Helemaal naast de pointe.
We hadden het er over hoe Microsoft zijn defacto monopolie heeft opgebouwd. Een van de dingen (waar ze voor veroordeeld zijn) was het feit dat ze PC-bouwers voor de keuze stelden: of je zet Windows/DOS op al je systemen, of op geen enkele. Blackmail. Het lijkt mij erop dat die situatie in de praktijk nog steeds niet veel anders is.
Microsoft heeft het misschien zo gedaan, maar ik ken nog een tijd dat je Windows moest kopen en iedere PC gewoon met DOS kwam. Niks monopolie. Dat Windows werd meegeleverd was iets van veel later. Daarnaast kan je genoeg systemen kopen zonder Windows als je maar zoekt.
Fijn dat jij geen enkele fantasie hebt. Altijd tevreden met alles wat ze je voor je neus zetten.
Voorbeeldje: computers, hardware en OSes, hadden al sinds de jaren zestig memory-protection. Als een applicatie crashte, stopte alleen de applicatie. Het OS bleeft gewoon doorlopen. Met Windows kregen we dat pas met XP in 2001.
Grappig, je vergelijkt een Enterprise oplossing die toen der tijd in systemen van boven de 100K gulden kostten. Daarnaast zat het pas in XP omdat de CPU's dergelijke zaken nog niet ondersteunden. Hoewel het ook zat in Windows NT 3.51 voor MIPS en PowerPC, dus het zat er al lang in. Overigens is XP gewoon een refresh van Windows 2000, wat zeer stabiel was en technieken reeds ondersteunden die men later pas ontdekte. Ik weet nog toen ik device drivers schreef voor Windows NT 3.51, 2000 en XP dat er in de kernel genoeg was geregeld zoals geheugen vlaggen als niet overschrijfbaar, alleen de Intel en AMD CPU's ondersteunden dit wil, maar deden er niks mee. Net zoals Hardware DEP, Windows heeft dat al sinds 3.5 in de kernel API zitten, alleen de CPU's deden het nog niet........ Who to blame.
User management ? In Windows draaien de meeste mensen alles als Admin. Omdat anders de helft van de software niet werkt. Fijne boel. Nul vooruitgang in 20 jaar.
Wanneer heb je voor het laatst Windows geïnstalleerd? Oude Admin gebeuren is er al sinds Vista niet meer.
Backup maken. Al je data staat verspreid tussen de software zelf, in de windows/program folders, in je User folder, in de registry, en weet ik waar niet. En wanneer kunnen we van die C:, D:, E: etc af ?
Wanneer heb je voor het laatst met Windows gewerkt en met applicaties die voldoen aan de standaarden van Microsoft.
Zo is er als sinds Windows 2000 gedefinieerd dat Data nooit tussen applicaties mag staan en dat er stricte voorwaarden zijn waar data staat. Dat sommige applicaties er zich niet aan houden is klote, maar geen schuld van Microsoft. Kijk maar eens naar Linux, daar wordt je compleet gestoord af en toe waar ze spul neer zetten.
Geen troubleshooting tools. Werkt er iets niet ? Gewoon Windows opnieuw installeren. Al je setting ook direct kwijt. Wat een hel.
Jij hebt nog nooit met Windows gewerkt geloof ik. Voor alles bestaan "gratis" tools, tot en met offline kernel debugging als je dat wil.
Ooit geprobeerd CIFS te gebruiken ? Met specifieke users, specifieke folders, specifieke rechten (ReadOnly op sommige folders, etc) ? Dertig jaar ervaring, sysadmin geweest, heb troubelshooting skills. Maar iedere keer weet Windows me weer te verbazen met van alles en nog wat. Zet CIFS aan op een folder in F:, zet Windows, zonder het te vertellen, ook even heel mijn Users folder open voor iedereen. Wat een hel.
Plannen en voorbereiden voor je iets doet heet dat. Overigens CIFS op Windows? Standaard heeft Windows net zoals overigens VMS, AIX, Linux, OS/400 rechten op een mountpoint of drive of folder. Als geode admin zet je die eerst goed voor je deze uit gaat delen, net zoals onder NFS of ander remote filesystem. Reken onkunde van de beheerder niet toe aan Windows.
Waarom kan data die ik bekijk in een webbrowser nog steeds van alles op mijn computer verkloten ?
UAC, Virus scanner? Als je als gebruiker Ja klikt op "Wilt u dit virus installeren?" dan krijg je dat. Onkunde van de gebruiker. Het zelfde als ik laatst zag dat iemand maar gewoon als root werkte onder Ubuntu omdat ie steeds maar "elevation" meldingen kreeg.
Waarom zijn data en programmatuur zo door elkaar verweven ? Dan je wel MS, met je macros in Word (die code kunnen bevatten). Met je ActiveX, vol met securityholes-by-design. Waarom draait mijn browser niet in een container, of in een change-rooted environment ?
Onder unix kan dat net zo lekker, alles heeft te maken met de software en hoe dat gemaakt wordt. Ja als je een sukkel hebt die bijvoorbeeld een Access applicaite maakt met daarin de GUI en de data zonder alles te scheiden in twee afzonderlijke bestanden dan is dat geen OS probleem maar een gebruikers probleem.
En zo kan ik nog wel doorgaan.
Tip: Doe maar niet........
Tuurlijk, monopolie wordt bepaald door de gebruikers. En geluk is een keuze. En zwartjes in Afrika die dood gaan van de honger hadden maar meer moeten eten. Zo lust ik er nog wel een paar. Misschien eens monopolie opzoeken in het woordenboek.
Een vergelijking die dus nergens op slaat. Overigens, geluk is inderdaad een gevolg van keuzes wanneer je leeft onder de juiste condities en je in staat bent ongeluk te relativeren.