Windows XP-gebruikers kunnen door registerhack updates blijven ontvangen

Door een workaround kunnen Windows XP-gebruikers die geen recht hebben op updates, de komende vijf jaar toch nog beveiligingsupdates voor het verouderde besturingssysteem ontvangen. Dit terwijl formeel de ondersteuning voor XP is verlopen.

Betanews maakte maandag als eerste melding van de workaround, die bestaat uit een simpele registerhack. Daarmee is het mogelijk om updates te installeren voor Windows Embedded Industry uit 2009, dat is gebaseerd op Windows XP met Service Pack 3. De securityupdates voor die versie zijn vrijwel identiek aan die Microsoft in beperkte mate nog uitrolt voor het verouderde besturingssysteem uit 2001.

Volgens Betanews werkt de workaround alleen voor 32-bit-versies van Windows XP, maar er zijn eveneens manieren gevonden om de updates voor 64-bit-systemen binnen te halen. Mogelijk zal de truc geen lang leven tegemoet gaan, omdat Microsoft elk moment maatregelen kan nemen.

Dat Windows XP-gebruikers dankzij de registerhack toch nog updates voor het besturingssysteem kunnen binnenkrijgen, is opmerkelijk. Microsoft plakte namelijk in april de end-of-life-stempel op XP, waarmee de ondersteuning voor het systeem formeel eindigde en er voor reguliere gebruikers geen updates meer verschijnen. Alleen betalende gebruikers als de overheid hebben daar tot 2019 nog recht op. In Nederland zijn nog een miljoen XP-gebruikers.

Het is aannemelijk dat Microsoft niet blij is met de workaround. De softwarereus blijft er sinds april op hameren dat Windows XP met pensioen is en dat gebruikers het internet moeten vermijden. Sinds Microsoft is gestopt met de ondersteuning voor particuliere gebruikers, is het besturingssysteem meer dan voorheen een populair doelwit van kwaadwillenden.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

26-05-2014 • 20:41

215 Linkedin

Submitter: Tukker_T

Reacties (215)

215
206
84
10
3
90
Wijzig sortering
Anoniem: 198824
26 mei 2014 22:48
Security Essentials kan je met een workaround ook nog (tijdelijk) blijven gebruiken (updaten) op XP.
Zie de uitleg onder "Workaround". Het werkt, heb het getest.
http://superuser.com/ques...ife-warning-on-windows-xp
Ik denk niet dat iemand dit gaat doen, omdat de echte tweakers, hackers en degene die echt verstand hebben van registers en windows allang geüpgrade zijn naar windows 7 of hoger. Maar toch wel grappig dat dit kan.
Uit deze hack blijkt dat XP kennelijk nog prima te ondersteunen is. Als het voor embedded systemen veilig is om met deze updates aan het net te hangen, dan is dat voor gewone gebruikers niets anders.

Het stoppen van XP support per afgelopen April is dus puur een sales/marketing beslissing geweest. Ik zie geen enkele reden waarom mensen die happy zijn met XP daar afscheid van moeten nemen.
Tuurlijk valt XP nog prima te ondersteunen. En natuurlijk is het duidelijk dat Microsoft dit niet langer wenst te doen.

Maar kan je hun dat kwalijk nemen? Hebben ze XP onvoldoende lang ondersteund?

Voor mij is het duidelijk dat XP, hoe goed het destijds ook was, hopeloos verouderd is. Het is uitzondering daar gelaten enkel 32bit. Kan ook niet overweg met Hard disk groter dan 2TB (trucjes door onderandere Western Digital daar gelaten) en is op vlak van security niet toereikend meer (alles draait onder admin account, register kan vrij aangepast worden, etc)

12 jaar support, dat is niet min. En in ieder geval veel meer dan de concurrentie Mac. Linux heb ik geen zicht op.
Op een gegeven moment hebben ze gezegd, we bouwen de support af. En de support voor consumenten is afgelopen.
Bedrijven/overheden kunnen als ze het willen nog updates krijgen voor een bepaalde tijd tegen een bedrag. Ze moeten het wel zelf vragen. Microsoft is op zich niet geïnteresseerd hierin maar als goede partner en als ze het perse willen/ervoor betalen kan het nog op dit moment. Maar op een gegeven moment zal het ook echt gedaan zijn.
Embedded is een aparte versie. Niet alles wat in klassieke XP zit, zit in Embedded. Er zullen dus delen van het OS zijn die geen updates krijgen. (En je mag 3 keer raden welk gedeelte de hacker dan wilt aanvallen).
Mogelijk zijn hiervoor aparte afspraken gemaakt of voelt Microsoft aan dat embedded XP nog teveel aanwezig is. Overigens zijn dit doorgaans apparaten met een specifieke functie, bijvoorbeeld het aansturen van een machine. Zelden hangen die dingen rechtstreeks aan het internet als ze überhaupt al aan het internet kunnen.

En dan kan je wel zeggen, ja maar XP werkt nog prima en men kan het updaten als men wil. Dus is het schandalig wat nu moet ik wel updaten naar een nieuwe versie!
Mijn antwoord: je hebt 12 jaar lang gratis updates en extra functionaliteit gekregen. Het ding is verouderd en Microsoft is een bedrijf, geen vzw. Wil je bij XP blijven? prima. Wil je bij 98 blijven, mij ook prima. Maar ik zie geen enkele reden waarom Microsoft XP nu nog moet blijven ondersteunen.

Edit:
Overigens nog vergeten te vertellen: 3th party bedrijven ondersteunen XP ook bijna niet meer. Koop je een nieuwe printer, geen XP drivers. Of wil je een telefoon aan de computer hangen om foto's over te zetten, niet meer ondersteund. Had onlangs nog zoiets voor bij een persoon die eerst verbaasd keek. Toen ik hem vroeg, "dacht je nu dat men XP gingen blijven ondersteunen?" en toen begreep hij het wel. (ging om een Android gsm overigens)

[Reactie gewijzigd door sprankel op 27 mei 2014 01:00]

Hoe komen mensen toch aan 12 jaar ondersteuning voor alle gebruikers? Dat geld misschien voor de early adopters, maar die systemen zullen inmiddels wel vervangen zijn.

Sales of Windows XP licenses to OEMs ceased on June 30, 2008, but continued for netbooks until October 2010
Dat is dus slechts 6 jaar voor gewone PC's en zelfs maar 4 voor netbooks - en dan kan het nog een jaar hebben geduurt voordat de OEM-fabrikant het product bij de klant kreeg.
Daarbovenop hebben (professionele) versies van Win7 een ingebouwde XP-VM-modus.

PC's gaat tegenwoordig toch al snel een jaar of 6,7 mee, dus ik vind het niet gek dat er nog regelijke verwachting van ondersteuning is.
Daarbovenop hebben (professionele) versies van Win7 een ingebouwde XP-VM-modus.
Probeer die XP-modus maar eens te fixen als je daar een BSOD hebt... :P (Zoals ik.)
Je hoeft op XP geen adminaccount te gebruiken behalve voor updates en om programma's te installeren. Verder werkt het prima zonder beheersrechten. Maar al die tweakers voelen zich daar te goed voor.
Die tweakers zitten doorgaans al lang op iets anders dan XP.

En ja je kan een account maken zonder admin rechten maar hoeveel mensen doen dit? En dan met voorname onder de gewone thuisgebruikers?

Juist, geen enkele uitzondering daar gelaten. Of ze weten het niet of ze vinden het veel te onhandig want dan moet je om de haverklap andere credentials ingeven.
Als het voor embedded systemen veilig is om met deze updates aan het net te hangen, dan is dat voor gewone gebruikers niets anders.
Embedded systemen zijn in principe minder kwetsbaar. Embedded systemen bezoeken geen bizarre websites en downloaden ook geen malware. Het lijkt mij ook niet verstandig om updates die bedoeld zijn voor embedded systemen te gebruiken op normale desktop systemen. Microsoft houdt gewoon geen rekening meer met desktops. Ik kan me zo voorstellen dat ze zelfs zaken verwijderen die op embedded systemen niet nodig zijn maar wel een extra beveiligingsissue vormen.
Inderdaad. Het lijkt me niet dat een gemiddeld, met het internet verbonden kassasysteem, een browser heeft waarmee de eindgebruiker op verschillende websites kan surfen.
Alle POS systemen die ik ken hangen niet aan het internet. Maar gewoon een mobiel netwerk met 3G verbinding en eigen netwerk/VPN. Maar goed misschien is dat speciaal voor loterijmachines .
Maarja 13 jaar ofzo iets aan software ondersteuning voor een eenmalige aankoop vindt ik toch wel dat het zeer lang is.
inderdaad !! mensen klagen wel vaker over MS maar voor de support van xp moet ik ze toch eerlijk complimenten geven. maar denk dat dit bij xp toch wel iets eenmaligs geweest is
Windows 7 word nog gesupport tot 2020. 11 jaar :)
Niet net zo lang maar het scheelt weinig.
Dat komt ook alleen maar omdat Vista zo'n butt product was, ze hebben het er zelf naar gemaakt. Het lijkt wel of er een upgrade lijn inzit, dan een versie goed, dan een versie wat minder/slecht en dan ineens weer goed. Zo hou je de upgrade carrousel wel aan de gang.... tenminste als men wat mist in een bepaalde versie. Dat onderscheid wordt steeds moeilijker omdat het prima werkt.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 27 mei 2014 11:01]

Ik dacht precies hetzelfde toen de Engelse overheid al updates kocht. En naast de Nederlandse overheid zijn er vast meer landen "ingetrapt".
Als ze dan toch updates maken, rol ze dan wereldwijd uit. Dat lijkt me zelfs minder werk dan tienduizenden overheidscomputers apart te gaan behandelen ('jij krijgt wel updates, jij niet").
Ze geven alleen updates als je een updateplan hebt en geld betaald. Als concument is een updateplan zo makkelijk te realiseren dat updates inkopen geen zin heeft :)
Exact sprankel, er is alleen een commerciële reden! Die miljardairs van MS zijn blijkbaar nog niet rijk genoeg. En dan zijn er ook nog hier die doen alsof het tijd werd voor wat anders en gaan hier een beetje interessant doen: gut, wat ben ik toch intellectueel, wat heb ik het toch met mij zelf getroffen. Wat ben ik toch veel beter bij dan het gewone plebs, die er helemaal geen verstand van hebben!

[Reactie gewijzigd door harmen50 op 28 mei 2014 01:43]

Een bedrijf is een bedrijf en die maken graag winst. En Microsoft is daar geen uitzondering op. Ik maak enkel het punt duidelijk dat men niet kan klagen dat XP niet lang genoeg ondersteund zou zijn. Hoeveel geld ze hebben doet er overigens niet toe.

En mag ik je vragen, als je hier reageert word het op prijs gesteld om onderbouwende kritiek te geven. Ik heb er geen enkel probleem mee als je een andere mening hebt en die geeft (dat stel ik zelfs op prijs, mogelijk had ik het fout) maar breng dat dan op een volwassen manier aub.
Het vervelende is wel dat er bedrijven of instellingen zijn die veel geld betalen om nog even updates te ontvangen. Die bedrijven komen er nu achter dat het met een simpele regfix te activeren is...

Ik denk dat dit 'lek' dan ook snel gedicht gaat worden (serverside).

[Reactie gewijzigd door Fairy op 26 mei 2014 20:48]

Ik ben benieuwd welke tak er nog op xp draait, zo weet ik van defensie en van politie dat zij gewoon op terminals(thinclients) draaien en aan de back-end een w2k3 of w2k8 terminal server.. Aangezien de support op w2k3 nog niet end of life is...

En anders nemen we gewoon een voorbeeld aan de zuiderburen die in stembureau's nog op dos(of een varient van 20jaar geleden) draaien, en dan moet je wel overstappen.. Ik geloof niet dat die nog gesupport wordt trouwens..
Naja, is dos langzaamaan niet weer een van de veiliger besturingssystemen, inmiddels? Wie gaat er nou malware voor dos schrijven/verspreiden, tegenwoordig?

Also: http://xkcd.com/463/
Overigens wat denken we van bankautomaten die op xp draaien? Ik zag laatst een paar gecrashte xp machines of dat ze nog in de boot zaten.. Hoeveel vertrouwen geeft het je als je je pinpas en code invoert in een xp machine??? Uberhaubt waarom dit niet gewoon op een unix variant of een terminal server draait...

En in command-line heb ik inderdaad meer vertrouwen ondertussen..

@TWAM hehe dat plaatje, wat true maar ook zo ironisch..
Dat is ook exact waar deze hack om draait: de POS systemen. Al in 2012 waren ze bij NeoWin hierover bezig.

http://www.neowin.net/for...009-supported-until-2019/

Marketingtechnisch heeft Microsoft dit slim gespeeld: zeggen dat XP support stopt maar er 'stiekem' toch mee doorgaan, want POS2009. XP gebruikers moeten of upgraden naar win7/8 of een speciaal extended support contract afsluiten. Kortom win/win voor Microsoft met een verouderd OS.
Kortom win/win voor Microsoft met een verouderd OS.
Dat is ook wat kort door de bocht. Microsoft heeft het einde van de support voor XP al meerdere malen uitgesteld. Ze zijn zeker coulant geweest maar aan al het goede moet een einde komen. Dat ze nu op kleine schaal wel met XP support doorgaan is prima, maar het is denkbaar dat de fixes die nu gemaakt worden door een kleiner team gemaakt en vooral minder getest worden, bijvoorbeeld alleen nog op de configuraties zoals de betalende klanten die gebruiken.
Is alleen niet een volledige versie van xp. Dus patches komen ook maar voor een gedeelte van het os uit. De rest wat een standaard editie van xp aan extra's heeft wordt niet meer gepatched.
Blijft schijnveiligheid
Vind het zo ontzettende onzin dat gemekker over zogenaamde onveiligheid, opeens van de één op de andere dag is het compleet onveilig. Tuurlijk. 8)7 Het is maar hoe je het gebruikt en wat je ermee doet. Net als een pin-automaat is niet opgezet door een doorsnee gebruiker die op internet surft met IE en regelmatig op de verkeerde links klikt. En wat de PC niet heeft kun je wel weer oplossen door extra beveiliging er omheen. Lekker dichttimmeren en uitschakelen wat niet nodig is.

Wat je nu ook ziet gebeuren dat er geen drivers meer zijn voor wat oudere apparatuur en dat wordt massaal bij de vuilnis gekieperd. Van de week nog een mooie professionele A3 printer gescoord. Zolang het nog werkt nog prima te gebruiken alleen geen drivers voor Win7, Win8 etc.

En zo gaat het in onze maatschappij, opeens is het compleet waardeloos geworden omdat een commercieel bedrijf roept dat het over is met de ondersteuning. Zie je ook heel goed terug bij telefoons bijvoorbeeld maar dat even terzijde. In basis voldoet het nog prima. Je ziet dus ook meteen dat leunen op een commercieel bedrijf je ontzettend op kosten kan jagen terwijl het voor de bedrijfsvoering nog prima kan zijn.

Sommige mensen weten niet eens dat je op een WinXP laptop ook best wat anders kan draaien. Nee, dan gooien ze het gewoon in de kliko.Kun je dus zien wat een macht zo'n bedrijf heeft. Upgraden om het upgraden is natuurlijk een beetje suf, wanneer het functioneel niets toevoegt waarom zou je dan moeten upgraden? In die tijd zijn we nu beland.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 27 mei 2014 10:55]

Helemaal gelijk, Erwinus. Alleen al het gezwets van sommigen, die hier proberen interessant te doen!
pinautomaten draaien op XP Embedded. Die word nog heel lang ondersteund :)
Precies en die updates zijn bruikbaar voor Windows XP versies.

Simpele registry aanpassing:

teksbestandje maken met:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\WPA\PosReady]

"Installed"=dword:00000001

opslaan als geefnaam.reg even uitvoeren opnieuw opstarten en updaten maar

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 26 mei 2014 23:14]

Embedded is lang niet hetzelfde als de normale versie. Ze zijn alleen beperkt bruikbaar. Er word slechts een gedeelte van het OS onderhouden waardoor je nog steeds niet veilig bent.
Ik zeg ook helemaal niet dat ze hetzelfde zijn ik geef aan dat je op de manier zoals beschreven de embedded versie updates kunt binnen halen.

Als je het precieze verschil tussen beide versies wilt weten kun je dit PDF bestandje even lezen: http://www.google.nl/url?...Inw&bvm=bv.67720277,d.ZWU

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 26 mei 2014 23:24]

Getest en het werkt, je ziet inderdaad de beveiligings update voor IE8 voor WEPOS POS2009 langs komen...

Dit aan de server kant stoppen lijkt me moeilijk want dan update de embedded ook niet meer. Dit stoppen door een update toe te voegen die controlleerd of het echt WEPOS is, kan dan natuurlijk wel, net als toendertijd die genuine advantage update,... als je dus automatisch update.... pech.... als je dit handmatig controlleerd..... ach dan kan het lang aan lijkt me...

Ik denk zelf dat Microsoft er niet veel om geeft en er verder geen ruchtbaarheid aan geeft (al was het alleen al maar om het streisand effect te voorkomen).
Mensen die Belgische stembureaus willen kraken, blijkbaar. Het niet wijdverspreid zijn van een systeem maakt systeem niet veiliger, hooguit maakt het wijdverspreid zijn een systeem onveiliger.
Gelukkig dat onze stembureaus niet op internet zijn aangesloten
leve de kenniseconomie
ik ken genoeg politie bureau's die nog op xp draaien en geen terminals.
helaas voor hun
Wij hebben lokaal ook nog diensten draaien op een XP machine.
OPC server configuraties e.d die bij klanten ook al jaren zo draaien.
En dan nog de alles behalve flexibele licentie pakketten met ouwe specifiek geconfigureerde meuk, wat echt niet op Windows 7/8 gaat draaien :).

Het zijn de erg hoge "onderhoud" kosten @ kleine productie bedrijfjes.
(onderhand hebben we overal maar een VM image van getrokken als dat kan).
Nu na 20/30 jaar pas investeren in een volledig nieuwe PLC/SCADA/Besturing voor hun fabriekje.
(waar eerder wat w2k/xp machines tussen gefrommelt zijn tijdens een gedeelte upgrade).

Zolang klanten niet willen/kunnen investeren, blijft XP hier nog wel even draaien als service, tot er pc's of plc's op hun gaat gaan en ze weken stil liggen :P .
Anoniem: 562011
@hendymen29 mei 2014 01:51
Hier een zuiderbuur, wel sinds de tijd dat ik ik begon met computeren (4044 & Hdd van 8MB) Dr. DOS, WP5.1, enz...MS-Dos 22 met OS 3.11.& en Off. > allemaal op flop's, doch de leukste vond ik wel Win 98 second edition, Off.97 en Pub.98_Waarom, wel je kon veel meer doen om te herstel.len b.v. register enz... onder Dos. Nu vele jaren later spreken we over W7, W8 en tot heden 8.1 en denk je nou echt datDOS verdwenen is ... en nu allemaal in koor > NEEN, een zuiderling met als koning Flup the first groeten jou, with best Regards from Antwerp
Was ook niet slecht bedoeld en ik bedoel den waalen met hun floppy-stemkasten! Ik woon zelf dicht tegen lommelse grens en het was zojuist weer plezant in de noxxxxxx! Bedankt
Anoniem: 154887
@Fairy26 mei 2014 21:40
Het vervelende is wel dat er bedrijven of instellingen zijn die veel geld betalen om nog even updates te ontvangen. Die bedrijven komen er nu achter dat het met een simpele regfix te activeren is...
Wat een vreemde redenering. Als een bedrijf zo redeneert kunnen ze ook gewoon de software illegaal gebruiken, kost het hen nog minder...

Een bedrijf kan het zich natuurlijk niet veroorloven gewoon een registerhack uit te voeren...
maar bedrijven zullen deze snelle fix meestal niet gaan gebruiken aangezien een bedrijf een oplossing wilt met zekerheid en er dus gewoon voor zullen betalen.

Ik zelf ben nog werkzaam in een bedrijf waar merendeel van de pc nog op xp draait aangezien er bepaalde bedrijfssoftware en tooltjes van fabrikanten zijn die niet werken onder win7. en bedrijf maakt zich er ook helemaal niet druk om ( ik persoonlijk ook niet) aangezien deze systemen bijna allemaal niet aan het volledige internet hangen en een virus kan weinig tot geen schade aanrichten.
Leuk als dan blijkt dat er toch wat compatibility issues zijn die voortkomen uit verschillen tussen de twee versies. Knalt je complete netwerk eruit omdat je een niet-compatibele patch binnenhaalt via register-hack. Veel succes met het claimen van je productondersteuning in zo'n geval.

Oftewel, een serieus bedrijf zal, als het met alle geweld bij XP wil blijven, dan toch liever de portemonnee trekken.
Het vervelende is wel dat er bedrijven of instellingen zijn die veel geld betalen om nog even updates te ontvangen.
Ok, maar hier de vraag: Welke situatie maakt jouw bedrijf veiliger als je (wegens whatever) nog steeds op XP zit en je betaalt Microsoft voor beveiligingsupdates?

1) Jij krijgt die updates nog wel,maar honderdduizenden, waarschijnlijk zelfs nog vele miljoenen, oude computers die ook XP draaien maar niet betalen raken wel geinfecteerd met allerlei malware en beginnen als onderdeel van een botnet zelf aanvallen uit te voeren

2) Jij krijgt die updates, maar de rest van de wereld ook gewoon, waardoor er veel minder PC's ten prooi vallen aan malware en onderdeel van een botnet worden met als gevolg minder spam, fishing, virussen/trojans en andere aanvallen?

Nog een stap fundamenteler. Ben ik de enige die vindt dat het selectief fixen van beveiligingslekken alleen voor diegenen die er riant voor betalen, ondanks dat dit feitelijk defecten zijn in een product waar al voor betaald is, moreel dubieus is?

(UPDATE: Nee: vanaalten in 'nieuws: Windows XP-gebruikers kunnen door registerhack updates blijven ontvangen' )

Begrijp me niet verkeerd, ik begrijp ook wel dat Microsoft niet eeuwig XP kan blijven ondersteunen. En ik vind dat de 13 jaar of zo? support die XP gehad heeft heel netjes is (Vista is een ander verhaal), maar het punt is dat Microsoft de support nu selectief beëindigt. Alleen voor mensen die niet bijbetalen. MS moet dus nog steeds alle kosten maken die met het ontwikkelen van security fixes gepaard gaan. Sterker nog, ze moet extra kosten maken om die fixes selectief te verspreiden in plaats van ze gewoon publiekelijk beschikbaar op Windows Update te dumpen... Extra kosten maken om te zorgen dat mensen die betaald hebben voor een product de fix voor een kritiek beveiligingsprobleem in dat product niet krijgen. Ondanks dat ze daarmee (al dan niet bewust) grote risico's lopen... En zelfs een bedreiging kunnen vormen voor degene die wel betalen.

Ik heb er moeite mee. Als Microsoft gewoon zou stoppen met alle support zou het voor mij heel anders zijn. Maar deze tussenvorm... het klopt ergens gewoon niet/

[Reactie gewijzigd door OddesE op 27 mei 2014 22:57]

Anoniem: 562011
@OddesE29 mei 2014 01:53
Kan ik alleen maar beamen. _/-\o_
Ze hoeven alleen maar de fouten op te lossen die ook in nieuwere versies zitten. Dat kost weinig moeite en dat zijn precies de fouten die het eerst in het oog springen.
Anoniem: 500749
@NewNick26 mei 2014 22:42
ah ja "de echte" en "echt verstand"

XP heeft zo zijn charmes in bepaalde kringen
bijv drivers en reversing/debugging

overdreven statement als je het mij vraagt

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 500749 op 26 mei 2014 22:43]

dat zeg je nu wel maar als dit een vervolg krijgt en een lang leven beschoren is dan zou het wel eens heel interessant kunnen zijn voor een windows xp vm op mijn linux machine ik heb verder alleen maar vista licenties (mijn studenten win7 licentie die ik legaal had gekocht hebben ze ineens ingetrokken wegens zogenaamt misbruik ... en nu ik geen student meer ben ga ik er ook geen meer kopen...)...

anyhow, sommige legacy programmatjes zouden best nog wel eens van pas kunnen komen, en updates zijn altijd beter dan geen updates.
dat zeg je nu wel maar als dit een vervolg krijgt en een lang leven beschoren is dan zou het wel eens heel interessant kunnen zijn voor een windows xp vm op mijn linux machine
Sterker nog, ms levert die dingen als 90-dagen versie. Zoek maar eens op microsoft en xmodulo.
en nu ik geen student meer ben ga ik er ook geen meer kopen
Juist, want als je geen inkomen hebt is 60eu een prima prijs, in tegenstelling tot 90eu als je wel een salaris opstrijkt.
Beter zoeken: pricewatch: Microsoft Windows 8.1 NL Retail Nog geen 100 euro.

En als je een nieuwe PC koopt en dus de OEM-versie kunt kopen, is het helemaal lachen :)

Maar goed, XP is gewoon oud. Voor de doorsnee consument is er geen reden om nog bij XP te blijven, aangezien computers waarop het geleverd is nu ook alweer heel wat jaartjes oud zijn. Bovendien worden drivers van modernere randapparatuur (printer, scanner, etc) niet voor XP geschreven.

Dat er een hack zou bestaan om nog ondersteuning te krijgen, had ik al wel verwacht. De overheid betaalt er nota bene voor. En MS zal het eerst op een eenvoudige manier met een registry key schakelen. Nu moeten ze iets intelligenters doen, omdat de partijen die voor support betalen natuurlijk niet voor de hele wereld gaan betalen.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 26 mei 2014 21:23]

pricewatch: Microsoft Windows 8.1 EN Retail

99 euro. Al heb jij perse de PRO nodig ben je waarschijnlijk ook een PROfesinal. Dan mag je altijd meer betalen. Voor nomraal PC gebruik is 8.1 goed genoeg.
Ik draai nog WinXP (DualBoot met Linux) en zie geen enkele reden om geld uit te geven aan een Windows 7 licentie. Dus ik ga dit doen ;)
Jazeker wel. Met een registerhack kun je Windows XP zelfs ombouwen naar een "Windows XP Advanced Server." Ik heb het gedaan, omdat het kan. Met een soortgelijke registerhack kun je Windows NT ombouwen van memberserver naar PDC. Juist tweakers zullen dit doen. Maar inderdaad: geen enkele Tweaker zal het in een productieomgeving doen.
ik ga dit proberen op mijn hobby pc daar staat xp op kijken of het werkt (ik gebruik hem zonder internet verbinding)
Hoewel ik absoluut voorstander en gebruiker ben van o.a. Linux, durf ik te beweren dat het objectief onzin is om te beweren dat een echte tweaker niets met MS Windows zou doen. Ik zie het anders. Juist aan een niet volmaakt product is véél te tweaken, dus je zou zelfs kunnen betogen dat echte tweakers eerder met MS Windows zouden hobbyen dan met Linux ;)

Voor hackers ligt dat wel iets anders, maar het is hier tweakers.net en what's in a name?
Daarbij is Tweaken een breed begrip. Het kan over iets softwarematigs zijn (bv programmeren) en dat kan prima op Windows (of Linux, OSX). Het kan idd ook hacken / cracken betekenen, waarvoor Linux wat meer geschikt is. Het kan hardware matig finetunen van je PC zijn (Windows en / of Linux) het kan het bouwen van de meest bijzondere PCs zijn (case mods etc), het kan zijn dat je gewoon goede kennis van zaken hebt en lekker met je Wii U gamepad op schoot zit te MarioKarten.
Anoniem: 114278
@mae-t.net26 mei 2014 23:41
Daar ben ik het helemaal mee eens.

Het door veel gebruikers totaal afgekraakte Windows Millenium Edition heb ik jarenlang naar volle tevredenheid kunnen gebruiken.

Het was instabiel vanwege een nooit door MS opgelost Virtueel geheugenlek, als je dat zelf fixte werkte het zoals het behoorde gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 27 mei 2014 00:01]

Ik ben schijnbaar ook 1 van de weinigen die met plezier gebruik maakte van ME.
ME Werd uit de doos geleverd met een altijd haperende Merlijn. Dat soort extreme flauwekul en andere grafische foefjes uitschakelen, en je kon doorgaans net zo goed met ME werken als met 98 (BSOD's kreeg je bij beiden). Alleen hadden mensen daar geen verstand van - of erger nog: ze hechten waarde aan die totaal overbodige grafische foefjes. En vinden dat dan belangrijker dan stabiliteit.
Maar als je defaults niet goed zijn, dan krijgt je product al snel een slechte naam. En zullen er dus ook veel minder drivers voor ontwikkeld worden door de fabrikanten.
XP En 7 zitten ook vol met overbodige grafische flauwekul. Aan Apple kan je dat wel toevertrouwen maar op een Windows-PC wordt de boel dan gewoon traag.
Ja voor mij had ik ook het gevoel "Dit crashed ongeveer net zo vaak als elke andere Windows". Pas met XP SP2 kwamen we als consumenten met een stabiele Windows in aanmerking. Maar zelfs met standaard ME (ondanks dat system restore meestal niet werkt, heeft het mij wel meermaals toch wel geholpen) liep het naar mijn mening best goed. Gamen ging er goed op in ieder geval.

Let wel dat in Windows 7 een aantal grafische foefjes zorgen voor de hardware acceleratie. Niet dat je deze uitzet en Windows zinloos de GUI over de CPU gaat gooien.
Juist aan een niet volmaakt product is véél te tweaken
Aan een Open Source product valt veel meer te tweaken :). En op een dieper niveau.
(Offtopic) Ikzelf dualboot windows en linux, voornamelijk omdat het puntensysteem op onze school silverlight nodig heeft.
Dat is straks niet meer nodig met magister 6.
Die gebruikt geen sliverlight meer.
Yup html 5 (thank god) kun je als het goed is via je mobiel/tablet erop via je browser. De app schijnt (is) niet bepaald stabiel.
Je kan beter de Magister RDP-versie nemen i.p.v. de webversie. Geen silverlight nodig, en stabieler en véél sneller. De webversie is zelden vooruit te branden als er meer dan 3 personen in je administratie staan.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 27 mei 2014 23:51]

http://www.ubuntugeek.com/pipelight-using-silverlight-in-linux-browsers.html

silverlight in ubuntu aan het werk krijgen.
Mij is het ook gelukt met solydx.
Waarom? Waarom zou een ECHTE tweaker geen Windows gebruiken?
Je kunt het ook omdraaien: klaarblijkelijk zijn sommige mensen te dom voor windows :o
Windows 7 is een prima OS, maar als ECHTE tweaker of zeker hacker lol gebruik je dus geen MS
't Maakt in de meeste gevallen geen bal uit in welke mate je een tweaker of hacker bent. Je kunt simpelweg niet zonder, omdat je baas / collega's / vrienden / familie Windows gebruikt dus krijg je ermee te maken - of je het nu wilt of niet.
Dat ze XP niet meer ondersteunen kan ik volledig inkomen. Maar als Microsoft deze workaround actief gaat blokkeren, houdt dat dan niet in dat Microsoft actief actie onderneemt om PC's met XP vatbaar voor misbruik te maken? Wat mij betreft een ethisch randgevalletje.

Natuurlijk willen ze mensen laten overstappen, daar verdienen ze immers hun geld mee - maar zorg dan dat mensen overstappen door ze iets te bieden dat ze graag willen hebben in plaats van door ze te pesten.
De mensen die dit gebruiken downloaden updates waar ze niet voor betaald hebben. Dat is wat mij betreft gewoon piraterij en ethisch niet verantwoord.
De mensen die dit gebruiken downloaden updates waar ze niet voor betaald hebben. Dat is wat mij betreft gewoon piraterij en ethisch niet verantwoord.
Ik download alleen maar updates waar ik niet voor betaald heb (Linux). ;)

Wat trouwens etisch niet verantwoord is, is dat je na 13 jaar nog lang niet alle lekken uit je OS hebt weten te halen. Heb je als consument niet betaald voor een "veilig systeem"? Ik kan me herinneren dat ik ooit zoiets gelezen heb bij de installatie van Windows.
Mmmh.. zoals de recent ontdekte lekken in de linux kernel en SSH bedoel je.

Geen enkel OS of software blijft permanent "hack" free, dus ook jouw linux niet (gebruik het zelf ook) En linux bestaat al langer als XP.

XP heeft gewoon zowel het eind van de technische als de economische levensduur bereikt.
Linux werkt met een kernel en daar bovenop de windowmanager. Dat maakt dat die 2 dingen los van elkaar ontwikkeld kunnen worden. XP heeft een iets andere benadering en is daardoor technisch moeilijk gezond te maken naar de maatstaven van deze tijd.
XP heeft gewoon zowel het eind van de technische als de economische levensduur bereikt.
Haha dat zeiden ze 10 jaar geleden ook van mijn auto, die doet het nog steeds heel goed en kan ik nog steeds orginele onderdelen van kopen (20 jaar oud) bij de dealert. En trekt menig golfje gti er nog uit bij het stoplicht met zijn 1343 kilo (station wagon).
Auto's zijn in deze zin ook loze vergelijkingen :P enige die je met een antieke auto eventueel extra schade toe doet ben je zelf.
En met een crappy XP machine nu nog op het internet hangen breng je schade toe aan de rest van het internet wegens je golden ticket naar het botnet festival.
Integendeel, een oude auto met slechte remmen heeft soms een dode voetganger tot gevolg, een XP machine heeft nog nooit een dode voetganger tot gevolg gehad :+
Maar een auto uit 1920 is zelfs nu nog te onderhouden en zijn die brakke remmen wel te vervangen/up te graden.
Bezoek een paar porno sites met een Windows 98 IE 5.5 machine. Daar is met geen enkele hoeveelheid onderhoud of geld tegen op te boxen zonder het hele geval up te graden.

Wel een punt, ik zie inderdaad XP niet zo heel snel doden veroorzaken behalve misschien door gefrustreerde josties die het kreng uit het raam van een flat smijten.
houdt dat dan niet in dat Microsoft actief actie onderneemt om PC's met XP vatbaar voor misbruik te maken
Nee niet helemaal. Microsoft kan altijd aandragen dat de updates die uitkomen niet ontwikkeld worden voor, en getest worden op, desktop systemen. En dat ze door het te blokkeren voorkomen dat straks systemen niet meer werken.

Er staat ook:
vrijwel identiek
Dat betekend zoveel als; niet hetzelfde.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 26 mei 2014 21:04]

Dit is onzin. Ze worden wel degelijk goed getest ivm gebruik op overheidssystemen. Het is puur een keuze om ze voor gewone consumenten niet meer uit te geven om te dwingen over te stappen naar iets nieuws door ze inderdaad kwetsbaar te houden!
Nee juist niet. Desktop XP is een heel stuk anders dan POS XP.
POS XP is de kernel met de modules die het bedrijf (denkt) nodig te hebben. Dit kan heel kaal zijn. En alleen voor deze stukjes, zonder rekening houden met de rest van het OS. worden nu updates gemaakt.
Wat niet getest word op een desktop XP waardoor deze fixes geen enkele garantie bieden op de desktop XP.

Komt nog bij dat XP Embedded versies echt apart ontwikkeld word/werd naast XP zelf.
Maar overheden nemen ook extra ondersteuning af voor XP, terwijl daar vaak gewoon een standaard versie van XP draait toch?
Ja, die gebruiken voornamelijk Desktop XP's. Deze POS2009 XP's moet je meer zien als de XP's in pin automaten, kassa's en andere domme/simpele apparaten. Zijn genoeg van deze POS2009 XP's die zelfs zonder TCP/IP netwerk stacks komen bijvoorbeeld en niet eens kunnen verbinden met het internet.
Ja, maar overheden hebben ook verlengde ondersteuning voor updates. Dat zal dan toch ook op soortgelijke wijze werken, maar dan écht voor de desktop-versies?
Ye, die updates worden nog gecontrolleerd en getest op volledig desktop XP.

XP embedded en XP zijn zeg maar net zo verschillend als Windows 7 en 8.
Nee hoor, net geupdate, beveiligings update IE8 for POS2009 binnengehaald, PC werkt uitstekend, niks mis mee.
Het verschil is echt niet zo groot, er zijn alleen een heleboel dingen die niet in POS2009 zitten die zullen dus niet gepatched worden, al het overige wel (IE8 i.i.g. dus wel).
IE8 is dan ook geen OS onderdeel en word onderhouden door het IE team. Afhankelijk zijn van POS2009 updates met een Desktop XP is gewoon niet aanbevolen. Dat sommige updates werken of lijken te helpen zegt niets over alle onderdelen van Windows waar niets aan gedaan word.
Dat is nu net het hele eieren eten, de basis is hetzelfde, de kernel en netwerk onderdelen,.... de toevoegingen zoals een media speler bijvoorbeeld of een msn die ontbreken, dus een patch voor een mediaplayer beveiligings gat zul je inderdaad niet tegen komen hier, evenals een patch voor een beveiligings gat in msn, maar overduidelijk dus wel voor de kernel en IE8 (wat een groter deel van het OS uitmaakt dan je denkt, IE is eigenlijk een vast onderdeel van het OS de verkenner, met een dun schilletje eromheen voor de browser extra functie toevoegingen).
Dus alle onderdelen waar zoals jij zegt niets aan gedaan wordt, acht die gebruik ik toch al niet... ;) (XP ook niet meer hoor,. linux mint met een XP schil doet het uitstekend en ziet er hetzelfde uit 8-) ).

Edit: En natuurlijk is het niet aanbevolen, aanbevolen is een nieuwe PC kopen, dat levert immers geld op voor zowel de harware fabrikant als de software (os) leverancier... |:(

[Reactie gewijzigd door BenGenaaid op 28 mei 2014 15:36]

Basis is ook wel hetzelfde, maar het bied geen garantie. Het geeft voornamelijk alleen schijnveiligheid.
Maar er werkt gewoon een los team aan en de fixes worden niet gestest op desktop XP. Maar op de kale versie. Een network fix kan bijvoorbeeld invloed hebben op segmenten van het OS waar het dus niet op getest word. En sowieso zijn de test variablen gewoon totaal anders en niet te vergelijken. POS2009 word compleet anders gebruikt en ingezet dan de normale XP SP3.
IE8 zelf is los van het OS, Trident is hetgeen wat onderdeel van het OS is. En dat is alleen het renderen. Hier zitten de meeste veiligheids problemen van IE niet. Hiervoor was IE ook wel los van Trident maar dusdanig "geintergreerd" in het OS dat IE verwijderen niet echt mogelijk was. Plus mensen die in die tijd IE zaten te verwijderen gingen regelmatig zo ver dat ze Trident ook gingen verwijderen. En dan verbaast zijn dat explorer, control panel en andere zaken niet/nauwelijks werkte.

Jij hebt overduidelijk meer kennis van zaken dan de gemiddelde XP gebruiker die leest van "Oh hee ik kan updates krijgen, dan ben ik nog steeds veilig" en neem het ze niet kwalijk omdat het nieuws ook zo gebracht word. Maar het mag wel duidelijk gemaakt worden dat het niet aanbevolen is en het eigenlijk niet meer doet dan schijnveiligheid.
Nieuwe PC kopen hoeft vaak niet eens, overgrote deel van de XP machines die ik in ieder geval gezien heb, kan Windows 8 zonder problemen net zo soepel op draaien als XP zelf.

En je kunt inderdaad mensen die het niet kunnen betalen beter omzetten naar een Linux :) XP heeft een goede tijd gehad maar moet nu echt plaats maken.
XP heeft een goede tijd gehad maar moet nu echt plaats maken.
Niet noodzakelijkerwijs dus, voor mijn retro games voldoet mijn oude pc voldoende, voor mijn oude versie van autodesk inventor (9) ook en kan zelfs i.v.m. bestandsversies niet omgezet worden naar iets nieuwers (inventor file is niet backwards compatible naar oudere versies zoals vaak een autocad file nog wel is).

Dus XP is nog niet dood en begraven, slechts bejaard en nu in een rolstoel (en die rolstoel heeft net een motortje gekregen :+ )
Ja oke maar dat is in een VM of losse (hopelijk internetloze) PC :P
XP voor specifieke doeleinden is niets mis mee, er zijn zat systemen die nog op NT4 of zelfs DOS draaien. Maar gewoon als algemeen dagelijks desktop OS is zelfs voor de huis tuin en keuken computer gebruiker zelfs Linux een betere oplossing.
Dankzij GOG worden veel games die niet op Windows Vista of hoger werken vaak alsnog gefixed. Scheelt al weer een beetje.

Kom zelf weinig games tegen die niet op Windows 7/8 werken () en heb XP niet meer nodig, mijn favoriete klassiekers werken wel OOTB of eventueel met behulp van een emulator (de performance loss is toch niet merkbaar meer)
En nee niet in een VM, want de (legale) autorisatiecode van de Autodesk inventor is hardware afhankelijk, zelfs de HDD vervangen geeft al problemen (of ik moet een illegale versie gaan gebruiken).

PC heeft nog nooit (even afkloppen) een virus of malware gehad met toch een 15TB torrent verleden... gewoon verstanding omgaan met je PC en niet op onbekende links of aangeboden downloads zonder commentaar klikken.

Dus zoals al eerder gezegd, deze bejaarde hoeft nog lang niet met pensioen, (het graf in) zolang je maar op je hoede bent als je het internet op gaat..
Een PC die elke herstart ge'refreshed' word lijkt wat mij betreft meer op een VM dan een standaard losse pc. Wel een mooie oplossing op die manier, ga het wel onthouden, kan nog wel van pas komen.
MS heeft ook zoiets dat het elke keer start van een image, maar dat is kutwerk en zinloos voor individuele PCs.

Netjes, ja ik heb wat twijfel gevalletjes gehad en dan de keuze "ah doe toch maar, what could possibly go wro-*blue forwny of death*""
Maar dan wist ik het van te voren eigenlijk wel.
Paar dingen zijn belangrijk in het torrenten, nooit... maar dan ook nooit, commentloze troep downloaden van publieke (maar ook in mindere mate private) trackers.

Nogmaals je hebt zelf kennis genoeg ervan dat ik jou ook echt niet ga proberen te overtuigen of aanraden dat je geen XP moet gebruiken :P
Als je ook nog een beveiligde proxy gebruikt om het internet op te gaan, kan dat zelfs nu nog met Win98 zonder direct zo geinfecteerd te raken.
Ik vind het geen randgevalletje. Het is luid en duidelijk al een lange tijd verkondigd dat XP end of life ging worden. Indien Microsoft deze updates actief blokkeerd en daarmee gebruikers "exposed" laat, dan zijn we weer waar we al waren: XP aan een internetverbinding is uberhaupt onveilig.
Sorry maar is een computer aan het internet niet per definitie onveilig??
Jazeker, maar daarin hebben we nog gradaties van werkbaar onveilig tot suicidaal onveilig.
:D

wilde je XP dan suicidaal onveilig noemen (ik wel overigens zonder andere maatregelen als firefox met noscript en addblock en spybot en avast en malwarebytes en hitman pro enzovoort....ach als het eenmaal lekker draait en zelf update, heb je er geen omkijken meer naar).
Leuk, maar eigenlijk weer gigantisch jammer dit! Zo blijven er nog weer mensen op XP hangen, terwijl het gewoon klaar had moeten zijn na 14 april. Zo blijft XP echt het eeuwige OS... :'(
Vreselijk, iets dat langer meegaat dan een jaar! De wereld vergaat!

Het gewoon 1 groot commercieel feest, dat weet je zelf toch ook wel. Als je een wat oudere pc hebt die nog op XP draait en die doet gewoon alles wat je nodig hebt dan is er geen enkele technische beperking om dat te blijven gebruiken, alleen een commerciele.

Wat mij betreft mogen besturingssystemen sowieso wel een héél stuk langer meegaan dan de gebruikelijke 2 jaar die Microsoft hanteert. Zo kan er tenminste geoptimaliseerd worden, kunnen mensen wennen aan je product etc. Autofabrikanten wisselen ook niet elke 2 jaar de pedalen om in je auto zodat het weer als 'nieuw' verkocht kan worden en weigeren vervolgens je oude auto te onderhouden.

Wegwerpmaatschappij. Bah.
Waar ik je in heel veel gevallen gelijk geef mbt onze wegwerpmaatschappij, vind ik dit niet het geval bij XP. Naast commerciele zijn er wel degelijk zeer serieuze technische redenen waarom het verouderd is.

Verder is het ook niet zo dat een Windows upgrade je de kop kost, dus waar hebben we het over.
Ik bedoel dus juist dat ik het toejuich dat XP zo lang ondersteund was, dat gaat namelijk compleet in tegen de normale release cycle van Microsoft die om de 2 a 3 jaar een nieuw OS op de markt smijt en meestal net als alle bugs er een beetje uit zijn begint het hele verhaal weer opnieuw. Het is niet voor niks dat veel mensen XP graag gebruikten: Het was uitgekristaliseerd, het werkte goed. Dat het intussen niet meer lekker werkt op de meest nieuwe hardware is evident maar het gaat even om het principe dat software langer op de markt houden wel zorgt voor een stabieler eindproduct.
@ fledder200: Het gaat er niet om of een nieuwe aanschaf je de kop kost, er is alleen een commerciële reden. En houdt eens op interessant te doen, zo van luister toch eens naar mijn deskundigheid!
Ik ben interessant aan het doen door te stellen dat XP technisch achterhaald is en lang genoeg ondersteund? Moet ik misschien op fok.nl niveau gaan reageren, is dat comfortabeler voor jou?
Een heel slechte vergelijking met een auto. Maar als het dan toch moet vind ik deze beter:

Een autofabrikant moet gratis elke zoveel maand een nieuw paar banden plaatsen of een betere stuurinrichting plaatsen of ... op een auto van 20-30 jaar oud (en elke auto die ze ooit gebouwd hebben) omdat men elke paar weken de weg onveilig maakt.

Verder:
Wat mij betreft mogen besturingssystemen sowieso wel een héél stuk langer meegaan dan de gebruikelijke 2 jaar die Microsoft hanteert.
Er zijn andere besturingssystemen die het veel minder lang doen, volgens mij heeft Ubuntu niet zo lang geleden zijn ondersteuning terug gebracht naar 9 maanden op een standaard release.
https://wiki.ubuntu.com/LTS

[Reactie gewijzigd door kluyze op 26 mei 2014 21:15]

5 jaar op een LTS (= standaard release)
Overigens is het probleem van upgraden op linux een stuk anders van aard dan op windows (waar je in de praktijk niets kunt aanpassen als eindgebruiker zijnde).
Anoniem: 269953
@blouweKip26 mei 2014 23:02
LTS is long term support, dus niet de standart versie... je ziet dit namelijk al als je op het linkje klikt.
MS heeft XP 13 jaar gegeven, geen 2. 2 jaar zie je bij de smartphones, een industrie waar ms het met minimaal 36 maanden voor WP8 het bovengemiddeld goed doet.
Gebruikelijke 2 jaar? Waar heb je het over :? XP is al ruim 11 jaar ondersteund door MSFT. Windows 7 gaat inmiddels al weer sinds juli 2009 mee, dat is al bijna 5 jaar.
Meer dan alleen een commerciële ook een technische reden windows xp is gewoon niet goed opgezet om met de gevaren van het internet om te gaan. En had allang al weggemoeten.
Anoniem: 126717
@Metro200226 mei 2014 21:07
Eh.... Controleer even je feiten? Wanneer kwam XP uit?

Ik ben benieuwd of deze hack effect zal hebben. De gemiddelde consument heeft hier geen weet van, of komt er achter nadat ze overgestapt zijn op een nieuwer OS.
De andere mensen zijn al overgestapt of weten wat ze doen.
Vreselijk, iets dat langer meegaat dan een jaar! De wereld vergaat!
Ja, sinds 2001 dus. Dat zijn 13 computerjaren, wat omgerekend in mensenjaren nog veel meer is! ;)
Zo doe ik ook nog steeds dingen in een dos-achtige situatie via xp. Twintig jaar oude batchfiles die nog immer werken en waarom niet.? Zonder garantie dat dat ook nog kan in windows 8 of 9.
Of in Ubuntu, Mint of Arch.
Wat ontzettend flauw/kinderachtig om nog wel updates te maken maar ze dan niet meer uit te delen aan gebruikers. En voor alle moraalridders en fanboys hierboven die altijd het nieuwste moeten hebben, ik bepaal zelf wel wanneer ik geld uitgeef aan een nieuwe PC en/of OS, ik heb nu eenmaal pc's die prima voldoen en nog best een paar jaar meekunnen.
De updates zijn voor onder andere de overheden en bedrijven die daar bakken met geld voor betalen. Zo hebben ze wat meer tijd om over te stappen (neemt niet weg dat ze dat al lang hadden kunnen doen maar dat terzijde). Als er geen geld tegenaan gegooid werd waren de updates gewoon gestopt en maakte een register-edit ook niks uit. Iedereen die de register-edit uitvoert profiteert dus van de diverse instellingen die er grof geld voor betalen om nog wat langer gebruik te kunnen maken van XP.
Dit gaat om XP Embedded, of meer precies. POS2009.
Deze heeft gewoon nog gratis updates.

Het is de normale XP waar bedrijven voor moeten dokken.
Anoniem: 286128
@batjes27 mei 2014 09:25
Klopt, deels. POS2009/Windows Embedded 2009 (want XPe is al wel EoL) wordt veelal geleverd op zogenaamde thinclients, apparaten die een paar meijer kosten en bij bedrijven op de tafel staan als volwaardige pc's. Tot nu toe kun je nog WES2009 devices in de winkel kopen, vandaar dat Microsoft de bedrijven wel tegemoet moet komen. Hoop alleen niet voor de vele overheidsinstanties en banken die hebben betaald voor extra security patches dat het enkel deze regkey aanpassing is geweest die Microsoft heeft gedaan xD, mooi dure grap.

Overigens zelf dit weekend al een post aan gewijd, aangezien het dit weekend al duidelijk was voor mij, nadat ik WES2009 machine naast mijn Windows XP machine had gezet om zo te spelen met de regkeys: http://goo.gl/YWE8T9

Leek in de eerste instantie enkel om .NET, IE en Flash te gaan. Maar nader inziens dus ook echt security updates voor het OS zoals MS14-027. Uiteraard zijn het 2 losse systemen (alhoLeek in de eerste instantie enkel om .NET, IE en Flash te gaan. Maar nader inziens dus ook echt security updates voor het OS zoals MS14-027.

Uiteraard zijn het 2 losse systemen (hoewel ik van WES nog steeds vind dat het gewoon Windows XP is met alle security policies enabled en 9 van de 10 features uit de installatie gesloopt), maar er lijkt wel enige overeenkomst te zijn in de mogelijke updates. De thinclient / client computer an sich kunnen ook gewoon voorzien worden van Windows XP SP3 pro bijvoorbeeld, na een simpele bois upgrade, het is dan ook niet zozeer een beperking op hardware, gewoon puur- en alleen Windows waar ze aan gesleuteld hebben.

Overigens wil ik wel iedereen ontmoedigen dit te doen, voor test/security doeleinden in een VM kan het best, maar draai a.u.b. geen bedrijfskritieke zaken op je machine, ook geen banking etc, maar dat vond ik ook al voor 8 april ;). Gewoon lekker updaten naar Windows 7 / Windows 8 of een distro. You know the drill.

Ben overigens wel benieuwd hoe huidige systemen worden geupdate? Iemand hier bekend mee zonder verder in te hebben verdiept? Hoe weet Windows dat jij Windows 8.1 Professional hebt? Of Vista x64 Ultimate? Is dit op basis van dezelfde 'headers' (om het maar zo te noemen)?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 286128 op 27 mei 2014 09:54]

Voornamelijkste probleem is dat POS2009 en XP zelf los van elkaar ontwikkeld zijn/worden. POS2009 is dan wel XP met SP3, maar hier is een heel los team verder mee gegaan. Maar inderdaad, voor de tweaker is dit wel leuk die nog met XP speelt. Thuis gebruikers moeten verder allemaal IMO lekker over naar minimaal 7, het liefst 8 natuurlijk (want dan kunnen ze daar weer 10+ jaar mee doen, win7 heeft nog maar 6 jaar) en bedrijven zouden helemaal niet slim zijn deze hacks toe te passen. Microsoft kan echt hard zijn naar bedrijven toe die kwaadwillig hun software/diensten misbruiken.
Krijgen we toch eens wat terug van al ons belastinggeld.
ik denk dat de overheid goedkoper uit is door gewoon over te stappen naar windows 7 (sneller veiliger meer functies)
Meer functies betekent meer variabelen, dus meer wat fout kan. Simpel, stabiel en voorspelbaar is veel belangrijker voor grote organisaties.
Mijn ervaring met XP in vergelijking tot Windows 7 is dat 7 een stuk stabieler is dan XP. Mijn Pc met XP werd standaard elk half jaar van een schone image voorzien doordat het OS "dichtslibte". Met Windows 7 en nu met Windows 8.1 heb ik daar al lang geen last meer van.

Ook qua geheugengebruik en compatibiliteit met SSD's is Windows 7 een veel beter OS dan XP. Om nog maar te zwijgen van de gebruiksvriendelijkheid; Library's, Homegroup, PnP ondersteuning voor heel veel hardware etc. etc. XP was voor bedrijven ook een stuk minder goed te beheren dan 7. Nee, doe mij Windows 7 maar als ik systeembeheerder zou zijn :)
Een voordeel van windows 7:je hoeft geen drivers voor randapparatuur te zoeken.
Simpel, stabiel en voorspelbaar
Dan valt xp toch al lang af, het is een beetje een zooitje, niet stabiel en al helemaal niet voorspelbaar.
Anoniem: 198824
26 mei 2014 21:56
Nice :)
Werkt ook op Windows XP Mode in Windows Virtual PC.
XP Mode is ook sinds 8 april niet meer ondersteund: http://windows.microsoft....dows-xp-mode-in-windows-7 Dus ook daar op eigen risico.

[Reactie gewijzigd door captain007 op 26 mei 2014 22:09]

Leuke tweak om toch updates te blijven ontvangen, maar naar mijn mening is het uitstel van executie. Op een dag is overgaan toch de beste manier, ondanks de stabiliteit en het vertrouwen in het XP OS.
en wat gaan ze ertegen doen bij windows? een update uitbrengen? :p
Nagel op de kop. Aan de clientzijde valt er niets te updaten, aan de updateserverzijde daarentegen ...
Was gewoon een kwestie van tijd totdat iemand de updates van Windows Embedded of Windows POS (Point of Service) beschikbaar zou maken voor XP. Alleen had ik niet gedacht dat dat met een simpele register tweak mogelijk zou zijn...
Alleen had ik niet gedacht dat dat met een simpele register tweak mogelijk zou zijn...
Met wat tweaks maak je ook dynamische volumes of raid5 mogelijk in xp. Dus als ms zo vriendelijk is om te blijven updaten ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee