CBS: computerwinkels verkopen helft meer door einde Windows XP

Het einde van de ondersteuning voor Windows XP heeft ertoe geleid dat computerwinkels 55 procent meer producten hebben verkocht dan in april 2013. Sowieso gaat het dit jaar weer goed met de verkoop in deze winkels.

Volgens het CBS zette het herstel van de verkoop van computerwinkels in januari al in en bereikte dat een voorlopige piek in april, met een verkoopstijging van 55 procent; over de eerste drie maanden van 2014 bedroeg die stijging al meer dan 20 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het CBS relateert het aan het stoppen van de ondersteuning voor Windows XP. Door het definitieve einde van de support voor dit OS, zouden veel consumenten hard- en software willen vervangen.

Wel daalt de prijs van de producten in computerwinkels; die daling bedroeg in april meer dan 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel computerwinkels het meest profiteren, laten ook winkels met een focus op consumentenelektronica, die dus veelal ook computers zullen verkopen, een stijging zien van bijna 14 procent.

Het is onduidelijk of het einde van XP voor een tijdelijke piek heeft gezorgd of dat het een herstel is dat doorzet; er zijn nog geen nieuwere cijfers bekend dan die over april.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-07-2014 • 10:42

124

Reacties (124)

124
124
99
8
0
6
Wijzig sortering
Wanneer je nog een Windows XP machine hebt, doneer deze aan iemand die het goed kan gebruiken. Installeer er bijvoorbeeld Ubuntu of Linux Mint op, werkt meestal nog hartstikke prima! Doneer NIET aan Afrika maar denk eerst aan je eigen medemens. Geef het ook niet weg aan de scrappers, personen die het alleen voor de (edel-)metalen doen, al zeker niet wanneer de hardware nog prima werkt want anders beland je computertje in stukjes in de metalen bak. Er zijn namelijk zat mensen die geen geld hebben voor een computer, laat staan voor de kinderen.

Bijvoorbeeld hier bij de lokale voedselbank hebben ze niet eens een fatsoenlijke PC om aanvragen te verwerken. Overheid en gemeentes regelen steeds meer digitaal, dus voor deze organisatie is het ook erg belangrijk dat het digitaal kan. Scheelt ook een hoop papier wat ze steeds weer door moeten draaien met alle kosten die daarbij horen.

Denk goed na voordat je een machine weg doet (en aan wie)!
Misschien dat de tijden & noden van bepaalde instellingen veranderd zijn maar aan de andere kant zijn sommige "bedrijven" ook schaamteloos in het afwijzen van donaties.

8 jaar geleden ging ik verhuizen en toen had ik 2 tweezits-banken, een wasmachine en een 70cm CRT-TV over. Ik vond het zonde om deze spullen bij het grofvuil te zetten en heb toen 3 gesubsidieerde kringloopwinkels in de buurt gebeld of zij de spullen gratis wilden hebben. Toen werden er vragen gesteld over de conditie/werking van de spullen (logisch) maar ook over het merk van de TV en de wasmachine. Mijn antwoord daarop was dat beide apparaten nog geen 4 jaar oud waren en van Philips & Zanussi waren, werd er gewoon bedankt door alle 3 de winkels.

Hier op V&A maar ook op Marktplaats wordt soms nog oudere "zooi" verkocht maar gratis weggeven zonder eisen eraan te stellen kan blijkbaar niet in een grote gemeente als Den Haag?
Vind dit soort dingen toch moeilijk te beoordelen, heb je gevraagd waarom ze het niet aannemen want dat zie ik nergens staan. Misschien hebben ze al veel van het merk of het type. Kan ik niet uit je verhaal opmaken. Of was er iets mee, want je geeft wel aan dat ze gevraagd hebben naar de conditie maar hoe was die conditie.

Daarnaast is de kringloop geen opslagplaats en er zijn mensen (zeg dat niet van jou) maar denken dat ze alles maar willen hebben. Er zijn zelfs mensen die spullen voor de deur neerzetten. Waarschijnlijk goed bedoeld of misschien met het idee "dan ben ik er maar vanaf" maar soms raken ze dingen ook niet kwijt en dan blijven ze ermee zitten. Wanneer ze ervaring hebben dat ze het niet kwijtraken tja dan nemen ze het niet aan nee. Maar van CRT-TV's weet ik dat ze daar zoveel van aangeboden krijgen, dat is niet op te slaan.

Weet zeker dat wanneer je het nog okay werkt op MP zet met een GOEDE foto erbij en het typenummer dat je het zo kwijt kan zijn. Heb ik toen ook gedaan met een TV van mij, een blaupunkt, ook iets 70 inch CRT. Ik was hem de volgende dag al kwijt. Paar jongens van een studentenhuis hier in de buurt. Wanneer ik de tekst zie GRATIS AF TE HALEN ZANUSSI WASMACHINE en verder niets erbij dan ga ik echt geen risico lopen om dat ding op te halen tenzij ik het voor het materiaal doe maar ook dan is de ene wasmachine de andere niet.

Dus ja, er zal best wel een reden voor zijn en het is jammer dat je de reden niet aangeeft.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 23 juli 2024 09:42]

Fascinerend. Blijkbaar zien mensen de hard- en software als één geheel (een beetje zoals bij Apple).
Niet altijd. Een licentie van Windows 7 of 8 kost ongeveer 100 euro (OEM)
Met de uurloon die de meeste computerwinkels rekenen kom je al snel uit op 150 tot 250 euro voor een herinstallatie. Waardoor het overwegen om de verouderde hardware waar xp op staat gewoon ook in het geheel te vervangen voor snellere nieuwe spullen wel de moeite waard is. Tegenwoordig is er vanaf 300 toch best leuk spul te vinden welke goed genoeg zijn voor internetten en thuisgebruik.
Ja, maar je laat je systeem toch niet her-installeren door een computerwinkel?
Daar vraag je gewoon een tech-savvy buur voor.
je wilt niet weten hoeveel mensen er bij ons zijn langsgeweest, niet iedereen kent iemand die het kan, en die het ook goed kan zodat alles overgezet word in plaatst van alle data maar niet de mail, of wel ook de mail maar geen contactpersonen. er zijn zoveel dingen waar je op moet letten bij een herinstallatie en backup van bestanden dat je daar inderdaad wel een flinke duit voor mag neerleggen.

Licentie kost al snel 100-130 euro, herinstallatiekosten 50-70 euro, backup van bestanden overzetten 50-90 euro (op basis van hoeveelheid data) dit zal niet overal het zelfde zijn, wij hebben hier vaste prijzen voor. Bij ons waren de meeste mensen rond de 250 euro kwijt.

Dan heb je ook nog de Office (bijv . 2003 en ouder) die te oud zijn voor om nog ondersteund te worden qua updates, heel erg jammer voor de klant maar dan komt dat er ook nog eens bij. als je die er ook nog eens bijteld (wat bij een nieuwe er ook wel bij komt uiteraard) dan zit je aan nog meer kosten.

Goede tijden voor de Computerwinkels, en goed voor de economie.
Je zou er versteld van staan hoevaak er gewoon een kant-en-klaar bak gekocht wordt, of dat de installatie inderdaad bij de winkel gedaan wordt. Niet iedereen heeft een tech-savvy buur, want die zitten er ook vaak niet meer op te wachten.
En dan neem je dus een job af van een legitieme vakman en forceer je die
waarschijnlijk op je overgestresseerde buurman of onervaren buurjongen, gewoon om een paar duiten te redden.
Inderdaad voor onder de 300 Euro heb je bijvoorbeeld al een DELL computer of laptop en is die helemaal kant en klaar. Je hoeft bij wijze van spreken alleen maar op de aan knop te drukken.
Met deze PC is prima de standaard dingen te doen zoals Office, bankieren, internetten,mailen downloaden en foto's bekijken.

Zelf samenstellen en in elkaar laten zetten inclusief Windows 8 is een stuk duurder. (Windows 8 kost al bijna 100 Euro)
Gegevens overzetten kan je doen met Windows Easy Transfer.

[Reactie gewijzigd door Xiquena op 23 juli 2024 09:42]

Zelf samenstellen en in elkaar laten zetten inclusief Windows 8 is een stuk duurder. (Windows 8 kost al bijna 100 Euro)
Gegevens overzetten kan je doen met Windows Easy Transfer.
En dan blijkt dat de oude computer eigenlijk al zeer regelmatig vast liep en er harde schijf fouten zijn. Dit kom ik redelijk vaak tegen. Kan "Windows Easy Transfer" hiermee omgaan ? Zijn Transfer's hervatbaar, is er een log ?
Windows Easy Transfer is een programma om je settings, User accounts, documenten, foto's, email, favorieten enzovoort over te zetten van de ene windows naar de andere. Je kan zelf bepalen wat je er wel en niet in wil hebben.
Foutmeldingen in een PC configuratie zal hier niet mee te maken hebben. Hervatbaar lijkt mij niet nodig. Je maakt gewoon een backup bestand in je netwerk of op een externe schijf of USB stick en die zet je later weer terug op je nieuwe PC.

Ik heb het al een aantal keren zonder problemen voor mensen gedaan. Met gewoon een goedkope DELL computer.
Goedkoopste DELL PC is op dit moment 299 Euro waarbij je nog 10% VIP korting kan krijgen. Dan ben je voor 266 Euro klaar. Goedkoopste laptops is 249 ben je inclusief 10% korting zelfs nog goedkoper uit namelijke 224 Euro.

[Reactie gewijzigd door Xiquena op 23 juli 2024 09:42]

Je vergeet het ecologisch aspect. Elektronica is zeer vervuild en daarom is het ecologisch niet verantwoord om telkens iets nieuws te kopen als je het oude nog kan upgraden. Helaas is bij velen de economische groei (geld) belangrijker dan ons klimaat (gezondheid). :|
Ik ben van mening dat onze achterkleinkinderen ons in de verre toekomst zullen vervloeken.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 23 juli 2024 09:42]

Helemaal mee eens. Mijn mening is dat mensen veel te veel naar hun portomone kijken en daardoor gaan veel kleine bedrijfjes (en het klimaat) kapot van.

Zo kopen veel mensen nu hun brood bij de supermarkt en de bakker verdwijnt dus omdat ze niks verkopen.
En computers halen ze bij de mediamarkt dus de kleine winkels moeten het van reparatie hebben want verkopen lukt vaak ook niet meer of met heel weinig winst.
Ik weet niet waarom dit off-topic zou zijn, maar volgens mij sla je de nagel op de kop.
Meestal is een XP machine niet in staat om fatsoenlijk windows 7 of 8.1 te draaien
Dat heb je verkeerd. Ik heb na april al talloze mensen kunnen overtuigen hun oude laptop niet weg te doen, maar up te graden. Extra ram-geheugen, een SSD en Windows 7 gaven de laptop een tweede leven. Iedereen was enthousiast dat hun vertrouwde laptop plots aanzienelijk sneller werd en Windows 7 soepel draaide; en dat heeft hen minder dan 200 euro gekost. Daarmee wordt ook direct het milieu wat gespaard, want upgraden is altijd meer verantwoord dan een nieuwe kopen.

Edit: voor alle duidelijkheid; een dual core cpu en 2 GB in combinatie met een SSD voldoet prima voor licht gebruik. Op Ebay vind je vlot DDR2 geheugenlatjes en oude Core 2 Duo's en AMD Athlons/Turions voor een prikje. Daar komt nog een nieuwe 120 GB SSD van 70 euro bij en een Windows 7 licentie voor 90 euro. En aangezien ik hun tweakerbuur/vriend ben komen ze er goedkoop vanaf.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 23 juli 2024 09:42]

Ik kwam in die tijd regelmatig een Pentium 4 tegen. En nee ik ga de mensen niet vertellen dat daar ook windows 7 of 8 op kan nee. Want dat werkt gewoon niet goed. Dat wij hier allemaal tweakers zijn en denken dat het gaat om oude XP machines die meteen minimaal een dualcore zijn.Was het maar zo...

Nee oude computers die zijn vervangen zijn of een P4 of een oude dualcore die het echt niet meer aan zou kunnen.

Maar stel : Hij kan het qua CPU wel aan. Dan moet de harde schijf nog heel zijn en deze moet niet al vol zitten (160 GB vol met foto`s en dan moet ik er ook weer windows 7 8.1 op zetten want de foto`s moeten er wel opblijven), dan moet er genoeg RAM inzitten want dit kost ook weer extra geld

Als de PC goed genoeg was koste bij ons een windows 7 8.1 installatie € 200,- (installatie + licentie) Als de computer geen € 200,- meer waard is (en een dualcore is dat dus duidelijk niet meer) dan is deze afgeschreven. Dan heb ik het niet over de snelheid, maar over wat de waarde er van is. dan is het stom om er € 200,- in te investeren als je voor € 250,- bij ons al een betere 2e hands pc kon kopen. (lees betere kwaliteit + snelheid)

Maar goed, dan alsnog vind ik een dualcore van 2,3 GHz + 1 GB werk geheugen voor windows 7 totaal niet werkbaar en gewoon weg traag. Ondanks dat deze er wel op werkt en er ook voor geschikt is.
Maar goed, dan alsnog vind ik een dualcore van 2,3 GHz + 1 GB werk geheugen voor windows 7 totaal niet werkbaar en gewoon weg traag. Ondanks dat deze er wel op werkt en er ook voor geschikt is.
Persoonlijk mik ik op een dual core en 4 GB ram minimum voor Windows 7 64-bit en hoger. Je kan nog iets doen met 2 GB en 32-bit, maar ik raad het af.
Win 8 of 8.1 x64 gaat prima op 2GB. Het OS + standaard apps laten dan nog iets van 300 mb over van het werkgeheugen, maar het is verder niet traag ofzo.

Windows 7 x64 moet je inderdaad wel gewoon wat meer Ram geven. Hoewel ik het ook wel (in VMWare) heb draaien met 1GB voor specifieke tests, maar dat is niet een dagelijks gebruik oplossing inderdaad.
Groot deel van het geheugen dat gebruikt wordt is gewoon cache geheugen dat wordt vrijgegeven zodra andere programma's het nodig hebben.
Heb hier meer dan een jaar W7 gedraaid op een P4... Buiten het gebrek aan driverondersteuning voor de SCSI-kaart gaf dat geen enkel probleem.
8.1 is anders bijzonder licht. Ik heb meerdere heel oude laptops met daarop XP een 8.1 image gegeven, en dit draait behoorlijk soepel. 8.1 lijkt misschien een zwaar OS maar dat is het totaal niet.
8.1 is inderdaad behoorlijk licht maar een machine die destijds gekocht is met Windows XP zal niet heel vloeiend werken op 8.1.

Daarnaast kiezen veel mensen liever voor een heel nieuwe PC of laptop na een aantal jaren, het einde van XP zorgt voor een extra duwtje in de richting van nieuwe hardware.
Hangt ervan af wanneer die computer met XP gekocht is. Ik heb een oude HP laptop liggen die ik met Vista heb gekocht - in die tijd werden er nog genoeg PC's met Windows XP geleverd. Windows Vista en 7 draaiden daar altijd perfect op, en ik weet zeker dat Windows 8 dat ook zou doen. Een beetje PC uit de laatste jaren van XP kan Windows 8 zeker draaien, en vlot ook.

Op een PC uit 2001, toen XP net om de hoek kwam kijken, zou ik het ook niet proberen... :P
Grappig, zelf heb ik nog een oude sempron 2200 ofzo met 512mb sdram op zolder vandaan gehaald. XP draaide er totaal niet lekker op, maar windows 8.1 zowaar wel.
Totdat je een programma opstart.
De meeste PC's uit 2001 zullen Windows 8 uberhaupt niet draaien, aangezien het SSE2 nodig heeft (dat met de Pentium 4 in 2001 geintroduceerd is).
En sommigen gebruikers weten niet eens hoe ze zo een upgrade kunnen uitvoeren. Of kijken ze er tegenop en kiezen ze liever een compleet nieuw systeem.
Als je ziet wat een upgrade-licentie Windows 8 kost, kiezen mensen er vaak voor om voor iets meer gelijk nieuwe hardware te nemen, want "is beter" of "dan kan ik er weer 10 jaar mee doen".
Inderdaad, echter heb ik wel voor een aantal mensen gewoon een Win 8 op hun Win XP machine gedumpt. En dan heb ik het over 4 jaar oude kantoor PCtjes. (denk core2 duo's, 2GB in micro ATX)

Dat werkt prima, even omschakelen wat betreft de interface, maar daar is ook al een hoop aan te versimpelen voor de gebruiker, maar zelfs een 4 jaar oude, toen maar €300 kostende zelfbouwbak kan gewoon weer 4 jaar mee (nee dat haalt de voeding niet) wat dat betreft.

Maar inderdaad, al deze mensen had alweer lopen budgeteren om voor €500-800 een nieuwe machine te moeten aanschaffen. Maar waarom zou je, naast wat internet en email, is Office het meest veeleisende wat er gedaan wordt. En zolang het niet heel heftig werk is, kan 2007 nog prima mee.
Nee dat haalt de voeding niet. Wat een rare zin om er tussen te plakken? Het is eerder de hdd oid wat het niet zal redden? Van al mijn oude pc's is er nog nooit een voeding gesneuveld in de jaren.
Stop er maar eens zo'n standaard 350w voeding in welke je bij een 40 euro kast krijgt, die gaan volgens mij na 4 jaar (of nog minder) wel stuk. Kwalitatieve / duurdere voedingen heb ik ook nog niet zien sneuvelen.

Ik ben het wel eens met "anandus", daarnaast weten de meeste mensen ook niet hoe je er een ander OS op moet zetten of hebben geen zin om anderen daarvoor lastig te vallen of hiervoor naar een computer winkel te gaan.
Het nivo gebruiker waar jij het over hebt weet waarschijnlijk niet eens dat een OS een keuze is. Als je een PC koopt dan zit daar Windows "in", net als dat als je een Mac koopt dat daar MacOS "in" zit. Als je een nieuwe versie van Windows wil dan moet je een nieuwe pc kopen met meer "geheugen".
Als je een nieuwe versie van Windows wil dan moet je een nieuwe pc kopen met meer "geheugen".
En met een beetje 'geluk' bedoelen ze dan een grotere harde schijf... :+
Ja joh, nieuwe pc gekocht met wel 2TB geheugen, moet retesnel zijn toch ... :p
Kan wel inderdaad maar of het wenselijk is om op een machine die al zo oud is het er nog op te zetten is een andere vraag. Mocht het werken dan is het nog maar de vraag hoe lang houd de hardware het nog uit, en als het ermee stopt dan heb je nog alleen een licentie, als je een nieuwe pc/laptop koopt zit die er vaak al bij.

Het is en blijft altijd een gok.
Daarnaast zijn licenties al €100, dat zijn aardige bedragen waarbij je er inderdaad wel over na kan gaan denken om het hele zaakje maar te vervangen. De meeste gebruikers zullen ook wel weten hoeveel sneller een nieuwe PC is.
8.1 is dan ook zwaar geoptimaliseerd voor o.a. mobiele apparaten als tablets en smartphones. Dezelfde core draait tegenwoordig op die dingen :)
Inderdaad, ik heb hem draaien in een VMware op de Mac met slechts 1 GB geheugen. Werkt prima ook met programma's geladen.
Maar goed ik denk dat veel mensen denken dat de oude bak de kosten om te upgraden naar 8.1 toch niet waard zijn en dat de pc dan wel aan vervanging toe is al helemaal met laptops.
vergeet niet dat windows xp uit 2001 komt.dat is 13 jaar aan computers waarvan het grootste deel no-way windows 7/8 kan draaien.
vaak loopt het ook stuk op de support van hardware zoals videokaarten.
Anoniem: 391619 @Zenety15 juli 2014 14:05
Inderdaad dat verbaasde mij in eerste instantie dus ook dat het beter draaide als 7, ik verwachtte juist het tegenover gestelde in het begin.
Totdat ik las wat er allemaal onder de motorkap was vervangen en aangepast door MS, toch wel een knappe prestatie op zich vind ik persoonlijk.
Anoniem: 26447 @Iftert15 juli 2014 11:14
Ook hier is de vraag, is het nodig? Ik draai ook nog XP op 2 machines met een simpele reden de software die ik gebruik bij mijn werk is er niet meer, al in 2008 zijn ze gestopt met het maken en upgraden. De software draait hier als een tierelier en niet op Windows 7 of 8 ook niet in de compatibiliteit mode, ben dus gewoon aangewezen op de oude XP machines, ook nog over jaren want het is wel een gedeelte van mijn grafisch werk waar ik het voor gebruik en vervangers zijn er niet. Ik maak mij ook helemaal niet druk om het stopzetten van de XP ondersteuning, want deze twee machines staan apart op een intranet wat geen enkele verbinding heeft met de machine waarop ik internet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 23 juli 2024 09:42]

Je zult uiteindelijk toch over moeten op andere software.
Is het niet nu dan over een aantal jaar.

Veelal heeft nieuwe software ook meer en betere mogelijkheden/features dus is het als je er aan gewend bent ook beter/voordeliger in het gebruik.
vervangers zijn er niet
Voor wat betreft een1 op 1 vervanger kan dat zo zijn maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat er geen grafische pakketten die die vrijwel dezelfde mogelijheden bieden ook al is dat misschien op een iets andere manier.
Dat is dus niet mogelijk, dat betekent eenvoudig dat ik mijn bedrijf maar moet opdoeken (3 man) omdat XP uit de schappen is en er voor de software geen vervanger is en nooit zal komen ook, want het is specialistische software uit in dit geval Japan, zelfs nog niet eens vertaalt. Gelukkig ga ik over twee jaar met pensioen en heeft de software zijn dienst gedaan. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26447 op 23 juli 2024 09:42]

Gratis Windows XP mode download bij Microsoft:
http://www.microsoft.com/nl-NL/download/details.aspx?id=8002

XP mode download werkt standaard op Windows 7
en werkt met hulp van het progje "VMLite XP Mode" ook op Windows 8.x

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 09:42]

Met virtualisatie is veel mogelijk.

Nieuwe PC, Virtualisatie pakket (in Windows 8 Pro zit Hyper-V) en dan gevirtualiseerd XP draaien zonder netwerk.

Zo heb ik laatst nog zo een oud boekhoud pakket overgezet.

http://www.altaro.com/hyp...-virtual-conversions-p2v/
Als het echt nodig is, kun je xp als virtuele machine draaien met bijvoorbeeld virtualbox op een nieuwe pc/windows 8. Op deze manier kun je de noodzakelijke applicaties toch nog draaien zolang als je wilt en is enkel de virtuele machine onveilig.
Ik verwacht eigenlijk dat elke PC die de laatste 7 a 8 jaar verkocht is toch echt vlot met Win7/8 kan werken. De meeste machines die echt te oud zijn, zijn al lang afgeschreven of staan op plaatsen waar ook geen nood of geen geld is om het systeem te upgraden.
Ik verwacht eigenlijk dat elke PC die de laatste 7 a 8 jaar verkocht is toch echt vlot met Win7/8 kan werken. De meeste machines die echt te oud zijn, zijn al lang afgeschreven of staan op plaatsen waar ook geen nood of geen geld is om het systeem te upgraden.
Alle PC's die na 2006 uitkwamen (en dus Vista konden draaien) kunnen Windows 7 en 8 ook prima draaien, sinds Vista zijn de systeemeisen voor het draaien van Windows niet meer omhoog gegaan :)
Maar wèl een (lichte) Linux-distro. Ik heb zelf in mijn vrienden- en kennissenkring de mensen geld doen laten uitbesparen door hen te helpen met het installeren van een Linux-distro (afhankelijk van hun hardware, wensen en toepasbaarheid van hun taken Linux Mint (XFCE of Cinnamon), (X)Ubuntu, Lubuntu of LXLE). Stuk voor stuk allemaal tevreden gebruikers inmiddels, en het heeft ze geen cent extra gekost én... ze kunnen weer vooruit met een modern én bijgewerkt systeem. Zo kan het dus ook.

Ik begin de wegwerpmaatschappij steeds meer te verwerpen (sic!). Niet alleen uit milieu-oogpunt, maar ook met de gedachte dat men altijd maar "het-nieuwste-van-het-nieuwste" MOET hebben, alleen maar om mee te kunnen blijven lopen met de laatste hypes en modegrillen (geceëerd en aangemoedigd door de grote bedrijven).

Zelfs oude(re) apparatuur kan nog prima mee met de huidige technieken. Alleen besef ik wèl dat men niet altijd op de hoogte is dat het kan. Veel mensen hebben nog steeds niet van Linux gehoord, of horen nog steeds het veelgehoorde vooroordeel dat je een techneut moet zijn om zoiets te kunnen gebruiken. En dus laten ze het voor wat het is, en bestellen ze tóch weer een nieuwe computer en gooien ze er een flink deel van hun maandsalaris tegenaan. Het stuit me dan ook tegen de borst dat spullen die feitelijk nog gewoon goed zijn afgedankt en/of weg gemikt worden.

P.S. Nee, ik ben géén extreem-linkse milieu-activist. ;)
De klanten bij de winkel waarin ik werk vinden de oevrstap van windows XP naar windows 7 al heel erg lastig. Ik zal ze daarom nooit Linux voorstellen. Want dan moet ik ze alles weer uitleggen. En volgende week zijn ze alles wat ik 3x heb uit gelegd weer kwijt. En daar heb ik geen tijd voor (en ook totaal geen zin an)

En dan hebben ze software voor een bepaalde foto bewerking software, en die past dan net niet op linux.
Want dan moet ik ze alles weer uitleggen
Ik begrijp je punt, maar aan de andere kant is de overstap van Windows XP naar bijvoorbeeld Linux Mint niet heel erg groot. Mijn ervaring van eigenlijk allemaal die ik heb voorzien van Linux Mint (in dit geval), ze me eigenlijk nooit bellen. Ik heb die mensen uiteraard wèl voorbereid op het gegeven dat Windows-software er niet op te installeren is (even emulatoren buiten beschouwing gelaten), en dat de software die zij doorgaans op Windows gebruikten anders heten. Maar Thunderbird (als voorbeeld) is écht niet wereldschokkend anders dan Outlook. En de hele werkomgeving (even Cinnamon als voorbeeld) is niet wereldschokkend anders dan de werkomgeving van Windows.

Met andere woorden: ik heb nog niemand aan de bel horen trekken dat het "zo vreselijk anders of moeilijk was". Het valt best wel mee....
Dit is vaak wel zo, echter heb ik ook machines gehad die na een upgrade van XP naar 7 net zo goed, al dan niet beter werkten dan voorheen. Het enige wat je in zo'n geval liefst wat meer hebt is RAM, aangezien Windows 7 prima draait op de minimum vereiste CPU en GPU. Je moet alleen dan natuurlijk geen games willen spelen, want dat gaat dan weer niet op zo'n bak.
http://support.microsoft.com/kb/314865
http://windows.microsoft....ows-8/system-requirements

Ja, er zijn mensen die heel erg zijn achtergebleven qua aankopen doen maar 1GB geheugen en 1GHz CPU, lijken me toch wel componenten die iedereen al jaren thuis heeft staan (of al heeft ingewisseld voor iets nieuwers).

Of het dan vlekkeloos draait, is onder voorbehoud maar de requirements voor Windows 8 zijn perfect in orde voor machines die 6 tot 8 jaar oud zijn.
Ik heb een barebone celeron pas nieuw gekocht met 2 GB ram en windows klaagt constant dat hij out of memory is. Windows 8.1 is dat. Ik draai alleen de Win8 plex app voor de rest is de installatie helemaal schoon.

Die minimale eisen zijn niet serieus te nemen. Ja je kunt het installeren maar het is onwerkbaar.
Het zal je verbazen hoe goed windows 7 nog loopt op oudere machines. Misschien beetje geheugen bij prikken en/of andere videokaart. Zolang de drivers ervoor zijn gaat het prima zeker als je hem alleen voor het standaard internet/office-achtig werk gebruikt.
Zelfs single core kan er prima mee overweg en het merendeel van de mensen gebruiken hun pc / laptop niet zoals wij tweakers...
Onderschat de belasting niet van een random huis-tuin-keuken-gebruikers pc. Al vaker gezien dat die krengen een veel zwaardere continue belasting hebben dan mijn game-bak die enkel veel vreet als ik game.

Je moet uiteraard 45 toolbars en 10 programmas hebben draaien om je pc sneller te maken en dat vreet ook wel wat ;)
Anoniem: 471038 @Iftert15 juli 2014 11:54
Yup, dan heb je het over computers uit 2002-2006 grofweg. Vaak met 1 GB geheugen of minder, Pentium III/4, Athlon Classic/XP, dat soort werk.
Een computer van na 2006 (Core2 Duo/Athlon X2 of beter, meestal met 2 GB of meer) zou het goed kunnen draaien, maar werd toch al met Vista verkocht destijds. Systeemeisen van Vista, 7 en 8 zijn vrijwel gelijk.
Zien? Je kan niet anders. De gemiddelde Nederlander koopt zijn pc of laptop compleet. Hiervoor rennen ze gewoon even naar de mediamarkt of een andere elektronica winkel. En dan kan je er inderdaad niet voor kiezen om niet te betalen voor Windows.

Erg. Jammer.
Is dat jammer? Ik herinner mij nog goed toen de eerste netbooks op de markt kwamen. Ik werkte toen zelf voor een grote elektronicaketen, en de eerste EEE-pc's waren toen voorzien van Linux. Dat bleek al snel niet waar de consument op zat te wachten. Toen wij de eerste modellen met Windows XP binnen kregen waren de ongeveer gelijkwaardige Linux-EEE-PC's niet meer aan de straatstenen kwijt te raken. Blijkbaar wil 90% van de consumenten gewoon Windows bij hun computer hebben - en geef ze eens ongelijk. Voor de gemiddelde gebruiker is Windows gewoon een uitstekende keuze.

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 23 juli 2024 09:42]

Sinds wanneer is iets positief als je geforceerd word tot een bepaalde keuze in je software?

Ja, veel mensen kunnen niet omgaan met Linux, wat zeer jammer is. Maar voor de kleine markt die er is die dat wel kan en wil, waarom zouden die achtergesteld moeten worden en alsnog voor een Windows licentie moeten betalen? Ik zou het heel fijn vinden om naar de Mediamarkt te lopen en een laptop te kopen en daarbij ook te kunnen kiezen voor een bepaald OS.

Net zoals een tijd terug toen je alleen maar laptops met Intel processoren kon kopen bij de Mediamarkt. Lekker geforceerd de markt manipuleren. Als je maar genoeg geld erin pompt.

Ik snap eerlijk gezegd niet dat dit nog mag. Met de levering van Internet Explorer bij Windows word moeilijk gedaan over het forceren van een browser, maar bij hardware met een compleet OS word niet naar gekeken.
Ik ook niet. Je reinste koppelverkoop. Is officieel verboden.

Je moet toch ook losse hardware met een ander OS kunnen kopen ?
Je kunt toch ook een auto met verschillende motor uitvoeringen kopen ?

Voor de Surface tablets snap ik het nog wel dat is immers van MS zelf net als de koppeling tussen een Macbook en OSX.
Je kunt toch ook een auto met verschillende motor uitvoeringen kopen ?
Ja, dat zijn opties. Vaak heb je ook de keuze tussen verschillende Windows versies, wat het zelfde verhaal is. Je hebt bij auto's ook niet de keuze of je een Volkswagen motor in een Renault hebt. Achteraf misschien wel mogelijk, maar niet vanuit de fabriek. Idem met banden, radio's etc.

Dit is een keuze die gemaakt is door de hardware boeren. Wil je zelf alle controle hebben over wat er op je PC staat, dan bouw je er zelf 1. Anders ben je toch echt afhankelijk van wat Dell, HP, Lenovo, Asus en consorten doen.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 23 juli 2024 09:42]

[...]
Ja, dat zijn opties. Vaak heb je ook de keuze tussen verschillende Windows versies, wat het zelfde verhaal is. Je hebt bij auto's ook niet de keuze of je een Volkswagen motor in een Renault hebt. Achteraf misschien wel mogelijk, maar niet vanuit de fabriek. Idem met banden, radio's etc.
Nee want bij auto's gaat het om hetzelfde merk wat motor betreft. Bij laptops echter niet (even de Macbooks en Surface's buiten beschouwing gelaten) daar vind ik dat de klant keuze moet hebben.
Die hardware boeren worden flink betaald door MS (of er is een andere handjeklap overeeenkomst) daarom doen ze dat. Komt erbij dat Windows, in tegenstelling tot OSX en Linux, nog best duur is voor een licentie.
En aangezien het verschillende merken zijn, kan je vrij lastig spreken van verplichtte koppelverkoop door MS. Dat was anders in het geval van Internet Explorer en Windows MediaPlayer, waar ze flinke boetes voor hebben gekregen. Je moet bij de leverancier zijn die de koppeling maakt (dus HP, Dell etc), niet bij de leverancier die het gekoppelde product verkoopt (MS).
Eens, maar hou er wel rekening mee dat zelfs als de keuze er wel zou zijn, dat een laptop zonder OS niet ineens honderd euro goedkoper wordt.
Window 8.1 oem zit in de verkoop inmiddels op ongeveer 81 euro, maar dit is verkoop in de winkel, dit is niet het bedrag dat een laptop fabrikant betaald.
Met de aantallen die zij afnemen bij microsoft is het waarschijnlijker dat dit hooguit een euro of 10-20 is.

Je kan er dus ook anders naar kijken en het gewoon zien alsof je de windows licentie er gratis bij krijgt.
Gebruik je het niet, kost het je dus ook niets. :)
Toch is het in veel gevallen nog steeds een mooie €20 die je in je zak kan houden. Alleen zullen 90% van de mensen, de "normale" consumenten gewoon voor de Windows licentie van €20 kiezen.

Toch heb ik zelf vaak genoeg laptops aangeschaft waarbij ik nog voor de eerste boot de HDD al had verwijderd. Daar had van mij toch echt geen Windows op voorgeïnstalleerd hoeven staan. De reden waarom die Windows Licentie amper €20 kost, is omdat er een ongelooflijke lading aan bloatware is geïnstalleerd, die de kosten voor de fabrikant weer drukt.

Eigenlijk zou je de consument eerlijkheidshalve ook de keuze willen laten tussen de €20 bloatware versie en de €80 "schone" Windows licentie. Ware het niet dat men dan snel genoeg ontdekte dat je de Schone versie ook over de Bloatware versie heen kan zetten.
Mee eens, zoals ik al aangaf vindt ik ook dat de keuze er zou moeten zijn, maar ik doelde er alleen op dat het geen gigantische bedragen zijn waar we over praten zoals sommigen misschien denken.

Overigens wordt de kostprijs van Windows niet minder door bloatware, de laptop zelf misschien wel, maar Windows niet.
Micorosoft verdient namelijk niets aan de bloatware, maar de makers van de bloatware, deze betalen dan ook een bedrag aan de laptop fabrikant, niet Microsoft.
Sterker nog, door de keuze te geven om een laptop te leveren zonder OS, worden ook de inkomsten van deze bloatware misgelopen op deze laptops en worden de laptops dus feitelijk weer iets duurder.

Het zou dus zelfs zo kunnen zijn dat je dit 1-op-1 tegen elkaar weg kan strepen, waardoor je dus inderdaad mag spreken van een 'gratis' windows licentie.

Maar aangezien we niet precies weten welke bedragen Microsoft vraag voor Windows licenties aan fabrikanten en ook niet weten welke bedragen bloatware makers betalen voor het bijleveren van hun software, is dit uiteraard pure speculatie.
De reden waarom die Windows Licentie amper €20 kost, is omdat er een ongelooflijke lading aan bloatware is geïnstalleerd, die de kosten voor de fabrikant weer drukt.
Inderdaad, MS verdient gewoon z'n vaste bedrag aan OEM licenties. Wat dat bedrag werkelijk is, hebben mensen wel eens weten te herleiden. Van een aantal fabrikanten wist ik wel wat de Win 7 Home Premium licentie werkelijk kostte voor de fabrikant. Vandaar dat ik met het omhoog afgeronde €20 verder ging in mijn reactie.

Als ik kijk naar wat sommige fabrikanten in het verleden mee hebben geleverd, zou je inderdaad bijna kunnen veronderstellen dat een bloatware-vrije machine zonder Windows licentie extra zou kosten voor de consument.

Maar je bent het waarschijnlijk, om deze hele lijn van discussie af te sluiten, wel met mij eens dat er voor fabrikanten van laptops / desktops weinig reden is af te stappen van hun huidige business model. Het merendeel van de de consumenten "wil dit". Of anders, als de keuze ze geboden zou worden, zouden ze kiezen wat nu al op de markt is. Dat is jammer uit principe, jammer voor de gebruikers die anders willen, maar gezien dit artikel, is het wel goed voor de PC-markt.
Maar in dat geval zouden we Apple ook moeten gaan dwingen om haar hardware zonder OS X te gaan verkopen. En Samsung-tablets zonder Android. En OS X zonder Safari. Het is echter niet zo eenvoudig: mensen betalen niet louter voor hardware, maar voor een 'totaaloplossing'. Het OS is zo onlosmakelijk verbonden met de computerhardware dat het bijna als vanzelfsprekend wordt ervaren om een OS geleverd te krijgen bij een computer.

Even los daarvan: was het niet zo dat je als consument de keuze had om achteraf geld terug te krijgen als je afstand doet van je Windows-licentie?
Even los daarvan: was het niet zo dat je als consument de keuze had om achteraf geld terug te krijgen als je afstand doet van je Windows-licentie?
Was idd misschien ooit zo, maar mij is het vorig jaar niet gelukt.
Ik werd door iedereen van het kastje naar de muur gestuurd, zonder enig resultaat.
Ik snap eerlijk gezegd niet dat dit nog mag. Met de levering van Internet Explorer bij Windows word moeilijk gedaan over het forceren van een browser, maar bij hardware met een compleet OS word niet naar gekeken.
Dat is niet iets dat Microsoft zelf doet, het zijn de hardware leveranciers die er voor kiezen, want kennelijk is er meer vraag naar (zoals de post waarop je reageert al aangeeft). Het OS is geen vast onderdeel van de hardware.
Anoniem: 471038 @Zenety15 juli 2014 13:39
Sinds wanneer is iets positief als je geforceerd word tot een bepaalde keuze in je software?
Je wordt toch niet geforceerd?
Windows wordt standaard geinstalleerd omdat dat nu eenmaal is waar de meerderheid om vraagt.
Je hoeft die installatie niet te gebruiken, je mag er ook gewoon een ander OS op installeren.
Ik krijg altijd een beetje jeuk van dit soort 'geforceerde' retoriek...
Ik zou het heel fijn vinden om naar de Mediamarkt te lopen en een laptop te kopen en daarbij ook te kunnen kiezen voor een bepaald OS.
Zoals elders gezegd, die Windows licentie is heel goedkoop, omdat het een OEM volume license is.
Wat jij voorstelt aan OS-keuze zou veel duurder zijn: voor die paar mensen die linux willen, moet de fabrikant dan ook tijd en geld steken in het voorbereiden van linux-images met drivers etc voor al hun systemen. En daar moeten ze dan ook nog eens support op gaan leveren.
Het lijkt me vrij aannemelijk dat deze optie veel duurder is dan de mensen gewoon een voorgeinstalleerde Windows te geven, en ze zelf een ander OS te laten installeren (zonder support uiteraard).
Ik denk dat het zelfs economisch gezien niet interessant is om systemen te verkopen met of zonder OS (want dan moet de fabrikant toch nog twee verschillende productielijnen draaien... met of zonder Windows-installatie, en dus moet dat in verschillende dozen, waarop dan vermeld staat welke variant je hebt, je moet dan wel of geen Windows installatiemedia meeleveren, wel of geen Windows licentiesticker op de PC, verschillende verzameling handleidingen. Er moeten ook 2 producten ipv 1 op de website vermeld worden etc etc).
Ik snap eerlijk gezegd niet dat dit nog mag. Met de levering van Internet Explorer bij Windows word moeilijk gedaan over het forceren van een browser
Ook daar zag je dat het niet meeleveren van IE en Media Player ook niet resulteerde in een goedkoper OS.
Blijkbaar wil 90% van de consumenten gewoon Windows bij hun computer hebben - en geef ze eens ongelijk. Voor de gemiddelde gebruiker is Windows gewoon een uitstekende keuze.
hum, dit weekend kan ik in aanraking met een win7 laptop en een android tablet
om enkele bestanden over te zetten van usbstick naar tablet deed ik het volgende:
usb kabel tussen win7 en android = geen drivers.
Vermits ik niets meer te maken wil hebben een win OS heb ik dan maar de Desktop genomen die voorzien is van linux OS
usb kabel tussen desktop en android = OK

De gemiddelde windows gebruiker kan niets doen / werken / spelen
want de hardware/software staat niet standdaard op een windows bak ;-)
Anoniem: 471038 @CasperM15 juli 2014 13:43
Zal wel aan die Android-tablet liggen dan.
Voor een normale USB-stick heb je geen drivers nodig, daar is gewoon een standaard voor.
Ik heb verschillende smartphones gehad die zich ook gewoon als een standaard USB-drive voordeden, en dus ook geen drivers nodig hadden.
Ik heb ook spul meegemaakt (zoals een oude Sony camera) die non-standaard was, en dus drivers nodig had.
De telefoons en tablets melden zich NIET als mass storage device!
Er is een uitwisselingsprotocol voor en inderdaad werkt de herkenning wel out of the box onder Linux en niet onder Windows.
Anoniem: 471038 @hackerhater15 juli 2014 14:52
Ja, mijn Android telefoon meldt zich ook aan met iets als "Linux file gadget" ofzo.
Dus niet als standaard mass storage device. En aangezien het linux is, lijkt het me idd voor de hand liggen dat de gemiddelde linux-distro wel deze non-standaard drivers aan boord heeft, waar deze op Windows eerst nog geinstalleerd moeten worden.
Niet de schuld van Windows (standaard mass storage devices doen het wel out-of-the-box natuurlijk). Die linux-lui moeten zich gewoon eens wat meer aan standaarden gaan houden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 471038 op 23 juli 2024 09:42]

Je bedoeld dit protocol : http://en.wikipedia.org/wiki/Media_Transfer_Protocol ?

Dat Windows te dom is om direct chipsets en protocollen te herkennen zonder drivers kan je de rest niet aanmerken.
Praat geen onzin. Het zijn juist de mensen achter Linux en OS X die zich aan de standaarden houden.
Anoniem: 471038 @hackerhater15 juli 2014 16:28
Je bedoeld dit protocol : http://en.wikipedia.org/wiki/Media_Transfer_Protocol ?

Dat Windows te dom is om direct chipsets en protocollen te herkennen zonder drivers kan je de rest niet aanmerken.
Wie praat er hier nu onzin?
In je eigen link staat:
"MTP is part of the "Windows Media" framework and thus closely related to Windows Media Player. Versions of the Microsoft Windows operating system from Windows XP SP2 support MTP. Windows XP requires Windows Media Player 10 or higher;[2] later Windows versions have built-in support."

Ik had het overigens over http://en.wikipedia.org/wiki/USB_mass_storage_device_class, maar dat terzijde.

Verder, 'zonder drivers' is natuurlijk sowieso onzin. Je hebt ALTIJD drivers voor hardware, dat is nu eenmaal het idee van een modern OS-ontwerp, en hardware-abstractie en dergelijke.
Het gaat er alleen om: zijn die drivers standaard meegeleverd, en worden die automatisch geladen in het geval dat je zo'n apparaat aansluit?
Het antwoord op beiden is 'ja' in het geval van Windows (zoals ook de wiki-pagina's al zeggen).
Het zijn juist de mensen achter Linux en OS X die zich aan de standaarden houden.
Ook hier moet ik je weer verbeteren. Vooral in de linux-wereld zijn ze ERG linux-centrisch. Er is heel veel software die er standaard vanuit gaat dat er allerlei linux-specifieke extensies aanwezig zijn op het systeem.
Zo is er veel software die gebruik maakt van X, die je niet zomaar op bv. OS X kunt draaien. Dat komt omdat ze uitgaan van X.Org en hun extensies, en niet van het standaard X11-protocol.

Ook loop je heel vaak tegen gcc-specifieke code op, die niet zondermeer te bouwen is met BSD make en/of een andere C/C++ compiler dan gcc.
Of code die specifieke linux-paden naar includes of libs aanhoudt, ipv standaard UNIX-paden (waarom linux uberhaupt die andere indeling heeft is me een raadsel... maar er zijn op linux-systemen wel softlinks naar de UNIX-indeling voor compatibility, dus geen reden om die linux-layout te gaan gebruiken).

Nee, de laatste jaren vertoont linux meer een meer monopolistische trekjes, daar waar Microsoft eigenlijk steeds beter hun best doet om standaarden te ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 471038 op 23 juli 2024 09:42]

Volgens dat ik via de linux bak zag was de koppeling met "MTP"
Windows 7 had geen mogelijkheid om dit te koppelen als "gemiddelde" gebruiker, automatisch vond win7 geen drivers.........
en nu kun je zeggen zet die android op normale usb, hoe doet een gemiddelde gebruiker dat?

mja schiet me niet dood want ik heb al 10 jaar geen ervaring meer op windows, zou mijn kennis zo klein geworden zijn dat ik beter overweg kan met een linux bak ;-)
Anoniem: 471038 @CasperM16 juli 2014 13:43
Tsja, ik weet niet wat er precies aan de hand is, maar MTP is een standaard die door Microsoft zelf geintroduceerd is (als extensie op PTP).
Windows was dus het eerste OS dat MTP ondersteunde, en als MTP-apparaten niet werken op Windows, is het wel duidelijk waar het probleem zit, lijkt me.
Ik heb een beetje moeite om je verhaal te interpreteren (let s.v.p. even op leestekens en zinsopbouw) en snap je punt ook niet helemaal. Ja, stuurprogramma's zijn soms nodig. Het ene apparaat werkt out of the box meteen met Windows, het andere apparaat werkt weer direct met Linux. De rest vul je aan met stuurprogramma's die je download en installeert. Wat is je punt?

[Reactie gewijzigd door Miuccia op 23 juli 2024 09:42]

mja, ik vind het prima zo. Stel je voor dat jan-met-de-pet nog een operating system zou moeten kiezen (we nemen toch gewoon het goedkoopste...) en installeren.
Dit komt niet ten goede aan gebruikservaring van jan-met-de-pet en levert de handige neefjes, tweakers ea in eerste instantie misshcien nog een zakcent op, maar op termijn toch vooral frustratie.... my 2ct ;)
Het gaat mij meer om de vrijheid dat het zou kunnen. En dat ik niet geforceerd word om geld aan Microsoft te geven voor een OS wat ik toch niet ga gebruiken.

En ja, als mensen de keuze zouden hebben tot een gratis OS of Windows, natuurlijk kiezen ze dan voor het gratis OS. Waarom zou een willekeurige leek niet met Ubuntu om kunnen gaan? Het is grafisch net zo duidelijk als Windows hoor.
Anoniem: 471038 @Zenety15 juli 2014 12:06
Het gaat mij meer om de vrijheid dat het zou kunnen. En dat ik niet geforceerd word om geld aan Microsoft te geven voor een OS wat ik toch niet ga gebruiken.
Voor de meeste mensen is het juist een voordeel: de gebundelde OEM-versie van Windows kost ze bijna niets extra (via de volume license van de OEM zal het uitkomen op iets van 5 a 10 euro per machine, verwaarloosbaar dus). Als ze Windows los moeten kopen, zit je zomaar aan 100 euro extra of meer.

Ik vind ook niet dat die paar linux-gebruikers zich zo enorm druk moeten maken over het feit dat ze misschien 5 a 10 euro 'teveel' hebben betaald.
Evengoed is het een paar euro aan spul dat je niet gebruikt!
Dat er pre-installed opties zijn, prima maar geef mensen ook de mogelijkheid het weg te laten.

Het kost mij extra geld en extra moeite ("beveilingen" uitschakelen) om de machine opnieuw te installeren.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 23 juli 2024 09:42]

Anoniem: 471038 @hackerhater15 juli 2014 14:55
Zoals ik elders al zei: het is duurder om meerdere opties te ondersteunen als fabrikant.
mja, ik vind het prima zo. Stel je voor dat jan-met-de-pet nog een operating system zou moeten kiezen (we nemen toch gewoon het goedkoopste...) en installeren.
Doen ze dat niet al. De goedkoopste bruikbare Windows (Home Premium) en die dan nog laten sponsoren (trialware).
Natuurlijk zien ze dat als 1 geheel. Wij zien een auto of wasmachine ook als een geheel
terwijl de gearhead een motor, carburateur, compressor, schakeldoos, chassis, etc ... ziet. Het is enkel omdat dit in onze wereld van expertise is dat we het kunnen en willen deconstrueren.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 23 juli 2024 09:42]

Anoniem: 471038 @goarilla15 juli 2014 13:52
En zelfs al zie je het als aparte onderdelen, dan nog betekent dat niet dat je altijd zin hebt om een nieuw OS aan te gaan schaffen.
Als ik mezelf als voorbeeld neem: ik heb Windows 8.1 op m'n main desktop staan. Dat is m'n primaire development-bak. Ik heb ook een laptop met Windows 7. Maar ik vind het het geld niet waard om die ook te upgraden naar 8.1. Ik laat die lekker op Windows 7, en koop over een tijdje wel weer een nieuwe laptop, waar dan ongetwijfeld wel 8.1 op zal staan (of misschien zelfs al 9).
Daarnaast heb ik ook nog wat oude testbakjes, die ook Windows XP of 7 draaien, waar ik ook geen nieuw OS voor ga kopen (die waren eigenlijk sowieso om te testen of onze software op XP draait).
Anoniem: 604167 @anandus15 juli 2014 10:48
Dat doen mensen ook, kijk maar naar je telefoon, als je veel mensen vraagt waarom ze de telefoon hebben de zee hebben:
1) het os
2) de fabrikant
Het is natuurlijk wel gedeeltelijk aan elkaar verbonden. Machines die redelijk werken met XP, zullen dat vaak niet doen met windows 7 of 8.

Daarnaast, blijkt nu, grijpt de consument toch dat moment aan om hun hardware dan ook direct te vervangen. Iets dat eigenlijk in de lijn der verwachtingen zat.

[Reactie gewijzigd door Deem op 23 juli 2024 09:42]

Nee, iedereen die nog XP had werd aangespoord om over te stappen op een nieuwere windows.
Microsoft verkoopt (in de winkel) alleen nog windows 8.1
En een computer die eerst XP draaide kan waarschijnlijk geen 8.1 aan. Dus heb je ook nieuwe hardware nodig.
Gezien het feit dat de meeste mensen alle standaard software van de fabrikant na 3 jaar nog hebben draaien, ja. De gemiddelde mens heeft geen idee van een OS installeren laat staan een nieuwer OS.
Of ze concludeerde dat die 8 jaar oude stoffige bak wellicht toe was aan vernieuwing? Makkelijker om dan gewoon een compleet nieuw systeem te kopen ;) Tablets zijn populair, maar voor het serieuzere typ/printwerk geniet de meerderheid nog steeds de voorkeur aan een desktop/laptop. Dit werkte voorheen prima op hun WinXP bak, totdat de support ermee ophield. Vervolgens nam de marketing en bangmakerij het over en ging deze doelgroep weer massaal computers kopen ;)

[Reactie gewijzigd door quintox op 23 juli 2024 09:42]

Als jij al 10 jaar dezelfde trage bak hebt staan is dit natuurlijk een mooi excuus om 'm in te wisselen.
Tja, als mensen nog een Pentium 4 hebben raad ik ze aan om gewoon een nieuwe te kopen.
Aangezien ik de afgelopen tijd 20 PC's gehad heb met die processoren zie je dat veel mensen tevreden zijn met wat ze hebben. Jammer genoeg stopt de ondersteuning en voor die mensen is het niet handig om te gaan internet bankieren op XP.

[Reactie gewijzigd door kevinwalter op 23 juli 2024 09:42]

Je trekt een verkeerde conclusie. Feit is dat alles waar nu nog Windows XP op draait gewoon antiek is, ik durf te zeggen dat we minstens een dozijn klanten hebben gehad die met een P3/P4 binnenkwamen en vroegen om er Win7 op te zetten.
Dus: Het is helemaal niet zo dat de mensheid niet langer een desktop of laptop wil, alleen probeert men er zo lang mogelijk mee te doen.

Dan is het geen wonder dat de verkopen dalen en is het ook geen teken dat de "pc dood is".
Ik denk dat heel wat taken overgenomen worden door andere toestellen, zoals gamen en mail/internet/ ... maar voor sommige taken. (zoals dagdagelijks werk, is een laptop of desktop nog steeds kampioen)

Je redenering klopt volgens mij volledig ...
Het is niet alleen dat mensen er langer mee willen, ze kunnen ook langer mee. De wet van Moore over de verhoging van snelheid in een cpu is irrelevant geworden. Pc's moesten voorheen om de 3/4 jaar toch echt vervangen worden, ander kon het echt niks meer.

Tegenwoordig kunnen veel mensen het toch wel 5 á 7 jaar uithouden (in tegenstelling tot ons tweakers hoeven zij niet het nieuwste en snelste).

De voornaamste rede voor vervanging is hardware failure of een outdated besturingsysteem. Voorheen was snelheid ook een rede, door het wegvalleen van deze is er minder vaak vervanging.
Bij ons in de winkel was er begin van het jaar een dikke boost in de de verkoop van computers, in Mei is dit echt weer stil gevallen. Dus van een groot herstel is weinig sprake. Wel heeft de boost er voor gezorgd dat wij onze omzet tot aan het einde van Juli al in Mei binnen hadden :)
Gelukkig voor jou dan. Als je ziet dat recentelijk meerdere "witboeren" over de kop zijn gegaan zoals Harense Smid en Block maar ook dat filialen van Dixons zijn/worden overgenomen door andere winkelketens, vraag ik me af wat nu de totale impact is van de hernieuwde aankopen van PC's op de totaalomzet van electronica/PC-winkels.

Verder vind ik het erg opvallend dat er alleen maar in percentages wordt gepraat. Als je misschien wel 100% meer verkoopt dan vorig jaar en vorig jaar heb je maar 2 PC's verkocht, is de marge op de 4 PC's van dit jaar natuurlijk amper voldoende om het licht aan te houden in een winkel.
Wij schuiven niet met dozen, en dat doen die andere witboeren wel. Wij doen ook aan reparatie en meestal kunnen wij de computer op de zelfde dag al gerpareerd hebben. Wij hebben ook veel meer reparatie dan verkoop van nieuwe systemen.

En dat houd ons levend :)
Gericht pc advies en aanpassing op maat zorgt er ook voor dat de klanten liever bij een Computerwinkel wat kopen als bij een "witboer", ja de computerwinkel zal duurder zijn als internet en de witboer, maar je krijgt wel beter advies en vaak een kwalitatief betere computer, en ondersteuning en eventueel als het nodig is garantie afhandeling.

Bij ons was het in Mei echt super druk met herinstallaties naar windows 7 en 8.1, en nieuwe systemen werden elke dag wel verkocht. nu is de stormloop voorbij maar dat komt ook wel door de vakantietijd.
Einde van het jaar weer in een dip, dan maar de support voor Vista opzeggen?
Support roadmaps voor Windows OSen worden bij de lancering al aangekondigd, zo ook bij Vista. De mainstream support is in 2012 al ten einde gekomen, de extended support loop door tot 11-04-2017. De mainstream support van Windows 7 loopt door tot 13-01-2015, met extended support tot 14-01-2020, Windows 8.1 heeft de mainstream en extended support tot resp. 9-1-2018 en 10-1-2023.
Het vervallen van security updates (klinkt vaak eng), het niet zo makkelijk meer kunnen komen aan een cd'tje met een illegale key, het na zoveel jaar wel toe aan vervanging van de hardware kunnen allemaal meespelen. Het is wat ik in mijn omgeving zag.

Bijkomend voordeel is wel dat als de XP generatie verdwijnt en windows 7 / 8 wordt er weer een hoop systemen bijkomen die IPv6 ondersteunen zonder extra instellingen.
Bijkomend voordeel is wel dat als de XP generatie verdwijnt en windows 7 / 8 wordt er weer een hoop systemen bijkomen die IPv6 ondersteunen zonder extra instellingen.
Ik vraag mij eigenlijk af of we intern in klein lokale netwerken altijd ipv4 zullen blijven gebruiken. Zijn er private address ranges in ipv6 en zijn deze makkelijk te onthouden ?
IPv4 zal verdwijnen, het zal nog wel 15 duren maar uiteindelijk is het weg.

Intern heb je ook unieke adressen die je zou kunnen bereiken overal ter wereld. Dat je dit niet wilt bij bv je koelkast is meerledig. Apparaten moeten je een optie gaan geven dat je niet wilt dat ze extern (maar bijvoorbeeld wel intern) bereikbaar zijn. Dan zouden ze het weglaten van de default route kunnen toepassen of andere oplossingen.

Daarbij worden NAT devices steeds meer een echte firewall, waarbij het apparaat interne apparaten herkent en je met regels kan aangeven of dit apparaat via HTTP of bv ssh vanaf het internet bereikbaar mag zijn.

Of wat NAT nu niet doet (bescherming van binnen naar buiten) dat je aangeeft dat apparaten zelf niet het internet opmogen, dit is meer voor bedrijven van toepassing. Als er een besmet apparaat intern aanwezig is heeft deze met NAT eigenlijk altijd toegang tot het internet om verbindingen op te zetten (Backdoor) of extra virussen ed binnen te halen.

Als bedrijven apparaten ontwikkelen met IPv6 support en ook particuliere apparaten verkopen zoals bv een nas'je of een koelkast oid dan wordt het voor hun op een bepaald moment te duur om IPv4 te blijven ondersteunen / toepassen dus zullen ze dit gaan afstoten.

Wanneer het zover is is niet te zeggen omdat dit zal verschillen per bedrijf en zelfs nog per product. Maar ik denk wel dat er over een jaar of 5 IPv6 only devices te koop zullen zijn.

End-to-end connectiviteit zal een hoop problemen wegnemen met bv sip en gaming / gameconsoles etc. Als iets niet werkt dan is het nog een firewall issue. Op dit moment kan het NAT zijn, firewall etc.
Ik heb inderdaad 2 oude XP machines vervangen. Eén was een AMD3500 en die is vervangen door een Pentium G3420 (zelf samengesteld met Win8 ). Deze was ook inderdaad aan vervanging toe. Heb ook nog een AMD3500 van mijn broer vervangen en daar een DELL i3 (Win8) voor gekocht. Zijn oude PC heb ik geupgrade met een andere goedkope AM3 processor en extra geheugen en heb hier Windows 7 op gezet voor de kinderen.
Dit waren PC's die alleen voor licht werk gebruikt werden, Internetten, mailen, downloaden.

Voordat de ondersteuning wegviel was er eigenlijk geen noodzaak om te vervangen omdat het nog gewoon goed werkte voor waarvoor het gebruikt werd. Met de XP machines is toch respectievelijk 10 en 8 jaar gedaan.

Voordelen zijn toch ook wel een nieuw besturingssyteem, sneller, nieuwe technieken zoals een SSD en USB3.

[Reactie gewijzigd door TVL op 23 juli 2024 09:42]

CBS: computerwinkels verkopen helft meer door einde Windows XP
Het is onduidelijk of het einde van XP voor een tijdelijke piek heeft gezorgd of dat het een herstel is dat doorzet; er zijn nog geen nieuwere cijfers bekend dan die over april.
Ja, welke van de twee is het nou dan? Altijd een beetje jammer als een artikel haar eigen titel tegenspreekt.
Ik vind dit vrij logisch om eerlijk te zijn. Tot voor kort was Windows XP nog het meest gebruikte (windows) OS op de markt. En we moeten even rekening houden dat gemiddeld gezien mensen zelf nog nooit een OS geïnstalleerd hebben laat staan een OS upgraden.

Deze mensen horen dan op het nieuws dat XP onveilig is (omdat de support gestopt is). Dan denken ze niet, laten we uitzoeken welk nieuwer OS we nu willen en hoe we dat kunnen installeren.

Nee, deze mensen denken eerder dat ze nieuwe windows moeten hebben en dus een nieuwe PC (ja, veel mensen zien dit echt nog niet los van elkaar). Want ach, ook al gebruiken we de PC nauwelijks of alleen voor basis office/email/internet laten we dan maar een nieuwe PC kopen.

Zo vroeg mijn oma laatst of ze een nieuwe laptop moest kopen omdat Candy Crush geupdate moest worden (ofzo) ... Omdat ze gehoord had dat windows XP nu onveilig zou zijn (terwijl ze zelf vista op de laptop heeft). Om even aan te geven hoe mensen, zonder kennis van PC's soms kunnen denken over PC's/OS systemen.
Hardware is ook einde van zijn leven en werkt steeds minder op xp dus moet wel maar wat nieuws...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.