HTC verhelpt hitteprobleem One M9 met update

Het hitteprobleem dat Tweakers ontdekte tijdens het reviewen van de HTC One M9 is niet meer aanwezig na het installeren van de nieuwste firmware. Deze firmware, die op de M9 zal staan als hij uitkomt, klokt de gpu terug om hoge temperaturen te voorkomen.

Vorige week meldde Tweakers dat de HTC One M9 bij het draaien van een bepaalde benchmark een temperatuur van 55 graden Celsius kon bereiken. Dat is warmer dan andere telefoons en zo heet dat het ongemakkelijk is om de telefoon vast te houden. Tweakers heeft de tests inmiddels opnieuw gedraaid op een exemplaar waarop de nieuwe firmware geïnstalleerd is, met een drastisch anders resultaat. In plaats van 55,4 graden celcius wordt de One M9 41,7 graden. Dat is nog steeds redelijk warm, maar niet veel warmer dan de concurrentie.

HTC One M9 warmtebeeldHTC One M9 warmtebeeld

De hoge temperatuur was het gevolg van een gebrek aan throttling. Normaal klokt de processor terug zodra deze een vooraf bepaalde maximumtemperatuur bereikt heeft. Dat was bij de One M9 in veel scenario's ook het geval, maar enkel bij GFXBench gebeurde dit niet. Daardoor zette de telefoon hoge scores neer, maar werd hij ook enorm warm. Of het om een bug gaat, of dat het een bewuste keuze was om hogere scores te realiseren, is niet bekend.

Omdat de One M9 met de nieuwe firmware wel aan throttling doet in GFXBench, vallen de scores nu lager uit. Tweakers heeft alle benchmarks opnieuw gedraaid met de nieuwe software en de review daarop aangepast. Buiten de lagere scores in GFXBench waren er in andere tests geen grote verschillen op te merken.

GFXBench T-Rex HD - onscreen
Telefoon / Tabletframerate in fps, hoger is beter
HTC One M9 (oude firmware)
*******
50,0
HTC One M9 (nieuwe firmware)
*****
37,0
GFXBench Manhattan - onscreen
Telefoon / Tabletframerate in fps, hoger is beter
HTC One M9 (oude firmware)
*******
24,0
HTC One M9 (nieuwe firmware)
******
20,0

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

23-03-2015 • 01:00

190

Reacties (190)

190
179
116
2
1
0
Wijzig sortering
Ik vind de opmerking "Of het om een bug gaat, of dat het een bewuste keuze was om hogere scores te realiseren, is niet bekend." een beetje tendentieus. Natuurlijk weet Tweakers niet of het komt om hogere scores te realiseren.
Tussen de regels door wordt nu gesuggereerd dat het wel eens het geval zou kunnen zijn.
Ik vind de opmerking "Of het om een bug gaat, of dat het een bewuste keuze was om hogere scores te realiseren, is niet bekend." een beetje tendentieus. Natuurlijk weet Tweakers niet of het komt om hogere scores te realiseren.
Tussen de regels door wordt nu gesuggereerd dat het wel eens het geval zou kunnen zijn.
Nee hoor, niet tussen de regels door. We suggereren uitermate bewust dat HTC wel eens kan hebben gecheat met benchmarks.

Zie, dit gedrag trad alleen op met benchmarks. Andere applicaties, waaronder diverse grafisch intensieve games die we gedraaid hebben (waaronder Asphalt, die Qualcomm zelf gebruikt om te kijken hoe heet zijn socs worden), resulteerden niet in een behuizing van 55 graden.

Bovendien is in het verleden gebleken dat HTC aan benchmark cheating heeft gedaan en HTC heeft nooit beloofd om daarmee op te houden. Sterker nog: met de M8 cheatte HTC in elk geval ook nog, volgens Anandtech.

Alles wijst erop dat die een benchmark cheat was speciaal voor reviews: het embargo had vorige week maandag moeten verlopen, maar HTC schoof het op. Er was pas sprake van de update met 'thermal improvements' na publicatie van ons artikel vorige week.

Dat alles wijst erop dat HTC bewust de keuze heeft gemaakt om te cheaten in benchmarks, maar toen bleek dat lagere scores in benchmarks minder schade zouden doen dan het verhaal van oververhitting in allerijl die cheat eruit heeft gehaald via een update.

Kunnen we dat bewijzen? Absoluut niet, we kunnen het alleen suggereren. En dat is precies wat we doen. Dat is niet tendentieus, dat is simpelweg een suggestie aan de hand van feiten - en een heel logische conclusie.

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 juli 2024 03:55]

Je mag vrij hard stellen dat de software nog steeds benchmarks herkent, maar daar Anandtech daar direct bij vermeldt, deze performance mode kan je zelf ook aanzetten waarmee 'cheat' misschien niet de beste term meer is. Met maximum performance kan je gewoon werken en (los van de hogere temperaturen) is de telefoon bijna geheel gelijk aan de resultaten die je in de scores ziet (dus is het richting representatief dus de vraag cheat? en dan...)

Dan krijg je een welles nietes discussie
én dan komt weer de vraag hoe toepasbaar is het...

Enige werkelijk interessante stuk in dit alles is waarom nu specifiek deze benches wel door de throttling gingen en in welke mate er ooit een OC optie komt voor dit soort zaken. Wel aannemend dat de overige benches ook zwaar genoeg waren om in principe throttling te vereisen. Kan me zeer goed voorstellen dat per individu de term "nog prettige in de handen" erg verschilt.

Ik ben al gewend aan de M7 die ook tijdens sommige games (handig in de winter) de handen goed warm hield/houdt. Iemand anders zal een stuk koeler wensen en het lijkt me niet onrealistisch om te zeggen dat daar best variatie / een bereikbare instelling in mag komen. Hoeft niet eens per se 'tweakers-niveau' te zijn, als mensen hun persoonlijke voorkeur erin kunnen bereiken.
Ik stel je uitgebreide uitleg op prijs. Daarnaast mag een journalist uiteraard best kritisch zijn. Ik snap alleen niet waarom je er voor kiest om het zo te formuleren, in plaats van gewoon de vermoedens te uiten.
Herkenbaar. Als een discussie niet gewonnen kan worden gaan we het over de vorm van communicatie hebben. Een klassieker in managementboekjes.

Ik vind het zeer netjes verwoord. Iedereen kan er zijn eigen conclusies uit halen.
Ik ben niet bevooroordeeld in mijn kijk op deze kwestie, ik heb het zelf een ander merk telefoon. Mij maakt het ook niet uit of HTC wel of niet de boel heeft belazerd. Het feit dat ik niet verder in ga op de inhoud, maar mijn "managment techniek" inzet, heeft te maken dat ik het wel eens ben met de inhoud. (Zeker na Arnouds uitleg) Ik vind alleen dat als Tweakers zeker weet dat HTC de boel belazert, ze dat gewoon moeten schrijven.
Hij legt je net uit dat ze het niet kunnen bewijzen, dus ze weten het niet zeker, dus dat schrijven ze ook niet. Ze hebben enkel vermoeden, dus daarom schrijven ze het zoals ze dat hebben gedaan, er is niets mis met hoe het er staat.
En wat is daar mis mee? Het is toch een mogelijkheid? Ze geven ook netjes aan dat e het niet weten...

Ik ging daar zelf ook al van uit dat ze het expres deden om alle reviews (die zelden de temperatuur monitoren) op het verkeerde been te zetten. Gelukkig is het ze niet gelukt :)
Je hebt gelijk, er is uiteraard niet mis mee. Het ging mij meer om de formulering. Ze geven aan dat ze het niet weten, maar dat is (imho) sarcastisch bedoelt. Daar houd ik gewoon niet zo van. Geef dan gewoon aan dat je twijfelt aan de oprechtheid van een fabrikant. Daar vind ik namelijk niets mis mee.
Anoniem: 596286 23 maart 2015 01:03
Goed om te horen dat HTC het probleem serieus neemt! Echter ben ik bang dat dit nieuws HTC veel schade heeft aangedaan en mensen massaal voor de Galaxy S6 zullen gaan. De S6 is tevens op alle vlakken beter dan de One M9!
Omdat iedereen dagelijks de "smartphone benchmark top 100" checkt en meteen z'n telefoon kapot stampt wanneer deze niet meer op 1 staat? :P

Factoren die een aankoop beïnvloeden zijn complex en van veel omstandigheden afhankelijk. Leeftijd, geslacht, baan/studie, financiële situatie, etc. Daarnaast heb je invloed van vrienden, familie en kennissen, merkreputatie, features, prijs, design, etc. Slecht nieuws is niet goed voor de merkreputatie, maar of het meteen "veel schade" doet, is maar de vraag.

En dan heb je nog mensen die zo onzeker zijn over hun aankoop dat ze overal op internetfora andere modellen moeten afkraken, alleen maar om voor zichzelf te bevestigen dat ze "de beste keuze" hebben gemaakt. :')
De HTC one X die ik had werd zo heet dat je het scherm niet meer kon aanraken. De accu was tijdens een game sessie binnen een half uur leeg.

HTC heeft sinds de blunder met de ONE X maar weinig geleerd van het probleem merk ik wel. Ik vind het terug schroeven van performance geen "oplossing" het is een verschuiving van het probleem. Ik heb na de one X gezworen nooit meer een HTC te kopen. En daar hou ik voorlopig maar even aan vast.
Zelf heb ik 2 HTC's in bezit gehad. Ook de One X en nu de m7. Bij mij kon die ook inderdaad warmer worden maar dat had geen nadelige effecten op de batterijduur. Het had wel effect op het scherm.. En ook gele verschijnselen op het scherm. Dit is na lang wachten op de reparatie wel opgelost maar je kon wel zien dat ie open is geweest.

Bij de M7 heb ik geen van deze problemen ondervonden. En het is na mijn mening ook de beste HTC die ik dus totzover heb gezien (heb de m8 ook gezien en de m9 kijk ik nog even de kat uit de boom).
Ik had hetzelfde bij de One X. Ook vond ik het scherm erg matig (bijna niet leesbaar in zonlicht) en de speaker was bijna niet hoorbaar. Daarvoor had ik een Desire HD en die had ook de nodige problemen.

Ik vind HTC een sympathiek bedrijf, maar ik zal er geen telefoon meer van kopen. Heb nu een Oneplus One en die is echt 10x degelijker.
Had jij een exemplaar met een slecht scherm? Ik had ook een One X die heel goed leesbaar was buiten. het scherm kon je zo fel zetten dat je in het donker er niet lekker naar kon kijken. :p

De accuduur was wel dramatisch. Een spelletje spelen resulteerde al snel in een accu die bijna leeg was en dat je geen last had van koude handen want wat werd dat ding heet zeg.
Ja precies wat ik ook al zei. Ding werd bij zware games echt ontzettend heet. Maar ik moet wel zeggen dat het scherm bij mij buiten bijna niet leesbaar was. Heb een paar one X toestellen gehad in het eerste jaar. HTC had bij mij een goede en snelle service. Maar ieder toestel had wel weer iets. En de accu was echt dramatisch.

Het is wel jammer want ik lees inderdaad vooral positieve verhalen over de M7, maar ik denk dat veel mensen het risico niet meer hebben genomen. Nu deze berichten weer naar buiten komen heb ik eerlijk gezegd helemaal geen vertrouwen meer. De performance terug schroeven om een design flaw of een slecht hardware component te verdoezelen is in mijn ogen geen oplossing. Maar ja, wat moeten ze anders.... ze kunnen moeilijk alle toestellen terug roepen en een nieuwe versie maken.
Ik weet niet in hoeverre die fix legit is idd, ik weet niet hoe de competitie dat doet. Het probleem lijkt vooral in de 810 te zitten dus het is iig een goede move van Samsung om deze niet in de S6 te gebruiken.

Het is ook wel risicovol van HTC, wellicht hadden ze beter nog even een 805 kunnen gebruiken.
Hij werd idd behoorlijk heet ja! Hij is bij mij ook kapot gegaan door hem buiten in de zon te leggen. Toen werd hij zo warm dat de accu doorbrandde :P
In principe bekort de warmte de levensduur van de batterij. Maar dat merk je natuurlijk pas op de lange termijn.
Veel keus is er niet.
Een hoge kloksnelheid brengt nu eenmaal veel hitte en batterijverbruik met zich mee. De enige remedie is de processor met kleinere transistoren en baantjes produceren.
Anoniem: 601896 @andreetje23 maart 2015 10:14
Je kan ook een lichter os gebruiken allen wp/bb/ios,
Dan heb je de hoge kloksnelheid, en grote zware energie slurpende processoren nodig.
OK, maar die ruimte is er op de M9 niet. Die draait nu eenmaal op Android.
Overigens is de ontwikkeling bij Android dat het OS steeds lichter wordt.
Anoniem: 601896 @andreetje23 maart 2015 11:09
Waar android 1.6 of 2.3 met 256/512mb prima liepen, zou ik nu minimaal 1gb adviseren voor android 5.1

Ruimte voor Windows Phone op de M9 is er zeker wel,
Op de M8 heeft men immers ook Windows Phone uitgebracht.
Na Android 4 heeft Google ingezet op een sneller OS op ook wat minder snelle telefoons. Met Kitkat en Lollipop werden nieuwe stappen gezet.

Ik geloof niet dat HTC nu geen M9 met Android gaat uitbrengen. Die M9 met Lollipop komt er.
Anoniem: 601896 @andreetje23 maart 2015 11:24
De M9 met Lollipop is er inderdaad. Alleen jammer dat hij 'geknepen' wordt om niet oververhit te raken.

Want de scores die hij nu neerzet,
Zijn niet zo heel veel beter dan z'n voorganger en lang niet zo goed van wat hij z'n mars zou hebben met wel goede koeling.
Het knijpen is iets wat men bij alle high-end telefoons wss wel doet omdat die altijd met de snelste CPUs worden uitgerust. Het blijven nu eenmaal stroomverbruikers die een groot deel daarvan als warmte afgeven in een behuizing met zo goed als nul ruimte en geen actieve koeling.
Je kan ook een root erop zetten, cusom rom en underclocken. Alles kan met Android. :P
Heb zelf one x ook gehad en heb juist deze klachten nooit gehad.
Heb hem nog altijd als backup, was echt een fijne toestel.
In 2jaar tijd geen enkel probleem gehad met het toestel.
Nu al een jaar htc one m8 en die doet het weer helemaal perfect. Geen enkel probleem tot dusver
Ik was van de One X enorm tevreden en heb bij de One M7 pas afgestapt van HTC omdat ik de ellendige reparatie procedure beu was. Ik heb ze meermaals gemeld dat Dynafix op niet veel trekt en ze hun eigen hiermee schaden door dit te gebruiken maar tevergeefs.
Maar een one plus one gekocht omdat ik niet weer 3 maanden zonder gsm kon.
Maar Ik heb nooit het probleem ervaren dat jij meld
Anoniem: 270261 @Atomsk23 maart 2015 13:14
En dan heb je nog mensen die zo onzeker zijn over hun aankoop dat ze overal op internetfora andere modellen moeten afkraken, alleen maar om voor zichzelf te bevestigen dat ze "de beste keuze" hebben gemaakt. :')
:D dit zijn meestal de apple gebruikers die overigens wel weten dat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt.
Helemaal mee eens én dan zijn er nog een heleboel reviews die helaas iets geheel anders naar voren brengen.

De S6 komt helemaal niet ++ uit in alle reviews en opmerkingen over 'slechte accu, scherm, ... etc' zie ik ook niet overal terug komen.

Nee anders gesteld, uit een meerderheid van reviews komt de M9 uit als wederom een stap vooruit op het vorige model waarmee het gewoon een goede telefoon is. Ook de stelling "benchmark cheating" is gewoon grappig te noemen. Op 1 enkele benchmark grijpt de throttling niet in waar deze wel op alle andere benchmarks ingrijpt, ja... klinkt als een bewuste cheat optie om 55 graden te ontwikkelen.

In ieder geval, voor zij die nog wat anders wensen te lezen:
http://anandtech.com/show/9012/htc-launches-one-m9-handson
http://anandtech.com/show/9102/the-htc-one-m9-review-part-1 (ben deze nu ten tijde tikken zelf aan het lezen)
of een mooie stelling over hoe Samsung de concurrentie aan het FUD'n is.
http://semiaccurate.com/2...n-810-overheating-rumors/ (wel erg lang... dus twee koppen koffie!)

-edit-
De tweede review van Anandtech bevestigt wel veel van de negatieve punten. De M9 is op sommige punten een stap terug t.o.v. de M8. Daarbij heb ik zeer specifiek ook de M7 lopen opzoeken in de getallen. Conclusie van mij uit zelf is echter als volgt:
M7 => M9 is de moeite waard
M8 => M9 is het niet waard

Grootste gemis en waar meteen een hoop uit volgt is dat de M9 niet een gelijk scherm aan de M7 gebruikt (ook de M8 is overigens aan het verliezen op dit punt). Zou de M8 / M9 het scherm van de M7 gebruiken zou zelfs de batterij worden opgepakt.

Ik ga geen spijt hebben van de M9, ben toch kleurenzwak (dat is matige kleurenblindheid en omfg moeilijk uit te leggen aan jullie 'ik zie alle kleuren' personen), plus de M9 is ondanks zijn 'tekortkomingen' een flinke update vanuit mijn M7. Ook het gemak én in alle eerlijkheid het al kennen, van Sense werkt hieraan mee. Met de lancering van de M7 waren er een hoop negatieve reviews en in de laatste review (part 1) staat gewoon precies hoe ik het ook ervaren heb. De M7 was mogelijk de beste smartphone die toen uitkwam.

Als de M9 een gelijke ervaring geeft (als de M7, niet als wereldphone), geeft het scherm en het verschil t.o.v. de M8 (die ik dus niet heb gehad) voor mij niet. Ook de afwijkingen in maximale brightness, blackness en colorshift zijn gezien de apps die ik draai niet relevant. Ik denk dat het erg belangrijk is om bij elke keuze van een smartphone zeer bewust te kijken naar JOUW EIGEN gebruik en in welke mate bepaalde resultaten relevant zijn.

[Reactie gewijzigd door Freaky_Angelus op 24 juli 2024 03:55]

Dat een telefoon niet op alle vlakken ++ scoort, wil nog niet zeggen dat je er als gebruiker ontevreden over bent.

Niets staat je in de weg om veel genot te hebben van jou aanstaande M9! :)
Oh sorry, dan is het verkeerd overgekomen. Ik verwacht heel veel genot van mijn aanstaande M9 te hebben!

De M9 heeft, buiten het scherm en daarmee battery drain, eigenlijk alle upgrades die ik zou willen zien. Daarbij, ondanks dat ik liever de 4MP én 20MP op de achterkant had gezien (dual cam M8 idee, maar dan met een dag/nacht benadering) was de 4MP mij in sommige gevallen toch te klein.

De M9 zal voor mij persoonlijk zeer goed gaan bevallen én als ik kijk naar de toename in levensduur, rekenkracht en werking van de componenten, de betere upgrade vanuit mijn M7 perspectief. De M8 is om de een of andere reden het toch net niet voor mij, maar dat was het ook niet toen deze uitkwam.

Het is iets kleins overigens en zal wel voornamelijk aan 'mij' liggen, maar de M8 was om de een of andere reden gewoon niet mijn telefoon. De shift terug naar de M7 is in de M9 het net wel of net wel genoeg. Op het T-Mobile forum zal ook nog een review komen waarbij ik hopelijk de nodige spelende issues kan aanspreken.
Ik denk dat je mijn reactie niet goed gelezen hebt. Ik ben het juist helemaal met je eens!
Je Zou ook de goedkopere m8 kunnen kopen. Je geeft zelf aan dat deze plus punten over de m9 heeft.
Klopt helemaal,

De M8 heeft een aantal sterk sprekende pluspunten over de M9, maar elke aankoop zit ook erg met gevoel verbonden. Er zitten een paar elementen in de telefoon die me niet helemaal aanstonden toen ik deze mocht testen én eigenlijk is het daarmee ook nooit meer goed gekomen.

Als ik dan nu vergelijk wat de M9 laat schieten over de M8 is het eigenlijk alleen het scherm en daarop volgende battery drain. Dat gecombineerd met gevoelsmatigheden en het feit dat mijn telefoon draait met een f.lux variant (f.lux is zelf nog niet beschikbaar :S) en bijna altijd op halve brightness maken voor mij het scherm niet de hoogste prioriteit. Het wordt een M9 (is overigens al besteld) en ik hoop gewoon dat de reviews (wederom als bij de M7) te veel op benchmarks en getallen focussen en niet genoeg 'real world' oppakken.

We gaan het zien ;)
De review heeft misschien wat schade aangericht maar de actie van HTC hierop trekt ook weer veel mensen aan.. Omdat ze laten zien dat ze problemen serieus nemen en hier meteen iets aan proberen te doen.
Ze hadden ook met een kut argument kunnen komen en het zo hebben gelaten.

Dus het is maar hoe je het bekijkt.

Tevens vind ik je uitspraak dat de S6 op ALLE vlakken beter is dan de M9 een beetje raar. Of heb je ze toevallig allebij al persoonlijk uitgebreid kunnen testen/gebruiken?
Dit niet oplossen was geen optie. Mensen met bijna verbrande handen, of op zijn minst een zeer onprettige gebruikerservaring.
Zo moeilijk was deze oplossing dan ook niet om toe te passen.
Ik zie dan ook weinig krediet voor HTC in deze.
Het niet oplossen was een massfailure geweest voor een toestel met deze prijs.
Ik voorspel een zeer slecht jaar voor HTC. Maar dat lijkt me niet zo moeilijk te voorspellen nu de slechte reviews ons overspoelen.
Genoeg sites hadden gematigd positieve reviews en dit probleem kwam alleen voor tijdens deze benchmark, dus het is niet alsof het de gebruiks ervaring was die er onder kon leiden zoals jij stelt.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 24 juli 2024 03:55]

Nee hoor. Probleem kon zich ook voordoen in werkelijkheid. Aan het gamen op de lader aangesloten bijvoorbeeld. Iets wat gamers regelmatig doen met hun high end telefoon.
...
Het lijkt erop dat GFXBench het toestel laat zweten op een manier die in games niet gebruikelijk is. Bij het gebruik van 3d-games als Asphalt 8 en Assassin's Creed: Pirates loopt de temperatuur ook hoger op dan bij concurrenten, maar dan blijft hij rond de 42,5 graden, waar andere telefoons met zulke games onder de 38 graden blijven.
Dus ja, hij word redelijk warm, maar 42 graden ligt niet eens in de buurt van de 55 tijdens de benchmark.
Ja, dat is na de update. Daarvoor was er wel sprake van een gloeiend hete telefoon. Daarom dus ook de update. Doet HTC niet voor niets.
Euhm nee, dat staat in het bericht van VOOR de update..
Euh nee, de review is nu aangepast met de resultaten na de update. Dit staat duidelijk aangegeven in de review.

In de originele review had tweakers het over een temperatuur van 55 graden!

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 24 juli 2024 03:55]

Gaat niet over de review, maar over het nieuwsbericht : nieuws: HTC One M9 heeft last van oververhitting bij zware belasting

Daar staat nl. gewoon dat stukje tekst dat David Mulder had gekopieerd. En dat is niet aangepast na de update. Vóór de update was het dus al dat de telefoon geen last heeft van hele erge hitte vorming bij het gamen.
Toch wel, dat stond overduidelijk in de eerste review. Kan iemand anders dat nog bevestigen, aangezien de originele review niet meer terug te halen is.

Edit: even zelf opgezocht in de reacties in het door jou aangehaalde artikel: Een zekere Jortio vemeld: Wout meldt in de review dat zwaardere games plus opladen wel degelijk een probleem kunnen zijn. En zware games vereisen meestal snel een lader...

Dit is exact wat ik dus schreef in mijn eerste reactie. Het probleem doet zich niet enkel voor in benchmarks.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 24 juli 2024 03:55]

Nee, ook in de eerste review stond overduidelijk dat dit alleen gebeurde bij GFXBench en NIET bij het spelen van games.

"Het lijkt erop dat GFXBench het toestel laat zweten op een manier die in games niet gebruikelijk is. Bij het gebruik van 3d-games als Asphalt 8 en Assassin's Creed: Pirates loopt de temperatuur ook hoger op dan bij concurrenten, maar dan blijft hij rond de 42,5 graden, waar andere telefoons met zulke games onder de 38 graden blijven."
Bron: http://tweakers.net/nieuw...-bij-zware-belasting.html
Ik had mijn reactie hierboven reeds aangepast en zoals je daarin ziet en in de reactie hieronder van Daemonangel stond in de review wel degelijk beschreven dat het oververhittingsprobleem zich zou kunnen voordoen in de praktijk. Namelijk bij gamen en opladen tegelijkertijd. Een situatie die vaak voorkomt bij gamers.
Het probleem deed zich wel voornamelijk voor in de benchmarks. Dit was vermeld in de review.
Het toestel werd ook wel warm als je gamede EN tegelijk je telefoon aan het opladen was. Maar er is niet gemeld dat die dan zo warm werd.

Plus maakt dit eigenlijk iets uit? Ze hebben een pre-release toestel gereviewed en er was een mankement dat HTC heeft opgelost.
Stop aub met zo hierop te baschen.
Als het release toestel nog problemen heeft spui dan gerust weer je gal.
Niemand basht hier. Ik beschrijf wat in de review stond. Dat wordt vervolgens hier ontkend.

Lekker belangrijk inderdaad allemaal.
Ik ben benieuwd naar de verkoopcijfers straks.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 24 juli 2024 03:55]

Waarom zou ze dit schade berokkenen? Zijn er zoveel mensen die GFXbench draaien dan?
Er zijn genoeg mensen die op nieuwssites als nu.nl kijken. Daar is dit probleem ook aangekaart. Mocht je twijfelen tussen ern m9 of een s6, dan zouden mensen door dit bericht kiezen voor een s6.

Of het effect groot is, is de vraag. Maar het zou kunnen dat mensen door dit nieuws beïnvloed worden.
Anoniem: 22438 @jqv23 maart 2015 08:25
Daarnaast heb ik de resultaten van tweakers op internationale sites gezien zoals pocket now.

Ik ga ervan uit dat dit bewust is gedaan door HTC om betere scores neer te zetten. Daar hou ik niet van dus net goed.

Ik snap sowieso niet waarom HTC met al genoeg problemen met haar marktaandeel zo'n telefoon aflevert die alles net niet heeft. Vooral op camera gebied. Geen OIS? Onbegrijpelijk na de fiascos met hun ultra pixel verhaal.
Het lijkt wel of ze het niet goed willen doen in de markt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 22438 op 24 juli 2024 03:55]

En jij denkt dat de concurrenten anders werken?
Bovendien doe jij een aanname dat HTC dit zelf op andere sites heeft gezet, maar is dat wel zo?
Bekend is dat Samsung in het verleden ook benchmarks manipuleerde en dat vind ik eigenlijk veel erger. Dat sommigen meer van de M9 hadden verwacht kan ik me voorstellen, maar om ze dan gelijk af te schieten met een opmerking als "eigen schuld dikke bult" is ook niet nodig.
Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken en zich niet blindstaren op benchmarks want in de praktijk zijn de meeste telefoons met vergelijkbare hardware gewoon snel genoeg.
Waarop baseer jij dat mensen massaal een S6 gaan kopen. Er zijn mensen die gewoon zweren bij HTC. Die zullen echt niet door een foutje een Samsung gaan kopen lijkt mij...
Ik wacht nog altijd op de (rode) G Flex 2 of de G4. De S6 is toch ook maar saai, niet?
Ha idd heb de iphone6 gekocht ipv de HTC m9 wel natuurlijk een groot verschil :p
Behalve op het gebied van bouwkwaliteit en software... Liever een full aluminium mobiel met HTC Sense, dan een glazen Samsung met zeer brakke TouchShizz software die misschien 0.2% sneller is en 15 minuten langer met zn accu doet. ;) Staar je niet dood op mAh, HTC heeft altijd zeer goede accuduur; zelfs met lagere capaciteit accu dan de concurrent...

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 24 juli 2024 03:55]

Pardon? Verklaar 'op alle vlakken' nader?
Anoniem: 16328 @TVH723 maart 2015 02:31
Accu, camera en scherm. Drie punten waarop de Samsung veel beter zal scoren naar verwachting. Veel beter dan de slechte resultaten van de HTC is ook niet lastig.
Die drie zouden eens prima verband kunnen houden met de hitte.

Schermen en accu's houden niet van warmte. De camera kan ook prima beïnvloed zijn door de hitte. Tegens is de gemeten temperatuur aan de oppervlakte, als er een vorm van geleiding die voor afkoeling moet zorgen, dan is die intern nog veel hoger.
Het is niet zo dat ze al die dingen (camera/accu/scherm) hebben getest onder het benchmarken...

Dus nee de hitte en de genoemde minpunten zijn gewoon losstaande punten, die weinig.geen relevantie met elkaar hebben :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 03:55]

Dacht zelf aan de optie zelf dat de hitte schade heeft gebracht aan scherm, bedradingen of moederbordje.
Gebrek aan juiste isolatie of afkoeling waardoor andere componenten blijvend zijn beïnvloed.
Was misschien een beetje bot van mij geschreven, maar bedoelde eigenlijk dat 'op alle vlakken niet helemaal juist is'. Ik bedoel de look een feel van een telefoon kan ook zeker mee tellen met de keuze van een nieuwe telefoon.

Laten we in ieder geval eerst oordelen nadat de Samsung getest is. Want van speculeren hou ik niet zo.
Over touchwiz kunnen we nu al wel zeggen dat het weer lelijk en vervelend is ;-).

HTC en Samsung zouden moeten mergen en een telefoon afleveren met de interne hardware van een Samsung, de software en uiterlijk van een htc en je krijgt naar mijn mening een insane zalig toestel :-).
Accu, camera en scherm. Drie punten waarop de Samsung veel beter zal scoren naar verwachting. Veel beter dan de slechte resultaten van de HTC is ook niet lastig.
Naar verwachting ... leuk hoor Nostradamus.
Gelukkig is dat een mening en geen feit hoewel jij wel presenteert.
op alle vlaken, maar niet op grafisch vlak. Daar moet de S6 het onder doen voor SD 810.
Vindt het jammer dat de S6 niet zwaarder is gegaan op grafisch vlak, zeker als je weet dat de s6 zoveel meer pixels moet aansturen...
Beetje aparte "oplossing". Het ding terugklokken om hitte problemen te voorkomen. Prescott anyone?

Vind dit dus geen oplossing. je koopt zo'n snelle telefoon, en vervolgens wordt hij door een firmware upgrade ineens een stuk trager. Nee dank.
Throtteling is tegenwoordig heel normaal.
Je spreekt tegenwoordig meer over Dynamische clocksnelheden.

De een noemt het Turbo (Intel en nVidia) en anderen gaan uit van een hoge base en clocken terug. Dat laatste zie je veel bij SOC's.

Op TDP wordt ook wel eens terug geclockt. Als de firmware niet goed is kan een Qualcomm 810 ver boven zijn TDP aan het werk geweest zijn. Die max clocks kun je wel even draaien maar minuten achter elkaar is niet aan te raden zonder actieve cooling.

Bij andere soc's zal het ook zo werken. Wellicht hebben andere socs er alleen minder snel last van (bv Samsung met een 14nm chip tov de 20nm die Qualcomm nu gebruikt)
Anoniem: 583079 @Astennu23 maart 2015 06:38
Klopt wat je schrijft, maar de voorstelling zoals Intel ze geeft is een stuk eerlijker: je hebt een basis kloksnelheid die altijd gehaald wordt en een turbo snelheid die gehaald wordt zolang je junctietemperatuur van de processor het toe laat. Dat is duidelijk.

Wat de meeste telefoonproducenten echter doen is de maximale kloksnelheid van de processor vermelden (dat staat mooi in de specsheets en zelfs tweakers die beter zouden moeten weten, laten zich daar door vangen) en er dan niet bijvertellen dat die teruggeklokt wordt indien nodig.
Helemaal mee eens, temeer diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat je binnen één minuut van zware belasting al zo'n beetje de helft van de snelheid overhoudt:
http://arstechnica.com/ga...rformance-in-the-nexus-5/

Dit voorbeeld is van de Nexus 5 en Galaxy Note 3, maar geldt letterlijk voor elk toestel, ook de iPhone:
http://arstechnica.com/ap...apples-thinnest-phones/3/

Desondanks is de conclusie wel dat doordat Apple flink lagere kloksnelheden hanteert om ruwweg dezelfde prestaties te behalen als de Android gebaseerde concurrenten, de cpu/gpu minder heet wordt (zowel de A8X als SD810 zijn namelijk 20nm). Doordat deze minder heet wordt, is ook minder throttling nodig én Apple heeft dit met de 6-reeks verbeterd. Zou houd je na 1 minuten bij de iPhone 6 zo'n 1,2 GHz over van de 1,4 GHz, waar dit 1,6 GHz van de 2,3 GHz is bij de eerder genoemde Nexus 5 en Galaxy Note 3. Uiteraard zal dit bij de Nexus 6 en Note 4 wel weer verbeterd zijn, maar zelfs als je deze eerdere modellen tegen een iPhone 5s zet, zijn de verschillen erg groot, zowel na 1 als 5 minuten.

Waar ik heen wil, is dat het vermelden van de minimaal haalbare snelheid lastig wordt, want hoe lang moet je meten voordat je iets als minimumsnelheid kan aanduiden? 5 minuten, 10 minuten, een uur? Dat wordt lastig en krijg je alsnog wat fabrikanten waardes op gaan geven die voor hun goed uitkomen in marketing, zoals autofabrikanten dat ondanks (zij het onrealistische) tests dat met verbruikscijfers doen die voor geen meter kloppen.

Uiteindelijk zijn het de benchmarks en reviews die het meest zeggen als het je echt om de allerbeste performance gaat. Want tussen een Apple, Qualcomm en Samsung SoC vallen kloksnelheden net zo min te vergelijken als tussen Intel Celeron en Core i-cpu's. De architectuur als geheel zegt veel meer, wat uit de benchmarks blijkt.
Desondanks is de conclusie wel dat doordat Apple flink lagere kloksnelheden hanteert om ruwweg dezelfde prestaties te behalen als de Android gebaseerde concurrenten, de cpu/gpu minder heet wordt.
Rare link die je daar legt, hitte heeft niet 1:1 met de kloksnelheid te maken (tenzij de architectuur identiek is)...

Denk wel dat Apple minder verbruikt hoor, alleen je reden/redeantie is niks meer dan een aanname, geen feit. Anders zou een P4 (prescott) ook wel minder warm worden dan een i7 die 2x zo hoog geklokt is :) Maar je kan verschillende architecturen nou eenmaal niet op kloksnelheid vergelijken...
Euhm, niet helemaal. De SD810 en A8(X) zijn beide gebrouwen op 20nm. Een Prescott processor was er een op 90nm, waar een Core i7 (4e gen) op 22nm gebakken wordt. Zelfs de eerste generatie Core i7 werd op 45nm gemaakt.

Een kleinere procédé is met identieke architectuur namelijk koeler. Vandaar dat kort door de bocht gezegd elke vooruitgang in het procédé ofwel energiezuiniger en koeler wordt (energie staat gelijk aan warmte), ofwel hogere kloksnelheden toestaat met dezelfde energie.

Een SD810 en A8(X) zijn daarmee zeer goed met elkaar te vergelijken.

Wat verder nog meespeelt, is dat het aantal transistoren ook in overweging genomen moet worden. Apple's A8 heeft er zo'n 2 miljard, waar dat van de SD810 nog niet bekend is. De SD805 transistor count zit om en nabij de 700 miljoen en gezien de hitteproblemen van de SD810 is de verwachting wel dat dit flink is opgeschroefd. Qualcomm geeft geen cijfers en ik ben nog geen publicatie tegengekomen die dit 'nauwkeurig heeft geschat' of onderzocht, maar ze zeggen zelf wel "miljarden transistoren" te hebben. Je kan dan wel verwachten dat dit in de buurt komt van de A8, wat het des te duidelijker maakt dat de Apple SoC efficiënter presteert dan de Qualcomm varianten, gezien de zeer vergelijkbare eigenschappen. Het feit dat hogere kloksnelheden nodig zijn om dezelfde prestaties te halen, zorgt voor het hogere energieverbruikt en dus meer warmte en daarmee ook de grotere accu's die nodig zijn. 1.810 mAh voor de iPhone 6, waar de gemiddelde Android telefoon van hetzelfde formaat minimaal 2.500 mAh nodig heeft.

Voor de duidelijkheid: wat ik hierboven vermeld zijn puur feiten en hier en daar een schatting (niet van mij), geen meningen.
Een kleinere procédé is met identieke architectuur namelijk koeler.
En gezien er geen sprake is van een identieke architectuur kun je dat dus NIET stellen voor de A8 vs SD810...

Had dan meteen mijn reactie op supernathan94 gelezen daar heb ik dat al lang onderbouwt en van tafel geveegd :)
watercoolertje in 'nieuws: HTC verhelpt hitteprobleem One M9 met update'
Je kan dan wel verwachten dat dit in de buurt komt van de A8, wat het des te duidelijker maakt dat de Apple SoC efficiënter presteert dan de Qualcomm varianten, gezien de zeer vergelijkbare eigenschappen.
Die eigenschappen die niet op feiten gebaseerd zijn? En wat heeft de transistorcount van een SoC nou met de CPU te maken, welke minder dan 1/5de van de SoC in beslag neemt? Waar de SD810 juist veel meer in de SoC heeft zitten dan Apple (het modem/sensor processor), welke Apple juist in losse chips heeft zitten...

Ik probeer echt niet te verbloemen dan de SD810 vrij waardeloos is trouwens, maar je redenatie moet wel gewoon feitelijk zijn als je zoiets claimt. En niet vooral bestaan uit aannames...

Daarnaast er is vooral sprake van hitte bij het gebruik van de GPU, niet de CPU ;) Dus waar heb je uberhaubt de info vandaan dat de CPU warmer en minder efficiënt is dan de A8 van Apple?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 03:55]

En gezien er geen sprake is van een identieke architectuur kun je dat dus NIET stellen voor de A8 vs SD810...
Klopt, maar je haalt twee dingen door elkaar. Je vergelijkt zelf de Intel Pentium 4 "Prescott" met een Core i7 (welke gen dan ook), die hebben: 1. een verschillende architectuur, 2. een ander procédé en 3. de i7 bevat vanaf de 2e generatie ingebouwde graphics.

Je kan natuurlijk nooit 1:1 verschillende SoC's/cpu's/gpu's vergelijken, daar zullen per definitie altijd verschillen in zitten. Wat ik echter aangeef is dat de A8 en SD810 in grote mate met elkaar te vergelijken zijn, want beide zijn 20nm, beide bevatten een cpu- en gpu-gedeelte en beide hebben een op ARM gebaseerde architectuur.
Die eigenschappen die niet op feiten gebaseerd zijn? En wat heeft de transistorcount van een SoC nou met de CPU te maken, welke minder dan 1/5de van de SoC in beslag neemt? Waar de SD810 juist veel meer in de SoC heeft zitten dan Apple (het modem/sensor processor), welke Apple juist in losse chips heeft zitten...
Met die eigenschappen bedoel je natuurlijk dat ik de geschatte transistor count van de SD810 aanhaal. Dat is inderdaad geen feit, maar niemand heeft die feiten behalve Qualcomm. Wel kan je een realistische schatting maken op basis van wat er in zit. Als je dan een voorzichtige range moet noemen dat zou dat tussen de 700 miljoen en 2 miljard zijn, extreem ruim inderdaad. Maar zoals gezegd, die feiten zijn nog niet bekend en er is ook (voor zover ik heb kunnen vinden) geen die foto beschikbaar. Maar ook al laten we dat achterwege, dan komen we op het volgende punt waar jij dingen door elkaar haalt.

Daarvoor weer even een aantal feiten: de cpu en gpu zijn de onderdelen van een SoC die verreweg de meeste stroom gebruiken (indien belast). Dat Qualcomm veel meer in de SoC stopt, klopt, het is bijna een alles-in-één oplossing, maar dat zorgt er niet voor dat de SoC als vanzelf warmer wordt.

Want waar het hier in het geheel om gaat, is dat "het toestel" warmer wordt dan normaal is. Het toestel is de HTC One M9, niet enkel de SoC. Daarom gaat jouw vergelijking tussen veel of weinig in de SoC van Qualcomm en Apple niet op, daar gaat het in het geheel niet om. Het gaat om de cpu/gpu combinatie, daar vindt ook de throttling plaats.
Daarnaast er is vooral sprake van hitte bij het gebruik van de GPU, niet de CPU ;) Dus waar heb je uberhaubt de info vandaan dat de CPU warmer en minder efficiënt is dan de A8 van Apple?
Waar haal jij het vandaan dat ik het enkel over de cpu heb? Ik heb het over de SoC en dan logischerwijs niet over de extra dingen die Qualcomm in de SD810 heeft zitten, want veel van die extra elementen zijn identiek (qua soort, niet de exacte chip) aan de SD800 en die werd ook lang niet zo warm als de SD810.

Kortom: jij leest niet goed, want ik heb het geen enkel moment beperkt tot de cpu, jij bent degene die er cpu's bijhaalt (Prescott/i7). Jij bent degene die er dingen bijhaalt die er niet toe doen (de extra chips in de SD8xx), want zelfs al zouden die wel bijdragen aan een warmere telefoon, dan nog klopt mijn feitelijke bewering dat de Apple implementatie efficiënter is, aangezien deze niet diezelfde hitteproblemen heeft én voor in ieder geval de cpu op een lagere klokfrequentie werkt en toch vergelijkbare (zo niet betere) prestaties in de benchmarks haalt.
us waar heb je uberhaubt de info vandaan dat de CPU warmer en minder efficiënt is dan de A8 van Apple?
Nog even een laatste feit: bij een gelijk procédé betekent een hogere klokfrequentie automatisch meer warmte. Dit gaat niet 1:1 op tussen de A8 en SD8xx omdat de architectuur lichtelijk anders is, maar het is geen gigantisch x86 vs. ARM verschil, het is Apple's ARM vs. Qualcomm's ARM.
Onder de noemer reverse engineering kan je ook bevestigen dat als de cpu van Qualcomm een veel hogere klokfrequentie nodig heeft om grofweg dezelfde benchmarkresultaten neer te zetten, deze minder efficiënt is.

[Reactie gewijzigd door MooDyBLueS op 24 juli 2024 03:55]

Ja maar echt verschillend is het niet. een SD810 of Apple A8 zijn wel redelijk gelijk aan elkaar wat betreft architectuur. Alleen hebben beiden partijen een aantal losse aanpassingen gemaakt aan het ontwerp om optimalisaties te doen. de basis is ongeveer hetzelfde. En dus is er wel degelijk een vergelijking te maken.
Uhm nee, waar de SD810 ARM Cortex (A53/A58) architectuur gebruikt gebruikt Apple hun eigen cyclone architectuur. Beide hebben wel de zelfde instructieset (ARMv8-A)...

Het is dan ook niet voor niks dat de CPU ongeveer even groot deel uit maakt van de SoC, terwijl de ene 2 cores heeft en de andere 8 cores terwijl ze beide op 20nm zijn gemaakt, blijkbaar heeft Apple veel meer transistors per CPU dan de Qualcomm :)

Anyway de CPU is natuurlijk ook nog niet het enige wat een SoC aan boord heeft, steker nog minder dan 1/5de van de SoC bestaat uit de CPU, de GPU is een groter deel, en verbruikt onder belasting ook meer en heeft dus veel meer invloed op de hitte dan de kloksnelheid van de CPU...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 03:55]

Aan deze tekst te zien

"De hoge temperatuur was het gevolg van een gebrek aan throttling. Normaal klokt de processor terug zodra deze een vooraf bepaalde maximumtemperatuur bereikt heeft. Dat was bij de One M9 in veel scenario's ook het geval, maar enkel bij GFXBench gebeurde dit niet. Daardoor zette de telefoon hoge scores neer, maar werd hij ook enorm warm. Of het om een bug gaat, of dat het een bewuste keuze was om hogere scores te realiseren, is niet bekend."

lijkt het me dat Tweakers.net bedoeld dat alle telefoons een throttle functie hebben alleen dat deze bij de One M9 niet goed functioneerde, nu met de nieuwe firmware wel.

Hierdoor zakken de scores omdat hij dus terug klokt, maar ik ga er vanuit dat de andere telefoon's dit ook doen.

[Reactie gewijzigd door Gizmor op 24 juli 2024 03:55]

Oftewel, HTC heeft geprobeerd om de resultaten van de benchmarks te misleiden!
Anoniem: 399803 @Deem23 maart 2015 10:45
Tweakers heeft alle benchmarks opnieuw gedraaid met de nieuwe software en de review daarop aangepast. Buiten de lagere scores in GFXBench waren er in andere tests geen grote verschillen op te merken.
Lees de bijdrage een van arnoudwokke tussen de reacties. Hij stelt wel degelijk dat Tweakers sterk het vermoeden heeft dat HTC de M9 benchmarks probeert te misleiden net zoals ze in het verleden steeds hebben gedaan!
Misschien als postief punt: waarschijnlijk kan hij nu langer standby / gebruikt worden daar de accu nu ook minder belast wordt O-)
Anoniem: 604167 @bonus23 maart 2015 07:41
Tweakers heeft alle benchmarks opnieuw gedraaid met de nieuwe software en de review daarop aangepast. Buiten de lagere scores in GFXBench waren er in andere tests geen grote verschillen op te merken.
Sorry, zit er helaas niet in.
Is het niet juist logisch dat de HTC's wat warmer worden? De behuizing is van aluminium en dat gebruiken ze als heatsink. Bij een plastic telefoon gaat dat niet dus de achterkant zal daardoor sowieso minder warm zijn. De interne temp daarentegen...
Het grote verschil tussen aluminium en plastic is niet dat aluminium "heter" wordt, maar dat de warmte beter wordt verspreid over het gehele oppervlak. Dat is ook mooi te zien op de afbeeldingen, de iphone wordt linksboven heet, de LG middenboven en de Note 4 aan de linkerkant/ Bij de HTCs is de warmte echter verspreid over +/- 80% van het gehele toestel.

Terwijl andere telefoons hun warmte de hele tijd op hetzelfde stuk afgeven, wordt deze bij HTC snel weggevoerd, waardoor de temperatuur juist lager zou moeten zijn! Omdat de warmte overal zit merk je echter wel veel sneller als het toestel warm wordt.
Anoniem: 601896 @thefal23 maart 2015 12:41
Je zou door het grotere oppervlakte ook meer koeling moeten hebben.
Het Alu wordt natuurlijk WEL heter aangezien het de warmte van de SoC opneemt en plastic niet of nauwelijks. En ja het verspreid zich mooi over het hele oppervlak. Werkt dus prima als heatsink. Kan je nagaan hoe heet de SoC intern in een plastic behuizig zal worden.
De internet temp sensor zou dus een veel betere indicatie geven van de werkelijkheid.
Dus weer bewijs dat benchmarks tegenwoordig geen enkele argumenten zijn om een telefoon wel of niet te kopen. De hardware herkent benchmarks en wilt daar goed op presenteren, terwijl in het dagelijks gebruik dergelijke prestaties dus niet aan bod komen. Ik vind dat best een kwalijke zaak.
Benchmarks zijn er om het maximale uit een toestel te halen en daarmee aan te tonen waar een toestel toe in staat is,

Dat is anders dan de dagelijkse gebruiksevaring. Deze is moeilijk te tests. Dat verschilt namelijk van persoon tot persoon. Valt in de zelfde categorie als smaak. Daar valt niet over te twisten.
Anoniem: 118226 @jqv23 maart 2015 07:42
Niet mee eens. Je weet namelijk niet hoe groot het verschil is tussen de turbobenchmark stand en dagelijksgebruik. Die turbo stand haal je als gebruiker nooit en de normale stand kan wel lager zijn dan bij concurrenten die een minder hoge benchmark score halen.
Dan doen de fabrikanten ook al een tijdje niet meer :) Muv HTC nu dan weer...

Dus max snelheid in benchmarks en terug klokken werkt hetzelfde als in apps :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 24 juli 2024 03:55]

Jammer dat HTC er niet in is geslaagd om een daadwerkelijke upgrade te lanceren met de M9. De strijd met de s6 is dan ook dik verloren en zal de verkoop aanzienlijk doen teruglopen, al zullen we dat moeten afwachten.
Hoe is die precies dik verloren dan?

De S6 heeft een hoger resolutie scherm, maar het is twijfelachtig of je daar veel aan hebt. Met het pentile scherm van de S6 (wat ik nog altijd zie als liegen over je resolutie maar soit) misschien wat meer, maar ten opzichte van het scherm van de M9 vraag ik me af of het echt een meerwaarde is.
Verder heeft de S6 wat meer gimmicks en hij wint het in sommige benchmarks (vrij dik ook, maar in anderen juist weer niet).
De M9 heeft weer een SD slot wat de S6 dit keer niet heeft.

Niet om te fanboyen, maar ik zie gewoon niet waar je op baseert dat HTC de strijd dik verloren heeft (vooral die voltooide tijd, waarom?)
Ga je dan alleen af op de negatieve review van tweakers? Gsmarena.com heeft de review vandaag ook uitgebracht en is een stuk positiever.
Overigens vermoed ik ook wel dat de S6 het 'wint' op verkoopaantallen, maar dat komt door de naam van Samsung en het feit dat ze veel beter zijn in marketing (of er veel meer geld tegenaan kunnen gooien, afhankelijk van hoe je het wil bekijken).
Oké, wow! ... Hoewel je suggereert geen fanboy te zijn druipt dit er aan alle kanten vanaf.

Mijn reactie is een persoonlijke mening die echter wel door vele (al dan niet door professionele reviewers) gedeeld word.

Dat jij je hier niet in kan vinden mag even goed, maar stap dan niet over de feitelijkheden heen.
Misschien druk ik me niet duidelijk genoeg uit, het is niet mijn bedoeling om de lofzang over de M9 te steken en ik vind persoonlijk ook dat hij wellicht een beetje tegenvalt op sommige vlakken, ik vraag me gewoon af op welke vlakken de S6 dan zo dik wint.
Dit is toch niet oplossen van het probleem?
De gpu wordt gewoon terug geklokt om schade te voorkomen.
Blijkbaar is de koeling dus te minimaal van deze telefoon.
Een oplossing vind ik het aanpassen van de hardware zodat deze op de normale snelheid gewoon functioneert.
Klopt koeling is minimaal... maar toch wel het beste wat waarschijnlijk mogelijk is.
Of gaan we in vervolg over op koper?, met detachable fan housing?

Je valt well lekker op.
Hoe had je de koeling dan voorgesteld? Het toestel is van metaal en de buitenkant wordt vrij uniform heet. Met andere woorden, de energie wordt zo te zien erg efficient van de chip over de gehele metalen body verspreid. Dat klinkt voor mij juist als een hele goede koeling. Het probleem is dat de chip te veel energie genereerde (in specifieke situaties) en dit is de enige manier (zonder een compleet andere chip in te bouwen) die dat op kan lossen.
Koeling is geen magisch apparaat dat het kouder maakt he, je kunt warmte alleen verplaatsen en op een telefoon kan dat nergens anders heen dan naar de behuizing. Als de koeling niet goed zou zijn dan kun je heel plaatselijk een hittespot krijgen, maar dat is hier juist niet het geval.
Titel klopt niet echt, het probleem is niet verholpen.
De boel is aan banden gelegd om het probleem te voorkomen, maar het is er nog steeds.
Nou in zovere dat het probleem dat hij te warm wordt verholpen is, alleen dat het ten koste gaat van de prestatie's is niet echt een nette oplossing. Maar goed zolang de overall preformance er niet onder lijdt (wat ik betwijfel) is het opgelost...

[Reactie gewijzigd door bonus op 24 juli 2024 03:55]

Anoniem: 532949 @bonus23 maart 2015 08:30
Dat licht er natuurlijk aan in hoeverre de GPU clock nu onder die van de concurrent zit ? misschien was deze eerst wel hoger, en na deze update net wat lager ? Al met al is deze chip veel sterker en een iets lagere GPU clock zal zeker bij een 1080p scherm niet zo veel uitmaken. Hij zal als nog wel een weer een stuk sneller zijn dan de snapdagon 801
Titel klopt wel want het hitteprobleem is opgelost, echter ten koste van de prestaties.
Anoniem: 16328 @P. vd Loo23 maart 2015 16:12
Of toch niet want op op http://androidworld.nl/review/htc-onem9/ een review vandaag verschenen wordt het volgende geschreven:
Na een software-update van tijdens de testperiode zou dit al verbeterd moeten zijn, maar de temperatuur is regelmatig nog erg hoog. Dit is, bij dagelijks gebruik, vooral merkbaar bij het gamen en navigeren.
Ik weet niet of je dat zo kunt stellen, deze methode wordt a heel lang toegepast in smartphones.

Al geef ik toe dat het een beetje dubieus is dat net bij dit stukje benchmark software de throttling uitstond.

Het is ofwel je telefoon groter en zwaarder maken met een passieve heatsink ofwel een actieve fan, in plaats van de processor wat rustiger aan te laten doen.
Titel klopt niet echt, het probleem is niet verholpen.
De boel is aan banden gelegd om het probleem te voorkomen, maar het is er nog steeds.
Zeg eens welk probleem er nu nog is volgens jou?
Het probleem zelf is niet verholpen, want je levert nu prestaties in bij gaming, hoeveel dat is in de praktijk zien we vanzelf wel maar konden ne zien een undervolt doen? Vaak is daar wel ruimte voor. Aan de andere kant zal je het niet snel merken bij dagelijks gebruik.
Toch koop je vaak een toestel met een bepaald verwachtingspatroon qua prestaties en daar voldoet het nu niet meer aan en dat is jammer...
Maar blijf mij maar voor gek verklaren als ik zeg dat ik even zou afwachten en niet meteen de M9 af zou schrijven...
Fijn dat HTC het verholpen heeft en tweakers het opnieuw getest heeft. Overigens vraag ik me dan wel af of het inderdaad alleen in gfxbench was en als dat zo is waarom dat niet op viel (werd de telefoon in games dan niet heet? of was dat niet geprobeerd?)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.