Pc met illegale Windows is nog steeds illegaal na Windows 10-update

Microsoft heeft meer details bekendgemaakt over zijn plan om Windows 10 ook als update aan te bieden aan gebruikers met een illegale versie van Windows 7 of 8.1. Na de update zal Microsoft de Windows-installatie nog steeds als illegaal aanmerken.

Daarmee kunnen gebruikers niet pc's 'witwassen' door te zijner tijd een update uit te voeren naar Windows 10, blijkt uit een statement van Microsoft aan Ars Technica. "Als een apparaat voor de update als niet-legaal werd beschouwd, zal dat apparaat als niet-legaal blijven worden beschouwd na de update." Microsoft bracht het nieuws over de updates woensdag.

Microsoft zegt de illegale Windows-installaties te willen updaten om te zorgen dat ook mensen met een illegale Windows-versie 'de best mogelijke ervaring' hebben. Vermoedelijk willen ze na de update die mensen ook op een of andere manier bewegen een licentie te kopen.

De stap zal, als veel mensen met een illegale versie van Windows upgraden, in elk geval ervoor kunnen zorgen dat Windows 7 niet de volgende Windows XP wordt. Die versie van het besturingssysteem blijft nog steeds op veel plekken in gebruik, ook nadat de ondersteuning van Microsoft stopte.

Niet-legale Windows 7

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-03-2015 • 14:15

462

Reacties (462)

462
447
272
0
0
0
Wijzig sortering
Als je geen student bent (korting) en gewoon werkloos bent en ook nog es je hoofd boven water wilt houden kan ik me voorstellen dat je windows download en niet koopt. Maar je hoeft downloaders idd niet te belonen. Dus dit is wel weer logischer dan het voorafgaande bericht.
Laten we hopen dat we werkloos nooit als gewoon gaan zien. Maar als je dus geen geld hebt voor een legale Windows:. waarom dan wel een Windows willen? Geld voor Windows spelletjes of Office heb je dan ook niet. Je ziet vaak dat mensen die illegale Windows gebruiken ook een illegale Offiice en Photoshop (of ze daar nou wat aan hebben of niet) gebruiken en natuurlijk een berg illegale spelletjes hebben. Het gaat van kwaad tot erger.
Daarom: Windows is je meest gebruikte software, als je je dat niet kunt veroorloven, dan kun je je gewoon geen software veroorloven en is de overstap naar een gratis legale Linux de enig juiste. En dat valt in de praktijk dan nog best mee ook.
Tja... voor Windows heb je misschien nog een punt; maar met de prijzen van Adobe moet je niet raar opkijken van illegale versies. Gewoon bij de haren getrokken voor particulieren/hobbyisten. Nu kan je gelukkig voor die Adobe software ook simpelere versies of alternatieven vinden. Voor Windows wordt dat echter moeilijker, zeker voor wie al niet zo handig is met een pc.
Ja, waarom moet ik om de pdfjes te kunnen samenvoegen ervoor betalen. :(
Ik gebruik liever office Word, maar als de school een scan eist van de geschreven opdracht, wil ik de pdf achteraf nog bewerken. :(
Omdat een software architect, developer, tester daar misschien wel maanden mee bezig zijn geweest en het bedrijf waar ze voor werken al die maanden het salaris heeft moeten betalen. Dit bedrijf moet het salaris + kosten en winst uit de verkoopwaarde halen anders zit daar straks iedereen zonder werk.
Anoniem: 657912 @keesdewit20 maart 2015 12:21
misschien is dan de afweging tussen de gigantisch hoge prijzen en weinig verkopen, of lagere prijzen en meer verkopen wel handig om te maken dan. Of een versie met minder opties uitbrengen die voor particulieren en kleine fotografen wel te betalen is en zo meer geld te verdienen en kan uiteindelijk de prijs van het pakket omlaag. er zit ergens een omslagpunt en lijkt mij niet dat die bij adobe zo hoog zit.
Om PDFjes samen te voegen, te splitsen etc zijn genoeg gratis opensource alternatieven, zoals bijvoorbeeld PDF Split and Merge
Vanaf Office 2010 kun je al direct een pdf maken vanuit je Office document:
https://support.office.co...77-4fd6-a216-6f4bf7c7c110
Ja, bijvoorbeeld met office 2013 Excel, alleen vervolgens wil Adobe pdf reader die vervolgens niet openen.. Blijkbaar is het MS toch weer gelukt om de standaard kapot te maken??
Mij lijkt dat je dat kunt oplossen door in te stellen dat een PDF-bestand standaard wordt geopend door Abode.
Adobe reader zegt dan nig steeds fat het geen geldig bestand is. Printen naar bestand via CutePDF schijnt wel te helpen.
Anoniem: 657912 @laptopleon20 maart 2015 12:18
nog nooit problemen mee gehad, altijd als ik via word, excel of powerpoint iets als PDF doe opslaan kan ik dit zonder problemen openen met adobe reader. lijkt me dan meer iets met jou PC te maken hebben of jou adobe/office versie dan met office zelf.

ps maak gebruik van illegale office dus zou legaal al helemaal moeten werken.
Het is mijn PC niet, ik heb zelf geen Windowsbak, maar mensen vragen me wel vaker hun computerproblemen te verhelpen, vandaar. En het is niet alleen bij die man. :P
Gewoon bij de haren getrokken voor particulieren/hobbyisten
Het probleem is denk ik anders om. Particulieren die denken een volledige Photoshop nodig te hebben om de vakantiefoto's te retoucheren. Dat kan met paint.net of desnoods Photoshop Elements (was gratis bij mijn Wacom tablet) net zo goed.
ik ga nu het illegaal gebruiken niet goed praten, maar wel even iets zeggen wat gewoon duidelijk waar is voor deze producten.

Er wordt niet actief achter aan gegaan. Photoshop was jaren de makkelijkst te kraken tooling (de trail versie werkte perfect met een patchje).

Juist door de "gratis" illegale versies worden producten populair.

Wanneer mensen thuis alerlei gratis tooling gebruiken welke net zo goed is is de kans steeds groter dat er in het bedrijfsleven ook die tooling gebruikt gaat worden.

Wanneer je prive voor 50 euro photoshop kan kopen zou ik het doen. Heb ik het nodig, nee, maar de RAW conversie is tot nu toe de beste en handigste die ik ken.

Gaan ze actief het gebruik tegenhouden neem ik met minder genoegen.

Juist door een kleine markt "gratis" van goede software te voorzien kan een product populair worden.
Photoshop is een programma wat gericht is op professionals, Adobe heeft meerdere alternatieven die gratis zijn voor alle programma's van de creative cloud. Ook hebben ze goedkopere oplossingen voor studenten. en redelijk geprijsde software for normale gebruikers.

Photoshop is voor iemand die de hele dag foto's bewerkt. En er zijn brood mee verdient

[Reactie gewijzigd door PirateStef op 23 juli 2024 08:32]

Je weet wel dat ook als je het niet iedere dag gebruikt, dat het dan een van de beste, zoniet hét beste programma is voor fotobewerking en manipulatie?
Ik vind het desondanks de 235 euro per jaar die ze rekenen voor een abo op cc (voor ps en ai) wel erg duur...
Ik betaal 130 euro per jaar voor het volledige CC pakket, wel via slim.nl dat wel, maar toch. Voor mij als student grafisch vormgeven is dit zeker te doen, ik gebruik redelijk veer programma's uit het pakket.
Ik vind dit zeker waar voor je geld.
Mijn punt is dat het (illegale ) thuisgebruik het werk gebruik versterkt. En hierdoor flink verdienen aan het werk.
Juist door een kleine markt "gratis" van goede software te voorzien kan een product populair worden.
Windows/Office is op die manier heel groot geworden in de jaren 90. Het werd veel gebruik in bedrijfsomgevingen. De CD's / Floppies werden op het werk vervolgens gekopieerd en thuis geïnstalleerd. Microsoft begrijp dit heel goed. Ze hebben zelfs ooit gezegd: liever een illegale gebruiker dan geen gebruiker.

Ik merk dat met name kleine bedrijven liever gratis en open source software gebruiken. Dat zorgt dat ze een stuk meer schaalbaarder zijn. Ik zelf gebruik ArcGIS en in bij de grotere bedrijven/overheden/gemeenten is een ArcGIS licentie nog wel te verantwoorden. (Licenties beginnen bij €5000,- voor de complete versie). Voor een kleine stichting niet, met name wanneer je het maar zelden gebruikt. Echter je hebt ook Q-gis, werkt ongeveer hetzelfde en is gratis/opensource. Echter, doordat de mensen ArcGIS gebruiken (ook thuis) en daarmee ook zijn opgeleid, is de overstap daarom vele maler moeilijker.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 08:32]

Windows/Office is op die manier heel groot geworden in de jaren 90.
Dat dat businessmodel niet werkt is wel bewezen door WordPerfect. Marktleider ook door illegale versies, maar daardoor ook lui geworden en met WYSIWYG en Windows ondersteuning volkomen de boot gemist. Notebene van Word 6 wat zo beroerd was dat ik vandaag de dag nog steeds een niet te onderdrukken reflex heb om heel vaak op "Opslaan" te drukken. Hoe dan ook, Word Perfect was in een record tijd z'n klanten kwijt, marktaandeel is geen enkele garantie voor een gezond bedrijf op langere termijn. Dat iedereen het thuis had speelde toen geen enkele rol meer.

En Office is groot geworden omdat er in het begin geen concurrentie was op Windows.

Zit je echt krap bij kas gebruik dan Ubuntu met Libre Office of een Chromebook met Google Docs. Voor briefjes en schoolwerk doorgaans meer en meer dan genoeg. Veel studenten gebruiken tegenwoordig ook heel vaak Google Docs en niet meer Word.
Haha! Heb jij ook nog steeds die <ctrl> + s tic; ik ook! :) 8)7
Die ctrl+s tic is niks mis mee.
Ik doe op het werk, waar ik veel in word en excel bestanden werk, niks anders dan op ctrl+s drukken minstens elke minuut waarin ik iets getypt heb.
Niet per se omdat ik word/excel niet vertrouw maar omdat wij op thin-client active directory accounts werken die nog wel eens de neiging hebben om er ineens uit te klappen.. + het feit dat iemand jou sessie eruit gooit wanneer ie op een andere locatie op dezelfde account inlogt. (ja wij werken met algemene shared accounts...) :+
Ja, want je wil dat software ontwikkelaars hun tijd steken in het beter beveiligen van hun software ipv het beter maken van de software zelf.
Anoniem: 318528 @Kevinp20 maart 2015 09:33
Wauw, dat is goed nieuws voor BMW; nu hun centrale vergrendeling zo makkelijk te kraken is kan iedereen voor prive een BMW jatten en zal BMW zakjelijk meer BMW's verkopen...
met paint.net en andere alternatieven (weet niet of dit ook geld voor photoshop elements) kun je niet (goed) met raw bestanden werken, met photoshop wel, als ik mijn vakantiefoto's wil "ontwikkelen" (raw bestanden) en dan gelijk door naar het bewerken van de foto zelf wil moet ik dat met een gratis/goedkoop programma doen waar het niet goed mee kan?
Met raw werken is een keuze (voor vakantiefoto's een onlogische ook nog). Als je niet de middelen bezit om met die keuze om te gaan moet je die keuze anders maken. Het kan toch niet zo zijn omdat jij jouw camera op RAW instelt dat je dan maar een illegale photoshop mag gebruiken. Sterker nog het kan eigenlijk niet zijn dat je als serieuze hobby fotograaf die denkt de voordelen van RAW te kunnen uitbuiten je geen geld over hebt voor voor jou noodzakelijke tools als Photoshop.
ik wil niet zeggen dat je daarom illegale software mag gebruiken, maar ook hobbyfotografen kunnen photoshop nodig hebben, en waarom zou raw voor vakantiefoto's onlogisch zijn? ik wil o.a. lenscorrectie kunnen gebruiken, dit wordt niet door de camera toegepast op jpg bestanden
Voor Windows wordt dat echter moeilijker, zeker voor wie al niet zo handig is met een pc.
Dit argument gaat voor de massa niet op: die heeft al Windows.
Wie niet handig is met een pc, koopt namelijk doorgaans een complete pc bij de Media Markt of Dixons. Die zijn al compleet inclusief een officiele Windows. Het is dus niet zo alsof deze gebruikers zonder OS begonnen.
Het wordt pas 'moeilijk', als ze een ander OS op hun pc willen.
Juist die "doelgroep" die hier wordt beschreven heeft tijd zat om zich in wat anders te verdiepen. Dat geldt voor Windows, en ook voor Adobe Alternatieven. Dat Adobe overdreven duur is, kun je niet bestrijden met illegale versies, wel met alternatieven.
€12,19/maand voor Photoshop en Lightroom is heel netjes. Als dat teveel is gebruik je het niet vaak genoeg en heb je het niet nodig. Er zijn zat alternatieven die goedkoper zijn of zelfs gratis. Moet je niet dezelfde mogelijkheden en gebruikerservaring van verwachten as Adobe producten, maar je betaald voor je gemak.
leuk als je 20 bent en 10 jaar later wil overstappen kan je al je foto's exporteren maar de bewerkingen erop ben je kwijt....vendor lock in...
Ik gebruik als hobbyist Lightroom betaald model maar ga heus niet over op een abonnement model..

[Reactie gewijzigd door 323491 op 23 juli 2024 08:32]

Anoniem: 101094 @32349119 maart 2015 22:13
Waarom zou je bestanden opslaan als PSD, als het eindgebruik bestemd is voor internet of print?

Iedereen die professioneel werkt met Photoshop weet dat PSD nooit een eindformaat zal zijn en ook geen archiefformaat is. Ik denk dat met name veel amateurs dit helaas niet beseffen.
Haha, dat ligt ook aan photoshop welke steeds vraagt of je dat wil opslaan.

Zelf heb ik altijd de Raw bestanden, en vaak de png/jpg. de PSD bestanden zijn totaal niet interessant als je slechts simpele dingen doet. Alleen bij work in progress.
Layers. Raster layers, adjustment layers, clipping masks, etc. etc.

Een PSD is een project-file, geen output-file. Projecten archiveren is heel normaal (en verstandig). Als je dat niet doet, bevind je je meer dan eens in de toestand 'kut, had ik de PSD nog maar'.
Sorry, maar .psd is juist een archiefformaat. Hoe wou je anders je bewerkte afbeelding met tien lagen, maskers etc. bewaren? Stel je wil volgend jaar een nieuwe versie maken met een correctie in één laag, dan moet je alles weer opnieuw in lagen opbouwen of zo?
In lightroom bewaar ik al mijn foto's in .cr2 De bewerkingen worden opgeslagen in de catalogue.
Op het werk hadden we .dng gekozen wat zogezegd open is en .jpg en raw kan bevatten.
De bewerkingen zitten er ook in, maar die worden enkel gelezen door adobe producten. Imagemagick zag wel het origineel, maar niet de bewerking (kleur - sepia ) die erop gedaan was.
Niet bruikbaar als archief model dus
Ik betaal liever eenmalig €79 voor een non-professional versie van Photoshop of Illustrator, op straffe van een boete als ik er toch bedrijfsmatig gebruik van maak.

Creative cloud voor Illustrator is €24 per maand, tel daar €12 bij op voor Photoshop en je zit aan een fors maandbedrag. Goedkoop als je er je brood mee verdient, maar erg duur voor de gemiddelde gebruiker.
Anoniem: 455646 @mashell19 maart 2015 16:50
Waarom wel Windows willen... even de redenen op een rij;

1) Belastingaangifte doen
2) Solliciteren --> UWV werkt met office (windows) en je dient on-line alles bij te houden

Linux is in de praktijk voor de leek niet te doen... leken zijn geen tweakers.
Belastingaangifte doen gaat sinds dit jaar online, zou ook op een linux pc moeten werken lijkt me?
Anoniem: 455646 @pc_pulsar19 maart 2015 17:05
Dan moet je wel Linux kennis hebben... die hebben leken niet.
Windows kennis moet je ook hebben, niet voor niks dat leken massaal voor een cursus gaan of regelmatig iemand laten langskomen om hun pc te fixen.

Belastingaangifte schijnt tegenwoordig via een website te kunnen, maar de laatste tien jaar was er al een linux versie van de belastingsoftware beschikbaar.
Anoniem: 455646 @_JGC_19 maart 2015 18:05
Windows is gebruiksvriendelijker en het is "standaard".
Mijn ouders kan ik echt niet met Linux OS laten werken... daar is de software er namelijk niet voor.
Net zoals voor veel andere zaken.
Welker software gebruiken uw ouders dan dat ze zo hecht aan Windows gebonden zijn?
Bij mijn 81-jarige oom XP (legaal) eraf en Linux Mint erop.
Overschakelen van respectievelijk Outlook Express en Office 2007 naar Thunderbird en Libreoffice wordt zelfs en vooral bij de oude casual gebruikers niet (als probleem) ervaren.
Voor surfen is Firefox of Chromium al helemaal geen verandering.

Had of Project Cars of Assetto Corsa al op Linux gedraaid was het voor mij hetzelfde scenario en kon ik mijn Windows 7 vaarwel zeggen.
Voor de occasionele fotobewerking is er nog altijd OSX. (gebruik Nik Software)
MS mag hun gratis Windows 10 upgrade ouden houden (en mijn ex-Skype en mijn ex-Nokia). Time to move on and see you in hell MSFT :D

Vooral touch screen devices kunnen baat hebben bij draaien van een laatste generatie Windows omdat dat nu eenmaal erg lekker werkt via touch en daarnaast laat het OS toe (x86 versie niet RT) nog de meeste historische desktopsoftware te draaien.

Maar in die gevallen gaat het meestal om een OEM licentie verkocht met een nieuwe PC.
Welker software gebruiken uw ouders dan dat ze zo hecht aan Windows gebonden zijn?
Waarschijnlijk helemaal niets ;)

Mensen die er voor kiezen hun leve lang redelijk onervaren te blijven met computers (omdat ze simpelweg nooit wat meer doen dan basic surfen en een heel eenvoudig textje typen), schakelen heel makkelijk over. Gewoon omdat hun eisen zo laag zijn en ze weinig doen.

Heel ervaren mensen schakelen ook zo over.

Het is vooral de middenmoot die wat truukjes met Windows kent, die bang in om over te schakelen. Deze angst wordt dan onterecht geprojecteerd op andere mensen. De gedachtegang is vaak dat als zij als redelijk ervaren computer gebruiker al zo bang zijn, dan moeten de bewust onervaren gebruiker wel helemaal doodsangsten uitstaan voor alles wat niet-Windows is. Dit is dus echter precies andersom ;)
Anoniem: 455646 @Vetsmelter20 maart 2015 10:16
Office word (UWV) en ze spelen soms patiance.
Daarnaast ben ik meer verdiept in windows, dan linux.
Die bedrijfjes zijn niet te vertrouwen... die computers repareren.
"Standaard" Als er een standaard is dan ligt die bij UNIX.

Jouw ouders kunnen perfect met een linux OS werken.
Aangezien er geen speciale software nodig is voor ouderen en dat 75% van de windows applicaties gewoon draait onder Linux zonder enige configuratie uit te voeren voor de applicatie. Alleen de installatie van Wine is nodig.

Vermoedelijk besef je niet dat alle android apperaten (Telefoons, Tablets en Mediaspelers) op linux draait.
En laten we eerlijk zijn dat 90% van de mensen ook niet snapt hoe windows werkt.
En dat een computer die 10 minuten nodig heeft om op te starten omdat er op de achtergrond meerdere applicaties conflicten met elkaar geven als "Standaard" word gezien.

Mijn advies is: neem een "Live" versie van linux mint op een USB stick en draai die voor 1 dag op je computer.
Bedenk bij je zelf dat alles nu draai op een USB stick!

Ow en kernels compilen en dat soort dingen hoeft echt niet meer tegenwoordig :)

(3 jaar windows vrij)
"Vermoedelijk besef je niet dat alle android apperaten (Telefoons, Tablets en Mediaspelers) op linux draait."

Dit is wel zo'n slappe opmerking.
Mijn oudjes kunnen prima omgaan met android ja. Maar zeker niet met een andere desktop OS.

Een mobiele OS is dan ook andere koek dan een desktop OS.
Het is vaak touch, touch, done. alles word uit handen genomen, of je nou android,iOS,WP hebt. Je bepaald zelf niet waar je installaties komen, hoe ze uitgevoerd worden ect ect ect. Mobiele OS-en zijn net zo ingewikkeld als duplo. Je kunt het upgraden naar lego maar dat zie ik het gros van de gebruikers niet doen.
Een desktop OS zou dan weer een stapje hoger zijn dan lego.

Om het maar een beetje dom te beschrijven.
Windows is gebruikersvriendelijker. Mmmm....dat is nogal een statement vind ik.

Aller eerst: wat doen je ouders zoal op een PC? Ik denk dat het overgrote deel van de mensen mailt en surft. En soms een document tikt. En geloof me: dat gaat (zonder command lines te gebruiken) toch echt heel makkelijk op Linux. Ik heb afgelopen jaren de nodige XP-bakken om gezet naar Ubuntu (vaak Lubuntu: zo oud zijn sommige PC's) en ik krijg echt zelden een klacht over het gebruik. Vaak zijn mensen verrast over de gebruikersvriendelijkheid en snelheid waarmee men op dat oude PC'tje ineens kan surfen. Zelfs het in de Linux verguiste Ubuntu met Unity-interface word vaak beter ontvangen dan Windows 8.1 met zijn gespleten persoonlijkheid (klassieke desktop en Metro).

Inatallatie dan? Echt zoveel makkelijker met de meeste Linux-distros. Updaten dan? Vele malen makkelijker en sneller dan Windows.

Kijk: Windows is echt wel een mooi product en MS innoveert er flink op los vind ik. Van wat ik heb gezien van Windows 10 word ik erg enthousiast. Maar om nou te stellen dat 'Windows' gebruikersvriendelijker is vind ik veel te kort door de bocht.
Windows word gebruikt op basis scholen.. Ik denk dat dat al meer dan genoeg zegt over de leken..

Heb vroeger vaak genoeg in de computer lokaal gezeten beetje kutten op windows toen ik in groep 3 zat. Dat was rond 1995/6.
Windows heeft als voordeel dat het standaard op elke computer staat.
Mijn vriendin heeft een laptop gekregen met linux erop, qua gebruik heeft ze daar helemaal geen probleem mee, ze kan gewoon alles doen wat ze wil/moet doen.
Het is dan ook geen kwestie van mogelijkheden maar eerder een kwestie van weten en kunnen.

Ik ben zelf aardig bekend met linux systemen en kan er dan ook enig mee overweg(freenass,ubuntu,android ect ect).
Maar ik weet dan ook het kunnen van mijn familieleden en een hoop anderen. velen daar van raken al in paniek als ze windows 8 al zien. Ze zitten dan ook liever in hun comfort zone of hebben echt niet het kunnen om met ubuntu overweg te kunnen.
De oude garde heeft dan zelf al enig moeite gehad om windows te leren. Ubuntu is voor hen echt geen optie want ubuntu is wel degelijk anders dan windows en niet iedereen kan er mee overweg. Het zal mij ook een worst wezen of de windows die zij hebben legaal of illegaal is als ik hen moet helpen.

Denk dat een 50tiger die werkeloos is en geen verstand van computers heeft niet bepaald overweg kan met windows.
Maar aan Windows 8., iOS en Android kunnen ze wel wennen? Kom op zeg. De huidige Ubuntu of Mint versies zijn net zo eenvoudig. Dat is geen reden. Koudwatervrees en FUD.
Anoniem: 455646 @pe1dnn19 maart 2015 20:02
Ze hebben er gelukkig aan kunnen wennen ja.
Met Linux moet je te vaak met beheer tools omgaan waardoor 1 verkeerde commando al voor een vastloper kan zorgen.
Zo eenvoudig is Linux niet, daarnaast zijn de standaard bestanden van UWV .docx.. dus Microsoft office word bestanden.
Microsoft Office heb je NIET voor Linux.
Heb je het nu over Slackware uit 1995? Dat is geen eerlijke vergelijking vind ik. Dan moet je het ook met Windows 95 vergelijken.

Als je graag documenten deelt, gebruik dan Google Docs, kan iedereen het overal lezen en bewerken. Docx op je tablet is bijvoorbeeld ook geen pretje maar hoor je niemand over, dan is het opeens gen probleem. Ik snap niet waarom men bij dit onderwerp altijd problemen bedenkt die in de praktijk niet bestaan of eenvoudig zijn te voorkomen.
Ik snap niet waarom men bij dit onderwerp altijd problemen bedenkt die in de praktijk niet bestaan of eenvoudig zijn te voorkomen.
Ik snap het wel.

Sommige mensen kennen een paar Windows truukjes en rekenen zichzelf daarom tot de "ervaren computer gebruikers". Ze zijn echter bang voor andere systemen, omdat ze dan hun bekende truukjes niet meer kunnen gebruiken, en ze zelf ook wel weten dat het alleen truukjes zijn die ze kennen; ze hebben niet echt computer inzicht.

Natuurlijk willen ze dat niet toegeven. Niemand geeft graag angst toe en helemaal niemand geeft graag toe dat ze helemaal niet zo ervaren zijn als ze doen voorkomen.

Daarom worden er maar problemen voorzonnen die misschien nog enigszins plausibel zouden kunnen klinken. De echte kenner prikt er natuurlijk zo doorheen, maar beginner die tegen deze mensen opkijken willen er nog wel eens in trappen.
Ik ben het niet met je eens, Ik heb voor mijn moeder van 76 Ubuntu geïnstalleerd omdat ze te vaak op rotzooi klikte. Nu kan ze er prima mee werken, en het is juist een voordeel dat al het beheer achter een wachtwoord zit. Eens in de zoveel tijd kom ik langs om zelf onderhoud voor haar te doen, andere tijden kan ze zelf met dat wachtwoord updates uitvoeren. Openoffice is een prima alternatief voor Word.
Ondertussen werkt ze met gimp, skype, openoffice en browsed ze soepel zonder allerlei ongevraagde toolbars, virussen en andere malware. Ubuntu is allang geschikt (genoeg) voor leken. En als bonus is het tot zover echt plug en play geweest.
Anoniem: 455646 @Art-X19 maart 2015 20:21
Echt plug en play is Ubuntu juist NIET.
Openoffice en iets verzenden naar .docx gebruiker vraagt om irritatie omdat het rommelig aankomt.
Heb zelf geen goede ervaringen met zowel libreoffice als openoffice.
Voordeel dat mijn ouders met Windows werken is dat ik ze altijd kan helpen en niet ene of andere oplichter gebeld hoeft te worden.
Want het beheer van een Windows computer valt niet volledig achter een wachtwoord te zetten?
Je geeft hier 3.. mobiele OS-en aan... goh.. die zijn dan ook wel zo ontworpen dat een aap er mee overweg kan.
Helemaal correct. Ik heb onlangs nog de Belasting aangifte voor ons gezinnetje vanuit Ubuntu / Firefox gedaan. Nul problemen. Prima werken.

Eigenlijk doen alle sites van de Overheid het ook prima op linux dus ik zie het bezwaar van @Imade niet zo. - Ook het "Linux kennis"-argument gaat met de huidige Ubuntu versies niet meer op hoor. Minstens zo makkelijk als Windows.

[Reactie gewijzigd door Ulysses op 23 juli 2024 08:32]

Soliciteren moet je nog altijd een CV voor hebben...
Doet het ook. VA2014 kreeg ik niet geinstalleerd op ubuntu, VA2015 wel maar daar moest je bij iedere keer opstarten je eigen font kiezen en de meeste fonts werden zo klein weergegeven dat je een andere font moest proberen. Online werkt prima.
Belastingaangifteprogramma is ook voor linux beschikbaar naast dat het dit jaar voornamelijk online moet gebeuren.
Anoniem: 455646 @Qaatloz20 maart 2015 13:25
Maar dan moet je wel de kennis hebben over het branden van een .iso en het installeren/partitioneren ervan en bij eventuele problemen...
Daarnaast wordt kennis in Microsoft Office en Windows7/8 juist gezocht en niet Linux kennis.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 455646 op 23 juli 2024 08:32]

Klopt, dat is absoluut waar als je nog de overstap moet maken naar linux, maar de gemiddelde installatie van bijv Ubuntu of linux mint is niets moelijker dan een installatie van Windows.

Als je dan eenmaal op een linux variant aan het werk bent, is het verder vrij goed mogelijk om de algemene taken zoals internetten/office/fotobewerking (Gimp/Hugin/etc.) uit te voeren. Op steam komen ondertussen ook steeds meer spellen voor linux beschikbaar (europa universalis 4, in-die games als prison architect etc.).
Verder denk ik dat het inderdaad lastiger is als je libreoffice of linux gewend bent om dan weer op een windows-pc aan het werk te moeten gaan, maar zelfs dat is nog wel te overzien. De meeste mensen zijn toch opgegroeid met windows e.a. MS producten dus dat verlies je denk ik niet zo snel. Zelf gebruik ik thuis libreoffice en heb ik al 2-3 jaar geen MS office meer gehad terwijl ik op de universiteit toch echt met MS office moet werken.
Anoniem: 455646 @Qaatloz20 maart 2015 14:31
Mijn ouders en ik spelen meer spellen als The Sims daarnaast... Ik moet alle installaties uitvoeren, ik ga mijn vingers niet branden aan Linux als die kennis niet eens wordt gevraagd en eerder Windows kennis wordt gevraagd.
Zowel met het belasting programma als met het UWV is het met Linux geen probleem.
Voor een leek is het makkelijk te doen, het enige probleem is nog hardware-ondersteuning, omdat sommige fabrikanten geen drivers willen geven, of maken.
De schuldige is dan ook vaak (meestal) de fabrikant en niet het besturingssysteem :(
Anoniem: 636203 @mashell19 maart 2015 16:09
Voor Office is er een goed alternatief: namelijk LibreOffice. Voor Windows zelf niet.
Ik heb met libreoffice gewerkt en alle bestanden die ik aan een vriendin van mij gaf in .docx vorm kwam er rommelig aan.
Geinig. Ik kom professioneel regelmatig oudere MS Office -documenten tegen waarvan de opmaak behoorlijk rampzalig word geopend in Office 365. Gek genoeg gaat het dan wel goed in LibreOffice.

Het word nog gekker. Als ik gekopiieerde teksten wil bewerken kan ik de opmaak in Libre Office vele malen beter bewerken dan in Office 365. Hoe vaak ik 365 al niet aan de kant heb gegooid omdat het met Libre Office makkelijker en sneller kon.

Wil ik hiermee zeggen dat LibreOffice beter is dan de laatste MS Office? Nee, het is wel anders met zijn eigen sterke en zwakke punten. Van beide pakketten gebruik ik de sterke punten.
Gebruik je de office web apps dan, dat het niet goed gaat in Office 365? Hier namelijk met Office 365 Pro Plus geen enkel probleem met oude documenten. Office 365 Pro Plus is trouwens een Office 2013 installatie is maar dan met een named user licentie ipv een device licentie met wat extra's zoals 1TB storage in One Drive.
Gebruik dan ook het open bestandsformaat .odt in plaats van het door Microsoft bedachte .docx!
Mee eens, maar probeer dat de goegemeente eens wijs te maken. Ooit eens een CV met begeleidend schrijven als twee .pdf bestanden verstuurd. Krijg ik de reactie of ik ze als .doc wil opsturen... 8)7
Anoniem: 455646 @_eXistenZ_20 maart 2015 10:17
Dat moet je niet tegen mij zeggen, maar tegen Mark Rutte en alle 200 burgemeesters van Nederland.
Huh? De achterstand van Linux op Windows schat ik op 0 of zelfs negatief, de achterstand van Libreoffice op Microsoft Office op 10 jaar. En de kinderachtige ruzie met OpenOffice maakt de kans dat ze dat nog gaan inhalen alsmaar kleiner.
Anoniem: 636203 @mashell19 maart 2015 16:35
Je kan geen Windows programma's draaien onder Linux zonder dat je het helemaal herschrijft (eventueel met wxWidgets of Qt). Dat zijn investeringen die veel bedrijven niet willen doen. Tevens vind ik Windows nog steeds net iets gelikter er uit zien en werken dan welke desktop Linux versie dan ook. Het scheelt niet veel maar genoeg mijns inziens.

LibreOffice loopt niet of nauwljiks achter op Office voor de doorsnee gebruiker. De vete met OpenOffice komt door Oracle, niet door LibreOffice. Apache heeft zich voor het karretje van Oracle en IBM laten spannen. Ik zie het nog wel een keer goedkomen.
Ehm, tja, dan heb je Linux nog nooit maximaal gebruikt. Veel van de mooie dingen die nu in Windows 10 komen, zaten namelijk al jaren in Windowmanagers als KDE voor Linux. Het vereist alleen iets meer werk. Maar dan ziet het er beter uit. Microsoft Windows daarentegen is weer prima voor de eenheidsworst van de gemiddelde "Ik heb een computer van 1000 euro om spelletjes en een beetje surfen te doen"-gebruiker. En verder: Met een virtualbox en wat extra geheugen, kun je prima een VM draaien voor je Windows-only applicaties.
Nou nou... Die eenheidsworst gaat helemaal nergens over. Die kan ik namelijk ook andersom gebruikten.

Ik vind Windows een heerlijk OS. En nee, niet voor spelletjes noch voor 'een beetje surfen', kan dat ook?

Ik kan prima werken met linux, en voor veel dingen werkt het ook goed, maar in mijn ogen zeker niet Als main OS en zeker niet voor de standaard user...
als je zoveel software heb wat onder windows draait, waarom dan een VM voor je windows nemen, en niet windows installeren en een VM maken voor een Linux distro?
Misschien komt dat mede doordat linux 'maximaal gebruiken' nogal veel commando's vanuit een terminal of bewerken van configuratiebestanden vereist?
En tegen de tijd dat je het 'hebt zoals je het hebben wilt', is de gemiddelde gebruiker al lang afgehaakt :)
Dat had ik persoonlijk al met applicaties pinnen op dat achterlijke Metro-scherm van Win8, laat staan KDE, GNOME of LXDE customizen ;)

Begrijp me niet verkeerd, een groot deel van de kracht van linux is juist deze flexibiliteit. Maar voor de gemiddelde gebruiker is het niet net zo 'gebruiksvriendelijk' als Windows.
Dat is toch wel een beetje wat er standaard maar geroepen wordt... Veel moderne desktop gerichte distro's hebben na installatie eigenlijk alle standaard dingen al out of the box werkend. Hoe het eruit ziet is afhankelijk van de gebruikte desktop omgeving en uiteraard je smaak.

Wat een belangrijk deel is van de afkeer is niet zozeer dat dingen moeilijker zijn maar dat ze hier en daar anders zijn, je moet dus wel willen wennen aan het nieuwe. Windows 8/8.1 heeft dat denk ik wel laten zien, een deel van de mensen heeft daar niet de moeite in willen steken om daar aan te wennen. Uiteraard betekend dit niet dat je niet kunt werken met Windows 8/8.1 wat de andere groep ook laat zien.

Dat je voor echt maximaal customizen de cmdline en de configfiles kunt opzoeken is een extraatje tegenover Windows, het is zelden nodig om een gewoon werkend systeem te krijgen.

Naar mijn mening is het in elk geval onzin dat je niet zou kunnen werken op een linux desktop systeem als gewone gebruiker, ja je zult moeten wennen en wat dingen opnieuw zien te vinden. Maar als je geen geld hebt om commerciele software aan te schaffen is het een goed alternatief waar je uiteindelijk alles mee kunt wat je nodig hebt.

Ik heb een aantal mensen overgezet de laatste jaren van Windows naar een linux desktop, gebruikers die alleen emailen, browsen, wat foto's bekijken en af en toe een documentje willen openen. Dat is voor iedereen prima bevallen. Als daar al een zwakke plek in zit vind ik dat toch wel liggen op het gebied van Libreoffice, hoewel het prima werkt komt het nogal outdated over, zowel in uiterlijk als qua werkwijze.
Grappig, van het weekend windows 8.1 (legaal overigens) geinstalleerd op mijn latop omdat een bepaald programma win nodig had (en wine niet werkte). Ben er 4 uur mee bezig geweest om alle drivers goed te krijgen. Vervolgens Ubuntu er weer naast gezet en binnen een uur helemaal klaar zonder iets met drivers te moeten doen.

Als windows de metro interface had gehouden waren ze wat mij betreft op gelijk niveau / beter geweest met ubuntu, in combinatie met het normale startmenu vind ik het maar een onoverzichtelijk zooitje en ben ik blij dat ik maar voor 1 programma windows hoef te draaien.

Conclusie:
Er zijn zat goede gratis alternatieven voor windows, waarbij je zelfs minder kennis nodig hebt dan om windows goed te krijgen op een oudere laptop (en als je windows niet kan betalen, zul je ook geen nieuwere laptop hebben).
4 uur om 8.1 te installeren op een laptop? Dan vraag ik me toch af welke exotische hardware dat ding heeft. Ik heb een recente clevo (custom) en windows 8.1 ondersteunt quasi al de hardware out of the box. De drivers van de videokaart en de vingerafdrukscanner installeer ik zelf. De installatie van 8.1 duurt zo hooguit een half uurtje.
Hier moet ik toch even advocaat van de Duivel spelen... Als die werkloze of student geen ervaring opdoet met Windows en Office worden zijn kansen op de arbeidsmarkt meteen ook kleiner, dat is gewoon de realiteit.

En anderzijds, Microsoft gedoogd de illegale versies juist omdat thuisgebruikers hetzelfde willen gebruiken op het werk als thuis en de baas die zorgt wel dat hij zijn software legaal koopt.

Spelletjes ben ik volledig akkoord met je dat er absoluut geen excuus is om die illegaal te gebruiken.

For the record: Ik koop al een tiental jaar enkel nog laptops, dus inclusief licenties Windows en heb genoeg werkervaring met MS Office om het thuis niet hoeven te gebruiken.
Dan moet ik even engelstje spelen. Voor studenten en scholieren zijn er spotgoedkope legale licenties, voor hen speelt dat probleem niet. Een werkeloze zonder zakelijke office ervaring kan dat echt niet thuis zo scholen dat hiermee opeens een baan in het zicht komt.
Anoniem: 63672 @mashell19 maart 2015 22:17
Het UWV biedt zowel toegang tot computers met Windows en Office applicaties en internet aan op een kantoor bij u in de buurt.
Tevens staan zij zeker open voor 'omscholing- en bijscholing'.
Een werkloze persoon heeft daar geen excuus meer voor, anders dan.. "ik heb geen zin om naar het UWV te gaan, ik wil X-boxen vandaag..."
geheel off-topic: de vraag die dit dan weer opwerpt is of het maatschappelijk wenselijk is dat mensen de meest gebruikte software niet kunnen veroorloven in een samenleving die steeds verder "digitaliseert". Geen Windows ervaring kan je ook nog wel eens een baan kosten (denk secretaresse werk of receptioniste).

Ik til er dus niet heel zwaar aan als minder bedeelde personen een illegale kopie installeren. Het is in dat geval ook een beetje een victimless crime, die personen zouden nooit een legale versie kunnen betalen dus Microsoft verliest ook geen potentiele inkomsten.
Zo offtopic is die vraag helemaal niet ;) Ik denk dat het zelfs de hele essentie van het vraagstuk "mogen arme mensen straffeloos illegale software gebruiken" blootlegt.
Maar om de vraag te beantwoorden moeten kom je gelijk in een heel andere en nare discussie, want feitelijk ga je bediscussieren waaraan arme mensen hun geld hebben uit te geven. Is software eigenlijk wel zo duur als er wel geld is voor kratten Schultenbrau, sigaretten en de laatste Samsung Galaxy S? Iedereen is vrij om zijn inkomen zelf te besteden zoals hem/haar dat goeddunkt, de grenzen hieraan worden gedefinieerd door de wet. En de wet is duidelijk, software die je niet gekocht hebt of andersinds een licentie op hebt is illegaal en hoor je niet te hebben.
Eens dat dat de wettelijke positie is. De wet is alleen stil over wat sociaal rechtvaardig is. Wetten hebben weinig met rechtvaardigheid te maken, maar tegenwoordig vooral met economische inrichting van een samenleving.

Als wetten leiden tot sociaal onrechtvaardige resultaten, moeten die misschien terzijde geschoven worden. Dat is een vraag die je hier ook kan stellen en waarom ik - ondanks dat ik de illegaliteit ervan erken - me er niet heel druk over kan maken. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. ;)
"de overstap naar een gratis legale Linux de enig juiste "

Alsof je van een iphone 6 naar een nokia 100 overstapt
1,7 % gebruikt linux en 90% is windows gebruiker en alles is op windows gericht, dat zegt al genoeg ;)
Rare vergelijking maak je.

Je maakt eerst een vergelijking tussen user experience (anders kan ik de vergelijking tussen de laatste Apple-telefoon en een antieke Nokia niet noemen) en dan vervolgens maak je een vergelijking tussen het aantal users van Windows en Linux.

Ik snap hem niet. De User Experience op bepaalde Linux-distros is niet bepaald minder dan op Windows. Natuurlijk zal het ene OS beter matchen met een bepaalde gebruiker dan het andere. Maar om dezelfde reden matched een BlackBerry Z10 bij mij beter dan een iPhone. Ik heb andere eisen en wensen dan een iPhone-gebruiker (zonder die laatste daarmee tekort te willen doen).
Anoniem: 388974 @mashell19 maart 2015 19:53
Tja je zult toch moeten solliciteren, tegenwoordig heb je daar een computer voor nodig ...
Niet om illegale software goed te praten trouwens.
Maar ik moet zeggen Windows is in mijn ogen behoorlijk duur, ik stel nog wel eens een goedkoop pc tje samen en dan wordt je gedwongen om daar 100,- voor te vragen alleen vanwege de windows licentie ....
Tja, wat is duur. Tijd is ook geld. Voor iemand die IT zaken makkelijk oppakt en snel leert zal Windows inderdaad mogelijk duurder zijn dan Linux. Ben je echter een paar uur kwijt aan uitleg / training om iemand op gang te helpen in Linux terwijl dat bij Windows niet nodig was geweest kan dat prijs voordeel snel verdampen.

Maar ook bijv. op zakelijk op Server niveau kan Linux een stuk duurder zijn dan Windows. Een Server 2012 Licentie koop je voor een eurotje of 900 en is dan minimaal 5 tot 10 jaar supported. Daarintegen kun je ook tegen een situatie aanlopen waar een applicatie leverancier enkel support op bijv. Red Hat Enterprise Linux en dan praat je over kosten van 800 tot 1300 euro per jaar om je server licentie supported te houden en 49 tot 200 euro per jaar voor een desktop / workstation licentie

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 08:32]

Waarom moet een consument nog steeds 50 euro of meer betalen voor een OS? Volgens mij een behoorlijk achterhaald concept als je naar de concurrentie kijkt. Apple biedt OSX gratis aan inmiddels vanaf Mavericks en andere unix - linux varianten zijn ook gratis. Microsoft hanteert ook niet echter gelijke kappen gelijke monniken beleid.

Een OEM licentie kost nog geen 5% van een retail licentie,
Een echte retail licentie kost 2 keer zoveel dan een update,
Een update breekt eigenlijk een stabiele PC weer af omdat componenten van het oude OS achter blijven en dat moet je eigenlijk helemaal niet willen verkopen.
Als je student bent krijg je alles voor minder dan de helft,
Als je werkgever wat met microsoft doet en het genoeg omzet is voor Microsoft bieden ze een bonus aan voor thuis gebruik,

Houdt toch op om al die vormen aan te bieden ... volkomen idioot als je het mij vraagt. Biedt het gewoon aan als download ISO voor $9,95 en maak geen verschil. Wil je 'm gratis ook prima maar dan moet je bing gebruiken ipv google als je Internet Explorer gebruikt. Ook een prima deal.
Als je weet dat hier op tweakers vaak geklaagd worden dat Apple PCs zo duur zijn heb je daar je antwoord. Je koopt niet alleen je PC maar ook je software. Apple heeft upgrades gratis gemaakt. Het businessmodel (ook een populaire term hier op tweakers) van Microsoft is anders zij verkopen software. Dat ze nu een upgrade naar Windows 10 gratis geven is voor hen een enorme stap en een cadeau aan de mensheid, maar normaal is dat niet.
Tja wat heet duur. Ik vind van niet. Wel als je appels met peren vergelijkt. Vergelijkbare hardware is van Dell, Lenovo en HP net zo duur en ook bij Apple was vroeger een nieuwe OSX ook niet gratis. Dat is pas zoals gezegd bij Mavericks zo.
Wat is nu bij ieder OS nu zo wezenlijk anders? Bij OSX was dat al wel duidelijk van Lion -> Mountain Lion -> Mavericks -> Yosemite individueel waren dat kleine stapjes. Ik vind dat bij Microsoft net zo. Windows 7 naar windows 8 bracht niks dan alleen wat visuele dingen en windows 8 naar windows 10 zal net zo spectaculair zijn.
Een cadeau aan de mensheid. Yeah right. Ze denken er beter van te worden, het gaat uiteindelijk puur om de centen.

Waarschijnlijk is die Windows 10 update vooral goed uitgerust om je beter te stimuleren de licentie te kopen. Niets mis mee, maar cadeau aan de mensheid is een tikkeltje overdreven,
Laten we hopen dat we werkloos nooit als gewoon gaan zien. Maar als je dus geen geld hebt voor een legale Windows:. waarom dan wel een Windows willen?
Heel misschien wel omdat je met Windows-kennis en -ervaringen wel een baan kunt vinden waar dat van pas komt. ??

Eenieder heeft zo zijn eigen beweegredenen om Windows te willen en er wel of niet voor te betalen. Geen geld kan een reden zijn.
Anoniem: 406468 @mashell19 maart 2015 17:16
Mensen met een illegale versie van Office of Photoshop kunnen anders nog behoorlijk productief zijn en daar geld mee verdienen.

Het lijkt me dan ook niet zo netjes iedere freeloader over 1 kam te scheren.
Laten we hopen dat (iedereen) werkloos, maar nuttig bezig, ooit als heel gewoon gezien gaat worden.
Helaas wordt je in de huidige maatschappij / economie gedwongen om Windows legaal of zelfs illegaal te bemachtigen net als met Office pakketten het geval is.

Let wel; het is een vicieuze cirkel. Geen Windows of Office, is voor die mensen die werkeloos zijn niet alleen een straf maar vooral ook voor hun kind(eren). Bij studies en zelfs cursussen wordt uitgegaan van Windows en veelal ook Office. Het is makkelijk te zeggen... "kun je het jezelf niet veroorloven, er zijn zat alternatieven" maar helaas wordt je in principe gedwongen aangezien de hele maatschappij zowat gebaseert is op het Windows OS. Ik zie het ook niet zo snel gebeuren dat bij cursussen of studies men zich ook maar gaat richten op enige GUI-vorm van Linux.

Ik zie het dus niet als (eenvoudige) overstap .... even van Windows (illegaal) naar Linux. Dan kan men stoppen met de cursussen / studies en het dus ook op de werkvloer vergeten aangezien ook hier vrijwel alles gebaseerd is op Windows / Office etc.
Ik denk nou ook dat dat werkt voor mensen die amper de muis snappen. Dan ga je niet zomaar even over naar linux. Een computer is daarnaast tegenwoordig zo ongeveer een primaire levensbehoefte dus dan is de keuze illegaal snel gemaakt.
Als je budget laag is kijk je op Marktplaats naar een 2ehandse. Dat gaat helaas niet met een besturingssysteem van Microsoft. Ten tijde van de lancering in 2009 kostte een Home Premium zo'n €200,- en een Ultimate 300. Niet iets wat zo even uit je zak trekt.

Wat Photoshop betreft vind ik persoonlijk dat je een onderscheid in prijs moet maken voor hobby/thuisgebruik (kleinschalig) en professioneel/zakelijk gebruik. Ik heb ooit eens een doos Adobe Premiere in mijn handen gehad waar ik nogal van schrok (toen ik nog student was in 1990 ergens), voor mij was dat bedrag onoverkoombaar destijds (en ik heb het ook nooit kunnen gebruiken) want mijn Pinnacle DC-10 was al een rib uit m'n lijf...

De OEM-prijzen liggen beduidend lager, maar dan zit je weer vast aan een merk-computer wat je als zelfbouwer weer niet ziet zitten, destijds kon je nog een OEM OS bij een moederbord kopen (losse hardware werd zelfs in bundels met een OS verkocht), maar dat kan nu ook al lang niet meer.

Het zit nu eenmaal in de mens om de beste deal te zien te krijgen, dus ook een studentenversie was voor XP zeer populair.
Sorry maar.. waarom zou jij geen geld voor andere software hebben als je dat niet voor windows hebt?

w8.1 is 119.
Een gemiddelde pc game is 35/40 euro.

daarbij zijn de groot gebruikers van illegale windows vaak je ouders of groot ouders die een beetje word docu's moeten maken/willen en e-mail bekijken. Dit zelfde geld ook voor de werkelozen en bijstands- rubriek.

Dat je een illegale windows hebt zegt geen malle moer over je ander software gebruikt.
Ik heb sinds mijn 8ste computers gebruik en kocht vaak games van mijn zakgeld, maar de windows op die machine was illegaal.
Vergeet ook niet dat we een periode hebben gehad dat windows over de 200/300 euros koste...

Ik ben ondertussen al wat ouder en leef nu op mij zelf en all mijn OS-en zijn legaal, maar ik zal zeker niet raar kijken als men de keuze neemt om illegale Windows te nemen.

Linux is nog steeds geen optie voor duizenden mensen, aan OSX beginnen ze al niet aangezien de HW daarvan absurd duur is.. dan blijft windows over.
Nooit in men leven ga ik 100+ euro uitgeven aan een Windows licentie, terwijl ik die gratis kan downloaden. Nooit. Als ik voor 50 euro een licentie zou kunnen kopen die ik op 3 toestellen thuis kan zetten, dan is het geen probleem.
Anoniem: 302117 @mashell20 maart 2015 08:13
Je klinkt mij een beetje teveel als een linux fan die een excuus vind om tegen windows te trappen. Ik twijfel aan je motieven. Edit: Dit is een reactie op Mashell hierboven.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302117 op 23 juli 2024 08:32]

Ik ben zeker een linux fan. Maar zakelijk en prive ook gewoon Windows gebruiker (uiteraard volkomen legaal). Maar het is een wijdverbreid misverstand dat linux moeilijk is, dat is het al lang niet meer! Distributies zoals Mint lijken zo sterk op Windows dat de argeloze gebruiker niet eens het verschil merkt. "Ja maar, ik kan niet anders" of "ja maar, ik heb geen geld" zijn gewoon geen argumenten om een illegale Windows te gebruiken.
Anoniem: 302117 @mashell20 maart 2015 10:36
Ik heb het niet over het argument dat linux zo moeilijk is, ik gebruik linux al jaaaren (voor server). Ik heb het over je motief om te zeggen dat de 'overstap naar linux de enig juiste is' is je niet genoeg geld hebt, dat vind ik niet zuiver in dit verband. Wees een eerlijk, in hoeverre is dit je enthousiasme over linux en het willen 'overhalen' van anderen voor jou enthousiasme vermomd.
Als ik heel eerlijk ben dan ben ik helemaal geen linux evangelist. Thuis draai ik linux in een VMware machine op Windows.
Mijn motivatie is dat als je geen geld hebt dat geen reden is om illegale software te gebruiken. Dat was misschien 15 jaar terug nog plausibel maar nu niet meer.
Anoniem: 626380 @mashell20 maart 2015 08:21
Gewoon heel eerlijk.
Ik heb geen zin om ervoor te betalen en gebruik het geld ergens anders voor. Ik download bijna alles illegaal en dat is niet omdat ik geen geld heb.
Anoniem: 420148 @mashell20 maart 2015 09:58
Er zijn genoeg alternatieven voor Office (Libre, Open) en genoeg gratis games om te spelen zoals Dota 2, League of Legends, Team Fortress, Path of Exile, Hearthstone, Age of Empires, Marvel Heroes, vele oude titels die nu gratis zijn en een leger aan Flash games op Facebook/Newgrounds/Kongregate.
Geweldig. Je hebt ook nooit een MP3tje gedownload? ;) keurige gebruiker ben je, alles netjes kopen! :)
Waarom mensen een niet legale Windows willen als ze geen geld hebben doordat ze werkeloos zijn; Omdat ze sollicitatiebrieven moeten schrijven. En ja je kan gratis Ubuntu gebruiken - Maar dat is Linux en Linux is eng!
Ik vind dit toch een beetje te kort door de bocht. Dus als je geen geld hebt voor een brood dan moet je maar uit de vuilnisbak eten? Waarom zou iemand die geen geld heeft geen toegang mogen hebben tot Windows?
Ja ho even. We zitten wel in een tijd waar je zonder alle nodige software je achterstand op de werkende mens alleen maar verder ziet oplopen. Er is dus wel wat te zeggen voor het maatschappelijk belang van pirating.
Omdat ik in het verleden wel geld voor spellen over had en deze wil kunnen blijven spelen.

Logisch... en omdat ik ook werk zoek in de IT-branch is het handig om wel bij te kunnen blijven - ook al is het illegaal.

Daarbij komt dat Windows wel degelijk goed is, maar geen 300 euro goed ;)
De meesten mensen kunnen helemaal niet eens werken met een ander systeem als windows. + mensen die ik ken die een illegale windows hebben, hebben echt geen geld. en zaten nog met een verouderd systeem genaamd xp. en zij willen toch met windows werken . wegens de gratis spellen zoals osu.. en gewoon omdat ze dat besturingen systeem kennen. ik prijs het gebruik ven illegaal gebruiken van windows niet aan.
Maar ik vindt voor mensen die echt er geen geld voor hebben, maak ik graag een uitzondering voor.
en alsnog systemen die van xp af gekomen kun je zo wie zo niet hoger instaleren als windows 7 . dus laat staan dat ze 10 kunnen instaleren
Het niveau van deze reactie is bijna op het niveau van dumpert...
Wordt wel lastig hoor zonder mensen die niet alles weten... Wie gaat dan je auto repareren, de straten vegen enz.
Misschien dat de anwb je de volgende keer laat staan omdat jij niks van auto's snapt. :+
Nou als ik jou zo hoor zullen ze niet graag bij jou komen.

Is het zo erg iemand die er wat minder van weet te helpen?
Misschien moet jij een keer een muurtje gemetseld hebben of wat anders, en staat deze persoon voor jou klaar.
Is het zo erg iemand die er wat minder van weet te helpen?
Nou dat zeg je.. Ik zie hier zat vragen op de forums met als standaardreactie 'Wat heb je zelf al geprobeerd' ?
Misschien moet jij een keer een muurtje gemetseld hebben of wat anders, en staat deze persoon voor jou klaar.
Laat het in elkaar gestorte muurtje eerst maar eens zien. ;)
Haha, ik dacht bijna dat je het echt meende ... mensen met een klein budget hoeven toch geen zelf-gebouwde pc te bouwen ? Vrijwel elke nieuwe pc heeft OEM windows. Als je over de XP -> 7 generatie praat, dan vrees ik dat zelfs die machines aan vernieuwing toe zijn.
Alleen meestal is het zelf samenstellen van een PC een goedkopere optie dan er een in de winkel kopen. Dit betekent alleen wel dat er dus geen windows op staat. Ik denk dat Spanjard daarop doelt.
Ja, dan neem je dus windows mee in je budget en als je daar geen zin in hebt omdat je liever die tientjes in een krachtigere CPU of GPU stopt wees dan gewoon eerlijk en geef toe dat je verkeerd bezig bent.

Verder vind ik dit een goede regeling! Microsoft lijkt vastberaden om iedere gebruiker op het zelfde platform te krijgen en dat is positief voor iedereen. Piraten die nu windows 7/8 hebben zouden windows 10 toch ook piraten als ze de kans krijgen en op deze manier gaat het in ieder geval zoals Microsoft het wilt. Ik denk niet dat iemand hier aan verliest.
Microsoft lijkt vastberaden om iedere gebruiker op het zelfde platform te krijgen en dat is positief voor iedereen.
Het is een wens. Maar de illegaal kan natuurlijk ook gewoon nog jaaaren met zijn 7 of 8.1 blijven spelen. Je hoeft niet naar Tien en wel naar Tien en illegaal blijven, is meewerken aan een registratie als zijnde illegaal.
Piraten die nu windows 7/8 hebben zouden windows 10 toch ook piraten
Dus voor hen is er geen verschil.
Die registratie is er nu ook.....

Jij kan gewoon op je pc zien of Windows geactiveerd is of niet, of hij legaal is of niet.
Windowstoets + pauze, rechts onderaan zie je of je geactiveerd bent en genuine. (of "activate windows" intoetsen in de zoekbalk van het startmenu)
Microsoft kan dat ook zien..... ;)
Anders blijft Windows om de zoveel dagen vragen het te activeren.
En geaccepteerde gecrackte activatiecodes zijn natuurlijk ook bekend.

Daarin verandert er inderdaad niets, wel in je gebruikservaring, die wordt beter.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 08:32]

Zeg 'tweaker' wel eens van een oem slp key of een loader gehoord? :+
Met de OEM SLP key kun je duizenden pc`s activeren. De ingebouwde manufacturers key die kijkt naar de hardware alvorens te activeren.
Een loader omzeilt de Windowsactivatie.

Maar jij denkt dat MS de false-positives niet er uit zou kunnen filteren aan de hand van de hardware, aanwezige software en bv IP adressen?
Ook al ligt hun prioriteit niet op "search and destroy" omdat het water naar de zee dragen is en meer kost dan oplevert.

Als ze dat niet kunnen hou je er een legitieme 10 aan over.
Dat risico nam je dan al eerder met die SLP key of loader.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 juli 2024 08:32]

Piraten die nu windows 7/8 hebben zouden windows 10 toch ook piraten als ze de kans krijgen
Hoho, genoeg mensen die een installatie hebben dankzij het "handige neefje" of "aardige buurjongen". En geen idee hebben welke versie van Windows ze draaien, laat staan dat ze de behoefte hebben om te upgraden naar Windows 10.
Die mensen kopen na zoveel jaar een nieuwe pc en goede kans dat dezelfde aardige buurjongen (die dus de feitelijke 'piraat' is) er weer de 'huidige' Windows op zet. Dus per saldo heeft @lonicawa dan toch gelijk?
Genoeg mensen die een legale Windows XP versie hadden en helemaal geen behoefte aan een nieuw OS hadden.
Er zijn anders vrij veel computerzaakjes waar men nog ambachtelijk de machines bouwt (dus geen grote retailer, waar 25-50% van het personeel geen technische kennis heeft), tot zo ver ze nog niet zijn omgevallen, die "vals concurreren" met grotere ketens en kant en klaar, door Windows als "korting" te geven.

Hoeveel XP Pro machines zijn er wel niet geïnstalleerd over de jaren door dit soort ambachtelijke techneuten met die éne sleutel die voor 80% van de computers in Zuid Amerika op de computers wordt gebruikt. Met Windows 7 niet anders...

Helemaal niet zo gek dat ze voor Win 10 naar een subscription model gaan. (niet de enige reden maar toch)
Op andere nieuwssites was ook al te lezen afgelopen woensdag dat in Rusland, Brazilië, China en een aantal andere landen ook vanuit heel erg veel winkels nieuwe hardware met illegale licenties wordt verstrekt...
" tientjes in een krachtigere CPU of GPU stopt "
???
Hadden we het hier niet over budget systemen???
een leek PC bouwen of laten bouwen kost je echt niet meer dan 150 euro.
Daar koop je geen windows voor.

En dan heb je het shit argument nog van" JA maar linux.." Nee.
Een Leek weet niet wat dat is, laat staan dat ze zullen snappen hoe het werkt en zich af vragen waarom het gehuurde spelletje van de bieb niet op hun linux werkt...
Dat weet ik zo nog niet... het minimum budget van een desktop is toch ~150-250 euro daarvoor heb je reeds iets in de winkel... En als je dan toch pc's samenstelt en niet kunt een OS kopen dan is Linux toch ideaal ? Proberen illegaal goed te praten omdat je een beperkt budget hebt is geen argument IMHO.
In mijn vriendenkring worden hardware onderdelen rondgestuurd. Zo heeft er een een moederbord over en een ander een videokaart etc. Als er dan iemand in onze buurt een computer nodig heeft die dat niet kan betalen kan die een redelijke PC krijgen waar iemand op kan facebooken en misschien zelfs een spelletje op kan spelen. Dat zijn dan ook de mensen die geen 120 euro voor een microsoft licentie kunnen betalen.
Dat facebooken kan dan heel goed op Ubuntu.
Dus die mensen hebben dan geen windows licentie nodig.

Hebben ze die wel over, dan wil een van die vrienden die eerst een win7 licentie had en nu een win8 licentie heeft gekocht, die licentie mss ook wel rondsturen...
Hebben ze die wel over, dan wil een van die vrienden die eerst een win7 licentie had en nu een win8 licentie heeft gekocht, die licentie mss ook wel rondsturen...
Dat mag dus weer niet, want in tegenstelling tot de onderdelen, zijn Windows-licenties niet overdraagbaar.

Gaat je PC stuk, dan moet de Windows-licentie mee de prullenbak in.
Dat mag dus weer niet, want in tegenstelling tot de onderdelen, zijn Windows-licenties niet overdraagbaar.
Dat is niet helemaal waar. Retail Windows keys zijn gewoon overdraagbaar. OEM keys (system builders') daarentegen weer niet. De eerste is daarom ook duurder dan de tweede.
Precies internetten kan op linux. Gamen is iets lastiger. Maar goed, je hebt ook daar geen geld voor.
Klopt er zijn genoeg alternatieven die ook werken, maar er zijn genoeg mensen die enkel met Windows overweg kunnen. Mensen die niet veel geld voor een pc hebben, zijn niet bekend met de alternatieven, laat staan dat ze er mee om kunnen gaan.
Voor 200 euro heb je een pc met Windows. Als je zelf bouwt moet je wat meer verstand er van hebben en kan je dit het beste doen.
Die hebben ze ook illegaal meestal.

Echter wat echt fout is. Iemand die per jaar voor een paar 100 euro games koopt (legaal) en dan Windows illegaal heeft.

Dat is echt fout. Zulke mensen zijn ook heel zielig in hun hoofd.
Dan ben jij 1) de uitzondering 2) een linux gebruiker. Of een piraat door keuze.
Je kan illegaal als iets slechts bestempelen maar elke nadeel heeft een voordeel.

Zonder mensen die illegale software gebruiken was de hardware niet zo ontwikkeld als nu.

Mensen die illegale software gebruiken kopen wel nieuwe hardware en games waardoor ze ook nieuwe videokaarten kopen en dragen daardoor bij aan de vooruitgang van de hardware wereld.

Microsoft profiteert weer van deze verbeterde hardware omdat er dan met Windows meer mogelijk is.
Wat een redenering ... Want mensen die wel voor hun licentie betalen kopen geen hardware ? 8)7

Ik ben heus geen heksenjacht gestart, ik heb genoeg illegale stuff staan, maar windows is er -toevallig- niet een van.
Ik praat het toch niet goed?

Ik zeg alleen dat je het niet alleen maar negatief kan redeneren.

Daarom zeg ik elke nadeel heeft zijn voordeel.
Anoniem: 455646 @svennd19 maart 2015 16:54
Wat nu als je geen verstand hebt van Linux en wel van Windows?
Tweakers bouwen zelf, de gemiddelde consument koopt kant-en-klaar en waagt zich liever niet aan zelfbouw. Het liefst stapt men dan zelfs nog een Aldi binnen om daar een PC op de kop te tikken.
Ik heb in 2010 nog een pc met Windows XP gekocht.
Eerst was windows XP zo goed en veilig en wat later begint microsoft te zeggen dat het plotseling onveilig wordt en ondertussen is en dat het niet verstandig meer is om ermee op internet te gaan.
Aangezien ik een computer gekocht heb met een veilig OS vind ik niet dat ik ervoor op moet draaien dat dit ineens onveilig wordt. Ik heb een computer gekocht met een veilig windows en ik verander dit niet. Waarom moet een bedrijf wat voeldoende verdient mij m'n zuur verdiende geld uit de zakken kloppen? Ik kan het ook maar 1 x uitgeven en ik moet toch mijn belasting aangifte doen en ook internet bankieren is nodig.
Ja ik weet dat dit ook via Linux kan, maar ik heb al gekozen voor Windows......
Goeie redenatie.

Jan die 20 jaar terug een Volvo 640 kocht, deed dit omdat dit op dat moment één veilige gezins auto's betrof en nog vrij betaalbaar ook. Nu is dit niet meer het geval want sja... hij heeft geen airbag etc. dus heeft Jan die 20 jaar die Volvo kocht nu recht op ondersteuning van Volvo en dus een gratis airbag.

Het zijn momentopnamen gebaseerd op de toenmalige dreigingen etc.
Als Volvo bij een 5 jaar oude auto zou "adviseren" deze niet meer te gebruiken omdat deze absoluut onveilig geworden is, dan zou de wereld te klein zijn.

PS zolang XP gewoon werkbaar is blijf ik dit vooralsnog gebruiken. Alleen op een laptop aangeschaft met vista draai ik een illigale w7 versie omdat deze totaal onwerkbaar was.

@ hieronder, van de houdbaarheid van een computer mag verwacht worden wat langer te zijn dan van brood.
En ook daarin maak je een fout.... er is een verwachte levensduur van een computer. De computer is echter ook wanneer de software out-dated is nog gewoon goed genoeg om mee te kunnen werken ook al is de veiligheid niet langer te waarborgen.
PS zolang XP gewoon werkbaar is blijf ik dit vooralsnog gebruiken. Alleen op een laptop aangeschaft met vista draai ik een illigale w7 versie omdat deze totaal onwerkbaar was.
Mooie vergelijking... ik maak nooit ongelukken ook al rij ik iedere dag met een flinke slok alcohol op achter het stuur. Denk even terug wat de afgelopen weken veelvuldig in de media is geweest en die ene keer heeft het leven gekost aan ???

Er is een verschil tussen werkbaar en een veiliger besturingssysteem.

Ik zie banken en organisaties die werken met bijvoorbeeld DigiD, een controle doen op gebruikte besturingssysteem alsmede of deze legitiem is (geen cracks daar ook dit de veiligheid veelal niet ten goede komt) lees; een soort WGAcheck die Microsoft uitvoert. Dit biedt al wat betere veiligheidsmaatregelen en voorkomt veelal ook financiële (en andere) ellende.
Je redenatie klinkt plausibel. Je mist alleen een cruciaal punt en dat is het feit dat het al jaren bekent was dat microsoft de ondersteuning van xp zou stoppen.

Volgens jou heb je dus het recht om een illegale versie van windows te draaien, terwijl je niet goed onderzoek hebt gedaan naar je aankoop (of slecht geadviseerd bent). Dit is naar mijn mening een zeer kromme redenatie.
Ik kocht dit broodje vorige week en het zag er toen nog goed uit, dus ik kan nu het broodje halfrot opeten, of een ander stelen... want zeg nauw zelf, bij de broodjesmakers hebben ze genoeg brood.

Een redenering die we volstrekt volgen.
Anoniem: 221563 @Spanjard19 maart 2015 14:57
Of je realiseerd je dat je dan helemaal geen recht hebt op Windows en installeerd een gratis besturingssysteem zoals bijvoorbeeld een linux variant? Dat jij het niet kan betalen wil nog niet zeggen dat je het dan zomaar mag jatten omdat de buurman het toevallig ook heeft :S
Maar dan moet persoon x ook de software hebben die daar weer op kunnen... stop eens te denken als een tweaker en denk als een LEEK.
Inderdaad! Hoe durven ze het de leken te ontnemen om zichzelf dingen toe te eigenen waar ze niet voor betaald hebben! /s

De smoezen waarmee men in de reacties hier aankomt om illegaal gedrag goed te praten zijn verbazingwekkend te noemen. Wil je Windows, Office, etc gebruiken, dan betaal je daarvoor. Wil of kun je niet betalen maar wil je wel zulke software, dan pak je Linux met LibreOffice. Ben je een leek, dan ga je maar leren. Wil je dat niet, dan zou het misschien wel eens zo kunnen zijn dat je in een doodlopende straat zit.
Anoniem: 455646 @jurrie20 maart 2015 10:20
Hoe wil je leren met Linux om te gaan als je niemand kent die daar 100% verstand van heeft.
Ik heb zelf meer ervaring met windows en OS X dan linux.
Daarnaast werken nog steeds teveel instanties met windows formaten.
Ik keur het ook niet goed, maar je moet eenmaal en je moet bij 90% van de bedrijven als het niet 99% is kennis hebben van jawel Microsoft Office en de besturingsystemen van Microsoft.
Jatten is niet het goede woord vind ik je steelt namelijk niet je buurmans windows cd ...

Waar het allemaal om draait is de economische schade die microsoft oploopt doordat mensen windows illegaal installeren.... En het eerste wat je dan m,oet uitzoeken om dit argument te ondersteunen is of al die mensen die nu illegaal windows hebben ook ervoor zouden betalen of dat ze overstappen naar linux !!!

Sterker nog ik denk dat stiekem Microsoft het HELEMAAL niet erg vind dat windows zo veel illegaal word gebruikt, anders was LINUX nu waarschijnlijk groter geweest dan Microsoft...
Sterker nog ik denk dat stiekem Microsoft het HELEMAAL niet erg vind dat windows zo veel illegaal word gebruikt, anders was LINUX nu waarschijnlijk groter geweest dan Microsoft...
Ow, daar ben ik heilig van overtuigd. Die snappen ook wel hoe de huidige wereld in elkaar zit, is gewoon een gedoogdbeleid. Hetzelfde dat Adobe geen actief jacht maakt op de miljoenen studenten die illegaal Creative Cloud hebben geinstalleerd. Die snapt ook dat ze later wanneer ze hun diploma hebben allemaal stuk voor stuk een officiele licentie nodig hebben. Pas op dat niveau wordt er jacht gemaakt. Het gevolg is dat iedereen met Photoshop kan werken, maar zich gehandicapt voelen in bijvoorbeeld Gimp.

Windows heeft het meer nodig om zijn marktpositie voor de consumenten PC te kunnen behouden. Verder dan de consumenten markt kan ik me zo geen markten tevoorschijn halen waar ze een monopoly hebben.
Voor 135 euro heb je op het moment een Archos netbookje met Android er op, of voor 213 euro een HP Stream 11 die Windows 8.1 draait. Zelf een systeem hier voor samenstellen, incl. monitor, toetsenbord en muis wordt al vrij krap.
Anoniem: 382732 @Spanjard19 maart 2015 15:34
Je kunt toch gewoon Linux gebruiken? Alles wat je nodig hebt is als open source te krijgen. Er is geen enkele reden om een illegale Windows te gebruiken.
Dan kun je toch gewoon Linux installeren?
Je hoeft geen windows te draaien. En voor al je photoshop dingen waar mensen toch maar 2 procent van photoshop benutten kun je prima uit de voeten met inkscape en the gimp.
Er zijn buiten games bijna geen redenen om windows te moeten draaien als particulier.
Als je elke maand 10 euro opzij zet dan kun je in een jaar een licentie van Windows legaal kopen. Prima dat illegaal gebruiken, maar dat is dan wel een tijdelijke oplossing.
Tja zelfs als je het niet breed hebt, heb je zeker bij Windows naar mijn mening geen reden tot klagen. Reken het ff om. Als je een W7 versie ala €100,- in het begin hebt gekocht dan heb je er dus tot nu toe zeg een €1,35 per maand voor neergeteld. In het geval van een W8 zou het als het los nieuw is ergens op een €3,50 uitkomen.

Drink gekscherende genoeg per maand 3 liter water i.p.v cola en je kan het betalen en het is nog gezond ook. Tel uit je winst.

O.T. Het mooie aan het aanbieden van een "gratis" Upgrade naar W10 ook al blijft deze illegaal door Microsoft is wel dat het hiermee de talloze "bedrijfjes" die er flink aan verdienen buitenspel zet. Kan de actie wat dat betreft wel waarderen.
Dat is nou een mooi iets wat MS kan proberen, windows op maand laste aanbieden na de upgrade van de illegale versie.
Als je geld voor windows hebt zal je naar alternatieven gaan moeten zoek zoals linux.
Om het dan te `stelen` ben je in mijn ogen niet goed bezig. Dus student of werkeloos zouden geen vrijbrief moeten zijn om dan toch illegale praktijken te mogen uitvoeren..

Dus feitelijk komt het erop neer dat je geen auto kan betalen... Maar bij personen die dat wel kunnen tik jij liever maar een ruitje in om het dan jou bezit van te maken..
Je vergelijking is niet het zelfde. Van mij mogen ze mijn auto best illegaal downloaden. Ik raak daardoor niet mijn auto kwijt.

Verder vergeet je dat een leek al niet weet wat een OS is laat staan dat ze ooit van linux hebben gehoord, de andere leek kopieert zijn schijfje die hij weer van een andere leek heeft gekregen die het weer bij een andere leek weg heeft waar hij het weer bij een andere leek weg heeft ect ect ect.
Niemand verplicht je om windows te nemen, je kan ook ubuntu ofzo gratis downloaden en gebruiken. Wil je meer dan dat ondanks dat je geen geld hebt, dan ga je werken of je hebt gewoon pech.
Zo zit het in elkaar, ik heb geen begrip voor die mensen die alles willen maar niks ervoor willen of kunnen doen. ( Kunnen is natuurlijk een minder prettige situatie, maar dan nog horen hun geen product die geld kost illegaal te gebruiken, ook daar is gewoon ubuntu oid voor )
Als je honger hebt, dan is het te begrijpen dat iemand gaat stelen. Eten is een levensbehoefte. Hoewel het stelen nog steeds niet goed te praten is, is er wel begrip voor op te brengen, zeker als de oorzaak van de honger buiten jezelf ligt.

Als je werkloos bent, en daardoor software niet kunt komen, dan steel je gewoon. Aangezien een PC geen eerste levensbehoefte is, vind ik dit niet kunnen. Een PC is toch van andere orde grootte dan eten...

Als je een PC nodig hebt om te solliciteren, en je hebt geen geld om een nieuwe Windows versie te kopen (maar je hebt al wel een PC), houd het gewoon op het oude, of ga naar een plek (bijv. bibliotheek) waar je (vaak gratis) gebruik kunt maken van een PC.

In je reactie mis ik de logica waarom je als geldgebrek hebbende naar een nieuwe Windows versie zou moeten overstappen? Hoewel een PC een bijna onmisbaar apparaat is, kun je volgens mij nog prima overleven zonder zo'n apparaat.
Anoniem: 318528 @Spanjard20 maart 2015 09:30
Dus je kan je ook goed voorstellen dat mensen die werkloos zijn een auto stelen en niet betalen in de supermarkt?
Ik zou het logischer vinden dat als iemand die niet kan/wil betalen voor dergelijke zaken dat ze een goedkoper of gratis alternatief zoeken: Linux, open office, Gimp enz
Er is een speciale student edition van Windows waardoor je al minder betaald dan een regulier persoon. Eigenlijk is het diefstal als je niet voor je licentie betaald. Zou je een dief willen zijn om 50 euro uit te sparen?
Anoniem: 663557 @Spanjard20 maart 2015 13:45
Wat is dat nou voor een rare opvatting. Er zijn meer dan 300 soorten linux gratis als OS te krijgen. Libre Office is gratis Thunderbird is gratis.... Waarom denk je dat je recht hebt op Microsoft Windows zonder te betalen?
Onzin, bespaar dan op je internet verbinding. Een laag inkomen mag nooit een excuus zijn voor crimineel gedrag, want daar gaat dit in essentie toch over, diefstal.
Ik zie het verband niet helemaal? Om W7 te installeren heb je geen interwebs nodig.
Om een OS illegaal te downloaden heb je in eerste instantie al een OS nodig.
Vaak halen de leeks een schijfje op bij een of andere buurman of student.
Anoniem: 455646 @Clogg19 maart 2015 17:03
Je bent verplicht internet te hebben tegenwoordig.
Je bent verplicht internet te hebben tegenwoordig.
Dat kan nooit een verplichting zijn.
En mocht je het een keer nodig hebben, dan kost dat slechts een paar euro in een internetcafe in plaats van meerdere euro voor de internet aansluiting, energiekosten, aanschaf computer en software.
Anoniem: 455646 @ASS-Ware19 maart 2015 19:58
Je moet als je werkzoekende bent en een uitkering wilt ontvangen online via werk.nl solliciteren en alles via werk.nl bijhouden.
Is het dan niet verplicht? Je CV uploaden en onderhouden via een internetcafe is hartstikke dom omdat je niet weet hoe veilig het is.
Je moet als je werkzoekende bent en een uitkering wilt ontvangen online via werk.nl solliciteren en alles via werk.nl bijhouden.
Is het dan niet verplicht?
Het is dan nog steeds niet verplicht om internet te hebben.
Volgens mij kun je ook een PC met internet gebruiken bij het UWV.
Je CV uploaden en onderhouden via een internetcafe is hartstikke dom omdat je niet weet hoe veilig het is.
Het is pas dom als je dat bij een onveilig internetcafe doet.
Er zijn ook goede waar elke PC na gebruik opnieuw ingespoold wordt en waar je geen troep op kan installeren.

Ik zeg niet dat het allemaal even makkelijk is als werkzoekende, want ik weet echt wel dat dat niet zo is, maar niemand verplicht je om thuis een internetaansluiting te nemen en een PC met software te kopen.
Er zijn alternatieven.
Anoniem: 455646 @ASS-Ware19 maart 2015 20:06
Is er voldoende bewijs dat dit gebeurd?
Daarnaast kan je niet zomaar even iedere dag 5 uur lang internetten bij het UWV om naar werk te zoeken.
Is er voldoende bewijs dat dit gebeurd?
Ga maar eens een kijkje nemen bij een net internet café (Schiphol bijvoorbeeld).
Daar zie je het voor je neus gebeuren.
Daarnaast kan je niet zomaar even iedere dag 5 uur lang internetten bij het UWV om naar werk te zoeken.
Ik denk niet dat je elke dag 5 uur lang op het internet naar werk aan het zoeken bent.
Anoniem: 455646 @ASS-Ware19 maart 2015 20:18
Je moet van het UWV je best doen en rond de 10 tot 30 sollicitatiebrieven verzenden.. mails dus.. en op iedere mail DIRECT kunnen reageren.

"Ga maar eens een kijkje nemen bij een net internet café (Schiphol bijvoorbeeld).
Daar zie je het voor je neus gebeuren."
Het kan in de iso laag ingebakken zijn... daarnaast moet je nogmaals weten wat opnieuw inspoelen inhoud.
"Als je geen student bent (korting) en gewoon werkloos bent en ook nog eens je hoofd boven water wilt houden kan ik me voorstellen dat je..."

- Je boodschappen meeneemt zonder te betalen?
- Je tankt zonder te betalen?
- Je TV kijkt zonder te betalen?

Wat een koeienuitwerpselenargument zeg. :o Wat je effectief zegt is dat als je ergens geen geld voor (over) hebt je het gewoon mag stelen? Dat geloof je toch zeker zelf niet?
Stelen is wat anders dan kopiëren er wordt in feite niks gestolen maar gekopieerd er wordt bijv van 1 2 gemaakt en het origineel is niet weg zoals je bijv boodschappen meeneemt zit een beetje verschil tussen
Anoniem: 284312 @wsy119 maart 2015 20:24
Achter dat product zitten honderden, misschien wel duizenden software engineers die daar enkele jaren aan bezig zijn geweest, terwijl iemand ze voor hun werk heeft betaald. De prijs van dat product wordt dus mede bepaald door de investering die er is in gestopt en het verwachtte aantal verkochtte exemplaren. Door te pirateren steel je misschien geen fisieke zaken, maar je "steel" er wel inkomsten mee waar dat bedrijf ten eerste al recht op heeft, en ten tweede mogelijks ook nodig heeft voor zijn verdere werking.

Die gemiste inkomsten zorgen er misschien wel voor dat er voor de volgende release minder budget is en dus minder mensen aan kunnen werken, waardoor er meer werklozen zijn die dan op internet kunnen klagen dat ze geen geld hebben om een Windows licentie te kopen en dan maar besluiten deze te pirateren... :p Ok, dat laatste is misschien een dramatisering, maar ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 284312 op 23 juli 2024 08:32]

Nee, maar het is wel hoe de maatschappij/economie vandaag de dag werkt. Het is een vicieuze cirkel en laat die nu net niet of heel moeilijk te doorbreken zijn.

Er is niets die het goed praat, maar er is ook niets denkbaar die het niet goed praat. Zonder Windows en Office kun je, je studie of cursus niet volgen. Door je studie/cursus niet te volgen krijg je geen papiertje (diploma/getuigeschrift/certificaat etc.). Zonder certificaat kom je moeilijker aan de bak, moeilijker aan de bak is (langer) een uitkering. Langer een uitkering is niet genoeg geld voor een goed inkomen om Windows te kopen en zo kun je die hele cirkel rond maken met als gevolg.... eigenlijk iets dat ook wel vergelijkbaar is met het Kip en het EI verhaal.
"- Je boodschappen meeneemt zonder te betalen?
- Je tankt zonder te betalen?
- Je TV kijkt zonder te betalen?"

En jij beweert dat die genen:

-een auto heeft
-een Tv heeft
-een Tv abbo heeft
-Niet bij de voedselbank aan gemeld staat.

Je mede student of collega is niet gelijk een "werkeloze" maar werk zoekend.
Onder werkelozen verstaand e meeste mensen toch echt de mensen die dan ook echt werkeloos zijn en het dan ook echt slecht hebben.
Vaak hebben die mensen wel de nieuwste telefoons en dat soort dingen :o

Maar ja je gaat toch niet betalen voor Windows want het kan "gratis" via de piratenhaven.
Ik ben het verleden vaak geweest bij mensen die problemen met hun computer hadden. Deze vertikte stuk voor stuk maar een cent te betalen voor Windows/Office/What else. Ik geloof niet dat mensen(95% van de mensen met een illegale Windows, uitzonderingen daar gelaten ofc) 250€(Windows en Office) eens in de 5jaar niet kunnen betalen. Dat is nog geen 5€ per maand.
Sorry, maar ook dit is onzin. Een gezin op of onder bijstandsniveau kan via gemeentelijke programma's een volledig uitgeruste PC krijgen. En als in hun gemeente het programma uitgeput is kunnen ze altijd een tweedehandse van familie of vrienden krijgen of voor weinig bij de (Kerkelijke) kringloopwinkels halen.

Daarnaast is Office ook geen 250 euro voor thuisgebruik, Home & Student is 'maar' 100 euro. En ik besef dat ook dat voor minima veel geld is, maar Google Docs is gratis en werkt ook meer dan prima.

Nee, als je het mij vraagt is stelen altijd onacceptabel. En zeker als je dan steelt omdat de wat oudere of de basisversies niet goed genoeg voor je zijn.
En ja 250 Euro (ofwel 630 gulden) is natuurlijk gewoon hardstikke veel geld
€250 = Fl 550,93.
ach dat doet niks af aan mijn reactie ....

en ja 2.20371 ... ofzo.. :)
Zeker studenten hebben geen excuus, die kunnen meedoen aan laptopprogramma's van hun universiteiten of hogescholen en als leerling/student op een MBO, HBO of universiteit kan je zeer goedkoop via Surfspot en/of MSDN aan enorme bergen software komen. Voor de prijs van tien biertjes heb je Windows, bijvoorbeeld.
Als je geen student bent (korting) en gewoon werkloos bent en ook nog es je hoofd boven water wilt houden kan ik me voorstellen dat je windows download en niet koopt. Maar je hoeft downloaders idd niet te belonen. Dus dit is wel weer logischer dan het voorafgaande bericht.
Als ze geld hebben voor Internet en een PC dan kan de licentie er ook nog wel af. En anders kunnen ze toch gewoon Linux gebruiken. En ik kan me voorstellen dat een werkeloze met kleine beurs niets meer nodig heeft dan een PC voor het typen van solicitatiebrieven en wat browsen naar websites van uitzendbureaus of het UWV.

Wanneer ze een PC nodig hebben voor vermaak dan klopt er iets niet, want in die tijd moeten ze naar mijn mening gewoon bezig zijn om sollicitatiebrieven te schrijven of een baan zoeken en niet hun tijd verdoen met gamen, chatten en andere ongein. Hebben ze daar wel tijd voor dan krijgen ze te veel.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 23 juli 2024 08:32]

Misschien gebruiken ze die tijd wel voor studiedoeleinden waarbij wellicht Windows handig kan zijn. Volgens mij kan je meer dan alleen maar gamen in uitkeringstijd.
Voor studie is Linux wel genoeg :-)
Wanneer ze een PC nodig hebben voor vermaak dan klopt er iets niet, want in die tijd moeten ze naar mijn mening gewoon bezig zijn om sollicitatiebrieven te schrijven of een baan zoeken en niet hun tijd verdoen met gamen, chatten en andere ongein. Hebben ze daar wel tijd voor dan krijgen ze te veel.
Dat is wel erg hard. Het blijven ook mensen. 12 uur per dag bezig zijn met solliciteren is niet gezond. Ook als je geen werk hebt moet er tijd zijn voor ontspanning. Ik ben het wel met je eens dat je daar ook Linux voor kan geen gebruiken en niet afhankelijk bent van een Windows-licentie.
Je hebt gelijk, ze mogen ook ontspanning. 5 x 8 uur per week bezig met een baan vinden is meer dan genoeg inderdaad.
Wat een gezeur zeg, alsof en werkloze het fijn vindt om werkloos te zijn. Ik denk dat en gemiddelde werkloze meer doet om aan een baan te komen dan jij denkt. Maar natuurlijk is het voor een werkende makkelijk praten en neemt jaloezie de overhand want het is natuurlijk heel erg fijn om werkloos te zijn, ook voor u. Bovendien is het nu geen werktijd voor u.

[Reactie gewijzigd door trisje op 23 juli 2024 08:32]

Enkel de gelukkigen met een baan hebben recht op vrije tijd?? Die ga ik onthouden.
Je doet alsof een baan vanzelfsprekend is als je maar je best doet, de realiteit is dat ik me 2 jaar geleden nog bezig hield met genmodificatie in stamcellen. Sinds mijn afstuderen werk ik als deksknecht op de binnenvaart, doe een dag per week administratie en op zaterdag breng ik post rond. Niet echt de carrière die ik ambieer zeg maar.
Ik hoop voor jou dat jij nooit in die malle-molen komt te zitten. Naar gelang je reactie heb ik ook het vermoeden dat jij er dan ook geen ervaring in hebt. Het idee bij mij is sterk dat jij je nogal berust op onwetendheid en aannames.

Ten eerste ja, de WW is wat soepel en geloof mij de bijstand is bijna precies wat jij graag ziet.

Maar weet jij, er is heel erg veel competitie en er is heel veel ervaring op de markt. Consistent "nee" op je bordje krijg is heel, heel erg moeilijk mee om te gaan. Dat is geen pessimisme, dat is realisme en spreek uit ervaring. Tegen wil en dank hang ik de flexwerker uit en dat hou ik al 8 jaar lang vol en zeker niet bij keuze.

Dus ja, bij veel negativiteit die ik te verwerken kan krijgen, heb ik wat ontspanning wel eens nodig om mijn frustratie d'r uit te kunnen gooien en mijn kop ergens anders te hebben. Waag het niet om te zeggen dat dat niet mag.
Anoniem: 454685 @Spanjard19 maart 2015 15:59
Kom nou, de nieuwste versie van Windows kost zo'n 20 euro.

http://www.reddit.com/r/microsoftsoftwareswap/
Als je werkloos bent kan je beter je geld aan andere dingen zetten ipv PC's en illegale windows. Als iedereen zo denkt kunnen we allemaal beter werkloos worden en alles voor niets krijgen.
Als je werkeloos bent moet je ook geen Windows kopen en spelletjes gaan spelen, maar gaan solliciteren! Maar je naam zegt genoeg :-p
Dit vind ik nu weer een enorme fuck opmerking van iemand die wel werk heeft en denkt dat werkloze niets doen om aan het werk te komen. Want anders hadden ze zo werk gevonden niet. Er is immers wel genoeg werk. Voor al die werkloze die allemaal zo graag niets doen. Bovendien hen je en PC nodig om te solliciteren, advertenties sites door bladeren, een handgeschreven brief en cv wordt gelijk terzijde gelegd.
Als iemand die ook een periode te lang op de bank heeft moeten zitten (geheel onbetaald als ZZPer) een aantal jaar geleden kan ik je wel vertellen dat in de periode dat het slecht ging ik ook echt geen Windows heb gekocht! Ik stond ook op het punt om een job ver beneden mijn 'niveau' aan te pakken om te zorgen dat ik nog wel de rekeningen kon betalen zodra mijn reserves er geheel doorheen waren.

Solliciteren kan je ook op een oude PC met een oudere versie van Windows of zelfs gratis Linux. Zat pakketten waarmee je een prima sollicitatie brief kan versturen. Hell, je kan dat zelfs op de PC bij de bieb met allemaal gratis applicaties (gmail + google drive kan je alles online doen).

En ja, de meeste (langdurige) werklozen doen te weinig om aan werk te komen. Werk beneden niveau aanpakken komt bij de meeste niet eens in hun op. Solliciteren is niet makkelijk, maar als je lang genoeg werkloos ben dat je je huidige versie van Windows MOET vervangen dan doe je echt iets fout! Windows XP is nu ruim 13 jaar oud...

Ik heb ook hard moeten zoeken naar werk de afgelopen 20 jaar en heb heel veel mazzel gehad. Maar ben ook begonnen in de sorteerhallen van de PTT, de bagagekelder op schiphol en achter de kassa bij de Makro.
Nu suggereert u iets geheel anders dan u daarvoor deed. Ik denk dat vele hebben gezocht naar werk de afgelopen 20 jaar en soms ook wel mazzel gehad en dat is eigenlijk toch wel wat je nodig hebt om een baan te vinden. Buiten een goede voorbereiding, want men is immers niet de enige die zoekt na een leuke baan. Overigens een van over je niveau vinden is ook niet makkelijk.
Ik had het over Windows kopen EN spelletjes spelen.
je kan het anders ook zien dat t in belang is van MS om ook die groep (en die is niet klein) op die manier binnen te halen, dat is niet belonen want dat betekent ook dat ze geld in rekening kunnen brengen met andere zaken...

maar zo zul je die mensen nooit aan je binden want die gaan vervolgens gewoon win10 downloaden dus heb je hetzelfde bereikt met dat verschil dat je ze dan noooooit aan je gaat binden en dus ook nooit geld gaat verdienen aan die groep.... en dat doe je wel als je de update als legaal gaat zien.....
Als je geen student bent (korting) en gewoon werkloos bent en ook nog es je hoofd boven water wilt houden kan ik me voorstellen dat je windows download en niet koopt.
Ik hoop dat ook alle niet werkloze Windows gewoon downloaden. Elke andere vorm van distributie is zo achterhaalt. Zie bijvoorbeeld Steam, Spotify en Netflix. Downloaden is de toekomst!
Dus als ik geen geld heb, geeft mij dat het recht om te gaan stelen? Werkloosheid is nooit een excuus.
Dan koop je toch een 2e handse pc met legale Windows?!

Studenten en werklozen hebben nou eenmaal minder dan mensen die werken. 2e hands is dan een goede oplossing.
Als je werkloos bent kan je natuurlijk ook gewoon Linux installeren. Waar heb je persé windows voor nodig?
W8 koste bij introductie 30 euro (upgrade) en was dus zo goed als gratis.
Wat een kromme opmerking zeg. Omdat het nu een dik bedrijf is, online (onpersoonlijk dus) maakt het allemaal niet zo veel uit? Mja, als je ook net kan rondkomen dan is geld stelen ook blijkbaar goed volgens jouw redenatie?
Juist als ik 'net kon rond komen' zou ik voor een gratis versie van 'iets' gaan. Denk aan een *nix distro. Los daarvan is windows in verhouding met vroeger best gunstig geprijsd. Hoe dan ook zijn er ergens dingen te verzinnen om maar gewoon een illegale versie te nemen.
Studenten hebben geld genoeg om windows te kopen, ze krijgen veelal grote kortingen hiervoor. Mensen met zo gezegd weinig geld moeten prioriteren. De kroeg en een dure mobiel kunnen ze veelal wel betalen. Bovendien kunnen ze wel de computer kopen wat veelal de software wordt bij geleverd. Geen geld hebben is nooit we excuus om het dan maar illegal te hebben. Ben overigens blij dat het illegaal blijft. Mensen die niet willen betalen voor software moeten niet beloont worden.
Sorry, het student/werkloos argument gaat niet op.

Ga bij je gemeente langs en kijk wat er mogelijk is. Zit je in de bijstand, of ben je werkzoekend dan zijn er ook ongetwijfeld mogelijkheden tot korting etc. Studeer je, dan is er via je opleiding altijd wel een mogelijkheid voor een paar tientjes Office/Windows te kunnen krijgen.

Luiheid is het hoofdargument in dezen, niet geldgebrek.

Het zijn echt drogredenen. Als je je OS niet kunt betalen, moet je je OS niet gebruiken. Het is als auto willen rijden zonder wegenbelasting of verzekering. Je bent namelijk ook een doorgeefluik en lek voor alle mensen met wie je communiceert. Onverantwoordelijk, onbeschoft en onverstandig dus.

Arme studenten en werklozen lukt het overigens prima om bier te kopen. Dus tja. Prioriteiten :)

Over Adobe pakketten en andere zaken in die lijn is nog wel wat te zeggen; persoonlijk vind ik dat je daarvoor zou moeten gaan betalen op het moment dat je er zelf ook inkomsten van genereert. De prijzen liggen te hoog voor hobby gebruik en staan niet meer in verhouding tot de ontwikkelkosten of support. Maar het is niet te vergelijken met je OS. Je OS is namelijk ook de basis van waaruit je allerlei belangrijke zaken beheert zoals je bankzaken. Is het echt de moeite daarmee 'te spelen'? Sommige investeringen zijn gewoon verstandig voor je eigen welzijn en gemoedsrust; nét zoals je zorgverzekering bijvoorbeeld. Wiens kas je daarmee spekt is voor mij bijzaak - we kopen en jatten dingen voor onszelf en naasten, niet voor iemand anders in een glazen toren die X miljoen dollar per jaar vangt.

TL:DR Als je Windows of MS een gedrocht vindt en er niet voor wil betalen, moet je het niet gebruiken en alternatieven zoeken, anders ben je hypocriet. Ook dat mag natuurlijk, maar ga het niet verkopen als noodzaak of juist.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 08:32]

Ik kan mij dat helemaal niet voorstellen. Ik kan mijzelf geen Porche veroorloven, moet ik er dan maar eentje stelen. Ik heb zelf in het verleden ook wel eens een illegale versie van het net gehaald maar ik ben nu al vanaf windows 7 legaal bezig.
nou nou...klinkt heel goed....maar dat betekent dat je mogelijk de volgende versies dus illegaal gehad kan hebben:

Windows Vista
XP
2000
ME
98

Dus "al" is misschien niet helemaal op zijn plek :P
Windows Vista
XP
2000
ME
98
En dos 3.1(1), NT, en win95
;)
Als je een Porsche zou kunnen kopieren zouden er toch wel een stuk meer van rond rijden denk ik zo :+
Maar onder de motorkap is het geen Porche, en dat is het verschil.
Ik kan mij dat helemaal niet voorstellen. Ik kan mijzelf geen Porche veroorloven, moet ik er dan maar eentje stelen.
Met het grote verschil dat zowel een Porsche als een Volkswagen op dezelfde manier te besturen zijn, en je er hetzelfde doel mee bereikt.

Windows en Linux kun je zo niet vergelijken, op Linux heb je een andere workflow die een erg steile leercurve heeft, net alsof je voor die Volkswagen opnieuw op rijles zou moeten. Bovendien draaien Windows-apps niet (of bijna niet) onder Linux, dus je zal overal om moeten rijden omdat je niet de snelweg op kan.
Nou dat valt allemaal heel erg mee. Zowel de workflow als de leercurve voor Linux zijn bijna helmaal identiek aan Windows. Zeker voor gewoon desktop gebruik. Links inderin een menu met apps, internet op met firefox etc.

Ik heb mijn schoonmoeder een laptop met Linux gegeven en zij kon vanaf moment een er probleemloos mee werken.
Meer van je kan geen schoenen betalen, dus kan je niet naar buiten.
Nee hoor, je moet genoegen nemen met de oude schoenen die je hebt. Daar kan je prima nog mee naar buiten.
JE steelt dan ook windows uit iemands anders zijn computer, right?
Ik kan mijzelf geen Porche veroorloven, moet ik er dan maar eentje stelen.
Dat moet je anders zien.

Stel je voor dat iemand alle bandenfabrieken opkoopt. Michelin, Dunlop, GoodYear, noem maar op. Er is nog maar een bandenfabrikant, laten hem UberTire noemen. Stel dat UberTire het voor elkaar krijgt dat we hier in de EU alleen nog maar UberTire kunnen kopen. Voor autos, fietsen, brommers, etc.

Bv, UberTire brengt een nieuw formaat banden uit, waar zij het alleenrecht op hebben. En ze hebben alle auto- en fiets-fabrikanten weten te overtuigen om hun autos en fietsen zo te maken dat je er alleen nog UberTire banden op kunt leggen. Lekker makkelijk voor de fabrikanten, die hoeven alleen nog maar rekening te houden met UberTire formaat en type banden. En UberTire heeft de markt.

Oh ja, UberTire vraagt 1000 euro per fietsband. En 2000 euro per autoband. Wel heel goeie banden, natuurlijk ! En veilig ! Ook tegen terroristen !!

Hoe blij ben jij dan nog met je fiets of je auto ? Je hebt een alternatief. Gaan lopen. Of de bus nemen. Dus niet zeiken over UberTire. Die hebben hun markpositie toch mooi zelf verdiend, toch ? Mooi ondernemerschap. Niet zeuren. Gewoon betalen.
Anoniem: 316512 @28056219 maart 2015 15:05
We hebben het hier over een licentie van ~€100,- Waar je jaren mee kunt doen, jarenlang gratis updates voor kunt ontvangen en softwaresupport.

Los daarvan betalen mensen toch ook voor MacOSX en bijv. Red Hat Enterprise? En inderdaad kun je prima een werkend alternatief zoals Ubuntu gebruiken.
Je kunt best één van de aangegeven alternatieven gebruiken. Dat jij er dan alsnog voor kiest om illegaal software te gebruiken, maakt je gewoon een piraat.

Vergeet niet dat Microsoft ook gewoon al haar werknemers moet betalen, en een heleboel (gratis) software aanbiedt. Daar hoor ik niemand over klagen, maar oh oh je zal maar een paar tientjes moeten neerleggen voor een licentie. Dan komen meteen termen als "monopolie" tevoorschijn.
Kwestie van principe. Microsoft heeft zijn positie op de OS-markt op een hele schimmige manier weten te veroveren. 20-30 Jaar geleden weliswaar. Ik ben dat niet vergeten. Ik heb weinig sympathie voor Microsoft.

En als ik dan gedwongen wordt om Windows te draaien als ik games wil spelen, dan voel ik mij inderdaad door een monopolie gedwongen om een product te kopen wat ik eigenlijk niet wil hebben. Ik betaal graag voor games. Maar om daar dan ook direct extra bij te moeten betalen voor een OS .... Hopelijk krijgt Valve/Steam meer game studios zo ver om hun producten ook onder Linux te laten draaien.
Anoniem: 316512 @28056219 maart 2015 15:15
Niet echt de schuld van Microsoft dat developers graag software onderbrengen op een MS platform toch?

En met een nieuw Microsoft OS doe je hoe lang, 5-7 jaar? Als je één game van twee tientjes koopt per jaar, betaal je evenveel. Dat is nou niet echt een schokkende prijs.

Niemand dwingt jou, je wil gewoon een dienst afnemen maar er geen geld voor neerleggen.
Niet echt de schuld van Microsoft dat developers graag software onderbrengen op een MS platform toch?
Wel de schuld van Microsoft.
Daar zijn ze zelfs voor veroordeeld door de EU. Mega-boete betaald. Maar toen was het kwaad al geschied.

Voorbeeldje. Probeer jij eens in Nederland een laptop te kopen waar geen Windows op geinstalleerd is. Onmogelijk. Letterlijk, onmogelijk. Je betaalt altijd aan MS, zelfs als je alleen Linux gebruikt. Schande, imho.

Het is niet alleen een kwestie van (defacto) monopolie. Microsoft betekende ook nog eens 20 jaar stilstand en achteruitgang in de techniek van operating systems. Als er meer concurrentie was geweest, met meerdere OSes, dan hadden nu echt wel iets beters gehad dan die troep van Windows. Het lijkt mooi als je OS niet meer iedere dag crasht. Maar een goed OS zou een heleboel meer kunnen zijn dan dat.

Afijn, als jij denkt dat Window's monopolie-positie ok is, en op een acceptabele manier tot stand is gekomen, dan valt er verder niks meer te bespreken.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 08:32]

Anoniem: 663433 @28056219 maart 2015 17:40
Het is heel goed mogelijk om een laptop zonder Windows te kopen in nederland
bto.eu voldoende keus, laptops zijn ook nog aan te passen.
Dank je wel voor de link. Ik had een jaar of 2 geleden voor het laatst gekeken naar een laptop zonder Windows. Die kon ik toen niet vinden. Nog hier op Tweakers gevraagd, nog bij een paar (grote) webwinkels gevraagd. Niet mogelijk.

Een webwinkel is natuurlijk niet veel. Maar het is iets ! Bookmarked.
Anoniem: 663433 @28056219 maart 2015 19:36
Ze hebben geloof ik ook een showroom, en er zijneen paar zaken in nl waar ze ook te koop zijn.

Btw, pas een laptop bij ze gekocht, geen spijt van gehad. Geen OS, zelf Linux er op gezet, pracht apparaat ook al is de mijne een instapper, ik zit helaas ook bij de groep mensen die krap zit
Anoniem: 316512 @28056219 maart 2015 15:23
Ik lees vooral exuses om maar niet die licentiekosten te hoeven betalen. Voor de rest natuurlijk wel braaf overal geld voor neerleggen.

Monopolie vind ik een dooddoener, vooral anno 2015. Genoeg alternatieven hoor.

Enne, troep? Mijn Windows crasht anders nooit.
Enne, troep? Mijn Windows crasht anders nooit.
Precies wat ik bedoel. Alsof stabiliteit het enige criterium is waarop je een OS kunt afrekenen. Er zou zo veel meer kunnen zijn ....
Dat is het nou juist.

Dat jouw Windows niet crasht is precies het probleem.

Windows is zo onvoorspelbaar dat het bij de ene PC nooit crasht en bij de andere wel.

En dan heb ik het niet eens over de vele bugs en ook het ondoordachte onintuitieve UI.
Anoniem: 316512 @Dark_man19 maart 2015 16:08
Het probleem is vaak software van derden, drivers etc. Daar kun je Microsoft niet de schuld van geven.
Nou dat is alsnog schuld van Microsoft, en dat bedoel ik niet als dat het voor Microsoft het risico van het vak is.

Maar omdat ze zo verdomd veel besturingssystemen uitbrengen.

Als ze nou vanaf Windows 7 alleen nog een 64 bits versie hadden uitgebracht.

Nee iedere keer moet er weer een 32 bits versie terwijl niemand nog een 32 bits CPU heeft.

Hierdoor moeten fabrikanten iedere keer tijd, geld en moeite steken in meerdere soorten drivers waardoor vanzelfsprekend de kwaliteit van iedere driver omlaag gaat.

Alsof fabrikanten zoals Nvidia, AMD en Realtek bulken van de resources en het geld om iedere keer voor elke schijt OS van Microsoft 2 drivers te ontwikkelen 8)7
Hoewel ik het met je eens ben zijn de laptops met windows op goedkoper dan de identieke laptop zonder windows. Dit omdat ze er hopen bloatware bijstoppen en zo de hardware goedkoper kunnen verkopen dan zonder de bloatware.
Aangezien je er toch direct linux opzet heb je nergens last van.
Principe. Ik wilde een laptop kopen, zonder dat er geld naar Microsoft gaat. Onmogelijk in Nederland.

Quick google geeft 2 webshops die Linux laptops verkopen. System76 en ZaReason. Erg weinig keus. En ik ga niet hardware in het buitenland kopen (Support en RMA issues, etc).
toch eens beter kijken hier op de pricewatch!!
Dan koop je toch een Chromebook of Macbook

P.s. Er zal waarschijnlijk altijd geld naar Microsoft gaan vanwege hun patent portfolio.
Wel de schuld van Microsoft.
Daar zijn ze zelfs voor veroordeeld door de EU. Mega-boete betaald. Maar toen was het kwaad al geschied.
Wordt je niet zelf moe van deze oude koe. We leven al meer dan een decennia later.
Voorbeeldje. Probeer jij eens in Nederland een laptop te kopen waar geen Windows op geinstalleerd is. Onmogelijk. Letterlijk, onmogelijk. Je betaalt altijd aan MS, zelfs als je alleen Linux gebruikt. Schande, imho.
Dat is niet de schuld van Microsoft. En bovendien, een laptop met Windows Licentie = Legaal. Dus tja.
Het is niet alleen een kwestie van (defacto) monopolie. Microsoft betekende ook nog eens 20 jaar stilstand en achteruitgang in de techniek van operating systems. Als er meer concurrentie was geweest, met meerdere OSes, dan hadden nu echt wel iets beters gehad dan die troep van Windows. Het lijkt mooi als je OS niet meer iedere dag crasht. Maar een goed OS zou een heleboel meer kunnen zijn dan dat.
Een OS is een OS en niets meer. Een OS moet applicaties kunnen starten, misschien een leuke interface, veilig en stabile zijn. Voor bedrijven makkelijk te beheren. Nou dus niks met Windows.
Afijn, als jij denkt dat Window's monopolie-positie ok is, en op een acceptabele manier tot stand is gekomen, dan valt er verder niks meer te bespreken.
Monopolie wordt bepaald door de gebruikers. Niet door Microsoft. Er zijn genoeg alternatieven, alleen zijn die het meestal NET NIET.
Dat is niet de schuld van Microsoft. En bovendien, een laptop met Windows Licentie = Legaal. Dus tja.
Helemaal naast de pointe.
We hadden het er over hoe Microsoft zijn defacto monopolie heeft opgebouwd. Een van de dingen (waar ze voor veroordeeld zijn) was het feit dat ze PC-bouwers voor de keuze stelden: of je zet Windows/DOS op al je systemen, of op geen enkele. Blackmail. Het lijkt mij erop dat die situatie in de praktijk nog steeds niet veel anders is.
Een OS is een OS en niets meer. Een OS moet applicaties kunnen starten, misschien een leuke interface, veilig en stabile zijn. Voor bedrijven makkelijk te beheren. Nou dus niks met Windows.
Fijn dat jij geen enkele fantasie hebt. Altijd tevreden met alles wat ze je voor je neus zetten.

Voorbeeldje: computers, hardware en OSes, hadden al sinds de jaren zestig memory-protection. Als een applicatie crashte, stopte alleen de applicatie. Het OS bleeft gewoon doorlopen. Met Windows kregen we dat pas met XP in 2001.

User management ? In Windows draaien de meeste mensen alles als Admin. Omdat anders de helft van de software niet werkt. Fijne boel. Nul vooruitgang in 20 jaar.

Backup maken. Al je data staat verspreid tussen de software zelf, in de windows/program folders, in je User folder, in de registry, en weet ik waar niet. En wanneer kunnen we van die C:, D:, E: etc af ?

Geen troubleshooting tools. Werkt er iets niet ? Gewoon Windows opnieuw installeren. Al je setting ook direct kwijt. Wat een hel.

Ooit geprobeerd CIFS te gebruiken ? Met specifieke users, specifieke folders, specifieke rechten (ReadOnly op sommige folders, etc) ? Dertig jaar ervaring, sysadmin geweest, heb troubelshooting skills. Maar iedere keer weet Windows me weer te verbazen met van alles en nog wat. Zet CIFS aan op een folder in F:, zet Windows, zonder het te vertellen, ook even heel mijn Users folder open voor iedereen. Wat een hel.

Waarom kan data die ik bekijk in een webbrowser nog steeds van alles op mijn computer verkloten ? Waarom zijn data en programmatuur zo door elkaar verweven ? Dan je wel MS, met je macros in Word (die code kunnen bevatten). Met je ActiveX, vol met securityholes-by-design. Waarom draait mijn browser niet in een container, of in een change-rooted environment ?

En zo kan ik nog wel doorgaan.
Monopolie wordt bepaald door de gebruikers. Niet door Microsoft. Er zijn genoeg alternatieven, alleen zijn die het meestal NET NIET.
Tuurlijk, monopolie wordt bepaald door de gebruikers. En geluk is een keuze. En zwartjes in Afrika die dood gaan van de honger hadden maar meer moeten eten. Zo lust ik er nog wel een paar. Misschien eens monopolie opzoeken in het woordenboek.
Helemaal naast de pointe.
We hadden het er over hoe Microsoft zijn defacto monopolie heeft opgebouwd. Een van de dingen (waar ze voor veroordeeld zijn) was het feit dat ze PC-bouwers voor de keuze stelden: of je zet Windows/DOS op al je systemen, of op geen enkele. Blackmail. Het lijkt mij erop dat die situatie in de praktijk nog steeds niet veel anders is.
Microsoft heeft het misschien zo gedaan, maar ik ken nog een tijd dat je Windows moest kopen en iedere PC gewoon met DOS kwam. Niks monopolie. Dat Windows werd meegeleverd was iets van veel later. Daarnaast kan je genoeg systemen kopen zonder Windows als je maar zoekt.
Fijn dat jij geen enkele fantasie hebt. Altijd tevreden met alles wat ze je voor je neus zetten.

Voorbeeldje: computers, hardware en OSes, hadden al sinds de jaren zestig memory-protection. Als een applicatie crashte, stopte alleen de applicatie. Het OS bleeft gewoon doorlopen. Met Windows kregen we dat pas met XP in 2001.
Grappig, je vergelijkt een Enterprise oplossing die toen der tijd in systemen van boven de 100K gulden kostten. Daarnaast zat het pas in XP omdat de CPU's dergelijke zaken nog niet ondersteunden. Hoewel het ook zat in Windows NT 3.51 voor MIPS en PowerPC, dus het zat er al lang in. Overigens is XP gewoon een refresh van Windows 2000, wat zeer stabiel was en technieken reeds ondersteunden die men later pas ontdekte. Ik weet nog toen ik device drivers schreef voor Windows NT 3.51, 2000 en XP dat er in de kernel genoeg was geregeld zoals geheugen vlaggen als niet overschrijfbaar, alleen de Intel en AMD CPU's ondersteunden dit wil, maar deden er niks mee. Net zoals Hardware DEP, Windows heeft dat al sinds 3.5 in de kernel API zitten, alleen de CPU's deden het nog niet........ Who to blame.
User management ? In Windows draaien de meeste mensen alles als Admin. Omdat anders de helft van de software niet werkt. Fijne boel. Nul vooruitgang in 20 jaar.
Wanneer heb je voor het laatst Windows geïnstalleerd? Oude Admin gebeuren is er al sinds Vista niet meer.
Backup maken. Al je data staat verspreid tussen de software zelf, in de windows/program folders, in je User folder, in de registry, en weet ik waar niet. En wanneer kunnen we van die C:, D:, E: etc af ?
Wanneer heb je voor het laatst met Windows gewerkt en met applicaties die voldoen aan de standaarden van Microsoft.

Zo is er als sinds Windows 2000 gedefinieerd dat Data nooit tussen applicaties mag staan en dat er stricte voorwaarden zijn waar data staat. Dat sommige applicaties er zich niet aan houden is klote, maar geen schuld van Microsoft. Kijk maar eens naar Linux, daar wordt je compleet gestoord af en toe waar ze spul neer zetten.
Geen troubleshooting tools. Werkt er iets niet ? Gewoon Windows opnieuw installeren. Al je setting ook direct kwijt. Wat een hel.
Jij hebt nog nooit met Windows gewerkt geloof ik. Voor alles bestaan "gratis" tools, tot en met offline kernel debugging als je dat wil.
Ooit geprobeerd CIFS te gebruiken ? Met specifieke users, specifieke folders, specifieke rechten (ReadOnly op sommige folders, etc) ? Dertig jaar ervaring, sysadmin geweest, heb troubelshooting skills. Maar iedere keer weet Windows me weer te verbazen met van alles en nog wat. Zet CIFS aan op een folder in F:, zet Windows, zonder het te vertellen, ook even heel mijn Users folder open voor iedereen. Wat een hel.
Plannen en voorbereiden voor je iets doet heet dat. Overigens CIFS op Windows? Standaard heeft Windows net zoals overigens VMS, AIX, Linux, OS/400 rechten op een mountpoint of drive of folder. Als geode admin zet je die eerst goed voor je deze uit gaat delen, net zoals onder NFS of ander remote filesystem. Reken onkunde van de beheerder niet toe aan Windows.
Waarom kan data die ik bekijk in een webbrowser nog steeds van alles op mijn computer verkloten ?
UAC, Virus scanner? Als je als gebruiker Ja klikt op "Wilt u dit virus installeren?" dan krijg je dat. Onkunde van de gebruiker. Het zelfde als ik laatst zag dat iemand maar gewoon als root werkte onder Ubuntu omdat ie steeds maar "elevation" meldingen kreeg.
Waarom zijn data en programmatuur zo door elkaar verweven ? Dan je wel MS, met je macros in Word (die code kunnen bevatten). Met je ActiveX, vol met securityholes-by-design. Waarom draait mijn browser niet in een container, of in een change-rooted environment ?
Onder unix kan dat net zo lekker, alles heeft te maken met de software en hoe dat gemaakt wordt. Ja als je een sukkel hebt die bijvoorbeeld een Access applicaite maakt met daarin de GUI en de data zonder alles te scheiden in twee afzonderlijke bestanden dan is dat geen OS probleem maar een gebruikers probleem.
En zo kan ik nog wel doorgaan.
Tip: Doe maar niet........
Tuurlijk, monopolie wordt bepaald door de gebruikers. En geluk is een keuze. En zwartjes in Afrika die dood gaan van de honger hadden maar meer moeten eten. Zo lust ik er nog wel een paar. Misschien eens monopolie opzoeken in het woordenboek.
Een vergelijking die dus nergens op slaat. Overigens, geluk is inderdaad een gevolg van keuzes wanneer je leeft onder de juiste condities en je in staat bent ongeluk te relativeren.
Ik meende toch echt dat je laptops en PC's kon kopen met Ubuntu, durf niet te zeggen of dat ineens niet meer mogelijk is.

Verder is (in ieder geval) Windows 7 SP1 echt stabiel. Ik heb al meer dan twee jaar geen BSOD op mijn machine gehad, noch op de computers hier op het werk (Windows 7 en 8.1).
Anoniem: 246214 @28056219 maart 2015 21:10
BTO laptops worden standaard zonder OS geleverd, hier heb ik er 2, beide met een Linux variant.
Daarbij is koppelverkoop strafbaar, iedere winkelier is verplicht om op verzoek de laptop of desktop zonder OS te leveren.
Nadeel is dan wel, dat deze apart besteld moet worden en daardoor duurder kan uitvallen.
Ook kan je bij de eerste opstart niet akkoord gaan met de licentie rechten, Microsoft heeft een (wazige) procedure, om te licentie in te nemen.
Dit wordt soms gedaan door bedrijven, die een andere licentie hebben, als die op de PC staat, maar particulieren mogen dit ook.
Jammer dat het (bijna ?) nergens goed omschreven is.
Microsoft heeft die positie veroverd omdat er simpelweg geen normale alernatieven waren.
Vergeet niet dat naast win95 ook os/2 bestond..

En daarna omdat windows door een groot aantal mensen illegaal werd gebruikt. (Dat was met DOS in Win3.11 ook al het geval)

Overigens kies jij hier voor bepaalde games te willen spelen die blijkbaar alleen onder windows draaien. Die keuze maak jij. Je wordt door de maker van de game gedwongen windows te gebruiken, dan moet je ms niet de schuld geven.

Als het echt een kwestie van principe was, zou je de games niet kopen als ze windows vereisen.
Vrij hypocriet als je het mij vraagt: Als je zo'n hekel aan Microsoft hebt moet je het gewoon NIET gebruiken. Dat is een keuze die -als meer mensen die maken- Microsoft geeft waar ze volgens jou recht op heeft.
Illegale versies draaien omdat ze in jouw ogen ooit iets fout gedaan hebben is gewoon illegaal, niks meer, niks minder. Los van de vraag of dat uberhaupt zo is, want in dit land mag niemand voor eigen rechter spelen.
Kwestie van principe. Microsoft heeft zijn positie op de OS-markt op een hele schimmige manier weten te veroveren. 20-30 Jaar geleden weliswaar. Ik ben dat niet vergeten. Ik heb weinig sympathie voor Microsoft.
OK.....welke smart-phone gebruik jij? De kans is 70-80% dat het een telefoon is met Android aan boord. Ik kan je heel wat links sturen over het machtsmisbruik van Google op deze markt. Of over hun machsmisbruik bij het data-minen. Dus laat jij dan al hun producten links liggen?

Ik ben benieuwd. Bijna elke grote speler is ondeugend geweest of is het nog steeds. De vrije markt is een pittige plek om je staande te houden.....
Ik ben benieuwd.
Tis dat je benieuwd bent. Anders had ik niet geantwoord.

Ik heb geen smart-phone. Ik heb er geen behoefte aan. Ik heb (onder grote sociale druk) ooit een Nokia aangeschaft. 3310. Ding doet het. Batterij doet het 2 weken zonder opladen. Multifunctioneel, want je kunt er niet alleen mee bellen, hij vertelt me ook hoe laat het is ! Telefoon en horloge in een !! Ik ben tevreden.

Ik ben het met je eens dat alle multinationals niet te vertrouwen zijn. En ik ben niet blij met Google's privacy-gedoe. Echter, ik heb heel wat minder vertrouwen in MS dan in Google. Maar waar we het hier over hadden is eigenlijk hoe MS de markt geforceerd heeft, zodat voor een heleboel software je opeens niet meer om MS heen kunt. Vooral met games. Als 50% of meer van de AAA-games volgende week native op Linux draait, dan raak ik Windows nooit meer aan. Maar zolang gaming mijn grote hobby is, kan ik niet om Windows heen.
Windows heeft geen gratis updates .... je zegt het zelf al je moet ca 100 euro betalen voor windows ...


Ik vind dat nagenoeg iedereen hier voor bij gaat aan het verdien model van microsoft dat hopeloos achterhaald is ...

Vergelijk het maar met andere software paketten het overgrote deel bied een basic versie gratis aan en een uitgebreide betaalde versie ...

Als Microsoft dat nou ook gewoon zou doen dan hadden we deze discussie niet..
Jawel, het zijn wél gratis updates. ALLE updates zijn gratis. Alleen de licentie dient betaalt te worden. Ik ken een andere, redelijk grote speler die gewoon geld vraagt voor updates. Daar hoor ik niemand over. Toch doen ze het best goed.

Software is niet hetzelfde als een operatingsystem. Sowieso moeten de vergelijkingen nu eens stoppen hier, want je krijgt hele kromme context zo.

Leuk idee verder "basis versie", en hoe zie je de basisversie dan? Waar stopt de lijn? Wat voor features zouden dan wel betaald moeten worden? Waarschijnlijk precies de features die jij zelf niet nodig hebt. Dat zou Microsoft heel wat verlies opleveren en waarschijnlijk ervoor zorgen dat ze niet meer de support kunnen leveren die ze nu doen.
Het is natuurlijk gewoon ingecalculeerd in de kostprijs van microsoft die updates.

En linux is volgens mij gewoon gratis maar niet voor bedrijven (extra support) dus verdien modellen van zowel besturingssystemen als software pakketten kunnen wel degelijk variëren.

Windows home (volgens mij laagste variant) kunnen ze toch gratis maken ? als je pro of ultimate wilt dan betaal je wat .

Dat zie je verkeerd ze zouden juist hun aandacht gaan richten op de dingen die echt belangrijk zijn en niet alleen maar troep er in te stoppen , en dus zal die betaalde variant veel veter worden.
meen je dit echt?
een licentie kost 100€
als je 1 release overslaat (bv nu nog op Windows 7), dan doe je gemakkelijk 6 jaar met die licentie
dat is geen 20€ per jaar!
de kans is groot dat je maandelijks meer aan je gsm uitgeeft...
Op zich heb je gelijk, maar ik heb een Dell systeem onder OEM licentie en een tijdje terug een nieuwe videokaart ingebouwd. Wat denk je? Microsoft merkt mijn Windows nu als illegaal. Allemaal leuk en aardig, maar ik heb voor deze pc een Windows licentie betaald en mooi niet dus dat ik die nog een keer ga betalen omdat ik mijn computer wat sneller wou maken... Dit zie ik toch zeker als misbruik van de positie van MS en het uitmelken van klanten door zoveel mogelijk OS kost door de strot te douwen

Bij een nieuw systeem komt een nieuwe licentie, eenmalig, tot je een volgend systeem of een volgende versie van Windows haalt

[Reactie gewijzigd door kgd92 op 23 juli 2024 08:32]

Heb je al geprobeerd te bellen/mailen met Microsoft? Zou best kunnen dat ze hier niet moeilijk over doen -- geen ervaring mee, werk met Apple :)
Anoniem: 663433 @wroeter19 maart 2015 18:08
1 telefoontje (gratis) en het is geregeld.
Enkel en alleen met de retail versies, met de oem versie kan je het vergeten, zelf een keer een oem versie van Vista (€109,-)gekocht met een upgrade voucher naar Windows 7 voor de pc van mijn ouders en ik zit nu nog te wachten op de upgrade ondanks div. emails en belletjes, dus ook bij Microsoft gaat wel eens iets mis, daar draait nu een illegale versie op, op mijn eigen pc ben ik wel geholpen na een verse install op een nieuw systeem na overleg van een foto van de retail Windows CD en aankoop bon, maar die retail versie koste dan ook €269 euries, eventjes bellen en het is zo geregeld is niet mijn beleving.
Anoniem: 663433 @Habana19 maart 2015 21:47
Ook met een OEM versie, zelf meegemaakt
Ik vind 't wel prima zo, kan alles gebruiken, heb er geen last van. Heb 2 keer betaald voor win7, 1 op pc en een bij m'n laptop, dus blijf t gewoon lekker gebruiken :p
en 1 belletje naar microsoft helpdesk en dat is opgelost. Dus wat wil je zeggen?
Echt onzin wat je verkondigd. Je hoeft helemaal geen nieuw OS te kopen bij het vervangen van je videokaart.

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 23 juli 2024 08:32]

Ik heb dat bij Dell nooit meegemaakt ( ook voorheen veel dell gebruikt en hardware verwisseld waaronder een grafische kaart ). Maar mij lijkt dat het inderdaad bepaalde registers overhoop kan halen waardoor de licentie niet actief is.
1 gratis telefoontje naar MS en hij is zo weer geactiveerd. MS zou je misbruiken als ze zouden claimen dat je geen oem licentie hebt, maar dat zullen ze niet doen, ze helpen je gelijk.

Dus je gooit puur met aannamens maar zo te horen 0x 1 telefoontje richting MS gepleegd. Jammer..
Anoniem: 636203 @catfish19 maart 2015 16:15
Ik ben helemaal niet meer bereid om te betalen voor Windows daar Microsoft met elke Windows versie sinds XP alleen nog maar zijn eigen belangen nastreeft met features in de nieuwe versie en niet meer die van de gebruikers.

Windows Vista was gericht op media dominantie en daarom zat er zware beveiliging in met o.a. Protected Media Path.

Windows 8 was gericht om de tablet markt in te nemen en was daarom een debiele combinatie van Windows en een tablet interface. Totaal niet wat de eindgebruikers wilden maar dat interesseert Microsoft kennelijk niet.

Ik denk dat het daarom niet meer dan billijk is dat alle toekomstige Windows versies 100% gratis zijn. Laat ze maar verdienen met Office of zo, maar niet meer op het besturingssysteem.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 23 juli 2024 08:32]

Ik geef m niet vaak maar +3 voor de goeie vergelijking.
Nieuwe mode, we gooien er een vergelijking tegenaan, die vervolgens nergens een werkelijk een vergelijking is.
Anoniem: 636203 @Wim-Bart19 maart 2015 16:11
Vergeet Android niet. Grootste gedeelte van de computeraars op de wereld gebruikt Linux, al weten ze het niet.
Wellicht biedt Windows 10 voor Microsoft wel weer nieuwe manieren om illegale windows versies te ontmaskeren. Wat voor een belang heb je er in om miljoenen illegale versies te upgraden?
Je kan eerder de support voor Windows 7 droppen.
Meer mensen draaien dan Windows 10 thuis, waardoor bedrijven ook weer eerder updaten, etc.
Het support window voor Windows 7 staat al heel lang vast, netzoals voor alle Windows versies, daar gaat W10 niets aan veranderen.

Het zal eerder zo zijn dat MS niet weer een Vista situatie heeft en straks kan zeggen: "We hebben 1,1 miljard W10 gebruikers, we zijn een succes!", waarvan 1 miljard chinezen zijn met een illegale W10...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 08:32]

Volgens mij stond het ook altijd al vast bij XP, maar de deadline werd steeds verschoven door de populariteit van het OS.
Zelfs nu nog betalen bedrijven en overdeden voor het supporten van XP.

Dit willen ze dus proberen tegen te gaan met windows 7, waarschijnlijk
Nee, want bedrijven gebruiken namelijk (over het algemeen) geen illegale versie van het OS. Bij de bedrijven die nog voor XP betalen zijn de licentiekosten niet het probleem, maar eerdere de algehele kosten van de migratie naar een nieuwe versie van het OS, die zijn vaak een veelfout van de licentiekosten.
Ik weet niet precies wat je probeert tegen te spreken. Maar wat ik zei is dat XP nog zeer populair was, niet alleen onder bedrijven en overheden, maar ook onder gewone gebruikers. Dit was dan ook de reden voor het herhaaldelijk uitstellen van de deadline.

Ik snap natuurlijk dat licentiekosten hoog kunnen oplopen voor bedrijven en dat ze daarom misschien betalen voor support, maar ik denk niet echt dat dit aan mijn punt af doet.
Zoals het artikel ook al schrijft, mensen die "kosten wat het kost" niet willen betalen (of niet zo veel) voor Windows. Tweakers stappen dan over op Mac OSX of Linux maar het overgrote deel ziet geen andere uitweg dan een handig neefje te vragen hun Windows te kraken.

Met alle geruchten schijnt Microsoft dus eindelijk het licht te zien en zal waarschijnlijk van verdien model te veranderen om ook die mensen aan te spreken.

Ik gebruik bijv. erg vaak Photoshop maar ik kan het niet opbrengen om daar in een keer bijna 1000 euro voor neer te leggen. Toen Adobe met CreativeCloud kwam voor een maandelijks bedrag ben ik meteen overgestapt omdat dit een stuk beter te betalen is en ook goedkoper.
https://creative.adobe.com/nl/plans

60,49 euro per maand betaalbaar? Dat is 10% van een hypotheek van 130.000,00 euro. Na 30 jaar heb je 21.776,40 euro aan adobe betaald.

Natuurlijk heb je wel heel veel rente gekregen/bespaard omdat je die 1000 euro niet in een keer hoefde te betalen 8)7
Anoniem: 316512 @WokeBroke19 maart 2015 15:09
Stel jij vraagt een uurtartief van €65,- ex BTW. Dan lijkt het mij best betaalbaar inderdaad.

Niet iedereen gebruikt o.a. photoshop alleen maar om privé wat foto's op te fleuren met een filtertje.
Stel je koopt al die paketten afzonderlijk en je doet een upgrade bij elke nieuwe versie... Nu heb ik niet de cijfers bij de hand, maar dat zal ook niet goedkoop zijn om dat 30 jaar vol te houden.

[Reactie gewijzigd door Laurens-R op 23 juli 2024 08:32]

https://creative.adobe.com/nl/plans

60,49 euro per maand betaalbaar? Dat is 10% van een hypotheek van 130.000,00 euro. Na 30 jaar heb je 21.776,40 euro aan adobe betaald.

Natuurlijk heb je wel heel veel rente gekregen/bespaard omdat je die 1000 euro niet in een keer hoefde te betalen 8)7
Die 1000 euro wordt wel een beetje meer als je bedenkt dat Adobe elke 1 of 2 jaar een nieuwe Creative Suite uitbrengt, en die kun je niet gratis upgraden.

Over 30 jaar ben je dus minstens 15 generaties van CS verder, en met een gemiddelde upgrade-prijs van 1000 euro per suite, komt die 21K toch aardig in de richting.
maar de meeste gebruikers die ik ken slaan 1 à 2 upgrades over...
heb je misschien niet altijd de allernieuwste functies, maar meestal is dat niet zo erg (de meeste pakketten zijn ondertussen zo ver dat het enkel om details gaat)
Enkel Photoshop is goedkoper. Voor 12 euro per maand heb je Photoshop. Voor 60 euro heb je alle Adobe pakketten.
Zoals ik al zei heb ik het over het PS+LR pakket wat 12 euro per maand is (incl. btw), niet over het volledige CC abbo. Zelfs dán is het nog goedkoper om CC te nemen in plaats van de CS6 master suite.

Je komt dan uit op 46 maanden (3,8 jaar) CC abbo voor de prijs van één CS6 master suite. Dan heb je dus nog geen upgrades en nieuwe dingetjes terwijl CC dat wel bied voor die prijs.

Die 8)7 kun je dus achterwege laten :)
Natuurlijk heb je wel heel veel rente gekregen/
En welke bank geeft je dan zoveel rente ? :+

Sparen levert weinig en rood staan kost plenty
Hoeveel heb jij na 30 jaar aan T-mobile/vodavone/kpn betaald? Of aan UPC/tweaknet/xs4all?

De meeste mensen hebben gewoon niet de hele Adobe suite nodig en kunnen prima uit de voeten met Photoshop/Lightroom voor €12,19/maand of nog goedkopere of zelfs gratis zooi. Als je het zakelijk nodig heb betaal je er maar voor, doe ik ook, want je verdient er je geld mee. Een auto enthousiast koopt ook geen hele garage om aan zijn auto te sleutelen, waarom zou een foto enthousiast dat wel doen met de hele Adobe suite?
Inderdaad. Creative cloud betekent voor velen dat ze voor hetzelfde bedrag 9 jaar lang gebruik kunnen maken van alle nieuwste versies.
Beter dat er miljoenen illegale Win10-installaties zijn dan evenveel illegale Win7-installaties. Die eerste zijn tenminste veilig, "modern" en bevatten de Windows app store en universal apps.

Als deze features falen, wordt dat een gigantische ramp voor Microsoft. Als ze de piraten mee kunnen krijgen en daardoor de app store doorbreekt, dan is dit het beperkte omzetverlies wel waard.
Je zit met een hoop illegale versies wat een feit is. In China doen ze daar overigens veel minder moeilijk over dan hier en daar koop je gewoon een computer met illegale versie op.

Als je een nieuw OS uitbrengt gaat men niet opeens allemaal overstappen naar jouw nieuwe legale versie, dan installeren ze een illegale versie van het nieuwe OS.

Nu rijk je ze de hand en toon je wat goodwill. Kan je er ook vanuit gaan dat ze via de melding u versie is niet legaal direct een legale versie kunnen verkrijgen aan een lage prijs (prijzen lijken wel te zakken met elk OS release) zonder naar de winkel te moeten.

Een andere factor is dat sinds Vista de install media een image is die gedeployed word. Zeer handig voor bedrijven en system admins maar dat maakt dat een install media via pakweg een torrent aangepast kan zijn in welke zin dan ook. China regelt strikt het internet en kan dus nog verder gaan door ervoor te zorgen dat elke torrent met install media aangepast is. Klassiek kun je software bestanden wel injecteren met trojans maar met een image kan je alles aanpassen (registery, bestanden, instellingen, DLL bestanden, software aanpassen, etc). Het enige wat je kan doen is de checksum vergelijken met de originele install media maar hoeveel zullen dat er doen?

Een andere factor die een rol speelt is het cloud, online gebeuren. Win10 zal hier serieus op doorhameren. Wat je ook ziet bij games die enkel online gespeeld worden, neem nu MMO's, daar bestaan geen illegale versies van. Always online DRM kan je nog wel omzeilen. Vermoedelijk zal een heleboel van die nieuwe/online features niet werken als je illegaal werkt.
Wellicht biedt Windows 10 voor Microsoft wel weer nieuwe manieren om illegale windows versies te ontmaskeren. Wat voor een belang heb je er in om miljoenen illegale versies te upgraden?
Je kan je beter afvragen welk belang ze er niet bij hebben. Ik bedoel maar, iedereen is er beter bij af als iedereen de laatste versie van Windows gebruikt: meest recente versie van Edge, en dat is weer beter voor ontwikkelaars van web apps en sites. Het bieden van ondersteuning wordt veel simpeler, zowel voor Microsoft als voor third parties, die geen rekening meer hoeven te houden met miljoenen gebruikers op verouderde versies. En de Windows Store komt beschikbaar voor miljoenen extra, zeker in China, die mogelijk apps kopen, wat Microsoft weer wat oplevert.
Ik vind dat ze geen recht hebben op gratis Windows10 update.
Kunnen ze wel proberen die mensen over te halen, maar mensen kopen het toch niet, als ze gewoon alles kunnen draaien en verder nergens last van hebben.
Tenzij Microsoft beperkingen erin gooit, dat ze bijna geen keus hebben, om toch te betalen voor legale versie.
Dat is niet noodzakelijk het geval, dat mensen toch niet kopen.

Neem bijvoorbeeld Adobe Photoshop. Dat heb ik vroeger nooit overwogen om te kopen vanwege de hoge aanschafprijs. Dit stond niet in verhouding tot mijn privé-gebruik en dus gebruikte ik het illegaal. Sinds ze een abbonementsdienst hebben voor ca. €10 per maand, heb ik niet meer overwogen om het illegaal te gebruiken. Dat is voor mij een aanvaardbare prijs.

Nou is Windows geen Photoshop, maar je kan niet bij voorbaat zeggen dat "het toch niks uitmaakt".
Windows 7 werkt als OS zeer goed, de drang om te updaten is er niet echt, alleen heb je issues met mobiel. Windows 8 is niet het pareltje van Microsoft en wordt zakelijk zelden gebruikt.
Windows 10 moet een aantal belangrijke zaken uniformeren. Een OS dat zakelijk, thuis en mobiel kan worden gebruikt.

Betaald of niet betaald,
de kans dat een aantal facetten naast het OS sneller worden opgepakt, zoals apps, is hierdoor een stuk groter. En uit de apps kunnen ook goede inkomsten worden gegeneerd.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @SuperVeloce19 maart 2015 14:56
Denk niet dat het veel uitmaakt of ze de update gratis weggeven of niet aan illegale Windows gebruikers. Als de illegale gebruikers willen updaten naar Windows 10, zullen ze ook gewoon weer een illegale versie van Windows 10 downloaden en installeren.

Met deze maatregel hoopt Microsoft er waarschijnlijk op dat alle gebruikers, illegaal of niet, zo snel mogelijk op Windows 10 zit. Hierdoor kan de support voor alle andere versies zo snel mogelijk gestopt worden en eventueel zelfs alle legacy code langszaam uit Windows verdwijnen. Verder hoeven software ontwikkelaars geen rekening meer te houden met oudere versies zodat alle compatibility code eruit gehaald kan worden.

Verder is het voor app ontwikkelaars dan aantrekkelijker om metro UI apps te maken, als alle Windows gebruikers op dezelfde versie zitten. Even een snelle rekensom en een oude bron:
In 2011 waren er 300 miljoen Windows 7 licenties verkocht, volgens Microsoft was dit 20 procent van de markt. In totaal waren er dus 1.5 miljard Windows gebruikers dat jaar. (Nu misschien wel meer!)

Er zijn natuurlijk veel zakelijke gebruikers, maar laat 1/4 consument zijn. Dan zijn er 375 miljoen potentiele Windows 10 gebruikers, daarmee dus ook 375 miljoen potentiele app kopers! Dit zijn dan natuurlijk alleen nog maar de Windows desktop gebruikers. Hier komen de Windows Phone gebruikers nog bij met in 2011 9 miljoen (Slechte bron ik weet het), dit zullen er inmiddels ook wel stukken meer zijn. Maakt het geheel dus 384 miljoen gebruikers.

In vergelijking:
Android telefoons: 1.5 miljoen per dag, laat een android 3 jaar mee gaan, dan zijn er ongeveer 1 miljard androids in de omloop.
iOS apparaten:55 miljoen per kwartaall, laat een toestel gemiddeld 2 jaar mee gaan, dan zijn er ongeveer 440 miljoen iOS apparaten in de omloop.

Met een userbase van minimaal 384 miljoen voor Windows, 440 miljoen iOS apparaten en 1 miljard androids wordt het voor App ontwikkelaars al stukken interessanter om een app te maken voor Windows!

[Reactie gewijzigd door rens-br op 23 juli 2024 08:32]

Ik vind dat ze geen recht hebben op gratis Windows10 update.
Wat jij vind maakt MS niets uit, dit is voor hun voordelig, maar veranderd dus helemaal niets aan de status van de legaliteit van de Windows versie.
Ik weet niet hoe ik je post moet interpreteren. Je lijkt boos omdat illegale installaties ook een update krijgen en jij voor je installatie hebt betaald?
Niet boos, maar vind het onlogisch/oneerlijk tegenover de mensen die het legaal gekocht hebben.
Niet boos, maar vind het onlogisch/oneerlijk tegenover de mensen die het legaal gekocht hebben.
Dus toch een beetje boos ;) De wereld is oneerlijk. Het staat MS vrij om dingen weg te geven waar anderen dat zelf reeds betaalden.
Dat 'nergens last van hebben' is vast niet aan de orde. Ik vermoed dat je na de update zult worden bestookt met vriendelijke doch uiterst irritante meldingen waarin je erop wordt gewezen hoe illegaal je wel niet bezig bent.
Tot op heden is dat altijd nog opgelost kunnen worden.
Microsoft wil niet de history van Windows XP herhalen.
Dat ze het product meer dan 13 jaar moeten ondersteunen, omdat een groot deel van de mensen niet willen updaten.
Daarnaast nemen ze ook de verantwoordelijkheid van een veilige PC en internet op zich door ook illegale machines te updaten. Hierdoor kan het web voorwaarts, onveilige machines zijn weer wat veiliger en oude technieken kunnen weg. Win-win voor iedereen. MS wint er geen klant mee, maar wel het droppen van oude technieken.

MS kan voor die illegale versies met de update ook inkomsten voor hun genereren.
Bijvoorbeeld door regelmatig een dialoog met betaling. Of spammen met reclame.
En ik meende dat MS ook een 'appstore' voor Windows ging introduceren, waarmee zij ook inkomsten kunnen krijgen (en ook op de illegale versies).

Al met al: Het hebben van wel of geen recht, maakt geen verschil in inkomsten van MS. De 'winst' zit ook niet in de verkoop, maar in support en veiligheid.
Ik ben benieuwd of mensen met een gekraakte windows 7, waarbij een of andere OEM key erin geladen word, kunnen updaten naar win10 en hij dan nog steeds legaal lijkt? :+
laat ik het zo zeggen, het _was_ in elk geval mogelijk om de windows-8 update tool te draaien op een niet-legale-maar-wel-gezien-als-genuine-windows-7 en dan kreeg je het update aanbod om voor $30 dollar een upgrade naar Windows 8 online te kopen.

Officieel heb je dan een upgrade versie en zou je in theorie nog steeds je originele licentie moeten kunnen laten zien. In de praktijk heb je een cd-key waarmee je kan installeren en die gewoon genuine is voor $30 (het $30 aanbod is ondertussen van tafel natuurlijk, maar dat betekent dat als Windows je installatie nu als genuine ziet, dat een upgrade-checker dat ook wel zou doen).

Hoe het met alle VLK-key-server-truukjes zit zou ik niet durfen te zeggen, geen ervaring mee (seriously).
Vraag me dan ook af hoe het zit met KMS-geactiveerde systemen, die (legaal) vooral gebruikt worden bij universiteiten en (illegaal) diezelfde servers gebruikt worden om thuis lekker een "genuine" windows te hebben.
KMS geactiveerd is windows enterprise.
Die kunnen dus niet gratis upgraden
Lijkt mij dat zij niet van het aanbod voor gratis upgrade kunnen genieten. KMS activatie is niet iets dat van toepassing is op thuisgebruikers terwijl het gratis aanbod enkel voor thuis gebruikers bedoeld is.
Dan pak je daar toch de Windows 10 key van of is KMS er niet meer?

Zelf zit ik thuis op alle PC's met een VLK license ben benieuwd wat daar mee gebeurd, zou bijna naar windows 10 gaan om het uit te testen :P
Met een soortgelijke methode op windows 8 waarbij je dus alle updates netjes blijft ontvangen kun je al niet meer naar windows 8.1 omdat daar een extra controle plaatst vind via de windows store.
Windows 8.1 installeer je toch direct van ISO? Denk dat als het even kan mensen dat niet via de store willen doen.

Ik heb mijn Windows 8.1 in elk geval direct via een format schoon geïnstalleerd, en ik heb toch echt een upgrade Windows 8 licentie.
Het gaat bij mij om een niet-legale-maar-wel-gezien-als-genuine-windows-8 versie. In het geval van windows 7 kreeg je dus het upgrade aanbod voor $30, maar bij de windows 8 versie die niet legaal is kun je niet updaten naar 8.1
check sorry, las je reactie dan iets verkeerd :S
De Windows 10 upgrade gaat niet via de store. Dat kan niet, omdat Microsoft dat spul niet voor Windows 7 heeft uitgebracht (god weet waarom trouwens, maar dat terzijde). Daarnaast is het wel meer dan een servicepack. Het is gewoon letterlijk een nieuw OS, dus alsof je van XP naar Vista gaat.
depends wat je een nieuw OS noemt.

Van XP naar Vista was van Windows versie 5.x naar versie 6.x.

Van Windows 7 naar Windows 10 is van versie 6.1 naar 6.4. Microsoft ziet het zelf (internally) niet als een major nieuwe OS. Nieuwe shell, maar het OS is nog steeds hetzelfde (en niet echt veranderd sinds Vista)
Nieuw OS in de zin van: niet een servicepack.
Dat wordt al steeds lastiger, met de komst van UEFI en het gebruik van HD's met GUID partition tables is het al een stuk minder makkelijk om ongemerkt voor Windows een OEM key in het bootproces te injecteren. Het grootste pluspunt voor de illegale jongens op het moment is dat Microsoft vanwege backwards compatibility nog steeds harddrives met ouderwetse MBR partities ondersteunt.
Dat verklaard een hoop, vond het al zo raar dat illegaal downloaden "goedgekeurd" werd.. Beetje lullig anders tegenover kopers. Downloaders zullen W10 uiteindelijk toch wel gaan downloaden.
Beetje lullig tegenover kopers die dit in z'n scherm zien staan nadat ze opgelicht zijn. 8)7

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 08:32]

Tsja dan heb je dus een non-official retailer gehad en dat is dus vragen om problemen (volgens iedere fabrikant die met gecertificeerde leveranciers werkt). dus opzicht snap ik het wel.
De meeste mensen die opgelicht worden ivm een illegale windows zijn vaak oudere mensen die hun computer gewoon bij een winkel binnenbrengen. Op veel plaatsen gooien ze er voor het gemak even een illegale versie op.
Kijk voor de grap de reportage van RamBam, waar Tweakers ook in voor komt eens, dan zie je hoe makkelijk sommige winkels omgaan met reparaties en hoogstwaarschijnlijk ook met nieuwe aankopen.

geek: 'Geheugen kapot? Dat is zeg maar alsof de waterleiding gebroken is'
Er is niet zoiets als illegaal downloaden. De iso's van Microsoft zijn legale downloads en te installeren. Echter voor het activeren van een Windows is een legale licentie nodig.
Of Windows Loader... ;)

Overigens denk ik dat de mensen die een illegale Windows draaien, handig genoeg zijn om een illegale Windows 10 van het net te hengelen. Dan hoef je niet in het opbiecht hokje van Microsoft dat je illegaal bent.

Waarmee ze je waarschijnlijk in een of andere database van illegale gebruikers gooien, en daar later wel wat mee zouden kunnen doen.
Wellicht dat er weer een mogelijkheid is om voor een prikkie een geldige licentie aan te schaffen
zoals dat met w8 in de eerste maanden ook mogelijk was, dat scheelt een slokje op de borrel.
Anoniem: 185331 @cazzie19 maart 2015 15:00
Ging dat niet alleen om de "upgrade" pakketten? Volgens mij ben je dan nog steeds illegaal als je een illegaal windows 7 upgrade naar windows 8 met die upgrade pakketten. Maarja het is een beetje een twijfel geval, het hangt af wat MS daarover denkt, want daarvoor heb je wel gedeeltelijk voor betaald.

In elk geval weten we via dit artikel dat upgraden van een illegaal windows 7/8 naar windows 10 wel illegaal blijft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 185331 op 23 juli 2024 08:32]

Nope, de volledige Windows 8 licenties waren voor 40 euro te koop in die beginperiode. Upgrades waren nog goedkoper als ik mij niet vergis.
Of ze maken dezelfde fout als met media center... waar je met een illegale versie toch een gratis upgrade naar Media Center kon krijgen... en bij die gratis Media Center zat een nieuwe, legale, volledige key voor windows 8.

Werkt prima moet ik zeggen. Was maar een maandje mogelijk, maar blijft een vreemd verhaal.
Slimme zet van Microsoft. Zodoende kan je het support voor Windows 7/8 ook eerder af laten lopen.
Anoniem: 316512 @SPOXYWOXY19 maart 2015 15:16
Die support is allang vastgelegd.
Dat zullen ze echter nooit doen. Ondersteuning voor Windows Vista eindigt bijvoorbeeld ook pas in 2017 terwijl dat marktaandeel verwaarloosbaar is, zeker over 2 jaar. Microsoft let nooit op het marktaandeel als het komt tot ondersteuning, ze hebben hier een vast schema voor, dat altijd 10 jaar duurt.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile 19 maart 2015 14:28
Ben wel zeer benieuwd hoe Microsoft er achter gaat komen of een versie legaal of illegaal is. Bij de illegale versies die ik heb geeft Windows aan dat het een legitieme versie is en kan ik ook gewoon Windows updates binnentrekken. We zullen afwachten hoe dit gaat lopen.

Mochten de illegale versies geupdated worden naar Windows 10. Ben ik wel benieuwd of je daarna wel windows updates kan installeren. Zou dit niet kunnen namelijk, kun je beter op je illegale werkende Windows blijven.
Hoeveel mensen installeren Windows 8 niet gelijk met een Outlook/Hotmail account. Alleen de gevorderde gebruikers weten dat je helemaal geen Outlook account nodig hebt om Windows 8 te installeren. Weet niet hoe dat in Windows 10 is

Dat daarna Skype gebruiken irritant is (omdat die wel gebruik maakt van diezelfde Outlook account), is een tweede.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @Black Piet19 maart 2015 15:03
Bedoel je dat de geldige licentie dan gekoppeld zit aan een Outlook/Hotmail account?

Dat is namelijk nu bij Windows 8 niet het verhaal, draai deze op mijn laptop en Windows zegt dat ik een legale versie draai. Verder ook nog een legale Windows 8.1 laptop, en daar kan ik niet vinden dat het gekoppeld zit aan mijn account.

Verder zijn er natuurlijk nog een hele boel Windows 7 gebruikers, waarbij een Outlook / Hotmail account helemaal niet aan de orde is.
Nee, een geldige licentie staat gekoppeld aan een computer.

Maar op het moment dat je Skype installeert op een machine die zonder e-mail is geregistreerd (zonder verbinding naar internet met een normale local account), moet je eerst een account aanmaken om Skype te draaien.

Heb er een flinke tijd in moeten steken om Skype actief te krijgen op Windows 8 testmachine. Toen ik eenmaal doorhad dat Skype een online account nodig had die op de achtergrond van Windows 8 draaide, was het probleem zo opgelost.
Mijn Windows is toch echt gekoppeld aan me Gmail en niet aan me hotmail/outlook
Niet meer dan logisch zou je zeggen.
Ja, inderdaad. Het legaal maken van illegaal verkregen Windows versies zou niet fair zijn tegenover de mensen die wél netjes voor hun softwarelicentie(s) hebben betaald.
Tja ik heb upgrade kosten betaald van Windows 7 naar Windows 8 a 35 Euro (2 pc's + 5 laptops) en nu krijgen die "Windows 8 haters", "Slowpokes" en "Freebee Chasers" gratis een upgrade.....ook niet echt fair te noemen, maar tuurlijk snap ik waarom zij het doen ;)

Ik ben daar best pissig over op MS en voel mij een beetje bekocht toen ik voor het eerst het nieuws las. Ik hoop dan ook dat zij mensen die betaald hebben op 1 of andere manier compenseren, jaartje gratis Office365 of zo :)

Zou idd wat zijn als ze ook illegale versies "legaal" zouden maken....dan vrees ik dat niemand nog betaald voor een Windows OS.
Anoniem: 636203 @Tyrian19 maart 2015 16:38
Daar kiest Microsoft toch zelf voor? Dan moeten ze Windows 10 niet gratis weggeven want dan ben je eigenlijk een legale licentie aan het weggeven. Dan kan je moeilijk zeggen dat na de installatie van de legale Windows 10 versie je installatie nog steeds illegaal is.
Op het moment dat een retail licentie voor €60,- wordt aangeboden bestel ik er direct 1 en heeft Microsoft aan mij een betalende legale gebruiker. Zolang ik voor een retail versie nog €180,- moet betalen zeg ik; 'de groeten!' Dat is het mij gewoon nieT waard..

Het nadeel van een oem versie is dat je die maar op 1 specifiek systeem kunt installeren. Wanneer je een systeem vervangt en Windows op het nieuwe systeem wilt activeren lukt dit niet en kun je gewoon weer opnieuw een oem versie aanschaffen. Belachelijk!
Volgens de Pricewatch betaal je voor een retailversie van Windows 8.1 €98.

Dat zit dus dichter bij de door jou genoemde 60 euro dan het bedrag van 180 euro.
Windows 8.1 is inderdaad goedkoper geworden dan Windows 7, daar heb je gelijk in. Maar als je naar Windows 8.1 pro kijkt betaal je al weer meer dan €200,-. Hoe dan ook, een hoop geld, en mij in elk geval het geld (nog) niet waard..
ik snap de reflex van naar de pro versie te grijpen door de vorige windows versies, maar in win 8.1 zit er echt niet zo'n groot verschil tussen de pro en niet pro.

Dit zijn ze:
BitLocker and EFS
Boot from VHD
Can join a Windows domain?
Group Policy
Hyper-V[25]

Natuurlijk als je hyper-v gebruikt , of je wil remote desktop sessies hosten moet je wel de pro hebben.Maar voor 90%vd mensen is de gewone echt dik in orde. Nu moet ik wel zeggen, heb een upgrade license gekocht voor 30€ ofzo, best money ever spent voor een pro versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.