Google verwijdert Chrome App Launcher uit besturingssystemen behalve Chrome OS

Google heeft besloten te stoppen met de App Launcher voor andere besturingssystemen dan Chrome OS. De software wordt niet meer standaard geactiveerd als gebruikers een Chrome-app installeren en bestaande installaties worden in juli verwijderd.

De beslissing om de App Launcher uit Windows, Mac OS en Linux te verwijderen is gemaakt omdat volgens Google gebruikers Chrome-apps liever vanuit de browser zelf opstarten. Ook past de beslissing binnen het beleid van Google om de browser 'eenvoudig en gestroomlijnd' te houden. Zo verwijderde Google eerder het in 2013 geïntroduceerde Notification Center om dezelfde reden.

Volgens Google worden in juli bestaande versies van de App Launcher verwijderd. Gebruikers, waarbij een versie aanwezig is, worden van dit feit op de hoogte gesteld door middel van een notificatie. In Googles eigen Chrome OS blijft de App Launcher behouden.

De App Launcher maakte het mogelijk om Chrome-apps buiten de browser om op te starten via een icoon in de taakbalk. De apps blijven nog wel steeds beschikbaar door middel van de snelkoppeling in de browser.

De Chrome App Launcher

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

23-03-2016 • 10:24

45 Linkedin

Reacties (45)

45
45
40
1
0
1
Wijzig sortering
Zonde, ik gebruik het nog veel voor Hangouts, Google Keep en nog wat andere apps die in een soort van App modus draaien (en dus niet een veredelde website zijn). Voor veel andere apps is het inderdaad niet meer dan een bookmark en kun je het net zo goed vanuit de browser opstarten.
Omdat de verhouding tussen "apps" en veredelde bookmarks erg scheef is (gok zo 90%/10%), snap ik de beslissing wel.

Nadeel om de applauncher actief te hebben nu, is dat je verschillende chrome instances in je geheugen houdt direct na opstarten van Windows.
Hangouts is nog steeds te verkrijgen in app vorm, daar heb je de launcher niet per se voor nodig.
Daarnaast is er ook een andere manier om apps als Hangouts, Keep (maar ook andere webbased tools als Trello, Asana, Slack, verzin het maar) als meer geisoleerde app te gebruiken in plaats van in de browser:
- Navigeer naar de pagina/tool van jouw keuze
- Klik op het chrome menu
- Klik op More tools -> Add to Desktop... -> Vink 'Open as window' aan.

Zo krijg je een snelkoppeling naar die pagina/tool op je bureaublad & start menu die je op je taakbalk kan pinnen, welke de tool in een eigen venster opent. Zo heb je een sterkere app ervaring van je tools.
Dank, had ik ondertussen zelf gevonden, zie ook reactie @calvinturbo. Volgens mij was deze optie niet meteen vanaf begin beschikbaar (ik gebruik de launcher al heel lang), dus nooit verder naar gekeken.
Werkt niet in osx / op mac trouwens.

createchromeapp helpt je wel om er een volwaardige app van te maken.
Je kan natuurlijk ook die apps pinnen aan je taalkbalk.
Ik zie dat dat tegenwoordig een optie is nu. Mooi. Solved. Eerder kon je ze alleen vanuit browser of applauncher starten.
Dit kon volgens mij al vanaf chrome versie 1, juist die applauncher is nieuwer.
Anoniem: 604167
@Get!em23 maart 2016 11:59
De eerste versie van Chrome kon dit al. hier kondigt Google de Chrome browser aan. Vanaf ongeveer 28.40 is te zien dat je een tabblad kunt pinnen zonder ui. Dit is nog voor versie 1.0. De application launcher is pas later toegevoegd.
Ben ik nu zo dom of is het lastig te vinden hoe je vanuit de browser een chrome-app start? Eerst een adres typen om de app te zien te krijgen is gewoon belachelijk. Ja je kan er een shortcut voor maken maar ik gebruik een app dus wil hem gewoon kunnen starten als een app. Ik denk dat ik de chrome updates even blokkeer :)
In de bookmark bar staat een "Apps" knopje: http://i.imgur.com/Drbxi6j.png
Blij jouw wel, bij mij dus niet. Moet je er zelf in zetten misschien, kan. Dan nog moet ik steeds eerst chrome opstarten.......... lijkt me omslachtig en irritant.
Rechtsklikken op je bookmark bar -> Show apps shortcut
Ah dankje.... Was dus niet zo moeilijk :( Lag echt aan mij :)
Je kan het ook gewoon als app in je startmenu laten plaatsen. Dit heb ik onder andere met Whatsapp Web gedaan. Is exact hetzelfde, behalve dat ik het start met het startmenu in plaats van Google's eigen launcher.

Op deze manier zie je helemaal niet dat het een webapp is omdat het gewoon tussen de andere programma's staat vermeld.

Een launcher maken voor een os dat al een launcher heeft, ik heb het nooit begrepen.
Tenzij dat OS (lees: Windows 8) gebruikers heeft die ineens een dergelijke knop moeten missen.
Hey, dat is jammer. Gebruik hem constant vanuit Windows.

Vraag is dan ook: waarom? Chrome OS is geen alternatief aangezien er voor de Windows applicaties die ik gebruik geen Chrome alternatieven zijn.
Vraag is dan ook: waarom?
uit het artikel:
De beslissing om de App Launcher uit Windows, Mac OS en Linux te verwijderen is gemaakt omdat volgens Google gebruikers Chrome-apps liever vanuit de browser zelf opstarten. Ook past de beslissing binnen het beleid van Google om de browser 'eenvoudig en gestroomlijnd' te houden.

[Reactie gewijzigd door THID op 23 maart 2016 10:36]

Dat laatste is natuurlijk een drogreden.

Er is een keer het besluit genomen om die app-launcher te introduceren met de kennisgeving dat het buiten de browser om zou werken.
Misschien is er sprake van voortschrijdend inzicht maar dat komt niet binnen een week.

Of de reacties zijn zwaar negatief of het is een test voor google om te kijken welke optie het meest wordt gebruikt buiten de browser.
Hoe ik het zie is Google constant bezig het wiel opnieuw uit te vinden voor functies die het besturingssysteem (OS X bijvoorbeeld) al lang heeft. Waarom moet Chrome een aparte versie van Berichtencentrum (Notification Center) en Launchpad / Dock hebben i.p.v. gewoon hiervan gebruik te maken? Binnen OS X komen Chrome apps ook in Launchpad te staan en kan ik ze naar het Dock slepen. Waarom dan óók weer een aparte Google launcher? Slaat nergens op, helemaal als het verder niks biedt over de functies van OS X zelf.

[Reactie gewijzigd door n-evo op 23 maart 2016 16:28]

windows 10 heeft ook een notificatie centrum en van af windows 7 kan je apps op de taakbalk vastmaken (laten we het feit dat google geen applicaties maakt voor de windows store even buiten de discussie).

chrome mag sowieso wel wat van zijn overgewicht verliezen. het is ondertussen een gigantisch stuk software geworden
Om welke Windows applicaties gaat het dan? Ik heb er eigenlijk nog maar eentje op mijn verlanglijstje staan, maar zelfs voor die heb ik nu zeer waarschijnlijk een vervanger.
Naast Navision (draait bij mijn weten niet op chrome) heb ik ook heel veel office vba code. Heb er serieus naar gekeken, maar dit gaat (nog) niet werken op Google producten.
toch spreken ze zichzelf dan tegen, onder het mom van 'eenvoudig en gestroomlijnd' houden..... waarom dan ook niet verwijderen uit Chrome OS?
Anoniem: 604167
@Tiny23 maart 2016 10:40
Omdat Chrome OS anders geen startmenu heeft. Je kunt moeilijk alles in een taakbalk plaatsen, heb je helemaal geen overzicht. Windows , OS X en meeste Linux DE hebben niet voor niets iets waar alle apps netjes geordend staan.
Als alternatief kan ik volgende Chrome extension aanraden: https://chrome.google.com...pilmkigilbbbcccncoljkdpnd
Je krijgt hierdoor een permanente button in Chrome dat dezelfde (en nog meer) shortcuts naar Google services aanbiedt.
Deze is nog iets uitgebreider en werkt ook voor de apps die je al geinstalleerd hebt.
https://chrome.google.com...hjindcjamnckoiahagecjnkdc
Terechte beslissing wat mij betreft. Ik heb het een kans gegeven maar ik heb er nooit echt een meerwaarde in gezien. Misschien op een moment dat die browser apps echt nog een stuk krachtiger zijn, maar op dit moment verdween deze app launcher bij mij toch steeds onmiddellijk van alles behalve van mijn Chromebook.

Hopelijk ook weer een paar megabytes aan RAM gewonnen hiermee, Chrome? :)
Jammer, ik gebruik het op OSX om snel Postman en Keep te openen
Jammer dat de App Launcher gaat verdwijnen, ik heb wel een aantal webapps die ik op deze manier in een los venster open en mijn bladwijzerbalk is standaard verborgen en de custom new tab page die ik gebruik geeft geen apps weer.

Een handige vervanging is in het menu -> "Meer hulpprogramma's" -> "Toevoegen aan bureaublad", waar je ook kunt kiezen om de link als venster te openen. Hij plaatst dan een snelkoppeling op het bureaublad die ook opgepikt wordt door het zoeken in het startmenu in Windows 10.
Anoniem: 604167
23 maart 2016 10:36
Chrome begint weer op een browser te lijken ipv het Google OS in je eigen OS. Mijn computer heeft al een start menu, hoef ik dit ding (welke ook nog eens sloom opstart als Chrome nog niet open is geweest) niet voor te gebruiken. Wat mij betreft mag het hele app platform eruit, maar dat zal wel niet gaan gebeuren. Ik ken niemand die het Chrome app platform gebruikt en het draait wel mee de hele tijd (en als je een oa een mini pc hebt weet je, resource kunnen heel schaars zijn). Daarnaast hebben de apps geen native UI of ook maar iets dat er op lijkt.

Mijn laatste hoop (voor nu dan) is toch echt dat de Chrome Web Store een keer op de schop gaat. Zoeken is een drama, officieel staat dieper weg dan onofficieel, er is geen enkel overzicht en het ziet er gewoon autodatet uit. Mag imo gewoon met play gemerged worden, één plek voor alle Google apps, extensions, etc.
De apps staan nu gewoon in mijn statmenu (Linux Mint). Hoop dat die daar niet verdwijnen... Ik start de meeste op door gewoon de naam in te typen (werkt vermoedelijk in Windows ook). Hopelijk blijft dat dus wel werken. Voor de rest heb ik in de browser zelf die knop linksboven in de favorietenbalk.

Ben verder wel grote fan van die apps. Werken op gelijk welke pc en welk OS.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee