De consumentenedities van Windows Vista en Office 2007 zijn vandaag officieel gelanceerd. De met veel bombarie gepresenteerde software luidt volgens Microsoft een nieuw tijdperk in, maar niet alle critici zijn even enthousiast.
De meeste aandacht ging uit naar Windows Vista, dat net als de nieuwe Office-suite nu officieel voor iedereen te koop is. Hoewel een enkele webwinkel zich niet kon inhouden en het pakket vorige week al uitleverde, werd vandaag het startschot voor de 'The Wow Starts Now'-campagne gegeven, waarmee het grote publiek op het nieuwe besturingssysteem geattendeerd moet worden. Het enthousiasme voor de lancering - die, geheel in stijl, een half uur vertraging opliep - was niet overdonderend. 'Een paar irritante drummers, een borderline insane-praatje van Steve Ballmer en wat lullige video'tjes van oem-fabrikanten', mokte Engadget. Ook de marketingcampagne voor Vista is niet onomstreden. ZDnet-blogger Mitch Ratcliffe spreekt van een 'half miljard over de balk gegooide dollars': de doelgroep bestaat volgens hem vrijwel uitsluitend uit mensen die vijf jaar geleden voor Windows kozen en die te zijner tijd toch wel zullen overstappen.
De Wow-campagne heeft dan ook vooral tot doel om voor naamsbekendheid van het nieuwe OS te zorgen: de retailpakketten zullen maar een zeer beperkt deel van de omzet voor hun rekening nemen. De upgradelicenties en vooral de gebundelde verkoop met nieuwe pc's zullen het leeuwendeel uitmaken, zo bevestigde Microsoft-topman Ballmer. Deze liet verder wel weten dat Vista niet, zoals de onderzoekers van Gartner beweerden, de laatste versie uit de Windows-serie zal worden: 'Er zit nog heel wat in het vat. Onze technici hebben een lange lijst plannen, en onze klanten hebben een wensenlijst die minstens even lang is.' Ballmer wilde desondanks niks zeggen over het eerste servicepack voor Vista: 'Dat komt er als het nodig is.' Algemeen wordt echter verwacht dat het besturingssysteem pas vanaf het verschijnen van een servicepack echt gaat verkopen, omdat klanten erop rekenen dat daarmee het tijdperk van kinderziektes zal zijn afgesloten. Microsoft zag zich bijvoorbeeld gisteren genoodzaakt om zes hotfixes voor het nieuwe OS te publiceren. Om daar nog enigszins een feestelijk tintje aan te geven werd tegelijkertijd een Texas Hold'em-pokerprogramma voor Ultimate-bezitters uitgerold.
Met anderhalf miljoen ondersteunde devices (waarvan er 2500 gecertificeerd zijn) en 31.000 drivers kan het pakket volgens Microsoft op meer verschillende hardware draaien dan enig ander besturingssysteem, maar de softwareondersteuning zou nog te wensen overlaten. ZDnet denkt zelfs dat Office 2007 het enige programma is dat de features van het nieuwe OS volledig gebruikt. Het nieuwe kantoorpakket is echter wel degelijk makkelijker in het gebruik en het levert fraaiere resultaten, en de nieuwe bestandsformaten zijn een vooruitgang: zowel de crashbestendigheid als de filegrootte is erop vooruitgegaan, en de beveiliging is simpeler en beter te regelen. Hoewel niet alle features als een verbetering worden gezien, maakt Microsoft ook hier een gedegen stap voorwaarts. Het belangrijkste kritiekpunt op beide pakketten is het gebrek aan noodzaak: wie tevreden is met XP en Office 2003, kan daar prima mee blijven werken, aldus menig criticus. Alle bezwaren ten spijt is nu de eindgebruiker aan het woord: alleen die kan bepalen hoe succesvol de nieuwe software werkelijk wordt.