Firefox stopt met versie 53 ondersteuning voor Windows XP en Vista

Firefox stopt met versie 53 met de ondersteuning van Windows XP en Vista. Hiermee zal er volgend jaar voor deze besturingssystemen geen enkele populaire browser meer beschikbaar zijn die up-to-date gehouden wordt.

Versie 53 van Firefox komt in maart 2017 uit, schrijft ghacks.net. XP- en Vista-gebruikers zullen de browser nog wel kunnen blijven gebruiken via de Extended Support Release van versie 52, waarvoor tot midden 2018 beveiligingsupdates beschikbaar zullen komen.

Mozilla geeft aan dat het bedrijf bij het uitbrengen van nieuwe Firefox-versies nu geen rekening meer hoeft te Mozilla Firefox 2013 logo (75 pix)houden met de ondersteuning van nieuwe functies voor de oudere besturingssystemen. De niet-ESR versie zal voorlopig blijven werken met de oudere besturingssystemen, maar zodra er functies worden toegevoegd die nieuwere Windows-versies nodig hebben om te draaien, zal die versie niet meer starten, schrijft een ontwikkelaar.

Het einde van de ondersteuning komt een maand voordat Microsoft officieel de ondersteuning voor Windows Vista beëindigt, op 11 april 2017. Eerder dit jaar stopte ook Google met de ondersteuning van XP en Vista voor zijn Chrome-browser. In die browser werd de gebruiker hierop geattendeerd met een melding bovenaan het scherm. Onbekend is of Firefox op termijn een vergelijkbare melding zal gaan tonen.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

27-09-2016 • 17:42

87 Linkedin

Reacties (87)

Wijzig sortering
Mag ook wel, mensen met XP of Vista mogen wel eens hun computer upgraden en hun OS ook. Een computer met beetje specs voor windows 10 (desnoods 8.1) kost bijna geen drol
Wat je bedoelt begrijp ik, maar je kunt natuurlijk niet in iemands portemonnee kijken he. Wat voor jou geen drol kost, kan nog altijd voor de ander een rib uit diens lijf zijn.
In dat geval kunnen ze een recente Linux op hun oude machine installeren, helemaal gratis :)
Helaas zijn er genoeg eindgebruikers die het niet aandurven om hun pc van een ander besturingssysteem te voorzien. Het is vanuit ons perspectief een eenvoudige taak maar voor de gemiddelde eindgebruiker is het ingewikkeld of de gemiddelde eindgebruiker denkt dat het ingewikkeld is. Ik adviseer en help eindgebruikers, met name senioren, met het overstappen van besturingssysteem en zij hebben mij benaderd omdat zij niemand kennen die hen daarin kan of wil begeleiden, adviseren en helpen.

Wanneer er voor Windows gekozen wordt, dan moeten deze eindgebruikers een retail-pakket aanschaffen, omdat zij niet in aanmerking komen voor een OEM-licentie, school/studie-licentie of een gratis Windows 10-upgrade. Een OEM-licentie mag alleen bij nieuwe computers geleverd worden en daar houd ik mij ook aan. Bovenop de prijs van een retail-pakket komt nog het uurtarief voor het installeren en inrichten van Windows en de programma's, het back-uppen van gegevens etc. Een grote kostenpost voor een senior die de digitale wereld niet begrijpt.

Mijn ervaring is dat eindgebruikers, met name senioren die al jaren op XP draaien, moeilijk tegen de veranderingen kunnen in de gebruikersinterface. "Waarom moet het weer anders zijn?".

Eindgebruikers durven Linux (over het algemeen) niet aan, ook niet wanneer ik vertel dat Linux gratis is en ik wat 'screenshots' laat zien. Eindgebruikers willen een vertrouwde werkomgeving. De stap naar een nieuwe versie van Windows is al te groot voor het grote gros eindgebruikers en daarom kiezen zij vrijwel nooit voor Linux.

Eindgebruikers in de zin: Geen IT-kennis, met een leeftijd boven de 50 jaar.
Eindgebruikers in de zin: Geen IT-kennis, met een leeftijd boven de 50 jaar.

Waarom zo denigrerend voor mensen boven de 50; ken toevallig legio jongeren (18-30 jaar) die echt geen moer snappen van hun PC, geen simpel netwerk aan de praat krijgen, absoluut geen videokaart kunnen vervangen etc. etc.
Er zijn ook natuurlijk heel veel jongeren die dat allemaal wel kunnen, zo is het ook met ouderen, goh....
Ik operationaliseer mijn term wat ik onder de eindgebruikers bedoel in mijn context van mijn verhaal. En daarmee bedoel ik eindgebruikers zonder IT-kennis en daarnaast een leeftijd boven de 50 jaar. De doelgroep, waarbij de leeftijd boven de 50 jaar ligt (ik had het over leeftijd en niet over 'ouderen'), met IT-kennis past niet in de operationalisering van het begrip 'eindgebruikers' in de context van mijn verhaal. De groep eindgebruikers ligt vrij breed, met die reden dat ik mijn term 'eindgebruikers' scope tot een bepaalde groep eindgebruikers. Daarnaast is het bekend dat het merendeel van de eindgebruikers met een leeftijd van 50 jaar geen IT-kennis heeft en daarop varen onder andere organisaties als SeniorenWeb (met onder andere het Enter-magazine), UwComputerStudent en Student Aan Huis (SAH)-achtige bedrijven.

"ken toevallig legio jongeren (18-30 jaar) die echt geen moer snappen van hun PC, geen simpel netwerk aan de praat krijgen, absoluut geen videokaart kunnen vervangen etc. etc.", valt buiten de context van mijn verhaal, dus laat dat gewoon achterwege. Daarnaast begrijpen die legio jongeren waarschijnlijk wel de logica achter een besturingssysteem, een office suite, een mailprogramma en het internet. Lijkt me niet meer dan logisch aangezien jongeren (18-30 jaar) opgegroeid zijn met computers en de eindgebruikers met een leeftijd boven de 50 jaar het aangeleerd moet worden door cursussen, computerbladen, studenten, kennis of familie.

[Reactie gewijzigd door NBS op 28 september 2016 16:09]

Ik ben dat gezever over Linux een beetje beu.
Ik heb er twee jaar mee gewerkt en ben dolblij terug op Windows te werken.

Linux is allesbehalve gebruiksvriendelijk als je meer wilt doen dan een e-mailtje lezen, een documentje in Libre Office schrijven of wat rondsurfen.
Updaten is een ramp, veel programma's werken niet in Linux en d verdeeldheid van de honderden Linuxversies maken het nog eens onoverzichtelijk.

Linux is zeker en vast niet het walhalla dat je ons durft wijsmaken.

Het is niet persoonlijk aan jou gericht, maar aan alle Linux experten... Niet iederreen is een tweaker die met pc's en systemen kan omgaan.
Linux is een kernel jij doet of het een OS is.
Linux is nu eenmaal niet voor diegenen die geen tijd willen steken in de werking van zijn/haar machine. Linux is meer voor de mensen die computers leuk vinden en er dingen mee willen doen waarvoor Windows veel te dichtgetimmerd zit met licenties en patenten.

Maar ook mijn vader, die totaal niets van computers weet, kan prima surfen/mailen en documenten typen op Linux. Wat weer fijner is voor mij ivm alle zooi die op het net zwermt en vooral Windows machines moet hebben. Meer dan af en toe eens updaten hoef ik niet meer te doen sinds ik Windows van zijn laptop heb gegooid. Echt een verademing.
Je spreekt jezelf een beetje tegen. Je zegt dat Linux een tweak OS is en tegelijkertijd dat ook iemand als je vader er makkelijk mee overweg kan.

Daarin heb je overigens geen ongelijk, want beide dingen kunnen waar zijn. Toch vind ik het jammer dat de Linux community met hun honderden distributies in al die jaren niet OOK een "serieuze" distributie kunnen maken voor consumenten. Eentje die "just works". Er goed uit ziet. Intuitief is. En idiot proof.

Ubuntu is een poging daartoe, maar dat lijkt niet echt aan te slaan bij de massa. Ik weet zeker dat wanneer de community de koppen bij elkaar steekt, potentieel er een distributie kan komen die bijvoorbeeld op het niveau OSX komt in looks en gebruiksvriendelijkheid.

Het is een gemiste kans dat dat er niet is. Ik volg het al 20 jaar op een afstand en er is niets veranderd. Ruzies over package managers, GUI lagen, file systemen, eindeloos geneuzel.
Ik bedoelde alleen te zeggen dat het niet uit maakt welk OS je gebruikt. Je hebt altijd tijd nodig om te leren hoe dingen werken. Dit is bij elk OS hetzelfde.

Ik denk dat die distro er niet is omdat de meningen wat die OS dan zou moeten doen teveel verschillen. Dit zie je ook bij Ubuntu. Ubuntu levert zoveel software mee dat het bloated is geworden. En ze kunnen duidelijk niet alle software goed onderhouden. Mijn ervaring met Ubuntu is iig dat dingen breken bij updates en dat sommige programma's gewoon niet goed werken. En ook dat als je 1 ding wilt installeren er 20 andere dingen "nodig" zijn die weer andere dingen in de weg zitten. Die "just works" Linux bestaat gewoon niet.

De Linux waarbij ze "de koppen bij elkaar steken" gaat er niet komen. Er zijn juist zoveel verschillende distro's omdat meningen verschillen. Wat voor de een werkt werkt niet voor de ander. Dit is juist de kracht van Linux. Dat je het precies kunt laten doen wat JIJ wilt/nodig hebt. Zonder gedwongen te worden bepaalde software te gebruiken.

Voor mij is Linux juist gebruiksvriendelijk omdat het mij niet dwingt iets te doen. Met Linux kan ik mijn PC laten doen wat ik wil. Dit is waarom mijn Linux keuze Slackware is. Bij Slackware gaan ze ervan uit dat jij als gebruiker weet wat je doet. Je handje word dus niet vastgehouden. Maar alles is wel dusdanig gedocumenteerd dat je altijd een oplossing vind als je tegen iets aanloopt. En het is bovendien niet bloated omdat ze niet alles proberen te zijn.
De meeste eindgebruikers die ik tegen kom doen niet meer dan de door jouw genoemde taken. Vandaag de dag heeft onder andere Ubuntu een updater ingebakken en controleert periodiek op updates en deze zijn te installeren met één druk op de knop. Sinds dat de belastingdienst de burger zijn belastingaangifte laat doen via een webapplicatie zie ik geen reden waarom Linux niet zou kunnen, praktisch gezien.
Linux kampt met een imago dat het heel ingewikkeld en gebruiksonvriendelijk is. Alles wat nieuw is voor een eindgebruiker, en vast ook wel voor Tweakers, zal in het begin minder eenvoudig zijn.
Zelf heb ik genoeg ervaring met linux, maar ik weet ook dat ik het niet aan veel van mijn klanten, kennis en familie wil voorschotelen. Ik zou ze liever ook geen onnodige upgrade van Windows 10 willen voorschotelen. Eindgebruikers onthouden de plaats waar een bepaald programma, functie of map staat en niet de logica hoe het is ingedeeld. Zo bijvoorbeeld ook, de sinds Windows 10 nieuwe, "Quick Access/Snelle toegang" binnen de Windows File Explorer. Veel eindgebruikers snappen niet dat de mappen in de "Quick Access/Snelle toegang" de zelfde map betreft als die map die onder "This PC/Deze PC" staat. Elk knopje of mapje dat verplaatst of verandert brengt paniek met zich mee bij de eindgebruiker.
Het is niet zo zeer dat Linux ongebruikelijk is, op Arch/Slackware en CLI-only distro's na, maar de verandering waaraan de eindgebruikers zich moeten aanpassen. Dat geldt voor zowel Linux als een upgrade van Windows.

Eindgebruikers in de zin: Geen IT-kennis, met een leeftijd boven de 50 jaar.

[Reactie gewijzigd door NBS op 27 september 2016 19:39]

Ik ben dat gezever over windows een beetje beu.
Ik heb er twee jaar mee gewerkt en ben dolblij terug op Linux te werken.

windows is allesbehalve gebruiksvriendelijk als je meer wilt doen dan een e-mailtje lezen, een documentje in MS Office schrijven of wat rondsurfen.
Updaten is een ramp, veel programma's werken niet in windows en d verdeeldheid van de honderden windowsversies maken het nog eens onoverzichtelijk.

windows is zeker en vast niet het walhalla dat je ons durft wijsmaken.

Het is niet persoonlijk aan jou gericht, maar aan alle windows experten... Niet iederreen is een tweaker die met pc's en systemen kan omgaan.
Bij kapotte PCs (illegale windows) installeer ik uit principe alleen Linux.

Commentaar dat ik krijg: "ja de kinderen mopperen dit en dat gaat niet, maar er zijn geen virussen het blijft snel werken dat is goed."

En dat van een (computer)analfabeet.

Zo gek is het niet, als je weet waar je aan begint.
Gezever over Linux en Linux is allesbehalve gebruiksvriendelijk?

Je generaliseert er behoorlijk op los. Als je bijvoorbeeld Arch Linux bedoelt, tsja, dat is minder gebruiksvriendelijk maar heeft ook een andere doelgroep.
Kijk bijvoorbeeld eens naar Linux Mint of Elementary OS. Deze twee distributies zijn gebaseerd op Ubuntu en werken uitstekend op de meeste machines. Het updaten is al helemaal een verademing in vergelijking met bijvoorbeeld de 'gepushte' updates die ik bij bijvoorbeeld Windows voorbij zie komen (voor werk gebruik ik windows).
Niemand beweerd dat Linux perfect is. Maar Windows is dat ook zeker niet. Het hele internet staat vol forums met Windows-problemen en vage Windows-foutmeldingen. Er is genoeg software voor die niet goed draait (dat is immers de schuld van de programmeur(s) van de software zelf, niet het platform waar het op draait).

Mijn vader, die weinig van computers snapt, werkt al vele jaren op Linux. Hij heeft er een stuk minder problemen mee dan met Windows vroeger. Daarmee wil ik vooral aangeven dat jij makkelijker met Windows kunt werken omdat je er veel ervaring mee hebt en weet hoe je de gebruikelijke problemen oplost. Als je met een nieuw platform begint weet je dat niet en voelt alles vreemd aan. Windows 10 is net zo vreemd als Linux als je van Win7 komt. Dezelfde reacties als die van jou hoor je bij elke overstap. Mac gebruikers willen ook niks met Windows te maken hebben. Windows gebruikers zijn bang voor Mac.

Als jij je prettig voelt op Windows moet je dat vooral blijven gebruiken. Laat jezelf lekker dataminen op Windows 10 en koop lekker iedere 2 jaar nieuwe randapparatuur omdat de support van de fabrikant en MS op is gehouden. Maar kom niet aan met je kortzichtige onzin dat Linux zo slecht zou zijn. Als computerleken zoals m'n vader er mee kunnen werken kan iedereen het. En voor tweakers is het inderdaad walhalla want je kunt alles aanpassen wat je wilt, en dat kun je van Windows niet zeggen.
Je installeerde Linux op een Windows-laptop. Meestal werkt dat, maar niet altijd.
Andersom hetzelfde. Ik heb een Linux-workstation waar Windows zonder speciale drivers (raid!) niet op wilt werken.
Je hebt het hier misschien over bejaarde mensen, die bijna niets van computers weten. :)
En dat is onzin. Windows XP kom je juist ook heel veel nog tegen bij bedrijven.

Als het gaat om bejaarden adviseer ik altijd om te kijken naar CloudReady van Neverware. De installatie kan door buurman of kleinzoon in een paar minuten gedaan worden en vanaf dat moment zijn ze helemaal klaar. Geen gezeik meer over updates, virussen en andere shit. Opa en oma happy, buurman happy, kleinzoon z'n erfenis ook weer veilig gesteld.
Is het niet belachelijk dat echte, fatsoenlijke bedrijven nog Windows XP gebruiken vandaag de dag?
Tja , die xp bakken zie je nog vaak in labs of productieruimtes.
Met vaak heel dure software die apparatuur aanstuurt , maar enkel op XP werkt.

Wil je xp vervangen moet je de software ook vervangen , en de apparatuur die het aanstuurt ook. dat is voor bedrijven een te grote investering.
En zolang die bakken niet met het internet in contact komen is er in principe geen probleem.
Mijn opticien heeft een duur apparaat staan om de oogafstand te meten zodat het brandpunt van de bril precies goed staat. Dit werkt alleen met een XP machine (is zo geleverd). Maar is in dit geval een standalone machine dus kan geen kwaad.

Maar ben het met je eens dat je alleen software zou moeten gebruiken met fatsoenlijke ondersteuning, zeker als het in een bedrijfsnetwerk netwerk hangt. Als je nu nog op XP draait en er geen update is naar win7 of windows 10 dan moet je je toch eens achter je oren krabben.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 28 september 2016 14:23]

totdat ze netflix willen kijken of mp4 filmpjes vanaf hun camera of vanuit de mail van de kleinkinderen
Netflix werkt ook op Cloudready. Fijne dag nog.
Als ze vanaf nu elke maand 2 euro sparen hebben ze medio 2018, als de ESR ook niet meer onderhouden wordt, genoeg om een tweedehands PC op marktplaats of Tweakers V&A te kopen die Windows 10 kan draaien (ws al draait). Ook dan is het dus geen probleem.
Nee hoor, ik heb gewoon Vista (64 bits) draaien, en volgens mij weet ik er wel iets van af. Ik zag geen reden voor een upgrade naar 7 - dat was vooral een UI reskin, en de Vista UI fixen kon ik zelf ook. Upgrade naar 8 was vanzelfsprekend onzinnig. Ik heb W10 preview geïnstalleerd, maar die had wat issues, dus vandar nog Vista.

En qua browser doet Vivaldi het gewoon. Goed genoeg voor mij.
Waarom Vivaldi? Kwestie van persoonlijke smaak?
Iemand die niets van computers weet zou ze ook niet aan moeten raken imho. Dat zijn juist de mensen die botnets voeden (en het dus verpesten voor de rest van de wereld) en op een dag een keer veel geld verliezen aan een scam.
Misschien moet MS nog 1 laatste update uitbrengen voor XP en Vista: eentje die de netwerkondersteuning er uit sloopt en er voor zorgt dat die antieke viruspakhuizen niet meer op internet kunnen.
Eens, maar ook weer niet. De technologie wordt volwassen, en dus ook toegankelijker. Een computer is meer en meer een alles in een pakket (zie ook app stores en meegeleverde AV). Foutdiagnose en -oplossing worden geautomatiseerd en interfaces vereenvoudigd. Techniciteit wordt weggestopt achter bling bling en eenvoudig te begrijpen (nietszeggende?) meldingen. Je hoeft geen kenner meer te zijn en specialisten aan de andere kant zijn beter ondersteund dan ooit, maar aan de andere kant soms machteloos.
Dit alles soms tot ergernis van tweakers/knutselaars, maar dat is nu eenmaal hoe technologie opgroeit.
Vergelijk ook met auto's of radio's, daar is het net zo gegaan! Je kan (imho) niet stellen dat je gestudeerd moet hebben om met Windows 10 te werken.

Je hebt wel gelijk dat het in het algemeen belang is dat jan met de pet zo snel mogelijk met moderne technologie aan de slag moet. Op de huidige wegen is het compleet onverantwoord om, zonder gedetailleerde kennis en voorzorgen, met een oldtimer de baan op te gaan...

[Reactie gewijzigd door the_stickie op 28 september 2016 00:32]

Die gebruiken waarschijnlijk ook geen Firefox ;) Maar XP/Vista machines zouden sowieso niet meer op internet toegelaten mogen worden imo.
Heb des tijds op de oude XP PC van mijn vader PClinuxOS mate gezet.
Hij had het niet eens door, zolang er een browser icoontje op het bureaublad staat heeft hij alles wat hij nodig heeft.
Je hebt het blijkbaar zelf niet geprobeerd, moderne linux werkt ook niet meer op mijn 10 jaar oude Pentium-M, zelfs al heb ik 2 Gig toch nog erin. Recente linux is echt niet meer voor de "troepbakjes", maar wil liefst een moderne specs pc/laptop.
Je kunt daar geen Debian + XFCE op zetten? Lijkt me sterk... Dat werkt nog op een Raspberry PI en ik zou het zo als m'n dagelijkse OS kunnen gebruiken (maar niet op een PI want dat gaat echt te langzaam :P)...

En iets meer on-topic: daar werkt Firefox gewoon op.

[Reactie gewijzigd door 147126 op 27 september 2016 18:26]

De huidige Debian releases werken niet meer op een Pentium M tenzij je een wheezy icm oudere kernel image gebruikt.

https://packages.debian.org/wheezy/linux-image-3.2.0-4-486
Ik heb eind vorig jaar nog Debian Jessie op een Pentium M 740 (waren echt fantastische chips) gezet. Werkt prima met de stock kernel en doet met een lichte grafische omgeving alle basiscomputertaken nog soepel.

Misschien werkt het alleen niet voor de eerste generatie Pentium M's? Die hebben volgens wikipedia geen PAE (volgens ark.intel.com gek genoeg wel).
Komt inderdaad door gebrek aan PAE, ik dacht dat die oude M's allemaal geen PAE hadden.
Klopt, geen pae was het probleem, de generatie M die ik heb (de 1e?) heeft dat niet.
Je hebt het blijkbaar zelf niet geprobeerd, moderne linux werkt ook niet meer op mijn 10 jaar oude Pentium-M, zelfs al heb ik 2 Gig toch nog erin.
Challenge accepted. Stuur maar op, en je krijgt hem met Arch Linux en een geoptimaliseerde kernel terug. :+
Dat is voor onderhoud niet te doen.

Een PC is een tool net als dat een auto een tool is. Je kunt het mooier of sneller maken, maar op het einde van de rit hebben ze allemaal hetzelfde doel waarbij het gewoon binnen een aantal randvoorwaarden moet werken.

Met een botte bijl valt ook geen hout te hakken. Het kan wel. Maar dan ben je erg lang bezig.
Ik heb juist enkele weken geleden Xubuntu (13.04 of zo) op een ca 13 jaar oude laptop gezet (asus m6v-a). Dat werkt. Alle hardware, inclusief aparte knoppen voor bluetooth, wifi etc lijken te werken (1GB mem, 30GB partitie).
Anoniem: 100047
@Sjah28 september 2016 08:37
Ik heb hier een 11 jaar oude IBM ThinkPad T43 met 2GB erin, Xubuntu draait hier probleemloos...
Maar goed, het lijkt toch te kunnen, mooizo.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 28 september 2016 22:56]

Hangt ook af welke Linux, een beetje Ubuntu is wel zo fijn maar die is naar mijn mening tegenwoordig zwaarder dan Windows 7 of nieuwer.
Het was tot voor kort geheel gratis om over te stappen naar W10. Wilde je dan niet, prima, maar geld kan niet als argument gebruikt worden denk ik.
Op zich niet oneens, maar in de 3e wereld zie je nog veel oude PC's met XP en mindere mate Vista.

Op zich wel interesant dat Vista erbij zit, want Windows Vista wordt nog steeds officieel ondersteund door Microsoft, anders dan XP. Pas in april 2017 vervalt de extended support voor security patches.

UPDATE: Firefox 53 komt dan ook pas uit na april 2017. Dus dat is het toch logisch. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Armin op 27 september 2016 18:47]

Waarom?
Ik zou zelfs liefst terug gaan naar Windows 2000. Elke keer wanneer ik een nieuw besturingssysteem installeer op een PC die daarvoor een ouder besturing had, merk ik dat deze trager wordt. Steeds sneller CPU nodig, steeds meer ram.
"Maar je krijgt er zoveel voor terug". Nee dus imho. De toegevoegde waarde is wat visuele effecten. Misschien iets gemakkelijker drivers installeren (behalve voor hardware ouder dan drie jaar omdat het "niet meer ondersteund wordt"). Maar weinig functionaliteit. En de "blue screen of death" komt nog steeds voor.
Ik ben zelf maar overgegaan op Ubuntu, maar Linux is imho ook een monsterlijk gedrocht geworden (vond de uitvinder zelf een tijd geleden ook al).
Voor XP ben ik het helemaal met je eens (dat is te oud en onveilig om nog echt te kunnen ondersteunen, en de hardware van XP-computers is vaak niet goed genoeg om iets moderns op te draaien) maar met Vista is op dit moment niets mis.

De requirements van Vista zijn praktisch gelijk aan die van Windows 10, dus upgraden zou de goedkoopste weg zijn. Vista-gebruikers hebben echter geen kans gehad om gebruik te maken van een gratis upgrade van hun systeem, dus moeten hiervoor betalen. Daarbij bestaat bij een systeemupgrade het risico dat drivers niet beschikbaar zijn voor recentere Windows-versies of programma's het dan niet meer doen. Een clean install is ook niet altijd een optie van veel consumenten hebben geen idee hoe je een backup maakt (en hoe belangrijk dat is).

Op dit moment wordt Vista gewoon ondersteund, en zolang er beveiligingsupdates verschijnen is het gewoon veilig te gebruiken. Daarom vind ik het ook opvallend dat Mozilla een maand eerder met de ondersteuning stopt dan Microsoft.

Verder kun je niet van iedereen verwachten om "gewoon" een nieuwe computer te kopen, een computer met garantie en Windows erop krijg je niet snel voor minder dan 250 euro, en dan is het ding waarschijnlijk nog baggertraag ook (want de hardware is vaak minimaal toereikend). 250 euro is een hoop geld voor veel mensen dus upgraden is gewoon niet altijd een optie.

Ik wil niet zeggen dat het slecht is dat de ondersteuning stopt, het is natuurlijk al 9.5 jaar ondersteund, maar om te stellen dat die mensen al lang Vista hadden moeten laten vallen is te kort door de bocht.
Ik heb een PC waar Vista op draaide maar omdat ik er een SSD ingestoken had en TRIM support wou heb ik destijds gebruik gemaakt van MS die actie om voor 30€ van Vista (Home Premium) naar Win8 (Pro) te upgraden...en heb er nu dus ook de upgrade naar Win10 (Pro) bijgekregen.
Kdenk als je toch nog op Vista zit ga je het ook niet zo erg vinden een oude browser te gebruiken...en het zou me verbazen dat de aktuele FF niet zullen draaien, ookal is het niet officieel supported.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 27 september 2016 18:21]

Ik hoop dat MS nog zo'n actie doet in de maand voor Vista eruit gaat, dan wordt de overstap ineens een stuk goedkoper.

En inderdaad, de meeste Vista gebruikers scheelt het niet zo veel of ze de updates hebben of niet. Ik doe tech support en toen Chrome met de ondersteuning stopte was een van de meestgehoorde vragen "hoe kan ik die irritante melding weghalen". Als Mozilla zo'n zelfde melding in Firefox stopt zullen de meeste mensen zich waarschijnlijk irriteren aan de melding en overstappen doop de enige browser die niet de melding geeft... namelijk Internet Explorer.

Er kunnen op zich goede redenen zijn om software pas vanaf Windows 7 te ondersteunen. Windows 7 heeft een hoop API's toegevoegd ten opzichte van Vista en ook heeft het betere ondersteuning voor een aantal beveiligingsmechanismen tegen exploits. Ik kan me goed voorstellen dat Mozilla al die beveiliging erbij wil hebben en van de nieuwe (betere) API's gebruik wil maken.

Firefox is natuurlijk open source, dus niemand houd mensen tegen om een fork te maken met backwards compatibility à la Waterfox.
Valt redelijk mee, voor 300 euro heb je een prima Celeron bak (en die is tegenwoordig niet meer zo traag) 4gb ram en een 128gb ssd erin.

Echter is dat alsnog 300 euro dat je moet uitgeven, mijn laptop uit 2010 draait nog steeds perfect (en sinds 3 jaar zit er een ssd in) op Windows 7, helemaal niet aan vervanging voor wat ik doe ermee.

Zo ken ik ook paar mensen die Vista hebben en die kregen nooit de kans om gratis naar 10 te upgraden, die zitten vast aan hun laptop die niet perce aan vervanging toe is.
Windows XP wordt tegen betaling nog steeds ondersteund. Kijk maar naar de overheid, die uit kostenoverweging continueert Microsoft te blijven betalen voor ondersteuning.

Echter voor ons als particulier is het een onveilig OS omdat er niet langer updates meer uit vloeien, en exploits ook niet langer meer worden gepatched.
Wel, je had windows 10 insider een jaar kunnen testen als schone install en dan kreeg je win10 als full versie
Ik weet niet hoe het in hou omgeving is, maar als ik mijn ouder vertel dat ze gratis een update krijgen over een paar jaar als ze de testversie die nog niet af is installeren, zal er weinig animo voor zijn.

Daarbij weten de meeste mensen niet eens dat de Insider Preview überhaupt bestaat.
Op geen enkel moment kon je gratis Windows 10 installeren door de Windows Insider Preview te gebruiken. Dat vereiste nog altijd een geldige Windows 7, 8, 8.1 of 10 licentie toen build 10240 uitkwam.
Vista word toch nog ondersteund vanuit Microsoft?

[Reactie gewijzigd door Nogne op 27 september 2016 17:52]

Alleen security updates maar op social of forum niet meer
Vista is nog niet EOL, dus sommige mensen kunnen gerust nog even door sparen.
Serieus, waarom zou je je hardware vervangen als deze nog perfect functioneert voor de eisen die je stelt? Softwarematig is dat wel een probleem, omdat het met niet-ondersteunde software niet verantwoord is om 'normaal' te internetten.

Maar onnodig geld uitgeven aan hardware, slaat eigenlijk nergens op en is eigenlijk zonde voor zowel je portemonnee als het milieu.
Een oude bak draaien is ook slecht voor het milieu. :")
Een -1 voor jouw post snap ik even niet?
Tuurlijk is een nieuwe pc zuiniger > lager stroomverbruik > beter milieu.
Alleen wat is de milieubelasting van een nieuwe pc vs een paar jaar doordraaien op oude hardware?
Mijn vrouw heeft een laptop van 6 jaar oud die nog prima functioneert en waarop Vista draait.
Moet die dan maar bij het grof vuil?????
Nee hoor. De laptop zelf is nog prima. Alleen de software moet bij het grof vuil. Wat is er mis met een modern OS er op zetten? Zo zwaar zijn Windows 10 of Ubuntu nou ook weer niet.
Tja, maar vanaf Vista (niet mijn favoriete OS) werd nooit de mogelijkheid geboden gratis naar Win 10 te gaan.
Van Win 7, waar ik tevreden over ben, kon ik wel gratis naar Win 10.....
Heb ik nooit zo goed begrepen, waarom de upgrade niet vanaf Vista kon.
Mag ook wel, mensen met XP of Vista mogen wel eens hun computer upgraden en hun OS ook. Een computer met beetje specs voor windows 10 (desnoods 8.1) kost bijna geen drol
Fijne jongen, weet niet hoelang je al met die rekendoosjes speel, dan zal je ook niet weten dat dat mooie win10 [8 en 7 trouwens ook] geen "Uitlijnen op Raster" heeft in de Submappen.

Aangezien ik begonnen ben met een Computer en noodgedwongen over ben gestapt op een PC, was ik blij met [eerst totaal niet] dat ik de mappen kon plaatsen waar ikzelf wilde en niet zoals dat 10 gedoe alles op een kluitje pleurt.

Heb nu 40TB. aan opslag [meeste extern natuurlijk] maar zo'n 20.000 mappen, heb je dan enig idee hoe je dan in een Submap makkelijk een map kan vinden die je wilt gebruiken?

Ja je wend waar hij staat jaja, even een Temp mapje maken om even iets kwijt te zijn, kom je terug
staat de hele handel weer anders pppfffff daarom kan M$ het lazeres genieten, ik heb XP, Vista, Win7 en Win10 en werk 90% met XP de andere voor de Bankzaken.
Als je je mappen zo graag wilt organiseren, misschien moet je dan niet alles op je desktop neer zetten. Dan wordt het inderdaad rommelig. Een nette structuur helpt al een hoop. En dat is onafhankelijk van OS. Zelfs op MS-DOS kon je dat al doen.

Je geeft zelf al aan waarom je geen XP meer moet gebruiken: je doet je bankzaken er niet op. Dat is namelijk helemaal niet veilig. Maar als je denkt dat bankzaken het enige is dat je moet beschermen hoop ik dat je weinig op internet komt. Dikke kans dat die oude XP-bak vol zit met virussen en iedere toetsaanslag die je doet opgestuurt wordt naar hackers.
Is geen Optie: Het is niet te doen als ik alles op een externe moet gaan zetten, ben onderandere bezig met Series op het ogenblik 42 stuks die ik volg en bijhoud maar ook bewerk, heb wel daar een backup van op een HDD maar die staan standaard niet aan [bescherming]

Heb ESET Smart Security 9 draaien dus denk dat het allemaal wel meevalt en dat geroep over dat onveilige XP, ik heb er geen last van.

Dat ik mijn bankzaken niet meer doe op XP is omdat ik dan mijn rechten verlies als er onverhoopt wat er kan gebeuren, ik geen rechten meer heb bij mijn bank.
Moet de ondersteuning van Firefox 52 niet lopen tot maart 2018 of zo iets? Versie 52 zou toch ondersteund moeten worden tot de release van versie 59 als ik mij niet vergis? We zitten toch nog maar aan versie 49, dus dat zou nog een dik jaar moeten zijn? Of wordt in een patch van versie 52 de ondersteuning ook al beëindigd?

Edit:
Hier zijn de antwoorden voor mijn 4 vragen. #Research :P

Firefox 52 ESR komt uit op 7 maart 2017 en ondersteuning voor die versie vervalt pas van zodra Firefox 59 ESR uitkomt op een nog onbekende datum, waarschijnlijk februari of maart in 2018. Deze tekst klopt dus niet:
XP- en Vista-gebruikers zullen de browser nog wel kunnen blijven gebruiken via de Extended Support Release van versie 52, waarvoor tot 7 maart 2017 beveiligingsupdates beschikbaar zullen komen.
Op 7 maart 2017 begint de supportcyclus voor de laatste ondersteunde versie.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 27 september 2016 17:55]

Je hebt helemaal gelijk. 52 is een ESR (Extended Support Release). XP- en Vistagebruikers zullen ook automatisch op dat channel gezet worden en zullen nog een jaar langer security updates krijgen.
O help je hebt gelijk, verkeerd overgenomen. Gefixt :)
we zitten al een tijdje aan versie 49.0.1 ;)
Zie veel haat reacties op XP en Vista systemen, maar ik vind het wel jammer dat de support stopt want ik gebruik nog wel Vista (1 tje maar) en XP (meerdere) systemen.
"Onveilig!1one!" Ja rustig maar, dingen zoals bankzaken, mail of andere dingen waar je moet inloggen doe ik daar niet op, maar juist bepaalde dingen opzoeken, waar je af en toe op niet geheel betrouwbare sites komt (waar ik dus m'n mainrig niet aan wil riskeren) zijn die dingen ideaal voor.

"Heb je VM's of sandbox voor" enz enz.... ja zal wel, hou ik me niet zo mee bezig, en zo'n XP of Vista machine kan het ook en werkt voor mij prima.

Nieuw OS werkt niet altijd even goed op wat oudere hardware (praat hier even over een oude dual Xeon en een AMD64). Ze doen hun werk nog prima, maar als browser support stopt krijg je dat gezeik weer dat bijna geen websites meer werken (zelfde als je met Win98 nog op internet probeert te komen).

Maar goed, vroeg of laat komt overal een eind aan (support althans) dus zal ik dan toch misschien iets anders op die machines zetten (zal wel Linux worden waarschijnlijk, al kan ik daar niet helemaal lekker mee uit de voeten).
Als je perse een apart OS nodig hebt voor je illegale downloads of andere zaken van "shady websites" werkt linux prima hoor. Die XP bak zal ondertussen wel vol staan met virussen, dan zit je met Linux toch beter.
't Zijn geen illegale downloads (dingen zoals torrents doe ik al jaren niet meer). Maar soms zoek je naar dingen (hoe bijvoorbeeld de schijf van je dode Xbox unlocken zodat die in een PC kan), en dan kom je helaas wel eens op wat minder betrouwbare sites (niet dat ik dat vaak doe, ik probeer toch zoveel mogelijk de info op betrouwbare sites/forums te zoeken).

Met die virussen zal wel meevallen, draait nog niks geks op de achtergrond (en als het via internet zou gaan zou ik dat zeker merken met de trage verbinding hier). Ding heeft wel addons als no-script, dus dan word het toch al een stuk lastiger voor malafide software om zich te installeren.

Ik let wel op wat ik doe, zelfs met de systemen die toch voor 'minder veilige' doeleinden zijn bedoeld. Heb zat PC's gezien die up-to-date waren (Win8.1, Win10), met virusscanner en dergelijke die voller met virus prut zaten dan m'n oude XP bakken, puur omdat die gebruikers op de meest vage sites komen en vanalles maar aanklikken en installeren.
Hier vergelijk je echter wel een stuk software wat wordt geupdate (tot ze op een gegeven moment willen dat je nieuwe hardware koopt). Windows versies zijn gewoon betaalde stukken software dus alleen maar goed dat je niet wordt gedwongen om steeds de nieuwste te kopen. Zeker omdat er tussen windows uitgaven veel grotere verschillen zitten dan macOS uitgaven. (naar mijn idee, maar ik geef eerlijk toe ik volg macOS ook helemaal niet)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 315662 op 27 september 2016 18:24]

Ik had even de hoop dat Microsoft in zou zien dat mensen niet meer betalen voor een (thuis) OS. En dat ze het OS dus beter gratis kunnen weggeven, want dat bespaart ze de updates op oudere versies en houdt klanten op hun platform.

Kennelijk dachten ze toch uit de Vista- en Xp-gebruikers nog wat geld te kunnne slaan voor zichzelf of hun (exclusieve) hardwarepartners.
Waar dat nog op staat 8)7
Zorginstellingen, nucleaire aansturing computers, je kan het zo gek niet bedenken.

En dan nog de 'ouderwetse' pc die bij velen thuis staat vaak zelfs met CRT monitor want "het werk nog gewoon toch?" - krijg ik vaak te horen.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 27 september 2016 20:16]

In de zorg is het inderdaad slecht gesteld met software maar nucleaire installaties horen helemaal geen consumenten OS te draaien. XP is nooit bedoeld geweest voor mission critical toepassingen, maar voor internetten en mp3tjes afspelen.

Overigens hoort op dat soort computers helemaal niet gebrowsed te worden dus dat de ondersteuning van Firefox stopt zal ze waarschijnlijk worst wezen.
Zomaar een voorbeeld die ik me herinner:

http://www.popularmechani...sday-subs-run-windows-xp/

Bericht van vorig jaar (geen idee hoe dit nu gesteld is, maar met de update frequentie zal er weinig veranderd zijn):

http://www.digitaltrends....shima-nuclear-windows-xp/

En hier nog een Windows 3.1 die voor ophef zorgde tijdens een systeem crash bij het vliegveld van Parijs:

http://www.zdnet.com/arti...re-crashed-paris-airport/

En verder wordt XP ook nog gebruikt op pin automaten. (Ben ergens dit jaar nog een pin automaat tegen gekomen die een 'Verzenden' | 'Niet verzenden' toonde, en zelfs een keer een BSOD .. Dat was de eerste keer dat ik erachter kwam dat dat spul gewoon op XP draait .......

// EDIT //

Ik kan me nog heugen dat zelfs op Tweakers nog een artikel voorbij kwam van een nucleare instelling waar ze erachter kwamen dat iemand ongeoorloofd toegang had tot de systemen daar d.m.v. Windows XP of misschien zelfs ouder.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 28 september 2016 09:00]

Naja .. Waar de PC voor bedoelt is; "Personal Computer".
De PC is begonnen als huis-tuin-en-keuken apparaat. Gewoon voor thuis.

Echter zijn die mensen naïef. Mijn zus is ook zo:

Ik: "Waarom draai jij nog Windows XP?"
Zij: "Waarom niet? Werkt prima, en downloads via Torrent werken ook nog gewoon!"
Ik: "Lekkere combinatie ook .........."
Zij: "Hoezo, er staan toch alleen films op, ik heb toch verder niks te verbergen!"

En ja, mensen die niet weten dat je PC misbruikt kan worden voor zaken als het verspreiden van kinderporno, deelname aan een botnet waardoor jouw PC verdacht kan worden van het meewerken aan een DDOS etc. Ik vind dat mensen die daar zo laks mee omgaan, dan ook best een schop mogen krijgen als ze zoiets overkomen.

Nu is het nog zo dat als het aannemelijk is dat jij niks fout hebt gedaan, jij niet schuldig bent, maar als jij wéét dat je heel makkelijk gehacked kan worden, of (deels) bewust trojans binnen slurpt, dan mag jij wel wat aangerekend worden aan het geen je PC voor wordt misbruikt. (Met uitzondering onwetende ouderen uiteraard)

En het vervelende is, zulke discussies halen bij mij als IT'er het bloed onder mijn nagels weg. Dan wil je helpen, maar willen ze het niet. Bah!

[Reactie gewijzigd door xoniq op 27 september 2016 20:28]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee