Windows 7 krijgt tegen betaling drie jaar langer support voor grote klanten

Microsoft gaat tegen betaling grote klanten die Windows 7 gebruiken security-updates leveren tot en met januari 2023. Het aanbod geldt alleen voor klanten die volume licensing agreements hebben met Microsoft en jaar op jaar wordt de prijs hoger.

Mainstream support voor Windows 7 liep al af in 2015, wat betekent dat het os geen nieuwe functionaliteiten meer krijgt. We zitten nu nog in de fase van extended support voor het geliefde besturingssysteem; beveiligingsupdates worden nog gemaakt tot 14 januari 2020.

Klanten met volume licensing agreements kunnen dus drie jaar extra ondersteuning krijgen. Daarnaast krijgen klanten met abonnementen op Windows Software Assurance of Windows 10 Enterprise of Education, korting op deze zogenaamde Windows 7 Extended Security Updates. Een bedrag wordt bij dit aanbod niet genoemd, maar Microsoft-deskundige Mary Jo Foley stelt dat het in het verleden om 'meerdere miljoenen dollars' ging.

Tegelijkertijd kondigt Microsoft de dienst Desktop App Assure aan. Deze dienst wordt zonder extra kosten aangeboden aan klanten met Windows 10 Enterprise en Education. Microsoft zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat 99 procent van apps die werken op Windows 7 ook werken op Windows 10, zelfs met toekomstige W10-updates. Het Redmondse bedrijf roept daarom deze dienst in leven om ervoor te zorgen dat die overige 1 procent bij Microsoft gemeld kan worden, waarna een ingenieur ermee aan de slag gaat. MS zegt dat ze 'toegewijd zijn aan compatibiliteit als struikelblok bij Windows 10 volledig weghalen'.

Windows 7 interface

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-09-2018 • 12:53

237

Lees meer

Reacties (237)

237
226
116
0
0
51
Wijzig sortering
Waarom stapt iedereen niet over naar Windows 10? Of ligt dit voor dat soort "grote klanten" niet zo makkelijk? Kan iemand dit uitleggen?
Zeker. Bedrijven werken met software. Als die software niet werkt op Windows 10, ligt het hele bedrijf stil, wat rampzalig zou zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook veel meer werk om duizend computers op werk te upgraden dan 1 computer thuis. Daarom zie je zo vaak dat bedrijven nog op een os van 1 of 2 generaties geleden werken terwijl consumenten thuis netjes up-to-date W10 draaien.
Aan de andere kant is Windows 10 niet nieuw meer. Tegen dat Windows 7 volledig uit support is, is Windows 10 ook al weer 5 jaar oud. En hoewel er sommige producten kunnen zijn die je niet zomaar vervangt (en dan denk ik vooral embedded) mag dat geen excuus zijn om de rest van je computerpark niet te upgraden in die periode en voor die enkele systemen die niet mee kunnen een oplossing te zoeken om de risicos te minimaliseren.

Dat je als bedrijf vandaag nog niet op 1803 zit kan ik inkomen. Maar nog geen upgradeplan hebben naar Win10 voor 90% van je computers is vaak gewoon een gebrek aan inspanning.
Banken en verzekeraars zijn erg conservatief. Die lopen altijd minimaal 1 besturingssysteem achter.
Dit heeft gedeeltelijk te maken met de software, maar ook hardware en de zekerheid dat alles stabiel is
Denk je dat? Wij zitten al 2 jaar op Windows 10 omdat hij juist veiliger bevonden is door onze interne security. Ook onze conculega's zien we zeer vaak met Win10 rondlopen (en ik heb het hier over de grotere banken in België). Zodra het OS stabiel is bevonden en uit zijn kinderziektes is, wordt de upgrade gedaan bij ons. Dit is meestal iets van een 2 jaar na de initiële release. Met de builds van Win10 zelf lopen we wel wat achter omdat die eerst intern getest dienen te worden om vervolgens met bijna 1 jaar vertraging geïnstalleerd te worden. Uiteraard worden de veiligheidsupdates wel altijd proper geïnstalleerd.

De servers daarentegen die draaien wel iets oudere server versies, want ja daar is een upgrade van een CRM applicatie soms wel zeer kostelijk als dat ding niet wil werken op een nieuwere versie.

Het zijn naar mijn weten vaak overheden (scholen, openbare instellingen, openbaar vervoer,...) die enorm achterop hinken.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 19:47]

hah, hallo concullega

wij hebben momenteel ongeveer een 7 maanden delay tussen release en full park implementatie van een specifieke Windows 10 build. Met 1803 zou het wel eens 8 maanden kunnen worden, want er zitten nog enkele fundamentele bugs in 1803 waar we op een fix vanuit MS wachten, en voor de Windows 10 PG heeft de 1809 release nu voorrang...
Waarom 1803?

Het lijkt me voor bedrijven zinvoller om een ltsb versie te nemen 1607 bv. Deze worden door me tot 2026 supported. Tussen door zou je kunnen upgraden naar een andere ltsb versie van ms. Zo voorkom je dat je elke 6 maanden een full os upgrade hoeft uit te voeren om supported te blijven.
Elke versie is sowieso 18 maanden ondersteund, je moet dus niet elke 6 maanden te upgraden. ltsb heeft zo z'n (ondersteunings-) beperkingen en is eigenlijk niet bedoeld voor breed gebruik. Microsoft support houdt er niet van, dus bij elke support case die je wil loggen (van een kantoorpc), zal je sowieso je issue eerst mogen reproduceren op de "gewone" windows. zie ook: https://docs.microsoft.co...erview#servicing-channels , waarin Microsoft duidelijk aangeeft waarvoor ltsc/ltsb bedoeld is:
Specialized systems—such as PCs that control medical equipment, point-of-sale systems, and ATMs
Omdat tal van use cases niet ondersteund zijn op LTSB

Grootste is Office 365, waar de fat client (Office 365 ProPlus) niet gesupporteerd is op LTSB en binnenkort zelfs zal weigeren te installeren op LTSB.
als je elke windows 10 release als 1 (besturingssysteem) versie ziet, dan lopen we wel heel erg achter..

Zo ver ik weet zal Windows 10 de "laatste" versie zijn, met alleen nog 2x per jaar een upgrade
Niet helemaal. Wij draaien ltsb versie 1607. Om juist niet elke 6 maanden full os upgrade te hoeven uit voeren. Zeker voor kritische systemen een must. Ms adviseerd daarnaast om geen ltsb versie te gebruiken voor main stream systemen. In de ltsb versie worden apps zoals Xbox edge e.d. Ook niet meegeleverd.
Kanje dat niet "gewoon" heel simpel oplosses middels een wsus server, waar je de volgende release gewoon nog niet approved? Dan krijgen die clients die ook niet...
Erm... Uit ervaring kan ik ook zeggen, bureaucratie en incompetentie.

Bij reorganisaties blijft het goed personeel niet hangen als ze een flinke gouden handdruk krijgen en makkelijk ergens anders aan de slag kunnen tegen een mogelijk beter salaris, het slechte personeel krijg je heel moeilijk weg. De meeste grote banken lijken in dit opzicht net gemeenten. Je zit namelijk bijna altijd vast aan schalen en jaren en als je op je max zit voor je functie zal je in de meeste gevallen nooit meer kunnen gaan verdienen bij je huidige werkgever. Puur omdat er geen betere functie voor handen is zonder naar een leidinggevende functie over te stappen en de meeste ITers maken zulke slechte leidinggevenden...

En ook al heb je voldoende kwaliteit personeel die heb kunnen testen tussen hun reguliere werkzaamheden, voordat directie akkoord geeft zijn we heel wat vergaderingen en maanden verder.

Ik heb een NT4 migratie naar Windows XP meegemaakt bij een bank. XP was al een paar jaar uit, iedereen gebruikte het al, iedereen was het er over eens dat het een veel betere werkplek zou zijn met XP erop, maar de enige reden dat we uiteindelijk over zijn gegaan is omdat we echt tegen het einde van extended support zaten aan te hikken. Het NT4 netwerk was al jaren lang een Frankenstein netwerk, van alles aan gehangen door NT4 beheerders die toen der tijd aan de lopende band gecrediteerd werden...

We hadden het vermoeden dat het dicht bij selfawareness kwam, we hadden allemaal al T2 gezien, dus we waren flink gemotiveerd om voor 25 juli 2004 de stekker eruit te trekken, het kwam dus mooi uit dat NT4 EOL voor extended support op 31 december viel... ;-)
MS heeft een speciale win10 versie voor bedrijven genaamd LTSB die 10 jaar ondersteund wordt. Dus Microsoft heeft wel geluisterd dit keer.
Neen, dat is onjuiste informatie. Microsoft heeft wel deglijk geluisterd naar bedrijven en het update/upgrade proces vereenvoudigt en controleerbaarder gemaakt. Bovendien verloopt het updaten van Windows 10 staged over verschillende gebruikersomgevingen (van isdider tot ltsb), woordoor het aantal fouten en issues verminderd is.
Er is wel degelijk een ltsb branche, maar die is uitdrukkelijk niet bedoeld om een workaround te zijn voor slechte of infrequente rollouts (de mogelijkheid geven vergroot het probleem alleen maar ;) ), maar wel als een oplossing voor computers die kritische systemen besturen die veelal vele jaren met dezelfde hardware op hun plek blijven. Denk aan industriële sturingen, bankautomaten,... Het soort systemen waarvan je verwacht dat ze de komende jaren exact hetzelfde doen en waar elke externe foutmogelijkheid uitgesloten moet worden. Niet een kantoorcomputer dus...
Dat je als bedrijf vandaag nog niet op 1803 zit kan ik inkomen. Maar nog geen upgradeplan hebben naar Win10 voor 90% van je computers is vaak gewoon een gebrek aan inspanning.

Je bent hier weer eens te kortzichtig.

W10 upgrades brengen extra kosten mee (software / hardware) , Voor users die word / excel en een beetje mailen / internetten heeft windows 10 helemaal geen toegevoegde waarde.

Daarbij met Daas hebben ze alleen maar een thin client nodig om een verbinding naar 2012/2016 op te zetten dus dan is Windows 10 helemaal onnodig, kan je net zo goed Immedio TC's of UMS TC's gebruiken om de verbinding op te zetten. direct 90% van de kosten weg qua beheer en licenties.

Bij de echt grote jongens gaat het gewoon anders en heeft het niets maar dan ook niets te maken met een gebrek aan inspanning.
Je vergeet even dat server os-en niet voor alle software wordt ondersteund..
Voorbeeld daarvan is Onedrive. Voor andere software is het niet handig, bv grote excel bestanden met veel berekeningen erin of voor photoshop.
Er zit een groot verschil tussen kunnen installeren en werken en supporten.
Dat laatste is niet het geval. Bij problemen hoef je niet bij MS aan te kloppen.
Zowel de normale cliënt als de business cliënt zijn niet onder support.
W10 upgrades brengen extra kosten mee (software / hardware) , Voor users die word / excel en een beetje mailen / internetten heeft windows 10 helemaal geen toegevoegde waarde.
Heb je wel eens naar de security verschillen tussen die 2 os’en gekeken. Dan ben je als bank toch echt wel blij met win 10.
Op een dag moet je over. Hoe langer je het uitstelt, hoe meer kans dat je meer en meer problemen gaat tegenkomen en de kosten verder oplopen om de problemen op te lossen en dat terwijl je altijd met een harde deadline komt te zitten.

Ja, W10 upgrades brengen extra kosten mee. Maar als je als bedrijf niet geleerd hebt van het einde van XP dan heb je gewoon een heel slecht IT management. En gebruikers die gewoon kantoorwerk doen halen wel 1 groot voordeel uit Windows 10: de dag dat Windows 7 uit support gaat heb je geen veilig OS meer.
MS geeft gelukkig aangekondigd dat er nu langer support zal zijn op oudere versies Windows 10. Dus de kans dat veel bedrijven nu 1 a 2 upgrades overslaan is groter geworden. Als MS dit goed regelt en een upgrade van 1709 naar 1809 slim regelt (waarbij je dus niet eerst 1803 moet installeren) haalt dat ook een hoop problemen weg bij zowel de gebruiker (scheelt tijd) als bij de beheerders (rustig de tijd om dingen te testen, aangezien dit meestal "tussendoor" moet van de baas).
Een commentaar die ik kreeg van een financieel manager; " Moet die nu wéér? Van NT naar 2000 heeft een fortuin gekost, van 2000 naar 2003 van 2003 naar 2008 elk een half... en netto doet al die brol nog juist hetzelfde!
Gelukkig was er een andere hooggeplaatste die hem er op wees dat in die tijd er ook 3 sets kantoormeubelen, 4 wagenparken en een kantoorgebouw vervangen werd :p
Vanuit mijn standpunt bood die financieel manager zelf het belangrijkste argument al. De kost van de opeenvolgende migraties was duidelijk afgenomen en de transitie naar 2012 had al bijna geen operationele impact meer gehad. Dat de clients dit positieve verhaal moesten volgen is duidelijk. De nieuwe support lifecycle sluit immers juist uit dat we binnen 3 jaar wéér een dure migratie met groteske impact moeten doen. De (compatibiliteits- en testing-)inspanning wordt nu cyclisch gespreid en gebruikers krijgen nieuwe features 1 na 1 ipv ineens een heel nieuw OS.
Aan de andere kant is Windows 10 niet nieuw meer. Tegen dat Windows 7 volledig uit support is, is Windows 10 ook al weer 5 jaar oud.
Die logica gaat denk sinds Windows 10 niet meer op. Windows 10 is voor mijn gevoel een rolling release geworden die voortdurende verder ontwikkeld wordt. Ik zie Windows 10 pas vervangen worden als MS met een geheel nieuw OS komt zoals voor hun Edge processor, hoewel Windows10 daar ook al op draait.

Als ze een Windows 11 willen brengen dan kunnen ze beter de vernieuwingen opsparen en enkel veiligheidsupdates brengen. Maar dat doen ze juist niet. Dat past ook niet bij Windows as Service. Het is dan ook verkeerd om te zeggen dat Windows 10 al 5 jaar oud is. Het is juist helemaal up-to-date. Het idee achter de update-verplichting is juist om te zorgen dat mensen steeds een besturingssysteem hebben met de laatste verbeteringen zodat iedereen gelijk blijft lopen.

De 1% garantie vind ik een goed idee. Voor bedrijven is de 99% die werkt geen beslissingsfactor, het gaat om de 1% die niet werkt. Als daar programma's bij zitten die niet gemakkelijk te vervangen zijn dan gaat het feest niet door. Punt is natuurlijk wel dat bedrijven dat zeker willen weten voor dat ze overgaan naar W10. Maar dat kunnen ze nu dus van te voren al laten oplossen, al kan je niet helemaal uitsluiten dat er toch weer problemen optreden als je het grootschalig uitrolt, maar dan heb je ook weer steun van MS. Belangrijk want compatibilitiet is toch wel de kurk waar Windows op drijft.

Daarom geloof ik ook niet dat MS nog met een Windows 11 versie komt. Want een nieuwe versie is voor een bedrijf toch steeds weer een beslismoment waarbij ook alternatieven in overweging kunnen worden genomen. Door het updaten af te dwingen is zelfs dat geen beslissingsmoment meer. Daardoor zullen weinig bedrijven nog ooit de beslissing nemen om naar iets anders over te stappen. waarom zou je? En daarmee stelt MS zijn bestaande userbase veilig.

Bedrijven blijven zo hangen. Bij de consument verlegt het de strijd naar de aanschaf van nieuwe computers. Een Chromebook komt niet met Windows, Windows is niet meer zo vanzelfsprekend als het ooit was. En heel belangrijk is het onderwijs. Ik begrijp niet goed dat MS windows en Office licenties in het onderwijs niet volledig gratis maakt. Ze moeten daar veel agressiever concurreren dan ze nu doen. Gratis, veilig en zorgen dat het beheer door een noob kan worden gedaan. Alleen dan gaan de voordelen van MS Office doorwegen.
Maar met die rolling releases zijn de verschillen een heel stuk kleiner. Van Win7 naar Win10 is een zeer grote stap. Van 1709 naar 1809 bijvoorbeeld zal dat niet zijn. Zowel wat betreft compatibiliteit als herkenning bij de gebruiker zal je veel minder problemen hebben.

Bedrijven die echt blijven hangen op een ouder OS doen dat omdat het om zeer specialistische soft- en/of hardware gaat. Maar dat zijn dan vaak zo een specifieke toepassingen dat je die perfect kunt isoleren in je netwerk.
Oh ja zeker wel!
Als Microsoft bijvoorbeeld besluit dat je je privacy instellingen van je microfoon aan moet passen dat apps deze mogen gebruiken, dat dan Virtual Audio Cable dan weer werkt. (Dit was tussen 1709 en 1803 ineens zo.)
Natuurlijk test je dat eerst op 1 PC, maar Microsoft doet altijd van die dingen... ineens.
Waar je na veel Googlen pas achter kunt komen.

En bijvoorbeeld het updaten van 1709 naar 1803 wat niet lukt op Windows 10 Pro N versies (heeft met media pack te maken, veel bugs, kunnen ze fixen, maar vorige maand hebben ze eindelijk 1803 uit windows update gehaald voor deze mensen (zoals mij dus).

Ik heb 2 zo goed als dezelfde PCs, alleen andere hardware, maar hetzelfde account en dezelfde update tijden. 1 Windows 10 Pro N pc draait wel uitzichtzelf 1803, de andere weigert maar te updaten.

Dat betekend dus alles clean-installen. Is ook weer extra tijd.


Lang verhaal kort: Met Windows 7 nooit dit soort problemen gehad.
Echt nooit. Altijd updaten, alles bleef gewoon werken.
Natuurlijk snap ik dat sommige updates moeten vanwege veiligheid of nieuwe (domme? eu) regels.
Maar dat het geen grote stap kan zijn? Niet correct. Ligt er helemaal wat ze updaten en waarvoor.
Je zegt: Ik heb 2 zo goed als dezelfde PCs, alleen andere hardware, maar hetzelfde account en dezelfde update tijden.

Dezelfde PCs, wel andere hardware. Wat is er dan hetzelfde aan de PCs?
De software die er op staat?
Wat normaal gesproken de meeste problemen geeft.
Microsoft heeft techsoup en surfspot licenties voor een tientje dat is toch bijna gratis?
Veel bedrijven hebben tailor made applicaties die ze zelf helemaal moeten doortesten en wellicht aanpassen. Je kunt het je als bedrijf niet veroorloven om stil te vallen omdat er toch een combinatie van functionaliteit niet goed blijkt te werken.
Gelijk heb je.
Bij ons in het bedrijf hebben ze het omgekeerd aangepakt. Er stond al een grote software update op de planning voor het pakket wat we dagelijks gebruiken (uit eigen opdracht laten ontwikkelen). Deze werd als onderdeel van het plan klaargestoomd voor Windows 10. Toen zijn direct alle werkplekken overgegaan naar Windows 10. :)
Je vergeet even dat Windows 10 upgrades krijgt, niet patches, dus compleet nieuwe features. De updates van Windows zijn eigenlijk upgrades. Je moet Windows ook elke keer weer opnieuw installeren. Dus, Windows 10 gaat langer mee zo dan een Windows 7.
Je zou er van verbaasd staan hoeveel bedijfssoftware nog geen versie heeft die officiëel ondersteund wordt door de vendor op Windows 10.

Voor een van onze toepassingen kregen we droogweg het antwoord van de vendor "ja, we denken dat we ergens in 2019 met een op Windows 10 gesupporteerde versie komen".

Toegegeven, het is niche software als je alle bedrijven bekijkt, maar het is kritische software voor mijn sector.
Niet alleen software maar ook bepaalde hardware is niet altijd compatible met Windows 10 waardoor men ook blijft op Windows 7
Heel veel Windows 7 (en 8.x) drivers (nee, niet alle) werken ook gewoon op Windows 10, dus dat hoeft niet per se een probleem te zijn :)

Dat is gelukkig een stuk beter dan vroeger, waar je idd bij elke versie weer nieuwe drivers moest maken als fabrikant zijnde.
Tussen werken en ondersteund is nog wel een heel groot verschil. Je wil in het bedrijfsleven geen trucjes uithalen.

Vroeger of later komt dat geintje altijd een keer terug, op een moment dat je er niet op zit te wachten.
Klopt, maar het feit dat de drivers uitwisselbaar zijn, maakt het voor fabrikanten en leveranciers wel weer wat aantrekkelijker om toch support te gaan verlenen op Windows 10.

In het verleden waren immers (gebrek aan) drivers één van de grootste factoren waarom die support er niet was.

Nee, dat zal natuurlijk niet in alle gevallen zo zijn, maar in veel gevallen kan het wel net de trigger zijn voor een leverancier.
Klopt, maar het feit dat de drivers uitwisselbaar zijn, maakt het voor fabrikanten en leveranciers wel weer wat aantrekkelijker om toch support te gaan verlenen op Windows 10.
Het is makkelijker om dat alleen voor nieuwe(re) producten te doen. Zo behoudt je als fabrikant ook enigszins een lock-in en een kleine zekerheid op inkomsten. Of dat de oplossing is, laat ik even in het midden, maar is helaas wel de praktijk bii vele specialistische hardware fabrikanten. "Je upgrade maar naar onze nieuwe productlijn als je Windows 10 supported wilt zien." is dan het advies van de fabrikant. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:47]

Klopt, maar het feit dat de drivers uitwisselbaar zijn, maakt het voor fabrikanten en leveranciers wel weer wat aantrekkelijker om toch support te gaan verlenen op Windows 10.
In veel organisaties waar dit speelt is er hard/software actief welke niet meer gemaakt wordt/ondersteund wordt. Waarbij er heel veel moeite is gedaan op het op W7 stabiel werkend te krijgen door mensen die niet werkte voor de hard/software leverancier. En de hard/software of heel veel gebruikt wordt of gewoon niet werkt met virtualisatie. Ook breed gebruikte software pakketten zoals Office welke op een gegeven moment ook niet meer werken op nieuwe OSen.

Een aantal jaar geleden aan een XP=>W7 migratie gewerkt waarbij bleek dat een enigszins kritieke zelf gemaakte Access applicatie was gemaakt in een hele oude versie van Access en niet zonder slag of stoot omgezet kon worden. Waar men trouwens pas achter kwam nadat ik bijna klaar was bij alle gebruikers persoonlijk na te vragen welke applicaties ze gebruikten en ik op Access stuitte en de zelfbouw applicatie. In dat geval stond er dus exact nog een PC met XP, die niet op het netwerk mocht met die Access applicatie, dat zorgde voor behoorlijk wat geklaag omdat ze voorheen allemaal op hun eigen PC konden werken en via een webinterface erbij konden.

Ook andere applicatie geven vaak meer werk aan de migratie van de applicatie naar een nieuwe versie dan de daadwerkelijke W7=>W10 migratie. Vaak draaien ze flink oudere applicaties welke niet makkelijk geupdate kunnen worden naar de nieuwste versie. Niet heel erg als het Photoshop of AutoCAD is, maar als het een ERP/CRM pakket is, een heel stuk lastiger. Bij de bovengenoemde migratie hadden we uiteindelijk te maken met 1000-1500 applicatie, waarvan men niet zeker wist wie wat gebruikte en of alles nog wel gebruikt werd, vandaar dat ik met een collega dat bij bijna 2000 man persoonlijk ben gaan navragen... Applicaties kost in dat soort situaties veel meer tijd dan een OS migreren en is ook een veel grotere kostenpost dan het OS migratie traject.
Dat inderdaad, en dat maakt de stap ook kleiner als je het bijvoorbeeld vergelijkt met xp of vista, waar het driver model wel echt een groot verschil was
Tussen werken en ondersteund is nog wel een heel groot verschil. Je wil in het bedrijfsleven geen trucjes uithalen.

Vroeger of later komt dat geintje altijd een keer terug, op een moment dat je er niet op zit te wachten.
Wij hebben op het werk nog Windows 7, en dat is geen feestje met moderne hardware, het is getruc met nieuwere drivers, het werkt maar niet goed.
het werkt maar niet goed.
Ik denk ook dat het een deel het gemak van W10 is, dat werkt op veel vlakken (tegenwoordig) veel soepeler dan onder W7. Op sommige hardware werkt het gewoon niet, zoals op al die Surface Pro devices.
Drivers moeten officieel ondersteund worden door de fabrikant. Mocht er een probleem ontstaan met hardware dan moet je terug kunnen vallen naar de fabrikant. Op goed geluk werken in een grote organisatie is niet het meest slimme wat je kan doen als IT afdeling.
Drivers moeten officieel ondersteund worden door de fabrikant. Mocht er een probleem ontstaan met hardware dan moet je terug kunnen vallen naar de fabrikant.
Veel success om dat voor elkaar te krijgen met de dotmatrix printer die al 13 jaar verzendlabels print. Het zijn dat soort rand apparatuur die vaak vergeten is en problemen oplevert. Slecht werk van de beheerders en planners wellicht maar ik daag je uit om bij een middelgrote firma een lijst te maken met alles dat aan het netwerk of pc's hangt.
Ohja die krengen...
Ja dat heeft mij al vaker een hoop tijd gekost. Toen gaf ook iemand een keer aan dat er een nieuwe gekocht moest worden ivm support, na onderzoek bleek dat het apparaat wat er stond al het nieuwste model was.

Maar alsnog, een bedrijf heeft meestal niet zoveel dotmatrix printers, dus die ene die dan een probleem is, is dan niet zo erg.
Klopt, en in mijn ervaring werken zelfs Vista drivers vaak nog prima op Windows 10. Wel heb ik een keer een issue gehad, mijn moeders laptop heeft enkel Windows 7 (en volgens mij ook 8.x) drivers dus ik wou 3 jaar geleden haar laptop upgraden naar Windows 10. Maar de WIFI driver van Windows 7 werktte gewoon niet stabiel op Windows 10 op die betreffende laptop. Ik heb toen Windows 7 er opgezet opnieuw, en dat draait tot op de dag van vandaag perfect.
Thanks voor de tip. Ik neem aan dat ik dan eerst even de laptop moet openschroeven om te kijken wat voor grootte/type wifi chip er nu inzit? Want zover ik zie en weet zijn niet alle modellen universeel.

Maar wat ik in principe van plan ben ik om tegen het eind van Windows 7 update-ondersteuning nog eens Windows 10 er op te zetten kijken hoe het dan loopt. Mocht het dan nog niet goed gaan dan idd WIFI chip vervangen, of Linux er op zetten, of gewoon de laptop in zijn geheel vervangen (hij komt uit de zomer van 2011 dusja dat is al even)
In principe zit er 9 van de 10x een pcie wifi chip in, ik zie dat die 8260 een M2 slot wifi kaartje is, dat is relatief gezien nieuw, zeker een laptop van 2011 zal dat niet hebben.

Heb zelf hier ook een wat oudere laptop (zal ook vaan 2008-2011 zijn) 't kaartje vervangen, heeft deze meteen en 5ghz wifi support, WiFi AC (~800mbit) en windows 10 ondersteuning.

HDD vervangen door een SSD en ding is snel zat met 1x 2GB 1x 4GB (6 dus totaal) ram
(voor wat "kantoor" werk meer als voldoende).\

Als je 't merk en model weet kan je 't meestal al via de pricewatch danwel support boekje opzoeken.

Je zult iig de laptop aan de onderkant moeten open maken, kom je bij HDD/SSD, RAM en Wifi kaartje uit.

[Reactie gewijzigd door Dutch2007 op 22 juli 2024 19:47]

Thanks, het is een Acer Aspire 5742Z. Het is niet echt een hele snelle laptop qua cpu (pentium p6100) maar ik heb er 3 /4 jaar terug wel een SSD ingezet en het ram geheugen geupgrade van 3 gb naar 4 (dat laatste was misschien niet écht nodig voor haar gebruik, maar ik had het nog liggen)

Ik hou de tip in elk geval zeker in mijn achterhoofd, had daar zelf nog niet aangedacht.
https://www.ifixit.com/Gu...AN+Card+Replacement/12157

Difficulty: Easy
Steps: 9
Time Required: 5 - 10 minutes

stap voor stap de beschrijving hoe je 't kan vervangen ;-)

Module is zo te zien trouwens gewoon die PCIe

pricewatch: Intel Dual Band Wireless-AC 7260 Plus Bluetooth

Dus die moet werken

[Reactie gewijzigd door Dutch2007 op 22 juli 2024 19:47]

Ziet er easy uit idd. En niet de hele laptop hoeft uit elkaar zie ik, enkel de afdekplaat.
Ja kijk dat is dan een probleem van de fabrikant. Als je de hardware die je verkoopt niet up to date wil houden heb je imho ook geen plek in die wereld.
Ja kijk dat is dan een probleem van de fabrikant. Als je de hardware die je verkoopt niet up to date wil houden heb je imho ook geen plek in die wereld.
Okay dat is dus werkelijk ELKE hardware firma. Op een gegeven moment moet je de ondersteuning stoppen.
In het bedrijf waar ik voor werk hebben we +/- 10.000 computers, die upgrade je niet zomaar even.
Hiervoor zal toch eerst een goed plan moeten komen om er zeker van te zijn dat alles goed werkt en dat dit soepel verloopt. Daarnaast wil je natuurlijk niet alle computer bij langs om dit handmatig te doen, wat overigens ook een eeuwigheid gaat duren.
Verder hebben we nog +/- 2000 computers uit 2014 en eerder die niet of niet goed compatibel zijn, deze zijn we aan het vervangen om volgend jaar te kunnen starten met de uitrol van Windows 10.
In een Enterprise omgeving is het niet zo simpel om "even" over te gaan naar een nieuw systeem.
Wij hebben afgelopen jaar 14.000 laptops gemigreerd naar windows 10. Herbij zijn ook zo'n 1500 laptops vervangen die geen eufi (en dus ook secureboot) ondersteunde.

Bij ons was het zo opgezet dat elke user het zelf kon doen. Eerst een portal doorlopen waar een stukje data veilig stellen in zat (en ook de laptop check / bestelling van de nieuwe) hierna krijgen ze handleiding gemaild hoe de installatie van Windows 10 te starten was. (Een task sequence advertised via SCCM).

Voordeel van deze manier was dat niet iedereen tegelijk moest. Vaak ging de persoon met een beetje IT kennis op de afdeling het eerste en hielp deze de rest weer.

Bij ons is het ook nog eens gepaard gegaan met de overgang van alles on premise naar een hybride omgeving icm Azure / O365 / intune.
Bij ons was het zo opgezet dat elke user het zelf kon doen. Eerst een portal doorlopen waar een stukje data veilig stellen in zat (en ook de laptop check / bestelling van de nieuwe) hierna krijgen ze handleiding gemaild hoe de installatie van Windows 10 te starten was. (Een task sequence advertised via SCCM).
Dit zullen best wel technische mensen zijn geweest. De meeste bedrijven/organisaties hebben mensen in dienst die al hulp nodig hebben bij een nieuw startmenu.
Het is ongeveer 50/50, ik werk voor een van de grote telco's. Daar loopt aardig wat technische kennis rond maar ook meer dan zat sales, management, change managers en alle niet technische functies die je in het hele itil plaatje kan bedenken.

Het was een flinke uitdaging, ik werk zelf op een van de IT servicepunten waar men binnen kan lopen voor support. Tijdens de migratie hebben we het erg druk gehad. Misschien hebben we over de locaties verdeeld ongeveer 10% geholpen met de migratie. Maar dat betekend dat nog steeds 90% het zelf of met hulp op de afdeling heeft gedaan.
Anoniem: 998261 @triflip9 september 2018 19:07
Alles bij elkaar is iedere medewerker toch gauw een dag bezig (data backuppen, upgraden, data terugzetten, vertrouwd raken met de nieuwe omgeving. Voor 14.000 gebruikers is dat dan al gauw een kostenpost tussen de 5 en 10 miljoen (afhankelijk van het soort medewerkers). Zonder dat het direct iets oplevert. Als het mijn geld zou zijn zou ik er toch even goed over nadenken of een bestaande omgeving niet nog even gerekt kan worden (als er geen verdere requirements voor nieuwe functionaliteit zijn).
Het aantal mensen doet er niet toe.
Voor 1400 gebruikers is het ook een grote kostenpost, dat van een kleiner totaal budget af gaat. Percentueel gezien blijft de kostenpost voor het bedrijf hetzelfde.

Sterker nog, de grote organisatie met 14.000 gebruikers kan makkelijker mensen beschikbaar maken om zo'n project goed voor te bereiden, dan de kleinere organisatie.
Knap! Zelf zeker best veel voorbereiding in gezeten hebben.
Vergeet ook simpel de gebruiker niet die met W10 niet kan functioneren, van Citrix naar 365 gegaan als werkomgeving en men moet massaal cursussen hebben met hoe werk je ermee.
Maar dit probleem blijft bestaan, je stelt het alleen uit. Je zal toch een keer over moeten.
Ja, maar werkplekken zijn niet de enige kostenpost van een bedrijf. En je kunt niet alle investeringen tegelijkertijd doen. Uitgaven worden aangepast aan de cash flow.
Uitgaven worden aangepast aan de cash flow.
Oef, ben blij dat jij niet mijn financieel directeur bent want cash flow is werkelijk het allerlaatste wat investeringen moet sturen.

Cash flow is precies wat het zegt. 'Cash' geld. Geld dat je gebruikt voor maandelijkse rekeningen etc. Investeringen doe je met het geld dat je daarvoor opzij zet en wat niets te maken heeft met cash flow. Vaak doe je juist investeringen als de cash flow negatief is!
Dat klopt, maar een overgang zoals deze is prima (financieel) te plannen, zeer lang vooruit zelfs.
Een bedrijf waar we ooit mee samenwerkte loste dit creatief of. Vlak voor een major upgrade ging er "zomaar" het gerucht rond dat een hoeveelheid mensen ontslagen zouden gaan worden. Om het bedrijf lean & mean te houden zouden degene die niet met de nieuwe software om dachten te kunnen gaan als eerste genomineerd worden voor ontslag.

Vreemd genoeg bleek er niemand echt problemen met de upgrade te hebben daarna...
Wat een vreselijk slechte manier van werken/motiveren.
Het is misschien wel een beetje slecht ja, maar het werkte wel.

Heb (bij een andere bedrijf) wel eens een volwassen iemand gezien die letterlijk zat te huilen omdat het spreekwoordelijke icoontje een paar pixels verschoven was. Dat is de andere kant van het verhaal he?
Was dat toevallig op de afdeling Sterke Verhalen?
Hahaha, nou die persoon zat daadwerkelijk te huilen ja, omdat ze haar werk nu niet meer kon doen.

Natuurlijk was er wel iets meer veranderd dan een icoontje met een paar pixels, maar elk enigszins weldenkend mens zou de nieuwe functionaliteit toch wel moeten kunnen begrijpen en de oude functionaliteit terug moeten kunnen vinden bij de update van de custom software daar.
Users.... Can't live with them. Can't live without them. ;)
Zeker. Bedrijven werken met software. Als die software niet werkt op Windows 10, ligt het hele bedrijf stil, wat rampzalig zou zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook veel meer werk om duizend computers op werk te upgraden dan 1 computer thuis. Daarom zie je zo vaak dat bedrijven nog op een os van 1 of 2 generaties geleden werken terwijl consumenten thuis netjes up-to-date W10 draaien.
Ja, if it aint broke don't fix it!

Sommige software herschrijf je niet zo maar even.
Stel je toch voor dat ze bij Hoogovens, sorry: Tatasteel, elke 5 jaar opnieuw de hele fabriek moeten omprogrammeren omdat MS elke 5 jaar opnieuw begint.

De 'vooruitgang' is dan ronduit schadelijk.
Ik ken uit eigen ervaring een destijds beursgenoteerd bedrijf dat na 3x de software vernieuwen failliet is gegaan.
Tatasteel is nu juist een firma die zeer up to date is met software. Bijzonder slecht voorbeeld dus.

Welk beursgenoteerd bedrijf was het dat door drie software updates failliet is gegaan? Heb er even over zitten denken met twee bedrijfsanalisten en om eerlijk te zijn denk ik dat je wat overdrijft. Werkelijk iedereen in IT zou dat weten.
Tatasteel is nu juist een firma die zeer up to date is met software. Bijzonder slecht voorbeeld dus.

Welk beursgenoteerd bedrijf was het dat door drie software updates failliet is gegaan? Heb er even over zitten denken met twee bedrijfsanalisten en om eerlijk te zijn denk ik dat je wat overdrijft. Werkelijk iedereen in IT zou dat weten.
Ja je zou wel willen weten wie dat nou was...
Het staat niet officieel in een eindconclusie.

Maar feit is dat bij de eerste upgrade naar SAP zo'n beetje het hele oude databestand handmatig moest worden overgetyped omdat men er geen conversieprogramma voor kon maken.
Vervolgens moesten ze met CAD gaan werken. Van de grond af aan moesten handmatige tekeningen in een Autocad computer ingevoerd worden. Ze hebben jarenlang handmatig en CAD- parallel moeten doen.
Ondertussen wou men in Europa expanderen en kocht diverse fabrikanten op. Die hadden natuuurlijk elk hun eigen softwaresytemen. In de derde ronde begon men met een ultieme poging 'alles te integreren' door iets wat je kan vergelijken met wat nu Siemens PLM doet. Dat, die integratie, is ze zwaar boven het hoofd gegroeid. Het bedrijf (S....) ging ten onder aan integratieproblemen. Dat ze dat met computersoftware niet gelukt is staat niet in de annalen.

Het is verrekte moeilijk om een bestaande organisatie in een ander (nieuw) om te zetten. Dat is wat je feitelijk doet als je de software gaat vervangen.
voor industrial control systems heeft MS gewoon Windows 10 LTSB hoor, stabiele codebase, 10 jaar support.
voor industrial control systems heeft MS gewoon Windows 10 LTSB hoor, stabiele codebase, 10 jaar support.
Dat vind ik voor belangrijke toepassingen eigenlijk veel te kort. Alsof je huis maar 10 jaar mee hoeft te gaan.

MS letterlijk Windows Vista had opgeblazen via de windowsupdatefunctie. Anders had ik het waarschijnlijk nu nog steeds gebruikt. Ik had helemaal geen behoefte aan een upgrade. En mijn software ook niet, op 1 MS programma na (Visual Studio), al had ik daar een alternatief voor.
Voor mij is dus een 5 jaars lifecycle al schadelijk. Ik zou als particulier 10 jaar willen, en industrie/bedrijsleven hebben m.i. nog veel hogere eisen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 19:47]

En in 1995 was dat beter omdat Windows 95 12 jaar support had? Nee, natuurlijk niet. En bij andere vendors? Ubuntu haalt de 5 jaar niet eens. Red Hat Enterprise is 10 jaar, voor het bedrijfsleven.
En in 1995 was dat beter omdat Windows 95 12 jaar support had? Nee, natuurlijk niet. En bij andere vendors? Ubuntu haalt de 5 jaar niet eens. Red Hat Enterprise is 10 jaar, voor het bedrijfsleven.
Volgens mij heb ik nergens gezegd dat het in 1995 beter was.

In tegendeel!
Ik bedoel dat het speelkwartier in ICT nu maar eens voorbij moet zijn. De voortdurende updates... Het spul is nooit af en verandert continu. Om gek van te worden.
(De) ICT is dus nog steeds uitgesproken onbetrouwbaar.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 19:47]

Uiteraard ga je geen fabriek/productieplant om de zoveel tijd upgraden omdat MS een nieuw besturingssysteem heeft uitgebracht. Maar Tata heeft ook gewoon een kantooromgeving die los staat van het ICS/SCADA deel en de aansturing daarvan (mag ik hopen dan). Er is niet echt een reden om het stuk normale kantoorautomatisering niet te updaten.

Het lijkt me stug dat een faillisement alleen veroorzaakt wordt door het vernieuwen van de software. Er zal bijkomend sprake zijn geweest van mismanagement en/of een gebrek aan fit met de veranderde omgeving en/of andere oorzaken.

De "if it aint broke don't fix it" mentaliteit is deels te begrijpen, maar deels ook niet. Als dat je dagelijkse gang van zaken is, ben je niet in control van je IT. Bij je legacy kan ik het me best voorstellen dat je daar heel voorzichtig mee bent, maar nieuwe technieken, (Sec)DevOps principes, "agile" omgevingen en noem nog maar wat buzzwords stellen je in staat om die oude mentaliteit los te laten. Althans, in de omgeving waar ik werk dan. En Windows 10 biedt toch de nodige extra veiligheidsvoorzieningen vergeleken met de oudere versies.
Het is ook een kwestie van kosten van licenties. Wij hebben op veel hardware windows oem licenties. Wil ik zo'n systeem upgraden naar w10 kost me dat weer een nieuwe licentie en op oude hardware is dat niet rendabel.

De harware is op zich nog wel prima voor het doel waar het voor wordt ingezet.. dus wij gaan nog even door met wat oudere systemen.

Qua drivers en software heb ik die ervaring overigens niet.. tenzij je met software van "voor de oorlog" werkt. Maar dan had je dat probleem ook al met xp.
Ik weet niet waar jij werkt of hoe groot de omgeving is maar in mijn ervaring werkt geen enkel middel tot groot bedrijf met OEM licenties, alleen al omdat je in OEM max de Pro versie krijgt terwijl zowat iedereen Enterprise licenties heeft op volume Licensing.

Daarnaast kan je Win7 OEM licenties nog altijd gratis omzetten naar Win10 (ook al is de actie officieel in 2016 afgelopen), zie ook https://www.zdnet.com/art...-free-windows-10-upgrade/

Overigens wat Win10 betreft zou OEM volgens Microsoft medewerkers niet meer bestaan, je kan de key dus overzetten naar een ander device.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 19:47]

Ik kan me best voorstellen dat zulke gevallen er zijn, waar software en hardware niet compatibel zijn met nieuwe versies van het OS. Maar dat betekent dan wel dat die bedrijven NIKS geleerd hebben van de Windows XP debacle, dat je je software en hardware vandaag moet aanschaffen met zicht op het toekomst.

En wat bij XP speelde dat je een gaat van 6 jaar tussen releases had, is niet meer voorgekomen, en sinds Windows 7 kun je wel vernomen dat een systeem die Windows 7 aan kan, kan de huidige release van 10 prima aan.

Ik zie zogal veel bedrijven die gewoon te relaxt zijn over computer zaken, dus wordt straks weer geld neerleggen voor verdere ondersteuning of een onveilig systeem hebben.
Als ze de computers ook met een beetje fatsoenlijk termijn vervangen zou dat vrij natuurlijk (moeten hebben) verlopen lijkt me. Als je met software zit wat niet compatibel is met Windows 10 dan lijkt het me eerder een taak voor de softwaremaker om hier mee aan de slag te gaan i.p.v. achter gaan lopen omdat er geen motivatie is tot doorontwikkeling. Of overstappen op een webbased alternatief, dan heb je bij toekomstige vervanging hier ook minder gauw problemen mee.
Zeker. Bedrijven werken met software. Als die software niet werkt op Windows 10, ligt het hele bedrijf stil, wat rampzalig zou zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook veel meer werk om duizend computers op werk te upgraden dan 1 computer thuis. Daarom zie je zo vaak dat bedrijven nog op een os van 1 of 2 generaties geleden werken terwijl consumenten thuis netjes up-to-date W10 draaien.
Vind ik wel erg kort door de bocht. Iedere organisatie van een beetje omvang heeft ook een afdeling die zich bezighoudt met onderhoud van OS images en compatibiliteit tussen die images en de applicaties. Daarnaast valt onder beheer ook software portfolio en lifecycle management. Je weet dus wat er draait, van welk belang dat is en wat de toekomstplannen er voor zijn.

Als je die twee combineert weet je dus welke applicaties er (naar verwachting) moeten draaien op de toekomstige OS versie, wat daar de toekomstplannen voor zijn en wat de impact is als ze niet draaien op het nieuwe OS. Met die inventarisatie kan je beginnen in een vroeg stadium, mogelijk zelfs al voor de release van het OS.

Daarnaast kan je voor ieder pakket een persoon of afdeling benoemen die er de verantwoordelijkheid voor draagt. Daarmee voorkom je dat een enkele beheerder tests uit moet gaan voeren op honderden applicaties waar de persoon zelf waarschijnlijk ook geen kennis van heeft en is het mogelijk de tests door te voeren zonder dat daar tijdelijk/nieuw personeel voor aangetrokken moet worden.

Verder zet ik mijn vraagtekens bij het aantal pakketten dat hier genoemd wordt en het gebrek aan mogelijkheden om ze geschikt te maken voor een nieuw OS. Applicaties die niet aangepast worden verliezen op termijn hun waarde. Daaruit volgt dat je voor een applicatie een upgrade plan of een uit faseer plan hebt. Het kan door onverwachte omstandigheden voorkomen dat je met een pakket komt te zitten dat niet uit te faseren is en ook niet onderhouden kan worden, maar een normale situatie is dat zeker niet.

En dan is er nog de kwestie van het aantal packages dat binnen een organisatie gebruikt wordt. Als ik de aantallen zie die er soms genoemd worden krijg ik sterk de indruk dat een flinke consolidatieslag wel op zijn plaats zou zijn. Ik heb wel gezien dat met de nodige inspanning het aantal packages door uitfaseren en migreren/combineren tot minder dan de helft teruggebracht kon worden.

Het zijn allemaal maatregelen waar je wel de nodige inspanning voor moet verrichten, maar aan de andere kant werkt een organisatie met meer dan 10.000 werknemers doorgaans wel samen met een IT leverancier die kan helpen dat proces in te richten en in de praktijk te begeleiden en eventueel ook oplossingen aan te dragen waar zich technische problemen voor doen.
Toch is het incompetentie. Sinds 1995 weten bedrijven dat ze hun IT zo moeten inrichten dat besturingsystemen regelmatig worden geupgraded. Maar sommigen krijgen het voor elkaar dat ze zich bij XP, Vista en nu Windows 7 weer laten verassen.

De dag dat Windows 8 werd aangekondigd is de dag dat een serieus bedrijf alvast mensen vrij maakt en een planning opstelt. Dan heb je nog een jaar of 10 te gaan.

Als het dan 2020 is, 10 jaar later en je hebt nog 3 extra jaren nodig, ben je knullig bezig.
Is niet helemaal waar natuurlijk,

Je hebt gewoon groepen die het eerste de windows 10 krijgen binnen het bedrijf. En daarvoor een testperiode/groep...
Ja, en daarom duurt het zo lang. Thuis is het gewoon 1x upgraden. hit of mis en dan fixen.
Bij een grote uitrol moet je eerst weken met alle paketten testen in het nieuwe OS, dan ga je kleine usergroep testen en als het niet werkt weer fixen en weer bij een groep testen. enz enz.

Dan rol je het uit en breekt de pleuris uit. (Ik weet niet waarom, maar het is altijd zo :)
Nja wij rollen het ook nu al een jaar uit. Maar tot vorig jaar hadden we Windows 7 maar puur voor licenties.
Is het upgraden van een heel netwerk tegenwoordig niet 'simpel' door gewoon een image uit te rollen? (Dan wel moeite om een image te maken per model device)
Veel bedrijven zijn al overgestapt, of zijn bezig met migratietrajecten naar Windows 10.

Een migratietraject in een omgeving met (tien)duizenden PC's is alleen niet zo eenvoudig, je zult bv alle programma's op compatibiliteit moeten controleren, evt migratie naar nieuwe versies (die ook weer getest moeten worden) etc etc. Het is niet zoals bij je thuis-PC ff setup.exe starten en gaan met die banaan ;)

Ik vermoed dat er in 2020 al een heel stuk minder Windows 7 meer zal zijn dan nu het geval is bijvoorbeeld.
Ik wil hier toch aan toevoegen dat het toch vooral nalatigheid is. De meeste bedrijven hebben zichzelf behoorlijk in de vingers gesneden door heel lang op XP te blijven hangen. Hierdoor onstonden grote problemen met de migratie naar vaak windows 7.

90% van alle software die voor windows 7 gemaakt is werkt ook op windows 10. Misschien zelf wel meer.
Alleen de problemen onstaan bij software welke eigenlijk al niet werkt op windows 7. Via allerlei omwegen werkend is gekregen. En dat daarna de bedrijven zo dom zijn geweest om deze software niet te migreren.

De meeste bedrijven zijn erg laat overgestapt op windows 7. Toen was 8 en mogelijk zelfs 8.1 al uit.
Toen kwamen ze eindelijk uit de economsiche crisis en nu is het weer te druk.

Deze managers die deze in mijn ogen veelal domme beslissingen neemt moet zich schamen (enkele uitzonderingen daargelaten).
Upgraden is erg lastig voor grote ondernemingen.

Ik heb meegemaakt dat belangrijke processen niet meer draaiden omdat een VBA macro het niet meer deed op Windows 7. Dat is uiterst rampzalig. Een bepaalde feature was er niet meer in Windows 10 maar er was wel een vervanger. Dat programma aanpassen (4000 regels code) kan maar de originele bedenker is inmiddels 5 jaar uit dienst.....komt zooo vaak voor...

Het enige alternatief is echt alle processen testen op een Windows 10 machine maar geen enkele manager heeft in zijn afdeling de capaciteit hiervoor omdat deze kosten vaak op de afdelingskostenpost komen en deze zijn voor rekening van de afdelingsmanager. De kosten horen te komen bij het IT project (upgrade Windows 10) zodat externe consultants kunnen worden ingehuurd om alles te testen. De cultuur in Nederland is toch wel eerst upgraden en vervolgens moeten de huidige werknemers het testen met de bestaande capaciteit en dat...werkt gewoon niet... IT mag niks kosten heh ?

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 22 juli 2024 19:47]

Als jij je personeel software laat maken zonder documentatie maak je het jezelf ook enorm lastig als bedrijf zijnde.
Als jij ooit software hebt ontworpen zal je weten dat met zelfs de beste documentatie ter wereld een aanpassing niet eenvoudig is als je geen (volledig) beeld hebt van hoe het programma in elkaar zit.

Je zal aardig wat manuren eraan moeten besteden (maanden) voor je het door hebt en zelfs dan zal je als ITer niet de expertise hebben om het te kunnen snappen (het zijn in dit geval scheikundige processen) dus je zal ook nog met meerdere mensen moeten samenwerken.

Allemaal best lastig. Er is geen silver bullet oplossing want geld is niet opbeperkt.

[Reactie gewijzigd door Littlemarc op 22 juli 2024 19:47]

Als jij ooit software hebt ontworpen zal je weten dat zelfs met de beste documentatie ter wereld is een aanpassing niet eenvoudig als je geen (volledig) beeld hebt van hoe het programma in elkaar zit.
Als er volgens een correcte modulaire wijze is geprogrammeerd is het niet nodig om het volledige overzicht te hebben om de software te debuggen. Als er maar wel goed is gedocumenteerd wat bijvoorbeeld iedere functie doet: input, bewerkingen en output
Als er maar wel goed is gedocumenteerd wat bijvoorbeeld iedere functie doet: input, bewerkingen en output
offtopic:
Eisen dat iedere functie uitgebreid gedocumenteerd wordt is een fantastische methode om er voor te zorgen dat programmeurs zoveel mogelijk functionaliteit in zo weinig mogelijk functies stoppen.
.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 19:47]

Als jij je personeel software laat maken zonder documentatie maak je het jezelf ook enorm lastig als bedrijf zijnde.
Zo gaat dat ook niet. Een bedrijf laat niet op die manier software maken. Wat ik echter heel regelmatig bij klanten zie, is dat iemand (voor zichzelf) iets geschreven heeft, omdat dat zijn leven gemakkelijk maakt. Dat kan een kleine applicatie zijn of gewoon een macro of iets dergelijks. Zijn collega ziet dat op een gegeven moment, vindt het ook handig en gaat het ook gebruiken. Twee jaar later wordt het ineens door een hele afdeling gebruikt en bestempelen ze het als bedrijf kritisch.
En met de volgende versie van Windows / Word / Access werkt het ineens niet meer...

Nu kun je zeggen dat dit nooit op deze manier in de omgeving terecht had mogen komen, maar daar heeft de betreffende afdeling geen boodschap aan. Ineens is het ons probleem geworden, want de afdeling wil niet over zonder dit stukje software en krijgt vaak bij hoger management daarvoor steun. Suggereren dat er productieverlies optreedt zonder de betreffende software doet het op de een of andere manier altijd goed bij management.
Het zou niet moeilijk moeten zijn, veelal betekend het gewoon dat men "niet in control" is, op een enkele uitzondering na. VBA script die door 'iemand' geschreven is die er al vijf jaar niet meer werkzaam is bijvoorbeeld 'klinkt' als hobby materiaal gebruiken voor jouw produktie. Als die VBA script zo belangrijk is, dan zorg je dat het in 'beheer' is en kennis wordt overgedragen en dat is iets waar het dan ook vaak weer fout gaat. Bedrijven willen wel het gemak van automatisering, maar onderschatten veelal hoe belangrijk het is om het ook bij te houden en zien het vaak ook weer als een noodzakelijk kwaad.

Dit is een goed voorbeeld waar het inderdaad een probleem kan zijn : TonnyTonny in 'nieuws: Windows 7 krijgt tegen betaling 3 jaar extra support v...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 19:47]

Met alle meuk die uit nota bene software bedrijven komt zoals MS, Google en anderen, ga je nu lopen beweren dat het niet zo moeilijk moet zijn? Als zij het al niet kunnen.
Ik wil hier toch aan toevoegen dat het toch vooral nalatigheid is. De meeste bedrijven hebben zichzelf behoorlijk in de vingers gesneden door heel lang op XP te blijven hangen. Hierdoor onstonden grote problemen met de migratie naar vaak windows 7.
Klopt. Veel bedrijven hebben het aan zichzelf te danken gehad, door upgraden maar uit te blijven stellen. Toen op het allerlaatste moment begonnen ze er aan en oeps, toen kwamen er toch wel wat problemen naar voren. Ja, als je het tot het laatste moment wacht, dan wordt het opeens een spoedklus (lees: dure klus) ja.

Daarom heeft Microsoft nu ook het beleid dat elke versie van Windows 10 maar 18 maanden in support blijft. Dan wordt het "upgrade-gat", om het zo maar even te noemen een stuk kleiner, en de kans op problemen ook minder groot. Upgrades van de diverse Windows 10-versies onderling zijn immers ninder groot dan die van Windows 7 (of 8.x) naar Windows 10.

Sowieso weet je nu op voorhand waar je aan toe bent, want de releases komen op een vaste tijd in het jaar (elke maart/april en september/oktober), dus je kan er op plannen nu. Vroeger wist je dat nooit met nieuwe releases.

Ik hoop (en verwacht) dan ook dat dit soort problemen zoals we die met de migratie van Windows XP naar Windows 7 (em evt 8.x) zich ook niet meer op zo'n grote schaal gaan voordoen.
Ik betwijfel of dat gaat werken. Met elke upgrade zal er weer getest moeten worden, wat ook veel tijd en geld kost. Ben je net klaar met upgrade 1, kan je opnieuw beginnen voor upgrade 2.
Niet alleen bedrijven. Volgens mij staat de overheid ook bekend om het afnemen van extended support bij Microsoft.
Anoniem: 310408 @Kevinp9 september 2018 19:39
Ik wil hier toch aan toevoegen dat het toch vooral nalatigheid is. De meeste bedrijven hebben zichzelf behoorlijk in de vingers gesneden door heel lang op XP te blijven hangen. Hierdoor onstonden grote problemen met de migratie naar vaak windows 7.
Je kan natuurlijk ook MS voor een deel de schuld geven. Want na XP duurde het best even voor er weer een Windows versie die door iedereen geaccepteerd werd. In de logica dat veel bedrijven met goede redenen een versie overslaan zou je dan van XP naar 8 gegaan zijn. En geloof me, dat was werkelijk een crime. Matig OS, ZEER matige support van Microsoft in veel landen, problemen links en rechts.

Dan moet je als IT manager met een goed verhaal komen om daarna op Win10 te stappen.
Microsoft heeft de inschattingsfout gemaakt van XP zo lang te trekken, gezien bedrijven nogal graag een Windows versie overslaan had men het geweldige idee om die tussen versie niet te maken en het bestaand OS lang te trekken. Je moet weten dat Microsoft zijn geld verdient aan de Enterprise markt, als zij beslissen een versie over te slaan maakt Microsoft een OS voor niets. Toen kwam Vista eindelijk uit, eindelijk 64 bit (XP 64 bit versie negeer ik even, maar daar zijn nooit geen deftige drivers voor gemaakt), maar er was zoveel veranderd dat tegen dat heel de keten eindelijk mee was en de driver/software support eindelijk wat op punt was de imagoschade al te ver heen was. Toen kwam Vista service pack 1 hernoemt naar Win 7 uit, ontvangen als een geweldig OS. Het was een pijnlijke les dat plots veel verandering brengen geen goed plan was. (en spijtig voor de mensen die Vista Ultimate hadden gekocht voor extra toekomstige features die er nooit gekomen zijn)
Daarna deden ze terug wat ze ervoor deden met Win 8 (massaal overgeslagen door de Enterprise markt) om uiteindelijk met Win 10 te komen waar ze het idee van XP naar Vista herwerkt hebben tot we brengen 1 OS uit en we upgraden dat continu in kleine stappen. Gezien de wijzigingen naar deployment en update waaronder file based imaging (waar Vista de eerste stappen in heeft gezet) kunnen ze Win10 blijven updaten tot in het oneindige (wat ze momenteel ook van plan zijn, er zijn zelfs geen geruchten dat er ook maar ergens aan een opvolger gewerkt word).
Zoals ander ook al zeiden: Voor grote office-omgevingen is het al lastig.

Maar voor industriele computers (machine-aansturing, meet-apparaten) is het nog veel erger.
Als jij een 8 jaar oude productie-straat van €40.000.000 hebt staan die over 20 jaar moet worden afgeschreven en de hele aansturing van dat ding loopt via Windows 7 computers dan ga je dat ding echt niet voortijdig vervangen. En upgraden naar Windows 10 kan vaak niet (software werkt niet onder 10 of fabrikant van de machinerie weigert dan nog support te leveren).

En denk ook aan veel technische software zoals programmeer tools voor embedded hardware (b.v. FPGA's). Daar bestaat vaak maar 1 versie van, gemaakt voor Windows 7, die niet op Windows 10 loopt vanwege de strictere Windows 10 security of omdat het Windows 7 only drivers nodig heeft om de hardware aan te sturen. Windows 7 is dan wel uit de tijd maar je hebt nog steeds die tools nodig om je producten te kunnen maken. En de desbtreffende FPGA in je product vervangen door eentje die wel Windows 10 tools heeft is vaak technisch niet mogelijk zonder een compleet re-design (economisch niet verantwoord meestal).
Je moet die systemen dan ook niet direct met de buitenwereld verbonden hebben.
Je moet die systemen dan ook niet direct met de buitenwereld verbonden hebben.
En hoe ga je dan testen? Op een gegeven moment heb je geen keus en moet je wel aansluiten.
Nee die industriele computers (machine-aansturing, meet-apparaten) draaien productie e.d.
Die moeten helemaal niet met de buitenwereld verbonden zijn. Na inregelen e.d. moet de aansturing vergrendeld worden.

Bijvoorbeeld:
Tegen een robot zeg je alleen maar pak op van A en leg 180 graden gedraaid om de x-as neer bij B.
Hoe de robot dat dan moet doen is ingebakken in de aansturing en daarvan blijf je weg.

Ik kan wat laten frezen op een CAD machine door coördinaten op te geven. Ik hoef daarvoor niet te weten hoe die Cad machine is geprogrammeerd en ik hoef helemaal niet iets aan die programmering te veranderen om mijn werkstuk te maken.
Maar als die machines goed werken dan ga je Windows 7 ook niet upgraden, als het werkt dan blijf je er af :)
Het is ook niet zo dat Windows 7 stopt met werken. Dus extended support is dan niet nodig.
Maar zonder extended support worden er ook geen security updates meer uitgebracht, en loop je dus risico's. En die worden met de maand groter (security updates komen immers maandelijks uit)

Zeker als bedrijf wil je dat soort risico's absoluut niet nemen, dat is gewoon enorm riskant.

Enige optie die je dan hebt is dat soort apparatuur volledig van het netwerk loskoppelen en stand-alone gebruiken. En zelfs dat levert potentieel risico's op, als iemand er bijvoorbeeld een USB-disk/stick oid in stopt (zie Stuxnet).

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:47]

Zelfbouw apps. Niets meer of minder.
maar als je een bedrijfkritische app hebt gemaakt wat alleen op java 10 op IE11 werkt, dan heb je een probleem.
En het ombouwen van zulke apps is nogal een klus voor de gemiddelde medewerker die ontwikkeltaken heeft. Bovenop de dagelijkse onderhouds taken.

En de eigen IT.
"Het werkt toch"
"Office 2010 is toch prima"
"Wat moet je met Windows 10, dat start menu is zo onhandig"
"Ja, maar we gaan eerst zorgen dat de Windows store dicht is "
"Ach, Office is toch genoeg"
Dan heb je wel een heel erg slecht IT beheer team, tijd voor wat vervanging lijkt mij of een goed gesprek, want een dergelijke houding gaat gegarandeerd fout.
Niet alleen zelfbouwapps, ook oudere software werkt niet 100% op windows 10, dan is er wel een nieuwe versie maar dat kost ook weer duizenden euro's. Gevolg is dat de oude software tien keer per dag crasht, de pc opnieuw gestart moet worden voordat er weer verder gewerkt kan worden. Gelukkig worden we per uur betaald maar voor het moraal is het niet positief.
Vertrouwen, zekerheid, compatibiliteit(bijv gebruik van verouderde software) etc.
Iemand kan het waarschijnlijk een stuk duidelijker uitleggen in details dan ik, maar dit zijn zo ver ik weet paar van de belangrijkste redenen
Waarom stapt iedereen niet over naar Windows 10? Of ligt dit voor dat soort "grote klanten" niet zo makkelijk? Kan iemand dit uitleggen?
1. Ze zien geen voordelen, of in ieder geval niet genoeg om de kosten te verantwoorden. Waarom iets veranderen dat goed werkt en nog veel geld en moeite kost ook?
Ik wil geen uitspraak doen over hoe terecht dat beeld is, maar het leeft wel. Ook (zelfs? juist?) hier op Tweakers blijft die vraag terug komen.

2. Ze krijgen geen garanties van hun leveranciers dat al hun software werkt op het nieuwe platform. Dat is imho een stroman, want ook bij gloednieuwe software krijg je nauwelijks tot geen garanties dat het ook echt gaat werken. Vaak gaat het er ook mee samen dat de leverancier alleen de nieuwste versies ondersteunt. Als de gebruiker er voor heeft gekozen om een oudere versie te blijven draaien dan zegt de leverancier "ga eerst maar upgraden naar de nieuwste versie, dan krijg je weer support". Als je pech hebt moet je nog betalen voor de nieuwere versie ook. Als daar geen budget voor is dan zit je al snel met een onoplosbare situatie.

3. Upgrades zijn vaak moeilijker dan een verse install.
Bij een verse installatie heb je niks te verliezen. Er is geen data die verloren kan gaan, er zijn nog geen links met andere applicaties die stuk kunnen gaan, er zijn geen gebruikers die zitten te wachten, en alles is nog precies zoals het in de handleiding staat.
Bij een upgrade zit je met bestaande systemen, data, configuraties en lokale aanpassingen en dan moet je maar hopen dat het allemaal goed gedocumenteerd is.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 19:47]

Voor de europese markt is dat een stuk makkelijker dan voor de bijvoorbeeld Japanse markt waar alles eerst drie jaar getest moet worden voordat het in een live environment komt.
Heb ooit eens bij een bank gewerkt, deze had 6000 packages. Elk van die packages moest getest, goedgekeurd en doorlopen worden (sla, contracten etc) een kleine change duurde standaard 6 maanden. Het ging letterlijk 20+ lagen door. Het is vaak niet te doen om even over te flippen.
Bijvoorbeeld:
Omdat je bij Win10 updates niet zo lang kunt uitstellen als je wilt, of verbergen, als ze problemen geven icm een bepaalde applicatie. Dan moet je maar hopen dat MS jouw misschien obscure bugs spot (zelf bug reports indienen is al extra werk dus daar ga ik even niet van uit hier) en repareert, voordat je niet meer mag uitstellen, tenzij je op de LTSB zit wat MS om goede redenen afraadt om voor je hele organisatie te doen omdat je dan achterloopt op alle patches dus dan kun je net zo goed win7 blijven draaien
Omdat je users aan de win7 interface gewend zijn
Omdat bepaalde applicaties niet werken of niet goed weergeven op win10
Omdat win7 nog niet EOL is en je hebt daar al voor betaald.
Omdat je geen behoefte hebt aan reclame in het start menu van al je gebruikers

En dan een beetje speculatief: Omdat je vindt dat jouw bedrijfsgeheimen MS en de NSA niet zoveel aangaan. Ik zeg niet dat ze iedereen afluisteren die win10 heeft maar het is er sowieso makkelijker op geworden na nog 10 jaar aan geheime rechtbanken die geheime orders geven aan Amerikaanse tech bedrijven om hun systemen toegankelijker te maken voor de inlichtingendiensten.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 19:47]

Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat een groot land in 2016 voor hun kernwapensystemen nog gebruik maakt van 8" floppydisks op een IBM series 1 pc ... ;)
Op zich niet zo raar, die ouwe meuk blijft nog wel draaien als je er een nuke op gooit, maar nieuwerwetse electronica geeft al de geest als je een polyester vestje aan hebt.
Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat een groot land in 2016 voor hun kernwapensystemen nog gebruik maakt van 8" floppydisks op een IBM series 1 pc ... ;)
Nou en? Zou het daarom misschien zo goed werken?
Ander puntje is dat Windows 7 prima werkt? Overzichtelijker dan w10 en minder meuk.
Peins er niet over. Heb al lang genoeg gedaan om alle apparatuur in de studio aan het draaien te krijgen. Met 10 lukte het voor geen meter. Kennissen van mij draaien nog steeds prima met XP. Prima anti4rus pakket er op en het gaat nog steeds prima. Ik heb ik weet niet hoeveel pc's terug moeten zetten naar Windows 7 omdat de mensen er niet mee overweg konden. Hier in huis (5 pc's) draaien allen op 7. Komt geen 10 op. De volgende pc wordt hier dan ook een Mac, maar voorlopig kunnen we nog prima vooruit met 7, en denk dat veel bedrijven er ook over. Blijft MS 7 gewoon ondersteunen dan al helemaal niet. De soep wordt lang niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend.
Snap dat gevoel wel, draai zelf ook nog steeds op 7 na een mislukte kennismaking met 10.
Net nog even aan PA's W10 bak gesleuteld en ja hoor; simpel de verkenners icoontjes aanpassen zit in de ribbons verstop, tab beeld. Zomaar 1 voorbeeld van de ongemakken die ik tegenkom. Onder 7 vind ik die dingen met mijn ogen dicht. Onder 10? Wat een draak.
Miscrosoft's huidige "troef" is hardware ondersteuning. Een AMD Ryzen bord is onder W7 niet draaiend te krijgen (terwijl stokoude Linux distro's er prima op draaien) dus je moet toch verplicht 'upgraden' op een dag.

Op oudere hardware waar XP prima op draait loopt W7 al stroef en W10 voor geen meter. Dus dan wordt de keus nieuwe hardware kopen of overstappen op Linux.
Migreren naar een nieuwe versie kost grote bedrijven miljoenen. Waarom zouden ze upgraden als verlengd support van Windows 7 veel goedkoper is.

Migreren kan dan altijd nog wel eens. En wie weet gaat Windows 7 nog veel langer mee.
Windows 10 zit vol met privacyschendende elementen. Ik blijf het liefst zo lang mogelijk op een oudere versie zitten.
Kan de overheid dit vast in de begrotingen meenemen. Dat zal wel weer op het laatste moment aankomen daar...
Tja zie zijn volgens mij nog bezig met de overgang van xp naar Windows 7 :P
Des te meer reden om W7 nog een paar jaar langer te kunnen gebruiken.. anders was die actie nutteloos binnenkort.
Dat hebben ze al bespaard op de hardware. Ken een ZBO die flexplekken heeft met Core2Duo processoren. Negen jaar oud en voor de meeste toepassingen niet supersnel, maar nog steeds afdoende. Deze instelling heeft in vergelijking met een willekeurig commercieel bedrijf dus twee hardware rondes overgeslagen.
Windows 10 laptops staan wel op 't punt om uitgeleverd te worden, maar ik betwijfel of dat net zo lang mee zal gaan.
Hoe het bij de overheid zit weet ik niet maar het UWV is dit jaar net begonnen met een complete nieuwe systemen en Windows 10. Dit waren ook socket 775 systemen op Windows 7.
De overheid heeft dan ook heel veel specifieke applicaties die alleen maar hier gebruikt kunnen worden. Je wilt niet dat alle uitkeringen stoppen omdat er per ongeluk iets op de UWV werkplek niet helemaal compatibel is met Win10....
Ach, AH werkt ook nog met thin clients die inloggen op een W7 in xp-look als ik het goed beoordeel. En dat is het "nieuwe systeem" dat nu een paar jaar in gebruik is.
Ik zou eigenlijk best graag terug willen naar Windows 7. Windows 10 is wat dat betreft prima, maar sinds de laatste paar updates (mic had geen rechten, moest al die pirvacy shit door om het aan te krijgen, alt-tab toont een of andere tijdslijn, en zo nog 10 andere features (waar ik nu even niet op kan komen, maar die ook heeeel veel frustratie gaf), die ik niet hoef, en een poosje bezig ben al die zooi uit te zetten).

Daarnaast fronste ik ook even, als je ziet hoeveel data er naar Microsoft word gestuurd, wat je niet uit kan zetten.

Maarja, iets anders dan windows 10, lijkt me dan totaal niet veilig.. dus toch maar hier bij blijven. (is er niet iets van een Windows 10 lite, dat meer weg heeft van Windows 8 dan van de anniversary update?)

edit:
windows-tab ipv alt-tab... really guys? gaan jullie daarover muggenziften?

Mag toch hopen dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Doe mij maar het 'domme' os Windows 7, ipv de "Anniversary Edition".

@NBS, thnx dat zal ik eens proberen!

[Reactie gewijzigd door Nibbz op 22 juli 2024 19:47]

De soort van Windows 10 lite zonder al teveel poespas is de Windows 10 Enterprise LTSB 2015/2016. Deze edities zijn helaas alleen de activeren met een volume license key.

Normaal gesproken run ik altijd na een schone installatie of een grote halfjaarlijkse update van Windows 10 een programma genaamd ShutUp10. Daarmee kan je al behoorlijk wat zaken uitschakelen betreft het versturen van data naar Microsoft.
En maar goed ook. LTSB/LTSC is helemaal niet bedoeld voor dagelijks gebruik maar voor gebruik in o.a. POS en embedded applicaties waarbij je gewoon 1 programma draait en niets anders. Waar stabiliteit en veiligheid belangrijker zijn dan de usability van een general purpose OS.
Mee eens. Onderhoud qua drivers en chipsets zullen achterblijven. De halfjaarlijke updates worden ook niet meegenomen bij deze versie. Alleen security patches/bug fixes komen door. Dat het er niet voor bedoeld is heeft Microsoft vrij duidelijk aangegeven. Dat het niet mogelijk is, is een ander verhaal.

Dit is de reden dat relatief (te) veel mensen nog POSReady 2009 draaien. Dit is een soort van Windows XP LTSB/LTSC achtige editie die op dit moment nog wel updates ontvangt.

Daarnaast is de extended support van Windows Vista vorig jaar vrij stilletjes verlopen. Niet omdat de ernst minder is dat de support is verlopen maar omdat er minder mensen op draaien/draaiden. Ook Windows Vista kan je nog voorzien van updates die ontwikkeld zijn voor Windows Server 2008 (Niet de R2). Windows Server 2008 heeft nog extended support tot 14 januari 2020 (net als Windows 7).

[Reactie gewijzigd door NBS op 22 juli 2024 19:47]

Onderhoud qua drivers en chipsets zullen achterblijven ? wow meen je dit nu ?

Je gaat toch niet je drivers laten bijwerken door windows update.... hoe graag wil je een instabiel systeem?

Daar gebruik je gewoon een fatsoenlijke rmm voor met patch management.

W10 LTSB niet voor dagelijks gebruik is ook een broodje aap. Juist kiezen bepaalde enterprise organisaties voor LTSB omdat het veel minder troep met zich mee brengt. Daarbij werken mandatory profiles beter en heb je veel minder management werk omdat je overal weer candy crush of xbox services kan gaan verwijderen.

Ondanks dat we ook GPU based VDI op basis van W7 / SRV2012 of W10 aanbieden (voor grote architecten bureau's etc) gaat de keuze van onze klanten 90% richting 2012 / W7. Gewoon omdat windows 10 rare quirks heeft die men tot op heden nog steeds niet heeft kunnen repareren. Bugs die al paar jaar meegaan blijven bestaan terwijl men alleen maar nieuwe features intergreerd en bij elke release van W10 maken ze het voor beheerders weer vervelender (klein voorbeeldje qua irritatie als beheerder ) :

rechtermuisknop op netwerk icoontje -> properties en je komt nu in een inefficient halfafgebakken windows applicatie menu terecht (het gedrocht qua management in w10... De Settings app).

Tevens heeft men bij de laatste release prio gegeven aan de "Universal apps" wanneer je via start -> direct bv system intypt waardoor je als gevolg niet meer het "legacy" system menu krijgt wat je wilt maar ineens "system information" (de oude .nfo blocker) naar voren komt als primaire hit.

Het heeft uiteindelijk niets met nalatigheid te maken , maar met heel veel factoren waarvan de aggressieve push methode van microsoft en hun nieuwe features een grote impact heeft op de keuzes van beheerders en gebruikers.

Ik moet wel zeggen dat ik heel blij ben dat je de Windows defender kan purgen in server 2016. Ik ken weinig programma's wat zoveel Iops en cpu time verspild als dit programma. Zelfs avg doet het nog beter......

Ik vind het een goede keuze dat er nog extended support uit komt voor grote bedrijven. Het zorgt ervoor dat bepaalde alternatieven rustig uitgerold kunnen worden (aangezien wij of via Horizon of via Citrix de verbindingen opzetten naar onze cloud omgeving hebben we eigenlijk geen lokale windows machines meer nodig. Sommige van onze klanten zijn al 100% over naar linux based thin clients die wij remote beheren).

Zoals het landschap er nu uit ziet en aan het vormen is zal het steeds meer een Desktop as a service worden waarbij de belangrijkste vraag zal worden : wie kan je vertrouwen met je data en hoe druk je de kosten naar beneden. Dan zijn linux tc's icm vdi (2012/2016) toch de beste optie.

Persoonlijk vind ik de vorige versies van windows (8.1 icm classic shell en server 2012 r2) vele malen beter in alles dan de nieuwe generatie. Wanneer je de 'hardware' wat beperkt om te kijken hoe ze hun beschikbare IO/cpu/mem belasten en wat voor performance hit het heeft dan kom je er al snel achter dat de nieuwste windows generaties erg inefficient zijn en onder de motorkap veel verspilling veroorzaken.
Gek hé, dat als je in je privacy instellingen een verbod instelt op het gebruik van je microfoon dat deze dan ook niet meer werkt?.

Instellingen > Privacy > Microfoon, "al die privacy shit" valt dus wel mee.

Timeline is Windows-Tab en niet Alt-Tab. Als ze ooit aan die shortcut gaan zitten hebben ze héél veel mensen tegen zich, dus daar blijven ze braaf van af.
Gewoon 1803 (Enterprise) iso strippen met MSMG Toolkit, Alle ‘Apps’, Cortana, Telemetry module, defender, en nog een 30 tal opties.

Resultaat is een schoner dan ‘LTSB’
achtig systeem, waarschijnlijk met nog beter resultaat.

Netwerk kabel eruit.

Vervolgens laatste cumulative update installeren, gpedit.msc en automatic updates op disabled zetten. Vervolgens Windows Update service onklaar maken dmv. registry ‘hack’ en die service zal falen, zelfs als de nieuwste versie hem automatisch weer aan wil forceren.

De bezem door services.msc halen (sommige kunnen alleen via
regedit gedisabled worden) en vervolgens de bezem door task scheduler en alle background troep wipen.

Zo heb je toch een beetje Windows 7 weer terug :-)

Hoeft niet eens meer te klooien in group policy voor telemetry e.d. want die opties zijn er niet eens meer ;-)

Als je het een beetje slim doet heb je totaal geen functionaliteits verlies of probleempjes vs Win7 en toch de benefits van de onderliggende ‘tech’.

Event viewer schoon van errors ;-)
Enige nadeel is dat als je ooit een ‘upgrade’ doet naar nieuwe build de helft van de zooi weer terug komt en al je tweaks waarschijnlijk ongedaan worden gemaakt, dus wil je ooit een
build upgrade doen (alleen om een nieuwe feature te bemachtigen) dan zal je van voor af aan moeten beginnen met de iso. Maar als je zo verknocht bent aan W7 dan zal je al die nieuwe zooi gestolen worden.

Gelukkig blijven (cumulative) updates die je handmatig kan installeren van deze dingen af.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 22 juli 2024 19:47]

En wat is het voordeel hiervan?
eigen controle over je systeem.

Iets wat men van ons weg probeert te halen.
Wat is het voordeel van al dit werk doen om win10 enigzins bruikbaar te maken ipv win7 gebruiken?
Die timeline is nooit alt+tab maar Windows+tab. Als jij met alt+tab een timeline krijgt is er iets mis met je apparaat. Timeline is ook nog eens volledig uit te schakelen met twee vinkjes.

Als dat soort dingen frustratie geven bij je, dan ligt het zo te lezen wellicht niet aan Windows 10.
"MS zegt dat ze 'toegewijd zijn aan compatibiliteit als struikelblok bij Windows 10 volledig weghalen'": zit het echt allemaal in het compatibiliteit verhaal? De meeste partijen zijn gewoon erg laat, laks en/of willen niet investeren in upgrades. Als het werkt, waarom veranderen? De meeste apps zullen prima (of met enige aanpassing) werken op W10, het niet testen/veranderen geeft denk ik wel aan waar het probleem zit. Het is vervelend dat van uitstel weer afstel komt, je komt dus dik in de problemen en kosten uiteindelijk.

Onze overheid zou bv. een mooi voorbeeld kunnen geven door meer gebruik te maken van open-source en multi-platform oplossingen i.p.v. blijven hangen in de vendor-locking van MS. Helaas zitten hier te veel kapiteinen (kort) op één schip.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 19:47]

Open-source hebben we al bij verschillende overheden gezien en ze zijn en gaan allemaal terug (zowel in het buitenland als in Nederland). Open-source heeft ook duidelijk zo zijn beperkingen. Je wilt ook gegarandeerde support hebben, bij open-source ben je vaak weer afhankelijk van een 'vrijwillege' communitie. Overigens wil ik absoluut niet zeggen dat open-source slecht is.
Je kan prima bij Red Hat of Suse een contract afnemen. En dat ze "allemaal" teruggaan is ook niet helemaal waar. Daar in Munchen is het volgens mij meer dat er iemand daar een grote zak geld heeft gekregen.
Nee joh, het toeval dat Microsoft een branche office in München heeft geopend. En dat Steve Balmer is gaan lunchen met de burgemeester staat er ook helemaal los van.
Bij gesloten source software ben je nog meer afhankelijk, namelijk de oorspronkelijke leverancier. Bij open source kan theoretisch iedereen er aan werken.

Een voor jou belangrijke bug is niet per se voor de leverancier een belangrijke bug.
De ontwikkeling van bijvoorbeeld Open-Xchange wordt bekostigd met hun professionele support
Bij open source kun je zelf iemand in huis nemen om je support te doen, die persoon kan dan gewoon merge requests op de github gooien. Men wil weer voor nop op de 1e rang...ja dan ben je afhankelijk van hobbyisten die daarnaast ook nog een echte baan hebben waarvoor ze wel betaald krijgen

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 19:47]

Als er geen compatibiliteitsproblemen waren, dan zouden ze sneller upgraden.

En open source proberen ze in Duitsland bij de overheid, maar dat is niet echt een succesverhaal.
...De meeste partijen zijn erg laat, laks en/of willen niet investeren in upgrades...
Hoezo zou open source dit probleem oplossen? Worden die partijen daar ineens "vroeg" van ipv laat?
Of worden ze actief ipv van laks? Gaan ze dan ineens wel willen investeren in upgrades?
Toch wel jammer dat Microsoft niet op de voet van Windows 7 zijn doorgegaan. Windows 10 is wel aardig, maar maakt voor mij dat het geen desktop besturingssysteem is met al die onnodige apps die ze erin hebben gepropt . . .
Zit zelf op Windows 8.1 en moet er niet aan denken om een Windows 10 computer te gebruiken.
Heb het geprobeerd maar ik word gek van al die bloat en services die in de background dingen voor "mij" doen waar ik helemaal niet om gevraagd heb.

Tja je kan met wat moeite wel veel uitschakelen en terug naar normaal krijgen maar dat is toch te gek voor woorden dat het überhaupt nodig is
Als OS mis ik windows 7 toch echt wel. Het kan een nostalgische bril zijn waar ik doorheen aan het kijken ben maar voor mijn gevoel was dat OS veel robuuster en vlotter in gebruik. Win7 liet ook de gebruiker in full control en dat is in win10 imo op geen enkele manier mogelijk.
Anoniem: 998261 @AtlAntA9 september 2018 19:12
Dan is Win10 dus een goede upgrade voor 99,9% van de gebruikers die helemaal niet in control over hun PC willen zijn maar gewoon hun werk willen doen. Mensen die in full control willen blijven gooien er toch gewoon Linux op? Desnoods in een VM.
Als het goed zou werken en niet bij elke update net zoveel nieuwe bugs introduceert als hij fixt, dan zou het okay zijn dat je weinig controle hebt.

Sinds de laatste update hoor ik bijv. van veel mensen dat fullscreen applicaties elk half uur automatisch minimaliseren. Er zijn bij elke update dit soort bugs die zorgen dat bepaalde dingen gewoon niet meer werken. En dat is dan nog een redelijk milde bug, er zijn er genoeg, die applicaties compleet onbruikbaar maken.

Ik heb wel eens bij mensen thuis gezeten waarvan de win10 install zo broken was dat het start menu niet eens meer kon openen. Je kon letterlijk niets op die PC als leek, niet eens afsluiten.

Als er om de haverklap buggy troep wordt gepusht, ben ik wel fan van een beetje meer controle voor mij, om de buggy troep te weigeren voordat het uberhaupt wordt gedownload

MS ziet hun prive en kleinzakelijke gebruikers als een soort gratis beta test groep. Daarom kun je updates niet meer weigeren. Ze willen dat wij gratis hun werk, nml. testen, voor ze doen. Vandaar ook dat dat Insider programma zo wordt gepusht. Het zou zo moeten zijn dat als een patch uit dat Insider programma komt, uit de test fase, dat dat de gold versie is, maar het gewoon beta materiaal afgaande op hoeveel issues er na release van een patch elke keer zijn.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 19:47]

Mainstream support voor Windows 7 liep al af in 2015, wat betekent dat het os geen nieuwe functionaliteiten meer krijgt.
Niet helemaal waar, want (kort) naderhand hebben ze met KB2952664 nog wat extra telemetry functionaliteit toegevoegd. Dat niemand daar op zit te wachten is wat anders. :+
Ik werk met behoorlijk wat Windows 7 systemen en kan eigenlijk niet (na uitgebreid onderzoek) naar Windows 10. We gebruiken nogal wat Intel MB's en er wordt vaak gebruik gemaakt van Wake on Lan. Met Windows 7 is dat geen enkel probleem en ook nooit geweest. Met Windows 10 is dit wel een probleem. Soms werkt het wel maar meestal niet en dat is geen betrouwbare omgeving. Het rare is dat Microsoft zegt dat je de originele Intel drivers moet gebruiken. Intel geeft aan dat je de Microsoft drivers moet gebruiken maar bij beide werkt het niet. De bios instellingen blijven hetzelfde. Zet ik een systeem terug naar Windows 7 dan werkt alles weer.
Ondanks hulp van verschillende zijde, het problemen blijft bestaan. Volgens andere (deskundige) zou het te maken hebben met een bepaalde chipset. Maar dat wil weer zeggen dat er behoorlijk wat geïnvesteerd moet worden en dat was nu net niet de bedoeling. Met andere woorden we willen wel maar kunnen niet. Voor zover als ik het kan beoordelen zet Microsoft ons klem.
Ja, of... een fabrikant die zijn zaken niet op orde heeft... In dit geval Intel. Een specifiek netwerk controllers die niet juist functioneren onder Windows 10 waarbij er genoeg andere netwerk controllers zijn die geen enkel probleem hebben, zowel van Intel als andere fabrikanten.

Ik denk toch dat hier het probleem niet geheel en alleen bij Windows 10/Microsoft neer gelegd kan worden. Hebben jullie geen support bij je de hardware vendor?

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 22 juli 2024 19:47]

Het zijn Intel moederborden met Intel chipsets. Omdat het consumenten borden zijn en Intel is gestopt met de ontwikkeling / verkoop van consument borden krijg je geen support meer, excuus moederbord is te oud (3 jaar) Ook een gold dealer van Intel krijgt niets meer gedaan. Zo werkt dat, dus voor ons, geen Intel moederborden meer aanschaffen.
Misschien ook verstandig om de volgende keer geen consumenten spullen aanschaffen voor zakelijk gebruik. Je betaald wat meer, maar hebt over het algemeen langer support.
Aan de ene kant snap ik het wel, wat is nu echt nieuw en beter in windows 10 wat niet in 7 kon?

Welk argument heeft een upgrade nog meer naast puur security, support, etc.
De lijst met nieuwe features in Windows 10 is best aanzienlijk. Ik zal ze hier niet allemaal benoemen, daar bestaan al overzichten van. Een goed startpunt is deze lijst bijvoorbeeld.

Daarnaast is Windows 10 qua performance een aardig stukje sneller weer dan Windows 7 (mits aan de systeemvereisten voldaan wordt, en je niet op het absolute minimum gaat zitten), en de look and feel is ook weer wat meer bij de tijds (vergeet niet dat Windows 7 al 9+ jaar oud is nu).

Voor beheerders is Windows 10 ook weer wat uitgebreider te beheren dan Windows 7. Ondersteuning voor GPO's, remote beheer, beveiligingsopties etc is weer wat uitgebreider geworden, met meer keuze mogelijkheden etc.

Er zijn zat voordelen van Windows 10 tov Windows 7.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:47]

Vond Win7 prima en win10 ook uiteraard.
Een van de doelen van MS met de look van win10 was ook de gebruikerservaring (UI) van telefoon en computer wat dichter bij elkaar te brengen. Ik weet niet of dat nu echt een succes is.

Het enige wat ik trouwens in Win10 mis, is de functie in netwerkcentrum van Win7 waarmee je een netwerktopologie grafisch kon laten genereren. Dus printer, routers en desktops met de netwerkverbindingen daartussen.
Daarnaast is Windows 10 qua performance een aardig stukje sneller weer dan Windows 7 (mits aan de systeemvereisten voldaan wordt, en je niet op het absolute minimum gaat zitten), en de look and feel is ook weer wat meer bij de tijds (vergeet niet dat Windows 7 al 9+ jaar oud is nu).
Kun je dit onderbouwen? Ik hoor mensen dat vaker zeggen, o.a. m.b.t. games, maar ik kan me niet voorstellen hoe een OS update zorgt dat je cpu sneller gaat draaien of de IPC omhoog gaat.

De look en feel "bij de tijd" oftewel grijs op grijs op wit met lage informatiedichtheid, is eerder een nadeel dan een voordeel tov win7, imo. Minder leesbaar. Minder overzicht.

Win7 mag er oud uitzien, zeker met de classic theme met alle animaties uitgeschakeld, maar het werkt wel en die interface heeft veel minder vertraging dan de aero interface met al die hippe onnodige animaties die je niet meer uit kunt zetten. (win10 gebuikt nog steeds aero, ze noemen het alleen weer anders en hebben het weer ge-reskinned)

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 19:47]

Security en support zijn niet belangrijk genoeg?

Daarnaast draait Windows 10 volgens mij beter op hardware uit die tijd dan Windows 7, wat een behoorlijke draak van een Windows versie was in vergelijking.
Klopt. Mijn vorige PC en laptop kwamen allebei met Windows 7. Na de upgrade naar Windows 10 werkten beide computers behoorlijk vlotter. Hardware matig was er niets verandert.
Was dat de factory win7 install met alle bloatware van de fabrikant, na x aantal maanden gebruik, of een nieuwe install die je er zelf net op had gezet? Wel appels met appels vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 19:47]

Hopelijk bestaat er dan ook een truukje om al die updates te krijgen. Zoals bij wondows XP
Ik weet niet of dat wel zo interessant is zonder aanvullende eisen.

Geloof niet dat MS zonder aanvullende voorwaarden dit mogelijk gaat maken, zoals vb Windows in een sandbox laten draaien of achter bepaalde servers die extra AV en firewalls hebben.


Het OS op zich is niet meer de zwakste schakel, maar de software die er op draait zal ook niet meer optimaal zijn. Dan kan Windows veilig zijn tot zekere hoogte, maar als je de rest niet meer kunt vertrouwen heb je nog weinig aan je platform.
Trucje is simpel: upgraden naar Windows 10.
Dat werkt prima als je goed met W10 kan leven, er zijn vele die dat niet kunnen.

En trucje mag dan wel simpel zijn, maar ik ken best een aantal mensen die die W10 echt haten, inclusief mij zelf, daar de originele W7 de laatste versie was waar geen spyware in zat en je zelf nog kon beslissen hoe je OS werkte en wat het deed, en vooral wat het niet zelf deed en door geeft aan MS.

En er zijn er nog steeds genoeg die W7 draaien en alleen beveiligingsupdates beveiligingsupdates installeren, en daarnaast voornamelijk hun beveiliging over laten aan een goede firewall.

Ik zelf draai tegenwoordig echt met tegen zin de crapy W10, puur omdat het me gewoon te veel werk is om W7 veilig draaiend te houden.

Ik (en denk ik vele met mij) zou zelfs bereid zijn om meer te betalen om een nieuwe versie van W7 te krijgen waar ik zelf weer volledig de controle over mijn OS zou krijgen.

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 19:47]

Hamer vooral op de spyware. Die wordt met iedere W10 update erger. Zelfs als je de nieuwe "features" van W10 1803 update uitzet, ben je ze niet kwijt.
IMO is de enige manier om geen last te hebben van W10 spyware, een linux distributie gebruiken. Momenteel heb ik Fedora28 geïnstalleerd en dat bevalt prima.
Ik bedoel het volgende bij windows xp bestond een truc zodat je updates van POS 2009 nog zou binnenkrijgen. zou dit bij Win7 ook zo zijn
Maar waarom en waarvoor? XP heeft tig nieuwe features niet aan boord (o.a. op gebied van beveiliging) en uiteindelijk maak je stap van XP naar 10 alleen maar groter. Je kunt oude PC's wel in leven blijven houden (opzicht een goed streven), maar op gebied van zuinigheid en andere techstuff lopen deze weer flink achter.

Als ontwikkelaar wil je denk ik ook zo weinig mogelijk out-of-dated stuff ondersteunen lijkt me. Gewoon de laatste Windows 10 (met Edge die oude varianten niet hebben), macOS en laatste Debian/Ubuntu lijken me al meer dan voldoende op de desktop.
Dat hele gedoe om een oud-platform te blijven ondersteunen met allemaal trucjes en heel veel belasting geld (overheid) komt mij kort gezegd de keel uit.

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 19:47]

helaas is niet iedere "XP" pc een dekstop in de zin van een user-computer ;). In de industrie draait vaak nog veel software die niet >XP compatible is. Zelfs vele apparaten die vrij nieuw (W7 tijdperk) geleverd werden en nog XP embedded draaien op de achtergrond....
Klopt helemaal, heb ook genoeg in de industrie gezien, al hoop ik dat deze aan één intern gesloten LAN zitten, al is dit doorgaans niet het geval (zie Stuxnet).
Volgens mij was Stuxnet via usb-sticks aangevallen, maar:..

@HollowGamer
De vraag was Kunnen we dan ook (om welke reden dan ook) truukjes toepassen om die updates ook te krijgen zonder ervoor te betalen. Dat was de vraag en niet de discussie over het nut van XP of Windows 7 of 8. Want die hangt mij dan weer de keel uit.
Stuxnet moest wel op die USB in de fabriek terecht komen ;)
Stuxnet draaide prima op interne lans na verspreiding via USB drives.
Daar heb je helemaal gelijk in. Maar het is natuurlijk geen argument om je kantoor-omgeving niet te upgraden
Je bedoelt een niet ondersteunde patch installeren op je machine? Vragen om problemen en moet je niet aan willen beginnen.
Waarom? Als je betaalt kun je 7 gewoon blijven updaten.

Het is denk ik meer voor grote bedrijven die, nog met win7, grote systemen hebben draaien waarvan de hardware (nog) niet met 10 overweg kan. Dergelijke inversteringen worden niet voor 5 jaar of zo gedaan. Eerder voor 10-15 jaar. Er is nog geen windows versie zó lang meegegaan! ;)
Maar mijn Macbook draait alleen maar 7. (Bootcamp)
En nu?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.