Be quiet introduceert drie all-in-one waterkoelers

Be quiet heeft drie all-in-one waterkoelingsets aangekondigd. De sets zijn respectievelijk voorzien van een 280-, 240- en 120mm-radiator. Het is de eerste keer dat het bedrijf dergelijke setjes uitbrengt.

De fabrikant kondigde de sets aan met een Facebookbericht. Volgens de specificaties zijn ze voorzien van koperen radiators en twee be quiet Pure Wings 2 PWM-ventilators. Bij de 280- en de 240mm-versies staan deze in push-configuratie en bij de 120mm-variant worden de ventilators aan weerszijden van de radiator gemonteerd voor een push-pull-configuratie.

Volgens de specificaties kan de versie met de 280mm-radiator een tdp van 400W aan. De 240mm-versie houdt 350W koel en de 120mm-variant volstaat bij 270W. De koelers passen op alle gangbare Intel- en AMD-sockets. De komende AM4-socket van AMD wordt niet genoemd, waardoor het onbekend is of ook die socket ondersteund zal worden.

Het is voor het eerst dat be quiet in waterkoeling stapt. De fabrikant is begonnen als fabrikant van voedingen en is later ventilators en koelblokken voor computers gaan verkopen. Sinds 2014 maakt het bedrijf ook behuizingen.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

27-09-2016 • 16:19

46 Linkedin

Reacties (46)

Wijzig sortering
Volgens de specificaties kan de versie met de 280mm-radiator een tdp van 400W aan. De 240mm-versie houdt 350W koel en de 120mm-variant volstaat bij 270W.
Ben ik de enige die zich afvraagt of dat niet enorme overkill is? Als ik in de Pricewatch aflopend op TDP sorteer, zie ik processors met maximaal 220W aan TDP (los van wat server-grade coprocessors). Tenzij die dingen uitbreidbaar zijn naar GPU's is het zelfs bij hele fanatieke OC's overdreven om een koeler voor 400W op je processor te schroeven, toch?
Er is niet zoiets als overkill qua radiatoroppervlakte. Tenzij je het voor elkaar krijgt om 24/7 passief te draaien, alleen dan zou meer oppervlakte overkill zijn.

Hoe meer warnte een rad kan afvoeren hoe zachter je de fans kan laten draaien en hoe stiller het is. Ik draai zelf met 2 stuks 4x120mm die ook nog eens erg dik zijn. Tijdens internetten draaien de fans van 1 rad meestal niet. Als ze gaan draaien is dit 10 minuten op iets van 35% van de maximale snelheid. De fans van de 2e rad gaan alleen draaien tijdens gamen. Hiermee heb je een PC die extreem stil is terwijl er toch een 6700K en 2x GTX980 in zit.

Sowieso vind ik AIO setjes met een 1x120mm rad vrij nutteloos. Het is toch een stuk duurder dan een goede luchtkoeler, maar vrijwel nooit echt beter qua koeling of stilte. Pas wanneer je gaat draaien met een 2x120mm rad of groter heeft het nut tegenover luchtkoeling.
Er zijn ook mensen die een window hebben en geen gigantische jet vliegtuigmotor op de cpu willen die alles blokkeert :P Overigens heb ik een 140mm, uit benchmarks komt naar voren dat Noctua high end koelers beter zijn, dus zo slecht is mijne niet. Heb het echter vooral voor de looks gedaan.
Nee, want bij een flinke overclock wil je de cpu graag wat koeler hebben. Daarnaast wil je ook als het binnen warm is (30 graden bijv. of een hoge system-temp) wat meer koelvermogen hebben.

En daarnaast, misschien nog wel het belangrijkste, hoe makkelijker je alle warmte afvoert, des te langzamer je fans kunnen draaien.
Ik zeg niet dat je theorie niet klopt, maar zie hier in de beschrijving niks over terug. De fans draaien gewoon hun rpm's en worden voor zover ik kan zien niet getriggerd door een temp sensor. Waar zou deze sensor bovendien moeten zitten? Op de cpu heeft weinig zin, want het water stroomt wel rond. Enige logische locatie zou bij het verlaten van de radiator zijn, daar valt te meten of het koelmiddel genoeg afgekoeld is. Zie hier geen voorziening zitten. Mijn idee is dus dat de fans hun rpm's draaien en dat de pomp geschakeld wordt door een seintje van het mobo. Geluids productie van de fans zal overall dus gelijk zijn. Pomp zal fluctueren en dus meer of minder pompen, en daarmee de geluidsdruk voor het grootste deel beinvloeden

[Reactie gewijzigd door GLR89 op 27 september 2016 18:49]

Cpu heeft prima zin, water wordt warmer als fans onvoldoende draaien en dan wordt de CPU ook warmer. Fans gaan dan harder draaien en de boel koelt weer
Je kan wel mooi met de pwm spelen voor de fans. Kan je ze stil zetten, want de radiator ansich red zich alleen wel in dat geval. Die 400W zal een extreem geval zijn wat ze getest hebben met fans op max rpm ( dat wil je niet )
Je moet tests van fabrikanten nooit geloven; je hebt geen idee hoe de testmethodiek in elkaar steekt bij deze waterkoelers. Beetje zoals het verbruik bij auto's; er wordt gemeten onder de meest wenselijke (vanuit de fabrikant gezien) situatie voor de meest optimistische getallen. Die ga je nooit in de praktijk halen. Je wil namelijk bijvoorbeled niet dat je fans non-stop op 100% RPM draaien want dat koelt goed, maar maakt een pokkeherrie.
400W is misschien wat veel. Maar als je een chip serieus overclocken moeten de voltages omhoog. Ik weet niet precies meer hoe het zat, maar stroomverbruik van de hele processor schaalt heel extreem met Voltage. Dus een 140W Intel i7 extreme kan met een serieuze overclocken 250W verbruiken.
Verder is het opgegeven vermogen met maximale ventilatorsnelheid en waarschijnlijk een redelijk hoge stabiliteit temperatuur en lage omgevingstemperatuur.
Juist ideaal die 400w.
Heb er nu een van 250w en processor van 130w die blijft met de fas op 260 rpm wel koel soms draaien ze 400 rpm ofzo.
Ik ben benieuwd hoe luid deze setjes zijn: als ze heel wat geluidlozer zullen zijn dan de bekende kant en klare waterkoelsetjes, dan kunnen deze wel eens een hit worden.
Vraag me af of luchtkoeler niet gewoon stiller is, er moet een hoop lucht door zo'n radiator geperst worden, zeker als je maar één outtake hebt in je kast. En daar komt de pomp nog bij.
Dat ligt helemaal aan waar je het tegen af zet;

Door de regel heen is het zo dat als het radiator oppervlak groter is dan de koelribben van je luchtkoeler, je een betere warmte afgifte bewerkstelligd. Je kunt de fans dan langzamer laten draaien. Daarmee zul je dus minder herrie hebben. Het geluid van de pomp is te verwaarlozen ( ik heb die van mij iig nooit gehoord )

WC ( watercooling ) setjes met maar 1 fan en kleine radiator zijn daarom ook eigenlijk nooit beter dan een luchtkoeler. Van een goed setje ( goed koelblok, grote radiator, goede fans ) kun je over het algemeen wel zeggen dat hij warmte beter afvloeit, en dat kan handig zijn bij het overklokken.

Belangrijker is waarom je het doet ( want eigenlijk verplaats je alleen de warmte ).
Een goede reden om waterkoeling te gebruiken kan zijn omdat je niet veel ruimte hebt op de plek van je CPU, of ( in mijn geval ) je daar gewoon ruimte wilt hebben voor andere zaken ( bij een grote luchtkoeler kan ik zelf niet meer bij het MEM en kan ik het clipje van mijn PCI-E slot niet meer bereiken waardoor ik mijn graka niet meer kan loskoppelen etc. )

Bovendien is het ook gewoon mooi. Dat is ook een goed reden.
WC ( watercooling ) setjes met maar 1 fan en kleine radiator zijn daarom ook eigenlijk nooit beter dan een luchtkoeler. Van een goed setje ( goed koelblok, grote radiator, goede fans ) kun je over het algemeen wel zeggen dat hij warmte beter afvloeit, en dat kan handig zijn bij het overklokken.
Nou ik kan toch echt zeggen dat mijn Geforce GTX 1080 toch echt een stuk koeler draait met mijn NZXT Kraken X31 (met 120mm radiator) en NZXT Kraken G10 en 1 fan, heb nu 2 fans in push/pull en daardoor is hij iets koeler.

Nu woord hij maar max 55c als ik Metro Last Light Redux op 2560x1080 draai met alles op zijn hoogst en Idle 29c, er is geen enkele lucht gekoelde Geforce GTX 1080 die dat haalt, al hebben ze 3 fans met een enorme heatsink, zo als de ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080, die Idle 38c is en Load 67c woord.


En HIER is twouwens een review van de nieuwe be quiet! Silent Loop 280.
[...]
Nou ik kan toch echt zeggen dat mijn Geforce GTX 1080 toch echt een stuk koeler draait met mijn NZXT Kraken X31 (met 120mm radiator) en NZXT Kraken G10 en 1 fan, heb nu 2 fans in push/pull en daardoor is hij iets koeler.
Dat geloof ik direct, ware het niet dat we het over CPU koeling hadden en niet over GPU koeling. :) Daarbij denk ik dat het koeloppervlak van jou 120mm radiator nog steeds groter is dan het koeloppervlak van jou GTX1080 standaard luchtkoeler. Dus eigenlijk bevestig je de regel.
Daarbij denk ik dat het koeloppervlak van jou 120mm radiator nog steeds groter is dan het koeloppervlak van jou GTX1080 standaard luchtkoeler. Dus eigenlijk bevestig je de regel.
Nee is het niet, als je even naar de LINK had gekeken, de Koel operavlakte van de ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080 zijn heatsink is +/- 260 x 120 x 40mm, (zonder de hele lengte van de kaart, dan is het 298 x 134 x 40mm), dus zelfs nog groter dan een 240mm radiator.

Een STUK meer dan mijn 120mm radiator van mijn NZXT Kraken X31, die maar 155 x 120 x 30 mm is.

https://www.nzxt.com/products/kraken-x31

pricewatch: Asus ROG STRIX-GTX1080-O8G-GAMING

Toch had ik voor de Arctic Liquid Freezer 120 moeten gaan, aangezien die 49mm dik is en de NZXT Kraken X31 30mm.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 29 september 2016 01:16]

CM Masterliquid onder de 12 dBA qua pomp. Coolers van radiator gaan niet eens aan onder 40c. Als ze aangaan draaien ze 650rpm, wat misschien 6 dBA is. Het is maar hoe je het instelt, en wat voor fans de fabrikant gebruikt.
Ik snap nog steeds niet waarom mensen voor waterkoeling zouden kiezen. Met normale fans heb ik vrijwel nooit problemen gehad, ja oké na een paar jaar gaan ze ratelen, nieuwe erin en klaar. Voor waterkoeling heb je een hoop extra's nodig en ik vind het maar riskant water bij m'n spullen :P Ook is waterkoeling relatief duur vergeleken met fan koelers. Ik vind altijd at waterkoeling meer voor de looks is dan dat je het echt nodig hebt.

Kan iemand dit misschien uitleggen? Misschien mis ik zelf iets 8)7
Custom loop waterkoeling is absurd duur. Ben ik op de harde manier achter gekomen. Maar als je het goed doet krijg je maximale performance uit zelfs de meest veeleisende componenten, terwijl je hele systeem fluisterstil is. T.o.v. Goede luchtkoelers kost je dat gemakkelijk €400 extra, maar als je het kan missen is alleen een passief gekoeld systeem stiller.

Nu alles steeds zuiniger wordt, neemt de noodzaak voor waterkoeling af, maar met een single gpu overgeclocked high end systeem kun je toch nog gemakkelijk rond de 500W aan koelvermogen nodig hebben en dan is luchtkoeling al heel snel luider dan een watergekoeld systeem. De meerwaarde is dus echt persoonlijk. Als je gamed met een headset kun je tegenwoordig beter je geld sparen en luchtkoeling nemen, maar de meerprijs van een AIO set t.o.v. high end luchtkoeling valt mee en je hebt dan toch een iets betere overclock. Dus dat kan nog een argument zijn.

Een ander argument voor en closed loop: Het tweaken an sich is ook gewoon leuk :)

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 27 september 2016 17:22]

Haha ja dit doe ik dus headset op en nergens last van.
Fans draaien altijd 100% pokken herrie maar ik merk daar totaal niks van :)
Waarom kiezen mensen voor een Ferrari terwijl een Dacia iemand ook van A naar B brengt.

Keuzes die mensen maken zullen voor jou misschien niet normaal zijn maar voor andere wel.
Ik zelf zie dit een goed alternatief voor de soms zeer prijzige custom loops. En ja looks inderdaad zal menig ook aanspreken.
En nu maar hopen dat deze net zo betaalbaar zijn als hun lucht coolers.
De120mm is heeft een richtprijs van €109.90 en de 240mm €149.90. Is helaas dus niet goedkoop.
Ziet er zeer belovend uit als ik het zo zie, vind het wel een klein min punt dat het koel geleidende blok niet van koper is. :/
Licht het nou aan mij of zie ik een Corsair H100i blok model voormij?
Als de Tdp afvoer zoals hierboven genoemd, daadwerkelijk in praktijk dit aan kan en de pomp van de Be-Quiet het een beetje fatsoenlijk doet dat ben ik hier wel van te spreken :)
Vraag mij wel af hoe goed het rubbere materiaal van de slangen is.. Heb met de h100i van Corsair vaak meegemaakt dat na 2-jaar de slangen vol scheurtjes zatten en de vloeistof er langzaam uit druppelde.. Maar dit komen we pas te weten op langer termijn ;)
Is wat lastig aan de foto te zien maar het kan zomaar zijn dat het blok een nickel coating heeft, en dus wel degelijk van koper is.

Lijkt me ook wel logisch aangezien aluminium en koper in 1 loop samen niet echt slim is... voor de mensen met kennis over het onderwerp onder ons.

Ik ben zoals 1 van de weinige hier, zo te lezen, een fanatieke die een custom loop heeft. En inderdaad... deze setjes zijn zeer goedkoop in vergelijking met custom 8)7
Het koelblok is vernikkeld volgens het filmpje. In het algemeen wordt koper als basis genomen om het te vernikkelen.
Ahh oke, ja ik zit met Corsair steeds in mijn hoofd:+ die gebruiken onvernikkelde koper koelblok.
Hier wat meer informatie over de sets:
http://www.bequiet.com/en/watercooler

Richtprijzen tussen 109,90 en 149,90 euro.
Ik kreeg gister al een pers bericht binnen van de importeur binnen en na wat verder kijken van alle foto's in de producent van deze set Alphacool. En is het een AIO maar uitbreidbaar en hervulbaar.
http://www.alphacool.com/oem-partner/
Zie ik daar bleed-ports op de radiatoren? Dat zou deze sets een stuk onderhoudsvriendelijker maken dan andere gesloten setjes. Er wordt wel geclaimed dat die onderhoudsvrij zijn, maar hoor genoeg gebruikers klagen over luchtbellen. Kan met deze setjes dus verleden tijd zijn, ook drainen/hervullen is dan te doen zonder dat je je set moet slopen.
Hopelijk gaat be quiet ook eens andere kleuren introduceren, niks fancy maar gewoon wit naast standaard zwart (desnoods tegen een meerprijsje).

[Reactie gewijzigd door govie op 27 september 2016 17:13]

Waarom niet ook GPU aansluitingen? Ik vraag me af of die 280mm, wanneer die inderdaad in staat is 400 watt te koelen, niet gewoon op mijn CPU én GPU kan in 1. Met wellicht nog een casefan voor de mosfets/chipset en schijven.
Dan doen ze zo hun best om alles er zo mooi uit te laten zien, en dan zetten ze er toch van die plastice slangen aan. Kan hier niet iets moois omheen? Iets van een stofje of een rubbertje? Jammer :(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee