Apple lijkt eigen nvme-ssd-controller te gebruiken voor MacBook

De nieuwe MacBook van Apple blijkt over een pci-e-ssd te beschikken die nvm-express ondersteunt. Daarnaast zou Apple een custom controller hebben gebruikt om de flashchips op het compacte moederbordje aan te sturen.

De controller in de nieuwe Macbook ondersteunt nvmhci, ofwel non-volatile memory host controller interface express. Deze opvolger van de ahci-interface is geoptimaliseerd voor ssd's en verhoogt niet alleen de doorvoersnelheden maar verlaagt ook de latency en kan beter overweg met processors die multithreading gebruiken.

De nvm express-controller, die door Ifixit bij een ontmanteling van een MacBook is ontdekt, is niet apart op het moederbordje van de MacBook geplaatst, maar opgenomen in een package on package. Daarin is ook 512MB lpddr3-cachinggeheugen van Hynix aanwezig. Hoewel het om een speciaal voor Apple ontworpen controller gaat, is onduidelijk welk bedrijf de controller precies heeft ontworpen. Er zouden wel aanwijzingen zijn dat de pop door TSMC is gefabriceerd.

IfixitDe controller is in de chip met het oranje kader ondergebracht. Bron: Ifixit

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

17-04-2015 • 12:08

59

Submitter: Gody

Reacties (59)

59
58
39
6
0
2
Wijzig sortering
en mensen maar zeiken dat Apple niet innoveert :P

OT:

De MacBook heeft ook wel een efficiëntere en snellere controller nodig, want die Core M gaat ook niet de hele dag door op maximale Turbo lopen, waardoor je effectief slechts Core 2 Duo performance overhoudt. Daarnaast blijft dat moederbordje wel een hoogstaand stukje engineering.
en mensen maar zeiken dat Apple niet innoveert :P
Dat is omdat de meeste mensen een hele rare definitie van innovatie hanteren.

Zoals: je innoveert pertinent niet als je alles laat fabriceren door Samsung en Foxconn, ook al heb je van alles zelf ontworpen.

Of: voortbouwen op bestaande technieken en die verbeteren is geen innovatie.

Of: het is geen innoverend bedrijf als ze alleen toestaan dat hun software op hun eigen hardware draait.

Allemaal voorbeelden die juist wel innoverend zijn, maar om onduidelijke redenen niet innoverend gezien worden. Terwijl vaak google aangehaald wordt als wel innoverend, en vrijwel hetzelfde werkt. (alleen mogen anderen de hardware bouwen en de software tot op zekere hoogte aanpassen).
de techniek die apple toepast ... bestond al ...

is dat dan innoveren?? neen, het enige dat ze doen, en wat sommigen innoveren noemen, is het zo inbouwen dat je er van buitenaf niets aan kan veranderen: lees: upgraden...

dat noem ik niet innoveren, ik noem dat beperken...
Een heel belangrijk onderdeel van innovatie is meerdere technieken die door anderen zijn bedacht samenbrengen in een nieuw product.

Zoals jij het nu beschrijft kan je geen enkel innovatief product kopen, omdat je 'alleen maar' techniek inbouwt die door iemand anders is ontworpen...

De controller die Apple nu vastsoldeert is niet los te koop (bij een consumentenwinkel in Nederland). Het is een innovatief product, want de SSD kan er sneller mee gelezen en beschreven worden. Hoe moet Apple die innovatie toepassen zonder hem op het moederbord vast te solderen? Er is nog geen standaard voor ontwikkeld om die controller met een mainboard te verbinden. Het is namelijk zo ontzagwekkend innovatief dat er nog geen standaard voor is uitgevonden!

En dat beperken heeft nog een voordeel: doordat al die dingen vast zitten op het mainboard kunnen macbooks veel kleiner zijn dan Dell-laptops. Er zitten geen connectors op die door niemand worden gebruikt (PCMCIA anyone?), er zit geen doosje om de cd-brander heen om die te kunnen uitwisselen met een accu of extra harde schijf, enzovoort. Is het niet innovatief om een laptop te bouwen die 2cm groter is dan het scherm, en dunner dan elke andere laptop die te koop is?
Weet je wat het is, mensen zeuren om te zeuren, omdat ze een persoonlijke voorkeur hebben. Er is Apple/Google/Microsoft/Sony/Samsung/Adidas/Nike etc haat, zonder dat de desbetreffende persoon ooit één van deze producten heeft aangeraakt. Fanboyism gaat het helemaal worden, koters en webhelden verdedigen het harder dan religie of politiek.

Niks mis met een persoonlijke voorkeur, die heeft iedereen. Maar dezelfde ongefundeerde argumenten worden wat betreft ieder merk wel een beetje oud. We weten het je haat Apple/Samsung/Aldi/Albert Heijn, next.
Je slaat de spijker op z'n kop. Het is gewoon persoonlijke voorkeur. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet echt blij ben met de ontwikkeling dat Apple alles vast soldeert op zijn mobo's, ik heb mijn iMac 2011 gewoon kunnen uitbreiden met geheugen, ik heb een SSD toegevoegd en een andere wifi/bt module. Dat kan steeds minder tegenwoordig. Maar dit zegt helemaal niks over innovatie. Want ik vind dat Apple dit wel zeker doet. Deze controller is een voorbeeld, Thunderbolt ook. (hoewel die helaas nooit van de grond is gekomen) En te duur? Ja, in sommige gevallen vind ik Apple hardware ook te duur. De iPhones bijvoorbeeld. Maar andere spullen vind ik weer helemaal niet te duur. De iMac retina is juist goedkoop, als je ziet wat je er allemaal voor krijgt. En de Apple TV kost maar 79 euro, ook best fijn prijsje voor een onwijs handig apparaatje.

Maar goed, het feit dat ik gecharmeerd ben van Apple hardware (maar vooral software) wil niet zeggen dat ik dan meteen een hekel heb aan Android devices of Windows spullen. Android zit best mooi in elkaar en heeft meer vrijheid. Ook kan je voor een lager budget ook goede toestellen kopen. Idem voor Windows.
@Bogy
Dit is een hele andere discussie.
Het upgrade- en prijs-verhaal ("het is overpriced!" & "je kan niet upgraden!") gaat niet op als je kijkt naar laptops in hetzelfde concept. Neem bijvoorbeeld de Dell XPS13, of Lenovo Carbon serie. Ook niet uit te breiden hoor, en had je die prijs al gezien?

Lees voor de aardigheid even de comment sectie door van de review op tweakers.net van de macbook pro (vorige week).

Deze post doet me alleen maar denken aan een apple hater ;)
Waarom zou je niets kunnen veranderen? Je kan het gehele moederbord toch vervangen?
kan je de grootte van het ssd (nvme) geheugen uitbreiden???
neen, doordat apple het vastmaakt kan dit niet...
dat bedoel ik dus; je kan bv ook de grafische kaart niet upgraden... terwijl dit bij pc notebooks wel kan (behalve natuurlijk de geintegreerde gpu in de cpu); daar is namelijk een slot voor ... (zeker bij de duurdere modellen die in de prijscategorie van een apple vallen)

veel laptops hebben ook een M2 slot, mini-pciexpress sloten, etc etc ... allemaal upgrademogelijkheden... is bv de wifi defect kan je die gewoon vervangen; bij apple allemaal onmogelijk... want je moet ineens het volledige logic board vervangen; wat je een halve nieuwe laptop kost, terwijl een mini-pcie wifikaartje mss 30€ kost
veel laptops hebben ook een M2 slot, mini-pciexpress sloten, etc etc ... allemaal upgrademogelijkheden... is bv de wifi defect kan je die gewoon vervangen; bij apple allemaal onmogelijk... want je moet ineens het volledige logic board vervangen; wat je een halve nieuwe laptop kost, terwijl een mini-pcie wifikaartje mss 30€ kost
Waarom vind je het erg dat je niet enkel de wifi chip kan vervangen maar dan weer niet erg vindt dat je geen individuele RAM chip op een latje RAM kan vervangen? Dat is er immers ook op gesoldeerd? Ik bedoel maar er zijn grenzen aan vervangbaarheid en upgradebaarheid, en dit is gewoon de logische volgende stap.
Omdat RAM niks kost en een heel logic board wel. Quanta kosta haal je nieuw latje voor paar euro en troggelt Apple je gewoon geld af om een totaal nieuwe product te moeten kopen. (Want ook die logic boards zijn nauwelijks aan te komen buiten de garantie, voor een schappelijke prijs)
de individuele ramchip op een dimm zelf vervangen zou praktisch niet te doen zijn; dit is zo'n precisiewerkje dat 99% van de mensen dit niet kan zo'n module heeft x aantal contactpunten die netjes gesoldeerd moeten worden; vroeger kon je ze nog langs opzij lasersolderen maar tegenwoordig zitten ze op de onderkant; ook voor het losmaken van 1 module zal je wss ineens alle modules gaan losmaken ...
daarom vervang je ineens een ganse DIMM en niet de losse memorychips. Maar net zoals ik het haat dat sommige fabrikanten geheugen integreren in het moederbord (is hééél tof als je ineens corrupt geheugen krijgt; je kan het NIET vervangen en bijna nooit kan je die dimm uitschakelen... bye bye volledige laptop omdat er 1 geheugenmoduletje stuk is....) haat ik het dat apple deze nvme in het logic board vastzet ... ooit al eens gedacht aan de gevolgen???

het zou JOUW laptop maar zijn waarvan ineens de ingebouwde ram het niet meer doet... dat wil dan ook zeggen dat je niet meer kan opstarten én dat je alle gegevens op de ingebouwde harddisk kwijt bent.... leuk...bovendien is dit weer een extra truuk om de toestellen sneller op de container te krijgen... begint het flashgeheugen te degraden... tjah; dat is dan einde laptop want je kan het niet vervangen door een nieuwe ssd of nvme

ik verwacht zeker niet dat je alles tot op de laatste chip moet kunnen vervangen... maar bepaalde zaken moeten wel gescheiden blijven; en dat zijn de onderdelen die storings- en slijtage gevoelig of die gemakkelijk beschadigd geraken...
je moet voor de grap maar eens op ifixit eender welk apple toestel vergelijken met iets vergelijkbaars van een concurrent; en kijk dan eens naar de cijfers voor herstelbaarheid ... apple is steevast altijd de slechtst mogelijk /moeilijkste /duurste /... te herstellen hardware.
En dat vind ik voor die prijscategorie toch ongehoord.... het is alsof je met een mercedes rondrijdt, maar als je een lekke band rijdt mag je de auto weggooien en een andere kopen want de banden zijn in het chassis geintegreerd en kunnen niet los vervangen worden
Dat is jouw idee maar ik ga hier niet mee akkoord. Grappig dat je automakers vernoemt want is net zij die de pioneers zijn in het locken van de eigen onderdelen waar dikwijls zeer speciale apperatuur voor nodig is.
Dus geen uitbreiding mogelijkheden is geen innovatie.
Wat een kromme beredenering zeg, wellicht moet je even gaan googlen wat innovatie inhoud?
Apple gebruikt wel high quality meuk op hun mainboard. Neem je voor een fractie van de prijs een garantie uitbreiding.
Toch gek dat iedereen Apple nadoet met hun track pads, ultra books, unibodies, tablets, iphones, app stores, etc, etc.. dat is zeker innoveren.
Oh nee, jij vind dat wanneer je een systeem maakt waarbij je de floppy disk kan upgraden innovatie. Je moet iets kunnen upgraden, dat is innovatie, volgens jou dan he.
Dat is niet helemaal eerlijk he Apple doet anderen net zo hard na. Iedereen doet elkaar na en waarom niet beter goed gejat dan slecht bedacht.

Je laat het lijken alsof Apple echt alles zelf verzint en de rest het alleen maar kopieert, maw Apple is innovatief en voor de rest niemand.
Dat zeg ik niet. Ik reageer op iemand. Innovatie is altijd gebaseerd op een vorige uitvinding of innovatie. Gelukkig innoveert Apple niet alleen, moet er niet aan denken. Maar in het segment van de laptop en de tablet, zijn ze het laatste decennia natuurlijk wel leading geweest. Ook qua presentatie.
En als je als bedrijf verder wil, kijk je ook vooral heel goed wat andere innovatieve bedrijven doen.
De techniek is zo ongelooflijk complex geworden, dat geen 1 bedrijf het allemaal zelf kan verzinnen.
apple innoveert maar half ... het innoveert waar het apple goed uitkomt en op een manier zodat apple er het meeste bij wint, niet de gebruiker...

apple maakt bv nu van die platte 'layered' batterijen zodat ze dunner kunnen zijn; dat is mooi gevonden, maar waarom moeten die plots ook ineens onvervangbaar worden door ze vast te lijmen?

als je dus ooit met een lekkende batterij komt te zitten dan ben je verplicht de uberdure herstelling bij apple te laten uitvoeren... je kan het niet zelf meer doen want dat heeft apple jouw ontnomen door alles vast te lijmen

het is misschien wel innovatie, maar met een dikke maar erbij...
voor al die dingen zijn oudere voorbeelden (soms al decennia daarvoor) te vinden van concurrenten die zij vaak ook nog eens belachelijk maken om dan een paar jaar later zelf er mee te komen en te roepen: kijk ons eens geweldig zijn!

Iedereen jat van iedereen maar er zijn toch weinig bedrijven die zo veel jatten en zo hard roepen het zelf uitgevonden te hebben wat natuurlijk gewoon pertinent onwaar is.
Als nvm-express en nvmhci beide niet zijn uitgevonden, noch als eerste worden gebruik door apple en de chipset niet door hun is ontworpen, noch gemaakt (als dat zo is, dat claim ik niet), is het dan nog innoveren?
Of gewoon bestaande technieken pakken die je het beste uitkomen?
Waarom die MacBook in mijn ogen innovatief is:

Een snelle, dunne laptop maken met een goed scherm en goede accuduur, die bovendien niet te heet wordt is moeilijk want deze eigenschappen bijten elkaar. Zo betekent dun vaak ook minder accu en betekent snelheid en een kleine behuizing vaak hitte.

Om dit voor elkaar te krijgen moet je de nieuwste technieken combineren (risico) en de juiste compromissen maken (goed weten wat de gebruiker wilt). Om dit alles volgens op grote schaal produceerbaar te laten slagen is gewoon een prestatie en best innovatief in mijn ogen.

Tuurlijk zijn er bedrijven die een paar van bovengenoemde eigenschappen combineren en dat zelfs beter doen, maar ze allemaal precies juist hebben is het lastigst.
Hoewel het knap is apple bepaalde dingen voor elkaar krijgt en huidige producten verbeterd doelen de meeste mensen op gebrek aan innovatie omdat apple de afgelopen jaren geen vooruitstrevende producten op de markt heeft gebracht, met de apple watch zijn ze ook later dan de rest, en het is niet beter dan de concurrentie. De nieuwe iphones liggen al jaren niet meer voor op de concurrentie en mensen verwachten van apple baanbrekende producten. Dat er een mooi ontworpen moederbord in een macbook zit zegt niemand iets. Dat er maar 1 usb aansluiting op zit die niet eens te gebruiken is tijdens het laden zegt mensen wel wat. Het is maar net hoe je het bekijkt, naar mijn idee mogen ze wat beter hun best gaan doen willen ze marktaandeel behouden.
Veel van de 'innovaties' die je ziet zijn niet per se positief. IE: dat moederbord (dat ongelovelijk knap ontworpen is) voorkomt upgraden van componenten en is qua performance wat mij betreft teleurstellend (ondanks de prijs). Het is een erg knap staalte en innovatieve technologie, maar ik zie er net zo veel negatieve kanten als positieve kanten aan.

Ik weet zo niet hoe dat zit met het nieuwe toetsenbord. In de video zag dat er best nice uit; best innovatief... Maar ik heb geen idee of het fijn typt of niet.
Het is de raad van bestuur van Apple zelf die zich zorgen maakt over het gebrek aan innovatie.
Dat kun je met een flexibele definitie hier wel recht praten maar daar is de beurs niet zo gevoelig voor.
http://www.nu.nl/tech/354...uitblijven-innovatie.html
Anoniem: 112442 @nelizmastr17 april 2015 12:45
en mensen maar zeiken dat Apple niet innoveert :P
Op het gebied van serviceability in de verkeerde richting.

Retina Macbook 2015 Teardown
The MacBook 2015 Repairability Score: 1 out of 10 (10 is easiest to repair)
De volgend Macbook met een 0 doordat alle onderdelen in kunsthars gegoten zijn?
Als het systeem zo ontworpen is dat er niet vaak gerepareerd hoeft te worden, heeft het voornamelijk voordelen, omdat er allerlei ontwerp vrijheden zijn als repareerbaarheid niet heel belangrijk is.

(Een nadeel is minder makkelijker te recyclen.)

Accu is aan slijtage onderhevig, maar voor de rest heb ik volgens mij nog nooit een van mijn ~80 computers in ~30 jaar hoeven repareren, behalve een keer toen de bliksem insloeg bij mijn overburen en zowat alle chips in mijn Commodore 64 vervangen moesten worden :)
Anoniem: 112442 @likewise17 april 2015 13:05
Als het systeem zo ontworpen is dat er niet vaak gerepareerd hoeft te worden, heeft het voornamelijk voordelen, omdat er allerlei ontwerp vrijheden zijn als repareerbaarheid niet heel belangrijk is.

(Een nadeel is minder makkelijker te recyclen.)

Accu is aan slijtage onderhevig, maar voor de rest heb ik volgens mij nog nooit een van mijn ~80 computers in ~30 jaar hoeven repareren, behalve een keer toen de bliksem insloeg bij mijn overburen en zowat alle chips in mijn Commodore 64 vervangen moesten worden :)
Lees de de Teardown even.

T.a.v. de Accu:
Ugh! Even the center cell of the battery is glued down, and we had hoped the sticky cells we found in the new 13" MacBook Pro wouldn't be a trend...
Als het systeem zo ontworpen is dat er niet vaak gerepareerd hoeft te worden, heeft het voornamelijk voordelen, omdat er allerlei ontwerp vrijheden zijn als repareerbaarheid niet heel belangrijk is.
Totdat je over 3 jaar besluit dat je er meer geheugen in wil. Dan is die proprietary vastgesoldeerde spul minder handig.
en mensen maar zeiken dat Apple niet innoveert :P
Nu ben ik wel benieuwd wat voor innovatie ze dan presenteren, gezien NVME gewoon door anderen tot een standaard is gemaakt, en andere het ook al toe passen...

Daarbij is het ook niet duidelijk of Apple die chips zou heeft ontworpen of dat z ein opdracht van Apple ontworpen zijn...
Hoewel het om een speciaal voor Apple ontworpen controller gaat, is onduidelijk welk bedrijf de controller precies heeft ontworpen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 23:14]

Dit is niet de eerste keer dat ze dit doen. De displaycontroler in de iMac 5K was ook al custom-made omdat DP 1.3 nog niet klaar was.
Ik ben iemand die steeds zegt dat Apple innoveert maar ik noem dit echt geen innovatie hoor. Een innovatie moet het leven van mensen veranderen ik zie niet echt in hoe een ssd controller het leven van mensen gaat veranderen.

Er zijn in mijn ogen dan ook maar weinig onderdelen of features in consumentenproducten die als innoverend beschouwt kunnen worden. De laatste innovatie van Apple was de iPad, de kans is groot dat de Apple Watch de volgende zal zijn.

Het probleem is dat mensen de laatste tijd denken dat innovaties aan de lopende band worden gecreëerd en dat is totaal niet zo. Qua innovaties zijn we de laatste decennia natuurlijk wel verwend geweest maar om nu bij elke nieuwe feature te roepen dat het innoverend is gaat me te ver.
Vraag me af of Apple in de toekomst dan ook steeds vaker hun eigen chips gaan/laten maken als ze het ergens anders niet naar hun specificaties kunnen krijgen. Ze hebben ook al zelf een display controller gemaakt voor het 5k 60hz scherm in de nieuwe iMac

Edit; Ik was vergeten dat ze dit al veel meer gedaan hebben :) Zowel voor de iPhone als de PowerPC procesoren

[Reactie gewijzigd door t1mmy op 23 juli 2024 23:14]

Als ik het inderdaad zo de laatste jaren hebt gevolg ontwerpen ze inderdaad steeds meer zelf chips. Echter het maken besteden ze wel uit aan bijv. samsung. Ik ben ook erg benieuwd of ze op een bepaalde moment zelf de chips gaan ontwikkelen. Het is alleen wel de vraag of dit kosten bespaard. Het lijkt mij namelijk goedkoper om het uit te besteden.
Dat ontwikkelen doen ze dus al zelf. Alleen de fabricage besteden ze uit.

En om eerlijk te zijn, het lijkt me sterk dat je de fabricage zelf wil doen als bedrijf. Het kost een enorme hoeveelheid geld en draagt redelijk wat risico. Dat zijn bij uitstek risico's die je liever bij een extern bedrijf neerlegt. Zo lang je maar niet afhankelijk bent van één partij (iets waar Apple allergisch voor is na wat slechte ervaringen in het verleden) hoeft dat geen probleem te zijn. Aangezien Apple hun fabricage verdeelt tussen Samsung en TSMC lijkt aan die voorwaarde in ieder voldaan te zijn.
'ontwikkelen' is een groot woord...

ik neem een zak zoute chips, ik doe die zak open, ik strooi er mijn eigen smaakje bij in, seal de zak terug en leg hem in de winkel als 'bogy's barbecue-chicken chips' ..
heb ik nu die chips ontwikkeld??? neen, ik heb ze aangnepast en gerelabeld..
dat is wat apple doet; ze nemen een basisontwerp, passen dit aan, en noemen het dan hun eigen product..
pas op; ik zeg niet dat dit geen grondige technische kennis vereist... maar ze ontwikkelen bijlange geen cpu's van de grond af; die kennis hebben ze totaal niet in huis. Ze doen hetzelfde als samsung met de exynos; die nemen daar ook een basisontwerp van een arm cpu, passen dat aan en releasen dat dan onder een andere naam... maar het blijft een ARM-based cpu die in feite door het britse ARM werd ontwikkeld.

Deze cpu heeft trouwens al een lange geschiedenis achter zich; de eerste versies stammen uit 1983 en zaten in de "Acorn Computer' welke een home computer was zoals de c64; ARM staat voor "Acorn Risc Machine"; het is dus een cpu zoals het type powerpc; een RISC cpu, en niet zoals cd x86 een cisc cpu ...
Dat klopt niet. Veel fabrikanten gebruiken inderdaad het reference ontwerp (Cortex) maar sommige bedrijven, waaronder Apple, nemen alleen een licentie op de ARM architectuur en maken een eigen ontwerp. Het is vergelijkbaar met AMD die een licentie op X86 hebben afgenomen van Intel maar toch wel degelijk hun eigen proc's ontwerpen. Is het je nooit opgevallen dat Apple geen Cortex gebruikt?

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 23:14]

Apple is one of a much smaller group of companies (Qualcomm is another) that also has licensed the underlying ARM instruction set architecture (ISA), in this case ARMv7 which is widely used in other mobile products. With this instruction set "recipe," Apple's own chip designers can craft their own cores, and tailor them specifically to the company's mobile platform priorities. "You have absolute control over your [chip] roadmap and the features that are important to you," says James Bruce, lead mobile strategist with ARM. "It's not an exercise for the fainthearted. You probably need about 50 to 100 highly skilled engineers. And it's a multi-year project."

And Apple has such a team. In April 2008, Apple acquired semiconductor design firm PA Semi for $278 million. "That acquisition included a CPU design team that had developed a high-performance PowerPC processor under the leadership of Jim Keller and Pete Bannon"

Apple secretly signed the architecture license with ARM. One team began working on the A4, using licensed ARM core designs, but another team "began defining the microarchitecture for the new CPU," according to Linley. The design was finished by early 2010, and Apple then launched the physical design work. About the same time, Apple hired as its chief CPU architect Gerard Williams from ARM, where he was the technical lead for the Cortex-A8 and Cortex-A15 CPUs, according to Linley. And shortly after, Apple made its second silicon-related acquisition: paying $120 million in April 2010 for Intrinsity, with expertise in high-speed physical design.
fout, waar samsung kant en klare ARM reference ontwerpen gebruikt. Heeft Apple gewoon zijn eigen chipontwerpen Swift/Cyclone op basis van de ARM Instructieset gemaakt en ja daarvoor hebben kennis in huis gehaald oa bedrijfjes overgenomen en en AMD processorguru in dienst gehad.

[Reactie gewijzigd door AlphaBlack_NL op 23 juli 2024 23:14]

bevestig je nu niet precies wat bogy zegt? Ze nemen een reference ontwerk (zoute chips), en passen een paar kleine dingen aan (smaakje toevoegen) en verkopen het als hun eigen chip ;)
Nee. Het verschil is dat Apple geen gebruikt maakt van het reference ontwerp (Cortex) maar een eigen ontwerp gebruikt (Swift).

Als je de chips vergelijking wil doorzetten dan heeft Apple de naam "Chips" in licentie genomen maar kopen ze hun eigen aardappelen, hebben de Apple koks een eigen recept met eigen bereidingswijze en smaken verzonnen en een deal gesloten met een voedselfabrikant om Apple chips te maken volgens hun geheime recept.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 23:14]

Apple heeft 1000 man in dienst die alleen maar met het ontwerpen van de CPU bezig zijn. Dus "een eigen smaakje" is ietwat kort door de bocht.
Nou, niemand vind de zak chips meer uit hoor sinds de eerste zak. En dus ja je hebt de chips ontwikkeld als je er een lekker bbq smaakje van kan maken.
Er worden bijna geen processor chips meer van de grond af opgebouwd omdat ze gewoon te complex zijn. Het is toch allemaal evolutie.
Geen idee hoeveel Apple dat aanpast, maar het draait altijd wel erg goed met hun hardware.
Waarbij TSMC op t moment weer een stap op Samsung achter ligt waardoor Apple gedwongen word bepaalde series chips bij Samsung te laten bakken :P
Anoniem: 474132 @tom.cx17 april 2015 13:23
Apple zou Intel kunnen kopen: Apple buys Intel
Waarom zouden ze? Deelnemen via aandelen is veel aantrekkelijker voor ze. Idem geldt natuurlijk voor de positie van Apple ten aanzien van Samsung, IBM en ga zo nog maar even door. (IBM is nog altijd een grotere speler dan menigeen wellicht denkt).
Vraag me af of Apple in de toekomst dan ook steeds vaker hun eigen chips gaan/laten maken als ze het ergens anders niet naar hun specificaties kunnen krijgen. Ze hebben ook al zelf een display controller gemaakt voor het 5k 60hz scherm in de nieuwe iMac
En vergeet de A<n> serie SoC's niet die in iPhone, iPad, iPod touch en apple tv worden gebruikt. Dat is vrijwel allemaal inhouse ontworpen (de grafische power komt bij PowerVR vandaan). Als ik me niet vergis deden ze dat ook al veelvuldig in de tijd van de PowerPC architectuur, dus het bedrijf heeft een redelijke historie op het gebied van chip ontwikkeling.
Ik kan het mis hebben, maar in de tijd van de powerpc was er volgens mij meer een wedstrijdje tussen motorola en ibm welke de chips mocht gaan leveren, apple deed zelf niet aan het chip ontwerp.
En dat ze opeens met hun eigen ontworpen SoC's kwamen, vanaf A6?, kwam omdat ze in 2008? toen P.A. Semi hebben gekocht welke chips ontwierp. Volgens mij is er daarna nog een bedrijf gekocht op dit gebied
In 2010 hebben ze Intrinsity gekocht, waarschijnlijk vooral vanwege hun ervaring met CPU cores, daar zal de Apple A6 uit voortgekomen zijn.

In 2013 heeft Apple Passif Semiconductor gekocht, waarschijnlijk vooral vanwege hun ervaring met low-power communicatie chipsets.
Bedankt voor het aanvullen!

En met al die kennis in huis kunnen ze zelf hun hardware ontwerpen en functies toevoegen die ze zelf nodig achten zonder afhankelijk te zijn van externe chipontwerpers.

Vraag me af wanneer ze met een desktop/laptop cpu gaan komen en dat ze misschien zelfs de code van max os en ios samen gaan voegen zoals microsoft doet met windows 10. Dan is eenzelfde instructie set voor hun desktop/laptops en mobiele apparaten wel makkelijk.
Best kans dat de overname van Anobit er iets mee te maken heeft in dit geval:
http://techcrunch.com/2012/01/11/why-apple-bought-anobit/
Als ik het zo lees lijkt het me wel:
Apple bought Anobit for two reasons: its flash memory controllers are a key component of all Apple’s leading products (from iPads and iPhones to MacBook Airs), and in one fell swoop it just added a large team of chip engineers to payroll.
Ik kan het mis hebben, maar in de tijd van de powerpc was er volgens mij meer een wedstrijdje tussen motorola en ibm welke de chips mocht gaan leveren, apple deed zelf niet aan het chip ontwerp.
PowerPC was een samenwerking tussen IBM, Motorola en Apple, op basis van IBM's POWER architectuur maar dan aangepast voor personal computers (waar POWER een typische serverproc is.) Hoeveel Apple te maken had met het daadwerkelijke ontwerp weet ik echter niet.
Niet alleen dat, maar ze hadden ook de codec op de G4 towers zelf ontworpen, net als de meeste northbridges tot aan de G5 dacht ik.
powerpc waren gewoon 3rd party chips waarvan ik me in de laatste generaties vooral IBM als leverancier kan herinneren; zoals ze nu intel gebruiken sinds ze op x86 zitten...
moest ineens amd veel krachtiger en goedkopere chips kunnen leveren (lees: zoals in de amd K6, en K7-Thunderbird periode) dan hadden we apple met amd chips erin (woot AA-producten ... lol)

de reden waarom ze zijn overgestapt van power-architectuur naar x86 architectuur is omdat de rek uit de power architectuur begon te geraken; de cpu's konden niet veel verder meer opgeschaald worden dan waar ze op dat moment waren, terwijl intel beloofde dit wel te kunnen, zij voegden steeds meer 'extensies' toe aan hun cpu's en waren al bezig met multicore ontwerpen terwijl power enkel maar mhz aan het opvoeren was en dus tegen een plafond aan begon te lopen

[Reactie gewijzigd door bogy op 23 juli 2024 23:14]

Ah, dat verklaart ook waarom NVM Express ondersteuning vorige week ineens opdook in de meest recente OS X update 10.10.3.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 23:14]

Anoniem: 656163 17 april 2015 13:36
Dure netbook.
Is het wellicht:

"Hoewel het om een speciaal door Apple ontworpen controller gaat..."

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.