Mozilla brengt laatste Firefox-versie uit die Windows XP en Vista ondersteunt

Mozilla heeft de laatste versie van Firefox uitgebracht voor Windows XP en Vista. Vanaf versie 52 krijgen gebruikers van die verouderde besturingssystemen nog een half jaar beveiligingsupdates via de Extended Support Releases.

Dat Firefox 52 de laatste versie voor gebruikers van XP en Vista is, staat onopvallend in de changelog van de nieuwe versie. Gebruikers van de oudere systemen krijgen nog wel fixes voor beveiligingsproblemen in Firefox, maar nieuwe functies die in Firefox 53 en later zullen komen, zullen zij niet meer zien.

Daarvoor heeft Mozilla de Extended Support Release, een programma dat oorspronkelijk voor onder meer scholen is die met een verouderd besturingssysteem werken. Via dat programma krijgen alle gebruikers van XP en Vista tot vermoedelijk september beveiligingsupdates. Deze zomer maakt Mozilla bekend wanneer de ondersteuning precies zal ophouden.

Volgens Mozilla blijft Firefox daarmee een van de weinige browsers waarbij gebruikers fixes krijgen voor beveiligingsproblemen in de browser in de oudere Microsoft-besturingssystemen. Vista kwam ongeveer tien jaar geleden uit, de release van XP is meer dan vijftien jaar geleden.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-03-2017 • 17:46

64 Linkedin

Reacties (64)

64
57
21
5
0
20
Wijzig sortering
Misschien nog wel belangrijker is dat Mozilla bij deze update verschillende grote plug-ins definitief heeft geblokkeerd. Denk aan, Java, Acrobat en Silverlight en dit geld voor alle versies, dus ook windows 8.1, 10 etc.

Hierdoor zullen veel web aplicaties niet langer werken (bijv. XS4ALL WebTV).

Ook krijgen gebruikers een waarschuwing bij geen SSL aanwezig op eeen website.

Bron:
https://www.theregister.co.uk/2017/03/08/firefox_52/

[Reactie gewijzigd door miyazakiman op 8 maart 2017 17:55]

Correctie: Firefox 52 blokkeert alle plug-ins, met uitzondering van Flash.

Dit geldt echter niet voor de Extended Support Release van Firefox, die trouwens niet zozeer bedoeld is voor verouderde systemen als wel voor bedrijven die zeker willen weten dat een nieuwe versie van Firefox overweg kan met hun custom add-ons en instellingen. Maar goed, hij is nu dus ook nuttig voor het ondersteund houden van Vista en XP. (Vista en XP-gebruikers worden automatisch overgeschakeld op de ESR en behouden dus hun plugin-ondersteuning.)

Overigens, volgens een opmerking in Mozilla's issuetracker zou het mogelijk moeten zijn om met het aanpassen van een instelling niet-Flash plugins weer werkend te krijgen. Dit lijkt echter niet voor iedereen te werken.
(Vista en XP-gebruikers worden automatisch overgeschakeld op de ESR en behouden dus hun plugin-ondersteuning.)
Dat is op zich goed nieuws.
Maar goed, hij is nu dus ook nuttig voor het ondersteund houden van Vista en XP.
Zolang het duurt. Degenen voor wie het opgaat mag dat misschien nog wel 10 jaar duren, maar Mozilla zal ook ESR 52 niet zo lang van updates voorzien.
Als XS4ALL WebTV ongeveer hetzelfde werkt als bij KPN, kun je het weer werkend krijgen door je user agent te wijzigen naar die van Chrome. Waarschijnlijk hadden ze al een alternatief gemaakt toen Chrome ondersteuning voor NPAPI-plugins blokkeerde en Firefox heeft ook gewoon ondersteuning voor HTML5 video en Widevine DRM.
Anders kun je altijd nog *kuch* Internet Explorer gebruiken. Die ondersteunt alle oude meuk en staat nog altijd standaard op elke windows 7 / 8 / 8.1 / 10 PC.
Handig als je op Linux werkt. Internet Explorer gebruiken gaat dan niet.
Mooie drive voor de mensen bij dit soort bedrijven om om te schakelen naar moderne opvolgers.
Als je dan echt zo graag IE wilt gebruiken zou je altijd nog een VM met Windows kunnen installeren.
Maar natuurlijk moet dat wel makkelijker kunnen, we zijn hier tenslotte op Tweakers en dus als het echt moet valt er heus wel wat te tweaken om deze nieuwe versie van Firefox zo te laten werken dat hij doet wat je wilt :)
Helemaal waar, gedacht vanuit ons tweakers.
Alleen interesseert de gemiddelde consument dat geen reet. Die wil gewoon die dienst kunnen gebruiken op de browser en OS van zijn keuze. Deze bedrijven hadden gewoon veel eerder van deze technieken af moeten stappen of er zelfs helemaal nooit aan moeten beginnen. Wetende dat de ondersteuning voor deze talen of platformen binnenkort weg zou zijn.
Anoniem: 498327
@arjan19958 maart 2017 20:37
Weet iemand hoe ik apache en php Gopher sites laat ophoesten? In het kader van retro wil ik mijn sites overzetten.
Google chrome ook niet meer, toch?
Google Chrome heeft inderdaad NPAPI-plugins geblokkeerd, maar tegenwoordig werkt KPN's TV online ook gewoon weer in Chrome doordat ze het hebben veranderd naar HTML5 video (as far as I know).
Ah ja. Ik ben een voorstander van HTML5. Werkt allemaal sneller en beter.
Ja, de interface zoals Firefox 3.6 die nog had.
Dat Firefox steeds meer op chrome gaat lijken is een feit. Ook onderhuids is dat zo omdat het wel tijd wordt dat dit een beetje gemoderniseerd wordt. Dat laatste heeft natuurlijk ook wel weer zijn negatieve kanten (het gaat helaas ook ten koste van een aantal plugins en op oudere systemen zal het trager worden).

Dat de interface versimpelt wordt en meer op Chrome gaat lijken zie ik echter niet als een goed punt. Versimpelen betekent immers dat bepaalde functies voortaan achter een menu verdwijnen of zelfs helemaal verwijderd worden en als jij net die functies veel gebruikt is dat vervelend.

Wat je inderdaad ziet is dat Firefox in marktaandeel keldert. Of dat komt omdat het onderhuids wat ouder is, of omdat het steeds meer is gaan lijken op Chrome, is niet vast te stellen, echter er zijn nog steeds goede argumenten om Firefox te prefereren boven Chrome.
Zelfs voor Java werken ze naar alternatieven zodat je niet meer afhankelijk bent van de browser plugin. Als er nog sites zijn die op deze technologieën leunen, zijn die ontwikkelaars echt niet goed bezig. Het is al volgens mij minstens een jaar bekend dat deze functionaliteit uiteindelijk uit alle browsers geknikkerd zou worden.
Wie zijn onnozelaars? De ontwikkelaars van die antieke applicaties!
Neen Firefox, leek me wel duidelijk waarover ik het had.
Ik bedoel dat dit soort applicaties die op verouderde en onveilige technieken leunen allang uitgefaseerd hadden moeten zijn.

Eigenlijk is Firefox ook erg laat met het uitfaseren van deze technieken maar dat ze het doen is een goede zet.
Fijn dat jij dat vindt, maar daar heeft niemand iets aan.

In mijn geval gebruik ik het voor een aantal medische toepassingen. Natuurlijk zijn daar alternatieven voor ontwikkeld, maar omdat het vaak jaren duurt voordat dit soort software ook daadwerkelijk gebruikt mogen worden, liggen die alternatieven ook maar gewoon ergens te rotten.

Behalve de browser downgraden en blijven gebruikmaken van software die alleen maar onveiliger zal worden, is er dan inderdaad geen alternatief. En van een open-source project zou je toch wel mogen verwachten dat ze veelgebruikte platformen gewoon ondersteunen. Dit slaat gewoon nergens op.
Het is een open-source project dus het is geen probleem. Jij (of waarschijnlijker jouw werkgever) kan gewoon een programmeur inhuren om tot in lengte van dagen FF te blijven updaten.
Fijn dat jij dat vindt, maar dat heeft niemand iets aan. Java en bij uitbreiding NPAPI heeft zich al genoeg bewezen als enorm slecht idee. De ESR bevat overigens wel nog support. Het zal dan ondersteund zijn tot 3 jaar na de aankondiging dat ze het er gingen uithalen. Omdat jij je zaken niet op orde hebt moet de rest van de wereld niet achterblijven.
Wel fijn dat Mozilla nog wat fixes hebben gegeven aan winxp machines. Maar ook windows XP zal op ten duur compleet onbruikbaar worden.

Ik merk het nu al op Windows 98 (van mijn retro game PC) sites laden wel maar toch missen er bijvoorbeeld een hoop elementen. Ook HTTPS blijkt nogal een probleem te zijn aangezien veel certificaten na 2006/2007 verschenen. Sites die bijvoorbeeld in Ruby geschreven zijn hebben ook vaak het nakijken.
Ook HTTPS blijkt nogal een probleem te zijn aangezien veel certificaten na 2006/2007 verschenen.
Dat ook, maar waarschijnlijker is dat de oudere besturingssystemen ondersteuning missen voor de nieuwere protocollen. Zo ondersteunt Internet Explorer op Windows XP bijvoorbeeld geen SNI. SNI maakt het mogelijk om meerdere HTTPS websites te laten luisteren op 1 IP-adres. Firefox en Chrome maken gebruik van hun eigen cryptolibraries waardoor dit wel werkt.

In Windows 98 zul je waarschijnlijk niet meer kunnen verbinden vanwege een of meerdere van de volgende drie redenen:

- De webbrowser verstuurt de ClientHello in SSL 2.0 formaat, terwijl de webserver dat niet meer ondersteunt. Op dit moment ondersteunt Google dit volgens mij als een van de laatste partijen nog wel.

- De webbrowser gebruikt een cipher die niet meer ondersteunt wordt door de webserver: RC2, 3DES, etc.

- De keygrootte van de webbrowser is gelimiteerd op 1024 bits, terwijl een beetje webserver tegenwoordig 2048 bits vereist.

Er is een reden waarom bovenstaande issues niet meer werken. ;)
En er is ook een reden waarom al deze zaken nodig zijn :)
Voor retro-games of legacy applicaties zijn Windows 98 / XP inderdaad prima, maar probeer er niet meer mee te internetten!
windows 98 is ondertussen dusdanig onveilig dat als het binnenin bedrijven gebruikt word dat je ze niet meer op het internet aansluit (ondanks dat internetten met opera 9.64 nog redelijk bruikbaar is op websites zonder grafische interactieve onderdelen) maar er zijn genoeg gevallen van bedrijven die met ernstig verouderde software werken zoals nieuws: 'Storing luchthaven Orly kwam door software op Windows 3.1-pc' dus ik denk dat we nog lang van windows XP gaan horen ondaks dat het niet meer ondersteund word.
Sites die bijvoorbeeld in Ruby geschreven zijn hebben ook vaak het nakijken.
Hoe kan een browser last hebben van server side programmeer talen?
Inderdaad en daarbij hoe weet je dat ze in Ruby geschreven zijn, nu grotendeels gebruik wordt gemaakt van rewrites en dus de bestandsnaam niet zichtbaar is?

Ook zit bij mijn weten de ca-certs bundel bij de browser in..
Dat is wel erg netjes! Windows XP uit 2001. Gebruikt tot 2011 en tot 2012 op school. Was een fijne en goede besturingsysteem. Goede tijden was dat! Had even in 2016 even oude pc opgestart en werkte heel even op Windows XP. Werkte nog prima en kon nog op internet.

Nu heb ik Windows 10 en OS X El Capitan. Zeer fijn!

[Reactie gewijzigd door Frans v Huizen op 8 maart 2017 17:53]

Dat blijft ook kunnen. Het is niet alsof XP ineens niet meer werkt. Het zal alleen steeds verder verouderd en onbruikbaarder worden. Er zijn genoeg mensen die er nog steeds aan vastklampen. Zolang ze maar geen bankzaken doen erop kan het op zich weinig kwaad.
Ja dat klopt. Alleen raad ik mensen niet meer aan om Windows XP volledig te gaan gebruiken, vooral omdat de laatste patch uit april 2014 kwam. Dus grotere kans op virus. Zolang je voorzichtig doet (zoals ik), gebeurt er niets. Teminste, ik heb geen virus op XP.
Er worden nog wel degelijk patches uitgebracht voor XP, maar alleen via het Embedded kanaal. Dat gaat nog door tot 2019. Ook Home en Pro kunnen met een kleine registermodificatie ervan profiteren.

Dan nog blijft het lekker dan een vergiet zonder bodem, maar toch :+
Alleen heb je het probleem dat sommige fixes niet zullen werken, of dat er geen fixed uitkomen voor specifieke home/pro features :P
Klopt heb ook 1 pc op het werk gedaan die niet veel doet, staat ook niet op bedrijfsnetwerk gewoon losse adsl.
Hij wordt nog wel eens gebruikt om een labeltje te printen ofzo, zo krijgt toch nog eens een update.

Bij werken na 7 of 10 gaat niet een xp licenties, en hij is ook gewoon echt te oud daar voor.
Is het niet juist een risico om het ding aan een losse ADSL lijn te hangen? Het lijkt me dat zo'n PC juist veiliger is als hij wel binnen het bedrijfsnetwerk hangt maar niet aan het internet. Maar ik kan me vergissen natuurlijk.
Binnen het bedrijfsnetwerk is XP/Vista een No Go en wordt ook op gemonitord, maar verder veilig er kan weinig met het beestje gebeuren.

Er wordt niks op gedaan eigenlijk meer soms nog af en toe een label, er staat ook geen belangrijke software op met licenties of iets.
Er gaan ook geen usb sticks in en hij gaat al bijna niet meer aan, de stickers krijgen we tegenwoordig ook centraal geleverd.

Dus veel veiliger nee want er wordt eigenlijk niet eens meer van internet gebruik gemaakt, eigenlijk kan de internetkabel er ook wel uit.
Wow, dat wist ik nog niet? Dat is wel mooi, voor mensen die Xp nog dagelijks gebruiken :)

Heb weer iets nieuws geleerd ;)
Ik zie niet in waarom dat mooi is. XP Embedded heeft vele componenten van XP maar die zijn niet allemaal gelijk. Je blijft dus met risicos rondlopen. Het feit dat je enkele gaten dicht zal je schip niet tegenhouden van te zinken als je de andere niet kan dichten.
stokoude CRT-monitor uit 2001
Is de indeling van de verkenner dan opeens efficiënter op een nieuwere monitor (met hetzelfde beeldoppervlak)? Nee?
Dan ligt 't dus toch aan Windows :).
Beste Neko konimex,

Werk al 30 jaar met die rekendoosjes, toen M$ nog een zwart beeld had en alleen pieppiep kon uit kramen zat ik al met een scherm met 4096 kleuren te werken op een Computer, pas in 2002 heb ik mijn eerste PC in elkaar gezet.

Uitlijnen op raster zit inderdaad in dat 7, 8, 8,1 en 10 maar wel op het buroblad en niet in de (sub)mappen. Als je 20.000+ mappen heb is dat wat vervelend omdat alles van a-z of andersom staat, je zoek je dan het lazerus, ben je net gewend wat waar staat en maak je even een temp mapje aan omdat je even iets kwijt wil, kom je terug staat alles weer ......

Nee beste jongen, draai met volle tevredenheid mijn XPtje ESET8 op alle 4 OSen XP, VISTA, 7 & 10.

Nig een fijne dag...
Anoniem: 428562
8 maart 2017 19:19
Jammer, op een laag resolutie laptop scherm (1280x800, 1366x768) vind ik de font rendering van XP veel beter dan 7 of 10.
Waarom zou je nog XP gebruiken als we al 4 versies verder zijn?
Anoniem: 435630
8 maart 2017 17:48
Cool, wist niet eens dat ze XP nog ondersteunden.
Ook voor ff dus eens of an era.
Dacht inderdaad ook al dat ze gestopt waren, heeft ook niet heel veel nut meer. Niemand die ik ken die nog alledaags XP gebruikt. Hooguit voor die oude programma's die nooit ge-update zijn en zo nu en dan nog gebruikt worden.

Kan me voorstellen dat Mozilla zijn programmeurs tijd elders wil laten besteden.
Windows XP is anders weer het derde meest gebruikte OS wereldwijd, dus er zal vast nog genoeg gebruik gemaakt worden hiervan:
https://www.netmarketshar...-system-market-share.aspx
:( Een zwarte dag.
En terecht, weg met die oude meuk!
De kracht van de aantallen neem ik aan?
Wilde deze week Firefox op OSX Lion installeren en kreeg doodleuk de melding dat mijn besturingssysteem niet ondersteund wordt door Firefox.
Terwijl het toch vele jaren recenter is dan XP en zelfs Vista.
Het is alleen net zo niet ondersteund als XP, en binnenkort ook vista
Anoniem: 401398
9 maart 2017 00:18
Beetje off-topic maar ik vrees dat er binnenkort een lawine aan afgedankte 32 bits systemen op de schroothoop techtkomen, best wel jammer.
Het is inderdaad wel een beetje offtopic, maar ik wil er toch nog op reageren :)

Dit gaat echt geen verschil maken denk ik, Windows XP was officieel al afgeschreven op April 2014 en nog steeds gebruikt meer dan 8% van de wereldbevolking dat OS op hun PC.
Waarom? waarschijnlijk omdat het systeem nog gewoon werkt wat ook gewoon waar is en het is ook gewoon het goedkoopst vooral voor derde wereld landen
Windows Vista daarin tegen word nog maar heel weinig gebruikt op de wereld ( minder dan 0,5% ) maar in westerse landen veel meer dan in ander landen van de wereld wat als reden heeft dat je voor Vista een krachtigere computer nodig hebt zeker voor die tijd wat niet te doen was voor de meeste mensen en bedrijven in andere niet westerse landen, dus zijn die in die tijd nog bij XP blijven hangen.
De reden dat die mensen bij Vista blijven is ook hoogstwaarschijnlijk voor het gemak en hebben geen zin in gedoe want het werkt volgens hun goed.

Daarnaast, ook al is dit zover ik weet de laatste grote browser die windows XP / Vista ondersteunt zullen website het nog prima doen op deze verouderde browsers totdat er een nieuwe programmataal-standaard word gebruikt zonder compatibiliteit voor oudere versies.
Dus het zal nog wel een aantal jaren duren vanaf nu voordat je die mensen echt weg jaagt bij hun XP of Vista computer.

En ga er maar vanuit dat er over 10 jaar alsnog een grote XP marketshare is, wellicht niet meer online te traceren maar nog wel degelijk offline in gebruik, gewoon omdat hun programma's werken en ze niet willen of kunnen upgraden.

Ontopic:

Ook al was en word Windows XP / Vista nu nog ondersteunt door Mozilla waren het al lekke systemen, en niet een beetje, zelfs met de unoffcial update hack.
Maar ik ben van mening dat je deze 2 ossen zomaar om die reden weg moet doen, als jij weet waar je mee bezig bent en geen gekke dingen doet zul je hoogstwaarschijnlijk nooit last hebben van virussen o.i.d.
Terwijl je met Windows 10, ook al beweren ze dat het zo veilig is je alsnog in '' een handomdraai '' je allemaal troep kunt installeren.

Wat ook leuk is om te weten is dat er virussen/trojanen zijn die werken op Windows 10 / 8.1 / 8 / 7 en XP maar niet op Vista! gewoonweg omdat bijna niemand dat OS heeft en de criminelen daar dus niet op targetten
Ik wil hiermee niet zeggen dat iedereen maar Windows Vista moet gebruiken maar het is wel iets om overna te denken, ook omdat Vista een kern gebruikt die heel lijkt op die van nieuwere Windows versies.
Anoniem: 401398
@JohanNL22 maart 2017 21:10
Vista gaat me wat te ver. Het was in 2007 geïnstalleerd op mijn toen nagelnieuwe Dell XPS 420 en de primaire reden om over te stappen op Linux. Misschien zou dat een beter alternatief zijn voor die systemen al wordt de support voor 32 bits systemen daar ook minder vandaar mijn commentaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee