Microsoft gaat Windows 7 Pro-gebruikers toch waarschuwen voor end-of-life

Microsoft gaat Windows 7 Pro-gebruikers waarschuwen dat het besturingssysteem over enkele maanden niet meer ondersteund wordt. Gebruikers krijgen na een nieuwe update een pop-up met de waarschuwing te zien. Eerder verwijderde Microsoft die waarschuwing juist al uit het OS.

Windows 7 Home-gebruikers zagen al in april van dit jaar waarschuwingen over de end-of-life van het besturingssysteem. Nu stuurt Microsoft die ook naar Windows 7 Professional-gebruikers. Dat staat haaks op een belofte die Microsoft eerder deed bij de uitrol van KB4493132. Toen zei het bedrijf de waarschuwing in de toekomst juist niet naar Professional- en Enterprise-gebruikers zou sturen. In update van een oude blogpost uit maart zegt Microsoft dat het dat alsnog gaat doen.

De waarschuwing gaat over het verlopen van de beveiligingsondersteuning van Windows 7. Dat gebeurt op 14 januari volgend jaar. In de melding staat dat de ondersteuning stopt, met een knop waarop gebruikers meer kunnen leren. Ook staat er een knop waarmee gebruikers kunnen zorgen dat ze de melding niet nog vaker zien. In de blogpost noemt Matt Barlow van Microsoft het 'een vriendelijke herinnering die je een paar keer krijgt te zien in 2019'. De melding verschijnt alleen bij individuele gebruikers, maar niet op apparaten die onderdeel zijn van een centraal geregeld ict-netwerk.

Hoewel de ondersteuning bijna verloopt heeft Microsoft de afgelopen maanden steeds meer maatregelen genomen om bedrijven langer te beveiligen. Daarvoor zijn veel bestaande programma's bijvoorbeeld uitgebreid. Zo kunnen ook kleinere bedrijven verlengde ondersteuning krijgen, en geldt dat ook voor Office 365 ProPlus. Dat is ook wel nodig, want veel organisaties zijn nog niet over naar Windows 10. Tweakers deed onlangs een inventarisatie bij alle Nederlandse gemeenten. Daaruit bleek dat de helft nog werkt aan de upgrade naar Windows 10.

Windows7_waarschuwing

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

18-10-2019 • 18:03

204

Reacties (204)

204
202
113
10
0
77
Wijzig sortering
Aan de ene kant wel netjes dat er toch nog een reminder komt, alleen het geeft wel aan dat ook Microsoft erg zoekende is hoe hier nu precies mee om te gaan in de communicatie.

Zou ook niet zo een, twee, drie een oplossing weten. Soms brengen andere inzichten dit met zich mee.

Als bedrijf zijnde ben je natuurlijk wel wat aan de late kant, en dan druk ik me rustig uit. Al kan ik me wel specifieke maatwerkoplossingen voorstellen die niet zomaar zijn te porten voor Windows 10.
Mijn zakelijke laptop draait nog op windows 7, en dat is zeker niet zonder reden.

In de industriele automatisering, gaat de wereld niet zo hard. Bedrijven vertrouwen juist op bewezen technologie. Fabrikante pushen wel nieuwe software systemen, maar draaiende productie machines (echte machines die producten maken, al 5 jaar lang) ga je niet geforceerd updaten omdat je software "even" niet gesupport word op windows 10.

Dit probleem gaat met de huidige robotisering steeds groter worden, maar helaas is er nog geen oplossing.
Ik snap zelf als programmeur dat software niet zomaar even geupdate is.. Echter is Windows 10 er nu al bijna 5 jaar en als je software hebt die dan nog niet werkt op Windows 10 is het toch wel iets om je voor te schamen.
Brummetje dat is dus niet het probleem.

Stel ik programmeer een PLC in Siemens TIA V12 (2012). Dan is de compiler hiervoor (en ook gelijk het debuggen) alleen mogelijk met deze software versie.

Siemens ontwikkelt de software ondertussen gewoon en maakt hem geschikt voor windows 10, maar inmiddels zit je wel op TIA V16 (2019) en zij droppen de support voor V12 die daardoor niet op windows 10 draait.

De klant die bijvoorbeeld een machine heeft die radiators, spellen, cola of een ander product produceert, heeft een machine die 14 jaar mee moet gaan. Dus in 2019 moet ik ook gewoon op deze machine service kunnen verlenen.

Alleen als programmeur wil je zo min mogelijk risico nemen. Dus om mijn code even opnieuw te compilen met V16, met alle risico's van dien, is niet gewenst.

Dus toch blijk ik machines gereed houden met windows 7, om de oude software te draaien, om de klant te voorzien in zijn behoefte.

Hopelijk illustreert dit voldoende, dat je soms als gebruiker echt klem zit.
Het gaat vaak gewoon al fout bij de aanschaf. In het support/installatie contract moet gewoon staan dat de software dezelfde tijd support geniet als de leeftijd van de machine. En het KAN echt, maar niet gratis.
Je wil ook de software net zolang supporten als de aanschaf van de machine.

Maar wat doe je als je compiler/debugger niet meer draait op een nieuwer OS? En deze compiler wordt niet door jezelf gebouwd.
Dan virtualiseer je het oude os zodat je normale machine en os dus wel veilig is en dan start je alleen de oude obsolete meuk als je het nodig hebt. Zo moeilijk kan dat niet wezen
Dan virtualiseer je het oude os zodat je normale machine en os dus wel veilig is en dan start je alleen de oude obsolete meuk als je het nodig hebt. Zo moeilijk kan dat niet wezen
Gemakkkelijk gezegd dan gedaan. Ik zit een beetje in dezelfde situatie als flipkipse. TIA Portal, en - vooral - oudere PLC gebeurens. Het bedrijf waar ik werk bouwt industriële machines van een paar ton, en ook de machine uit - pak hem beet - 1997 moet NU nog gesupporteerd worden. Dat betekent DOS programma's of met veel geluk iets dat op Win 9x draait, in combinatie met Serial Ports etc... Veel succes om dat te proberen virtualiseren. Ik kan je nu al meegeven: werkt niet, niet gesupportterd door de leverancier etc ...

Dat is maar 1 voorbeeldje. We proberen met VMs te werken waar mogelijk maar voor de software waarvoor dat niet gaat hebben we nog echt antieke machines met DOS, WIn9x, Win 2000, etc...
Niet omdat we dat fijn vinden of omdat we lui zijn, maar omdat het MOET.
Zo zullen er ook enkele Windows 7s overblijven voor de oudere versies van TIa Portal.
Anoniem: 1092407 @tc-t19 oktober 2019 01:53
Dan worden of die machines te duur verkocht of er wordt niet goed gecommuniceerd over de te verwachten levensduur. Lijkt mij dat de support periode van het OS waarop een machine draait bij het verhaal hoort. Volgens mij is bij het uitkomen van laten we zeggen een nieuwe Windows versie al bekend tot welke datum die gratis updates krijgt en tot wanneer je dat tegen betaling kunt verlengen. En als je dat niet weet dan maak je een conservatieve schatting. Als ik een Tesla koop en na 5 jaar loopt de Ubuntu support af op dat specifieke model dan word ik misschien een makkelijke prooi voor hackers. Dat zou ik als nieuwe klant toch graag willen weten als ik zo'n auto koop en dan verwacht ik dat de prijs gericht is op de levensduur van 5 jaar. Daar houd ik dan meteen rekening mee in mijn begroting zodat ik aan het einde van de support periode geld gereserveerd heb voor een vervangend exemplaar.

Logisch dat krakende machines in leven worden gehouden als daar tonnen of meer voor zijn neergelegd. Klinkt mij vooral als makkelijk geld verdienen voor de fabrikant die dondersgoed weet dat zijn klanten niet zover vooruit kijken.
Nu heb je dus een totaal verkeerd beeld van de markt. Nogmaals een machine is echt een machine en geen PC/server, wat vaak een machine wordt genoemd.

Onze klanten hebben contracten richting hun eindklanten dat ze gewoon "x" delen per maand afleveren. Bij de automobiel machines betalen ze zelfs boetes als ze dat niet halen.

Een klant kan niet "even" voor 3.5 miljoen een 2de machine er naast zetten die de productie tijdens het updaten opvangt. En overcapiciteit op de eerste machine hebben, kan ook niet want het "proces" duurt gewoon "x" tijd.

Dus langdurig onnodig stil zetten van deze machines omdat wij graag even het systeem een update zouden geven, zonder ROI, is niet te verantwoorden.
En de machine los van het internet hangen, is in het huidige tijdperk ook geen denken meer aan, want je hebt de data van de machine wereldwijd nodig, en voor remote support.

Het is geen klaag zang, van ooh kijk ons zielig wezen, zeker niet. Maar artikels als deze geven vaak een verkeerd beeld. IT'ers denken vaak; "Hoe kan je nou niet bedrijfsmatig niet je OS updaten?! |:( "

Maar soms heb je gewoon andere invloeden waardoor je moet dealen met ungesupporte OS'en, en dan moet je de security anders gaan regelen. En dat is juist een leuke uitdaging. :)
Anoniem: 1092407 @flipkipse20 oktober 2019 01:42
We hebben het over dezelfde machines en net als jij lees ik dit soort verhalen al jaren. Maar is het niet ook gewoon een overblijfsel uit de tijd dat IT een ondergeschoven kind was? Wat het overigens nog steeds vaak is maar dat is een ander verhaal. Het enige dat ik in jouw verhaal lees, is dat het hoog tijd wordt dat bij nieuwe machines veel meer naar de lange termijn van alle aspecten aan zo'n machine wordt gekeken zodat er rekening gehouden kan worden met dit soort zaken.

Eis bijv dat een fabrikant een gesupport OS garandeert (door upgrades dan wel door oprekken van bijv security updates) voor de verwachte levensduur van de machine. En houdt er dan rekening mee in de bedrijfsplanning dat er op een zeker moment een upgrade nodig is. Als je dat 10 jaar van tevoren weet bijv als fabriek zijnde dan moet daar toch mee te werken zijn? Je kunt toch wel eens in de 10 jaar het OS upgraden met support van de leverancier? En daar vervolgens rekening mee houden in je productieproces??
Uh? Ik geloof niet dat het helemaal snapt: ik koop groot apparaat voor mijn bedrijf wat snoep in zakjes doet. Die machine gaat zeker 20 jaar mee. Daar zal geen fabrikant Windows op zetten want dat gaat geen 20 jaar mee. Na een jaar of 10 ga ik een ander soort snoep in de zakjes doen en de machine moet iets anders geconfigureerd worden. Dan moet ik wellicht wat PLCs herprogrameren. Dat gaat niet meer met een laptop van nu met software van nu. Dus uit de oude doos komt de oude laptop om alles te regelen. Dit kun je de fabrikant nauwelijks aanrekenen. En het is ook helemaal geen probleem als je diezelfde machine dan maar niet het internet hangt en een beetje gaat surfen.
Anoniem: 1092407 @latka20 oktober 2019 01:26
In genoeg andere gevallen is die internet connectiviteit wel een must. Dat hebben anderen al duidelijk gemaakt. Sowieso: vind je het niet raar dat een apparaat met een beloofde levensduur van 20 jaar alleen aangestuurd kan worden met hardware die die levensduur niet gaat halen?

Met de kennis van nu zou je toch hopen dat ze zo'n PLC zo bouwen dat daar relatief makkelijk nieuwe software voor te schrijven valt en de fabrikant hun software altijd backwards compatible kan maken. Dan kun je wel gewoon de nieuwste software gebruiken op het nieuwste OS en hoef je geen oude laptop onder een laag stof vandaan te trekken die het dan hopelijk nog doet. En natuurlijk zijn er industrieën waar het minder eenvoudig of evident is om zomaar nieuwere software te gebruiken want dat vergt nu eenmaal een boel testwerk. Maar misschien moet een fabrikant de werking dan maar gewoon garanderen en ondersteunen. Dat is misschien teveel gevraagd voor een simpele snoepmachine maar voor dure apparatuur van tonnen of miljoenen moet dat toch kunnen?
Ik denk dat je onderschat wat dat zou kosten en wat het oplevert. Het kost klauwen met geld om alles met alles backwards compatible te houden (en dit te testen en garanderen) en het levert helemaal niets op behalve brownie points op een techforum. Hier kun je dus geen businesscase voor maken. En die snoepmachine kost ook een paar ton btw.
Anoniem: 1092407 @latka20 oktober 2019 18:13
Is elke pakweg 10 jaar een OS upgrade, doorgerekend en ingepland en met ondersteuning van de fabrikant, zo onredelijk en onhaalbaar dan? Ik denk dat we hier te maken hebben met een kunstmatige berperking door een gebrek aan motivatie. De fabrikant schrijft de software. Als zij zulke dure machines verkopen dan kunnen ze toch wel ruimte in het budget maken om op redelijke wijze de levensduur van een machine te volbrengen? De interface naar zo'n PLC lijkt me niet extreem lastig. Daarbij ga ik ervan uit dat er inmiddels nieuwe PLC's worden geproduceerd die wel gewoon met nieuwe software overweg kunnen. Is het dan echt zo moeilijk om bij het schrijven van software ook de duur gekochte machines met oude PLC's in gedachte te houden bij de software ontwikkeling? Het maken van industriele apparatuur met een lange levensduur is je core business als fabrikant. Dan zou ik het als klant maar moelijk kunnen verkroppen dat ik misschien al na 5 van de verwachte 20 jaar dus nog minstens 15 jaar afhankelijk ben van niet meer gesupporte software op verouderde hardware. Ik blijf dat een bizar idee vinden.
Je gooit een paar zaken door elkaar waardoor het erg lastig is om het punt duidelijk te maken.
Grote dikke industriele machine zit een aantal chips op voor de aansturing. Geen OS (geen Windows of Linux oid). Die chips doen het de komende 30 jaar zonder problemen. Geen issues met upgrades tot nu toe. Dan komt de klant en die zegt: ik wil parameter x in de machine anders hebben. Dan moet je de chip herprogrameren (zijn die dingen voor gemaakt, dus geen probleem: PLC = Programmable Logic). De IDE voor het heprogrameren werkt dan niet meer. Net zoals dat je met Visual Studio 2019 geen Windows 16 bits applicaties kan maken. Dus moet je een oude versie van de software gebruiken (net zoals je zou doen als je nu een Windows 3.1 applicatie moet onderhouden). Kun je wel roepen dat dat achterlijk is. Maar het is helemaal raar om een goed werkende machine preventief te upgraden als er geen internet connectie mee is dus het risico van hacken 0.0 en upgraden helemaal niets extras brengt behalve downtime en risico op verstoringen. Planned obsolence is in de IT gebruikelijk, maar daarbuiten moet er gewoon een business case voor zijn.
Anoniem: 1092407 @latka22 oktober 2019 11:23
De IDE voor het heprogrameren werkt dan niet meer.
Dit stukje, daar gaat het dus om. Als ik jou goed begrijp dan mag je dus als klant niet verwachten dat een fabrikant dit gedurende de beloofde of verwachte levensduur van de machine garandeert?
Correct, dat kun je niet verwachten als je nagaat dat ik weinig software ken die 30+ jaar meegaat. WordPerfect 5.1 kun je ook niet meer fatsoenlijk gebruiken onder Windows 10. En WordPerfect X9 stuurt daisy-wheel printers heel anders aan dat WordPerfect 5.1 dat deed. Geheid dat er dingen niet meer zo werken als toen.
Anoniem: 1092407 @latka22 oktober 2019 12:20
Dat bedoel ik niet. Microsoft Office werkt nog net zo goed als Office ruim 20 jaar geleden en Office documenten van toen kan ik nog net zo goed openen en bewerken als recente documenten. Dus mijn vraag is: mag je als klant niet verwachten dat je een machine met een levensduur van 30 jaar na laten we zeggen 25 jaar nog net zo goed kunt herprogrammeren met nieuwe software onder een nieuw OS? Dus je koopt een bijzonder dure machine die heel lang mee moet gaan en je moet dan maar accepteren dat je deze ruim binnen de levensduur niet meer kunt benaderen met moderne hard- en software?
Wat je schrijft klopt niet: een document gemaakt met Word 1.0 krijg je niet identiek geopend in Office 365. Er zijn op zijn minst subtiele verschillen (en waarschijnlijk hele grote). Zelfs tussen LibreOffice en MS Office is het problematisch als je een complexer document maakt. Dus nee: ik denk niet dat je dat kunt verlangen. Welke prijskaartje zou je er aan moeten hangen als leverancier? Stel MS besluit te stoppen (al dan niet gedwongen) met Windows (want iedereen wil Linux / MacOS) wat moet je dan? Je hele pakket herschrijven? Wat je vraagt is precies wat je niet kunt doen: een prijskaartje hangen aan de onzekerheid van een andere partij. Een dikke disclaimer in het contract helpt maar daarmee maak je het weer best effort en dat wilde je niet.
Anoniem: 1092407 @latka22 oktober 2019 20:09
Wat je schrijft klopt niet: een document gemaakt met Word 1.0 krijg je niet identiek geopend in Office 365. Er zijn op zijn minst subtiele verschillen (en waarschijnlijk hele grote). Zelfs tussen LibreOffice en MS Office is het problematisch als je een complexer document maakt. Dus nee: ik denk niet dat je dat kunt verlangen.
Volgens mij neem je nu wel een beetje een loopje met mijn verhaal. Word 1.0 is lastig ja maar Word 97 gebruikt gewoon hetzelfde .doc format dat nu nog steeds volledig wordt ondersteund, ook al is docx tegenwoordig de standaard keuze. Dat formaat is inmiddels dus 22 jaar oud en ga er maar van uit dat het over 10 jaar nog steeds door Office wordt ondersteund en misschien over 20 jaar ook nog wel. Dat LibreOffice bestanden niet goed worden geopend in MS Office en vice versa is een heel ander issue.

Het punt dat ik uiteraard wil maken is dat het best bizar is dat een dure machine zo moeilijk te onderhouden valt met up-to-date software door de jaren heen. Als bedrijven, beheerders en ontwikkelaars dat allemaal normaal vinden of een leuke uitdaging, mij best hoor. Ik werk er niet mee noch kom ik er niet mee in aanraking. Ik vind het alleen als buitenstaander best een absurde situatie. En die kun je nu misschien nog wel wijten aan de tijdgeest en keuzes van toen maar met de kennis van nu zou je als bedrijf toch best iets verder kunnen nadenken als je je apparatuur weer een keer vervangt? Die controlechips benaderen met software lijkt mij niet bijzonder lastig en zeker voor een fabrikant moet het toch relatief eenvoudig zijn om client software te updaten zodat die ook op nieuwere Windows versies draait. Ik begrijp ook wel dat vooral testen veel tijd en dus geld kost maar dat kan toch in de prijs van een machine verwerkt worden? Sowieso zal er met dergelijke niche producten al redelijk grof geld verdiend worden dus marge genoeg lijkt mij voor een fabrikant.
Word97 -> Word 2016: niet alles werkt meer wat eerst wel werkte.

Het grootste probleem waar je tegenaan loopt (los van onwil) is dat je geen enkele controle hebt over de buitenwacht. Neem iets simpels als een seriele poort. In 2001 vond je die nog overal (ook op laptops) en die dingen bestaan al sinds de oertijd. Dus denk je: die gebruik ik. Dan komt USB en is er geen seriele poort meer. Moet je met een adapter gaan werken. En zo gaat de tijd om de machine door, maar de machine zelf staat effectief stil qua technologie. Zolang de klant bedient kan worden (desnoods met virtuele machines en oude windows versies) is er voor hem/haar ook geen reden om aan de bel te trekken of bij de aankoop van een nieuwe machine hier zwaarder op te leunen. Stel dat een leverancier dit wel als bonuspunt op de folder zet dan zal je zien dat zijn machine duurder is en valt hij ook uit de race omdat niemand er om geeft.
Interessant wat je daar zegt, want letterlijk de machines die wij in het bedrijf gebruiken om nuggets in zakken te gooien (ishida weger) en om de gaartunnel (cfs poultry) en dergelijke aan te sturen werken op windows 7.
Deze machines zullen niet teveel connectiviteit hebben met het internet maar zeker wel dat deze machines al 8 jaar draaien en van hun wordt nog 30 jaar productiviteit verwacht.
Dit op basis van de oudere machines die in het bedrijf al meer dan 40 jaar dienst doen.
Windows CE wordt gebruikt op veel andere machines door het bedrijf heen.
Lijkt mij dat de support periode van het OS waarop een machine draait bij het verhaal hoort.
Even ter info, de machine draait niet op een OS maar werkt met een PLC. Die worden geprogrammeerd met een bepaalde software die bij dat merk en type hoort. En vaak ook nog aan specifieke firmware verbonden is.
Dus als je hardware en software voor een machine moet kopen wat misschien al 2 jaar of meer ontwikkeling en bouw is zit. Dan is het misschien al verouderd voordat de machine begint met produktie
Dan worden of die machines te duur verkocht of er wordt niet goed gecommuniceerd over de te verwachten levensduur. Lijkt mij dat de support periode van het OS waarop een machine draait bij het verhaal hoort.
Even een ander praktijkvoorbeeld:
https://www.ad.nl/buitenl...ote-floppydisks~a24915e5/

Goed, Windows is uiteraard compleet niet geschikt als OS voor dergelijke systemen. Volgens mij is er juist een sprong gemaakt in windows door backwards compatibiliteit te verlaten. Wat ik op zich wel een mooi vergelijk vind in de denkwijze die je aanhoudt, is navigatiesystemen in de auto. Als een autoleverancier een auto op de markt brengt, moet het navigatiesysteem dan zo zijn dat het gedurende de hele levensduur van de auto actueel gehouden kan worden?
Maar grote dure machines, gaan langer mee dan dat een Windows OS mee gaat. In het KMO/MKB gaan ze niet plots enorm veel geld uitgeven om een goed werkende machine te vervangen omdat Microsoft stopt met support op Windows 7.

Ik weet machines staan waarvan de stuurcomputers met Windows 95 werken. Maar die machines staan volledig op punt en renderen goed dus worden zeker niet zomaar vervangen.
Anoniem: 1092407 @GoBieN-Be20 oktober 2019 01:31
Support voor een nieuw OS mag je toch wel verwachten van een fabrikant? Ik weet dat geen support vaak de norm is maar normaal vind ik dat niet. Zeker als het om dure apparatuur gaat van tonnen of miljoenen en waar vast ook nog steeds een hoge terugkerende service fee voor wordt afgetikt.
Nou, niet machines zou ik maar niet aan het netwerk hangen dan. Tijdens een red team test komen ze anders wel aan het licht :)
Eigenlijk heb je net geschreven dat fabrikanten die machines maken die een levensduur hebben van +10 jaar geen producten van Siemens mogen gebruiken aangezien Siemens onvoldoende support geeft.
Het is zo simpel als dat.
Nu alleen nog die fabrikanten overtuigen, maar dat is op zich niet zo moeilijk als alle afnemers hetzelfde doen: een goed bestek schrijven waarin de support geëist wordt!

Siemens maakt leuke producten, maar vaak heb ik de indruk dat ze in de vorige eeuw zijn blijven steken.
(Niet dat andere bedrijven het zoveel beter doen.)
Jammer genoeg schrijven automobiel klanten in hun lastenheft gewoon keihard, je levert je machine met Siemens, of anders lever je maar niet.

En zolang deze klanten 100 siemens PLC's in 1 lijn stoppen en er miljoenen in zo'n project omgaan, is het een utopie om te denken dat je dit als leverancier even veranderd.

In de ruimtevaart of labaratoria is het niks anders. Stabiliteit is de belangrijkste KPI hier, dus zie je vaak oude beproefte technologie.

Gister stond het volgende artikel ook nog op tweakers;
nieuws: Amerikaanse leger gebruikt geen floppy's meer voor coördineren kernaa...

Als het amerikaanse leger nog op floppies zat, doen we het opzich niet slecht :X
Volgens mij geeft siemens support en heeft nieuwe versies van de software. Durf jij het aan om een nieuwe versie van de software in de machine te zetten gecompileerd met een nieuwe versie van software? De linux kernel van nu kun je ook niet compilen met een GCC 2.95 die jarenlang beschikbaar was. Andersom: de linux kernel van de tijd van GCC 2.95 compiled wellicht niet eens met moderne GCCs zonder een regressie. Niemand geeft die garanties. Dus je compiled de software met de stand van zaken die gold tijdens het maken van de software. Zo ook met hardware.
Ik zeg toch niet dat alles 100% compatible moet gemaakt worden?
Ergens stopt het uiteraard, anders kan je het uiteraard niet garanderen.
Maar dat verklaart nog steeds de licentie hel niet die Siemens veroorzaakt.

(En in mijn ervaring is Siemens zelf ook niet zo foutloos, dus waarom sommigen er perse mee willen werken is mij ook niet altijd duidelijk.)
Dat hoort gewoon bij de software en het support. Tooling kan gewoon meegenomen worden.
Heel makkelijk gezegd. En dan nu de praktijk....
Siemens TIA Drama is een verschrikkelijk Kwalitatief uitermate teleurstellend pakket.
Gigantische specs vraagt om enkel een heel simpel stukje software te kunnen draaien.
Waar S7 (de software hier voor ) prima op een intel pentium 4 draaide voor TIA heb je een dikke i7 nodig en dan heb ik het niet eens over de gigantische slechte interface we hebben een 32 inch monitor staan want anders is programmeren van grote complexe programma's een ramp, omdat alles zo gigantisch klein wordt weer gegeven . te veel info die je niet gebruikt . We hebben een Field PG van 10K en het is een ramp is om werk gedaan te krijgen op een laptop scherm onder tia .

Dan is het een gigantisch drama met versie nummer verschillen en licenties
als 1 iemand iets opent met een hogere versie dan kunnen alle andere lage versies het programma niet meer openen. En je kunt met een hogere versie niet software aan passen of wijzigen dat al in de hardware zit , wat met een lagere versie is geschreven zonder een complete format te doen en alle gegevens weg te gooien..wij hebben regelmatig engineers op bezoek van derde die 5-6 verschillende TIA versies hebben op hun laptop omdat elke klant wel wat anders kan hebben en moeten ontzettend op passen dat ze niets openen in een verkeerde versie... en voor elke versie moeten ze een licentie hebben wat kost een laptop met 6 tia licenties? en nu heb je 30 monteurs ... wat moet een het uurloon zijn van een monteur als je 6 ton aan software mee moet nemen. en dan hebben zo nog niets gedaan.... je kunt natuurlijk 6 vms aan maken en die naar 30 laptops kopieren .... maar ja dat mag natuurlijk niet....

Tia is totaal geen goede voor uitgang. net als synamics als je het over weggooi maatschappij hebt zie hier reparatie kost net zo veel als een nieuwe drive.... Zeker als je het vergelijkt wat andere fabrikanten bieden zo als een omron GE of Mitsubishi alenbradly een veel beter systeem aan. Als je dat gebruikt Dan zie je dat er veel beter wordt na gedacht en bij nieuwe software wordt de oude hardware nog gewoon ondersteund. versie verschillen tussen 9.2 en 9.4 van een programma is bij siemens een no go .. bij hun kijkt de software er naar en als het kan is er geen probleem.

Ik zou gewoon lekker door gaan met je windows 7 machine alleen hang deze niet aan het internet. wel k een VM back up maken dat mocht de machine niet meer werken kun je in VMware gewoon nog jaren vooruit.

Het is gewoon totale onzin om te zeggen upgrade naar windows 10 als machines niet aan het internet hangen. Ik heb machines van bijna 20 jaar oud en die draaien prima heb bergen spare parts en zal die zeker nog jaren kunnen krijgen. ik heb nog een windows 98 field PG liggen waar S5 op staat ligt in de kast en heeft het bedrijf al meerdere malen gered omdat hij er nog is.
support krijgen is ook totaal geen probleem S5 en S7 onderdelen zijn prima verkrijgbaar en zullen dat nog jaren zijn. ook de programmatuur werkt nog jaren gewoon goed . de oudste machines hier zijn uit 1956 dus dan weet je gewoon het gaat lang mee zit vol met S7, 3 jaar geleden is de laatste s5 uitgefaseerd, niet omdat we geen onderdelen hadden of support kunnen leveren maar we hebben de regeling / drive vervangen die die S5 machine aan stuurde.Dit jaar alleen hebben we div S7 machines nog in het veld neer gezet en dat is prima we hebben ook een aantal (7) tia machines uit gerold met versie 14 en die zullen komende 20 jaar denk ik versie 14 blijven draaien . hoewel de machines van tegenwoordig niet zo heel oud kunnen worden als de machines van vroeger .. alles tussen 1950 en 1980 gebouwd is zal denk ik over 20 jaar nog staan maar de nieuwe machines ik weet niet of die dat wel gaan redden...

veel bedrijven zien ook niet in wat het nut is van upgraden en dat dingen stuk gaan na een aantal jaren geleden over te gaan van XP naar windows 7 kwamen we er achter dat hyperterminal niet meer werkte ....tegen woordig gebruiken we putty als vervanger ... (voor de communicatie om drives uit te lezen en te beschrijven ) of terminals die via hypertreading verbinding hebben met de server... om dat te vervangen was een project van 4-5 miljoen nodig en een jaar dus even over gaan zitten serieuze kosten aan verbonden.
Ik begrijp dat dit soort apparaten een lange afschrijving hebben. Wat ik dan niet snap is waarom men dan vasthoud aan Windows terwijl Linux volgens mij meer geschikt is voor langdurig gebruik.
Dit heeft twee oorzaken. Leveranciers die in een windows ecosysteem vastgeroest zitten (a.k.a. gegroeid vanuit het verleden, even een bak libraries opnieuw bouwen is veelteveel werk)
Bekende / gekende userinterface van het OS.

In laboratoria is het precies hetzelfde. Apparatuur heeft een levensduur van 20 - 30 jaar. Software gaat max 5 jaar mee tegenwoordig. Indien een apparaat obsolete is en er inmiddels al twee nieuwe generaties zijn, gaat geen enkel groot bedrijf nog energie steken in aansturingssoftware voor het oude spul.

Bovendien moet alles blijven draaien, waar 1 windows update alles plat kan gooien. "even" 250 locaties in NL langs om dan een softwareupdate te pushen, per locatie soms 2 - 4 weken validatiewerk waarbij productie plat ligt is toch vrij vervelend. #Maar-linux-dan? Zie bovenstaande redenen. softwarebibliotheken worden uitgebreid op bestaande code en implementaties en zijn bovendien afhankelijk van 3rd party bibliotheken met data, die natuurlijk enkel op Windows hun werk doen.

Bijzonder complexe materie, paar maandjes bouwen aan de software in linux en je bent nog geen steek opgeschoten. Samenwerking met concurrerende leveranciers is vereist voor breed draagvlak, inclusief per klant een eigen plugin voor input en output van data. En het personeel in zo'n lab staat niet te springen om linux te leren. Een nieuwe versie met wat extra knoppen is vaak al lastig, een nieuw softwarepakket, laat staan een OS, kost soms jaren om te implementeren.

Nee, geen ideale situatie, vele sectoren zijn gebonden aan microsoft, kunnen niet "even" switchen en kunnen enkel een schietgebedje doen dat bij de volgende patch tuesday, het spul nog draait.
Ik vrees dat je nogal een probleem hebt als je nu support wilt hebben voor een Linux distributie van een jaar of 7 geleden. Het kan misschien nog wel, maar er spelen exact dezelfde verouderingsproblemen als bij Windows of eender welk mainstream operating system. 7 jaar geleden was CentOS 6.x hot and happening. Mainstream support daarvoor is gestopt in 2017. Maintenance updates gaan nog een jaartje door, maar dan is het ook daarmee over. In die 7 jaar is er heel veel veranderd in Linux. Systemd heeft zijn intrede gedaan. Diverse open source pakketten zijn verdwenen of worden niet meer ondersteund. System libraries met allerlei afhankelijkheden zijn niet meer te draaien op nieuwere kernels en/of architecturen.

Het blijft gewoon onverstandig om embedded systemen met lange levensduur te voorzien van een general purpose operating system. Het wordt gedaan uit kosten overweging en time-to-market. Maar het is onverstandig, en dat blijkt uit dit soort berichten.
Correctie, waarom men gebruik maakt van Windows versies voor de consumenten/zakelijke markt, terwijl er ook een Windows embedded serie is, die een veel langere levensduur heeft.
Duidelijk punt, maar laten we wel zijn dat dit niet uit de lucht komt vallen. Windows 10 is na 5 jaar bijzonder volwassen te noemen (ik ben zelf van Linux naar Win 10 overgegaan omdat het beter paste bij mijn use case en zelfs ik vind het een bijzonder fijn en stabiel besturingssysteem. Houd wel een Gentoo systeem achter de hand natuurlijk).
Het is al sinds tijden bekend dat de support gaat stoppen, en je zou dus al begonnen kunnen zijn met testen of in ieder geval jouw baas/de klant informeren over de situatie, wellicht haal je er zelfs een nieuwe klus mee binnen!

Dat gezegd hebbende, ik weet donders goed hoe het in de praktijk gaat en als je werknemer bent zegt de baas 'daar is geen tijd/geld voor' en als zelfstandige zegt de klant 'geld uitgeven? Waarom? Het werkt toch prima zo'.
Het komt ook zeker niet uit de lucht vallen. Maar op een productie machine ga je niet "even" testen.

Als in een IT omgeving even iets crasht, restart je de pc / server / applicatie. Als in de OT iets crasht zijn de gevolgen vaak vele erger.

Je kan niet elke machine die je in de afgelopen "x" jaar hebt weggezet als machine bouwer "even" testen. En een test machine maken van elke machine van 3 miljoen die je afgelope jaren hebt gebouwd doe je ook niet even.

De programmeer pakketen in de industrie draaien niet op linux. Alles is windows based.

IT mensen kunnen zich vaak niks voorstellen van de OT problematiek. Maar ook al zien wij een end-of-life aankomen, is het risico van het updaten van een producerende machine, groter dan een onbeveiligd OS draaien.
In dezelfde situatie zittend kan ik alleen het volgende zeggen: Dit is een TIA portal issue, niet een windows issue.

Je kan altijd nog een vm-ware opzetten TIA portal 12 daarin op win 7 installeren en deze gebruiken wanneer nodig. Afhankelijk van de doorlooptijd kunnen het veel vm's worden maar is het sws niet verstandig om elk project in een clean sw environment te starten?

Voor de duidelijkheid het is niet alsof win 7 stopt met werken. Win 7 blijft werken MS wil alleen niet de software supporten na 10 jaar. Dus probeert er voor te zorgen dat je win 7 niet meer als ontwikkel station gebruikt.

Wat nog wat meer problematisch is zijn de machines draaiend op win 7 die nu allemaal meldingen krijgen. (Ja mensen windows in de productie omgeving, het zou je verbazen hoeveel dat het daar gebruikt wordt)
Vanwaar het "even" testen? Dat noem ik nergens. Ook claim ik nergens dat het een optie is van elk uniek stuk hardware een test kopie te hebben, een groot deel kan echter wel virtueel tegenwoordig en ook software is grotendeels automatisch te testen op gewenste in- en uitvoer. Natuurlijk ga je geen productielijn afsluiten voor 3 uur elke keer als je iets wilt proberen maar de werkgever of je klant tijdig op de hoogte te brengen van de noodzaak nu iets te doen om straks een probleem te voorkomen hoort mijns inziens bij de functie ontwikkelaar, juist omdat de afnemer vaak niet snapt hoe- of waarom.
Welke windows10 bedoel je?
Elk jaar komt er een grote update uit. Waarbij de 180x update ook het driver gedeelte op de kop gezet is.
Hierdoor krijg je weer nieuwe problemen. Software voor de 16xx versie draait nu niet meer op de 180x versie.
Bij windows7 had je enkel de uitdaging dat je het laatste servicepack geïnstalleerd moest hebben voor de nieuwere software. Maar alle oude software die op de eerste release van w7 draaide draait ook op de laatste full updatet versie.

W10 klink leuk. Maar geeft behoorlijk wat hoofdbrekens om alles draaiend te houden met telkens wijzigende software.
Maar je kunt toch win 7 gewoon blijven draaien voor je klanten. De ondersteuning verdwijnt wel maar daarmee houdt win 7 niet op.
Dat is ook niet de vraag. Mijn eerste reactie was op een uitspraak van henkje; "Als bedrijf zijnde ben je natuurlijk wel wat aan de late kant, en dan druk ik me rustig uit."

Dit is hoe IT'ers vaak tegen bedrijven aan kijken die niet upgraden. Ik wou is het geluid van de andere kant laten horen, welke factoren er mee spelen, en waarom bedrijven daarom niet kunnen upgraden.
Ja lekker veilig om w7 te laten draaien, en wie krijgt de schuld bij de eerste ransomware aanval?
Je zou het aan flipkipse moeten vragen maar ik begrijp juit zijn verhaal dat hij win 7 een of wat uur nodig heeft om bij een klant oudere Miele apparaten te herstellen, met een dedicated laptop. Dus die specifieke laptop zoiu dan gevoelig zijn voor een randsomware aanval? Theoretisch wel mogelijk maar parctisch niet lijkt me.
Zo Lang je de laptop maar niet aan het internet hangt of met besmette usb sticks in aanraking laat komen.
Hiervoor heeft Windows 10 toch juist Compatibility mode erin zitten? Microsoft snapte dat bij de launch het mogelijk moest zijn om windows 7 applicaties te draaien. Je kan na mijn weten die ook prima installeren. Omdat iets niet officieel een windows 10 label heeft wil nog niet zeggen dat het niet werkt.
Zal je zelf het risico nemen dat, als het €10.000 per uur kost als een machine stil staat, dat al je software wel op windows 10 compatibility modus draait?
En hou bij de keus in je achterhoofd dat je geen machine hebt om te testen.
Dit wordt meestal opgelost op door iedere versie van je programmeer omgeving in een aparte VM te houden.
Het kost een bak aan storage, maar dat is gelukkig niet zo duur meer tegenwoordig.

Bijkomend voordeel is dat een VM naar je collega's kopieren sneller gaat dan TIA updaten.
Is het probleem dan eigenlijk niet dat je geen testomgeving hebt, maar enkel een productieomgeving?
En hoe zie je dat voor je?
Neem even voor het gemak de groente verwerker HAK. Ga je een complete fabriek er naast neer zetten om te testen? De grootse uitdaging is namelijk niet het virtueel draaien van wat je uitgedacht hebt. Dat is redelijk te doen. Meer de praktijk is weerbarstig. In software kun je niet alles testen, wel veel.
Gaat het dan fout dan gaat het ook meteen goed fout. En als de bug er na een tijdje uitkomt omdat deze enkel in een speciaal geval optreed dan ben je helemaal zuur. Terug naar de oude omgeving kan namelijk niet.

Lees bv even dit door. Een test die de adac heeft uitgevoerd. Eerst een computersim draaien met alle bekende parameters. Daarna een "live" test. Die bleek toch anders uit te pakken.
https://www.adac.de/rund-...sts/crashtest/lego-crash/
Dat is precies wat ik bedoel. Ik snap idd dat je geen tweede machine / fabriek ernaast zet, maar wel terechte opmerking toch dat het probleem dan is dat er geen testomgeving is?

[Reactie gewijzigd door SpiceWorm op 23 juli 2024 08:36]

Volgens mij is een testomgeving een lapmiddel voor programmeurs die niet kunnen programmeren :+
Even serieus: een testomgeving (en OTAP etc.) is allemaal aanwezig omdat software te vaak via trial en error tot stand komt. Andere engineering disciplines doen dat iets anders. Althans, ik zie weinig bruggen en viaducten in testomgevingen gemaakt worden om daarna gepushed te worden naar productie.
Nee. Het probleem dat er wél een testomgeving is, maar dat je nu eenmaal niet alles kunt testen.
Akkoord, niet een volledige testomgeving dus.
Nee. Ook in een volledige testomgeving kun je niet 100% van de zich mogelijk voordoende situaties testen, al is het alleen al maar omdat die situaties nog niet allemaal bekend zijn.
Ik ben wel benieuwd, kan je daar een voorbeeld van geven?

Want dat geldt eigenlijk voor alle softwareontwikkeling, dat alle toekomstige situaties nog niet bekend zijn en dat de testomgeving niet alle fouten kan voorspellen.
Correct. En DUS is het per definitie minder risicovol om in de oude omgeving te blijven.
Dan gaat het daar al fout in de ontwikkeling van dergelijke apparatuur en bijbehorende software. Er zou bij apparatuur dat zeg 15 jaar mee zou moeten gaan al rekening gehouden moeten worden dat dergelijke apparatuur dan ook zolang ondersteund moet kunnen worden. Dat betekend, als je voor een bepaald platform kiest, dat je er rekening mee moet houden dat, dat platform ook wijzigd en voor Windows staat redelijk vast tot wanneer er officieel support loopt. Dan zou er rekening gehouden moeten worden dat je betreffende software toch tenminste één of tweemaal een upgrade zou moeten kunnen geven. Let wel upgrade en niet een update.

Overigens dan kan het een en ander inderdaad duurder maken, maar unsupported zaken up and running houden kost ook geld in meerdere opzichten.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 08:36]

Ik werk in eenzelfde omgeving, dit is inderdaad vaak hoe het gaat in de praktijk. We proberen wel zoveel mogelijk met tia 15 te werken, immers als de klant betaald is dat qua tijd geen probleem. Maar de meeste klanten willen pas iets nieuws als het huidige systeem er mee ophoud. Dus dan moeten we een virtuele machine achter de hand houden voor de oude software.
tot op je stickje dat je gebruikt om je instructies op de machine te zetten een bitlocker had en 3 weken na datum actief wordt.
Gewoon niet op het internet aansluiten en dan is het grootste probleem qua veiligheid eigenlijk weg.
Wat maakt het uit als er windows 7 op draait, af en toe hoor je nog wel eens wat over een oud systeem dat ergens nog steeds op Windows 3.1 draait. Er ontstaan pas problemen als de tierenlantijn op het internet aangesloten is. Als dat het geval is dan zijn updates mandatory en als dat problemen oplevert voor de betrokken spelers dan kan ik allen een cursus ITIL aanraden, (versie 4 is net uit). Ik noem gevallen als deze "ervarend leren". Er zomaar vanuit gaan dat een OS 14 jaar mee gaat is om wat wijze woorden van onze Koningin te quoten: "Een beetje dom".

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 23 juli 2024 08:36]

Een systeembeheerder heeft een goed werkende windows 2008 printserver, maar die moet ook vervangen worden. Iets veranderen brengt gewoon risico's met zich mee.

Dat er systemen zijn die moeilijk te vervangen zijn is een feit, maar waarschijnlijk de bulk van de mensen die deze melding gaan zien zijn mensen die wel een upgrade zouden kunnen doen met minimale inspanning, maar die er de tijd of het geld niet voor willen of kunnen vrijmaken.
Ik weet zo niet hoe het met tia v12 support zit, maar van step 7 "classic" hebben ze nog een versie uitgebracht met win 10 support. Dus Siemens is denk ik niet het beste voorbeeld. Veel andere software om automatiseringsapparatuur te programmeren is natuurlijk verouderd maar meestal is dat prima in een virtuele omgeving te draaien
Windows 10 mag er al vijf jaar zijn, maar nog steeds is mijn vertrouwen er in nabij het historische dieptepunt.

Nog steeds heb ik dode apps die ooit bestonden in mijn Start menu die op geen mogelijkheid uit het systeem te halen zijn zonder een volledige herinstallatie.

Maar belangrijker: als ik mijn updates uit zet, dan vernaggelt de update het gedrag van mijn taakbalk zich en doet mijn zoekfunctie het niet meer. Ik heb het al verschillende keren moeten terugdraaien, maar elke keer dat de updates mij weer bespringen kom ik er achter dat de patches mijn Windows nog steeds kapot maken. Uitstellen is het enige dat ik kan doen; die patches uitzetten lukt niet met de tool die MS hier voor heeft opgesteld.

Nu ben ik consument, maar dan nog: dit zijn toch echt gigantische breekpunten. Als ik er niet op kan vertrouwen dat mijn computer nog goed werkt als ik deze 's ochtends aanzet vanwege 'belangrijke updates', dan heeft een 10 jaar oud OS toch echt de voorkeur. Die blijft tenminste werken.
Klinkt meer alsof er iets ernstig mis is met je installatie en een herinstallatie moet doen. Kan met Windows 7 met zo goed gebeuren...

In 3 jaar insider en de laatste 2 er weer gewoon updates heb ik heel veel updates voorbij zien komen. Nog afgezien van de zakelijke updates. Zelfs de (test) inplace updates van de DC's (DomainControllers, server 2008R2 naar 2016) verliepen vlekkeloos, al heb ik die alsnog gewoon klassiek geüpdate.
Waarom zou je eigenlijk DC's in Place willen upgraden, ik heb het zelf ook wel eens getest, daar niet van. Maar een nieuwe DC uitrollen is in de regel sneller dan een bestaande DC In Place te upgraden. Een nieuwe DC heb je "Up and Running" in minder dan 30 minuten (mogelijk iets langer als je nog fysiek gebruikt). Onze tests met In Place upgrades deden er altijd veel langer over dan een nieuwe DC uitrollen.
Omdat inplace vooral een test was hoe ver Microsoft was een dat liep gewoon goed. En snel. Wel op een kopie van de vm's, uiteraard.

Gewone migratie had ik nog niet eerder gedaan: in 2012 net rond het uitkomen van server 2012 heb ik de migratie van Novell NDS naar MS ADS gedaan, dus dit was de eerste upgrade van het AD. Beter naar goed inlezen en testen. Van de gewone migratie meer geleerd dan van de inplace update, uiteindelijk was het heel simpel.

Trouwens, een DC maken is nog niet vervangen, he? Je moet ook de DHCP server migreren en de fsmo rollen migreren en zo wat dingen meer. Uiteindelijk zo gedaan, maar wel na ettelijke zoektochten over het grote boze internet.
DHCP hoort eigenlijk niet op een DC te draaien ;) Best practise vanuit MS is alleen de AD DS rol en DNS.
DHCP kan je beter gewoon op een losse server draaien (het liefst 2 zodat je ook nog HA hebt), kan makkelijk op VM's met bijv. 1 core en 1gb geheugen. Net als je DC's zelf trouwens, Windows Server Core, 1 core en 1GB toewijzen gaat in de regel prima. Het je weinig bloat en weinig resource gebruik.

In principe zou je het migreren van een DC zeer makkelijk moeten kunnen doen. Stel dat je 3DC's hebt op 2012 die je naar 2019 wil hebben.

Zorg dan dat je een goede template hebt van het liefst Windows Server Core. Rol dan 3 nieuwe VM's uit (kost je een paar minuten). Installeer AD DS en DNS en promote ze naar Domain Controller.
Dan inderdaad de FSMO rollen overzetten naar een nieuwe DC. Even goed controleren dat alle replicatie e.d. goed verlopen is en dan de oude DC's demoten en opruimen.

Zo kun je zeer snel al je DC's vervangen zonder een centje pijn.
In mijn ervaring wordt het migreren of upgraden van DC's pas pijnlijk als er ook nog eens een boel andere meuk op geïnstalleerd is.
Maar belangrijker: als ik mijn updates uit zet, dan vernaggelt de update het gedrag van mijn taakbalk zich en doet mijn zoekfunctie het niet meer.
Dan moet je nog een uitleggen. Als je de updates uitzet vernaggelen de updates je taakbalk? Als je de updates geheel uitzet veranderd er HELEMAAL niets meer.
Geheel uitzetten? Tenzij ik aardig diep in Windows ga zitten graven (event viewer, registry, etc) om de boel hardhandig een stop toe te roepen is het beste dat Microsoft mij geeft de mogelijkheid om de updates tijdelijk te pauseren voor X aantal dagen. (En het uitschakelen van updates is sowieso geen lange termijns oplossing. Dan kan ik net zo goed leuk op W7 blijven hangen!)

Met vernachelen bedoel ik dat het hele start menu stopt te werken. Al het zoeken werkt niet meer. En de jumplists op taakbalk knoppen werken ook niet; de UI gedraagt zich dan alsof je taakbalk elementen probeert te verplaatsen. (Witte focusrand om het meest linkse icoontje heen om een drop zone aan te geven.)

De enige manier om al die problemen te voorkomen is KB4515384 niet laten installeren. En wanneer deze weer terug komt is het weer goed kapot.
Je schrijft dit alsof het een Windows 10 probleem is. Ik ervaar de door jou genoemde problemen totaal niet, op geen enkele van de vele tientallen W10 installaties die ik ken / gebruik. Ik denk dat dit probleem niet per se aan W10, maar aan jouw specifieke situatie is te wijten. Heb je al eens een herinstallatie of nieuwe hardware overwogen?
https://betanews.com/2019...art-menu-search-problems/

Ja leuk, nog een keer herinstalleren. En wanneer er weer een keer een update de boel kapot maakt moet ik nog maar een keer herinstalleren? Het is een ding om te herinstalleren wanneer de boel al kapot is, maar als automatische updates een prima werkende machine verpesten moet ik mijn hele systeem maar even gaan herinstalleren?

Tjemig, het lijkt de omgekeerde wereld wel tegenwoordig. De mens die de machine dient ipv de machine die de mens dient.
Wat ik vaak merkte bij upgrades uit het verleden dat vaak een simpele upgrade van bv dot.net versie al veel problemen met zich mee brengt. Code is dan geschreven met een bepaalde situatie in gedachte en bij een upgrade naar een hoger platform vallen zaken om.
Concreet voorbeeld wat mij bijstaat is dot.net 3.5 sp1. Dat servicepack bracht veel problemen mee t.o.v. standaard 3.5.
In het verleden gebeurde dat nog wel eens ja, maar goed, daar heb je test trajecten voor.
Tegenwoordig die je dat echter amper meer gebeuren, de laatste keer dat ik issues had met software na een .net update kan ik me niet eens meer herinneren.
Anoniem: 310408 @Dennism18 oktober 2019 21:13
Tegenwoordig die je dat echter amper meer gebeuren, de laatste keer dat ik issues had met software na een .net update kan ik me niet eens meer herinneren.
Ik wel, het was gisteren. twee medewerkers hebben een halve nacht met MS aan de lijn gezeten.
Het laat vooral zien dat je totaal geen bestand verstand van industriële automatisering hebt. Dat is een heel andere wereld. Machines van 50 jaar oud is niet iets raars in de procesindustrie. Een mengsel mengen wordt niet eveneens ineens iets anders dan 50 jaar geleden. Tussentijds onderhoud en een revisie zorgt ervoor dat dit soort dingen mogelijk zijn.

Autoclaven gaan bijvoorbeeld gewoon x charges mee. Meestal minimaal 10 jaar, maar 20 is ook niet raar. Daar sta je dan met je software van 15 jaar geleden. En een upgrade van 100k€ zonder ROI, zonder meerwaarde? Ga er maar aanstaan.

En terechte zorg van @flipkipse. Ik ben zelf IT manager in de procesindustrie, je maakt wat mee. Wat ik trouwens ook erg zorgwekkend vind is dat steeds meer IT technologie de fabriek in zie komen, zonder de IT mentaliteit: een embedded W7 HMI met teamviewer erop... Brrrrr.

[Reactie gewijzigd door Chinco op 23 juli 2024 08:36]

En dit is dus mijn grootste zorg, ook ik zie IT en OT steeds meer samen komen.

Maar OT integrators hebben vaak niet de IT mentaliteit om zorgvuldig met IT om te gaan.
Maar andersom snappen IT-ers niet de uitdagingen van de OT. (Zie je ook weer in dit topic).
Ja, inderdaad, ik zie het bij heel veel collega's terug. Ga gewoon die vloer op, IT-ers, vraag, luister en leer. Die E&B-ers zijn ook gewoon mensen en net als wij technici.

Hier ligt een mega grote uitdaging voor de toekomst, waar veel, heel veel beslissers en betrokkenen zich niet van bewust zijn. Ik voel me al jaren een roepende in de woestijn.
Heb een stop gedraaid op een fabriek waar hun waterzuivering uit de jaren 80 was, en nog steeds draaide op OS/2 Warp.

Daar werden sensors vervangen om continu te kunnen meten of ze aan de huidige milieu eisen te voldoen.

Vroeg ze waarom ze niet naar een modernere OS zijn overgestapt, antwoord was simpel, waarom?, het werkt toch, een upgrade zou €2~3 miljoen kosten, het elke 5j vervangen van de PATA HDDs kost max €1000 inclusief die van de 2 Pentium III reserve workstations waar het systeem op draait.
Ja het zeldzame onderhoud aan de IT is wat duurder, maar komt niet in de buurt van gehele vervanging van het gehele systeem.

De hele industrie werkt op verouderde IT systemen, daar de meeste fabrieken worden ontworpen voor een 30+ jaren gebruik, tegen het EOL van de fabrieken, zijn de IT systemen waar ze opdraaien hoog bejaard, je ziet dan ook vaak regelmatig al gepensioneerde ZZP ITers werken aan dergelijke systemen om ze draaiende te houden.

Dus als je echt bizar veel geld wilt verdienen in de IT moet je specialiseren in het onderhoud van bejaarde IT systemen. ;)
Nou en dan nog zie je volop Windows 7, bij mij op werk zit er iemand van randstad om nieuw personeel te vinden.

Haar ging stuk 2 maanden geleden ofzo crashed, kan ik helaas niks mee dus terug naar haar it afdeling, vervolgens week later zie ik er weer met een andere laptop en gewoon weer Windows 7.
En enige wat ze open heeft is Google Chrome met Gmail en wat websites.

Dus is randstad dan lui of mogen ze niks van management vernieuwen ?
In dit geval zou ik zeggen lui en geen ballen. Dit soort dingen zou je gewoon keihard tegen in moeten gaan bij management.. en of je nu 7 of 10 gebruikt met browsen boeit ook niet en qua kosten ook niet bepaald natuurlijk..
En waren ook nog eens laptops die prima 10 konden draaien, dus ja Luiheid waarschijnlijk van Randstad IT of Management(Of beide).
Het is puur geldkwestie in het bedrijfsleven.
Zoals ik in mijn andere bericht aan geef gaat dat niet altijd op en is het vaak ook ITers die lui zijn en vastgeroest in hun werkwijze.

Er lopen enorm veel systeembeheerders rond die goed zijn in wat ze op dat moment doen en 0 verandering willen.
Nee dat komt omdat er vaak een manager boven zit wat er geen budget vrij voor wil maken, en die manager moet dat weer verantwoorden.

Hoe goede cijfers je ook aanlevert, veiligheid is vaak een ondergeschoven kindje omdat je dat niet in winst kan uitdrukken, nou ja tot het mis gaat dan heb je verlies.

Wij it, ers zijn dol op nieuwe speeltjes maar worden vaak tegengehouden.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 08:36]

Helemaal correct. Bedrijven zijn er om geld te verdienen.
Waarom zou je je daar voor moeten schamen? Zoiets kan een goede reden hebben of zelfs een prima planning. Economisch gezien haal je ook alleen het maximale eruit als je goederen gebruikt tot ze technisch afgeschreven zijn en dat duurt nog een paar maanden.
Begrijpelijk, maar ook weer twijfelachtig. (komt niet door jou als individu).
In een Zakelijke en industriele omgeving is het ook belangrijk te kijken naar vooruitgang en alternatieven. Dit is hoe evoluties zijn ontstaan. Dan praat ik niet over 1-2 jaren veranderingen. Maar Windows7 is al bijna 10 jaar. (laat zeggen 8 jaar bruikbaar) Dus elk bedrijf (vooral succesvol) moeten continu vooruitkijken. Zie de electrificatie. Daarom hebben Containers/Applicatie virtualisatie het stukken gemakkelijker gemaakt. (Lees niet: Gemakkelijk, want dat is het niet). Succes in iedergeval.
Een machine in de industriële automatisering is geen pc, maar een "echte" machine van 3 miljoen.

De compilers/debuggers van de code van deze machines evalueren juist continu en dat is het probleem.

Stel klant "x" belt dat zijn machine van 15 jaar geleden stil staat, zonder enige melding. Dan wil ik mijn software van 15 jaar oud geleden debuggen. Ik kan dit alleen met de exacte versie van de compiler van toen, die niet op windows 10 draait.
Ik heb dus of de optie windows 7 te blijven draaien (of virtualiseren) en deze machines kunnen supporten.
Of ik maak een nieuwe recompile en upload, zonder dat ik mogelijke extra fouten door andere manier van recompile kan overzien.
Als het draait, niet met internet communiceert, geen usb toegang nodig heeft, niet op afstand bedient hoeft te worden... mag het van mij best op windows 7 , xp of eerder draaien.
if it works don't fix it.. maar zorg er wel voor dat er vervanging [backup] is dan.
wij hebben toch al problemen gehad om nog laptops te vinden met een bepaalde cpu waar W7 nog op draaide. Al de nieuwe ondersteunen dat plots niet meer.
Er zijn o/a nog genoeg machines op de wereld wat Windows 3.11 draaien, kijk maar eens bij noodstroom aggregaten, maar die machines werken meestal standalone.
Dat soort machines zouden echter nooit Windows 7 moeten draaien. Daar hoor je een embedded variant op te draaien. Maar ook daar hoort de lifecycle van het OS gewoon bekend te zijn.

De oplossing zou gewoon moeten zijn dat er bij het ontwerp van machines al over nagedacht wordt dat tijdens de levensduur van de machine de besturingssoftware gewoon up-to-date gehouden moet kunnen worden.

Dat dit in het verleden niet is gebeurt is in bepaalde gevallen nog wel te begrijpen, maar heden ten dage zou die bewustwording er echt wel moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 08:36]

Het is niet de machine die windows 10 draait, maar de software compiler die de software voor het embedded systeem compiled.

Zie de uitgebreide omchrijving hierboven.

Siemens had vroeger een compiler die jaren het zelfde was. Maar door dat ze de compiler daardoor niet snel genoeg konden innoveren, zijn ze de steategie gaan veranderen.

Ik las vandaag nog op tweakers dat er amerika nog 8" floppies gebruikte, voor de meest kritische installatie, dus zo slecht doet de industrie het nog niet.
Dat laatste ging echter wel over systemen niet aangesloten op een netwerk / internet voor zover ik het begreep.

Het punt hier is dat Windows 7 straks gewoon niet meer veilig te gebruiken is op client machines (al zou je nog een case kunnen maken voor volledig airgapped). Maar op een laptop waarmee je van bedrijf naar bedrijf en van netwerk naar netwerk gaan moet je dat straks gewoon echt niet meer willen.

Maar werkt dat Siemens spul niet gewoon op Windows 10? Bij een relatie van mij waar ze ook veel doen met Siemens PLC's en bijbehorende software uit het jaar 0 zijn ze gewoon overgegaan naar Windows 10 na een uitgebreid test traject en als werkt perfect.
Maar werkt dat Siemens spul niet gewoon op Windows 10?
Nee, niet elke versie van dat 'spul', en zeker niet de oudere versies die wij moeten gebruiken.
Misschien op het eerste gezicht een domme vraag, maar waarom is Windows 7 "straks gewoon niet meer veilig te gebruiken"?
Omdat de support vanuit MS stopt. Er zullen dus geen security patches meer uitkomen op de standaard wijze (enkel nog in betaalde variant, die veel bedrijven niet zullen afnemen). En mogelijk dat je met wat "hackwerk" nog patches kan installeren voor de embedded variant, maar dat moet je als IT afdeling niet willen supporten. En de gemiddelde consument gaat dat ook niet zo even implementeren. Dat is enkel "leuk" voor de Tweaker die graag blijft rommelen met Windows 7 op hobby niveau.

Vanaf dat moment kan je als IT afdeling niet meer in staan voor de veiligheid van het OS en zou je dit OS dus niet meer (zakelijk) moeten gebruiken en ook niet meer toestaan te verbinden met je netwerken. Tenzij in zeer specifieke situaties waar de machine niet kan verbinden met netwerken en geen externe storage toe laat (denk aan USB sticks e.d.).

Kortom in gewone situaties zal het OS niet meer veilig geacht mogen worden. Enkel nog in zeer specifieke situaties die je bij normaal gebruik eigenlijk nooit tegen zal komen.
Dat is het standaardantwoord op de domme vraag. Maar nu op het tweede gezicht... Ik snap dat MS de veiligheid niet kan garanderen, maar dat konden ze toch al niet (er zit geen garantie op software en claims zijn meestal beperkt tot de aanschafwaarde), dus het enige dat er verandert is dat de kans dat een fout gepatcht wordt, kleiner wordt. Als je als bedrijf een specifiek target bent voor bep. aanvallers dan ontstaat er een ongewenste situatie als er ongepatchte fouten achterblijven na het beëindigen van de support, of nieuwe zero days gevonden worden. In andere gevallen kom je met normale veiligheismaatregelen al een heel eind. Begrijp me niet verkeerd, ik zou normale klanten die makkelijk kunnen overstappen, ook altijd laten overstappen voor zover ze dat nog niet gedaan hebben. Maar de werkelijke vraag is: hoe onveilig is Windows 7? Het wordt niet als bij toverslag onveiliger dan het was, het enige verschil is dat het ook niet meer veiliger wordt. Zonder onderhoud zet er een zekere slijtage in (lees: kans dat iemand een zero day vindt of een exploit maakt voor een bestaande ongepatchte fout), en nieuwe applicaties inclusief beveiligingssoftware zullen langzamerhand de ondersteuning laten vallen. Je moet dus niet nog jarenlang zonder airgap blijven werken, maar het OS wordt ook niet spontaan onveilig.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:36]

"Misschien op het eerste gezicht" kun je weglaten. Dit artikel meldt dat de ondersteuning van het OS stopt.
Ja, of dergelijke industrie zal daar 'meer' rekening mee moeten houden. In principe is het ver van te voren bekend wanneer een Windows versie gestaakt wordt. Ik weet het zo simpel is het niet helemaal, maar soms lijkt het er op dat er nu helemaal geen rekening mee wordt gehouden. Misschien moet dat een ding zijn die ook meegenomen dient te worden in de ontwikkeling binnen de industriele automatisering.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 23 juli 2024 08:36]

Inclusief externe partijen die geen service meer kunnen of willen leveren op machines van ettelijke tonnen?
Ik weet niet of ik jou goed begrijp, maar voor de machines die reeds in het veld staan is het inderdaad (nog) een probleem, maar naar de toekomst zou het in ieder geval verstandig zijn als betreffende industrie daar wel over nadenkt. Zeker nu machines en aparatuur steeds meer netwerkverbindingen (hebben) krijgen.
Absoluut, maar dat is voor hun klanten voorlopig geen oplossing. Dat is dus een tak van industrie die er rekening mee kan houden tot ze een ons wegen, maar er verder weinig invloed op heeft.

En als je verder kijkt naar de bouwers van zulke machines... Is er voor hen eigenlijk wel een oplossing? In theorie zou je zeggen van wel; als je een paar machines van een miljoen verkoopt dan kan er toch wel loon af voor een software engineer die een aantal jaar later een complete rewrite doet. Alleen is de praktijk weerbarstiger. De support op zo'n machine vervalt door overnames, onwil, sourcecode kwijt, enz. En de leverancier van het OS heeft geen OS dat even lang meegaat als de machine mee zou moeten gaan. Een rewrite is dus echt een serieus karwei.

Op papier leek het voorstel van MS heel aardig. Er komt voortaan nog maar 1 Windowsversie (10) die tot in lengte der jaren onderhouden wordt. Alleen jammer dat dat niet waar is. Windows 10 bestaat uit een stroom van service packs zodat je uiteindelijk na een tijdje met een nieuw OS werkt, waarvan absoluut niet zeker is dat je machinesoftware er nog op kan draaien. Bij de serverversie heeft MS nu bepaald dat 3 jaar Windows 10-ontwikkeling een voldoende groot verschil maakt om een nieuwe naam te rechtvaardigen (Server 2016 -> Server 2019). Ook bij Linux zal je moeite moeten doen om een versie te vinden die voldoende lang in support blijft.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 08:36]

Hier is migratie gaande, in productieomgeving, van WinXP naar Win10 voor de aansturing van productielijnen. Wat je stelt: never change a winning team, en productie gaat voor alles...

Sinds hoelang ondersteunt Siemens W7? Ook pas sinds een paar jaar dat we daar van XP weg zijn...

Onze grootste Duitse toeleverancier stelt ook nog eens dat haar mensen (oude garde) niet is opgeleid voor W7, we forceren de issue maar, om het schip in beweging te krijgen.
de oplossing (en ) zijn er wel maar microsoft weigert ze gebruiken tot aan windows 10 als ik het goed heb nl. een rolling release
Anoniem: 1089243 @flipkipse21 oktober 2019 07:27
Het is niet zo dat Windows 7 ermee stopt, het OS blijft gewoon draaien net als alle andere software.
Je zult alleen zelf extra maatregelen moeten nemen om je infrastructuur veilig te houden door b.v. micro segementatie. Dan kan je nog jaren door op Windows 7.
Voor individuele gebruikers is men niet zo laat. Een uprade is snel uitgevoerd. En met de feestdagen in het vooruitzicht een ideaal moment om een nieuwe PC te kopen. Hadden ze het begin dit jaar gedaan hadden mensen die popup weggeklikt zodat die niet meer terugkomt en gewoon verder gegaan want tijd genoeg.
Waarom een nieuwe pc kopen? Windows 10 is nog steeds “gratis” te activeren adhv de Windows 7 productcode
Hoewel de licentiecode van Win7 aanvaard wordt heeft MS het aanbod officieel ingetrokken. Licentietechnisch ben je dus niet meer in orde. Maar mensen die dat zouden willen doen hadden dat nattuurlijk al gedaan. Blijkbaar wachten deze mensen op iets anders.
Die hebben vaak de mentaliteit als iets goed werkt dan niks mee doen, veelal zijn dat ook computers wat heel weinig gebruikt worden.
Als je consumenten bedoelt dan vraag ik mij af hoe grote groep je nog gaat bereiken, genoeg die er niks van zullen aantrekken en wegklikken.(nee ik heb geen cijfers).
Zou ook niet zo een, twee, drie een oplossing weten. Ik kan me wel specifieke maatwerkoplossingen voorstellen die niet zomaar zijn te porten voor Windows 10.
Het is net wel heel makkelijk op te lossen. Gewoon gratis overstappen naar één van de volgende systemen: https://distrowatch.com/ En neen, er zijn voor 97% van de gebruikers geen belangrijke dingen die windows 7 zogezegd kan die *nix dan niet zou kunnen bieden. Het is altijd al onverklaarbaar geweest waarom zoveel Europese bedrijven zich blijven vastklampen aan een inferieur systeem dat proprietary software gebruikt (waardoor je eigenlijk geen enkele vorm van veiligheid kunt garanderen).

Hier trouwens een interessante post over de veranderingen in het gedrag van ontwikkelaars gedurende de laatste tien jaar: https://www.reddit.com/r/...s_tags_in_stack_overflow/
Dat overstappen op *nix hoor ik ieder keer weer op Tweakers maar in praktijk zullen dat slechts een heel heel en heel kleine groep daadwerkelijk doen, *nix is wel beter geworden daar niet van maar toch blijven de meeste gebruikers op Windows, ik verwacht eerder een overstap op ChromeOS / Android / Apple dan op *nix.
Ik weet een oplossing! Lanceer windows 11 dat genoeg voordelen biedt zodat alle windows 7 gebruikers willen overschakelen. Windows 8 en 10 zijn bij heel veel 7 gebruikers nogal slecht binnengekomen. Vooral de lancering van windows 8 waar alles op eens tegeltjes was also we allemaal een tablet hebben!

Dat heeft er snel voor gezorgt dat veel gebruikers een hekel aan 8 hebben gekregen. En ook de standaard installatie van 10 bevalt 7 gebruikers blijkbaar niet.

Kijk, ik heb windows 7 ooit heel lang geleden gekocht nadat ik de gratis versie 6 maanden had gebruikt. Na 6 maanden had ik zoiets van. Ja, hier wil ik wel voor betalen.

Windows 10 is voor de meeste 7 gebruikers gratis te krijgen. En toch gebruiken nog veel mensen liever 7. Rara hoe zou dit komen? Als microsoft nou 11 lanceert, zonder tegeltjes, met een GUI die beter is dan windows 7 en niet slechter. En zonder al die spyware en zonder apps, maar gewoon met programma's. En als ik die dan 6 maanden gratis kan proberen ... en hij bevalt met net zo goed als windows 7 dan wil ik daar wel 100 euro voor betalen.


Als microsoft die 30% die nog 7 gebruiken naar een hogere versie wil krijgen zullen ze toch met iets beters moeten komen ...
Of stoppen met security updates en hopen dat er ooit zo een grote virus aanval komt dat alle windows 7 gebruikers daar last van krijgen en overschakelen omdat ze dat niet nog eens willen mee maken.

En als dat allemaal niet kan dan hoop ik dat er goed genoege VST ondersteuning voor Linux komt zodat ik mijn FL Studio net zo vlot op Linux als op Windows kan draaien.
Dan is het voor mij ook opgelost.

Maar windows 10 ga ik niet draaien, omdat een besturingssysteem me niet moet frustreren en windows 10 deed dat meer dan zelfs windows millenium.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 08:36]

Daar heb ik het al met andere forums ook al gehad de major updates zal microsoft bij windows 7 niet meer ondersteunen.Er zullen alleen maar small updates komen en dat doen ze mede omdat sommige bedrijven nog van windows 7 gebruik maken.Zelfs voor windows xp is nu en dan nog een kleine update beschikbaar.Maar het beste is dat iedereen gaat overstappen en migreren naar windows 10 toe aangezien het gratis is of was?
Jammer. Het einde van Windows.
Voordeel van Windows 7 was dat ik zelf kon kiezen welke updates ik wilde en welke niet, verder is er weinig reden.

Hardware op Windows 7 kan Windows 10 ook wel draaien, voor consumenten is er 0 reden te blijven dat is puur om het werkt dus geen reden om geld uit te geven, bedrijfsleven daarin tegen is lastiger vanwege maatwerk en allerlei afhankelijkheden, maar ook daar is wel veel te upgraden.

Dit verhaal zien we iederkeer weer, Windows 3.11 naar 95, 98, 2000, XP, Vista en nu 7.
Een aantal hebben natuurlijk een paar overgeslagen.

Maar eigenlijk is Windows 10 ook niet meer wat het in begin was, ik zie 1809 of 1903 ook nog steeds als verkapte servicepack.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 08:36]

Ik vind de interface van windows 10 spuuglelijk, onaf en op alpha niveau. Vensters zijn gewoon witte vakken met tekst erin alsof het een prototype/mock up of Word document is.
En die hele koppeling met devices staat me ook tegen. Ik hoef wil op mijn desktop geen bluetooth, locatie instellingen, WiFi, app store die prominent in beeld staan.

En die bloatware zoals aandelen, Xbox, sport, reclames, etc.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg van mijn redenen waarom ik het niet wil.
Dat kun je uitzetten, bluetooth locatie instellingen zat ook al in Windows 7 maar dan iets meer op achtergrond.

Over metro en de store apps heb je gelijk, is mij ook niet duidelijk waarom die apps voorgeinstalleerd moeten zijn, ik maak er totaal 0 gebruik van en is heel irriant om te verwijderen en dan heb ik zoiets ach laat maar staan.
Maar ik vind juist de skin van Windows 8/10 super, mooi strak en minimaal.

Reclame heb ik nog nooit gezien in Windows 10.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 08:36]

Hoezo?

Zit al sinds 2015 of Windows 10, draait als een trein.
Zolang het 1x een popup is die je daarna kan uitvinken vind ik het niet zo'n probleem. Meest irritante van de vorige keer was dat je echt moeite moest doen als je niet wilde upgraden.
Zoals die continue popups van Youtube of je Premium wil. En je al 165 keer nee hebt geklikt
Dat is wel compleet iets anders. YTP is een abonnementsdienst. W7pro een OS dat niet langer ondersteund wordt.
Ik had het over irritante pop-ups an sich
Die YouTube pop-ups zijn inderdaad erg irritant voor premium
Dan download je addblock in je browser ;)
App werkt wel net effe wat makkelijker dan in de browser, gelukkig Youtube ik bijna nooit dus niet vaak last van.
Dat scheelt weer, bij mij heeft het altijd gewerkt. Ik krijg dus geen pop-ups, reclames en dergelijke :).
Zulke dingen zijn inderdaad irritant, maar helaas nodig voor sommige gebruikers. Bij 1x een melding en daarna nooit meer iets te zien krijgen zullen meer mensen niet upgraden.
Dan is er de optie om het elke maand een melding te geven, met een vinkje om daarmee te stoppen.
Heb je de meeste mensen wel blij op die manier.

[Reactie gewijzigd door Gloriam op 23 juli 2024 08:36]

Zelf vond ik het een goede keus van Microsoft, same as updates van Android op mijn OnePlus 3. Als ik een Update krijg kan ik deze niet uit mijn tasklist weghalen en blijft daar tot dat ik die update uitvoer.

Het is exact zoals PilatuS schrijft, het is voor sommige gebruikers gewoon nodig.
Hadden ze niet al heel lang de mogelijkheid om gratis over te stappen? Misschien was het een bewuste keuze.
Zakelijk moest je gewoon betalen...
Neehoor, ook zakelijk kon je gewoon gratis upgraden, tenzij je een Enterprise versie gebruikte, daar was wel alleen een betaalde upgrade voor te krijgen. Maar zakelijke Windows 7 Professional gebruikers konden gewoon gratis upgraden.
Tot je de audit kreeg een de licenties moest aantonen...
Dat is geen enkel probleem, die SAM audits heb ik zeer regelmatig en geen enkel probleem met ge-upgrade systemen.
Hmm. Dan heb ik dus voor niets geld uitgegeven voor updates? Er werd me expliciet door een Licentiespecialist gezegd dat zakelijke updates van 7 naar 10 betaald moesten worden.
Licentie specialisten vertellen wel meer helaas. En zeker van de specifieke zaken rond die upgrade is redelijk wat onduidelijkheid geweest onder de "licentie specialisten" omdat Microsoft nooit specifiek onderscheid heeft gemaakt tussen consumenten en bedrijven, enkel op versie's.

In de basis is het zo dat destijds:

1. Windows 7 Home gratis kon upgraden.
2. Windows 7 Pro gratis kon upgraden.
3. Windows 7 Ultimate gratis kon upgraden.
4. Windows 7 Enterprise niet gratis kon upgraden via de door Microsoft aangeboden route. Zolang je echter een Enterprise agreement hebt bij Microsoft met SA zit daar een gratis upgrade bij in.

Let wel dat dit een de basis upgrade is, als je reimaging rights wil moet je wel 1 upgrade licentie kopen (niet 1 licentie per apparaat, maar 1 in totaal). Wil je van Pro naar Enterprise dan zal je wel voor ieder apparaat een upgrade hebben moeten kopen.

Hier een van de wat meer spaarzame comments van Microsoft medewerkers hierover:

https://community.spicewo...ness?page=1#entry-5462767

Heel basaal gezegd, je moest destijds machines hebben met een legitieme Windows 7 of 8.(1) OEM Home of Pro licentie een dan mocht je ze gratis upgraden, of je nu consument was op bedrijf.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 08:36]

Anoniem: 310408 @Chinco18 oktober 2019 21:20
Tot je de audit kreeg een de licenties moest aantonen...
Hoezo? Als je de pro versies gewoon update is er geen enkel probleem, hebben wij met alle 200+ licenties gedaan, 100% legaal. Kan het zijn dat je in het verleden problemen hebt gehad met Microsoft want anders kan ik je reacties niet verklaren.
Niet iedereen kon of wilde.
Klopt maar dan heeft deze melding dus geen betrekking op hun.
Blijkbaar vind de 30% van alle desktop gebruikers die nog 7 draaien het niet de moeite om over te schakelen naar 10, zelfs niet nadat ze het gratis hadden gemaakt.

Als we allemaal vertikken om over te schakelen naar windows 7 misschien dat microsoft dan windows 11 gaat maken, dat gewoon min of meer dezelfde GUI als 7 heeft en zonder al die bloat.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 23 juli 2024 08:36]

In feite kan je gewoon upgraden (gratis) naar windows 10 als individuele gebruiker (https://computertotaal.nl...s-10-nog-steeds-mogelijk/, even de eerste bron die ik kon vinden) wanneer je geen nieuwe PC wil/nieuwe Windows 10 licentie wil kopen

Edit 1:
Hier kan je de ISO en Media Creation tool nog steeds gratis downloaden en je windows 7 licentie doet het hier ook nog steeds mee voor windows 10: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

@bartje, waarschijnlijk wilde Microsoft dat je er niet van af weet, waarom weet ik eigenlijk niet.

Edit 2:
Upgraden kan 'officieel' niet meer: https://support.microsoft...35/windows-10-upgrade-faq . Je hebt inderdaad dus een schone installatie nodig.

[Reactie gewijzigd door Ceri0n op 23 juli 2024 08:36]

Ik snap niet dat ze niet gewoon opnieuw die gratis Windows 10 upgrade periode weer voor een half jaar starten voor Windows 7 (en 8 ) gebruikers. Ze zijn er bij gebaat om zoveel mogelijk mensen op 10 te hebben.

Ik heb hier nog een Windows 8 laptop die ik nog wel zou willen upgraden. Werkt die optie via de Media Creation tool nog steeds? Want ik las ergens dat de laatste ronde tot 16 januari 2018 liep.

[Reactie gewijzigd door Pendaco op 23 juli 2024 08:36]

Nee, upgrade gaat volgens mij niet meer, maar het is nogaltijd mogelijk om een schone Windows 10 installatie uit te voeren met een Windows 7 of 8.x licentie key.
waarom zou j niet kunnen upgrade ?
dat werkt gewoon je krijgt gewoon een keuze zoals altijd.
ik heb dat vorigeweek nog gedaan met een 32 bit pro versie

[Reactie gewijzigd door trisje op 23 juli 2024 08:36]

Als dat nogaltijd (gratis) mogelijk is, is dat alleen maar mooi. Daar zouden mensen gebruik van moeten maken. :)
Yes, hij werkt niet steeds. Ik heb in het begin van het jaar een nieuwe Dell laptop met Ubuntu gekocht. Ik had nog een Windows 7 licentie liggen en daarmee kon ik ook Windows 10 op installeren :) . Wel heb je een schone installatie nodig maar that's it.

Wat Dune zegt dus :) .

[Reactie gewijzigd door Ceri0n op 23 juli 2024 08:36]

Windows 7 heeft nog 30% marktaandeel in handen: https://venturebeat.com/2...0-windows-7-market-share/
Verkeerde link

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 juli 2024 08:36]

Verder gaat het wel? Dat gaat niet eens over Desktop OS'en _O-
Mijn punt is dat Windows 7 nog erg veel gebruikt wordt. Dan zal niet allemaal zakelijk zijn maar hoe dan ook moeten nog heel veel mensen gaan upgraden. Verder gaat het naar omstandigheden wel goed.
Blijft vreemd om naar een artikel over iOS en Android te linken en dan tegelijkertijd met zo'n percentage over Windows 7 te komen. Je doet nu net alsof je een bron levert, maar de link die je opgeeft heeft niks te maken met wat je zegt.
In 2015 moest de luchthaven van Parijs: Charles de Gaulle sluiten vanwege een Windows 3.1 storing. Over een aantal jaar zullen we weten of W7 gebruikers geluisterd hebben.

Bij een niet nader te noemen overheidsinstelling weet ik uit ervaring dat men pas overstapt als een Windows versie end of life is, zo nu dus ook W7.
De leeftijd relateren aan de foutkans is niet zo realistisch. Dat was als ik het goed heb een systeem voor landingsbaan-personeel. Eerder de hardware die het voor gezien hield. Dat een API op een 16-bit OS zonder multitasking daar bijzonder slecht tegen kan wisten ze als het goed is al.
Maar hoeveel storingen komen er daarnaast voor met moderne besturingssystemen?
Waarom niet meteen een update linkje? Met media creation tool is dit nog steeds gratis.
"want veel organisaties zijn nog niet over naar Windows..." 10 neem ik toch aan?
Wat fijn van Windows 7, dat je tenminste dat soort doelloze updates nog kan negeren als je dat wenst als eindgebruiker. :')
Ik heb overigens deze KB update al geblokkeerd vanaf 07-2019, en dat met Windows 7 Ultimate, dus dat is al langer gaande.

Voorlopig blijf ik dat doen, tezamen met de NEVER10 tool en het uitschakelen van enkele compatibiliteit / telemetry checks in de taakplanner. :)
Ja, je houdt er niet alle telemetry mee tegen maar het houdt tenminste dat doelloze verspillen van systeem resources tegen vanwege die compatibiliteit checks voor een in-place-upgrade, en met NEVER10 staat via het register afgedwongen dat Windows never nooit uit zichzelf mag gaan upgraden.

Eerder had ik alle updates geblokkeerd gerelateerd aan de compatibiliteit checks & telemetry (en GWX), maar in recente roll-ups van een half jaar geleden hebben ze die troep er doorheen geduwd bij de reguliere patch updates, dus filteren kan niet meer.

Kon er ook voor kiezen gewoon geen updates meer te installeren en het bij de patches van December 2017 te houden maar dat is ook geen heel strak plan voor langere tijd, dat was in eerste instantie gedaan vanwege meltdown en de klunzen van Microsoft die in hun haastige spoed in plaats van een fix een gigantisch kernel-geheugen-lek introduceerden vanaf Januari 2018 tot ergens in Maart 2018. 8)7

[Reactie gewijzigd door CriticalHit_NL op 23 juli 2024 08:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.