Een beveiligingsonderzoeker schrijft dat Kerberos, een authenticatieprotocol in onder andere Windows, gebreken vertoont waardoor een kwaadwillende gebruiker onder andere zichzelf beheerdersprivileges toe kan kennen. Het lek zou niet te dichten zijn.
Het Kerberos-protocol maakt het mogelijk gebruikers op een netwerk te authenticeren zonder dat daarbij wachtwoorden verstuurd worden. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van een key distribution center, dat zorgt voor de nodige sleutels. Het is de onderzoeker van het Dfir-Blog gelukt om het wachtwoord van een account genaamd 'krbtgt' te gebruiken om een geheime sleutel aan te maken. Dit account wordt standaard aangemaakt en wordt door Microsoft aangemerkt als een 'service account'. De naam is niet te wijzigen en het account is ook niet verwijderbaar. Het wordt wel aangeraden het standaardwachtwoord te wijzigen, dit gebeurt volgens de onderzoeker echter vrijwel nooit.
Met de aangemaakte sleutel kan vervolgens het key distribution center overgehaald worden om verdere bevoegdheden toe te kennen. Hierna zou het mogelijk zijn allerlei handelingen uit te voeren, waaronder het aanmaken van nieuwe gebruikers. Het aanmaken van de met het verouderde rc4-algoritme gecodeerde sleutel is vrij eenvoudig, aangezien deze gelijk is aan de hash van de ntlm-user.
Volgens de onderzoeker is het niet mogelijk de aanval tegen te gaan, 'omdat dit nu eenmaal is hoe Kerberos werkt'. De beste optie zou zijn om geprivilegieerde accounts te beschermen en gebruik te maken van Microsoft-technieken als groepen van Protected Users en de Credential Guard. The Register heeft Microsoft om commentaar gevraagd en het bedrijf laat weten op de hoogte te zijn van het probleem.
Update, 16 december: Dit scenario gaat ervan uit dat de aanvaller reeds toegang heeft tot de domain controller. Ook is het geen nieuw gebrek in Kerberos, de technieken zijn al langer bekend als 'Golden Ticket' en 'Pass the Hash'. De onderzoeker geeft door een update op zijn blog dan ook aan dat het gaat om een uitgebreide writeup en niet om nieuwe bevindingen.