Microsoft maakt Windows 10 begin 2016 tot 'aanbevolen update'

Microsoft begint op korte termijn met het aanbieden van Windows 10 als 'optionele update' en begin 2016 krijgt het OS de classificatie 'aanbevolen update'. Dit laatste betekent dat veel systemen met Windows 7 en 8.1 de software automatisch gaan downloaden.

Meer dan 110 miljoen apparaten hebben de update naar Windows 10 doorgevoerd via het huidige twee-stappenplan, meldt Microsoft, waarbij gebruikers hun kopie van het besturingssysteem reserveren en ze op een gegeven moment een notificatie krijgen dat ze kunnen bijwerken. Wie zich niet voor Windows 10 heeft aangemeld, krijgt de software op korte termijn als 'optionele update' te zien bij Windows Update. "Door Windows 10 hieraan toe te voegen maken we het makkelijker je upgrade te vinden", schrijft Terry Myerson, vice-president van de Windows-groep bij Microsoft.

Begin 2016 verspreidt Microsoft de software als 'recommended update' waardoor gebruikers met Windows 7 en 8.1 die dit zo ingesteld hebben, het besturingssysteem standaard als upgrade downloaden en de installatie voorgeschoteld krijgen. Wie ingesteld heeft dat aanbevolen updates niet automatisch geïnstalleerd moeten worden, zal dit handmatig kunnen doen. Microsoft benadrukt dat gebruikers binnen een maand de upgrade kunnen terugdraaien en nieuwe notificaties moeten helderder maken wat de voordelen van updaten zijn.

Daarnaast komt er een nieuwe versie van de Media Creation Tool, waarmee gebruikers straks een enkele image voor upgraden naar de 32bit- of 64bit-versie en de Home- of Pro-variant van Windows 10 kunnen maken voor bijvoorbeeld usb-sticks. Microsoft gaat verder eenvoudige toegang tot de Windows Store bieden via non-genuine Windows-versies, oftewel piraterij-exemplaren. Dit moet de aanschaf van een officieel exemplaar van de software makkelijk maken.

De aankondiging valt samen met het verschijnen van een nieuwe testbuild van Windows 10, build 10576, die volgens ZDnet naast enkele fixes cast-functionaliteit naar Edge brengt. De browser kan dan video, audio en afbeeldingen via dlna en Miracast naar schermen met ondersteuning hiervoor zenden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-10-2015 • 09:07

496

Reacties (496)

496
456
225
5
0
0
Wijzig sortering
Wat zou de reden zijn dat mensen bij Windows 7 of 8.1 willen blijven? Ik ben persoonlijk eigenlijk wel erg tevreden met Windows 10.....
Bang voor verandering? Privacy? Niet altijd ingelogd willen zijn met een Microsoft account?
Niet compatibel met (dure) hardware en software. In het bedrijfsleven de voornaamste reden om niet over te gaan. Er zijn teveel investeringen nodig of fabrikanten ondersteuning domweg helemaal niet Windows 10. Om die reden zijn veel bedrijven zelfs blijven hangen bij Windows XP. In een applicatielandschap met 900+ toepassingen die dagelijks gebruikt worden, valt het al niet mee om alles te testen. En wat getest is, blijkt lang niet altijd goed of zelfs niet te werken onder Windows 10.

Er ontbreekt nog veel met betrekking tot Group Policies, zeker in een multi-language omgeving. Teksten zijn soms niet vertaald of GPO's zijn voor een MUI net even anders dan de Engelse versie waardoor niet alle GPO's correct doorgevoerd worden.

Verder is de huidige ervaring in de proeftuin (200 werkplekken) dat het nogal "sluggish" wordt ervaren door de gebruikers. Veelal duurt het langer voordat Windows reageert op een muisklik vanuit de Windows omgeving, niet binnen applicaties. Gebruikers zijn positiever over Windows 7 en 8.1 (Enterprise).
Hiermee doe je toch het werkelijke probleem iets tekort in mijn beleving. Bedrijven hebben zitten slapen, investeringen constant voor zich uitgeschoven en daarmee ook de updates en het bijhouden/ontwikkelen van software. Nu zien zij zich geconfronteerd met de noodzaak dat alles tegelijk om moet op softwaregebied en mogelijk zelfs hardwarematig. Maar dat is het gevolg van een gebrek aan lange termijnvisie rond software en ICT-onderhoud.

Google kan 40.000 Macs (geen Windows I know) binnen 3-4 maanden van het nieuwe besturingssysteem voorzien. Interessant filmpje hoe ze dat doen:
https://www.usenix.org/co...anaging-macs-google-scale (even naar 8-9 minuten gaan).

M.i. heeft dat vooral met strategische keuzes te maken (en niet zozeer platform):
- Bijhouden welke aanpassingen je doet aan software.
- De aanpassingen die je doet scripten en zorgen dat de software bij een volgende update geautomatiseerd opnieuw aan te passen is.
- Afschaffen intranet! Filosofie is dat wanneer het veilig hangt aan internet het pas werkelijk veilig is. Intranet gaat immers ook bijna per definitie uit van het niet encrypten maar een soort veiligheidsmuur/firewall hanteren. Eenmaal binnen kan je alles. Ander voordeel is dat je geen eigen netwerkinfrastructuur hoeft te hebben. Internetaansluiting is voldoende. En door applicaties voor internet te ontwikkelen, is het updaten van besturingssystemen ineens een stuk minder spannend (browserproof is genoeg).
- Bijblijven met updates (en niet wachten tot de bittere noodzaak) wat kan doordat je het automatiseert.
- Controlemechanismen inbouwen die de status van machines checken
- Uitrol softwarepakketten vanuit een gecentraliseerde package-manager
- Etc.

Wat ik mooi vind aan die wijze van vormgeving is dat iedere gebruiker zelf mag kiezen welke software hij installeert. Je krijgt dus een machine op maat, maar zonder die vergaande centralisatie met remote desktops (met sluggishness). Je hoeft niet te verbinden met een intranet of met een vpn, dus gebruiksvriendelijk. Bij storingen valt niet een heel park om. En alles is geencrypt dus veilig(er).

[Reactie gewijzigd door Infor40 op 22 juli 2024 20:41]

De Release Candidates van Microsoft zijn verre van vergelijkbaar met de uiteindelijk RTM's. Ontwikkeltools zijn beperkt beschikbaar en ook nog niet eens volwaardig voor een nieuw OS. Bugfixes komen veelal pas nadat de RTM uit is omdat dan de echte problemen aan het licht komen.

Daarnaast zijn veel leveranciers van hardware of diensten afhankelijk van aanlevering door derden. Die zullen dus de nodige investeringen uit moeten zetten richting de ontwikkelaars van software en drivers. Daarmee worden de toch al beperkte winstmarges nog kleiner, alleen de softwareschrijvers verdienen bakken met geld. Als een update geforceerd moet worden gedaan voor vijf producten, zijn de kosten en de doorlooptijd te overzien. Voor 500+ producten betekent dat een enorme organisatie van middelen. Neem van mij aan dat je dat niet in drie maanden doet. Dat beslaat vele jaren. Ik kom bij bedrijven die nu pas de definitieve uitrol naar Windows 7 doen omdat eindelijk groen licht is gegeven na uitvoerig testen. Dat is omgevingen waar letterlijk mensenlevens afhankelijk kunnen zijn van een juiste werking (medische sector). De eindklant heeft zeker niet zitten slapen, maar heeft geen onbeperkt budget als het om upgraden gaat. Het gaat niet om stukjes software van een paar honderd euro maar om tienduizend werkplekken maal een aantal keer een paar honderd euro of om producten van honderduizenden euro's per product vanwege de zeer specialistische toepassing (en bijbehorende certificeringen etc. vanwege aansprakelijkheden).

En ook is de OS X wereld zijn voorbeelden te over waar het doodleuk updaten de nodige problemen geeft en zorgt voor een lange nasleep. Zelf zie ik dat in de muziekbranche gebeuren. Veel makers van producersoftware en -hardware komen ver voor de officiële release al met een waarschuwing dat er veel problemen te verwachten zijn bij een nieuwe versie OS X. Ook die wachten totdat de final release uit is, bij voorkeur nog de twee fixes die binnen twee maanden volgen, en gaan dan pas hun eigen producten aanpassen omdat ze dan met aannemelijke zekerheid kunnen zeggen dat het OS stabiel is.
Dan nog blijft het verhaal van Google denk ik zeer interessant door de wijze van decentralisatie. Geen enkele afdeling heeft 500+ applicaties nodig. Dus je creëert een probleem door dit te centraliseren. En dan moet dus een hele bedrijfsomgeving wachten op misschien 10-20, misschien wel 50-100 pakketten die nog niet werken op het nieuwe systeem.

3-4 maanden is zeer ambitieus. Dat moet je in de medische sector ook niet nastreven. Maar voor de overgang van XP naar Win 7/8/10 hebben geen 3-4 maanden gestaan maar enige jaren en nog zijn genoeg bedrijven niet overgestapt.

Google heeft evengoed met pakketten van derden te doen, veeleisende gebruikers en ook daar is privacy en databeveiliging sterk aan de orde (net als in de medische sector). Waarom kunnen zij dan een besturingssysteem (gaat niet om OSX) wel zo snel updaten... met vijf man sterk op die afdeling! Daar valt echt wel iets van te leren... en wat zij trouwens niet doen is doodleuk updaten... verre van!
Alleen is Google niet de aangwezen partij voor veel bedrijven. Het verdienmodel van Google, en nu opkomend ook Microsoft, ligt in het feit dat ze gebruiksprofielen (geen gebruikersprofielen) verzamelen om zo gericht ongevraagd informatie te kunnen verschaffen aan gebruikers of door te verkopen aan derden. Data analysis is booming business voor deze jongens. Een beetje privacy schenden zijn ze niet vies van. Langzamerhand begint bij veel gebruikers en bedrijven het besef te komen dat dit een onwenselijke situatie kan zijn. Reden voor veel bedrijven om alles min of meer noodgedwongen in een private omgeving te plaatsen.
We dwalen wat af... maar ik zeg toch nergens dat bedrijven op Google moeten overstappen? Dat is totaal niet mijn punt. Het punt was dat bedrijven krampachtig vasthouden aan een intranet, applicaties niet bijhouden, centraliseren, een werkplek (op afstand) willen maken met 500+ pakketten etc. En ja, dan is de update naar Win10 lastig...

Niet dat ze moeten overstappen op Google... en het was ook niet bedoeld als promo voor OSX (gezien de downvotes?). Het ging om de strategische keuzes die bedrijven maken bij het onderhouden van software waardoor je gemakkelijker je besturingssysteem - en nogmaals welke dan ook - kunt upgraden.

Google was het voorbeeld om dat zij het voor elkaar krijgen om vlot het besturingssysteem te updaten met maar liefst 40.000 systemen die op maat zijn ingericht voor de gebruiker.

Edit: uitleg v.b. Google

[Reactie gewijzigd door Infor40 op 22 juli 2024 20:41]

40.000 systemen inspoelen in 4 maanden, is peanuts, ook met Windows. Is maar 334 systemen pet dag. Met een beetje goede inspoel straat en bijvoorbeeld Altiris stelt dat dus echt niks voor. Heb wel eens voor grotere uitdagingen gestaan.

Het grootste probleem is dat er veel oude applicaties zijn welke niet beschikbaar zijn in Windows 7,8,10 en bedrijven stellen daardoor iedere innovatie compleet uit met alle gevolgen van dien. Heb meegemaakt dat een manager op zijn afdeling nog een DOS app had welke hij moest behouden voor 10 werkplekken en daardoor een complete migratie naar Windows 7 van 2000+ seats niet werd uitgevoerd omdat het niet werkte. Kortzichtigheid.

Maar ook hardware is een issue, er zijn afgelopen jaar gewoon weer producten verkocht dit al een opvolger in de planning hadden en waarvoor er geen Windows 10 drivers komen.
idd. mijn scanner van 120 euro die nog perfect werkt is niet compatibel (of dit aan windows 10 ligt of aan de fabrikant,laat ik in het midden) feit is dat dit voor velen een reden is om Niet over te stappen.
Ik heb nog een oudere laptop en plug hem daar wel in,en had ik die niet dan maar dualboot,maar het gros van de gezinnen heeft slechts 1 pc en/of laptop en ga die eens vragen wat "dualboot" is.
Hardware kan compatibel gemaakt worden door gebruik te maken van vmware.
Ik ben nogal wat bezig met leren van programmeren van cpld en fpga en de versies van hardware en software die ik gebruik werken enkel in windows 7.
Dus heb ik maar Vmware Workstation aangeschaft, de korte pijn.

Ik geef je gelijk dat de group policies of in het algemeen alleen al de administratierechten een beetje verwarrend zijn.
Je logt in onder je main account die al een admin is en nog vraagt ie naar een administrator om een bepaalde programma te runnen.

Op een klein bugje tijdens de installatie van de professional versie na, heb ik geen problemen gehad. sfc /scannow fixte een paar bad links en het was in orde, vooral bij de oudere versie van office 2007 professional. Outlook wou niet meer ontvangen.

Ik heb een paar keer de installatie al gedaan via stick en diverse versies. Nu zijn er geen problemen meer.

Het is wel zo dat een bedrijf eerst zeker wil zijn van de status van een os en meestal wachten ze nog een paar jaar tot de support van windows 7 stopt om hun omgeving erop voor te bereiden.

Ik zie dat ook bij ons op het bedrijf. Ze investeren dit jaar liever in een nieuwere versie van het beheersprogramma dan naar windows 10 over te stappen. Voor een bedrijf is het niet echt dringend daar ze nog even op de uitgebreide support van microsoft kunnen rekenen.
Goed, de redenen van bedrijven om niet over te stappen zijn volgens mij bij iedere versie gelijk gebleven.
Ben echter zelf benieuwd waarom zoveel particuliere mensen zo bang zijn voor verandering. Waarom worden veel volwassenen niet meer zo kinderlijk enthousiast van nieuwe ontwikkelingen? Waarschijnlijk snap ik wel waarom, maar vind ik het meer jammer dat het zo is. Veel mensen kiezen helaas voor veilig in plaats van spannend en nieuw. Niet zo zeer dat ze de veranderingen niet prettig vinden, ze proberen het vaak niet eens uit. En in dit geval kunnen ze het ook nog makkelijk terugdraaien naar de oude situatie. Al vraag ik me af hoeveel mensen dat gedaan hebben en hoe goed dat proces verloopt.

Maar verder, het door jou omschreven "sluggish" is een kwestie van instellingen wijzigen en animaties uitzetten. (Waar ik het zelf overigens wel mee eens ben, die vertraging die in de animaties zitten storen me niet altijd, maar soms wel)
Niet altijd ingelogd willen zijn met een Microsoft account?
Dat was in 8.x toch ook al? En ook dat is te omzeilen op een aantal manieren:
1) Geen internet verbinding hebben t.t.v installatie
2) Ik geloof dat Windows 10 nu ook de optie "Ik wil me aanmelden met een lokaal account" laat zien bij de setup
In Windows 8(.1) kon je bij de installatie ook gewoon ervoor kiezen om geen Microsoft-account te gebruiken. Toegegeven, het zat wat verborgen. Je moest op annuleren klikken, wat niet erg logisch klinkt als je aan het installeren bent. Daarna kreeg je de mogelijkheid om met een lokale account verder te gaan.
Anoniem: 460511 @Lisadr30 oktober 2015 09:17
Anders, ik heb een Iconia W3. Een 81 tablet die nooit de updates heeft gekregen om een bug te voorkomen waardoor W10 je apparaat brickt. Ben er dan ook niet zo blij mee dat microsoft per se de update ook naar dat apparaat loopt te pushen.
Hier thuis meerdere W3s probleemloos naar Windows 10 gezet.
Je hoeft helemaal niet altijd ingelogd te zijn met een Microsoft account. Je kunt ook gewoon een lokaal account gebruiken.
Precies, ik heb met al die Windows-versies door de jaren heen nog nooit een Microsoft-account gehad. Ik zou met de beste wil ter wereld niet weten waar ik het voor nodig zou kunnen hebben of wat de toegevoegde waarde voor mij zou zijn. Het al of niet hebben van zo'n account heeft hoegenaamd niets met het wel of niet kiezen voor Windows 10 te maken.

Edit:
Onderstaande reactie van terracide, eens of niet, heeft hier dus ook niets mee te maken.

[Reactie gewijzigd door Techneut op 22 juli 2024 20:41]

Nou omdat windows 7 end of Life is en straks geen (beveiligings) updates meer krijgt ?

http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/lifecycle

Windows 8.1 pas in 2018, dus die kan je nog even houden. Maar als tweakers zou ik denken dat meegaan met de techniek 1 van de dingen is dat je een tweaker maakt. Ik vind dingen als beveiliging/nsa/privacy een onzin reden om niet te updaten. Alle windows versies zijn niet geschikt hiervoor. Ik zie mijn windows installatie als een open venster naar de NSA. En daarom draai ik er Linux naast zodat ik iig nog het idee heb dat ik weet wat er allemaal op de achtergrond gebeurd.

EDIT:
@ Techneut je hebt gelijk, de reactie van jou gaat over het MS account en niet over updaten naar Windows 10.

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 20:41]

Windows 7 krijgt tot 2020 security updates (extended support), dus dat zit wel goed.

Enige reden voor Windows 10 nu zou zijn dat het gratis is. Maar weegt dat op tegen de tijd dat je medewerkers bezig zijn om basale zaken overnieuw te leren, wat ook geld kost.
Enige reden voor Windows 10 nu zou zijn dat het gratis is. Maar weegt dat op tegen de tijd dat je medewerkers bezig zijn om basale zaken overnieuw te leren, wat ook geld kost.
Voor Windows 8 had ik dat laatste argument wel begrepen, maar dat gaat voor een overstap van 7 naar 10 toch veel minder op? Zeker nu het startmenu weer gewoon terug is verschillen de twee wat betreft functionaliteit minimaal.

Door het vernieuwen van zaken als het Configuratiescherm in een frisse, heldere interface is het voor een leek misschien zelfs makkelijker geworden.
Als je dagelijks werkt met je computer, dan raak je gewend aan de configuratie, de fonts, de instellingen, de programma's die je draaien hebt en wil je dat dat gewoon niet 1-2-3 wijzigt, want het kost een aardige duit aan tijd om het precies zo te configureren zodat het dezelfde eigenschappen als voorheen had.

Windows 10 'zeurt' teveel naar mijn mening, maakt het onnodig moeilijk en waarom updaten als windows 7 tot en met 2020 nog ondersteund wordt?

Die ene seconde sneller of niet aan boottijd zal m'n worst wezen. Het gaat erom dat ik mijn computer dagelijks gebruiken kan, en niet dicteert over hoe ik mijn pc gebruiken moet of hoe MS vind dat ik mijn pc moet gebruiken.
Waar ik gek van wordt is een foutmelding die windows 10 soms geeft.
Je krijgt een volledig blauw scherm voor je, met dit in beeld " :-( er is iets mis met uw computer, Windows zal binnen een paar seconden opnieuw opstarten (iets in deze richting in elk geval)" terwijl ik in Windows 7 nooit echt ergens problemen mee heb gehad. Daar kreeg je simpelweg een bleu screen of death als er iets niet goed was namelijk.
Maar op de manier hoe het nu gaat wordt ik er zo langzamerhand echt gek van. Nooit ergens last van gehad met 7 en ik dacht dan ook, go laat ik 10 eens proberen, en dan krijg je dit soort vreemde fratsen.
Iemand enig idee hoe je dit scherm kan uitschakelen of iets dergelijks.
Ik ben verder prima te spreken over 10 namelijk, alleen van die foutmelding die ik hierboven beschrijf wordt ik echt soms gek.
Bij voorbaat dank mocht iemand er een oplossing voor weten :)
Mischien tijd voor niewe RAM ? Heb het tot nu toe maar 2x gehad. Omdat ik letterlijk over mijn geheugen limit heen zat kwa verbruik.

Vaak is RAM ook de boos doener als het om blue screens gaat.

Verder wat ik wel irritant vind is de melding "apps uitschakelen voor beter prestatie" Ik heb nergens last van, dus waarom zou ik dat doen?
Thx, voor je reactie, ik gebruik hier 16GB aan werkgeheugen @1866Mhz met juist ingestelde timings, plus het feit dat deze in Windows 7 nooit problemen hebben gegeven. Dus ookal mocht het zo zijn dat ik aan nieuw geheugen dimm's toe ben, dan is dat in mijn ogen nog steeds krom, aangezien ik er voorheen dus nooit problemen mee heb ondervonden :/ erg weard dus zeg maar :|

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 20:41]

Ik heb hier zelf ook een moederbordje gehad die heel vreemd ging doen met nieuw geheugen, de ene keer niks aan de aan de hand, ander keer weer wel. Op een ander bordje was er compleet niks aan de hand. Heb het moederbordje uit eindelijk vervangen omdat het bord niet met de geheugen overweg kon en ik toch een nieuwe pc ging bouwen. De waardes van de geheugen voldoende wel aan de eisen van het bord.

Het kan soms een combi zijn van de 2, het ene kan gewoon niet lekker werken, en aangezien windows 10 de processen anders behandeld dan 7 kan het zijn dat het simpel weg niet eerder opgemerkt is.
Dan nog vindt ik het maar een vreemd iets.
Mijn moederbord is van Corsair en mijn werkgeheugen ook, nu snap ik ook wel dat dit niet alles zegt, sterker nog, helemaal niets eigenlijk, maar dan nog.
Er werd duidelijk aangegeven dat deze twee hardware onderdelen zonder problemen moesten kunnen samenwerken, en dat kon het ook perfect toen Windows 7 nog draaide, maar zins ik 10 dus heb draaien heb ik er regelmatig last van, en dat is dan ook echt goed balen soms. En vooral als je je bedenkt dat het in Windows 7 dus nooit problemen heeft gegeven, en waarom in 10 dan wel. Maar who knows, messchien ben ik inderdaad aan nieuwe dimm's toe, maar dan nog vindt ik het maar een vreemd iets :/
Het kunnen natuurlijk ook nog simpelweg kinderziektes in Windows 10 zelf zijn die nog aangepast moeten/gaan worden.
De frowny of death :)
Je kan de kernel dumps nakijken. Kan heel goed iets simpels zijn. Windows 10 is niet anders dan windows 7 behalve dat ze het voor de gewone gebruiker wat minder eng laten voorkomen.

Lijkt op een gammele driver, maar dat zouden de kernel dumps verduidelijking in moeten brengen.
Thx voor het meedenken, ik zal deze dan ook na werktijd eens bekijken, en misschien dat ik er dan inderdaad iets uit kan halen waar ik wat aan heb. en mocht dat zo zijn, dan zal ik het hier op Tweakers in een apart topic melden, voor de mensen die hetzelfde ondervinden als ik, wel zo netjes immers ;)
NP, hopelijk heb je er ook wat aan :)
Het kan werkelijk van alles wezen in veel gevallen, de BSOD/BFOD(blue frowny of death) foutmeldingen zijn vaak erg generiek.
De kernel dump kan je meestal wat beter in de richting sturen waar het foutgaat, maar ook niet altijd. Standaard staat het uit maar onder je systeem eigenschappen kun je de crashlogs aanpassen zodat deze wat meer duidelijkheid kunnen vertonen.

Let wel een volledige kerneldump kan net zo groot zijn als je gebruikte geheugen, druk hem na een blauw schern niet direct weg (je kunt ook auto herstart inschakelen) en zorg dat je genoeg ruimte hebt op je C schrijf.

Brak geheugen is te vinden(of uit te sluiten) door de memtest uit te voeren welke bij de windows recovery(of live, hirens etc) zit.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 20:41]

Het zal vast ook niet aan het RAM liggen. Op het blue screen vind je een error code waarmee je kan zoeken op internet. Kom je er niet uit dan kan je nog naar GoT
Misschien gekke suggestie, maar wellicht het probleem oplossen? :)

Lijkt mij veel zinvoller dan het scherm niet tonen. Ik heb een laptop tweedehands gekocht en die draaide probleemloos Windows 7. Maar de upgrade werkte dus niet. Het bleek uiteindelijk een probleem met het geheugen te zijn. Een geheugenbank was defect.
Zoek is op "hoe to increase ram on w10"
Anoniem: 688610 @SSDtje31 oktober 2015 01:19
Ook ik heb heb al van andere W10 gebruikers gelezen dat W10
enkele grillen en fratsen heeft.

Een van de vele redenen waarom ik bij W7 Pro blijf.

Om op je vraag te antwoorden : terugkeren naar W7 en afwachten
hoe W10 evolueert.....je hebt trouwens een jaar om nog gratis over te schakelen.

Het probleem is dat W10 nog niet volledig op punt staat (een ergerlijke gewoonte van Microsoft), ze zullen met de tijd het systeem wel verbeteren.

Geduld is een mooie deugd.

Het beste ermee.
Iedereen zijn eigen mening, ik vond Windows 7 ook een prima OS. Maar Windows 10 is alles wat Windows 8.1 had moeten zijn, ik vind niet dat W10 het je onnodig moeilijk maakt of zeurt ik weet ook niet precies waar je op doelt. Windows 10 is snel, mooi, en stabiel, dat is alles wat ik van een OS wil. Windows 10 heeft zelf veel betere hardware accelaratie waardoor het gewoon heel "snappy" aanvoelt. En ik vind dat je Cortana niet moet uitvlakken, dat is echt super handig en snel, onbegrijpelijk dat dit niet eerder is bedacht.

Het klinkt een beetje als een commercial als ik het terug lees, maar ik ben ongeveer net zo blij met Windows 10 als ik was toen ik van XP naar Windows 7 ging. Net of je een nieuwe laptop hebt :)

Als ik er voor had moeten betalen dan was ik lekker op Windows 7 gebleven maar als update zie ik geen enkele reden om het niet te doen behalve als je hardware het niet ondersteund. Alle verschillen wen je zo aan, filemanagement en windowmanagement is ook een stuk beter gedaan in Windows 10.

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 20:41]

Poe. bedankt voor de taalles , misschien zou je eens moeten kijken op http://www.schrijvenonline.org/forum , daar maak je mensen blij met dit soort reacties. Hier zijn ze off-topic.

Als mijn reacties onduidelijk zijn dat spijt me dat, ik heb een lichte vorm van dyslexie. Dit betekend dat ik al mijn reacties een aantal keer moet nalezen om alle fouten eruit te halen. Meestal gaat dit goed, maar soms wil ik snel wat typen en heb ik het geduld niet om het te verbeteren.

EDIT: is het ongewenst als ik reageer op iemand die niet inhoudelijk op mijn post reageert...? Moet ik er dan niks over zeggen...?

[Reactie gewijzigd door terracide op 22 juli 2024 20:41]

yep gewoon een fake account invullen aa@aa.com , twee keer doen dan gaat ie verder naar de lokale account bij de windows 8, met windows 10 gaat het al simpeler ;)
Ik ben onder W10 nooit ingelogd met een Microsoft account.
Niet veel anders dan bij Google of Apple.
Anoniem: 189600 @Lisadr30 oktober 2015 09:33
Dat laatste is helemaal niet noodzakelijk. Ik heb 10 al vanaf het begin draaien en ik heb niet eens een MS account.
Ik vraag me af hoeveel mensen die niet op Windows 10 willen inloggen met een MS-account (wat niet verplicht is) wel op hun smartphone zijn ingelogd met een Google of Apple account :P
Ik doe andere dingen op mijn smartphone dan op mijn desktop PC. De paar dingen die ik met mijn smartphone bekijk mag google wel weten (niks belangrijks of prive).
Je kan gewoon inloggen met een lokaal account
Bang voor verandering? Privacy? Niet altijd ingelogd willen zijn met een Microsoft account?
Ik log toch nog steeds in met een lokaal account.
Geen microsoft of live account gebruikt ...
Anoniem: 24916 @Lisadr30 oktober 2015 10:17
En Android, iOS en Windows Phone dan?
dit laatste is niet noodzakelijk volgens mij? Als je installeert en bij het account aanmaken geen internet hebt kan je een local account maken. Dit was tenminste zo bij 8(.1), straks even testen in een VM.
Kan je gewoon netjes skippen bij een verse instal
Specifieke software voor specifieke windows. Bijvoorbeeld voor in garages, remmenbank, uitlees apparatuur etc. Drivers van een remmenbank en dergelijke worden niet meer tot win10 geupdate. Sommige blijven steken bij Win 95.. Anderen bij WinXP ed.
Ik denk het eerste. Privacy valt allemaal wel mee gelukkig en ingelogd moeten zijn met MS account is ook niet nodig.
Ik vind het gebruik van een Microsoft account qua inloggen juist handig. Alles wordt meteen gesynchroniseerd.
Nee hoor. Ik heb bijna overal 2 traps verificatie aan staan :). Er wordt dan een SMS naar mijn telefoon gestuurd.
Niet iedereen heeft dat aanstaan.
Een beetje IT'er vindt beveiliging toch wel een belangrijk punt..? :/ Of ben ik nou zo overdreven bezig met beveiliging?
Bijna elke IT'er vindt beveiliging belangrijk. Dat was meer mijn standpunt.

In mijn vorige bericht staat toch niet dat ik het specifiek over Windows heb?

Overigens heb ik het niet over het bedrijfsleven, maar over Windows in privé gebruik.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 22 juli 2024 20:41]

Je hebt geen internet nodig hoor, om in te kunnen loggen bij Windows met je Microsoft account.
Ach, heb je wat te verbergen?

Mij boeit het niet of de NSA weet dat ik porno kijk. Tuurlijk ben ik niet voor de NSA, integendeel zelfs. Onze privacy staat op het spel.

Dingen die ik heb te verbergen, doe ik wel via TOR..
Of je verbergt dat je porno kijkt of weet ik veel wat, of dat je je wachtwoorden en inlog gegevens verbergt. Dat is appels met peren vergelijken..

Iedereen vind het beschermen van zijn inlog gegevens belangrijk.
Waarom zou ik mijn gegevens aan iemand zoals jij geven? Ik gaf net al aan, dat het beschermen van inlog gegevens vele malen anders is, en vele malen belangrijker is, dan porno kijken of weet ik het.
Omdat ze geen enkele reden hebben om gegevens te verwijderen van mijn systeem. Waarom zou ik voor hun een groot doelwit zijn? van de 100 miljoen gebruikers ;).
Als jij software uit de store van windows gaat zitten piraten(kansloos :)) hebben ze elk recht je dat te ontnemen.

Verder weinig zin de overige kansloze argumenten en onwaarheden te ontkrachten.
Privacy kan er eentje zijn. Windows 8 is al eng wat betreft de privacy van je O.S. en wat Microsoft met de gegevens mag doen. Windows 10 heeft die inbreuk op je privacy alleen maar groter gemaakt. De mogelijkheden voor dataminen door Microsoft zelf in Windows 10 zijn een stuk groter.

Gegevens zoals je e-mails photo's e.d. maar ook je Cortana zoekgeschiedenis en in principe alles wat gebruik maakt van Microsoft online of clouddiensten zoals opslag staan tot de beschikking van Microsoft. In Windows 10 zijn de mogelijkheden voor online dienstne van Microsoft uitgebreid en is de lijn tussen wat wel online is en niet vervaagd. Hier zijn overigens verschillende artikelen over online verschenen.

Mensen die geven om privacy maar gebonden zijn aan Windows zullen daarom wellicht niet gebruik willen maken van Windows 10 en mogelijk zelfs Windows 8 willen mijden. Dergelijke mensen zijn aangewezen op Windows 7 en staan over een jaar of drie met de rug tegen de muur.

Andere mensen (zoals mij) draaien Windows de prullebak in en installeren Linux.
Privacy kan er eentje zijn. Windows 8 is al eng wat betreft de privacy van je O.S. en wat Microsoft met de gegevens mag doen.
En dat is "onze services en uw ervaring verbeteren". Microsoft mag haast letterlijk niks doen met die data. Er zijn nogal veel mensen die hun tinfoil hat eens moeten afzetten en misschien de EULA lezen als ze er toch zo'n groot probleem mee hebben. En wat de data die ze wel verzamelen betreft: het is en blijft optioneel.
Het is en blijft optioneel, maar het is een opt-out in plaatst van andersom.. Dat maakt het wel weer eng ;)
ik vertrouw een opt out meer dan een opt in, hierdoor weet ik in ieder geval wat ze wel of niet verzamelen, bij opt in hoeven ze niet alles te laten zien waar je opt in voor doet.
Precies, hier ook overgestapt naar Linux (mint) inclusief de pc's / laptops van mijn naaste familie (is toch wel wat handiger in onderhoud). En tot op heden alleen maar positieve reacties gehad.

Ook al kun je de meeste privacy 'features' uitzetten, MS introduceerd veel te vaak weer een nieuwe 'feature' waar ik niet op zit te wachten. Het is op die manier een 'whack-a-mole' game aan het worden om iedere keer maar weer vinkjes links en rechts uit te moeten zettten na iedere geforceerde update.

Waarom zou je uberhaupt een AD-supported OS willen? Dat is geen solide basis voor een goede vertrouwens relatie, welke ik toch wel erg belangrijk vind voor een OS. Mijn PC moet taken uitvoeren die ik hem opdraag te doen en niet die van een 3e partij die er een dubbele agenda op nahoud (software en ads verkopen).
De privacy voorwaarden tussen 7, 8 en 10 zijn gelijk. Het merendeel van telemetrie dat verzameld word is op alle platformen ook gelijk.

Het enige verschil zit hem in de zoekfunctie (met al dan niet cortana die aanstaat). Die gaat ook online zoeken naar je zoektermen.

Dat de grens met online vervaagd mag ook niet verbazen. We zijn steeds vaker mobiel en willen altijd en overal toegang tot onze bestanden. Dat kan je niet gaan doen op een offline manier.

Ik gebruik zowel Windows als Linux en ik weet maar al te goed wat Windows wel en niet kan en mag verzamelen en hoe ik dit kan uitschakelen.

Vind het verder ook spijtig dat zovele mensen zo moeilijk doet over wat MS verzameld met Windows maar dan wel een Android telefoon gaat gebruiken die nog veel meer informatie verzameld. Gebruik gaat maken van gmail dat evengoed door alle mails gaat lezen en sociaal gaat doen op facebook wat niet eens een wettelijk privacy beleid heeft.
De privacy voorwaarden tussen 7, 8 en 10 zijn gelijk. Het merendeel van telemetrie dat verzameld word is op alle platformen ook gelijk.
Sorry, maar dat klopt niet. Tenzij je zegt "sinds kort ook gelijk", want de extra telemetrie in Windows 10 is pas geleden via een viertal patches met terugwerkende kracht aan Windows 7 en 8 toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 22 juli 2024 20:41]

Bedankt hiervoor, nuttige info! Ik was hier zelf ook al even naar op zoek naar aanleiding van Blokker's reactie, want ik was in de veronderstelling dat Windows 7 nog niet onderhevig was aan telemetrie/big-dataverzameling. Sinds een paar dagen wel dus.

Wat ik niet kan halen uit het artikel dat je linkte is of 'local' search queries die je via je start menu doet ook doorgestuurd worden. Bij Windows 8(.1) en 10 is dat sowieso wel zo, maar dat is nu bij Windows 7 dus ook het geval? Kan iemand daar uitsluitsel over geven?
Andere mensen (zoals mij) draaien Windows de prullebak in en installeren Linux.
Volgens bronnen als Statcounter is er geen significante uptake van Linux sinds Windows 10. Wat er wél is, is een relatief sterke stijging van OSX-gebruikers.
Ik geef ook niet specifiek aan dat Linux stijgt. Ik draaide al lang voor Windows 10 Linux en de mensen die wat Linux willen draaien doen dit ook al veel langer. Voor die mensen zald e komst van een nieuw smaakje Windows of OSX niet heeft veel uitmaken. Die kijken liever naar nieuwe releases van Ubuntu, Debian, RedHat of Arch.

OSX groeit al langer volgens mij en Windows 10 zal mss at daaraan bijdragen. Maar OSX groeit voornamelijk door de groei in Apple apparaatverkopen in bijvoorbeeld China.
Redenen om niet naar Windows 10 te willen.

1) thuiswerk omgevingen ondersteunen windows 10 niet en je word dus aangeraden niet te upgraden. (ja dat is de verantwoordelijkheid van het bedrijf waar voor je werkt maar als voor jou windows 7 of 8 goed werkt waarom zou je er dan geen gehoor aan geven).

2) Bij kennissen kreeg ik na het upgrade steeds de fout (Kritieke fout cortana en start menu kunnen niet gestart worden). De oplossing reboot in save modes en het was weer weg voor een week. Helaas zijn deze mensen niet thuis in de wereld van pc dus is dit geen optie om steeds voor hun te doen. En windows 8.1 werkt prima voor deze mensen. dus snel terug gegaan naar 8.1. Daarnaast start de pc veel trager op met windows 10. Dit heb ik op meerdere pc's gemerkt.
Welke thuiswerk omgeving is dit dan? Mijn moeder gebruikt citrix op Windows 10 en dat werkt perfect
Het gaat om een citrix (waarschijnlijk verouderd) omgeving maar ik heb al veel handleidingen gezien waarbij word afgeraden edge te gebruiken.

Ik zou ook zeker bedrijven aanraden zsm w10 te ondersteunen en geen xp situatie meer te creëren. Maar om begin 2016 het nu als als een (verplichte) upgrade te gaan kenmerken. Helaas zijn veel bedrijven traag.
Dat vandaag W10 niet ondersteund word mag evenwel geen excuus zijn voor het bedrijf om geen werk te maken van ondersteuning voor W10. Je wil geen nieuwe XP situatie.

En cortana zou hier helemaal niet mogen komen klagen omdat cortana hier niet eens actief is. Ik heb op nog geen enkele PC traagheid opgemerkt met de boottime van W10.
Nou misschien dat toen ik mijn laptop upgrade de activatie niet goed ging en Microsoft mij vertelde dat ik gewoon een nieuwe licentie aan kon schaffen. (Ik ben weer terug gegaan naar windows 8.1)

Inmiddels hoopte ik op verbetering en heb ik mijn desktop afgelopen week een upgrade gegeven. Ik heb nog niet uitgevonden hoe het komt maar de eerste boot ging goed. Elke boot hierna krijg ik een zwart scherm. Als ik mijn pc vervolgens reset dan werkt alles wel zoals het hoort.

Omdat ik er persoonlijk graag mee speel en graag op de hoogte ben van de nieuwste software wil ik zelf toch over. Echter raad ik het mijn familieleden e.d. niet aan. Want ik voorzie al weer een hoop probleempjes die ik moet gaan zitten oplossen.
Nou misschien dat toen ik mijn laptop upgrade de activatie niet goed ging en Microsoft mij vertelde dat ik gewoon een nieuwe licentie aan kon schaffen. (Ik ben weer terug gegaan naar windows 8.1)

Inmiddels hoopte ik op verbetering en heb ik mijn desktop afgelopen week een upgrade gegeven. Ik heb nog niet uitgevonden hoe het komt maar de eerste boot ging goed. Elke boot hierna krijg ik een zwart scherm. Als ik mijn pc vervolgens reset dan werkt alles wel zoals het hoort.

Omdat ik er persoonlijk graag mee speel en graag op de hoogte ben van de nieuwste software wil ik zelf toch over. Echter raad ik het mijn familieleden e.d. niet aan. Want ik voorzie al weer een hoop probleempjes die ik moet gaan zitten oplossen.
Mijn reactie op het zwarte scherm gedeelte is: Weet je wel zeker dat het scherm uit stond? En was het niet gewoon het backlight wat uit stond?

Dit probleem heb ik ook gehad en had na een paar minuten opgelost. (Ik zit op mobiel en ik kan dus nu niet de oplossing geven.)
't scherm kreeg niet eens signaal. Ik heb t scherm uit gezet en weer aan gezet maar het verhaal bleef hetzelfde. Inmiddels alle drivers opnieuw geinstalleerd. (ook van de Igpu) en fast boot uit gezet. Pc werkt nu naar behoren dus prima allemaal. Goed kans dat in eerste instantie hij na het booten van windows signaal ging geven over de igpu in plaats van mijn dgpu. fast boot ga ik binnenkort weer aanzetten en een keer testen of het dan nogsteeds voorkomt.
Klinkt als een driver probleem met fast-startup.

Kan je uitzetten in de 'power options -> Turn on fast startup'
Klopt, ik dacht daar ook aan. Heb vanochtend te functie inderdaad uit gezet maar had al geen tijd meer om het te testen. Maar dat wij dit nu weten wil niet zeggen dat dit voor 'leken' geen reden is om niet te upgraden.

Ik zie al mijn a technische kennisen al flippen als ze bij de eerste boot een zwart scherm krijgen. Velen zullen zelfs al weer langs een computerboer gaan of mij bellen. Die computerboer gun ik het van harte maar het is mijns inziens wel een drempel. windows 7/8.1 draait goed bij die mensen. Waarom de kans hebben op nieuwe problemen?
Als alle virus en scam bouwers zich ook eens alleen op de nieuwe versies zouden richten he? Dan zouden de oudere operating systems met verouderde beveiligingstrucs veilig zijn. Nu is dat andersom.

Je oude systeem blijft prima werken als je het met niets nieuws gebruikt, maar dat doet niemand meer met een thuis pc sinds het internet.

Sloten en andere beveiliging op een huis worden ook +- ieder decenium geupdate. Op een pc met internet toegang wil je dat toch sneller.
Licenties voor software die niet (meer) werkt onder Win10?
Een licentie voor de win10 versie van de software die wij voor streaming gebruiken, kost 300 euro. Beetje jammer geld als de huidige versie ook nog prima functioneert!
Werkt compatibility mode niet? Ik heb daarmee tot nu toe alles wel aan de praat gekregen!
welke software?
Maatwerk software, medische toepassingen, bewakings- en beveiligingstoepassingen, kassasystemen (back office omgeving), klimaatbeheersing...
backoffice systemen werken gewoon zonder iets te updaten of wat
Niet bepaald. Software dat een eigen soort van webserver op de back office machine zet, gebruik maakt van een antieke Firebird database versie, zich niet laat installeren op een echte server omdat dan volgens de installatieprocedure het OS niet correct is en zeker niet verder gaat (moet een Windows Desktop OS zijn waarbij W10 wel geaccepteerd wordt). Etc. etc. etc. En de leverancier zegt dat ze geen Windows 10 ondersteunen, zo makkelijk is dat.
Ja in dat geval wel maar daar konden ze dan toch rekening mee houden.
Ik bedoel ze weten toch dat Windows 10 gratis is en Nederlanders houden van gratis en de meeste klikken gewoon op update zonder na te denken :)
In het bedrijfsleven spelen vooral eigen belangen, minimale investeringen voor maximale winst. Het aanpassen van software voor een nieuw OS is een enorme investering voor een onderneming. Concurrentie is vaak moordend, dus een investering voor een nieuwe versie wordt veelal zo lang mogelijk uitgesteld om toch nog een beetje winst te kunnen maken.

Ik kom in omgevingen met meer dan 5000 toepassingen. Van elk zal intern getest moeten worden of deze functioneert met een nieuw OS. Als dat niet het geval is, moet voor elke toepassing overlegd worden met de leverancier. Dan weer testen als wel een nieuwe versie is, of op zoek naar alternatieven. Die hele procedure neemt al een paar jaar in beslag. In een omgeving waar het falen van software ook letterlijk dodelijke gevolgen kan hebben (medische wereld), is dat een risico dat niemand wil lopen. Maar als voor een universiteit het betaalsysteem niet functioneert, heb je 6000+ klagende studenten op je dak en mist de horeca-afdeling een enorme hoeveelheid inkomsten. Ook dat is een risico dat domweg niet genomen wordt. Dus Microsoft kan het nog zo graag willen en pushen, de markt zal uiteindelijk bepalen. Wat consumenten doen, is niet interessant voor het bedrijfsleven.
Ik heb gewerkt bij een kassa boer en die hadden echt goede systemen gebruikte ook geen Windows zoals de rest.
Dus had daar nooit niet zoveel last van er werkte wel soms iets niet ofzo maar niet dat het ineens niet werkte. Bijvoorbeeld dat er weer eens een nieuw kastje werd neergehangen met hetzelfde ip als de zender van de handheld's en dan kwam het natuurlijk door ons en niet door hun zoals altijd :P.
De licentiekosten die voor een transitie van het OS betaald hadden moeten worden aan MS, weegt niet op tegen het zakgeld waar je het over hebt.
Voor particulieren heb je een punt, maar bedrijven stappen niet zo maar over op een nieuw besturingssysteem. De overstap van XP naar 7 heeft al jaren geduurd en is niet zonder problemen verlopen. Veel programma's werken slechts op een bepaald besturingssysteem.
Bedrijven gebruiken over het algemeen geen automatische update functionaliteit, maar regelen dat sowieso via een centrale server. Bij bedrijven is namelijk iedere update (niet eens OS) iets wat getest wordt.
Dit geldt voornamelijk voor de grotere bedrijven. (alhoewel ik een een GROOT nederlands softwarebedrijf ken waarbij alle medewerkers zelfs verantwoordelijk zijn voor hun laptop/werkstation en dat daar nagenoeg niets geregeld wordt door de ICT afdeling en dus ook iedereen op de admin account werkt)

Maar volgens mij vergeet men bij bedrijven dat er ook 1000-en kleine eenmanszaakjes, ZZP-ers en kleinere bedrijfjes zijn die niet de tijd en financiële middelen hebben om alles uit te besteden of een eigen ICT er te hebben.

Wij werken met 2 man en onze kassasoftware leverancier adviseert om nog NIET over te stappen. Wie zijn wij om daar dan tegenin te gaan. We hebben natuurlijk wel nagevraagd wanneer wel, maar toch.
Anoniem: 455646 @hiostu30 oktober 2015 11:42
Grotere bedrijven doen dat zo ja... de kleintjes niet.
Uch uch. Ik zie vaak genoeg nog bedrijven werken met XP, ze upgraden niet vanwege de betere mogelijkheid om bepaalde functies te blokkeren voor werknemers
Bedrijfssoftware die niet goed werkt op win 8 en hoger (drivers!)

Dit bericht : great nog meer updates om te blokkeren.

[Reactie gewijzigd door hackerhater op 22 juli 2024 20:41]

Bedrijven draaien hun eigen update server en moeten dus sowieso handmatig elke update goedkeuren die ze op hun netwerk willen zien verschijnen.
Niet perse. Meestal wel ja, maar er zijn bedrijven (zoals mijn werkgever) waar dit dus niet het geval is.

Ironisch genoeg werkt die software & hardware beter onder Linux, maar ik mag het niet omzetten :(
Omdat de manier van thuiswerken van bijvoorbeeld mijn moeder niet wordt ondersteund op Windows 10 en ze daarom van Windows 7 gebruik wil/moet blijven maken.
Daarom is het ook een aanbevolen update en niet een required update. Daarnaast moet dat bedrijf waar je moeder werkt dan maar eens met de tijd. Door bedrijven zoals dat moeten wij bij veel websites nog IE8 ondersteunen omdat ze nooit geupgraded hebben.
Persoonlijk ?

- Tijd (heb nog geen tijd gevonden om alles te back-upen en doen.. Ik zit in de IT dus ik speel liever op veilig

- Programma's (niet alles is even recent/nieuw/"proper" ;-)) dus om alles dan weer te gaan uitzoeken en doen.. beetje schrik voor...

- Games (als het misloopt en mijn back-up/import van save games lukt niet, ben ik heel wat speeluren kwijt :P)

Voor de rest wil ik eigenlijk wel van die Windows 10 proeven, dus het staat op de planning :)
Die backup zou ik zeker even doen. Bij mij werkte de roll-back om onduidelijke redenen niet.
Ook herstelpartities worden niet (altijd?) teruggeplaatst na een roll-back.

[Reactie gewijzigd door ustinov op 22 juli 2024 20:41]

De look bijvoorbeeld. Terug naar Windows 3.0 is niet voor mij.
Ik heb sinds 1995 de classic look draaien, dus dunne "bezels" om de windows heen. Die "bezels" zijn nu ruim twee keer zo breed en zien er niet uit. Het font is een andere reden, daar ben ik ook niet tevreden over.
Dus totdat er een classic look schema is ga ik niet over.

Daarnaast weigerde Windows om mijn volstrekt legale key te accepteren. Dan kan ik MS wel bellen, maar de machine is eigendom van de (grote) werkgever, dus dat wordt een lastig werkje.
Wat Windows wel doet is veel naar huis bellen, iets dat mij persoonlijk niet aanstaat, maar mijn werkgever wellicht helemaal niet. Ik weet niet wat er richting MS gaat, maar ik werk met gevoelige data. Dus veiligheid eerst. En geen Windows 10 op mijn machine totdat ik exact weet wat er verstuurd wordt, waarom, en hoe ik al dat kan stoppen.

Dat gezegd draaide het wel prima, het startmenu was wat aan de trage kant maar dat gebruik ik zelden dus hinderde niet al te erg.
De windows 10 bezel is een enkele pixel breed. Overigens al sinds jaar en dag naar wens in te richten dmv een simpele registry aanpassing.

Ik zit momenteel mobiel dus heb de bookmark niet, maar dat gespioneer valt reuze mee, meeste is enorm uit zijn verband gerukt of misplaatst. Overigens is alles te blokkeren door je hosts bestand aan te passen of zelf uit te schakelen, tevens zijn er tooltjes die dit voor je doen.

Persoonlijk vind ik windows 10 de eerste windows sinds 95 met een strak en simpel uiterlijk. Bezels lekker dun, alles strakke vierkanten, geen rare glas-doorzichtigheidsmeuk (alhoewel ik de doorzichtbare taskbar dan wel prettig vond ivm achtergronden), soepel latencyloos.
Windows 10 is an sich een dikke vooruitgang t.o.v. Windows 8, echter vind ik het nog steeds vreselijk irritant vergeleken met Windows 7.

Ik heb onlangs een nieuwe laptop gekocht en die kwam met Windows 10 voorgeïnstalleerd.
Nadat ik een SSD had ingebouwd en de Samsung clone tool had gedraaid kon ik de boot priority niet goed krijgen omdat Windows 10 de UEFI van de laptop keihard overruled. Er zit iets van geneuzel met een "secure boot mode" in die de gebruiker moet beschermen tegen gevaarlijke applicaties of USB boot sticks maar als je als goedwillende geavanceerde gebruiker dus iets wilt omschakelen wordt je uit je eigen systeem buitengesloten! Ook het rare is dat het BIOS (UEFI) alleen benaderbaar is vanuit het settings menu in Windows en niet meer in het toetsenbord.
Na 2 dagen vogelen is het me (als ervaren Windows gebruiker sinds 3.1) niet gelukt om de PC correct te laten opstarten.
Toen wilde ik uit frustratie de schijf formatteren, maar 3x raden, je mag niet vanaf een CD opstarten omdat dat gevaarlijk kan zijn.

Uiteindelijk uit blinde woede Format C weten te doen en gelijk weer terug naar Windows 7.
Wat een ellende.

Wat betreft look & feel vind ik Windows 10 ook niet fraai. Aero glass vind ik verreweg de mooiste vormgeving.
De platte tegels en simpele icoontjes liggen bij mij niet in de smaak.

[Reactie gewijzigd door ScuL op 22 juli 2024 20:41]

Als tweaker die termen zoas UEFI en secure boot weet aan te halen zou je toch ook moeten weten dat wanneer fastboot aanstaat en je een Windows >=8 hebt dat je enkel vanuit je Windows in het UEFI kan komen. Schakel je fastboot uit of is er geen Windows geïnstalleerd dan kan je perfect met het toetsenbord aan je UEFI gerale,

Windows 10 overruled de UEFI dus niet, de UEFI is zo geconfigureerd om zo snel mogelijk Windows op te starten (fastboot). De hele boot procedure van de UEFI duurt slechts miliseconden.

Secure boot dient dan weer om niet ondertekende bootpogingen tegen te gaan. Je kan perfect van CD/DVD/USB opstarten zolang de bootloader en kernel die daar geladen worden digitaal ondertekend zijn.

En over look&feel kan je niet discuteren, maar ik ben stilaan wel uitgekeken op aero glass. Begint stilaan gedateerd aan te voelen.
Stel je de vraag wie die handtekening kan zetten, je daar zelf niet bij hoort en je begrijpt dat je geen baas meer bent over je eigen hardware. Een echte Tweaker breekt dan het angstzweet uit.
Nha, een echte tweaker denkt: "Ho, leuke feature, minder last met kwaadaardige software in mijn bios en als ik zelf ooit eens iets moet draaien kijk ik wel of het ondertekend is of schakel ik Secure Boot (tijdelijk) uit."
Ik zit eerder te bidden dat de boel uitschakelbaar blijft zodat ik mijn zelfgecompileerde kernels kan blijven starten. Het probleem van kwaadaardige software in het BIOS is momenteel nihil.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 20:41]

Eerlijk gezegd heb ik 5 computers in huis die allemaal Windows 7 draaien (en ook geen enkel plan om dat ooit te veranderen omdat 7 verreweg het beste Microsoft OS is), en had ik vooraf geen ervaring met UEFI en Windows versies nieuwer dan 7. Maar ik vind dit een bloedlinke feature, misschien niet voor een newbie maar je ontneemt een power-user de mogelijkheid om zelf in te grijpen op je eigen systeem tenzij je het uit weet te schakelen.

Mijns inziens overruled Windows de UEFI overigens wel, omdat als je de Windows boot sequence weet te onderbreken met het toetsenbord er wel degelijk een boot menu tevoorschijn komt. De enige optie die er dan staat is "Windows Boot Manager", wat je nog geen steek verder brengt.
windows raakt de bios niet aan... windows boot manager is de manager die de windows boot start, zie het als de centrale begin punt(zoals in een programma de Main functie)... verder niks.
ik heb zelf met gemak windows 10 naast arch linux staan en beide runnen gewoon via grub. Ik heb secure boot uit moeten zetten maar dat was gewoon ingesteld door fabrikant van mijn laptop.
Maar ik vind dit een bloedlinke feature, misschien niet voor een newbie maar je ontneemt een power-user de mogelijkheid om zelf in te grijpen op je eigen systeem tenzij je het uit weet te schakelen.
(U)EFI is de nieuwe BIOS, tegenwoordig heb je geen BIOS meer alleen UEFI met een legacy optie voor oudere ossen die de bios emuleert. Je wordt niks ontnomen omdat het allemaal nog steeds benaderbaar is.

[Reactie gewijzigd door vSchooten op 22 juli 2024 20:41]

Zelfs ik, als Linux gebruiker, weet hoe je met Windows in de UEFI komt. F8 tijdens booten werkt nog steeds. Of, vanuit het startmenu in Windows de shift key ingedrukt houden als je op "Opnieuw opstarten" klikt. Dan krijg je een menu met een aantal opties (Doorgaaan, Een apparaat gebruiken, Problemen oplossen, De PC uitzetten). Kies voor "Problemen oplossen" -> "Geavanceerde opties" -> "Instellingen voor UEFI-firmware" en/of "Opstartinstellingen". Klaar.
Anoniem: 319464 @ScuL30 oktober 2015 10:28
Wat is dat anti Windows 8 toch. Heb dat echt nooit begrepen. Alleen omdat er geen start knop meer was? Wat een lacher. Of die nieuwe omgeving, of die 2 side panels die tevoorschijn komen. Drie klikken en die staan uit. En op de startbalk rechter muisknop en je hebt alle opties binnen windows. Ideaal. Iedere keer als ik op windows 7 werk mis ik die optie, moet ik iedere keer weer door die onlogische start menu heen.

Het start vele malen sneller op dan 7, dat zou voor iedereen al een pluspunt moeten zijn om voor 8 tte gaan. Zo ook de hardware herkenning, vele malen meer wordt er herkend itt win7.

Nee dat windows 8 bashen mag wel stoppen.
Windows 7 start snel genoeg op een SSD, alle drivers zijn nog steeds voor 7 te krijgen.
Ik zie geen enkele meerwaarde in Windows 8 of 10 ten op zichte van 7, alleen maar meer irritaties. Geavanceerde opties zitten weggestopt, de omgeving is ontworpen voor touch/tablets (bij 8, dat is bij 10 wat minder gelukkkig) en basis functionaliteit is verdwenen.

Een lelijke interface, bij Windows 8 inderdaad de gebreken van het start menu en sowieso de manier van het bedienen. Bij Windows 10 is het start menu ook niet je-van-het, ze hebben sowieso die ellendige tegels er weer in geplaatst een een geordend menu zoals bij vorige Windows versies mogelijk was kan ook niet goed meer.

De gebruikerservaring van Windows is door de generaties heen (95, 98, ME, XP, 2000, Vista 7) nagenoeg hetzelfde gebeleven en dat spreekt velen (waaronder ikzelf) erg aan. Ik zit niet op een nieuwe werkwijze te wachten.
Je kan de tegels uit de start menu halen. je kan nu bijna alle powertools via rechter muisknop op de startmenu benaderen. maar ja zelf mis ik echt weinig, ik heb nog geen enkele probleem gehad met w10...
Pas op met "blijven bij hetzelfde". Als jij altijd sex hebt waarbij je een condoom gebruikt dan ga je daar toch ook niet mee door wanneer je kinderen wilt?

De computerwereld veranderd, het gebruik van computers is anders dan 20 jaar geleden. Windows 8 en 10 zijn meer gericht op het gebruik in de moderne tijd. Er kan veel verbeterd worden, dat klopt. De geavanceerde opties zijn weggestopt omdat tegenwoordig 95% van de computergebruikers ze niet nodig heeft. Iemand die wel 100% uit zijn OS wil halen die kan er voor kiezen om de applicaties de die instellingen wel bieden op te starten vanaf de commandline (Dit gaat wel steeds meer op de huidige filosofie lijken van de meeste Linux distro's).

Zo is de massa tevreden en wordt van de kenners net iets meer actie gevraagd op de momenten dat het nodig is. Maar hoe vaak zit jij in je geavanceerde instellingen? Ik hoop niet meer dan 2 a 3 keer per jaar. Als de rest beter werkt, waarom dan niet mee met de vooruitgang?
Probleem was dat tot W7 alles lekker opgeruimd was... start knop en je zag alles wat je nodig had.
Met W8 kwam je in een onopgeruimde tegeltjes land.
Ik kon werkelijk NIETS meer vinden nadat ik iets geinstalleerd had.
Moest weer tools van derden downloaden om het weer terug te krijgen.
Als je de handleiding van je computer erbij had gepakt had je geweten dat het slechts een kwestie was van volledig ontladen en F12 oid bij booten. Kom je er ook met UEFI secure boot gewoon in...
Een product is niet meteen slecht, omdat jij toevallig niet bekend bent met een bepaalde techniek.
Totaal mee oneens, ik ben een computergebruiker van de jaren 80.
Op het moment dat basale functionaliteit wordt ontnomen omdat het besturinggsyssteem zogenoemd slimmer wil zijn dan de gebruiker begeef je je op het verkeerde pad.
Dat nu (U)EFI gebruikt wordt en een andere manier van gebruik heeft, betekend niet dat dit slechter is.

Misschien moet je er aan wennen, oké... maar dit doet mij een beetje denken aan het moment dat er vanaf gestapt werd dat je niet meer zou kunnen booten vanaf diskette en daarvoor in de plaats van USB-media ging booten. Dit had een moment nodig om aan te wennen maar nu zouden we niet anders meer willen. Zodra je snapt hoe EFI/SecureBoot werkt zal dit ook "gewoon" worden en denk je er niet meer bij na.
Als een OS het boot-proces gaat overrulen is dit geen goede zaak. Je mag toch zelf wel bepalen wat je met je hardware doet en wat je erop wil draaien? Ik heb dit op de zaak al vaker gehad en het is hoogst irritant en kost enorm veel tijd.
Je kan in de (U)EFI"bios" menu de secure boot uitzetten zonder problemen.
Dit is niet de schuld van windows 10, de fabrikant zelf zet de instellingen van de moederbord.
Het word niet ontnomen, er wordt gewoon voor gezorgd dat er (bewust of onbewust) niet zo makkelijk iets met het OS kan gebeuren. Secure boot kan in de meeste gevallen ook gewoon uit (of de fabrikant heeft het geblokkeerd, maar dat ligt niet echt aan Windows) en fast boot kan ook dood, zodat je weer de UEFI kan benaderen door op Delete of F2 te spammen bij het opstarten ;) .

Ik ben overigens zelf wel tegen het door de strot duwen van 10 hoor, ik heb genoeg (oudere) klanten die blij waren dat ze met XP en uiteindelijk 7 overweg konden, die ga ik 10 echt niet forceren.
het uitschakelen van fast boot e.d. moet vanuit de windows omgeving. Iets dat een probleem gaat geven als je systeem bijvoorbeeld niet meer boot.

Ik heb 1 keer een pc gehad welke niet meer tot windows wilde booten. Maar tevens ook geen DVD of andere bootable van windows wilde slikken om windows te repareren. UEFI leek alles tegen te houden.

Oplossing was hardeschijf aan een andere pc en de boel formatteren.
het uitschakelen van fast boot e.d. moet vanuit de windows omgeving. Iets dat een probleem gaat geven als je systeem bijvoorbeeld niet meer boot.
Dat is dus dikke kul. Misschien moet je voortaan eerst je handleiding lezen van je device. Elke normale laptop (dus niet tablet) kan altijd in de bios komen. Bij m'n lenovo flex moet ik bijvoorbeeld daarvoor met een paperclip een knopje aan de zijkant indrukken. Wat ook werkt: harde schijf eruit en dan je laptop starten. Krijg je bijna direct een melding dat je de bios kan.

Je kunt vanuit Windows in je EUFI komen, omdat het gemakkelijker is voor de gebruiker dan via bijvoorbeeld de paperclip methode.
Nouja het was niet mijn device. Iemand kwam met een probleem naar mij toe. Het was een notebook welke ik niet doormiddel van DEL, F2, F8 of whatever naar de Bios kreeg. Windows wilde gewoon te snel booten.

Grote kans dat ik misschien iets had kunnen vinden als ik de handleiding had gedownload. Laat ik eerlijk zijn dat ik niet van handleidingen houd. Een goed product is intuitief.

En tsjah. Als ik dan toch de hardeschijf er uit moet halen om in de UEFI te komen dan kan ik hem net zo goed aan een andere pc hangen en daar formatteren. Dat maakt effectief dan ook gewoon helemaal niets uit.
Een goed product is intuïtief
Ik zeg ook niet dat je HDD eruit moet halen om bij de bios te komen, maar wel dat dat een mogelijkheid is. Ik weet niet wat voor apparaat je had, maar een paperclip in je laptop steken vind ik prima te doen. Echter, als je nog niets eens de moeite wilt doen om 2 regels van je handleiding door te lezen hoe je in de UEFI komt, misschien moet je dan gewoon niet aan de laptop zitten.
Een goed product is intuitief
Klopt en hier hoort bij dat de gebruiker niet in de bios hoeft! Daar schikken mensen van. Lijkt te veel op MS-dos enzo ;).
Ik zou de vraag wel omdraaien: Waarom wil je wel upgraden? Ik heb zowel op mijn desktop als laptop ondertussen W10 draaien, maar ik ga niemand met een niet hele nieuwe laptop aanraden om W10 te installeren. Bij desktops, vooral als je van plan bent hem na loop van tijd te upgraden ipv te vervangen, zou ik het wel eerder doen.

Maar bij zowel mijn eigen laptop als die van andere heb ik problemen gezien/gehoord met touchpad en wifi drivers. Twee dingen die een desktop vaak al niet heeft. En wat schiet je ermee op? Die laptop wordt toch vervangen lang voordat W7/W8 EOL is. En zelfs nadat ik op mijn laptop eindelijk alle drivers goed werkende had, heb ik automatische driver downloads compleet moeten uitschakelen, omdat hij anders maar nieuwe touchpad drivers bleef downloaden die veel gestures niet meer ondersteunde die de oudere drivers wel ondersteunde.

Oftewel TL;DR: Als ik het nu iemand met een laptop zou moeten aanraden, zou ik lekker bij W7/W8 blijven, imo wegen de voordelen van W10 niet op tegen de nadelen van het upgrade proces.
Om mee te evolueren, om te voorkomen dat je over 5 jaar wanneer de ondersteuning stopt weer mensen moet gaan laten werken met een Windows die totaal anders werkt of om hen dan achter te laten op een OS dat helemaal geen security updates meer krijgt.
Daarom noemde ik dus ook specifiek: Als je een desktop hebt die je van plan bent te blijven upgraden, dan zou ik wel naar W10 gaan zolang het gratis is.

Maar als je nu al een laptop van een paar jaar oud hebt, dan gaat die het niet nog 5 jaar uithouden (en ja, er zijn altijd uitzonderingen, maar de gemiddelde laptop gaat niet 8 jaar mee). Dus lang voordat W7/W8 EOL is, wordt er een nieuwe laptop gekocht. En waarom zou je dan nu overgaan? Omdat je niet over 5 jaar met een compleet nieuwe Windows wil leren werken, ga je nu met een compleet nieuwe Windows leren werken? Dat lijkt me niet heel logisch. Ook omdat het soms een stap terug weer gaat (voor iemand die van W7 komt, is W10 een kleiner verschil dan W8, zolang je niet zaken als start-menu vervangers installeert).
: Als je een desktop hebt die je van plan bent te blijven upgraden, dan zou ik wel naar W10 gaan zolang het gratis is.
Zolang het gratis is, okee, misschien. Maar het artikel gaat over het spammen, pushen, opdringen van Win10 vanaf januari a.s..
Gratis duurt dan nog een half jaar en dat weten we toch. Laten ze dan ophouden / niet beginnen met alvast downloaden en andere ongewenste intimiteiten met mijn computers. :+
Het is een keuze en die maak ik graag zelf. Zelfs al is het gratis.!
Zie geen reden waarom dat dan perse nu moet; de issue's die je beschrijft krijg je nu nml. ook. Dan blijf ik liever 5 jr doorwerken met mijn vertrouwde omgeving en zie ik dan wel.
Je hebt de privacy voorwaarden...
Je hebt de ouder games die niet altijd meer werken.
Je wenst geen tijd te investeren om iets nieuw te leren/instaleren, daar waar het oude volstrekt voldeed?
Die privacy voorwaarden zijn gelijk op alle windows versies. Of je nu 7, 8 of 10 draait, je hebt dezelfde privacy policy te pakken en er word dezelfde telemetrie verzameld (maar ja, dat laten kritikasters niet snel horen natuurlijk).

De overstap naar Win10 is echt niet zo groot. Vele dingen werken zoals je gewoon bent. In de IT is stilstaan achteruitgaan. Over 5 jaar stopt de support op Win7 en staan mensen weer te klagen dat het toch schandalig is dat MS maar iets meer dan 10 jaar ondersteuning op een product geeft en staan ze te vloeken omdat ze dan wel naar een OS moeten overstappen waarin ze niet zijn meegegroeid.
Dit.

Er wordt zo enorm veel FUD verspreidt over win10 dat een normale discussie al bijna niet meer mogelijk is. Privacy is belangrijk, maar het hier concreet en inhoudelijk over hebben is vrijwel onmogelijk vanwege de algehele hysterie die er ondertussen omheen hangt.

Vergelijkbaar met de claim van een tijd terug dat google auteursrechten/eigendom zou krijgen op alles wat je google drive zet. Volgens mij lopen er nu nog steeds mensen rond die dat denken/verkondigen.

Zo zonde... Door dit soort onzin wordt de hele discussie zo vertroebeld dat de echte gevaren mbt privacy buiten schot blijven. Jammer.
In de IT schijnt 2 jaar al enorm te zijn, neemt niet weg dat ik antwoorde op de vraag of het fijn is een "update" door mijn strot geduwd te krijgen welke ik niet wil.
Mijn Laptop is een gaming laptop met Windows 8 een Clevo 901C..
Hij start elk wknd op en er wordt op gegamed. Met Windows 10 heeft die laptop geen zin meer voor mij, hoe makkelijk Windows 10 ook is om iets terug te vinden of een tekst te schrijven.
In feite ben ik er wel voor te vinden dat de vooruitgang iets trager gaat, maar met minder bugs en veiliger.
Ik heb 10 geprobeerd, maar mijn oude PC-tje werd er duidelijk trager van.
Vooral de wazige tekst als je je tekstgrootte op 125% zet heeft mij doen besluiten om terug te gaan naar 7.

Maar de enige mogelijkheid om dit te voorkomen is dus automatische updates uit te zetten, of kan ik deze update nu al uitzetten?
Gebruik windows 10 op mn HTPC, ook tekst grootte op 125% gezet (ivm afstand tot de tv). Alles is echter net zo scherp als op 100% (zelfs als ik er met mn neus voor ga hangen).

Misschien een driver issue? Lijkt me niks met Windows zelf te maken tehebben
Bekend probleem (/feature) van Windows 10 en 8 anders. Sommige zaken schalen wel goed, maar zelf iets als Skype is enorm wazig op 125%. Dat kan je voorkomen door high-dpi scaling uit te schakelen voor die app, maar uiteindelijk heb ik dus die hele schaling voor hele hoop programma's handmatig weer moeten uitzetten.
Ik heb nog niet zo'n oud PC'tje, gewoon voor wat webbrowsen bij de keukentafel een AMD Athlon 5350 op een Asrock AM1H bordje met 8GB geheugen en 120GB SSD, bedient via een LG 23" touchscreen monitor. Onder Windows 8.1 Pro als een zonnetje, met Windows 10 Pro zo traag als dikke poep. Zowel de upgrade als een schone installatie. Geen driver issues, alles zou correct functioneren.
Hoe lang heb je windows 10 gebruikt? Enkele uren of paar dagen? Windows 10 is zijn eerste paar levensuren vaak druk met indexeren, optimaliseren of andere werkzaamheden.

Bij mijn installatie, welke nog van windows 7 afstamt dmv upgrades was het de eerste dag constant wel bezig. Maar dat is met honderden geïnstalleerde applicaties/games en 2.5tb aan meuk.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 20:41]

Dagelijks, vanaf de Insider Previews. Na elke update schoon geïnstalleerd. PC gaat nooit uit.
De reden dat ik niet naar Windows 10 upgrade is dat ik het totaal niks vind.

Ik kan instellingen niet terug vinden, applicaties zijn af en toe zo onoverzichtelijk als wat door de nieuwe look. Mijn ouders nieuwe laptop wel naar Windows 10 overgezet, maar toen ik zelfs niet meer een simpele afbeelding kon downloaden via de e-mail applicatie was ik er klaar mee. Zij draaien nu op Linux zodat ik veel makkelijker voor hun problemen op kan lossen.
Drivers.. Veel systeempjes hier al binnen gekregen met n upgrade van win 7 naar 10 waar er geen drivers beschikbaar zijn voor win 10, laat staan voor win 8.
Ik heb Windows 10 vooral bij mensen met oudere hardware geïnstalleerd of geupgrade en drivers waren juist beter ondersteund dan verwacht. Het is net welke hardware je treft denk ik want hier vooral positieve ervaring op meer dan 7 systemen waarvan ook de helft zeker meer dan 5 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door KingHawk op 22 juli 2024 20:41]

Windows10 is helaas niet 100% compatibel met voorgaande versies waardoor het soms nog niet mogelijk is.
Zelf ben ik nog niet overgestapt omdat irda onder Windows10 geschrapt is (win 8.1 ok) .
Collega liep tegen een webcam probleem aan met 10 (win 8.1 ok)
en ik kan me voorstellen dat er nog vele andere problemen zijn.

Uiteraard zijn beide bovengenoemde problemen "simpel" op te lossen (VM of nieuwe webcam kopen) maar het zijn wel reden om het rustig aan of niet te doen.
Ik denk vooral omdat er nog hardware is wat niet compatible is met Windows 10.
Ik gebruik software voor een laser aan te sturen. Dit programma alleen al kost 1000 euro en tot nu toe is dit nog niet compatible met windows 8 en 10.
Veel mensen boeit het gewoon helemaal niks welke Windows versie ze hebben. Zolang het werkt komen ze niet in actie.
Mijn persoonlijke reden: Niet alle software is (al) geschikt voor Win 10 (VJ software (resolume) in mijn geval).

Upgraden van de software omdat het OS zo nodig moet upgraden vind ik niet nodig. Compat-mode bood geen verbetering omdat het onderwater gebruik maakt van quicktime. Quicktime was op het moment van testen nog niet beschikbaar voor Win10. Het was te installeren door de msi uit te pakken en handmatig een setup te starten. Het resultaat was echter dat Resolume alsnog niet soepel werkte en niet alle bestanden (die quicktime icm de dxv plugin gebruikte) daadwerkelijk kon afspelen.

Dit is natuurlijk een redelijk specifiek probleem (en er zullen vast genoeg mensen zijn die afvragen waarom ik hier geen Mac voor heb) maar Win 8.1 draait deze software soepel. Er is dus onder de motorkap voldoende aangepast om niet helemaal compatible te zijn.

De overige machines draaien inmiddels wel Win 10 en ben er uiterst tevreden over. Binnenkort nog maar eens kijken of dit te verhelpen valt.
Ik heb met het overstappen van Windows 7 naar windows 8 meer dan een jaar allerlei vage klachten en BSOD's gehad. Nu er eindelijk een stabiliteit in Win8.1 zit, blijf ik zitten, totdat de update 10.1 of 10.2 uitbrengen.
Mijn werk zit nog vast op Windows 7. Dan kan ik thuis wel overgaan op Windows 10, maar dan heb ik twee verschillende user interfaces om mee te werken.

En ik wil pas een nieuwe user interface als ik besloten heb dat ik tijd heb om deze interface te leren. Dus niet midden in een druk software project.
Checkpoint VPN is voor ons nog een belangrijke. Deze werkt niet onder Windows 10, er kan geen verbinding worden gemaakt.
In november moet er een officiële update beschikbaar komen.
ik update niet omdat alles prima werkt, en wanneer de ondersteuning over een paar jaar stopt dan koop ik waarschijnlijk een nieuwe computer.
Windows 8 vind ik onbruikbaar door het hele full screen gebeuren. Ja je kunt het kapot patchen met software zodat het weer werkt maar goed, dat skip je dus gewoon en je houdt lekker Windows 7.

Windows 10 keek ik toch wel naar uit maar ik kan nou niet zeggen het zoveel sneller werkt of lekkerder werkt (ik draai het op de laptop, desktop nog niet geupdate).

Enkele problemen wat gelijk op de laptop voor ergernis zorgde (en keep in mind, het voelde niet sneller na de tijd): Task scheduler heeft allemaal errors nu met het inladen van oude tasks, Microsoft Security Essentials kon ik niet verwijderen (dus defender deed niks) zonder terug naar 7 en voor update verwijderen, met sign in van de laptop moet eerst voorbij dat geanimeerde scherm en kan niet gelijk typen wat weer tijd kost (niet veel maar is zo'n klein dingetje wat dan gelijk weer op valt), in het rechter muis op taakbalk pin menu heb ik geen recent sectie meer bij Steam (toch ook weer zo'n dingetje), de toegevoegde waarde van die tiles in het start menu is ook minimaal en dan toch weer een boel loze ruimte zo. En dan natuurlijk het hele privacy gebeuren, het boeit niet of je het nou op Bing in typt of dat Cortana het door stuurt voor je naar Bing maar het is niet een lekker idee. Beetje een drog reden natuurlijk om niet te updaten maar het speelt wel weer mee.

Al met al is Windows 10 dus wel okee maar in mijn geval zou het meer updaten voor de sake of updaten zijn en geen oud spul meer te draaien. Windows 7 draait prima, interface doet ook zeker niet onder aan die van Windows 10 (het is niet een gevalletje Windows XP zegmaar).

Het voelt gewoon allemaal het zelfde aan als 7, wat ook een beetje de bedoeling was lijkt mij na het drama dat 8 was, en combineer dat met de standaard problemen met updates en dat 7 nog prima werkt... niet zo raar dat de gemiddelde persoon niet heel veel haast heeft om de zekerheid van Windows 7 achter zich te laten. Ik gok dat 8 gebruikers wel heel veel updaten want die krijgen er tenminste weer een bruikbaar OS voor terug :)
Het is een misconceptie om te denken dat Windows 10 alleen al qua hardware compatibiliteit zomaar op ieder systeem zou werken. Ik ben bewust hiermee gaan testen op niet vitale systemen, uiteraard omdat ik geen downtime op mijn eigen systemen kan hebben.

De resultaten waren heel wisselend. Veel driver issues die niet opgelost zijn, varierend van hd audio codecs die niet of slecht werken (oa. conexant, enkel met een “lelijke” workaround bruikbaar), machines die niet uit de sleep state komen (geen oplossing voor), en bijvoorbeeld ook een 1st generation core platform welke een vroege uefi implementatie behelst waaruit win.10 niet kan booten, met als gevolg dat “ouderwets” bios booten de enige optie bleek (verdient ook niet de schoonheidsprijs).

Als klap op de vuurpijl een systeem met een asus dsbv-d bord waarbij, na een 1e reboot tijdens de win.10 installatie, de intel ahci controller (intel esb2) finaal vastloopt VOOR het booten, dus tijdens de initialisatie. Win.10 schrijft kennelijk bepaalde info naar de disk waar de ahci controller niet vrolijk van wordt. Gevolg: systeem kan niet meer booten, win.10 install onmogelijk, enige optie over was recoveren en terug naar win.7. Daar sta je dan met je schitterend workstation.

Kortom: ik adviseer nooit om een werkend systeem zomaar te gaan updaten. De kans is groot dat er zaken niet of slecht werken. Ofwel: “if it works don´t try to fix it”.

Dan heb ik nog niet gesproken over alle privacy schendende ellende in win.10 (gelukkkig is er winprivacy.de), echter is dat een ander onderwerp.
Ik heb Windows 7 en ben hier tevreden mee. Als tevreden gebruiker is de vraag niet waarom ik bij Windows 7 zou blijven maar juist omgedraaid: waarom zou ik de moeite/stap nemen om over te stappen van iets dat prima werkt, naar iets waarvan de voordelen me onbekend zijn.

Ik ben weleens het update process ingegaan maar moest gelijk inloggen met m'n mail-account, dan haak ik af.

Geen case for change.

[Reactie gewijzigd door Hbeez op 22 juli 2024 20:41]

Ben genoeg rare problemen tegengekomen om mensen geen windows 10 aan te raden als ze zeker willen zijn dat alles blijft werken. Problemen zoals niet werkende geluidskaarten, opstart problemen, flikkerende beeldschermen. Ben zelf ook nog groot fan van de Windows 7 look, waar Windows nog met windows werkt in tegenstelling tot de nieuwe look waar Windows lijkt te worden gereduceerd tot 1 window. Niet elke desktop user zit te wachten op een touchscreen interface!
B.v. Mediacenter dat niet meer ondersteund is in win10.

Verder is de (schone) herinstallatie procedure nog altijd onduidelijk in veel gevallen. (moet je eerst win8 installeren? Met complicerende factoren als licentie type, en gemodificeerde hw (op SSD ipv HDD))
Uhm, wat dacht van het ontbreken van graphics drivers van Intel chips? Mijn laptop chip en die van een vriend van mij worden niet ondersteunt en krijgen win 7/8 drivers welke meer grote regelmaat crashen. Daarbij komt ook nog dat nog niet alle applicatie's compatibel zijn met win 10.

Daarbij doen win 7 (dekstop) en win 8.1 (laptop) het prima voor mij.
Omdat ik dat persoonlijk geen windows 10 nodig heb..
Van wege je alles word opgelegd door microsoft zelf.. De klant hoort te bepalen waar hij voor kiest..
De fabrikant heeft daarop niks te zeggen.. Ik heb echt hekel aan dominanten bedrijven.. Die zo veel mogelijk eigen troep door je stront probeerd te rammen om vervolgens zo veel over je te weten te komen, waar met deze gegevens geld word verdient..

Overigens kan je prima windows 7 of windows 8.1 draaien en dit in combinatie met Vulkan..
Zit helemaal niet meer te wachten op dat gesloten API systeem wat directx heet.
Wat zou de reden zijn dat mensen bij Windows 7 of 8.1 willen blijven? Ik ben persoonlijk eigenlijk wel erg tevreden met Windows 10.....
privacy, en niet zo maar dat wat ze nu vragen, maar de manier waarop stoort me vooral.
ook deze "verplichte update" valt niet in de goede smaak.
en dit is zowat de hele mindset van w10 en dat wil ik niet.
verder is er nog apparatuur dat niet werkt met w10 en wel met Win7.
Nochtans is die nog geen 2 jaar oud.

ik heb ook geen wens om reclame in mijn start menu te krijgen.
Kan best zijn dat jij tevreden bent met W10, maar ik zie nog teveel reden om niet schakelen.
Nog teveel problemen... Ik vind vooral de verkenner slecht werken.
Qua wat? Crashes of snelheid? Bij mij werkt alleen sinds Windows 8.1 het mapje "downloads" erg traag, terwijl ik een SSD gebruik.
En dat is voor mij al genoeg reden om niet up te graden.

De laptop van mijn vriendin installeert telkens opnieuw niet werkende drivers voor de touchpad. Elke week mag ik het dan weer oplossen. Bij mijn eigen laptop werkt de download map nu bagger. Verder vind ik de vormgeving lelijk, en het lijkt erop dat er steeds meer onzin in het OS moet (Candy crush? Xbox shit?).

Nee, houd die gratis upgrade maar.
En het lijkt erop dat er steeds meer onzin in het OS moet (Candy crush? Xbox shit?).

Nee, houd die gratis upgrade maar.
Ik ben het er helemaal mee eens dat je gek wordt van die meegeleverde troep. Ik wil gewoon controle hebben over de dingen die ik installeer, en heb. Ik wil dus lekker zelf bepalen wat ik installeer, en erop wil hebben.
Ik had van de week een nieuwe laptop van mijn zus hier met Windows 8.1 en propvol voor geïnstalleerde troep plus de spyware pokki die je menu aanpast en vrijwel niet compleet te verwijderen is. (Zit in default user, dus bij elke nieuwe gebruiker krijg je die zooi weer.)

Decrapify is opzich een aardige tool om de zooi er af te halen maar een verse install van Windows 10 ging toch wel wat makkelijker. Alle rotzooi weg. :)
dat is natuurlijk de schuld van de fabrikant niet de OS :P

[Reactie gewijzigd door vSchooten op 22 juli 2024 20:41]

uiteraard! Maar Windows 10 was een fijne oplossing, al die rommel meteen weg.
Dan laat je Windows Update die specifieke update toch gewoon negeren :? ? Heb je er nooit meer last van. En ik weet niet hoe je erbij komt dat er Candy Crush zooi bij zit? Ook de Xbox zooi komt nou niet bepaald prominent in beeld en een Live tile in het Startmenu is zo weggeklikt en zie je ook nooit meer terug. Overigens gebruiken best wel veel mensen een PC om te gamen en voor hen heeft zo'n tile vaak wel weer nut.
Tja, dan zet je die apps lekker in de appstore. Waarom moet dat dan by default geïnstalleerd staan?

Waarom moet ik als consument moeite doen om iets te blokkeren, wat niet gepushed zou moeten worden?
omdat er een update is voor die drivers die als aanbevolen wordt bestempeld. Die worden standaard automatisch geïnstalleerd. Normaal gesproken is dat geen probleem (wordt wel standaard afgeraden om drivers te updaten via Windows update levert vaak problemen op). meestal hebben alleen oudere laptop/desktop die probleem. Je moet de drivers downloaden van Windows 10 bij de fabrikant als die er zijn. ik had het zelfde probleem met mijn geluids kaart van mijn laptop. had het uitgezet geen probleem meer.
omdat te doen:
configuratiescherm-system-Geavanceerde systeeminstellingen-dan naar de tab hardware- instellingen voor apparaatinstallatie. daarna nee zelf bepalen en nooit stuurprogrammas via windows update installeren.
Dank!

Wel belachelijk dat dit zo moet worden geregeld. We hebben het hier over twee laptops die met één jaar oud zijn.

Bizar dat je dan al dit soort fratsen moet gaan uithalen om uberhaupt een functionerend apparaat te hebben.
Die apps staan niet geïnstalleerd. Die tiles zijn reclame en linken naar de store, toegegeven ze zijn ietwat irritant, maar met rechtermuisknop->verwijder is het al verdwenen.
Geld hetzelfde voor solitaire? Waar nu reclame in zit?
Ik had geen flauw idee dat er een xbox app beschikbaar was op mijn W10 laptop totdat jij het zei. Hij start niet automatisch op, hij draait niet in de achtergrond en ik word er werkelijk nooit mee geconfronteerd tenzij ik er bewust naar ga zoeken.

Verder zit er niks van "candy crush" op mijn laptop; die heeft je vriendin misschien zelf geinstalleerd ;)
Nee hoor, bij een verse installatie aanwezig. Gelukkig houdt mijn vriendin zich ook niet bezig met Candy Crush.

Windows 10 brengt veel nuttige features, maar ook veel zooi met zich mee.
zit enkel op de home-versie voor zo ver ik weet, je hebt waarschijnlijk de pro-versie
Voor bijna iedereen zijn dat soort updates vaak wél een verbetering. Je kan onmogelijk van een softwaredeveloper verwachten dat hun software, welke letterlijk miljarden apparaten moet ondersteunen, out of the box voor iedereen perfect is afgesteld. Zodra je het OS gaat gebruiken, (maakt niet uit of dat Windows, Mac OS of Linux is) zul je ooit een keer iets gaan customizen. Toevallig wordt je vriendin nu heel snel geconfronteerd met een slechte touchpad driver, maar ook dan moet je je eerst afvragen of je daarvoor Microsoft de schuld moet geven, of de fabrikant van het touchpad (want die zal de driver waarschijnlijk geschreven hebben) of misschien zelfs de gebruikers die onvoldoende feedback indienen bij dit soort niet-werkende updates.

Het is heel gemakkelijk om alles wat mis gaat in de schoenen van MS/W10 te schuiven, maar ga eens kijken wie allemaal de achterliggende software aanlevert en hoeveel configuraties er wel niet zijn. Dan snap je direct dat niet alles te testen is.

Nog even terugkomend op Candy Crush, ik vind het zelf ook verschrikkelijk, maar er zijn veel, veel meer mensen die het wél een leuk spelletje vinden. Voor hen is het dus alleen maar leuk dat het is voorgeïnstalleerd, alhoewel ik het zelf ook als bloatware zie (maar goed, dat is met een paar muisklikken verwijderd, dus waar hebben we het over...)

@Jeroenneman,
We gaan nu erg off-topic, maar ik vind het jammer dat je het zo ziet. Ik heb enkel argumenten om je kritiek te weerleggen en als jij dat als excuses ziet voor Miscrosoft, so be it, maar daar zie ik weer geen tegenargument in....

[Reactie gewijzigd door PhatFish op 22 juli 2024 20:41]

Waarom verzin je allemaal excuus redenen voor Microsoft?

Je moet gewoon een makkelijke manier bieden of een "opt IN!" voor automatische updates. Geen ingewikkelde opt out voor drivers die essentieel zijn.
Het lijkt me uberhaupt weinig relevant wiens schuld het is: Onder de streep zijn driver problemen (en update problemen) gewoon een prima reden om niet te upgraden als daar geen specifieke noodzaak voor is.
Als ik eigenschappen van een bestand wou weergeven duurde het soms een halve minuut om de eigenschappen weer te geven. Ook foutmeldingen als je foto's wou openen. Nu weet ik niet of dat aan de foto viewer lag of aan de verkenner van Windows. Pas meldde hij ook al aan met een tijdelijk profiel. Nee ik kies voor betrouwbaarheid dus ik heb 8.1 weer geïnstalleerd. Maar begrijp ik uit dit artikel dat de installatie wordt gestart van 10? Dus je kunt dit niet annuleren? Enige oplossing is om te kiezen "aanbevolen updates hetzelfde installeren als belangrijke" updates uit te vinken zeker? Dan krijg je wel security fixes maar geen bugfixes klopt dat? Zoja dan ga ik dat maar op wat pc's hier in huis en familie zo instellen..
Maar begrijp ik uit dit artikel dat de installatie wordt gestart van 10? Dus je kunt dit niet annuleren? Enige oplossing is om te kiezen "aanbevolen updates hetzelfde installeren als belangrijke" updates uit te vinken zeker? Dan krijg je wel security fixes maar geen bugfixes klopt dat? Zoja dan ga ik dat maar op wat pc's hier in huis en familie zo instellen..
Volgens mij heb je gelijk. Not sure tho.. je zou het eventueel nog kunnen Googelen.
Ik heb het artikel op Tweakers nog eens bekeken nu met koffie :p zoals ik het lees krijg je begin 2016 de update voorgeschoteld als recommended update ofterwijl aanbevolen updaten. Zover ik weet is aanbevolen hetzelfde als optionele update. Dit zou betekeken als je het vinkje waar ik het over had aan had, dat hij volgend jaar automatisch download en installeert. Of je de installatie kan onderbreken is maar de vraag. Dus ik denk dat ik het vinkje het beste kan weghalen.
Aanbevolen is als ze het aanraden. Optioneel is meer iets als een extraatje, of van "het heeft niet echt een toegevoegde waarde, maar je kan hem natuurlijk altijd installeren indien je dat wilt".

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 22 juli 2024 20:41]

Ja maar in mijn lijst met updategeschiedenis in 8.1 staan alleen belangrijke en aanbevolen. Of zijn alleen drivers en silverlight enzo optioneel?
in windows 7 vielen taalpakketten onder het kopje optioneel.
Ja ik denk dat je het zo kunt zien (100% zeker weet ik dit niet) dat belangrijke updates dat dat security updates zijn. Aanbevolen updates zijn bugfixes en dus die win 10 update. En optionele zaken als taalpaketten, drivers, silverlight etc. Ik las trouwens net ook op zdnet.be en security.nl dat je zelf nog wel de keuze om de update naar 10 wel/niet te installeren hebt als je volgend jaar het upgradedialoog ziet. (Dat is nog een "geluk")
Wat mij hielp was om de index weg te gooien en opnieuw te laten bouwen. (linkje)
Ga eens naar de opties voor die specifieke map. Grote kans dat er ergens iets staat dat hij geoptimaliseerd is voor foto's. Verander dat naar "alle bestandstypen" en het is weer snel. Dat heeft het bij mij in ieder geval opgelost ;)
Geinig. Zojuist geprobeerd, en het werkt inderdaad. Gek dat ik daar zelf niet op gekomen ben. Alsnog bedankt.
En zodra je er teveel plaatjes in hebt staan, veranderd ie vrolijk terug. Want dat is "handig"/..
Complete off topic, maar hats off to you. Dit was mijn grootste frustratie met windows, met name de downloads folder waar allerlei bestandstypen door elkaar staan en ik dus continue gebruik. Merk nu dat het ook in windows 7 een groot verschil maakt. _/-\o_
Qua wat? Crashes of snelheid? Bij mij werkt alleen sinds Windows 8.1 het mapje "downloads" erg traag, terwijl ik een SSD gebruik.
Dat probleem merkte ik ook bij W10, het traag laden van de Downloads map.

De oplossing was: rechtermuisknop op die map -> Properties -> Customize -> Optimize for: -> Documents

Zie ook:
http://www.guidingtech.co...ws-7-folder-loading-time/

Blijkbaar werkt dit al sinds Windows 7. :+ Toen echter geen last van gehad.

[Reactie gewijzigd door geekeep op 22 juli 2024 20:41]

Wat zou de reden zijn dat mensen bij Windows 7 of 8.1 willen blijven? Ik ben persoonlijk eigenlijk wel erg tevreden met Windows 10.....
Komende van Windows 7 en nu een viertal weken met Windows 10 te hebben gewerkt, ben ik verre van tevreden:

- Allereest installatieproblemen, Windows weigerde op een bepaalde schijf te installeren
- Meerdere blue screens (ja BSODs, die heb ik in 4 jaar tijd welgeteld eenmaal gezien op Windows 7)
- Programma's die niet willen starten of incompatibel zijn
- Geen Windows 10 drivers beschikbaar, dus verplicht meuk/bloatware van de fabrikant installeren
- Random crashes naar de desktop tijdens bijvoorbeeld het simpelweg navigeren door instellingen
- Meerdere malen een verkeerd venster in focus, bijvoorbeeld tijdens het starten van een programma
- Een hoop Apps die verplicht geinstalleerd moeten zijn en dus niet verwijderbaar zijn (Groove, Photo's, Camera, Films en Tv, Mail, Onenote, Personen, Weer)
- Niet kunnen openen van foto's met het (veel lichtere) Photo Viewer ipv het gedrocht Photo's
- Windows layout die niet fijn werkt als de taakbalk links zit; volumeknop overlapt, actiecentrum aan verkeerde kant)

Buiten de privacy-issues en bovenstaande issues, vind ik met name de stabiliteit t.o.v. Windows 7 een lachertje. Daarnaast is met de verplichte installatie van sommige Apps de controle van je eigen computer uit handen genomen. Op dit moment is het énige voordeel t.o.v. Windows 7 de opstartsnelheid. Nou die 40 seconden wachten, daar kan ik wel mee leven...
Vervelend voor je dat je al die ellende hebt maar ik kan me verder niet in je verhaal vinden. Windows 10 is wat mij betreft een verbetering ten opzichte van versie 8 en draait erg stabiel op mijn laptop. Toegegeven, sommigen applicaties werken niet maar dat probleem had ik ook onder Windows 8 en op sommigen puntjes is het nog niet helemaal af (met name de interface). 10 is wat mij betreft een van de betere Windows versies tot nu toe.
Vandaar dat ik er ook bij vermeld dat ik van Windows 7 kom, alsook enkel daarmee vergelijk...

Zoals je zelf ook al zegt, Windows 8 is slechter dan Windows 10. Vanwege het (slechte) imago van Windows 8 heb ik deze ook nooit geinstalleerd. Windows 8 is een misstap van Microsoft geweest om een tablet interface te forceren op een desktop. Een misstap die ze blijkbaar (deels) hebben toegegeven omdat Windows 10 weer meer richting desktop is gegaan.
Enkel en alleen omdat Windows 8 slecht was, wil niet zeggen dat Windows 10 nu 'een van de betere' is. In het rijtje van Windows versies zal Windows 7 (zeker voor desktop gebruik) bovenaan staan. Zoals ik al zei, Windows 10 kan niet tippen aan de stabiliteit en compatibiliteit van Windows 7, alsmede het gevoel van 'controle' hebben over je eigen computer.
Het door Microsoft medegedeelde 'succes' van Windows 10 met 110 miljoen installaties zal grotendeels veroorzaakt zijn door de gedwongen updates, iets dat volgens dit nieuwsbericht alleen maar moeilijker gaat worden om te voorkomen.
Ik moet zeggen dat ik Windows 8.1 wel goed vond. De metro interface gebruikte ik daarbij verder niet. Ik denk dat Windows 8 en latere versies vaak onterecht kritiek krijgen omdat het nu eenmaal anders werkt dan de voorgangers (het privacy verhaal daargelaten) en dat mensen (niet perse jij) daar slecht mee om kunnen gaan.

Eigenlijk is het enige verschil met vroeger (ik gebruik Windows vanaf versie 95 / 3.1 maar dat telt niet) dat ik nu veelgebruikte applicaties aan mijn startbalk pin. Windows 7 was overigens wel een goede release, kan zo in het rijtje van 95osr2, 98se en XP.
Ja daar moet ik je gelijk aan geven.
Maar windows 8.0/8.1 is eigelijk een windows versie voor touchescreen computers.
Het is eigelijk appels met peren vergelijken.
Wat ook een nadeel van windows 8.0/8.1 is dat ze de vertrouwde mediaplayer vesrstopt hebben,
en dat ze daar net als windows 10 daar een ander progamma in het leven geroepen hebben.
Maargoed al met al vind ik windows 7 nog altijd de beste alleen al dat hij zoveel media bestanden ondersteund
Of hij is gewoon zo goed omdat ik daar zelf al jaren mee gewerkt hebt.
ik denk dat windows 10 als alle updates geinstalleert zijn gewoon een goede windows is.
ik heb hem nu ook windows 10 komt gewoon nu met de updates naar binnen hij word gemount en de installatie begint meteen.
Ik vind het alleen jammer dat ze die apps nog altijd in het startmenu verwerkt hebben, dit zijn de naweeën van windows 8.1/8.0.

mvg:rjmno1

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 22 juli 2024 20:41]

Anoniem: 612425 @geekeep30 oktober 2015 11:38
Haha, helemaal mee eens. Photo is idd een gedrocht. Photo Viewer zit er trouwens nog wel steeds in en kun je weer aanzetten met een register tweak. http://www.howtogeek.com/...age-viewer-on-windows-10/ Maar het is een hoop ge-tweak wil je Windows 10 weer een beetje op 7 laten lijken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 612425 op 22 juli 2024 20:41]

Omdat het bij sommige mensen niet goed werkt misschien?
Die "sommige" mensen zijn vaak schreeuwers op het internet die niet eens Windows gebruiken. Er zijn inderdaad mensen die Windows 10 beter niet installeren omdat hun hardware het niet ondersteund, maar dat zijn ook de mensen die deze update niet eens aangeboden krijgen.
Zelf heb ik W10 zonder problemen op 5 jonge en een iets ouder systeem uitgerold. Van de upgrade heb ik daarom een positieve impressie. Morgen moet ik echter een systeem doen met een 60 GB systeem SSD. Van een collega heb ik begrepen dat een dergelijk scenario bij hem tot een crash van de upgrade heeft geleid. M.a.w. Windows vindt de HW accoord, maar heeft uiteindelijk toch te weinig ruimte. Mogelijk dat collega een verzoek voor additionele USB storage heeft gemist, maar dan zou de upgrade moeten weigeren om verder te gaan.

Bij die upgrades voer ik ook een schijf swap uit. Zeker in het geval van morgen. De oude schijf kan zo dienen als fallback scenario, en kan later een rol krijgen als structurele backup HD.

Zou Microsoft deze OS swap (want dat is het) als gewone recommended update gaan opvoeren, dan is het risico groter op het scenario dat ik hierboven beschrijf, omdat gebruikers niet aangesloten zijn/ voorbereid zijn op het proces dat ze ingaan. Ik begrijp heel goed dat Microsoft iedereen die switch wil laten maken, en onderschrijf haar motivatie hiervoor ook, maar ben wel bang dat dit nog wat ontevreden gebruikers gaat opleveren. De update verloopt meer dan goed, maar de gebruiker moet zich wel bewust zijn van wat er plaatsvindt.
Ik kreeg wel de update aangeboden op 1 laptop.
Na een poging om die te installeren kreeg ik een aantal uren verdereen foutmelding waar ik niks mee kon.
Paar dagen later nieuwe poging en opeens de melding dat de ATI Xpres 1200 niet werd ondersteund.
Mijn hardware ondersteunt Windows 10 wel, maar mijn software niet. Ik heb Dolphin Supernova nodig (braille, vergroting) om überhaupt de computer te kunnen gebruiken en Windows 10 wordt door mijn versie (v. 13.59) niet ondersteunt. Nu krijg ik elke keer als ik de computer opstart een lelijk blauw blok met "Get Windows 10 now!" mij over te halen toch te upgraden. Ik zou willen dat ik het kon uitvinken, want ik wil niet!

Natuurlijk kan ik een upgrade voor mijn aanpassingssoftware kopen, maar kun je software die niet werkt wel upgraden? En dat is een andere reden waarom ik huiverig ben voor Windows 10. Het is de laatste Windows-versie. Tot nu toe werd bij iedere nieuwe telg in de Windows-familie aangeraden om vooral geen upgrade uit te voeren, omdat de aanpassingssoftware nog niet gereed was. Na Windows 10 komt er geen nieuwe familie meer, maar krijgen we automatische updates. Wat moet ik als Microsoft een upgrade pushed die mijn schermuitleessoftware volkomen onbruikbaar maakt? Windows update uitschakelen lijkt me geen optie, want ik wil de beveilingsupdates natuurlijk wel hebben. Maar er is tot nu toe nog nooit een nieuw OS door Microsoft gelanceerd waarbij schermuitleessoftware geen problemen gaf. Dat geldt ook voor de Office-software en de Microsoft Internet Explorer. Het ging altijd fout! Nee, ik wil Windows 7 en Microsoft Office 2010 houden. Het werkt nu goed genoeg.

Twee jaar geleden geprobeerd over te stappen op Apple. Helaas, de schermuitleessoftware die daarvoor beschikbaar was, had echt veel te veel kinderziektes. Als ik nieuwe hardware koop zal ik wel moeten, maar laat me tot die tijd alsjeblieft nog even gewoon Windows 7 gebruiken.
VoiceOver en de overige standaard toegankelijkheids features van OSX anno nu voldoen niet? Ik hoor juist van blinden en slechtzienden dat zij lyrisch enthousiast zijn over OSX (en iOS) juist vanwege het feit dat toegankelijkheid vanaf de kern van het OS (dus via VoiceOver en de andere toegankelijkheidsfeatures) zijn ingebouwd en niet als addon zijn toegevoegd via (nochtans veel te dure) third party software.

Voorbeeldje: ik ben praktisch doof aan 1 kant (plus tinnitus als bonus) en OSX laat als enige commerciele OS het OOTB toe dat ik alle stereo audio mono naar de andere kant kan leiden. Als ik een hoofdtelefoon op heb mis ik daarmee dus helemaal niets. Dit soort kleine details dus, die in ieder geval mijn OS experience in ieder geval net iets fijner maakt ;)

[Reactie gewijzigd door mindcrash op 22 juli 2024 20:41]

Nee, ik werk vooral met vergroting. De standaard vergroting van Apple op OSX was twee jaar geleden niet in staat om de letters op een goede manier (= niet blokkerig) weer te geven. Ik heb er toen Zoomtext bij gekocht. Die was net uit. Dat leverde een beter resultaat op, maar het ging fout zodra je ging multitasken. Van je tekstverwerker naar je webbrowser lukt niet zonder een beeld dat klein werd en weer groot. Ik werd niet goed van het voortdurende geflikker van m'n beeldscherm. Een aantal heel normale dingen konden ook niet. Een tekst selecteren bijvoorbeeld was onmogelijk. Ik heb het twee weken uitgeprobeerd en toen gebruik gemaakt van mijn recht om alles terug te sturen. Dat vond ik overigens erg jammer, want mijn Apple mini was heel stil en snel (ik had hem maximaal laten upgraden). De after sales van Apple en Zoomtext was overigens uitstekend. Ik heb al mijn geld terug. We zijn inmiddels bijna 2 jaar verder en wellicht werkt het ondertussen beter, maar na deze ervaring laat ik OSX voorlopig links liggen.
Twee jaar terug en blokkerig? Volgens mij kwam dat omdat men destijds nog geen retina schermen had (die dus al een vele malen hogere dpi hebben) en dus nog alles op basis van pixels tekende. Tegenwoordig gebeurt dat op basis van vectoren volgens mij, omdat fonts grafisch gezien er totaal niet uit zien op een retina Macbook Pro of iMac.

Wellicht leuk om eens een Apple Premium reseller of de Store in Amsterdam binnen te wandelen en te kijken of je er nu wel wat mee kan. Al is het maar om mogelijk opties te hebben.
Haal de update KB3035583 van je computer, die veroorzaakt de meldingen. Gewoon even kijken bij geïnstalleerde updates, dan die code even intypen of hier kopiëren en plakken in de zoekbalk en de betreffende update deinstalleren. Opletten bij Windows Update of deze de volgende keer er weer bij staat, wanneer wel (wat absoluut komt) dan deze keer op keer verbergen. (rechtermuisknop erop > verbergen)

Wat er bij kan helpen is om automatisch downloaden en installeren van Windows Updates uit te zetten, anders installeert Windows de update elke keer vanzelf weer. Een andere setting kan je naar behoefte instellen in het Beveiligingscentrum.

Plan gewoon voor jezelf in het vervolg een vast moment dat je handmatig zoekt en de updates installeert. Je kan het moment optioneel combineren met het updaten van je virusscanner, het scannen van je pc, het updaten van programma's en bijvoorbeeld backuppen/syncen van bestanden. Zo ben je elke week up to date en loop je zelden ver achter de feiten aan. Plus op deze manier gebruik je de nadelige updatestrategie van Windows waar je je aan hebt geërgerd dan toch nog positief. :P

[Reactie gewijzigd door Aardwolf op 22 juli 2024 20:41]

Gevonden! Dankjewel. Het automatisch updaten heb ik nu inderdaad maar uitgeschakeld.
Volgens mij kun je prima automatisch updaten aanlaten staan, zolang je maar de optionele downloads uitvinkt. Staan/stonden bij mij standaard uit, ik kreeg daardoor niet eens de windows 10 uitnodiging... :)
die update zou de hele input systeem van windows overhoop moeten halen. Iets wat nooit zal gebeuren anders zal niks meer werken.
Tsja keuzes maken... de wereld is niet perfect!
Wat een onzin.

Iedereen die het niet met je eens is, die verkoopt dus leugens?

Ik heb twee laptops, die allebei beter op 8.1 draaiden, dan onder 10. Allebei waren volgens de tool "volledig compatibel".

Waarom is het zo moeilijk om te beseffen dat niet iedereen deze "verandering" hoeft? Laat mij gewoon lekker werken op 7, in plaats van continu die "pop-up" te tonen.

En dat is dan karmakeizer besturingssytemen... ;(
Wat een onzin.

Iedereen die het niet met je eens is, die verkoopt dus leugens?
Och dutske. Meen je dat? Waar zeg ik dat? Moeten we dan maar allemaal jou mening hebben?
Ik heb twee laptops, die allebei beter op 8.1 draaiden, dan onder 10. Allebei waren volgens de tool "volledig compatibel".
Dus?
Waarom is het zo moeilijk om te beseffen dat niet iedereen deze "verandering" hoeft? Laat mij gewoon lekker werken op 7, in plaats van continu die "pop-up" te tonen.
En opnieuw? Waar zeg ik dat?
Die "sommige" mensen zijn vaak schreeuwers op het internet die niet eens Windows gebruiken.

Er zijn inderdaad mensen die Windows 10 beter niet installeren omdat hun hardware het niet ondersteund, maar dat zijn ook de mensen die deze update niet eens aangeboden krijgen.

Om jouw redenering te gebruiken:

Moeten we dan maar allemaal jou mening hebben?

Waar zeg IK dat?

Jij zet iedereen met niet positieve gevoelens gelijk weg als "schreeuwerds die niet met Windows werken". Ik geef duidelijk aan dat ook als Windows gebruikers, ik Windows 10 prut vind. De update is ondanks een verslechterde werking TOCH aan mij geserveerd als zijnde "compatibel".

Allebei de zinnen uit je originele post waren dus gewoon onzin.
Anoniem: 455646 @Loller130 oktober 2015 11:30
Onzin... uitzending op Kassa soms gemist?
Daarin zijn voldoende gebruikers aan het woord geweest die W10 update aanbevolen kregen.. uitgevoerd hadden en toch kwamen er problemen tot het niet meer kunnen inloggen aan toe.
Legitieme vraag. Ik heb Windows vervangen voor Apple door Windows Vista. Nu mijn vriendin Windows 10 heeft draaien, ga ik binnenkort weer overstappen naar Windows. Ik vind het echt een top OS geworden. Ook nu de koppelingen met Windows Phone komen wordt het alleen maar beter.
Bang dat hun pc niet meer zo vlot zal verlopen na de update.
Het werkt, en ik heb mijn systeem dagelijks nodig. Waarom zou ik het risico nemen dat dingen na een update niet meer werken?
Omdat als je die mentaliteit aan houd we straks weer met een XP situatie zitten en iedere software bedrijf oude meuk moet supporten (IE6, IE8 anyone?). Op een gegeven moment houden de beveiliging updates ook op. Om dat allemaal te voorkomen proberen ze nu al mensen over te krijgen.
Natuurlijk, het houdt een keer op. Maar ik snap weldegelijk waarom je niet direct overstapt. Mensen gebruiken computers omdat ze er dingen mee gedaan willen krijgen, niet omdat ze met het ding zelf bezig willen zijn. Het updaten van een OS naar een compleet ander OS leidt er meestal toe dat je toch een aardige tijd bezig zal moeten zijn met het apparaat zelf, in plaats van met wat je mee gedaan wil krijgen.

In mijn geval: mijn vrouw probeert haar scriptie momenteel af te ronden. Apparaat werkt nu op Windows 7, en alle software en hardware die ze nodig heeft werkt prima. Denk je echt dat dat een geschikte tijd om die computer van Windows 10 te voorzien? Denk je dat ik nu het risico ga lopen dat straks na de update de printer of de scanner niet meer werkt? Of een van de programma's die ze gebruikt om illustraties te maken? Nee dus. Ik wacht wel een poosje.
Mijn auto heb ik ook dagelijks nodig. Dus maar nooit 't brandstoffilter en banden vervangen, want die werken nog prima en je weet bij een nieuwe nooit of ie DOA is :?
Ja, tuurlijk. Een oliefiltertje is iets anders dan een compleet nieuw OS. Vergelijk het meer met de complete bedrading in je auto laten vervangen (ondanks dat de huidige prima werkt).
't gaat om 't idee, maarja als je 't graag zo letterlijk wil nemen. Doe je ding...
Autovergelijkingen gaan altijd mank, zullen we maar denken.
Ik blijf op 8.1 omdat een aantal zaken nog niet werken op mijn laptop onder 10(touchpad en geluid doen het niet Asus n55sf)
De reden is dat deze gratis upgrade toch niet zo soepel verloopt als men zegt dat die zou verlopen.

Bij mijn buren viel het mee, daar hadden ze alleen geen geluid mee na de upgrade.
Mijn ouders hadden niets meer. Windows kon niet activeren, alle programma's en documenten weg. Uiteindelijk een complete herinstallatie moeten doen.
Misschien hebben ze geen reden om wél over te stappen...
3x geprobeerd mijn Windows 7 Ultimate te upgraden naar Windows 10 Pro, 3x zwart scherm na 2e reboot.. Moet daarna een harde reset doen waarna de boel automatisch naar Windows 7 teruggezet wordt.. Dat is de reden waarom ik nog steeds op Windows 7 zit en niks anders..
1 of meerdere van de volgende:
* Software die nog niet goed werkt met Windows 10.
* Geen voordelen van Windows 10 voor deze personen
* Geen zin in privacy beperking.
een upgrade van een laptop met een fulldisk encryptie is niet mogelijk.
ik moet dus eerst de boel decrypten updaten en testen en vervolgens weer encrypten.
dat is het me niet waard. ik gebruik de laptop wel met windows 7 tot deze vervangen gaat worden.
Mijn Windows 7 PC is toch binnen 2 of 3 jaar afgeschreven. Support loopt tot 2020 voor Windows 7 en ik zie absoluut geen reden om over te gaan. Reden genoeg? :)
Ik heb een een klant in de veehouderij, en die maakt gebruik van legacy hardware, welke niet ondersteund worden in Windows 8, 8.1 en 10.
Nieuwe hardware kost ongeveer 20.000 euro dus...

Ook heb ik in de varkenshouderij een klant wiens apparatuur wel geschikt is, maar waarvan de software leverancier erg traag is.
De vraag is verkeerd om. Als het goed werkt, waarom zou je willen upgraden?
flat design?
je heb een touchsceen beeldscherm?
Je vind het fijn als een bedrijf alles in het werk stelt om klanten tevreden te houden?
beter gebruiksprofiel laten opstellen?
32bit kleurdiepte is te veel voor mooie iconen?

de uitdaging van uren, al dan niet dagen aan tweaken om een boomstructuur in je start menu te kunnen krijgen, venster titelbalken een kleur te geven, met een andere aan het actieve venster, flat desgin om te vormen tot iets wat meer in lijn licht met windows 7.
Nadat ik mijn laptop heb geupgrade, wat een totale ramp was met Windows dat vastliep direct na boot en geen enkele app die nog werkte, kijk ik wel verdomd goed uit voordat ik de rest van mijn systemen een update geef. Ik doe het wel een keer als ik toch een schone installatie wil gaan doen.
Ik maak me eerder zorgen over waarom Microsoft een 'gratis' OS naar iedereen probeert te pushen.

Zelf ben ik weer van w10 af.... Op de een of andere manier werkte het niet echt lekker, en er waren ook teveel 'features' in die ik niet uit kon schakelen. Vreemd genoeg vind ik zelfs w8.1 op dat punt beter....
Ik zou wel willen upgraden van 7 naar 10, maar ik krijg een vage permissie-foutmelding waardoor deze update er consequent uit klapt.

En nergens iets van MS zelf te vinden, los van generieke update-problemen met die foutmelding - alle andere updates gaan echter altijd probleemloos.
In W10 ontbreekt Windows Media Center waardoor ik op zoek moet naar een alternatief voor m'n TV kaart.
Heb het enigszins aan de gang gekregen met Kodi, maar de programmagids is me nog niet gelukt wat het vrij onhandig maakt om te gebruiken.
Dit houd mij tegen om over te stappen.
http://sony-eur-eu-en-web...answers/detail/a_id/82172

(F1): Critical (Bluescreen) error occurs on AMD/Intel Hybrid (Switchable) Graphics systems.

Omdat mijn laptop niet voor win10 geschikt wordt gemaakt door Sony.
Onnodige veranderingen, lelijke UI, nieuwe features die niet interessant zijn, speel geen DX12 games, weken nodig hebben om alles weer een beetje naar wens te laten werken, allemaal tablet georienteerde troep waar desktop gebruikers zich alleen maar aan ergeren, niet bij de rest van de schapengroep willen horen die alles maar door zijn strot laat duwen, versimpeling van het OS en minder mogelijkheden voor 'power users', and so on...

Natuurlijk geld dit alles niet voor de gemiddelde gebruiker, die klikt op de knop "upgraden maar" en gaan met die banaan, die maalt zich nergens aan zolang zijn cloud/streaming diensten en browsertje maar werkt. Of 95% van de gebruikers die zijn windows installeert, zijn programmatjes en die zijn binnen een uurtje klaar en tevreden.

De snellere boot tijden en memory footprint zijn voor mij een non issue aangezien ik misschien een keer per week reboot en 32GB geheugen hebt. De meeste programmas die niet afhankelijk zijn van specifieke Windows APIs zullen ook niet minder CPU cycles gebruiken ofzo.

Een paar voorbeelden van mogelijke redenen om niet te willen updaten.
Al met al zie ik persoonlijk weinig reden tot updaten, blijf nog gerust 5 jaar op Win7 en skip ik 10 totaal.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 22 juli 2024 20:41]

Simpel voorbeeld: Mijn opa van boven de 80 heeft altijd met Windows Vista gewerkt. Ik update hem nu met zen nieuwe pc naar w7. Ik ga het hem niet meer aan doen een nieuw os te leren met zijn voorlopig nog lichte dementie.
De bootable USB-sticks voor computers op de TU/e hadden problemen als je Windows 10 op je laptop had. Ik zit gelukkig nog op 8.1 en hij zal niet automatisch updaten want ik heb Enterprises helaas :)
Het naar huis bellen
Persoonlijk heb ik op mijn dekstop erg slechte ervaringen met Windows 10. Kreeg erg vaak blue screens of death en office 2013 of 2016 installeren ging constant fout waardoor ik een half werkende office had die ik, noch een medewerker van MS, van mijn pc af kreeg. Na een reinstall bleven te problemen bestaan, dus ik ben weer terug gegaan naar Win8.1, Op mijn laptop doet 10 het wel goed, maar met mijn desktop wacht ik nog een paar updates af als het even kan
Wat zou de reden zijn dat MS de "upgrade" met alle geweld bij iedereen door de strot wil duwen?
Een windows versie beheren, support voor bieden aan de telefoon, marketplace, etc
Dan mogen ze mij er buiten laten. Ik bel ze nooit. De eerste helpdesk die ik voor eigen gebruik zou bellen moet nog opgericht worden.

Dat opdringen werkt averechts voor mij. Nog even en ik stop met Microsoft.
Behalve dan met mijn XP-machientje .. ;)
Het limieten van ondersteuning voor oudere versies, minder kopzorgen om dingen zoals het hele Windows XP debacle te voorkomen wat hun naam alleen maar schaad. Kosten besparen op het ondersteunen van verschillende configuraties met verschillende versies van Windows zodat ze hun eigen resources meer kunnen benutten voor Windows 10 in plaats van te moeten onderverdelen tussen Vista, 7, 8, 8.1 en 10 én alle subversies daarvan. Het voorzien van een groter publiek voor de Windows Store zodat andere platformen zoals Mobile, Hololens, etc. ook een groot draagvlak hebben vanwege WUA.

Maar het privacy-debacle waar jij naar probeert te verwijzen is er niet een van.
Anoniem: 455646 @Loller130 oktober 2015 11:40
Dan moet MS zich eerst inlezen naar wat onze wetten hierover zeggen en het is zelfs verboden om deze plan in NL door te zetten btw.
Dit valt onder het cookie wet en dus moet MS eerst toestemming vragen aan de gebruiker.
Dan moet MS zich eerst inlezen naar wat onze wetten hierover zeggen en het is zelfs verboden om deze plan in NL door te zetten btw.
Dit valt onder het cookie wet en dus moet MS eerst toestemming vragen aan de gebruiker.
Mijn god, dan zouden we Chrome moeten verbieden, want die vraagt tenslotte ook nooit of hij automatisch mag updaten.

Dit soort dingen hebben niks te maken met de cookie wet. Waarom niet? Simpel: hier zijn geen cookies mee gemoeid. Daarbij vraagt Windows 10 wel degelijk toestemming.
Anoniem: 455646 @Loller130 oktober 2015 14:44
Juist wel omdat dit een upgrade is!
Big data collection. Microsoft wil ook graag in die vijver vissen. En dus willen zij zoveel mogelijk mensen ertoe zien te bewegen om mee te gaan in de wil van Microsoft. Het is dus niet voor niets dat Windows 10 zo gepushed wordt.

Mijn Win8.1 heb ik afgelopen zomer van het internet af gehaald. Persoonlijk heb ik Windows alleen nodig voor Traktor software, en voor de rest kan het me gestolen worden. :)
verandering is eng. zie de hysterie maar toen windows 8 uitkwam.
Dat was omdat Microsoft iets nieuws wou toevoegen aan Windows, het was even wennen aan de live tiles en de Metro inferface, maar voor de rest was het bijna als W7. Je kon Startmenu 8 installeren en dan had je ook de startknop terug, ook kon je kiezen dat je gelijk de bureaublad tijdens het opstarten weer kreeg.

Soms moet je stappen nemen om te innoveren en soms moet je terughoudend zijn. Het is alleen heel lastig om te kijken wat mensen willen. Niet iedereen vind eenhetzelfde ding leuk of wil met de nieuwste producten werken.

Als iets goed is waarom zou je het dan veranderen? Dat is hoe de meeste mensen denken, mensen willen niet veranderen sterker nog ze willen het niet. XP heeft het meer als 14 jaar volgehouden en tot op de dag van vandaag is het nog de stabielste Windows versie ooit naast W7.
Waarom moeten mensen veranderen en zichzelf moeilijkheden op de hals jagen wanneer de software die ze nu hebben gewoon naar voldoening werkt?
omdat de software wereld verandert. Als je stilstaat ga je achteruit...
omdat de software wereld verandert. Als je stilstaat ga je achteruit...
Als je nu nog XP gebruikt misschien wel, maar Windows 8.1 gaat nog makkelijk een aantal jaar mee. Ik ben met Windows 10 meerdere problemen tegengekomen, naast dat ik het systeem lelijker vind. Windows 8.1 heb ik los gekocht en nooit problemen mee gehad, ik ben daarom terug gegaan. Ik wil geen geforceerde systeemupdate waardoor tevens mijn laatste beetje privacy door de wc wordt gespoeld. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom mensen Windows 10 niet (op dit moment) zouden willen. Daarbij hoort een OS zich niet te bemoeien met mijn bestanden en programma's. Windows 10 een vooruitgang noemen mag, maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Voor die mensen is bij het huidige systeem blijven dus zeker geen achteruitgang.
Als je stilstaat ga je achteruit...
Neen, als je stilstaat sta je stil. Hooguit gaan anderen door. Moeten zij weten.

Veranderen om het veranderen is veelal een kwaal van jeugdigen. Om de haverklap een andere auto, telefoon, vriendin, verhuizen. andere pc, volgend besturingssysteem.
WAAROM ?
Nee.

Verandering om de verandering is slecht. Hierboven staan diverse valide redenen om NIET te upgraden.
verandering is eng. zie de hysterie maar toen windows 8 uitkwam.
Niet veranderen is blijkbaar ook eng.
Wat wil je met die uitspraak?
Slecht product in welke zin? Het was gewoon een verandering met een moderne 'touch'. Gewaagd dus. Dat veel mensen het echt geweldig vonden, was deels wel een fout van MS. Maar het is allemaal zo uitgesmeerd. Qua OS was het een goed OS en had alles wat het moest hebben. De muis & toetsenbord-ondersteuning mocht wel beter (8.1 fixed). Maar opzich was het een goed OS. Echter waren het de anti-boys en schreeuwers die het afbraken zonder eigenlijk een goede gegronde reden te geven. En dat is jammer. De welbekende 'Windows cirkel' deed er ook geen goed aan. Voor Windows 8 nog maar voorgesteld werd was het al bestempeld als slecht. Volledig onterecht als je het mij vraagt. Maar zo werkt de wereld zeker?
Dat kan je wel zeggen, maar zonder 8.0, was 8.1 niet geweest zoals deze nu was.

Soms moet je software gewoon uitgeven om tegen de issues aan te lopen. Dat lukt niet altijd zo maar in het lab. En 8.0 is een prima OS, voor velen was het echter een nogal grote verandering. Maar dat was niet anders van van XP naar Vista/7... of van Win9x naar XP, etc.
Het is niet die specifieke printer. Het is een bekende bug in Windows 8 die nog steeds niet opgelost is.
Mijn MSDNA licenties van Windows 7 kunnen niet geactiveerd worden in Windows 10, de "geforceerde upgrade" die ik heb gedaan kan dus helemaal niet. Ik zal Windows 7 opnieuw moeten installeren. |:(
De licentiecodes zelf van Windows 7 kun je ook niet in Windows 10 activeren. Je moet de upgrade vanuit een geactiveerde Windows 7 doen. Of de Windows 7 nou gepirateerd is of niet maakt niet uit, hij hoeft alleen maar geactiveerd te zijn. Ook een SLIC is voldoende. Zodra je eenmalig de Windows 7 naar Windows 10 upgrade hebt gedaan, dan kun je iedere keer Windows 10 (kaal) herinstalleren en dan zal Windows 10 worden geactiveerd zolang je maar geen productcode invoert. Een default productcode zal automatisch ingevoerd die gewoon zal worden geactiveerd.

Belangrijk is om tijdens het installatieproces je netwerkverbinding actief te hebben. Je oude productsleutel wordt ook niet in de nieuwe Windows 10 opgeslagen, het maakt dus ook niet uit of je oude productsleutel gepirateerd is of niet. Zolang er een activatie op je systeem is, ben je eligeerbaar voor een geactiveerde Windows 10.

Dus stel dat je systeem al was geactiveerd voordat je productsleutel werd gepirateerd, dan ben je alsnog eligeerbaar voor de upgrade naar Windows 10.

Wil je een schone "herinstallatie"-upgrade doen, dan kan dat middels "/auto clean /dynamicupdate disable /showoobe none."

Ook Windows 7 MSDNAA kan worden geupgraded naar Windows 10. Been there, done that :)

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 20:41]

Klopt, maar omslachtig. Upgrade vanaf geactiveerde Windows 7. Fijn in een werkomgeving...not. O wacht die willen ze wel laten betalen hoewel ze per definitie ook in aanmerking komen voor de gratis licentie. Geef gewoon ieder een productsleutel. Of vergeet heel die productsleutel aangezien het ms blijkbaar te doen is om zoveel mogelijk bereik. Zie Apple. Die doen niet aan activaties en sleutels. Ook niet toen het nog betaald was. En sowieso betalen de meeste consumenten al per definitie door het kopen van een apparaat met oem licentie. Ms is van het motto waarom makkelijk als het moeilijk kan (cq meer uren)
Productsleutels zijn niet nodig op apparaten met OEM licentie omdat er SLIC is. Productsleutels zijn alleen nodig voor systemen waarop een andere versie van Windows wordt geinstalleerd dan degene in de SLIC tabellen.

Echt heel moeilijk is het niet. Ook voor beheerders is het redelijk simpel gemaakt.
Als je op een OEM Windows 7 schoon Windows 10 installeert (zonder de route geactiveerde Windows 7->setup starten) wordt ie niet geactiveerd.

Zelfs bij Windows 7 wordt OEM heractivatie moeilijk gemaakt, terwijl het een kwestie is van een verborgen commando om fabrikant-certificaten te importeren en een generieke fabrikant/model sleutel in te voeren. Waarom zo moeilijk... Wie weet dat nu. Zeker nu de productsleutel steeds vaker niet meer vermeld wordt. Windows zelf zal dat commando niet uitvoeren.

In een bedrijfsomgeving kun je niet Windows 10 schoon uitrollen tenzij je natuurlijk volume licentie edities hebt, maar dat gaat in tegen heel de 'gratis update'. En ja, er zijn heel veel bedrijven die met OEM licenties werken. Ook omdat de VL eigenlijk niets toevoegt voor ze en stuk duurder uitvalt en je betaald voor dingen die je niet gebruikt, zoals evt. toekomstige versies (die nu dus juist gratis is gemaakt).

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 22 juli 2024 20:41]

Als je op een OEM Windows 7 schoon Windows 10 installeert (zonder de route geactiveerde Windows 7->setup starten) wordt ie niet geactiveerd.
Dat klopt en dat is gedrag bij ontwerp.
Wil je een schone "herinstallatie"-upgrade doen, dan kan dat middels "/auto clean /dynamicupdate disable /showoobe none."
Ook bij de herinstallatie ben je eligeerbaar, maar de herinstallatie moet wel vanuit een geactiveerde Windows 7 worden geinitieerd en niet vanuit WinPE. Wat ik van je bericht begrijp is dat je de WinPE methode gebruikt. Dan zal de activatie niet plaats vinden.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 20:41]

Vreemd! Ik heb mijn geactiveerde Windows 7 geupgrade naar Windows 10 (op mijn MacBook Pro) waarbij Windows 10 na installatie aangaf dat ik dit niet mocht activeren i.v.m. een invalid key. Nogmaals proberen dan maar? :)
Doe je wel de juiste upgrade? Dus niet van Windows 8.1 Home naar Windows 10 Pro of andersom? Enterprise is niet eligeerbaar voor de upgrade.
Ik ben van Windows 7 Pro naar Windows 10 Pro gegaan.
Dan ben ik wel benieuwd wat voor licentie? OEM? Retail? MAK? MSDN(AA)?
MSDN(AA), vanuit het Saxion. :)
Ga ik testen. Met mijn MSDNAA lukte het in ieder geval wel, maar volgens mij werd dat ook weer gezien als MAK. Er was in ieder geval iets vreemds aan mijn MSDNAA licenties.
Ik ben nu bezig Windows 7 te herinstalleren. Vervolgens na de bootcamp drivers gelijk nog eens proberen met de Windows 10 update.
Een herinstallatie heeft het probleem verholpen, blijkbaar zat er dus iets in mijn installatie. MSDNAA werkt dus wel qua updaten naar Windows 10! :)
Gewoon een vraag, omdat ik me het altijd heb afgevraagd: Waarom zou je niet updaten?

Tot op heden ben ik echt nog geen enkele bug o.i.d. tegengekomen. Wat zorgt er dan voor dat mensen zo graag bij hun huidige versie willen blijven? "Het werkt nu ook al goed", "Het ziet er heel anders uit", "Het is nog niet stabiel en veel dingen werken niet", of zit er meer achter?

Ikzelf heb dit eigenlijk als de beste versie van Windows ervaren. Ik ben eigenlijk niets meer dan ontzettend positief over deze versie.
Op mijn werk zit ik met Windows 10 terwijl ik thuis met Windows 8.1 werk. De verbeteringen zijn voor mij veel minder merkbaar dan van Windows 7 -> 8(.1), de enige echte "vooruitgang" die ik merk in 10 is het feit dat je kan scrollen in elk venster zonder dat deze geselecteerd hoeft te zijn. Verder blijven er de privacy bezwaren die slechts grotendeels opt-out zijn en nog steeds resetten na bepaalde updates.
Wut, wat?! Scrollen in venster zonder focus?! Dat had Linux vroeger ook, zijn ze vanaf gestapt om het voor de Windows gebruikers beter begrijpbaar te maken... 8)7
Vandaar dat ik het woord vooruitgang ook tussen quotes heb geplaatst. Ik weet dat Mac's dit ook al jaren hebben en vind het schandalig dat zo een simpele feature zo lang geduurd heeft om in Windows te zetten.
Nou mijn computers hebben het nog steeds hoor. Is één van de eerste dingen die ik merkte toen ik ~3 jaar geleden met Linux begon, en kan niet meer zonder nu.
Ik gebruik "small taskbar buttons" en "never combine". Ik heb de taskbar op dubbele hoogte staan. Iedere keer als mijn laptop wakker wordt or gereboot is staat de taskbar weer op normale hoogte.
Ik heb het enkele weken gedraaid. Over het algemeen was ik erg positief. Echter gaf het aansluiten van embedded apparaten (microcontrollers, programmers) nogal wat problemen. Ik ben dus weer terug bij Windows 7 om de fabrikanten de tijd te geven deze problemen op te lossen (bijvoorbeeld middels driver updates)
Persoonlijk heb ik veel problemen ondervonden met Windows 10 op een laptop met switchable graphics, waaronder constant 30% CPU utilization en het opstarten duurde uitzonderlijk lang. Waarschijnlijk dus een driver probleem.
En als je computer hebt die geen downtime mag hebben, is het makkelijker terug te gaan naar Windows 7 of 8, dan dat je het probleem oplost.
Gewoon een vraag, omdat ik me het altijd heb afgevraagd: Waarom zou je niet updaten?

Wegens niet ondersteunde hardware of software?
Ik heb zelf een Sony Vaio en Sony wil geen werk meer steken in ondersteuning van Windows 10 in de meegeleverde software. Waarschijnlijk werkt dat allemaal wel redelijk goed native maar het is toch altijd wat gokken en daarbij stel ik me dan ook de vraag of die laptop nog wel vooruit te branden is na upgrade.
  • Omdat je software niet draait op Windows 10?
  • Omdat je geen boodschap hebt aan Windows 10 en je gewoon tevreden bent met 7?
  • Omdat je PC geen smartphone is?
  • Omdat je updates niet kunt uitzetten en je dus toekomstige twijfelachtige of defecte updates lijdzaam moet slikken?
  • Omdat je gegevens naar gecompromitteerde Amerikaanse servers doorgesluisd worden?
Voor de eindgebruiker is er geen enkel voordeel aan Windows 10, op DX12 na (dat artificieel is weerhouden van vorige versies). Het draait je software, net als Windows 7. Het beheert je bestanden, net als Windows 7. Het heeft een startmenu, taskbar en explorer, net als Windows 7. Integendeel, je verliest Aero en zit aan een Microsoft-account vast.

Ik heb 10 draaien op een wegwerplaptop om het te testen maar mijn productiviteitsdesktop draait gewoon 7 en zal dit blijven doen tot end of life. Ik heb Windows 7 gekocht en ik heb werk te verzetten en dat Microsoft zonodig hun cijfertjes wil opkrikken kan me geen barst schelen. Dit is MIJN computer.

[Reactie gewijzigd door Enai op 22 juli 2024 20:41]

Als bij pre-installatie blijkt dat er incompatible software aanwezig is dan krijg je de keuze om de upgrade te annuleren.
Persoonlijk ben ik van mening dat de thuisgebruiker beter af is met verplicht update systeem dan voorheen helemaal geen updates te installeren.

Die "spionage" valt best wel mee en kan je volledig uitschakelen en 't is vooral in 't belang van de enduser.

Qua look & feel is er in verhouding met Windows 7 niet bijzonder veel veranderd. (Pluspunt me dunkt) maar onderhuids zijn er heel wat voordelen ten opzichte van windows 7.
Aangezien Microsoft de term "End of Life" niet gebruikt, is het een beetje lastig te bepalen wat je precies bedoelt. De "Basic support"-periode voor Windows 7 is inmiddels afgelopen, wat inderdaad betekent dat nieuwe features, zoals DX12, niet meer teruggeport worden. Beveiligingsupdates krijg je nog gedurende de "Extended Support"-periode, die ergens tot 2020 duurt.

Heel gek is het toch niet dat een bedrijf na zes jaar en twee opvolgers eens stopt met het maken van nieuwe features voor een product?
Anoniem: 175233 @Enai30 oktober 2015 09:48
Begint die onzin nu weer? Je zit helemaal niet aan een Microsoft account vast. Je kunt gewoon een lokaal account gebruiken als je dat wil. Die zogenaamde spionage is gewoon een optie die je uit kunt zetten.
En het is een aanbevolen update, geen verplichting. Iemand zoals jij hebt toch sowieso niet aangevinkt dat je aanbevolen updates automatisch installeert?
Genoeg mensen met Windows 7 op oudere hardware. Als je alleen maar een beetje internet en je mail ophaalt, voldoet dat prima.
Dan ga je kijken naar Windows 10; weinig tot geen drivers, waardoor het maar een gok is of het goed gaat werken.
Gewoon een vraag, omdat ik me het altijd heb afgevraagd: Waarom zou je niet updaten?
If it ain't broke, don't fix it.
Niet?

-geen zin om weer een nieuwe interface te gaan ontdekken waar alles zit.
-een interface die ik btw behoorlijk lelijk vind tov Aero Win7
-verkenner met ribbon bar vind ik vreselijk
-sommige dingen werkten niet goed meer (weet ff niet precies wat, maar enkele spellen o.a.)
-tegetljes met push berichten/nieuws e.d. waar ik niet op zit te wachten, dingen die ik onder Win7 ook voor elkaar krijg maar dan bepaal ik het zelf wat ik wil
-kan dat wellicht uitzetten, maar ik zet dingen liever aan ipv van "reverse enginering".
-Aero vind ik veel mooier en gelikter

Zomaar enkele punten wat mij te binnen schiet.
Anoniem: 455646 @Luca30 oktober 2015 09:23
Privacy? Geen verplichte windows account? Misschien niet stabiel genoeg?
Je kan mij niet vertellen dat Windows 7 super privacy bied. Ik denk dat het grootste verschil in privacy tussen Windows 7 en 10 is dat het in 10 een stuk transparanter is.

Daarnaast is een Microsoft Account niet verplicht. Je wordt gevraagd er één aan te maken, maar je kunt ook doorklikken in het scherm waar je dat doet, dan is de account niet verplicht.

Stabiliteit is voor mij geen probleem geweest. Sterker nog, Windows 10 en 8.1 voelen voor mij stabieler en sneller aan dan Windows 7 ooit heeft gedaan. Natuurlijk hoeft dit niet representatief te zijn, maar toch.

Je kan best bedenkingen hebben over een nieuwe OS, maar deze standaard reacties die velen blijven napraten voegen niet veel toe.
Geen verplichte windows account?

Ze maken het inderdaad moeilijk, maar het kan nog steeds.

- Bij de installatie kies je 'create new account'
- In dat menu staat onderaan een optie om zonder account verder te gaan.

Of je installeert zonder actieve netwerkverbinding, dan slaat het het ook over. En bij 8.1 kon je ook eigenwijs next->next->Next klikken met weigeren van met invullen van een account of invullenvan een ramdom email ipv je account, en dan stopte Windows 10 met zeuren en gebruikte een lokaal account.

Verder kun je het achteraf altijd verwijderen.

Ik deel je sentiment betreft het Microsoft account wel.
Eerst excuses hiervoor maken met de 'foute' update een tijdje terug, en nu opeens automatisch gaan laten installeren? Mag dat zomaar? Te triest voor woorden IMHO.
Als jij updates aan je OS wilt ontvangen, waarom dan deze update niet? Voor 99% van de gebruikers is dit een fijne update, en die laatste 1% weet wel hoe ze hem moeten voorkomen al zou de update voor hen ook positief zijn.
Ik ben nog steeds niet van plan te upgraden tot ik zeker weet dat er geen data wordt teruggesseind naar de servers van Microsoft.

Het lijkt me best mogelijk dat er meer mensen die opinie hebben.

[Reactie gewijzigd door bartvbl op 22 juli 2024 20:41]

Lees svp dit TechNet artikel, het legt precies uit welke data verzonden wordt en waarom (en hoe uit te zetten), onderaan staat het artikel staat ook meer informatie over de verschillende telemetry levels, die kan je via je het control panel zelf instellen, de samenvatting:
Security. Information that’s required to help keep Windows secure, including info about telemetry client settings, the Malicious Software Removal Tool, and Windows Defender. This level is available only on Windows 10 Enterprise and Windows 10 Education, and Windows 10 IoT Core.

Basic. Basic device info, including: quality-related info, app compat, and info from the Security level.

Enhanced Additional insights, including: how Windows and Windows apps are used, how they perform, advanced reliability info, and info from both the Basic and the Security levels.

Full. All info necessary to identify and help to fix problems, plus info from the Security, Basic, and Enhanced levels.

[Reactie gewijzigd door Pwigle op 22 juli 2024 20:41]

Basic. Basic device info, including: quality-related info, app compat, and info from the Security level.
Zo'n artikel op Technet heeft 0 juridische waarde. Hun EULA daarentegen...

Lees overigens eens tussen de regels:
Basic. Basic device info, including: quality-related info, app compat, and info from the Security level.
"Including" betekent "but not limited to". Maw MS kan om het even wat uitlezen.
Enhanced Additional insights, including: how Windows and Windows apps are used, how they perform, advanced reliability info, and info from both the Basic and the Security levels.
= Windows houdt bij wanneer je welke software draait en wat je ermee doet en stuurt dit door vanaf Advanced.
Full. All info necessary to identify and help to fix problems, plus info from the Security, Basic, and Enhanced levels.
= De inhoud van de bestanden waarmee je werkt en een lijst van alle geïnstalleerde software.
En dan ga je het privacy beleid lezen en weet je ineens ook wat ze met die informatie mogen doen. Maar ondertussen zitten we wel met zen allen op Facebook, een bedrijf dat nu eens echt zijn middenvinger opsteekt naar onze privacy.
Maar daar zet je het vrijwillig op. MS neust door alles, processen, bestanden, etc. Als je de bestanden op OneDrive zet weet je dat ze er in kijken, op je eigen machine horen ze veilig te zijn.
Dat vind ik wel een verschil.
Al die zooi hoort standaard gewoon uit te staan (welke normale gebruiker komt nu ooit op TechNet..?). En dan vraag je gebruikers of ze er wel of geen gebruik van willen maken (opt-in), op basis van volledige transparantie. Dus niet zeggen dat bepaalde gegevens niet verstuurd worden, terwijl ze stiekem wél verstuurd worden. Geldt overigens niet alleen voor Microsoft.
Kan je alleen uitzetten als het een enterprise is.
Op Enterprise kunt je 'Security' als laagste level uitkiezen. Op alle andere W10 versies kun je 'Basic' als laagste level uitkiezen. Op dat niveau is er absoluut geen sprake van data mining, maar gaat het inderdaad puur en alleen op quality control.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 175233 op 22 juli 2024 20:41]

Our enterprise feature updates later this year will enable enterprise customers the option to disable this telemetry, but we strongly recommend against this.
source
Dat staat toch ook in z'n samenvatting?
In dat geval kun je beter alle software van Microsoft verwijderen. Enige manier om zeker te zijn.

[Reactie gewijzigd door GroundBreaking op 22 juli 2024 20:41]

Eigenlijk kun je dat beter veranderen in alle software, ik denk niet dat er ook maar één stuk software is (die verbonden is met internet) waar er geen data wordt verzonden.
of gewoon geen Windows te gebruiken en te grijpen naar je Galaxy Tab of iPad, dan weet je zeker dat Microsoft je informatie in ieder geval niet krijgt...maar Apple of (nog erger) Google...
De opt-out is niet netjes maar makkelijk uit te zetten natuurlijk.
Alleen is dus al door iemand met wireshark of iets dergelijks aangetoond dat dit niet helpt, dat je fratsen met .bat bestandjes moet uithalen om daadwerkelijk alles op UIT te zeggen, waar in de normale situatie de instellingen eigenlijk op MINIMAAL gezet worden en er dus nog steeds info verzonden wordt.
Heb je daar toevallig een bronverwijzing voor?

[Reactie gewijzigd door RodeStabilo op 22 juli 2024 20:41]

Maar wie zegt jou dat je Windows 7 PC dat niet ook al doet. Als je namelijk niet te veel met je settings hebt gespeelt, doet die dat namelijk ook. En er staat zelfs een waarschuwing bij dat er persoonlijke data bij kan zitten.
Windows 7 doet het ook omdat MS enkele weken geleden hun telemetry spyware heeft gebackport naar 7 en 8 via Windows Update.
Maar met windows 10 is het een stuk uitgebreider.
Ja, maar de meesten mensen zien het verkeerd. Voor het eerst zijn de opties om het UIT te zetten overduidelijk aanwezig ipv onvindbaar. Maar mensen leggen het uit als dat er meer verstuurd wordt.

Als de opties onzichtbaar waren geweest had je er niemand over gehoord.
Ja, maar de meesten mensen zien het verkeerd. Voor het eerst zijn de opties om het UIT te zetten overduidelijk aanwezig ipv onvindbaar. Maar mensen leggen het uit als dat er meer verstuurd wordt.

Als de opties onzichtbaar waren geweest had je er niemand over gehoord.
Al die idiote 'OS upgrade readiness' patches die Microsoft uitgebracht heeft om het 'makkelijker te maken' om Windows 7 naar Windows 10 uit te brengen hebben juist alle telemetry troep aan Windows 7 toegevoegd.

Het enige substantiële dat Windows 7 out-of-the-box naar Microsoft terug kan sturen zijn gegevens over applicatie-crashes, en dan nog wordt dat netjes elke keer gevraagd.
Maar met windows 10 is het een stuk uitgebreider.

Dat beeld is in de media ontsnaan, maar valt reuze mee.

Je moet twee soorten data onderscheiden:

1) Statistiek. Deze is annoniem en al sinds Windows 7 aanwezig. Windows 10 stuurt wel meer statistieken. Maar talloze Microsoft producten zoals Office, Windows Live Suite (oude Messenger, Live Mail) deden/doen dat ook al.

Vrijwel alles kun je uitzetten als je wilt. Daarbovenop kun je met firewall regels of je hosts file de rest ook blokkeren. Dus juist als Tweakers hoef je je geen zorgen te maken.

2) Persoonlijke data gekoppeld aan functies. Immers als Cortana jouw persoonlijke adviezen wil geven, integreren met je email, reisschema, etc moet ze wel toegang tot jouw data hebben. Niet anders dan Apple met Siri ook al een paar jaar doet. Windows 10 heeft veel meer integratie dan 8.1 en die weer meer dan 7 en dus maakt meer gebruik van je Microsoft account. De wereld verplaatst zich naar de cloud

Als je echter Microsoft niet vertrouwt, gebruik je gewoon geen Microsoft account om in te loggen. Dan mis je uiteraard wel de integratie features. Maar in dat geval wordt er geen persoonlijke data geupload.

Geen van deze data wordt gebruikt voor advertenties. Anders dan bijvoorbeeld je Google+ of GMail account.

Dus dit alles lijkt me geen goede reden om niet up te graden. Uiteraard zijn er wel wellicht andere redenen om niet te upgraden. Zo doe ik dat voorlopig zelf ook niet omdat het OS nog niet 'af' aanvoelt naar mijn smaak. Ook heeft het vrijwel geen features waar ik op zit te wachten tov 8.1.
Verder wacht ik altijd het eerste "Service Pack' af bij vrijwel elk product van elke leverancier ivm kinderziekten. Denk aan drivers die aangepast moeten worden etc.
In welke zin? Wat stuurt Windows 10 van mij door wat Windows 7 niet doorstuurde?
Onder andere wat een ander tweaker zij :p
Privacy kan er eentje zijn. Windows 8 is al eng wat betreft de privacy van je O.S. en wat Microsoft met de gegevens mag doen. Windows 10 heeft die inbreuk op je privacy alleen maar groter gemaakt. De mogelijkheden voor dataminen door Microsoft zelf in Windows 10 zijn een stuk groter.

Gegevens zoals je e-mails photo's e.d. maar ook je Cortana zoekgeschiedenis en in principe alles wat gebruik maakt van Microsoft online of clouddiensten zoals opslag staan tot de beschikking van Microsoft. In Windows 10 zijn de mogelijkheden voor online dienstne van Microsoft uitgebreid en is de lijn tussen wat wel online is en niet vervaagd. Hier zijn overigens verschillende artikelen over online verschenen.

Mensen die geven om privacy maar gebonden zijn aan Windows zullen daarom wellicht niet gebruik willen maken van Windows 10 en mogelijk zelfs Windows 8 willen mijden. Dergelijke mensen zijn aangewezen op Windows 7 en staan over een jaar of drie met de rug tegen de muur.

Andere mensen (zoals mij) draaien Windows de prullebak in en installeren Linux.
Ow en dat je alles kan uitzetten is ook niet waar.Even when told not to, Windows 10 just can’t stop talking to Microsoft

[Reactie gewijzigd door raro007 op 22 juli 2024 20:41]

Vind het grappig dat ze altijd Cortana noemen als voorbeeld. Ja, Cortana werkt nu eenmaal door online te gaan zoeken, das net het hele punt van het systeem (net zoals Siri en Google Now).

Bij MS maakt men er ineens ook een probleem van dat men e-mails gaat doorzoeken (moet je om te beginnen al de apps van MS gebruiken) terwijl g-mail dat al sinds de eerste dag doet.

En dan heb je een Android telefoon die je met zijn GPS overal volgt, die honderden keren per dag je SMS inbox uitleest, die je photo's doorstuurt naar Google waar google ze niet alleen opslaat maar ook nog eens gaat scannen om te proberen gezichten en settings te herkennen.

En uiteindelijk gaan we die foto's dan delen op Facebook met de hele wereld. Foto's waarvan we niet zouden willen dat Microsoft ze nog maar opslaat op onedrive omdat het onze privacy zou schenden.

Bedrijven als MS en Google hebben een heel goed privacy beleid en dat is voor hen ook net enorm belangrijk. Gebruikers moeten vertrouwen hebben in hun producten, anders zijn zij als commercieel bedrijf ten dode opgeschreven.

Bij Facebook evenwel ben jij zelf het product dat zij verkopen en dat merk je ook aan hun privacy beleid dat met haken en ogen aan elkaar hangt en volgens de belgische privacy waakhond niet eens voldoet. Maar staan we steen en been te klagen over FB? Neen, maar wel over MS dat netjes binnen de lijntjes kleurt en niets anders doet dan wat andere bedrijven ook doen.
dat cortana online gaat op de smartphone kan ik nog begrijpen maar een pc die geen stroom problemen en krachtig genoeg is juist weer niet.

dat gps tracing kan je uit zetten wat ook standaard uit staat net als google now, wat jij elke keer zegt over windows maar bij android geld dat niet meer?

trouwens ken jij de scroogled nog waar ze google becritizeerde wat zij deden?
juist wat Microsoft nu ook doet!!
https://en.wikipedia.org/wiki/Scroogled

kijk heel simpel als jij zegt dat een ander fout bezig is dan moet jij het zelf natuurlijk niet doen.
en als je het zelf doet dan moet je ook niet verwachten dat het OK is omdat het een ander het ook doet.

mensen vergeten hier op tweakers hoe vies microsoft zat te spelen en omdat ze nu 2 jaar aardig zijn zijn hun zondes van 20 jaar lang vergeven.... 8)7

nog een ander voor beeld wat je vaak voorbij ziet komen.
google inkomsten bestaan uit 90% adv dus zijn ze slechteriken.
en microsoft niet omdat ze maar een heel klein deel adv doen.

dus als een dief maar een klein beetje steelt is hij geen dief.
en die kleine dief wil nooit veel geld stelen want dan ben je een dief
dat is de conclusie wat veel mensen treken over de verschil tussen google en microsoft/apple

[Reactie gewijzigd door raro007 op 22 juli 2024 20:41]

als je het artikel goed gelezen hebt dan had je kunnen zien dat het niks met privacy te maken had :P
Als je van sommige zaken , zoals bijv. cortana, gebruik wilt maken, zal er data richting MSFT moeten gaan. Dat hoeft niet iets slechts te zijn, mits er waarborgen zijn dat die data voldoen aan bepaalde normen mbt de privacy.
Het is dus niet per definitie slecht! Maak je gebruik van Google Now of Siri dan gebeurt dat ook.

Er is soms best een beetje stemmingsmakerij, enige nuance is soms op zijn plaats ;)
In het draadje hier een soortgelijke discussie.

Bottom line: als je Windows 10 niet wil vanwege privacy, switch naar Linux en ga een dumb-phone gebruiken. Windows 10 doet hetzelfde dat Apple en Google al jaren doen. Op Windows 7 blijven hangen wegens privacy bezwaren maar wel een Android / Apple device hebben is jezelf voor de gek houden.
Meelopertjes...

Spreken maar er niks van afweten. Dat is wat jij duidelijk doet. Maar anders moet je je hele computer gewoon weggooien? Dan kan je ook geen gebruik meer maken van Google, Youtube, Gmail, Facebook... Dat is toch wat je wilt: privacy?

Zet je Advertising-ID gewoon uit en je hebt geen gepersonaliseerde reclame. Gebruik je geen Cortana is de impact nog minder op jou. Daarnaast geniet je zelf van je 'gegeven' input in een betere (gepersonaliseerde) gebruikservaring.
Oei, als dat uw bezwaar is kan je best je internet opzeggen.
En zeker wegblijven van alles wat google is..
Alle bedrijven doen graag aan datamining.
Is niks persoonlijk van deze bedrijven hoor, maar je bent een anoniem cijfertje voor hun
en als je dat stoort houdt het internet verhaal voor u op vrees ik...
Anoniem....en daarom kan de NSA gewoon specifieke data opvragen....think again.
Maar goed.. we willen niet weten hoeveel aanslagen er dagelijks verijdelt worden omdat men aan gegevens en data van u kan.

Mij boeit het niks. Als ze willen weten waar ik naar surf en koop, so be it.
That's the price we have to pay
Ja alle bedrijven doen graag aan datamining wat hun uiteindelijk winst oplevert... hetzij op de lange termijn. Maar is de oplossing dan om te zeggen "dan kan je het best je internet opzeggen"? Lijkt me sterk.
Ook al is het uiteindelijke systeem voor de meeste gebruikers geen slechte update, het update proces zelf is voor veel mensen wel verschrikkelijk! Denk eens aan al die atechnische mensen die de computer opstarten 's ochtends om de krant te lezen of een betaling te doen en dan eerst een OS update (lees: install) moeten doorlopen. Die schrikken zich helemaal rot en durven de computer niet meer aan te raken totdat neefje Henkie langs is geweest of een dure expert.
Ze zullen de eindgebruiker inderdaad goed bij de hand moeten nemen en duidelijk het proces moeten doorlopen. Ik heb zelf Windows 10 alleen maar als clean installs gedaan dus weet niet hoe het er aan toe gaat met een update.
Ik was laatst bij iemand, via een vrijwilligersnetwerk, om de PC weer te herstellen naar de oude situatie omdat er per ongeluk Windows 10 op was gezet. Voor heel veel mensen is dit echt een heel groot probleem, als opeens een interface of systeem anders is (denk aan, de icoontjes zijn nu opeens anders in het configuratiescherm en nu snap ik er niets meer van, letterlijk). Echte echte digibeten dus. Digibeten die hoogstwaarschijnlijk juíst automatische installatie van updates aan hebben staan (vermoedelijk ooit ingesteld door een buurman, zoon etc. omdat ze weten dat het anders toch niet handmatig geïnstalleerd zal worden).

Ik voorzie echt grote problemen voor een hele grote groep gebruikers. Juíst de digitbeten onder ons, die bij elke kleine wijziging in de stress schieten omdat ze iets niet precies op dezelfde plek kunnen vinden of een knopje er net iets anders uit ziet.

[Reactie gewijzigd door menne op 22 juli 2024 20:41]

In de tijd die nodig is om een pc terug te zetten naar 8.1 kan je iemand ook even snel de nieuwe features van Windows 10 laten zien waarna ze het vrijwel allemaal prettig vinden werken. Dat is mijn ervaring tenminste tot nu toe. Je kan mensen als digibeten blijven behandelen, je kan ze ook iets leren in die paar minuten.
Believe me, I tried :) Deze persoon had via telefonische support van Microsoft zelf een downgrade gedaan terug naar Windows 7, maar Windows 7 was anders dan toen het eerst was (lees: allerlei default view settings etc). Daar sloeg de paniek bij toe.

Het grootste issue vind ik als het straks automatisch gebeurd, als reguliere aanbevolen update, zonder dat sommige mensen het door hebben. Nu kan je nog, ook als digibeet, je erop voorbereiden of alvast de hulp inschakelen van je zoon/dochter/buren/collega's als je bang bent er zelf niet uit te gaan komen.

Het lijkt mij gewoon niet prettig als opeens je systeem upgrade, zonder dat je moedwillig hiervoor gekozen hebt.
Ga je ze dan ook leren om de drivers niet automatisch te laten updaten?
Mwoah, misschien valt het mee, hoor. M'n moeder is bepaald geen natuurtalent, en vindt alles met computers per definitie niet leuk, en die vond Windows 10 eigenlijk vrijwel meteen een stuk prettiger en intuitiever. En die kwam op dat apparaat vanaf Vista, en werkt op d'r werk met 7, dus alles zag er behoorlijk anders uit.

Ik moest alleen even de standaard mail-app veranderen naar Outlook, want "hij had de emails zoekgemaakt" - de Mail-app deed de mappenstructuur minder duidelijk dan gewend was. Daarna alleen maar positieve geluiden, omdat de laptop (een Celeron-processor Inspiron uit 2009) zo'n stuk sneller was geworden. *shrug*
Mijn pa zegt dat die windows 10 ook prettiger vind werken, terwijl hij zowiezo niet veel verstand van Windows heeft. Hij heeft ondertussen wel 50% van zijn muziek files weggegooid 8)7 , waarschijnlijk omdat hij nog minder snapt van w10's verkenner vs die van win7. Hij snapt zowiezo niet veel van de verkenner en of het OS. Wat naar mijn smaak juist een reden is om niet naar W10 op te waarderen. Win7 was tenminste een beetje vertrouwd; nu zit hij met een totaal vernieuwde omgeving waar hij al helemaal niet de weg in kan vinden.

Maar, de tegeltjes vind hij prachtig O-)
Haha, ik denk dat we kunnen concluderen dat de voor- en nadelen erg persoonlijk zijn :P

Voor het per ongeluk weggooien van dingen ben ik bij m'n moeder niet heel bang, zolang ze alles nog via Word doet. Dus voor een PDF, bijvoorbeeld: Word openen -> Openen -> Naar bestand navigeren -> Openen met... -> PDF Reader. Dit werkt immers al sinds XP prima. Ik heb echt vaak m'n best gedaan... Laten we het erop houden dat ik al lang blij ben dat ze tegenwoordig alles keurig in mapjes stopt. Ook al zijn die ook via Word aangemaakt.
om 1 ding te noemen: niet alle hardware wordt ondersteund in Windows 10 en dus zit je wellicht straks met een systeem waar bepaalde componenten niet meer werken (zoals de wifi en videokaart laatst in een Dell Lattitude laptop)
Ik heb nog geen enkel systeem gezien wat meer hardware out of the box ondersteunt dan W10.

Verder is het aantoonbaar sneller dan W7 en W8 en voelt het vooral veel sneller aan.

Als het menu je niet aanstaat kan je nog altijd Classic Shell of iets dergelijks installeren, twee kliks vanaf ninite.com en je bent klaar, je krijgt er een shitload aan programma's bij via de windows store maar niemand dwingt je om metro apps te gebruiken.

Privacy issues zijn uit te zetten in W10, of dit met de gebackporte software ook zo is voor W7 en W8 weet ik niet uit eigen ervaring.

Het nieuwe menu was in W8(.1) voor mij ook een verschrikking maar in W10 is het een verbetering als je de moeite wil nemen om te leren hoe je het customized. Mijn 76-jarige schoonmoeder vind het een enorme verbetering dat ze nu al haar programma's in één keer ziet staan als "blokjes" ipv door een menu te moeten navigeren.
Het is niet omdat je ergens gelezen hebt dat oude anti copy mechanismes ala securom etc niet meer ondersteunt worden en je bijgevolg voor je legaal aangekochte games bij windows7/8 wil blijven dat je weet hoe je deze "update" moet tegenhouden.
Niet elk legaal aangekocht game kan opnieuw aangekocht worden om te werken na de update. Soms heeft de game maker geen licentie meer om dit te doen.
Het zou al erg zot zijn als je je game opnieuw moet kopen om het weer te laten werken. Je hebt immers het al een keer gekocht.
Anoniem: 221563 @Triogap30 oktober 2015 09:25
Dan zal ik wel onder die ene procent vallen. Sinds maandag geupdate, maar ben er nog niet kapot van. Nog veel kleine 'bugs', bijvoorbeeld:

- Wanneer je met een wacom tablet werkt moet je op een stuk of drie verschillende plekken aangeven dat je geen ripple effect wilt. De enkele optie in gpedit.msc werkt niet meer zoals in voorgaande Windows versies.
- Zo moet je ook op meerdere plekken aangeven dat je geen windows pen modus wilt anders werkt je rechtermuisklik niet meer goed. Vooral in het startmenu blijft hij haken met als gevolgt dat het systeem op tilt slaat. Je bent ineens vanalles aan het selecteren en alles hangt.
- Al meegemaakt dat alle toetsaanslagen het deden, behalve de letters. Was een herstart voor nodig om weer een letter te kunnen gebruiken.

En zo kom ik er stilletjes aan nog zat tegen. Mijn advies? If it ain't broken, don't fix it. Zolang je met de huidige Windows nog vooruit komt en we nog niet tegen de einddatum van de gratis update zitten zou ik bij je huidige Windows installatie blijven. Updaten kan nog altijd (en nog een paar maanden gratis), en met een beetje geluk kom je tegen die tijd helemaal geen bugs meer tegen ;)

Nieuw is niet altijd beter. Heeft tijd nodig. Windows XP was het eerste jaar ook een vreselijk besturingssysteem door de afwezigheid van drivers en de overschakeling naar NT waardoor veel software en games niet meer werkte.
En nog een bug tegengekomen. De app die als eerste staat op de taakbalk heeft geen icoontje en wordt verkleind tot enkele px breed. Wanneer je hem versleept komt een andere app als eerste te staan met hetzelfde resultaat als gevolg.

Zo blijven we dagelijks (nieuwe) bugs tegenkomen.
Ik denk dat dat meer een mening is dan het te gaan bekijken als een "update" of "upgrade".
En blijft Windows 10 een nasmaak te hebben gekregen op vele fronten en qua nieuws.

Ze hadden beter een GWX notificatie (of anders) een optie naar Windows 10 kunnen geven, maar niet dat je de update maar even moet verbergen als je dat niet wilt. Je hoeft menig ander OS of software programma niet te 'updaten' als je dat niet wilt.

Ps: Ik ben niet over naar Win10, maar als ik normaal de updates zoeken uitvoer, blijft je scherm op "Downloading Windows 10" staan, terwijl ik het verborgen heb. 8)7

[Reactie gewijzigd door XRayXI op 22 juli 2024 20:41]

Je hebt gelijk, ik zal zelf geen last van hebben omdat ik updates op handmatig heb, reden daarvoor is dat mijn videokaart slecht presteert onder Windows 10 (echter heb ik de laptop al 5 jaar dus tegen de tijd dat Windows 7 end of support is heb ik allang een ander, daarnaast staat op de desktop wel Windows 10)

Echter geldt dat niet voor mijn ouders, die hebben een Dell laptop uit 2008, voldoet ruim voldoende voor hun (4gb ram, dual core) echter zijn er geen werkende chipset drivers en videokaart drivers ervoor onder Windows 10, en die van Windows 7 installeren zorgt in Windows 10 voor een bootloop.

Ik vind het onzinnig dat hun dan een nieuwe laptop moeten hebben vanwege die feit, dus zet ik liever automatische updates uit, in hun geval zal de Windows 10 update voor ellende zorgen.

Ik vind dat dat gehele upgrade systeem strenger moet worden, nu is het zo dat als jij genoeg ram, schijfruimte en CPU snelheid hebt je die update meteen krijgt, ik vind dat er OOK naar driver compatibiliteit gechecked moet worden.

P.S. daarnaast zijn er ook andere problemen, ik vind dat Microsoft een Windows 10 sleutel die je na de upgrade zou krijgen, zonder die upgrade te verkrijgen zou moeten beschikbaar zijn, de game PC van mijn vriendin voldeed aan alle eisen (PC is maar 2 jaar oud) en het ging flink mis bij de upgrade, ook na een schone Windows 7 installatie.

Iedere keer kreeg zij na de upgrade een BSOD als UAC tevoorschijn kwam, dat uitzetten kon pas in veilige modus die ook om de haverklap een BSOD kreeg, na uitzetten ervan kon ik de sleutel uit de register uitvissen want geen enkele keytool werkte.

Pas na een volledig schone Windows 10 installatie werkte de boel perfect, veel gedoe alleen omdat de upgrade de boel verprutste.

Ander voorbeeld is de laptop van mijn zus, na de upgrade had zij constant explorer.exe crashes en kon zij niks installeren omdat zij direct een vastloper kreeg, hetzelfde remedie dus een schone installatie in plaats van upgrade.

Echter weten veel mensen dan niet wat ze moeten doen, en dan gaat het compleet mis, daarom ben ik fel tegen deze gedwongen upgrade, want zelfs als je aan de eisen voldoet kan het flink mis gaan.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 20:41]

Dat ben ik wel met je eens, hij moet inderdaad compatibiliteit van het gehele systeem controleren. Er zit in de "Get Windows 10" applicatie een controle systeem. Als deze fouten teruggeeft zou Microsoft natuurlijk nooit de update naar dat systeem to pushen.
Als jij updates aan je OS wilt ontvangen, waarom dan deze update niet? Voor 99% van de gebruikers is dit een fijne update, en die laatste 1% weet wel hoe ze hem moeten voorkomen al zou de update voor hen ook positief zijn.
Sorry, dit schiet mij behoorlijk in het verkeerde keelgat! Sinds wanneer is het zo dat mensen aan jou verantwoording moeten afleggen waarom ze een bepaalde "update" niet wensen????

Waarop baseer je je stelling dat dit voor 99% een fijne update is?
"Die laatste 1% weet wel hoe ze hem moeten voorkomen al zou de update voor hen ook positief zijn." En dat bepaal jij en Microsoft?????

Is dit trouwens wel een "update". Dit is een UPGRADE, dacht ik zo.
Microsoft is al maanden bezig om dit door de strot te duwen bij mensen die het, om wat voor redenen dan ook, niet willen.
Als mensen het niet willen, dring het ze dan ook niet op!!!!!
Omdat het helemaal geen update is maar een upgrade.

Risico's van een upgrade zijn belangrijk groter dan van een update, en de volledige functionaliteit verandert.
Ouderen en leken hebben ook geen echte reden om dit te voorkomen op de terechte opmerking van Tweekzor na.
Ouderen en leken hebben geen zin in een compleet andere interface en kunnen er wellicht niet mee overweg.
Mag dat zomaar?
Goeie vraag. Een tijdje terug ging het daar even over en volgens ACM valt het onder die cookiewet en dan zouden ze eerst toestemming moeten vragen voor ze iets plaatsen op je computer.
Maar ik weet niet wat de nasleep daarvan is geweest.
deze update zal niet zonder toestemming geïnstalleerd worden.

een volledig standaard 7/8.1 windows zal(tenzij ze de eerdere fout herhalen) niet uit zichzelf die upgrade installeren, het gebeurt alleen als je Microsoft toestemming hebt gegeven om ook niet-kritieke updates automatisch te installeren.
Als je het zo erg vind zeg je gewoon dat je het niet wilt. Je krijgt nog een melding voordat dit gebeurd. De vorige foute update was waarschijnlijk gewoon een test die te ver werd uitgerold en trouwens ook werd opgelost. Daarbij heeft Microsoft ook uitgelegd dat gebruikers nog steeds een melding krijgen of ze de update willen uitvoeren of niet voordat het geïnstalleerd wordt. Er is niks "triest" aan. Omdat jij die update nog niet wilt wil het nog niet zeggen dat de rest van hun userbase het niet wil. Veel mensen weten er nog steeds gewoon niet vanaf, ondanks die pop-ups.
baggetalliseren ten top. Voordat ms iets doet is iets niet gebruikersvriendelijk (bijv een degelijke shell), als ms iets doet is het ineens zo fijn (powershell, wat totaal niet vriendelijk is voor niet programmeurs, en zelfs programmeurs onhebbelijk door dingen net anders te doen). De vormgeving en ui aspecten van Windows 8 en 10 zijn slecht doordacht en inefficient op de desktop. Zelfs in 10 zit nog steeds veel inconsistentie. Onbegrijpelijk. Kijk naar het configuratiescherm. Simpel voorbeeld: de profielinstellingen voor Outlook 2016 zitten verstopt in het oude configscherm en komen bij een zoekopdracht ook niet naar boven.
Zie mijn reactie op Hann1bal, een stukje hier onder.
Eerst excuses hiervoor maken met de 'foute' update een tijdje terug, en nu opeens automatisch gaan laten installeren? Mag dat zomaar? Te triest voor woorden IMHO.
Ik zie niet wat MS hier verkeerd doet:
Ze hebben excuus aangeboden voor de onaangekondigde per ongeluk automatisch installerende update.
Ze willen zorgen voor veiligheid en eenvoud voor de eindgebruiker.
Ze kondigen nu aan dat het wel automatisch gedownload gaat worden en je hebt dus alle tijd om dat uit te zetten. Vergeet ook niet dat je het dan al een tijdje doet: dat automatisch downloaden van updates die MS als belangrijk beschouwt. Heb je die wel allemaal onder een vergrootglas gelegd?

Natuurlijk mogen ze een update aanbieden. Overigens kun je nog steeds heel veel informatieverzameling staken, door te beginnen met Cortana uit te zetten.
Het verschil is dat het hier niet om een Update gaat, maar om een compleet nieuw Operating System. Vele on-ervaren computergebruikers zitten niet op websites zoals tweakers en worden ineens geconfronteerd met de overgang naar een nieuw OS. Natuurlijk is het regelmatig bijhouden van Updates belangrijk, maar zolang windows 7 nog supported wordt zie ik het nut echt niet in van een nieuwe windows versie. Natuurlijk zijn er ook mensen die het wel willen, de mensen die wel weten wat het is. Daarom zou het gewoon een optionele upgrade moeten zijn, naar mijn mening.

Ook gaat het upgraden van het OS nogsteeds niet zonder problemen / moeite, ik zie nogsteeds ondanks dat microsoft zelf de problemen erkent veel computers waarbij de upgrade 'mislukt' is. (van het niet meer opstarten van de PC tot beschadigde systemfiles en ineens verdwenen documenten vlak na de upgrade) Clean install is overigens niks mis mee, dat is dan ook geen argument.

Eerst dat maar eens oplossen voordat ze gebruikers bijna dwingen te Upgraden.

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 22 juli 2024 20:41]

Dit is alleen compleet andere argumentatie en deze argumentatie had je in je eerste bericht moeten zetten. Dit zijn valide argumenten terwijl je eerste argumenten dat mijn inziens niet zijn.

Ja, elke update en upgrade die je uitvoert moet natuurlijk wel een ZEER hoog slagingspercentage hebben. Dat is zeker iets om onder de loep te leggen.
Het was een vraag of dat het wel mocht, zie het vraagteken ;)
Maar inderdaad ik begrijp je punt.
Ze kondigen nu aan dat het wel automatisch gedownload gaat worden en je hebt dus alle tijd om dat uit te zetten
Omdat elke Windows-gebruiker blog.windows.com leest.
Zelf draai ik Win 8.1 Pro, heb wel de reservering gedaan maar ben bang dat bepaalde programma's niet meer werken. Iemand daar al ervaring mee? Gebruik zelf VMware Workstation 11 en aantal geluidsbewerking programma's. Ik vraag mij dan wel af of er in W10 een compatibility mogelijk is zodat ik het alsnog kan installeren.

Ook heb ik begrepen dat bij meeste laptops de slaapstand niet meer werkt, klopt dit ook?

Mijn vader heeft wel de upgrade gedaan van 8.1 naar 10 en hij heeft geen problemen ondervonden tijdens of na de upgrade, wel merkt hij dat het opstarten en afsluiten sneller gaat dan in 8.1 (heeft een normale HDD)

Ik wil graag weten, is de upgrade waard of is het nog verstandiger om op 8.1 te blijven?
Zelf draai ik Win 8.1 Pro, heb wel de reservering gedaan maar ben bang dat bepaalde programma's niet meer werken. Iemand daar al ervaring mee? Gebruik zelf VMware Workstation 11 en aantal geluidsbewerking programma's. Ik vraag mij dan wel af of er in W10 een compatibility mogelijk is zodat ik het alsnog kan installeren.
Het zou praktisch zijn als je die programma's bij naam noemt. Wat VMware Workstation 11 betreft kan ik alleszins bevestigen dat het goed werkt op mijn laptop die ik regelmatig in slaapstand zet. ;) Nog nooit van dat probleem gehoord, trouwens.
Gaat om de volgende programma : FL Studio 11 met plugins o.a. Nexus en Hypersonic i.c.m. Asio4All, die werken op mijn huidige laptop goed en blijft ook stabiel. Voor de rest ben ik benieuwd of alle drivers bij mij dan wel verder werken aangezien ik via de support pagina van MSI nog geen drivers voor W10 heb gezien
Drivers van 8.1 werken ook op W10.
Dit is echt regelrechte onzin, ik vind dat ze gewoon de optie moeten geven van ik wil de update NOOIT meer zien.

Zelfs gebruik ik op mijn 2 desktops windows 10, dus ik heb er niks tegen, maar mijn core 2 duo laptop werkt niet lekker met win 10, touchpad scrolt niet, laptop wordt heet en loopt traag. Met windows 7 op die laptop geen enkel probleem, ik zou dus graag zelf kiezen om op die laptop windows 7 te laten staan.
Dit is echt regelrechte onzin, ik vind dat ze gewoon de optie moeten geven van ik wil de update NOOIT meer zien.
Dat kan toch gewoon? Je kan op elke hotfix in Windows Update klikken en voor "Hide Update" kiezen, hij komt dan niet meer naar voren (tenzij je hem later zelf weer unhide, uiteraard).
Dacht ik ook en dat heb ik allemaal gedaan. toch kreeg ik deze maand weer dat icoon terug en moest ik de gehele procedure opnieuw uitvoeren.

Was het maar zo "gewoon" :O
Er zijn ondertussen verschillende updates die het scherm triggeren.
Ze allemaal blokkeren blokkeerd het (voor nu)
Daarnaast komt er een nieuwe versie van de Media Creation Tool, waarmee gebruikers straks een enkele image voor upgraden naar de 32bit- of 64bit-versie en de Home- of Pro-variant van Windows 10 kunnen maken voor bijvoorbeeld usb-sticks.
Dat is ook gelijk een probleem als je meerdere systemen wil updaten naar Windows 10. Je moet nu voor elke taal én versie een andere stick aanmaken.
Beetje jammer dat je niet gewoon 1 stick kunt aanmaken en je zelf de taal en versie kunt selecteren. Het updaten van verschillende versies kosten me nu 3 usb sticks:
1 x W10 Pro NL
1 x W10 Pro EN
1 x W10 Home NL

Het zou toch handiger zijn dat dit gewoon met 1 en dezelfde stick kan.

Dus als iemand iets weet ik hou mezelf aanbevolen... :) En dan heb ik het niet over de zelfgefabriekte grijze AIO versies die rondgaan op internet :)

[Reactie gewijzigd door Frostbite op 22 juli 2024 20:41]

Ik heb vorige week maar 2 extra usb sticks gekocht.
Eentje voor Home en eentje voor Pro.
Zou idd makkelijk zijn als alles op 1 stick past.

Voor Windows 8.1 is het nog erger, daar heb je geeneens een 32/64 bit combinatie.
Ik vind windows 10 op zich stabiel en snel lopen. Maar het feit dat ze het blijven aanpassen en updaten bevalt mij niet. Je weet nooit hoe je besturingssysteem er over een paar maanden uit ziet. En hoeveel software en cloud functies er in zit dat ik niet wil gebruiken. Bijvoorbeeld cordana, sms xbox, skype, en dat soort dingen.
Dat is ook een van de redenen waarom ik geen windows10 hoef..
Voor directx 12 hoef ik het niet voor te doen, er komt een nieuwe APi van vulkan.. Wat prima cross platform is. Ik hoef alleen windows 8.1 pro vanwege het standaard ingebakken nvm-e protocol.

Als ooit deze ondersteuning verloop zal ik rond die tijd wel in een linux achtige omgeving draaien.
Het is alleen dat de meeste huidige software nog vaak om windows vraagt.
Anoniem: 170423 30 oktober 2015 09:15
Ik heb nu drie laptops met Windows 10 geupgrade en op een paar kleine problemen na
is Windows 10 een prima OS.

Op naar Windows 10.1.
Threshold 2 (de eerste grote update sinds de RTM) staat voor 2 november gepland.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 22 juli 2024 20:41]

Goeie bron voor deze info?
WinBeta maakt er in ieder geval melding van. Het ligt ook in de lijn der verwachting. MS noemt TH2 op het moment al "Windows 10 Update for November." Gisteren is er nog een nieuwe Fast Ring build uitgekomen (build 10576) die kennelijk uit de TH2 branch komt. Nieuwe features in 10576 zijn onder andere
  • Media casting vanuit Edge
  • "Ask Cortana" optie in PDFs in Edge
  • Update voor Xbox beta app
  • Preview van nested virtualization in Hyper-V
Edge krijgt (in tegenstelling tot eerdere berichten) helaas geen extension support in TH2, deze feature komt pas begin 2016.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 22 juli 2024 20:41]

Die november 2 release gaat echt niet gebeuren. Dat is in 3 dagen en Threshold 2 moet nog steeds geRTM'ed worden. Reken er maar niet op dat WinBeta gelijk heeft.

Nu gaan we straks trouwens ook een bericht zien dat "Theshold 2 got delayed" omdat het niet klopt met de geruchten...
Met het feit dat 576 gisteren is gereleased, ben ik er helaas ook bang voor. Neowin houdt het op november, net als Paul Thurrot (die zich baseert op de versie van de huidige Insider builds, namelijk version 1511). Win10 voor de Xbox One staat voor 12 november gepland, dat is in ieder geval iets.
Bedankt voor de info en ik wacht met spanning af.
Ik heb nu drie laptops met Windows 10 geupgrade en op een paar kleine problemen na
is Windows 10 een prima OS.

Op naar Windows 10.1.
.

Ik betwijfel of die er gaat komen ....

http://toastytech.com/guis/win101.html
Dus met de standaard instellingen van Windows update, gaat hij dus downloaden én installeren? Geen mogelijkheid om de installatie te installeren? Ik vind dit erg schofterig eerlijk gezegd.
Dus met de standaard instellingen van Windows update, gaat hij dus downloaden én installeren? Geen mogelijkheid om de installatie te installeren? Ik vind dit erg schofterig eerlijk gezegd.

Eens, doch het gaat downloaden en de installatie wizzard starten. Gelukkig niet zelf installeren. Dat kan ook niet want je moet een EULA accepteren.

Het is wel triest dat je tegenwoordig Windows Update patches moet gaan filteren of er geen addware bij zit zoals GWX.

Op al mijn PC's en die van directe familie, staat Windows Update dan ook op 'melden' en niet downloaden of installeren.
Ik las inderdaad later op security en zdnet (ik kon het op Tweakers niet goed eruit halen) dat je eenmalig die melding krijgt volgend jaar en dat je hem kan weg klikken. Desondanks blijft het een trieste zooi dat gespam en gepush van Windows 10 in oudere versies van Windows.
Ten eerste krijg je een melding voordat hij deze update installeert, ten tweede kan je Windows 10 deïnstalleren zonder iets te verliezen en ten derde is er niks schofterig aan, of krijg je op Linux, OS X, Android en iOS geen meldingen dat er een nieuwe versie klaar is om geïnstalleerd te worden?

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 20:41]

Niet op een zo agressieve manier, althans niet bij OS X. Ik ben dan ook blij dat ik de automatische updates in mijn Windows 7-installatie recent uit heb geschakeld, want die laptop is niet compatibel met Windows 10 en wordt ook gebruikt voor toepassingen waarbij een upgrade voor problemen kan zorgen.

Los daarvan vind ik sowieso dat de manier waarop Microsoft Windows 10 pusht volkomen onacceptabel is. Gebruikers worden ongevraagd opgezadeld met meerdere gigabytes aan installatiebestanden, terwijl ze die misschien wel helemaal niet willen, er verschijnt een storend icoon met af en toe een eveneens storende melding in de taakbalk en er is geen nette manier om hier vanaf te komen. Ik, en velen met mij, willen zelf bepalen of en wanneer een upgrade geïnstalleerd wordt en daar niet toe genötigt worden door de ontwikkelaar.

Microsoft dient dus zo snel mogelijk met een tool te komen waarmee ik alles van Windows 10 van mijn systeem kan verwijderen en die ervoor zorgt dat het ook niet meer terugkomt.
Ik heb een deinstallatie ook al eens geprobeerd (een upgrade van windows 8.1 pro naar windows 10 pro) Windows 10 pro installatie geval gaf aan dat er een fout was opgetreden en je niet meer terug kon.. Lekker kon weer een hele clean install gaan doen. Voor mij geen 2de kans.
Ik vraag me sterk af of je installatie kunt annuleren doormiddel van een xje ofzo. Op Linux en Apple wordt het niet zo opgedrongen ;) Ik heb ook een macbook thuis en daar krijg je alleen als je naar de appstore gaat boven in beeld een balk dat je kunt upgraden naar el Capitan. (Heb dat laatst gedaan overigens)
Het is ook niet te annuleren met een kruisje, tenminste toen ik dat in augustus wilde doen was dat onmogelijk. Ik ging kijken of ik via de planningsassistent kon plannen voor installatie over 6 maand. Bedroevend als het was kon je maximaal 3 dagen vooruit plannen en er was dus daarna geen mogelijkheid meer tot volledige annulering. Je raadt het al, ik heb Windows moeten laten doorgaan met de upgrade naar W10.
Hier was ik vanochtend ook wat bang over. Maar ik lees nu o.a. op zdnet.be (en tweakers heeft het in het zwarte letters bovenaan ook over downloaden) dat microsoft volgend jaar eenmalig die melding laat zien en dat mensen zelf de keuze heeft om de installatie wel of niet door te gaan. Gelukkig gaan ze dus niet met aflopende timers aan de slag, ik dacht daar idd ook aan. Maar toch triest dat ze het zo willen pushen? Ik vind het absurd deze taferelen.
Met melding bedoel je dat je de mogelijkheid hebt om te annuleren? Zoiets las ik inderdaad op security en zdnet.
Waarom?
Ik bedoel als er een service pack uit komt is het wel oké, maar als het een ander naampje heeft gekregen is het een probleem?
Dan ben je je mail niet kwijt.......
Windows 10 update, geeft bij install geen melding, dat je je mail eerst moet omzetten/opslaan.
En het huidige windows 10 mail programmaatje werkt gewoon niet lekker in combinatie met bepaalde providers en hun emailsystemen.
Mail gaat traag of wordt zelfs niet verstuurd.
En edge, tja dat is ook nog niet 100 percent lekker, zoek maar is op forums over klachten over edge, zeer langzaam etc.

Helaas, servicepack kent zulke problemen niet, windows 10 wel.
PS: als ze dit doorvoeren, kunnen ze gewoon schadeclaims verwachten, als mensen hun mail kwijtraken/niet meer bij kunnen komen, omdat ze geen waarschuwing kregen tijdens update.
Bugs. En ja die zitten er zeker in. En het gaat mij vooral om de personen die geen computerkennis hebben die plots windows 10 voorgeschoteld krijgen. Dat vind ik triest. Leuk dat je die melding geeft dat je hem kan reserveren, maar laat het daar bij..
Dit is iets meer als een naampie he?
Nou nee,
Het verschilt namelijk heel weinig.
Je krijgt nieuwe software door middel van een update.
Microsoft kan ook je gehele windows 7(Naampje) intern veranderen met een update, alsmede ook je gebruikersvoorwaarden aanpassen.

Dus wat is het nadeel dat je er van ondervindt? Dat je een update krijgt?
Het verschil is hier dat ze ineens de complete UI een downgrade geven. En ja, ik beschouw de hele Modern UI als een enorme downgrade. Platte kleurloze vensters, veel te grote iconen, de helft van de programma’s zijn ineens alleen nog maar als app beschikbaar, DPI scaling die alles er net niet helemaal scherp meer laat uitzien, mijn vertrouwde startmenu weg en ga zo maar door. Dan kun je me een ouderwetse knoest noemen, maar ik ben echt niet de enige die er zo over denkt.
Windows 8.1 was ook een compleet nieuw OS met nieuwe eigenaardigheden t.o.v. Windows 8(.0). Heb ik ook niemand over gehoord.
Gewoon malware dit.

Ik hoef het niet, en al zeker niet als normale update. Ik vind de huidige manier van elke dag opdringen al schofterig worden. Microsoft is totaal de weg kwijt. Ik upgrade als ik het de moeite waard vindt. Geforceerd worden tot upgraden laat me daar wel twee keer over nadenken.
Idd, ik ben tevreden met 7. Val mij niet meer lastig met een ander OS Microsoft! Dat er default zoveel info over je verzamelt wordt met 10 vind ik sowieso misdadig.

Edit: bij de afgelopen patchronde kreeg ik weer de Windows 10 notificatie update. Terwijl ik eerder had aangegeven die update niet meer aangeboden te willen krijgen. MS respecteert mijn beslissing daaromtrent overduidelijk niet. En die fanboys hier maar roepen waarom niet over naar 10? Hoeveel aanwijzingen heb je nodig om in te zien dat er meer aan de hand is? Wat precies dat allemaal is weet ik niet maar een goed gevoel hou ik er niet aan over.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 329520 op 22 juli 2024 20:41]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.