Intel en Micron hebben samen een nieuw type geheugen ontwikkeld dat de snelheid van werkgeheugen combineert met de opslagcapaciteit van flashgeheugen. Dit type moet een zeer snel geheugen opleveren dat zijn gegevens niet kwijtraakt zonder stroom.
Diverse bedrijven ontwikkelen al jaren de heilige graal van geheugen: zeer snel toegankelijk geheugen dat in grote capaciteiten te produceren is en bovendien geen stroom nodig heeft om gegevens vast te houden. Hoewel werkgeheugen zeer snel is, zijn de capaciteiten beperkt en verliest het zijn gegevens zonder stroom. Nand-geheugen als in ssd's heeft een grote capaciteit en houdt data vast zonder stroom, maar is vergeleken met werkgeheugen traag. Het nieuwe type geheugen dat Intel en Micron ontwikkelden moet de beste eigenschappen van nand en dram met elkaar verenigen.
De samenwerkende bedrijven noemen de geheugentechnologie 3D XPoint. Volgens Intel en Micron is 3D Xpoint-geheugen tot duizendmaal sneller dan nand-geheugen zoals in ssd's zit. Daarmee komt het geheugen meer in de buurt van snelheden van werkgeheugen. De opslagcapaciteit is echter tot tienmaal groter dan werkgeheugen, terwijl chips momenteel op ongeveer 16Gb zitten. De twee bedrijven hebben het 3D XPoint-geheugen inmiddels al in productie genomen en het geheugen zal later dit jaar aan partners gesampled worden. Intel en Micron zullen zelf ook producten met de nieuwe geheugentechnologie ontwikkelen.
Veel details over de werking van het nieuwe geheugentype zijn er nog niet. Wel spreken de bedrijven van een Cross Point Array Structure, waarin tot 128 miljard geheugencellen aangesproken kunnen worden, ieder goed voor 1 bit data. Daarmee bedraagt de initiële capaciteit 128Gb, wat nog verhoogd kan worden door stapeling van de geheugenlagen. De cellen, die overigens niet met transistors werken, worden door spanningsvariaties uitgelezen en beschreven.