Vlaamse bibliotheken stoppen met uitlenen e-books vanwege 'frustrerend' systeem

Vlaamse bibliotheken stoppen met het experiment om e-books uit te lenen aan lezers. Het experiment loopt al bijna een jaar, maar stopt in mei 'om verdere frustratie' over het systeem bij gebruikers te voorkomen.

Hoewel het vanaf het begin duidelijk was dat het in eerste instantie zou gaan om een proef van een jaar, lijkt het erop dat het de bedoeling is geweest om de proef door te zetten en als dienst aan te bieden. In de proef kunnen gebruikers e-books lenen via de websites en de app van bibliotheken.

De ervaringen met het huidige systeem zijn negatief, schrijft Bibliotheekblad. Zo zijn er problemen met offline lezen en is de app onstabiel volgens gebruikers. Bovendien is het aanbod beperkt en is het duur. Voor het lenen van drie e-books is het nodig een kaart te kopen van vijf euro. Voor datzelfde bedrag is het mogelijk om een jaarabonnement op de bibliotheek te nemen en veel meer fysieke boeken te lenen.

Desondanks blijft het de bedoeling dat Vlaamse bibliotheken met een nieuw systeem in 2016 e-books gaan uitlenen. Hoe dat eruit gaat zien, is momenteel nog niet bekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-03-2015 • 13:59

97 Linkedin

Reacties (97)

97
94
60
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 601896
19 maart 2015 14:09
In Nederland is het met Ebooks van de bibliotheek stiekem eigenlijk hetzelfde laken en pak, de lees-ervaring wordt compleet beperkt door DRM, ebooks van Nederlandse bibliotheken kun je lezen op drie manieren:
 • Lezen op je pc
 • Lezen op je ereader
 • Lezen op tablet/telefoon
Lezen op je pc, kan dankzij de DRM alleen in het scherm van je browser, mits je browser hun webviewer weergeeft. Die webviewer deed het slechts op twee van de vier van mijn internetbrowsers, en dan ook nog eens alleen mits alle veiligheidsfuncties uit zet. En dat je daarnaast ook nog via de website van de bieb je boek moeten openen is lang niet zo gebruiks vriendelijk.
Want je moet
• Eerst naar de site van de bieb.
• Dan inloggen.
• Dan door hun site navigeren
• Dan het boek openen
• En dan wachten op de webviewer
In plaats van dat je direct een bestandje opent, en direct gaat naar de pagina waar je gebleven was.

Lezen op de e-reader,, de meeste boeken waren niet voor de e-reader beschikbaar om te lenen. Vooral de populaire boeken lijken niet geleend te kunnen worden voor gebruik met e-reader. Wat er daarna overbleef aan aanbod was niet alleen weinig, maar ook kwalitatief niet iets waar men vrolijk van wordt.

Lezen op je tablet/telefoon, kan dankzij de DRM alleen binnen hun eigen app, een app die relatief traag werkt, en weinig verfijnde weergavemethoden of navigatie-instellingen kent.


Conclusie, dankzij DRM is het helaas ook een kriem om in Nederland gebruik te maken van de ebook-facaliteit van de bibliotheek. Wat dat betreft kun je als je houdt van lezen, en een beetje geld hebt, beter gebruik maken van een commerciële oplossing. Al zijn die er nog te weinig.
Ik denk niet zozeer dankzij DRM, maar dankzij hun implementatie van DRM, en dus op e-readers dankzij het beperkte aanbod.

Ik weet dat DRM niet populair is op tweakers, maar voor iets als e-books uitlenen lijkt het me overduidelijk dat het een noodzaak is: Het alternatief is na 3 weken een mailtje sturen of mensen hem alsjeblieft willen verwijderen. Dat is niet realistisch. En tuurlijk DRM kan je omzeilen, net zoals je gewoon in de eerste plaats het boek illegaal had kunnen downloaden: Als je wil lukt het prima. Maar voor de gemiddelde persoon die bij een bibliotheek leent moet het afdoende zijn.

Echter dan moet het dus wel goed geimplementeerd worden, en daar mist het overduidelijk aan.
Exact correct. Ik gebruik een simpele e-reader en mijn mogelijkheden bestaan uit : 50-70 euro per boek te betalen + DRM of gratis & illegaal.

Ik roep al jaren all-you-can read abbo's ... en ze zijn aan het komen ... jammer dat de bib. hier niet goed op inspeelt.
Een soort spotify of netflix maar dan voor boeken?

Zie ik wel zitten. Voor een boekenabo zou ik ook best meer voor willen betalen dan bijvoorbeeld TV... Lekker samen voor de haard, boekje erbij, kopje thee en een schaaltje bonbons... Oh, nee, da's voor de winter. Binnenkort lekker buiten in de schaduw op een gemakkelijke stoel natuurlijk...
Moeten ze wel erg opschieten, want de popcorn voor boeken bestaat al, maar is nog niet zo populair. (sorry, geen hints hier)
Dat kan al prima, maar je bent op het moment nog wel beperkt tot de fysieke boeken uit de fysieke bieb.
€50,- tot €70,- per geleend ebook?
Er is geen optie om ebooks te lenen...
Bij de bibliotheek kan je gewoon ebooks lenen
Het is eigenlijk heel raar: voor een paar tientjes heb je een lidmaatschap bij een bibliotheek en kun je vrijwel alles lezen wat je maar wil, zonder gedoe.
Rond elektrische boeken moet dan zonodig een ingewikkeld systeem geklusd worden waardoor haast niemand de moeite neemt (het gaat meestal niet eens om het geld, maar om de moeite om alles aan het werk te krijgen!) en veel mensen maar 'gewoon' de hele bieb illegaal downloaden.
Maar wat heeft DRM voor zin als het ongelofelijk makkelijk te omzeilen is en het voor de legitieme gebruikers ontzettend ingewikkeld maakt?

In plaats van hun rechten te beschermen drijven ze mensen alleen maar naar de illegale bronnen. Net als met films: Legale kopers worden gespamd met irritante on-skipbare reclames en de downloader zit op de eerste rang.

Door dit soort diensten aanbieden schieten de uitgevers zich alleen maar in de voet.
Omdat zonder DRM het hele idee van een e-book uitlenen niet kan bestaan: Dan is er helemaal niks wat het een tijdelijk iets maakt, en is het echt identiek aan een boek kopen, enkel is het goedkoper. Gezien dat dat natuurlijk niet de bedoeling is, zal het resultaat ook zijn dat het niet goedkoper is.

Natuurlijk is het te omzeilen. Je kan ook in de eerste plaats e-book illegaal downloaden, dat ga je niet voorkomen, en moet je ook niet krampachtig proberen onmogelijk te maken ten koste van de legitieme klanten. Echter gewoon een DRM die na bijvoorbeeld 3 weken het boek blokkeert lijkt mij niks mis mee, en een prima oplossing.

Als het goed geimplementeerd is, is het ook niet nodeloos ingewikkeld voor legitieme gebruikers. Sterker nog, die zouden er (bijna) niks van horen te merken behalve dat na 3 weken ze het boek niet meer kunnen openen.
Bij onze bibliotheek kan je een boek nog eens tweemaal gratis verlengen, dus je kan het eigenlijk 12 weken bijhouden (tenzij iemand anders gereserveerd heeft). Verder is de reden dat de uitleentermijn beperkt is, voornamelijk bedoelt zodat andere mensen de kans krijgen om het boek ook te lezen.

Aangezien je e-books gewoon aan iedereen tegelijk kan geven, lijkt een beperking mij dus overbodig. Maak gewoon het jaarlijks abonnement wat duurder voor e-books en dat zou genoeg moeten zijn. Eventueel zou je nog kunnen zeggen dat je maximaal één boek per dag (of 5 boeken per week) mag downloaden als je persé een beperking wilt.

Mensen zullen nog steeds boeken blijven kopen want een e-reader op de kast heeft nu eenmaal niet dezelfde charme als een hoop boeken op de kast.
Mensen zullen ook blijven betalen, want er komen steeds nieuwe boeken uit.

Het grootste probleem is natuurlijk dat het dan heel sterke concurrentie wordt voor Amazon en andere aanbieders van e-boeken, maar dat geld nu ook voor gewone bibliotheken en boekenwinkels. Een gelijkaardig systeem zoals bij boeken waarbij bibliotheken altijd een maand of twee moeten wachten voordat ze de nieuwste boeken mogen aanbieden zou hier kunnen helpen.

Samengevat: Een jaarlijks abonnement (bijvoorbeeld 50€) waarbij je pakweg 5 boeken per week mag downloaden en de boeken moeten minimaal twee maanden uit zijn. Zo'n systeem zou kunnen werken voor de winkels, de bib en de klanten. (de prijs, het aantal boeken en de embargotermijn kunnen natuurlijk variëren)

[Reactie gewijzigd door Robbedem op 19 maart 2015 16:47]

De klok van je eReader terugzetten blijkt al voldoende om boeken onbeperkt te kunnen lezen :X
We wachten gewoon even geduldig af tot Amazon de hele Nederlandse markt op de schop gooit O-)
Bij de biliotheek is het aanbod voor de all-in prijs best goed en als het werkt is het ook ok.

Echter,
Voordat het het werkte was het alleen maar vechten met de beveiling.
Je wordt op de bibliotheek site verwezen naar de Adobe site om de software te downloaden.
Daar krijg je de nieuwste versie om te downloaden. Dan lijkt het allemaal te werken maar leiden links naar niks (daar zorgt de beveiliging voor) Blijkt dat je een specifieke versie gelijk aan de bibliotheek moet hebben. Moet je eerst je pc unlinken van het Adobe systeem en opnieuw aanmelden met de juiste versie.

Het is nog geen Netflix en dat maakt helaas een simpele illegale download wel aantrekkelijker.
Ik weet dat DRM niet populair is op tweakers, maar voor iets als e-books uitlenen lijkt het me overduidelijk dat het een noodzaak is
Het kan weliswaar een noodzaak zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat het dan dus ook realistisch is. Mijn analyse hier is eigenlijk "uitlenen zonder DRM is niet realistisch, DRM is niet realistisch, ergo uitlenen is niet realistisch".
Ik denk niet zozeer dankzij DRM, maar dankzij hun implementatie van DRM
Kom nou. Het achterliggende probleem hier is dat je het DRM bestand alleen kan openen in de wazige software van de leverancier, en niet in wat voor programma jij fijn vindt. Dat is inherent aan DRM systemen, en ga je niet veranderen met een betere implementatie.

[Reactie gewijzigd door RedLizard op 20 maart 2015 01:57]

De telefoon / tablet app downloadt gewoon een epub zonder drm naar het apparaat, wel heeft het een digitaal watermerk.
Bij wijze van voorbeeld dat nieuwe technologie niet altijd beter is. gewoon een boek kopen. Daar kun je je hele leven mee doen. En het zelfs nalaten aan je kinderen. Gratis!

Boeken die nu alleen uit komen als e-boek...ik moet nog zien of die over 300 jaar nog bestaan.
Vind 5 euro voor een abonnement op een bibliotheek bijna voor niks, hier is het 50 euro. Maar het idee van een boek is natuurlijk het offline lezen. Als dit niet kan is er geen meerwaarde boven een ouderwets boek.
Dat is meteen een all-inclusive abbo. In Nederland kun je voor rond de 10 euro per jaar ook gewoon boeken lenen.

Voorbeeld: http://www.bibliotheekbar...nden/tarieven%2020151.pdf
nee hoor dat is per stad afhankelijk, voor 40 euro voor onbeperkt boeken, goedkoper heb je voor 25 euro dat je 20x iets kan lenen.

BV: http://debibliotheekaanze...e/abonnementen/basis.html

Trouwens als je kijkt naar jouw link is het ook 40 euro voor een all in abbo.
dus goed lezen voor je commentaar plaatst.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 19 maart 2015 14:19]

Dure vogels zijn jullie!!

Bij ons krijg je je lidkaart tot 18 jaar gratis en daarna betaal je €5/jaar voor onbeperkt uitlenen.
Vandaar ook dat ze in Vlaanderen veel bibliotheken gaan sluiten in het kader van de besparingen... Leuk he, een goedkoop systeem dat niet kan blijven voortbestaan. :)
Wie zegt dat ze effectief gaan sluiten?
Tot hiertoe was er een verplichting om een bib te hebben, die verplichting valt weg.

Daarnaast hangt de prijs af van de stad waarin je woont. Bij ons is het €5 en worden de bestaande bibliotheken niet gesloten.
En in Nederland niet dan? Hier worden ook veel bibliotheken gesloten of zijn al reeds jaren gesloten. Nederland is koploper met het saneren van allerlei diensten. Misschien zijn de boodschappen, kleding, wat zelfzorgmedicijnen en internetaansluiting goedkoper dan in België maar voor de rest is Nederland vrijwel overal duurder mee.

[Reactie gewijzigd door cc12 op 19 maart 2015 15:52]

Nouja, dat is in Nederland allang al gebeurd ondanks de hoge prijzen.

In Zaanstad hadden we er vroeger een in bijna elke wijk, een stuk of 8 + een bibliobus, nu is er nog maar 1 grote bibliotheek.
In Nederland heeft elk kind tot zijn 18e jaar recht op een biep pas. Na zijn 18e jaar zal hij/zij zelf zijn abbo moeten gaan betalen.
Geen idee of het vandaag nog zo is, maar toen ik vroeger nog naar de bibliotheek ging dan was die bij ons zelfs gewoon gratis.
Geen idee of het vandaag nog zo is, maar toen ik vroeger nog naar de bibliotheek ging dan was die bij ons zelfs gewoon gratis.
In welke eeuw was dat ? :) en welk land ?
Hier was de bibliotheek voor scholieren ook gratis hoor ;)
Nu echter mag je gewoon de volle mep betalen en heb je geen "scholieren-voordeel" meer. 50 euro mag je 6 of 7 boeken lenen en 3x verlengen. Dus altijd nog voordeliger als een hele boekenkast aanschaffen. Oké je hebt niet de allerlaatste boeken die net uit zijn, maar toch, voor de bibliotheek is uitgelezen...
Waarom bij e-books de prijs nooit in een logische verhouding kan staan tot fysieke boeken blijft mij een raadsel. Daarnaast wordt er meestal voor gezorgd dat je met e-book minder kan dan met een fysiek boek.

Ik snap dat een deel van de prijs van een fysiek boek in het schrijven, redigeren en marketten gaat zitten, die kosten heb je voor een e-book ook, maar het drukken, vervoeren, hebben van een winkel enz. moet ook een flink deel van de prijs bepalen. Een deel dat je bij e-books nagenoeg niet hebt (tuurlijk, je moet een webshop hebben, maar de kosten daarvan vallen in het niet in vergelijking met een fysieke winkel). Dat verschil wordt nooit doorberekend naar de klant.

Daarnaast kan ik een fysiek boek makkelijk uitlenen of weggeven, iets waar bij e-books veel beperkingen aan zitten.

Enige voordelen zijn dan dat een e-book minder ruimte inneemt wat voor vakantie of mensen die heel klein wonen handig is, en dat je er niet voor naar een winkel hoeft (als je dat al vervelend vind) maar dat weegt naar mijn mening niet op tegen de nadelen.

Hier ook weer: prijs van het lenen van 3 e-books is gelijk aan de prijs van een jaarabonnement op de bibliotheek! Waarschijnlijk is het aanbod e-books ook nog eens een stuk kleiner en daarbovenop werkt de app om ze te lenen maar half (waarschijnlijk door DRM). Die e-books gaan op deze manier nooit een succes worden.

/Rant
drukkost is eigenlijk zeer laag. Je verschiet ervan hoeveel van de kost eigenlijk in het boek op zich zit. En aangezien er vele boeken in 1 vrachtwagen of in 1 magazijn passen zijn ook die kosten bijna te verwaarlozen. Daarnaast is digitaal ook niet gratis. Daar moet je ook een infrastructuur voor opzetten die geld kost.
Ik denk eerder aan kosten als een winkel in de binnenstad en personeel enz. Dat zijn geen kleine kosten. Een webserver die af en toe een klein bestandje moet uploaden moet toch goedkoper zijn.
Die server kost net zo veel als 1 medewerker in een jaar kost..
Dan hebben we het nog over 1 server.

Dan moet je een infrastructuur gaan inrichten.. Nou wil je heel nederland serveren??

Dan heb je al snel 2 of meer webservers nodig,
Content server ook dubbel uitvoeren minimaal.
SAN omgeving

Beetje professionele omgeving zal je al snel 50.000 kosten.
Dan heb ik het nog niet over huisvesting en onderhoud gehad.

Nee een webwinkel kan goedkoper zijn. Maar vergeet niet dat er ook heel veel kosten zijn die je zelf niet zo snel ziet..
Appels met peren.
Een of twee servers bedienen 24/7 heel Nederland. Een medewerker bedient enkele dagen per week een deel van de bewoners van een gemeente.

Natuurlijk is een ebook van een webshop veel en veel goedkoper dan een fysiek exemplaar in de winkel. Zelfs een fysiek exemplaar in een webshop is al goedkoper dan in de winkel.

Verder heb je geen beesten van servers nodig voor ebooks van 3 MB per stuk.
3mb per stuk keer 100 per uur is toch aardig wat hoor. Een beest van een server heb je dan wel nodig. Veel RAM sowieso, storage gaat via een cdn/san
Mijn PC levert met gemak 80 MB per seconde. 100 boeken van 3 MB lukt binnen 4 seconden.

Voor 100 boeken per uur voldoet een Raspberry Pi type A server van 20 euro.

Je hebt dus echt geen zware server nodig.
Jouw PC haalt met gemak 80MBps. Leuk.. Maar als er zo'n 50 man per uur op je website komen dan heb je wel iets meer nodig dan een GB lijntje.. dat is dan 1 client die een paar bestanden wil ophalen..

IOPS is niet mis als je meer dan 100 gebruikers zou moeten bedienen..

Je moet toch iets dieper de materie van een web dienst lezen. Je wilt HIGH AVAILIBILITY hebben. Dat kan alleen als je de servers dubbel uitvoert minimaal..

Front end.. Web server.. 2x
BackEnd.. DataBase voor je webserver 2x
Content Server 2x
Switches dubbel uitgevoerd en ga maar door..

Het is een stuk meer onderdelen dan alleen een webservertje en database..

Zeker als je heel Nederland zou willen bedienen en misschien ook België.

Daar heb je een sterke infra voor nodig. je dienst uit de lucht?? Dan verlies je geld.. Dus zal je dual uit moeten voeren.. En dan nog uitklaar trekken over meerdere datacenters.

Dan kom je dus op een inverstering die voor een nonprofit organisatie als een BIEP niet haalbaar is..

Wat denk je dat Tweakers.net voor backend heeft en die verkopen niets...

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 20 maart 2015 12:26]

Nogmaals: de stelling was dat 100 x per uur 3 MB ophalen heel wat is.

Ik stel dat het niets voorstelt.

En dan hebben we het dus niet over alle overhead er omheen.

Ik stel dat 100 personen die per uur 3 MB ophalen in boekvorm in een webshop nauwelijks meer is dan 100 personen die een fysiek boek bestellen in een webshop.

Het ging hier niet over een dienst in de lucht houden met alle bijbehorende overhead. Het ging over 100 x 3 MB ophalen.

Voor die 300 MB hoef je geen zware server met veel intern geheugen etc in te richten.
Dan nogmaals gezien je het nog niet begrijpt.. 100 of 1000 x 3 MB is niet veel nee..

Maar wil je die content serveren aan mensen. Dan kan jij leuk telkens die 3 MB uploaden.. hell zelfs van een simpele share af laten halen.. Kost niets en is niets nee..

Daarnaast zit je ook nog eens met ander zaken.. Voor elk TCP paketje moet een acknowledge worden gestuurd. 3MB kan dan ineens 5MB worden.. Dus al 500 MB in jouw voorbeeld.

Ga je naar 200 gebruikers per uur.. dan zit je ineens aan een GB aan data.. Dan nog niet eens te spreken of jouw PCtje wel 100 of 200 gebruikers per uur kan antwoorden en de juiste data kan versturen.. 100 of 200 gebruikers zal niet gelijk een probleem zijn maar ga je naar grotere aantallen zal je toch je load moeten gaan verdelen..

Als je 100 gebruikers naar jouw server zou sturen zal elke gebruiker ook geheugen opslurpen, IOPS, en CPU.. en bij een niet slim systeem zal eerst PC 1 antwoord krijgen dan 2 enz.. Dan krijg je ook nog eens met een rij te maken..

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 20 maart 2015 23:54]

Het is een beetje lastig discussiëren als tijdens de discussie de spelregels steeds veranderen.

Nogmaals, we hadden het over 100 x 3 MB serveren en niets anders.

En dat is een peulenschil.

Als het nou 1000.000 x 3 MB is, ja, dan heb jij weer volledig gelijk, daar heb je wat zwaars voor nodig.

Maar daar hadden we het niet over.
Sorry dan schiet je echt je doel voorbij..

Dan snap ik echt niet wat je bedoeld.. En wie zou de content moeten aan bieden en hoe...

Een Pentium 2 333Mhz en 16 MB ram kan 300 MB per uur makkelijk versturen.. een Celeron 333mhz kan dat ook met gemak.. heb ik jouw PC echt niet voor nodig..

Alleen het doel waarvoor je nu die 300 MB wil versturen.. Ja daar heb je toch echt iets zwaarders nodig dat wat jij schets.. Jij kijkt alleen naar je thuis situatie alles is beter thuis.. Dat kennen we wel..

Ik kijk hier naar naar het doel waarvoor het gebruikt wordt en hoeveel potentiele gebruikers het zou kunnen opleveren.. Dan denk je al snel aan een HA systeem meerdere Datacenters enz enz.. .Wat het is je core business om die boeken te kunnen versturen naar je klanten..
Ik kijk naar de posting waar ik op reageer. Dat houdt de discussie zuiver. Maar als de parameters tijdens de discussie veranderen, dan is het lastig discussiëren.

Hetzelfde geldt voor op de man spelen, wat elders gebeurt ("niet kut bedoeld, maar ik weet er nu eenmaal meer van dan jij"). Dodelijk voor de discussie.
Oh? Heb je ervaring met servers voor high availability dan? De paar keer dat ik iets gedaan heb wat hierop leek hadden we een zware server nodig voor al het bezoek en de processen die erbij komen.

En wat bedoel je met "levert met gemak 80 MB per seconde" ? Data transfer, read/write van je HDD, netwerk?
Ik haal even terug wat je beweerde:

"3mb per stuk keer 100 per uur is toch aardig wat hoor. Een beest van een server heb je dan wel nodig. Veel RAM sowieso, storage gaat via een cdn/san"

Waar je die 100 vandaan hebt, ontgaat me even. En nu stel je allerlei vragen. Wat is precies het punt dat je wilt maken?
Die 100 per uur is het aantal gebruikers wat zo' n systeem heeft. Ik trok 100 even uit m'n duim. Pak daar elk willekeurig getal, het maakt opzich niet zoveel uit.

De vragen in mijn 2e paragraaf gingen over jouw reactie. Jij zegt:
Mijn PC levert met gemak 80 MB per seconde. 100 boeken van 3 MB lukt binnen 4 seconden.
Ik wil weten WAT je PC met 80MB/seconde levert.

Aan je vragen/antwoorden is wel te zien dat je geen verstand hebt met dit soort systemen en zaken, niet kut bedoeld.
80 MB per seconde is wat mijn PC over een gigabit netwerk kan kopiëren.

Nu haal ik nogmaals jou opmerking erbij:

"3mb per stuk keer 100 per uur is toch aardig wat hoor. Een beest van een server heb je dan wel nodig. Veel RAM sowieso, storage gaat via een cdn/san"

Dan zeg ik:
"100 boeken van 3 MB lukt binnen 4 seconden."

Daar heb ik dus geen zware server voor nodig, is mijn punt. Een boek stelt qua data niet zo veel voor. Film en muziek zijn van een hele andere orde.
80MBPS naar een client dan waarschijnlijk. Probeer dat nu eens met 10.000 clients die tegelijkertijd 4000 files willen hebben, dan ga je een idee krijgen van het hoe en wat.

Een filetranser is meer dan alleen data in zo'n systeem. Er gaat ook wat CPU power naar het beheersysteem om te registreren wie welk boek heeft, wanneer je het terug moet brengen/wanneer het verloopt en zo nog wel een paar dingen.

Nogmaals, en niet rot bedoeld, je hebt geen idee wat er hier allemaal bij komt kijken procesmatig.
Je blijft getallen uit je duim zuigen, maar als de bieb 10.000 klanten tegelijk zou hebben, dan zuig ik nu uit mijn duim dat ze zeker niet zouden zeuren over server kosten (welke overigens niet zo hoog voor deze casus).
Daarnaast is er een verschil in BTW. Boek laag, ebook hoog.

Zolang er geen groot verschil in prijs komt (lees: helft) ga ik niet over. Dan heb ik liever een papieren boek in de hand, die ik kan weggeven of door verkopen.
Afhankelijk van de verwachte verkoop van een boek kan schrijven en redigeren de dominante kost zijn. Dan heb ik het natuurlijk eerder over monografieën dan "leesboeken".

Maar uiteraard wil de uitgever er ook iets aan verdienen en ook alle tussenpartijen tot aan de consument en dat wordt voor populaire boeken het grootste deel van de prijs. Bij een e-boek ga je eenzelfde marge doorrekenen...
... maar zijn er veeel minder tussenpartijen + 0 risico op niet verkochte boeken + 0 working capital. Neen, het eboek is in hetzelfde bedje ziek als de itunes "CD".
... maar zijn er veeel minder tussenpartijen + 0 risico op niet verkochte boeken + 0 working capital. Neen, het eboek is in hetzelfde bedje ziek als de itunes "CD".
Dat klopt deels, al is het wel zo dat je op een e-book 21% BTW betaalt en op een gewoon boek 6%. Van de eerste 15% van het prijsvoordeel zie jij als klant dus alvast niks, dat verdwijnt in de schatkist.

Nul working capital is ook niet waar. De doorlooptijd van het maken van een boek is al gauw 1-2 jaar, en de mensen die dat doen moeten ondertussen wel eten. Ook een e-book vergt investeringen vooraf, al zijn die inderdaad lager, en de risico's van onverkochte exemplaren inderdaad ook.

Maar vide heeft gelijk dat de bulk van de kosten van een boek - in het Nederlands, althans, vanwege de lage oplages; als je meer dan 10.000 exemplaren verkoopt spreekt men hier al van een bestseller - de vaste kosten (schrijven, redigeren, ontwerpen, overhead (administratie, marketing, etcetera) zijn, en die verschillen niet tussen fysiek of e-book. Het prijsverschil kan alleen maar komen uit druk + distributie, en die zijn ~40% van de verkoopprijs van een boek, waarvan dus de eerste 15% al niet bij jou terecht gaat komen omdat ebooks onder het hoge BTW-tarief vallen.

Daarom kan het prijsverschil tussen e-book en fysiek boek nooit veel meer dan 25% zijn - zeg 3 a 4 Euro. Het is echt niet zo dat een Nederlands boek dat voor 12,50 ofzo in de winkel ligt als e-book ineens voor 2 euro verkocht kan worden.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 19 maart 2015 15:10]

[...]
Daarom kan het prijsverschil tussen e-book en fysiek boek nooit veel meer dan 25% zijn - zeg 3 a 4 Euro. Het is echt niet zo dat een Nederlands boek dat voor 12,50 ofzo in de winkel ligt als e-book ineens voor 2 euro verkocht kan worden.
Ik vraag het me af. Boeken vallen onder het lage btw-tarief, maar er is ook een wettelijke minimumprijs voor boeken.

Voor e-boeken is er geen vergelijkbare wet, ze vallen in ieder geval niet onder de wet voor papieren boeken:
boek: een werk dat tekst bevat die vrijwel uitsluitend is gesteld in de Nederlandse of Friese taal, voorzien is van een titel, bestaat uit papieren bladzijden, al dan niet vergezeld van ondersteunende informatiedragers, en wordt uitgegeven in een oplage van meerdere exemplaren die voor verkoop aan eindafnemers zijn bestemd, met uitzondering van:
Nee op boeken zit geen wettelijke minimum prijs..

Als jij een boek wil uitgeven en die wil je voor 1 euro verkopen ben jij vrij om een boek te maken en voor 1 euro te verkopen.

Alleen als schrijver van een boek, heb je naast het schrijven geen tijd voor andere werkzaamheden. Je hebt dus geen inkomsten als je niet genoeg boeken verkoopt. Je zult dus moeten rekenen met een minimaal inkomsten plaatje waar jij je goed bij voelt.. een gemiddeld NIEUW boek kost geloof ik 15 euro.. als je die 10.000 van verkoopt heb je een leuk zak centje. Maar een deel gaat naar de winkel, je uitgever en jij houdt er dan 5 euro per boek over.. Met 1 boek kan je dus een jaar salaris naar binnen slepen (bruto) ook zij moeten weer inkomsten belasting e.d. betalen.. Uiteindelijk hou je er dus zo'n 20.000 aan over..

Nee veel schrijvers worden wel oud maar niet rijk.
Maar een deel gaat naar de winkel, je uitgever en jij houdt er dan 5 euro per boek over..
Royalty's liggen gemiddeld zo rond de 10% van de verkoopprijs, dus in jouw voorbeeld krijgt de schrijver ongeveer 1,50 per verkocht exemplaar. Met 10.000 verkochte exemplaren hou je als schrijver netto zo'n 7.000 - 10.000 euro over. Maar die aantallen worden in Nederland alleen gehaald door de top-100 bestsellers. Er zijn in Nederland maar een stuk of 10 schrijvers die echt alleen van het schrijven kunnen bestaan.
Alleen als schrijver van een boek, heb je naast het schrijven geen tijd voor andere werkzaamheden.
Je zult wel moeten, tenzij je J.K. Rowling heet of van de lucht kunt leven.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 20 maart 2015 08:38]

er is ook een wettelijke minimumprijs voor boeken.
Er is niet een wettelijke minimumprijs voor boeken. Er is wel een wet die zegt dat de uitgever een vaste prijs moet vaststellen voor een boek, en dat iedereen dan die prijs betaalt. Dat is onder meer om te voorkomen dat grootinkopers een voordeel bedingen ten opzichte van kleine boekhandels die maar klein (kunnen) inkopen en dan uit de markt gedrukt zouden worden (link).

Maar dan nog, de bulk van de kosten voor kleine oplages - en daar heb je het doorgaans over als je het over Nederlandse boeken hebt - zit niet in druk en distributie, die zit in de vaste kosten van het schrijven, redigeren en al het andere dat erbij komt kijken. Het kost echt niet minder tijd om een e-book te schrijven (en redigeren en marketen en ...) dan om een gewoon boek te schrijven, dus die kosten zijn ook niet lager.

Waar je wel een punt hebt, dat je met je reactie naar mijn idee treffend illustreert, is dat de markt voor e-books anders in elkaar zit dan de markt voor gewone boeken. Mensen denken dat e-books niks kosten en hebben ook niet het idee dat ze 'iets in handen' hebben als ze een e-book kopen, en zijn dus ook niet bereid om een (nagenoeg) gelijke prijs voor een e-book te betalen. E-books verkopen op dezelfde manier als gewone boeken verkopen gaat dus niet werken. Je zult iets anders moeten verzinnen, en ik heb het idee dat uitgevers dat nog niet (genoeg) in de gaten hebben, niet creatief genoeg zijn om die andere manieren te bedenken of dapper genoeg om ze uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 20 maart 2015 08:54]

0 working capital? Boek moet toch geschreven worden? Je moet toch nogsteeds een distributie kanaal hebben? Je hebt toch nogsteeds personeels kosten?

Je kan het beter omdraaien, wat heb je niet? Het drukken van het boek, wat magazijn ruimte en iets minder onverkochte boeken. Maar ook die laatste is maar minimaal want boeken worden in oplage geproduceert, dus bijvoorbeeld per 2000 stuks.
Het boek schrijven is working capital voor de schrijvers, die vnl betaald worden à rato van verkochte exemplaren (er zijn ook broodschrijvers natuurlijk maar de meesten werken niet in vaste dienst). Dus het schrijven van een boek is in de meeste gevallen geen WC voor de uitgever. Het op stock houden is voor de uitgever (en alle tussenpartijen) een serieuze kost (gezien men natuurlijk nooit één boek verkoopt maar duizenden titels).

Distributie/drukken zijn voor mij geen WC kosten. Overigens zal een digitaal bestand omzetten naar een ebook een pak goedkoper zijn dan een digitaal bestand omzetten naar een gedrukt boek.
Dus het schrijven van een boek is in de meeste gevallen geen WC voor de uitgever.
Maar als het dat voor een e-book niet is, dan was het dat voor een fysiek boek ook niet, dus daar zit dan geen prijsvoordeel in voor een e-book ten opzichte van een fysiek boek. Bovendien heeft een uitgever nog steeds kosten aan bijvoorbeeld redigeren en vormgeven, en dat is voor een e-book niet minder dan voor een gewoon boek, dus daar zit ook geen (groot) voordeel. Een uitgever heeft voor een e-book wel wat minder investeringen (en risico) maar die zijn zeker niet nul.
Anoniem: 382732
@moozzuzz19 maart 2015 17:26
Dus het schrijven van een boek is in de meeste gevallen geen WC voor de uitgever.
Veel schrijvers krijgen een voorschot. Dan is het dus wel WC.
Distributie/drukken zijn voor mij geen WC kosten.
Want? De kosten gaan ook hier voor de baten, dus is het WC. Of worden de mensen in de drukkerij pas betaald als het boek verkocht is? Nee dus.
Plus dat je een fysiek boek altijd nog kunt doorverkopen of weggeven. Niet dat ik dat vaak do overigens...
Fysiek boek:
http://statischecontent.n...42b-a3eb-57ef815fd7ea.jpg

eBook:
http://statischecontent.n...a0a-9a10-49177e927edc.jpg

Het artikel:
http://derekenkamer.kro.n...at-kost-een-digitaal-boek

Uit het artikel kan je opmaken dat de meerkost in BTW al bijna volledig het wegvallen van de drukkost teniet doet.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 19 maart 2015 16:59]

Anoniem: 382732
@cadsite19 maart 2015 17:30
Ik betwijfel of die cijfers van de rekenkamer wel kloppen. Waarom zouden bijvoorbeeld de marketingkosten voor een ebook lager zijn dan voor een papieren boek? Je moet nog steeds de redactie van DWDD "omkopen" om in het programma te mogen komen, en advertenties zijn ook net zo duur.

En als 1 voor de hand liggend, makkelijk te controleren, cijfer al niet klopt, hoe betrouwbaar is de rest dan?
Voor een ebook is geen retail meer nodig, er zijn ook geen drukkosten meer. Houdt men het bedrag voor de uitgever en voor de royalties in absolute waarde gelijk aan deze bedragen bij een fysiek boek dan zie je zo dat een e-book vele malen goedkoper kan worden aangeboden.
De uitgevers hebben niets geleerd van de muziek- en filmindustrie die dezelfde ongebruiksvriendelijke kopieerbeveilging hadden en daarmee een complete kopieer industrie hebben gecreerd.

Het zal uiteindelijk hetzelfde aflopen. Als ze door krijgen dat mensen massaal gaan kopieren dan verwijderen ze de DRM, maar dan is het waarschijnlijk al te laat. Dan is er een generatie jongeren ontstaan die niet meer wil betalen voor content omdat ze alles gewoon illegaal downloaden.

Wetgeving is zinloos omdat het dan gewoon ondergronds gaat inclusief versleuteling waarna je machteloos staat. Kijk maar naar Mega bijvoorbeeld.
Anoniem: 382732
@ArtGod19 maart 2015 17:34
Er wordt nog altijd meer muziek gedownload dan digitaal gekocht (terwijl dat toch ongelofelijk makkelijk en betaalbaar is tegenwoordig). Wat je er ook voor vraagt, veel mensen zullen altijd smoezen verzinnen waarom het nog steeds te duur is.

Bijkomend probleem voor boeken is dat schrijvers geen andere bron van inkomsten kunnen verzinnen. Musici kunnen duurdere concertkaartjes verkopen om rond te komen, filmstudio's kunnen extra merchandise gaan verkopen, maar schrijver hebben geen alternatieven.

Er is gewoon een mentaliteitsverandering nodig zodat mensen weer doorhebben dat iedereen voor z'n werk betaald hoort te worden. Met fysieke producten is het toch ook niet zo dat je die alleen maar betaald omdat je anders de winkel niet uit komt? (hoop ik).
Dat komt omdat zoals ik al zei dat er een generatie is ontstaan die niet beter weet. Had men vanaf het begin de DRM er niet opgezet dan was die generatie wellicht kleiner geweest.

Dat schrijvers geen andere inkomstenbron hebben lijkt mij dus een goed argument om niet dezelfde fouten te maken als de muziek- en filmindustrie. Het lijkt er op dat ze echter niets geleerd hebben en gedoemd zijn de zelfde fouten te maken. Omdat ze geen andere inkomsten bronnen hebben zullen ze ook veel harder geraakt worden.
Toen ik hoorde dat het mogelijk zou worden om e-books uit te lenen in de bibliotheek was ik enorm enthousiast en ging ik meteen op zoek naar meer informatie. Al snel bleek dat dit alleen mogelijk was via een app (op Android en iOS als ik het mij goed herinner). De volledige site afgespeurd om uiteindelijk ergens weggestopt te vinden dat het niet mogelijk is om e-books uit te lenen in een formaat dat bruikbaar is op een e-reader omdat dit niet te beveiligen zou zijn.

Ik was direct alle interesse kwijt. E-books horen op een e-reader met e-ink scherm. Ik heb echt geen zin om dikke boeken te lezen op een tablet of smartphone, lezen op een e-reader is zo veel aangenamer!
Kindle heeft toch ook DRM en dat werkt toch ook?
Ik heb het ook geprobeerd. Er waren tal van problemen en ik heb het na een tijd opgegeven
het was ten eerste een app, ik probeerde dit op de android (nexus 10) tablet maar ik vind lezen op een tablet erg onaangenaam. Waarom konden ze dit niet doen voor de e reader?
En de app zelf sloot zich zelf meermaals af, er waren ook veel bugs en beperkingen.
Tja je kunt eigenlijk nooit e-books uit gaan lenen altijd zijn er wel mensen die geen ipad hebben en het op hun e-reader willen. Dan zou je dus pdf moeten uitgeven maar dan zit je weer met het probleem dat iedereen het kopiërt.
Snap zoiezo niet waarom je een e-reader boven een boek wil heel het nut van de bibliotheek is toch juist dat je eigenlijk een super grote boekenkast hebt.
Het nut van een e-reader is eigenlijk alleen dat die hele grote boekenkast kleiner word maar denk toch dat mensen liever een echt boek hebben.
Een e-reader is veel praktischer dan een papieren exemplaar. Ze zijn lichter dan veel boeken, je hoeft geen bladeren om te slaan, positie wordt onthouden.

Bovendien kun je met sommige readers lezen in het donker zodat je partner rustig kan slapen terwijl jij nog even leest.

En wat ik zelf heel belangrijk vind is dat ik geen stapels boeken in mijn vakantiekoffer hoef te stoppen.
Ik lees op beide media erg graag.
Een e-reader is vooral erg praktisch als je op vakantie gaat. Voor een langere vakantie heb je al snel 2 of 3 boeken nodig. Dat neemt erg veel ruimte en gewicht in beslag.
Dan is een E-reader ideal. Voor minder dan het gewicht van een harlequin boekje (kennen jullie die nog??) neem je een halve bibliotheek mee.

Aan de andere kant ben ik ook erg van de nostalgie en vind ik het heerlijk om alle boeken van GRRM, Robert Jordan, Raymond E- Feist, Robin Hobb (en nog vele anderen) gewoon fysiek op de plank te hebben staan. De boeken met een goede kaft lezen dan ook heerlijk.
Lekker in bed liggen lezen en halverwege het hoofdstuk weer wakker worden, omdat je boek op je hoofd valt :). Terug naar het begin van het hoofdstuk, boekenlegger erin en morgen opnieuw beginnen.
Ik wil geen echte boeken meer want ze nemen veels te veel ruimte in. Ik wil alleen nog maar eBooks en liefst in PDF formaat. Ik betaal er ook gewoon voor, zolang er geen DRM op zit.
Volgens mij is dat nog steeds een persoonlijke voorkeur. Net zoals sommige zweren bij vinyl.
De e-reader is geen probleem. Amazon heeft bijvoorbeeld wel degelijk een leen functie op hun kindles zitten.
Het nut? volume uiteraard.
De trein, op reis,...

Gisteren bijvoorbeeld, mijn oudste dochter ging naar de dansles en ik moest een uurtje wachten op haar. Tijdens dat uur had ik dus tijd om wat te lezen. Eerst las ik een stukje uit een boek, daarna een strip en daarna een stuk uit een ander boek. Een hele stapel boeken die allemaal in mijn tablet zaten.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 19 maart 2015 14:31]

Als je 1 boek bij je hebt en je wilt 1 uur lezen, dan is mijn ervaring dat je dat uur besteed met dat lezen van dat ene boek.
App development wordt vaak nog onderschat. Geen idee of dit hier het geval is, maar zou goed kunnen!
Naar aanleiding van de vorige ebooks all-in thread ben ik bij de plaatselijke Bibliotheek gaan kijken en heb daar een abbonnement genomen. Voor mij gaat het overigens niet zozeer om ebooks, maar om audiobooks (voor in de auto). Bevalt uitstekend, de file is ineens niet vervelend meer.
Dat schrijft Bibliotheekblad.nl... Wat vindt Bibnet, de projectorganisatie van de Vlaamse Overheid, er zelf van? Ik vind hier niets van terug.

[Reactie gewijzigd door biglia op 19 maart 2015 15:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee