Microsoft brengt tot 2025 beveiligingsupdates Windows 10 uit

Microsoft zal zijn recentste besturingssysteem Windows 10, dat binnenkort verschijnt, tenminste tot en met oktober 2025 van beveiligingsupdates voorzien. Dat blijkt uit de Windows lifecycle, die de technologiegigant onlangs heeft bijgewerkt.

Microsoft brengt Windows 10 eind deze maand wereldwijd uit. Dit betekent dat vanaf die datum het besturingssysteem jarenlang updates krijgt. Volgens de recent bijgewerkte lifecycle van het besturingssysteem, waarin Microsoft aangeeft tot wanneer de software up-to-date blijft, eindigt de reguliere ondersteuning op 13 oktober 2020. Daarna komen er nog tot 14 oktober 2025 beveiligingsupdates uit.

Meestal hanteert de technologiegigant een periode van circa tien jaar na de verschijningsdatum van zijn software voor het uitbrengen van security-updates. Af en toe wijkt die periode af, wat onder andere het geval was bij het populaire Windows XP uit 2001. Pas deze week stopte Microsoft namelijk met de ondersteuning van de Malicious Software Removal Tool en zijn antiviruspakket Security Essentials voor XP.

De release van het recentste OS van Microsoft, Windows 10, nadert met rasse schreden. Deze week werd al bekend dat de fabrikant bezig is met het pushen van van build 10240 van Windows 10 naar gebruikers die in de 'slow ring' en in de 'fast ring' van zijn Insiders-programma zitten. In de build is het karakteristieke watermerk van de desktop verdwenen, wat erop duidt dat het gaat om een versie die klaar is om te worden uitgebracht.

Opvallend is dat Microsoft na de release van Windows 10, op 29 juli, zijn besturingssysteem ook voor het eerst verkoopt op usb-sticks. Die zijn bij Amazon al voor te bestellen, hoewel het erop lijkt dat ze pas eind augustus kunnen worden geleverd. Voor de stick met Windows 10 Home moet 119 dollar worden betaald, voor die met de Pro-versie 199,99 euro.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

17-07-2015 • 19:30

137 Linkedin

Reacties (137)

137
131
99
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 586111
17 juli 2015 19:32
Dus er komen wel nieuwe Windows versies? Ik dacht dat 10 de laatste was.
Dus er komen wel nieuwe Windows versies? Ik dacht dat 10 de laatste was.

Dit is vooral voor de non-consumenten die Windows kopen. Diverse van deze zitten niet zoals consumenten op de permanente update trein maar betalen voor een speciale parallelle meer "stabiele" variant.

Verder is Windows 10 natuurlijk een marketing-naam. Microsoft zal heus wel eens ooit een nieuwe naam bedenken. Maar de gewone consument zal vanzelf overgaan op de nieuwe Windows versies hoe die ook zullen heten (mits hardwarematig mogelijk).

Tenslotte houdt Microsoft zich het recht voor te stoppen met Windows 10 updates. Dat is gewoon een juridische clausule. En deze aanvulling geeft aan dat in dat geval aan hoe men zal handelen.
Denk o.a. aan bedrijven die een bepaalde Windows versie hebben, maar niet kunnen upgraden ivm de genoemde hardware beperkingen. Zo is er een klein aantal AMD processoren dat niet kon updaten van Windows 8.0 naar 8.1. Deze krijgen uiteraard nog steeds security updates maar niet eeuwig.

Dus dit is vooral en juridische mededeling hoe te handelen mocht zo'n geval zich ooit weer voordoen.
Windows 10 is het laatste Windows OS dat je kunt kopen. Na deze versie wordt het OS een service waar je een abbonement voor betaald net als Office en Azure.

Sterker nog over 4 jaar koop je geen windows pc meer maar neem je een abbonement met een windows smartphone, die dienst doet als pc, smartphone tablet en laptop. Een abbonement dat je werkgever voor je betaald of een vergoeding voor geeft.

Je hebt dan niets meer dan thinclients in laptop tablet en scherm jasje waar naar wens je smartphone op gebruikt kan worden.

Waarom denk je dat John Carmack bij Oculus zich uitsluitend bezig houd met de smartphone tak en niet de pc tak terwijl Facebook er nog maar net 2 miljard euro voor betaald heeft? Waarom denk je dat iedere pc hardware fabrikant bezig is met stream tablets (veredelde prototypes)? Waarom denk je dat Intel zich vol overgave richt op x86 processors voor smartphones? Er is een verbond gesloten van pc fabrikanten en ontwikkelaars, van ongekende proporties, om het markt segment dat Google heeft weg gekaapt, terug te winnen.

Geen hond die straks nog een smartphone van google neemt als ze gratis een windows smartphone van hun werkgever krijgen. Geen hond die nog een android tablet koopt als ze voor een fractie van de prijs een touchscreen voor hun smartphone kopen die dienst doet als tablet voor een fractie van de prijs. 1 apparaat dat alles doet. En voor een prijs waarop geen van de segmenten(smartphone/pc/laptop/tablet) die het gaat vervangen, kan concurreren. One device to rule them all.

Een geniale strategie, die ze heel zorgvuldig stil houden.

[Reactie gewijzigd door Seth_Chaos op 17 juli 2015 23:56]

Begrijp je toekomstideeën. Heb toch nog wel wat kanttekeningen.
Een professioneel heeft tot nu toe nog altijd een voorkeur voor een groot beeldscherm. De speciale software welke gebruikt wordt vraagt vaak om speciifieke hardware. Denk dus dat het nog wel eventjes zal duren voordat de PC van de markt verdwijnt. Vooral ook omdat we toch de limieten in de CPU produktie procedés aan het bereiken zijn.
Grote beeldschermen gaan misschien verdwijnen op het moment dat de VR doordringt, maar tot op heden zie ik mezelf niet 8-10 uur per dag zo'n ding gebruiken.
Waar ik me meer zorgen over maak is het feit dat de Windows10 omgeving niet echt privacy minded zal zijn. Automatische updates welke niet door de gebruiker te beïnvloeden zijn doet me toch een beetje huiveren. Mijn vraag is dan ook voordat ik op het installeren van Windows10 overga: vertrouw ik Microsoft dusdanig dat ze vrij spel gaan krijgen op mijn hardware? Zoals ik het nu zie zijn ze bezig om een zoveelste player te worden in het datagrabben........ Zolang als de business modellen deze richting opgaan blijft het in ieder geval voor mij een lastige keuze.
Vraagje, is (SKY)Onedrive al eens gehacked?
Ik heb verhalen gehoord over Google Drive en Icloud maar tot op heden nog niets over Onedrive.

Ik vind dat het hele privacy verhaal bij uzelf begint!
https://www.youtube.com/watch?v=PBdEA1ubKrw
Ben het helemaal eens met de Microsoft statements, in ieder geval van dit youtube filmpje. Bye the way: medewerker van Microsoft?
Wat hier echter eventjes afgewimpeld wordt is dat er zomaar eventjes een update op mijn PC gezet kan worden zonder dat mij dit gevraagd wordt, of dat ik dit kan voorkomen. Ik hou niet zo van analogiën, maar in dit geval is dit zoiets als de buurman (welke ik vertrouw) die zonder uitnodiging bij me op de koffie komt.
De Internet of things gaat ook al deze kant op.
Men kan geloven in de goede bedoelingen van bedrijven, instanties etc. Feit is wel dat wanneer er iets 'fout' gaat de consument enorm de dupe kan worden. De verdienmodellen zijn inmiddels wel duidelijk. De 'schademodellen' voor de consument zijn echter nog lang niet in beeld gebracht.
Hallo Dupy,
Mijn excuses voor het late bericht, (Met de 6kb/s die ik maximaal haal in Spanje duurde het even voor deze site was geladen.)

Jouw mening over updates, ik kan bedenken dat vooral de tweakers balen van deze regel. Zij willen controle. Daarom vind ik de Windows 10 home versie niet geschikt voor tweakers. Microsoft zit met een dilemma. Zij willen niet dat ze jaren een systeem moeten onderstuenen en het is helaas een fijt dat de gemiddelde consument het updaten als onplezierig ziet. (Dit verwijt ik de computerindustrie omdat zij nog steeds weigeren ssd's in betaalbare modellen te bouwen. De harde schijf is het enige overgebleven snelheidsprobleem. Afijn, als Microsoft de updates niet verplicht gaan we (consument) klagen omdat wij last hebben van problemen ( deze zijn al lang gepatched) dus dan zegt Microsoft, okè laten we verplicht updaten, scheelt problemen. En dan gaan we nog steeds klagen. Gewoon omdat de consument nooit tevreden is. Ik zie hier geen middenweg in. Ja 1 dat is de home versie voor de consument. En de pro versie voor ons. Ik snap jouw hele verhaal over privacy, als google met een android update komt willen de consumenten het toch ook allemaal hebben? Zonder te kijken naar de privacy....( wat echt slecht is naar mijn mening)
Microsoft heeft bij het installeren
Al behoorlijk veel privacyopties en op website kun je veel accountinstellingen aanpassen.
Ik
ben geen Microsoft medewerker, al zou ik er niet lang over nadenken als ze mij vragen.

Sorry voor de typefouten, spelfouten, stijlfouten en grammaticale fouten. Het was bijna onmogelijk om te typen op mijn oude vakantie'smart'phone

Ik zie jouw reactie graag tegemoed :)

[Reactie gewijzigd door winos op 24 juli 2015 13:30]

Hallo winos, ben het eens met je vergelijk tweaker en gewone gebruiker. Ook al kun je je de vraag stellen of dat een OS niet op een betere manier geïmplementeerd kan worden waarbij de diverse niveaus niet gepasseerd worden. Zoals je al aangeeft een professionele versie voor de tweaker..... Waar je echter nogal overheen stapt is het addertje onder het gras. De verdienmodellen liggen in DATAGRABBEN. Ook Microsoft gaat hierin mee nu. Ik kan het anders niet verklaren waarom ze hun cashcow opeens gratis gaan aanbieden. Dit datagrabben wordt gemakkelijk(er) gemaakt wanneer zaken zoals UPDATES zonder een hindernis eenvoudig altijd geaccepteerd worden......
Dit doen zij uit concurrentieoverwegingen en de veranderende markt. De markt is in een paar jaar tijd zwaar verzadigd. Ikzelf zie in plaats van opdringing alleen maar meer vrijheid. Als ik bepaalde diensten wil afnemen doe ik dat. Wil ik een onedrive abbonnement doe ik dat, wil ik een office abbonnement dan doe ik dat. Wil ik dat niet zoek ik een alternatief. Deze zijn er tegenwoordig zat. Anyway privacy,
Ik zie Microsoft nog niet als het gevaar. Google wel. Ik kan veel uitzetten bij Microsoft. Google met haar adsense zie ik als een grote bedreiging. Maarja ik vind dat men gewoon gezond moet nadenken! Wat Microsoft doet vind ik geen ramp. Haar doel ligt niet bij het minen daarvoor betaal je voor de services. Google, daar betaalt men met de privacy en dat is een heel succesvolle inkomstenbron.

Dit is helaas de trend die de komende tijd nog doorgezet gaat worden. Is Google slecht, ik vind van niet! Ik vind het alleen jammer dat de maatschappij het allemaal maar accepteert. Dus ja ik ben het helemaal met jouw eens! Is het een slechte verandering? Ik ga me er niet druk over maken. Mijn tip blijft toch, blijf nadenken!
??? Microsoft wil net als Google een zo groot mogelijk gebruikerspubliek. Wat mij betreft is de 'taktiek' hetzelfde.
Met google kon je bijna niet anders als search engine. Je kon er bij wijze van spreken niet omheen.
Met Microsoft wordt het ook zo. Gratis aanbieden, iedereen hun OS. Wat google deed met zijn search engine gaat Microsoft doen met zijn OS.
Nogmaals: ik zie geen andere verdienmodellen op dit moment, dan het DATA grabben. Mocht ik iets over het hoofd zien, 'enlight me'.
Je scherm kun je zo groot nemen als dat je maar wilt. En de branch specifieke software die veel GPU power vragen worden inmiddels herschreven zodat ze als service aangeboden kunnen worden vanuit de cloud.
Wanneer het zo is dat er op een gegeven moment per maand moet gaan betalen voor een OS...... Nee, dat zie ik niet zitten. Krijg ondertussen een beetje een punthoofd van al die per maand melkkoe strategieën die bedacht worden rondom producten om een continue geldstroom te creëren.
Wat je wel of niet ziet zitten is niet relevant. Voor het bedrijfsleven is het ideaal omdat het makkelijk op en afschaalt, en de kosten beheersbaar blijven. Hetzelfde geldt voor de consument in plaats van een los kosten plaatje voor een pc, laptop tablet en smartphone waarbij je ook nog eens een vaste internet abonnement, en een mobiel abonnement moet hebben, is een enkel abonnement van 50 euro voor alles een stuk goedkoper en een stabielere inkomsten bron dan een consument die incidenteel een nieuw apparaat koopt wanneer de oude niet meer voldoet of het begeeft.
kortom voor de consument niet interessant.
persoonlijk , vanaf het via abbo noodzakelijk is , dan stap ik af vanwindows.
Ik ben het helemaal eens met jouw toekomstvisie. Zelf denk ik er ook zo over. Toch focus ik ook op Google en Apple. Zij zullen niet domweg doorgaan op de manier waarop zij dat nu doen. De komende paar jaren zal er een nieuwe trend gezet gaan worden die het weer even uit zal gaan houden. Ik ben van mening dat wij nu aan het eind zitten van de huidige trend.
Er komt inderdaad in principe geen nieuwe versie meer. Windows 10 wordt niet zo zeer gezien als product maar als service.
Windows-as-a-Service means that once customers install Windows 10, they will essentially be registered with Microsoft to receive rolling, free feature additions, improvements, and updates. This is not too far off course from what we experience today with Windows Update, and this updating mechanism will mostly likely continue to be the vehicle to make this happen for Windows 10. Microsoft has been notorious over the last couple years silently including new features in some of its updates almost as if it was testing the waters for what Windows 10 will provide.

The difference with Windows 10 is that this operating system version could possibly represent the very last major Windows release. Which brings us to Versionless Windows. Whether you install Windows 10 when released, buy a new PC with Windows 10 pre-installed, or decide to upgrade later on, it will always be Windows 10. No new major version numbers and you'll only be able to tell the Build you're using by locating the features that exist on your particular installation.
Anoniem: 406468
@FREAKJAM17 juli 2015 20:28
Maar die service heeft wel veiligheidsupdates nodig om te kunnen blijven functioneren. Als die updates 'slechts' 5 of 10 jaar komen, en daarna niet meer... tja, dan is dat het einde van de service, vanuit veiligheid gezien.
Het kan natuurlijk wel zijn dat ze na een paar jaar een SP uitbrengen en daar weer 10 jaar op geven.
De vermeldingen in de lifecycle guide zijn versie specifiek; Daarom krijgen versies met nieuwe service packs of major updates een extra ondersteuningspriode. Zo is het gros van de Windows 8 gebruikers al geruisloos naar 8.1 gegaan. Microsoft brengt daarentegen nog wel patces uit voor Windows 8 tot het einde van de lifecyle (!).
In de IT wereld is 10 jaar overigens best wel lang (zeker voor consumentenproducten).
Kijk naar Windows XP; dat werd dusdanig ingehaald door technologie dat ondersteunen/updaten voor Microsoft echt niet evident meer was. Wie weet welke technologien Microsoft binnen 10 jaar moet ondersteunen? Het lijkt me logisch dat er een moment komt dat niet zomaar elke Windows 10 gebruiker kan doorpatchen, maar echt nieuwe functies/hardware en dus een nieuwe (OEM) licentie nodig heeft, gewoon om weer 'mee' te zijn. Daarom houdt Micosoft ook steeds de deur op een kier om voor alsnog een nieuwe Windows versie...
As a service sluit tenslotte niet uit dat er een nieuwe en verbeterde service komt ;)
Waarschijnlijk willen ze een garantie geven dat er iig tot 2025 (dus 10 jaar) support wordt geleverd zodat bedrijven eerder over zullen stappen.
Sowieso is dit altijd maar totdat er een nieuwe versie komt, want heel simpel, dit OS gaan ze niet over 100 jaar nog gebruiken, dan staat er echt wel een totaal nieuw product. Dat kan gewoon een nieuw product zijn, of een inmiddels zo ver doorontwikkelt product, dat er niets meer van de originele code inzit.

Hoe dan ook dekken zij zich zo in, verlengen kan altijd, terwijl zeg je dat je levenslange garantie geeft, tja dan kan dat je nog heel duur komen te staan.
Wie weet. Dit is gewoon de life cycle policy voor de release die nu uitkomt, kan zijn dat latere updates een aangepaste policy krijgen net zoals vroeger met service packs gebeurde.
Tuurlijk komt er wel een nieuwe versie. Het kan goed betekenen dat je vanaf Windows 10 gewoon geen "Windows X" meer hebt, maar gewoon "Windows". En om de zoveel tijd krijg je een update die je huidige Windows naar een volgend niveautje tilt. En om de zoveel tijd worden de retaildoosjes vervangen.

Zoiets denk ik dat het zal worden. Beetje zoals OSX, maar dan de upgrades hopelijk in minder grote stappen, en gewoon compatible met waar het al op draait.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 17 juli 2015 22:55]

Dit heeft niks met versies te maken maar meer met het product. Microsoft zegt hiermee dat je mistens 5 jaar lang dit product kunt gebruiken en maximaal 10 jaar. Wat er daarna komt Windows 10.1 of Windows 11 doet er niet toe.
Kunnen we het dan niet beter Windows X noemen, netzo als OSX
:*)
Dat levert verwarring op met X Window.
Alsof de gemiddelde consument daar ooit van gehoord heeft. Als voor de menigte onbekende producten een probleem opleveren met naamgeving kunnen ze praktisch niets meer veranderen want alles is wel ergens mee te verwarren voor een bepaalde groep mensen.
Newsflash, je spreekt het uit als OS10, niet de letter X :Y)
En ik spreek het uit als O S X.
grotendeel van de mensen spreekt het OS-Iks uit
In Nederland ja.. Wereldwijd sta je dan een beetje voor paal.
In Nederland ja.. Wereldwijd sta je dan een beetje voor paal.
Ja maar, wij denken graag dat het alleen om ons gaat. Terwijl het voor MS om de hele wereld draait en niet om die schamele paar miljoen Nederlanders die hun eigen situatie en gewoontes als uitgangspunt nemen. Zelfs al als het om de buurlanden gaat.

OSX.. dus er waren ook ooit OSVIII en OSIX, logisch. :)
Could not agree more. Nederlanders hebben vaak oogekleppen op. Zoals het in NL gaat, zal het ook wel wereldwijd gaan.
toen ik in de VS was spraken ze het daar ook zo uit
Ja weet je wat, vanaf nu heten alle PC's ook mac's, want dat is lekker origineel.

Windows X vind ik minder lekker klinken dan mac os x imo
Je noemt het ook niet Mac osx. Maar gewoon osx

OS X is eigenlijk ook gewoon 10.a waar a staat voor versie bijvoorbeeld Mavericks 9 of Yosemite 10

Ik gok dat Microsoft het ook zo gaat doen, kijk maar naar Windows 8.1

[Reactie gewijzigd door Zezura op 17 juli 2015 21:16]

Of gewoon `windows` hoeven ze er niet zo veel marketing er tegen aan te gooien.. :z
Ja dat scheelt ook een gehoop rond slomp met versies.
Anoniem: 614
@Zezura17 juli 2015 21:23
Of OSX noemen we OS10.
X = 10 ;)
Spreek je het zelfde uit toch: OS ten en Windows ten
Nee want je kan ook zeggen OSX Mavericks en dan is het toch osx
Hoeft niet zo te reageren, dit is geen forum om je gelijk te halen.

Vind het zonde dat je zon reactie moet geven. Dat vind ik diep triest en dat is lijkt me niet het niveau die wij hier op Tweakers willen uitstralen.

En zeker niet over zon onbenullig topic zoals hoe je iets noemt.

[Reactie gewijzigd door Zezura op 18 juli 2015 19:59]

BS. De X staat voor 10.
Neen, de X staat na OS

Maar waar maken we ons druk om, het topic is Microsoft Support.
Windows as a service..
Deze ondersteuning geld enkel voor de Long Term Support Branch, de andere branches zullen (véél) sneller ondersteuning verliezen. Microsoft zou van plan zijn om iedere 3 jaar (of zo iets) een niewe LTSB-build uit te brengen.
Anoniem: 80466
@Loller118 juli 2015 09:09
Windows 11 , Windows 12 ...
Niet helemaal ontopic, maar ik hoop dat ze iets verzinnen op het volgende:

Windows was gecrashed op mijn HTPC. Herstel e.d. Werkte niet meer dus moest echt een schone installatie doen. Ik had ooit tijdens die actieperiode m'n W7 naar W8 geüpgraded. Gevolg: eerst verplicht de orginele W7 installeren. Ja, die is al lang niet meer gebruikt, dus zie die maar terug te vinden.
Eindelijk W7 geïnstalleerd. Verplicht alle beveiligingsupdates doorlopen. Eindelijk klaar, dan na lang zoeken een upgradedownload van W8 gevonden. Die installeren, alles updaten. Volgende stap: Windows 8.1 installeren. Updates etc. Al met al een dag werk om simpel een schone installatie te doen. En als hij dalijk op Windows 10 crashed is de hele procedure weer een stap langer?

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 17 juli 2015 19:49]

Ik zie alleen niet in waarom je W7 volledig up to date brengt of waarom je de tussenstap van W8 neemt en niet direct naar 8.1 bent gegaan.

Van 8.1 vind je ook installatie media online die werken met de upgrade key. Het is net omdat het een upgrade key is dat Windows verwacht dat je een upgrade doet en geen clean install. Wil je een clean install, dan installeer je 8.1 met een upgrade DVD, eenmaal geinstalleerd start je vanop de desktop de installatie opnieuw, zo kan je hem wel activeren en is er een minimum aan overhead.
Ik zie alleen niet in waarom je W7 volledig up to date brengt of waarom je de tussenstap van W8 neemt en niet direct naar 8.1 bent gegaan.
Onschuldige onkunde ? Had hij W7 niet up-to-date gebracht en was de actie mislukt dan zegt een ander 'Ja maar je had ook moeten updaten''. Wel updaten is misschien overbodig,maar als je dat niet weet en het werkt wel dan doe je dat de volgende keer dus weer.

Je kunt niet alles weten en nu zit @Dennisdn nog hier op Tweakers maar miljoenen zitten thuis en doen maar wat.
ik kan gewoon een volledige back up maken en die terug zetten
Nee de key van de oude Windows versie is gekoppeld aan je microsoft account. Hierdoor hoef je niet meer de hele cyclus te doorlopen
Als je eenmaal een upgrade hebt gedaan vanaf Windows 8.1 naar Windows 10 wordt je key gekoppeld aan je MSA/systeem. Bij een crash kun je daarna gewoon direct een clean install van Windows 10 doen, mits je inlogt met je MSA.
Anoniem: 63975
@Dennisdn17 juli 2015 21:07
Je heb het jezelf onnodig moeilijk gemaakt, Win8 upgrade is stand-alone te installeren en te activeren via een truuk.

Welke truuk dat is, is vast niet in lijn met 't T beleid.
That's why we have backups! Bovendien heeft Microsoft al een tijdje een tooltje daarvoor zodat dit niet meer hoeft gelukkig. De Windows media creation tool
Als zoiets gebeurd kun je er overigens vanuit gaan dat je HDD brak is.
Vind dit bericht verontrustender: windows-10-home-updates-to-be-automatic-and-mandatory

Eenvoudige updates ... prima
Automagische updates voor wie wil ... prima
Connecties met externe zaken door de strot duwen ... No thanks

Maar goed ik neem aan dat er wel een group policy voor bedrijven zal zijn die je dan als consument ook somehow kunt gaan gebruiken .. maar goed .. de dag dat je over je eigen spullen ging ligt toch steeds meer achter ons.
De verplichte updates zijn er enkel voor de Home versie van Windows 10. Dat is voor het grootste deel van de gebruikers een zeer goede zaak.
En de Tweaker die dat niet wilt (om één of andere reden), zal heus wel een manier vinden om dat te vermijden.
Want ?
Automatische updates staan al aan sinds mensenheugenis, ook voor home gebruikers.
Echter je kunt het ook uitschakelen danwel individuele updates weigeren en reverten, bijvb als een update je systeem omzeep helpt, die driver update toch niet helemaal jofel is.

Wat is er mis met de bestaande simpele manier om het te vermijden en de user in control te houden ? Kan maar een reden verzinnen en dat is dat je de user zelf niet meer vertrouwd en geen zeggenschap wil geven over zijn eigen apparaat.

So much for the PC .. van Personal Computer terug naar de mainframe met een admin die bepaald wat jij wel en niet mag. Alleen nu verpakt in een grote roze wolk.
Omdat alle noob gebruikers het uitzetten gewoon omdat ze updates irritant vinden. En dat vind ik weer irritant dat ze dan klagen dat ze problemen hebben en zo. Als je pro bent neem je de pro versie toch en zet je het lekker uit. Je hebt 2 situaties:

1. Mensen die updates irritant vinden en het uitzetten en dus op een onveilig systeem zitten
2. Mensen die dat niet doen
Optie 1 wil je niet, dus daarom moet iedereen gewoon updaten. Niet zeuren! Deze updates zijn al breed getest door insiders voordat die de normale gebruikers bereiken.
Thx .. ik ben een noob .. fancy .. omdat ik graag van m'n muis met blauwe tanden gebruik maak, en windows de neiging heeft om mijn bluetoothdriver te updaten door een "beter" exemplaar dat niet werkt. Gelukkig is die update te weigeren.

maar goed je mist optie 3 nog ... over naar Linux waar je het nog wel voor het zeggen hebt.
Correct me if i'm wrong, maar zijn driver updates niet gewoon optioneel onder Windows update?
Jawel :)
+
1x rechter muisknop op de update die je niet wilt, selecteren dat die niet meer moet komen en klaar is kees.

Sommige moeten gewoon zeiken om te kunnen zeiken :D
1x rechter muisknop op de update die je niet wilt, selecteren dat die niet meer moet komen en klaar is kees.
Wat ik wel jammer vind is dat je niet meteen ziet wat die update gaat verbeteren of waar hij voor is. Moet je weer in de kb gaan neuzen.
MS vindt alle updates important en je moet maar hopen dat er geen updates bij zitten die jij nou juist niet kunt gebruiken.
Ligt eraan.

Met drivers waardoor de meeste in problemen kunnen komen zie je wel om welk product het gaat.
Qua beveiliging heb ik nooit issues gehad ( gewoon thuis gebruiker ) dus die installeer ik vrijwel altijd zonder erna te kijken ( tenzij op tweakers een melding komt dat je een bepaalde update moet vermijden )
Echter sommige apparatuur werkt beter met oudere / specifieke drivers, en als windows dan met een driver update komt zie je wel altijd ( althans ik ) welk apparaat die van nieuwere drivers wilt voldoen en kan je dus gelijk weigeren voor nu en de toekomst zodat dat niet meer gebeurt.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 18 juli 2015 12:09]

Update for Windows 8.1 for x64-based Systems (KB3018467)

Update type: Recommended

Install this update to resolve issues in Windows.

For a complete listing of the issues that are included in this update, see the associated Microsoft Knowledge Base
Wat moet iemand hiermee ? Als ik nou geen issues hebt ? Welke / wat voor issues ?
Dit gaat dus niet over een driver update van je hardware... Daar waar de hele discussie juist om ging ?

Dit is idd een windows fix, dat jij geen issues ervaart wilt niet zeggen dat ze er niet zitten?
Moeten ze dan bij de tientalle updates elke week ( soms wel meer, soms wat minder ) een hele tekst en uitleg erbij zetten terwijl INDIEN men meer wilt weten over de update die gewoon kan opzoeken op google of microsofts site?

Was het maar zo dat jij, ik, wij, iedereen geen issues hadden op de pc, nooit gehackt worden, 100% veilig blabla, was het maar zo'n feest. jou bak heeft 100% wel issues, anders was jij 100% veilig geweest toch?

En als dit soort fixes iets slechts zouden doen omdat ms jou iets wilt aandoen, geloof me dan zat dat al bij je windows installatie ingebakken ;)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 18 juli 2015 12:37]

Dit gaat dus niet over een driver update van je hardware... Daar waar de hele discussie juist om ging ?
Ja, dat is waar.
Moeten ze dan bij de tientalle updates elke week ( soms wel meer, soms wat minder ) een hele tekst en uitleg erbij zetten terwijl INDIEN men meer wilt weten over de update die gewoon kan opzoeken op google of microsofts site?
Ja. Nu moeten mogelijk miljoenen mensen wereldwijd voor de (31) mogelijke updates zelf gaan spitten en uitvissen of ze het nodig vinden.

Gelukkig is er keus en installeer ik ze afhankelijk van volle maan of buitentemperatuur.
:)
Dat klopt, maar goed (gewoon een klein beetje humor, niet aanvallend of negatief ) jij moet je gebruikersnaam hier op tweakers natuurlijk ook eer aandoen, toch stresstak? :D
:)

Alles altijd maar updaten zoals MS wil, kan natuurlijk ook.
Driver updates worden niet geïdentificeerd als KB. Onder overige updates zie ik duidelijk staan dat het een update is voor de Realtek huppeldepup en de WDM xx.y Nvidia driver.

Edit: http://res2.windows.micro...-91a1-32008c77333b_16.png

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 18 juli 2015 12:12]

Dat is meestal geen veiligheidsupdate. Ik kreeg ook een videodriverupdate en prompt kreeg hij kuren. Die heb ik er weer afgegooid en toen was het over.
Dan ga over naar Linux.. niemand houdt je tegen. Wacht eerst eens af of het überhaupt problemen gaat veroorzaken voor jou. Er zullen heus wel oplossingen zijn als je problemen ondervindt met updates/drivers. Trouwens ik denk niet dat driver updates onder deze categorie van gedwongen updates vallen!
Been there .. done that .. typ nu fijn vanaf de linux machine.

Maar heb ook nog wel windows machines, mijn voorbeeld mag dan wellicht een driverupdate zijn die er wellicht niet onder zou vallen. Maar er zijn ook andere updates geweest die vervolgens enige tijd later weer zijn teruggetrokken.
Ik update wel, maar op een moment dat het mij uitkomt. Als hij zou rebooten als ik er niet bij ben is dat heel vervelend. Daarom gebeurt het bij mij niet automatisch.
In Windows 10 kan je het tijdstip aangeven dat je pc moet rebooten. Staat standaard op 0300 s'nachts geloof ik. Maar is dus aan te passen naargelang jouw wensen
Bij software ging je gek genoeg nooit over je eigen spullen, of waren het nooit je eigen spullen. Vaak licenseer je alleen het recht het spul te gebruiken, maar word je op een enkele manier eigenaar van de software of de code.
Als je geen automatisch geforceerde updates wilt, dan neem je de Pro versie. Daar kun je het wel instellen. Dit is echter voor de huis, tuin en keukengebruiker een betere optie op de lange termijn. Geen outdated software meer en minder bots omdat de pc's beter beveiligd zijn. En voor devs handiger omdat de grootste groep op de laatste versie draait.
.. maar goed .. de dag dat je over je eigen spullen ging ligt toch steeds meer achter ons.
Wen er maar aan.. Je geld moet op de bank gestort, je moet internetten ipv naar een loket, de slimme meter wordt je opgedrongen. En updates ook.
W7 klanten krijgen dus 5 jaar extra support (want de eind datum voor W7 was 2020), en W8 klanten 2 jaar (want eind datum voor W8 was 2023). Dat is koek en ei, maar na dat deze bonus is verlopen, wordt alles weer zoals het was. De totale ondersteuningsduur voor W7 was 10 jaar, en voor W8 ook 10 jaar, en voor W10 wederom; 10 jaar. Wat ik me dan wel afvraag, is of MS dan nu eindelijk de supportduur bind niet aan het OS, maar aan wanneer de klant een licentie heeft gekocht. Want als dat niet het geval is, en ik koop bijvoorbeeld in het jaar 2020 een W10 licentie, is de werkelijke waarde van de aankoop met de helft gereduceerd (want 10-5), terwijl ik toch de volle prijs heb moeten betalen. Als MS Windows echt als een service wilt gaan behandelen, dan blijft de waarde van de aankoop voor elke klant hetzelfde op elk moment er gekocht wordt.
Dus jik zou willen dat als je vandaag nog een XP licentie zou kopen dat MS ke nog 10 jaar ondersteund met updates ...

Dit is dus exact de reden waarom MS deze lifecycle policy vrijgeeft, zo weet je vanaf dag 1 waar je aan toe bent.
Even beter lezen wat ik zo juist heb gezegd. Ik zei dat als MS W10 als een service willen verkopen, de waarde van de aankoop van W10 op elk moment gelijk moet blijven. I.e.: je koopt service-jaren, en geen versie nummers meer.
Een service koop je meestal voor 1 of 2 jaar en tegen dat we 5 jaar verder zijn zit je met je service al weer op een nieuwe versie van de software die er achter de service zit. Kijk naar Office 365, de service versie van MS Office, daar maakt het niet uit dat Office 2010 binnen enkele jaren EOL is aangezien je daar vandaag Office 2013 krijgt en tegen het einde van het jaar op Office 2016 zult zitten.

De lifecycle policies zijn er net voor de niet service variant, die versie die je koopt.
Dus m.a.w., wat ik dus hoop en verwacht. Dat je geen versies meer koopt, maar service jaren.
Dat is niet hoe het werkt. De ondersteuning voor Windows 10.0.10240.16384 eindigt over 10 jaar. De ondersteuning van cumulative updates die daarop volgen zal die datum echter steets weer vernieuwen en dan ligt het ook nog aan welke branch je volgt.
Want als dat niet het geval is, en ik koop bijvoorbeeld in het jaar 2020 een W10 licentie, is de werkelijke waarde van de aankoop met de helft gereduceerd
In 2020 of volgend jaar, koop jij niet meer de huidige versie 10.0.10240.16384.
Als een 10-jaar-support voor een versie geldt, schuift de support mee.
Windows 8 heb ik nooit echt kunnen pruimen en daardoor ben ik bewust bij 7 gebleven. Windows 10 ziet er alvast veelbelovend uit. Ik wacht met spanning 29 juli af.

Al ben ik wel stiekem benieuwd wat Microsoft gaat doen met gebruikers die naar Windows 10 updaten vanaf een illegale versie.
Al ben ik wel stiekem benieuwd wat Microsoft gaat doen met gebruikers die naar Windows 10 updaten vanaf een illegale versie.
Ook die krijgen de update, maar de installatie blijft dan nog steeds wel illegaal. Zie dit nieuwsartikel bijvoorbeeld.
En wat voor gebruikers die die hun systeem "illegaal" legaal hebben gemaak zoals bijvoorbeeld unattended versies en "spico" ... (ik heb zelf al een lange tijd betaalde versie :9 )
Ben benieuwd of die versies na upgrade ook legaal "proof" blijven
Als de key legaal is, waarom zou die dan als illegaal worden gemarkeerd? Ik denk alleen wel dat je met upgraden problemen kunt krijgen, maar als dat voltooid is, waarom niet?
Ik gok dat die gewoon een legale (niet-upgrade) versie moeten kopen, of zelf opnieuw een illegale versie moeten zien te regelen.
Die houden gewoon een illegale versie, is een tijd terug al bekend gemaakt. Het upgraden maakt je illegale Windows niet opeens op magische wijze legaal.
Ik vermoed sterk dat hier iets anders aan gaat zijn. In het nieuwe model gaat Microsoft ook nieuwe builds van Windows 10 uitbrengen onder de naam van Windows 10. Beetje zoals de service packs van vroeger, maar met meer veranderingen. Windows XP zonder service packs kreeg in 2005 al geen support meer, SP1 in 2006, SP2 in 2010. XP SP3 ging nog door tot vorig jaar.

Hoogstwaarschijnlijk ga je dus wel een hoop 'major updates' moeten krijgen om nog support te krijgen. Which is a good thing, dan is iedereen ten minste mee.
Was met Windows 8 ook al zo. Support voor 8.0 is bijv al verlopen.
Was met Windows 8 ook al zo. Support voor 8.0 is bijv al verlopen.
Niet per see. Windows XP support is verlengt en zou eerst tot en met 2012 zijn. (samen met Windows 2000) terwijl bijvoorbeeld WIndows 98 maar 6 jaar kreeg (uiteindelijk 8) WIndows 7 was eigenlijk het eerste besturingsysteem wat echt 10 jaar lang ondersteuning kreeg (win Vista was een tijdje onduidelijk)
Hoe kan je nou reageren op mijn zin over Windows 8.0 en het dan over ongeveer alle andere WIndows-versies hebben behalve over Windows 8?

[Reactie gewijzigd door Ramon op 17 juli 2015 20:54]

uhh... verkeerde quote :)
Uhm nee. Ondersteuning voor Windows 8 verloopt pas in januari 2016. Ondersteuning voor Windows 8.1 daarentegen is wel al verlopen in de zomer van 2014.
Het is zelfs zo dat voor de Home-edite alle updates verplicht zullen zijn.
Hoogstwaarschijnlijk ga je dus wel een hoop 'major updates' moeten krijgen om nog support te krijgen.
Aan de andere kant, hoeveel thuisgebruikers hebben nou letterlijk support nodig gehad in hun bestaan.? Uitbrengen van updates vind ik niet echt support.
Maar dat is een interpretatie.
Ik gok na 2025 een volledig cloud OS van MS wat je streamt van hun servers. De '10' zal dan verdwijnen en het zal dan gewoon Windows heten of een andere naam krijgen.
Ik zie niet zozeer de voordelen van streamen, behalve extreme afhankelijkheid. Het streamen van een volledig os over het internet notabene lijkt me een heel slecht idee
Het streamen van een volledig os over het internet notabene lijkt me een heel slecht idee
Een slecht idee heeft nog niemand weerhouden.
Het kan vergelijkbaar met Google Chromebooks. Een deel op je pc en de rest via online-verbindingen. Maar ook hier geldt dat niet de gehele wereld geasfalteerd is en maar snelle of goede verbindingen heeft.
De voordelen? Snelheid van je eigen systeem doet er niet meer toe. Iedereen heeft toegang tot een super computer. Waar je ook inlogt, altijd je volledige systeem bij de hand.
Natuurlijk zijn er genoeg nadelen. Maar het is een logische evolutie als je ziet dat steeds meer in de cloud komt. En ik heb al eens geruchten gehoord dat MS bezig is met een volledige cloud OS.
Er zal toch iets van software/ een OS op een PC moeten staan die verbinding maakt met een server, waar je jouw internet verbinding op kunt instelen en enz.
Ja oke, maar een minimaal deel, net genoeg om alles binnen te halen.
Ligt het aan mij of deze USB duur? Windows 8 (2x) DVD's (86x en 64x DVD's) kosten in het begin in de winkel ~€35.
8 heeft nooit €35 gekost in de winkel. Enkel de online aankoop rechtstreeks bij MS was de eerste maanden zo goedkoop. En de reden was dezelfde als de gratis upgrade het eerste jaar na introductie van W10: zoveel mogelijk mensen over krijgen zodat we geen volgend XP debacle krijgen.
... zoveel mogelijk mensen over krijgen zodat we geen volgend XP debacle krijgen.
Zo'n debacle is het niet. Hoogstens voor MS (nou en ?), maar menig thuisgebruiker was en is er heel gelukkig mee.
Dat was maar tijdelijk(een paar maanden na introductie). Daarna kreeg Windows 8 de gewone gangbare prijs van vorige versies. Nu is die 35 euro 0 euro geworden voor een langere tijd(een jaar). Voor de losse versie van Windows 8(OEM en retail) moest vanaf het begin het volle pond betaald worden, net als nu dus
Een paar verduidelijkingen / aanvullingen op het artikel:

Mainstream support phase
Windows 10 reguliere ondersteuning loopt tot 13 oktober 2020. Reguliere ondersteuning houdt in dat er nieuwe functionaliteit aan Windows 10 kan worden toegevoegd door Microsoft. Het kan op zich best zo zijn dat er voor die tijd een opvolgend product wordt gereleased (versie of service pack bijvoorbeeld), maar met name zakelijke klanten (met een onderhoudscontract) kunnen verzoeken om nieuwe functionaliteit toe te voegen. Het belang van deze klanten kan zijn om lange tijd op Windows 10 te blijven terwijl men wel nieuwe zaken aan deze versie wil toevoegen.

Bijvoorbeeld voor Windows 8 is een update uitgegeven naar 8.1. Als je deze draait dan is mainstream support beschikbaar tot 9 januari 2018. In deze fase na het uitkomen van Windows 10 ligt de focus van Microsoft op nieuwe functionaliteit voor Windows 10 en niet meer op 8.1. Maar het kán dus wel op verzoek.

Extended support phase
Tijdens deze fase die loopt tot 14 oktober 2025 voor Windows 10 komen er nog wel beveiligingsupdates uit, maar zullen er geen functionele aanpassingen meer worden gemaakt. Deze beveiligingsupdates zijn beschikbaar voor iedereen, dus ook voor niet zakelijke klanten en klanten zonder onderhoudscontract.

Voor Windows 8.1 loopt deze fase nog tot 10 januari 2023 en voor Windows 7 met service pack 1 nog tot 14 januari 2020. Voor de volledigheid: Windows Vista extended support loopt nog tot 11 april 2017 en deze fase is voor Windows XP voorbij (verlopen op 8 april 2014).

Bron:
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle
https://support.microsoft.com/en-us/gp/lifepolicy

Downgrade rights
Een ander punt waar verwarring over bestaat is het recht om te downgraden. De policy van Microsoft is dat dit mag als de basis een OEM licentie is.

Een OEM licentie is de licentie die bij de PC door de fabrikant van die PC (of laptop of tablet) is meegeleverd. Soms worden OEM licenties ook los verkocht, deze kun je dan maar aan één systeem koppelen (activeren) en dus niet meenemen naar een ander systeem.

Full Packaged Product, zeg maar een winkel verpakking heeft géén downgrade recht! Dat is verrassend want deze versies zijn meestal duurder dan OEM versies. Wel mag een FPP worden gedeactieerd op een systeem en kan dan weer op een ander systeem worden geactiveerd.

Bij systemen tot en met Windows 7 bestaat het bewijs van de OEM licentie meestal uit een sticker op de onderkant of achterkant van de machine met daarop de activation of product key. Bij veel nieuwere systemen staat deze key alleen nog in de Bios en is dus niet direct zichtbaar voor de eindgebruiker, maar kan deze wel direct door Windows worden herkend.

Bron:
https://www.microsoft.com...ief-downgrade-rights.aspx zie de PDF

Voorbeeld uit de praktijk
Ik heb een oud backup laptopje van eind 2009. Daar stond oorspronkelijk een OEM van Windows 7 op. Deze heb ik eind 2012 naar Windows 8 en later naar 8.1 ge-upgrade. Nu draait daar de Windows 10 insider preview op. BInnenkort kan ik dus de RTM versie van Windows (zeg maar officiële versie) activeren.

De basis waarom mijn officiële Windows 10 legaal zal zijn, is de OEM licentie stikker onderop de machine. Mocht ik om wat voor een reden besluiten dat ik terug wil naar een vorige Windows versie dan mag dat dus.

Mijn systeem uit 2009 wordt uiteindelijk dus minimaal tot 14 october 2025 voorzien van security updates zonder dat ik nog iets heb hoeven te betalen.

Gezien dat de eisen aan de hardware vanaf Windows 2007 naar Windows 10 eerder lichter dan zwaarder zijn geworden komen er voor 2025 vast nog wel de nodige updates beschikbaar voor dit laptopje. Die zullen dus een nog langere support periode hebben.
Dat de retail versie geen downgrade rechten heeft mag niet verbazen. Daar kies je specifiek voor een bepaalde versie van het product. Bij een OEM ben je net afhankelijk van de systeembouwer en zal de nood dus al snel groter zijn om gebruik te maken van dat recht.

Je upgrade van 7->8 was trouwens niet gratis. Heb je deze tijdens de eerste maanden via MS gekocht dan heb je iets van een €30 betaald geloof ik. Alle grote upgrades daarna (8.1, 10 en in de komende jaren) zouden wel gratis moeten zijn.
Is er ergens ook een overzicht te v inden met de verschillen tussen de Home en Pro versies? Kan deze nergens vinden en moet wel weten of de Home versie gewoon remote desktop ondersteunt.
Een krappe drie seconden zoeken op Bing levert deze site op die alle verschillen tussen de edities netjes opsomt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee