De html-standaard krijgt ondersteuning voor kopieerbeveiliging. Daartoe heeft het World Wide Web Consortium, dat de standaard beheert, besloten. De organisatie legt het protest van de Electronic Frontier Foundation naast zich neer.
In een e-mail op een mailinglijst schrijft een medewerker van de W3C dat Tim Berners-Lee, de grondlegger van het web en voorzitter van de W3C, heeft besloten dat de html 5.1-standaard ondersteuning voor kopieerbeveiliging krijgt. Daarmee schuift de W3C bezwaren van de Electronic Frontier Foundation, lid van het consortium, aan de kant. Volgens de EFF belemmert drm-ondersteuning de innovatie op het internet en de vrije toegang tot informatie.
Volgens de W3C bestaat er begrip voor de klachten van de EFF en sommige 'individuen', maar is toch besloten dat de ondersteuning doorgaat. In een eerdere blogpost schrijft de organisatie dat het mogelijk moet zijn voor websites om hun content te beschermen, zodat ze er geld aan kunnen verdienen. Overigens zal de html-standaard zelf geen drm bieden, maar websites de mogelijkheid geven om met behulp van een api een vorm van drm te implementeren.
Op dit moment leunen websites die drm willen gebruiken, zoals Netflix en de webversie van Spotify, op third party plug-ins, zoals Flash en Silverlight. De techniek moet voorkomen dat gebruikers informatie kopiëren en wordt vooral gebruikt voor auteursrechtelijk beschermde content. De techniek wordt vandaag de dag vooral toegepast op streams, maar sommige games, e-bookwinkels en muziekdiensten gebruiken de techniek ook.