Fabrikanten moeten verkoop Windows 7-pc's eind oktober 2016 stoppen

Fabrikanten van Windows-pc's mogen vanaf 31 oktober alleen nog Windows 10-systemen verkopen. Vanaf die datum mogen de oem-versies van Windows 7 Professional en Windows 8.1 niet meer staan op pc's in winkels.

Vanaf 30 juni 2016 geldt er een oem-verkoopstop voor Windows 8 en vanaf 31 oktober volgend jaar moeten oems als HP en Dell stoppen met de verkoop van desktops, laptops en andere systemen met Windows 8.1 en Windows 7 Professional. Dat heeft Microsoft bekendgemaakt in een bijgewerkte versie van het end-of-sales-schema voor Windows. Voor de Home Basic-, Home Premium- en Ultimate-versie van Windows 7 geldt er al een oem-verkoopstop sinds 2014.

De stop van de verkoop staat los van de ondersteuning. Microsoft blijft alle versies van Windows 7 tot 14 januari 2020 ondersteunen met beveiligingsupdates terwijl Windows 8.1 tot 10 januari 2023 ondersteuning krijgt. Microsoft is bezig zoveel mogelijk systemen over te zetten naar Windows 10, onder andere door de nieuwe versie als aanbevolen update aan te bieden. Zo hoopt het bedrijf problemen als die met Windows XP te voorkomen: nog altijd draaien veel pc's dat OS, dat inmiddels geen beveiligingsupdates meer krijgt.

Windows end of sales 2015

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-11-2015 • 08:39

122

Reacties (122)

122
118
98
2
0
0
Wijzig sortering
Toch netjes dat ze nog zo lang support geven voor Windows 7 en 8. Zelf overgestapt op de 'Gratis' versie van Windows 10 en heb nog nooit een add gezien...
De gratis versie is een volwaardige versie, niet anders dan dat je in de winkel koopt. Het licentiemodel is wat anders (gebonden aan de hardware). De actie van tijdelijk gratis is meer om mensen sneller te laten upgraden. Meeste mensen wachten tot ze een nieuwe computer kopen en dan gaan ze pas over op een nieuwe versie van Windows.

Windows 7 is erg populair en dreigt voor Microsoft de volgende Windows XP te worden op den duur. Door nu mensen te verleiden met een gratis upgrade kunnen ze het aantal gebruikers verminderen en tegelijkertijd het aantallen PC's met Windows 10 licenties snel vergrootten.
Weet je dat zeker? Dat het hardware gebonden is?
Ik had een Win 8.1 retail key, en kon deze Win 8.1 dan ook zo vaak installeren als ik wou, geen gezeik dus met hardware changes. Ik heb wél de update gedaan naar Win10 (en deze OS bevalt mij persoonlijk zeer goed) maar kon nergens vinden of dit een soort van oem-licentie geworden is (wat eigenlijk schandalig zou zijn mocht Microsoft dit doen. Zij zijn immers degen die een verouderd OS willen laten vallen en het publiek mee wilt trekken). In elk geval, ik heb mijn RAM modules onlangs vervangen, 2 maal (had basic Kingston, kocht G.Skill, 1 week gebruikt, RAM module defect, back to basic Kingston, uiteindelijk m'n vervangende G.Skill modules ontvangen en die zitten tot op heden in m'n PC). Maar heb geen licentie issues wat je wel vaak ziet bij OEM-licenties.

Overigens nog een ''bonus'' vraag :P :
Mocht ik Win 8.1 weer willen installeren, kan ik mijn Win 8.1 key dan gewoon nog gebruiken? Of is die nu automatisch vervallen nadat je langer als een maand op Win 10 zit?
Vervang je mobo en cpu maar eens, dan wordt het activeren ineens een uitdaging. Geheugen en dergelijke is niet zo zeer het probleem, dat is gewoon uit te breiden en te vervangen.

Overigens is een belletje met MS dan voldoende om de boel weer geactiveerd te krijgen.
Dat het wat moeilijker is, is een ander verhaal. Maar een retail licentie kun je na upgrade nog steeds meenemen naar je volgende PC. Retail blijft retail. Oem is al hardware gevonden, dat blijft het na een upgrade naar win10 nog steeds.

Of het echt moeilijker is weet ik overigens niet zeker. Geen ervaring mee. Maar het zou kunnen inderdaad, omdat ze nu naar een ander systeem zijn gegaan, wat er voor zorgt dat je de key niet meer in hoeft te voeren in sommige gevallen :).
Als je bedenkt dat er waarschijnlijk nog in 2012 machines zullen zijn verkocht die geen versies hoger dan Windows 7 kunnen draaien, vind ik ondersteuning tot 2020 niet eens zo vreselijk lang eigenlijk. Idem voor Windows 8(.1).
8 jaar is langer dan de lifecycle van een gemiddelde pc. Een mac van 8 jaar oud kan je inmiddels ook nier meer upgraden naar osx el capitan en android en ios supporten als je geluk hebt ook slechts voor 3 jaar.
Een mac van 8 jaar oud kan je inmiddels ook nier meer upgraden naar osx el capitan
Mijn mid 2007 iMac draait anders uitstekend El Capitain :) (en win7 met Bootcamp)

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 23 juli 2024 06:40]

Helaas draaien niet alle macs uit dat jaar El Capitan; mijn witte macbook uit 2007 valt daar dus helaas buiten- de EFI zou maar 32 bits zijn.
Dus sinds jouw MacBook (waarschijnlijk uitgerust met Tiger???) heb je de volgende upgrades wel gehad:

OS X 10.4 Tiger 29 april 2005
OS X 10.5 Leopard 26 oktober 2007
OS X 10.6 Snow Leopard 28 augustus 2009
OS X 10.7 Lion 20 juli 2011
OS X 10.8 Mountain Lion 25 juli 2012
OS X 10.9 Mavericks 22 oktober 2013
OS X 10.10 Yosemite 16 oktober 2014

Dat zijn toch wel wat gratis nieuwe versies....Bij Microsoft zou je aardig wat kwijt geweest zijn aan upgrades.
Anoniem: 420148 @Isheara4 november 2015 06:51
Niet te vergelijken, MS is niet de fabrikant van je desktop. Apple levert met hun hoge kosten ook het OS mee. Je betaalt er toch wel voor, al lijkt het dat je enkel voor de hardware betaalt.
En als je een Windows pc koopt betaal je ook voor de hardware en het OS. Wat is het verschil? Dat het dan van verschillende partijen komt doet er niet zoveel toe. Als je een auto koopt met vervangbare radio is die ook van een ander merk dan de auto zelf, en die krijg je er ook niet gratis bij maar zit gewoon bij de totaalprijs inbegrepen.
Anoniem: 420148 @kozue4 november 2015 13:59
Enkel, wat is een Windows PC? Microsoft maakt geen PCs, dat doen 3e partijen. Overigens ben je vrij om op die PCs te installeren wat je wilt (Linux, ESX) of zelfs je eigen te assembleren zonder Windows voorgeinstalleerd. Microsoft is geen desktopleverancier in deze, Apple wel. Microsoft kan ook nooit bijhouden welke Windows waar precies op zal werken en hoe dat drivertechnisch gaat, omdat er miljoenen configuraties zijn van PCs die Windows runnen. Bij Apple is dit vooraf al getest op de relatief kleine scope aan hardware. Ook forceren zij welk OS je wel en niet mag installeren, waar ik bij Windows vrij ben om Win7 op een Pentium 3 werkend te krijgen.
Ik snap je punt niet. Wat doet het er voor de consument toe waar het OS van hun computer nog meer op draait? Daar heeft ie niets mee te maken. Je krijgt een systeem met een combinatie van hardware en software, ongeacht van wie je die koopt. Linux draait ook op een heel scala aan hardware.

Een "windows pc" is overigens precies wat de woorden betekenen: een pc met windows erop. Net zoals je ook "linux pc's" hebt.
Anoniem: 420148 @kozue5 november 2015 12:33
Dat is mijn hele punt. Apple computers draaien een Apple OS en met een assortiment aan speciale drivers eventueel Windows als side boot.

Een Windows PC bestaat niet. Windows maakt geen PCs. Microsoft maakt op de Surface na ook bijna geen devices. Een PC is inzetbaar voor alles. Als ik een CPU+Mobo+Graka+RAM van een Alternate aftrek en in elkaar laat bouwen kan ik daar op zetten wat ik wil, Linux, ESX, Windows, Mac OSX (gelimiteerde config), UNIX, Netware etc. en betaal ik dus niets aan Microsoft.

De vendor, welke dit ook moge wezen, verkoopt jou een licentie (vaak, maar niet altijd) bij je aankoop, voor Windows. Met deze licentie mag je deze software installeren/gebruiken. Dit maakt jouw Asus XYZ123 laptop geen "Windows" laptop, het is enkel een laptop die Windows kan draaien en daar een licentie voor heeft. Verder is er geen garantie dat verdere versies kan of mag installeren en of dit goed gaat werken. Dat krijg je bij Apple dus wel, want zij leveren de complete ervaring helemaal zelf.

tl;dr: "Windows PC" bestaat niet op dezelfde manier dat er een "Apple PC" is. Er zijn geen speciale PCs die OS-locked zijn voor Windows en updates/OS upgrades garanderen in de toekomst, zoals Apple dit wel doet.
Een witte macbook uit 2011 kwam met Leopard.
Hij draait nu Lion, want daarna viel de support weg. :)
Klopt, en ik heb vrij dure software gekocht, waarbij ik van de leverancier geen garantie krijg, dat die software nog werkt onder windows-10.
Dus daar zal ik opnieuw op moeten investeren.

Ger
Maar de kans dat het niet werkt onder windows 10 is erg marginaal..
Ik ken meerdere gebruikers van Edius-7, die de software niet goed draaiende krijgen onder windows-10.
De leverancier, Grasvalley, heeft in een officieel schrijven medegedeeeld, dat vanaf versie 8 de garantie wordt gegeven, dat de software zal werken op het nieuwe windows systeem.
Dan zit ik nu toch mooi met en pakket dat ik pas in Januari van dit jaar gekocht heb, van 500 eurie's dat ik slechts misschien kan gebruiken in de nabije toekomst.
Ik zie dus geen enkele reden, om windows-10 te installeren.
p.s. Ook een wat oudere versie van Coreldraw (X4) een paar jaar oud, werkt niet goed onder windows-10.
En ik heb er nog meer die niet feillos werken, maar dat voegt niets toe, ik blijf waar ik ben.

Ger
Als je een software pakket van 500 euro koopt mag je toch verwachten dat je minstens 1 of 2 versies gratis krijgt als het geupdate wordt, tenminste dat wordt met de meeste gangbare softwares wel gedaan.
uhh, nee dus, veel pakketten moet je gewoon weer 'jaarlijks' kopen..
Ik ga even mierenneuken: De meeste software, zoals onder andere PowerDVD, moet je de licentie van verlengen. Je koopt niets, je gaat een contract aan voor gebruik. En ik heb eens wat gerekend, als je het helemaal legaal zou moeten doen, is Blu-Ray in een PC duurder dan af en toe naar de bioscoop gaan. Dus ik voorspel vast het einde van Blu-Ray en stomme schijfjes die snel stuk gaan in het algemeen.
uhh, bluray schijfjes gaan helemaal niet snel stuk.. Tja tenzij je er heel lomp mee overweg gaat..
dat geld misschien voor de goedkopere pakketten, maar als je 500 of meer euro uit geeft, kun je normaal gezien hier jaren mee vooruit!

Ger
Je betaalt bij de meeste software voor software maintainance, waarmee je het recht houdt op de laatste versies. Logisch ook want je betaalt bij aanschaf voor de software op dat moment, niet voor de ontwikkelingen in de toekomst. (op een paar bugfixes na)
Verwachten, ja, krijgen, nee.
Ik denk dat er in 2012 toch echt geen enkele mainstream PC is verkocht die niet met 7 overweg kan. Bugfixes voor security lekken tot 2020 is enorm lang in de IT wereld wanneer je bedenkt dat dat meer dan 10 jaar na de release is. Geen enkel ander OS word zo lang ondersteund. Apple maakt geen lifecycle informatie bekend en Linux haalt in het beste geval 5 jaar op een LTS release. 10 jaar in de IT sector is een eeuwigheid.
Vind ik niet, die 12.5 jaar van Xp dat was eeuwig. Als het eenmaal draait blijft het wel draaien.
Onzin windows 8 draaitop mijn core duo laptop van 2008 probleemloos. Start zelfs sneller op. Windows 10 zal niet veel meer resources gebruiken. Iig minder dan vista en die werd op mijn laptop geleverd toen dr tijd
Windows 10 is strikt gezien niet gratis (en zeker niet free-ad-supported). Je hebt een key voor Windows 7 of 8 nodig en die kost wellicht meer dan W10 in de winkel moet opbrengen.

Het feit dat W10 "gratis" lijkt, zal verstrekkende gevolgen hebben. Want de meeste gratis software van commerciële bedrijven bevat advertenties, bespioneert je om je gegevens aan derden te verkopen, is van lage kwaliteit en haalt allerhande trucs uit om je afhankelijk te maken en vervolgens geld af te troggelen.

Men verwachtte dus dat MS geld zou verdienen door je gegevens te minen, en men vond telemetrie. Telemetrie is een schending van de privacy, maar het idee dat MS je toetsaanslagen doorverkoopt aan adverteerders steunt niet op feiten en enkel op de verwachting dat MS dit "ongetwijfeld" doet omdat dit nu eenmaal is wat je van gratis software mag verwachten.

Men verwachtte reclame in W10 omdat gratis software nu eenmaal ad supported is, en men vond ads in Solitaire. De hemel viel naar beneden! MS kondigt aan dat het startmenu uitgebreid wordt met een recommended app die je triviaal kunt uitzetten. Volgens de media betekent dit "ads in je startmenu".

Uiteindelijk riskeert W10 met een "goedkoop" imago opgezadeld te raken. MS had geen andere opties omdat niemand nog nieuwe pc's koopt, maar het zal ze op lange termijn geen goed doen.
Windows 10 is strikt gezien niet gratis (en zeker niet free-ad-supported). Je hebt een key voor Windows 7 of 8 nodig en die kost wellicht meer dan W10 in de winkel moet opbrengen.
Zal meevallen denk ik :

http://www.bol.com/nl/p/w...33722728-9200000050476682


voor 2 tientjes heb je een key , en heb je een legale win10 mocht je dat willen ;)
Beetje raar dit. Ik heb ook mijn twijfels aan de juridische gronden hier in Nederland.

Windows 8.1 pc's kunnen in theorie een dag voor release van Win10 nog nieuw in de winkel verschenen zijn. Dat wil dus zeggen dat deze producten na een jaar niet meer verkocht mogen worden? Een pak melk kan ik me voorstellen :P Maar een pc? Als ik over 10 jaar nog een Windows 7 pc nieuw wil verkopen dan moet dat toch kunnen?
Heel vreemd inderdaad.
Het staat MS natuurlijk vrij om geen licentie-sleutels meer uit te geven en dan kan je hooguit je bestaande voorraad op maken.
Geen idee. Ze zullen wel op tijd stoppen met het uitgven van OEM licenties. Als Microsoft zelf niets meer verkoopt raakt de voorraad vanzelf op.
.oisyn Moderator Devschuur® @BlackMage3 november 2015 09:49
Het is toch niet zo dat het product ineens compleet waardeloos wordt? Je upgrade gewoon naar Windows 10 en je kunt 'm vervolgens alsnog verkopen.
Microsoft kan dit soort van afdwingen... het is meer een datum dat er geen nieuwe licenties meer binnen zullen komen.
Het gaat hier om OEM licenties en daar heeft MS gewoon alle controle over.. Als jij als winkelier een PC wilt verkopen met een retail windows 7, dan is dat geen probleem..
Als ik over 10 jaar nog een Windows 7 pc nieuw wil verkopen dan moet dat toch kunnen?
Mooie vraag. Als je over 10 jaar nog Windows 7 wilt kopen, dan wil dat zeggen dat er in de winkel keuze is tussen Windows 7, Windows 8 en Windows 10. Die gaan dus met elkaar concurreren. De uiteindelijke winnaar van deze concurrentie is natuurlijk... Microsoft.
Anoniem: 475099 3 november 2015 09:57
Wat is nou de echte toegevoegde waarde van Windows 10 vergeleken met Windows 7? Als ik nu over zou stappen op Windows 10, dan blijf ik nog steeds dezelfde dingen doen die ik voorheen ook deed: internetten, tekstverwerken, code schrijven, arbeidsuren bijhouden, films kijken, mailen, foto's bekijken/beheren etc. Het enige verschil is dat ik bij Windows 10 weer "opnieuw" moet beginnen en zoeken waar de knopjes zijn.
Al die dingen kan je ook prima doen op een XP computer, waarom gebruik je 7? De redenen dat ik persoonlijk 8 fijner vond dan 7 waren voornamelijk het verbeterde taakbeheer en de betere ondersteuning voor meerdere monitoren en de dingen die ik bij Windows 10 veel prettiger vind zijn het scrollen op niet-actieve vensters, verbeterde vensterbeheer (het "snappen" gaat beter en intuitiever) en de task view.

Geef het gewoon een kans. Het is om te beginnen al sneller dan Windows 7 en het is gratis. Ik snap niet waarom mensen het niet zouden doen.
Anoniem: 475099 @faraga3 november 2015 10:34
Al die dingen kan je ook prima doen op een XP computer, waarom gebruik je 7?
Omdat Microsoft zei dat het zeer gevaarlijk werd om XP te blijven gebruiken nadat de ondersteuning is gestopt.
De redenen dat ik persoonlijk 8 fijner vond dan 7 waren voornamelijk het verbeterde taakbeheer en de betere ondersteuning voor meerdere monitoren en de dingen die ik bij Windows 10 veel prettiger vind zijn het scrollen op niet-actieve vensters, verbeterde vensterbeheer (het "snappen" gaat beter en intuitiever) en de task view.
Die ondersteuning en scrollen etc, dat zijn relatief kleine ingrepen die ook in Windows 7 toegevoegd hadden kunnen worden. In plaats daarvan krijg ik volledig nieuwe software (en die bevat altijd nieuwe bugs).
Geef het gewoon een kans. Het is om te beginnen al sneller dan Windows 7 en het is gratis. Ik snap niet waarom mensen het niet zouden doen.
  • Ik heb van diverse bronnen begrepen dat het upgraden naar Windows 10 nogal wat problemen geeft. Een collega is er alles behalve tevreden over. Ergens in deze posts las ik ook dat iemand last had van bugs. Traditiegetrouw bevatten de upgrades vaak bugs, helaas.
  • Werk je soms voor Microsoft? ;)
Ik werk niet bij Microsoft, maar ik erger me soms aan mensen die vast blijven houden aan "het huidige werkt prima". Dat zijn mijn moeder ook over haar goedkope Nokiaatje, totdat ik haar een smartphone voor haar verjaardag gaf en ze nu toegeeft dat die wel erg handig is.
Die ondersteuning en scrollen etc, dat zijn relatief kleine ingrepen die ook in Windows 7 toegevoegd hadden kunnen worden. In plaats daarvan krijg ik volledig nieuwe software (en die bevat altijd nieuwe bugs).
Ik ben, als persoon die voor zijn werk veel eindgebruikers (en dan met name degene met problemen) tegenkom, nog zeer weinig bugs tegengekomen. 2x de startmenu bug (die eenvoudig op te lossen is) en één keer een Vaio die hopeloos traag werd. De andere problemen waren allemaal PEBCAK. En dat is van de tientallen mensen die mij dus vragen om hun problemen op te lossen. Dus nee, bugs zijn in mijn ogen een slecht argument.

Lees eens de andere reacties in de comments, van mensen die heel tevreden zijn met Windows 10. Zijn er ook zat.
Anoniem: 475099 @faraga3 november 2015 12:22
Ik werk niet bij Microsoft, maar ik erger me soms aan mensen die vast blijven houden aan "het huidige werkt prima".
Misschien kan ik je overtuigen. Het gaat mij niet zozeer om "het huidige werkt prima". Aan het begin van mijn carriere was ik zo iemand die de meest flitsende software wilde bouwen, met allerlei toeters en bellen, steeds aanpassen etc. Gaandeweg heb ik KISS ontdekt. Steeds het nieuwste van het nieuwste houdt in dat ik steeds met nieuwe fouten, bugs, valkuilen etc te maken heb. Op zich is dat thuis voor mij geen probleem, want leuk voor de hobby. Professioneel gezien betekent het dat ik meer hooi op mijn vork neem. Stel dat een systeembeheerder 300 computer voorziet van de nieuwste Windows, gegarandeerd dat hij eind van de week nog niet alle problemen heeft opgelost: Pietje zijn Android werkt niet meer, Jantje kan de Excelbestanden van zijn klanten niet meer openen etc. Voor de werkverschaffing zijn dit leuke probleempjes om op te lossen en daardoor leer je Windows ook beter kennen. Voor de efficientie is dit minder goed. Vandaar dat ik nu, vooral in professioneel opzicht, alleen maar wil overstappen op iets nieuws als er duidelijke toegevoegde waarde is. Ik vind het vervelend wanneer Microsoft mij "dwingt" om over te stappen op iets nieuws wanneer ik geen duidelijk toegevoegde waarde zie. Uiteindelijk stap ik over naar de nieuwe Windows en wat bereik ik daarmee:
  • tijd uittrekken om dezelfde software opnieuw installeren
  • tijd uittrekken om dezelfde instellingen opnieuw in te stellen
  • tijd uittrekken om te verdiepen in de nieuwe Windows
  • tijd uittrekken om overgangsproblemen op te lossen
  • uiteindelijk doe ik precies hetzelfde als voorheen: internetten, tekstverwerken etc.
Zonde van mijn tijd en geld.
Daarom is die nieuwe interface van W10 zo frustrerend. Is er iets mis met de UI van W7? Niet echt, er valt weinig verdere optimalisatie meer uit het desktopparadigma te knijpen.

Maar MS lijkt te hebben besloten dat we allemaal aan de blokjes moeten. Miljoenen mensen die W10 helemaal opnieuw moeten leren, handleidingen die aangepast moeten worden, grootmoeders die de microsoft niet meer vinden... dat kost heel wat productiviteit en vrije tijd. En waarvoor?

De ribbon was voor sommigen tenminste een verbetering. Dit is gewoon een sidegrade met extra gewenningskosten. Waarom des duivels was dit nodig?
Anoniem: 475099 @Enai3 november 2015 22:10
Daarom is die nieuwe interface van W10 zo frustrerend. Is er iets mis met de UI van W7? Niet echt, er valt weinig verdere optimalisatie meer uit het desktopparadigma te knijpen.
Niet volgens Microsoft. Hier staat:
  • Windows 10 is the most secure Windows we’ve ever built.
  • And, with no more login passwords to slow you down...
  • It’s the Windows you know, only better
Zo te horen is er al onwijs veel geoptimaliseerd.
Miljoenen mensen die W10 helemaal opnieuw moeten leren, handleidingen die aangepast moeten worden, grootmoeders die de microsoft niet meer vinden... dat kost heel wat productiviteit en vrije tijd.
Niet volgens Microsoft. Hier staat o.a. geschreven:
  • Windows 10 is personal and productive
  • Great ways to finish faster
  • ...so you forget less and can do more.
Dit is gewoon een sidegrade met extra gewenningskosten. Waarom des duivels was dit nodig?
Microsoft wil mensen het gevoel geven dat als ze iets kopen, dat ze iets "nieuws" in handen krijgen. Stel jezelf deze vraag: je hebt Windows 7, en nu koop je Windows 10. Cosmetisch is er niets nieuws te zien, alles lijkt in eerste instantie hetzelfde. Hoeveel geld zou je over hebben voor iets wat cosmetisch gezien nauwelijks te onderscheiden is van iets watje al had?
Microsoft wil mensen het gevoel geven dat als ze iets kopen, dat ze iets "nieuws" in handen krijgen. Stel jezelf deze vraag: je hebt Windows 7, en nu koop je Windows 10. Cosmetisch is er niets nieuws te zien, alles lijkt in eerste instantie hetzelfde. Hoeveel geld zou je over hebben voor iets wat cosmetisch gezien nauwelijks te onderscheiden is van iets watje al had?
In dat geval zou W7 geen succes hebben gekend; het ziet er immers vrijwel hetzelfde uit als Vista.

OSX verandert niet van de ene dag op de andere van look en feel. Er zijn succesvolle GUI's voor Linux (en distro's) met herkenbaarheid en stabiliteit als speerpunten. W7 bevat nog een classic mode die er uit ziet als Windows 98. Enz. Steeds weer een nieuwe interface is leuk voor mensen die hun computer als speelgoed beschouwen, maar die groep heeft inmiddels tablets terwijl de serieuze gebruikers bij hun laptop (of gamedesktop) blijven en enige vorm van continuïteit zoeken.
Voor een thuiservaring viel de update me juist alles mee... alle instellingen bleven bewaard en alle programma's en dergelijke ook.

Zolang je hardware gewoon voldoet lijkt het me dat je er weinig problemen mee krijgt (ondersteuning voor oudere software is ook altijd goed geweest in windows. (kan je ook emuleren).

Begrijp ook wel dat zoiets extra werk kost, en dan kan je net zo goed nog even wachten en dan komt er wel weer nieuwe software uit. Echter lijkt windows 10 me een soort finale versie welke ze blijven verbeteren, dus niet zoals eerdere versies welke na x jaar worden vervangen door een nieuwere versie.

Als dat zo is kan je net zo goed nu overstappen, dan ben je daar meteen voor heel lang vanaf. (tegen die tijd dienen alle sytstemen waarschijnlijk al lang vervangen te zijn.
Ik snap niet waarom mensen het niet zouden doen.
Niet iedereen heeft zin in trial and error
Microsoft moet echt eens ophouden met het '' wij beslissen en denken voor u '' systeem.
Ik snap dat ze het merendeel marktaandeel hebben maar op den duur gaan ze echt ten onder en dan mogen ze een paar procent in de mobiele sector hebben gewonnen maar de desktop sector zijn ze dan kwijt!

Het word eens tijd dat MS gewoonweg het bestaande OS update en nieuwe functies toevoegt zonder het stuur van de auto elke keer in de kofferbak te verplaatsen.
Wij beslissen en denken voor u deed Microsoft sinds 1993 al......so tell me...what's the difference in 2015..??
Dan is er geen reden om over te stappen.
Windows 10 werkt een stuk beter met games* en krijgt als enige direct X12 ondersteuning ( toekomstig )
Misschien dat windows wat sneller op start en dat programma's ietje sneller werken maar dat kan niet op tegen alle bugs en glitches die er nog in zitten.
Laat staan dat sommige programma's niet werken en dat het gewoon net iets anders werkt :)

Windows 7 wordt nog tot 2020 ondersteunt met updates.

*als ze werken!

[Reactie gewijzigd door JohanNL op 23 juli 2024 06:40]

Anoniem: 475099 @JohanNL3 november 2015 10:36
Windows 10 werkt een stuk beter met games en krijgt als enige direct X12 ondersteuning ( toekomstig )
Waarom konden ze dat niet met patches inbouwen in Windows 7? Sneller klaar.
Misschien dat windows wat sneller op start en dat programma's ietje sneller werken maar dat kan niet op tegen alle bugs en glitches die er nog in zitten.
Nieuwe software bevat altijd nieuwe fouten. Wat mij betreft mogen ze een van goedwerkende versie steeds functionaliteit eraan toevoegen en fouten eruit vissen.
Windows 7 wordt nog tot 2020 ondersteunt met updates.
Had van mij wat langer gemogen, omdat ik na 2020 mijzelf ook zal bezighouden met internetten, code schrijven, tekstverwerken etc bij leven en welzijn. Enfin, beter iets dan niets.
Er is meer veranderd dan alleen de voorkant, ook de achterliggende architectuur is aangepast. Mede om de universal apps mogelijk te maken, maar ook allerlei andere fixes en aanpassingen in de core van Windows zelf.
Een upgrade naar een nieuwe versie van Windows is heus niet enkel een upgrade van de zichtbare schil, maar er is ook genoeg onder de motorkap veranderd. Ik ben niet inhoudelijk bekend met wat er allemaal is aangepast, maar het zou me niets verbazen als er genoeg fundamentele zaken anders aangepakt zijn waardoor dit niet zo 123 eventjes als "patch" op Windows 7 toe te passen is.
Nieuwe software bevat altijd nieuwe fouten. Wat mij betreft mogen ze een van goedwerkende versie steeds functionaliteit eraan toevoegen en fouten eruit vissen.
Dan ben je heel blij met Win10 want dat is precies wat Microsoft van plan is!
Feature op feature stapelen kan ook de nodige bugs opleveren. Soms is het gewoon beter om met een relatief schone lei opnieuw te beginnen.
Er is geen toegevoegde waarde. De USP van W10 wordt verondersteld "universal apps" te zijn, maar niemand ontwikkelt universal apps omdat Windows Phone voor geen meter verkoopt en omdat W10 door minder dan 10% gebruikt wordt terwijl je met een gewone app de volle 100% van de Windows-gebruikers bereikt.

Verder is het enige voordeel van W10 vergeleken met W7 dat het langer ondersteund wordt, en de nadelen zijn automatische updates en data harvesting.

Voor de rest is W10 gewoon een sidegrade met een learning curve. Er is dus geen enkele reden om W10 te installeren als je een tevreden W7-gebruiker bent. Geen wonder dat de adoptiegraad aan het afvlakken is.
Anoniem: 475099 @Enai3 november 2015 12:24
Geen wonder dat de adoptiegraad aan het afvlakken is.
Wat bedoel je met adoptiegraad?
Als ik nu over zou stappen op Windows 10, dan blijf ik nog steeds dezelfde dingen doen die ik voorheen ook deed: internetten, tekstverwerken,
Dan is er inderdaad voorlopig geen dringende reden om over te stappen. Zo werkt mijn XP-bak ook gewoon goed. En ook op de pc met 8.1 doe ik dezelfde dingen, ondanks dat er meer mogelijkheden zijn.

Als je geen nieuwe mogelijkheden nodig hebt kun je blijven waar je bent.
Startup snelheid in ieder geval, dat is sinds win8.x een behoorlijke verbetering.
Maar krijg je dan wel een perpetual non-ad-supported Windows 10 licenties in tegenstelling tot de "gratis" versie die dit jaar uitgegeven werd?
De gratis upgrade blijft gewoon oneindig doorwerken (nou ja, tot straks de lifecycle is bereikt dan), dat is niet beperkt, en zal dus voor zover bekend (plannen kunnen nu eenmaal veranderen) ook niet komen te vervallen.
Neen, je kunt enkel het eerste jaar gratis updaten, daarna moet je betalen om vanuit 7/8(.1) te upgraden
Ja, maar ik heb ook niet anders beweerd...

Maar upgrades die reeds zijn uitgevoerd (binnen het eerste jaar) blijven gewoon perpetual legaal doorwerken zolang Windows 10 niet End of Life is, dus ook als dat jaar is verlopen. Elmuerte leek/lijkt te denken dat dat niet het geval is.
doorwerken zolang Windows 10 niet End of Life is
En zelfs daarna ook natuurlijk, ook zonder eventuele (beveiligings)patches :)
Ah op die manier, dat klopt idd
Het zou mij niet verbazen als ze tegen die tijd gewoon het gratis laten en dit dus meer een push is om zoveel mogelijk mensen voor die tijd over te krijgen..
Dat begin ik dus een beetje te betwijfelen. Als Microsoft die upgrade inderdaad via Windows Update ongevraagd binnen gaat duwen, dan kun je er moeilijk nog geld voor gaan vragen.
Ook de "gratis" Windows 10 (zoals je hem noemt) is nog steeds ad-free. Ja, er is/was een versie met ads in de insider-preview track, maar dat zijn nog steeds proefballonnetjes in een beta versie (want dat is wat de insider previews zijn) en nog niets wat dus in de reguliere "stable" (om het even zo te noemen) builds zit. Daarnaast is het in de betreffende preview versie gewoon uit te schakelen, dus er is ook dat nog.
Ik snap dat het voor sommige mensen erg moeilijk is om te accepteren dat Microsoft Windows gratis weggeeft, maar daarmee krijgen ze wel voor elkaar dat de adoption rate van het nieuwe OS een stuk sneller gaat dan bij oudere versies, zodat ze niet nog jaren na de eigenlijke 'end of support' tig verschillende oudere versies hoeven te onderhouden, dus ze hebben daar ook zelf baat bij.

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 23 juli 2024 06:40]

Misschien een idee om dan stop windows spying te gebruiken: http://www.majorgeeks.com...oy_windows_10_spying.html
Daarmee kun je ook ( naar mijn mening ) de irritante windows photo app uitschakelen en de oude windows photo viewer weer activeren.
Anoniem: 221563 @JohanNL3 november 2015 09:49
Daarmee kun je ook ( naar mijn mening ) de irritante windows photo app uitschakelen en de oude windows photo viewer weer activeren.
Daar heb ik geen externe app voor nodig gehad? De eerste keer dat ik een afbeelding wilde openen op Windows 10 werd me gevraagd welke app ik wilde gebruiken en stond de oude nog gewoon tussen.
Ik heb een clean install gedaan en dan is dat ineens niet meer mogelijk.
Anoniem: 221563 @JohanNL3 november 2015 09:58
Ah zo, dat zou het wel eens kunnen verklaren. Heb zelf een upgrade moeten uitvoeren.
Anoniem: 80466 @JohanNL3 november 2015 15:07
Je kunt default apps gewoon eenvoudig instellen in Windows 10

http://www.cnet.com/how-t...t-programs-in-windows-10/

Is juist overzichtelijker geworden dan in eerdere Windows versies
Interessant om dit eens te proberen.

Maar dan wel eerst op een kloon van je OS zodat je niet je huidige install verklooit mocht het toch minder goed uitpakken.
Heel verstandig eerst een image maken, als je de reacties daar leest doet Destroy Windown10 Spying zijn naam eer aan maar niet in de positive zin van het woord.
quote:
"why does DWS lite tries to uninstall 2 security updates : KB3088195 et KB3093983"
"Is there any way we can reverse very Thing that this program does? It's messed up quite a few things for me that I need. If anyone can help me, please reply! Thansks"
Bedenkt voordat U begint lijkt me wel op zijn plaats.
Met een registerhack is dit ook te verwezenlijken... ga naar: http://cdn2.howtogeek.com...-Viewer-on-Windows-10.zip

[Reactie gewijzigd door qbig1970 op 23 juli 2024 06:40]

Anoniem: 343906 @JohanNL3 november 2015 09:54
Die telemetrie implementatie met Windows Hello uitzetten schijnt ook stevig bij te dragen aan een verslechterde accuduur bij de Surfaces.

http://rgscomputing.com/2...-caused-by-windows-hello/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 343906 op 23 juli 2024 06:40]

Wat bedoel je met deze reactie? De "gratis" versie zoals jij zegt, is gewoon een volwaardige licentie? Zou niet weten waarom die anders is dan de licentie van nieuw verkochte PC's.
Perpetual non-add-supported??? Pardon? Leg eens uit.....
Anoniem: 475099 3 november 2015 09:59
Is Windows 10 gebouwd "from scratch" of is de code van Windows 8 gebruikt als basis voor Windows 10? Die informatie is lastig om te vinden. Heeft iemand een bron?
De enige windows die ooit helemaal van scratch is gebouwd was Windows 1.0. Al de rest is steeds voortgebouwd op bestaande software binnen MS. De eerste NT release heeft zijn basis dan weer te danken aan OS/2
..welke op zijn beurt een Shell was om MS-DOS heen. En was MS-DOS ook niet gebaseerd op een andere DOS?

Het is niet erg dat iets doorontwikkeld wordt. Dit zorgt juist voor nieuwe functies en fixes (in welke volgorde dan ook).
Ik dacht dat ze Windows NT ogebouwd hadden op basis van VAX/VMS, en het OS/2 gedeelte tot een API gereduceerd hadden. De hoofdprogrammeur heeft MS bij DEC weggeritst, en die nam ook wat collega's mee.--Dus wel van scratch, maar met ideeen van VAX/VMS die nog in het OS rondspookten.
De codebase is van Windows 8 afkomstig, en die weer van 7, dat loopt tot aan Vista denk ik. Daardoor werken oudere drivers van Vista/7/8/8.1 vaak nog prima onder 10. :)
Duur van support en updates blijft m.i. Erg netjes!
Als upgrades/nieuwe versies al lang gratis zouden zijn geweest, zouden er imho veel minder mensen nog op oudere Windows versies werken.

Het lijkt mij dat de kosten die er gemaakt moeten worden om oudere versies in de lucht te houden, te patchen en te voorzien van updates veel kostbaarder is dan het gratis verstrekken van de nieuwste versies.

Hopelijk heeft Microsoft dit nu ook ingezien, en zorgt Windows 10 eindelijk voor een positieve verandering.

Ze hadden al jaren geleden hun verdienmodel aan moeten passen.

[Reactie gewijzigd door Isheara op 23 juli 2024 06:40]

Anoniem: 412052 @Isheara3 november 2015 09:05
De updates zijn ook gratis, het zijn upgrades die betaald waren
Aangepast in tekst, het ging mij idd om de upgrades/nieuwe versies....
Als Microsoft de upgrade van XP naar W7 ook mogelijk had gemaakt hadden al veel meer mensen die overstap gemaakt. Nu moet men dat via een tussenstap via Vista doen. Microsoft maakt het zichzelf en vele miljoenen mensen nodeloos moeilijk door dat visieloze upgradebeleid. Elke belemmering op dat punt moet gewoon verdwijnen. Elke upgrade moet in principe kunnen werken, en flink wat downgrades desnoods ook.

Deze was wel aardig waarin alle Windows versies doorlopen werden tot en met W7 wat toen de laatste was. Chain of Fools : Upgrading through every version of windows (HQ). :)

[Reactie gewijzigd door CaptJackSparrow op 23 juli 2024 06:40]

Gratis weggeven? Alleen upgraden is gratis.
Nee niet gratis maar wel erg goedkoop, zeker als je een windows 8 pro upgrade hebt gekocht (standalone geïnstalleerd) a 50€ en gratis windows 10 upgrade krijgt. Kijk is voor de grap wat vista ultimate vroeger koste :X
Een nieuwe versie van Windows 7,8 of 10 zijn allemaal ongeveer even duur.

https://www.4launch.nl/pr...nten/Software/Windows/184

Dat je op basis van een eerder aangeschafte licentie nu gratis of goedkoper kan upgraden is iets anders.

Windows 10 an sich wordt niet gratis weggegeven.

[Reactie gewijzigd door Opperpanter2 op 23 juli 2024 06:40]

Nee je kan een upgrade licentie gebruiken als standalone. Dat weet MS en vinden het wel prima. Windows pro koste daarbij 50€.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 06:40]

Vorige week mijn "thuis" systeem (Core I5 met SSD systeemschijf) van Win7 naar Win10 geupgrade. Ook op mijn werk een PC en een laptop geupgrade vanaf Win7. Op mijn werk vaak een 2e beeldscherm nodig voor PP-presentaties, maar via HDMI wordt 2e scherm niet meer herkend, kan dan dus geen presentormode meer gebruiken. Echt heel vervelende bug.
Thuis werk ik met 3x FullHD schermen en zelfs na herinstallatie van Nvidia-drivers voor mijn GTX970 blijf ik problemen houden. 1e opstart bluescreen met driverproblemen, 2e opstart nodig. Ook langzame(re) opstarts, netwerkverbindingen die pas na 4x proberen actief worden, knoppen die hun aanklikbaarheid (muis!) verliezen, verspringende taakbalken en ga zo maar door. Ik ben gisteren weer teruggegaan naar Win7. Never change a winning team zeg ik maar.
Ik heb dezelfde ervaringen, net zoals de meeste mensen in mn omgeving die Windows 10 gebruiken. In de media lees ik echter alleen maar positieve verhalen.

Het is bijna net zo'n grote ramp als XP het eerste jaar met zn driver problemen en incompatible software. Heeft destijds ook een hele tijd geduurd voordat XP goed werkbaar was.
draai zelf 3x1920x1080 op twee 7870 in crossfire, en heb (na het herinstalleren van de nieuwste versie van de drivers voor win10 (hiervoor wilde crossfire niet werken) nog geen enkel probleem gehad...
Ik heb dus een aantal van mijn systemen de win7 install geupgrade naar Windows 10 en ben daar best tevreden over.

Maar staat Microsoft nog toe om de originele win7 met originele key te herinstalleren op hetzelfde systeem, stel dat Windows 10 niet zou bevallen?

En wat als ik nu win7 opnieuw zou installeren op een lege HDD en deze kloon naar een tweede HDD en deze beide in mijn systeem hang, en slechts 1 er van upgade naar win10? Dan zou ik dus kunnen dual booten tussen 7 en 10. Zou Microsoft dat toestaan of gaat er 1 op slot?

En wat gebeurt er met de nog actieve illegale installs van win7? Volgens mij staan er nog miljoenen systemen met een piratenversie te draaien, volgens mij kan Microsoft door een paar knoppen centraal in te drukken, al die systemen op zwart zetten. Ik vraag mij af hoe lang het gaat duren eer MS deze systemen (geleidelijk?) gaat blokkeren of ze een aanbod gaat doen om tegen een bepaalde prijs legaal te upgraden.
.oisyn Moderator Devschuur® @neanderthaler3 november 2015 09:51
Maar staat Microsoft nog toe om de originele win7 met originele key te herinstalleren op hetzelfde systeem, stel dat Windows 10 niet zou bevallen?
Ja, je kan altijd weer terug.
Zou Microsoft dat toestaan of gaat er 1 op slot?
Hier ken ik de exacte details niet van, maar volgens mij is het zo dat je oude licentie gewoon geldig blijft.
Anoniem: 395046 @.oisyn3 november 2015 18:38
Je kunt tot drie maanden na upgrade naar w10, terug naar w7/w8.x gaan.
Ik weet niet of het daarna nog mogelijk is om een clean install te doen met je oude key.
De vraag is of je zowel de originele Windows 7/8 licentie en Windows 10 (upgrade) tegelijk mag gebruiken? Dat lijkt me idd nog een grijs gebied (in het geval van een dual-boot al helemaal).

• De een zegt dat je originele Windows 7/8 licentie gewoon geldig blijft.
• De ander zegt weer dat je originele licentie wordt "opgenomen" ("consumed") in de gratis upgrade.

Ook kan je binnen een maand eventueel een rollback doen naar de vorige Windows versie.
Wat overigens geen effect zou moeten hebben op de licenties zelf, je hebt dan nog steeds een Windows 10 (upgrade) licentie dat a.d.h.v. de hardware ID is gekoppeld aan je systeem.

Het lijkt aannemelijk dat zowel de originele als gratis upgrade licentie gewoon geldig blijven, maar dat je maar 1 van beide tegelijk mag gebruiken. Ik zou zeggen, probeer het zelf maar eens ;)

Can I dual boot the free upgrade of Windows 10 with my previous version of the operating system?
No. Upgrading to Windows 10 doesn't free up your previous license, so you cannot install your previous version on another machine or in a dual-boot configuration.

[Reactie gewijzigd door Ketho op 23 juli 2024 06:40]

Zou dat ook betekenen dat de periode waarin men gratis van Win7 of Win8.1 naar Win10 kan updaten op 30 juni? Ik heb in mijn agenda zelfs 29 juni staan. Ik weet niet meer hoe ik aan die datum kom--ik heb hem ergens gelezen en dacht "hee, dat is handig om vast te noteren, want vóór die datum moet ik toch over naar Win10." Sindsdien heb ik nog een paar keer gezocht naar de einddatum van de gratis overstapperiode, maar kan ik hem nergens meer vinden. Wie weet er meer?
tot 29 juni gaat het door... per 30 juni geen actie meer.
Dus per 30 juni enkel betaalde licenties nog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.