Apple beëindigt Bootcamp-support voor Windows 7 bij laatste MacBooks

Apple heeft de mogelijkheid om Windows 7 via Bootcamp te installeren op de nieuw uitgebrachte MacBook Pro en MacBook Air beëindigd. Dat houdt in dat gebruikers bij het halen van een nieuwe MacBook virtualisatiesoftware moeten gebruiken of moeten upgraden naar Windows 8.

Dat schrijft Apple op de nieuwste ondersteuningspagina's met uitleg hoe Windows via Bootcamp is te installeren. Alle dit jaar geïntroduceerde modellen moeten het stellen zonder Windows 7-ondersteuning. Het betreft de 13"-MacBook Pro en de 11"- en 13"-MacBook Air.

Apple lijkt dezelfde strategie te gebruiken als toen het bedrijf de BootCamp-ondersteuning voor Windows XP en Vista beëindigde bij de MacBooks die uitkwamen medio 2010, schrijft Apple Insider.

Liefhebbers van Windows 7 kunnen nog wel gebruikmaken van virtualisatiesoftware, zoals Parallels Desktop 10, VMWare Fusion 7 en Virtual Box 4.3.26. Daarnaast kondigde Microsoft een gratis upgrade aan naar Windows 10 voor gebruikers van Windows 7 en 8.1.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

23-03-2015 • 08:08

128 Linkedin

Reacties (128)

128
128
87
2
0
0
Wijzig sortering
Tot twee keer toe wordt in het artikel gesuggereerd dat bootcamp virtualisatiesoftware is:
Dat houdt in dat gebruikers andere virtualisatiesoftware
Liefhebbers van Windows 7 kunnen nog wel gebruik maken van andere virtualisatiesoftware, zoals Parallels Desktop 10 en VMWare Fusion 7
Maar bootcamp is helemaal geen virtualisatiesoftware, het is een hulporgramma om Windows te installeren. http://nl.wikipedia.org/w...ware%29#Windows_opstarten
Dat dacht ik ook. Bootcamp is ook niet meer dan een tool om Windows te installeren, maar het is nergens voor nodig. Ik heb tot 3 keer toe Windows (XP, 7 en 8 ) op mijn MBP geïnstalleerd zonder gebruik te maken van bootcamp, of wat voor andere software dan ook. Installatie-DVD erin, tijdens het opstarten op 'Alt' drukken en gaan met die banaan. Wel even opletten dat je niet je Mac OS X-partitie overschrijft als je wilt kunnen dual-booten, natuurlijk.

Wat je dan wel weer krijgt is de bootcamp-software voor Windows wat eigenlijk niet meer is dan een pakket drivers voor de hardware in Apple-apparaten. Mogelijk dat Apple hiervoor de support ook staakt voor Windows 7, waardoor je dus zelf je drivers bij elkaar moet scharrelen of een oudere versie van dit driver-pakket moet installeren. Ook absoluut niet onoverkomelijk.

Al met al boeit het dus niet zo veel, lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 23 maart 2015 10:17]

Bootcamp is inderdaad de software om Windows (makkelijk) te installeren en de drivers verzorgd. Dat kun je uiteindelijk zelf.
Ik vind het wel jammer dat Apple dat zo snel staakt. Je zou toch zeggen dat als de drivers werken ze niet perse onderhouden hoeven worden.
Er moeten natuurlijk wel nieuwe geschreven worden voor de nieuwe hardware. Dat kost ook gewoon geld.
Dat is waar.
Maar verschillen de drivers voor Windows 8 zoveel van die van 7?
Het is vooral de logistiek en het testen e.d. dat het kostbaar maakt, maar het lijkt me vooral ook een afspraak met Microsoft.
Dat wist ik nu precies ook niet.
Dus Bootkamp is in feite gewoon een Dualboot, 2 volledige OS instalaties die appart
van elkaar lopen, dat blijft in mijn ogen toch de beste optie.
Ja,

Je hebt Bootcamp niet perse nodig voor de installatie maar het stroomlijnt de boel.
Daarnaast krijg je de optie bij het afsluiten om te herstarten met je andere OS. Dus geen Alt in drukken.
Ook heeft het de drivers om elkaars bestandssysteem te lezen, ook wel handig. Al kan je deze ook gewoon online vinden.
....dat kan toch altijd, met ieder systeem?
nog nooit een computer gehad waarbij slechts 1 besturingssysteem mogelijk was; alles is te tweaken :+ ook een mac :X

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 maart 2015 09:36]

Of het volledig gescheiden houden van twee installaties de beste optie is, is met name afhankelijk van je wensen. Voor sommigen is virtualisatie een prettige oplossing. Het tegeljk draaien van OS/X en Windows werkt voor heel soepel met de door de VMWare en Parallels geleverde virtualisatie software. Het stelt je in staat om onder Mac OS/X tegelijk windows-specifieke software en je Mac specifieke software te gebruiken.
Ik heb zelf nog nooit gebruik gemaakt van bootcamp, maar ik neem aan dat ze een virtuele harde schijf aanmaken om te voorkomen dat gebruikers hun mac partitie overschrijven? Dat zou het toch virtualisatiesoftware maken, maar geen virtualisatieprogramma zoals inderdaad op wikipedia staat (het draait immers niet in de userspace) .
Windows wordt gewoon op een andere partitie geïnstalleerd.
Het proces begint met het verkleinen van de partitie waarop Mac OS X is geïnstalleerd en het aanmaken van een nieuwe partitie om Windows op te installeren. Je wordt dus vanzelf in de juiste richting geduwd waardoor je wel echt je best moet doen om je Mac OS X partitie te overschrijven gedurende de installatie. Het kan echter wel.
(Pssst, artikel feedback heeft een eigen forumpjuh)

Vind het een beetje raar besluit, het mag geen verassing zijn dat Windows 7 nog steeds veel wijder verspreid gebruikt word dan 8.1? Dat beseft Apple zich toch ook wel?
Maar denk dat het al met al voor de meeste gebruikers toch niet uitmaakt, je hebt dat bootcamp helemaal niet nodig om windows te installeren, het is alleen maar bedoeld voor de "niet IT-ers" om de boel wat makkelijker te maken.
Anoniem: 601896
@LEDfan23 maart 2015 08:49
Dat kun je kwijt in Geachte Redactie
Anoniem: 601896
23 maart 2015 08:17
Jammer, dan wordt effectief alleen maar Windows 8.x ondersteund op dit moment.

Je koopt een Mac natuurlijk meestal niet om de hele tijd je favoriete Windows te draaien, maar ik denk dat er wel dat er meer gebruikers zijn die windows7 nog prefereren boven 8.
Je hebt 100% gelijk. Ik heb nu het model medio-2014 and wat ben ik blij dat ik hem toch gekocht heb en niet gewacht had op het 2015 model. Windows 7 is gewoon een must voor mij ALS ik Windows besluit te gebruiken. Windows 8 pfff, hoe krijg je het verzonnen.
Zo erg is het toch niet? Je installeert desgewenst een startmenu, en in feite heb je dan gewoon wat je gewend bent van voorgaande versies (naast kleine UI veranderingen en een sneller systeem).

Ik gebruik Windows 8(.1) al lang, met 'classic shell' voor het startmenu, en ik moet zeggen dat ik er erg tevreden over ven. Als je niet wil hoef je niks te merken van het hele 'Modern UI' gebeuren.
Ik gebruikte een een W7 laptop die door de IT-afdeling werd vervangen voor een W8 laptop. Na deze upgrade werkte een camera van €50K niet meer. Toen is die nieuwe laptop gedowngrade naar W7 waarna de camera het weer prima deed. W8 is dus zeker niet zonder meer beter. In sommige of misschien veel gevallen misschien wel, maar in ons en andere gevallen niet.
Dat heeft meer te maken met een hardware leverancier die de support stopt. Dat is niet de schuld van w8.
Het is niet altijd een kwestie van schuld, in dit geval is het een camera maar er zijn in het verleden al genoeg problemen geweest met hardware of software die niet meer werkte op nieuwere Windows versies, als die software cruciaal is voor jou of het bedrijf waar je werkt en duur is om te vervangen dan zit je dus in een situatie waar een upgrade niet wenselijk is.
Maar dan maak je dus gebruik van hardware waarvan de ondersteuning is gestopt.

Dat een OS om de zoveel jaar upgrade is logisch. Dat backwards compatibiliteit niet te garanderen is, is dat ook.

Dan is aan jou de keuze of je apparatuur blijft kopen van een fabrikant die geen nieuwe drivers uitbrengt, of dat je op een oude versie blijft werken.
Ja, op die tour is elk OS met compatibility problemen goed: het is tenslotte de schuld van de leverancier van software of hardware die niet werkt! Dat argument gaat bij mij niet op. Ik ben persoonlijk een Mac of liever Apple gebruiker en dat soort issues heb ik in OSX dus nooit minder. Een keer heb ik een Iomega NAS gehad, die zou met Time Machine overweg moeten kunnen maar kon dat niet. De reden was een update van Apple.

Echter, het is heel simpel, met W7 kon ik mijn werk uitvoeren en met W8 niet.

Daarnaast heb je nog het argument dat zon camera te duur is om te vervangen. Overigens was het een dedicated laptop (dedicated aan de camera bedoel ik dan) dus die downgrade maakte niet uit.
Zoals je zegt. De keuze om te upgraden in aan de gebruiker. De keuze om te blijven ondersteunen is aan de leverancier. Er is een hoop hardware die met vista drivers onder w8 werkt. Of jou hardware leverancier zn drivers toekomstbestendig heeft geschreven kom je pas achter bij een nieuw os :)
Dan is je camera oud en aan vervanging toe.
Vind je dat echt een goede oplossing, gezien de prijs van zo een camera? Waarom niet downgraden? W7 is een prima OS. Die dedicated laptop hoeft niet op het internet aangesloten te worden dus ook als W7 geen veiligheidsupdates meer krijgt kunnen de laptop en de camera nog veilig gebruikt worden.
Dat is natuurlijk een mooie workaround. Maar het trieste is dat wanneer je een camera koopt van 50k, dan verwacht je op zijn minst een beetje fatsoenlijke driver support hebt voor dat geld.

Bij de eerstvolgende aankoop zou ik toch maar eerst uitzoeken hoe lang het product ondersteund gaat worden voordat je het aanschaft.
Ja dat ben ik met je eens, helaas was dit de camera met de beste quantum efficiency (als functie van de golflengte). Die eigenschap is veel belangrijker voor ons dan of we met W7 of W8 moeten werken. Overigens zijn er ook cameras die überhaupt niet met software komen dan schrijven we zelf wat of laten we dat doen door de programmeer afdeling om zon camera bruikbaar te maken.
Economisch gezien. Ja, ik vind dat een goede oplossing een camera met zo'n hoge nieuwe prijs kan ook voor een hoge tweedehands prijs verkocht worden.
En bij zo'n dure camera hoef je natuurlijk niet te verwachten dat hij in grote oplages verkocht wordt en dan is de support ook mager ondanks de prijs.
Weet je zeker dat de driver niet standaard in Windows 8.x zit?
De modern UI is niet het enige probleem. Ik ontwikkel embedded software. Het aansluiten van Embedded hardware op Windows 8 geeft regelmatig problemen, wat bij Windows 7 toch veel minder voorkomt. Dat zegt wellicht meer over de fabrikant dan over Windows 8, maar je hebt er wel mee te maken.
Simpel, voortaan 'windows + q' gebruiken ipv als een leek het start menu te moeten gebruiken. Werkt net als Spotlight finder. Verder heb je 'Windows + x' nog voor je configuratie schermen en 'windows + d' voor je desktop. 'Windows + C' kan je gebruiken voor een algemeen control scherm waar je de bovengenoemde functies ook door kan bereiken.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 23 maart 2015 08:49]

Als een leek? En bedankt...
Btw: het is niet "algemeen control scherm", maar de 'charms-bar'. Je vergeet CTRL+i voor instellingen, volgens mij de meest gebruikte charm

Vind het jammer dat je in jou ogen een leek bent als je het startmenu/start scherm gebruikt. Ik gebruik namelijk met heel veel plezier het Windows 8 startscherm en ben beslist geen leek
'als een leek het start menu te moeten gebruiken'
Dat jij je hier aangesproken voelt zegt meer over jou dan over mijn uitspraak.
Simpel, voortaan 'windows + q' gebruiken ipv als een leek het start menu te moeten gebruiken. Werkt net als Spotlight finder.
Ik vind dan weer dat tools als spotlight perfect getuned zijn voor leken. Eerst ging mac het doen, later ook windows. Alles op 1 hoop gooien en de gebruiker minimale informatie geven over hoe/wat/waar in het filesysteem. Het os behandelt de gebruiker in feite als een kleuter en verbruikt daarmee ook nog eens onnodig veel resources.
Wat is er mis dan met 8? Classic Shell er over, en het werkt net zo, zelfs beter dan 7... :)
Nou nee, Clasic shell neemt veel werkgeheugen op de achtergrond.
Je argument is een beetje mierenneuken (want wat is 1-2MB op 8-16GB RAM tegenwoordig) maar Classic Shell is inderdaad vrij ruk. Start8 is een beter vormgegeven alternatief en neemt slechts 700KB werkgeheugen in.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 23 maart 2015 08:47]

Dan nog even configureren ;) Paar opties veranderen en het is precies win7 startmenu. Config kan je opslaan en inladen bij nieuwe install of andere gebruikers.
Classic Shell gebruikt een net iets andere font dan het OS en is toch iets minder strak dan Start8. Daar irriteer ik me aan. Daarbij kun je met Start8 ook transparantie van de Windows-vensters aanpassen en een aantal hybride modussen runnen die het originele Start menu van 8 integreren in je "oude Windows 7" menu. Dat kon ik niet allemaal vinden in Classic Shell.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 23 maart 2015 08:55]

Ok. Ga ik me daar nog eens even in verdiepen. Dat het een ander font gebruikt was mij totaal niet opgevallen.
Welke hybride modussen bedoel je?
Je kan in Start 8 het "Modern" full screen menu als popup menu krijgen (a la Windows 7) met de tiles erin. Dus een beetje mix van 7/8.
Ik zie geen verschil in font. De rechterkant van mijn startmenu heeft dezelfde tekens als mijn navigatie kolom in Verkenner.
Klein puntje wat dan wel weer relevant is is dat Classic Shell gratis is, en Start8 $4.99 is. Niet dat het een wereldbedrag is, maar wel iets om rekening mee te houden bij je keuze.
Het was voor mij de 3 euro destijds wel waard. Windows 8 kreeg ik gratis van de hogeschool, dus scheelde al een hoop aan OS kosten ;)
Bij mij 1,5MB dus waar hebben we het over?
Wat dus eigenlijk niet hoeft. Je kunt beter een alternatief gebruiken ipv Clasic Shell.
Pfffftt computers hebben tegenwoordig 8GB geheugen of meer. Zoveel dat over het algemeen Windows meer gebruikt voor prefetching dan voor echte programma's. Dan gaan we moeilijk doen over 1.5MB? De voordelen van Windows 8 over Windows 7 (ook qua geheugen gebruik) overstijgen wel de 1.5MB extra werkgeheugen die je kwijt bent ;).
Het probleem is natuurlijk dat je voor Start8 moet betalen en Classic Shell gratis is.... :+
Aan de andere kant, Windows 10 zal snel uitkomen, dan hebben mensen meer keuze. De keuze vanuit Apple is wel een beetje te begrijpen, win7 zit sinds 13 januari ook bij Microsoft in de fase van 'extended' support in plaats van dat het algemene ondersteuning krijgt.

Toch is het door de UI nog altijd een os met een groot marktaandeel, en een versie die een groep gebruikers prefereert boven Windows 8
Ik heb niet veel met Windows, maar Windows 8 werkt aanzienlijk beter dan 7 (zeker in het geval van een Oculus Rift) en is een stuk minder log. Ik gebruik zelfs de modern-ui icm een xbox controller.
Hoe verzin je het nog om Windows 7 te gebruiken tenzij je geen licentie hebt of een hele specifieke app hebt die niet op 8 werkt? Wie echt dat Start Menu weer terug wil kan uit een legertje apps kiezen en heeft in ruil een OS dat vele male sneller opstart en vlot werkt.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 23 maart 2015 08:48]

Ik in ieder geval wel. Voor mij ik reboot zelden naar Windows, en daarvoor is 7 gewoon prima. Die heb ik ooit eens geinstalleerd, en werkt nog prima. Nu zou ik extra moeite moeten doen om 8 te installeren, ipv gewoon 7 erop te houden.
Als jij 7 al hebt, heb je dus niet zo'n nieuwe MacBook en heb je daar toch geen last van?
Dat is waar, maar ik prefereer alsnog 7 boven 8.
Volgens mij blijft dat wel gewoon werken hoor, desnoods met een omweg :)
Tuurlijk blijft het werken...
Mensen kunnen niet meer lezen: het gaat enkel over de modellen die nu recent gelanceerd zijn. De MacBook Pro Retina 15 inch die je vandaag koopt blijft Windows 7 ondersteunen. Net zoals alle toestellen die voor de refresh aangekocht zijn ook Windows 7 blijven ondersteunen.
Het gaat enkel voor MacBook Pro Retina 13" Early 2015 model en beide MacBook Air's Early 2015 models.
Dat begrijp ik wel. Ik doelde meer op die specifieke versies, waar ze dus zeggen dat ze het niet meer gaan ondersteunen.

Krijg je een melding als je de installatie toch doorzet? En valt dit te omzeilen? Je hebt veel mensen die gewoon 7 willen blijven gebruiken.
Je kan het gewoon installeren, zoals dat nu ook kan, zelfs zonder Bootcamp. Echter zal je een probleem gaan ervaren wanneer je drivers nodig hebt. Die komen doorgaans van Apple zelf via een Apple Software DVD, en die zullen dan dus niet voor Windows 7 meegeleverd worden, maar voor 8+.
Ik heb vorige week nog Windows 7 geïnstalleerd op MacBook Pro Medio 2010 en werkt gewoon...
Om die serie gaat het ook niet.....het gaat om de laatste modellen, zoals je gewoon in het artikel kunt lezen.....
Bootcamp ligt ook een beetje vast aan OSX hoor. Dit heb ik in 't verleden aan levende lijven ontdekt met XP, vanaf OSX versie zoveel werd dit niet meer gesupporteerd op die zelfde oude Mac.
Ik denk dat er in die nieuwe type hardware, hardware zit waar geen Windows 7 drivers voor geschreven worden en dat ze daarom het support voor Windows 7 stop zetten.
Dat het niet ondersteund wordt betekend toch niet dat het niet werkt?
Bij ons in de groep wordt veel gebruik gemaakt van Apple hardware (Macbook pro's en Imac's) met Windows erop. Jaarlijks komt dat neer op een stuk of 50 devices. Het is wel een unieke situatie, daar geef ik je gelijk in.

Om de vraag voor te blijven waarom dit beleid zo is: ik zou het niet weten, het is al sinds eind jaren 90 zo.
@Hieronder, ik bedoel het gebruik van de Apple hardware. Er werdt steeds meer gebruik gemaakt van Windows only software, waardoor van de mogelijkheid om te dual booten op een gegeven moment gebruik werd gemaakt. Waarom men zo trouw blijft aan de Apple hardware is voor mij nog steeds een vraag.

[Reactie gewijzigd door Amito op 23 maart 2015 09:10]

Om de vraag voor te blijven waarom dit beleid zo is: ik zou het niet weten, het is al sinds eind jaren 90 zo.
Dat kan niet. Je kunt pas sinds 2006 Windows op Apple hardware installeren.
Niet handig, ken iemand die Windows 7 puur voor games heeft die niet op 8 werken (wat oudere games).
Kan je dat iets toelichten? Ik kan alle spellen die ik wil draaien op W8 zonder problemen, van hele oude tot hele nieuwe. En heeft er 1 *per se* W7 nodig kan je dat ook in compatibility mode draaien.

Ik ruik onzin.
Compatibility mode werkt ook niet altijd, mooi voorbeeld is RollerCoaster Tycoon 3 die weleens met sommige grafische kaarten niet mee werkt vanwege Windows 8(.1).

Ik zal het heel simpel houden, blijf maar onzin ruiken, diegene waar ik het over heb heeft een kamer vol met oude PC games dus er zitten wel meer dan 1 tussen, sowieso zijn het meer dan 20, en als je per se wilt weten welke mag je het hem zelf vragen.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 maart 2015 14:00]

Goed goed, maar in dat zeer specifieke geval is het toch veel logischer om een dedicated windows PC neer te zetten dan een Macbook? Je kan niet verwachten van Apple dat ze ondersteuning bieden voor spellen van 10-20 jaar oud op een ander besturingssysteem.
NIet zozeer ondersteuning voor de games, maar eerder het feit dat WIndows 7 nog vrij veel gebruikte systeem is.

Ik snap zelf je punt wel, heb zelf een Windows 8.1 PC en laptop met Windows 7 voor wat oudere spul.
Bootcamp was vroeger je van het, maar gezien de hardware en virtualisatie software van nu is bootcamp volledig overbodig.

Ik heb heb beide (parallels/vmware fusion) gebruikt, waarbij parallels de betere is op basis van gebruikers gemak en features, uit suspend mode wakker worden en t porten van de Apple Key shortcuts naar Windows. Werkt top! In Windows al je files op je Mac browsen is echt een genot bestanden uit te wisselen en hoef je geen netwerk/USB devices te gebruiken.

Ook je schijf ruimte gebruik met virtualisatie kan je Flexibel schalen.

Kortom bootcamp is old school en kan voorzichtig richting het museum.

[Reactie gewijzigd door itlee op 23 maart 2015 08:33]

Ikzelf prefereer toch echt een installatie via bootcamp dan Windows te virtualiseren. Ik ontwikkel embedded software, en het doorgegeven van USB apparaten naar je virtuele Windows machine gaat niet altijd even lekker, of werkt in sommige vallen helemaal niet. Dat gedoe heb je gewoonweg niet als je Windows native installeert.
Ik heb erg veel met Windows VM's gewerkt in OS X, van XP tot Windows 8.1, maar een native install blijft toch een stuk sneller en stabieler dan een VM.
Helaas vraagt parallels een -buy upgrade- bij elke update van macos, ik heb vorig jaar 1 jaar mogen "genieten" van het pakket. Beetje nare smaak aan overgehouden.
Ik had ooit Bootcamp, maar die is een paar keer corrupt geraakt en het was niet makkelijk om de hele tijd de hele computer af te sluiten om Windhoos te starten. Door de goede sleep functie in OS X zet ik mijn iMac nooit uit en opstarten doe ik alleen maar bij een nieuwe (verplichte) update.
Toen ben ik begonnen met Paralleles en uiteindelijk ben ik bij VMWare Fusion uitgekomen. Nu heb ik 2 bureaubladen en als ik windows start, heb ik er ineens 3 (en uiterst/exteem rechts is dan fullscreen windows). Ik vind dit heel handig werken.

Ook handig, als mijn VM draait en ik steek een USB in dan wordt ik gevraagd in welk OS hij hem moet mounten.
Goed nieuws in mijn ogen ondanks dat de gebruiker nu wat beperkter wordt in zijn keuze.
Dit zorgt er namelijk wel voor dat legacy zo snel mogelijk de kop word ingedrukt.
Tevens bied Microsoft een gratis upgrade naar Windows10 aan. Prima keuze dus.
Bovendien valt Windows 7 inmiddels in de extended support.
Dit heeft niks te maken met legacy ondersteuning maar puur consumentje pesten door hun "territorium" af te bakenen. Er is immers geen technische beperking voor het weigeren van win7.

Ik snap apple ook niet helemaal meer, eerst brengen ze een 1000+ kostende opgevoerde macbook air 2.0 uit met 1 aansluiting wat het aparaat uitsluit om hem als werkpaard te kunnen gebruiken en dan ook nog eens beperken in het OS.
Win7 zit al in de extended support en zodra Win10 uit is nog maar 2 jaar security updates krijgen.

Daarnaast het enige wat Apple eigenlijk niet meer doet is Windows7- drivers meeleveren voor hun nieuwste macbooks. Je bent nog steeds vrij om Windows 7 te installeren en daarna zelf de drivers te zoeken en te installeren. Je kan het alleen niet meer via Boot Camp doen.

En je kan het ook zo zien, Apple hoeft helemaal geen support te geven voor welk ander OS dan ook. Dus dat ze jou de mogelijkheid geven om door middel van Boot Camp makkelijk een Microsoft OS te installeren is alleen maar mooi meegenomen.
De nieuwe MacBooks hebben een volledig nieuw trackpad, waarschijnlijk properitary, dat ook nieuwe drivers nodig heeft. Apple is niet van de ondersteuning van ‘legacy’, zeker niet bij de ondersteuning van een third party OS. Die drivers ontwikkelen kost tijd en het testen nog meer, dan kan een bedrijf besluiten dat nieuwe ontwikkeling niet meer rendabel is.
Logische keuze lijkt me, de basisondersteuning is al verlopen.
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/lifecycle

Windows 8/10 is ook niet zo'n ramp, het ziet er alleen wat anders uit.
Voor gamers lijkt het me ook niet zo'n ramp, DX12 komt immers niet naar Windows 7 dus waarom zou je het nog ondersteunen.

Ik heb sowieso nooit gesnapt waarom iemand Windows op z'n Mac wil zetten maar dat ligt meer aan mij. Ik bedoel, als je echt afhankelijk bent van Windows, waarom koop je dan een Mac..

Daarnaast, Bootcamp is geen virtualisatiesoftware Tweakers!
Het is dan ook totaal niet te vergelijken met Parallels, al vind ik Parallels wel een prima alternatief.
Ik heb sowieso nooit gesnapt waarom iemand Windows op z'n Mac wil zetten
Er zijn legio redenen te verzinnen, maar 1 van de redenen is dat Windows echt draait als een trein op een Mac, hoe gek het ook klinkt. Daarnaast zie ik veel ICT beheerders Windows draaien op een Macbook omdat ze beide moeten ondersteunen en op die manier beide OS'en bij de hand hebben bij bijv. onsite support e.d.
Dat is inderdaad zo, dus schrap mijn zin ik snap nu waarom iemand Windows op z'n Mac wil zetten hahaha

Maar dan snap ik niet dat je als particuliere consument (afgezien van spellen) Windows op je Mac wilt hebben.

Nu is mijn Windows kennis flink verwaterd, maar is het nu echt zo'n ramp Windows 8?
Van wat ik begreep draait Windows 8 beter dan Windows 7, het ziet er alleen anders uit.
Daarentegen had je voor Windows 7 ook een starter editie die erg licht was, Windows 8 ook?
Die starter editie was alleen voor OEM's en mocht alleen onder belaalde voorwaarden uitgegeven worden, oa. alleen op low end hardware.

Dit mocht dus absoluut niet legaal op een Macbook gezet worden
Ha.. Dat wist ik niet!

Maar dan nog wat LCP zegt, eigenlijk is in Windows 8 alles beter en wordt het nog beterderderder in Windows 10.

Ik begrijp nu dat legacy support voor bedrijven van belang is, maar zou je je als klein bedrijf niet makkelijk kunnen switchen van 7 naar 8 of 10?

Maar gamen op een Mac..
Alleen de meest uitgebreide 27" iMac's vanaf een 680mx kunnen redelijk mee, maar alles eronder is toch eigenlijk waanzin..
Daarnaast, 720p/900p op een native 1440p scherm is alsof je naar 8 bit zit te kijken vind ik..
Een 640m/650m/750m/iris pro in het lagere segment is nu niet bepaald gaming materiaal.

Vroeger, toen je poepen nog met de lange oe schreef, lukte het nog op mijn 6970m gpu maar met hedendaagse spellen kan ik echt niet meer mee.
Er bestaan ook nog oudere games die prima draaien op de 750m.
als particuliere consument (afgezien van spellen)
Daar stip je ook de meest gebruikte reden aan waarom iemand Windows zou draaien op een Mac ;)

Windows 8 is helemaal geen ramp. Alleen voor stugge mensen die niet tegen verandering kunnen. Ik draai Windows 8 (nu 8.1) al sinds de eerste TP en ik ga voor geen goud meer terug naar 7. Naast de performance verbeteringen t.o.v. 7 zijn ook juist de integratie met OneDrive, de Ribbon in verkenner en de mogelijkheid om apps te installeren uit de Windows Store echt een pluspunt. Daarnaast nog de verbeterde multi-monitor support, de ingebouwde recovery opties, de uniforme gebruikservaring op tablets en telefoons (wordt met Windows 10 nog beter) en ingebouwde Hyper-V (Pro versie). Nee, niets aan te merken op Windows 8.1
Anoniem: 557373
23 maart 2015 13:18
Niet alles werkt als je Windows direct op je Mac installeert. Dit komt omdat Bootcamp een bios nadoet, als ik Windows installeer/opstart via EFI dan werkt niet alle hardware. Dingen als geluid via HDMI en andere zaken. Misschien dat het met Windows 10 wel helemaal native kan.
Mijn MacBook Pro start Windows 8 gewoon via UEFI op zonder BIOS emulatie, via Boot Camp. Bepaalde modellen kunnen dit, oudere Macs niet.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 23 maart 2015 13:34]

Anoniem: 557373
@Frietsaus23 maart 2015 13:39
Opstarten is ook geen probleem, of installeren. Alleen werk hier audio via HDMI niet als ik een EFI boot doe. Dit is bekend probleem. Sommige mensen hebben geen probleem en anderen wel, het lijkt te liggen aan je type video kaart.
Zijn er dan drivers die niet werken op Windows 7 als die dat wel doen op Windows 8? 'Officiële ondersteuning' is voor ons tweakers toch maar woord hé ;-)
Vergeet Virtual Box niet! Gratis virtualisatiesoftware (net zoals de betaalde virtualisatiesoftware Parallels en Fusion, en in tegenstelling tot (wel gratis) dualboot-software Boot Camp).
:)
Voor uitprobeerders van de Windows 10 Technical Preview: kies in Virtual Box bij het aanmaken van de VM voor 'Windows 8.1'.
Stel je koopt volgende maand een nieuwe Mcbook en installeert windows 7 ( al dan niet illegaal als dat al kan..) Windows 7 wordt niet meer ondersteund dus kan je upgraden naar Windows 10 en heb je alsnog beide OSsen op je Macbook staan?
Jammer, na een paar jaar bij Apple te hebben gezeten is dit de definitieve 'doodslag' voor me. Eerst brengen ze een koelkast van een telefoon uit (wanneer je je halve scherm naar beneden moet halen omdat de knoppen anders niet bereikbaar zijn heb je echt een te groot scherm gemaakt.). Als ik een tablet in mn broekzak wil stoppen dan haal ik wel een tablet. Ik wil niet zo'n groot scherm.

Dan brengen ze een nieuwe MacBook uit met minder functionaliteiten voor een stuk hogere prijs. Niet alleen halen ze de USB poorten weg, ze brengen er een enkele terug (3.1) waarmee je ook je macbook aan de lader hangt. Dus je kunt niet tegelijkertijd laden en USB apparaten gebruiken. Wil je USB 2.* gebruiken mag je gelijk voor 80 euro een verloopstekkertje kopen.

En nu hebben ze ook nog Bootcamp eruit gesloopt? Waar een MacBook Air eerst heel mooi was voor een snel, lichtgewicht dualboot systeempje is het nu een overpriced netbookje waar je dagelijks tegen beperkingen zult aanlopen.
Ja, maar wel een 'premium' netbook he, want Apple :+

Trouwens, Bootcamp is er helemaal niet uitgesloopt. Ze gaan alleen stoppen met de ondersteuning voor Windows 7.
Er waren toch ook windows laptops waar je niet zomaar windows 7 op kan zetten?
Macbook Air wordt gewoon nog geleverd met usb poorten sd-kaartlezer en magsafe adapter hoor. De nieuwe Macbook wordt daarnaast verkocht., die hoef je dus niet te kopen, je hebt de keuze. Daarnaast is er nog gewoon een iphone 5S en een 6 te koop waar zelfs ik met mijn kleine handen het scherm kan bedienen?

Bootcamp is er niet uit gesloopt. Het werkt alleen niet meer voor windows 7. Zoals eerder al aangegeven is ook microsoft al de ondersteuning aan het afbouwen.
Jammer, na een paar jaar bij Apple te hebben gezeten is dit de definitieve 'doodslag' voor me. Eerst brengen ze een koelkast van een telefoon uit (wanneer je je halve scherm naar beneden moet halen omdat de knoppen anders niet bereikbaar zijn heb je echt een te groot scherm gemaakt.). Als ik een tablet in mn broekzak wil stoppen dan haal ik wel een tablet. Ik wil niet zo'n groot scherm.

Dan brengen ze een nieuwe MacBook uit met minder functionaliteiten voor een stuk hogere prijs. Niet alleen halen ze de USB poorten weg, ze brengen er een enkele terug (3.1) waarmee je ook je macbook aan de lader hangt. Dus je kunt niet tegelijkertijd laden en USB apparaten gebruiken. Wil je USB 2.* gebruiken mag je gelijk voor 80 euro een verloopstekkertje kopen.

En nu hebben ze ook nog Bootcamp eruit gesloopt? Waar een MacBook Air eerst heel mooi was voor een snel, lichtgewicht dualboot systeempje is het nu een overpriced netbookje waar je dagelijks tegen beperkingen zult aanlopen.
Nightfox, je kunt nog gewoon de iphone 5s kopen.
Dat je, als je wilt met een grotere iphone de helft van het scherm naar beneden kunt schuiven is juist een handige feature bij grote telefoon als je hem perse met 1 hand wilt bedienen. eigenlijk is et een oplading voor een probleem waar ze bij android al jaren mee te maken hebben, maar door hoor je er niemand over.

Die Nieuwe macbook is vooral om draadloos te werken in combinatie met (i)Cloud diensten.
Als je een mac portable wilt met aansluitingen dan neem je de snellere macbook air, die is net zo duur als de oude (witte) macbook. en ook goedkoper dan de nieuwe macbook. Je hebt zelf de keuze.

Bootcamp is er niet uitgesloopt. Hij ondersteunt net als Microsoft, alleen nog 8 en hoger.
Als je toch 7 wilt gebruiken moet je een handmatige installatie buiten bootcamp om doen. Ook geen probleem, het wordt alleen niet vanuit Apple ondersteund.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 23 maart 2015 10:00]

Nightfox, je kunt nog gewoon de iphone 5s kopen.
Heb ik, maar die zal over een jaar vervangen moeten worden en je gaat geen oud toestel kopen die dadelijk niet meer ondersteund is.
Dat je, als je wilt met een grotere iphone de helft van het scherm naar beneden kunt schuiven is juist een handige feature bij grote telefoon als je hem perse met 1 hand wilt bedienen.
En weg is je gebruikersgemak. Het is een overbodige handeling die niet nodig zou moeten zijn. Het scherm is gewoon te groot voor een mobiele telefoon. Dat noemen we eerder tablets.
eigenlijk is et een oplading voor een probleem waar ze bij android al jaren mee te maken hebben, maar door hoor je er niemand over.
Bij android heb je veel meer keuze qua toestel, en daar zijn ook zat fatsoenlijke toestellen tussen te vinden met een normaal scherm formaat.
Die Nieuwe macbook is vooral om draadloos te werken in combinatie met (i)Cloud diensten.
Als je een mac portable wilt met aansluitingen dan neem je de snellere macbook air, die is net zo duur als de oude (witte) macbook. en ook goedkoper dan de nieuwe macbook. Je hebt zelf de keuze.
En wat denk je dat de volgende toestellen gaan doen? Ik kijk vooruit, en met deze stappen zal het volgend jaar (wanneer die van mij dus aan vervanging toe is) alleen maar erger worden.
Bootcamp is er niet uitgesloopt. Hij ondersteunt net als Microsoft, alleen nog 8 en hoger.
Als je toch 7 wilt gebruiken moet je een handmatige installatie buiten bootcamp om doen. Ook geen probleem, het wordt alleen niet vanuit Apple ondersteund.
Ja, dat is al eerder in de reacties aangegeven, maar dat je alsnog Windows 7 kunt installeren staat niet in het nieuwsartikel. Windows 8 is een gedrocht, daar blijf ik zo ver mogelijk vandaan. Ik wil geen touch interface op mijn desktop. (Ja maar je hebt de classic shell en je kunt gewoon startmenu installeren gaat voor mij niet op. Uit mijn ervaringen blijkt dat die custom startmenu's nooit 100% fatsoenlijk werken of dat ze steeds meer resources gaan opslurpen. Daar heb ik gewoon geen goede ervaringen mee)

Voor mij is Apple niet meer het overwegen waard.

[Reactie gewijzigd door NightFox89 op 23 maart 2015 09:51]

[...]

En wat denk je dat de volgende toestellen gaan doen? Ik kijk vooruit, en met deze stappen zal het volgend jaar (wanneer die van mij dus aan vervanging toe is) alleen maar erger worden.
Dat is puur speculeren van jou kant. De nieuwe Macbook is voor een bepaalde doelgroep neergezet, dat kan je niet zomaar doortrekken naar de Pro modellen. Apple is ook geen gekke Harrie. volgend jaar kan jij gewoon nog een Pro kopen met meer dan voldoende poorten.
Ik draai al twee jaar met plezier Windows 8 op mijn ultrabook (zonder touchscreen). Classic Shell installeren en je kan Windows 8 nauwlijks nog van Windows 7 onderscheiden.

De nieuwe USB-loze Macbook is de eerste (erg vroege) stap naar de toekomst. USB is een groot succes van een waardeloos slechte poort. We zouden Apple dankbaar moeten zijn dat zij de enigen zijn die deze belangrijke stap durven en kunnen nemen.
Stel je voor dat een Windows laptop alleen nog USB type C zou hebben, niemand zou hem kopen, toch? Dus hoe wil je anders (zonder Apple) ooit van deze USB poorten af:

http://sysadm.pp.ua/wp-co.../10/usb_connectors_02.jpg
We zitten in een overgangsfase. Het zou normaal zijn dat je ook nog USB 2 poorten aanwezig hebt. Pas wanneer USB 3.1 in de praktijk een standaard is zou je de oude poorten kunnen laten vervallen.

Nu heb je geen mogelijkheid tot USB tijdens het laden, en wanneer je je apparaten wilt aansluiten ben je gedwongen een extra verloopje van 80 euro te kopen. Een enorm belachelijke keuze in mijn ogen.
Wat wil je dan aansluiten op je Macbook? Voor elke aansluiting is een alternatief. Ik zeg niet dat het goed is, ik zou deze macbook nooit kopen.

Even anders stellen: de iPad heeft ook alleen een lightning en koptelefoon aansluiting. Bij de eerste iPad release werd ook veel geklaagd hierover, nu hebben bijna alle Android tablets dezelfde connectiviteit en is het "normaal". Heb je ooit iemand horen klagen waarom hij geen USB stick, USB keyboard/muis, USB printer kabel of iets dergelijks op zijn tablet kan aansluiten? Nee, er zijn genoeg alternieven: bluetooth muis/keyboard, WiFI printer, Dropbox, etc.
4,7" groot? Dan gaat het aanbod bij Android je ook tegenvallen want de enige telefoons met een kleiner scherm zijn low end baggertoestellen op enkele uitzonderingen na zoals de Xperia Z3 Compact. De iPhone 6 (non Plus) is tegenwoordig van klein formaat.

Daarnaast vind ik dat je erg overdrijft. Met Windows 8.1 heb je sinds de laatste updates nauwelijks meer te maken met de modern interface, en met Windows 10 zal het steeds minder worden. Windows 7 is oud, deal with it.

En dat er een nieuwe MacBook is zegt ook niks. De Pro zal blijven bestaan en die zal echt niet 1 USB c poort krijgen. De Air is er voorlopig ook nog.

Kortom, een hoop drama om niks.
Dan koop je toch een 5s? En een Macbook Air of Pro i.p.v. 'De Nieuwe'? Er zijn alternatieven genoeg. Bootcamp verdwijnt niet, alleen de support voor Windows 7... Dat overigens niet betekent dat het onmogelijk is om Windows 7 te installeren. Je kan toch zelf een partitie aanmaken en dan tijdens het booten alt ingedrukt houden?
Die heb ik nu juist allemaal, maar die zullen over een jaar ook weer aan vervanging toe zijn. De weg die Apple momenteel aan het inslaan is is 180 graden de andere kant op dan voorheen, of die ik zelf graag zou zien. De nieuwe generatie zal echt niet teruggaan naar een kleiner scherm, of USB 2.* poorten terugbrengen.

Voor mij is Apple geen overweging meer waard. Dat wordt komend jaar gewoon weer opnieuw onderzoek doen naar de mobiele telefoon en laptops.
De weg die ze ingaan is in mijn ogen juist precies de goede. De nieuwe Macbook Pro's zijn onderhand bijna even licht en dun als de eerste Macbook Air. Ze maken de Macbook Air steeds meer waar hij origineel voor bedoeld was: simpel, klein en dun. Ze noemen de nieuwe Macbook Air enkel gewoon Macbook, in mijn ogen prima.

De Macbook weegt minder dan een kilo, 226ppi, een prima processor en genoeg geheugen. Hij is echt gemaakt om mee te reizen, niet als hoofdcomputer. Ik kan me prima voorstellen dat veel mensen geen USB 2.* meer nodig hebben. Ik gebruik zelf ook alleen externe USB 3 schijven en af en toe een USB stick, die tegenwoordig ook USB 3 is. Apple gooit al jaren features weg die niet meer interessant zijn, of binnen afzienbare tijd minder interessant zijn. Voor de mensen die nog niet klaar zijn voor zo een stap is er gewoon de Macbook Pro, die volgens mij wel aan je eisen voldoet.
M'n wacom tablet is nog USB2.0, en door de RSI kan ik geen andere mogelijkheid (muis/touchpad) gebruiken. Hop, Macbook direct waardeloos wanneer ik hem in de oplader heb hangen. Ik kom alleen maar use cases tegen waarbij het nadelig is, kan nog geen enkel voordeel verzinnen waarom je geen USB 2.0 poorten zou toevoegen aan dat apparaat.
Het is simpel; je bent niet de doelgroep. Mensen die dit graag hebben kunnen net zo goed een Macbook Pro kopen. Apple heeft hierdoor de macbook zelf ongeloofelijk dun en licht kunnen maken, dat is het doel van dat type product.

De Macbook Air had in mijn ogen al bijna geen bestaansrecht meer; de Pro was heel erg dicht in de buurt gekomen qua dikte en gewicht en had dan meer aansluitingen.

Door zo extreem te doen heeft de macbook weer een bestaansrecht voor het deel van de markt dat de macbook wil gebruiken terwijl ze onderweg zijn.

Voor jou had het weinig verschil gemaakt of je een Air of Pro had, ze bedienden bijna dezelfde markt. Nu niet meer.
En daar sla je bijna de spijker op de kop. Ik val niet meer onder de doelgroep ;) Voorheen waren die Airs juist extreem veelzijdig, nu missen we functionaliteiten in ruil voor iets waar menigeen de komende tijd nog niets aan heeft.
Daar komt dan echter weer de Pro binnenwandelen, dat probeer ik juist duidelijk te maken :P Immers is de Pro nu veelzijdiger en veel sneller dan de Macbook Air en bijna net zo dun en licht als de eerste Macbook Air. Ga je al die dingen missen? Neem de Pro! Het heeft geen zin om de Macbook Air in zijn vorige vorm erin te houden, omdat die nauwelijks nog voordeel had ten opzichte van de Pro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee