de kans is dan groter dat je systeem de driver niet accepteert.
Als het Windows pro versie was, dan zou je nog Windows 7 virtueel kunnen draaien via hyper-v.
Ik heb een ati hd5165, nope drivers van AMD willen niet installeren.
Koop/piraat een programma genaamd "advanced driver updater". Scant je computer en update alles met 1 klik. Ik garandeer je dat ze alle drivers hebben. Van usb bus tot printer.
Ook al geprobeerd, vond niks, driverpack solution wel maar zoals ik steeds zeg, ze zijn er niet en die van Windows 7 zorgen voor bsod als ik ze alsnog onder Windows 8(.1) wil gebruiken.
Wanneer is de laatste keer geweest dat ze echt features hebben geïntroduceerd voor Win 7?
Kan ook zoiets zijn als backports van nieuwe Internet Explorer versies. IE11 is nog uit gekomen voor Windows 7. Kan zo zijn dat dat IE12 daar niet meer voor uit komt.

Of Windows Media player, waar ze vorige maand plots nog even de Matroska Video (MKV) ondersteuning, waar ze voor Windows 10 aan gewerkt hebben, uitbrachten voor Windows 7. Kan goed zijn dat het team daar nu geen groen licht meer voor zou krijgen.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 13 januari 2015 13:45]

Kan zo zijn, nee IS zo dat IE 12 niet meer komt.
Ik was nog niet op de hoogte dat na de eerste 'Devchannel' beta voor Windows 7 SP1 je inmiddels alleen op Windows 10 de nieuwste IE kan gebruiken. Anders heb je de cloud-dienst RemoteIE nodig: http://devchannel.modern.ie

Natuurlijk allemaal erg fijn voor web ontwikkelaars die nu dus nog jaren van IE11 kunnen genieten. /s

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 13 januari 2015 15:28]

Anoniem: 80466
@NEO25613 januari 2015 15:32
Wanneer is de laatste keer geweest dat ze echt features hebben geïntroduceerd voor Win 7?
In 2013 hebben ze nog de h.264 codec, JPEG XR en updates voor diverse grafische componenten toegeovegd waaronder zaken voor de recentste DirectX 11.x

En eind 2013 hebben ze nog IE11 voor Windows 7 geintroduceerd.

Je kan dus raden dat Windows 7 nu na het aflopen van de mainstream support geen nieuwe browser krijgt, geen nieuwe DirectX versies meer en ook niet de nieuwe h.265 codec van Microsoft die met Windows 10 gereleased zullen worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 13 januari 2015 15:35]

Als ze geen nieuwe IE uitbrengen voor Win7, gaan alleen maar meer mensen naar FF / Chrome. Ik denk dat ze zich daarmee zelf in de knie zouden schieten.
DirectX daarentegen zou een goede manier zijn om mensen te 'motiveren' een nieuw OS te kopen.
Mainstream support stop betekent dat de gewone updater niet meer werkt,
Nee, die blijft gewoon nog 5 jaar werken (zo lang gaat extended support duren) Tenzij MS net als bij XP er voor kiest de extended support te verlengen.
Nieuwe versies van Internet Explorer. Op Windows Vista kan je bijvoorbeeld maximaal IE8 draaien en zijn IE9 en IE10 niet te installeren.
Ik zit dit toch echt te lezen op Vista met IE9.
Ik meen me te herinneren dat de Windows Firewall is geïntroduceerd in Service Pack 2 voor Windows XP :)
De Windows firewall is onderdeel geweest van Windows XP rtm maar stond standaard uitgeschakeld. In SP1 werd deze automatisch ingeschakeld.

Daarbij is het zeker zo dat nieuwe functionaliteiten telkens zijn toegevoegd in Windows 2000, XP, Vista en 7. Denk hierbij voornamelijk aan de ondersteuning voor nieuwe hardwaretechnieken zoals Wifi, usb, bluetooth, sata, etc. Daarnaast diverse technieken onder water die dikwijls de beveiliging of bedrijfsfunctionaliteiten ten goede kwamen. In Windows 8 en 8.1 zie je bv. verschillen in de Store en Verkenner.

Grote, ingrijpende, functionaliteiten zijn vaak onderdeel van een heel nieuw OS. Denk dus aan de desktopmodus van Windows 10, de fast boot van Windows 8 en de geavanceerde firewall van Vista.

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 13 januari 2015 11:00]

Ik denk dat hij bedoelt het Security Center.
Windows Sp1 en 2 voegden toentertijd veel functionaliteit toe: Securitycenter, firewall ala zone alaram, IE6 met popup blocker, usb 2.0 etc.

Bij Windows 7 zijn er nooit zulke toevoegingen gedaan naar mijn weten. Bij Windows 8 in de vorm van Windows 8.1 en update 1. Dus je gaat het niet echt misse denk ik, behalve dat bugs niet meer gefixt worden.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 13 januari 2015 12:12]

Klopt. Maar voor Windows 7 is er gedurende de levensduur weinig nieuwe functionaliteit toegevoegd. Bij Windows XP was dat een heel ander verhaal, maar die ging dan ook wat langer mee voordat het werd afgeschreven door Microsoft. Met name dankzij de toch al flink vertraagde release van Windows Vista en daarna de slechte ontvangst van Vista.
Hierbij bedoeld Microsoft dus ook geen nieuwe media player meer of internet explorer, dit beschouden zij ook onder nieuwe functionaliteiten.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 13 januari 2015 11:35]

In Windows XP en vergeet niet, Windows 8.1 is 1 grote gratis update voor Windows 8.

Dus ja, ze hebben het paar keer gedaan.
Da's heel relevant voor XP en 8.1, maar in 7 is er weinig of niets toegevoegd, dus is dit niet gewoon bangmakerij?
Nee, maar ook updates voor systeem komen voor zover mij bekend niet meer uit.

Stel je voor, er is een bug met de klok, geen idee of er nu een update voor Windows 7 uitkomt om het te fixen.

(Correct me if I'm wrong)
Volgens mij alleen nog security updates inderdaad. Hoewel een klein dingetje als een bug in de klok vermoedelijk nog wel gefixed wordt, dat soort minor patches hebben ze bij XP ook nog gewoon doorgevoerd in de 'extended support' periode.
Die komen nog wel uit bigfixes tot 2020 alleen geen nieuwe features, dus denk aan internet explorer/media player/media center eventueel enzo.
Da's heel relevant voor XP en 8.1, maar in 7 is er weinig of niets toegevoegd, dus is dit niet gewoon bangmakerij?
Het is niet gebeurd, maar kon wel. En vanaf nu weet je zeker dat er geen nieuwe features meer worden uitgebracht. Alle verwachtingen omtrent support en beeindiging ervan kunnen we trouwens gewoon bij MS op de site lezen. Het is geen verassing.
Jazeker in het Windows XP tijdperk is er regelmatig nieuwe functionaliteit geweest. Bijvoorbeeld rondom het ondersteunen van WiFi netwerken is er in SP1 veel veranderd. Zo zijn er vast meer functies bijgekomen, netzoals tussen Windows 8.0 en 8.1.
Gerelateerd nieuws: nieuws: Microsoft kondigt laatste beveiligingsupdate voor Windows XP aan en als je dan kijkt wanneer XP EOL werd verklaard, zit daar bijna 10 jaar tussen.
Ook Windows update zoals wij het nu kennen is hiermee geïntroduceerd evenals de touchscreen ondersteuning.

Ik denk persoonlijk dat een hoop mensen 8/8.1 skippen en naar 10 gaan omdat die het meest op 7 lijkt.
Internet Explorer, Mediaplayer, DirectX, .NET, etc. dat soort software krijgt geen updates voor nieuw e features.
Is dat niet voor ieder OS zo? Ik draai op mijn servers Centos 6 en zou niet weten, wat daar voor nieuwe features aan zijn toegevoegd sinds de eerste release. En zelfs het verschil met Centos 5 is gering.

Een OS moet ervoor zorgen dat de programma's de hardware goed kunnen aanspreken. Echt nieuwe OS-features zitten dan ook in die hoek: 64-bits ondersteuning, touchscreen support. In de andere reacties werd DirectX genoemd, maar dat werd nog in hetzelfde jaar als Windows 95 gelanceerd. Ondersteuning voor grotere HD's en meerdere beeldschermen zijn wel duidelijke uitbreidingen van de mogelijkheden van het OS.

Touchscreen ondersteuning is wel een mooi voorbeeld. Dat was een add-on voor Windows 7: het Microsoft Touch Pack. Maar pas in Windows 8 was het een core-onderdeel van het OS. En toen volgde de verfoeide/bejubelde Modern UI.
Bij linux distros is dat anders, daar ligt de snelheid van releasen vele malen hoger. Het verschil met CentOS5.x naar 6.x was dan ook kleiner dan van Windows 7 naar 8.x. Uit de release notes:
Packages modified by CentOS:
abrt
anaconda
firefox
httpd
kabi-whitelists
kernel
luci
openssl098
plymouth
report
xulrunner
yum
(bron: http://wiki.centos.org/Ma...cd78509f0534771f05b8321ef)
Ja, verschillende features eigenlijk. Bijvoorbeeld Internet Explorer 9, 10 en 11, Microsoft Security Essentials, etc.
dat vroeg ik me ook af. hoe gaat dit er voor ons als consument uitzien.
scenario 1: het is patch dinsdag, als u deze update maand wilt ontvangen dient u bedrag x over te maken.
leuk, mag je direct niet meer bankieren als je de update om wat voor reden dan ook niet wilt.
scenario 2: per jaar tik je x af om alle patches te ontvangen.
scenario 3: specifieke belangrijke patches moeten alleen voor worden betaald.

ik vraag me ook af of MS dit beleid ineens zo mag invoeren? een patch is uiteindelijk een lapmmiddel voor een niet goed gemaakte functie. het hoort in mijn ogen dan ook bij het leveren van een deugdelijk product.
Security patches blijf je gewoon gratis krijgen. Don't worry.
Securitypatches krijg je nog steeds.
heeft iemand een link daar een aankondiging hierover? Schrik er ook van als ik opeens moet gaan bijbetalen, zeker omdat ik een oem versie van win7 home premium heb.
Short answer: ja. Long answer: vooral veel technische zaken (zoals support voor AVX en HDMI) en "improvements", wat dat ook moge zijn.

Echt grote nieuwe features heb ik in Windows 7 ook nog niet gevonden, maar dat kan er ook mee te maken hebben dat we al na drie jaar overgingen op windows 8. Vergeleken met windows XP wat drie keer zo lang mee ging kun je dan ook minder toevoegingen verwachten.
Te weten dat ik op ons bedrijf sinds 2 maand een laptop heb met Win7 en de uitrol van Win7 (en uitfasering van xp) nog volop aan de gang is.
en verder kan ik me toch geen nieuwe features herinneren die zijn toegevoegd aan Win7 op patch tuesday?

Internet Explorer 10 en 11 bijvoorbeeld zijn via Windows Update aangeboden. Dat zijn twee grote maar ook diverse applicatie updates zijn er gekomen.

Het aantal nieuwe features neemt doorgaans wel af nadat er een nieuwe Windows komt. Ofwel in 2012 toen Windows 8 kwam daalde de ontwikkelingen in 7 natuurlijk wel logischerwijs. Vandaar dat je waarschijnlijk weinig recente functionele updates kunt herrineren.

Maar er bleven toch veel onderhuidse wijzigingen komen. O.a. de TLS/SSL bibliotheek kreeg in november 2014 nog een functionele upgrade. Ook support voor nieuwe hardware vereist vaak aanpassingen naast drivers. Denk aan nieuwe WiFi en USB standaarden etc.
Zonde, Windows 8 komt er bij mij niet in. Sowieso ben ik geen Windows gebruiker, maar voor games / LAN-parties heb ik nog wel een Windows 7 licentie. Ik wacht sowieso wat Windows 10 gaat brengen, kijken of ze daar al weer meer op een consistente interface geschikt voor desktops zijn uitgekomen.

Maar aan de andere kant, als ik het zo lees worden beveiligingsproblemen dus nog wél opgelost de komende 5 jaar, en op nieuwe features zit ik toch niet te wachten dus maakt het weinig uit.
Vanwaar de afkeer tegen Windows 8? De modern UI interface?
Ik gebruik Windows 8 nu een paar jaar en zeker met de laatste updates + een start menu app heb ik geen last van de modern UI. En in de desktop mode zijn veel verbeteringen tov Windows 7.
De Modern UI interface deels inderdaad. Nu kun je die deels vermijden door in desktop modus op te starten sinds Windows 8.1, maar dan nog krijg je regelmatig een inconsistence gebruikersinterface omdat Microsoft voor Windows 8 op twee paarden heeft gewed en diverse onderdelen wél omgezet heeft naar Modern UI en sommige onderdelen niet. En sommige onderdelen zijn in beide omgevingen beschikbaar. Als je een programma opent is het dus maar de vraag of je een desktop-app krijgt of dat je toch naar de Modern UI interface teruggeduwd wordt.

Ik ben geen fan van Modern UI, maar ik kan een overstap naar een andere UI respecteren. Microsoft zit er echter tussenin en dat vernaggelt de UX dermate dat ik er niets in zie.

Verbeteringen tov Windows 7 zie ik niet. Beveiliging van Windows 7 is dik in orde en verder gebruik ik het, als gezegd, alleen voor games en soms het noodzakelijke werken met Windows-only software. Voor de rest zit ik op Linux. In deze use-case biedt Windows 8 mij dus feitelijk géén voordelen en wel een aantal nadelen.
Ik ben het hier erg mee eens. Sinds een paar weken geleden heb ik Windows 8.1 draaien en ondanks een startmenu app kom ik voor sommige dingen ineens in een Modern UI app terecht wat ik vreselijk irritant en lelijk vind. Zolang je alles in "normale" desktop apps doet is er niks aan de hand maar het wordt een ratjetoe als je soms even in een Modern UI app komt te zitten.

Mijn redenen voor overstappen: Sneller booten & nieuwe DirectX en betere performance voor sommige games die ik speel. Die punten wel zijn waargemaakt overigens :)
Mijn redenen voor overstappen: Sneller booten & nieuwe DirectX en betere performance voor sommige games die ik speel. Die punten wel zijn waargemaakt overigens :)
Sneller booten zou kunnen, het grootste deel van mijn bootproces gaat echter op aan de bizar lange tijd die mijn BIOS nodig heeft om de controle over te dragen aan de bootloader. En die tijd besteedt ik over het algemeen toch al aan het halen van een bakje koffie of een biertje, dus of het daarna nog 5 of 15 seconden duurt maakt mij weinig uit.

Performance zou ook beter kunnen zijn maar ik speel niet de nieuwste games en op LAN-parties is mijn PC, ondanks dat hij inmiddels alweer 4 jaar oud is, bij de snelst aanwezige machines, dus ook daar heb ik weinig voordeel te behalen.

Dan blijft er voor mij dus eigenlijk alleen UX over, en die is voor mij op Windows 7 gewoon beter, in plaats van de ratjetoe die jij ook omschrijft :)
Eigenlijk zijn er twee voorbeelden die boegbeeld zijn van het totale falen van windows 8: de metro rekenmachine (oftewel, de rekenmachine voor blinden) en de manier waarop het control panel werkt (in twee delen: metro-deel en normaal deel, waarbij ze deels overlap hebben, deels zeer vergelijkbare functies (maar net anders) en nog meer ergernissen)... Windows 10 lijkt dezelfde problemen te hebben, maar dat is nog slechts een tech preview.
Windows 10 zou toch juist de desktop terugbrengen?
win + x voor al uw zorgen en problemen, en metro apps uit alle defaults halen (hoewel ik het ermee eens ben dat ze dat zouden een mogelijkheid maken, use automatic desktop applications)
Dat lost het control panel nog niet op. PC Settings vs Control Panel is echt retarded
Dat is geloof ik vanuit het config. scherm in te stellen, welke default apps je wilt gebruiken waarvoor. Haal daar alle 'Modern UI' varianten uit en klaar.
Alles word bij mij gewoon in de desktop geopend zie de metro zo goed als nooit, heb apps als muziek/video enzo verwijderd.
Dus alles wat ik open afbeeldingen/muziek enzo komen gewoon in de desktop, alle instellingen voor de pc stel ik ook in de desktop omgeving in.
Voor mij waren het vooral de fullscreen apps die ENORM stoorde.
Skype fullscreen, rampzalig...
Doet ook het hele concept van "Windows" -dus meerdere schermen in 1 keer zien- teniet

Het was gewoon teveel gemaakt voor tablets, niet meer voor echte desktops
Een laptop/desktop met touchscreen monitor voelt ook nog steeds vreemd aan (persoonlijk)

Gelukkig zijn veel van deze problemen opgelost sinds 8.1 maar ik kan wel begrijpen dat er nog veel mensen met de schrik zitten van toen ze 8 hadden geïnstalleerd / geprobeerd...
Je kan de Skype metro app toch gewoon verwijderen en de normale desktop versie gebruiken? Die metro app is bedoeld voor tablet gebuikt, dan werkt het wel weer ontzettend goed.
Ondertussen wel ja, maar bij de start van Windows 8 was er nog geen "Skype voor bureaublad" - Ik meen dat je toen enkel de metro app had

En ik bedoel ook allerlei andere built-in apps die enkel fullscreen waren
En instellingen opvragen van programma's
eh..die built ins ben ik het mee eens maar van dag 1 dat je kon upgraden win 8 gehad, en skype werkte daar gewoon op hoor (dt applicatie)
De verbeteringen in de desktopmode moet ik nog tegenkomen en zonder aparte start menu app loop je zeer regelmatig tegen die modern UI aan, en die blijft waardeloos. Ik vind de margninale voordelen van windows 8 echt niet opwegen tegen de waardeloze interface.
Enige wat puur met Windows 8(.1) irritant kan wezen is dat sommige oudere games (zelfs via Steam) niet willen werken, heb er paar liggen die probleemloos zelfs op Windows 7 64-bit werken, maar op geen enkele Windows 8(.1) het doen.
Kan je die spellen noemen?
Heb zelf 8.1 op m'n Vaio van 't werk en ben inmiddels wel aan 8 gewend, touchscreen betekent dat ik zelfs af en toe gebruik maak van nieuwe interface elementen in desktop modus.
M'n game pc is echter nog steeds win7 x64, maar ik zal toch een keer over moeten...
Is dan wel handig om te weten of ik een aantal must-have games dan niet meer zou kunnen spelen. Gelukkig weet ik uit ervaring dat Kerbal Spaceprogram en Crusader Kings 2 allebei werken op 8.1
Het zijn ook echt oude games zoals bijvoorbeeld RollerCoaster Tycoon 3 of ouder, nieuwe games vanaf 2005 doen het naar mijn weten het allemaal.
Vreemd. Een tijd geleden kon ik gewoon RCT3 installeren en spelen op m'n Win8.1 machine.
Hmm misschien ligt het aan iets anders in combinatie met Windows 8.1.
Tot nu toe niks bezig gekomen red alert 2 doet het zelfs al is deze niet via steam dan.
Maar RA2 doet het op mijn XPS17 met Windows 7 dan ook niet. (64bit, Nvidia 550m)
Het lijkt soms echt per hardware te verschillen lijkt het wel, bij een maat van mij deed RA2 op windows 8.1 64 bits wel raar terwijl bij mij zelfde os goed doet.
Ik heb dan een amd en hij een nvidia misschien ligt het daar aan, op mijn laptop met nvidia 8.1 64 bits doet ra2 het wel goed.

Beide gewoon de Origin versie ook.
C&C Tiberian sun via origen krijg ik niet op Win 8 werkt wel op Win 7 met aanpassingen. Heb je ooit in de winkel zoon pack (SAGA) gekocht dan werkt het weer wel op Win 8 met wat truckjes.

Vanaf C&C Generals werkt het op Windows 8 via origen
Vaag, Warcraft 2, Z, Age of Empires, Settlers 2 werken allemaal prima op mijn windows 8.1 installatie.

OT:
Artikel is erg verwarrend geschreven, maar volgens mij krijgt de consument gewoon tot 2020 beveiligingsupdates?

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 13 januari 2015 11:36]

Ik zei ook in een nog eerdere post, sommige games.

En ja voor zover ik het weet krijgen wij nu alleen security fixes.

Trouwens, sommige games werken ook maar buggy zoals de originele AoE 1 en 2, maar die probleem is weg met AoE 2 HD.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 13 januari 2015 11:38]

scummvm?zou dat niet werken.is proberen met de jitter panic, crasht ook enorm op mijn win 8.1
Het wachten is op Windows 10...
Dit vind ik vrij snel, ikzelf ben altijd bij met de nieuwste Windows..
Maar vergeleken met XP.
Voor zo'n populair platform, te snel de ondersteuning vervalt.
Volgens mij is windows 7 uit 2008, dan is het dus 7 jaar ondersteunt, en er zijn 12 jaar aan updates... er is al tijden een opvolger uit. Ik snap prima dat MS geen zin heeft om het te blijven ondersteunen. Het is gewoon tijd om te upgraden!
De consumentenversie, Windows 7, werd vrijgegeven op 22 oktober 2009. Pas 5 jaar oud, veel te jong om nu al te sterven.... Het is niet dat dit het eerste bestuurings systeem is dat is ontwikkeld, begrijp het ook niet dat het nu al uit de schappen wordt gehaald.

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 13 januari 2015 11:15]

W7 sterft niet, maar krijgt tot 2020 nog security updates (da's een leeftijd van 11 jaar).
Alle Windows versies van voor W7 zijn dan ook al EOL.
Dus er is helemaal niets vreemds met deze berichtgeving en het is ook niets nieuws.
Pas 5 jaar oud??? Het is een beetje appels met peren vergelijken, maar een bekend besturingssysteem met versie 10.6 en een vergelijkbare reputatie als Windows 7 werd al niet meer ondersteund sinds september 2013(!).

Wanneer Windows 7 straks niet meer ondersteund wordt in 2020 nemen we waarschijnlijk met veel plezier afscheid van een stuk legacy, net als bij Windows XP het geval was.
Nee, Windows 7 kwam in 2009 uit.

En soms kan upgraden niet, een PC is geen probleem, maar je zal maar een laptop fabrikant zijn die geen drivers voor Windows 8(.1) aanbiedt en dat je videokaart alleen met de drivers VAN DE FABRIKANT VAN JE LAPTOP kunt installeren en niet van de maker van de kaart.(en als je het toch probeert kom je niet verder dan standard Windows drivers die je laptop kaart waardeloos maken)

PC draait hier al sinds 2012 op 8 en nu 8.1, laptop niet omdat ik dus de genoemde probleem heb met de drivers.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 13 januari 2015 11:17]

Is dat de schuld van Microsoft?
Het ligt of bij de fabrikant van laptop of bij de fabrikant van de video kaart.
Het is niet zo dat windows 8.x opeens magischerwijs niet meer bepaalde hardware aan kan sturen.
Je kunt moeilijk verwachten van microsoft dat ze alles maar blijven ondersteunen omdat leveranciers niet zorgen voor goede drivers/support.
Heb ik ooit gezegd dat het de schuld van Microsoft is? Nee maar het irriteert wel dat mensen dan zeggen "zeik niet en stap over" graag maar het is niet anders helaas.
Ieder toestel dat Windows 7 draait, draait Windows 8.1 ook.
Als de drivers werken op het ene, werken ze op het andere.
Moet ik dat nu echt op iedere tech-site waar ik jou tegenkom zeggen aan je? :(
En moet ik het iedere keer weer nee zeggen?

Al TIG keer geprobeerd, in het beste geval kan ik via DriverPack solution een driver installeren waardoor ik om de haverklap een BSOD krijg.

Dus nee, snap je dat woord? Nee het lukt niet en ik ben niet de enige, als het een PC was kon dat opgelost worden maar helaas, het is een laptop.

En komt het vaak voor? Nee, omdat veel mensen een Intel kaart hebben waar het wel mee lukt, maar helaas het is aan Ati/AMD, geldt ook voor nvidia.

Of omdat hun fabrikant WEL de drivers update, of omdat in hun geval even de Windows 7 drivers in compatibiliteit modus installeren ook werkt (zoals mijn zusjes laptop, hetzelfde probleem maar lukt wel met Windows 7 drivers, echter ook hier een Intel kaart maar wel een oudje)

(wat zijn sommige mensen traag van begrip)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 13 januari 2015 11:26]

Het is niet dat Toshiba echt kan zeggen dat je die officiële drivers niet kunt draaien. Je kunt dit echt wel forceren en de gewone AMD drivers erop pleuren.
Been there, done that.
Nope, lukt niet AMD tool geeft dan een error en installeert alleen de Catalyst tool zonder videokaart drivers.

Ook onder Windows 7 trouwens, maar daar zijn de toshiba drivers wel voor, logisch Windows 7 stond op de laptop bij aankoop.
Je moet dan de drivers zonder dat programma installeren.
Eerder in de thread hier heb ik een trucje aangekaart wat mij vaak geholpen heeft. Mocht je het nog niet kennen, dan zal ik het hier nog een keer uitleggen: Op een werkend Windows 7 laptop gebruik je het programma doubledriver (open source). Deze maakt een kopie van de werkende windows 7 drivers van alle devices waaronder de videokaart etc.

Installeer nu windows 8.1 en open de device manager van windows. Daar zie je alle devices waarvan de drivers niet op orde zijn en kun je via de rechter muisknop de werkende windows 7 drivers toepassen. 9 van de 10 keer gaat dat prima.
Die truckje ken ik, vaak met succes gelukt, bij mijn laptop lukt dat maar door de drivers krijg ik regelmatig een bsod.

Dus ik vrees dat ik gewoon nu Windows 8.1 niet kan installeren.

Komt wel ooit, ben toch van plan tegen de eind van het jaar een nieuwe laptop te kopen.
XP was een uitzondering omdat zoveel mensen en bedrijven het gebruikten, verder blies de netbook XP een nieuw leven in, Vista was te zwaar en Windows 7 Starter was er nog niet.
Perfecte marketing strategie om mensen aan het denken te zetten voor de overstap naar Windows 10.
Nee, gewoon het verlopen van de eerste helft van de ondersteuning, wat al bekend was voordat Windows 7 werd gelanceerd. Geen marketing.
Anoniem: 601896
@Haruhi13 januari 2015 10:57
Ik koop liever software in 1x af, dan dat je doorlopend moet blijven betalen voor een dienst.
Het staat je dan ook volledig vrij om Windows 7 tot in het einde der dagen te blijven gebruiken. Je kunt alleen niet verwachten dat de leverencier tot in het einde der dagen ook updates blijft verzorgen. Bij fysieke producten heb je fysieke slijtage, software slijt niet maar wordt wel ouderwets, mist ondersteuning of er komen bugs aan het licht. De ondersteuning houdt een keer op. Gelukkig duurt het nog even :)
Anoniem: 601896
@MadEgg13 januari 2015 11:05
Dat weet ik, daarom ben ik blij met win7.
De kritiek gaat meer over het verdienmodel dat ms hanteert voor mainstream en toekomstige diensten.
Dat hangt natuurlijk ook sterk van de prijs af. Bij Office 365 moet je wel gek zijn dat je losse Office pakketten koopt t.o.v. het maandelijkse bedrag wat ze ervoor vragen.
Hoeveel kost office 365 dan? Ik bedoel de normale office is vanaf 79 euro.
€ 10,- per maand of € 99,- per jaar. Je mag het dan op 5 computers/laptops/tablets installeren voor maximaal 5 gebruikersaccounts. Daarnaast kun je het online overal en altijd gebruiken, heb je altijd de nieuwste updates. Heb je gratis een aantal skype minuten/abo en wordt je OneDrive vergroot naar 1TB (en het is aangekondigd dat het in de toekomst zelfs 'onbeperkt' wordt qua schijfruimte). Dit houdt in dat elk gekoppeld account dus die minuten binnen skype heeft en dat elk account ook beschikt over 1TB.

Niet echt duur in mijn optiek!

EDIT:
Overigens zijn er ook nog goedkopere alternatieven voor bijvoorbeeld studenten, echter dan is het aantal systemen waarop geïnstalleerd mag worden beperkter.

[Reactie gewijzigd door rvangestel op 13 januari 2015 11:48]

Let wel, dit geldt voor privé thuisgebruik. Voor zakelijk gebruik is een los Office pakket een stuk duurder.
Office 365 is erg duur. Een enkele jaarabo kost al fors en komt met het risico dat je in een marketingfunnel terecht komt.

De goedkoopste Office voor thuis is Microsoft Office Home and Student 2010 NL voor 3 users met extended support tot 2020.

pricewatch: Microsoft Office Home and Student 2010 NL

Met 92 euro aanschaf zit je dan op minder dan 7 euro per PC per jaar.
Nu kan ik natuurlijk niet in jouw portemonnee kijken, maar ik vind € 99,- op jaarbasis nu niet echt fors (of 'erg duur') voor wat je krijgt: Volledig officepakket, skype minuten en 1TB ruimte op OneDrive voor maximaal 5 gebruikers. Natuurlijk het kan goedkoper, maar voor een gezin waar meer personen van office gebruik maken is het interessant.

Edit:
Buiten het feit dat je dan een betrekkelijk oude versie gebruikt (die overigens nog voldoet voor de meeste gebruikers), heb je voor 7 euro extra (als je per jaar betaald) de nieuwste versie met extra's. Daarnaast mag je straks ook gratis naar de toekomstige versie (zolang je abonnement loopt althans).

[Reactie gewijzigd door rvangestel op 13 januari 2015 12:50]

tja, tenzij je dus in je uppie bent, het niet zo heel vaak gebruikt, je geen gebruik maakt van OneDrive, en nooit met Skype belt...
En meestal die ik toch zeker 3 a 4 jaar met zo'n office pakket....

Enuh, tot nu toe kon ik nog redelijk vooruit met de gratis varianten die bv bij Outlook.com zitten...
Tja, je kunt ook je brief tikken in notepad...
Of wordpad... Maar om je eerlijk te zeggen, meeste documentatie doe ik nog redelijk vaak juist in 1 van die 2 pakketten, OF notepad OF wordpad..
tja, tenzij je dus in je uppie bent, het niet zo heel vaak gebruikt, je geen gebruik maakt van OneDrive, en nooit met Skype belt...
En meestal die ik toch zeker 3 a 4 jaar met zo'n office pakket....


In dat nam je vroeger de Office Home en nu nog steeds: Eén user, één PC en enkel niet-commercieel thuisgebruik via een OEM preinstall of download.

Die grote groep heeft geen veranderingen gezien met Office 365, want is niet de doelgroep :)
Ligt er maar net aan hoeveel je met office doet uiteraard en hoeveel pc's voor een thuis gebruiker kan 1 keer los office pakket 1 pc goedkoper zijn.
Als je meerdere pc's heb zou je inderdaad office 365 kunnen overwegen.
Ik koop liever software in 1x af, dan dat je doorlopend moet blijven betalen voor een dienst.
Dat doen de meesten ook. Het merendeel van de bugs zal wel gerepareerd zijn en de security updates komen gewoon nog uit tot 2020. Niks aan de hand. En ook na 2020 werkt het meeste nog gewoon, ook al trekt Microsoft zijn handen er dan helemaal van af. Mijn xp doet het ook gewoon nog dagelijks.
Zou het zo doen, als toshiba niet zo moeilijk deed en im gewoon AMD videokaart drivers van hun site kon installeren.

Windows 7 bevalt nog steeds, maar het is wel belachelijk dat toshiba dit bij mijn laptop deed.
Misschien eens op de amd website zelf kijken in plaats van thosiba, deze dingen installeer ik nooit van fabrikant de website.
Ik keek ook al op de site van AMD.
Is het niet vreemd dat Windows 7 eerder gestaakt wordt dan Windows Vista? Ik dacht dat de laatste al heel lang niet meer werd ondersteund.
De extended support van Vista loopt dan af.
Dus wat je zegt is niet helemaal waar, het artikel is verwarrend wat dat betreft.
zie;
http://support2.microsoft.com/lifecycle/?c2=11732

De algemene support voor Vista is dus al sinds 2012 gestopt.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 13 januari 2015 10:57]

Windows Vista is EOL op 11 april 2017, dat krijgt het ook geen beveiligingsupdate meer, mainstream support voor Windows Vista is al beëindigd op 10 april 2012
Vista krijgt het end-of-life teken: Alle support, ook extended, wordt dan gestopt.
Voor zover ik weet zit vista al in zijn extended support periode. De datum die genoemd wordt is wanneer die periode afloopt.

Zie http://support2.microsoft.../default.aspx?alpha=Vista

Edit: Zoals ook de anderen boven mij zeggen dus :)

[Reactie gewijzigd door frankyboy707 op 13 januari 2015 11:00]

Er is een verschil. Vista zit al in de extended support periode. Windows 7 is daar nu in gekomen. Er is echter nog wel extended support voor 5 jaar terwijl dat van Vista in 2017 al stopt.

Het blijft typisch dat grote instanties nog op XP zitten terwijl de standaard support voor 7 nu stopt. Deze instanties zijn nu aan het upgraden naar W7. Ik ben benieuwd of de introductie van 10 hier verandering in brengt en of bedrijven etc. dan in een keer naar de nieuwste versie gaan.

[Reactie gewijzigd door Evil.bean op 13 januari 2015 11:01]

Tja mijn ex-school stapt over van XP naar 7 eind dit jaar, door de kosten echter, verdwijnt 3/4 van de PC's omdat deze gewoon vaak niet meer dan 512mb ram hebben.
Ongelooflijk dat er nog organisaties bestaan die hun lifecycle totaal niet op orde hebben. 512mb. en XP, dat zijn specificaties van 8 jaar terug.
En dan dwangmatig niet naar 8.1 update 1 maar naar Windows 7 |:(

Binnen een jaar of twee eindeloos gezeik met nieuwe hardware (nieuwe WiFi standaard, nieuwe USB variant, etc) die niet meer ondersteunt gaat worden.

Eind dit jaar is bovendien Windows 10 waarschijnlijk al uit, dus als je zo'n verschrikelijk ontzettende hekel hebt aan dat start-scherm overweeg dat dan.

Ofwel ik vermoed een dwangmatige systeem admin die perse geen Windows 8.1 wil.
Als alleen het RAM-geheugen een probleem vormt, waarom niet een lading ram-stickjes kopen? Dat is toch niet zo heel duur..
Er zitten 15 tot 20 GB schijven in, vaak zijn dvd spelers stuk of andere dingen, vaak komen er defecten voor en de processoren zijn vaak niet sneller dan 1,5ghz.

Een goede reden om nieuwe PC's te kopen, en verder vaak ondersteunen die dingen maar 1gb ram en bestaan de drivers voor 7 niet.

De enige plek waar wel goede PC's staan is op de bovenste verdieping van de bibliotheek (beneden ook troep helaas).

Boven staan lenovo bakken met een i3 en 4gb ram en 500gb schijven, echter de school heeft XP op gezet maar wel Windows 7 licentie stickers erop gelaten.

Off-topic:

En de school eist dat je het liefst een laptop gebruikt en op hun wifi zit, die maar 10mbps download heeft, handig als er 50+ mensen op zitten...

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 13 januari 2015 11:43]

Stappen zullen daarna wel iets kleiner zijn aangezien hardware nu beter is, i5 of iets kan makkelijk windows 8.1/10 op draaien.
Uiteraard zal dan nu meer mee tellen is de software compatibel in plaats van de hardware.
De mainstream support van Vista eindigde op 10 april 2012. De extended loopt nog tot april 2017.
Vandaag stopt voor 7 ook enkel de mainstream, de extended loopt nog tot 2020.

Vista stopt dus niet voor 7.

Hier je kan je de support data opzoeken: http://support2.microsoft.com/lifecycle/search/

[Reactie gewijzigd door Jump op 13 januari 2015 11:01]

Gewone support is weg, je krijgt nu alleen security patches voor Windows 7.

Nu krijgt Windows 7 juist extended support en die is in 2020 voorbij.
Alleen de mainstream support voor Windows 7 wordt gestaakt. Windows Vista zal op 11 april 2017 end of life zijn net als XP dat nu al is. Mainstream support voor Windows Vista is al op 10 april 2012 gestopt.
De vista end of life is iets anders als dit van Windows 7...

Edit: Dus wat iedereen hierboven zegt...

[Reactie gewijzigd door kuno_van_dijk op 13 januari 2015 11:04]

Is niet zo, Vista bereikt EOL in april 2017. EOL = totaal geen ondersteuning meer. Terwijl ze voor Windows 7 nog tot 2020 security updates voorzien.
Ik snap het probleem van veel mensen hier niet. De komende vijf jaar worden beveiligingslekken gewoon gedicht, dat is echt een eeuwigheid in IT termen. Windows 7 voldoet voor mij nu perfect en nieuwe features heb ik niet per sé nodig. De meeste functionaliteit haal ik toch uit applicaties van derden en die zullen echt nog wel rekening houden met W7 zolang het een groot marktaandeel heeft. Over 5 jaar is de opvolger van Windows 10 waarschijnlijk alweer op de markt en gezien de ontwikkelingen van gaming op Linux verwacht (hoop) ik dat ik tegen die tijd niet eens meer aan MS vast zit voor mijn OS.
Ik snap het probleem van veel mensen hier niet. De komende vijf jaar worden beveiligingslekken gewoon gedicht, dat is echt een eeuwigheid in IT termen.
Het is ook vaak onbegrip en schreeuwen voordat je geslagen wordt. Over vijf jaar zijn velen al een of twee computers verder en anders is er wel op onderdelen nieuw aangeschaft. Door de meesten.

Verder is het geen verassing; het staat allemaal te lezen bij MS.
Ik vraag mij af of er een kans bestaat dat de extended support wordt verlengd als blijkt dat veel mensen in 2020 hun Windows 7 systemen nog gebruiken.

Toegegeven Windows 8 is sneller en bevat ongetwijfeld een hoop verbeteringen. Alleen vind ik Windows 7 (vanaf een SSD waardoor het snelheidsverschil kleiner is prettiger werken.) Hoofdrede is waarschijnlijk omdat ik het zo gewend ben maar dat zal voor meer mensen gelden.

Irritant lijkt mij als je nu iets nieuws nodig zou hebben je min of meer verplicht omdat Windows 8 te nemen terwijl 10 waarschijnlijk de goede dingen van 7 en 8 combineert. Of mogelijk mogelijk een keuze zal bieden wel uiterlijk zij graag willen.

veel mesen vonden het verwarrand hier staan de EOL data opgesomd (ben vast niet de enige) http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/lifecycle

Als je nu iets koopt met Windows 8.1 nieuwer kan niet moet je dus in 2023 sowieso weer iets ondernemen want dan is win 8.1 (alweer) eol ik vind dat best "snel" aangezien dit mogelijk tegenwoordig korter is dan de levensduur van je systeem.
Ik vraag mij af of er een kans bestaat dat de extended support wordt verlengd als blijkt dat veel mensen in 2020 hun Windows 7 systemen nog gebruiken.
Theoretisch kan het uiteraard wel gebeuren, maar ik zou er niet te hard op rekenen. Vergeet niet dat Windows 7 inmiddels 2 versies ouder is dan de actuele versie 8.1 (8,.0 zit er immers ook nog tussen), en dat op afzienbare tijd ook Windows 10 nog uit gaat komen.

Daarnaast is Windows 7 in 2020 alweer 11 jaar oud (release oktober 2009).

Ik zou er dus niet vanuit gaan dat die support verlengd gaat worden.
Microsoft gaf er niks om dat 27% van zijn gebruikers op Windows XP zat, dus nee. Extended support wordt niet verlengt. Windows XP kreeg 2 jaar extra Mainstream Support omdat Vista zo laat uitkwam.
Windows 8 is op zijn minst een controversieel product. Veel gebruikers vinden de mix tussen desktop en tiles helemaal niets. Sowieso van de zotte dat een third-party app nodig is (Classic Shell of Start8) om de boel zodanig te krijgen dat het voor velen enigszins werkbaar is. Naar mijn gevoel had het Microsoft gesierd als ze voor 1 keertje eens het belang van de klant voorop hadden gesteld in plaats van hun eigen portemonnee. Dan zouden ze de main support voor 7 verlengd, er nog wat aan opgepoetst en de extended support pas ingezet als Windows 10 goed en zonder kinderziektes draait. Dan ben je klantgericht bezig en neem je de gebruikers serieus. Maar ja, de gebruikers serieus nemen is aan Microsoft nooit besteed geweest en dat zal nooit veranderen.
Windows 7 kan je nog prima 5 jaar gebruiken zonder over te gaan, je krijgt alleen geen nieuwe versies meer voor Internet explorer/ media player/ directx enzo.
Je blijft gewoon beveiligings updates ontvangen dus overstappen hoeft niet, je kan gewoon wachten tot W10 er is.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 14 januari 2015 10:00]

win 8.1 pro, niks mis mee. het leuke van win 8 is dat het vooral lichter is dan win 7 en het praktisch op alles draait.
De eerstvolgende Windows-versie die met pensioen gestuurd zal worden is Windows Vista: deze krijgt op 11 april 2017 het stempel 'end-of-life'.
Das niet helemaal correct, Windows Server 2003 loopt 'binnenkort' af:
Microsoft-ondersteuning voor alle versies van Windows Server 2003 en Windows Server 2003 R2
eindigt op 14 juli 2015. Dit betekent dat er vanaf deze datum geen updates en patches meer komen (...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee