Microsoft stopt met antimalware-updates voor Windows XP

Microsoft is gestopt met de ondersteuning van de Malicious Software Removal Tool voor Windows XP en ook zijn antivirus-pakket Security Essentials krijgt geen updates meer. Bovendien is de Java-ondersteuning voor XP gestopt. De stappen maken miljoenen gebruikers wereldwijd kwetsbaar.

Microsoft stopte in april vorig jaar met de ondersteuning van Windows XP, en lekken worden sinds die tijd niet meer gedicht. Ook Security Essentials wordt sindsdien niet meer voor XP aangeboden, maar bestaande installaties kregen nog wel updates. Daaraan is woensdag echter een einde gekomen. Bovendien krijgt de Malicious Software Removal Tool geen updates meer, waardoor infecties met nieuwe malwarecode niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden.

Bovendien is Oracle vorige week gestopt met het ondersteunen van Java voor Windows XP. Java behoort tot de top drie van apps waarvan lekken het meest misbruikt zijn in 2014, tekent beveiligingsbedrijf Heimdal Security aan. De stappen van Microsoft en Oracle maken gebruikers van het besturingssysteem uit 2001 nog kwetsbaarder dan ze al waren.

Gebruikers van het aloude OS zijn er veel. Volgens cijfers van Netmarketshare heeft XP nog altijd een marktaandeel van bijna 12 procent. Hoeveel gebruikers er precies zijn is niet bekend. Microsoft maakte onlangs weliswaar bekend dat er 1,5 miljard Windows-systemen op de markt zijn, maar daarbij gaat het om alle Windows-versies, dus ook embedded en mobiele software. Duidelijk is wel dat het om miljoenen kwetsbare systemen gaat. Ondersteuning is er alleen nog voor klanten die daar extra voor betalen, zoals overheden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-07-2015 • 15:10

211 Linkedin

Reacties (211)

211
205
126
2
0
0
Wijzig sortering
Wat ik niet helemaal snap: waarom laten ze gebruikers van Windows 7/8 straks gratis updaten naar Windows 10, onder het mom een dergelijk fiasco als nu met XP te voorkomen, maar doen ze niet gewoon ook hetzeflde met Windows XP gebruikers? Dat lijkt me een hoop van dit soort rommel opruimen. Dan zijn er natuurlijk nog steeds systemen die bepaalde applicaties draaien die stug op XP door draaien, maar de gemiddelde gebruiker zou dan, lijkt mij, toch eerder kans moeten zien om up te graden?

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 15 juli 2015 15:15]

voor de grap heb ik Windows 10 beta op een pc uit 2006 geïnstalleerd:
- Celeron D Processor 352 (3,2Ghz)
- 2GB ram
- 80GB HD

WindowsXP draait eigenlijk zeer vlot op dit toestel, maar W10 lijkt meer op een slide show en soms lijkt het wel alsof de pc gewoon is vastgelopen
de meeste mensen die nog XP gebruiken, hebben gewoon een oude trage computer
Windows XP ondersteunt nog E_ISA_UP en ACPI. Windows 7 vereist minimaal AACPI. Windows 8.1 gaat nog een stapje verder.

Het gaat er niet om of de oudheid van de computer het ondersteunt, de HAL moet modern genoeg zijn.
de meeste mensen die nog XP gebruiken, hebben gewoon een oude trage computer
En die 'trage' computer is prima geschikt om er mee te doen wat ik er mee doe. Dus waarom updaten, geld wat ik niet heb uitgeven aan hardware die ik niet hoef.
Internetten gaat goed, muziek spelen gaat goed, foto's kijken gaat goed.
En daarom moet MS maar updates blijven uitbrengen voor een super oud besturingssysteem?
Wees blij dat ze het zoveel jaar hebben ondersteund.
En daarom moet MS maar updates blijven uitbrengen voor een super oud besturingssysteem?
Neen, en de wereld moet er ook verder niet over zeuren.

Ik ben nog elke dag blij. ;)
Totdat je elke dag virussen moet verwijderen omdat het OS zo lek als een mandje is.
Je hoeft inderdaad geen nieuwe hardware te kopen, maar nu nog Windows XP draaien EN aan het internet verbonden zijn met je PC vraagt gewoon om problemen.
Je hebt 2 opties wanneer je verstandig om gaat met je PC en je digitale leven (bank enz.):
1. Installeer Linux zodat je met dezelfde hardware nog steeds een snelle en veilige ervaring hebt.
2. Zet internet uit, trek de kabel eruit, maakt niet uit zolang je maar geen verbinding meer (kan) maken met het internet.

Mocht ik je persoonlijk kennen en je niet 1 van bovenstaande opties volgt, dan komt het punt nabij om aan jou te vragen alle contact informatie van mij te verwijderen. Ik zou geen zin hebben in spam van personen die de veiligheid van hun PC niet op orde houden.

[Reactie gewijzigd door lappro op 15 juli 2015 16:30]

Je hebt 2 opties wanneer je verstandig om gaat met je PC en je digitale leven (bank enz.):
1. Installeer Linux
2. Zet internet uit, trek de kabel eruit,
Ik denk dat we onderschatten hoeveel xp-ers dat allemaal niet kunnen of weten dat het noodzakelijk is. er is meer dan Nederland en IT-ers
Het is een wereldwijd probleem.
Dat ben ik met je eens, ik heb het dan ook niet over wat realistisch is dat gebeurd, maar over wat verstandig is om te doen.

Het is hoog tijd voor landelijke trainingen voor computers zodat iedereen de gevaren van het internet en outdated software kent en hoe dat te voorkomen en/of op te lossen. Helaas leven we niet in een ideale wereld.
... de gevaren van het internet en outdated software en hoe dat te voorkomen en/of op te lossen.
Vooral dat 'oplossen'. De wereld is niet overal geasfalteerd en welgesteld. Het zal een probleem blijven.
Anoniem: 271482
@stresstak15 juli 2015 18:09
Net zoals windows98SE een probleem bleef?

Die oude hardware geeft echt wel een keer de geest, en zelfs bij de kringloopwinkel vind je MINSTENS core2Quads tegenwoordig incl. Vista.
Die oude hardware geeft echt wel een keer de geest, en zelfs bij de kringloopwinkel vind je MINSTENS core2Quads tegenwoordig
Dat is inderdaad voor veel xp-gebruikers een verbetering tegen de tijd dat de hardware sneuvelt. Kunnen ze toch weer een tijdje voort voor een prikkie. XP over zetten en door.

Achterblijvers met hun redenen zullen altijd achterblijvers zijn.
Of het nou met w98, vista, xp of 8 is. Dat is het probleem.
Maar dat de weg niet overal geasfalteerd is, geeft geen problemen voor de wegen die wel geasfalteerd zijn. Dat is met WIndows XP wel. Dat soort systemen kunnen een broeinest van virussen zijn die andere systemen kunnen aanvallen. Het is niet handig om op Windows XP te blijven, ga dan naar Linux, zoals Lappro ook adviseert. En ben je ook nog eens up-to-date!
De wereld is niet overal geasfalteerd en welgesteld.
maar mijn email-adres/telefoon/... zit niet in hun adresboek
Mijne kennelijk ook niet. Althans, ik word sporadisch gemaild of gebeld. Zelfs niet door andere xp-ers. ;)
Anoniem: 553585
@lappro16 juli 2015 15:24
En godzijdank ook, want jouw ideale wereld is absoluut niet mijn ideale wereld.

Voor mij is het al een onmogelijke notie om het te hebben over landelijk trainingen en scare tactics cursussen.

Moet MS het onderhouden, nee, maar waarom behoudt ze dan wel het copyright en wordt dat niet aan de community gegeven om maar 1 doodsimpel klein voorbeeldje te noemen. Waarom moeten mensen continu upgraden als ze voldoende hebben. Vergeet ook ff niet de verantwoordelijkheid in de 1e plaats met het leveren van crappy produkten.

Jouw ideale wereld komt neer op dat iedereen maar moet doen wat de markt ff bepaalt ongeacht hoe die markt zich gedraagt. Dat zal nooit mijn wereld zijn omdat je een natuurlijke correctie er uit haalt.

En dat het allemaal super onveilig is, de scare tactics, is ook zo relatief als maar kan. Mensen die nu nog met XP voortkunnen zijn waarschijnlijk ook niet meegegaan in de talloze nieuwe apps en software. Ook zijn er geen berichten van tienduizenden vastlopende XP machines. Het is inmiddels een minderheid. In de rest van de OS'en zitten en zullen altijd meer dan genoeg bugs zitten die "commercieel" interessanter zijn dan mensen die XP draaien omdat ze te oud zijn, geen geld meer hebben om een nieuwe computer te kopen, enzovoorts.

Ook ISP's houden zeer vreemd gedragende computers in de gaten dus ook die kant is gedeeltelijk afgedekt.

Al met al een hoop heisa om relatief weinig en daar moet de wereld dan op aangepast worden?
Als je een commercieel OS neemt dan neem je daarbij ook dat er copyright op zit en je van die partij afhankelijk bent voor support. Wil je dat niet dan moet je of Linux nemen, of je eigen OS ontwikkelen (praktisch onmogelijk natuurlijk). Bij Microsoft zit je dan nog relatief goed door de lange support, ITT Apple waar je veel vaker zal moeten upgraden.

Windows (XP) een crappy product noemen laat niet echt zien dat je weet waar je het over hebt. Bugs en het einde van support heeft weinig te maken met de kwaliteit van het product en zeker in dit geval heeft het er niets mee te maken. Er is geen software zonder bugs. Bugs zorgen vaak voor gaten in de veiligheid en vandaar dat je support en updates nodig hebt. Hier is geen ontkomen aan. Als je dit niet wil kan je beter gewoon niet aan computers beginnen, doe je dat toch dan ben je genoodzaakt dit te doen wil je het risico beperken dat je bestolen of opgelicht wordt.

XP is ook niet inherent (super) onveilig, maar vroeg of laat worden er lekken gevonden. Omdat die niet meer gepatcht worden, wordt het zo gevaarlijk. Iedereen die dan XP gebruikt en op het internet zit kan gehackt/bestolen/opgelicht/lid worden van botnets/etc. worden. Juist doordat dit zo eenvoudig is wanneer de support stopt, wordt dit interessant voor criminelen. Zeker gezien er nog zo'n groot percentage gebruikers op XP zit.

Als je niet bestolen/opgelicht/etc. wil worden in je leven heb je gewoon een aantal zaken te doen, inclusief bijkomende kosten. Je koopt toch ook een slot voor je voordeur? Waarom is het dan zo moeilijk te investeren in de veiligheid van je PC? Als je zelf niet in staat bent een ander OS te installeren, dan zijn er gewoon mensen die zo'n service leveren (betaald).

Wanneer je niet voor je eigen veiligheid zorgt, bel dan ook vooral niet de politie wanneer je bestolen bent. Ga vooral niet klagen wanneer je opgelicht wordt. Ga lekker de straf uitzitten wanneer iemand je identiteit gestolen en misbruikt heeft. Ga dan ook meteen even excuses aanbieden aan je contacten wanneer hun (contact)gegevens in spam netwerken of in handen van criminelen belanden doordat de veiligheid van jouw systeem niet op orde is.

Leven heeft gewoon zijn verantwoordelijkheden, daar is geen ontkomen aan.
Niemand dwingt je om over te stappen naar een ander os. Jij kunt nog jaren met XP verder. Daarnaast heeft Microsoft het recht om na zo' n lange tijd te stoppen met ondersteuning. De risico's neem je dan welbewust.
Niemand dwingt je om over te stappen naar een ander os. Jij kunt nog jaren met XP verder.
Dank. Dat was mijn plan toch al.
De risico's neem je dan welbewust.
Niet iedereen IS zich bewust van risico's en neemt ze dus ook niet welbewust. Er zullen vele mensen zijn met een computer met xp die het goed doet en die mensen krijgen wellicht nooit een bericht of waarschuwing of advies om het beter danwel anders te gaan doen. Verbaas je maar nergens over.
Het is in het nieuws geweest, je krijgt met security essentials dikke waarschuwingen, websites en software werken niet meer... En dan heb je nog steeds niks door?
Het is in het nieuws geweest, je krijgt met security essentials dikke waarschuwingen, ...
Neem mij niet als voorbeeld. Je zult ze op bezoek krijgen van heel de wereld die wel een computer hebben en gebruiken met xp en verder niks weten. Echt, de wereld is groter dan Nederland. En lang niet iedereen is IT-er.

Mijn oudtante is 78 en heeft een laptop met XP. En niemand die er naar om kijkt en niemand die uberhaupt weet dat ze hem heeft. En geen geld voor een nieuwe uiteraard.
Zo zullen er velen zijn en dat is dan nog maar hier, in Nederland.
Dus..
Je krijgt ook elke dag een melding dat je de 1000e bezoeker bent van een site of een smartphone hebt gewonnen. Moet je ook niet serieus nemen.
microsoft heeft notabene een windows update gepushed naar alle xp machines over wat er ging gebeuren en de gevolgen.

als je dat als gebruiker moedwillig weg klikt is het eigen risico.

ik verbaas me trouwens ook nergens over hoe sommige mensen omgaan met hun computer/apparatuur maar hoe gaat het gezegde ook al weer: ignorance of law is no excuse for breaking it.
microsoft heeft notabene een windows update gepushed naar alle xp machines over wat er ging gebeuren en de gevolgen.
als je dat als gebruiker moedwillig weg klikt is het eigen risico.
Zo is het. En dat nemen velen dan voor kennisgeving aan. En gaan door tot het niet meer werkt.

We gaan er maar niet vanuit dat iedereen begrijpt en overziet wat er gaat gebeuren en kan gebeuren bij het doorwerken met XP.
Laat staan dat ze meteen (kunnen) gaan sparen voor nieuwe spullen.
Het is maar zo.
En die 'trage' computer is prima geschikt om er mee te doen wat ik er mee doe. Dus waarom updaten, geld wat ik niet heb uitgeven aan hardware die ik niet hoef.
Internetten gaat goed, muziek spelen gaat goed, foto's kijken gaat goed.
Tuurlijk, veiligheid (ook voor anderen) speelt geen rol in ons digitale leven. Laten we lekker outdated spul gebruiken, vol gaten en potentieel slachtoffer van botnets.

Doet me een beetje denken aan een autobezitter die geen knipperlicht ('ze zien me toch opzij gaan'), roetfilter ('ik heb er geen last van'), kilometerteller ('kan mij het bommen hoeveel ik rij'), bandprofiel ('ik rijd alleen met droog weer'), schokdemper ('ach die kleine hobbeltjes') of remmen ('ver vooruit kijken, dan hoef ik nooit te remmen') nodig denkt te hebben. Want tja, hij rijdt toch..?
Doet me een beetje denken aan een autobezitter die
Ha, autovergelijkingen. ;)
Gelukkig is werken met oude computers en xp niet verboden door de wet.

Net zo min als fietsen met een kind voorop en achterop en ondertussen met je mobiel in de weer zijn met een hand.

Het is goed dat men stopt met ondersteuning van xp. Gewoon radicaal stoppen.
Niet meer over praten.
Niet verboden door wet nee, maar kan zeer pijnlijke situaties opleveren als jij schade moet gaan verhalen bij een bank nadat er geld is weggewerkt van jouw accounts. In de meeste policies van banken staat namelijk genoemd dat jij een up to date en veilig systeem moet hebben. Aangezien Windows XP 'EOL' is, zal dat voor XP gebruikers aanzienlijk moeilijker zijn om aan te tonen dat zij veilig te werk gaan (namelijk een zeer oud besturingssysteem die geen ondersteuning meer ontvangt als reguliere consument).
Niet verboden door wet nee, maar kan zeer pijnlijke situaties opleveren als jij schade moet gaan verhalen bij een bank
Het ging over auto's en gevaarlijk. Bij internetten met xp vallen er geen dooien.
Was ook als reactie bedoelt op geekeep :/ verkeerde knop gebruikt.
Nou deels ook voor mij van toepassing. Als ik zou internetbankieren -wat niet het geval is- met xp.

Maar goed, Microsoft stopt met ondersteunen en dat wisten we al een tijd. Nu nog rondbazuinen dat mensen die xp gebruiken en internetten en internetbankieren een oplossing moeten gaan zoeken om veiliger te werken.
Als je al weet dat je xp gebruikt.
[...]

En die 'trage' computer is prima geschikt om er mee te doen wat ik er mee doe. Dus waarom updaten, geld wat ik niet heb uitgeven aan hardware die ik niet hoef.
Internetten gaat goed, muziek spelen gaat goed, foto's kijken gaat goed.
Internetten met een systeem dat zo lek is omdat je talloze security-updates achterloopt gaat dus NIET goed. Misschien nu wel, maar de kans dat je systeem straks deel uitmaakt van een of ander botnet is natuurlijk wel steeds groter.
Tja, als je weet wat je doet gaat dat dus best. W2k, Firefox12?, Add-block+, Ghostery, Noscript. Laatste updates. Met active-x disabled, cookies blocked, extensies visible, no hidden files, etc, etc... Alle wachtwoorden verschillend, nooit webservices van andere dan zelf beheerde systemen benaderen. Gast gebruikers ook echt op hun eigen -user-account. Sinds installatie in 2004 geen virus oid gezien hier. Taskmgr altijd open met autostart. En snel op een Athlon2600 met 1GB, in tegenstelling tot W7, FF24, Add-block+, Ghostery, Noscript. Laatste updates. Constant traag en met freezes op een C2D 8800 4GB. Nieuwere FF versies zijn helemaal onacceptabel, dus terug naar FF24.
Bah. Rot toch op met die drm troep en die bloatware.
Kun je ook Ubuntu installeren. Zit je een heeeeel stuk veiliger en je kan prima internetten, muziek luisteren en foto's bekijken. En dat helemaal gratis. Maar ik betwijfel of dat dat lekker loopt op dat stukje antiek.
Kun je ook Ubuntu installeren. Maar ik betwijfel of dat dat lekker loopt op dat stukje antiek.
Geloof mij, het werkt prima.
En met een 8-core en 32 GB en win10 gaat de muziek niet mooier worden en de foto's ook niet.
Wel als je die dikke CRT monitor die er naast staat ook meteen voor een iets modernere Full HD monitor vervangt. De muziek gaat trouwens ook mooier worden want de nieuwere moederborden produceren een stuk beter geluid dan die uit het XP tijdperk. 32GB is alleen handig als je veel VM tegelijk gebruikt. Meteen een SSD er in(start binnen 5 seconden op) En windows 10 geeft je sowieso een veel betere gebuikers ervaring. Kom eens uit die ouwe opel kadet, ga eens in die nieuwe Audi zitten en adem eens diep in. Aaaahhhh there's noting like the new OS smell.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 15 juli 2015 21:28]

Iets van twee jaar terug is mijn A201HT ermee gestopt.
Vind het nog steeds jammer dat ik achteruit moest naar 1920x1200.
Ik had 2048x1536 @85Hz http://www.iiyama.com/de_...ter-pro-510/1876.download. Zit ook weleens achter een 3840x2400 [url]http://https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_T220/T221_LCD_monitors[/url]. Jummie.
En ik gebruik de moederbord audio niet voor muziek, daar het ik een externe dac voor.
(en mijn net doorgebrandde atx-connector voedde een W2k systeem, de fijnste windows ooit. Zal kijken of ik dat kan herstellen.)

[Reactie gewijzigd door onetime op 17 juli 2015 20:32]

Bedankt voor de tips. En het is een Ford Taunus. ;)

/out
Omdat straks de rest van de wereld niet meer compatible is met je computer. Dan krijg je dingen als een website die niet goed meer opent. Een word document dat je niet meer kunt openen en misschien ook nog wel dat je geen website meer kunt bezoeken omdat de TCP/IP stack te ver verouderd is.
Internetten op XP gaat helemáál niet 'goed' - dat is hardstikke gevaarlijk
Zal denk ik HEEL veel met de HDD te maken hebben en de communicatie tussen onderlinge onderdelen. " 3.2GHz" en "2GB ram" zou geen enkel probleem moeten zijn voor win7/8/10. Zo zie je maar dat getallen niks zeggen. Een gemiddelde Atom of Core i3 van 2014/2015 heeft evenveel ram en minder GHz.
Je weet dat je ghz niet gewoon naast elkaar kan leggen. En zeggen hey die is sneller. Anders had iedereen wel 8-core amds gehad. En windows 10 werkt gewoon op een hdd.
Dat is precies wat ik bedoel. Vaak wordt dat vergeten.
En natuurlijk werkt win10 ook op een HDD. Een hdd van 10 jaar oud is echter veel trager dan wat we nu gewend zijn en ik ben van mening dat dat de traagste factor is in het systeem dat wordt genoemd.
Anoniem: 426269
@Jazco2nd15 juli 2015 15:46
Ik zou zeggen: stop eens voor de lol een SSD in je oude systeem en check Win 10 dan nog eens?
Een SSD kan ook niet iedere PC opknappen. Een Intel Celeron D Processor 352 uit 2006 komt qua prestaties niet mee met een moderne Intel Atom processor die tussen de 1,7W en 3W stroom verbruikt. Dat is dus wel een heel erg zwakke processor om Windows 10 op te draaien. Een SSD zal wel een beetje helpen maar de zwakke processor zal altijd tot lange laadtijden leiden. Ik zeg niet dat het onmogelijk is om op zo'n processor Windows 10 te draaien, maar het zal geen hele vloeiende ervaring geven.
Een oude bak met IDE aansluitingen, veel succes met je SSD ;)
Een oude bak met IDE aansluitingen, veel succes met je SSD ;)
Uw argument houdt geen steek :P
O ja, dat kan wel, maar heb je er dan nog serieus voordeel van?
Absoluut! Ook al prik je een Sata kaartje in het systeem waarmee de PCI bus volloopt, het systeem gaat vliegen. Op een 64GB SSD past Windows 10 prima, zo'n SSD heb je al vanaf 38 euro.
.... Ik kan blijkbaar niet lezen.. Sorry. Klopt had ook een hele oude hdd van 500gb als nood. In mijn systeem gezocht.. Was een drama. Ligt nu ook bij het oud vuil.
2gb RAM? in een nieuwe PC uit 14/15, uit de budgetbak bij de Aldi zeker?
2gb ram kan best wel een probleem zijn zeker als de igp daar ook nog een paar honderd mb vanaf snoept. Op windows 8 pc's op het werk kan 4gb al gouw te weinig zijn zonder bijzonder zware programma's te draaien. Dan moet ik wel zeggen dat 64bit al gouw 1gb extra eist maar goed dan nog snap ik best wel dat 2gb problematisch is. Op het moment dat je voor werk pc's standaard naar 8gb gaat.
Ik denk dat als je de disk vervangt door een SSD (als het mobo dat ondersteunt!!) dat hij prima draait. Uiteraard niet zo vlot als op een vonkelnieuwe i7 PC, maar prima werkbaar.
Dat was in 2006 ook al geen tophardware hoor. Er zit een single-core processor in die toen 80 euro kostte. In 2006 waren Intel Dual Cores al de standaard. Begin 2006 de Pentium D's. Later in 2006 de Intel Core 2 Duo's.
Vergelijk de prestaties maar eens: http://www.cpu-world.com/..._Intel_Pentium_D_830.html

Verder doen veel mensen een oud PC'tje upgraden door er een goedkope 128GB SSD in te stoppen.

Ik denk dat een computer uit 2006 met een Pentium D en later geüpgrade met een SSD een goede kans heeft om Windows 10 goed te kunnen draaien. Misschien nog het RAM naar 4GB upgraden voor de zekerheid.
Verder is het ook een kwestie van de meest basic mogelijke skin kiezen, en de visuele effecten op beste prestaties instellen.

Het hoofdprobleem is die processor die zelfs in 2006 al ver achter liep op de duurdere concurrentie. Een moderne ultra-zuinige Intel Atom processor is al sneller als die processor. En die Atoms hebben een stroomverbruik van maximaal 3 Watt.
Anoniem: 271482
@catfish15 juli 2015 18:14
Ik heb hetzelfde gedaan op een P4 3,2HT Socket 478, 2GB ram, 160GB sata schijf en een Radeon 9600pro AGP kaart.

Windows 7 draaide die al, windows 10 nu, en kan het niet bepaald een slideshow noemen, dingen gaan soepel genoeg in een resolutie van 1280x1024. Nu doet die PC voornamelijk branden, en ik gebruik de rev-drive voor mijn persoonlijke backups. Beetje rommelen aan de prestatieinstellingen en heel beperkt browsen met firefox, en alles werkt naar behoren, niet hinderlijk langzaam ofzo.
totaal offtopic: FF eet hier al een slordige 1GB. Dat wordt wel heel erg beperkt browsen dan :^)
Anoniem: 271482
@moozzuzz16 juli 2015 02:38
Idd, slechts een download aanzetten, en dan de naar een pure HTML site sturen. :)

Firefox zijn 64-bits port Waterfox slikt hier regelmatig tegen de 3/4GB op mijn gewone 64-bits bak.. Met name als je sites met advertenties, zoals nieuwssites openhoud.

Vraag is alleen of dat aan firefox, de plugins in kwestie of de sites ligt. Chrome halt de CPU dan weer, wat het voor mij geen goed alternatief voor FF maakt.
Of een computer speciaal gemaakt om de oude games van toen erop te spelen, omdat de nieuwe OSen geen ondersteuning voor die oudere software meer bied.
Nou Mijn Dell inspiron uit 2007 draait als een zonnetje op windows 10 laatste beta versie..
Moet ik wel zeggen dat ik toen microsoft het aanbod deed om voor €60 te upgraden naar windows 8 ik dat gedaan heb.Windows 8 draaide goed, omdat er niet zulke zware systeem eisen stelde in vergelijking met windows 7.
Ook mijn dell heeft maar 2 gigabyte ram en centrino duo (T7200) processor.
Ik heb ooit weleens windows 7 erop gehad, maar toen kon ik met opstarten op mijn gemak koffie gaan zetten. Als ik dan Word 2007 opstartte kon ik mijn 2de bak koffie gaan halen.
En nu draai ik dan de laatste beta van windows 10 welke ik wel over win 8 heb geinstalleerd.
De laptop start binnen 25 sec gebruiksklaar op.
Dat is niet waar. Zelf werk ik in een niet nader te noemen supermarkt en werken we nog op xp. Dingen zijn niet voorruit te branden en outlook loopt zelfs vast. Waarschijnlijk moeten ze gewoon kapot gaan, en dan is het prima voor ze.
nee, die computer zijn nog snel genoeg. installeer maar linux erop. dan kan je die computers nog jarenlang gebruiken.
Alleen gaat dit niet over Linux maar Windows.
Windows 10 draait op mijn laptop met Core i5 ook vrij traag. Dat komt omdat het nog niet af is.
Dat is echt onzin en moet een lokaal probleem zijn. Hier draaid w10 perfect op een i3 met drie GB ram
Gefeliciteerd dat jij geen problemen hebt. Als ik mijn issues opzoek, bvb via insider of Google ben ik bepaald niet de enige. Maar ik zeg ook niet dat Win10 op *alle* pc's issues heeft. Andere mensen woorden in de mond leggen en ze er vervolgens op aanvallen: dat is pas onzin. Je kunt gewoon nog geen conclusies trekken over hoe soepel Win10 gaat lopen.
Je zegt:"Dat komt omdat het nog niet af is.". Dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook aan "mijn laptop met Core i5" liggen.
Dat kan in mijn geval niet. Immers draait Win 8.1 daar in multiboot in vloeiend op, dus met de hardware is niks mis.
Dan ben ik benieuwd hoe Windows 10 het na de release op je laptop gaat doen.
Ik ook. Hij wil maar niet upgraden naar fe laatste build, RTM, dus ik denk dat ik maar eens ga refreshen. Misschien dat het dan al wel een stuk beter gaat. In ieder geval houd ik Win 10 maar even op een aparte partitie totdat alles soepel loopt. Toch blij dat ik een dikke msata ssd erin geklust heb :-)
Wauw, een vriend van mij heeft nog een pc staan uit '99 met 512MB DDR1 RAM geheugen en een oude Intel Pentium 4! Stel je voor dat daar Windows 10 op komt te staan :D!
Heb zoiets geprobeerd, maar wou niet installeren. Processor was niet compatibel.
Toen ik een keer bij hem was probeerde we Windows 7 er op te zetten maar hij bleef ergens hangen en ik weet niet meer waar. Ik hoop dat we Windows 10 nog een keer kunnen proberen!
Is die Celeron D 352 dan zoveel langzamer als een Atom Z3775 op 1,47 ghz?

Ik draai de Win10 Beta op een asus transformer T100tam en dat draait gewoon goed hoor (netzoals Windows 8.1 waarmee hij werd geleverd).

Mijn oude netbook met zo'n 1,6 ghz single core atom en 1 GB RAM draaide Windows 7 ook zonder problemen. En Windows 7 heeft ook nog ondersteuning tot 2020 als ik het goed heb, dus Win XP links laten liggen moet geen probleem zijn.
Een Atom Z3775 is heel zeker een pak sneller dan een Celeron D 352.
Het aantal GHz zegt immers helemaal niets, maar ik heb de indruk dat W10 (maar ook W8 en in iets mindere mate W7) vooral last heeft dat de Celeron maar single core is.
De taken in de achtergrond nemen echt de hele pc over. Op een multi core cpu zoals de Atom merk je daar niet van. De GUI begint vreselijk te haperen.
Waarschijnlijk voelt die Atom niet traag omdat er een SSD/eMMC harddisk in zit? Dat scheelt echt immens met een "oude" draaiende schijf, al helemaal op tragere/oudere systemen.
Anoniem: 114278
@catfish16 juli 2015 00:09
Ik heb Windows 7 pro 32 bit draaien op een AMD XP 1800+ met 4 GB ram en geforce 4200 128 MB ,oud spul maar het werkt vlot en goed, dus wat is oud?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 16 juli 2015 00:10]

Volgens mij hebben Windows XP gebruikers al 8 jaar de tijd gehad om te upgraden naar modernere besturingssystemen. Dat ze dat nog steeds niet gedaan hebben, ja dan ligt de schuld toch echt bij de gebruiker (of IT manager of systeembeheerder of wie dan ook bedacht heeft dat updaten niet van belang is). Waarom zouden ze wel naar W10 willen als ze Vista, 7, 8 en 8.1 hebben overgeslagen?

[Reactie gewijzigd door anargeek op 15 juli 2015 15:19]

Of het feit dat de software die op XP draait niet op Windows 7/8/10 kan draaien en die software (vaak samen met oude hardware poorten en andere componenten) nodig is om die machine van een paar ton in de werkplaats draaiend te houden....

In de bedrijven, bij mijn weten, waar XP nog draait (veelal zonder netwerk of met intern afgeschermd netwerk zonder internet toegang) draait dit uitsluitend vanwege dat de software die erop draait niet op de nieuwe OS versies draait.

Als er dan besloten moet worden om een prima werkende aansturing van een machine te upgraden a 20.000 euro of de pc van het netwerk te halen, gok eens wat er gebeurd ;) Die 1000 euro voor pc + OS is niet waar hier over gevallen wordt.

[Reactie gewijzigd door Freaky_Angelus op 15 juli 2015 15:33]

In die extreme gevallen is het ook puur de verantwoordelijkheid van de persoon die het systeem onderhoudt. Dan is het een weloverwogen beslissing om risico te lopen. Dat valt Microsoft natuurlijk niet aan te rekenen. En inderdaad zoals svennd hier aangeeft: niet aan internet gekoppeld laten.
In die extreme gevallen is het ook puur de verantwoordelijkheid van de persoon die het systeem onderhoudt. Dan is het een weloverwogen beslissing om risico te lopen. Dat valt Microsoft natuurlijk niet aan te rekenen. En inderdaad zoals svennd hier aangeeft: niet aan internet gekoppeld laten.
in mijn ervaring is dat niet zo.
De verantwoordelijkheid ligt heus bij de managers die niet willen update omdat het systeem werkt.
Vaak ook bij leveranciers die nooit aangepaste software uitgebracht hebben.
Het is niet zoals bij smartphones waar er gegarandeerd na 18 maand nog een update uitgebracht wordt. Nee men heeft het daar en vooral TOEN gekocht met de aanwezige software. Indien je ondertussen wat problemen tegen gekomen betn waar er support voor nodig was, had je misschien geluk om eens een nieuwere versie te krijgen (onder support wel is waar).
Of update kost 20.000 (en dit bedrag weet ik gewoon nog) waarna:
Is de update nodig? Nee, want zonder netwerk en met usb voor dxf werkt het ook dus afkeur aanvraag.
wat overigens een terechte mgt beslissing is als de upgrade van 20k geen enkele andere meerwaarde heeft.
Maar dan ben je ook geen deel van de 12% die nog online zichtbaar is neem ik aan :-)
hehe, als het goed is zetten in ieder geval alle bedrijven die nu wel echt los van de rest van het netwerk ja.

Maar het is wel een reden waarom het blijft draaien. Zo ken ik ook een boekhoudprogramma (specifiek op maat gemaakt, lang verhaal) wat op 98 draait en... laatste keer dat ik het met de maker/leverancier erover had was er nog 1 kantoor dat dat gebruikte puur omdat de alternatieven niet beter waren en deze zijn boekhouding toch offline wilde houden. Nu... 1 is niet veel, maar 98 is dan wel iets om te melden ;)

[Reactie gewijzigd door Freaky_Angelus op 15 juli 2015 15:55]

Die beginnen geld waard te worden... letterlijk de vervangstukken zijn vast wat waard.
Het gaat niet enkel om netwerktoegang. Wat doe je op je systeem als je via een usb-stick wat binnen krijgt?
Hopen dat de aansturing van de plasma-snijder er geen last van heeft ;)
Backup terugzetten.
Daar heb je gewoon compatibilitymogelijkheden voor in Windows 8/10 of Windows Server 2012 R2.

Er is vrijwel geen reden meer om niet je XP uit te faseren.
Die werken niet voor de low-level aansturing.
Dank, exact dat dus ;)

Ik kan nu al een paar bedrijven noemen die echt niet allemaal binnen nu en 5 jaar nieuwe plasmasnijders gaan aanschaffen puur omdat ze de dxf via een usb moeten verplaatsen ;)
Volgens mij hebben Windows XP gebruikers al 8 jaar de tijd gehad om te upgraden naar modernere besturingssystemen. Dat ze dat nog steeds niet gedaan hebben, ja dan ligt de schuld toch echt bij de gebruiker
Als je het over rijke westerlingen hebt, ja. Maar het xp-verhaal geldt voor de hele wereld. Ook de wereld waar 100 euro een vermogen is en niet de prijzen evenredig laag zijn.
Even overstappen naar nieuwe hardware en een nieuw besturingssysteem, tuurlijk !
En hoeveel van die XPs zijn legale versies? Microsoft zei in 2011 dat tot 90% van de installaties in China illegaal zijn. Vorig jaar April (vlak voor end-of-life) draaide nog 26% Windows XP maar dat is gedaald naar 12% nu. Zullen de mensen met illegale versies overgestapt zijn? Of diegenen die voorheen al een legale versie hadden? Het is lastig te zeggen omdat er geen exacte cijfers over legaal vs illegaal worden vrijgegeven.

Dus over hoeveel zielige mensen die dolgraag willen updaten maar het niet kunnen betalen hebben we het eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door anargeek op 15 juli 2015 16:39]

Dus over hoeveel zielige mensen die dolgraag willen updaten maar het niet kunnen betalen hebben we het eigenlijk?
Veel. Maar dat moet voor MS niet uitmaken om toch te stoppen.
Het is alleen zo dat niet iedereen maar even welgesteld is ook al heeft hij toevallig een pc met xp. Dat. En dus het feit dat we er hier maar vanuit gaan dat een ieder wel had kunnen updaten in de afgelopen jaren.
Dat is volledig waar , maar mensen kopen een PC zoals een TV , als die 8 jaar blijft werken ( voor zover die in 8 jaar tijd niet totaal vol staat van de spyware rommel ) , waarom zou je dan in hemelsnaam een nieuw Windows erop moeten zitten ?

Ik denk niet dat er bij de aanschaf van een nieuwe PC echt ergens DUIDELIJK vermeld staat dat je na X aantal jaar eens een nieuwe versie van Windhoos moet kopen als je pc (hardware) het dan nog doet.

PC analfabeten moeten al op zoveel letten tegenwoordig ( anti virus , anti vanalles , windows , adobe java en andere zooi updaten ) ... een pc moet gewoon altijd werken ...

( even de mening van Jan Modaal uitgeschreven , niet mijn persoonlijke mening , maar ik kan me er goed in inleven :) )
Zat t.v.'s die naar 2 jaar al geen Youtube meer afspelen.
Tjah na mijn mening hoort een PC analfabeet niet op windows te zitten.
Juist om de reden wat je net noemde : veel te veel onderhoud.
Welk platform dan wel ? Als ze al geen updates kunnen installeren op Windows , vergeet linux dan ook al maar.
En Android en IOS nemen de laatste jaren flink in populariteit toe vanwege oa gebruiksgemak , maar daar heb je minstens een even groot probleem met updaten, in't geval van Android nog erger dan voor IOS.
Wie patched nou zijn Android, IOS ( Apple met nieuw IOS ) , maar beveiligingsupdates en updates voor geïnstalleerde apps zijn er nog erger dan toe dan op desktops of laptops. Verschilt natuurlijk erg per app.

Windows zou best van "approved" applicaties , updates mogen samenvoegen met de patches voor het OS ( of ze rekenen het door aan de software ontwikkelaars , of ze bieden het aan als betalende service aan eindgebruikers die geen zorgen meer willen ). Nu ja , slechts wilde ideeën van mij , maar er moet naar de toekomst toe toch nog vanalles beter kunnen vind ik.
Linux zou nog het beste zijn.
Updates van OS en applicaties komen via dezelfde updater binnen en die kan je op vol automatisch zetten.
Geen omkijken naar.

Wat jij bedenkt voor Windows, zit al jaren in Linux.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 17 juli 2015 12:43]

ja das soms makkelijker gezegd dan gedaan....er is geen geld in de zakelijke markt om bijvoorbeeld kassa's te vervangen....deze draaien vaak nog XP...en niet iedere winkel heeft 5000 euri over voor een nieuwe!
ja das soms makkelijker gezegd dan gedaan....er is geen geld in de zakelijke markt om bijvoorbeeld kassa's te vervangen....deze draaien vaak nog XP...en niet iedere winkel heeft 5000 euri over voor een nieuwe!
Ook hier geldt dat dat probleem niet alleen in Nederland geldt. Er zullen vast armoediger plekken zijn waar wel een kassa draait en geen mogelijkheden zijn voor vernieuwing.
Als het in Nederland al niet overal kan, praten we maar niet over minder rijke landen.
Ik hoop dat een kassa Windows XP-Embedded draait. Dit artikel gaat over de XP Home & Pro varianten.
Vergeet niet dat als Microsoft het operating system upgrade alle geïnstalleerde applicaties in principe ook moeten werken na de upgrade. Je hebt er weinig aan als je van XP naar Windows 10 gaat om er vervolgens achter te komen dat je office pakket of andere geïnstalleerde pakketten niet meer draaien. De overgang van XP naar Vista zorgde er destijds al voor dat veel software, met name door de komst van UAC, niet meer werkte. Tegen datzelfde probleem zal je oplopen als je XP installatie naar Windows 10 gaat updaten.

Daarnaast schippert Microsoft op dit moment een beetje tussen gratis weggeven van Windows en proberen zoveel mogelijk omzet te genereren uit de verkoop met Windows licenties. Als alle versies van Windows naar Windows 10 geüpdatet kunnen worden zal dat de inkomsten voor OEM versies waarschijnlijk weer drukken omdat minder mensen genoodzaakt zijn een nieuwe PC te kopen.
Het is echt geen toeval dat Vista zo slecht ontvangen werd hoor. Vista was helemaal zo slecht nog niet, maar er waren enorm veel driver problemen en kleine software problemen met oa UAC zoals je schrijft.
MS gaat zich nooit meer opnieuw stoten aan diezelfde steen.
Toestellen met Windows 7 en Windows 8 kunnen normaal gezien Windows 10 wel aan (een driverissue hier en daar misschien, maar qua capaciteit wel). Bij toestellen met Windows XP valt dat nog maar te bezien, de hardware is ouder, heeft vaak geen support voor nieuwere versies van het OS, etc...

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 15 juli 2015 15:17]

Naast de al vaker genoemde hardware reden... de licentiestructuur. Een XP is vele malen eenvoudiger gehackt te draaien dan 7 of 8 ;) ;)
Een machine die Windows 7/8 kan draaien, kan ook Windows 10 aan.
Voor een groot deel van de XP machines zijn/komen denk ik geen Windows 10 drivers beschikbaar.

Daarnaast zullen er ongetwijfeld ook financiële motieven bij zitten.
Die zijn meestal nog wel bij de maker van de hardware te downloaden en ook drivers kunnen in compatibiliteit modes werken of aangepast worden door een gevorderde gebruiker.
Te verouderd de meeste van die win xp machines in arme landen zeker komen niet verder dan een pentinum 4 en de ''Monster pc's" hebben een c2d of c2q :)
Offtopic: overgelockte c2q's kunnen nog goed meekomen! Tot 3,5GHz zelfs.
En denk jij dat ze dat daar doen? :P
Gaat vast wel lukken met een mooi stock-koelertje! :+
maarja, uiteindelijk is het goedkoper en stiller om gewoon een nieuwe te kopen..
niet voor gamen, als je nog een c2q hebt liggen gaat deze beter presteren dan een nieuwere dualcore in redelijk wat games.
Ik denk dat hardware wel een rol speelt, veel machines die nog XP draaien zullen single core machines met max 1gb ram zijn, wat natuurlijk beperkingen oplevert voor nieuwe OSen, daarnaast kan je je ook afvragen of er voor je 10 jaar oude videokaart (of zoiets) dan wel windows 10 drivers te vinden zullen zijn.
Kan er wel 2 bedenken:
- de hardware eisen van windows 7, 8 en 10 zijn bijna gelijk. Windows xp had veel lagere eisen en de meeste computers aan die tijd zullen windows 10 niet of nauwelijks kunnen draaien
- vanaf windows 7/8 is het mogelijk te "upgrade ". Wss is het technisch gezien niet mogelijk om dit te doen vanaf windows xp. Hierdoor zouden gebruikers windows 10 via usb/cd moeten installeren en dan kan microsoft niet zon mooi upgrade proces aanbieden als win 7/8
Je moet ergens een grens trekken he. En ik vind het al heel schappelijk dat Windows 10 een gratis update is. Als je nog op XP draait moet je er maar voor betalen (zoals de overheid doet) of upgraden en betalen.
Als die kans er was had ik dat zeker gedaan betreft betalen.. Maar helaas bestaat zo iets niet voor de consument.. Anders had ik het wel geweten.
Overigens gebruik ik windows xp niet voor me hoofd pc laten we wel duidelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Robin4 op 15 juli 2015 18:29]

Ik vermoed voor volgende redenen:
- XP wordt minder gebruikt bij thuisgebruikers ( die hebben meestal 7/8.1 die vooraf door de fabrikant werd geïnstalleerd op hun computer/laptop) en bedrijven hebben een ander licensiemodel
- XP werd volgens mij meer illegaal gedownload dan enige andere Windows versie
- Gebruikers die toch een legale versie gekocht hebben zullen dat tussen 2001 en 2006 gedaan hebben. Tijd dus om die toch nog eens te laten betalen.
Hey, ik heb hier een Pentium 3 500MHz met 196MB RAM, een gratis upgrade naar Windows 10, leuk :) .

Zie je het al gebeuren? Die persoon hangt binnen de kortste keren aan de lijn met een helpdesk omdat het niet werkt en gaat dan uiteindelijk boos zijn omdat zijn PC niet krachtig genoeg is.

Bijkomend: willen die mensen wel upgraden als ze het OS graits krijgen? Waarom hebben zij niet eerder de overstap gemaakt? Zou dat niet zijn omdat ze gewoon willen vasthouden aan het vertrouwde XP?
Ik denk omdat de meeste XP machines ook verouderde hardware draait die ws toch niet ondersteund wordt door Windows 10. Waarschijnlijk levert het zo'n ellende op dat ze dat willen voorkomen. Technisch is het denk ik moeilijk haalbaar om al die oude bakken naar windows 10 te krijgen. En moet je dat nog willen? Soms is het gewoon te oud.

Als ze daar support op leveren moeten ze ook support leveren op die upgrade. En dat gaat veel ellende opleveren. En ik zal nog wel wat redenen vergeten zijn :P
Omdat tussen XP en 7/8 een hardware barrière is wat niet aanwezig is tussen 7/8 en 10.
Buiten dat om is het de bedoeling dat win 7 ook uitgefaseerd gaat worden dus wat voor nut heeft het om een outdated systeem te upgraden met nog meer outdated software.

Als je na 10 tot 15 jaar nog steeds niet inziet dat je het afschrijvings-budget ver gepasseerd bent als bedrijf of consument dan helaas. Die stekker had er allang uitgetrokken moeten worden en ze gaven al behoorlijk veel ruimte om er onderuit te komen zonder al teveel moeite.
Als je spullen nog lang na de afschrijving hun werk doen dan is dat gewoon goed. Je hebt een goede aankoop gedaan en spaart flink wat geld uit.
En W2k is de beste windows ooit. Geen drm, geen bloatware, maar een echt besturingssysteem dat snel werkt.
Als je het heb over een auto of huis dan tuurlijk ga ervoor. Maar mensen of bedrijven irriteren om een paar honderd euro afschrijving over 10 jaar???

W2k is een goeie basis geweest voor XP dat zeker, maar om het nou de beste te noemen? Altijd dat gekloot met drivers, codecs en directx maakt het niet echt een top kandidaat voor de simpele consument die wil gamen en video's kijken.
Win7 is koning als het gaat om stabiliteit en functionaliteit.
Als je perse "geen drm en bloatware" wil gebruiken als je standaard dan is de koning nog altijd gewoon msDOS.
Waar haal je dat mensen of bedrijven irriteren toch vandaan?
Bij mij was W2k simpel, net als nu 1x drivers installeren. En ooit inderdaad 1x codecs.
Hoe krijg ik W7 zover dat als ik iets via quick-launch start, hij mijn quick-launch ongemoeit laat en de open tasks gewoon op de taskbar weergeeft tussen de quick-launch en het systeemvak? Deze regression zie ik graag ongedaan gemaakt.
- Welke dos versie wil je hebben? Heb ze bijna allemaal nog op originele floppy's :+
De verwachting hebben dat iemand na 10 jaar nog recht heeft op updates is behoorlijk irritant.
Alleen al iemand in dienst hebben die tijd moet steken in het schrijven van een artikel over het beëindigen van de updates is al weggegooid geld. Jij bespaart letterlijk tientjes door het zo lang mogelijk uit te moeten rekken en het bedrijf moet miljoenen investeren om het vol te houden.

En voor win7 gewoon "group icons" optie uitzetten in taskbar settings. Als je het niet kan vinden gebruik google.
Lees de reactie waar je op reageerde nog eens...
Hij verwacht geen gratis updates, maar vraagt zich af waarom ze xp niet op die manier opruimen. Er onder staan wat antwoorden op die vraag.

En jammer genoeg heb je mijn vraag over quick-launch klaarblijkelijk ook niet begrepen: als ik op het firefox-icoontje klik moet dat ongewijzigd blijven, rechts daarvan, op de open ruimte op de taskbar, verwacht ik een rechthoekige "knop" (volgens ms). Die wil ik niet in mijn quicklaunch die dan dus overhoop wordt gehaald. (Staat hier nu weer op "combineren als vol")
Ik ga er niet meer op in want mijn antwoord staat al in mijn eerste post.

Verder voor je win7 issue omdat ik dit oude topic wil afsluiten volg de aanwijzing.
http://www.wikihow.com/Re...ssic-Taskbar-on-Windows-7
lets agree to disagree, maar bedankt voor die link.
Zoals catfish ook zegt, Windows XP heeft veel lagere systeemeisen:

- Minimaal 233Mhz Pentium (300Mhz recommended)
- 64MB werkgeheugen (128MB recommended)
- 1,5GB harde schijf
Dit is voor de Home/Professional editie
(bron: Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_XP#System_requirements)

Je kunt anno 2015 niet echt met dergelijke systemen rekening houden lijkt me, dat werkt gewoon de vooruitgang tegen...
De verschillen zijn veelte groot om deze op elkaar over te laten lopen.
Omdat ze XP OEM licenties in de begintijd heel goedkoop hebben gemaakt om te concureren met Win98. (denk tien-twintig euro)

Oftewel, zowel het minimum en het gemiddelde bedrag betaald voor een Vista+ licentie is veel, veel hoger dan voor XP. En daar komt nog eens bij dat er ook gemiddeld al veel langer ondersteuning voor is gegeven.
denk maar eerder aan 6 a 8 euro!
Bron? Want Microsoft kennende zouden ze in plaats daarvan gewoon de prijs van Windows ME verhoogd hebben (98 was al opgevolgd toen XP uitkwam).
Het kan zijn dat Windows XP wordt gedraaid op oude hardware voor Windows 10 heb je wel iets beter hardware nodig dan toen hoeveel jaar geleden 14?
Vista was in Januari 2007 algemeen verkrijgbaar, en ruwweg een jaar later stopt MS met verkopen van XP aan gewone consumenten. Zakelijke OEMs gingen wel nog door met XP daarna, en daarna nog een tijd met downgrade rights.

Dus je kan best een 2e hands oude zakelijk desktop met XP uit 2010 hebben.
Anoniem: 673877
15 juli 2015 15:12
dit is zorgelijk veel machines draaien nog op xp vooral in arme landen
Die zullen toch niet internetbankieren dus dan maakt het allemaal weinig uit. Als het echt zo'n arm land is dan zal de internetverbinding niet optimaal zijn en kan de computer ook niet echt zinvol worden gebruikt in een DDoS netwerk.
Hier in Zuid-Afrika zijn er genoeg arme mensen met een XP-pc die ook internetbankieren... ;) Dus je argument gaat niet op.
Anoniem: 16328
@Marinusvw15 juli 2015 16:12
Dan zul je toch moeten kiezen voor een goede AV (kan gratis) en Chrome. Die laatste is door zijn sandbox functie waarschijnlijk nog vrij veilig zelfs op XP.
En dat die kleine hdd (van die oude PC) vollopen met Chrome updates in de userprofile folder...lijkt me geen goed plan.. ;)
Hier in Zuid-Afrika zijn er genoeg arme mensen met een XP-pc die ook internetbankieren... ;)
Arme mensen met een bankrekening. Waarom zijn die eigenlijk niet overgestapt op 7 of 8 ?

We gaan er namelijk zo gemakkelijk vanuit dat eenieder maar met regelmaat nieuwe zooi koopt, en dat financiele situaties niet veranderd kunnen zijn in de 10+ jaren van de oude pc met xp en internet..
MS kan niet tot in de eeuwigheid oude meuk ondersteunen maar dat kan wel mensen in een lastig parket brengen.
[...]

Arme mensen met een bankrekening. Waarom zijn die eigenlijk niet overgestapt op 7 of 8 ?
Om een salaris te ontvangen hier moet je een bankrekening in je eigen naam hebben. Maar om je een idee te geven, er zijn genoeg fabrieksmedewerkers die R2000 in de maand krijgen.
Opgeleide mensen hebben er uiteraard minder last van, omdat zij gewoon hun PC om de zoveel jaar upgraden/nieuw kopen. De oude PC's gaan vaak naar de minder bevoorrechte mensen en blijf dan in gebruik.
We gaan er namelijk zo gemakkelijk vanuit dat eenieder maar met regelmaat nieuwe zooi koopt, en dat financiële situaties niet veranderd kunnen zijn in de 10+ jaren van de oude pc met xp en internet..
MS kan niet tot in de eeuwigheid oude meuk ondersteunen maar dat kan wel mensen in een lastig parket brengen.
Dat is helemaal waar indd.
Om een salaris te ontvangen hier moet je een bankrekening in je eigen naam hebben.
Ja, ik begrijp je wel. Maar 'arm' heeft (kennelijk) gradaties. Arm zijn en wel een computer, internet en bankrekening, heeft toch een ander gevoel dan arm zijn in een kartonnen doos.
En zo zullen er mensen te over zijn die wel een computer hebben met xp en geen geld voor nieuw of update.
Juist die langzame internetverbinding slipt zo vol met wat malware
Ik had in Kenia voor 10 Euro toch een veel betere internet verbinding dan in Nederland voor 46 Euro.
Touwens een 'arm land' heeft relatief wel minder rijken en middenstanders maar in absolute getallen kan dat best nog wel eens meer zijn dan (het kleine) Nederland.
XP is inmiddels al iets van 13 jaar oud, dus het heeft een behoorlijk lange tijd support gekregen. We zijn inmiddels al bijna 4 versies verder dus het mocht ook wel een keer...
Verder is ook al lang aangekondigd dat de support zou stoppen.
Zolang ze standalone draaien zonder internet is er niks ad hand! met XP is op zich niks mis....het internet aan een XP machine dan gaat het dus mis (ook doordat MS de ondersteuning voor MSE stopt en je dus helemaal geen bescherming meer hebt!)
Dat is waarschijnlijk toch al geen legale versie ;) Dat is ook wat in China het geval is, wat eigenlijk gek is: dan zou je toch niet zo makkelijk een ander OS kunnen draaien?
Tja het was ongeveer 7324838 jaar geleden al bekend dat ze support gingen droppen...
Zag het paar weken geleden nog XP in een ziekenhuis gebruikt worden.

Leek er wel op dat dit een standalone pc was voor specifieke software om hartslag weergave te tonen. Ergens stelde mij dit niet echt gerust toen ik daar 's nachts binnen kwam met een hoogzwangere vrouw en dat alle cruciale data van baby en vrouw daarvan uitgelezen werden. Is uiteindelijk allemaal goed gegaan :)
Volgens mij maken ze bij ziekenhuis apparatuur gebruik van een aangepaste versie van windows (xp). Dat is zeg maar niet de standaard windows versie. Van wat ik had vernomen wordt er zeer nauw samengewerkt met microsoft om het os crash proof te maken.
Ga er maar niet vanuit dat er vaak een aangepaste versie van windows gebruikt wordt. Meestal is dit de gewone versie van Windows en kan men deze niet updaten omdat er gewoon simpelweg geen nieuwe versie van de software is. Zo kwam ik bij een klant zeer recent nog MSDOS 6.11 tegen in een Lab. Dit was zeer specialistische software waarvoor geen nieuwe versie was en deze ook niet in een VMware omgeving draaide (gelukkig had ik er niks mee te maken en kon ik van een afstandje toekijken hoe de sysadmins stonden te zweten naast die machine :P )
Ik vermoed dat je denkt aan XP Embedded. Die is niet gemaakt "in samenwerking met" Microsoft, die is gewoon door Microsoft zelf gemaakt. Dat was ook niet heel moeilijk, er zijn simpelweg veel onderdelen uit verwijderd. En alles wat er niet op staat kan ook niet crashen.
Klopt, Hier in het AMC wordt nog volop XP gebruikt, Upgrade naar 7 had al lang moeten gebeuren maar dat zie ik dit jaar niet meer van komen. betwijfel of het nog gaat gebeuren, we werken hier met pc's uit 2006. De ICT is echt verschrikkelijk hier.

[Reactie gewijzigd door gielie op 15 juli 2015 15:37]

Gaat het os daar niet aangepast worden met het nieuwe epd?
Dat is wel de bedoeling, maar wanneer is de grote vraag. Zomer 2015 gaan ze al niet meer halen. laatste gerucht is begin 2016. En dan nog, meeste PC's trekken W7 niet.
Die zijn ook echt wel afgeschreven dus mogen vervangen worden lijkt me zo. Maar hoor je bij zo'n project niet al lang een "go live" datum gepland te hebben?
Zolang er geen exacte datum is, gaat het niet gebeuren.
*Kijkt nog eens naar de sollicitatie bij het AMC die voor zich ligt*

Hmmmmm......
Ligt er aan wat je komt doen, over het algemeen prima werkgever (medisch vak gebied)
Anoniem: 373239
@Erik07015 juli 2015 15:26
Ik zou me daar ook niet zo druk om maken. Die specifieke software is ontwikkeld voor Windows XP, waardoor een grote kans bestaat dat de software altijd doet wat het moet doen. Je kan je natuurlijk wel zorgen maken over de hoogstwaarschijnlijk 10+ jaar oude hardware die diezelfde software draait... De kans dat daardoor iets faalt is geen prettige gedachte bij het meten van vitale functies idd...
We kunnen nog van geluk spreken dat Microsoft zolang hun OS met backward compatibele support ondersteunen want Apple doet zoiets niet. Die gaan gewoon over en dan bekijk je het maar met alle software die je draait als de firma waar je die software van gekocht hebt geen update voor het nieuwe OS uitbrengt.

De applicatie software draaien gewoon verder zonder opnieuw te laden na update van 8.1 naar 10 hetgeen toch wel een hele prestatie is.
We kunnen nog van geluk spreken dat Microsoft zolang hun OS met backward compatibele support ondersteunen
Ik vind het uitermate storend dat Microsoft dit doet. De consumenten worden nog steeds niet gedwongen om een 64-bit OS te kopen waardoor dus allerlei bedrijven eindeloos kunnen cashen op "oude" 32-bits spullen die al bestaan sinds XP of Vista ofzo.

Maar ondertussen worden de admins zometeen wel in de hoek gedrongen want met de nieuwe Server-versie van Microsoft, zijn er in sommige gevallen niet eens meer 32-bits libraries aan boord. Je zal maar net een manager hebben die wil consolideren en goedkoper wil werken, hiervoor allerlei hardware aanschaft voor Server Nano en pas daarna merkt dat er geen 32-bits libs zijn.

Voor mij, als IT'er hoeft het niet: de 64-extensies zijn er al meer dan een decennium in CPU's dus consumenten hadden allang over gekund.
oh je zegt hier iets dat mij al jaren dwarszit. Stel je een voor dat drivers en OS enzo echt een HARDE cap op compatibilty gaan zetten. We hebben idd al sinds 2003 64 bit. Stel je voor dat het gewoon simpelweg op 10 jaar wordt gezet. Dus ook geen ondersteuning voor 10 jaar oude GPU's meer in drivers of printers of weet ik veel wat. Al die lines of code die er niet meer in hoeven te zitten dus alle drivers k en OS kunnen kleiner, grotere kans op nog stabielere drivers/ OSen (omdat je een kleinere kans op bugs hebt). En geen software meer op 32 Bit omdat programmeurs geen zin hebben om op 64 bit te gaan programmeren. Wow Utopia lol
Dat is inderdaad Utopia. Het is het bekende kip en ei verhaal. Elke developer zou wel willen dat die geen rekening hoeft te houden met extreem verouderde versies: Omdat het inderdaad bugs scheelt en veel tijd van zowel bugfixes als het compatible maken. Maar zolang er andere concurrerende developers zijn die vergelijkbare software aanbieden die wel compatible is zal het probeem er blijven.
Ik, en met mij velen, gaan echt geen goed werkende spullen weggooien omdat microsoft zonodig een nieuwe versie wil maken. Als iets onder de nieuwe versie niet meer werkt maar wel onder de oude, zeker bij hardware, is dat de fout van die nieuwe versie. Dat zijn geen upgrades maar downgrades.
Maar ondertussen gewoon nog WinXP gebruiken op de zaak omdat ik te lui ben om een verzoek in te dienen om mijn PC te upgraden; en ik graag wil weten wanneer men eindelijk XP wereldwijd vervangt. Ik gok niet voor 2020 |:(
Windows 10 op een XP apparaat dat zal niet gaan, de cpu kan dat in de meeste gevallen niet eens
Minimum cpu voor win XP:
- Pentium 233-megahertz (MHz) processor or faster
Minimum CPU voor Win 10:
- 1000-megahertz (MHz) processor 8)7
Zo eentje, dus... nog niet zo oud en ondersteunt zelfs VT-X

http://ark.intel.com/prod...sor-847-2M-Cache-1_10-GHz

k Heb er een paar maanden VMWare ESXi op laten werken. En een windows XP als guest erop :)
Met wat geheugen op het plankje en een ssd valt dat allemaal nog wel mee... hangt er vanaf wat je er mee doet.

Om met een oude applicatie te kunnen werken. Ik heb destijds een licentie kunnen kopen aan aanvaardbare prijs. Nieuwprijs van dat stuk software is tegenwoordig > 900,- EUR. Keuze was rap gemaakt om enkel hiervoor wat virtualisatie te draaien en een Windows XP bij te houden. Hoeft gelukkig niet het net op.

[Reactie gewijzigd door dbram op 15 juli 2015 16:17]

Dat is toch al een dual-core, Win 10 staat single core toe.

Maar in der daad, 1Ghz kan prima zijn, afhankelijk van het doel :)
Niet schrikken, maar ik gebruik nog altijd Windows XP icm PaleMoon for XP. Draait als een tierelier op een core2duo 2,5Ghz met 4Gbyte en een SSD. Opstarten in 6!!! seconden en afsluiten in 2 seconden. Heb het e,.e.a moeten aanpassen ivm de ssd zoals een ramdisk voor tijdelijke bestanden, prefetch uit enz enz. Na 5 jaar intensief gebruik SSD nog altijd 100%. XP kan maar 3,5 Gbyte zien, maar die andere .5Gbyte is aan de ramdrive toegewezen. (Niet alle ramdrives kunnen omgaan met dit onzichtbare geheugen).

Ik let er goed op welke software ik instaleer, dus geen adobe reader van 100MB of nero burning rom van 400MB met tig services, waarvan god mag weten waarom.

Ik draai ook GEEN virusscanner.
Mocht ik eens iets downloaden dan stuur ik dit naar Virustotal en die haalt dat dan door een stuk of 30 virusscanners. (ook leuk om te zien dat sommige virusscanners iets gewoon NIET detecteren)
Eens in de zoveel maanden draai ik een paar bijgewerkte offline virusscanners maar die vinden nooit iets.
Toch ben ik in het verleden weleens besmet geraakt maar dit was door eigen toedoen. Ik had een bestand gedownload van een wazig site. Wilde hem effe controleren maar dubbelklikte per ongeluk en had toen een virus te pakken. Ben je weer effe zoet om dit te verwijderen.

Ik durf te stellen dat als je weet wat je doet er weinig aan de hand is. Het enige minpunt wat XP voor mij heeft (en daar kan XP niets aan doen) is de steeds mindere ondersteuning. Tot op heden is hier nog wel mee te leven en met wat kunstgrepen (bv, je useragent aanpassen) is er niets aan de hand.

In mijn omgeving en familie is het allemaal win7 en 8 maar ik blijf het traag vinden. Mijn systeem heeft gelukkig geen last van de Wet van Wirth. En als klap op de vuurpijl: Vorige week bij iemand geweest om zijn win7 installatie te reinigen (6 zoekbalken, overal popups, constant hd aktief enz) en morgen naar mijn ouders om hun win8 op te schonen. (Ongelovelijk wat daar een troep opstaat, maar ze hebben mij verzekerd dat het niet door hun komt).


Dus is XP onveilig.............?
Gebruik van XP kan gevaar opleveren voor de gebruiker zelf en/of voor internet als je machine als een bot gaat functioneren. Tot nu toe kwamen er nog steeds patches binnen. (Via een registerfix of omdat je tot een beperkte groep gebruikers met betaalde extended service behoort).

Gevaar voor de gebruiker zelf, heeft niemand last van. Als je computer als bot gaat functioneren is dit minder leuk voor de medemens.

Echter, ik heb liever te maken met iemand die XP gebruikt en die weet wat hij doet, dan een grote massa, die geen benul heeft van de techniek, maar die wel denken dat zij veilig bezig zijn, omdat ze de laatste windows versies gebruiken.

Kortom, ik ben het geheel met je eens..........

Overigens, ik draai vanaf een Crucial MX100 256 GB en dat gaat prima....
Zelf draai ik wel een virusscanner, maak ook altijd gebruik van de virustotal-scan en draai nieuwe software altijd eerst via sandboxie.... (Ook op mijn laptop met win 8.1)....
Ook controleer ik regelmatig met netstat of er vreemde connecties zijn en kijk ik welke processen actief zijn en wat er autostart.... Af en toe je host file controleren kan ook geen kwaad.

[Reactie gewijzigd door Synthiman op 15 juli 2015 19:51]

Heeft waarschijnlijk te maken met win 2003 dat ook geen support meer ontvangt na gisteren. Hier en daar zullen die wel code gedeeld hebben.
Zal eens tijd worden ook zeg, de support van XP is al een tijdje ten einde en de consumenten / bedrijven die nog niet over zijn moeten maar eens haast gaan maken, ze hebben tijd zat gehad !!(bepaalde specifieke items daargelaten)
Het is een logisch gevolg van het stoppen met support voor xp. De discussies waarom mensen en instellingen nog steeds xp gebruiken zijn al gevoerd.
Op naar 10, wie niet weg is, is gezien.
achter 13 jaar is da wel normaal op een product waar ze geen winst meer op maken

kdenk dat er geeneen software provider is die zo lang zijn oude software ondersteunt zoals windows

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee