Een paar verduidelijkingen / aanvullingen op het artikel:
Mainstream support phase
Windows 10 reguliere ondersteuning loopt tot 13 oktober 2020. Reguliere ondersteuning houdt in dat er nieuwe functionaliteit aan Windows 10 kan worden toegevoegd door Microsoft. Het kan op zich best zo zijn dat er voor die tijd een opvolgend product wordt gereleased (versie of service pack bijvoorbeeld), maar met name zakelijke klanten (met een onderhoudscontract) kunnen verzoeken om nieuwe functionaliteit toe te voegen. Het belang van deze klanten kan zijn om lange tijd op Windows 10 te blijven terwijl men wel nieuwe zaken aan deze versie wil toevoegen.
Bijvoorbeeld voor Windows 8 is een update uitgegeven naar 8.1. Als je deze draait dan is mainstream support beschikbaar tot 9 januari 2018. In deze fase na het uitkomen van Windows 10 ligt de focus van Microsoft op nieuwe functionaliteit voor Windows 10 en niet meer op 8.1. Maar het kán dus wel op verzoek.
Extended support phase
Tijdens deze fase die loopt tot 14 oktober 2025 voor Windows 10 komen er nog wel beveiligingsupdates uit, maar zullen er geen functionele aanpassingen meer worden gemaakt. Deze beveiligingsupdates zijn beschikbaar voor iedereen, dus ook voor niet zakelijke klanten en klanten zonder onderhoudscontract.
Voor Windows 8.1 loopt deze fase nog tot 10 januari 2023 en voor Windows 7 met service pack 1 nog tot 14 januari 2020. Voor de volledigheid: Windows Vista extended support loopt nog tot 11 april 2017 en deze fase is voor Windows XP voorbij (verlopen op 8 april 2014).
Bron:
http://windows.microsoft.com/en-us/windows/lifecycle
https://support.microsoft.com/en-us/gp/lifepolicy
Downgrade rights
Een ander punt waar verwarring over bestaat is het recht om te downgraden. De policy van Microsoft is dat dit mag als de basis een
OEM licentie is.
Een OEM licentie is de licentie die bij de PC door de fabrikant van die PC (of laptop of tablet) is meegeleverd. Soms worden OEM licenties ook los verkocht, deze kun je dan maar aan één systeem koppelen (activeren) en dus niet meenemen naar een ander systeem.
Full Packaged Product, zeg maar een winkel verpakking heeft géén downgrade recht! Dat is verrassend want deze versies zijn meestal duurder dan OEM versies. Wel mag een FPP worden gedeactieerd op een systeem en kan dan weer op een ander systeem worden geactiveerd.
Bij systemen tot en met Windows 7 bestaat het bewijs van de OEM licentie meestal uit een sticker op de onderkant of achterkant van de machine met daarop de activation of product key. Bij veel nieuwere systemen staat deze key alleen nog in de Bios en is dus niet direct zichtbaar voor de eindgebruiker, maar kan deze wel direct door Windows worden herkend.
Bron:
https://www.microsoft.com...ief-downgrade-rights.aspx zie de PDF
Voorbeeld uit de praktijk
Ik heb een oud backup laptopje van eind 2009. Daar stond oorspronkelijk een OEM van Windows 7 op. Deze heb ik eind 2012 naar Windows 8 en later naar 8.1 ge-upgrade. Nu draait daar de Windows 10 insider preview op. BInnenkort kan ik dus de RTM versie van Windows (zeg maar officiële versie) activeren.
De basis waarom mijn officiële Windows 10 legaal zal zijn, is de OEM licentie stikker onderop de machine. Mocht ik om wat voor een reden besluiten dat ik terug wil naar een vorige Windows versie dan mag dat dus.
Mijn systeem uit 2009 wordt uiteindelijk dus minimaal tot 14 october 2025 voorzien van security updates zonder dat ik nog iets heb hoeven te betalen.
Gezien dat de eisen aan de hardware vanaf Windows 2007 naar Windows 10 eerder lichter dan zwaarder zijn geworden komen er voor 2025 vast nog wel de nodige updates beschikbaar voor dit laptopje. Die zullen dus een nog langere support periode hebben.