HTC One M9 heeft last van oververhitting bij zware belasting

Een test van Tweakers heeft bevestigd dat de HTC One M9 last heeft van oververhitting. Bij zware belasting loopt de temperatuur van de telefoon op naar 55 graden, waar rond 40 graden normaal is. Bij het spelen van reguliere games zijn de problemen veel minder groot.

Het oppervlak van de HTC One M9, waarvan Tweakers maandag een review publiceert, krijgt bij belasting van de benchmark GFXBench een temperatuur van rond de 55 graden Celsius, terwijl concurrerende toestellen en HTC's eigen One M8 rond de 40 graden blijven bij belasting door dezelfde benchmark.

Het lijkt erop dat GFXBench het toestel laat zweten op een manier die in games niet gebruikelijk is. Bij het gebruik van 3d-games als Asphalt 8 en Assassin's Creed: Pirates loopt de temperatuur ook hoger op dan bij concurrenten, maar dan blijft hij rond de 42,5 graden, waar andere telefoons met zulke games onder de 38 graden blijven.

Een temperatuur van 55 graden is problematisch, omdat het pijnlijk is om het toestel vast te houden. Veel telefoons schakelen zichzelf uit als ze te heet worden, maar bij de One M9 hebben we dat niet gezien. De oververhitting van de One M9 is in lijn met geruchten over zijn processor, de Snapdragon 810. Al sinds december gaan er verhalen over oververhitting van deze processor. In de dagelijkse praktijk blijkt dat dus mee te vallen, maar bij extreme belasting is de One M9 wel veel warmer dan andere telefoons. Deze test is gedaan met niet-finale software.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-03-2015 • 14:44

143 Linkedin

Reacties (143)

143
143
119
0
0
0
Wijzig sortering
55,4 graden klinkt als heel veel, maar waar ligt de pijngrens? Ik weet dat mijn OnePlus One ook soms behoorlijk warm wordt, maar ik kan hem altijd normaal aanraken, kan dit bij 55,4 graden ook of niet meer?
55,4 graden klinkt als heel veel, maar waar ligt de pijngrens? Ik weet dat mijn OnePlus One ook soms behoorlijk warm wordt, maar ik kan hem altijd normaal aanraken, kan dit bij 55,4 graden ook of niet meer?
Dat ligt dus bij de grens 50-60 graden.

Dan ervaren wij iets als: heel warm. Een telefoon vast houden die "Heel warm" aanvoelt vind ik niet fijn..

60 graden is het maximum wat een processor aan kan, dus opzich is het niet schadelijk voor de telefoon.

[Reactie gewijzigd door flipkipse op 16 maart 2015 14:55]

Bedenk wel dat hier sprake is van de externe temp, intern ligt dat dus hoger.

Het oppervlak van de HTC One M9, waarvan Tweakers maandag een review publiceert, krijgt bij belasting van de benchmark GFXBench een temperatuur van rond de 55 graden Celsius

Daarbij is het voor de rest en met name de accu bijzonder slecht als die onder deze omstandigheden moet werken. SD kaartjes, en andere componenten vinden het ook minder prettig lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Double-X-L op 16 maart 2015 15:05]

Ik ben ook erg benieuwd waarom tweakers niet een app als

"Battery temprature Guard" heeft gedraait om de tempratuur van de sensor van de batterij uit te lezen. Dit kan erg informatieve informatie zijn.

Hopelijk doen ze dit als nog. Als het apparaat namelijk de batterij over zijn maximale waardes heen weet te brengen, is het een ondegelijk apparaat,

[Reactie gewijzigd door flipkipse op 16 maart 2015 15:11]

Even voor je nagekeken. Bij een run van 30 minuten werd de batterij niet warmer dan 53 graden, althans, volgens de "Battery temperature Guard" app.

[Reactie gewijzigd door Ch3cker op 16 maart 2015 17:34]

Weet je toevallig ook wat de maximale toelaatbare waarde voor de batterij is? Staat meestal op de batterij
Geen idee, we hebben de telefoon niet open gehad. Met een snelle google search zie ik hier en daar tijdens laadcycli wel hogere waarden, sommigen zelfs rond de 60 graden. Het zal vast niet goed zijn voor de batterij, maar niet iets om je meteen zorgen over te maken lijkt me.
Meestal is dat 45-50° C
Ik denk dat de interesse niet zo zeer gericht is naar de temperatuur van de cpu (waarvan de fabrikant gewoon van op de hoogte is) maar meer naar wat dat betekend voor de gebruiker, oftewel een warme/hete behuizing ! En dan hebben ze het juist erg goed opgepakt met een infrarood-sensor voor de hitte...
Wat de door jou genoemde app ook niet kan uitlezen, die leest de cpu temp en misschien de gpu en/of batterij temp...
ik zeg ook: " heeft gedraait om de tempratuur van de sensor van de batterij uit te lezen."

Als op de batterij bijvoorbeeld stelt: "niet bloodstellen aan tempraturen boven de 50 graden" en de tempratuur doet dat zelf al, kan je spreken van een ondegelijk product. Misschien zit er namelijk wel een goede isolatie laag tussen de batterij en de cpu
Waar baseer jij je op dat 60 graden de maximum temperatuur van een processor is?

Enfin, een leuk linkje naar Qualcomm "Snapdragon 810 processor: cooler than ever":
https://www.qualcomm.com/...810-processor-cooler-ever
Dat verhaaltje is wel erg kort door de bocht. Elke chip (ook processoren) hebben een bepaald temperatuurbereik waar binnen ze goed functioneren, met een bijbehorende levensduur.

Een te lage (dat kan ook) of te hoge temperatuur zorgt in eerste instantie voor problemen met het functioneren (timing die bv gaat schuiven), en op de langere termijn voor een verkorte levensduur (door bv elektromigratie, een effect dat toeneemt met de temperatuur).

Processoren zijn er voor bv max. 85 graden, maar 105, 125, 150 of nog hoger bestaat ook (bv in de automotive of industriële elektronica).
Of dichter bij huis, de GPU's in je pc / console halen ook zonder problemen de 100 in de piek. "Oude" AMD's hadden bijna standaard zulke temperaturen en mijn oude NVIDIA 6600GT had een constante 120 graden bij FarCry (1 om maar duidelijk te wezen).

60 graden iets boven wat er uit je kraan tegenwoordig komt en vergelijkbaar met een verse kop koffie. Niet plesant om over je heen te krijgen of langdurig vast te houden. Het is zeker niet meteen het einde van de wereld én belangrijker imo, ook niet representatief voor normaal gebruik. Iets wat VEEL harder mag worden benadrukt bij deze conclusie aangezien nu elke "kort door de bocht" lezer de telefoon als rampzalig gaat benoemen ;)
De voorbeelden die jij noemt hebben geen accu. Warmte is funest voor je accu. Dat is zeker een punt om mee te nemen.
Aan de ene kant helemaal mee eens, maar dat was niet waar de focus op lag. De opmerking was richting dat 60 graden te hoog zou zijn voor electronica waar dat gewoon niet zo is.

Wat betreft warmte, wat Controvi hieronder beschrijft heb ik met mijn M7 ook en die doet het ook nog prima na 2 jaar. Ook op accu gebied, dus met normaal gebruik zie ik geen problemen.

Wat dat betreft ben ik met de lagere scores in browser testen etc minder vrolijk. Dat zijn scores die me wel interesseren en, alhoewel ik elke score altijd makkelijk haalde in eigen gebruik, die meer vertellen wat je nu wel en niet aan het product hebt.
helemaal met je eens.
Ik heb een m7 en dat ding wordt pokke warm als ik video's ga maken.
ik heb hem in een houder gehangen in mijn auto en een video gemaakt tijdens het rijden (zon dashcam achtige vid) en hij werdt me een potje warm.
kon hem eigenlijk niet meer vasthouden.

een maat heeft een m8 en die heeft dat ook.
Dus zo raar is het niet en ook geen ramp.

bij normaal gebruik is er niks aan de hand en doet hij het perfect.
Prima telefoons dus :D
Anoniem: 209435
@flipkipse16 maart 2015 16:10
Dit is te warm, ook volgens jou link is dat zo. 60 graden is 'het absolute maximum for langere tijd' . Ook met aanraken zal 55 graden in je hand niet lekker zijn of in je broekzak.

"You can check the specifications of your particular CPU at www.cpu-world.com which details the maximum operating temperature for many processors. In general you should consider 60 degrees Celcius the absolute maximum for long periods, but aim for 45-50 degrees to be safe."

Ik wou een M9 halen, maar we wachten nog even af op de feedback van HTC omtrent deze conclusie.
Voor de accu is hitte toch slecht?
Klopt, het "slijt" de batterij sneller.
Tijdens het gamen wordt mijn laptop processor zo'n 90 graden per core. Dit loopt op tot een max van 105. Ik weet toch echt zeker dat dat geen probleem is.
Er zit meer ruimte tussen de laptop en de cpu als bij een telefoon.
Dat ligt dus bij de grens 50-60 graden.
Ga maar eens douchen in water van 40 graden en zeg dan nog eens waar de grens is.
Water van 40° C is niet pijnlijk.
Ik douche elke dag in water van 40 graden
Bij de meeste mensen ligt de pijngrens zo rond de 50-55 graden. Bedenk wel dat het ook afhankelijk is van het oppervlak zelf.
Het is afhankelijk van het type oppervlakte, maar ook de de luchtvochtigheid. Ter verbeelding; een droog stuk plastic op 40 graden voelt anders aan als een stuk staal op 40 graden, en voelen weer anders aan als ze nat zijn.

Je lichaam ervaart bij water dat warmer is als 40 graden al verbanding, daarom zijn themosstaat kranen van een douch ook vaak beveiligd op 38 á 40 graden.

Daar en tegen kun je gemakkelijk een sauna in stappen die 90 graden is maar een lage luchtvochtigeheid heeft.

55 graden voor een telefoon lijkt mij wat te veel. Zeker om je het apparaat stevig vasthoud en bij piekbelastingen zoals games het vaker langer als 10 of 15 minuten is..... die kan behoorlijk pijnlijk worden.....

Als die daadwerkelijk een probleem van de gehele M9 lijn zou zijn ben ik benieuwd met welke oplossing men aan komt zetten... een coolpack ? Fancy handschoentjes die je al accessoires kunt bijbestellen ?
Je lichaam ervaart bij water dat warmer is als 40 graden al verbanding, daarom zijn themosstaat kranen van een douch ook vaak beveiligd op 38 á 40 graden.

Lijkt me vreemd. Mijn thermostaat kraan staat standaard op 38/39 graden, en ik douche echt niet snel te heet. Voor baby's wordt badwater van +/-37graden(lichaamstemperatuur) aanbevolen. Die hebben nog een redelijk tere/gevoelige huid.

De binnenkant van je hand is ook minder gevoelig dan bijvoorbeeld de binnenkant van je arm.

Neemt niet weg dat de 55gr. van de M9 aan de hoge kant is.
Ben erg benieuwd wat HTC hieraan gaat doen en wat de telefoons van de concurrentie qua warmte gaan doen.
Dat is toch helemaal niet vreemd. 37 graden is de lichaamstemperatuur, 40 graden is gewoon te warm.
totaly offtopic, maar inhakend op jou reactie;

Daar is niks vreemds aan, je kunt de medische wetenschap er op naslaan of het natuurlijk zelf testen. Men noemt een temperatuur van >40 graden celcius een kritische temperatuur waarbij schade aan de huid ontstaan. Wanneer je huid rood kleurt na contact met het water heeft het schade opgelopen.

Voor de duidelijkheid, 38/39 is geen >40 graden celcius (een graad meer of minder is een groot verschil). Met andere woorden je hebt de kritische temperatuur nog niet ervaren. Daarnaast zit er noemenswaardig verschil tussen de temperatuur die een termostaatkraan aangeeft en de werkelijke termperatuur van het water die jou lichaam raakt.
41 graden op de kraan hoeft nog niet te betekenen dat het water dat uit de kraan komt ook 41 graden is, die kan afwijken net als bij de snelheidsmeter van een auto die 100km/h aangeeft terwijl je werkelijk maar 93 kilometer hebt gereden na 1 uur.

Daarnaast wordt temperatuur gemeten in of bij het passeren van de kraan, waarna het water nog door een slang gaat en vervolgens in kleine straaltjes verdeeld wordt waardoor de afkoeling van het water nog sneller gaat, en dan hebben we natuurlijk nog de afstand tussen het lichaam en de kraan.

Mocht je zelf eens willen ervaren, dan adviseer ik een thermometer te pakken en deze hoofd/schouder hoogte in een volle dikke straal onder de douch te houden en temperatuur op te voeren tot bijv. 41 graden. Wanneer deze temperatuur is bereikt stap je er onder, als je huid rood kleurt is de huidbeschadigt. Overigens kun je dit ook testen met een bad.

Enige nuance bij het water van jou baby is wel op z'n plaats. het verschil tussen 37 of 40 of hoger is behoorlijk veel. Daarnaast is 37 graden aangenaam als het water 10 min hoog staat. Wanneer jij zelf in bad gaat zitten en alleen met je hoofd boven water zit is 37 graden celcius absoluut geen fijne temperatuur om langer als 10/15 minuten in de blijven zitten, veel mensen zullen het benauwd krijgen. In zwembaden is daarom de temperatuur van bubbelbad vaak tussen de 30 en max. 32 graden, en ligt de temperatuur van een "gewoon" bad vaak rond 27 á 27,5 graden. Mocht je het willen testen, wens ik je in elk geval succes ;) en doe voorzichtig!
Ooit al eens naar de thermen in Hongarije geweest, hebben ze gewoon baden van 40 graden
"Je lichaam ervaart bij water dat warmer is als 40 graden al verbanding, daarom zijn themosstaat kranen van een douch ook vaak beveiligd op 38 á 40 graden. "

Dan ben ik niet al te best voor mijn huid, maar ik douche sowieso niet kouder dan 42 graden. Dan zou de HTC misschien toch nog een beetje geschikt zijn voor me, maar het model valt me eerlijk gezegd tegen. Ik blijf lekker bij de M7, die zal ik nog heel wat jaartjes gaan houden ook (hoop ik).
Heb jij wel eens de verwarming aangeraakt als flink warm was? ;)
Mijn OPO word nooit warmer dan ~43 graden, zelfs onder extreme belasting. 54 graden is ongeveer "heet water" uit de kraan thuis (dat zou rond de 60 moetne zijn). DOet dat zeer? Jazeker.
Artikel zegt dit?
Een temperatuur van 55 graden is problematisch, omdat het pijnlijk is om het toestel vast te houden en het in theorie mogelijk is om een lichte brandwond op te lopen. Voor een brandwond moet de temperatuur van de huid boven 44 graden komen. Veel telefoons schakelen zichzelf uit als ze te heet worden, maar bij de One M9 hebben we dat niet gezien.
Een temperatuur van 55 graden is problematisch, omdat het pijnlijk is om het toestel vast te houden en het in theorie mogelijk is om een lichte brandwond op te lopen. Voor een brandwond moet de temperatuur van de huid boven 44 graden komen.
In de regel kunnen we wel stellen dat brandwonden pijn doen. Dus ik zou zeggen rond de 45 graden.
Van wat ik erover begrijp is die 55 graden over de gemiddelde pijngrens heen van circa 50 graden Celsius en zou het pijnprikkels opwekken, ook weer wat afhankelijk van het materiaal en de dikte van je huid blijkbaar... plus dat de pijngrens van persoon tot persoon wat kan verschillen.
bij bepaalde receptoren ligt de drempel voor een pijnprikkel al bij 42 graden C !
http://en.wikipedia.org/wiki/Nociceptor#Thermal
Mijn OnePlus heeft netjes en temperatuur sensor van de CPU, en die komt niet boven de 46°C. Dus de behuizing is vervolgens nog vele malen kouder. Omdat je een grotere oppervlakte hebt waar je je warmte over kwijt kan.
Ongeacht de pijn is het gewoon schadelijk voor je huid: http://www.antiscald.com/prevention/general_info/table.php
Heb je de processor al eens op performance gezet en dan een 1080p 10bit video gekeken? Die telefoon wordt zo ongeloofelijk heeft dat je je kan verbranden aan de cameralens zowat.
Anoniem: 657778
@miicker16 maart 2015 14:58
Ik heb ook een oneplus en vind ook dat hij behoorlijk warm word maar ik weet alleen niet hoe warm die precies word
Ik weet dat ik de iPad3 soms al heet vond worden, en die werd volgens tweakers 34 graden... het is dus wel echt heet, heet.
Ga maar eens onder de douche staan waar 45 graden water uit komt
Ik ben benieuwd wat HTC gaat doen, een terugroepactie denk ik?
Wie belast er nu z'n telefoon zoals een benchmark? Niemand. Er wordt ook gezegd dat bij het spelen van zware games de problemen zich niet voordoen.
Anoniem: 616000
@aval0ne16 maart 2015 17:52
Dat kan je ook in ´gewoon´gebruik zomaar gebeuren.
4K video opname voor meer dan 5 minuten.
Of je hebt malware die stiekem coins mined.
App met een bug, die op de achtergrond je batterij zit leeg te trekken en tegelijk je knikkers opwarmt in je broekzak... fijn is het niet.
Wout meldt in de review dat zwaardere games plus opladen wel degelijk een probleem kunnen zijn. En zware games vereisen meestal snel een lader...
Dit lijkt me best op te lossen met een software-update. Bij temperatuur X de snelheid omlaag. Zou de M9 dat sowieso niet moeten doen? De LG G Flex 2, ook met Snapdragon 810, gaat wel 'throttlen' als deze te heet wordt.
En een undervolt? Zou dat ook kunnen naast throttlen? Dan heb je het beste van twee werelden, lijkt mij.
Undervolten is wel het laatst wat je wilt met een CPU als deze SD 810. Vooral op hoge clock snelheden kan dit fataal zijn voor de CPU. Ik heb zelf redelijk veel ervaring met het over/under clocken en volten van ARM CPU's en ik kan je vertellen dat zelfs een relatief kleine (-5/-15mv) undervolt al fataal kan zijn. Zo heb ik niet heel lang geleden nog een Galaxy S4 kunnen afschrijven. Underclocken is daarintegen een betere oplossing, ook al zit er in de voltages (voor lagere clock snelheden) bij SD CPU's vaak niet heel veel verschil waardoor het niet heel effectief zal zijn. Verder vind ik een CPU scheduler die actief underclocked ook totaal niet passen bij een 'high end' toestel.
Hoe kan het fataal zijn voor een CPU? Een te hoge clock kan wel fataal zijn, maar zolang je geen "Set on boot" optie gebruikt kan er niks gebeuren buiten appcrashes of dat je phone vastloopt. Als je de kernel te ver underclockt is het anders, dan zal je een bootloop krijgen.
Dat dacht ik dus eerst ook maar een poging tot undervolten (niet underclocken), met mijn oude S4 werd hem toch echt fataal. Ik begrijp zelf ook nog steeds niet hoe maar blijkbaar heeft de CPU toen in korte tijd op een te laag voltage (standaard voltage -15mv) permanente schade opgelopen. Hij ging daarna niet meer aan. Nu is het wel zo met de SD 600's in de Galaxy S4's dat er nogal wat verchil kan zitten in de ene of de andere chip. Zo kan de ene S4 op SD 800 clocksnelheden werken terwijl de ander op 2.1 ghz al reboot. Het kan dus zo zijn dat de SD 600 in de S4 die ik ging undervolten (wel op standaart clocksnelheden) daar niet erg goed tegen kon.
Da's wel zonde. Werkt dit ook niet? Dan heb ik wel geluk gehad, want ik heb een hoop geklooid met mijn toestel. Mijn toestel (Galaxy Note 1) is flink undergevolt (op de hoogste setting na):
1748 mhz (standaard 1400): 1500 mV (+200 mV)
1200 mhz: 1100 mV (-175 mV)
1000 mhz: 1000 mV (-175 mV)
800 mhz: 950 mV (-150 mV)
500 mhz: 900 mV (-100 mV)
200 mhz: 850 mV (-125 mV)
Wellicht kan een Exynos makkelijker undervolten?
Ja was inderdaad zonde en die hardreset werkte helaas ook niet meer. Maar goed ik heb er toen wel via de verzekering (verzekerd tegen zo goed als alles wat er kan gebeuren van diefstal tot waterschade) nog wat voor terug gehad, net genoeg om een nieuwe aan te schaffen.

Ik heb ook het idee dat Exynos een stuk beter te over/undervolten is dan Snapdragon. Heb laatst een Galaxy Tab S geheel zonder problemen 400mhz geoverclockt.
Ah, dat is super! :)
Wat een vreemd verhaal. Standaard wordt er al een core-spanning per kloksnelheid ingesteld. Dit betekent dat doorgaans bij een lagere kloksnelheid een lagere spanning wordt ingesteld. Deze tabel met spanningen/kloksnelheden wordt door je OS ingesteld. Bij de S4 is het bijvoorbeeld zo dat ze niet op alle telefoon's hetzelfde zijn, omdat gekekeng wordt naar de "kwaliteit" van je chip. Beter gelukt chips kunnen met een lagere corespanning op dezelfde kloksnelheid draaien en zo energie besparen. Dit zal je telefoon ook doen.

Ik heb vaak genoeg de tabel aangepast met iets lagere spanningen. De makkelijkste aanpak is de spanning in kleine stapjes verlagen, totdat je telefoon instabiel wordt. Dat ga je 2 stapjes terug en heb je de laagste spanning voor die kloksnelheid gevonden.

Terugkomend op de 810, ik vermoed dat htc gewoon wat aggresiever moet gaan terugklokken, dan gaat ook de corespanning omlaag en pakken ze dus 2 problemen aan: hitte-probleem en matige accuduur. Hopelijk kunnen ze dit doen, zondat dat de prestaties er teveel onder lijden.

Ik vind het vreemd dat dit er inzit. HTC kan natuurlijk weten dat als je een telefoon uitleend ter review, dat er dit soort benchmarks gedraaid gaat worden en deze problemen aan het licht komen. Niet echt goeie reclame lijkt me zo.
Als Tweaker kun je dat wellicht zelf doen (ik weet niet in hoeverre dat mogelijk is bij een smartphone), maar een fabrikant zal zo'n chip niet buitende officiele specificaties laten draaien.
Het is mogelijk, maar alleen met custom kernels en een paar modelspecifieke apps, voor mijn Note 1 (N7000) is er Tegrak Overclock waarbij je alleen root nodig hebt ook te kunnen overclocken/underclocken en voltages kan wijzigen. Ik heb zelf mijn CPU in mijn telefoon overgeclockt van 1.4 naar 1.75 GHz (1300 mV naar 1500 mV) :).
Tuurlijk kan dat, als het op custom kernels kan zie ik niet in waarom dat op de M9 niet zou kunnen.
Er moet wel uitvoerig getest worden of de UV wel stabiel is op een groot aantal samples. Anders krijg je instabiliteit bij sommige gebruikers. Mijn HTC M7 UV'd zo 500mV. Scheelt ook weer wat batterij gebruik :)

[Reactie gewijzigd door jozuf op 16 maart 2015 16:58]

Anoniem: 601896
@OB116 maart 2015 14:50
Dat kan bij auto's wel,
Maar bij een telefoon Is dat niet handig: De soc (snapdragon 810) verwijder je niet zomaar van het moederbord.

Een softwareupdate, die voorkomt dat de cpu zich vergallopeert lijkt mij handiger.
Dan moet je waarschijnlijk inleveren op prestatie, dat lijkt mij ook niet de bedoeling. Beter brengen ze hem uit met betere koeling of andere processor.
Dat hangt er natuurlijk vanaf. Zoals in het artikel wordt aangegeven treedt het probleem enkel op bij een vrij a-typische belasting. Een mooie oplossing die dus in typisch gebruik geen performanceverlies zou opleveren zou dus dynamisch terugschalen a.d.h.v. CPU-temperatuur zijn.

Oftewel: Tijdens "normaal" gebruik wordt de CPU niet te heet en wordt deze dus ook niet teruggeschaald. Enkel deze specifieke benchmark zou daar dus onder lijden.
Probleem is dat fabrikanten de belasting van een filmpje van langer dan 5 minuten zien als a-typische belasting, en je vervolgens met een oververhitte telefoon in de kou laten staan.
Firmware-update lijkt me veel meer voor de hand liggen. Kost heel erg veel minder geld, geeft minder imagoschade en volgens de test gaat het vooral mis bij vrij a-typische belasting van de processor.
Ik weet nog dat bij Nexus 4 deze langzamer werd als de temperatuur te hoog werd (de boel werd terug geclocked).
Sja, is dit nou zo erg? Als dit probleem zich alleen voordoet bij deze benchmark en verder de temperatuur gewoon hetzelfde is als andere toestellen bij het spelen van zware games, dan is dat toch niet echt een groot probleem.
Dit is zeker erg. Het kan je gehele telefoon namelijk beschadigen, en ik denk niet dat ze daar op zitten te wachten.
Dit is zeker erg. Het kan je gehele telefoon namelijk beschadigen, en ik denk niet dat ze daar op zitten te wachten.
Ik denk ook niet dat dat gebeurt. Electronica kan prima tegen 55 graden.
Ik denk niet dat in ieder geval de accu die temperaturen fijn gaat vinden en ik denk je scherm ook niet. Dat kan namelijk gaan barsten.
Accu's verouderen veel sneller bij hoge temperaturen (lees: verlies aan capaciteit die je nooit meer terugkrijgt).
Dat lijkt me stug. Mijn laptop wordt onder load soms rustig 80 graden, werkt al vele jaren probleemloos. De hoge temperatuur is oncomfortabel, maar niet schadelijk voor de telefoon zelf. Anders zou hij al kapot gaan als hij een halfuurtje in de volle zon ligt.
Misschien is het niet echt schadelijk voor de telefoon zelf maar voor de accu is het niet al te best, die zal namelijk sneller z'n capaciteit verliezen waardoor je op den duur te maken krijgt met (nog) slechtere accuduur.
Ik vrees dat het probleem dat "imagoschade" heet, inmiddels al behoorlijk groot is.
Ik denk het niet. Er zijn altijd "problemen" met nieuwe toestellen die breed uitgemeten worden maar uiteindelijk weinig effect hebben op de verkoopcijfers. Kieren bij de Note 4, buigende iPhones, afbladderende coating bij HTC One X, noem het maar op. En de vraag is of dit echt een probleem is, aangezien 99,9% van de mensen het nooit zal ervaren tenzij ze de hele dag GFXBench gaan draaien.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 16 maart 2015 15:04]

De vraag is niet of dit een echt probleem is, de vraag is of potentiële kopers dit zullen percipiëren als een echt probleem. In dit geval vrees ik van wel, omdat de 'snelle processor' net één van de weinige dingen is waarmee deze telefoon zich onderscheidt.
Nu bij een zware benchmark ja, maar misschien ook wel bij andere toepassingen. Mijn huideige telefoon wordt over het algemeen zelden warm, maar google maps (nav) en opladen tegelijk maakt ook van mijn telefoon een kleine verwarming.
Ik kan me zo voorstellen dat dat met de m9 ook gaat gebeuren en misschien al bij wat langer een spel spelen met tegelijk opladen.
Het lijkt erop dat GFXBench het toestel laat zweten op een manier die in games niet gebruikelijk is.
Is hier ook weer sprake van valsspelen bij benchmarks, of is het puur omdat de benchmark onrealistische zware belasting oplevert?
Waarschijnlijk pusht GFXBench het toestel tot het uiterste en de games niet.
Tuurlijk doet GFXBench dat! Maar dat doet het bij die andere telefoons natuurlijk ook...
Ja, en wat is precies je punt? Wat als er straks games op de markt komen die het toestel net zo pushen als GFXBench? Zoals je zelf al zegt doet die het bij andere telefoons ook en die hebben er geen last van.
Ik zei het ook niet om HTC te verdedigen (in tegendeel). Maar omdat rafe zn vraag van toepassing blijft ondanks jouw reactie ;)
Ik denk zelf dat het een foutje is, of dat ze inderdaad de CPU gewoon niet terug klokken bij te veel warmte om zo hoger te scoren in benchmarks...
Dat is goed mogelijk. Het artikel dat je zelf aanhaalt zegt:
"HTC doet dat in zijn smartphones One en One mini onder meer in 3DMark, Vellamo, AnTuTu en GFXBench."
Naast het feit dat het buitengewoon onaangenaam is om zo'n heet toestel vast te houden, is het ook duidelijk wat voor een impact deze temperaturen hebben op de rest van het toesten? In hoeverre leiden de accu en andere componenten onder dit soort omstandigheden?
Een accu slijt sneller naarmate de temperatuur hoger is. Nu zal die 55 graden zelden aangetikt worden, maar de gehele gemiddelde temperatuur is hoger dan de concurrentie. Het heeft dus wel invloed op de levensduur van de batterij. Hoeveel hangt weer af van diverse factoren.
Mijn accu ( jiayu g4s) wordt 50 graden bij een bepaald spel, en dan gaat hij in het spaans(!) klagen dat hij te warm wordt. Het zal zeker negatieve invloed hebben op capaciteit van de accu.
De accu krijgt het Spaans benauwd ;) :)
Los van de accu problemen krijg je mogelijk ook last van loslatende lijm die HTC meer dan eens gebruikt in zijn toestellen. We hebben 2x een HTC One SV gehad binnen de familie en bij allebei liet het beeldscherm los in de zomer. Not cool.
Dit lijkt me niet wenselijk. Als je telefoon in je broekzak allerlei zware dingen op de achtergrond aan het doen is, wordt dit helemaal een vervelend iets. Spontaan in brand vliegende broeken zijn geen goed idee :+
hmm in het artikel staat vermeld dat het probleem alleen optreedt met deze benchmark, bij andere games blijft de temp wel lager!

"Het lijkt erop dat GFXBench het toestel laat zweten op een manier die in games niet gebruikelijk is. Bij het gebruik van 3d-games als Asphalt 8 en Assassin's Creed: Pirates loopt de temperatuur ook hoger op dan bij concurrenten, maar dan blijft hij rond de 42,5 graden, waar andere telefoons met zulke games onder de 38 graden blijven."

Dus bij normaal gebruik treedt de oververhitting niet op!
Dat was mij ook duidelijk, die 55 graden komt alleen in deze benchmark tevoorschijn. Mijn punt is wel dat de telefoon wel warmer is dan de concurrentie. 42 graden in je broekzak is nog steeds niet heel prettig.
Naja een proces kan best een keer blijven hangen en dus ook gewoon 100% load op de CPU geven (dat doet gemiddeld gebruik natuurlijk niet), dit kan OOK in je broekzak gebeuren...

Mag hopen dat ze dit gaan oplossen, waarschijnlijk hebben ze dit zodat benchmarks hoger uitkomen (de CPU clockt immers niet terug bij bepaalde hitte) of hebben ze een foutje gemaakt. Maar dit moet gewoon niet kunnen...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 maart 2015 15:22]

Voor zelfontbranding heb je toch al gauw 250 - 300°C nodig. Ik denk dat je ruim voor die temperatuur bereikt is, je broek uitgetrokken hebt. :) Katoen schroeit ook meer dan het brand. Zelfs al had je een broek aan van PVC, dan zou de temperatuur al 75°C moeten zijn om dit te laten smelten.

Erg comfortabel zal 55°C in je broekzak echter niet zijn en het is waarschijnlijk ook slecht voor je ballen. :+
Alle redeneringen die hier rond gaan over de temperatuur zijn subjectief.

Voor smartphones zijn er ook gewoon standaarden waar ze aan moeten voldoen en de eisen die deze standaarden staan geven een stuk hogere temperatuur dan de 55 graden. Als je kijkt in de UL 60950 laatste editie dan wordt er voor onderdelen die continu vastgehouden mogen worden en van plastic of rubber zijn geëist dat de maximale temperatuur niet meer is dan 75 graden.

75 graden is behoorlijk veel maar zal niet tot letsel leiden is de redenering hierachter waarschijnlijk. Dat 75 graden toch behoorlijk veel is en zeker niet lekker aan zal voelen is natuurlijk ook waar. Uitgaande van de feiten ten aanzien van veiligheid heeft HTC geen probleem, echter fijn voor de klant is anders.

Ik verwacht verder dat het probleem van deze hoge temperatuur veel kritischer is voor de SOC zelf, waarschijnlijk gaat de temperatuur van silicium zelf tot boven de 140 a 150 graden dan kan daardoor tot betrouwbaarheidsproblemen leiden op langere termijn gebruik van deze telefoon.
"Plastic en rubber", dat is uiteraard niet het zelfde als aluminium al het over warmte gaat. Uiteraard kan je makkelijker een stuk plastic vasthouden dat 75° is dan een stuk metaal van dezelfde temperatuur! De HTC is wel aluminium!
75 graden celcius is 75 graden celcius, welk materiaal het is maakt dan vrij weinig uit.
Aluminium van 75 graden is even warm als plastic van 75 graden...

Ik denk eerder dat het hier gaat om interne componenten, waarbij de CPU dus geruime tijd 75 graden mag zijn. Het plastic zal langzamer opwarmen dan aluminium, dat wel.
Maar als het werkelijk gaat om "het plastic mag 75 graden zijn", dan boeit het echt niets of het nou plastic of aluminium is dat die temperatuur heeft. ;) 75 graden is 75 graden...
Nee, uiteraard "is 75 graden geen 75 graden" als het er op aankomt hoe het voelt. Je zal je veel minder snel verbranden aan materialen met een kleinere warmtegeleiding (en warmtecapaciteit). Dat heb je ook bij lagere temeraturen maar dan omgeleerd: een metalen voorwerp van bvb 20 graden voelt veel kouder dan een plastic voorwerp van dezelfde temperatuur.
Dat wil ik je wel zien doen, plastic vasthouden van 75 graden Celsius.
Het ging erom dat plastic van 75 graden bijlange niet zo warm aanvoelt als een stuk metaal van dezelfde temperatuur.
Alle redeneringen die hier rond gaan over de temperatuur zijn subjectief.
Inclusief de jouwe
Ik verwacht verder dat het probleem van deze hoge temperatuur veel kritischer is voor de SOC zelf, waarschijnlijk gaat de temperatuur van silicium zelf tot boven de 140 a 150 graden dan kan daardoor tot betrouwbaarheidsproblemen leiden op langere termijn gebruik van deze telefoon.
Ik dacht dat htc eerder had verklaard dat dit probleem niet speelde bij de one m9?
Anoniem: 616000
@ITsEZ16 maart 2015 15:03
Klopt maar ik herriner me dat htc tijden het wmc had verteld dat dit niet het geval was bij de m9. Maar ja, dat zegt iedere fabrikant natuurlijk van z'n nieuwe paradepaartje 8)7 toch jammer, ze waren zo goed op weg met de m8.
ik heb het ook ergens gezien idd. Was allemaal geen issue.

Edit: Was LG die dat zei dus..

Ik ga maar snel een m8 kopen.. die is beter en kost minder :?

[Reactie gewijzigd door Fewture op 16 maart 2015 20:02]

Lol, is het niet gewoon een cheat setting om een hogere score te halen in benches?
+10% OC if GFXBench ;)

Probeer eens de APK te hernoemen.
Goede opmerking, dit gebeurd wel vaker in telecomland!
Doen ze het alleen verkeerd. De prestaties zijn juist slechter. :P
Onder gekoelde omstandigheden ziet het er best goed uit toch ;)
Zelfde probleem als met de Huawei mate 7. Met normaal gebruik niets aan de hand maar zodra je een benchmark start is de telefoon niet meer op te pakken. In de zucht naar performance lijkt het er op dat de fabrikanten minder rekening houden met de negatieve kanten... Mijn gebruik zal de telefoon niet warm krijgen maar aan de andere kant, waarom heb ik dan een 810 nodig?

De s810 is een beest van een SoC, de 430 is een van de allersnelste GPU's en ook het CPU gedeelte kan aardig mee met de top van de markt (A8 en exynos 7340) maar je betaald er een prijs voor.
HTC had niet heel veel keuze, Gerucht ging dat ze bij samsung aanklopten voor hun chipset, maar dat samsung het afwees. Dan blijft er weinig meer over. Mediatek wordt in de verwachte m9 plus (of hoe dat ding ook mag heten) gestopt, maar heeft zijn nadelen.
Een oudere snapdragon was een optie, maar is geen 64bit. in de praktijk totaal niet boeiend, maar marketing technisch niet handig.
MediaTek heeft zeker nadelen. Hun snelste SoC heeft een GPU die trager is dan die van de iPhone 5S (powerVR GX6340mp2) waarmee de SoC totaal ongeschikt is voor high-end telefoon a la M9. Waarom ze hem toch gaan toepassen in de M9+ met WQHD scherm is voor mij echt een raadsel.
Voor zover ik weet is dat toestel ook niet bedoeld voor de westerse markt. Grote kans dat er in Azië minder gekeken wordt naar rauwe specs en prestaties en meer naar andere zaken.
Ik ben niet iemand die naar prestaties alleen kijkt maar even rekenen aan die telefoon zegt wel dat de GPU van de 5S niet echt geschikt is voor een WQHD scherm. En dan lever je toch in wat betreft gebruikservaring. Dan hadden ze wat mij betreft beter de S805 kunnen kiezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee