Smartphonefabrikanten als HTC, Asus en LG halen net als Samsung trucjes uit om bij benchmarks betere resultaten te boeken. Het optimaliseren voor benchmarks gebeurt onder meer op de HTC One en LG G2. Bij Nexus-toestellen gebeurt dat niet.
Vooral bij systeembenchmark AnTuTu halen telefoons kunstmatig hogere scores, zo blijkt uit een analyse van Anandtech. Het gaat meestal niet om hele grote verschillen: telefoons scoren tusssen 5 en 10 procent hoger op benchmarks, maar in sommige gevallen is het meer. Het verschil kan gemeten worden door het installatiebestand van de benchmark een andere naam te geven, waardoor de telefoon de app niet herkent als benchmark.
Fabrikanten zetten in hun firmware code om de benchmark-apps te herkennen, waarna bij het opstarten de kloksnelheid gelijk naar de maximale waarde wordt opgevoerd. Vervolgens kan de benchmark gedurende de run beschikken over alle processorkernen op maximale kloksnelheid, iets wat in normale omstandigheden niet zou gebeuren. Wel houden processors dan nog hun eigen regels voor warmte aan: als door de belasting van benchmarks de telefoon te warm wordt, klokt de processor zichzelf terug. De gevolgen daarvan zijn vaak sterker dan het effect dat door het forceren van de maximale kloksnelheid wordt bereikt.
De fabrikant die, zoals eerder bekend werd, het meeste optimaliseert voor benchmarks, is Samsung. Zijn Galaxy Note 3 stuwt de processor in veel benchmarks naar de maximale kloksnelheid. HTC doet dat in zijn smartphones One en One mini onder meer in 3DMark, Vellamo, AnTuTu en GFXBench. LG had in zijn G2 alleen aandacht voor AnTuTu en Vellamo. Motorola, eigendom van Google, en Google zelf doen daar niet aan mee: die optimaliseren hun toestellen niet voor benchmarks.
Hogere benchmarkresultaten moeten consumenten doen geloven dat het toestel sneller is, maar omdat alleen benchmarks de uitzonderingspositie krijgen om altijd alle cores op volle snelheid tot hun beschikking te hebben, zullen veel mensen de resultaten misleidend vinden.
Tweakers onderzoekt de benchmark-manipulatie al enige tijd en kan de bevindingen van Anandtech bevestigen. Mede om de beïnvloedbaarheid zijn we meer dan een jaar geleden al gestopt met systeembenchmarks als AnTuTu, Quadrant en Vellamo, omdat bleek dat fabrikanten daarvoor actief aan het optimaliseren waren. De resultaten van die benchmarks bleken nietszeggend.
Een ander punt waardoor benchmarks niet langer relevant zouden zijn is throttling: omdat de huidige generatie processors snel warm wordt en daardoor zichzelf terugklokt, is een benchmarkresultaat alleen een theoretisch maximum. In de praktijk tijdens het spelen van een game worden die prestaties niet gehaald, omdat de processor binnen enkele minuten te warm wordt. Dat verschil kan oplopen tot 30 procent.
Tweakers is ook al enige tijd geleden op zoek gegaan naar alternatieven voor huidige cpu- en gpu-benchmark, maar totdat die zijn gevonden en getest rapporteren we nog de huidige benchmarks met kritische kanttekeningen. Omdat de optimalisaties geen dramatische invloed blijken te hebben, blijven ze goed om verschillen tussen generaties processors te meten.
HTC One herkent 3DMark en schakelt automatisch alle processorkernen in op de maximale kloksnelheid - zelfs al in het hoofdmenu. In een normale situatie met een load van slechts enkele procenten had de soc enkele kernen automatisch uitgeschakeld en de andere in kloksnelheid verlaagd om de accu te sparen en te voorkomen dat de telefoon warm wordt.