Be quiet komt met drie nieuwe modellen in de Dark Power Pro 11-serie

De Duitse fabrikant van koel- en voedingssystemen voor pc's be quiet introduceert drie nieuwe Dark Power Pro 11- high-end psu's. De drie modellen van 550, 650 en 750 watt vullen de al bestaande 850, 1000 en 1200 watt-versies van de serie aan.

Dat meldt het bedrijf in een persbericht. De modellen met een vermogen van 850, 1000 en 1200 watt lagen al sinds mei in de winkels. De modellen met een lager maximaal vermogen zijn te gebruiken voor minder veeleisende high-end systemen, terwijl ze wel alle eigenschappen van de zwaardere versies meekrijgen en ook voldoen aan de 80Plus Platinum-standaard. De semimodulaire voedingen hebben ook een 'overclocking key' meegekregen, een metalen slotplaatje dat door middel van een kabeltje met de voeding wordt verbonden. Een gebruiker kan dan het volledige vermogen van de voeding van de 12V-lijn op een enkele rail leveren. Normaal gaat dat via vier rails.

De maximale efficiëntie van de Dark Power Pro 11-voedingen ligt op 94 procent en het systeem maakt gebruik van een SilentWings 3-ventilator in 135mm-formaat. De ventilator is uitgevoerd met een zespolige motor. De laagste draaisnelheid is 220 toeren per minuut. Om zo min mogelijk trillingen over te brengen naar de pc-kast is het geheel met een rubberen bekleding afgewerkt.

De nieuwe modellen van de Dark Power Pro 11 moeten minimaal 150.000 uur meegaan en krijgen vijf jaar garantie van de fabrikant. De modellen verwisselen voor 154, 175 en 199 euro van eigenaar. Dan gaat het om respectievelijk de 550, 650 en 750w-versie.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

09-09-2015 • 13:02

48 Linkedin

Lees meer

Reacties (48)

48
47
39
0
0
0
Wijzig sortering
Als ze geen fan start stop functie zoals de Corsair Zero RPM series hebben zou ik ze nooit kopen.
Want?

Een fan op 400 rpm ga je nevernooit merken met alle andere componnenten in je PC.
Tenzij dat een Nofan op je CPU en een STRIX als GPU zijn.
Dan zul je alsnog fans in je behuizing moeten hebben hangen. ;)
Hoeven niet aan te staan zonder belasting. Gewoon een open bovenkantje en een beetje convectie doet een hoop hoor.
Hmm, dan heb je wel een zuinige CPU. Of je vind hoge temps niet zo erg.

Maar uit de testen bleek dat een beetje airflow een stuk scheelde.
Als de fan letterlijk onhoorbaar is als je met je oor bijna in de fan blades hangt dan is het niet echt een nadeel. Slijtage zal wel meevallen op zo een laag toerental en je zult nog een miniem beetje airflow als bonus hebben.

Daarnaast is zoals in de reviews hierboven gelinked dit het neusje van de zalm op voeding gebied. (Helaas is de prijs er ook naar)
Liever een fan die (stilletjes) met een constant geluidsniveau zijn werk doet, dan eentje die om de haverklap start en stopt en dan als een gek begint te blazen om de boel te koelen, waarna het weer stil wordt om op de volgende keer te wachten.

Heb al meerdere BeQuiet voedingen aangeschaft voor eigen pc's (3 stuks) en pc's voor familie en nog nooit problemen ondervonden of klachten gehad. Helemaal geen klachten over de geluidsproductie.

[EDIT]
Mijn Be Quiet Dark Power Pro,Retail, 750Watt zit iig niet meer in de garantie: Besteldatum 01-12-2008 10:00:38 ;)

[Reactie gewijzigd door Martin-S op 10 september 2015 01:19]

Review van de 850W versie op KitGuru.

Korte samenvatting. Deze voedingen zijn kwalitatief top en enorm stil. Goed dat ze nu ook in minder zware uitvoeringen beschikbaar zijn. :)
Dat is waar, maar ik meen mij te herrineren dat je sowieso niet 'te krap' moet gaan zitten met voedingen omdat ze dan ook minder efficient werken (en voor de prijs kan je best wat hoger gaan zitten; de verschillen zijn in mijn ogen niet zo groot). Ik kan zelf even geen referentie hiervan vinden, maar misschien kan iemand anders dit bevestigen danwel tegenspreken?
Ja hij werk efficiënter tussen de 50-75%. Maar het brengt ook extra kosten met zich mee. Wat het hele zuiniger zijn te-niet doet(puur van je portemonnee pov). Het verschil is enkele % maar laten we van 1000 uit gaan en een 5% verschil. Dan kom je uit op 50w "extra". Dus na 20 uur ben je 25 cent extra kwijt. Na 2000 uur heb je 25 euro bespaart. Maar de extra grote voeding kost je makkelijk 50 euro. Dus zit je op 4000 uur. Ik kan betere dingen bedenken om op te besparen :)
4000 verdelen over 5 jaar (garantietermijn) kom je op 800 uur per jaar. Dat is dus iets meer dan twee uur per dag (2.192 uur om iets preciezer te zijn). Ik kan me goed voorstellen dat er redelijk wat mensen zijn die hun computer langer gebruiken en dus met gemak het bedrag terug gaan verdienen.
Iets zwaardere PSU heeft nog een ander voordeel; hij gaat vaak langer mee.
Mijn psu heb ik ook te zwaar gekoct, 620watt Corsair. hij heeft echter ondertussen wel drie systeem updates overleeft. Als ik precies pas had gekocht, zou ik twee psu's nodig hebben gehad en zou de eventueel winst in rook zijn verdampt.
Daar heb je een punt, maar het sommetje kan wat ingewikkelder worden.
Ten eerste produceert een minder efficiente voeding meer warmte bij dezelfde load. Dat heeft direct al twee nadelen: je ventilatoren moeten harder draaien (ook meer stroomverbruik maar vooral meer herrie).

Is de ruimte waar dat ding staat al warm dan moet je gaan koelen (Airco==> oops!). Dat is niet alleen in warme landen het geval, ook in gematigder zones in gebouwen met veel PCs erin kan dat snel mis gaan.

Maar goed, die prijs terughalen over de electriciteitsrekening gaat i.h.a. niet lukken. Dan zijn er nog zaken als geen herrie, betrouwbare voeding (levensduur van de rest van je PC) mogelijke invloeden op de geluidskwaliteit enz. Ik vind hem ook te duur, maar niet volkomen onredelijk.

Zelf ben ik fan van (vrijwel) passieve koeling en dan is een dergelijke voeding natuurlijk in principe heel mooi, al is voor mij 550 W (of zelfs de helft ervan voor optimaal rendement) nog veel te veel..
hoe dichter je bij de max zit van de voeding hoe efficiënter deze zijn werk doet.

EDIT: Hmmm schijnt toch beter te zijn ergens tussen de 50% en 75% te zitten.

The 80 Plus Gold rating meas that the PSU is rated for at least 87% efficiency at 20% load, 90% at 50% load, and 87% at 100% load.
Bron:
http://www.techpowerup.co...gold-power-supply.129456/

[Reactie gewijzigd door Azerion op 9 september 2015 14:00]

Mjah, probleem is alleen dat het gebruik nogal varieert. In mijn geval, over het algemeen redelijk idle (dan bedoel ik, internetten, muziek luisteren, kantoorwerk, wat programmeren, etc) en af en toe een spel.

Voor dat spel moet je pc dan opeens vol aan de bak qua cpu/gpu en hier moet je voeding op berekend zijn. Maar de rest van de tijd gebruikt hij maar een zeer beperkt deel.

Hoe dan ook, als je het even gaat berekenen valt het qua kosten allemaal best mee dat 'verlies door mindere efficientie'. Helemaal als je pc niet 24/7 aan staat.
Bij mij staat de server (een hiervoor speciaal samengestelde PC) 24/7 aan. Voor deze PC is het lastig om een efficiënte voeding te vinden. Ook deze beginnen weer bij een veel te hoog vermogen. Gemeten opgenomen vermogen is in mij geval minder dan 30W, zeker omdat deze vrijwel altijd staat de idelen....
Dan zou ik eens een picopsu overwegen, super efficient, geruisloos en laag vermogen :)
HWI heeft gisteren de 550w versie van deze lijn al getest, waarbij deze zeer goed uit de test kwam.

Zoals ook zij al aangeven, jammer van de 5 jaar garantie in plaats van de 7 die gebruikelijk is in deze prijsklasse. Echter zijn het wel degelijke voedingen, en zou ik persoonlijk een voeding na die tijd al willen vervangen laat staan dat ik er nog garantie op zou gaan claimen :).
Waarom zou je hem dan al willen vervangen?
Mijn Coolermaster Realpower Pro M1000 heb ik meer dan 4 jaar gehad en was eigenlijk nog prima.
Ik heb hem weg gedaan omdat die 80Plus was en er toen 80Plus Platium PSU's waren en ik had berekend dat ik hem binnen die 7 jaar terug zou verdienen.

Maar nu zijn die stappen niet meer zo groot je hebt nog Titanium en verder is er nog niets. Ik heb deze PSU inmiddels al 3 jaar. En denk niet dat ik die de komende 3 jaar ga vervangen.
Het is voor mij meer gevoelsmatig dat een onderdeel 'versleten' is. Dat doet niet per se iets af aan de werking, al gaat de efficiëntie er als ik het mij goed herinner wel iets op achteruit.

De stappen worden echter zoals je zelf al zegt steeds kleiner, en ik hoop nog even voort te kunnen met mijn huidige (Seasonic) voeding. :)

//edit: Azerion was me al voor zie ik.

[Reactie gewijzigd door thetrueman2 op 9 september 2015 13:43]

een voeding verliest efficiëntie naarmate deze ouder wordt, daarnaast als je voeding overkill is, dan wordt deze ook minder efficiënt, om de maximale efficiëntie te behalen moet je de voeding zo goed mogelijk op je systeem afstemmen.

Maar daarnaast, hoe ouder de voeding, hoe groter de kans dat deze een keer 'plof' doet en als je dan pech hebt worden er meerdere onderdelen in je PC meegenomen, maar goed heb nu inmiddels al een 6 a 7 jaar oude Be Quiet! voeding naar volle tevredenheid in mijn PC draaien :) maar deze gaat er wel op korte termijn uit en de opvolger is gevonden.
Als je een hele goede PSU hebt kan deze ook met 10% belasting hoge efficientie halen. Als je die niet hebt dan is het inderdaad van belang een te nemen met niet al te hoog vermogen.

Als een PSU 7 jaar garantie heeft zoals de Seasonic PSU's mag je er van uit gaan dat hij die 7 jaar ook prima vol gaat houden.

Als je hem na iets van 7 jaar gaat vervangen kan ik het me voorstellen. Maar een PSU kan erg lang mee gaan en hoeft niet elke 2-3 jaar vervangen te worden of in ieder geval binnen die 5 jaar die Thetrueman2 stelde.

Daarnaast zou de PSU 7 jaar vol moeten houden bij hoge belasting als je hem voor de helft belast zou hij makkelijk langer mee moeten kunnen.

Tegenwoordig worden onderdelen steeds zuiniger dus je hoeft eigenlijk geen grotere psu meer te nemen met groei in het achterhooft maar daar heb ik deze 860 watt toen wel op gekocht. En wilde minimaal CFX kunnen gebruiken en high end cpu's. In het geval van 2x een GTX980 Ti of Fury X met OC is 860Watt nog steeds wel handig. De meeste mensen zullen genoeg hebben aan 400-500 watt (i5 4690K + een GTX970 of R280X / soortgelijke systemen)

[Reactie gewijzigd door Astennu op 9 september 2015 13:48]

Allemaal gebaseerd op onderbuikgevoelens.
En onderbuikgevoelens zijn oergevoelens. Derhalve al vele honderdduizenden jaren bedoeld om je te waarschuwen voor zaken die je met rationeel denken niet kunt beoordelen.
Hoewel deze zaken heel goed rationeel te beoordelen zijn, dmv tests en resultaten uit het verleden. Onderbuikgevoelens worden vaak gevoed door onjuistheden en leugens, en kunnen derhalve niet altijd vertrouwd worden.
17 jaar, non stop draaien = 150.000 uur. Lijkt me ruim voldoende lang meegaan voor een voeding. Met hun garantie spreken ze zichzelf wel tegen. Hij moet minimaal 17 jaar meegaan, maar we geven maar 5 jaar garantie. 5 jaar is sowieso aan de lage kant voor dit soort voedingen.
5 jaar vind ik al pittig lang om van al je series reserveonderdelen te bewaren.
Denk ook meer dat het een marketing truc is dan een "feit". Heb led lampen in mijn keuken die toch ook 100.000 uur moeten branden. Woon hier nu 6 jaar en heb ze toch echt al moeten vervangen omdat ze kapot waren. En die in de keuken heb ik eigenlijk alleen aan tijdens het koken.(en hoe graag ik het ook wil ik kook nIet 24/7)
Denk ook meer dat het een marketing truc is dan een "feit". Heb led lampen in mijn keuken die toch ook 100.000 uur moeten branden.
Laat ze branden, ze kunnen vaker slecht tegen vaak aan en uit doen.
Dat geldt alleen voor de oude spaarlampen. LED lampen zouden daar helemaal geen probleem mee moeten hebben. (Als in 100.000 maal aan en uit is geen probleem...)
Als je overal ledlampen toepast is de kans aanwezig dat je tot een zeker niveau bewust bezig bent met je verbruik. Anders ga je niet zo veel geld in een lampje steken. Verlichting continu aan laten is daarin niet productief.

Ik snap zelf echt wel dat zo'n lampje niet 15 jaar in een armatuurtje blijft zitten thuis dus ik heb liever dat ze gewoon gaan adverteren met realistische levensduren, dan kan je een afweging maken die ergens op slaat.
Persoonlijk kijk ik al niet meer naar die branduren want ik geloof er geen reet van dat die cijfers gestoeld zijn op iets anders dan onwaarschijnlijk gunstige laboratorium omstandigheden.
Dat geld ongetwijfeld ook voor deze voeding.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 9 september 2015 17:57]

Kunnen Qua prijs Niveau mooi het gevecht aan met Seasonic, welke wel 7 jaar garantie geeft op haar PSU's. Al vind ik persoonlijk de Be Quiets van buiten er een stuk mooier uitzien :) het gaat natuurlijk ook om de performance aan de binnenkant , welke volgens HWI de beste ooit is ? Chapeau.

Seasonic Alternatieven voor de 7 jaar garantie freaks :

520 : pricewatch: Seasonic Platinum Series 520 Watt Fanless

660 : pricewatch: Seasonic Platinum Series 660 Watt

760 : pricewatch: Seasonic Platinum Series 760 Watt
Ben groot fan van be quite!
Had vroeger een be quite voeding en die was super stil, toen geupgrade naar een psu van ocz en ineens maakte m'n systeem een stuk meer lawaai. Als ik systemen voor mensen samenstel zet ik er standaard een psu van be quite in.
Ben ik de enige die zo'n aparte OCK knop nogal rommelig vind? Waarom hebben ze dit niet in de voeding zelf geïntegreerd?
Heeft de nieuwe skylake architectuur met high end spullen meer nodig dan de 550 watt versie in dit artikel?
Heb tot nu toe elke maar dan ook elke be quiet voeding die ik al gebruikt hebt mogen RMA'en. Voor mij geen BeQuiet meer.
Wat was er dan mis met deze voedingen? Zaten er fabricage fouten in, was deze niet betrouwbaar of maakte deze meer lawaai dan dat de voeding zou moeten?

Enige onderbouwing waarom je elke voeding terug hebt moeten sturen geeft wellicht een meerwaarde voor je reactie. Als ik de reacties hier verder lees lijkt het erop dat het wel kwalitatief goede voedingen zijn.
Bij elke voeding die ik had was het zo dat die het gewoon niet meer deden. OF dat ik constante bluescreens kreeg en bij het uitlezen van de waarden kreeg ik fluxuaties. Ik doe daarom momenteel voornamelijk Corsair of het Duitse LC Power wat prijs kwaliteit enorm goed is. Ik heb van beiden een uitval < 1%.
Nog een merk waarvan ik 90% + RMA's van heb gehad is XFX daar zou ik helemaal van wegblijven.
Apart, XFX en BeQuiet worden in testen juist erg goed bevonden.

Dat LC power zou ik niet in mijn PC hoeven hebben. Het riekt naar Sweex meuk.
@Jeroenneman

Ik heb al 4 jaar een voeding van LC Power en ik verkoop het al sinds 7 jaar.
Ik vertel gewoon mijn bevindingen.
Ik heb een uitval <1%.

Ik gebruik meestal LC-Pöwer voor budget systemen.
Voor high en mid end is het corsair/Antec/Cooler Master/EVGA/Enermax.
LC Power heb ik zelf weinig ervaringen mee. Ik ben zelf enorm fan van Corsair voedingen, zitten in alle systemen die ik onlangs gebouwd heb en werken allemaal zonder problemen.

Cooler Master heb ik zelf erg slechte ervaringen mee, maar kan zijn dat het exemplaar wat ik had net een rotte appel was.
LC Power lijkt ook wel op sweex meuk, zelf ook verkocht in de winkel waar ik stond maar verassend genoeg niet 1 terug gehad :+
Over hoeveel voedingen heb je het dan?
Bij 2 gaan er hier nog geen alarmbellen hoor.
Bij 8 (ik noem maar een random aantal) wel.
XFX iets van een 15 tal.
Be Quiet zal het iets van een 7-8 modellen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee