Microsoft lanceert Vista en Office 2007

De consumentenedities van Windows Vista en Office 2007 zijn vandaag officieel gelanceerd. De met veel bombarie gepresenteerde software luidt volgens Microsoft een nieuw tijdperk in, maar niet alle critici zijn even enthousiast.

Abseilers tonen Vista-vlag bij presentatie in New York De meeste aandacht ging uit naar Windows Vista, dat net als de nieuwe Office-suite nu officieel voor iedereen te koop is. Hoewel een enkele webwinkel zich niet kon inhouden en het pakket vorige week al uitleverde, werd vandaag het startschot voor de 'The Wow Starts Now'-campagne gegeven, waarmee het grote publiek op het nieuwe besturingssysteem geattendeerd moet worden. Het enthousiasme voor de lancering - die, geheel in stijl, een half uur vertraging opliep - was niet overdonderend. 'Een paar irritante drummers, een borderline insane-praatje van Steve Ballmer en wat lullige video'tjes van oem-fabrikanten', mokte Engadget. Ook de marketingcampagne voor Vista is niet onomstreden. ZDnet-blogger Mitch Ratcliffe spreekt van een 'half miljard over de balk gegooide dollars': de doelgroep bestaat volgens hem vrijwel uitsluitend uit mensen die vijf jaar geleden voor Windows kozen en die te zijner tijd toch wel zullen overstappen.

Anti-drm-betoger van 'Defective By Design' protesteert bij Vista-lancering De Wow-campagne heeft dan ook vooral tot doel om voor naamsbekendheid van het nieuwe OS te zorgen: de retailpakketten zullen maar een zeer beperkt deel van de omzet voor hun rekening nemen. De upgradelicenties en vooral de gebundelde verkoop met nieuwe pc's zullen het leeuwendeel uitmaken, zo bevestigde Microsoft-topman Ballmer. Deze liet verder wel weten dat Vista niet, zoals de onderzoekers van Gartner beweerden, de laatste versie uit de Windows-serie zal worden: 'Er zit nog heel wat in het vat. Onze technici hebben een lange lijst plannen, en onze klanten hebben een wensenlijst die minstens even lang is.' Ballmer wilde desondanks niks zeggen over het eerste servicepack voor Vista: 'Dat komt er als het nodig is.' Algemeen wordt echter verwacht dat het besturingssysteem pas vanaf het verschijnen van een servicepack echt gaat verkopen, omdat klanten erop rekenen dat daarmee het tijdperk van kinderziektes zal zijn afgesloten. Microsoft zag zich bijvoorbeeld gisteren genoodzaakt om zes hotfixes voor het nieuwe OS te publiceren. Om daar nog enigszins een feestelijk tintje aan te geven werd tegelijkertijd een Texas Hold'em-pokerprogramma voor Ultimate-bezitters uitgerold.

Vista Capable-logo Met anderhalf miljoen ondersteunde devices (waarvan er 2500 gecertificeerd zijn) en 31.000 drivers kan het pakket volgens Microsoft op meer verschillende hardware draaien dan enig ander besturingssysteem, maar de softwareondersteuning zou nog te wensen overlaten. ZDnet denkt zelfs dat Office 2007 het enige programma is dat de features van het nieuwe OS volledig gebruikt. Het nieuwe kantoorpakket is echter wel degelijk makkelijker in het gebruik en het levert fraaiere resultaten, en de nieuwe bestandsformaten zijn een vooruitgang: zowel de crashbestendigheid als de filegrootte is erop vooruitgegaan, en de beveiliging is simpeler en beter te regelen. Hoewel niet alle features als een verbetering worden gezien, maakt Microsoft ook hier een gedegen stap voorwaarts. Het belangrijkste kritiekpunt op beide pakketten is het gebrek aan noodzaak: wie tevreden is met XP en Office 2003, kan daar prima mee blijven werken, aldus menig criticus. Alle bezwaren ten spijt is nu de eindgebruiker aan het woord: alleen die kan bepalen hoe succesvol de nieuwe software werkelijk wordt.

Door René Wichers

Eindredacteur

30-01-2007 • 14:31

248 Linkedin

Lees meer

'XP moet tot 2009 in de verkoop blijven' Nieuws van 11 februari 2008
's Werelds oudste blogger is 107 Nieuws van 26 februari 2007
Ballmer: 'Linux is niet gratis' Nieuws van 21 februari 2007
Vooruitblik op nieuwe features Office 14 Nieuws van 16 februari 2007
Pc-verkopen omhoog in kielzog van Vista Nieuws van 11 februari 2007
Dinsdag kritieke patch voor Live OneCare Nieuws van 10 februari 2007
'Helft Vista-cracks bevat malware' Nieuws van 26 januari 2007
Live OneCare vaart samen met Vista uit Nieuws van 24 januari 2007
Symantec wil Vista-gebruikers bijstaan Nieuws van 11 januari 2007
'Kritiek op Vista-drm is kortzichtig' Nieuws van 4 januari 2007
Eerste Vista-exploit opgedoken Nieuws van 24 december 2006

Reacties (248)

248
240
114
28
3
37
Wijzig sortering
Anoniem: 169642
30 januari 2007 14:36
Dit zal wel weer een nieuwe upgrade-era inluiden. De min. specs liegen er niet om...
Dit zal wel weer een nieuwe upgrade-era inluiden. De min. specs liegen er niet om...
En pak nu eens voor de gein de specs van de PC waarop je nu werkt? Of de laptop van kantoor? of de desktop van je op kantoor, niet die van boekhouding, die van ICT....
Juust, snelle PC's.
De meeste ICT-ers willen wel een nieuwe lease auto van het werk, maar het werk waarop het moet gebeuren moet een oud beestje zijn?
Kom op, wees reeel.

Windows 2000 is voor hardware uit 1999, Windows XP voor hardware uit 2003, Vista voor hardware uit 2007. Dat is 4 jaartjes per OS.
Als je daar nog op werkt, doe je dat doelbewust.
Maar om een 20" beeldscherm met 1650 * 1050 (gokje) aan resolutie aan de sturen heb je toch nog wat hardware nodig.

Dat eeuwige gezeik over de hardware. Apple komt elke 9 maanden maanden met nieuwe PC;s uit, en dat is prima, maar een videokaartje van 45 euro van 4 jaar oud moet nog mee kunnen.

Je wasmachine heeft een afschrijving van 7 jaar, miele 10, de auto moet om de 4 of 5 jaar omgeruild worden, TV's worden ook na 5 jaar doorverkocht, maar Microsoft moet oude meuk gaan ondersteunen, meegaan met de markt, en ook nog eens veiliger worden.
Tuurlijk,....
:Z
Ja en toch vraagt de consument om ondersteuning van de oude hardware, dus is MS toch verplicht om deze ondersteuning voor de meer populaire producten te geven. Je vergelijking gaat volgens mij ook niet helemaal op. Het voordeel van een computer is dat je het uit elkaar kunt halen en dus op zijn tijd verschillende onderdelen kan vervangen wanneer dit nodig is. Dit is niet het geval met een wasmachine of iets dergelijks. MS zal vast alle doelgroepen willen overhalen om het aan te schaffen. Dus gamers, programmeurs, enz, enz. Als jij gamer bent zal jij waarschijnlijk eerder aan de eisen doen voor het systeem en de nieuwste hardware komen. Maar ik kan me voorstellen dat als je programmeur bent je niet persé de behoefte hebt om een nieuwe grafische kaart of geluidskaart te kopen om de zoveel tijd. Dus als MS geen ondersteuning biedt voor de wat oudere hardware dan gaat zij bepaalde doelgroepen mislopen. Verder gaat je vergelijking met je auto ook niet helemaal op. Als ik mijn auto verkoop en ik heb net een nieuwe geluidsinstallatie daarvoor gekocht dan die mee naar de volgende auto en verwacht ik ook dat deze er in past anders koop ik die volgende auto niet. Autobandfabrikanten zullen waarschijnlijk ook wel rekening ermee houden dat nieuw ontwikkelde banden op de wat oudere auto's passen.
Windows 2000 is voor hardware uit 1999, Windows XP voor hardware uit 2003, Vista voor hardware uit 2007. Dat is 4 jaartjes per OS.
Als je daar nog op werkt, doe je dat doelbewust.
Maar om een 20" beeldscherm met 1650 * 1050 (gokje) aan resolutie aan de sturen heb je toch nog wat hardware nodig.
Windows 2000 op een jan-2000 PC werkt hier anders flawless @ 20" 1680x1050.
Het dus allemaal minder systeemafhankelijk als wat je denkt. Mijn ervaring is dat het iedere keer tegen het mem leunt. Hetgeen wat je noemt kan je stellen als je de kwantiteit geheugen koppeld aan wat die dag mainstream is.
Windows 2000 was zeg 256MB mainstream, 512MB in opkomst. Uit ervaring merkte ik zo'n enorme speedboost van 768MB naar 1792MB intern geheugen. Windows XP was 512MB mainstream, 1024MB in opkomst. Het geeft aldaar een speedboost van 1024 naar 2048MB geheugen. Met Vista wederom, 1024 is mainstream, 2048MB in opkomst. Nou, zeg dat wil je echt goed kunnen werken, het geeft een speedboost van 2 naar 4GB mem.
Alle ossen zijn minder critisch tegen de andere hardware. Geen mega CPU nodig. Ik ontkracht je stelling. Gooi genoeg geheugen in wat toen mainstream was en je merkt een wereld van verschil. Er waren zelfs mensen die Windows XP wilde installeren met 128MB aan intern geheugen. Je kan te ver willen gaan.
Doelbewust een scheve config aan laten smeren is het meer. Neem je een nieuwe PC, kan je prima modelletje CPU lager pakken om 2x zo veel geheugen te nemen.
De min. specs liegen er niet om...
Een processor op 1GHz en 512MB- 1GB geheugen en een DirectX9 capable videokaart als je Aero wilt gebruiken, dat zijn echt specs waar de meeste nieuwe pc's maar net aan kunnen tippen :z
Draai Vista maar eens op de minimum specs, je zal rap schreeuwen voor wat meer performance.
Het is toch aan te raden om op entry level systemen een geheugenupgrade uit te voeren naar 1GB.
Ja, en nu op een entry-level PC van zeg herfst vorig jaar.
Goh, helemaal niets aan het handje!
@Blokker
1GB voor een OS? :D
Voor RC1 was een athlon xp 2100+, 1GB geheugen en een FX5500 genoeg, niet zo zeer snel dus. Die draaide Aero al zonder al te veel problemen, dus lijkt het mij dat de wat oudere 'minder goedkope' pc's Windows Vista nog wel aan kunnen, en een budget van nu ook wel.
Dat kan allemaal wel zo zijn, maar toch lever je performance in t.o.v. XP...tenzij je een dualcore cpu hebt en veel zaken tegelijk hebt draaien. Oftewel met mindere hardware ga je er gewoon op achteruit...tiz maar waar je zin in hebt !
pas in 2014 word de ondersteuning stopgezet :)
Onzin. Zoals 1000 maal gezegd hier op tweakers.net, het systeem gebruikt je GPU. Zelfs een FX5200 zit met XP uit zijn neus te vreten, nu kan hij tenminste iets gaan doen (en zo zwaar als FEAR is het nu ook al weer niet).
Kom op man, de enige echte eis is voldoende mem, maar als je dat niet hebt... en als je die P3 nog leven in wil blazen, laat daar dan Win2k of XP op staan.

(zie de andere Vista threads op tweakers.net)
Moet je upgraden dan?? :Z
Je hoeft ook niet meteen te upgraden he.. Net zoals met alle Windows hiervoor zal het wel weer een aantal jaren duren voordat iedereen over is.. XP is nog lang niet dood..
maar dat was al een hele tijd bekend

ook zowiezo omdat het afgelopen halfjaar niet veel bedrijven nieuwe apparatuur gekocht hebben, in verband met de komst van vista. al kijken die de komende tijd wel ff de kat uit de boom.

maar de consumenten met iets meer weet van de computerwereld hebben veelal ook afgewacht.

ik wacht in ieder geval tot wanneer k echt wat moet upgraden, en als er videokaarten zijn voor DX10
Gisteren was ik in een computerwinkel, en achter me stond een man van in de 70. Toen ik mijn muisje had gekocht, hoorde ik de man zeggen: "Ik kom hier voor informatie, ik zou graag een computer kopen."

Toen ik buiten stapte, schudde ik meewarig mijn hoofd. De oude man werd een systeem aangesmeerd met 1Gb RAM, een dual-core intel processor, en dat allemaal om Microsoft Office 2007 op Vista te kunnen draaien.


Ik had hem windows XP verkocht, of een linux-versie. Misschien een mac. Maar zeker geen killer-machine, zodat hij toch maar Vista kon draaien... :'(
Die specs die jij opnoemt zijn helemaal niet zo daverend hoor, en tegenwoordig kan je zoiets al voor behoorlijk goedkoop vinden. En windows XP zou ook nog wel kunnen, maar de meeste mensen die willen beginnen zijn totaal niet geïnteresseerd in een linux pc of een mac. simpelweg omdat de kinderen, de buren of de vrienden dit ook niet hebben...
Als jij dat zou doen kun je maar beter nooit een commerciële functie in een bedrijf gaan vervullen. Want dat bedrijf heeft liever iemand die een Vistapc met hoge marge en een betere mogelijkheid tot bijverkoop in de toekomst aan de man brengt dan een low-end ding wat voor 400,- weg moet.
De man zal er vast genoeg aan hebben, maar Vista zal ie ook zeker leuk vinden. En het bedrijf al helemaal.
Het grootste deel moet toch uit het bedrijvenleven komen, en daar zie ik het grootste probleem. Een aanzienelijk deel draait nog steeds windows 2000 :? , een deel is net overgestapt op xp waarbij alle franje is uitgeschakeld.

Ik verwacht niet dat het huidige Vista daar een succes zal zijn.
Maar dat was ook met xp. Voordat de overstap naar xp werd gedaan in het bedrijfs leven, werd er ook getwijfeld om de stap te wagen. Dus met vista zal het zelfde zijn.
een deel is net overgestapt op xp waarbij alle franje is uitgeschakeld.
@XTREEMRaGE
Tsjee, pech voor Microsoft want dat was nou net de grote "inovatie" die in Vista zat.
Ze blijven lekker bij 2000 of XP hangen denk ik.
Bedrijfsleven...aanzienlijk

Pffff
bron: Cnn.com

"Apple Inc. (Charts) calls Vista a copycat version of its Mac OS X Tiger operating system that introduced many of those new features. The iPod maker plans to introduce a new operating system of its own later this year."

Jobs claimde de groooote rip-offs van vista in zijn keynote deze zomer met introductie van Leopard: "de zoekbalk staat bij ons rechtsboven, bij vista linksonder" en "nu is het windows-logo ook glossy"

sjeez, what a joke.... imo: :Z

MacOSX is niet meer dan een mooie grafische schil over een goed functionerend OS. Maar wat vele mensen pas na aanschaf beseffen is dat je op de grafische schil ook uitgekeken raakt --> zoals in games --> gameplay > graphics
Maar wat Apple altijd doet is claimen dat zij uitvinder zijn van superlogische elementen "de zoekbalk met indexeringservice" of "het mooi weergeven van vensters" of dergelijke, dat hoor je dan ook altijd van de fanboys die claimen dat alles wat er qua design wit en strak uitziet een Apple-rip-off is... precies of Wit met afgeronde hoeken is nooit eerder gebruikt in productdesign
precies of bvb "appeltje"-tab is niet geript van windows...

Ik werk ondertussen dagelijks met OSX 10.4 en Vista ultimate (RC2 +office 2007) en vind beide OS verschikkelijk verschillend... Maar tegelijk zeer aangenaam werken

Beide hebben ook hun nadelen,
*bij vista is dat imo de zwaarte van het OS en momenteel

*bij OSX is dat imo het gebrek aan eigen input in het systeem (je kan amper iets zelf aanpassen, je wordt quasi gedwongen om iLife en quicktime en dergelijke te gebruiken), de kleine hoeveelheid aan software beschikbaar voor het OS relatief tot xp/Vista .. uiteraard ook de hardware-gebondenheid (komt vaak duurder uit, + scherm van iMacs/eMacs is niet herbruikbaar bij nieuw systeem --> zwaar dokken)

beide OS werken zeer aangenaam op hun eigen manier.. welke ik of jij verkiest is puur subjectief
persoonlijk verkies ik vista/xp als tweaker ;)

maar ik vind de uitspraak van apple dus 100% onterecht
Anoniem: 88387
@10888630 januari 2007 15:40
*bij OSX is dat imo het gebrek aan eigen input in het systeem (je kan amper iets zelf aanpassen, je wordt quasi gedwongen om iLife en quicktime en dergelijke te gebruiken), de kleine hoeveelheid aan software beschikbaar voor het OS relatief tot xp/Vista ..
absoluut oneens. je kunt genoeg dingen wijzigen aan os x. er zijn tal van skinning tools e.d. te downloaden.

ook is er veel freeware/shareware te vinden met allerhande tools. mac os x kent juist een bloeiende ontwikkel gemeenschap.

daarnaast is er op unix nivo een complete freebsd style ports (darwin ports) library aanwezig. je kunt allerhande unix tooling zelf downloaden en compileren.

kortom er is genoeg te "tweaken" in os x.
(komt vaak duurder uit, + scherm van iMacs/eMacs is niet herbruikbaar bij nieuw systeem --> zwaar dokken)

Ik snap wel wat je bedoelt hoor, ik heb om jouw reden nu de 2x dualcore Xeon desktop naast mij staan.

Maar kom op zeg, het is toch 'n no-brainer?
Of je kiest voor een CPU met los scherm dat je later makkelijk afzonderlijk kan upgraden. Of je kiest voor 'n ruimtebesparende alles-in-één (zgn "small footprint").

Guess what, Apple biedt beide.
"MacOSX is niet meer dan een mooie grafische schil over een goed functionerend OS."

Inderdaad: een mooie schil over een goed werkend OS. Da's het verschil met Vista. En natuurlijk het feit dat Vista 2 keer zo zware systeemeisen stelt. En DRM. En nog niet af is... En... Afijn, je merkt het al: ik werk nu niet, dan niet en nooit niet met Vista.
Oh DRM, daar doet apple niet aan mee natuurlijk? Of wacht, wat heeft Itunes nu weer? HDDVD en BR werken natuurlijk op een Mac zonder DRM. Niet dan? |:(

En wie zegt dat Vista niet goed werkt? Jij als Apple fan? Steve Jobs?
Apple was de eerste computerfirma die zich met DRM inliet. Alle muziek op de Itunes Store is beschermd en is alleen op Apple-spelers afspeelbaar. Apple staat het andere bedrijven nl niet toe om hun DRM-vorm te gebruiken zodat ze geen concurrentie kijgen op hun eigen iPod. Zo houden ze hun overheersende rol op de draagbare muziekspelersmarkt.

Fijn bedrijf hoor, dat Apple.
Voor wie de introductie wil zien, heeft Microsoft een webcast online gezet: http://metahost.origindig..._keynote_20070129_500.asx.
Anoniem: 170506
@Robin30 januari 2007 16:01
Wat is dat voor linkje? Mijn webbrowers zeggen POEF doe het zelf maar, als ik ze probeer te openen.
Tja, die video is allen te bekijken onder Vista.....
IE7 ?? ;)
Safari en Firefox
asx is een videostream, te bekijken in Windows Media Player.
Dan behoor je ook niet tot de vista-doelgroep en is dat filmje zoiezo niet voor jou bedoeld :P

Maar mediaplayer 11 vind ik wel een serieuze verbetering en sinds 11 heb ik winamp en vlc dus weer ingewisseld voor wmp :)
Ook te bekijken met VLC media player.

Dit is freeware en draait op:

* Windows
* Mac OS X
* BeOS
* Debian GNU/Linux
* Ubuntu Linux
* Mandriva Linux
* Fedora Core
* Familiar Linux
* YOPY/Linupy
* Zaurus
* SUSE Linux
* Red Hat Linux
* WinCE / PocketPC
* Slackware Linux
* ALT Linux

http://www.videolan.org/vlc/
Maar geen AmigaOS, damn dat ding ondersteunt ook echt niets ;)
Ben ik de enige die bij dit filmpje (vooral met dat groepje in het begin) plaatsvervangende schaamte krijgt?

Nu begrijp ik waarom het een onbekend covergroepje is: wie enige "street-cred" heeft, is hem zo kwijt na een "euforisch" nummertje met op de achtergrond wat beelden van menu's in Word etc.

Doet op één of andere manier zo amateuristisch en gemaakt over, heel die kick-off... ik zou het niet of anders doen als ik Microsoft was.

Voor de rest (on topic): ik wacht om mijn laptop (high end Inspiron uitm 2004) te upgraden tot SP1, wanneer de hardware het ook kan draaien zonder enige moeite...
Nee je bent niet de enigste. Na 1 minuut heb ik het al gestopt, wat een walgelijke verkrachting van het nummer.

Maar goed (ontopic) ook ik zal wachten totdat ik mijn desktop upgrade, mijn AMD Athlon XP 3200+ met 1 GB is voldoende voor vista. Maar nVidia brengt geen drivers uit voor hun nForce 2 chipset voor Vista |:(
@Vincent
Vraag me af wat het je heeft gekost.

Ik zit er ook aan te denken om het te kopen.
Maar 500 euro kan ik nu nog even niet missen hehe

De beta testen die ik heb gedaan met Vista zijn wel positief. Ik bedoel dit OS is op zeker 1 ding erg vooruit gegaan en dat is driver support oobe.

Als ik je nu vertel dat ik een hele oude printer heb, HP 1210 print scan copy die standaart niet herkent kan worden in xp, maar Vista dit meteen kan installeren EN werkend! Dat zegt wel een hoop.

Netjes gedaan MS! Dat scheelt een hoop zoek werk naar drivers.
Mijn Promise TX4 herkent ie ook.
Mooiste vind ik nog dat de setup simpel is. Als jij geen diskette station hebt maar de setup wel zo moet van sommige controllers (ja ik weet, idioot een floppy :S) dan is vista ook een voordeel.
Die zoekt in de setup zelfs op een USB stick (oobe )
Dus je kan gewoon de driver op de cd zetten, ik geloof zelfs dat je kan browsen op je HDD's

Ook dit is een vooruit gang.
En tja hoe het OS er uit ziet heeft iedereen een andere mening over, is XP zet ik al die eye-candy uit.
Maar in Vista laat ik dat wel aan, het werkt gewoon ook een stuk makkelijker en mooier?

Al met al, als mijn PC een hardware upgrade krijgt dan ga ik Vista ook aanschaffen (Die dan hopelijk onder de 500 euro is)
Want ik wil ook ultimate :P
Hij heeft OEM versie gehaald en die kost onder de 200EUR. MS vind dat geen probleem, maar voor support moet je zelf zorgen. :)
MS vind dit wel een probleem, lees de licentievoorwaarden er maar eens op na. OEM mag enkel verkocht worden bij een nieuwe PC en moet voorgeinstalleerd zijn. Op een bestaande PC mag enkel de dure retail versie geplaatst worden.
"Microsoft has given the go ahead for users to buy the low-cost OEM copies of Windows Vista now appearing on sites like Newegg.com; however, they would be expected to adhere to the licensing terms just like any other computer manufacturer."

http://www.betanews.com/a...a_OEM_Software/1170100341

Lijkt me vrij duidelijk wat er staat. :Y)
He blokker, lukt de anti-vista campagne een beetje?
Vind Vista en Office 2007 wel degelijk beter draaien dan XP en Off. 2003. Komt denk ik grotendeels ook omdat mijn DELL laptop Vista capable is waardoor je geen gezeik hebt met drivers die niet werken. Heb beide pakket legaal (Buisness en Porfessional). Alles werkt net wat soepeler start sneller op, daarbij bespaar ik ~20 min een gehele accu t.o.v. XP. Ik ben tevreden :)
Vind Vista en Office 2007
Ja geloof het ook wel, vandaag kwam er eentje binnenlopen, mag ik je laptop even lenen want mijn word klapt er constant uit. Zeker geupgrade? Ja naar office 2007.
mm, dan ben ik toch erg benieuwd hoe dat kan.
No offence, als jij het zegt zal het wel, maar ik dacht juist dat Vista veel meer clockcycles gebruikt while idle. + nog is dat je meer RAM van stroom moet voorzien...

Wellicht dat die power-safe features in de laptops beter benut worden door Vista.
Same here, tevreden Beta klant die zeker gaat kopen,

Hoewel eerlijk gezegd ik Office 2007 veel belangrijker vind dan Vista in termen van nieuwe en verbeterde features. Dus Office 2007 moet ik hebben, Vista zal ik er voor de aardigheid bijkopen, omdat ik weet dat als ik het nu niet toe ik later toch voor de bijl ga.. ;-)

Maar ik hoor slecht nieuws over upgraden de laatste dagen, iemand meer info?? Het schijnt dat je met een (legale) upgrade versie niet meer een clean install kan doen maar eerst XP geinstalleerd moet hebben :-( Is dat waar, en zijn er (legale) ways around this?
Ik ben om... Ik ben altijd in voor nieuwe dingen. Ik kan me helemaal verheugen op een nieuw vormgegeven startknop
Anoniem: 55563
@JerNL31 januari 2007 00:36
Hey, die knop is wel ontworpen door een Nederlander, hoor! :)
Het enige wat eigenlijk veranderd is de vormgeving.

Er zijn wat kleine dingen veranderd en er zijn wat nieuwe functies bijgekomen(vooral Ultimate).

Als je het alleen doet veer de startknop doet kan je net zo goed wat geld besparen en een vista-skin over je XP heen walsen. 8-)
sja, en als er teveel aan veranderd zou zijn krijg je nog meer geklaag langs alle kanten omdat de mensen het niet meer snappen en hun vertrouwde windows niet meer zien...

damn those bejaarden en vrouwen ;)
in de RC1 van vista verlangde ik wel terug naar de oude vertrouwde look van alles grijs en verkenner in detailview met aan de linker kant de tree. nu zal ik toch echt de switch van functioneel naar fancy om moeten zetten.
onder de motorkap is er een hele hoop veranderd, en ook zichtbaar zijn er vele vernieuwingen doorgevoerd, spijtig genoeg zijn niet alle vernieuwingen automatisch verbeteringen te noemen. Ik heb al vele mensen zien zoeken achter instellingen die ze vroeger blindelings vonden en nu pas na een intensieve speurtocht.
Ach, na een maandje wen je eraan.
En je hoeft de komende +/- 5 jaar niet meer te veranderen.
Of je blijft nog even bij Win XP, kan ook.
Anoniem: 23522
@JerNL30 januari 2007 14:42
Is dat een grapje omdat dat het enige innovatieve is in jouw ogen? Of een serieuze post omdat je een startknop-fetish hebt?

Het is zo jammer dat de eerste serie posts, als er weer iets is van Micrsoft, bestaat uit pogingen om grappig te doen of sarcastische opmerkingen.

Ik kijk erg uit naar Vista. Het ziet er gelikt uit (ja het oog wil ook wat, ondanks dat ik meestal na een week alle eye-candy al weer heb uitstaan) en de integratie van enkele nieuwe multimediamogelijkheden (die in MCE al gedeeltelijk zaten voor zover ik kon zien) vind ik alleen maar leuk.
Grap of niet, een gemideld persoon zal nog steeds zijn briefjes kunnen typen, zijn kaartspelletje kunnen doen en kunnen internetten.
Aero klinkt ook leuk maar is ook voor de gemiddelde thuisgebruiker eerder een gadget dan een must die dan ook bij veel mensen weer snel vergeten wordt.

Ik ben zelf net een jaar over van 98 naar XP. 98 was prima draaibaar al was de instabiliteit wel merkbaar wat voor mij de enige verbetering is geweest met de stap naar XP want ik gebruik nog steeds dezelfde software als onder 98 met een dezelfde classic interface en dezelfde hardware.
Dus ja, ik kan het met JerNL eens zijn dat een nieuw uiterlijk mij niet warm maakt om 200+ euro uit te geven.
Alleen erg jammer dat SB Live! geluidskaarten niet meer ondersteund worden :(
Gebrek aan driver ondersteuning ligt altijd aan de fabrikant, die te beroerd is om een nieuwe driver te bakken voor de wat oudere producten.

Je denkt toch niet dat Microsoft zelf drivers gaat schrijven voor die anderhalf miljoen devices? :+
Je denkt toch niet dat Microsoft zelf drivers gaat schrijven voor die anderhalf miljoen devices?

Niet voor anderhalf miljoen devices nee, maar een SB Live is wel zo ontzettend generiek, een paar jaar geleden zat er in zo'n beetje de helft van de computers zo'n ding. Het is al bijna even generiek als een Intel chipset, een PS/2 toetsenbord of een Adaptec SCSI controller, en daar zitten ook standaard Microsoft drivers voor in Windows.
zou toch eerst beginnen bij Creative die 1 driver moet maken voor 1 product dat hunzelf hebben ontwikkelt. Raar opkijken als ze de drivers niet uit handen geven moet je ook niet, het is immers hun product.
Maar het is inderdaad makkelijker microsoft overal de schuld van te geven.
Kan het mis hebben, maar volgens mij heeft Vista geen driver voor de oudere en veel verkochte Adaptec U2W controller.
Ligt eraan. De laatste versies worden nog wel ondersteunt. Ik heb een SB Live! 24 Bit en die wordt wel degelijk ondersteunt. Iig door Creative. Vista heeft zelf geen driver. Dat is idd jammer. Maar hoeveel van die audio drivers werken nou zoals ze moeten in Vista?
mijn oude Sound Blaster 16 (isa) van ten tijde Windows 3.1 werk perfect onder WindowsXP
maar mijn Sound Blaster Live! werkt niet in Vista, toch jammer aangezien ik weinig zin heb om een nieuwe geluidskaart te kopen (al kost zo'n kaartje niet veel, het blijven domme kosten)
men moederbord heeft geen onboard geluid en dus wil ik mijn oude SB Live! gebruiken (meer dan goed genoeg voor mij)

de grap is dat er wel gemodde drivers zijn waardoor het wel werkt, gewoon heel zwak van Creative dus
Alleen erg jammer dat SB Live! geluidskaarten niet meer ondersteund worden

Natuurlijk wel. Zie de opmerking van Microsoft:

<quote>
Met anderhalf miljoen ondersteunde devices (waarvan er 2500 gecertificeerd zijn) en 31.000 drivers kan het pakket volgens Microsoft op meer verschillende hardware draaien dan enig ander besturingssysteem, maar de softwareondersteuning zou nog te wensen overlaten.
</quote>

Ik ben zeer onder de indruk.Gaat Vista NetBSD en Linux van de troon stoten. En mijn oude hardware (scanner) gaat weer werken, werkt ook onder Linux, dus ook Vista. Heel goed Microsoft :) Hulde.

Ik ga Vista kopen. :)
Ik ben zeer onder de indruk.Gaat Vista NetBSD en Linux van de troon stoten. En mijn oude hardware (scanner) gaat weer werken, werkt ook onder Linux, dus ook Vista. Heel goed Microsoft Hulde.

Ik ga Vista kopen. p


Ik ook, ik zit er aan te denken om Vista op mijn NSLU router te installeren, en op mijn G4 iBook. Misschien later ook nog op mijn XBOX, mijn GameCube en mijn Roku SoundBridge... :+
vergeet je broodrooster niet :P
Tja, en toch moest ik nog drivers laden in mijn systeem tijdens installatie of hij zag men harde schijf niet zitten. Gelukkig kan het nu eindelijk ook van USB stick.
En mijn oude hardware (scanner) gaat weer werken, werkt ook onder Linux, dus ook Vista. Heel goed Microsoft Hulde.
..typisch,.. wanneer een stukje hardware onder Linux niet goed werkt omdat er geen drivers voor zijn dan ligt dat per definitie aan "de fabrikant" van de hardware. De zelfde situatie maar dan m.b.t. Windows/Microsoft,.. drie maal raden wie dan de boosdoener is. Erg typerend,...
Ze beweren zelf dat ze 31.000 meer drivers hebben dan welk besturingssysteem dan ooit ;)

Dan mag je toch wel verwachten dat al jouw hardware ondwersteund word
@Larsie

jups,.. groetjes van Murphy
Er zullen wel gehackte audigy 4 drivers voor uitkomen, zoals het nu ook voor xp het geval is.
Het is gewoon belachelijk dat Creative zijn zaken zo vreselijk slecht voor elkaar heeft op dit vlak. Of dat nu onkunde of onwil is zal ik in het midden laten maar op deze manier zie ik geen meerwaarde meer om in de toekomst nog een Creative kaart te kopen ipv onboard geluidschips te gebruiken waarvoor wel drivers voorhanden zijn.
Ik heb zelf ook een SB Live en die word inderdaad niet "out of the box" ondersteund.
Toen ik echter op de Windows Update site bij de optionele zooi keek stond er wel een driver bij en die werkt perfect!
Tjonge ik snap echt niet mensen zich ergens druk om maken. Een beetje met een bord lopen met "bad vista" erop. Kom op man, get a life, maak wat van je leven want wat hij doet is totaal kansloos imo
lees meer over de beweegredenen van bad vista op : http://badvista.fsf.org/
"the playback of HD content requires no less then two rounds of encryption/decryption before the video is sent to the display."

ik heb hun "suicide notes" vluchtig gelezen en dit kwam em in het oog...
volgens mij ligt dat niet aan vista, maar aan de blu-ray/hd-dvd producers die alles zo blijven encrypten en beveiligen tegen kopieren... waardoor ms het MOEST implementeren...

en de warez-scene kennende, er verschijnt wel een tooltje om dat allemaal te omzeilen...
klinkt weer als een hoopje boze "Micro$oft Winblows" tieners die niet beter weten
Anoniem: 189898
@10888630 januari 2007 16:37
Sterker nog, Vista is momenteel het enige OS dat legaal beschermde HD content afspeel. Dus je kan illegale content, legale onbeschermde content, en legale beschermde content afspelen. Bij de rest kan je slechts illegale of legale onbeschermde content afspelen. Lijkt me duidelijk waar je de meeste keus hebt?
Anoniem: 36925
@10888630 januari 2007 16:47
@MooieLaarzen:
Is er dan al beschermde HD content? Ik dacht dat vanwege het gebrek aan mogelijkheden om het af te spelen HD content tot nog toe onbeschermd is.
Anoniem: 183353
@10888630 januari 2007 18:05
"Dus je kan illegale content ... afspelen."

Dus niet! Probeer jij maar een gekopieerde DVD op Vista aftespelen en je zult gauw merken dat het geluid van de stemmen crippled is, maar al het omgevings geluid doet het wel perfect.
Anoniem: 111026
@10888630 januari 2007 20:11
The Free Software Foundation (FSF), established in 1985, is dedicated to promoting computer users' rights to use, study, copy, modify, and redistribute computer programs. The FSF promotes the development and use of free software, particularly the GNU operating system, used widely in its GNU/Linux variant.

Misschien waren het boze tieners toen ze begonnen, maar het is tegenwoordig een vrij serieuze organisatie.
verouderde gefrustreerde oudere-in-denial als je het mij vraagt. Het is maar een operating system op een computer. Geen atoomproeven in onder de grond in hartje New York.
Hennie,
Onderschat niet de impact van computers en hoe veel die gaat groeien de komende jaren.
waardoor ms het MOEST implementeren...
Dat is echt bull. MS heeft 95% van de consumer pc markt in de handen. Als ze vasthouden dat ze die hele DRM en HDCP niet doorvoeren heeft Hollywood HELEMAAL niks te zeggen. Enige andere keus van Hollywood is dan geen HD content op de consumer-pc markt uit te brengen, wat ik zeer betwijfel want het is zo'n grote markt, die willen ze echt niet missen.
Owja, dus moet MS maar een crusade gaan voeren tegen de film industrie. Wake up mate, its business, not some righteous war.
MS heeft deze leveranciers nodig, voor de penetratie in de multimedia markt.
En -naar ik schat- 95% van de content wordt niet op een PC, maar op een dedicated apparaat (Blu-ray / HD-DVD / DVD) afgespeeld, dus zo machtig is Microsoft hierin niet hoor!
Pas op als je iets post wat tegen hun zin is, want dan wordt het gewist. Vrijheid, blijheid.
Ze mogen wel eens eerst een fatsoenlijke website maken...die letters zijn amper te lezen (in FireFox).

Maar ik ben het met ID-College eens: Get a life. De consument laat al luid en duidelijk zien dat ze het niet met DRM eens zijn, net zoals de muziek industrie zal ook de film industrie er ooit aan moeten geloven.
Tis gewoon van een mug een olifant maken. Wanneer ik iets met Vista niet kan doen (ie: divx of dvd-r's afspelen), stap ik in no-time over naar OSX. MS weet dit en ze hebben wel iets beters te doen dan de consument tegen zich te krijgen.
"Ze mogen wel eens eerst een fatsoenlijke website maken...die letters zijn amper te lezen (in FireFox)."

Al langer in FF en ik meen nu ook in IE (andere combo?): de toetsencombo: [ctrl] + [+] voor inzoomen en [ctrl] + [-] voor uitzoomen. (gebruik je numpad: en kies dan ctrl-0 voor default size)
(ik snap je punt, maar juist met FF is dat zo makkelijk te verhelpen).
Ik heb nog geen enkele reden gezien waarom ik op windows over zou stappen. Ze zijn nog steeds incompatible met ISO en IETF standaarden.

Onder Linux heb ik al jaren vergelijkbare eye-candy. En niet te vergeten de vrijheid om eigen themes te maken.

Daarnaast is het nog steeds niet mogelijk om de hoogste rechten binnen het systeem op te eisen.
Administrator is nog steeds de 'second-best' gebruiker in windows, na System.

De windows-shell heeft nog steeds niet de kracht van bash, csh of tcl.

En dan file-system support, iets anders dan FAT, of NTFS zal hoogstwaarschijnlijk niet ondersteund worden. Iets simpels als het kiezen van een file-system dat precies geschikt is voor die taak waar je die partitie voor gebruikt is onmogelijk (xfs/ext(2,3)/reiserfs/minixfs).

Dan uiteindelijk het uitschakelen van de GUI, waarom zou ik een volledige 1024x768 DirectX accelerated graphische interface nodig hebben op een server?!

Weet iemand een goed argument dat deze nieuwe windows een voorsprong geeft op bestaande besturings-systemen?
imo is het niet zo veel meer nieuw voor die-hard-tweakers/ict'ers zoals jij duidelijk bent
(buiten een grafische schil)

maar voor de gewone consument biedt het een mediacenter, prachtige grafische schil, veel meer veiligheid, overzichtelijkheid en eenheid, compatibiliteit voor zowat alle hardware en software...

ik weet dat m'n ouders graag zouden overstappen.
die grafische schil is erg belangrijk, waarom denk je dat OSX zo populair begint te worden,?
*er is een sterke basis van die-hard maccers die er vanaf het begin bijwaren
*er zijn studenten die nog steeds geloven dat een mac beter is voor grafische spullementen :Z
*en de duizende breezahs die de winkel inlopen "kijk die computer past bij m'n iPod" of gewoon waaaw wat een mooie computer (en dit is een grooote hap uit het apple-marktaandeel hoor!)
Ik zal je eens een hele goede reden geven om vista te gebruiken. Al de nieuwe hardware die ik gekocht heb (core2, 975x bord etc etc) werken out of de box raiddrivers inclusief, zelfs mijn ultra-taiwanese bluetooth usb dongle is meteen herkend.Dat noem ik een voorsprong.

WTF ISO IETF standaarden kan me geen moer schelen.

Office 2007 werkt gewoon super vooral die nieuwe "ribbon" interface werkt lekker en dan praten we nog niet over sharepoint 2007

Aangezien ik enkel windows gebruik heb ik enkel interesse voor windows filesystemen en NTFS is oerdegelijk.

Vista is geen serverOS

Nieuwe script command taal komt eraan in de toekomst.

en last but not least 189€ voor de ultimate versie is echt niks..
De SATA controller op mijn 2 jaar oude moederbord werd dan weer niet herkend.

Het gebruik van open standaarden zorgt ervoor dat jij bestanden kan uitwisselen met mensen die wel andere software willen gebruiken. Een recht dat MS jouw probeerd te ontzeggen door hun standaarden erdoor te drukken.

Office 2007 is een verbetering, maar de ribbon lijkt dan toch ook weer één van de weinige verbeteringen. Ik zie nog altijd dialoogvensters uit 2002 erin zitten.

NTFS is verouderde rommel. Tuurlijk het is mooi dat mensen nu eindelijk verplicht worden om een FS te gebruiken dat journalling aan boord heeft. Maar fragmentatie van het bestandssysteem is nog altijd schering en inslag, iets wat al jaren niet meer het geval is in alternatieve bestandssystemen. Of draai jij defrag soms met een glimlach?

Ulitimate OEM is dan ook weer enkel te verkrijgen bij een nieuw systeem. De retail versie kost meer dan €500. Koop jij een OEM zonder PC ben je in overtreding. En hoewel MS daar nog geen controles op doet zou het me niet verbazen dat dat een volgende stap is na het verscherpen van de voorwaarden in 2005.
Eén grote flame tegen MS? Dan ken je mij toch niet echt. Over Office 2007 ben ik namelijk tevreden. Vista daarentegen is een ander paar mouwen.

En mogen we niet kritisch zijn over een duur product van een bedrijf dat miljarden winst maakt en de rijkste mensen ter wereld heeft afgeleverd? Zijn wij echt zo veeleisend wanneer we vragen waar een niet fragmenterend bestandssysteem blijft? Of hoe het komt dat ondanks hun zogezegde enorm uitgebreide driverondersteuning ik nog drivers moet laden voor een sata chipset die alweer enkele jaren oud is.
Blokker: alles wat je tot nu gezegd hebt is 1 grote flame richting MS. Waarom gebruik je dan Vista? Niemand verplicht je.
En wat een flame.

Bestanden uitwisselen, office heeft een nieuw bestandsformaat zoals je vast wel weet en viewers zijn al jaar en dag beschikbaar, indien nodig gewoon PDF.

NTFS is gewoon oerdegelijk ! Fragmentatie ?? wat is dat gewoon iedere dag een defrag job plannen no big deal.

Eindgebruikers mogen "WEL" oem kopen en betalen dus slechts 189€ voor de ultimate versie wel zonder support maar welke tweaker maakt daar nu een probleem van.

http://www.betanews.com/a...a_OEM_Software/1170100341

http://www.hardware.info/...Wa/Vista_OEM_los_te_koop/
reactie op avalOne:

He calimero is er ook weer
WTF ISO IETF standaarden kan me geen moer schelen
dus jij verkiest een wereld waarin je 1 os moet kiezen of gewoon niet kunt werken.
er is een (heel goede) reden waarom er ISO standaarden zijn, leef deze dan ook na!
en last but not least 189€ voor de ultimate versie is echt niks..
mja, hangt er vanaf hoe je het bekijkt, mandriva pro (duurtste versie) kost amper 40 EUR.
dus ja, 189 eur voor een (bagger) os is gewoon teveel.
Verdient dat nou nog wat, astroturfen voor MS?

Of werk je er?
Het gaat om het gemak van een besturing systeem. De gewone consument zal echt niet zelf alles willen instellen. Meer dan de helft van de 'niet tweakers' zal niet eens weten waar jij het over hebt :)

edit
musback is voor me ;D
Ik kan onder 1 account alles uitvoeren/slopen.
Ik kan er al mijn spelletjes op spelen.
Ik kan er al mijn software op draaien.
Ik kan in 5 minuten mijn oma leren werken met Windows.
Anoniem: 77932
@psyBSD31 januari 2007 12:59
[qoute]
Weet iemand een goed argument dat deze nieuwe windows een voorsprong geeft op bestaande besturings-systemen?
[/quote]

1. Marketing
2. Support van fabrikanten.

Te beginnen met 2. Support van fabrikanten:

Een beetje het Kip-Ei verhaal...

Zolang fabrikanten geen Linux-drivers voor hun producten leveren komen er niet snel nieuwe gebruikers en doordat er (nog) niet veel Linux gebruikers zijn (in vergelijking met Windows) zullen veel fabrikanten nog geen interesse hebben in het maken van Linux drivers.

Ik werk zelf ook met Linux en bijna alles doet het op het perfect synchroniseren van mijn telefoon na, en dat zal waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn, voordat dit ook werkt, maar dat is wel een groot nadeel, t.o.v. Windows. (Waar Apple overigens ook mee te maken heeft, ondanks dat ze veel hardware zelf (laten) fabriceren).

Maar misschien nu Linux steeds volwassener/intresanter wordt als desktop systeem dat dit wel gaat veranderen.

Kijk bijv. naar pcLinuxOS http://www.tuxmachines.org/gallery/pclos2007b2?page=9 dat er toch wel erg gelikt uitziet.
Of het veel gebruikte (K)Ubuntu, waar al weer hard gewerkt wordt aan de opvolger Feisty, welke wel gemakkelijk te updaten is vanaf zijn voorganger (dit in tegenstelling tot Windows).

En projecten zoals CrossOver Linux die de overstap ook voor gamers toch wel erg kunnen vergemakkelijken: http://applications.linux...e.pl?sid=07/01/23/1725227


De Oplossing: 1. Marketing

Maar zolang de marketing van Microsoft toch een stuk beter/aanweziger is, en zelfs de media "automatisch" volop aandacht aan Windows geeft, zal de gemiddelde persoon niet eens weten hebben van Linux, laat staan het gebruiken.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee