Microsoft: 20 procent pc's wereldwijd draait Windows 7

Volgens Microsoft heeft wereldwijd een op de vijf met het internet verbonden pc's inmiddels Windows 7 aan boord. Microsoft verkocht minder Windows 7-licenties aan consumenten, maar haalde meer omzet uit zakelijke verkoop, Office en Kinect.

Sinds de introductie in oktober 2009 heeft Microsoft 300 miljoen Windows 7-licenties verkocht. De omzet die Microsoft uit Windows haalde, daalde volgens de kwartaalcijfers echter met maar liefst 30 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens Microsoft geven deze cijfers een vertekend beeld van de werkelijkheid. Bij het kwartaal van vorig jaar werden namelijk de voorbestellingen van Windows 7 en de omzet uit Vista-verkopen met gratis upgrade naar Windows 7 opgeteld. Als die piek buiten beschouwing wordt gelaten valt de omzet van 5,05 miljard dollar uit Windows 7 juist 3 procent hoger uit dan de 4,92 miljard dollar uit het vierde kwartaal van 2009, zo probeert Microsoft te benadrukken.

Die stijging van 3 procent zou volledig te danken zijn aan de toegenomen zakelijke verkoop. Bedrijven stappen traditiegetrouw later over op een nieuw OS. De consumentenvraag naar pc's had volgens Microsoft een 'dramatische terugval' in het kwartaal, wat van invloed was op de Windows 7-verkopen aan consumenten. Microsoft liet zich niet direct uit over de iPad, maar hintte wel op concurrentie voor netbooks vanuit deze hoek. "Gedurende het jaar is een deel van de netbookverkopen vervangen door andere apparaten, waaronder ultraportables en tablets", zei Peter Klein, die aan het hoofd staat van Microsofts financiële divisie.

De omzet van Microsofts Business Division groeide met 24 procent en dat was vooral te danken aan, opnieuw, goede Office-verkopen. De Entertainment-divisie deed het nog beter dankzij de succesvolle introductie van Kinect. Microsoft wist 8 miljoen stuks van de game-accessoire te verkopen waardoor de omzet van de entertainment-tak met 55 procent toenam ten opzichte van vorig jaar.

Opvallende afwezige bij de kwartaalpresentatie was Windows Phone 7. Eerder deze week maakte Microsoft wel bekend dat er 2 miljoen Windows Phone 7-toestellen geleverd waren, maar dat aantal zegt niets over de daadwerkelijke verkoop.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-01-2011 • 11:33

85 Linkedin

Lees meer

Reacties (85)

85
84
32
0
0
15
Wijzig sortering
Ik vraag me af van de 100 % pc's .. hoeveel er voldoen aan de hardware eisen van windows 7. Want als dat 40% is , dan is die 20% nog veel beter.
De meeste PCs van een paar jaar oud voldoen al aan de eisen. De absolute minimum eisen zijn:

1 gigahertz (GHz) or faster 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor

1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) or 2 GB RAM (64-bit)

16 GB available hard disk space (32-bit) or 20 GB (64-bit)

DirectX 9 graphics device with WDDM 1.0 or higher driver

Alleen voor aero is een videokaart nodig met 128MB geheugen en dat zullen de meeste niet hebben. Maar laten we eerlijk wezen, deze eisen stellen weinig voor. Maar een beetje PC van een paar jaar oud is meer dan snel genoeg.
Maar het gaat om alle pc's die verbonden zijn met internet. Er zijn echt legio oude PC's online met oa windows XP. Kijk maar eens naar China.... dat bulkt van oude pc's online. En daarbij komt natuurlijk dat niemand die een beetje nadenkt zijn oude pc upgrade naar Windows 7 als die pc alleen voldoet aan de minimum specs.

[Reactie gewijzigd door terracide op 28 januari 2011 11:45]

Sorry hoor maar ik draai windows zelfs op een p2 met 800 mhz. Werkt welliswaar retetraag, maar hij doet het wel.
Daar zeg je het: zeer traag. Zoiets heeft dus geen gewicht om in de statistieken mee te tellen, daar mensen daar niet op zitten te wachten.

Er wordt hier gesproken van wereldwijd. Hoewel wij in Nederland een modern land zijn met legio moderne computers, staan hier ook nog genoeg oude pc's. Ga je echter kijken naar de wat armere buitenlanden, dan kun je vaak helemaal nog klassieke modellen aantreffen. De grote CTR's zijn vaak nog niet eens de deur uit.

Ik vind dat terracide daarom een legitiem punt aanbrengt.

Over NL gesproken: De Windows 7-penetratie ligt hier ook gemiddeld veel hoger dan elders (net als Silverlight en Messenger overigens).
Draait redelijk op een p4 1,8 Ghz met 512mb ram. Basisdingetjes gaan goed.
Knap, want de PII is tot 450MHz gemaakt.
hij zal wel zo'n cellery salade ding bedoelen, heb er net 1 weggeknikkerd (lees netjes naar de recycling gebracht)
Ach, valt best wel mee. Pentium III 500 Mhz met 256MB Ram en een 8MB video kaart wil ook nog wel werken:
http://gathering.tweakers...message/32188021#32188021

Alleen kreeg ik het geluid niet aan de praat, dus ik heb hem maar weer verwijderd van dat bakkie uit het jaar 2000.
Ik draai al een tijdje Windows 7 op een PC die meer dan 10 jaar oud is.
Draait altijd nog super stabiel en vrij snel.
Drivers support is ook prima (op de VGA na maar hardwareversnelling zit er niet in op een 2MB chip). Ik denk dat het vooral er vanaf hangt hoeveel RAM je erin hangt. In tegenstelling tot Vista gebruikt 7 vrij weinig de harde schijf, als ie eenmaal loopt.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1625256
Ik vraag me sowieso hoe Microsoft die 100% precies bepaalt.
Zelf zou ik niet zo 1-2-3 weten hoe ik kan bepalen hoeveel PC's er wereldwijd draaien.

Thuis heb ik 4 PC's staan, ik vraag me af hoe Microsoft weet hoeveel procent daarvan windows draait. (en voornamelijk, hoeveel procent dat NIET doet.)
(Hoe weet Microsoft dat ik mijn 6 jaar oude Linux PC nog gebruik?)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 366402 op 28 januari 2011 12:32]

Het gaat daarom ook om pc met internet. Via hun advertentie netwerk hebben ze een heel diverse dataset browserid-strings op kunnen slaan (hier staat ook je OS in) via heel veel verschillende netwerken.

Deze data extracten uit die strings. Wat statestiek op los laten, et voila.
Waarschijnlijk hebben ze een steekproef genomen onder een paar duizend internetters met een poll o.i.d...
Omdat Windows 7 in veel smaken verkrijgbaar is, haalt Windows 7 Professional x64 het meest uit mijn quadcore systeem met 4 GB DDR3, en is Windows 7 Starter een goed alternatief voor Windows XP op mijn MSI netbook met Atom processor en 1 GB DDR2.

Technisch gezien zullen alle notebooks, netbooks en desktops met Windows die nu worden verkocht geschikt zijn voor minstens één variant van 7.
worden er dan nog andere (consumenten) versies verkocht van windows? Ik dacht dat zowel xp als vista er kort na introductie van windows 7 uit zijn gegaan.
Je maakt de veronderstelling dat er misschien veel mensen zouden zijn die wel zouden willen upgraden, maar dat niet kunnen vanwege een te beperkte computer?

Dat lijkt mij redelijk onwaarschijnlijk, aangezien de gemiddelde computergebruiker gewoon het SO gebruikt en blijft gebruiken dat gepreinstalleerd was toen hij de PC kocht.
ja, dat is waar. Echter, bji mij op kantoor hebben we allemaal mooie dell pc's die standaard met win7 geleverd worden. Een groot gedeelte van de gebruikers heeft er direct Linux op geknald. Uiteraard tellen deze pc's wel mee, want er wordt wel voor betaald, maar het zijn uiteindelijk geen windows gebruikers ;)
Tsja, Microsoft heeft er wel licentiegeld voor ontvangen, dus kunnen ze deze toch wel degelijk gerechtvaardigd meetellen in hun verkopen? Dat je het dan niet gebruikt kan hun wellicht niet zoveel schelen...
Maar zo groot dat die groot (lees: groot genoeg om significant in de statistieken aanwezig te zijn) dan weer niet zijn denk ik.
En dat zal nog veel sneller gaan stijgen, zeker in bedrijven waar nu echt overgestapt moet gaan worden en waar Windows 7 nu zichzelf bewezen heeft.

Applicatiecompatibiliteit is ook steeds minder een probleem, er zijn ook genoeg alternatieven om applicaties virtueel aan te bieden of via RemoteApp of alternatieven. Ook de tijd die er nog tussen Windows 7 en Windows 8 zit betekent dat het of nu upgraden is of pas over een jaar of drie. Zeker met moderne hardware is het geen enkel probleem om Windows 7 te draaien.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 28 januari 2011 11:44]

Waarom 'moet' er in bedrijven overgestapt worden op Windows 7?
Welke problemen zie jij met XP?
Ik zet mijn IT resources liever anders in dan telkens voor een overstap op een nieuw OS.

/edit: einde support?
Extended support tot april 2014, dus security updates etc, dus ik zie de noodzaak voor een overstap nog niet zo.

[Reactie gewijzigd door bas-r op 28 januari 2011 11:48]

Die mentaliteit houdt dit hele zaakje tegen. En wat ga je dan doen, in 2014? Je kunt nu maar beter investeren in een modernere en flexibelere infrastructuur dan achterover gaan zitten en denken dat je toch nog 3 jaar hebt.
Ik tel hier plus minus 800 applicatie's vanaf een simpel pakket (ms office), via een wat uitgebreider applicatie (unix applicatieserver, database, windows front end) tot een pakket met diverse type servers, mainframe, mq, etc.)

Je wilt dat niet even gaan testen om microsoft een nieuwe windows versie uitgebracht heeft. Je upgrade pas als je niet anders meer kan.

Tot 2014 zit je dus veilig op XP en dat scheelt je tonnen/miljoenen zeker omdat je (waarschijnlijk) twee keer minder hoeft te upgraden.

Don't fix if it ain't broken.
Uhm, einde van de support en daarmee het risico op beveiligingsproblemen? Dat lijkt me een goede reden om IT resources in te gaan zetten. Dat niet elk nieuw OS direct door een bedrijf overgenomen wordt lijkt me logisch. En het lijkt me ook logisch om eerst goed te testen. Maar Windows XP begint nu echt oud te worden.
Support ja, er zullen geen updates tbv beveiliging en dat soort grapjes uitkomen.
Een OS kies je niet voor het OS maar voor de software... Al draai jij software die nog niet uitvoerig getest is op Windows 7 dan blijf je bij XP... Al heb je software die vrij nieuw is en beter werkt op Windows 7 dan migreer je daarnaartoe... Maar ja de meeste migraties worden toch gedaan of omdat er vraag is naar hardware vervanging of een reorganisatie waarbij ze de processen compleet opnieuw opzetten (2 vliegen in 1 klap, en de mensen zijn productiever en je zit qua hard/software voor de komende 5 jaar gebakken)
Er zijn redelijk wat veranderingen op Business vlak, Betere firewall, Extra GPOs betere integratie met nieuwe versies van de Active Directory forest and so on.
Wellicht is er niet een specifieke feature die een overgang naar Windows 7 kan rechtvaardigen. Er zijn echter op talloze terreinen verbeteringen doorgevoerd waardoor het voor bedrijven interessant kan zijn om over te stappen. Sommige zeggen dat je de upgrade er al grotendeels uithaalt door verbeterde energie besparing, anderen eisen juist verhoogde encryptie, weer anderen zien voordelen bij de manier hoe met images wordt omgegaan. Het gaat om het totaal pakket. Als ik eerlijk ben dan zie ik meer voordelen voor bedrijven dan voor particulieren.
W00t op werk zitten we nog met windows 2000, 15 vastlopers per dag soms, nu wat minder. De pc's kunnen bijkans in en museum zo oud en langzaam zijn ze. Ik zit nu al dik een maand of twee over de deadline te werken omdat de boel zo verdomd sloom is. Ja er komen *als het goed is* nieuwe mini pc's, van die mini desktop dingen maar die zullen iig een windows xp of 7 kunnen draaien. Die prehistorische bende die we nu hebben is echt om te huilen + het werken gaat dan een stuk sneller gok ik...
het werken gaat dan een stuk sneller gok ik...
Maar blijkbaar is dat niet hard te maken in een business case?
Als je hard kan maken dat je veel sneller kunt werken en daar dan wel de deadlines mee gaat halen en dus meer geld gaat opleveren, lijkt mij dat je bedrijf dan snel de stap zal maken...
Windows 2000? Dat is link, want de ondersteuning voor Win2000 is in juli vorig jaar al gestaakt. Daarvoor ontvang je dus geen (beveiligings)updates en bugfixes meer voor. Lijkt me tricky om daarop nog te werken. Echt veilig is het in ieder geval niet meer.... 8)7
Zowiezo doet MS het op een behoorlijk aantal vlakken goed het afgelopen jaar.
Natuurlijk zit er een behoorlijke concurrentie van de Ipad en andere portables, maar ik voorzie dat MS ook dit jaar goede cijfers kan laten zien. Office doet het al jaren goed, zover ik weet. Ik had dan ook niets anders verwacht.
Wel jammer dat ze geen cijfers over Windows Phone 7 naar buiten hebben gebracht.
Anoniem: 166774
@Gerardus28 januari 2011 12:00
De afgelopen jaren ja... maar de markt is veranderd. Jaren lang kon MS teren op het feit dat ze de enige goeie oplossing hadden voor bedrijven en personen. Dat is nu aan het veranderen. MAC en Linux beginnen langzaam toch terrein te winnen, en Android gaat eersdaags ook zijn stempel op gewone pc's achterlaten. Office alternatieven beginnen ook goed in de markt te komen, vooral de online bezigheden van Google bv.

De laatste jaren zie je MS steeds meer achter de feiten aanlopen, dus ik denk persoonlijk juist dat MS het helemaal niet zo goed gaat doen tussen nu en 5 jaar.
Ik zie wel een duidelijke paralel met Symbian. Symbian had jaren (buiten de VS) een MS achtig monopolie maar dan op de mobiele OS markt. Symbian ging op een aantal puntjes achter de feiten aanlopen, en ja hoor, in een paar jaar tijd naar de 2e, en nog eventjes dan naar de 3e plaats verdrukt in die markt. Tegen de tijd dat w8 voor de PC uit moet komen zou het best wel eens zo kunnen zijn dat MS daar achter bijvoorbeeld ook Google en Apple aan moet sluiten.
Anoniem: 256386
28 januari 2011 11:36
En met windows 8 in 2013 willen ze pas echt meedoen met de tablet pc.
Ik vrees dat ze dan al erg (te) laat zijn.
Ach ja de consumenten markt is minder belangrijk voor deze markt. De stijging in het aandeel van de tablets zie je imo alleen doordat de bedrijven achterblijven qua investeringen. De consumenten hebben in NL nog weinig last van de recessie (ja dit is nog steeds aan de gang) en dat zie je in de verkoop van consumenten artikelen zoals tablet maar veel bedrijven maken zich allang klaar voor een 2e ronde (dit merk je wanneer al de overheids bezuinigingen echt doorgevoerd zijn). Vooral bouw bedrijven zitten in spanning en gaan daarom geen complete migratie doorvoeren oid want er bestaat een kans dat ze over 1 of 2 jaar maar de helft minder personeel hebben :P
Hoezo, heb nog steeds geen tablet pc gezien , alleen tabletjes.
Wat ik mij afvraag, is wat zij onder een "PC" verstaan. Het is een afkorting voor personal computer, in mijn ogen tellen servers dus niet mee. De mac van een grafisch ontwerper zou ik echter bijv. wel meetellen. Ik zou er echter niet versteld van staan als hun definitie van PC zo gekozen is dat hun cijfertjes er net iets beter uitzien dan in werkelijkheid. Maar goed, dat hoort nou een maal bij PR. Windows 7 is gewoon een goed product na het wat minder goede Vista, en ik vind het alleen maar fijn dat mensen er op overstappen. Vrienden/kennissen die Windows 7 hebben hebben over het algemeen minder klachten dan mensen die een oudere versie draaien :)
Ik zou ook niet weten waarom iemand het in zn hoofd zou halen Windwos 7 op een server te installeren. Daar heeft MS namelijk gewoon Windows Server voor, buiten de Linux alternatieven.
Windows Seven is meer omarmd dan Vista.

Van Vista was er een hoop negatief nieuws na de release. Windows seven daarintegen is veel beter ontvangen en de reacties van mensen waren meestal positief. Dit scheelt een hoop in de verkoop
Ik heb thuis Vista draaien, op mijn werk XP, en op mijn laptop Windows 7.

Eerlijk gezegd ken ik in XP nog steeds beter de weg, maar Vista heb ik thuis gewoon vanwege de pracht van Aero. draait prima op 2 GB en AMD X2 4800+, dus bepaald geen bijzondere hardware. Maar laten we wel zijn, behalve voor spelletjes hebben de meeste mensen niet veel nodig om wat te surfen, e-mailen en met office te werken.

Ik had Vista al eens eerder draaien en eraf gegooid vanwege trage opstart, maar na SP1 heb ik absoluut geen problemen. Ik kan gratis over naar Windows 7 (software via mijn werk).... maar ik heb geen haast..... ik zal niemand aanraden om nu naar Vista te gaan, maar slecht is het echt niet meer.
Ik heb ook erg negatieve ervaringen met Vista, als Vista als Windows 7 was geweest dan was ik nooit overgestapt op een Mac.

Niet dat ik er spijt van heb, maar Vista was gewoon bagger.
Daar ben ik het niet mee eens. Vista had als nadeel dat het een nieuw driver model had. Dit model is gemaakt om de stabiliteit en veiligheid te verbeteren. Veel fabrikanten zijn laks omgegaan bij het maken van nieuwe drivers, omdat XP drivers niet meer werkten onder Vista. Daardoor zijn er veel apparaten geweest die geen drivers hadden of brakke drivers hadden. Het enige echte grote bug die in WIndows zelf zat was de langzame file copy. Veel van die problemen zijn redelijk snel opgelost en verbeterd. Het is alleen jammer dat die eerst indruk en die eerste problemen hardnekkig in leven gehouden worden en dat Vista daardoor 'kut' is. Ik hoor nog steeds allerlei mensen om me heen die redenen geven waarom Vista slecht is die al een kwart jaar na de release niet meer waar zijn. Ik kan je verzekeren dat Vista in de huidige vorm weinig onderdoet aan WIndows 7.

Ja de start van Vista was wat stroef en daar is het OS op afgerekend, maar dat Vista de nieuwe Windows ME was, daar ben ik het absoluut niet mee eens. En dat Windows 7 goed ontvangen is lijkt me logisch: het drivermodel is hetzelfde als Vista, dus de drivers zijn nu onderhand allemaal goed op orde en de VIsta drivers werken in 7 met kleine of zelfs zonder aanpassingen.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 28 januari 2011 11:46]

Vind ik dus ook. Zelf gebruik ik nog Vista op een paar PC's en bevalt perfect. Was eerst wat wennen (overstap XP > vista), maar sinds SP1 eigenlijk niks geen problemen mee gehad.

Helaas blijven die geruchten dat Vista slecht is hangen. Het gaat ook van mond op mond, mensen die nooit met Vista gewerkt hebben zitten het OS finaal af te kraken.
Of er op gewerkt hebben op een PC/Laptop (van die OEM gevalletjes, een Celeron ofzo) die totaal niet snel genoeg was voor Vista.
Dan nog is het klagen over Vista terecht. Als je als Microsoft je product verkoopt tezamen met een computer (de door sommigen zo gewraakte en gehate koppelverkoop!), dan mag je ook verwachten dat het OS in kwestie daarop afgestemd is. Je gaat toch ook geen 500cc motorblok op een snorfiets monteren?

Dan had Microsoft toentertijd maar tegen de PC-fabrikanten moeten zeggen: "Wij willen dat jullie alleen Vista installeren op machines die het systeem aankunnen." Als je als consument vervolgens allerlei kunstgrepen moet toepassen (grafische effecten uitschakelen, en weet ik veel wat nog meer!), en het draait nog te traag, dan is dat vragen om moeilijkheden. En dan gaan mensen klagen, ja! Dus met andere woorden: Microsoft was iets te pretentieus (en volgens mij zelfs domweg te vroeg!) met het lanceren van Windows Vista. Of dit kwam omdat de specs van de hardware het op dat moment nog niet aankonden, óf omdat Vista gewoon té bloated was voor de hardware die er op dat moment gefabriceerd werd.

Win7 draait meestal wel wat beter op de hardware dan Vista toentertijd. Al moet ik zeggen dat zelfs Win7 Starter op netbooks een ondermaatse performance hebben. Zeker als ik het vergelijk met Ubuntu Netbook Remix, die wèl bliksemsnel op eenzelfde machine werkt. Maar in dit geval is dit ook omdat veel netbookjes eigenlijk ook niet 100% geschikt waren voor zo'n zwaar systeem (wat Win7 ook gewoon is!)
Welke fabrikant zou nou zoiets doen? Hun uiteindelijke doel is nog steeds het zo veel mogelijke laptops/desktops te verkopen. En de nieuwste versie van Windows erop gooien is iets wat de marketing afdeling wel op zou staan. Want niet meeliften op de hype van de lancering van Vista is gewoon puur zonde.

Verder kan MS ze weinig maken. Als ze eisen zouden gaan stellen voor wat fabrikanten wel en niet mogen doen met installaties van Windows Vista, dan zou MS ook weer snel een rechtszaak aan hun broek hebben. Die ze ook nog gaan verliezen ook.
Je bent blijkbaar niet op de hoogte. Microsoft stelt inderdaad eisen aan de OEM's. Je mag als OEM wel doen waar je zin in hebt met de desktops maar als je het plakkertje wilt om op je kast te kleven, moet je aan de minimum eisen voldoen die Microsoft stelt.

Maar wat is er gebeurd bij Vista? Microsoft had hun eisen correct en mensen zouden geen probleem hebben zolang ze een desktop met het stickertje kochten.
Maar dan kwam Intel en een hoop OEM's een bezoekje brengen aan Microsoft met de melding dat ze nog een shitload celeron processortjes hadden en nog enkele stapels ander traag grut. Na lang klagen heeft Microsoft dan aan de druk toegegeven om toch de minimumeisen te verlagen. (Intel had wel al vele C2D en C2Q maar ze wouden die prijzen nog niet laten zakken om OEM's daar goedkope pc's mee te laten maken.)
Gevolg daarvan was dat je vele desktops had die eigenlijk niet krachtig genoeg waren om Vista te draaien.

Tot daar de geschiedenisles.
Anoniem: 196662
@Nemesizz28 januari 2011 12:31
Ik weiger zelfs Vistamachines te upgraden naar Win7. Win7 is eigenlijk Vista SP2 maar door de domme schapen heeft Ms de naam Vista moeten dumpen.

Voor Ms uiteindelijk geen verlies want die domme schapen zitten nu toch te betalen voor Win7 wat nie meer is dan Vista SP2.
Zucht, enig idee wat er onder de motorkap allemaal anders is aan 7? Paktisch niet met elkaar te vergelijken. Win7 zit compleet anders in elkaar en leunt alleen op wat basisprincipes uit Vista die wél goed werkten.
Anoniem: 319977
@Exorcist28 januari 2011 13:22
Vista had als versienummer (NT) 6.0 en Windows 7 heeft als versienummer (NT) 6.1. Er zijn heus meer overeenkomsten dan de basisprincipes. Dat wordt ook weerspiegeld in de server evenknie; Windows 2008 en Windows 2008 R2. De gedachte dat Windows 7 daadwerkelijk technisch anders is dan Vista is meer gestoeld op goede marketing dan op realiteit. Niets ten nadele van Windows 7 trouwens, 't is een prima product.
@exorcist

Nou, vertel maar eens wat er allemaal anders is onder de motorkap in 7. Ik kan je het snel vertellen. Vrijwel niets.
Als ik ditzelfde verhaal vertel zijn er veel mensen die me niet geloven, waaronder zelfs IT'ers. Zo zie je maar hoe hardnekkig die eerste indruk de reputatie van Vista heeft ondermijnd.

Zoals je zelf al zegt was Vista enkele maanden na de release even stabiel als XP, en al een echte verbetering interface- en feature-wise. Windows 7 is eigenlijk een 'Vista SE', maar dan zonder de negatieve berichtgeving en met een aantal leuke verbeteringen die de productiviteit enkel maar ten goed komen.
Daar ben ik het niet mee eens. Vista had als nadeel dat het een nieuw driver model had. Dit model is gemaakt om de stabiliteit en veiligheid te verbeteren. Veel fabrikanten zijn laks omgegaan bij het maken van nieuwe drivers, omdat XP drivers niet meer werkten onder Vista. Daardoor zijn er veel apparaten geweest die geen drivers hadden of brakke drivers hadden. Het enige echte grote bug die in WIndows zelf zat was de langzame file copy. Veel van die problemen zijn redelijk snel opgelost en verbeterd. Het is alleen jammer dat die eerst indruk en die eerste problemen hardnekkig in leven gehouden worden en dat Vista daardoor 'kut' is.
Wat je nu aanhaalt is exact de reden waarom Linux geen succes geworden is op de dekstop markt. Microsoft had dit kunnen weten, meer nog ze hebben deze redenering zelf meermaals gebruikt om Linux als minderwaardig af te schilderen (geen ondersteuning van fabrikanten, slechte drivers waardoor veel hardware niet functioneerde...). Het is dan ook geen excuus, aangezien het voor de consument niet uitmaakt of je een nieuw drivermodel in je besturingssysteem gestoken hebt of niet, als de printer en het draadloze toetsenbord niet werken is de kous af voor de consument. Op die manier is de negatieve perceptie van Vista goed te begrijpen, en grotendeels zelfs gegrond.
En hoeveel van deze verkochte licenties worden er echt gebruikt?
Iemand die Linux wil gebruiken komt er bijna niet omheen om Windows te kopen....maar is geen gebruiker.
Ik geef toe, dat zal het percentage niet veel kleiner maken, maar er moet wel rekening mee worden gehouden.
Natuurlijk is 20% nog erg slecht....MS ziet liever 100% van alle windows pc's op 7 :)
Ik gebruik jaaaren linux, en heb nog nooit windows moeten kopen om linux te gebruiken :? beetje wazige redenering.

Een linux gebruiker gaat toch geen pc kopen met windows erop?
Je kunt niet altijd zonder windows kopen hoor. Zeker bij notebooks is het lastig.
Ik bouw zelf meestal m'n pc's, dan is er niets aan de hand, maar kant-en-klaar modellen komen vaak met 'gratis' windows licentie.

@Rizon: Ik heb vaak genoeg dingen afgedwongen, maar een website reageert daar niet op en de verkopers van Dell ook niet hoor als je daar een notebook wilt kopen die niet uit de N serie komt.....

[Reactie gewijzigd door buzzin op 28 januari 2011 12:51]

Anoniem: 196662
@buzzin28 januari 2011 12:35
Ze zijn verplicht om het te doen. Of heb je nog nooit in je leven moeite moeten doen om iets af te dwingen voor je het kreeg?
eigen voorbeeld, ik heb een acer timeline met windows 7... geen zin om te gaan zeuren over windows 7, en als je het doet, en een probleem hebt, moet je het met windows 7 inleveren bij het service punt dus je wordt toch wel een beetje verplicht.

Na installeren en backup cd's te hebben gemaakt een Ubuntu installatie gestart en de schijf gewist en zoemt nu al een jaar op Ubuntu. Oficieel ben ik dus een Windows gebruiker want ik heb een licentie.
Anoniem: 196662
@DummyXL29 januari 2011 10:12
Kan je toch niet hun schuld noemen.

Er zijn ondertussen al genoeg winkels waar ze je systemen met Ubuntu verkopen of systemen zonder een OS. Toch heb je een pc gekocht waar Windows opstaat :/

OEM's zoals Dell hebben geprobeerd om desktops met Ubuntu te verkopen, maar gewoon te weinig vraag naar. Asus heeft het ook al geprobeerd in het begin van de netbooks maar klanten bleven weg tot er Windows kwam.
En toch klopt het wel, een paar dagen geleden was er nog een artikeltje over hier: nieuws: Italianen klagen Microsoft aan over Windows-refund
en heb nog nooit windows moeten kopen
Het gaat om de applicaties.
Er zijn genoeg mensen die daarom Windows MOETEN kopen.
Het argument dat je windows dus niet HOEFT te kopen gaat vaak niet op, zelfs als je een equivalent programma hebt onder Linux dan nog ben je vaak genoodzaakt het windows programma te gebruiken omdat 'anderen' dat gebruiken of omdat 'het bedrijf' het gebruikt.
Een linux gebruiker gaat toch geen pc kopen met windows erop?
En waarom niet?
Ik ben Linux gebruiker, nouja meer BSD gebruiker, en draai Windows 7 naar volle tevredenheid er naast. Het is imho zo kortzichtig om, indien je Linux gebruikt, je dan automatisch voor te nemen dat je Windows niet gebruikt. Zo'n instelling ruikt erg naar het verworden van "Linux ipv Windows" als onderdeel van je imago.

[Reactie gewijzigd door lenny_z op 28 januari 2011 12:31]

Als je een A-merk laptop wil, kom je bijna niet onder een Windows licentie uit.
Zelfs achteraf je geld terugclaimen is bijna onbegonnen werk, of loont gewoon de moeite niet. 5 formuliertjes invullen om €7,36 (in het geval van een Asus EEE was dat) terug te krijgen? No thanks.
Ik denk dat meneer daar een goed punt heeft wat betreft de werkelijke verkoopcijfers...
En bedrijven gaan eindelijk upgraden, zoals ook wij... Alle nieuwe pc's krijgen nu windows 7, terwijl we Vista als de pest gemeden hebben...

Maargoed, zoals iedereen weet is windows 7 wat Vista had moeten zijn, aangezien ze de eerste 3 jaar werk aan Vista naar de prullenbak verwezen hebben, paar jaar later een ongelooflijk ***systeem hebben uitgebracht, en 3 jaar daarna eindelijk met een fatsoenlijk product gekomen zijn, genaamd windows 7. God weet wat voor systeem windows nu geweest zou zijn als ze Vista niet zo verprutst hadden..
Vista was misschien een beetje zwaar maar wel goed. Op een simpel pctje kan het misschien storend zijn, maar ik was blij dat ik eindelijk een relax 64bit OS had dat toch echt vlot en soepel werkte.
Ik sta er iedere keer weer versteld van als ik dit soort totale flauwekul op Tweakers lees... Hier zouden verdorie de mensen moeten zitten die iets van computers weten. Die dus óók weten dat Vista en Win7 vrijwel identiek zijn!

Maar nee hoor.... je hoort hier dezelfde onzin als op de straat. Vista is bagger, en Win7 is perfect. Ongelooflijk.... |:(
wij gaan binnenkort ook over naar windows 7 en met ons nog zo'n 15 andere bedrijven, tikt toch aardig aan :D. denk dat dit nog meer gaat worden maar ook nog veel zullen wachten op w8
Anoniem: 69767
28 januari 2011 11:42
Het is een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Netbooks en laptops tellen waarschijnlijk wel mee met de cijfers, maar tablets niet. Terwijl je tablets ook gerust personal computers mag noemen tegenwoordig. Als je alle computerdevices meetelt (smartphones, tablets, tv-setup boxes etc) dan denk ik dat Apple een stuk meer aanwezigheid heeft gewonnen dan Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 28 januari 2011 11:44]

Fijn dat je ook onderbouwt. Een tablet voldoet ook gewoon niet aan de omschrijving van een PC. Het is een compleet ander genre.
Anoniem: 69767
@MueR28 januari 2011 11:50
Nee hoor. Ik game er op, ik mail ermee, ik surf er mee, ik lees er documenten op, ik kijk er video's mee, ik chat er mee, ik doe google maps er mee. Net als op de "pc", ook kan ik er apps op installeren etc.

Ik ben niet de enige, meer mensen zeggen dit. Lees bv eens: http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_computer
A personal computer (PC) is any general-purpose computer whose size, capabilities, and original sales price make it useful for individuals, and which is intended to be operated directly by an end-user with no intervening computer operator. PCs include any type of computer that is used in a "personal" manner
A personal computer may be a desktop computer, a laptop, a tablet PC, or a handheld PC (also called a palmtop).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 28 januari 2011 11:57]

Dan is mijn ps3 ook een pc, vet!!
En m'n smartphone eigenlijk ook :P Er werden geloof ik al meer smartphones dan desktops+notebooks+netbooks verkocht, dus daar gaat het MS marktaandeel ;)
@ alles hierboven het zijn eigenlijk ook allemaal pc's
Ze zijn allemaal gebaseerd op hetzelfde.
Ongeveer 5% van de computers die ik te zien krijg draaien vista of hoger.
Bij ons in huis ben ik de enige die over is naar w7 ultimate.
Me zus heeft nog vista.
En mijn ouders hebben nog xp :? (amd phenom x2 is volgen mij sterk zat voor w7 maar boeie)
Ik vraag me toch af bij welk bedrijf de software toekomst licht.
Microsoft of Apple of Debian (lijkt me geen Debian te worden)
Wat ik niet snap is dat IBM zich beperkt heeft tot servers en chip's Maar mischien maken ze over een paar jaar wel een comeback :)
Debian? Dat is nou net geen bedrijf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee