Google Chrome pusht update-waarschuwing naar Windows XP- en Vista-gebruikers

Google is begonnen met het waarschuwen van gebruikers die Chrome draaien op een computer met Windows XP of Vista. Bij het opstarten van de browser wordt een melding getoond dat de ondersteuning binnenkort stopt.

Vanaf april 2016 stopt Google met het uitbrengen van updates en patches voor beveiligingslekken in de versies van Chrome voor Windows XP en Vista. Wie momenteel deze besturingssystemen gebruikt in combinatie met de browser van Google, krijgt vanaf nu een waarschuwing te zien. De melding is weg te klikken, maar verschijnt opnieuw als de browser een volgende keer wordt opgestart.

Aanvankelijk zou Google in april 2015 al stoppen met het uitbrengen van updates, maar die datum werd meerdere keren uitgesteld. Google stopt tegelijkertijd ook met de ondersteuning voor OS X 10.6, 10.7 en 10.8. In alle gevallen, op Windows Vista na, gaat het om besturingssystemen die ook van hun maker geen ondersteuning meer krijgen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-01-2016 • 08:56

100 Linkedin

Submitter: Dav1d

Reacties (100)

100
100
61
0
0
17
Wijzig sortering
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel consumenten wereldwijd nog XP draaien. Is het marktaandeel werkelijk nog zo groot of is men al overgestapt op 7, 8.1, 10, OSX of opensource alternatieven?

Edit; kijk eens aan. Ik denk dat een geleidelijke uitfasering van XP z'n vruchten heeft afgeworpen. Ik zie het nog niet zo snel verdwijnen in automatisering of bedrijfsleven. Volgens mij draait elke supermarkt of winkel XP achter de kassa.

[Reactie gewijzigd door Greyish op 22 januari 2016 09:39]

Ik heb in mijn studentenhuis nog een enkele Windows XP machine draaien: helaas kan ik die niet upgraden naar een ander OS omdat er geen drivers zijn voor het touchscreen (het is zo'n kassa systeem). Wel is die goed dicht getimmerd en komt hij maar op 1 interne en 1 externe website.

Heb ook nog ergens een Server 2003 instantie met een stuk software wat ook niet fatsoenlijk op een nieuwere Windows versie draait, maar er wordt wel gewerkt aan een vervanging.

Zo zie je maar, soms ben je gebonden aan XP, of je het nou wil of niet...
Dan heb jij nog een best nieuw systeem. Hier draaien de kassa's nog op windows NT 4.0. En betaalde support terwijl het er niet was. Tja als het nog werkt vinden sommige mensen het nodig om niks anders te doen. Ze zijn al zo'n paar jaar ook niet meer op het internet geweest. Dus ik denk dat er nog velen mensen dit hebben daarom zou het waarschijnlijk nog groter zijn dan de cijfers nu al zeggen dat er nog op oude systemen draait.
Wat is eigenlijk het probleem met het draaien van een hele oude OS op een kassasysteem of iets dergelijks. Dezen worden meestal toch enkel gebruikt om de administratie bij te houden. De pin is vaak onafhankelijk van het kassasysteem en contant geld kun je moeilijk hacken. Meestal zijn deze oude kassasystemen toch offline.
Natuurlijk komt er een tijd dat het nuttig Is om een nieuw kassasysteem te installeren maar naar mijn mening heeft friettent Jopie op de hoek weinig baat bij een kassa die Windows 10 oid draait.
Mwa niet veel, alleen de intergratie met een webshop is niet moggelijk wat op zich wel nodig is tegenwoordig. Verder werkt klopt het dat de pin lost draait, Vroeger was dit niet zo maar tegenwoordig wel omdat de oude systemen er gewoon niet meer overweg konden.
Het probleem zit hem vooral in de relatieve eenvoud waarmee een dergelijk systeem te misbruiken; veel achterdeurtjes zijn immers gedocumenteerd.
Als het systeem niet van buiten te benaderen is en je de fysieke toegang goed afschermt hoeft dat inderdaad geen probleem te zijn, al helemaal niet als er ook geen data-uitwisseling is via floppy's (!) of USB.
(het belangrijkste risico wordt dan vooral: start de pc nog op als 'ie een keer uit is geweest en zo niet: wat doe je dan...)
Ah oke, ja zie nog steeds veel kleine winkeltjes en eettenten gewoon DOS ofzo draaien. En ja zodra hij niet meer opstart ben je eigenlijk al te laat met upgraden. Als het je persoonlijke pc is is het geen probleem maar als bedrijf moet je dan alles op gaan schrijven en zsm een vervangend systeem laten plaatsen.
Of je zaak sluiten... Sommige ondernemers zijn niet meer in staat om handmatig hun nering te beoefenen. Ik heb het meer dan eens meegemaakt dat een ondernemer zijn zaak sloot omdat de kassa er uit lag. Als kassaleverancier ben je het dan al gauw "schuld". "Had ik u niet al 3x een tweede kassa aangeboden voor dit scenario?". Worden ze nog boos ook...
Dan zijn jou kassa's nog best nieuw. Veel geldautomaten van banken (waar je geld kunt opnemen) in binnen- en buitenland draaien nog steeds op OS/2. En dan bedoel ik dus de OS/2 van IBM, niet die van de huidige eigenaar.
Het touchscreen werkt misschien ook prima onder Linux? Toen ik nog studeerde hadden we er bij onze vereniging ook een, dat werkte prima.

De software die je nu nog op Server 2003 draait zal het waarschijnlijk ook prima doen onder Wine, al ben ik daar zelf nooit zo'n fan van geweest.
Helaas, in Wine werkt het ook niet. Het is een zelfgemaakt progsel en het is gewoon hoognodig aan vervanging toe. Daar zijn we mee bezig, maar het wil nog niet zo vlotten...
Een touchscreen driver die alleen met XP werkt? Ik zou het erop wagen om Debian ofzo erop te trappen en de rauwe touchscreen data uit de (waarschijnlijk) COM-poort met een shellscript of C-progje terug te pushen als muis-events. :P
Ik betwijfel of kleine zelfstandigen zich daar aan willen wagen
Is vast mogelijk, maar te veel moeite ;) Het werkt nu prima :*)
Is dat zo Netstar scherm geweest? In de vroegere jaren heb ik veel touchscreens gekregen, daar heb ik er aardig wat uiteindelijk toch werkend gekregen onder Win7. Grootste probleem was dat bijna elke versie na WinXP touchscreen als HID-muis zag, maar ooit eens met toeval vage HP drivers gevonden die wel werkte. Kan wel eens de drivers nog eens voor je opzoeken?
Volgens apparaatbeheer is het een "UtcRS232 Touch Panel". Ik heb erbij de POSTouch utily om instellingen te manager, die geeft aan dat de firmware A32111 is, met driver versie 3.2.2.3.

Wordt door XP overignes als muis herkent, maar dat zal vast de driver fixen. Het systeem is een 'NCR Computer met ingebouwd touch-screen, model 7443-2121-8801', aldus de veilinglijst van 3 jaar terug.
POS terminals van NCR, compoort aangestuurd scherm, dan zal ik behoorlijk wat moeten gaan graven om daar m'n werkende drivers van te vinden, zelf lange tijd gewerkt met com-poort based versies.

Het is veelal kwestie van trial&error, er zijn diverse 'ander merk compatible' drivers te vinden, mijn grootste uitdaging was zeker in Win8 dat ding niet meer als muis te laten herkennen maar als echt touch-input.

Ik zie van de POS touch drivers nog een versie 3.3.1.30 langskomen uit 2009, die zou imho op de hogere OS versies moeten werken. Zal je ws wel een 32bit versie moeten draaien, 64bit en unsigned drivers kan een drama zijn.

Edit,
http://www.aures-support....POSLIGNE_3.0/W-Touch.html
Hier staat die 3.3 versie, POS touch, er staat wel Win7 ook bij vermeld. Hopelijk dat je daarmee het kan laten draaien.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 januari 2016 10:33]

Ik ga er eens naar kijken, bedankt!
Off topic waarschuwing!

Heb jij ook ervaring met linux based devices icm touchscreen? Ik heb momenteel een testversie van een nieuwe Toshiba Toughbook, maar krijg onder geen enkel linux-based OS de touchscreen werkend...
Yes, die werkt! Nu de audio nog werkend krijgen...

EDIT: audio werkt nu ook. Held _/-\o_

[Reactie gewijzigd door BobV op 30 januari 2016 21:35]

Zou 'm dan van XP aftrappen en gewoon Windows Embedded er op draaien.
Daar heb je ook dat onderscheid mee helaas.
Ooit geprobeerd of de drivers ook werken op een recente versie van Windows?
Ik ben destijds begonnen met een Win7 installatie, daar kreeg ik het niet op werkend. Toen terug gegaan naar XP, daar werkte het direct mee. Heb nu van SinergyX een mogelijke driver, dus daar ga ik het eens mee proberen (en dan gelijk Win10 voor oneindige updates en gratis beschikbaar).
Naar mijn ervaring is de acceptatie van oude drivers in Windows 10 sowieso veel beter dan in Windows 7. Anyway, ben benieuwd of het gaat werken...
Waarom niet Windows 7 installeren en dan virtueel XP draaien en daar de software op draaien. Dan kan je de hardware gewoon veranderen.
Volgens
https://www.netmarketshar...aspx?qprid=10&qpcustomd=0
zit het dus nog op zo'n 11%! (dat is meer dan windows 8 en 10).

Ik las onlangs een bericht dat 95% van de pinautomaten op windows XP draait, die zullen naar mijn idee niet snel worden vervangen. Ook in bedrijven kom ik ze nog vaak tegen.

[Reactie gewijzigd door sirotilc op 22 januari 2016 09:14]

die gebruiken windows xp embedded OS daar is de ondersteuning van microsoft nog niet van vervallen verder zijn die systemen zodanig afgesloten dat er geen chrome op kan draaien.
Niet helemaal waar. De support voor Windows XP Embedded is 10 dagen geleden afgelopen... https://support.microsoft.com/en-us/gp/lifewinembed
Windows Embedded Standard 2009. This product is an updated release of the toolkit and componentized version of Windows XP. It was originally released in 2008; and Extended Support will end on January 8, 2019.
staat toch echt in je link
En ik dacht dat we het over XP embedded hadden ;) Schijnen er ook nog best wat van te zijn namelijk http://www.v3.co.uk/v3-uk/news/2437880/uk-cash-machines-at-risk-as-windows-xp-embedded-support-cut-off-looms
Maar die pinautomaten zullen Chrome niet gebruiken.
Maar die pinautomaten zullen Chrome niet gebruiken.
Dat betekent niet dat het een veilig systeem is. Om maar even duidelijk te maken, als iemand nu een zwakte in die systemen vind, zal microsoft er in de meeste gevallen niks aan doen.
Mag er toch wel vanuit gaan dat een bank wel zo'n contract met Microsoft heeft lopen voor verlengde support ;)
Heeft je bank dat niet dan is Windows XP wel het laatste probleem in de beveiliging van die bank...
De pinautomaten krijgen ook gewoon nog updates. Is een aparte deal voor gemaakt met Microsoft
Is dat niet onderdeel van het windows XP embedded programma? Dit omdat heel veel kassa systemen en ATM's niet over kunnen naar hogere versies omdat de hardware dit niet aankan. Xp draait okee op een 233MHz proc met 64MiB aan ram. Windows vista en 7 hebben minimaal 1GB aan ram nodig om lekker te draaien.
Daar heb je inderdaad gelijk in
Nouja, bijna gelijk. In de praktijk is een verse XPSP3 installatie met 512MiB al bijna net zo op het randje als Vista met 1GiB. Nou zal op een kassasysteem of geldautomaat wel een zwaar uitgeklede XP embedded lopen, dus dan gaat het misschien precies met 64MiB. In werkelijkheid hoop ik dat er wat meer RAM inzit, want er zal door de fabrikant wel enige marge voor uitbreidingen en updates in acht genomen zijn. Alsnog te weinig RAM voor nieuwere standaard OS'sen dus het argument van supersnathan94 blijft wel overeind.
Het is dan geen consument, maar hier in de Albert Heijn wordt nog volop Windows XP gebruikt.
Bij de plus ook. Volgens mij alle supermarkten. Zal hun bestelsoftware wel op draaien.
Ik gok dat dit een andere versie is van Xp dan jullie denken. Het gaat hier ws om xp embedded wat een ander systeem is dan windows xp zoals wij consumenten dat kennen. Leuk artikeltje om eens te bekijken: http://computerworld.nl/s...--embedded-in-uw-systemen
Nee echt niet. De kassasystemen, weegschalen en pinautomaten draaien op XP Embedded. De reguliere pc's draaien gewoon de desktop XP.
exact. En windows XP embedded != windows XP. embedded is een modulair systeem wat voor support afhankelijk is van een third party vendor (leverancier van het systeem) of direct van microsoft zelf (beveiliging).

Dat de desktops op windows XP draaien is een mogelijkheid. Dergelijke systemen hebben nou niet echt direct een noodzaak tot upgraden. Het kan echter prima zo zijn dat ook hier een embedded versie van windows XP op draait. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij de politie.
Als ik het goed begrepen heb worden deze systemen langzaamaan vervangen.

De kassasystemen draaien overigens op Linux.
Ik draai nog steeds xp op mijn werk laptop ivm software voor alarminstallaties.op windows 7 draaien deze programma's slecht
Wat ik vreemd vind is dat er met die constatering dan nog steeds niets gedaan is. Ik bedoel, op een gegeven moment moet je toch een keer over, is dat niet nu, dan is het over een jaar of over een paar jaar. Dus er zal een keer wat aan gedaan moeten worden. Je krijgt waarschijnlijk straks een situatie waarin XP niet meer op moderne hardware wilt draaien en je dus aangewezen bent op oude hardware dat steeds lastiger te verkrijgen is.

Nou overdrijf ik natuurlijk een beetje, maar waarom wordt er gewacht totdat er ECHT problemen ontstaan voordat er past overgestapt wordt op - bijvoorbeeld - een ander alarmsysteem? En waarom heeft de leverancier geen software die wel gewoon op Windows 7 draait?
Kosten. Meestal zijn kosten het argument. Een nieuwe alarmsysteem kost geld. Niks doen kost nu geen geld. Er zijn natuurlijk allerlei argument van "over een jaar kost overstappen nog meer tijd en geld." Maar de meeste mensen kijken vooral naar nu en er speelt ook mee wat men nu aan tijd en geld kan uitgeven.
Het zijn omgebouwde dos programmmas met een windows uiterlijk.die draaien op windows 7 echt niet.aangezien mijn werkgever nog steeds ondersteuning op die oude zooi geeft, moet ik toch xp blijven draaien om in die alarmcentrales te kunnen.en dat zijn iets van 50 klanten
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp geeft aan ca 3%
Zelf ben ik overgestapt naar Linux Mint.
Ja, maar w3 is ook niet representatief, omdat de mensen die dat bezoeken meestal tech-savy zijn
Volgens de statistieken betreffende webclients zo'n 5%.
Hoeveel weet ik niet, maar zorgelijk is het soms wel. Hoorde pas dat een boekhouder alle gegevens verwerkt op een Windows XP machine...ja, in 2016 8)7 (DigiD inlogcodes, belastingdienst enz)
Blijft opmerkelijk hoe sommige mensen het gewoon niet willen!
Beetje off topic; Paar dagen geleden een werknemer van een financieel adviesburo bij ons op kantoor gehad die nog werkt op een laptop met XP. 8)7
Zal ik dan maar eerlijk toegeven dat ik nog steeds een machine heb draaien met Windows XP?

En nee, dit is niet "ik heb ook nog wel een stoffige oude libretto met Windows 95 die ik gebruik als ik ergens een presentatie moet houden" (ik geef talks, hint ;) ).
Dit is nota bene mijn huiskamer-PC, waar ik 80% van de tijd achter door breng. (de andere 20% is achter mijn slaapkamer-PC, wat overigens wel een modern besturingssysteem heeft)
Al het browsen, al het IRC-en, al het kijken van anime, al het schrijven van code, al het schrijven van GoT-posts, wordt op deze PC gedaan.

En er is ook maar één reden dat ik deze PC nog niet een modern besturingssysteem heb gegeven: MSPaint.
Ik ben een beetje een MSPaint-virtuoos. Al sinds Windows 95. Ik teken nog steeds game-art, cartoons en zelfs complete corporate infographics in MSPaint.
De MSPaint van Windows 7+ heeft van dat anti-aliasing, en de kleuren zijn raar. Er is wel een mogelijkheid om de oude MSPaint op Windows 7 te krijgen, maar ik had al ontdekt dat die weer foetsie is bij de eerstvolgende Windowsupdate.
Dan zou ik er gewoon windows 10 opzetten en dan windows XP in een VM draaien voor paint :)
Ik ben een beetje een MSPaint-virtuoos.
Vreselijk of-topic, maar nu ben ik nieuwsgierig naar je werk! :9
Al eens gekeken naar Paint .NET? Heeft veel mogelijkheden, is gratis, een duidelijke interface en kan ook zonder anti aliasing werken.
Die heb ik al sinds het begin, en ik gebruik die ook regelmatig, maar het is geen vervanger van de klassieke Paint. Voornamelijk omdat het een vrij zwaar pakket is, en je nogal omslachtige dingen moet doen die je in de klassieke Paint onder één knopje hebt.
In dat geval zou ik suggereren om ook serieus te kijken naar paketten zoals Graphics Gale (beter voor Pixel werk), Krita (breed inzetbaar, wellicht lichter dan PDN) of mtPaint. Keuze zat!
Heel goed, een browser updaten op een fundamenteel lek OS is toch een beetje een wassen neus. Zo geef je mensen ook niet het onterechte gevoel (min of meer) veilig te zijn.
Dat XP ondersteuning stopt is logisch maar dat Vista ondersteuning stopt niet. Dit platform wordt nog actief ondersteund door Microsoft en is dus niet fundamenteel lek.

Achja, gelukkig zijn er alternatieve browsers maar ik zou het logischer vinden om enkel OS's die niet meer actief updates krijgen niet meer te ondersteunen.
Klopt, Vista heeft nog dit jaar ondersteuning. Dus Google loopt een half jaar vooruit bij Vista, maar bij XP een half jaartje achter.
Vista is nooit een populair platform geweest en heeft nooit XP weten in te halen in gebruiksstatistieken. Ondersteuning voor dat platform zal weliswaar niet veel extra kosten omdat 7 op een gelijkaardige basis is gebouwd, maar als men vind dat de gebruikersbasis simpelweg te klein is, dan zal het platform er toch echt aan moeten geloven.
Nee, verplicht je goedwerkende PC het raam uit gooien omdat je een nieuwe Windows moet draaien geeft een vriendelijk beeld bij de gebruikers. Let op, ik doel hier niet op de gemiddelde Tweaker maar de normale consument die het idee van een Windows upgrade al te moeilijk vindt.

Een goede virusscanner en firewall blijft belangrijk boven een up-to-date browser. Ik geloof dat Opera had aangegeven Windows XP zo lang mogelijk te ondersteunen.
Ik ken anders genoeg "normale consumenten" die hun PC upgraden of zelfs Linux installeren. Ik werk in de branche die dit soort consumenten direct ondersteunt. Je praat dus flauwekul.

Wel ben ik het met je eens dat een PC waar nu XP op draait waarschijnlijk geen upgrade naar Windows 10 of zelfs maar Windows 7 aan zal kunnen. In dit soort gevallen, waar de PC nog gewoon naar behoren functioneert, adviseer ik Linux (Mint, of Fedora aangezien Compiz dat kmt met Ubuntu Unity and Mate niet bepaald optimaal is voor oudere machines).

Maar vaak is de computer in kwestie ook alweer minimaal 10 jaar oud en hoog aan vervanging toe (al was het maar om de versleten harde schijf). Ik zie het probleem dus niet om het apparaat spreekwoordelijk "uit het raam te gooien".
Mint is momenteel het OS of choice in mijn kringen. Overigens draag ik daar zelf wel actief aan bij hoor. Ik ben er razend enthousiast over.
Een PC die Vista aankan en nog niet uit frustratie over traagheid door de gebruiker uit het raam gegooid is, zal vaak wel Windows 8 of 10 aankunnen (op voorwaarde dat er drivers zijn) en dan nog sneller draaien ook.
ja lekker een inefficiënt systeem blijven gebruiken omdat je vind dat het goed werkt.
iets met stroom verbrassen.

Zijn genoeg andere Operating systems waar je naar kunt uitwijken.
verder ben je ook gewoon een potentiële botnetclient omdat virus scanners en firewalls niet goed meer samen werken met je verouderde OS.

XP is zo lek als een mandje.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 22 januari 2016 09:34]

ja lekker een inefficiënt systeem blijven gebruiken omdat je vind dat het goed werkt.
iets met stroom verbrassen.

Zijn genoeg andere Operating systems waar je naar kunt uitwijken.
verder ben je ook gewoon een potentiële botnetclient omdat virus scanners en firewalls niet goed meer samen werken met je verouderde OS.

XP is zo lek als een mandje.
Niet per definitie...

Uitleg: XP draaien met een register tweak voor de updates tot 2019 en een geüpdatet versie van Avast, Spybot teatimer, malwarebytes anti exploit, Laatste firefox en ghostery disconnect en noscript en adblockplus.... geen centje pijn..
Als je dan ook nog als je klaar bent met updaten van alles, "deepfreeze" installeert en correct gebruikt....
Niks geen bot netwerk of virusdat je nog iets doet, problemen? opnieuw opstarten en klaar alles weer ok. Zelfs immuun voor randsomware...

Bovendien is XP nu niet meer het meest gebruikte platform dus zullen de hoeveelheden virussen en malware hiervoor minder worden gemaakt dan voor bijvoorbeeld android :D

Bovendien is XP op dezelfde hardware vaak sneller dan een nieuwere variant van Windows.

Voorbeeldje: mkv omzetten naar avi met dvdfab op dezelfde pc eerst geboot op xp 32 bit met 3 GB ram beschikbaar (quad core CPU op 3GHz), met een snelheid van 115FPS en exact dezelfde file omzetten maar nu geboot op WIN7 64bit met nu 8GB ram ter beschikking wordt 86FPS gehaald.....ik moet het nog proberen met win10.... maar ik denk dat die het ook niet wint van XP.

Linux? tja was erg gecharmeerd van Mint maar met cinnamon toch beetje sloom af en toe, nu Antix geprobeerd, erug schnell... 8-) met iceweasel browser (firefox gebaseerd maar lichter).
XP verbruikt niet per definitie meer stroom dan een nieuwer OS, dus het argument van stroom verbrassen snap ik niet. Verder wel met je eens dat het tijd is voor upgraden of vervangen als je nu nog XP draait.
ik zij systeem dus hardware mee gerekend.
Een oude computer verbruikt niet per definitie meer energie dan een nieuwere, al zit daar de laatste jaren gemiddeld wel wat winst.
Een OS wat niet geupdate wordt is niet goedwerkend (xp). Daarnaast is er nergens sprake van een verplichting?
Een OS dat niet ge-update wordt kan prima werken (XP) zolang je als gebruiker weet wat de limieten zijn.
Men kan ook gewoon voor een paar euro via bijv. kinguin een legale windows 10 key regelen en dan ben je gewoon weer voor de nodige jaren beschermd.

http://www.kinguin.net/ca...-10-professional-oem-key/
Dat klinkt als sluikreclame...

Verder kan het installeren van Windows 8 of Windows 10 uitkomst bieden voor machines waar Vista op draait, maar alleen de allerlaatste en zwaarste XP machines zullen die moeite nog waard zijn.

Ik heb laatst wel een Linux-installatie gedaan op een oude XP laptop van een klant, dan ben je zelfs geen 20 knaken kwijt voor je licentie en het loopt als een tierelier.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 januari 2016 02:04]

Meeste onveilige situaties onstaan zonder adblocker. Ublock origin hoort ook in t rijtje thuis. Dan kun je pas veilig browsen
Dus adblock erop en je kan 'veilig browsen'?
Had me dat jaren geleden vertelt! Ik zit al die tijd antivirus scans te draaien en m'n firewall te tweaken, verspilling van de tijd dus :p
Adblock helpt je tegen 1 risico op het web, doet echter niks tegen een website met Java driveby of een gebruiker die niet begrijpt dat vakantiefoto.jpg.exe niet legitiem is ;)
Klopt. Een goed voorbeeld is de Intel 915GM/GMS 910GML chipset. Een PC met deze grafische chip werkte prima op Windows 7 (hetzij zonder aero), maar bij Windows 10 absoluut niet geïnstalleerd kon worden.

Van de week nog een oude HP DC5100 PC met deze onboard chipset met een SSD naar Windows 10 geprobeerd te upgraden. Alles werkte, en met behoorlijke snelheid ook, maar de resolutie was door de "generic VGA driver" gemaximaliseerd tot 1024x768. Van alles geprobeerd, maar de resolutie kwam niet hoger dan dat.

Flink zitten zoeken en forums afgestruind en blijkt dat Microsoft (en Intel) gewoon weigert om deze driver werkend te maken voor Windows 10. Ok, het is oude hardware, maar als het gewoon werkt op Windows 7, wat grafisch echt niet wezenlijk anders is dan Windows 10, waarom dan bewust de boel kreupel maken?

Eigenlijk voor de grap toen Windows 8.1 geïnstalleerd en daar ging de "generic driver" wél tot de native resolutie van 1280x1024. Dit besturingssysteem op de PC laten staan en blijk verder prima te draaien op deze PC en voor het doel waar deze voor gebruikt wordt nog snel ook, ondanks de afwezigheid van een werkende dedicated Intel 915GM driver. Dus maar zo gelaten en de Windows 10 upgrade KB3035583 verborgen in Windows Update. Die PC is echt nog niet afgeschreven, maar door Intel en Microsoft blijkbaar wel en dat is jammer.

Ook is het eigenlijk wel vreemd, want Microsoft wil dat zo veel mogelijk mensen overstappen op Windows 10, waarom ze dan een driver moedwillig kreupel maken zodat deze niet een hogere resolutie kan weergeven dan 1024x768 is mij een raadsel.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 24 januari 2016 01:48]

Wat ik niet snap, waarom ook de melding weergeven bij Vista? De Microsoft ondersteuning stopt toch pas volgend jaar? Bron
En Google stopt er eerder mee. Chrome op XP en Vista wordt dan niet meer bijgewerkt. Dat MS Vista nog blijft ondersteunen staat daar los van.
Dat is logisch, is aan Google om dit te doen.
Maar stel je hebt een auto waar je nog een jaar mee kan rijden maar geen banden om te gebruiken (misschien scheve vergelijking maar toch) omdat de fabrikant zegt dat ze ze niet meer leveren.

Er is voor XP ondersteuning tot 2 jaar na dato en Vista 1 jaar voor dato daar wijs ik op (Hoewel het marktaandeel voor Vista zeer klein is bron)
Gelukkig zijn er nog andere fabrikanten van banden.. euh.. ontwikkelaars van internet browsers. :p Wellicht niet de beste maar ja...

Als Google de waarde er niet van in ziet is het helaas aan hen om de beslissing te maken.
Ik snap helemaal wat je bedoelt.
Ik vermoed dat Vista bepaalde API's niet ondersteunt die Google graag wil gebruiken en dat ze deze aanleiding ge(mis)bruiken om ook Vista support te laten vallen.
Grappig genoeg heb ik deze melding ook op een windows server 2003 gezien :)

[Reactie gewijzigd door bvanaerde op 22 januari 2016 09:21]

Server 2003 (NT 5.2) is de server-versie van XP (NT5.1), vandaar dat die een melding geeft. Ze zijn van dezelfde generatie. De allereerste versie van server 2008 (NT 6) is van dezelfde generatie als Vista, waarschijnlijk stopt daar de ondersteuning ook.
Server 2003 is dan ook de Windows XP van serverland. Als je uitgaat van R2 is hij weliswaar een paar jaartjes jonger dan Windows XP maar ook Server 2003 is ruim 10 jaar oud. Support voor server 2003 is ruim een half jaar geleden komen te vervallen.
Las hierboven dat ze het ook met Vista doen dus wellicht gaat Google gewoon mee met Microsoft qua support.
Kan me er iets bij voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 22 januari 2016 09:51]

OSX 10.6 10.7 en 10.8 worden jammer genoeg niet meer ondersteund, in cobinatie met Chrome, met updates. Helaas ben ik vanwege audio apparatuur en bijbehorende, audio en video, software gebonden aan 10.7. Hoger kan ik niet omdat de software dit niet ondersteund. Bovendien zijn de hogere versies, 10.9 en 10.10, zwaarder uitgerust en vergt dit meer proccesorkracht. XP heeft in ongeveer 15 jaar ,of meer , ondersteuning door middel van updates gehad. Bij OSX is dat merkwaardig genoeg vele malen korter. Jammer Chrome om, in mijn geval OSX, met updates te stoppen.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 22 januari 2016 09:53]

Misschien komt dit omdat OSX updates gratis zijn en gebruikers daardoor sneller en vaker updaten? Ik kan me voorstellen dat als Google ziet dat minder dan een procent van de gebruikers nog op een oude versie zit, ze dan geen moeite meer willen steken om die te ondersteunen.

Echter volgens http://update.omnigroup.com/ zitten toch nog ruim 3% van de OSX gebruikers op 10.7 en 10.8 en nog 12% op 'other', dus dit onderbouwt mijn aannames niet bepaald }:O
Er zijn nog heel wat collega's, waarvan ik weet, die blijven steken op een 'verouderd' besturingsysteem omdat OSX in sneltreinvaart met nieuwe OS'en komt en dit simpelweg gezegd niet kunnen bijbenen. 3% plus 12% is 15% en dat is een aardig aandeel, AAP, die blijven "steken" op 10.6, 10.7 en 10.8, mogelijk overige. Tijd voor een MAC en Windows petitie aan Google om Chrome te behouden!?

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 22 januari 2016 20:27]

Ik heb het trouwens ook met Linux lxle versie (Ubuntu 12.04.5 LTS)

[Reactie gewijzigd door artworx2010 op 22 januari 2016 09:08]

Hm, interessant. 12.04 support is tot april 2017 (ik dacht 3 jaar, I'm impressed). Terwijl XP wel echt EOL is.
Als je nu nog een machine met XP draait, dan kan dat best een goede reden hebben, maar dan moet je dat systeem toch liever niet aan het internet hebben hangen.

En dan hebben browser-updates inderdaad ook niet zo'n zin meer.
Je kunt updates krijgen door een niet officieel service pack 4 te installeren. De vraag is alleen of het echt veilig wordt daardoor.

Wel kun je het gewoon downloaden vanaf Softpedia, wat wel het vertrouwen doet toenemen dat er geen gespuis in dat sp4 zelf huist... http://www.softpedia.com/...s-XP-SP4-Unofficial.shtml
Vind het nog wel knap dat Google nog zo lang support heeft gegeven op zo'n oud OS.

maar gelijk hebben ze, tijd om XP echt met pensioen te sturen
Ben alleen benieuwd hoe zich dit met Posready2009 systemen manifesteerd. Nu al doet chrome moeilijk omdat bij bepaalde sites certificaten niet meer geupdate word op dergelijke systemen, dus zou me niks verbazen dat ook chrome straks op deze machines die melding krijgen.

extended support gaat nog tot 2019.

[Reactie gewijzigd door maquis op 22 januari 2016 10:26]

Ik werk bij een garage bedrijf en daar hebben we nog een laptop draaien op windows XP. Het kosten mijn heel wat werk om alle drivers goed in te stellen. Vooral oudere uitlees- en diagnose apparaten (Scope etc) was dit een hele klus (ter wel het hier nog om windows XP ging). Ik ben bang dat met een nieuwere windows installatie vrijwel niks meer aan de praat kan krijgen. Op dit moment heeft de laptop antivirus van Panda Cloud en Chrome als webbrowser. Misschien moet ik nu toch maar de verbinding met het internet uitzetten :|
Niet heel erg nodig, zolang je de laptop alleen verbinding met het internet laat maken in een bekend netwerk dat achter een NAT zit. Je kunt je browser sandboxen met (gratis) software, of in een VM draaien. Een alternatief kan zijn om uitgaande poorten te blokkeren en alleen nog te internetten via een terminal server/remote desktopverbinding.

Je kunt een nieuwere versie van Windows proberen en daarin XP virtualiseren, maar vaak werkt dat niet al te best met software die gebruik maakt van COM poorten, omdat de timing dan overhoop wordt gegooid.
Ik zou in ieder geval zorgen voor een backup / image én een backup machine als er geen alternatief is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee