Ook kleinere bedrijven krijgen optie voor langere beveiligingssupport Windows 7

Microsoft geeft ook middelgrote en kleine bedrijven de kans om verlengde ondersteuning voor Windows 7 te aan te schaffen. Daarmee kunnen ook die bedrijven meer tijd krijgen om de overstap naar Windows 10 te maken.

De Extended Security Updates, of esu's, zijn vanaf 1 december 2019 te koop, schrijft Microsoft. Dat kan volgens het bedrijf via het Cloud Solution Provider-programma waarmee bedrijven via Microsoft-partners hun licenties afnemen. Het gaat om kleine en middelgrote ondernemingen die Microsoft 365 draaien, het pakket met Windows 10 én Office 365. Uit de tekst van Microsoft lijkt het niet dat gebruikers met enkel Windows 10 de beveiligingsupdates ook krijgen.

Bedrijven kunnen de upgrade vanaf 1 december 2019 aanschaffen. De verlengde ondersteuning loopt tot januari 2023. Het updatepakket kan worden gekocht per computer en de prijs ervan stijgt volgens Microsoft per jaar. Wat de kosten worden, noemt het bedrijf niet, maar het verwijst naar de CSP's waar bedrijven de ondersteuning kunnen afnemen. Bedrijven die geen klant zijn van een Cloud Service Provider, worden door Microsoft verwezen naar de algemene informatie over de end-of-life van Windows 7.

Tot nu toe waren esu's alleen af te nemen door grote bedrijven met een Windows 7 Professional- of Enterprise-pakket met Volume Licensing. Microsoft wil echter dat ook kleinere bedrijven de mogelijkheid krijgen de overstap naar Windows 10 te maken. Op 14 januari 2020 stopt de beveiligingsondersteuning van het besturingssysteem. Met Extended Security Updates krijgen bedrijven alsnog beveiligingsupdates, maar daarvoor moeten ze betalen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-10-2019 • 10:55

121 Linkedin

Reacties (121)

121
116
60
2
0
41
Wijzig sortering
er zal vast wel een patch/hack komen voor de gewone man die dan via een simpel tooltje nog "onbeperkt sysupdates kan krijgen"
Niet supported uiteraard, op eigen risico zou je dit best kunnen gebruiken als thuis gebruiker. Zakelijk gezien zou ik dit soort zaken echter nooit aanraden en ook niet implementeren zonder vrijwaringen van aansprakelijkheid.
En dat is waarom Microsoft deze optie vooral voor bedrijven aanbied, en niet voor consumenten, ze kunnen er gewoon meer geld aan verdienen door wat jij al zegt, niemand wil bij een bedrijf aansprakelijk worden gehouden voor een niet officieel ondersteunde macgyver type oplossing.
En dat is imho ook niet meer dan terecht. Het is in principe al zo'n beetje 10 jaar bekend wanneer de support op Windows 7 stopt, als je dan nu nog geen actie ondernomen hebt en maar krampachtig blijft vasthouden aan Windows 7 ben je, zeker zakelijk gezien, eigenlijk gewoon verkeerd bezig met je vak.
Als groot bedrijf zeg ik ja.

Maar ik krijg nu zelf ook de vraag van iemand die 5 jaar geleden een PC heeft gekocht. Waar alles prima werkt (op window 7).

Ze moet dus als zzp'er nu migeren naar windows 10 (al dat niet met een nieuwe PC) terwijl het eigenlijk niet nodig is.
In dat soort situaties begrijp ik eigenlijk eerlijk gezet niet waarom er niet gekozen is voor de gratis upgrade naar Windows 10.

Ik ondersteun ook een aantal ZZPérs en eigenlijk geen van alleen heeft legacy software die de upgrade naar Windows 10 in de weg gestaan heeft. Ook het uitvoeren van de upgrade ging in alle gevallen vlekkeloos en het testen nam ook niet zoveel tijd in beslag dat je nu zegt van dat is een probleem.

Als er wel legacy software aanwezig is die zo'n upgrade in de weg zou staan dan zou daar imho gewoon over nagedacht moeten zijn. Ik zou als ZZPér ook niet graag werken op een systeem dat geen beveiligingsupdates meer ontvangt, zeker niet mocht ik ook nog eens persoonsgegevens van klanten of iets in die strekking verwerken.

Ik snap best dat de gemiddelde ZZPér geen kijk heeft op dit soort zaken, maar dan zouden ze daar gewoon ondersteuning bij moeten zoeken. Zo duur is advies en wat support van een ITér die wel kennis heeft van zaken nu ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 2 oktober 2019 13:36]

Ik persoonlijk zou dat ook altijd doen. Maar veel mensen zijn echte gebruikers. En als het werkt werkt het. Ze ken(den) niemand met beetje technische kennis. En dus doen ze niks (en hoop je maar dat windows updates aan staan).

En als de zzp'er in dit geval ook nog partime zzp'er is en slchts voor 1 á 2 dagen in de week werkt dan is het zo dat de kosten relatief hoog lijken.
Die is er al van microsoft zelf, het heet de windows 10 update assistant.

En voor je zegt dat dat geld kost, windows 10 is te activeren met licentiecodes van windows 7, 8 en 8.1.
Niet alle laptops hebben de juiste Windows 10 drivers ... er zijn echt wel geldige redenen om niet te willen overgaan naar W10
Verreweg de meeste systemen, zelfs uit het Core2Duo tijdperk, werken prima met Windows 10 (traagheid daargelaten). Een enkeling daargelaten en sommigen zijn ook niet zo makkelijk met drivers, maar wel doenbaar.
Traagheid is toch juist een goed argument om niet over te gaan.
Die systemen van het Core2Duo tijdperk zijn al niet al te snel meer te noemen dus als die nog trager worden dan kan het systeem wellicht onbruikbaar zijn voor de eindgebruiker.
Ligt er aan of er een HDD of een SSD inzit.

Naar mijn mening draait elke PC zonder SSD traag op Win 10. Laatst heb ik een backup getest op een oude 1TB HDD op een nieuw Ryzen 7 3700x systeem. Dat ding was niet vooruit te branden! Terwijl mijn reserve laptop (core 2 duo thinkpad met SSD) prima draait op win 10.
Maar draaide deze met hdd dan wel goed op Windows 7?
Volgens mij zijn we allemaal wel een beetje gewend aan de snelheden van ssd's en weten we niet meer hoe het vroeger was met een hdd :)
win95 startte op binnen 30 seconden.... op een pentium 60....
Wat is je punt?
Het is gewoon een valide punt dat OS en applicaties veel zwaarder zijn geworden door de jaren. En een trage pc op Win7 gaat zeker niet sneller worden door er Win10 op te zetten.

Ik snap mensen perfect dat ze niet over willen op WIn10. Zeker de laatste 2 updates hebben een gigantische berg aan profiling en fingerprinting meuk toegevoegd aan Windows.
Met Windows 7 waren ze dan ook al traag, dus met Windows 10 zal dat niet anders zijn. Voor mijn gevoel is Windows 8, 8.1 of 10 niet veel zwaarder geworden t.o.v. Windows 7, maar dat is meer op gevoel en ervaring gebaseerd dan op echte harde cijfers. De bottleneck is in de meeste gevallen de oude HDD die er nog in zit.

Vergeet ook niet dat het Core2Duo tijdperk ook al bijna 10 jaar geleden is. Dat is erg lang voor 'ICT'.
Ik heb nog geen oude systemen gezien die nou echt sneller gingen werken door er Windows 10 op te zetten i.p.v. Windows 7, wel langzamer.
Het probleem is denk ik vaak de telemtrie service in Windows 10 die gewoonweg spontaan uit het niets veel cpu power kan vragen en Windows Update kan ook de computer tijdelijk onbruikbaar maken.
Een SSD maakt inderdaad een werkelijk verschil bij dit soort systemen, maar dan alsnog, het zal per systeem verschillen of Windows 10 net zo lekker of sneller draait, of dat Windows 7 het toch beter doet.
Ik zie veelal laptops die van 7 komen sneller worden. Vergeet niet dat in 7 ook later gewoon telemetrie is in gestopt. In ergere mate dan 10 zelfs.
Ik zie oudere systemen juist altijd vertragen als ik er Windows 10 op zet.
Makkelijk op te lossen met HDD ==> SSD
Er zit/zat ook een SSD in.
Windows 10 is gewoon iets zwaarder op de wat oudere/tragere hardware.
Ik heb hier anders een core2duo E8400 met 8gb ram + SSD maar die is gewoon rete snel op Windows 10.
Windows 10 is niet zwaarder dan Windows 7, dat stamt nog uit het verleden waarbij elk opvolgende Windows OS zwaarder werd.

Het zit hem vooral in als er nog goede drivers voor zijn, de hardware komt wel redelijk goed mee, dan moet het wel een erg oude pc zijn wat al moeite bij Windows 7 had.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 oktober 2019 13:46]

windows 10 is wel degelijk zwaarder dan windows 7, heb het in de praktijk mogen ervaren met meerdere pc's, vrienden met hun oude pc, die wilde zo graag windows 10, maar een paar dagen later mocht ik er toch weer windows 7 opzetten 9 van de 10 keer.
Ben benieuwd wat er mis is gegaan, waarschijnlijk drivers.
Dat zou ook kunnen, of het was omdat het al een paar jaar geleden is, wellicht zijn er verbeteringen aangebracht met de tijd, ik zal binnenkort weer is een poging wagen op mijn tweede pc met een i5 2400 en rx460 erin.
Traagheid is toch juist een goed argument om niet over te gaan.
W7 is niet significant sneller dan W10, juist het tegenovergestelde in verschillende gevallen is W10 sneller dan W7.
Dat verschilt echt per systeem en wat je er mee doet.
Jup, hier enkele Core2Duo systemen gehad die met 2 GB, een SSD erin en W10 beter liepen dan met W7. Echt prima! (Als test, niet in productie natuurlijk).
Nadeel van 2 gb is dat je SSD fors op zijn donder krijgt ivm de pagefile, natuurlijk merk je dat als gebruiker weinig omdat de SSD snel genoeg is.

2gb was in de core2duo tijd al behoorlijk weinig(alleen aanwezig in de elcheapo budget pc,s), 4gb ram was toen al lang en breed standaard.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 oktober 2019 13:49]

Ahum: pricewatch: HP dc7800 USDT (GV969ET)

Deze had ik het over ;)
Goede Core2Duo, maar wel maar 1 GB (!) RAM. 4 GB was toen echt nog niet standaard en erg duur. 2 GB was al luxe.

[Reactie gewijzigd door Soeski op 2 oktober 2019 14:29]

Dat is nog 1 van de allereerste c2d,s en die hadden normaal gesproken al 2gb standaard(de mainstream pc,s), de latere c2d hadden al standaard 4gb.

Maar de fabrikant heeft hem ook verkeerd samengesteld zo te zien en voldoet niet aan de Microsoft gestelde eis om Vista te draaien (een reden waarom Vista een slechte naam had gekregen).

Die had al standaard minimaal 1,5gb moeten hebben.
De iGPU snoept ram af waardoor je onder de 1gb eis van Vista komt.

Al met al maakt niet uit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 oktober 2019 14:38]

Yup, mijn HP Microserver N36L uit 2010 heeft zelfs een AMD Athlon II Neo, dus een singlecore op 1.3GHz. Doet wat ie moet doen met Win10, samen met een al net zo bejaarde HP raidcontroller (want battery backup). Totaal niet het juiste OS, maar het enige dat ie moet kunnen is bestanden heen en weer duwen.

Uiteraard op geen enkele manier te gebruiken voor dagelijkse zaken, maar op deze manier heb ik geen beveiligingsissues en kan ik toch, wanneer nodig, ff een webpage checken oid. De licentie had ik toch over en ik heb geen zin om er iets anders op te zetten. Vroeger gespeeld met esxi, linux, etc, maar de interesse daarvoor is tegenwoordig nul.

Win10 is overigens niet duidelijk trager dan Win7 was. De major updates zijn wel een uitdaging voor 'm, maar ook 1903 heeft ie nog geslikt.
Vroeger gespeeld met esxi, linux, etc, maar de interesse daarvoor is tegenwoordig nul.
Probeer het nog eens, met bijvoorbeeld Linux Mint. Ik kan de Cinnamon Edition echt aanraden, op zowel oudere hardware als op nieuwe hardware. Werkt gelijk out-of-the-box en is super snel, veilig en makkelijk in gebruik.

Iedereen om mij heen heb ik ondertussen gemigreerd van Win XP/7/8 naar LM en niemand die klaagt. :9
Als die laptops geen support voor 10 hebben zijn ze ook niet geschikt voor Windows 8 en dan inmiddels minstens 7 jaar oud. Ik zie in dat opzicht geen reden tot klagen. Die systemen zijn immers afgeschreven.
Plus gaat het om specifieke gevallen. Ik heb nog W10 aan het lopen gekregen op een Athlon 64 single core uit 2004.
Ik heb een Vaio S15 liggen, die zal een jaar of 7 oud zijn.
Kom maar eens tot hier en kom maar eens vertellen hoe afgeschreven die laptop is... die werkt gewoon prima. Draait ook goed op W10 maar dan werken enkele knoppen niet (brightness, stamina, ...)
Nadat Microsoft stop met de ondersteuning van Windows 7 zal die laptop nog steeds prima werken, enkel worden er geen updates meer uitgegeven (en kun je niet meer bellen voor support, maar wie doet dat ....)

Als jij ervoor kiest om die laptop dan nog steeds te gebruiken dan is dat natuurlijk prima, je kunt enkel niet verwachten dat een bedrijf wat software maakt die software tot in de lengte van dagen blijft onderhouden. Op een gegeven moment is het op. Wil je support en updates dan zul je moeten upgraden.

Overigens is er voor heel veel hardware met een beetje inzicht nog best drivers te vinden, enkel niet op de sites van de producenten zelf. Die stoppen op een gegeven moment namelijk ook met het supporten van een laptop uit het digitale jaar kruik.
Ik heb een Vaio S15 liggen, die zal een jaar of 7 oud zijn.
Financieel is deze afgeschreven, technisch misschien niet. Ligt een beetje aan de configuratie. Een i5-3210M met 4GB en alleen een Intel® HD Graphics 4000 zal wellicht niet zo denderend meer meekomen. Maar volgens Sony zou daar prima W10 op kunnen draaien.

Het model i7-3612QM met 12GB en een NVIDIA® GeForce® GT 640M LE zou het nu nog een heel stuk beter doen (en ook nog prima W10 kunnen draaien). Geen idee of er in het model van toen al een SSD zat, zo niet zou alleen al een SSD toevoegen de levensduur behoorlijk kunnen verlengen. Interessant voor een prive persoon, niet interessant voor een bedrijf, waarbij de waarde na 5 jaar nog maar 10% is volgens de boeken, personeel omdat te doen geld kost en onderdelen ook niet gratis zijn...

@Breezz Die kan inderdaad nog prima mee. De enige reden waarom mijn vorige PC (Q6600) op dat moment werd vervangen is omdat het geheugen van 4GB naar 8GB upgraden zo bijzonder prijzig werd dat ik net zo goed een nieuwe kon aanschaffen... Mijn huidige PC is eind dit jaar ook 5 jaar oud en die zal dan ook nog niet worden vervangen...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 2 oktober 2019 14:33]

Ik heb de versie mét i7 en GeForce GT 640M.
zelf 16GB ram gestoken, HDD vervangen door een SSD en de optical drive door een 1TB HDD.

Ongelofelijk hoe up-to-date dat toestel nog is. Zelfs de looks ervan.
Enkel de batterij kan niet mee met de tijd (is al 2 keer vervangen maar dat helpt niet voldoende)
Het gaat bij bedrijven vaak niet om de upgrade naar een hogere Windows maar het compatible draaien van eigen software. Bij veel bedrijven zie je speciaal ontwikkelde software wat zich niet op een hogere Windows laat draaien en dat laten aanpassen cq, vernieuwen soms duurder is dat even een verlenging op het OS support regelen.
En naast dat, het is ook niet dat Win7 op die datum ophoudt te bestaan, hij zal langzaam gevoeliger kunnen worden voor de nieuwste virussen maar heb jij ooit een virusscanner gezien dat voor loopt op de ontwikkeling van virussen?
Mijn laptop die +/- 5 jaar oud is werkt ook niet bepaald optimaal met Windows 10 en deze had 0 problemen met Windows 8. Dus je uitspraak zou ik een klein beetje bijstellen als ik jou was ;)

En zo hebben wij helaas wel meer laptops/desktops gehad van klanten die alles behalve goed werkte met Windows 10 en absoluut niet zo oud waren.
Windows 8 en 8.1 zijn nog supported tot 2023, maar zoals @nelizmastr ook zegt, dat stuurprogramma’s niet werken kun je windows niet echt kwalijk nemen.
Klaag dan maar bij de leverancier. Zij zijn verantwoordelijk voor stuurprogramma's.
Als die laptops geen support voor 10 hebben zijn ze ook niet geschikt voor Windows 8 en dan inmiddels minstens 7 jaar oud
Dat is niet wat jou uitspraak was ;) Jij gaf aan als die voor Windows 8/8.1 werkt dan ook voor Windows 10.
In mijn ervaring is dat ook zo. Van die rare combi’s die dan niet werken heb ik geen casussen gezien in mijn omgeving, los van wat Sony Vaio’s, waarbij Sony zelf aangaf beter niet te upgraden naar 10 destijds.
Dat is denk ik ook niet vreemd. Sony is in februari 2014 al gestopt met de Vaio product en heeft deze destijds verkocht. Sony zal dus waarschijnlijk nooit een Vaio met officiele windows 10 support uitgebracht hebben.
Er zijn ook ranges Dell laptops die geleverd werden met W7 en al niet lekker werkte bij W7 herinstalls, drivers in bepaalde volgordes, etc. Niets over gedocumenteerd bij de leverancier, zelf troubleshooten en/of wat oplossingen (volgorde van installatie) vinden ergens op een vaag forum... Daarnaast kreeg je aan het einde van de W7 OEM leverperiode vaak laptops die bijna 200 updates moesten draaien en je in hele kleine batches moest updaten anders kwamen ze in een rollbackloop terecht.

Daarnaast zijn een hoop PCs naar W10 gezet in den beginne dmv. het 'upgraden' van W7. Dat zorgde vaak voor een puinhoop op de disk en over de tijd 'eigenaardigheden', daarna een clean W10 install doen (met een legale versie!) scheelde altijd enorm veel issues op een later tijdstip.
In de computer-techniek is +/- 5 jaar oud HEEL oud!
Ligt eraan. Ik gebruik een (zakelijke) notebook van 8,5 jaar oud. Doet nog alles wat het moet doen.

Wat computers economisch oud maakt is de algemeen geaccepteerde afschrijvingsperiode. Dat lag ooit op drie jaar. Nu een computer gebruiken van 8,5 jaar oud ten opzichte van tien jaar geleden een computer gebruiken die toen 8,5 jaar oud was is een totaal andere vergelijking, en de afschrijvingsperiode op de hardware is nu vaak 5 jaar.

Fabrikanten die bang zijn dat dit verkopen gaat kosten implementeren geplande veroudering. Zo was er ooit Intel die nieuwere Windows 10 versies niet meer wilt ondersteunen op Clover Trail systemen met een slap excuus (waardoor die er daadwerkelijk ook niet op draait), terwijl oudere systemen uit 2006-2008 nog met gemak de nieuwste Windows 10 versies draaien.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 oktober 2019 12:27]

Daar draai je het zaakje wel redelijk om, die cpu's waren EOL binnen hun normale Lifecycle waardoor Intel inderdaad geen nieuwe drivers meer uitgaf voor het GPU gedeelte. Volgens mij heeft Intel zelfs Windows 10 nooit officieel gesupport op Clover Trail, maar was Bay Trail de eerste Atom met officiële windows 10 support. Dit volgens mij omdat Clover Trail geen Intel iGPU had, maar een PowerVR (545 SGX) afgeleide. Een product dat End of Life is, is echter imho geen slap excuus.

Windows 10 1703 bracht veranderingen in het driver model voor GPU's waardoor oudere drivers niet in alle gevallen meer werkten. Daarop heeft MS aangegeven dat deze Clover Trail apparaten geen upgrade kregen naar 1703, maar op 1607 zouden blijven. Echter wel met support tot 2023. Dit was een keuze van Microsoft, geen keuze van Intel. Wel een terechte keuze naar mijn mening.

Op die oudere systemen waar Windows 10 nu nog wel op draait geeft Intel ook geen support, dat Microsoft die systemen niet blokkeert is een keuze van Microsoft niet van Intel.
Een product dat End of Life is, is echter imho geen slap excuus.
Andere (veel) oudere Intel producten zijn ook end of life, maar werken nog geweldig met Windows 10.
Windows 10 1703 bracht veranderingen in het driver model voor GPU's waardoor oudere drivers niet in alle gevallen meer werkten. Daarop heeft MS aangegeven dat deze Clover Trail apparaten geen upgrade kregen naar 1703, maar op 1607 zouden blijven. Echter wel met support tot 2023. Dit was een keuze van Microsoft, geen keuze van Intel. Wel een terechte keuze naar mijn mening.
Microsoft heeft geen alternatief. Die hebben 10 jaar aan beveiligingsupdates beloofd ten tijde dat het systeem uitkwam, dus moet dat op de één of andere manier waarmaken.
Op die oudere systemen waar Windows 10 nu nog wel op draait geeft Intel ook geen support, dat Microsoft die systemen niet blokkeert is een keuze van Microsoft niet van Intel.
Microsoft blokkeert enkel upgrades bij Clover Trail omdat Intel niet meewerkt. Voor de rest is er geen reden om Windows installaties te blokkeren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 oktober 2019 14:46]

Consumenten electronica: ja.
Bedrijf electronica: nope
Voor bedrijfscomputers (laptops/desktops) is de afschrijftermijn over het algemeen ook gewoon 5 jaar en worden ze in veel gevallen vervangen na 5 jaar. Tegenwoordig is het bij veel MKB dat ze het wat langer uithouden door er meer geheugen, een SSD en W10 op te installeren. Bij grotere klanten begint men over het algemeen niet aan 100den PCs open te schroeven, meer geheugen te inprikken, de HDD vervangen voor een SSD en een nieuwe image draaien met W10. Nieuwe PCs kopen is in the longrun goedkoper...

Maar zo nu en dan kom je verstofte oude bakken tegen die inderdaad nog doen wat ze moeten doen, waar ook de IT afdeling (intern of extern) op een gegeven over zeggen: "Vervangen die meuk anders gaan we het niet meer ondersteunen!".
Mijn opmerking ging meer over bedrijven die producten uitleveren met Windows erop. Niet op bedrijfpc's zelf.

Ik kom genoeg producten tegen die ooit zijn gekocht (bv voor in fabriek) die al jaren draaien en moeten blijven draaien. Dan wordt het een lastiger verhaal om hier 'even' een windows upgrade voor te doen.

Voor bedrijfpc is dit meestal makkelijker (met uitzondering van speciale software die niet meer gesupport is.).
Mijn i5 - 2600k @5ghz werkt anders nog prima op win7, systeem draait als een tierelier, oud is niet meer wat het geweest is..
Zoals andere ook al aangeven is dat tegenwoordig echt niet meer zo. Zakelijk gaat hardware vaak al langer mee en voor consumenten is langer dan 5 jaar ook absoluut geen probleem.

De meeste hardware in mijn thuis PC (niet alles) is ook alweer 6 jaar oud en dat werkt allemaal nog prima.
gelukkig bestaat er de comptabeliteitsmodus.
Driverscape doet wonderen. Heb nog een laptop uit 2006 'perfect' draaiend op Windows 10. (Enkel de Intel GMA driver is een gehackte variant).
Het is dan goedkoper om gewoon een nieuwe laptop te kopen.... De prijzen voor ondersteuning per computer is ook niet cheap, dus de enige reden waarom je echt nog windows 7 wilt blijven houden is omdat je software hebt draaien die echt niet op windows 10 werkt (maargoed, ik ken er eigenlijk maar weinig, behalve dan misschien die speciale drivers voor speciale hardware nodig hebben).
M.a.w. gratis upgraden van W7 naar W10 is nog altijd mogelijk, dit in tegenstelling van wat Microsoft zegt?
Je kunt Windows 10 zelfs installeren zonder productkey op een PC zonder dat er Windows op stond.
Enige beperking is dat je een watermerk rechts onder krijgt en wat thema/kleur dingetjes niet kunt wijzigen, voor de rest volledig en onbeperkt te gebruiken.
Microsoft heeft al eens gezegd dat ze liever hebben dat je Windows 10 pirate/cracked/niet betaald dan dat je geen Windows 10 gebruikt, alle deuren staan open.
Is dat een "ja" als antwoord op mijn vraag? Recentelijk namelijk nog een W7 machine proberen te upgraden via het regulier kanaal, echter bleek dit niet mogelijk. Een belletje met Microsoft vertelde me dat gratis upgraden verleden tijd is.
Het ligt eraan hoeveel waarde je hecht aan dat je een echt geldige licentie hebt voor Windows 10 of niet en het je slechts om dat Windows het doet ( en eventueel zegt dat het legaal en geactiveerd is, maar dat in werkelijkheid niet zo is ).
In principe is het gratis upgraden voorbij dus heeft diegene van Microsoft wel gelijk, dat er dan omwegen zijn om het alsnog voor elkaar te krijgen betekend niet dat jouw Windows installatie dan volledig legaal is volgens Microsoft's voorwaarden.
Maar het punt is dat Microsoft het al prima vindt dat jij Windows 10 gebruikt en ze niet echt meer de moeite nemen om piraterij of soortgelijks aan te pakken, laat staan jou als particulier op te sporen en te controleren o.i.d.
Het betreft een bedrijfssituatie waarbij nooit naar W7 is gekeken, zeer belangrijk dus dat het allemaal legaal is.
Dan moet je je gewoon houden aan dat als je Windows 7 nog niet hebt geupgrade naar Windows 10 in de periode dat dat gratis kon, dat je dan ook geen legale Windows 10 licentie hebt.
Prima, dan moeten ze maar investeren, niet mijn probleem dat ze het 3 jaar (of langer?) hebben verzuimd.
Heb vorige maand nog een pc met Windows 7 overgezet naar Windows 10 door middel van de media creation tool, werkte perfect. Ik dacht nog goed voorbereid te zijn door van te voren al deze tool op een usb stick klaar te maken, maar als je alle bestanden en programma's wil behouden moet je de tool direct op de betreffende pc draaien en daarop Windows 10 downloaden.
Thanks, dan ga ik het gewoon nog eens proberen. Kan het misschien liggen aan het feit dat de PC die ik probeer te upgraden in een domein hangt?
Nee

Anders gewoon upgraden en de productkey later invullen. Windows 7 product keys werken gewoon en als je zp'n windows 7 product key hebt zal het wel werken.
Is dat die tool die je nodig had voor de upgrade omwege de verlengde overgangsperiode voor toegankelijkheids functies? Die heb ik destijds gedownload en gebruikt.

Ik heb mijn dagelijkse laptop expres niet geupgrade, omdat ik geen back-up machine had. De aangeschafte laptop kwam met 8.1, maar niet outlet exemplaren kwamen wel met W10, maar die waren net uit de voorraad leef=gverkoop bij Lenovo. Die machine stond ook een hele nacht vast. Moest ik ook meerdere keren opnieuw beginnen. Ik weet nu niet meer welke van de trucjes ik heb gebruikt, maar uiteindelijk installeerde W10 toen wel.

Inmiddels heb ik ook een extra W7 laptopje erbij P6100 (is Intel HD4500 graphics toch?) met 4 GB RAM. Accu en HDD waren reeds vervangen, want ik kon model niet vinden met 320 GB en toen ik verder keek bleek De DVD-RW drive slechts een plastic klepje, dus daar zit de HDD in.

Het is een MSI classic serie of zo. Momenteel draait hij enkel Youtube op de TV, dus ik kan hierop een upgrade van W7 naar W10 proberen.

Mijn dagelijkse machine ook een P6100 staat vol met files die ik niet kwijt wil.
Windows 10 installeren (kan gratis gedownload worden van de officiële Microsoft site) en dan de Windows 7 / 8 / 8.1 license key gebruiken voor activatie. Wel even opletten of je Home of Pro hebt :) .
Volgens deze video nog wel:
https://www.youtube.com/watch?v=9iUX7sQeOkg (ik heb hem niet afgekeken, maar volgens de comments werkt het)
Gratis upgraden is inderdaad niet mogelijk maar je kan een herinstallatie doen en als serienummer je W7 code gebruiken waarna je een legitieme W10 installatie hebt.

Iets meer werk, wel gratis.

[Reactie gewijzigd door Leader98 op 2 oktober 2019 11:56]

Een klant van ons uit de chemiesector kan bepaalde systemen niet upgraden naar windows 10. Als ze dit toch zouden doen werkt de helft van de labomachines (mixers,centrifuges,...) niet meer.
Dat soort systemen behoort sowieso eigenlijk geen desktop versie te draaien van een OS, maar bijvoorbeeld een embedded versie. Dat de fabrikant van zulke machines geen upgrade pad heeft is trouwens ook wel vrij slecht, maar helaas ook niet echt ongewoon bij industriële machines of laboratorium apparatuur.

Zorg dat de apparatuur airgapped is of enkel in een zeer goed beveiligd vlan zonder internet toegang te bereiken is.
Dat weet ik zelf ook. Maar sommige klanten hebben hier geen oor naar en vinden gebruiksgemak belangrijker. En uiteindelijk is de klant nog steed koning (als op papier staat dat wij niet aansprakelijk zijn voor hun uitspattingen).
Denk dan eerder dat ze beter bij de leveranciers van die labomachines kunnen gaan zeuren om nieuwe drivers die wel werken met windows 10 (en volgensmij is het zelfs mogelijk om windows 7 drivers te laten werken op windows 10).
dat weet ik al lang, maar ik heb het over een hack om windows 7 met beveiligings updates te krijgen.
net zoals met windows xp
Ik denk dat de gewone man dat niet gaat doen en gewoon doorgaat met Windows 7 totdat er iets goed mis gaat, men ziet het als gebruiksvoorwerp waarbij men verwacht zolang de hardware het doet de software ook blijft doen.

Microsoft zou een update uit moeten brengen waarbij er irritante meldingen gaan verschijnen(letop er komen geen beveiligingsupdates meer etc) maar dan is de wereld weer te klein natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 2 oktober 2019 13:28]

maar het verwijst naar de CSP's waar bedrijven de ondersteuning kunnen afnemen. Bedrijven die geen klant zijn van een Cloud Service Provider,
Waarom heb je een "Cloud Service Provider" nodig om Windows 7 te draaien? Dat doe je toch typisch op een lokaal stuk ijzer?

edit: Is het lange termijn plan misschien om iedereen die nog W7 wil gebruiken te dwingen om dat voortaan in de cloud te doen? Zodat MS zelf alle patches en updates kan verzorgen en ze geen slechte reputatie krijgen door oude systemen die worden gehacket? En ze maandelijks betaald krijgen?

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 2 oktober 2019 11:27]

Je hebt geen Cloud Service Provider nodig om Windows 7 te draaien. Je hebt echter wel een CSP nodig om Microsoft 365 af te nemen, en laat dat nu een vereiste zijn om deze verlengde support af te mogen nemen voor kleine en middelgrote bedrijven.

Het leveren van deze verlengde ondersteuning loopt via diezelfde CSP's. Zou je dus van deze dienst gebruik willen maken als klein of middelgroot bedrijf dan neem je contact op met de CSP waar je nu je Microsoft 365 diensten afneemt. Zij kunnen dit dan voor je in orde maken en uitleveren.
Je hebt geen Cloud Service Provider nodig om Windows 7 te draaien. Je hebt echter wel een CSP nodig om Microsoft 365 af te nemen, en laat dat nu een vereiste zijn om deze verlengde support af te mogen nemen voor kleine en middelgrote bedrijven.
Is dat geen koppelverkoop?
Lijkt mij niet as je dit bedoelt in de zin van een verboden handeling. Ten tijde van de overgang van XP naar Windows 7 toen o.a. onze overheid dit soort contracten af nam kon je deze support ook alleen afnemen bij MS wanneer je Volume License Agreements of Enterprise Agreements had als bedrijf waarmee je feitelijk Windows 7 al gekocht had maar nog niet uitgerold had.

Dat zie je nu weer gebeuren, je moet "bezig" (lees het recht hebben om Windows 10 te mogen draaien) zijn met een Windows 10 migratie om deze verlenge support af te mogen nemen. Voor grote bedrijven gaat dat weer via volume en enterprise contracten, voor de kleinere bedrijven nu via Microsoft 365 aangezien daar het recht in zit om Windows 10 Pro te mogen draaien.
Ik gok dat Microsoft er alles aan wil doen om deze updates niet '' in het wild '' te zien verspreiden.
Ik zie het al voor me dat Piet Particulier straks ook een eenvoudige weg weet te vinden om nog update support te krijgen tot 2023, dat wil MS waarschijnlijk zoveel mogelijk voorkomen.
Alhoewel het waarschijnlijk gewoon al mogelijk gaat zijn om de Windows 7 update support te rekken tot oktober 2021 omdat er een Embedded versie is van Windows 7 en die updates zijn vrij te verkrijgen op de Windows Update Catalogus website.
Ik denk dat Piet particulier gewoon doorgaat met gebruiken van Windows 7, degene die nu nog niet geswitched zijn als particulier (niet consument) gaat dat naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer doen.

Zie het maar als smartphones waarbij het gros geen update,s meer krijgt en toch blijft doorgebruiken totdat de accu ermee ophoud of de overige hardware/apps verdwijnen uit de store.
Ben benieuwd naar de prijs, en als je de update eenmaal hebt kun je toch ieder systeem updaten? Hoe controleert Microsoft dit?
Uiteraard want MS weet niet welk OS u draait? 8)7
Ik heb het over het aantal PC's.
Als ze het niet vertrouwen voeren ze gewoon een audit uit. Als jij dan maar voor 2 systemen bijvoorbeeld deze patches afneemt, en je hebt ze op honderden systemen geïnstalleerd staan heb je mogelijk wel een probleem.
Leuk, voor werkplekken. Zou er ook nog Windows Server 2008 ESU komen? Vind ik persoonlijk veel interessanter :)
Het probleem met windows tegenwoordig is:

Windows 8 was te snel eruit gehaast, waardoor het pas fatsoenlijk werd bij Windows 8.1

Het tweede probleem is dat ze bij Windows 10 het zelfde probleem herhaald hebben, inplaats van te leren van hun fouten heeft Microsoft weer een OS naar buiten gerushed.
Hun hele betatest team en QC ontslagen, waardoor de gewone gebruiken bij iedere update er maar achter moet komen of al hun data nog op hun pc staat.

En zelfs nu werkt Windows 10 naar mijn mening niet naar behoren. Het is onnodig zwaar ze hebben gekozen voor een "User friendly" interface, alleen het is helemaal niet "user friendly" het verstop alleen alle ingewikelde en geadvenceerde functies achter allemaal menutjes die ervoor zorgen dat het een hele zoektocht wordt.

Microsoft moet echt eens een spiegel voor haar neus krijgen zodat ze kunnen zelf-reflecteren en bedenken of ze het juiste pad hebben gekozen, want als ze zo doorgaan komen er steeds meer competitieve OS's uit.

Ik vind eigenlijk dat deze beveiligingssupport ook geëxtend moet worden naar de gewone gebruiken, want Win7 is nog steeds vele malen beter dan 8.1 of 10!

Toevoeging:
Ik gebruik zelf Win10 en ben niet tevreden. Tis een ouwe PC, dus ik ga een nieuwe kopen, waar ik wel zeker een duel boot ga instelleren, want Win10 is gewoon niet betrouwbaar genoeg om dagenlijks gebruikt te worden.
Het voegt niks toe aan de Win familie behalve problemen en verlies in personelijke data!
Windows 10 is gewoon stabiel als je hardware en software dit ook is. Geen crashes, geen vastlopers. Ik draai het op meerdere systemen, en ik heb letterlijk nul problemen gehad. Stuk voor stuk oudere hardware (PC's+iMacs uit periode 2008-2012 ongeveer). Als jij een andere ervaring hebt, ligt dat zeer waarschijnlijk niet aan het OS en zou ik de oorzaak ergens anders zoeken.

Dat alle geavanceerde functies 'verstopt' zitten klopt. Dit went gaandeweg een beetje en je leert met een paar klikken je oude vertrouwde schermen weer tevoorschijn te toveren. Na installatie van W10 nog wel even O&O Shutup10 draaien om je privacy-problemen een beetje weg te nemen.

Helaas, je zult toch ooit afscheid moeten nemen van Windows 7. Wen maar alvast aan Windows 10 als je spelletjes wilt spelen. Als je geen spelletjes speelt op je systeem, kun je altijd naar Linux of wat anders overstappen.

Toevoeging: sluit geen netwerk aan tijdens het installeren en stel geen wifi in. Doe je dit wel, dan MOET je tegenwoordig met een Microsoft-account aanmelden. Zonder internet kan het nog op de normale manier.

[Reactie gewijzigd door netmeester op 2 oktober 2019 12:10]

Gelukig bestaat er WINE(Wine is not an emulator) en Steam werkt nu sinds een aantal jaar samen om zo de hele steam cotalugus dus op Linux te kunnen laten draaien zonder dat er een port nodig is.

Wat WINE doet is de Windows commands en kernal oproepen vertalen naar Linux(Unix) oproepen :)
Dus, ja er zijn altijd situaties waar iets toch niet goed door WINE draait, maar het wordt steeds beter.

En ja de een heeft wel problemen met Win 10 en de ander niet, maar het is wel iedere update een gebedje doen of er niet een bug is toegevoegt die je HDD wist.
Gelukig zelf nog niet veel problemen met Win 10 gehad met crashes en HDD wipes, maar heb wel problemen met de interface!

Maar wat je zegt klopt, maar het is niet 'stabiel' aangezien de updates altijd een rollercoaster zijn aan mogelijke problemen :+
Ze zouden echt hun updates goed moeten laten testen.
Bij Linux heb je ook een Stable en Beta versie, dit zorgt ervoor dat mensen die niet rekening houden met bugs dus minder problemen ervaren :)

En je kan linux er gewoon uit laten zien en voelen alsof het Win is :)

Maar ik snap je punt compleet en je hebt gelijk
Misschien eens zorgen dat die systemen met zoveel "problemen" fatsoenlijk beheerd worden. Ik beheer een flinke vloot aan Windows 10 systemen voor diverse relaties en heb nog nooit problemen gehad met de uitrol van updates of upgrades en al helemaal geen gewiste harddisks.

Dat er wel eens een probleempje is bij een update of upgrade klopt zeker. Echter kijk eens naar het grote plaatje, je doet nu net alsof dat constant bij iedereen zou gebeuren. Terwijl het zeer waarschijnlijk procentueel gezien een zeer kleine groep betreft die zo nu en dan een issue hebben. En het zou mij niet verbazen als dat juist een groep gebruikers is die niet altijd even goed hun systemen beheerd.

@netmeester
Toevoeging: sluit geen netwerk aan tijdens het installeren en stel geen wifi in. Doe je dit wel, dan MOET je tegenwoordig met een Microsoft-account aanmelden. Zonder internet kan het nog op de normale manier.
Volgens mij klopt dit niet, ik rol redelijk wat systemen uit en ben dit nog nooit tegengekomen (ik heb nog nooit met een MS account ingelogd opeen Win 10 systeem). Ik lees juist ook dat het in versie 1903 weer makkelijker is om zelfs bij Windows 10 Home versie's weer met een lokaal account aan te melden tijdens de OOBE.
Heb inderdaad meerdere reacties gehad die dit aangaven - en toch was het echt zo. Ook ik heb meerdere systemen geïnstalleerd, en die optie was voorheen altijd aanwezig. Ik krijg dus het idee dat ik de oorzaak van het ontbreken van de optie ergens anders ligt.
grappig, want ik heb juist elke keer weer gezeur gehad met upgraden van mijn Linux distro, dus ook bij linux is het lang niet altijd ook zo denderend, en dan upgrade is dus altijd met een stable versie....

Ze testen hun updates ook redelijk goed hoor, maar probleem is dat er zoveeeeeeel verschillende configuraties zijn dat er bij publiekelijke release (dus zelfs na de publiekelijke testrelease) er toch nog problemen naar boven komen..
Dit is overigens niet mijn ervaring. Vorige week nog 1903 geinstalleerd, direct vanaf USB stick, met alles aangesloten. Op het punt waar je je account moet aanmaken kan je gewoon kiezen voor een andere optie en die maakt een lokaal account aan. Geen issues. Dit is ook nooit anders geweest nog, en heb Windows 10 sinds release in 2015 met elke update wel meermaals opnieuw geinstalleerd (niet op mijn eigen pc alleen haha).
Apart. Heb een paar dagen geleden een nieuwe stick aangemaakt (dus ook 1903) en ik had de optie niet (zeker weten - ik ken het namelijk ook zoals jij het omschrijft). Dit was dus de eerste keer voor mij.

Betreft een laptop die is uitgeleverd met Windows 10 S waar ik nu Pro op heb gezet. Aan de hand van jouw reactie begin ik te denken dat er 'iets' in de BIOS of EFI-partitie staat waardoor dit gebeurt. Maar goed, ik ga het dus ook niet meer uitzoeken waardoor het kwam, want 'internetloos' installeren heeft het al opgelost voor mij.
Je kan nog steeds in de W10 installatie een lokaal account aanmaken, je moet alleen dan wel klikken op 'Offline account' en 2 keer bevestigen dat je echt niet de pret en talloze voordelen van online wilt enz........
Daarna maakt de setup gewoon een lokaal account voor je aan, ook met internet.
Dat ging niet op deze Acer-laptop met W10S pre-installed. De manier die je omschrijft is inderdaad de manier die ik voorheen altijd gebruikte (met 'de kleine lettertjes' voor offline-account linksonderin), maar dat ging dus niet - ik had de optie simpelweg niet. Misschien dat die W10S ergens sporen heeft nagelaten waardoor dit gebeurd, geen idee.
Ik vermoed dat jij "betrouwbaarheid" nogal bekijkt vanuit je eigen eenzijdige ervaring met een oude pc en het feit dat je geavanceerde functies (die de meeste mensen niet kennen of nodig hebben) niet makkelijk kan vinden.
Eigenlijk is het dus heel user-friendly geworden, want de "ingewikkelde en geavanceerde functies" zitten verstopt in menu'tjes. Dat is toch precies wat user-friendly is? Als je het niet nodig hebt zie je het niet. Als je het wel nodig hebt druk je op START en tik je in wat je zoekt.

Je doet het nu net voorkomen alsof een update niet meer getest wordt omdat er geen QC team en beta team is, en dat de eindgebruiker het maar moet testen met alle risico's vandien? Schat je Microsoft toch wat te laag in denk ik.
Het is niet echt User friendly als je als bedrijf express de functie van Locaal Acount verstop, omdat je liever hebt dat men een Microsoft acount aanmaakt.

Een User-Friendly interface is dat je makelijk kan vinden wat je nodig hebt.
Niet dat je alleen dingen makelijk kan vinden die de meerderheid nodig heeft.

Ook het vele reclame in de start menu is gewoon erg ziek.
Als je 109 euro betaald voor een OS verwacht je geen reclame in je OS!
Voor het merendeel van de mensen is een Microsoft account beter/veiliger dan een standard account. Dus ja, het is gebruiksvriendelijk de local account optie te verstoppen.
Puur interesse, maar waarom is een Microsoft-account volgens jou veiliger dan een offline-account?
Voor mij is het gevoelsmatig precies andersom. Je Microsoft-account kan vanaf de hele wereld gehacked worden, wil je mijn lokale account hacken heb je toch echt toegang tot m'n netwerk nodig.
Als je een Microsoft account gebruikt worden heel veel settings automatisch in de cloud opgeslagen en moet je bijna moeite doen om te voorkomen dat je documenten naar OneDrive gaan. Een aangezien de gemiddelde gebruiker nooit backups maakt is dit een fantastische functie. En als je veel apps uit de store gebruikt wordt het nog makkelijker. Nieuwe laptop, in het netwerk hangen, inloggen met je Microsoft account en je krijgt de vraag of je de backup van je huidige laptop wil terugzetten. Alles lokaal doen is geen optie als je data je iets waard is. Op zijn minst moet je een offsite backup inregelen. En als dat niet automatisch werkt dan gaan gebruikers het vroeger of later "vergeten". En voor de veiligheid kan je 2fa aanzetten, daar hou je alle gewone hackers mee tegen.
Ik ben redelijk anti-cloud en ik heb daardoor moeite met 'de cloud' als veiliger te zien. Zelf wil ik helemaal geen backup bij een externe partij, ik regel zelf m'n backups wel. Maar m'n W10-systeem hoeft helemaal niet gebackupped te worden; wat erop staat, is opnieuw te downloaden. De rest staat niet op m'n W10-systeem.

Zoals je misschien al kunt raden gebruik ik ook geen MS Store of Onedrive. Voegt simpelweg niks toe in mijn geval. Neemt niet weg dat jouw reactie volgens mij wel opgaat voor de meerderheid van de gebruikers, je punt is overgekomen. Ik had 'veilig' anders geïnterpreteerd dan jij, daar komt het op neer :)
Het is maar wat je verstoppen noemt als het onder een knop zit genaamd 'Offline account' en gewoon gedocumenteerd is, gevalletje lezen wat er op het scherm en in de handleiding staat, niks verstopt.
Verder reclame in het startmenu heb ik sinds dat ik mee deed met de beta in 2014 tot en met vandaag niet gezien, wel een aantal apps die Microsoft vind dat ik maar alvast moest geinstalleerd hebben, gelukkig was dat er snel uit te slopen, overigens iets waar Ubuntu jaren geleden al mee begon dus of 'Linux' dan zoveel beter zou zijn...
Buiten mijn andere opmerking dat de optie in mijn geval überhaupt niet aanwezig was, vind ik ook dat de normale installatie je wel degelijk stuurt richting een Microsoft-account.
Dat WIJ daar niet zomaar intrappen, doet daar niks aan af - iemand die een laptop koopt bij de Mediamarkt en één keer in z'n leven een W10-installatie doet, zal voor een Microsoft-account kiezen omdat ze die andere optie niet eens zien. Da's bewust verstoppen in mijn ogen.

Verder denk ik dat juist voor dat type mensen de interface juist wel gebruiksvriendelijk is. Veel tweakers kennen de oude GUI door-en-door, en dan is het logisch dat zo'n verandering niet gebruiksvriendelijk overkomt. Of dat een reële kijk is laat ik in het midden, maar ik heb er zelf ook wel een beetje last van dus ik snap het wel.
'Ubuntu' is een Linux distributie, er zijn nog vele andere distributies als u Ubuntu niet fijn vind :)
Dat weet ik ook wel ;) maar als Windows alternatief voor desktop gebruik zal Ubuntu al vaak als eerste naar voren geschoven worden en na al het gedoe met hun startmenu is het niet zomaar aan te nemen dat 'Linux' het beter doet met geen reclame en andere troep in een startmenu te plaatsen, Ubuntu liep daar zelfs 'voor' op Microsoft...
Omdat jij graag een lokaal account wil, maakt het nog niet 'niet user friendly', het maakt het wat minder user friendly voor degene die meer wil.. Wel ben ik het er mee eens dat ze de settings interfaces te weinig 'advanced' settings hebben waar je naar hartenlust zelf dingen kunt aanpassen.
Enuh, reclame in het start menu? nog geen reclame gezien.
Bij Windows 8 heeft Microsoft volluit ingezet op tablet omgeving terwijl de hardware nog niet zover was, Windows 8 was een uitstekend besturingssysteem als men de grafische schil niet zo om zeep had geholpen.

Het enige waar iedereen over zit te mekkeren is de grafische schil van Windows 8 en het niet begrijpen daarvan, Windows 8 was anders een uitstekend OS en rete stabiel.
Daar is ook eigenlijk niks mis mee. Alle ondingen waren uit te zetten. Behalve dat menu rechts wat te tevoorschijn komt. Start volledig beeld met pictogrammen zonder metro. In win10 heb je gewoon metro in t klein als t oude start menu
Klopt, maar dan praten we natuurlijk over win 8.1 :+

En ik vond idd dat win 8.1 een fijne OS werd, het duurde alleen een aantal jaar,
Ik vind dat win8 op het moment nog steeds beter is dan 10, maar ja over 2 jaar zal win 10 eindelijk ook weer genoeg geüpdatet zijn om fatsoenlijk genoemd te worden :)
uh... Ik weet niet wat voor rare dingen jij doet als jij vindt dat Win10 niet betrouwbaar genoeg is om dagelijks gebruikt te worden. Mijn Windows 10 PC staat 24/7 aan, en heel af en toe doe ik em eens resetten (bv als er een update is geweest, niet omdat die zou hangen oid want dat doet die niet).
Welk verlies aan persoonlijke data? ook dat heb je gewoon zelf in de hand hoor. Vergeet niet dat al sinds enige tijd eenzelfde component via windowsupdate is toegevoegd aan windows 7....
Gebruik Windows 7 (ultimate x64) nog op het werk, maar dat is meer omdat het me gewoon teveel tijd kost om alles opnieuw te moeten installeren, maar dat gaat wel over niet al te lange tijd gebeuren wanneer ik een nieuwe NUC krijg die eindelijk eens een stuk sneller is dan de huidige Dell die ik al sinds 2008/2009 heb.
Ik zit zelfs nog op een dell met een pentium 4. Zelfs paar jaar terug voorzien van een ssd.
Dan is een SSD wel zeker nodig ja, haha..
Ga daar maar niet van uit hoor. En hoe lang wil je nog doorgaan op windows 7, zeker voor bedrijven, als de lokale software zelf niet meer windows 7 ondersteund, ofwel is er een probleem met de software omdat windows 7 te oud is (bepaalde security dingen niet meer ondersteund zoals oudere windows bv geen OS ondersteuning meer heeft voor TLS1.2) en ze dus zeggen, tja, niet ons probleem, upgrade naar windows 10 en het moet weer werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee