Be Quiet introduceert Dark Power Pro 11-voedingen

Be Quiet komt met de Dark Power Pro 11-lijn van high-end psu's. De voedingen zijn beschikbaar in varianten van 850, 1000 en 1200W en voldoen allemaal aan de 80Plus Platinum-standaard. De adviesprijzen van de Dark Power 11-modellen liggen tussen de 225 en 289 euro.

Op de Cebit in maart liet de Duitse fabrikant zijn nieuwe voedingenserie al zien; nu is de lijn daadwerkelijk beschikbaar. Het vermogen van de Dark Power 11-voedingen is ten opzichte van de voorgangers uit de Dark Power 10-serie gelijk gebleven: 850W, 1000W of 1200W. De semi-modulaire voedingen hebben ook weer Be Quiets 'Overclocking Key' meegekregen. Dat is een metalen slotplaatje dat met een kabeltje aan de voeding wordt verbonden. Met de knop op de Overclocking Key kan de voeding zijn volledige vermogen op de 12V-lijn op één enkele rail leveren. Normaal gebruikt de voeding daarvoor vier rails.

Op gebied van efficiëntie zijn er veranderingen. Zo heeft nu de hele lijn een 80Plus Platinum-certificering. In de Dark Power 10-serie voldeed alleen het 850W-model daaraan; de andere twee modellen hadden het lagere 80Plus Gold-certificaat. Volgens Be Quiet is de maximale efficiëntie van de nieuwe voedingen 94 procent. Het standbyverbruik is met meer dan twee derde verlaagd. De 2,4 kilo zware voedingen zijn anderhalve kilo lichter dan de Dark Power 10-modellen. De voedingen gaan volgens de opgegeven specificaties wel minder lang mee: gemiddeld 100.000 uur, waar bij de Dark Power 10-voedingen nog gemiddeld 300.000 uur werd beloofd.

Net als de oudere modellen bevatten de Dark Power 11-voedingen een Silentwings-fan van Be Quiet. Deze 135mm-ventilator heeft nu een zespolige motor in plaats van een exemplaar met vier polen, wat de fan stiller moet maken. Een trechtervormige inlaat moet daar ook aan bijdragen. De ventilator roteert met snelheden tussen de 250 en 1800rpm, of 250 en 1500rpm voor het 850W-model, afhankelijk van de temperatuur. Daarmee is de maximumsnelheid ten opzichte van de Dark Power 10-serie verlaagd, waardoor ook het geluidsniveau onder maximale belasting volgens de specificaties lager ligt: respectievelijk 27,9, 26,3 en 20,1dBA voor het 1200W-, 1000W- en 850W-model.

De Dark Power 11-voedingen hebben elk in totaal 19 aansluitingen. Er zijn tien sata-aansluitingen en zeven ide-aansluitingen aanwezig. Ook kan de voeding twee diskettestations van stroom voorzien. Er zitten zes 6+2-pins en één zespins pci-e-connectors op de voeding, die gecertificeerd is voor zowel sli als Crossfire. De snelheid van de maximaal vier aangesloten casefans kan met behulp van een temperatuursensor automatisch worden aangestuurd.

De Dark Power 11-voedingen zijn per direct beschikbaar. De adviesprijs bedraagt 225 euro voor het 850W-model, 259 euro voor het 1000W-model, en 289 euro voor het 1200W-model. Alle voedingen krijgen vijf jaar garantie. Bij een defect in het eerste jaar wordt de voeding gratis binnen 48 uur op locatie vervangen.

be quiet! Dark Power Pro 11be quiet! Dark Power Pro 11be quiet! Dark Power Pro 11be quiet! Dark Power Pro 11be quiet! Dark Power Pro 11be quiet! Dark Power Pro 11

Door Friso Weijers

Redacteur

12-05-2015 • 16:12

69

Lees meer

Be Quiet introduceert S7-voedingen
Be Quiet introduceert S7-voedingen Nieuws van 21 november 2012

Reacties (69)

69
66
48
11
1
6
Wijzig sortering
Het vermogen van de Dark Power 11-voedingen is ten opzichte van de voorgangers uit de Dark Power 10-serie gelijk gebleven: 850W, 1000W of 1200W.
Er waren ook nog een Dark Power Pro 10 550, 650 en 750W, de opvolgers hiervan komen echter over een paar maanden.
De voedingen gaan volgens de opgegeven specificaties wel minder lang mee: gemiddeld 100.000 uur, waar bij de Dark Power 10-voedingen nog gemiddeld 300.000 uur werd beloofd.
MTBF is bij voedingen niet echt ergens gebaseerd, dat lijkt altijd puur nattevingerwerk. Aan de kwaliteit van deze voedingen mankeert namelijk helemaal niks, dus hoe lang ze mee gaan is onbekend, maar gemiddeld 10 jaar mag geen enkel probleem zijn.
Net als de oudere modellen bevatten de Dark Power 11-voedingen een Silentwings-fan van Be Quiet.
In deze zit eigenlijk een SilentWings 3 fan, nieuwer type dus welke je ook vindt in de nieuwe Straight Power 10 voedingen van be quiet!.
De Dark Power 11-voedingen hebben elk in totaal 19 aansluitingen. Er zijn tien sata-aansluitingen en zeven ide-aansluitingen aanwezig. Ook kan de voeding twee diskettestations van stroom voorzien. Er zitten zes 6+2-pins en één zespins pci-e-connectors op de voeding, die gecertificeerd is voor zowel sli als Crossfire.
Dit klopt niet voor elke voeding, maar alleen voor de 850W versie denk ik.

Reviews:
http://www.kitguru.net/co...r-pro-11-850w-psu-review/
http://www.eteknix.com/qu...200w-power-supply-review/
http://www.tomshardware.c...0w-power-supply,4140.html

Vooral de review op Tomshardware is erg goed. :)
MTBF is bij voedingen niet echt ergens gebaseerd, dat lijkt altijd puur nattevingerwerk. Aan de kwaliteit van deze voedingen mankeert namelijk helemaal niks, dus hoe lang ze mee gaan is onbekend, maar gemiddeld 10 jaar mag geen enkel probleem zijn.
Dit is onzin!
zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Mean_time_between_failures

MTBF berekenen
MTBF klinkt eenvoudig: de totaal gemeten tijd opgedeeld in het totaal aantal opgetreden storingen. Neem bijvoorbeeld een nieuwe generatie SCSI vaste schijven van 2,5 inch. We draaien eerst 15.400 eenheden, elk gedurende 1.000 uur (onze test duurt dus iets minder dan zes weken). Er treden 11 storingen op. De MTBF is (15.400 x 1.000) uur/11, of 1,4 miljoen uur.

[Reactie gewijzigd door fschuls op 23 juli 2024 07:31]

Het probleem bij voedingen is dat er onderdelen in zitten welke nogal aan slijtage zijn onderheven, bijvoorbeeld de elco's en het fanlager.

Als je bijvoorbeeld vrij gare elco's in een voeding drukt welke veel ripple moeten weg filteren en slecht gekoeld worden, dan kun je er donder op zeggen dat de voeding niet een hele lange levensduur heeft. Je merkt hier echter helemaal niks van tijdens de eerste 1000 uur.

Zelfde geld voor een fanlager. Als je een sleeve bearing fan hebt en deze horizontaal gebruikt (en in de meeste voedingen wordt die dat) dan weet je zeker dat die niet de 100.000 uur zal vol houden.

Toch zie je meer dan genoeg voedingen die hier aan voldoen toch een onrealistisch hoge MTBF opgeven. Vandaar dat ik zei dat je het niet serieus moet nemen.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 23 juli 2024 07:31]

Dus je zegt dat het aantal voedingen dat kapot gaat niet normaal verdeeld is over de tijd?
Kan daar dan niet voor gecorrigeerd worden? En mag je onzin opgeven voor MTBF waardes? Dat zou vreemd zijn.
Nee dat is het niet, veel producten zullen sneller slijten naarmate ze ouder worden.

@Madrox typo, horizontaal natuurlijk ;)
Ja dat is met bijna alle producten dus daar kan je dmv statistiek rekening meehouden. Waarom zou dat niet kunnen bij voedingen?
ehmm, de meeste psu hier hebben een 120 of 140mm fan die veelal horizentaal geplaatst zijn. Hoezo zitten de fans dan meestal verticaal volgens jou?
MTBF word met name als component en design verificatie gebruikt. Hiermee kan men op papier al verschillende kritische items detecteren, zoals bijvoorbeeld een te strak in-gedesigned elco. Als je voor MTBF calculatie een 50V elco zou gebruiken om een 50V DC supply te bufferen dan zal deze vele malen lager uitkomen als dat je een 100V variant op dezelfde plek zou hanteren. Ook thermisch gedrag word daarbij over het algemeen meegenomen (hoeveel headroom is er in het design voor dit component?).

De MTBF zegt echter niet zoveel over de productie kwaliteit van de gehele assemblage, wat uiteraard ook van invloed is op de verwachte aantal failures (denk aan soldeer issues, vergeten schroefjes etc). Voor de echte 'veldkwaliteit' worden in de professionele markt normaliter aparte afspraken gemaakt, meestal in de vorm van een max aantal failures in een bepaalde tijd, uitgedrukt in PPM.
Met prijzen tussen de 220 en 280 euro verwacht je toch wel wat mooier gesleevede kabels naar mijn mening! De kleurenregenboog aan kabeltjes is nou niet bepaald mooi :) Nu valt er wat voor te zeggen dat in deze budget range mensen vaak custom sleeved kabels gebruiken, maar toch had ik een wat strakkere afwerking verwacht.

Alle voedingen krijgen vijf jaar garantie. Bij een defect in het eerste jaar wordt de voeding gratis binnen 48 uur op locatie vervangen.

Wel leuke service dat ze binnen 48 uur op locatie de voeding vervangen in het eerst jaar.
Ik gok alleen dat dit niet vaak zal gebeuren, al kan je natuurlijk altijd te maken krijgen met een fabricagefout.

Bij de buren komt het 850W model trouwens erg goed uit de review: http://nl.hardware.info/r...-mag-verwachten-conclusie
Juist daarom, ze beloven eigenlijk geen fabricagefouten te maken.
Misschien een domme vraag, maar als de mogelijkheid er toe is, waarom wordt dan niet gewoon altijd al het vermogen op 1 rails geleverd?
Al wat ouder, maar legt de verschillen tussen single rail en multi-rail wel redelijk uit:
http://www.overclock.net/...l-vs-multi-rail-explained

Persoonlijk vermoed ik dat de keuze voor standaard multi-rail hoofdzakelijk uit veiligheidsoverwegingen voortkomt, c.q. eigen belang (minimaliseren risico op eventuele rechtszaken in de VS).
Maar als ik die dan weer lees is multi-rail boven de 650 watt eigenlijk altijd beter, of is dat dan weer niet zo voor overclockers? Of heb ik iets gemist?
Nee dat klopt. Bij voedingen van hogere vermogens is multi-rail eigenlijk altijd beter, mits goed geïmplementeerd. Vroeger kwam het echter ook wel eens voor dat het nogal slecht geïmplementeerd was en dan schakelde de voeding zichzelf uit omdat de beveiliging werd getriggered zonder dat hier een goede reden voor was. Dit is natuurlijk het laatste wat je wil.

Maar de kans dat dit gebeurt bij een moderne multi-rail voeding is niet zo groot meer. Ook niet als je gaat overklokken. Dus in principe kun je het ook bij deze voeding beter gewoon ingeschakeld houden op multi-rail.

Mocht je dan al last hebben van een voeding die zichzelf uitschakelt dan zou ik eerst sowieso controleren als je zelf niks verkeerds hebt gedaan. De kans daarop is namelijk nu groter.

Bijvoorbeeld door bij een R9 295X2 één kabel vanuit de voeding te pakken met twee connectors. Zo'n ding: http://extreme.pcgameshar...-stromadapter-y-kabel.jpg

Als je deze videokaart zo aansluit dan vraag je om kabels die smelten omdat de stroom door de draden te groot wordt. Heb je dan echter een goed geïmplementeerde multi-rail voeding dat schakelt de voeding uit als je de videokaart vol gaat belasten.

De Corsair HX1500i doet dat bijvoorbeeld. Die voeding heeft namelijk OCP achter elke PEG/PCI Express stroomconnector zitten. Welke je overigens ook nog eens via de bijleverde software kan instellen en via de software kun je er ook een single rail voeding van maken.
Oke nu snap ik het denk ik wel. Maar dan is die overclockers single rail optie dus eigenlijk gewoon een beetje een gimmick?
Ja best wel, maar heel veel mensen zijn in de veronderstelling dat single-rail beter zou zijn. En single rail verkoopt ook sowieso beter in bijna alle landen. Is dan ook vooral puur voor marketing. Duitsland is het enige land waarbij de single-rail hype niet is doorgeslagen daar is multi-rail populairder.

Be quiet! is in Duitsland mede daardoor of juist precies andersom, multi-rail is populairder door be quiet!, al jaren lang de grootste fabrikant van retail voedingen. Maar vast ook door de extreem stille werking van hun voedingen en ongetwijfeld heel veel marketing. ;)
IBL / Ich bin Leise kwam een decennium terug al als beste uit de testen in de Chip, een Duitstalig en serieus computerblad.
Het is geen gimmick maar voor de meeste mensen volledig overbodig.
Als je met stikstof aan de gang gaat en echt het maximale uit je systeem wil halen is het mogelijk om een individuele rail OCP te triggeren.
Voor dit EXTREEM kleine markt is het single rail discussie van toepassing.

Voor alle andere mensen die niet of gewoon binnen redelijke niveau's overclockt niet van toepassing en zou je alleen maar het extra beveiligings laag opgeven omdat het "stoer" overkomt.
Het is in dit geval wel duidelijk een gimmick. Technic3D heeft 57A voor de 12V1 en 12V2 en 59A voor de 12V3 en 12V4 gemeten als OCP triggerpoint. Met zulke hoge waardes heb je er echt niks aan om er een single-rail van te maken. Je kan de OCP nooit ongewenst triggeren ook niet mensen die gebruik maken van vloeibaar stikstof of helium als koeling. De OCP is zelfs zo ruim ingesteld dat die al wat minder nuttig is geworden, op zich kan die wel wat lager.

Zie: http://www.technic3d.com/...1-netzteil-850-watt/3.htm
Daar heb je dan volledig gelijk in. Ik ga uit van een gemiddelde bovengrens van 40A (480w) en dan is het wel mogelijk in extreme omstandigheden.
Met een grens van 57A-59A (700w) per rail verliest het voeding eigenlijk zijn waarde tov een single-rail en is voor mij gelijk het omslag punt om een dergelijke voeding nooit te kopen.
Toch ben ik van mening dat dat niet moet mogen...
Als er 2x 8-pin pci-e connectoren opzitten ga ik er vanuit dat het 300W kan leveren zonder door de smelten of eruit te knallen...

Verder ben ik het met je eens dat het verschil in single/multi rail tegenwoordig minder relevant is. Zelf stam ik precies uit de tijd dat multi rail veelal brak geïmplementeerd werd, waardoor ik persoonlijk liever een single rail voeding heb.
Daarnaast hou ik ook van overclocken en wil ik geen rekenign hoeven houden welke componenten ik op welke rail ik aansluit om eventuele problemen te voorkomen. Maargoed, het komt tegenwoordig meer neer op persoonlijke voorkeur.
Als er 2x 8-pin pci-e connectoren opzitten ga ik er vanuit dat het 300W kan leveren zonder door de smelten of eruit te knallen...
O maar 300W is ook geen probleem, het probleem is dat de R9 295X2 veel te weinig connectors heeft en veel te veel stroom verbruikt.

Bij games piekt de kaart namelijk op 500W en TPU kreeg het zelfs voor elkaar om de videokaart 650W te laten trekken.
https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/R9_295_X2/22.html

650W door drie 12V draadjes is een zo'n 17A per draad (gaat ook nog wat via het PCI Express slot) en 51A door de ene kabel of in het geval van een modulaire voeding 51A door de connector. En dit is toch echt veel te veel, dit kan alleen maar mis gaan.
Volgens de PCIe standaard mag je maximaal 75W trekken uit het moederbord, de rest moet rechtstreeks vanaf de voeding komen. De R295X2 op maximum verbruik, gemeten door TPU in jouw link, verbuitk 646W, zeg 650W voor rekengemak.
650-75 is 575W.
Hoewel de PCIe standaard stelt dat je met 2x8Pin connectors maar 375W mag verbruiken, wil dat niet zeggen dat er een probleem zou zijn als je meer trekt, de kabels kunnen veel meer hebben. In een achtpins connector zitten 3 aders. Twee achtpins connectors betekent normaal dus 6 aders, in de link van The Mask niet.
575/12/6 is 7.986A per ader.
De kabels in een ATX voeding zijn van dusdanige kwaliteit dat er minstens: 8A per ader voor standaard kabels mag worden getrokken; 11 en 12A voor HCS en Plus HCS respectievelijk. Dit blijkt ook duidelijk uit het feit dat een achtpin connector 288W mag verbuiken. 575/2 < 288W.
De R9 295 houdt zich dus niet aan de PCIe standaard, maar gaat niet buiten de ATX standaard. Er zal absoluut niks misgaan wanneer je een kwaliteitsmerk ATX voeding koopt EN je niet de slechte kabel van The Mask's link gebruikt. Er is dus geen technische reden om meer connectors te plaasten op de videokaart zelf, maar je wilt ze niet verbinden aan dezelfde kabel naar je voeding INDIEN je een 295X2 gebruikt. Zie ook hier

EDIT: in reactie op The Mask:
Geenszins wil ik twijfelen aan de expert op het gebied van voedingen, ik moet toegeven dat de kabel uit je specifieke link inderdaad niet voldoet aan de PCIe standaard en inderdaad maar 3 aders gebruikt om 2 connectors te plaatsen. Dat is inderdaad een bijzonder slecht idee. Met drie aders duid ik inderdaad op drie 12V aders, de rest lijkt me niet relevant... Het spijt me dat ik je link over het hoofd zag, maar ik sorteer standaard op tijd in plaats van die geneste reacties.

Dat je nog nooit van HCS hebt gehoord, is begrijpelijk. Ik heb zelf geprobeerd om van mijn eigen voedingen te achterhalen wat er voor type connectors gebruikt worden, maar dit wordt niet expliciet vermeld door de fabrikant. Wel kan ik je wat linkjes sturen zodat je je in kunt lezen. De fabrikanten vermelden dat er stekkers van MOLEX gebruikt wordt, dat zal je vast bekend voorkomen. Specifieker, Mini-Fit Jr. stekkers. Die komen in drie varianten, standaard, HCS en Plus HCS. Zie ook hier onder Current ratings van Mini-Fit Jr. connectors. Dit zijn type aanduidingen van MOLEX zelf en die hebben dan ook alleen betrekking op de Connector, bij een 'Kabel met zekere AWG'. Hier wordt 18AWG aangenomen, dat is de facto standaard. Eventueel zou je verder kunnen kijken op de website van MOLEX, maar ik heb zelden zo'n brakke website gezien. Ik neem dus aan dat ze bij Toms Hardware de bron getrouw citeren.

Alle PSU fabrikanten nemen MOLEX af, of misschien produceren ze onder licentie, maar dat zijn de current ratings. De current ratings van de kabels zelf zijn voor rekening van de fabrikant van de PSU. Uiteraard zullen de koperen aders niet zomaar smelten, hooguit de isolatie van de draden. Als je de berekening aanhoudt voor 3 aders ipv 6, kom je uit op net geen 16A. Daar je dat ook door de aders van een standaard huisinstallatie kunt proppen, (waar bovendien sprake is van Skin-effect door dat het wisselspanning is, dus de warmte zit dichter tegen de mantel aan), ga ik ervan uit dat het met smelten meevalt. Probleem zit hem bij de connector met de voeding. Daar ga je inderdaad ruimschoots over de specificaties. Het is dan beter om meer connectors toe te passen aan de kant van de voeding. Voor de kabel en de videokaart is er niks aan de hand. Ik dacht uit je post af te leiden dat de 295X2 te weinig aansluitngen zou hebben, maar dat is een fout van mijn kant.

OT: Wat BeQuiet hier heel goed doet, is dat ze een 12-pins stekker aan de kant van de voeding hebben zitten. Deze kan dus gebruikt worden om stroom te leveren voor 2 achtpins stekkers.(namelijk 3x 12V en 3x Ground)

[Reactie gewijzigd door GeneralX op 23 juli 2024 07:31]

Volgens de PCIe standaard mag je maximaal 75W trekken uit het moederbord, de rest moet rechtstreeks vanaf de voeding komen. 650-75 is 575W.
Dat is idd de max, die eruit getrokken mag worden, maar bij veel moderne videokaarten is het gelukkig tegenwoordig lager. Ik zeg gelukkig omdat bij meerdere videokaarten het anders voor het moederbord nogal zwaar wordt.
Hoewel de PCIe standaard stelt dat je met 2x8Pin connectors maar 375W mag verbruiken, wil dat niet zeggen dat er een probleem zou zijn als je meer trekt, de kabels kunnen veel meer hebben.
Klopt
Daarbij zit je er met je bereking een beetje naast.
Nee jij. ;)
In een achtpins connector zitten 3 aders.
Drie +12V draden bedoel je.
Twee achtpins connectors betekent dus 6 aders. 575/12/6 is 7.986A.
Nee dus, zie mijn vorige bericht.
-The_Mask- in 'nieuws: Be Quiet introduceert Dark Power Pro 11-voedingen'
In dit geval, waar het dus over gaat, heb je er maar drie en wordt de stroom dus dubbel zo hoog.
8A per ader voor standaard kabels mag worden getrokken, 11 en 12A voor HCS en Plus HCS respectievelijk. De R9 295 houdt zich dus niet aan de PCIe standaard, maar gaat niet buiten de ATX standaard.
Nou ik heb werkelijk nog nooit van de HCS standaard gehoort, Google maakt bij niks wijzer en in de ATX specificatie hebben ze het altijd over de AWG, (American Wire Gauge) 18AWG is normaal en 16AWG zie je soms voor de PEG kabels en 20AWG wel eens bij budget voedingen of molex connectors.
De R9 295 houdt zich dus niet aan de PCIe standaard, maar gaat niet buiten de ATX standaard. Er zal absoluut niks misgaan wanneer je een kwaliteitsmerk ATX voeding koopt. Er is dus geen technische reden om meer connectors te gebruiken.
Zie dus: -The_Mask- in 'nieuws: Be Quiet introduceert Dark Power Pro 11-voedingen'
Ah ik zie het inderdaad... Staat ook in het begin van het artikel dat AMD heeft afgezien van de pci-e spec... Dan kan ik me inderdaad goed voorstellen dat dat teveel wordt voor zo'n kabel inderdaad.

Was me er niet van bewust dat er bij de R9 295X was afgezien van de pci-e spec.
Als je de switch omzet dan schakel je de OCP (Over Current Protection) uit. De OCP is een beveiliging tegen kortsluiting en overbelasting. Je kunt de beveiliging vergelijken met de groepen in je meterkast. Die hebben ook een maximale stroom van vaak 16 ampère. Als je er meer door gaat trekken omdat je er bijvoorbeeld een zekering van veel meer ampère inzet bestaat de kans op het smelten van kabels of connectors en dus brand. Je hebt dan in zo'n geval alleen nog maar een hoofdzekering en bij de voeding dus alleen nog maar de zogenaamde OPP (Over Power Protection).

Voedingen waarbij alle stroom op één rails zit, voedingen die dus geen OCP hebben. Zijn veel minder veilig op het moment dat er wat mis gaat. Zolang er niks mis gaat, mis je de beveiliging natuurlijk ook niet. Maar als er wat mis gaat dan is OCP absoluut wel handig. Vooral bij voedingen van grote vermogens dan is het eigenlijk wel noodzakelijk.
Heel erg bedankt! Nu snap ik het (gedeeltelijk dan O-) )
Met de schakelaar schakel je moedwillig de beveiliging uit die normaal ervoor moet zorgen dat je niet teveel vermogen aan te weinig kabels hangt met de nodige problemen. Anders indelen van je bekabeling is kennelijk teveel gevraagd.
Iets met tdp en teveel stroom?
Spanningsrimpels bij zwaar overclocked cpu en 2 3dkaarten en 10 hdd's, 8 fans en fancontroller?
Waarom zou je deze voedingen willen? Ik vind dat ze zich weinig onderscheiden t.o.v. de platinum lijn van Seasonic. Bijvoorbeeld voor de Be Quiet! Dark Power Pro 11 850 heb je voor minder geld de Seasonic Platinum Series 860 Watt, hebben ook nog eens 7 jaar garantie ipv van 5, en zijn fully modulair ipv semi.
Geluid zou een goede reden kunnen zijn. De be quiet! is, zoals de naam al doet vermoeden, een stuk stiller als die Seasonic.

Overigens is die Seasonic ook gewoon duur, de pricewatch: Corsair AX860 is namelijk ook een Seasonic Platinum 860W, maar dan goedkoper en met een Corsair naampje erop.
Dat het de naam draagt betekent natuurlijk niet automatisch of dat het fysiek ook zo is hè. :) Niemand heeft 't zelfs kunnen testen (tot zover ik weet). Daarnaast als de Be Quiets stiller zijn, is het maar de vraag of het meerwaarde heeft. De Seasonics zijn al ontzettend stil, dat geluid geen probleem meer is. Ook heb ik meer vertrouwen (zowel in duurzaamheid als werkelijke geluidproductie) in een ventilator van een industrieel gerespecteerd merk zoals Sanyo Denki, dan Be Quiet.

Kwa prijs verschilt het. Die Corsair is goedkoper dan de Seasonic 860, maar de pricewatch: Seasonic Platinum Series 760 Watt is weer even duur als de pricewatch: Corsair AX760. Zowel Seasonic als Corsair zijn hoe dan ook vooralsnog goedkoper en bieden meer waarde voor je geld. Ik zie nog steeds niet hoe Be Quiet! denkt te concurreren met de Dark Power Pro 11 lijn.

Edit: trouwens bedankt voor de link naar de pricewatch: Corsair AX860, die had ik gemist. Binnen kort van plan om een nieuwe PSU te kopen, en die lijkt me dan wel aantrekkelijk. :)

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 23 juli 2024 07:31]

Dat het de naam draagt betekent natuurlijk niet automatisch of dat het fysiek ook zo is hè. :)
Ik zei het ook omdat het zo is, niet om de naam. ;)
Niemand heeft 't zelfs kunnen testen (tot zover ik weet).
Hierboven poste ik een review van de be quiet!.

http://media.bestofmicro....CL-Chart-1-CL_fan.jpg.jpg
http://www.tomshardware.c...-power-supply,4140-5.html

http://media.bestofmicro....e_Noise_Output-small1.png
http://www.tomshardware.c...-power-supply,4140-9.html

Kun je vergelijken met deze review van TechPowerup, helaas van de 1050W versie, maar de reviewer en testmethode is precies identiek.

http://tpucdn.com/reviews...1050XP3/images/CL_fan.jpg
http://www.techpowerup.co...easonic/SS-1050XP3/6.html

http://tpucdn.com/reviews...0XP3/images/avg_noise.gif
http://www.techpowerup.co...asonic/SS-1050XP3/10.html

Zoals je kan zie in deze Seasonic veel minder stil. Ik heb ook veel mensen gezien welke klaagden over het geluid van de Seasonic Platinum series.

Komt vooral door de marketing bullshit genaamd semi-passief. Dit is namelijk niet meer dan een maskering van een slechte fan of fancontroller. Dit zie je ook terug bij de Seasonic Platinum. De fan is uit of draait op 1200RPM. 1200RPM is duidelijk hoorbaar bij een stille PC. Dus je hoort dan de fan continue uit en aan gaan, door veel mensen vrij irritant gevonden. ;)

Over de kwaliteit van een SilentWings 3 fan zou ik trouwens niet inzitten. De kwaliteit van een Sanyo Denki fan mag dan natuurlijk wel goed zijn, echt gericht op stilte is het niet.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 23 juli 2024 07:31]

Bedankt voor de links. Oké, ik moet het toegeven. De Be Quiet! heeft nu echt m'n aandacht. Volgens de tests moet die lijn inderdaad over de linie aanzienlijk stiller zijn.

Maar toch, voor de prijs mis ik wel semi-passieve modus. Voor merkbaar geluid maakt het niet veel uit, maar het zou wel meer garantie bieden dat de ventilator het lang genoeg uit houd. Dan is er nog de 5 jaar garantie. Voor het bedrag mag je echt 7 jaar verwachten.
Dat gezegd, met deze minpunten valt te leven. Het enige praktische obstakel is de diepte. 19,3 cm is net iets teveel. Het past wel, maar dan moet ik 'n case fan verwijderen. Ik hoop dat ze de kleinere vermogen varianten naar 18 cm terug kunnen brengen.
Maar toch, voor de prijs mis ik wel semi-passieve modus. Voor merkbaar geluid maakt het niet veel uit, maar het zou wel meer garantie bieden dat de ventilator het lang genoeg uit houd.
Een ventilator die uitstaat slijt idd niet, maar de interne temperatuur van de voeding wordt wel steeds hoger, dus voor de andere componenten is het wel nadelig.

Bij meerdere semi-passieve voedingen zie je ook dat de voeding het warmst wordt net voordat de fan begint te draaien en niet meer op vol vermogen.

Normaal gesproken komt vol vermogen eigenlijk niet voor, dus de interne temperatuur zal nooit echt tot de max lopen. Echter gebeurt dit natuurlijk wel bij semi-passief, omdat het warmste punt nu veel lager ligt. Vaak ergens tussen de 10% en 40% van de maximale belasting.
Dan is er nog de 5 jaar garantie. Voor het bedrag mag je echt 7 jaar verwachten.
Tja, maar als die het de eerste 5 jaar prima volhoud dan mag zo'n kwaliteitsvoeding ook niet echt moeite hebben met de 2 jaar die erna komen.

Sowieso, wanneer heb je eigenlijk garantie op een voeding nodig?

De kleinere vermogens zullen idd kleiner zijn. Deze voedingen zijn gebaseerd op een erg aangepaste versie van FSP's (Fortron Source Power) Aurum PT design. En deze voedingen zijn verkrijgbaar in 850, 1000 en 1200W, net als de deze be quiet!'s.

Voor de kleinere broertjes zal be quiet! dus ook een ander design 'moeten' gebruiken. Niet perse moeten overigens, maar als ze dat niet doen dan kunnen ze hem nooit goedkoper krijgen en dus goedkoper verkopen zonder verlies te leiden.

Andere voor als nog onbekende design zal ongetwijfeld ook kleiner zijn als dit Aurum PT design.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 23 juli 2024 07:31]

Waarom sleeven ze de kabels niet door tot het einde ?
Ik vind het er altijd zo lelijk uit zien die regenboog aan het uiteinde van de kabels.
Voor deze prijs klasse mag het wel wat beter afgewerkt worden.

[Reactie gewijzigd door sonox op 23 juli 2024 07:31]

Omdat de kabels zo flexibeler zijn en dat is makkelijker bij het wegwerken.
Is het dan geen optie om een zwart buigbaar omhulsel te gebruiken voor de uiteinden of kan zoiets niet? Heb er niet erg veel verstand van, maar zie niet in waarom dat niet kan.
Dat kan zeker wel. Gewoon een zwarte heath shrink bijvoorbeeld (eigenlijk zoals nu maar dan tot aan de connector).
Of gewoon de kabels zwart. Ipv al deze mooie kleuren. Heb je niets aan ten zij je een kleur rijke kast hebt.

[Reactie gewijzigd door sonox op 23 juli 2024 07:31]

Anoniem: 270261 12 mei 2015 16:20
Ligt het aan mij of zijn die drive connectors raar?
Ik ben ondertussen al ettelijke jaren niet meer mee met de hardware, maar zo'n connectors heb ik nog nooit gezien (met de lock aan de zijkant).
Kan deze niet alsnog lossen tot slecht contact of zitten ze wel degelijk goed vast?
Welke kabels bedoel je precies? Ik zie niet zo 1,2,3 drive kabels met een lock? Zijn het geen pci-x kabels die je bedoelt?
Anoniem: 270261 @Berreber12 mei 2015 18:10
nee echt de kabels die bij drive in moeten die locken aan de zijkant (dunste kant) en dit leek me een beetje raar
Die casefans zou je eigenlijk ook heel logischerwijs aan kunnen sturen naar aanleiding van het verbruik wat de voeding moet leveren.
Ik denk dat er best wel een lineaire vergelijking uit zal rollen, dat wanneer het opgenomen vermogen hoger wordt de casefans meer lucht moeten verplaatsen.

Erg nette voedingen, met een redelijk startbudget, maar onderling verschillen de voedingen niet erg veel vind ik :? . (qua prijs, de 850 t.o.v de 1200).
Goed dat er meer platinum voedingen komen, zeker bij 1200Watt.
Mooie voedingen van BeQuiet! Het enige wat ik nog steeds niet begrijp is waarom fabrikanten met zo'n dure voedingen van die lelijke, disco kabels komen...kan iemand mij uitleggen wat fabrikanten weerhoud om een mooie, dure, goede voeding geen mooie kabels te geven??
Ik kan me goed voorstellen dat de vraag naar 1k+ voedingen gaat afnemen nu dat processoren en videochips steeds minder gaan gebruiken. ik had als ik be quiet was ingezet op 450, 520 en 760 die lijken in zeer veel build gebruikt te worden. Aangezien hun 300w het wel aardig goed doet zouden ze geen moeite moeten hebben met het bouwen van hoge kwaliteit voedingen in die sectoren.
De voedingen gaan volgens de opgegeven specificaties wel minder lang mee: gemiddeld 100.000 uur, waar bij de Dark Power 10-voedingen nog gemiddeld 300.000 uur werd beloofd.
Dat hoeft niet te betekenen dat ze minder lang mee gaan. Het kan ook zijn dat ze de beloftes nu beter waarmaken ;)

Daarbij is 100.000 uur nog steeds meer dan 10 jaar 24/7.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.