Microsoft lijkt Windows 10 vast klaar te zetten voor release

Microsoft lijkt dinsdag al stilletjes te zijn begonnen met het uitrollen van Windows 10. Windows-gebruikers die zich eerder hebben geregistreerd voor de update, melden dat ze een verborgen map op hun systeem hebben, waarin Microsofts recentste besturingssysteem lijkt klaar te staan.

Het gaat om de verborgen map $windows.~BT , die ongeveer 6GB groot is en op de schijf staat waarop Windows is geïnstalleerd. De map verschijnt zodra 'verborgen items' in de verkenner wordt aangevinkt. De directory bevat onder meer een setup- en verschillende bootbestanden. Nog niet iedereen die zich heeft aangemeld voor Windows 10, ziet de map.

Sommige gebruikers wereldwijd waarschuwen dat de setup in de map voorlopig niet moet worden gestart. Zodra dat gebeurt, zouden alle bestanden in de map verdwijnen. Daarmee lijkt het erop dat Microsoft zijn nieuwste besturingssysteem vast heeft klaargezet, maar pas laat installeren zodra Windows 10 officieel verschijnt.

Windows 10 verschijnt woensdag in 190 landen en 111 talen. Microsoft belooft dat Windows 7- en Windows 8.1-gebruikers een kosteloze update krijgen, mits zij die update in het komende jaar uitvoeren. Dankzij die aanpak zou snel een grote meerderheid van de gebruikers op de nieuwste versie van Windows zitten, iets wat in het verleden veel tijd in beslag nam.

Het nieuwste desktopbesturingssysteem van het Amerikaanse technologiebedrijf, dat ook beschikbaar zal zijn op usb-sticks, beschikt onder andere over spraakassistent Cortana, de nieuwe browser Edge en meer connectiviteit tussen de Xbox en desktop. Windows 10 krijgt tenminste tot en met oktober 2025 beveiligingsupdates.

Verborgen map Windows

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

28-07-2015 • 17:58

409 Linkedin

Submitter: Loller1

Reacties (409)

Wijzig sortering
Je kunt de setup gewoon starten vanuit die map (omvang moet zo'n 5GB zijn) en dan installeert Windows 10 prima.
Dat hebben inmiddels meerdere tweakers succesvol gedaan blijkt uit het topic op GoT: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/44649174
Bij mij is de map maar 140MB. Ik wacht het wel af...
Ik heb precies dezelfde map size, hij download ook niet verder :/ Dan maar wachten tot morgen denk ik.
Wel fijn dat Microsoft spontaan begint te downloaden zonder dat je hiervoor kan kiezen. Ik hoop dat dit niet tijdens het gamen gebeurt zodat je onverwacht met een hoge ping komt te zitten?
Microsoft heeft al jaren de BITS - Background Intelligent Transfer Service. Dat is een downloader (of uploader) die vrije bandbreedte gebruikt. Windows Update is een bekende gebruiker van BITS.
Weer wat geleerd.
Was zojuist bij mij ook maar 140MB.....
Is nu bezig met downloaden, inmiddels 3,7GB
Geduld is een schone zaak denk ik....

[Reactie gewijzigd door Royer op 29 juli 2015 00:44]

Mij viel op dat tijdens het downloaden die map niet groeit. Soms stokt het downloaden even en is mijn HDD druk bezig en dan groeit de map. Het lijkt er dus op alsof de bestanden elders worden gedownload en daarna worden uitgepakt in de $Windows.BT map.
Bij mij is er ondertussen al zo'n 3GB binnen.
Nog even een weekje of zo wachten om te kijken wat de mogelijke problemen nog zouden kunnen zijn.

Dan een complete image back-up maken en dan beginnen we eraan.
Ik hoop daarnaast wel dat mijn virusscanner nog zonder problemen werkt met Windows 10.
Laat ons hopen dat alles goed afloopt. :*)
Werk het nu allemaal wel met die NVIDIA drivers die eerder problemem opleverden?
Kan dat niet met zekerheid zeggen maar in mijn Windows BT folder staan al wel Nvidia drivers klaar die Microsoft voor deze Win10 update zelf heeft gedownload. Zal best goedkomen denk ik.
Op mijn werklaptop was het gisteren alvast nog niet in orde. Samen met driver voor de card reader, die werkt helemaal nog niet.

Hoewel ik verder best tevreden ben van Windows 10 ga ik mijn vaste pc nog niet aanpassen. (ik werk sowieso met een Enterprise licentie en een volledig nieuwe installatie - geen upgrade gedoe).
Ah tof, mij lukt het niet.

Echter ik kwam er toevallig net achter doordat ik bezig was om bepaalde kopies te maken, sta op punt mijn windows 7 pro opnieuw te installeren..

Echter is dat wel slim? Kan het zijn dat ik daarna langer op windows 10 moet wachten of zou ik dan gelijk vandaag / morgen weer de melding moeten krijgen voor windows 10 zoals ik die enkele weken terug gekregen heb?

Ik wil namelijk wel windows 10 gaan gebruiken, ik heb de windows bt map ook staan a 5,83 GB (6.261.189.743 bytes)
Uiteraard zal deze verdwijnen zodra ik windows opnieuw installeer ( doe het altijd met een snelle format uit het installatie menu )

Ik twijfel nu, wachten op windows 10 of nu doen, dit doordat ik problemen met mijn huidige os heb en daarom het opnieuw wil installeren.

Edit;
arch whatever heb de windows-bt map op een andere schijf gezet en ik ga zodadelijk gewoon windows 7 opnieuw installeren.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 28 juli 2015 19:09]

Ik hoop dat je dan alle bestanden hebt over kunnen zetten want toen ik de map naar een andere partitie kopieerde met TeraCopy kreeg ik de melding dat er geen toegang was tot diverse mappen/bestanden (Ik meen zo uit mijn hoofd \sources\.... (iets met OS in de naam van de submap)
+1Anoniem: 22438
@Derice28 juli 2015 19:03
Hm, ik ben voor de zekerheid een kopie aan het maken van de map en ga het zo eens proberen. Op de andere PC staan deze bestanden nog niet dus mogelijk kan ik die kopieeren naar mijn andere pc om het proces te helpen :D
Waar kan ik de map vinden? Weet jij dat
C:\$Windows.~BT

Maar ik krijg een melding dat boot.wim ontbreekt, dus er zal vast iets gedaan moeten worden om hem te kunnen installeren.

Ga eens ff het forum doorzoeken :D

Update:

Ik heb gewoon de boot.wim gekopieerd van een windows 8.1 usb stick en dat werkt prima. Als je dan ook nog een ei.cfg file in de sources folder creert met de volgende content:

[EditionID]
Professional
[Channel]
Retail
[VL]
0

Dan vraagt de cd niet om een key voor de installatie want een windows 8 of 7 key wordt niet geaccepteerd.

Het probleem is nu dat windows alleen een verse installatie wil doen en geen update. Waardoor ik dus alle programma´s opnieuw zou moeten installeren. En dat gaat niet omdat ik al mijn setup files kwijt ben door een harddisk crash :(

Maar goed, op deze manier kan het dus wel :D

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 28 juli 2015 20:27]

Windows update geeft bij mij netjes aan in de taskbar dat hij updates aan het downloaden is. Heb dus inderdaad de verborgen map: DOS box openen, "dir C:\ /a" en voila

Kan het zijn, dat bij jou hij ook gewoon nog bezig is?!
+1Anoniem: 22438
@Geertje28 juli 2015 20:49
De map verandert al een hele tijd niet meer qua grootte. Ik denk dat MS bewust de boot.wim weg laat om te voorkomen dat mensen hem al gaan installeren.

Met deze folder heb je namelijk een volledige setup disk en het is natuurlijk de bedoeling dat mensen hem gewoon updaten.

Ik heb inmiddels ontdekt dat MS gewoon de optie biedt om mijn office setups opnieuw te downloaden :D Dus ik ga denk ik een verse installatie op mijn laptop doen.
Ik dacht laat ik in ieder geval nog maar even opnieuw opstarten en een backup laten maken en hij staat nu al 10 minuten 'installing update 1 of 1'.
Terwijl ik een half uur geleden neer opnieuw had opgestart ivm een nieuwe update.
Ik mag toch hopen, dat ik eerst gevraagd word of ik nu al wel wil updaten... ;)
Dus als ik goed begrijp kan je je download ook nu booten vanaf cd/usb stick ? Ik heb namelijk een 32GB EMMC SSD die geen ruimte van 6GB meer heeft. Dan zou ik de download ergens anders plaats kunnen laten vinden en dan vanaf een USB Stick laten draaien. :)
+1Anoniem: 463321
@Mic200028 juli 2015 22:42
Vergeet niet dat je ook nog vele GB's nodig hebt voor de installatie en het bewaren van je huidige Windows installatie als Windows.old. Die kun je achteraf wel weer verwijderen met Disk Cleanup maar de ruimte is eerst wel nodig.
Je kan ook een ESD Decryptor gebruiken om de een iso bestand te genereren uit de Install.esd ;)
0Anoniem: 22438
@iducha28 juli 2015 21:52
het rare is, ik heb geen install.esd
staat die niet in c:\$windows.~BT\sources?
0Anoniem: 22438
@gwystyl28 juli 2015 22:44
Hm ik zal straks eens kijken, maar het gaat allemaal niet goed. Ik heb nu windows 10 geïnstalleerd, maar hij accepteert mijn windows 8 key niet.

Ik kan hem dus niet activeren.

Ik zal dus toch een upgrade moeten doen vanuit windows 8.1

Dus maar weer terug naar 8.1 :D
Je moet gewoon geen key invullen tijdens het installeren vanaf Windows 8/8.1 met legale key geactiveerd; gewoon skippen/overslaan en na de install van Windows 10 is deze geactiveerd.
+1Anoniem: 22438
@FerOne29 juli 2015 00:25
Hij vraagt om een key, als ik vervolgens ei.cfg aanmaak, vraagt hij niet om een key. Ik kan windows 10 dan gewoon installeren. Maar, daarna kan ik windows niet activeren omdat ik een clean install gedaan heb.

Ik heb gelezen dat je eerst de officiële update moet uitvoeren met een geactiveerde windows 7 of 8, en dan vanaf dat moment zal Microsoft op afstand jouw moederbord herkennen en automatisch windows activeren.

Dat suckt dus, want met windows 8 heb je een key. Mocht je dan van moederbord wisselen, dan kun je met die key windows weer activeren. Maar nu als je windows 10 hebt en je moederbord gaat stuk of je wilt gewoon je pc upgraden, dan ben je windows 10 kwijt. Je zult dan dus weer terug moeten naar 7 of 8 of windows 10 moeten kopen :(
Nee, de volgorde is als volgt; eerst upgraden en installeren; daarna een clean install..

Edit: Ik heb zelf dit programma gebruikt om in Windows 10 de productkey te tonen:

Windows 9 Product Key Viewer 1.5.0

Als je deze wilt dan stuur maar een PM..

[Reactie gewijzigd door FerOne op 29 juli 2015 00:31]

Dus als ik het goed begrijp krijg ik, zodra ik de upgrade naar Windows 10 uitvoer, een nieuwe (windows 10) key?

Vervolgens kan ik met deze nieuwe key een clean install uitvoeren, mits ik deze achterhaal?

Vervalt hiermee mijn oude windows 7 / 8 key?
+1Anoniem: 22438
@Mike25829 juli 2015 17:39
Yep dat is het idee, maar ik ben nog steeds aan het kloten met updaten zelf. Ik heb een portugese versie van windows en steeds wil hij een verse installatie doen ipv een update. Daar heb ik nu geen zin in. Als ik windows vervolgens op Engels zet, dan lijkt alles zonder problemen te verlopen.

Ik ga ervan uit dat je inderdaad daarna de key kunt gebruiken voor een clean install. Maar zover ik weet kan dat sowieso wel want windows herkent automatisch je computer.

Zo heb ik ook problemen met de activatie omdat ik ooit bij insider zat en nu windows niet geactiveerd krijg. Heb me dus van insider verwijderd, windows 8 er maar weer op en dan weer updaten naar 10. Zucht...
+1Anoniem: 22438
@FerOne29 juli 2015 17:32
Ik heb dat programmaatje van jou geprobeerd te downloaden, maar krijg van allerlei sites een melding dat er een trojan in zit.

Gelukkig bestaat er ook belarc advisor

www.belarc.com

en dit gratis programma kan onderandere je windows key uitlezen zonder kans op trojans :D
Zelfde melding hier, boot.wim ontbreekt.
hallo,

waar kan ik die map vinden dan??
hij wordt helemaal niet aangegeven bij mij

groeten melissa
Ik zit hier met een vaste PC waar de Windows.BT map inmiddels gegroeid is tot 5.11GB en met een laptop waar ik nog steeds met smacht zit te wachten tot ie verschijnt. :)
Ik denk dat het helaas nog even afwachten is tot je de map ziet.
Ik zag net een tweet van Gabriel Aul voorbij komen, waar hij zegt, dat als je meer pc's hebt op hetzelfde netwerk en met Windows update op de default waarde, hij de bestanden intern deelt...
Top, dat verklaart :)
De map is standaard verborgen, je moet dus eerst in je configuratiepaneel aangeven dat je verborgen mappen getoond moeten worden ;)
hij heeft de map weergeven, kan ik windows 10 dan meteen installeren of moet ik wachten tot mijn pc het aangeeft??
zorg ook dat je windowsupdate etc aanstaan en keer je computer restart.
wat betekent de melding boot.wim ontbreekt?
In bepaalde delen van de wereld is het al 29 juli, en daar worden de upgrades al uitgevoerd volgens Windows Central. Het lijkt me daarom zeer goed mogelijk dat de setup gewoon werkt zoals je zelf zegt.

In ieder geval morgen een spannende dag, heb nog gewacht voor me upgrade naar de nieuwe Visual Studio, kan ik daar morgen is lekker voor gaan zitten.

Aan alle Tweakers, succes morgen (of voor de die-hard vannacht)!
Checken ze dat dan aan de hand van je locatie? Anders is dat wellicht ook wel te omzeilen via VPN of iets dergelijks?
Een echte Tweaker is al lang lid van het Insider Program en draait build 10240 (RTM) al een aantal dagen ;) Just sayin' :)
Maar toch niet op zijn main rig... In ieder geval ik niet
Ik wel, en dat draait al een tijdje uitstekend :)
Maar de IP draait toch op de trial key?
Ik wacht netjes totdat het is uitgerolt, heb windows 10 in vm gedraaid, niet op directe ijzer
Maar wel op de laptop z'n tweede partitie...
Een echte tweaker.... Die heeft zijn eigen voorkeur :)
Een echte tweaker gebruikt de desbetreffende OS waarvoor hij het best geschikt is.
Je bedoelt, neem ik aan, dat een tweaker kiest voor het OS dat het beste bij hem/ haar past? Nu zeg je dat een tweaker geschikt moet zijn voor het OS..
OF er wordt bedoelt dat het meest geschikte OS wordt geinstalleerd op hardware op basis van de taak die de machine moet vervullen.
Lijkt me iets logischer.

Een tweaker ( of willekeurig ander persoon ) hoeft niet per definitie een voorkeur te hebben voor een OS , maar kan prima Windows gebruiken voor een gamebak, Linux voor een thuisserver en Mac voor eventuele grafische bewerkingstools.
Nee, ik gebruik zelf toch OSX, Windows & Verschillende Linux distro's. Geen enkele past specifiek bij mij. Je hebt verschillende scenario's waarbij een bepaalde OS gewoon fijner is. Daarnaast stop je Linux in producten omdat Windows te groot is en log en te weinig specifiek aanpasbaar is voor het doel product. (Embedded Systemen etc)

OSX, Leuk voor thuis, en werkt fijn samen met Linux vanwege de standaard aanwezige CLI + SSH. Bij Windows moet je al die zooi als apparte programmatjes downloaden en installeren.

Windows zelf gebruik ik vaak als Host omdat je vaak in een bedrijf toch zit met Windows gebruikers. Maar dit is meer omdat bedrijven zich vaak overgeven aan Microsoft en totaal voor hun diensten gaan en je dan wel moet. Walled garden effect. Bij grotere bedrijven kun je niet op Windows heen. Helaas. Maar prima als Host en Windows 10 zie ik als een prima lichtgewicht OS als host.
De map is bij mij 5GB groot maar ik kan nog niets installeren, setup start wel maar krijg vervolgens een foutcode met de melding dat bepaalde bestanden niet gevonden kunnen worden.

Edit: inmiddels geupgrade, probleem was van tijdelijke aard :)

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 29 juli 2015 11:58]

Ik heb de map ook, alleen staan er andere items in dan hier weer gegeven. Verder is de inhoud maar 56MB. Ook krijg ik daarnaast een error als ik via windows update wil upgraden-downloaden.
Mensen... voor de duidelijkheid;

Je moet gewoon geen key invullen tijdens het installeren/upgraden vanaf Windows 8/8.1 met legale key geactiveerd; gewoon het invullen in Windows 10 key skippen/overslaan en na de install van Windows 10 is deze geactiveerd.

Edit: Windows onhoud de productkey van Windows 8/8.1 en zodoende is deze dan gebonden aan je PC hardware, daarom is Windows 10 daarna geactiveerd.

Edit2: Tijdens het upgraden vanaf Windows 7 geldt hiervoor hetzelfde als voor bovenstaande..

Edit3: Ik heb zelf in Windows 10 het volgende programma gebruikt om de productkey van Windows 10 dus te tonen: Windows Product Key Viewer 1.5.0
Mocht iemand deze willen dan PM me maar..

[Reactie gewijzigd door FerOne op 29 juli 2015 01:00]

Wat met retail-keys, die wél ingeven? Want die horen niet gebonden te zijn aan de hardware.
Zodra jij een retailkey activeert op een systeem is deze wel gekoppeld aan de hardware/het systeem, alleen het verschil met een retail en OEM key is dat je de retail versie weer mag hergebruiken op een ander systeem.
ik heb een probleem tussen mij update geschiedenis staat 5x bijwerken naar windows 10 pro mislukt kan moet ik nu wachten op gwx of handmatig installeren

http://prntscr.com/7y6vnc
+1Anoniem: 463321
@Snipe4ever29 juli 2015 02:02
Heb je genoeg vrije ruimte? Error log /event viewer bekeken?
Ik heb precies hetzelfde probleem. Ik probeer vanuit windows 7 ultimate x64 naar 10pro up te daten via windows update. Alle andere updates werken prima, maar als ik naar 10 wil updaten krijg ik een onbekende fout - 80004002
Hallo infinity,

Sinds vanochtend 11 uur was de fout weg en kon ik upgraden naar Windows 10
Ik heb nog steeds dezelfde fout melding.
Hallo gewoon even wachten komt vast wel een keer goed anders gewoon de setup.exe uitvoeren
Mwah, werkte gewoon niet via windows update. Heb hem nu via de tool geupdate en dat werkte prima. Draait als een zonnetje.
das hartstikke mooi veel plezier met windows 10 maar ik moet nog maar eens zien of dit het os word wie het 10 jaar gaat uithouden en 1 ding is jammer je hebt nu een instelling app en config scherm ze hadden gewoon alles in de settings app moeten zetten of gewoon niet maken maar niet half om half maar okeyy voor de rest is het wel beter dan windows 8.1 pro
Wat bedoel je precies? Je eerste zin is nogal onduidelijk.
Ik heb nog een OEM Win7 key van mijn laptop. Kan ik deze key gebruiken om windows 10 te installeren op een andere PC?
Als je de key niet meer gebruikt op die laptop en Windows 7 daarop niet is geactiveerd met die specifieke key dan kun je dat idd doen..
Hoe dan? vraagt hij om een key? Blijft windows 10 dan niet alsnog gebonden aan mijn laptop of vervalt de OEM dan?
Nee, dan blijft Windows 10 niet gebonden aan je laptop maar aan je andere PC...

Ik kan het niet duidelijker uitleggen helaas, dus eerst Windows 7 installeren op je andere PC, de Windows 7 installatie op de laptop eerst verwijderen, alle updates downloaden en Windows 7 activeren met je OEM key, daarna upgraden vanaf Windows 7 en daarna kun je een clean install uitvoeren van Windows 10..

Permanente activatie van Windows 10 is het gevolg..

[Reactie gewijzigd door FerOne op 29 juli 2015 01:02]

Ik kan toch niet windows 7 op mijn PC installeren, want die zit gebonden aan mijn laptop.
Die Windows 10 product Key Vieuwer is met een simpele google search te downloaden op talloze locaties: https://www.google.nl/sea...+Product+Key+Viewer+1.5.0
Dit is de image van de vorige build:
10240.16384

Maar de huidige versie die ik heb is:
10240.16390.amd64fre.th1_st1.150714-1601
En de versie die wordt uitgerold is 10240.16405. Al wel een note daarbij: eigenlijk wordt build 10240.16384 uitgerold, maar de update van 27 juli 2015 wordt hier ook extra bij gestuurd en die update installeert tijdens de upgrade.
Humor: versie 16k :)
Ik hou niet van upgrades..

Zal er ook een mogelijkheid komen/zijn (officieel van MS) om een usb stickie te maken en een fresh install uit te voeren? Zoja moet je dan je Windows 10 activeren doormiddel van je MS account of je (bijv.) Windows 7 HP productcode?
Je moet eerst upgraden, dan kan je vanuit de Instellingen app een fresh install doen.
Ik heb de map er nog niet op staan, het is dus niet bij iedereen
Nee, niet bij iedereen. Zelf heb ik 2 PC's, één heeft de genoemde map al wel, de andere nog niet.

Map is trouwens wel vrij fors: ongeveer 6 GB groot (4.7 GB op disk).

Maargoed, ik wacht idd wel met de setup.exe uitvoeren tot het officiele bericht, anders heb ik straks misschien allerlei rare problemen enzo, kost me dan meer tijd met fixen dan het paar uurtjes wachten op de officiele release.

Ben wel benieuwd of de uitrol nog grote problemen gaat geven (in zijn algemeen bedoel ik, niet specifiek bij mij) :)

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 28 juli 2015 18:02]

ik heb hem wel op m'n laptop :Y) ik wacht echter nog wel even met updaten...
Als ik de setup draai krijg ik de melding dat boot.wim niet te vinden is. foutcode 0x80070002
boot.wim is volgens mij dat de setup nog niet volledig gedownload is. ik heb dezelfde fout en bij mij neemt hij in grootte toe de map elke 20 seconden.
Ja dit is dus min of meer het zelfde dan wat er op het dvd'tje / usb stickje uit winkel komt.
Tenzij ik me vergis, kan je deze inhoud ook op een standaard bootable stick (windows formaat, zoals je met w7/w8 al kon doen) kopieren en de installatie vanaf hier mee doen.
Bij mij is ook pas daarnet de folder verschenen. Vraag me overigens af of er toch al geen content ergens anders stond. De folder is aangemaakt exact om 20u00, maar om 20u03 staat er al 3GB in. Zo snel is mijn Internet toch echt niet. :)
EDIT: ik keek naar Date Modified ipv Date Created 8)7 . Download is dus nog bezig, want op dit moment heb ik bijna 3.5GB.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 28 juli 2015 20:08]

Ik denk dat Microsoft over een geruime tijd bestanden in die map heeft gezet, laten we zeggen twintig bestanden per dag... aan het eind heb je 6 gieg aan files.... my2cts
Echt niet. De folder stond er om 19u30 nog helemaal niet. Om 20u30 had ik 6GB en werd ie niet meer groter.
Ook op andere PCs, waar ik nu pas Windows 10 'reserveer', merk ik nu hetzelfde. Folder verschijnt ineens en op minder dan een uur tijd is de volle meuk binnengehaald.
Windows 10 meuk noemen vind ik er toch over maat. :P
Staat ook keurig in de tekst:

"Nog niet iedereen die zich heeft aangemeld voor Windows 10, ziet de map"
heb je de Windows updates up to date?
Je bent iig niet de enige, want ik ook niet ;)
Bij mij is die map er ook niet, op de laptop van mijn zusje wel maar die is maar 140mb groot.
Bij mij maakte hij de map aan toen ik deze via windows update ging installeren

https://support.microsoft.com/en-gb/kb/2976978
Nogal wiedes, je gaat niet naar een paar miljoen gebruikers tegelijk die update van een paar GB pushen...
Apple bij nieuwe iOS en OSX releases?
Volgens mij is Apple nogal klein vergeleken met Windows... Alle iOS en OSX installaties bij mekaar komen nog niet eens in de buurt van het aantal Windows installaties...
Apple is niet "nogal klein", het heeft meer dan 1 miljard iOS devices verkocht en heeft 10% van de desktopmarkt. In actieve users heb je het dan op zijn minst over enkele honderden miljoenen gebruikers. Minder dan Windows, maar zeker niet klein.
Klein is relatief. En niet alle iOS devices worden geupdate, dat is een véél kleiner gedeelte (en al zeker niet met een fullblown OS-installatiedisk van 6GB)
En zowel Microsoft als Apple zullen caching servers hebben. Microsoft Windows Update komt bijvoorbeeld zelden tot nooit van Microsoft servers, maar vrijwel altijd van een Akamai server. (Idem overigens als je een Facebook pagina bezoekt.)

Maar zelfs voor Akamai wordt het gewoon te veel als een paar honderd miljoen PC's allemaal tegelijk die Gigabytes data gaan opvragen. Het gaat namelijk ook om de netwerk-routes tussen die PC's en de servers.

Plus dat Microsoft ook zelf de update graag in delen uitvoert zodat als het fout gaat men niet meteen de 'hele wereld' fout ziet gaan.
Akamai heeft nogal wat servers bij ISP's staan. Dat is een win/win: minder peering traffic voor de ISP, snellere downloads voor de klanten van de ISP.

En uit eigen ervaring kan ik vertellen dat Akamai niet omvalt van miljoenen downloads van gigabytes elk.
En zowel Microsoft als Apple zullen caching servers hebben.
Ik snap even niet wat Apple er mee te maken heeft. Er zijn duizenden en miljoenen bedrijven in Europa die Statische content via Akamai laten lopen. Waaronder ik zelf.

Daarnaast worden updates altijd bij elk bedrijf dan ook (domme bedrijven nagelaten) in segmenten uitgerold. Dus ik snap even niet de meerwaarde van je post. Akamai is onder tweakers bekend, en fases uitrollen ook. .
Je zegt het zelf al :P 10 keer zo klein! En 10% halen ze echt nog niet...
Tevens heeft een mobieltje geen upgrades van 3GB, dus ook daar is het niet te vergelijken...
Dat niet, maar de piek misschien wel doordat er meestal een nogal evenement / hype omheen wordt gemaakt, waardoor de eerste avond er best wel eens net zoveel server load kan zijn als bij Windows.
En die is er nu niet met Windows 10? Vergeleken met Windows zijn dat veel kleinere aantallen. Enne, je wil geen MSA account maar je hebt wel een apple account? Of dat ook niet?
Gaat niet om de account hebben, maar om het alleen inloggen met de account (Apple, MS, Google) op mijn persoonlijke apparaten. Ik heb dus wel een MS account, maar wil die niet koppelen aan de logeerkamer PC (zeg maar de 'gebruik door iedereen' PC)

Log er ook niet mee in op mijn werkapparaten of openbare apparaten.

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 28 juli 2015 21:36]

Mja dat is ook altijd een piek en je merkt het ook aan dat vooral buitenlandse sites het wat lastiger hebben.

Maar vooralsnog blijft het aantal van Windows-gebruikers die meteen upgraden nog wel groter dan van Apple. Als het er al 100 miljoen zijn op de eerste dag (wat best reëel is), dan is dat nog altijd heel veel meer dan wat Apple heeft.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 28 juli 2015 19:54]

Mwa, Microsoft rolt iedere maand GB's aan updates uit, en dat gebeurd ook wereldwijd in 1 keer. Het is niet dat hun servers het niet aankunnen. Ik denk dat het eerder te maken heeft met het voorkomen dat, mocht er alsnog iets fout gaan, een probleem zich wijd verspreid.
De gemiddelde PC haalt maar enkele tientallen MB's aan updates per maand binnen en het varieert sws. enorm per machine wie welke update krijgt (afhankelijk van SP, geinstalleerde software, etc). Dat is wel een enorm verschil als je nu ineens 6GB aan data moet pushen naar _alle_ clients die zich hebben aangemeld ongeacht welke software, Windows versie of Service Pack geinstalleerd is.

Het lijkt mij niet dat MS zoveel overcapaciteit heeft. Immers, waarom zouden ze dat doen? Kost een enorme berg geld voor iets dat je niet gebruikt.

Kan me ook voorstellen dat de CDN's die MS gebruikt er niet zo happig om zijn om ineens zo'n enorme berg extra te moeten verstouwen.
Eigenlijk niet, met Office meegerekend ontvangt iedere Windows computer per maand met gemak 1 GB aan updates en dat is dan een ontzettend kleine Windows Update ronde. Ik heb een maand gezien waarbij er 3,6-3,8 GB aan updates voor Windows 7/8.1 en Office werden uitgerold.
Ze kunnen ook peer 2 peer gebruiken (wel met een degelijke consistentiecheck) zo kan ieder pc de update bij een pc bij hem in de buurt ophalen
Moet je eens kijken bij Windows 10 update opties. Yep, dat zit er al in.
Het onderliggende mechanisme van Windows Update (Background Transfers) heeft dat al sinds Vista (Peer Cache). Echt niet nieuw.
is de W10 update aan te raden op een laptop met core2duo T6600 (2,2ghz) en 2 GB DDR2 geheugen (en met SSD)?
Welk OS draai je nu?
Ik heb ongeveer jouw specs, (dual core pentium processor - zelfde kloksnelheid, 4gb geheugen en geen SSD) en mijn ervaring met Windows 7 > 8 was dat het allemaal veel en veel sneller werd.

Ik verwacht dat Windows 10 vergelijkbaar is met Windows 8.x qua snelheid en prestaties. En dat is prima.

Zolang Windows zegt dat je computer compatibel is zou ik gewoon upgraden, de laatste jaren heeft MS toch wel geprobeerd ook minder goede computers een hele goede ervaring te bieden, dat zal nu ook gebeuren denk ik.

/ Kleine noot: Dit is mijn mening & mijn verwachting - ik heb geen glazen bol. De beste manier om te zien of je moet upgraden is de reviews afwachten.
ik draai nu W7 wat niet te doen meer was totdat ik een ssd erin had gezet. maar jullie opmerkingen zijn erg hoopvol....ik doe die update zodra het bericht binnen is...thanx
Toen ik upgradede van Windows 7 naar 8 heb ik echt een enorme vooruitgang gezien. Laptop was van meer dan een minuut om op te starten naar 15-30 seconden gegaan.

Dat zal met jouw SSD waarschijnlijk nog veel sneller gaan.
Ik ga sowieso upgraden naar Windows 10, als je eerst de kat uit de boom wilt kijken en wilt weten hoe het bevalt op mijn budgetlaptop (minder dan €300) van enkele jaren oud: Stuur me tegen het eind van de week gerust een DM (dat geldt trouwens voor iedereen die daar nieuwsgierig naar is).

[Reactie gewijzigd door noobz op 28 juli 2015 20:50]

"Laptop was van meer dan een minuut om op te starten naar 15-30 seconden gegaan."

Yep, komt doordat een normale opstart bij Win 8/8.1 geen 'normale opstart' meer is maar eerder 'wakker worden uit slaapstand'. Dat versnelt de boel inderdaad gigantisch. Keerzijde is dan weer dat veel machines in de soep draaien omdat ze haast nooit meer een cleane boot krijgen.
Wat bedoel je met "in de soep draaien"? Ik heb geen idee wat je daar mee bedoelt. Het iets meer uitleggen maakt je reactie een stuk bruikbaarder en bovendien kan ik dan ook inhoudelijk reageren. :)
In sommige gevallen wil Windows nog al eens vreemd gaan doen als de runtime langer is dan x aantal uur (vooral drivers willen dit nog eens doen). Regelmatig afsluiten zorgde ervoor dat de meeste mensen dit niet zouden merken op eerdere versies, maar bij Windows 8 kwamen dat soort bugs sneller aan het licht.

Opnieuw opstarten is nog steeds het ouderwetse opnieuw opstarten, dus dat zou dat soort vage problemen nog wel eens oplossen.
Sorry. Ik herken het totaal niet.

Misschien is mijn budgetlaptop te standaard. :/
Wees blij. Dat betekent dat je een stabiele setup hebt.
Ja Windows 10 is niet zwaarder dan Win8/7 zou juist wat efficienter moeten zijn.
Heb de RTM release draaien op een C2D met 3GB ram en klassieke harde schijf. Draait als een zonnetje.
Yep. Een maandje geleden gedaan. 2 oude laptops die we eigenlijk niet meer gebruikten. Zat er in één warempel een SSD in. Ergo: loopt als een trein.
Op de andere laptop met HDD ook W10 geïnstalleerd en ook die loopt best vlotjes.
Al is het verschil met SSD heel duidelijk te merken.
Ik heb 'm ook staan. Echter, wacht ik wel even tot er een popup verschijnt met de mededeling dat ik kan gaan updaten.

Vraagje: Ik installeer 'm zo over 8.1 heen, maar als ik over een jaar nu mijn PC wil opschonen, en de SSD helemaal leegmaak (incl. 8.1 files), krijg ik dan weer W10 gratis, omdat ik dat al een keer heb geïnstalleerd? Misschien moet ik het serienummer noteren? Wie weet het?
W10 wordt bij de upgrade aan je MS account gelinkt, die slaat je serienummer op. Je kunt dus na het upgraden steeds een verse installatie doen op je apparaat.
En wat als je geen MS account wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat een computer is op de logeerkamer voor gebruik door iedereen die dat wilt en waar je juist absoluut niet met jouw MS account wilt inloggen?

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 28 juli 2015 18:46]

Dan maak je een 2de local account en je msa account is admin. Zo kunnen je gasten ook niet zomaar instellingen wijzigen
Maar je kunt dus niet met puur een lokale account dit doen?

Noem me paranoide, maar ik houd dit soort dingen liever echt keihard gescheiden als is het alleen maar voor mijn gemoedsrust.
Bij de upgrade niet omdat je Win8-licentie gekoppeld wordt aan het apparaat. Bij een verse installatie is je account dus de enige manier om te bewijzen dat de licentie aan dat apparaat gekoppeld was.

Als je Win10 gewoon koopt dan kun je nog steeds een lokaal account gebruiken.
De PC waar het om gaat komt van Windows 7, misschien dat dit wat uitmaakt.

Overigens heb ik de Windows 10 FAQ zojuist doorgenomen en daar staat:

"De enige vereisten zijn dat a) je apparaat compatibel is en b) dat je een legitieme Windows 7 Service Pack 1 (SP1) of Windows 8.1 (Update) hebt geïnstalleerd."

Op het supportforum wordt door een MS-medewerker aangegeven dat de licentie wordt gekoppeld aan essentiële hardware (zoals moederbord), nergens wordt gesproken over de MS account.
Klopt, maar je serienummer wordt ook in je MS Account opgeslagen.
Een MS account is niet nodig om te upgraden, maar je moet je Windows installatie wel aan een account koppelen als je wilt dat je zomaar kan herinstalleren. En anders moet je niet klagen dat je gratis een software pakket ter waarden van 120/200 euro niet krijgt.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 28 juli 2015 19:01]

Ik kom echt nergens tegen dat een MS account verplicht is voor de upgrade. Waar zie jij dat vermeld staan?

Ik quote de MS Windows 10 FAQ:

"De enige vereisten zijn dat a) je apparaat compatibel is en b) dat je een legitieme Windows 7 Service Pack 1 (SP1) of Windows 8.1 (Update) hebt geïnstalleerd."

[Reactie gewijzigd door Pyrone89 op 28 juli 2015 19:05]

Dan maak je gewoon een onzin account aan; 'ons.gezamenlijk.account@outlook.com'. Een account dat je verder nooit gebruikt. Niemand verplicht je om het daarna ook daadwerkelijk te gebruiken.
Bij W8/W8.1 zit je serial in het bios als je je pc gekocht hebt met windows voorgeïnstalleerd en dan hoef je hem niet in te geven. Zoniet heb je een key waarmee je indertijd W8(.1) geïnstalleerd hebt. Welke van de twee het ook is, de key wordt omgezet naar een W10 licentie dus ja, je kan nadien ook een cleane installatie doen, ook na langere tijd dan één jaar.
Ik weet dat Dell en HP dit heeft, maar dit is volgens mij niet iets dat elke leverancier doet. Zeker de zelf in elkaar geschroefde machines van de lokale computerboer niet.
Alle oems hebben dit. Bij de lokale compiterboer krijg je nog een sticker maar bij de rest sinds win8 niet. De key is met rweverything relatief gemakkelijk uit te lezen.
Mocht je bij dell onder garantie een moederbord moeten vervangen krijg je er een zonder ingebakken key en wordt je key op een kaartje meegeleverd.
De Windows licentie wordt aan je account en hardware gelinkt. Het maakt dus niet uit hoe vaak je je computer leeg gooit, zodra je verbinding maakt met internet wordt je installatie gevalideerd, ook zonder product key. Als de combinatie account/hardware wordt teruggevonden, heb je een geldige Windows installatie.
Tegenwoordig wel, maar dat is nog niet zo heel lang. Veel mensen met een windows 7 machine zullen dit nog niet hebben, ook niet mensen met een "merk-PC".
Bij Windows 7 heb je een stickertje met de serial. Bij W8 kan je hem uit het bios opvragen met een tooltje dat je op deze pagina kan vinden.
Ik zit nog te twijfelen overstappen of niet, vooral dit soort dingen baart mij ernstig zorgen:

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'De tijd dat al je documenten en bestanden alleen maar op je pc thuis staan, lijkt met Windows 10 echt voorbij. Het systeem is nauw verweven met internet en dus moet je het behandelen als een soort Facebook. Daarbij bepaal je via privacy-instellingen wat wel en niet zichtbaar is voor een ander.'

Hopelijk is dit uit te zetten? gebruik de pc ook voor mijn werk dus hier ben ik echt niet van gediend!!!

En dit:

Zaken die in Windows 10 standaard 'aan' staan:

Windows 10 zal alle getypte en ingesproken tekst doorsturen naar Microsoft, zodat de persoonlijke assistent Microsoft Cortana in Windows 10 jou 'beter leert kennen'. Ook de inhoud van je adresboek wordt geüpload naar deze internetdienst zonder dat je vrienden in jouw adresboek iets is gevraagd. Cortana zit op dit moment nog niet in de Nederlandstalige editie maar wordt naar verwachting later wel toegevoegd;
Windows 10 zal elke bezochte webpagina doorsturen naar Microsoft voor een veiligheidsanalyse met SmartScreen-technologie (al aanwezig in eerdere versies van Internet Explorer);
Windows 10 laat ingevoerde wifi-wachtwoorden eenvoudig delen met 'vrienden' op sociale netwerken;
Elk programma (app) op je pc of tablet mag jouw unieke reclame-ID uitlezen;
De nieuwe browser Edge wil jou gepersonaliseerde advertenties tonen;
De pc zal je locatie doorlopend opslaan én de locatiegeschiedenis delen aan alle programma's (apps) op de pc die daarom vragen;
De programma's (apps) die je installeert zien direct wie je bent (naam, foto).

En dan heb je vast ook nog wel dingen die ze verzamelen die we niet kunnen zien...

[Reactie gewijzigd door Dessie op 28 juli 2015 23:37]

Pfff, alles is een eigen keuze! Wil je dat niet, dan doe je dat allemaal niet...
Je kan ook veel instellingen aan/uit zetten, dus gewoon doen en later kan je altijd nog beslissen of je zaken aan/uit zet.

Wat nu standaard aan staat zet je voorlopig gewoon even uit en klaar...
Veel te makkelijk geredeneerd en typerend voor de laconieke houding die ruimte geeft aan een surveillancemaatschappij.
Er zijn zat mensen die niet snappen hoe die instellingen uit te zetten.
En wie zegt dat uit ook echt helemaal uit is?
Ik die aardig op de hoogte is van de privacyschendingen die tegenwoordig aan de orde van de dag zijn, schrik zelfs nog erg van deze opsomming.
Ik ga dit nog verder uitzoeken en vraag me überhaupt onder af ooit nog van windows gebruik te zullen maken met dit soort bedenkelijke ontwikkelingen. Ik vond het al een aparte ontwikkeling van Microsoft om Windows 10 zo te pushen en gratis weg te geven.
Je hoeft niet meteen te updaten. Lijkt me eerlijk gezegd ook niet slimste optie. Als je wacht heb je meer informatie om een beslissing te nemen. Wie weet komen er nu nog allemaal rare bugs naar boven.
Ik kan wel indenken hoe je er over denkt. Ben ook niet iemand die zomaar aanneemt dat alles wel goed zit. Daar heb je geen aluminium hoedje voor nodig.
+1Anoniem: 463321
@Dessie29 juli 2015 01:58
Laat je Niet bang maken door de CB. Veel zaken die ze noemen gebeuren nu ook al in Windows 7 en 8. Daarnaast kun je zelf kiezen wat je wel of niet wilt. Wil je niets in de cloud dan doe je dat niet.
Verder zijn het ook zaken die bij Android, iOS en OSX spelen maar daar hoor je de CB niet over.
Het 'beter leren kennen' speelt bij alle OSen een rol. Dat kun je bezwaarlijk vinden maar je kunt naar eigen wens handelen.
Veel van die adressen heeft Microsoft waarschijnlijk al, althans als je hotmail/outlook gebruikt. Het probleem waarom dit allemaal moet is omdat we thuis nog geen server hebben die overal vandaan te bereiken is. Liefst zou ik de cloud voor een groot deel zien verdwijnen (net als dat mainframes geschiedenis zijn). Veel te veel kleine eco-systemen en dus vendor-lockin is daar aan het ontstaan. Mijn personal assistent die alles van mij weet heb ik het liefst in een kast ergens in mijn huis ... en slechts een backup in de cloud. Nu bouwen meerdere bedrijven (Google, Apple en Microsoft) afzonderlijk een 'assistent' voor mij. Terwijl dat helemaal niet in mijn voordeel is, ik wil er maar 1.
Elk programma (app) op de pc of tablet mag de unieke reclame-ID's uitlezen;
Dit valt volledig uit te zetten...
De pc registreert doorlopend de locatie van de gebruiker en deelt die aan alle programma's (apps) die daarom vragen;
Dat is niet waar, iedere app moet hier apart toestemming voor vragen
Programma's (apps) die worden geïnstalleerd zien direct wie de gebruiker is (naam, foto), als die is ingelogd met een Microsoft-account;
Ook niet waar, als je bent ingelogd met een MSA, vraagt bijvoorbeeld Outlook nog steeds om je account in te stellen.
Punt is dat veel standaard "aan" staat. Je moet dus zelf actief worden om je privacy te beschermen.

Bij kennismaking van win 8.1 viel me al op dat Microsoft erg fanatiek is om persoonlijke gegevens te verzamelen, zoals bijv. telefoonnummer en foto's....
"Veel standaard aan": Reclame-ID... Waauw, da's veel. Daarbij is dat niet een standaard aan, het staat standaard aan in 1 van de voorgestelde configuraties.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 28 juli 2015 22:35]

Kijk hier eens:
http://www.consumentenbon...extra/windows-10-privacy/

Wellicht heb jij er geen problemen mee. Ik wel. Ik vind het storend en onsympathiek.
Eens. Er zijn op dit moment 2 dingen waar ik me aan erger en de privacy settings is daar één van. Het andere wat ik vervelend vind is dat zowel "Settings" als "Control Panel" gebruikt kan worden voor allerlei instellingen, maar dat even terzijde.

Het volgende staat by default aan, en dat is inderdaad wel meer dan alleen een reclame-ID. Customize settings scherm 1 en scherm 2.

Als je de setup screens van Windows 8.1 en Windows 10 vergelijkt met elkaar vind ik ook dat ze de knop customize settings aardig verstopt hebben. Nu staat het links onderin als tekstlabel ipv een grote button. Vooral de optie "Automatically connect to suggested op hotspots. Not all networks are secure." vind ik lachwekkend. Eerst stellen dat het mogelijk onveilig is, maar vervolgens wel by default inschakelen.

Ik heb bij mijn install ook standaard alles uitgezet.

[Reactie gewijzigd door FREAKJAM op 28 juli 2015 23:22]

gewoon uitschakelen die handel, andere browser installeren. Is het enige waar ik explorer ooit voor heb gebruikt.
jaja, heel de wereld is verkeerd.
https://edri.org/microsof...our-personal-data-abused/
"read the eula"

[Reactie gewijzigd door poort op 28 juli 2015 19:53]

Niet heel de wereld, maar degene die Windows 10 nog nooit gebruikt hebben waarschijnlijk wel. Ik gebruik Windows 10 al sinds 1 oktober, en beide artikels beschrijven niet hoe Windows 10 werkt.
Het mooie is wel dat je bij die pagina van de Consumentenbond gelijk een popup krijgt over dat je akkoord moet gaan met hun tracking cookies. :-)
Wellicht is het beter meteen naar deze pagina te gaan:
http://www.consumentenbon...extra/windows-10-privacy/

Ook verstandig voor Win 8/8.1 gebruikers.
1 2 3 ... 13

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee