Qualcomm bevestigt dat 'grote klant' geen Snapdragon 810 gebruikt voor topmodel

Qualcomm verwacht slechtere resultaten voor de tweede helft van 2015, onder andere omdat de Snapdragon 810 niet in het 'vlaggenschip van een grote klant' terechtkomt. Waarschijnlijk gaat het om Samsung, die de chip niet voor de Galaxy S6 gebruikt.

Bij de toelichting over de kwartaalcijfers, benadrukt de ceo van Qualcomm dat het om een 'geïsoleerd geval' gaat dat 'een deel van het portfolio' van de grote klant betreft. Het concern verklaart verder dat de relatie met Samsung goed is, dat de Snapdragon 810 goed presteert en dat er zestig producten met de processor in de pijplijn zitten, waaronder LG G Flex2 en de Xiaomi Mi Note Pro.

Daarmee reageert het concern op geruchten dat de Snapdragon 810 met problemen met oververhitting zou kampen. Vorige week bracht Bloomberg het gerucht dat Samsung Qualcomms krachtigste processor niet gaat gebruiken voor zijn Galaxy S6, vanwege oververhitting. In plaats daarvan zou Samsung het topmodel uitrusten met een eigen Exynos-chip.

Qualcomm zei verder last te hebben van toegenomen concurrentie in China. Qualcomms kwartaalomzet kwam uit op 7,1 miljard dollar, 6,3 miljard euro. Dat was 7 procent hoger dan vorig jaar. De winst steeg met 5 procent naar 2 miljard dollar, oftewel 1,78 miljard euro.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

29-01-2015 • 08:10

70 Linkedin

Reacties (70)

70
70
51
3
0
10
Wijzig sortering
Als je graag speelt met custom roms raad ik je af om een toestel met exynos soc te kopen.
Destijds met de Galaxy s2 is er een hoop ellende mee geweest om dingen werkende te krijgen doordat er zeer weinig documentatie van te vinden was voor developers van costum roms.
Cyanogenmod heeft support voor deze soc destijds ook gedropt omdat de mensen die eraan werkten er helemaal klaar mee waren.
Iemand die ik ken heeft een S2, en die lijkt betere ondersteuning te hebben dan mijn LG P880 met Tegra 3..
Zat er aan te komen nadat de geruchten kwamen over de oververhitting van de 810 in de S6, toch jammer. Ik hoop voor ze dat die exynos een beetje kan concurreren met de Snapdragons.
Qua prestaties verwacht ik dat de Exynos soc wel aardig mee kan komen, ik ben echter benieuwd naar het energie verbruik. Van de S5 zijn in Samsung's thuis land ook Exynos exemplaren op de markt gekomen, deze hadden toch energie verbruik wat op een ander niveau lag dan de zelfde telefoon maar dan met een Qualcomm soc.

Ik vraag me echter af als deze stap echt gemaakt ik omdat de Quallcom soc minder zou presteren, of omdat Samsung in haar eigenfabrieken over capaciteit heeft in het produceren van SoC's voor een telefoon. De S5 was redelijk succesvol, maar heeft namelijk bij lang en na niet aan de verkoopverwachting voldaan.

Bovenstaande en het feit dat Samsung het liefst alles in eigenhuis wil houden kan wel eens de ware achtergond zijn van het besluit om niet voor Qualcomm te kiezen.
Qua prestaties verwacht ik dat de Exynos soc wel aardig mee kan komen, ik ben echter benieuwd naar het energie verbruik. Van de S5 zijn in Samsung's thuis land ook Exynos exemplaren op de markt gekomen, deze hadden toch energie verbruik wat op een ander niveau lag dan de zelfde telefoon maar dan met een Qualcomm soc.
Dat is al bijna een jaar terug, in de tussentijd hebben we de Exynos ook in de Note 4 kunnen zien, en op de GPU na was die gewoon superieur aan de Qualcomm 805 en het verbruik is vergelijkbaar. De Cortext A15 viel gewoon tegen, en dat is wat er mis is met de S5 met Exynos, maar ze gebruiken de A15 gelukkig niet meer...

Ik vind het juist geweldig dat niet iedereen meer een Qualcomm heeft, beetje keuze kan geen kwaad :) Daarnaast heeft Samsung in het verleden laten zien dat ze een dijk van een SoC neer kunnen zetten. Tot de Snapdragon 600 was Exynos eigenlijk altijd de snelste SoC bij elke serie telefoons...

Veel fabrikanten verkiezen een Qualcomm ivm licentiekosten die lager zijn (hun hebben de meeste/beste patenten in handen), en dus gewoon een lagere kostprijs voor je telefoon geeft, en dus potentieel meer winst...

Note 4 met Exynos vs Snapdragon:
http://www.phonearena.com...-vs-Exynos-7-Octa_id63111
http://www.androidauthori...vs-snapdragon-805-395820/
http://www.techspot.com/r...-galaxy-note-4/page5.html
l

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 januari 2015 09:33]

Spijtig, dus geen Wi-Fi ac wave 2 dan?
Er is nou toch ook een test uitgekomen, dat de nieuwe Exynos 7420 een score op single core 1520 scoort en multicore 5478, waar Snapdragon 810 in One m9 1232/3587 scoort.

Misschien als de M9 echt uit is, die scores hoger zijn.
Naar mijn mening maakt die GPU bovendien niet zoveel meer uit.

Voor een soepele UI zijn inmiddels de grafische gedeelten ruim snel genoeg. Blijft over games. Grafisch zware spellen spelen is mij mede door de besturing met het touchscreen gewoon niet bevallen; het blijft dus bij simpele games. De zwaardere games die wel aardig zijn, zijn bovendien zo gebouwd dat ze op bijna elke recente telefoon al soepel draaien.

Ik merk dan ook zelf dat ik nergens zo'n zware GPU voor nodig heb.

Al met al is een wat snellere processor tegen een langzamere GPU de ruil wel waard denk ik, zeker met het toch altijd nog wel niet al te snel reagerende TouchWiz. En misschien is Samsung ook beter in staat voir de eigen hardware te optimaliseren, maar dat valt dan natuurlijk nog te bezien.
Ik heb een S3 (I9300) en daar zit een ARMv7 processor in....
De nieuwe exynos maakt gehakt van de 810. Graag reacties met onderbouwing, er wordt veel te veel 'geroddeld' zonder toegevoegde waarde voor het onderwerp.
hoe kan 1 van de beide nu echt gehakt maken van elkaar
en dan zeker op CPU basis?

Het zijn de exact zelfde ARM core ontwerpen. het enige verschil kan dan echt de clock frequentie zijn.

De GPU is een andere zaak die is bij beide echt anders.
De Exynos is volgens de laatste geruchten gebaseerd op een 14nm procédé, daar waar de 805 het met 20nm moet doen. Naast de GPU's zijn er zo nog veel meer verschillen.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 29 januari 2015 15:42]

dat zorgt alleen maar dat hij zuiniger zou kunnen zijn of dat hij op hogere clock snelheiden zou kunnen lopen.

maar de ARM core gaat klok voor klok echt niet veel sneller dingen uit rekenen als je de procedé veranderd
Klok voor klok uitgaande van maximale kloksnelheden en daar zit o.a. de crux. Met bijv. veel meer thermal throttling, gaat het wel degelijk een verschil maken. Als ik naar de spreiding en het gemiddelde (zo'n 25% onder de max score) van de LG Flex 2 benchmark resultaten kijk, dan heeft het er alle schijn van dat die maximale kloksnelheden lang niet altijd worden gehaald.

Daar waar het gemiddelde van de 7420 nu nog 8% onder de max score ligt en bij de 5433 op 10% onder de max score. En laatstgenoemde heeft niet eens het voordeel van het 14nm finfet procédé. M.a.w., de praktijk leert dat papier specs niet zomaar vergelijkbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 29 januari 2015 20:30]

Ja in benchmarks, net zoals vroeger.
Maar in de praktijk bleek die niet sneller en vaak energieverslindender

[Reactie gewijzigd door dieter87 op 29 januari 2015 10:37]

In de praktijk is de laatste Exynos in de Note 4 ook flink sneller (en minder last van throttling) dan de Qualcomm variant.
vergelijking met een qualcomm805 in plaats van 810...
Verder noem ik 50-55fps niet fink sneller dan 42fps, lijkt me dat de nieuwe 810 ook 50-55 op het gemak zal halen gezien de veel snellere GPU die erin komt te zitten.

Verder is dit maar 1 benchmark, niet echt overtuigend
De vergelijking is tussen de meest recente productieversies van beide fabrikanten.

En aangezien de 7420 gebaseerd is op de 5433 in de Note 4 en vooralsnog een ruime verbetering in benchmarks laat zien, lijkt het me sterk dat met de stap naar het 14nm procédé de prestaties in de praktijk niet eenzelfde verbetering laten zien. Daar waar de 810 in de benchmarks al teleurstelt...

In de PC wereld wordt een verschil van 10% -15% al als goede winst gezien bij een vergelijk tussen 2 concurrenten (CPU of GPU). Bij de 5433 vs 805 hebben we het in de praktijktest over een verschil tot 31% in max fps en tot 30% betere stabiliteit. En dat laatste lijkt op basis van de grote spreiding (en relatief laag gemiddelde) van de 810 resultaten in benchmarks (throttling?) eerder groter dan kleiner te worden (ruim 40% hoger gemiddelde voor de 7420).

[Reactie gewijzigd door Jortio op 30 januari 2015 03:03]

Klopt niks anders dan onderbuikgevoelens, en jouw link spreekt boekdelen in het het daadwerkelijk zit...
Is dit wel een 64-bit (ARMv8) benchmark ?
Waar ik ook benieuwd naar ben : Custom roms icm de exynos cpu. Even uit mijn hoofd, zijn er maar weinig Custom roms voor die cpu's..
En dan doel ik op het porten van bijvoorbeeld Android 5, naar een telefoon die fabrieks af ondersteund wordt door Android 4.4.

[Reactie gewijzigd door Dacuuu op 29 januari 2015 08:55]

Support zal in begin misschien minder zijn, maar als exynos straks veel voorkomt, word support hoger.
Omdat meeste telefoons snapdragon hebben, is daar meeste support voor.
Kan het op dit moment niet opzoeken. Maar bij exynos hebben ze meer gesloten drivers, en hierdoor zijn ze slecht te porten naar andere telefoons. Resultaat: werkende android, met bijv geen werkende camera of wifi. En dat is natuurlijk kat met een u.
Hmm ja dat is waar, gelukkig ga ik voor de HTC One M9 :)
Heeft ook te maken met het vrijgeven van bepaalde broncode, maar inderdaad ook met populariteit...
Daar ben ik dus ook erg benieuwd naar. Ik had juist gehoopt op de 810 ivm de Custom roms. Maar nu zal ik waarschijnlijk de S6 laten schieten.... (Al weet ik geen vergelijkbaar alternatief.)
Of zie ik dat verkeerd?
Dat kan makkelijk hoor. De Samsung Galaxy S3 had ook een Exynos processor en die was hartstikke populair voor custom ROMs. Volgens mij zijn de beveiligingsmaatregelen van Samsung en Google een groter probleem.
Anoniem: 601896
29 januari 2015 08:14
Ik vraag mij wel af wat er in de praktijk sneller is,
Een zwaar os met de SD810, of licht OS met de 32bits 805
In de praktijk merk je met beiden geen verschil. Zou wel helpen als je een definitie van zwaar en licht geeft..
Ik denk ook niet dat het uitmaakt, mijn nieuwe tablet heeft een 64 bit processor maar komt met 32 bit Windows. Als het zoveel sneller was hadden ze wel 64 bit geleverd.
IOS draait bijv net zo soepel op een dualcore 1.4GHz cpu, als android op 4x 2.65 GHz.
mijn MIUI werkt anders even soepel op een dualcore dan op een quadcore. Stock google rom is ook soepel op eender welke dualcore. en IOS idd ook alhoewel de 8.0 een pak zwaarder is geworden.

hangt gewoon af van al die blaotware van de gecomercialiseerde firmas's.
Samsung, Huwai, HTC, etc
Mijn Nexus 5 heeft anders wel regelmatig moeite met Android 5. Daar zit in een quadcore in dacht ik.
Mijn Nexus 5 heeft geen enkele moeite met Android 5. Is natuurlijk ook afhankelijk van de applicaties die je erop installeert.
En dat maakt het grote verschil tussen iOS of WP en Android: De eersten draaien altijd vloeiend. Ik ken best veel mensen met een Samsung en bij allen draait ie na verloop van tijd echt belabberd (en niet alleen vanwege Touchwiz).

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 29 januari 2015 09:33]

Datzelfde euvel heb je natuurlijk ook met iOS. Ook daar geldt dat nieuwe versies niet altijd even lekker (of zelfs helemaal niet) op een ouder toestel draaien. Het voordeel bij Android is dat je redelijk eenvoudig een andere firmware op kunt flashen. Daarbij maakt het aantal apps (en welke bijvoorbeeld automatisch starten) ook behoorlijk uit in sommige gevallen.
Anoniem: 616000
@Bor29 januari 2015 10:00
Dingen die je bij een 200 euro android vanaf begin af aan hebt, kom je vaak na drie en een half jaar pas tegen op je Iphone.

Wat jij als voordeel noemt, zie ik eerder een nadeel. Je moet helemaal je rom veranderen, om ongewenste apps van je telefoon af te krijgen.

Daarnaast is het zo dat als met een costum-rom er iets gebeurd dat je dan bijvoorbeeld niet de schade vergoed krijgt. Zoals bijvoorbeeld bij je bankieren app.

Doe mij maar iets dat werkt direct als je het koopt, zonder bloatware van google, fabrikant of wie dan ook. Of dat als die bloatware heeft, je het gewoon van je telefoon af kan gooien.
Wat jij als voordeel noemt, zie ik eerder een nadeel. Je moet helemaal je rom veranderen, om ongewenste apps van je telefoon af te krijgen.
Je kunt helemaal je rom veranderen. Niemand verplicht je daartoe. Je kunt bv ook een Nexus kopen die geen zaken als Touchwiz heeft of andere bundled apps die je bv bij Samsung en HTC ziet. Deze mogelijkheid heb je bij iOS helemaal niet. Wat daar op staat is 'take it or leave it'.
Maar zeg nu zelf, het zou toch veel fijner zijn als je bij touchwiz of sense gewoon de dingen die je niet wilt kan verwijderen?
IOS draait ook niet altijd even soepel (mijn vriendin heeft een iPhone). WP daarentegen nog nooit iets over gehoord, dus dat kan wel kloppen.
WP word wat langzamer als je vele duizenden bestanden in je media mapjes hebt staan. Hele OS word er wat logger door. Maar in de menus merk je daar weinig van.
Af en toe de cleanup runnen of zelf je media opschonen.

Lumia 920.
IOS soepel? kom dan hier maar eens op mijn 2 * ipad's v2 werken met IOS8. dat zijn ook zogezegde dualcore systemen die van geen meter meer draaien...
Anoniem: 616000
@d3x29 januari 2015 10:02
De 4 jaar oude ipad2, doet het voor zo'n oud beestje nog aardig met de nieuwste update. Stabieler en sneller dan m'n asus android book.
misschien eerst wat meer info bijzetten van type etc...
Heb je al eens een iphone 4s of zelfs iphone 5 IOS8 zien draaien? Dat is niet echt wat men als vloeiend kan omschrijven..
Dat komt door de encyptie
ik heb geen toegangscode dus encryptie staat af. niet?
probeer encryptie uit te zetten, schijnt een grote invloed op prestaties te hebben
Anoniem: 601896
@d3x29 januari 2015 09:14
Het klopt dat stock android, soepeler draait dan een android versie met veel extra software en skin naast het os, en de standaard services die google plaatst.

Maar gevoelsmatig is een overstap' naar een OS dat werkt met bijvoorbeeld Just In Time verwerking nog veel groter. Ik ben van een sd800 op 2.3GHz, naar een sd801 op 2,3ghz (gebrande800) met JIT, en gevoelsmatige is het verschil erg groot. Native apps starten sneller, android apps exact gelijk, maar vooral de UI heeft veel meer flow.
Je weet dat Dalvik sinds Android 2.2 gebruikt maakt van JIT? Sinds Android 5.0 is Dalvik vervangen door ART die het niet just in time maar ahead of time (AOT) doet waardoor alles soepeler loopt. Enige nadeel is dat installatie van apps nu wat langer duren.
Bekijk eerst de benchmarks eens tussen de 2 processors. Deze zijn ong even snel. Cores en Ghz zeggen niet veel.
Anoniem: 601896
@kdhoe29 januari 2015 09:17
Een benchmark wordt naast door de cpu dus ook bepaald door het OS, het os bepaald in welke taal je kan schrijven, en welke instructies de cpu krijgt.
Geekbench is niet met een OS tussenlaag geschreven dus die kan juist heel goed laten zien hoe sterk een SoC is...

Als je Android op een iPhone zou kunnen installeren zou die in Geekbench dezelfde score geven als met iOS op die iPhone...
Je kan ook meten met real life performance.
Opstarttijden van apps bijvoorbeeld, ik kon daar niet zoveel vergelijkingen vinden, en n=1 zegt niets, maar toch vind ik het verschil in opstarttijden van dit zware spelletje gigantisch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 601896 op 29 januari 2015 11:25]

Kijk het volgende filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=DV2X51kAVfc

Ergens rond 3:50 zie je dat ie alle testen heeft afgerond en de verschillen in snelheid tussen de snelste (Nexus 6) en langzaamste (iPhone 6) 6 seconden is op een totaaltijd van ongeveer 2:30 minuten oftewel nog geen 3% verschil, de note 4 zit vlak achter de Nexus 6.

Dit is met het opstarten van meerdere apps (16 of 20 ofso), en het terug gaan naar het homescreen, en dat 2x te doen (om zowel de eerste start als het multitasken te testen), imho best een goede test voor de overall snelheid van een toestel. Daarbij zal je best enkele uitschieters hebben (zoals die game die jij noemt, welke waarschijnlijk resolutieafhankelijke textures inlaad en dus met fullHD wel wat meer tijd kost dan minder dan 720p), maar die zijn duidelijk niet representatief voor de rest van het systeem.
het nadeel aan vergelijken op apps openen is dat het ook afhankelijk is aan hoe goed de app geoptimalizeert is voor welk platform
Enige manier dat je nu een punt scoort is als de dualcore ook daadwerkelijk veel langzamer zou zijn, maar dat is niet zo, het scheelt bijna niks...

Enige wat je aantoont is dat Apple een andere architectuur gebruikt dan de tegenhanger van Qualcomm, en dat resulteert in andere specs :)

Vergelijk je op die manier ook GPU's van Nvidia en AMD?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 29 januari 2015 09:22]

Dat ligt met arm toch net iets anders, gezien de architecturele verbeteringen met 64bits groter zijn dan op x86 daardoor was het op windows vooral een verbetering als er meer geheugen nodig was dan op de meeste 32 windows versies bruikbaar is en zover ik weet zijn er wel andere verbeteringen met 64 bits maar niet zo veel als op arm.
Ik denk ook niet dat het uitmaakt, mijn nieuwe tablet heeft een 64 bit processor maar komt met 32 bit Windows. Als het zoveel sneller was hadden ze wel 64 bit geleverd.
32/64 bits heeft meer te maken met de hoeveelheid beschikbaar geheugen dan met snelheid. Er is wel wat winst te behalen met een 64-bits OS maar dat is volgens mij nooit wereldschokkend. Probeer echter met een 32-bits versie van Windows niet meer dan 4 GB (3.2 in de praktijk) aan te spreken want dat herkent hij gewoon niet.
Interessant, weer eens een Android flagship met andere specs dan de rest. Ben benieuwd naar de benchmarks :)
Ik ook, al zeggen die ook niet alles. Een S5 heeft betere benches dan een M8. In praktijk draait de M8 vele malen soepeler dan een S5. In het geval van Samsung zie ik meer heil in een betere TouchWiz laag, dan betere benches.

Ik begrijp dat je op snelweg hardware ook een kale rom kunt gebruiken, maar dat is niet wat de gemiddelde consument doet.En je verliest vaak de extra's die Samsung in zijn toestellen stopt
En je verliest vaak de extra's die Samsung in zijn toestellen stopt
Op enkele simpele settings van Samsung mis ik weinig, ik heb nu een note 4 met CM, en de pen heb ik deze maand nog niet gebruikt of behoefte aan gehad.

Wat ik vooral mis is het multitasken wat Touchwiz wel netjes kon, en vooral de keuze voor settingsknoppen in de notificatiebar die bij CM/Google heel beperkt is.

Daarnaast merk ik niks van touchwiz als ik in een app zit, dat bewijzen de benchmarks ook die kunnen niet gelijk of hoger zijn aan andere telefoons als touchwiz resources zou gebruiken op de achtergrond.
Hoe zit het trouwens met de gpu bij de Exynos processor. Ik weet dat de snapdragon een vrij krachtige heeft wat helpt bij o.a. Grafisch intensieve games.
Hoeveel mensen die nieuwe telefoon aanschaffen kijken naar watvoor cpu erin zit? het gros niet hoor gok ik.
Ja wij van tweakers wel neem ik aan.
Merendeel zal zich laten leiden door wat er gezegd wordt door anderen over een telefoon, mooi, lelijk, lekker vlot, uiterlijk, noem maar op
Anoniem: 391465
29 januari 2015 09:09
je ziet dus waar de winsten naartoe gaan
Er neemt vast wel iemand de titel 'grote klant' in, misschien ten koste van Samsung, maar zo gaat dat

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee